Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Ο ρόλος της Ευρώπης στην Ελληνική κρίση

Τι ανέφερε σε ανοιχτή συζήτηση στις Βρυξέλλες ο Δωριέας Αντώνης Ζέρβας, συγγραφέας και στέλεχος της Κομισιόν

 
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Οι ομιλητές στο πάνελ της συζήτησης. Στο κέντρο ο Αντ.Ζέρβας
Του Θανάση Λουκόπουλου

Την πολιτική, πολιτισμική και γεωστρατηγική πλευρά της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα ,αλλά και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, ανέδειξε ο συμπατριώτης μας Αντώνης Ζέρβας, συγγραφέας - ποιητής και ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του τμήματος Βρυξελλών της Εταιρείας Μελετών του Ελληνικού Πολιτισμού.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Γ.Καραμπελιάς και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ξυδάκης.

Η ελληνική κρίση, είπε ο Αντώνης Ζέρβας ,είναι το βαθύτερο σύμπτωμα της γραφειοκρατικής μετάλλαξης της ηγεσίας της Ευρώπης και της μετατροπής των οργάνων της Κομισιόν σε ένα γραφειοκρατικό εγκέφαλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από τις αρχικές οικουμενικές αξίες και οράματα και επιβάλει στις παραγωγικές δυνάμεις των χωρών-μελών, να συμπεριφέρονται όπως οι αδυσώπητες αγορές που κερδοσκοπούν ασύστολα, ανέφερε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του.

Εξήγησε μάλιστα ότι το καπιταλιστικό σύστημα θέλει να επανέλθει δριμύτερο και να επιβάλλει μια νέα πανκυριαρχία βάζοντας στην άκρη τους διεθνείς οργανισμούς που επιδιώκουν μια ισορροπία ανάμεσα στο αχαλύνωτο κέρδος των αγορών και της διατήρησης των αξιών του κοινωνικού κράτους.

Για το πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο, ο Αντώνης Ζέρβας είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ποιους ηγέτες θα έχει στις κρίσιμες στιγμές και αν θα διαμορφωθεί μια ενωτική πολιτική πρόταση που θα βασίζεται σ’ ένα νέο όραμα για τον ελληνισμό. Ο παραδοσιακός πολιτικός λόγος, είπε, δεν προσφέρει τίποτα. Είναι και άτοπος και αδιέξοδος. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να δώσει καμία προοπτική

Ο Γ.Καραμπελιάς και Ν.Ξυδάκης συμφώνησαν πως η κρίση δεν θα τελειώσει εύκολα και ότι αυτό θα στοιχίσει ακριβά στον παλιό πολιτικό κόσμο ο οποίος θα αποδεκατιστεί .

Όπως είπαν και οι τρεις ομιλητές, η κρίση θα γεννήσει νέους πολιτικούς σχηματισμούς οι οποίοι θα κριθούν από το εάν θα μεταδώσουν στους πολίτες τις οραματικές αξίες του ελληνισμού.

Άλλωστε όπως συμφώνησαν και οι τρεις ,ο εκσυγχρονισμός των δομών της ελληνικής κοινωνίας δεν πρέπει να γίνει με όρους των αγορών. Ούτε του παγκοσποιημένου κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Ούτε της Γερμανικής εθνικο-καπιταλιστικής τάξης, που αντιμετωπίζει μεγάλα κομμάτια της Ε.Ε. ως δικό της ζωτικό χώρο.

Θα πρέπει , όπως ειπώθηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, να γίνει με βάσει τις παραδόσεις και τις εθνικές αξίες του ελληνισμού, που διαχρονικά ποτέ δεν συνέπιπταν με την αντιγραφή και την υποταγή σε ξένα πρότυπα.

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΚΡΙΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Όπως η κρίση στην Ελλάδα, που επί χρόνια τώρα γονατίζει τον τόπο, είναι ουσιαστικά κρίση ενός πολιτικού - κοινωνικού συστήματος και λιγότερο κρίση οικονομική (ως αιτία των πραγμάτων), έτσι και στην Ευρώπη η κρίση σήμερα είναι πρωτίστως πολιτική και λιγότερο όλα τα υπόλοιπα.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα γεγονότα και μάλιστα με δραματικό τρόπο, τόσο όσον αφορά στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, όσο όμως και όσον αφορά στα τεκταινόμενα στην Γηραιά Ηπειρο και τα πολιτικά κέντρα των ευρωπαικών αποφάσεων. Η παντελής έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας, για παράδειγμα, αποτελεί ένα πρώτο πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο.

Η κρίση στην Ευρώπη, πράγματι, είναι βαθειά πολιτική. Το γεγονός και μόνο ότι έξη χρόνια τώρα, μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ευρώπη δεν μπορεί να βρεί διέξοδο και άμεση προοπτική για την ανάκαμψη, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Οι επενδύσεις περιορίζονται, οι δουλειές μειώνονται, οι οικονομικές αξίες υποβαθμίζονται (ειδικά στο Νότο) και η ανεργία αυξάνεται.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίση βαθειά και πολυεπίπεδη. Σε κρίση αντιπροσώπευσης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των πολιτικών ηγεσιών τους, σε κρίση των παραδοσιακών κομμάτων και αντιλήψεων από τη μία και των νέων αναγκών που επιβάλει η παγκοσμιοποίηση από την άλλη, σε κρίση μεταξύ των εθνικών κρατών ή των εθνικών σκοπιμοτήτων των κομμάτων και των υπερεθνικού χαρακτήρα αποφάσεων που επιβάλει η ενοποίηση και το ενιαίο νόμισμα, καθώς επίσης και σε κρίση κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των μελών – εταίρων εντός της νομισματικής ένωσης.

