Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

"Χόρεψε" χθές βράδυ η Δωρίδα με 4,9 R


Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,9 της κλίμακας ρίχτερ κούνησε για τα καλά χθες το βράδυ τη Δωρίδα.
 
Συγκεκριμένα  σύμφωνα με το σεισμολογικό εργαστήρι του Πανεπιστημίου της Αθήνας, η σεισμική δόνηση  είχε εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ και  σημειώθηκε λίγο μετά τις 7:10 μ.μ. 

Το επίκεντρο ήταν στον Κορινθιακό κόλπο, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αιγίου και Ερατεινής.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι  δόνηση ήταν  μεγάλης διάρκειας, ενώ λόγω του μικρού εστιακού βάθους η δόνηση έγινε αισθητή σε Αχαΐα μέχρι Πάτρα, Ναυπακτία , Δυτική Βοιωτία και Κορινθία.

Μετά την κύρια σεισμική δόνηση  ακολούθησαν και αρκετές μετασεισμικές δονήσεις της τάξης των 2 έως 2,5 ρίχτερ που ήταν φυσικό να δημιουργήσουν έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Δωρίδας.

Μέχρι αργά το βράδυ από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία δεν ανακοινώθηκαν κάποιες ζημιές σε κτίρια της Δωρίδας.

Αντίθετα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν αναφερθεί ρωγμές σε σπίτια στο Αίγιο και η πυροσβεστική έκανε συνεχώς  περιπολίες, ενώ στη περιοχή  έσπευσε και ομάδα της ΕΜΑΚ Πάτρας για προληπτικούς λόγους, σε περίπτωση που υπάρχουν εγκλωβισμένοι, αν και δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο. Ένα παλιό σπίτι, εγκαταλελειμμένο στο κέντρο της πόλης, κατέρρευσε, όπως και μία μάντρα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής Χρήστος Ευαγγελίδης, «υπάρχει μία μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο».


Καθησυχαστικός ήταν, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογία Ευθύμιος Λέκκας τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια με νέους ισχυρούς σεισμούς ενώ δεν υπάρχει σχέση με τον πρωινό σεισμό της Κεφαλονιάς.
 
Μέχρι αργά το βράδυ οι σεισμολόγοι δεν είχαν εντοπίσει επ΄ ακριβώς το ρήγμα που έδωσε τη δόνηση καθώς, θεωρούν, ότι είναι μικρό επισημαίνοντας ότι «δεν έχει  τη δυνατότητα να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς. Η περιοχή είναι σεισμογενής και σε αυτή τη δραστηριότητα φαίνεται πως εντάσσεται και η συγκεκριμένη δόνηση».

 

Όποιος ανέμους σπέρνει, θύελλες θερίζει

  - η Ευρώπη και οι ΗΠΑ προ των ευθυνών -

Του Γεώργιου Εμ. Δημητράκη *


Με ανησυχία παρακολουθούμε τα συμβαίνοντα εις τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Όπως συνήθως και δυστυχώς συμβαίνει, από την θέση όμως του παρατηρητή και της απόλυτης ασφάλειας, δίνοντας έτσι ο καθείς από εμάς διάφορες ερμηνείες για τις διαστάσεις του κινδύνου εξάπλωσης των συγκρούσεων.

Αγνοούντες τις πραγματικές αιτίες και τις βαθιές ρίζες αυτού του φαινομένου, αυτές τις δικές μας ευθύνες οι οποίες είναι καταγεγραμμένες εις την Ιστορία.

Μία Ιστορία η οποία, δυστυχώς, κατά τα φαινόμενα, έπαψε πλέον να παίζει τον καθοδηγητή, την πυξίδα της πορείας του ανθρωπότητας. Αυτή η Ιστορία η οποία στηρίζεται εις τα πραγματικά βιώματα των ανθρώπων, η οποία πρέπει να γράφεται από αυτούς και μόνον, και όχι από καλοθελητές διαφόρων κέντρων εξουσίας. Μία Ιστορία ριζωμένη μόνον εις την συνείδηση και εις την μνήμη της ανθρωπότητας, για να προστατεύει τους ανθρώπους, τους λαούς από λάθη, συγχύσεις, συγκρούσεις και αιματοχυσίες.

Δυστυχώς όμως, όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την πυξίδα, την σημασία αυτής και καθοδήγησή της, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος μία νέας παγκόσμιας σύρραξης, τώρα άκρως επικίνδυνη για τις ολέθριες συνέπειες της, ενώπιον των οποίων θα ωχριούν οι παγκόσμιες συρράξεις του παρελθόντος. 

Όμως για να αποφύγουμε ένα τεράστιο ολοκαύτωμα της ανθρωπότητας οφείλουμε να ανατρέξουμε τώρα εις το παρελθόν. Να εντοπίσουμε τα λάθη και τις ευθύνες όλων εκείνων οι οποίοι ενάντια προς τα βιώματα, τους πολιτισμούς και τις θρησκευτικές παραδόσεις των ανθρώπων και των λαών, αποφασίζουν έκτοτε να κατευθύνουν αυθαίρετα τις τύχες της ανθρωπότητας. Επιθυμία όμως των λαών είναι να ζούνε εν ειρήνη, μακριά από έριδες και συγκρούσεις.

