Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

 Στο 2,5% η διαφορά σε δημοσκόπηση της KΑΠΑ RESEARCHΠεραιτέρω μείωση της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 24,7%, έναντι 27,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, με 6,1%, ενώ ακολουθούν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, με 5,8% έκαστο, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην έκτη θέση, λαμβάνοντας ποσοστό 5,5% και οι ΑΝΕΛ ΜΕ 2,5%.

Όσον αφορά στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 65,1%, έναντι μόλις 24,9% της ΝΔ.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός κρίνεται ο Αντώνης Σαμαράς με 44,1% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,4%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 18,5%.

Δημοσκόπηση της ALCO

Στο 3,3% βρίσκεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 28,3%, έναντι 25% της ΝΔ. Ακολουθούν ΧΑ 5,2%, ΠΑΣΟΚ 4,6%, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 4,4%, ΚΚΕ 4,2%, ΑΝΕΛ 3%.


Ενδιαφέρον έχει πως στο γκάλοπ της ALCO και στην ερώτηση για το αν οι ψηφοφόροι θα επέλεγαν να ψηφίσουν ένα κόμμα υπό τον Γιώργο Παπανδρέου μόλις το 4% του συνόλου έδωσε θετική απάντηση ενώ το 94% απάντησε αρνητικά.

Οι τέσσερις εκδοχές για το όνομα του νέου κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου

Του Γιώργου Πολίτη


Kερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο εντός των επόμενων 24ωρων να ανακοινωθεί το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην κίνηση αυτή παρά τις αντιδράσεις.

Στο "τραπέζι" έχουν πέσει τέσσερα ονόματα για τον νέο πολιτικό σχηματισμό. Σύμφωνα με το Mega αυτά είναι: "Αλλαγή", "Κίνημα Αξιών", "Σοσιαλιαστικό Κίνημα" και "Πατριωτικό Κίνημα". Ωστόσο το νέα κόμμα πριν καν ιδρυθεί φαίνεται να έχει ήδη και εσωκομματικά προβλήματα καθώς οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επιχειρούν να θέσουν εκτός παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Yπενθυμίζεται η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ με άτυπη ενημέρωσή του στην οποία κάνει λόγο για προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και προσθέτει πως είναι αδιανόητο η διάσπαση να γίνει από τον γιο του ιδρυτή του κόμματος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" είπε πως κανείς δεν μπορεί να είναι χαρούμενος στο κόμμα εάν ο Γ. Παπανδρέου κάνει μια τέτοια κίνηση και πρόσθεσε: "Είναι λίγο αντιφατικό ο Γ. Παπανδρέου να κάνει κόμμα και να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα... Η διάσπαση είναι διάσπαση, ένα πληγωμένο ΠΑΣΟΚ που περιμένει σε λίγο καιρό να δικαιωθεί, όταν ο πρώην πρόεδρός του το διασπά. Τί θα είμαστε μεσ' την καλή χαρά;"

Όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ" Σαββατοκύριακο, το κλίμα δεν είναι άσχετο με την επιφυλακτικότητα που δείχνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και με την έκβαση της προεδρικής εκλογής.

Γι' αυτό και στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό οδηγούνται στο συμπέρασμα πως η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να δημιουργήσει κόμμα ίσως και να μην είναι οριστική. Ωστόσο, δεν αποκλείουν και την πιθανότητα να γίνουν ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου
.

Ένα τραπέζι, μια πρόταση

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου *

Η​​ Δημοκρατία είναι πανάκριβη. Χρειάζεται, για παράδειγμα, περισσότερος χρόνος στη δημοκρατική λήψη κρίσιμων αποφάσεων απ’ ό,τι θα χρειαζόταν ένα αυταρχικό καθεστώς. Η κοινοβουλευτική δημοκρατική μέθοδος έχει υψηλό κόστος. Κυρίως όταν χρειάζεται να εφαρμοστούν αντιδημοφιλή μέτρα.

Όταν η διοίκηση παρέχει προνόμια, εισοδήματα και προστασία, οι βουλευτές δίνουν εύκολα την ψήφο τους. Ακόμη και με επιφυλάξεις, ο ένας ψηφίζει τα ρουσφέτια του άλλου. Σε χώρες όπως η δική μας, η ανάπτυξη των οποίων έγινε από ένα ιδιαίτερο μόρφωμα καπιταλισμού, με σοβαρές διαφορές από το «δυτικό πρότυπο», ο ρόλος των κοινωνικών, τοπικών και επαγγελματικών ομάδων υπήρξε πάντοτε καθοριστικός.