Η διαιώνιση της αντίθεσης, για παράδειγμα, μεταξύ των χωρών δανειστών και των χωρών οφειλετών ή η διάλυση του άλλοτε εξισορροπητικού γαλλο – γερμανικού άξονα, αποτελούν εξαιρετικά χαρακτηριστικές περιπτώσεις του πολιτικού προβλήματος που συζητάμε.

Η έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών, με βάση τα πανευρωπαικά κοινά συμφέροντα, αναδεικνύεται σήμερα στο κορυφαίο ίσως των ζητημάτων για την περαιτέρω εξέλιξη και την προοπτική της Ευρώπης.

Η Γερμανία, η οποία είναι η μεγαλύτερη όλων των εταίρων χώρα και η ισχυρότερη μεταξύ των ευρωπαικών οικονομιών, λειτουργεί αναμφίβολα ως κακός και όχι ως καλός ηγεμόνας.

Προτάσσει και εν πολλοίς επιβάλει πολιτικές που εξυπηρετούν πρόσκαιρα τα στενά εθνικά της συμφέροντα, υποβαθμίζοντας τα συμφέροντα των υπολοίπων μελών - χωρών, σε μία εντελώς αλληλοεξαρτώμενη και αλληλοεπηρεαζόμενη Ευρώπη, ως κοινότητα και οικονομία.

Αυτή η λογική περισσότερο απορρυθμίζει και απομακρύνει την ανάκαμψη και λιγότερο εμβαθύνει την πολιτική της ενοποίησης και της ευρωπαικής συνοχής. Συνιστά μία μεγάλη απειλή.

Σε κάθε περίπτωση, μία πανευρωπαική ανοικτή οικονομία, με ενιαίο νόμισμα, δεν μπορεί να αναπτυχθεί από πολιτικά συστήματα που σκέφτονται και ενεργούν με αποκλειστικά εθνικούς σκοπούς ή σκοπιμότητες.

Αυτό αποτελεί βασική ατέλεια της νομισματικής ένωσης, όπως έως τώρα έχει δομηθεί, αλλά και τρομακτική ανικανότητα των πολιτικών συστημάτων της Ευρώπης να το ξεπεράσουν.

Αυτό πληρώνουμε έξη χρόνια τώρα. Μεγάλες πολιτικές αδυναμίες. Μία βαθειά πολιτική κρίση, μία κρίση στρατηγικής συνείδησης. Είτε μιλάμε για τις ηγεσίες των κρατών - μελών είτε για τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Επιτυχημένη η εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Φωκίδας για τα 40 χρόνια της Ν.Δ.

                                             Δελτίο Τύπου της ΝΟΔΕ Φωκίδας Νέας Δημοκρατίας
Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 η επετειακή εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Φωκίδας για τα 40 χρόνια προσφοράς της Νέας Δημοκρατίας στην χώρα, με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης και βουλευτή Β΄Αθηνών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη προβολή επετειακού video με τις σημαντικές στιγμές της 40χρονης πορείας της παράταξης και συνεχίστηκε με ομιλία της βουλευτού Φωκίδας κας. Ασπασίας Μανδρέκα.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Φωκίδας κα. Ανθή Ματσάκη και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Φωκίδας κ. Χρυσοβαλάντης Καρλιαύτης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Φωκίδας κα. Ασπασία Μανδρέκα, οι τέως υπουργοί κ.κ. Νικόλαος Γκελεστάθης και Ιωάννης Μπούγας, η βουλευτής Φθιώτιδας κα. Ελένη Μακρή, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Κωνσταντίνος Μίχος, ο Αντιδήμαρχος Δελφών κ. Γεώργιος Νάκος, ο Διοικητής του Γ.Ν. Άμφισσας κ. Σταμάτης Δάρρας, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, τέως δήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι των Δήμων Δελφών και Δωρίδας, καθώς και πλήθος μελών και φίλων της παράταξης.

Η ΝΟ.Δ.Ε. Φωκίδας, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την κομματική εκδήλωση.

Σε δύσκολους καιρούς για κομματικές συνάξεις, ο απλός κόσμος, η βάση της παράταξης μας, έδειξε ότι είναι στο πλάι μας ανταποκρινόμενη στην όποια δράση και εκδήλωση είτε πολιτικού είτε ενημερωτικού χαρακτήρα.

Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλές γιορτές και ότι καλύτερο για το νέο έτος.