Ο Ελληνισμός με την προσπάθεια και την παρακαταθήκη του Μ.Αλεξάνδρου γέννησε αυτήν την μοναδική και μεγάλη ιδέα του Οικουμενισμού και λίγο αργότερα έδωσε εις την νέα θρησκεία, τον Χριστιανισμό, μία πατρίδα.

Όμως η αναπόφευκτη σύγκρουση εντός των κόλπων του Χριστιανισμού απομάκρυνε την μετέπειτα Ευρώπη του Καθολικισμού και Προτεσταντισμού από αυτήν την ιδέα του Οικουμενισμού η οποία αποτελεί μία από τις σοφίες του Ελληνικού πνεύματος.

Αυτή η απρόσμενη αποξένωση της Ευρώπης, είχε ως συνέπεια όχι μόνον την εχθρική της συμπεριφορά απέναντι του Βυζαντίου, το οποίο κατανοούσε και σεβότανε τους πολιτισμούς, την διαφορετικότητα, τις παραδόσεις και την ανεξιθρησκία των άλλων λαών, αλλά παράλληλα αυτή η αποξενωμένη τώρα Ευρώπη παρήγαγε πρωτόγνωρες εις τα παγκόσμια χρονικά προκαταλήψεις, εχθρότητες και επιθέσεις εναντίον των άλλων λαών.

Πρώτα χαρακτηριστικά παραδείγματα προκαταλήψεως και εχθρότητας ήσαν οι ανηλεείς επιθέσεις κατά του Βυζαντίου, ως συνεχιστή των παραδόσεων του Ελληνισμού, και ευθύς αμέσως οι ληστρικές και βάρβαρες επιδρομές κατά των λαών της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής με τις 14 Σταυροφορίες.

Αδιαφορώντας για τις βαρύτατες συνέπειες για τους πολιτισμούς, τις θρησκευτικές παραδόσεις, τις συνειδήσεις και την αξιοπρέπεια των λαών. Λίγο αργότερα οι περιπετειώδεις ληστρικές εξορμήσεις σε άγνωστες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες κατέστρεψαν πανάρχαιους πολιτισμούς και κοινωνίες.

Με την εγκατάσταση αποικιοκρατικών και βάρβαρων καθεστώτων τα οποία επί εκατονταετίες ξεζούμιζαν και λεηλατούσαν αδιάκοπα τους θησαυρούς και φυσικούς πόρους τους οποίους μετέφεραν εις την Ευρώπη. Δημιουργώντας σε δεκάδες λαούς μία άνευ προηγουμένου εις την παγκόσμια χρονικά ανείπωτη και ανεπανόρθωτη έως σήμερα φτώχεια, κάτω από την οποία υποφέρουν δισεκατομμύρια ανθρώπων.

Η Ιστορία της βάρβαρης ανευθυνότητας και συμπεριφοράς κατά των άλλων λαών συνεχίζεται με την «εφεύρεση» των ιδεολογιών του καπιταλισμού, σοσιαλισμού, κομμουνισμού, φασισμού, ως άλλοθι, για να αποπροσανατολίζουν με αυτές τους ανθρώπους και τους λαούς από την βάρβαρη και ληστρική τους συμπεριφορά. Αλλά και για να καλύπτουν την μεγάλη ευθύνη και την συμπεριφορά των δικών των κοινωνιών απέναντι σε άλλες κοινωνίες και λαούς, και να δημιουργούν έτσι διχόνοιες, συγχύσεις, νέες έριδες και αιματοχυσίες μεταξύ των λαών.

Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Ευρώπη και προκάλεσαν τεράστια δεινά εις την ανθρωπότητα, είχαν ως συνέπεια την εμπέδωση μίας νέας στρατηγικής για την παγκόσμια άσκηση εξουσίας, την αποκαλούμενη τώρα παγκοσμιοποίηση, μία νέα τάξη πραγμάτων(ΝΤΠ), με την συγκέντρωση του πλούτου εις χείρας ολίγων και την καταδυνάστευση και εκμετάλλευση όλης της ανθρωπότητας.

Όμως η ιδέα της δήθεν ελεύθερης, εις την πραγματικότητα ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης διακίνησης του κεφαλαίου, η παράλληλη μετατόπιση αυτού σε χώρες χαμηλού κόστους εργασίας, αλλά και η αναπόφευκτη μετακίνηση πληθυσμών από περιοχές εις τις οποίες κυριαρχεί η ανείπωτη φτώχεια προς τις εύπορες χώρες, δημιουργεί μία απρόσμενη, άκρως τώρα επικίνδυνη και εκρηκτική κατάσταση. Η οποία τροφοδοτείται τώρα από θρησκευτικά προηγούμενα και ανεξόφλητους λογαριασμούς του παρελθόντος.

Με αισθήματα αντεκδίκησης για τις βάρβαρες συμπεριφορές του Δυτικού Κόσμου συμπεριλαμβανομένου τώρα και των ΗΠΑ, ως νέο υποκατάστατο και πανομοιότυπο, το οποίο συνεχίζει το βάρβαρο έργο των γεννητόρων Δυνάμεων της Κεντρικής Ευρώπης.

Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι η αφύπνιση του Ισλαμικού Κόσμου, η οποία ξεκίνησε αρχάς της δεκαετίας του 70 από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Muammer Al Ghadafi, δεν θα οδηγήσει βέβαια σε μία απευθείας σύγκρουση μεταξύ της Ευρώπης και του Ισλάμ. Λόγω της αδυναμίας του Ισλάμ να αντιπαρατεθεί με στρατιωτικά μέσα κατά της ισχυρής Ευρώπης.

Εξάλλου, η εποχή των επιδρομών κατά της Ευρώπης του Attila και του Tschingis Khan από τα βάθη της Ασίας έχει παρέλθει. Αλλά όμως η παγκοσμιοποίηση, αυτή η άκρως αφελής, ερασιτεχνική «εφεύρεση» του Δυτικού Κόσμου, η νέα αυτή μορφή καταδυνάστευσης και καταλήστευσης της ανθρωπότητας, επιτρέπει και διευκολύνει την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση δεκάδων εκατομμυρίων Ισλαμιστών, οι οποίοι με τα στίφη πεινασμένων μαζών θα κατακλύσουν και θα εγκατασταθούνε εις τις χώρες του Δυτικού Κόσμου.

Μία διείσδυση που ισοδυναμεί με την δημιουργία πυριτιδαποθήκης κοινωνικών και φανατικών θρησκευτικών συγκρούσεων εις τα σπάργανα της Ευρώπης. Μία μοιραία νεοταξική πολιτική που απειλεί να πολτοποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο σε ένα νέο Μεσαίωνα.
 
* Γεώργιος Εμ. Δημητράκης σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

Οι αγώνες των πρωταθλημάτων της Α΄ και Β΄ Κατηγορίας το Σαββατοκύριακο 8-9/11

Του Τάσου Τσόλκα

Συνεχίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο , 8 και 9 Νοεμβρίου, τα πρωταθλήματα της Α΄ Κατηγορίας (3η αγωνιστική) και Β΄ Κατηγορίας ( 5η αγωνιστική) Φωκίδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα, οι ώρες και τα γήπεδα που θα γίνουν οι αγώνες :

Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   3η αγωνιστική

ΣΑΒΒΑΤΟ   08/11/2014

14:45   ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ – ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ          Γήπεδο ΕΠΣΦ Άμφισσας

15:00   ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ        Γήπεδο Ιτέας

15:30   ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ – ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ        Γήπεδο Χρισσού

15:00   ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ – ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ       Γήπεδο Μαλαμάτων

ΚΥΡΙΑΚΗ   09/11/2014

15:00   ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ – ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ         Γήπεδο Μαλαμάτων

15:00   ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ – ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ       Γήπεδο Τολοφώνας

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   5η αγωνιστική

Στο Β΄ Κατηγορία μετά την παραίτηση από το πρωτάθλημα της Μυωνίας Αγίας Ευθυμίας παραιτήθηκαν από το πρωτάθλημα και τα Σάλωνα ΑΟ.

Έτσι οι αγώνες κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων τους και έχουμε
 
ΣΑΛΩΝΑ ΑΟ  -  ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                  0 – 3    ά.α.

ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ  -  ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ       0 – 3    ά.α.

Ρεπό έχει η Ακαδημία Άμφισσας

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Από την Τράπεζα Πειραιώς οι πληρωμές των αγροτών για τα επόμενα 4 χρόνια

peiraios SalasΑπό την Τράπεζα Πειραιώς οι πληρωμές στους αγρότες στα επόμενα 4 χρόνια
Ανάδοχος του έργου για την τήρηση, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων για τα επόμενα τέσσερα έτη ανακηρύχθηκε η  Τράπεζα Πειραιώς, μετά από ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, που διενήργησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με την υλοποίηση του έργου αυτού, ποσό χρηματοδότησης ύψους 2,5 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμο κατ’ έτος, ώστε να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι πληρωμές στους αγρότες και κτηνοτρόφους των άμεσων ενισχύσεων που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει την γνώση, την εμπειρία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ανταποκριθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στις ανάγκες της συνεργασίας αυτής, καθώς εκτελεί ήδη με απόλυτη επιτυχία την τήρηση, την ταμειακή διαχείριση και τη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ομίλου και τονίζεται: «Εξάλλου, είναι η μοναδική Τράπεζα που έχει πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα κατά ISO 9001 στην ταμειακή διαχείριση και τις πληρωμές Κοινοτικών Γεωργικών Ενισχύσεων προς παραγωγούς».

Η ενέργεια αυτή συμπληρώνει ένα μεγάλο κύκλο πρωτοβουλιών της Τράπεζας Πειραιώς για τη «στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, αφού άλλωστε αυτό, εξαρχής, έχει αναγορευτεί σε στρατηγική της δέσμευση».
 

ΟΙ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Στην Ευρώπη, σήμερα, υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις για την εξέλιξη μίας σειράς σημαντικών θεμάτων, που αποτελούν προυποθέσεις για την σταθερότητα των οικονομιών και την αποφυγή μίας περαιτέρω επιδείνωσης. Από την άλλη, όμως, οι εξελίξεις αυτές δεν είναι και εκείνες που δημιουργούν τα εχέγγυα ότι η Ευρώπη αλλάζει άμεσα δομή και πολιτική αντίληψη, για να διασφαλίσει το συντομότερο δυνατό την πορεία εξόδου από την κρίση.