Οι ιδιαιτερότητες αυτές αυξάνουν το κόστος λειτουργίας του κράτους. Κι επειδή το κόστος του ενός είναι ο φόρος του άλλου, όταν έρθει η ώρα της κρίσης, βλέπουμε ότι είμαστε ο ένας με το χέρι στην τσέπη του άλλου. Παρά ταύτα, αυτή την εποχή, δεν υπήρχε κανείς λόγος να μεγαλώνουμε τόσο πολύ το ήδη τεράστιο κόστος προσαρμογής που πληρώνει ο πληθυσμός αυτής της χώρας.

Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχε εκλεγεί μεμιάς στην Προεδρία της Δημοκρατίας μια άξια Ελληνίδα, ένας άξιος Έλληνας. Με πολύ περισσότερες από τις ελάχιστες 200 ψήφους, που ζητεί το Σύνταγμα για να υπάρχει μια ευκαιρία διαπαραταξιακής ενότητας, τουλάχιστον στην εκπροσώπηση του έθνους, όχι τόσο εσωτερικώς όσο στη διεθνή παρουσία του κράτους.

Μετρήστε την αισιοδοξία που θα διέπνεε την καθημερινότητα όλων, τις συναλλαγές στο εμπόριο και τον επιχειρηματικό σχεδιασμό. Υπολογίστε την επίδραση που θα είχαν στην οικονομία οι πρόσθετες διεθνείς και ελληνικές επενδύσεις, οι οποίες αναβλήθηκαν χωρίς να γνωρίζουμε πότε και αν τελικά θα πραγματοποιηθούν.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιλαμβάνονται άριστα το δίλημμα. Έχει, βεβαίως, αποδειχθεί ότι δεν επιθυμούν να ανακατευτούν στα εσωτερικά ζητήματα πολιτικής. Εξίσου σαφές είναι, όμως, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στάση τους αναλόγως με τον κομματικό χρωματισμό της κυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς πλήρωσε ήδη την αυτοπεποίθηση με την οποία ανέμενε τη βοήθεια των ομογάλακτων Ευρωπαίων πολιτικών. Με το Λαϊκό Κόμμα να έχει διατηρήσει την πλειοψηφία στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός πίστευσε ότι θα του αναγνώριζαν την ειλικρινή του πρόθεση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μετά τις εκλογές.

Στην πράξη, όμως, διαπιστώνουμε πως, είτε με Σαμαρά είτε με Τσίπρα, υπάρχει ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων και πάνω του έχουν εναποθέσει μία και μόνον μία πρόταση. Όποιος κι αν καθήσει στο τραπέζι. Ας το σκεφτούμε προτού αρχίσουμε τη μάχη με τους «τεράστιους γίγαντες που έχουν χέρια μακριά ίσαμε δυο λεύγες».

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στον ΣΚΑΪ ΤV, με καταγωγή από την Δωρίδα

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Έφυγε ξαφνικά ο Σεραφείμ Φυντανίδης

Πέθανε ξαφνικά την ημέρα των Χριστουγέννων, σε ηλικία 77 ετών ο ιστορικός διευθυντής της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, Σεραφείμ Φυντανίδης. 

 Ο δημοσιογράφος, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, είχε εισαχθεί στην Ευρωκλινική Αθηνών για επέμβαση καρδιάς. Τα πράγματα, όμως δεν πήγαν καλά και ο Φυντανίδης υπέστη ανακοπή καθώς παρουσιάστηκαν επιπλοκές μετά το χειρουργείο. Μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο όπου υπέκυψε περίπου στις 9:00 το βράδυ των Χριστουγέννων.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης υπήρξε μία από τις πλέον ιστορικές μορφές στο χώρο του ελληνικού Τύπου, ενώ σταθμός στη ζωή του υπήρξε η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, καθώς ήταν διευθυντής της για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937.

Το 1960 πήρε το πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ).

Αρχικά εργάστηκε
στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ως συντάκτης την περίοδο 1957 - 1968.

Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης.

Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην ΑΚΡΟΠΟΛΗ.

Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007, ήταν διευθυντής της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

Υπήρξε συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπών.

Τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας "6 ημέρες" ενώ το τελευταίο διάστημα ήταν πρόεδρος του καναλιού "Ε".

Ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, ο Σεραφείμ Φυντανίδης αφήνει και το βιβλίο του με τίτλο «31 αξέχαστα χρόνια», που εκδόθηκε πρόσφατα


Όταν 9 στους 10 δημοσιογράφους ήθελαν
να εργάζονται στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


του Γιάννη Παντελάκη

Στον πέμπτο όροφο της οδού Κολοκοτρώνη 8, ένας άνθρωπος-μύθος πίσω από ένα μεγάλο γραφείο, γεμάτο χαρτιά, εφημερίδες, βιβλία και ένα τασάκι απ' όπου ξεχειλίζουν τ' αποτσίγαρα. Εγώ, ένας νεαρός ακόμα δημοσιογράφος στέκομαι αμήχανα απέναντί του. Μ' έχει φωνάξει να δουλέψω στην Ελευθεροτυπία, μια εφημερίδα στην οποία ήθελαν να εργάζονται 9 στους 10 δημοσιογράφους. Όχι γιατί έδινε φοβερούς μισθούς, ούτε επειδή σ' εκείνο το κτίριο υπήρχαν περίσσιες ανέσεις. Κανένα από αυτά δεν συνέβαινε.
Η αιτία που έκανε την πλειονότητα των ανθρώπων του τύπου να θέλουν να εργαστούν σ' εκείνο.. το «μαγαζί», ήταν πολύ πιο σημαντική. Οι συντάκτες, είχαν την απόλυτη ελευθερία να γράφουν ό,τι νομίζουν χωρίς να έχουν τον κίνδυνο να λογοκριθεί το κείμενό τους. Και αυτό, για εκείνη την εποχή (δεκαετία '80), ήταν μοναδικό. Όταν άφηνες ένα χειρόγραφο, ήξερες ότι θα δημοσιευτεί, ακόμα και αν όσα αναφερόντουσαν σ' αυτό, ήταν κόντρα στην πολιτική γραμμή της εφημερίδας. Και πιστέψτε με, αυτό δεν ήταν (και μάλλον ακόμα δεν είναι), κάτι αυτονόητο για τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Υπήρχε πάντα η πιθανότητα να συναντήσεις δίπλα από το κείμενό σου ένα άλλο με εντελώς διαφορετική πολιτική προσέγγιση, και αυτό ακριβώς ήταν και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της εφημερίδας. Πολλές και διαφορετικές απόψεις η μια πλάι στην άλλη. Και ο αναγνώστης, είχε να κρίνει ποια αλήθεια του ταίριαζε. Ένα πράγμα μόνο δεν δεχόταν να καταγράφει στις στήλες της. Αναφορές θετικές για τον φασισμό και την βασιλεία. Όλα τα υπόλοιπα, τα έβρισκες στις σελίδες της πρωτοποριακής για την εποχή της εφημερίδα, η οποία σε μεγάλο βαθμό, επηρέασε και τις πολιτικές εξελίξεις μεταπολιτευτικά.
Ένας από τους ανθρώπους που είχε παίξει καθοριστικό ρόλο για να δημιουργηθεί αυτή η εφημερίδα, ήταν ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο άνθρωπος που ανήμερα Χριστουγέννων έφυγε από την ζωή. Ο άνθρωπος που εκείνο το απόγευμα στο γραφείο του στην οδό Κολοκοτρώνη, μου έδωσε την ευκαιρία να νοιώσω στιγμές σχεδόν απόλυτης ελευθερίας στα γραπτά μου. Ο Σερ, όπως τον φωνάζαμε

Η Ελλάδα σε τέλμα!

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Όλα τα πολιτικά κόμματα μιλάνε στην Ελλάδα για την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας και φυσικά ενός σχεδίου για την αναστήλωση του αποδυναμωμένου κοινωνικού κορμού της χώρας, η οποία διέρχεται κατά γενική ομολογία μία από της βαθύτερες κρίσης στην ιστορία της.

