Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014

Ο Πρόεδρος και το νέο Δ.Σ της ΚΕΔΕ Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Με απόλυτη πλειοψηφία εξελέγη πρώτη δύναμη στην ΚΕΔΕ το "Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση", με επικεφαλής το δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος εξελέγη και νέος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. 

Σε σύνολο 487 ψηφισάντων, η παράταξη του Γ.Πατούλη έλαβε 251 ψήφους και την απόλυτη πλειοψηφία με 16 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το "Αυτοδιοικητικό Κίνημα", με επικεφαλής το δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, έλαβε 124 ψήφους και 8 έδρες.

Η "Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία", με επικεφαλής το δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα , που πρόσκεται στο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 47 ψήφους και κατέλαβε 3 έδρες.

Τρεις έδρες κατέλαβε και η ανεξάρτητη (Καμίνης, Μπουτάρης κλπ)  "Νέα Αυτοδιοίκηση", με επικεφαλής το δήμαρχο Αγ. Ιωάννη Ρέντη - Νίκαιας Γιώργο Ιωακειμίδη που έλαβε 51 ψήφους.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" που πρόσκειται στο ΚΚΕ έλαβε 11 ψήφους και δεν καταλαμβάνει καμία έδρα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Την 31η έδρα καταλαμβάνει αυτοδίκαια ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Το νεοεκλεγέν Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εξέλεξε για Πρόεδρο του τον Γιώργο Πατούλη.


Ποιοι εκλέγονται στο νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ

ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΖΙΑΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΤΖΙΟΤΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΧΙΩΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΚΙΟΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΤΣΙΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ
ΤΣΙΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΛΟΥΤΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΖΟΥΤΣΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΜΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ex officio)
ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΜΠΙΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΚΑΝΤΑΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΕΥΘ.ΦΑΚΟΣ : Ο βιολογικός καθαρισμός το μεγάλο στοίχημα για τον Πάνορμο

Έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και σε βασικά έργα υποδομής, πρόκειται να δώσει κατά τη νέα θητεία του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πανόρμου Ευθύμιος Φάκος, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΩΡΑ της Φωκίδας.

Ο βιολογικός καθαρισμός αποτελεί το βασικότερο στοίχημα για τον Πρόεδρο, έργο για το οποίο ήδη έχει γίνει μελέτη αλλά πρέπει με κάθε τρόπο να ενταχθεί η κατασκευή του στο ΕΣΠΑ.

Ικανοποιημένος από την
προηγούμενη θητεία του 
Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Ευθύμιος Φάκος, τόσο στα θέματα της καθημερινότητας, όσο και στα έργα που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη θητεία του.  

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποια σημαντικά έργα, όπως ο φωτισμός του κόμβου, τσιμεντοστρώσεις, διανοίξεις δρόμων και επεκτάσεις δικτύων. Επιπλέον κατά την προηγούμενη τριετία ολοκληρώθηκε η μελέτη για τον Βιολογικό Καθαρισμό Πανόρμου ενώ από πλευράς Περιφέρειας ολοκληρώθηκε ένα έργο στην παραλία. 
Αναφορικά με την πορεία της καθημερινότητας ξεκαθάρισε πως κατά την προηγούμενη θητεία του κύλησαν όλα άψογα και σε θέματα καθαριότητας αλλά και σε ζητήματα φωτισμού, βλαβών κ.α.

Προσπάθειες να ενταχθεί στο
ΕΣΠΑ το έργο του Βιολογικού
 

Αγώνα δρόμου πρόκειται να ξεκινήσει ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πανόρμου, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού. Να σημειώσουμε πως η μελέτη του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραληφθεί, ο μόνος τρόπος όμως για να κατασκευαστεί είναι να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού.

Ακόμα στις προτεραιότητες του Ευθύμιου Φάκου είναι κάποιες τσιμεντοστρώσεις, η επέκταση του δικτύου ύδρευσης, η επέκταση του φωτισμού σε διάφορα σημεία του χωριού. Σε πρώτη θα δώσει έμφαση σε παλιά έργα που δεν υλοποιήθηκαν λόγω έλλειψης χρημάτων.