Ο δρόμος για την ανάκαμψη, τη ρύθμιση των ανισορροπιών Βορρά –Νότου και ειδικότερα την ενίσχυση των επενδύσεων, της ζήτησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φαίνεται να είναι ακόμη μακρύς. Η ανησυχία απέναντι στο φάσμα της ύφεσης δεν έχει εξαλειφθεί και αυτό επιβεβαιώνεται και από την συμπεριφορά που έχουν τα διεθνή κεφάλαια στις ευρωπαικές αγορές.

Θα αναφερθούμε σήμερα στις πιο τρέχουσες εξελίξεις, οι οποίες αποπνέουν μία αισιοδοξία, με αφορμή εξάλλου ότι η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει από την εβδομάδα αυτή τα καθήκοντά της και παράλληλα, από την εβδομάδα αυτή, αρχίζει η εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης και της ενιαίας εποπτείας.

Το πρώτο, λοιπόν, θετικό στοιχείο, είναι τα επιτυχή stress tests που ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ότι είναι καλά θωρακισμένο και ασφαλές για καταθέτες και επενδυτές, με βάση τους πιο αυστηρούς ελέγχους πού έγιναν μέχρι σήμερα από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί μία ισχυρή βάση εμπιστοσύνης για όλο το ευρωπαικό οικοδόμημα, με δεδομένο ότι η υγεία και η καλή λειτουργία των τραπεζών αποτελούν αναγκαία συνθήκη της οικονομικής σταθερότητας και προυπόθεση της ανάπτυξης.

Όλα αυτά βέβαια δεν αρκούν, εάν δεν ληφθούν εκείνες οι γενναίες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των οικονομιών, κυρίως των ασθενέστερων του Νότου.

Χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού με γνώμονα την παραγωγική ανάπτυξη, που είναι η μόνη που μπορεί να αντισταθμίσει και τα προβλήματα του χρέους των χωρών μελών.

Χρειάζεται πανευρωπαική αντίληψη και αναθεώρηση των προτεραιοτήτων της πολιτικής, μία προοπτική στην οποία η Γερμανία της κας Μέρκελ αποτελεί εως τώρα τη σημαντικότερη τροχοπέδη.

Υπάρχουν σημάδια, όμως, ότι αυτή η μεγάλη αγκύλωση της Γερμανίας και η δογματική της προσήλωση στη λιτότητα της Ευρωζώνης, θα αρχίσει να σπάει. Και αυτό είναι ένα δεύτερο θετικό στοιχείο.

Η εκτίμηση είναι ότι η κα Μέγκελ δεν θα μπορέσει να κάνει κι αλλιώς. Η υποβάθμιση της αγοραστικής ζήτησης των ευρωπαικών χωρών, που ήταν ο ζωτικός χώρος της γερμανικής ανάπτυξης και η ζημία που υφίσταται σήμερα από την αγορά της Ρωσίας, για τους γνωστούς γεωπολιτικούς λόγους, έχουν αρχίσει να ροκανίζουν την ίδια την οικονομία της Γερμανίας. Εκ των πραγμάτων συνεπώς πιέζεται προς μία πανευρωπαική στροφή.

Το τρίτο θετικό μήνυμα είναι η επίσημη ανάληψη της εξουσίας των Βρυξελλών από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο νέος πρόεδρος έχει κινητοποιηθεί και πιστεύει ότι θα συγκεντρώσει 300 δισεκ. ευρώ, για να τα ρίξει στην αγορά και να συμβάλει στην προσπάθεια αναθέρμανσης της ευρωπαικής οικονομίας. Σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο Μάριο Ντράγκι στην παροχή ρευστότητας του ευρω-συστήματος, οι κινήσεις αυτές δημιουργούν πράγματι ένα ευνοικότερο περιβάλλον.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Μέχρι και τη Δωρίδα οι έρευνες για πετρέλαιο στην Δυτική Ελλάδα

Μέχρι και τη Δωρίδα θα φτάσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και ειδικότερα το Νοτιοδυτικό τμήμα της, σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε αφορά στις χερσαίες περιοχές «Άρτα - Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία - Δωρίδα» και «ΒΔ Πελοπόννησος».

Αίτημα όπως είναι γνωστό έχει υποβάλει από 14 Απριλίου 2014 η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Enel Τrade Spa , ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνει και η Energean Οil & Gas, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και έχει τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από τρεις ημερολογιακούς μήνες από τη δημοσίευση.