Εντούτοις, όμως, κανένα κόμμα και κανένας πολιτικός αρχηγός δεν εκδηλώνει προθέσεις πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, προκειμένου να ξεκολλήσει πράγματι ο τόπος από το τέλμα.

Και διερωτάται εύλογα, ο οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης, τι είδους «εθνικό» σχέδιο μπορεί να είναι αυτό, όταν δεν έχει ως βάση τη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων (στοιχειωδώς τουλάχιστον) και την συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας;

Όταν το πολιτικό σύστημα αφήνει απέξω τα κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης που ταλανίζουν την οικονομία και τον τόπο, αφήνει επίσης τη χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους ευρωπαικούς κινδύνους, αντιστρατεύεται τη συναίνεση και προτάσσει τα στενά κομματικά συμφέροντα της μίας ή της άλλης ηγετικής ομάδας;

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για κανενός είδους σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό ή για σχέδιο εθνικό που θα βγάλει την χώρα από την παρατεταμένη κρίση αξιοπιστίας και τα αδιέξοδα ή θα την οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

Πρόκειται για απλή κομματική δημαγωγία και κοινοβουλευτικό λαϊκισμό, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και τις προοπτικές της Ελλάδας μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Το πολιτικό σύστημα φαίνεται και τούτες τις οριακές για τα συμφέροντα της χώρας στιγμές, κατώτερο των περιστάσεων. Επιλέγει για τη διατήρηση ή την κατάληψη της εξουσίας, την άγρια κομματική σύγκρουση και τον διχασμό εν τέλει της κοινωνίας, αντί του πολιτικού διαλόγου και της εθνικής συναίνεσης.

Ετσι, όμως, τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί, ούτε σήμερα ούτε αύριο. Οι εξελίξεις προϊονίζονται το χειρότερο. Το ζητούμενο για την Ελλάδα δεν είναι στατικά σήμερα ο συσχετισμός των κομμάτων στο κοινοβούλιο, αλλά η αναδιάρθρωση και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανασύνταξη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται όντως ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για να ξεπεράσει την κρίση της, να διατηρηθεί εντός της Ευρωζώνης και να δημιουργήσει ξανά τις προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις, άρα νέες δουλειές, νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα.

Στην πολύ δύσκολη αυτή πορεία, η συνεννόηση και η συναίνεση σε εθνικό επίπεδο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Αυτό για όσους διδάσκονται από την ιστορία. Η Δημοκρατία, εξάλλου, είναι έννοια αδιαχώρητη από τη συνοχή.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Ο Απόλλων Ευπαλίου νίκησε με 1-0 τον Ναυπακτιακό Αστέρα σε φιλικό αγώνα

Είχε φιλανθρωπικό σκοπό ενίσχυσης του Συλλόγου ΦΛΟΓΑ

Παρουσία 500 περίπου φιλάθλων έγινε σήμερα το απόγευμα στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου ο φιλικός αγώνας μεταξύ Απόλλωνα Ευπαλίου και Ναυπακτιακού Αστέρα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ειδικότερα για ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων «ΦΛΟΓΑ» που έχουν  παιδιά με καρκίνο.
Νικητής αναδείχτηκε με 1- 0 ο Απόλλων με γκολ που σημείωσε στο 30΄λεπτό του Α΄ ημιχρόνου ο Κωνσταντίνου.

Οι δύο ομάδες είχαν από ένα ακυρωθέν τέρμα, ο Ναυπακτιακός στο Α΄ ημίχρονο ως οφσάιντ και ο Απόλλων στο Β΄ ημίχρονο που πέτυχε με κεφαλιά μετά από κόρνερ αλλά η μπάλα μετά το χτύπημα πήρε φάλτσα και είχε περάσει για λίγο εκτός της γραμμής του γηπέδου.
Στο 80΄λεπτό Απόλλων κέρδισε πέναλτι που χτύπησε ο Γ. Φλέγγας , απέκρουσε  ελαφρά στη γωνία με τα δάχτυλα ο τερματοφύλακας Δούρος του Ναυπακτιακού, στη συνέχεια η μπάλα χτύπησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι και απομακρύνθηκε.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ο Ναυπακτιακός είχε την εδαφική υπεροχή αλλά ήταν σχεδόν ακίνδυνος και έδωσε την δυνατότητα στον Απόλλωνα , που ήταν άριστα στημένος, με συχνές αντεπιθέσεις να δημιουργεί περισσότερες επικίνδυνες ευκαιρίες.
Λόγω του φιλικού χαρακτήρα του αγώνα οι προπονητές των ομάδων Σταύρος Σταύρου και Λάκης Λουκόπουλος είχαν την ευκαιρία να κάνουν από 5-6 αλλαγές ώστε να δοκιμάσουν και παίχτες που είναι στο μεταγραφικό τους στόχαστρο.