"Καμπάνα" στην Οιάνθη Γαλαξιδίου που αποβλήθηκε του πρωταθλήματος

Ποιοι ποδοσφαιριστές κιτρινίστηκαν με κάρτες

Του Τάσου Τσόλκα

Έπεσαν «καμπάνες» σε ομάδες και ποδοσφαιριστές από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Φωκίδας με την Οιάνθη Γαλαξιδίου να αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

Ειδικότερα η πειθαρχική Επιτροπή  συνεδρίασε, την Τρίτη 16/12/2014 στα γραφεία της ΕΠΣ Φωκίδας και αφού έλαβε υπόψη :
 • Τις διατάξεις των άρθρων του Πειθαρχικού Κώδικα, του ΚΑΠ Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων 2014 και των Προκηρύξεων του Πρωταθλήματος της Α΄ Ερασιτεχνικής κατηγορίας ποδοσφαιρικής περιόδου 2014 – 2015.
 • Τα Φ.Α. της 8ης Αγωνιστικής του Πρωταθλήματος αυτού, που περιήλθαν στην ΕΠΣ Φωκίδας και τις διατυπωθείσες σε αυτά παρατηρήσεις των διαιτητών καθώς και το ποινολόγιο, ομόφωνα αποφάσισε και επιβάλλει κατά περίπτωση τις παρακάτω πειθαρχικές κυρώσεις:
Α) Κατακυρώνει τον αγώνα της 7ης Αγωνιστικής, μεταξύ των ομάδων  ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ –  ΟΙΑΝΘΗΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ, υπέρ της αναίτιας ομάδας, ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ, με τέρματα 3 – 0 και βαθμούς 3 – 0 ενώ από το υπαίτιο σωματείο του ΟΙΑΝΘΗ, αφαιρούνται 2 βαθμοί από τον πίνακα βαθμολογίας της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου και 2 βαθμοί από τον πίνακα βαθμολογίας της επόμενης ποδοσφαιρικής περιόδου.

Επίσης, επιβάλλει στο υπαίτιο σωματείο, την χρηματική ποινή των πενήντα (50) ευρώ.

Ο ανωτέρω αγώνας προσμετράτε για την έκτιση ποινών μόνον της αναίτιας ομάδας.

Β) Κατακυρώνει τον αγώνα της 8ης αγωνιστικής, μεταξύ των ομάδων ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ – ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ, υπέρ της αναίτιας ομάδας, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, με τέρματα 3 – 0 και βαθμούς 3 – 0 ενώ από το υπαίτιο σωματείο του ΟΙΑΝΘΗ, αφαιρούνται 2 βαθμοί από τον πίνακα βαθμολογίας της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου και 2 βαθμοί από τον πίνακα βαθμολογίας της επόμενης ποδοσφαιρικής περιόδου.

Επίσης, επιβάλλει στο υπαίτιο σωματείο, την χρηματική ποινή των πενήντα (50) ευρώ.

Ο ανωτέρω αγώνας προσμετράτε για την έκτιση ποινών μόνον της αναίτιας ομάδας.

Τέλος, εφόσον η ομάδα του ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ, δεν κατήλθε να αγωνιστεί για 3η φορά μέσα στην τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο, θεωρείτε ότι αποχώρησε οικειοθελώς από το εν λόγω Πρωτάθλημα και δεν μπορεί να επανέλθει σ’ αυτό, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα, βάσει του άρθρου 36, παράγραφος 1 του Κ.Α.Π. .

Για όλους του υπόλοιπους αγώνες της αποκλεισθείσας ομάδας τα αποτελέσματα παραμένουν ισχυρά μέχρι την λήξη του Πρωταθλήματος υπέρ των αντίπαλων ομάδων με τέρματα 3 – 0 και βαθμούς 3 – 0 ενώ και τυχόν υπάρχουσες ποινές εκτίονται κανονικά μόνον για τις αντίπαλες της αποκλεισθείσας ομάδας, βάσει του άρθρου 21. παράγραφοι 2, 4 & 5 του Κ.Α.Π.

Στο ποδοσφαιριστή της ΕΝΩΣΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ , ΠΕΤΡΑΚΗ Γ. ποινή αποκλεισμού μιας (1) αγωνιστικής ημέρας από 14/12/2014 και χρηματική ποινή δέκα (10,00) ευρώ (2η Κίτρινη).

Στο ποδοσφαιριστή του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ, ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ Ν. ποινή αποκλεισμού τεσσάρων (4) αγωνιστικών ημερών από 14/12/2014 και χρηματική ποινή σαράντα (40,00) ευρώ, (Εξύβριση Διαιτητή).

Στο ποδοσφαιριστή των ΔΩΡΙΕΩΝ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ, ΝΑΣΟΠΟΥΛΟ Δ. ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών από 15/12/2014 και χρηματική ποινή είκοσι (20,00) ευρώ, (Βίαιο και εσκεμμένο μαρκάρισμα από πίσω σε αντίπαλο ποδοσφαιριστή).

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ:

Βάσει της Προκήρυξης της Α΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, ποδοσφαιρικής περιόδου 2014 – 2015 καθώς και των παρατηρήσεων των Διαιτητών στα Φ.Α. της 8ης Αγωνιστικής, με Κίτρινη Κάρτα παρατηρήθηκαν, ποδοσφαιριστές των παρακάτω ομάδων :

1) ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ, παρατηρήθηκαν πέντε (5) ποδοσφαιριστές και επιβάλετε χρηματική ποινή πέντε (5) ευρώ.

2) ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΔΩΡΙΔΑΣ, παρατηρήθηκαν τρεις (3) ποδοσφαιριστές και επιβάλετε χρηματική ποινή τριών (3) ευρώ.

3) ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 2006, παρατηρήθηκαν δύο (2) ποδοσφαιριστές και επιβάλετε χρηματική ποινή δύο (2) ευρώ.

4) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ, παρατηρήθηκε ένας (1) ποδοσφαιριστής και επιβάλετε ένα (1) ευρώ χρηματική ποινή.

5) ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ, παρατηρήθηκαν τέσσερις (4) ποδοσφαιριστές και επιβάλετε χρηματική ποινή τεσσάρων (4) ευρώ.

6) ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ, παρατηρήθηκε ένας (1) ποδοσφαιριστής και επιβάλετε ένα (1) ευρώ χρηματική ποινή.
 • Η καταβολή κάθε χρηματικής ποινής γίνεται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την έκδοση της απόφασης, η οποία και κοινοποιείται εγγράφως στα αθλητικά σωματεία από την ΕΠΣ Φωκίδας ( Άρθρο 29 του Πειθαρχικού Κώδικα) .
 • Κάθε Κίτρινη κάρτα, βάσει του Άρθρου 14, παρ. 8, της Προκήρυξης της Α΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας, επισύρει χρηματική ποινή ενός (1) ευρώ.

Συνεδριάζει την Κυριακή το απόγευμα στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Με 10 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο στο Λιδωρίκι την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 16:00.

Τα θέματα που θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις με τους αντίστοιχους εισηγητές τους σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης είναι τα εξής :
 1. Έγκριση οικονομικών καταστάσεων (απολογισμός - ισολογισμός - κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως κ.λπ.) του Δήμου Δωρίδος για τη χρήση 2013. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος  Λάμπος Παναγιώτης).
 2. Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων, για το από 01-01-2015 έως 31-12-2015 χρονικό διάστημα. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού  Γουργουλέτης Επαμεινώνδας)
 3. Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής έργων (άρθ. 15 Π.Δ. 171/87), για το από 01-01-2015 έως 31-12-2015 χρονικό διάστημα. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού  Γουργουλέτης Επαμεινώνδας)
 4. Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου για τη συμμετοχή του στην επιτροπή παραλαβής εργασιών ή μεταφορών (άρθ. 67 Π.Δ. 28/80), για το από 01-01-2015 έως 31-12-2015 χρονικό διάστημα. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού  Γουργουλέτης Επαμεινώνδας)
 5. Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής δημοτικών υπαλλήλων μετά των αναπληρωματικών αυτών για την παραλαβή προμήθειας υλικών, για το έτος 2014. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού  Γουργουλέτης Επαμεινώνδας)
 6. Ανανέωση παραχώρησης Δημοτικού Σχολείου Τολοφώνος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολοφώνος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)
 7. Κατάρτιση ετήσιου προγράμματος τουριστικής προβολής του Δήμου Δωρίδος για το έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
 8. Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων τελών κυκλοφορίας απορριμματοφόρων οχημάτων του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φλετούρης Κωνσταντίνος)
 9. Διάλυση συμβάσεων μικρών έργων του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 10. Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού χώρου στον περίβολο του κλειστού Δημοτικού Σχολείου Μοναστηρακίου. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης)

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Ο Κ.Παπαθανασίου υποψήφιος με τη Ν.Δ

Με το καλημέρα έριξε τα καρφιά του στην Μανδρέκα

Υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές με την Νέα Δημοκρατία στη Φωκίδα θα είναι ο μέχρι χθές Υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστας Παπαθανασίου.

Ως γνωστόν ο Κ.Παπαθανασίου ήταν και στις προηγούμενες εκλογές υποψήφιος και μάλιστα το φαβορί για να πάρει την έδρα , αλλά τελικά η Ασπασία Μανδρέκα έκανε την έκπληξη και κέρδισε με μερικές δεκάδες ψήφους.

Έτσι πάμε στις επόμενες εκλογές για ένα νέο ντέρμπυ και ίσως μια άτυπη ρεβάνς.

Μάλιστα στην δήλωση που έκανε μετά την παραίτηση , έριξε και τα πρώτα ...καρφιά κατά της συνυποψήφιας Μανδρέκα, τονίζοντας μεταξύ των λόγων που τον οδηγούν να διεκδικήσει την έδρα , είναι για να... "αποκτήσει επιτέλους η Φωκίδα ρόλο και λόγο ισχυρό στα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας" !!

Ο Κ.Παπαθανασίου για να έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος και σύμφωνα με τον Νόμο έπρεπε να παραιτηθεί μέχρι χθές 16 Δεκεμβρίου κάτι που έκανε.

Ολόκληρη η δήλωση του Κ.Παπαθανασίου :

“Σήμερα 16 Δεκεμβρίου 2014 υπέβαλλα την παραίτησή μου στην κυβέρνηση, από Υποδιοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, προκειμένου να μην υφίσταται συνταγματικό κώλυμα στην κάθοδό μου στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Φωκίδα.

Επί δύο έτη υπηρέτησα στη Διοίκηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, σε μια δύσκολη και απαιτητική χρονική περίοδο. Τα προβλήματα ήταν και είναι πολλά. Εκτιμώ, όμως, ότι από κοινού με τα στελέχη και τους υπαλλήλους του ΙΚΑ μπορέσαμε να στηρίξουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα, δηλαδή το επίπεδο κοινωνικής προστασίας του λαού μας, παρά τις άδικες περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και τις σκληρές μνημονιακές υποχρεώσεις.

Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας πού με εμπιστεύθηκαν, όπως επίσης και σε όλους τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για τη συνεργασία τους.

Η απόφασή μου περί παραίτησης είναι αυτονόητη πράξη της προσωπικής μου διαδρομής.

Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι παρά τα γνωστά προβλήματα της χώρας, παρά την ύφεση, την κρίση και την ανεργία, παρά τη «θηλιά» των μνημονίων και των άδικων δεσμεύσεων, δεν πρέπει ο λαός μας να οδηγηθεί στη δίνη εξωπραγματικών πειραματισμών και επικίνδυνων λαϊκισμών.

Επειδή η οργή και η αγανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού δεν πρέπει να εξαφανίσει τις θυσίες και τις προσπάθειες πού γίνονται.

Επειδή λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης δεν πρέπει να ακυρώσουν το τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο πού έχει επιτύχει αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες.

Επειδή η Φωκίδα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει ρόλο και λόγο ισχυρό στα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας, θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία των συμπατριωτών μου και δεσμεύομαι να αγωνιστώ για τις ανατροπές εκείνες πού επιβάλλονται αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τις παθογένειες του παρελθόντος”.

Συμβόλαιο Μηδενικών Ωρών Εργασίας!!!

Του Κωνσταντίνου Λουίζου

Αν δεν έχετε ακούσει ως τώρα τον όρο "Συμβόλαιο Μηδενικών Ωρών Εργασίας - Zero Hour Contract"(ΣΜΩΕ), είναι καιρός να τον μάθετε μιας και δεν είναι μακριά η μέρα που θα μπει στην ζωή μας.

Ήδη, εδώ και αρκετό καιρό, έχει μπει στην ζωή των βρετανών και τους την έχει κάνει εφιάλτη. Με τέτοια συμβόλαια δουλεύουν σήμερα τα φαστφουντάδικα της McDonald's, τα σούπερ-μάρκετ της αλυσίδας Tesco, οι πολυκινηματογράφοι Cineworld, τα καταστήματα SportDirect κλπ. Αλλά και σε πολλά σχολεία, πανεπιστήμια, ξενοδοχεία, μέσα ενημέρωσης κλπ οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται  πλέον με zero hour contract.

Πλέον, ελάχιστοι εργασιακοί χώροι στην Βρετανία έχουν μείνει απρόσβλητοι από αυτή την πρόσφατη "εφεύρεση" του καπιταλισμού, η οποία προσδίδει στην έννοια "ελαστική απασχόληση" την πιο αποκρουστική της πλευρά.

Αυτό το πρόστυχο κόλπο δεν επιβλήθηκε στην Βρετανία από καμιά τρόικα. Βλέπετε, η Βρετανία δεν έχει ούτε τρόικα ούτε ευρώ.

Όμως, οι αστικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών και των Εργατικών (οι οποίες εναλλάσσονται στην εξουσία, εκπροσωπώντας επάξια κι οι δυο τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου) είχαν φροντίσει από παλιά να τσακίσουν τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών τους.

Από το 1998 κιόλας (επί πρωθυπουργίας τού "αριστερού" Μπλαιρ, για να μη ξεχνιόμαστε), δηλαδή μία ολόκληρη δεκαετία πριν το ξέσπασμα της κρίσης, θέσπισαν τα  ΣΜΩΕ.

Τότε τα είχαν λανσάρει ως "ευέλικτο" σχήμα που τάχα θα διευκόλυνε ειδικές κατηγορίες του εργατικού δυναμικού, όπως οι νεοεισερχόμενοι στην παραγωγική διαδικασία, οι μητέρες, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές κλπ.

Τώρα τα προβάλλουν ως την ιδανική επιλογή για "ανεξάρτητους" εργάτες ή "αυτοαπασχολούμενους", που μπορούν να διαθέσουν "ελεύθερα" την εργατική τους δύναμη, δίχως οι εργοδότες να "περιορίζονται" από "σοβιετικά" εργασιακά δικαιώματα όπως οκτάωρο, βασικός μισθός, επιδόματα, άδειες με αποδοχές κλπ. Πάντοτε,  βέβαια, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Τί σημαίνει, όμως, να εργάζεται κάποιος με ΣΜΩΕ; Σημαίνει ότι δουλεύει για μια επιχείρηση με μια σύμβαση η οποία όχι μόνο δεν περιλαμβάνει στους όρους της μηνιαία ή ημερήσια αμοιβή αλλά ούτε καν ωράριο εργασίας. Μόνο ωρομίσθιο περιλαμβάνει.
Υπογράφοντας το ΣΜΩΕ, ο εργαζόμενος απλώς υποχρεούται να βρίσκεται στην διάθεση της επιχείρησης όταν -και αν- η επιχείρηση τον χρειαστεί.
Πέφτει, ας πούμε, δουλειά στο McDonald's της γειτονιάς; Τηλεφωνεί ο διευθυντής σε 2-3 ΣΜΩΕίτες και τους καλεί να προσέλθουν στην εργασία τους. Μια ή δυο ώρες αργότερα, όταν ο φόρτος τής δουλειάς κοπάσει, τους δίνει 5-6 λίρες για κάθε ώρα που δούλεψαν και τους διώχνει. Μπορεί να τους ξανακαλέσει αργότερα. ή το ίδιο βράδυ. ή σε δυο μέρες. ή την επόμενη εβδομάδα. ή τον άλλο μήνα. όποτε, τέλος πάντων, εκείνος θεωρήσει απαραίτητο.
Το πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι στο μεσοδιάστημα δεν τον ενδιαφέρει, δεν είναι δική του έγνοια.