Μέχρι στις αρχές Φεβρουαρίου δηλαδή αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας, σύμφωνα με τη προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος δημοσιεύτηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει η προκήρυξη, το υπουργείο θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί, ενώ στα βασικά κριτήρια αξιολόγησης, πέραν του μισθώματος, περιλαμβάνονται:

  • Η οικονομική βιωσιμότητα του ενδιαφερόμενου όσον αφορά στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και η τεχνική ικανότητα και η εμπειρία.
  • Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του δυναμικού της περιοχής, για την οποία υποβάλλεται προσφορά.
  • Ο τρόπος αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας που προτείνει ο ενδιαφερόμενος, σε συνδυασμό με την κατανόηση του γεωλογικού περιβάλλοντος, καθώς και η εμπειρία σε γεωτρήσεις υπό την παρουσία υδροθείου.
  • Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις, η εμπειρία από ανάλογες εργασίας σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και η διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές με αναπτυγμένο τουρισμό.
  • Επίσης, έμφαση δίνει σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει επιδείξει ο αιτών σε προηγούμενες ανάλογες παραχωρήσεις.
Πηγή :www.imerisia.gr,

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Συνεργασία με Ανεξάρτητους Έλληνες ανακοίνωσε ο Θανάσης Γιαννόπουλος

Τη συνεργασία με τον πρώην βουλευτή και υφυπουργό των κυβερνήσεων της ΝΔ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θανάση Γιαννόπουλο «για τη δημιουργία ενός μεγάλου δημοκρατικού και πατριωτικού μετώπου» επισημοποίησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έπειτα από συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

 Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ο Θανάσης Γιαννόπουλος «με την εμπειρία του και την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί την εγγύηση για το αύριο. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου μπορούμε να ενωθούμε και να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας από αυτή την ξένη κατοχή» είπε ο Πάνος Καμμένος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.

Εξάλλου, ο Θ. Γιαννόπουλος έκανε αναφορά στην κοινή πορεία με τον κ. Καμμένο και τους «κοινούς αγώνες» και είπε ότι «σήμερα δίνεται η ευκαιρία για κάτι το καινούργιο, για κάτι το διαφορετικό, κάτι το ευοίωνο που προοιωνίζεται πολύ καλό μέλλον. Και αυτό, γιατί είναι μια συνεργασία με τους ΑΝΕΛ για να δώσουμε ένα καινούργιο μήνυμα, ένα καινούργιο ξεκίνημα στην πολιτική ζωή του τόπου, που την έχει ανάγκη».

Σύμφωνα, τέλος, με τον Θ. Γιαννόπουλο, «είναι κι άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα, το πατριωτικό, γιατί κάτι πρέπει να αλλάξει. Πρέπει, δηλαδή, αυτή η κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να εγκαταλείψει τα ηνία της χώρας και να βρεθούν άλλες πατριωτικές δυνάμεις, οι οποίες με υπευθυνότητα, με σαφήνεια, με καθαρώς πατριωτικά στοιχεία, θα μπορέσουν να δώσουν έναν καινούργιο βηματισμό στον τόπο μας. Χαίρομαι, γιατί θα είμαστε μαζί και θα αγωνιστούμε μαζί και ως πολλαπλασιαστές ισχύος θα δημιουργήσουμε νέα προοπτική στον τόπο μας».

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου σώζει η Ελλάδα με 300.000 τόνους

- Η μεγάλη
μείωση στην παραγωγή της Ισπανίας, που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία των διεθνών τιμών, φέρνει αύξηση της προσφοράς, μείωση των αποθεμάτων και άνοδο της τιμής

- Η παραγωγή της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 300.000 τόνους από μόλις 158.000 τόνους πέρυσι και αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες από την ΙσπανίαΈπειτα από μια καταστροφική χρονιά για την εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου που υπέστη κυριολεκτικά καθίζηση, η φετινή σεζόν 2014-2015 ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές για τους έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

 Εξαιτίας δε της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή της Ισπανίας, που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία των διεθνών τιμών, η πρόβλεψη για φέτος είναι πως η παγκόσμια ζήτηση ελαιολάδου θα υπερβεί την προσφορά, τα αποθέματα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο και οι τιμές θα γνωρίσουν σημαντική αύξηση.

 300.000 ΤΟΝΟΙ

 Η παραγωγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 300.000 τόνους από μόλις 158.000 τόνους πέρυσι και αναμένεται να αντισταθμίσει μερικώς τις απώλειες από την Ισπανία.

Στο μέτωπο της Ιταλίας, του άλλου μεγάλου παίκτη διεθνώς, η παραγωγή δεν προβλέπεται να μεταβληθεί σημαντικά καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί στους 455.000 από 450.000 τόνους πέρυσι.

Καλά νέα ωστόσο έρχονται από την Τυνησία, με τις προβλέψεις να μιλούν για αύξηση της παραγωγής στους 260.000 από μόλις 80.000 τόνους πέρυσι.

Στον αντίποδα, η Συρία εξαιτίας ακριβώς του εμφύλιου πολέμου αλλά και της ξηρασίας που την ταλαιπωρεί θα δει την παραγωγή της να υποχωρεί στους 50.000 από 135.000 τόνους πέρυσι.

Σωρευτικά, η παγκόσμια φετινή παραγωγή θα διαμορφωθεί στα 2,55 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη σχεδόν κατά 20% από τα επίπεδα - ρεκόρ των 3,19 εκατ. τόνων της σεζόν 2013-2014.

Η βασική αιτία για την αναμενόμενη μεγάλη βουτιά και την κατ' επέκταση άνοδο των τιμών ακούει στο όνομα Ισπανία. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο.

Η Νότια Ισπανία υπέφερε φέτος τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων εκατό ετών (μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013 - Μαΐου 2014), ενώ παράλληλα τα ελαιόδεντρα είχαν εξαντληθεί από την περσινή παραγωγή - ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού περιοδικού «Oil World».