Επιπλέον σε ότι αφορά τις δράσεις από την Περιφέρεια θα προσπαθήσει να γίνει αποκατάσταση σε κάποια κομμάτια της παραλίας και σε σημεία που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. 
«Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα στην παραλία. Πρέπει από την Περιφέρεια να κατασκευαστεί οπωσδήποτε ένα επιπλέον στηθαίο. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις, γιατί ένα έργο για να γίνει σωστό χρειάζεται καλά θεμέλια. Παράλληλα μέσω Περιφέρειας θα προωθήσω την ένταξη στο ΕΣΠΑ ΤΟΥ έργου της σύνδεσης του χωριού μας σε ένα σημείο που κόβεται η πρόσβαση. Υπάρχει έτοιμη μελέτη και πρέπει να προχωρήσει το έργο γιατί είναι πολύ σημαντικό. Ένα σημαντικό έργο είναι το Φράγμα στη θέση Χαραμίσκος, όπου μέσω αυτών των εργασιών ια έρθει στο χωριό νερό για πότισμα.  Έχουμε βρει δεξαμενή και τα σημεία που θα περνάει και έχει γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία», τόνισε ο Ευθ. Φάκος.

Αναβολή συνεστίασης ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας

Η προγραμματισμένη συνεστίαση της οργάνωσης μελών Σύριζα Δωρίδας του Σαββάτου 25 Οκτωβρίου 2014 στη Σπηλιά Δωρίδας, αναβάλλεται προσωρινά, λόγω του θανάτου του συγχωριανού μας Νικολακόπουλου Κωνσταντίνου.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του

 Οργάνωση μελών Σύριζα Δωρίδας

ΚΚΕ : Ερώτηση για την κατάργηση τμημάτων Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας στη Φωκίδα

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης για την κατάργηση Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε 7 περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Φωκίδα.
 
Αναλυτικά το κείμενο:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Για την κατάργηση Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε 7 περιοχές.

Σε μια περίοδο που εντείνεται η ασυδοσία της εργοδοσίας στους χώρους εργασίας και αυξάνεται ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων, η κυβέρνηση με το ΠΔ 113/29 Αυγούστου 2014 προχώρησε στην απαράδεκτη κατάργηση των Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε 7 περιοχές της χώρας, περιοχές με αξιόλογη οικονομική δραστηριότητα και δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους (Ημαθία, Χαλκιδική, Πέλλα, Σάμος, Αρκαδία, Ευρυτανία, Φωκίδα). Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία". Αποτελεί συνέχεια μιας μακρόχρονης πολιτικής που καθημερινά οδηγεί στην όλο και μεγαλύτερη απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην παραπέρα ελαστικοποίηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Σήμερα υπηρετούν σε ολόκληρη την Ελλάδα μόνο 220 Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στις μάχιμες υπηρεσίες της πρώτης γραμμής. Το δυναμικό αυτό πρέπει να φέρει σε πέρας τον έλεγχο των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας σε εκατοντάδες χιλιάδες χώρους εργασίας με τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και της εργατικής τάξης, 60 το πολύ Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους η καθεμία και δεκάδες χιλιάδες μικρότερες.

Στην ίδια κατεύθυνση της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εντάσσεται και ο προσανατολισμός των ελεγκτικών μηχανισμών που δεν εστιάζει στην εργοδοτική ευθύνη, αντίθετα προωθεί την ταξική συνεργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι μετά από ένα ατύχημα, συχνά υπάρχει προσπάθεια να μετατοπιστεί η εργοδοτική ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων ή των τεχνικών ασφαλείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

1. Να εξασφαλιστεί η διατήρηση και ενίσχυση των Τμημάτων της Επιθεώρησης Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στις παραπάνω 7 περιοχές της χώρας, για να γίνουν άμεσες προσλήψεις Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, με ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των ελέγχων;

2. Να απεμπλακούν οι Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας από καθήκοντα άσχετα με το έργο τους (π.χ. από τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας), καθήκοντα που αποσπούν σημαντικό χρόνο σε καθημερινή βάση, για να προσανατολιστεί η Επιθεώρηση στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την Υγεία και Ασφάλεια;».