Φυσικά, η αποδοχή των ΣΜΩΕ από τις επιχειρήσεις έγινε με χαρές και πανηγύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2008 είχαν υπογράψει συμβόλαια τέτοιου είδους περίπου 143.000 εργαζόμενοι, το 2012 έγιναν 208.000 και στις αρχές τού 14 ξεπέρασαν επίσημα τους 1.400.000 (περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού), ενώ η εργατική συνομοσπονδία ισχυρίζεται πως σήμερα φτάνουν τα 5.500.000!
Μιλάμε, δηλαδή, για πραγματική έκρηξη των ΣΜΩΕ, σε μια χρονική περίοδο όπου η Βρετανία έχει ξεφύγει από την ύφεση και εμφανίζει κάποιον ρυθμό  ανάπτυξης (έστω, αναιμικής).

Ωστόσο ο εφιάλτης για τους βρετανούς εργαζόμενους δεν σταματά εδώ. Η ανακοίνωση των τελευταίων στατιστικών στοιχείων για την τεράστια αύξηση των ΣΜΩΕ όχι μόνον δεν έκανε το αφτί τής δεξιάς κυβέρνησης Κάμερον να ιδρώσει αλλά έδωσε αέρα στα πανιά της.
Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας Γκάρντιαν ("Jobseekers being forced into zero-hours roles") για μια επιστολή της υφυπουργού εργασίας και συντάξεων Εσθήρ ΜακΒέυ προς την βουλευτίνα των Εργατικών Σήλα Γκίλμορ, όπου αναφερόταν ότι το σχεδιαζόμενο νέο εθνικό σύστημα επιδομάτων ανεργίας θα προβλέπει τη διακοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων (ακόμη και του κατώτατου επιδόματος των 57,35 στερλίνων εβδομαδιαίως) σε περίπτωση που ένας άνεργος αρνηθεί θέση εργασίας με ΣΜΩΕ.
Γιατί; Για να "τονωθεί το πνεύμα επιχειρηματικότητας"!
Είναι προφανές ότι, αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, πολλοί άνεργοι θα καταδικαστούν σε αγώνα για επιβίωση με όρους εξαθλίωσης.

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΓΙΔΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Γερμανία παρασύρεται στην παγίδα που η ίδια δημιούργησε με τις δογματικές της αντιλήψεις, για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην Ευρώπη. Αυτό δείχνουν πλέον τα γεγονότα για την πορεία των οικονομιών.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής του Βερολίνου ήταν η διαιώνιση της οικονομικής κρίσης στις χώρες του Νότου, πράγμα που άρχισε όμως να πλήττει και τον ίδιο τον κορμό της γερμανικής οικονομίας, την εξαγωγική της βιομηχανία δηλαδή, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από τις ευρωπαικές αγορές.

Οι εξελίξεις ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα πάρουν διαφορετική πορεία, τουλάχιστον σύντομα. Το Βερολίνο φαίνεται να είναι εγκλωβισμένο από την προπαγάνδα της γερμανικής ηγεσίας κατά των χωρών του Νότου όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν ότι όταν η κα Μέρκελ εμφανίζεται σκληρή κατά των ασθενέστερων εταίρων και δεν δείχνει διατεθειμένη να ενδώσει σε αιτήματα χαλάρωσης ή οικονομικής ενίσχυσης, τα ποσοστά της στο εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά.

Όταν εκείνη δείχνει διαλλακτική και υποχωρεί, τα ποσοστά της υποχωρούν επίσης και οι αντιευρωπαικές δυνάμεις που συσπειρώνεται εντός της Γερμανίας κερδίζουν περαιτέρω έδαφος. Από το 15% του εκλογικού σώματος που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπείται στο γερμανικό κοινοβούλιο, περίπου ένα 10% με 11% τοποθετείται κατά της Ευρωπαικής Ενωσης. Και η τάση είναι αυξητική.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι, σφικτοί έτσι κι αλλιώς στα οικονομικά τους, εθίστηκαν στη ρητορική (της συντηρητικής ηγεσίας τους και των μέσων ενημέρωσης) για τους «χαλαρούς» πολίτες του Νότου.

Διαποτίστηκαν από τη μεθοδευμένη αντίληψη, ότι τον σπάταλο Νότο πληρώνουν οι παραγωγικοί πολίτες του Βορρά, κυρίως οι ίδιοι, που ως φορολογούμενοι της μεγαλύτερης ευρωπαικής δύναμης συνεισφέρουν τα περισσότερα στα κοινά ταμεία. Και τώρα λένε «δεν πληρώνουμε τίποτε, μην ζητάτε άλλα λεφτά».

Καμία ευρωπαική αλληλεγγύη, καμία εξισορρόπηση πόρων κ.λ.π. Ούτε καν συζήτηση για την προοπτική των ευρωομολόγων. Αυτό είναι το «δόγμα», το οποίο φαίνεται τώρα ότι ραγίζει…

Και ενδεχομένως, ίσως αυτή να είναι και η αρχή για κάποια λύση. Να «πονέσει» περισσότερο και η ίδια η Γερμανία από την ύφεση, η οποία σημαίνει πάντα αύξηση σημαντική της ανεργίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση η κα Μέρκελ θα αρχίσει να ζυγίζει διαφορετικά τα πολιτικά κόστη στο εσωτερικό της. Άρα θα αλλάξει και η οπτική πολιτική γωνία, με την οποία βλέπει το Βερολίνο την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με γονατισμένο οικονομικά τον Νότο και κατακερματισμένες τις αγορές, η γερμανική οικονομία θα υποφέρει σημαντικά. Οσο το Βερολίνο δεν μεταβάλει την πολιτική του για την Ευρώπη, θα υφίσταται και αυτό τις αρνητικές συνέπειες.