Έτσι με τον Απόλλωνα αγωνίστηκαν και οι Ν. Ηλιόπουλος και Ι. Παπακωστόπουλος που είναι δύο από τα μεταγραφικά αποκτήματα του Ιανουαρίου.
Πριν από τον αγώνα η Διοίκηση του Απόλλωνα τίμησε με πλακέτα το προπονητικό τιμ  του Ναυπακτιακού  Σταύρο Σταύρου και Μένιο Σωτηρόπουλο που ήταν στο πάγκο του Απόλλωνα στη μεγαλύτερη διάκριση του, όταν αυτός αγωνίστηκε στη Δ΄ Εθνική.

Μεταξύ των φιλάθλων ισχυρή ήταν η παρουσία του γυναικείου φύλλου ενώ τον αγώνα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Φλετούρης , ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος  Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας κ.ά.

Διαιτητής του αγώνα ήταν τιμής ένεκεν προσφερθείς ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Στυλιαράς της Super League

Ευχές για τα Χριστούγεννα & το Νέο Έτος


Στη Στερεά Ελλάδα βλέπουμε πιο μπροστά… από την Πρωτοχρονιά.

Χαρούμενα Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά, γεμάτα υγεία, χαμόγελο και περισσότερο φως.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣΜε τις προσδοκίες όλων μας για μια δημιουργική και ελπιδοφόρα νέα χρονιά, σας εύχομαι κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία .
Χρόνια πολλά – Καλή χρονιά !

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Κωνσταντίνος Ν. ΜίχοςΕύχομαι ολόψυχα σε όλους, Καλά Χριστούγεννα και ένα χαρούμενο  και ελπιδοφόρο Νέο Έτος.

Η νέα χρονιά να αποτελέσει την αφετηρία για εκπλήρωση όλων των στόχων και επιθυμιών σας, με τη διαβεβαίωση ότι η Δημοτική Αρχή θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός.

Ας είναι το 2015 ευτυχισμένο, δημιουργικό και να φέρει υγεία και πρόοδο σε όλους σας.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος
Γιώργος Καπεντζώνης


Οι ευχές σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας είναι μια όαση που όλες και όλοι τις χρειαζόμαστε για να πάρουμε δύναμη και ελπίδα . Ας τις μοιραστούμε απλόχερα και από καρδιάς, προσδοκώντας ότι η νέα χρονιά κάτι καλύτερο θα φέρει σε όλα. Σε υγεία, σε τύχη, σε δημιουργία, σε οικονομία.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ


Τις πιο θερμές ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος.
Ας κρατήσουμε ζεστή στην καρδιά μας , την ελπίδα για καλύτερο αύριο.
Αγάπη, Ειρήνη, Υγεία και Ευημερία είναι τα ανεκτίμητης αξίας δώρα που εύχομαι να επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Δωρίδος


Εύχομαι από καρδιάς η γέννηση του Κυρίου να είναι φωτεινός οδηγός για τη ζωή όλων μας σ΄ένα περιβάλλον με ελπίδα, αγάπη και κοινωνική αλληλεγγύη .
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣΗ γέννηση του Χριστού ας είναι το προμήνυμα για μια χρονιά διαφορετική, όμορφη, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες φωτεινές εικόνες! Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, υγεία ευτυχία για κάθε μέρα του χρόνου!


ΠΕΝΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣΘέλω να στείλω σε όλες και σε όλους τους συνδημότες μου Δωριείς την αγάπη μου και την ευχή να έχουν καλές γιορτές με τις οικογένειες τους και ο νέος χρόνος να φέρει όλα όσα μας στέρησαν οι προηγούμενοι. Πάνω απ΄ όλα να σκορπίσει υγεία σε όλες και όλους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΓΓΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣΑγαπητοί Φίλοι και Φίλες,
Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες
Εύχομαι το μήνυμα των Αγίων ημερών να αγγίξει τις καρδιές όλων και να φέρει αγάπη, αλληλεγγύη , ελπίδα, αισιοδοξία και προπαντός δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες ήμερες που διανύουμε.
Το 2015 , που θα ανατείλει σε λίγες ήμερες , θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με «πυξίδα» μας τις συλλογικές άξιες, τους κοινούς στόχους, τα ίδια ιδανικά . Με υπεύθυνη κοινωνική δράση με ελπίδα και αισιοδοξία. Χρειάζεται να σταθούμε με περισυλλογή και σύνεση δίπλα στα προβλήματα του τόπου μας και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ευαισθησία και συνέπεια για μια καλλίτερη ποιότητα ζωής και για μια νέα πνοή στο Δήμο μας.
Εύχομαι σε όλους τους Δημότες μας χαρούμενες και ευλογημένες οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, Καλή Χρονιά , με υγεία, ευημερία και προκοπή τόσο σε προσωπικό , όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ανδρέας Κ. Δημόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδος

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Ο Απόλλων Ευπαλίου με τον Ναυπακτιακό σε φιλικό αγώνα ανθρωπιάς για τη"φλόγα"

Μεγάλος φιλικός αγώνας ανθρωπιάς μεταξύ Απόλλωνα Ευπαλίου και Ναυπακτιακού Αστέρα θα γίνει την Τετάρτη  24 Δεκεμβρίου στις 15:00 στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου.

Τα έσοδα του αγώνα θα δοθούν στο σύλλογο γονέων παιδιών με καρκίνο «Φλόγα».

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3 ευρώ και καλό θα είναι όλοι μας να δώσουμε το παρόν ενισχύοντας την ωραία αυτή κίνηση.

Ο αγώνας έχει κι ένα ξεχωριστό ενδιαφέρων αφού οι δύο ομάδες προηγούνται στα πρωταθλήματα της Α΄ Κατηγορίας , Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας. 

Προτάσεις στο Δήμο για την Πεντάπολη

Σειρά προτάσεων προς την Δημοτική Αρχή Δωρίδας για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την Πεντάπολη έκανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολης μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας.

Ειδικότερα στην επιστολή τονίζεται :

Αξιότιμοι κ.κ. Δήμαρχε και Πρόεδρε της Κοινότητας, στον οποίο κοινοποιείται το έγγραφο προς ενημέρωση, ενόψει της αναλήψεως των καθηκόντων σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.
 
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου ενόψει της έναρξης της καινούριας θητείας σας στο Δήμο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν, απόψεις και αιτήματα από τους κατοίκους του Δήμου, σας υποβάλλουμε τις παρακάτω προτάσεις:
  1. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας και τα μέσα συγκοινωνίας είναι ανύπαρκτα για μετάβαση από και προς το Νοσοκομείο της Άμφισσας καθώς επίσης και την οικονομική κατάσταση των κατοίκων προτείνουμε, σε συνεννόηση με την Διοίκηση του Νοσοκομείου Άμφισσας και του Κ.Υ. Λιδωρικίου να διατίθεται ανά δεκαπέντε μέρες ή μια φορά το μήνα μια νοσοκομειακή υπάλληλος από το Νοσοκομείο Άμφισσας στο Κ.Υ. Λιδωρικίου η οποία θα πραγματοποιεί την αιμοληψία και τη συλλογή ούρων από τις προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις των κατοίκων της περιοχής. Η μετακίνηση της ως άνω υπαλλήλου προκειμένου να μην υπάρχει κόστος στο Νοσοκομείο προτείνεται να γίνεται με υπηρεσιακό όχημα του Δήμου (το όχημα βοήθειας στο σπίτι) ή άλλο όχημα του Δήμου. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αποστέλλονται από το Νοσοκομείο Άμφισσας στο Κ.Υ. από όπου θα τα παραλαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
  2. Όπως γνωρίζεται η κοινότητα Πενταπόλεως έχει στην ιδιοκτησία της χώρο επτά οικοπέδων ο οποίος προορίζεται για την κατασκευή πλατείας. Παρακαλούμε όπως ενταχθεί στον προγραμματισμό των έργων του Δήμου και διατεθούν τα κονδύλια για να αρχίσει η διαμόρφωση του χώρου σε πλατεία.
  3. Στην Κοινότητα Πενταπόλεως υπάρχει παιδική χαρά η οποία είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται άμεσα χρήματα για την ανακατασκευή της προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα από τα παιδιά που την χρησιμοποιούν, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε για την διάθεση του αναγκαίου ποσού χρημάτων για την ανακατασκευή της .
Παρακαλούμε όπως οι ανωτέρω προτάσεις ληφθούν υπ’ όψιν και υλοποιηθούν κατά το μέτρο του δυνατού ειδικότερα σε ότι αφορά την πρώτη πρόταση προς ανακούφιση των κατοίκων του Δήμου.