 Η πτώση της παγκόσμιας παραγωγής «θα οδηγήσει σε εκλογίκευση της διεθνούς ζήτησης για ελαιόλαδο κατ' αρχάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και σε άλλες χώρες, διατηρώντας τις τιμές υψηλά για το άμεσο μέλλον» αναφέρει πάντα το «Oil World».

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η τιμή στα συμβόλαια ελαιολάδου που διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά έχουν εκτιναχθεί 27% σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή του ελαιολάδου στην Ισπανία «αναμένεται να κινηθεί έντονα ανοδικά τους επόμενους μήνες ενόψει και νέων στοιχείων που θα επιβεβαιώνουν τη μεγάλη βουτιά στη φετινή ισπανική παραγωγή» προσθέτει το «Oil World».

Απομνημονεύματα Γιάννη Μακρυγιάννη στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Μέσα σε ένα χωμάτινο αλωνάκι τριγυρισμένο από πέτρες, συνοδεία ενός ταμπουρά, θα ακουστεί ο λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή, έτσι όπως ο Θανάσης Σαράντος εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και παρουσιάζει τα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη», Κυριακή 23 και 30 Νοεμβρίου στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 
 
«Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο Μακρυγιάννης, ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έμεινε στην ιστορία, καθώς με την "απελέκητη γραφή" του, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, αγωνίστηκε για μια ελεύθερη πατρίδα με υγιείς κοινωνικές και πολιτικές αρχές. Ήρωας που αγάπησε την πατρίδα και τον άνθρωπο, πολέμησε, πίστεψε, σακατεύτηκε, αηδίασε, θύμωσε.

Με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του Μακρυγιάννη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τις Κυριακές, 23 και 30 Νοεμβρίου, την παράσταση που παρουσίασε  τον περασμένο Αύγουστο στη γενέτειρα του ήρωα, το Κροκύλειο Δωρίδος.

Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα», είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θα θελήσει να την ιστορήσει πάνω στο χαρτί. Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει, νιώθει επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας στις γενιές που έρχονται.

Σημείωμα σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου

 «Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη "ελίτ" που ανερυθρίαστα βαφτίζει "παρωχημένες εμμονές" τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που "γι' αυτά πολεμήσαμε". Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ' όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Με πικρό τέλος, ζώντας την άκρα αχαριστία, καθώς τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα θα είναι μια καταδίκη "εις θάνατον" και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας».

Για τα σχολεία η παράσταση παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, Πειραιώς 206 στον Ταύρο, 24 και 25 Νοεμβρίου, ώρα 12.30 και με τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο-όλες οι κατηγορίες) και 8 ευρώ (ανέργων).

Τηλέφωνο : 210 341 8550Ταυτότητα

«Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη»

Σκηνοθεσία-ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Μουσική σύνθεση: Τζιχάν Τούρκογλου

Μουσικός επί σκηνής: Τζιχάν Τούρκογλου (ταμπουράς, κρητική λύρα)

Βοηθός σκηνοθέτη-επιμέλεια φωτισμών: Σάββας Σουρμελίδης

Επεξεργασία video: Γιώργος Φουκαράκης

Οργάνωση Παραγωγής Ηθικόν Ακμαιότατον: Παρασκευή Κουτούμπα

Παραστάσεις : Κυριακή 23 και 30 Νοεμβρίου

Ώρα έναρξης: 20:00

Διάρκεια: 70΄

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο-όλες οι κατηγορίες), 8 ευρώ (ανέργων)

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), Ticket Services

Ωρ. λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00

 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,

Πειραιώς 206, Ταύρος, Τηλέφωνο : 210 341 8550


Υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδος

και την υποστήριξη του

Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνα εις Στερεά Ελλάδα

και του Συλλόγου Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης».Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού από τη βουλευτή για Μνημεία της Δωρίδας

… Σύμφωνα με πληροφορίες (!) η βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα έκανε ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα σχετικά με τους μακεδονικούς τάφους στον Κάμπο Δωρίδας και  την Παλαιοχριστιανική Βασιλική στα Νέα Κουκουρα του Ευπαλίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απάντηση του ο Υπουργός, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η Ι' Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προτείνει την ένταξη του έργου "ανάδειξη Κάμπου Δωρίδας" στον κατάλογο των μνημείων που δύναται να χρηματοδοτηθούν από την 5η προγραμματική σύμβαση, (Σ.Ε.Σ).

Υ.Γ.   Δυστυχώς τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης δεν μας τα έστειλαν από το Γραφείο της Βουλευτή, παρ΄ ότι το θέμα αφορά την Δωρίδα. Αν τα …λάβουμε θα σας τα παρουσιάσουμε.