Οι εξαγωγές της Γερμανίας, που αποτελούν τα πνευμόνια της, μειώνονται συνεχώς, εκτός από την αγοραστική αδυναμία του Νότου που είναι η πρώτη αιτία και εξαιτίας της εντελώς λάθος τακτικής που ακολούθησε απέναντι στη Ρωσία..

Ο ευρωπαικός νότος, ως βασικός απορροφητήρας των γερμανικών προιόντων, δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Τα προβλήματα στην Ιταλία και την Γαλλία αυξάνονται.

Αυτή όλη η αλυσίδα, όπως σήμερα έχουν τα πράγματα, είναι κάτι περισσότερο από έναν φαύλο οικονομικό κύκλο. Αποτελεί και σοβαρή απειλή για την Ευρωζώνη.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Μειώθηκαν έως και 35% οι διελεύσεις από την Γέφυρα του Ρίου - Αντίρριου

Του  Θάνου Χριστακόπουλου

Πάτρα: "Ακριβή" μου Γέφυρα – "Βουτιά" στις διελεύσεις μέσα σε 4 χρόνια – Τι δείχνου
Η πτώση οφείλεται σΗ οικονομική κρίση είχε σημαντικές επιπτώσεις, πέραν όλων των άλλων, και στις μετακινήσεις μας. «Θύμα» των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν στη χώρα από το 2010 και μετά έπεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου Χαρίλαος Τρικούπης. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία η μείωση των διελεύσεων από την Γέφυρα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή αφού από το 2009 μέχρι και το 2013 αγγίζει το 35%. Όσο δε για το 2014, μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα επισήμως νούμερα πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει το 5%.

Στην πορεία των ετών όμως άλλαξε και το προφίλ των οχημάτων που περνούν από τη Γέφυρα αφού μειώθηκε το ποσοστό των ΙΧ. Και αυξήθηκε εκείνο των μηχανών, των φορτηγών και κατ’ ελάχιστο των λεωφορείων.

Αναλυτικά: Το 2009 η μέση ημερήσια κυκλοφορία ήταν στα 13.826 οχήματα δηλαδή ξεπερνούσαν, σε ετήσια βάση, οι διελεύσεις ξεπερνούσαν τα 5εκ. 

Ο αριθμός των ημερήσιων διελεύσεων άρχισε να πέφτει σταδιακά.

Το 2010 ο μέσος όρος ήταν 12.064, το 2011 έπεσαν στις 10.980, το 2012 στις 9.289 και το 2013 στις 8.706 ή σε ετήσια βάση κοντά στα 3εκ., ενώ όπως προαναφέρθηκε το 2014 αναμένεται να κλείσει με περαιτέρω μείωση.

Με άλλα λόγια, στα χρόνια του Μνημονίου, η Γέφυρα έχασε περίπου 2εκ. διελεύσεις το χρόνο, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος!

Τώρα όσον αφορά στο προφίλ των οχημάτων που χρησιμοποιούν τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:

Το 2009 τα Ι.Χ. αποτελούσαν το 87% της κίνησης ενώ σήμερα έχουν πέσει στο 82,3%.

Τα φορτηγά ήταν στο 6% και σήμερα ανέβηκαν στο 7,7%, οι μοτοσυκλέτες ήταν στο 4,5% και τώρα το 7%, ενώ τα λεωφορεία από το 2% ανέβηκαν στο 3%.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, με το πέρασμα των χρόνων έχει δεκαπλασιαστεί η χρήση του e-pass αφού το 2009 αφορούσε το 1,4% των διελεύσεων ενώ το 2014 έφθασε το 10,4%.

Όπως μας εξηγεί ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Γέφυρας» Γιάννης Φρέρης η αύξηση των ποσοστών σε φορτηγά και λεωφορεία αποδίδεται στα ειδικά πακέτα προσφορών που υπάρχουν ενώ για το e-pass η άνοδος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ οικονομικό και το επιλέγουν όσοι χρησιμοποιούν τη Γέφυρα συχνά.

Την ώρα δε που οι οδηγοί των Ι.Χ. δε διαθέτουν τα 13,2 ευρώ για την απλή διέλευση από τη Γέφυρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση στα φέρρυ-μποτ όπους η απλή διέλευση κοστίζει 6,5 ευρώ.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν και οι υπεύθυνοι της Γέφυρας, πολλοί από όσους χρησιμοποιούσαν το έργο για να κάνουν τη βόλτα τους πλέον, λόγω της κρίσης, δεν φθάνουν καν μέχρι το βενζινάδικο και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.


ΝΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΛΕΞΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΩΡΙΔΑΣ

Την νέα Συντονιστική Επιτροπή εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας κατά την Γενική Συνέλευση των μελών του που πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στην Ερατεινή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας στην νέα 11μελή Συντονιστική εξελέγησαν οι :
Κούγιας Γιάννης, Μπούρμπουλας Τάκης, Βαβάτσικος Θεόδωρος, Λουίζος Κωνσταντίνος, Μανιώτης Αθανάσιος

Σταμάτης Χρήστος, Παναγόπουλος Ιωάννης, Αρτινόπουλος Γιώργος, Σχίζας Νώντας, Κλώσσα Σοφία και Παναγιωτόπουλος Παύλος.