Τί συζήτησαν στη σύσκεψη της Λαμίας οι Εκτελεστικοί Γραμματείς της χώρας


Η πρώτη συνάντηση των Εκτελεστικών Γραμματέων της χώρας πραγματοποιήθηκε χθές στη Λαμία υπό την Αιγίδα της ΕΝ.Π.Ε. και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Τους Εκτελεστικούς Γραμματείς υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της ΕΝ.Π.Ε, Καθηγητή Χαράλαμπου Κουταλάκη.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των δομών των Περιφερειών και δόθηκε η ευκαιρία στους Εκτελεστικούς Γραμματείς να μοιραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις, τόσο για ζητήματα που άπτονται υπηρεσιακών αναγκών, αλλά και αντιμετώπισης διοικητικών, καθημερινών οργανωτικών προβλημάτων.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η έλλειψη κωδικοποιημένων διαδικασιών, η αντιφατικότητα και οι αλληλοκαλύψεις νόμων, διατάξεων και εγκυκλίων καθώς και μια σειρά επιμέρους επιχειρησιακών ζητημάτων, αποτέλεσαν την ατζέντα αυτής της πρώτης συζήτησης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Εκτελεστικοί Γραμματείς: Νίκος Χαρδαλιάς (Στερεάς Ελλάδας), Γιάννης Σταματάκος (Πελοποννήσου), Διονυσία Μαράτου (Δυτικής Ελλάδας), Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης (Αττικής), Νίκος Ιωάννου (Κεντρικής Μακεδονίας), Νίκος Ραπτάκης (Κρήτης), Νίκος Κωστόπουλος (Β. Αιγαίου), Παντελής Αργυριάδης (Μακεδονίας), Δημήτρης Σιώζος (Ηπείρου), Δημήτρης Σκιαδάς (Ν. Αιγαίου) και Κώστας Μέγας (Θεσσαλίας).

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Λαϊκή Συνέλευση ΣΥΡΙΖΑ στη Τολοφώνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2014 ανοιχτή λαϊκή συνέλευση της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας,στην Τολοφώνα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας, υπήρξε έντονη συμμετοχή των παρευρισκομένων στη συζήτηση, καθώς και θέληση για ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης.

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

Η Γλυφάδα καθάρισε 2-0 τον Αμφισσαϊκό Με εξάρα ο Απόλλων κάθισε στη κορυφή

Μεγάλη νίκη εκτός έδρας στο Χρισσό οι Δωριείς με 3-0

Του Τάσου Τσόλκα

Με εξάρα αποχαιρέτησε το 2014 ο Απόλλων Ευπαλίου που τον έφερε στην πρώτη θέση , ενώ η Ένωση Γλυφάδας έκανε την έκπληξη κερδίζοντας με 2-0 τον πρωτοπόρο μέχρι τώρα Αμφισσαϊκό.

Μεγάλη νίκη πέτυχαν και οι Δωριείς Μανάγουλης που επικράτησαν εκτός έδρας του ισχυρού Κρισσαίου Χρισσού με 0-3.

Αντίθετα η Τολοφώνα Ερατεινής δεν κατάφερε να κάμψουν την αντίσταση του Ανδρούτσου Γραβιάς που έμεινε στο 1-1.