 

Κάλεσμα Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων

 
 
 
 
 
 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
 
1. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου – Δικηγόρος(τ. 6977357473 )

2. Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Καρατζαφέρης, Εφημέριος Πόλεως Λιδωρικίου (τ. 6948256559 )

3. Χαράλαμπος Πέτρου, τ. Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Λιδωρικίου (τ. 6974713422 )

4. Ευθύμιος Ξυλάγγουρας, Πρόεδρος των εν Αθήναις Λιδωρικιωτών η «Γκιώνα» (τ. 6972951971 )

5. Γεώργιος Παπαθανασίου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Μέλος Δ.Σ. Αναπτυξιακής Εταιρίας Μόρνου και Πρόεδρος της ΑΕΜΚΧ ΙΑΝИΟΥΣ (τ. 6976.994590)

Κυριακή, 2 Νοεμβρίου 2014

Οι ισχυροί επικράτησαν στους αγώνες της 2ης αγωνιστικής στην Α΄ Κατηγ. Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα *


Μέρα των φιλοξενούμενων ήταν η 2η αγωνιστική αφού κέρδισαν τα πέντε από τα έξη παιχνίδια.
Ήδη από τις δύο πρώτες αγωνιστικές και σε συνδυασμό με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των αγώνων του Κυπέλλου, αρχίζουν να διακρίνονται οι πιο ισχυρές ομάδες που θα κάνουν πρωταθλητισμό.

Χαρακτηριστικό και αυτής της αγωνιστικής ήταν τα πολλά γκολ 27 που επιτεύχθηκαν όσα και στην πρώτη αγωνιστική .

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής :

ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ   ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ          1 - 6
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ   ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                    0 - 2
ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ   ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                   1 - 3  
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ   ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ       1 - 4
ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ   ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ                    0 - 1
ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ    ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ       6 - 2

 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ        2η αγωνιστική

1.  ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ          13  - 2               6
2.  ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                    9  -  2              6
3.  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                   4  -  0              6
4.  ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                          4  -  1              6
5.  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ               8  -  3              4
6.  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                            5  -  3              4
7.  ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                    2  -  3              1
8.  ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ          4  -  8             1
9.  ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ          1  -  6              0
10.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ              1  -  7              0
11.ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ               2  -  8              0
12.ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ            1  -  11            0

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι αγώνες της 3ης αγωνιστικής :

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ   –  ΗΣΑΪΑΣ   ΔΕΣΦΙΝΑΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ  –  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ
ΟΙΑΝΘΗ  ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ  –  ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ  –  ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ
ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ  –  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ  –  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   

Ξέμεινε από ... δυνάμεις η Μυωνία Αγίας Ευθυμίας και παραιτήθηκε από το πρωτάθλημα. Έτσι δεν κατέβηκε να αγωνιστεί στην Άμφισσα και η Ακαδημία πήρε το ματς με 3 – 0 στα χαρτιά.
Η Μυωνία και τυπικά θα αποβληθεί στον επόμενο αγώνα που συμπληρώνει τρείς χωρίς να έχει κατέβει να αγωνιστεί. Έτσι μηδενίζεται και στην επόμενη σαιζόν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς.

Στον άλλον αγώνα ο Ηρακλής Μοναστηρακίου κέρδισε με 4 - 1 τον ΑΟ  ΣΑΛΩΝΑ.
Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής :

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ   ΑΟ  ΣΑΛΩΝΑ                    4 - 1      
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ   ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ      3 - 0    ά. α.
Ρεπό έχει ο ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ          4η αγωνιστική

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ        9  -  3         7
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                  7  -  6         6
Α.Ο. ΣΑΛΩΝΑ                                   4  -  2         3

ΑΕΤΟΣ  ΛΙΟΔΩΡΙΚΙΟΥ                     9  -  2          1

ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ                -               -
* Ο Αετός Λιδωρικίου ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς , λόγω περσινής τιμωρίας

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ


Του Γεώργιου Εμ. Δημητράκη *

Άλλο πρόβλεψη και άλλο προφητεία. Σταθερό σημείο αναφοράς της πολιτικής είναι η πρόβλεψη. Τι θα αντιμετωπίσουμε αύριο; Πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η εξέλιξη εις το μέλλον; Τι συνέπειες θα έχει αυτό το μέτρο εις το μέλλον;
 
Η πολιτική και οι πολιτικοί θέτουν εις εαυτούς διαρκώς τοιούτου είδους ερωτήσεις. Και βάσει των ερωτήσεων αυτών γίνονται προβλέψεις και λαμβάνονται μέτρα. Προβλέψεις γίνονται και επί διεθνών θεμάτων. Πολλές φορές προβλέψεις τοιούτων θεμάτων δεν αντιμετωπίζονται. Οι κρίσεις έρχονται και κυρίως τα μικρά κράτη δεν έχουν δυνατότητες αντιδράσεως.
 
Η πρόβλεψη σήμερον είναι ότι κατά τους επόμενους μήνες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτεθούν εναντίον της περιοχής Συρίας, Ιράκ δια να «σώσουν την διεθνή ειρήνη και τον κόσμο από τους Τζιχατιστές», όπως τον έσωσαν προ ετών και από τα τρομερά όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ. Τα οποία μετά δεν βρέθηκαν πουθενά! Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται αποκλειστικώς και μόνον επί των μαθημάτων, τα οποία μας έχει δώσει οι ίδιες οι Η.Π.Α.
 
Όσοι παρακολουθούν τις ειδήσεις, γνωρίζουν ότι πολλά καθεστώτα εις τον κόσμο είναι ανελεύθερα και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και απειλούν τους γείτονες των. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν όμως επιλεκτική συνείδηση και μετρούν με δύο μέτρα και σταθμά. Έτσι οι «κακοί», οι οποίοι όμως υποτάσσονται εις τα αμερικανικά συμφέροντα, δεν ενοχλούνται. Αυτοί είναι «καλοί» για τις Η.Π.Α.
 