Στη συνέχεια, συντονιστής ορίστηκε ο Κούγιας Γιάννης και αναπληρωτής ο Παναγόπουλος Γιάννης.

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Όλες οι δημοσκοπήσεις της Κυριακής Κλείνει η “ψαλίδα” μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις, που φιλοξενούνται στον κυριακάτικο Τύπο.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα ωστόσο μόνο σε μια δημοσκόπηση η διαφορά ξεπερνά το 4%.

Αναλυτικά τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων έχουν ως εξής:
 • Βήμα της Κυριακής: ΣΥΡΙΖΑ 25,5% - ΝΔ 22,7%
 • Πρώτο Θέμα: ΣΥΡΙΖΑ 27,6% - ΝΔ 24%
 • Παραπολιτικά: ΣΥΡΙΖΑ 24,2% - ΝΔ 21,1%
 • Παρόν: ΣΥΡΙΖΑ 28,5% - ΝΔ 21,5%
 • Ελεύθερος Τύπος: ΣΥΡΙΖΑ 28,3% - ΝΔ 25,3%
Στην ερώτηση ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό σε τρεις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς, με τους δύο μονομάχους να λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:
 • Βήμα της Κυριακής: Σαμαράς: 45,1% Τσίπρας: 33,5%
 • Πρώτο Θέμα: Σαμαράς: 37% Τσίπρας: 25%
 • Παραπολιτικά: Σαμαράς: 34% Τσίπρας: 20%
 • Παρόν: Τσίπρας: 38% Σαμαράς: 34%
 • Ελεύθερος Τύπος Σαμαράς 40% Τσίπρας 28%
Εντός Βουλής θα βρεθούν επίσης σίγουρα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις:
 • Ποτάμι (από 4,1% έως 6,8%)
 • ΠΑΣΟΚ (από 4,3% έως 6,7%)
 • Χρυσή Αυγή (από 4,1% έως 5,9%) και
 • ΚΚΕ (από 4,1% έως 5,8%)
Αντίθετα, οριακά είναι τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που συγκεντρώνουν από 2,5% έως 2,9%.

Στο ερώτημα εάν αποτελεί θετική ή αρνητική εξέλιξη η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπησης της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής" απάντησαν σε ποσοστό 59,9% ότι είναι αρνητική και σε ποσοστό 36% ότι είναι θετική.

Στο ερώτημα εκλογή Προέδρου ή εκλογές, οι πολίτες απάντησαν:
 • Πρώτο Θέμα: Εκλογή Προέδρου: 54% Εκλογές: 37%
 • Παραπολιτικά: Εκλογή Προέδρου: 54% Εκλογές: 40%
Στην δημοσκόπηση της εφημερίδας "Παρόν" το 39% των πολιτών ζητά εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 38% εκλογές και το 16% συμφωνία πακέτο δηλαδή εκλογή Προέδρου και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Οι πολίτες σε ποσοστό 59% εκτιμούν ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι ακόμα υπαρκτός, ενώ το 32,6% πιστεύει ότι κάτι τέτοιο έχει αποφευχθεί οριστικά.

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

Πέντε ομάδες άρχισαν να ξεχωρίζουν και το πρωτάθλημα Φωκίδας... πήρε φωτιά !

Του Τάσου Τσόλκα

Φωτιά έχει πάρει το πρωτάθλημα της Α΄Κατηγορίας Φωκίδας με πέντε ομάδες να βρίσκονται στην κορυφή και φαίνεται ότι θα δώσουν την μάχη μέχρι το τέλος για την πρωτιά.

Στους αγώνες της 8ης αγωνιστικής που έγιναν το Σαββατοκύριακο οι ισχυροί επικράτησαν και μάλιστα πολλοί με μαγάλα σκορ.

Στην Άμφισσα βέβαια ο Αμφισσαΐκός δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του Ολυμπιακού Κίρρας που τον κέρδισε με πένταλτυ αλλά παίχτες και παράγοντες του ηττημένου διαμαρτύρονται για την διαιτησία.

Το ίδιο και η Ένωση Γλυφάδας που έχασε με 3-1 από τον Κρισσαίο Χρισσού αλλά αυτοί διαμαρτύρονται ακόμα περισσότερο για την διαιτησία αφού τους άφησε με 10 παίχτες λόγω αποβολής ποδοσφαιριστού τους , με δύο κίτρινες κάρτες, από τα πρώτα λεπτά του αγώνα.

Η Οιάνθη Γαλαξιδίου δεν κατέβηκε να αγωνιστεί για τρίτη φορά κι έτσι μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα και αποβάλλεται πλεόν από το πρωτάθλημα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής :

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                      3 - 1
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                         1 - 0
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                    6 - 0
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ        7 - 0
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                5 - 0
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ            0 - 3 ά.α


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                23 - 7       22
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                     24 - 6        21
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                   30 - 5        20
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                              19 - 2        20
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                27 - 4        19
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                        15 - 15       12
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                        12 - 15        8
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                 9 - 25         7
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                5 - 24         6
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ               8 - 23         4
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                   3 - 27        0
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                     3 - 24       -8