Πρώτος σκόρερ μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα είναι ο Χρήστος Φλέγγας του Απόλλωνα Ευπαλίου με 12 γκολ , μετά τα 3 που σημείωσε στον σημερινό αγώνα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής :

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ           0  -  3
ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                              1  -  3
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ  -  ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ      1  -  1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ  -  ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ            3  -  0  ά.α
ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ         2  -  6
ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                           2  -  0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ


ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ             36 - 7               23
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                         22 - 3               23
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ          30 - 4               22
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                          23 - 9               22
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                 24 - 9               21
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                   17 - 15             15
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                   13 - 18               8
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ           10 - 26               8
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ          7 - 30                6
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ          9 - 24                5
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ              6 - 27                3
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                   -                     -

Το πρωτάθλημα διακόπτεται λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ξαναρχίζει το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιανουαρίου, με τους εξής αγώνες :
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/01/2015
14:45   ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ   ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ    Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας
15:00   ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ   ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ   Γήπεδο Ιτέας
15:00   ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ   ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ   Γήπεδο Μαλαμάτων
15:00   ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ   Γήπεδο Γραβιάς

ΚΥΡΙΑΚΗ 11/01/2015
15:00   ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ   ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ   
ΑΝΕΥ ΑΓΩΝΑ  ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ –  ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ    0 - 3

Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο μοναδικός αγώνας για το πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας που είχε το πρόγραμμα μεταξύ Ηρακλή Μοναστηρακίου και Αετού Λιδωρικίου δεν διεξήχθη αφού δεν κατέβηκε να αγωνιστεί ο Αετός. ¨Όπως συγκεκριμένα αναφέρθηκε είχαν χαθεί τα δελτία των ποδοσφαιριστών του.

Έτσι τον αγώνα κερδίζει στα χαρτιά με 3-0 ο Ηρακλής Μοναστηρακίου, ενώ ρεπό είχε η Ακαδημία Άμφισσας.

Ως γνωστό από το  πρωτάθλημα  της Β΄ Κατηγορίας έχουν παραιτηθεί οι ομάδες ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ και  ΣΑΛΩΝΑ ΑΟ.

“Μπηχτές” Σ.Τρίψα στον Σαμαρά αλλά θα είναι υποψήφιος λέει με ΝΔ στη Φωκίδα

Την τρίτη θέση υποψηφίου στη Φωκίδα με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. διεκδικεί ο δημοσιογράφος από την Ερατεινή Σπύρος Τρίψας αφού οι άλλες δύο είναι καπαρωμένες από την βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα και τον πρώην υποδιοικητή του ΙΚΑ Κώστα Παπαθανασίου.

Ο Σ. Τρίψας με δηλώσεις του στην εφημερίδα “ΩΡΑ της Φωκίδας”  εξέφρασε την  πεποίθηση ότι θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι παραμένει μέλος του κόμματος και μάλιστα ενεργό.

Παρ΄ όλα αυτά ρίχνει τις ... "μπηχτές" στον Αντώνη Σαμαρά για την τακτική που τελευταία ακολουθεί και δεν κρύβει ότι παραμένει ακραιφνής Καραμανλικός.

«Ήμουν και παραμένω στην κεντροδεξιά παράταξη, η οποία διαχρονικά είναι μεγάλη και δυνατή, παρότι το τελευταίο διάστημα οι επιλογές του κ. Σαμαρά την έχουν μικρύνει και προσπαθούν να τη διαλύσουν, οι δυο ισχυροί πόλοι που αντιμάχονται στην προσπάθεια επικράτησης στελεχών που προέρχονται από την ΠΟΛΑΝ. Ξέρετε ότι προσωπικά παρέμεινα στη ΝΔ και δεν υπήρξα ποτέ υποστηριχτής άλλου χώρου. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός τον οποίο υπηρετώ απαιτεί τελείως διαφορετικές πρακτικές από τις σημερινές επιλογές του κ. Σαμαρά», τόνισε.

Με αφορμή δε, την καταγγελία των ΑΝΕΛ για απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή τους Παύλου Χαϊκάλη, ο Σ.Τρίψας τόνισε ότι το πολιτικό ήθος απαιτεί να πάμε σε εκλογές εδώ και τώρα.
 
Τέλος, μιας που είναι δηλωμένος Καραμανλικός, σχολιάζοντας αν υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς του πρώην πρωθυπουργού ο Τρίψας σχολίασε ότι όταν η κρίση μετουσιωθεί και βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο εθνικών συγκρούσεων θα απαιτηθεί στην πρώτη γραμμή να μπουν οι καλύτερες εφεδρείες της χώρας!