Παράδειγμα είναι η Τουρκία. Η Ουάσιγκτον δεν βλέπει τίποτε, δεν ακούει τίποτε και συγχρόνως «φορτώνει» τον τουρκικό λαό με δάνεια επί δανείων. Τώρα την προετοιμάζει για να εισέλθει εις την Συρία και εις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, δια να «τελειώσει» τους Κούρδους που δεν «τελείωσε» εις την Τουρκία με αμερικανικά όπλα και άλλη βοήθεια.

Αντιθέτως οι «κακοί» που δεν υποτάσσονται εις τα συμφέροντα των Η.Π.Α. γίνονται «οι κακοί των κακών» και ευρίσκονται εις το στόχαστρο της αμερικανικής πολεμικής μηχανής. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία πράγματι δημοκρατική χώρα και ουδείς Πρόεδρος της τολμά να κάμει κάτι εναντίον της βουλήσεως του αμερικανικού λαού. Δια τον λόγο αυτόν η εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει να επιτεθεί εναντίον ενός «κακού», αρχίζει με την «προθέρμανση» της αμερικανικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Η «προθέρμανση» αυτή ακολουθεί τα κάτωθι στάδια, ο τρόπος της εφαρμογής των οποίων διαφέρει κατά περίπτωση.
 
Πρώτον μεν στρέφεται κατά της ηγεσίας της χώρας που ευρίσκεται εις το στόχαστρο: Η κυβέρνηση δεν είναι δημοκρατική, τα στελέχη της είναι διεφθαρμένα, κατασπαταλούν το χρήμα του λαού, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και όταν η αμερικανική και η διεθνής κοινή γνώμη βεβαιωθεί, ότι την χώρα αυτή την κυβερνούν «καθάρματα» και μόνον, αρχίζει το δεύτερον τροπάριο.

Η εν λόγω χώρα απειλεί τους γείτονές της, την διεθνή ειρήνη και τελικώς και τις ίδιες τις Η.Π.Α. Αφού ο «λαός» τα πιστεύσει όλα αυτά, και δεν έχει σχεδόν καμία δυνατότητα να μη τα πιστεύσει, διότι όλα τα μέσα μαζικής ενημερώσεως (ΜΜΕ) τα ίδια λέγουν, κινητοποιείται η αμερικανική πολεμική μηχανή, η οποία «καθαρίζει»: σώζει την ανθρωπότητα από τους «κακούς των κακών» και επιβάλλει τα αμερικανικά συμφέροντα.
 

Έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι: Ο Κόσμος όλος, οι αμερικανικές εταιρείες και οι προδότες, οι οποίοι έκαναν «αντίσταση» εναντίον της χώρας των και συνόδευσαν τους Αμερικανούς και μερικούς από τους Συμμάχους των εις την επίθεση των κατά της πατρίδος των. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλαζονείας είναι η πρόσφατη καταστροφή της Λιβύης και ολίγα χρόνια πριν η ολοκληρωτική ισοπέδωση και διάλυση του Ιράκ. Χαμένος είναι μόνον ο λαός, τον οποίον «απελευθέρωσαν» οι Αμερικανοί και οι προδότες.
 
Η προπαγανδιστική επίθεση εναντίον της Συρίας και περιοχών του καταστραφέντος Ιράκ ευρίσκεται ήδη εις προχωρημένο στάδιο. Το ότι η χώρα αυτή κυριαρχείται από εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεία, τους Τζιχατιστές οι οποίοι προηγουμένως ως γνωστόν εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ (!), όπως κάποτε και ο Μπίν Λάντεν της Αλκάϊντα εις το Αφγανιστάν, και ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν εναντίον του Ιράν, οι οποίοι Τζιχατιστές είναι τώρα διεφθαρμένοι, καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά τώρα απειλούν την ανθρωπότητα, το «γνωρίζομε» ήδη όλοι.
 

Τώρα ευρισκόμεθα εις το στάδιο της απειλής του Κόσμου, της Αμερικής και της Ευρώπης. Το ότι το Ισραήλ δηλώνει δημοσίως, ότι τώρα μετατρέπει τα υποβρύχιά του έτσι, ώστε να είναι εις θέση να εκτοξεύουν πυρηνικούς πυραύλους και εν καταδύσει, ούτε τα ακούει ούτε ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον. Εντός των επομένων μηνών θα έχομε «πεισθεί» όλοι, ότι οι Τζιχατιστές «απειλούν» πράγματι τους γείτονές του, τον κόσμο και την Αμερική. Και τότε θα έλθει ο αμερικανικός στρατός να «καθαρίσει» για όλους.

Μετά την Συρία και το Ιράκ θα ακολουθήσουν άλλοι. Πιθανόν η Αίγυπτος. Παρακολουθήσετε ποίος θα αναλάβει κατόπιν, κατά την αμερικανική προπαγάνδα, τον ρόλο του «καθάρματος» εις τον κόσμο, δια να γνωρίζετε ποίος θα είναι ο μεθεπόμενος λαός, ο οποίος θα υποστεί την αμερικανική απελευθέρωση!

* Γεώργιος Εμ. Δημητράκης σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.