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

Αλλάζει η ώρα από το πρωί της Κυριακής

Αλλαγή ώρας θα έχουμε από τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Οκτωβρίου που θα αρχίσει να ισχύει η χειμερινή ώρα.

Έτσι στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 03:00.

Η χειμερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Απριλίου.

Γιορτή αγριογούρουνου στην Πενταγιού.

Ο Σύλλογος των απανταχού Πενταγιωτών, σας ενημερώνει ότι οι κυνηγοί του χωριού μας, όρισαν την ετήσια γιορτή του αγριογούρουνου το ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014. 
Η γιορτή θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία του χωριού. 

Καλεσμένοι είναι όλοι οι κάτοικοι της Πενταγιούς, οι φίλοι και τα μέλη του Συλλόγου, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να περάσει ένα αξέχαστο διήμερο στο ελατοσκέπαστο χωριό μας βιώνοντας τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της Ορεινής Δωρίδας.

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

Σκέψεις και απόψεις για την λειτουργία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Του Ανδρέα Ευσταθίου
Δημοτικού Συμβούλου Δωρίδας - π.Αντιδημάρχου


Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αρκεί να εκλέγονται. Πρέπει να είναι και ικανοί να εκτελούν το χρέος τους.
Να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και αυτά είναι πολλά. Κυρίως οι εκλεγμένοι πρέπει να αγαπούν τον τόπο τους και να θέλουν να υπηρετήσουν τους συνδημότες τους.
Να έχουν συναίσθηση της αποστολής τους και των ενεργειών τους.
Να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και να έχουν διάθεση για δημιουργία.
Να σέβονται το δίκαιο και την αλήθεια. Να έχουν ήθος και ειλικρίνεια, γνώσεις και έμπρακτη εμπειρία. Η άγνοια και η ημιμάθεια δεν βοηθούν, παραπλανούν τον μη γνωρίζοντα στις σκέψεις, τις αποφάσεις και τις πράξεις του. Τον οδηγούν στο λάθος.

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας

Οι αδυναμίες αυτές γίνονται πλέον επιζήμιες όταν αποτελούν ισχυρισμό μη αποδοχής του σωστού σε συνδυασμό με την επίκληση ψεύτικων στοιχείων.
Η κακοβουλία, η άγνοια και το ψεύδος, ατυχώς είναι παρεμποδιστική δύναμη της προόδου και μάλιστα όταν βρίσκονται στη διάθεση των συνασπισμένων αρνητών της πραγματικότητας.

Πέραν όλων αυτών όταν πρόκειται περί λειτουργίας συλλογικών οργάνων όπως το δημοτικό συμβούλιο απαιτούνται και πολλά άλλα.

Χρειάζεται καλή πίστη και όχι κακοπιστία. Ειλικρινής διάθεση για συνεργασία και συνεννόηση. Αναζήτηση της αληθείας και όχι συνειδητή ή ασυνείδητη χρήση του ψεύδους. Οι συζητήσεις δεν πρέπει να γίνονται σε ώτα μη ακουόντων, ούτε με εμμονή στην άρνηση και με έκφραση «ου με πείσεις και αν με πείσεις».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων – συνδυασμών – του δημοτικού συμβουλίου είναι απολύτως γνωστό ότι δεν είναι αντίπαλοι, ούτε και εχθροί, είναι φίλοι, συνδημότες και άτομα άξια σεβασμού, είναι αντιπρόσωποι των δημοτών με κοινή αποστολή. Έτσι πρέπει να αισθάνονται και με αυτό το πνεύμα να συνεργάζονται για το καλό όλων.

Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι υπαρκτές αλλά και θεμιτές οι διάφορες απόψεις και οι διαφωνίες. Αλλοίμονο αν δεν υπήρχαν. Οι διαφωνίες όμως αυτές πρέπει να λύνονται με διάλογο δημιουργικό, με κριτήριο την πρόοδο και το σεβασμό στο δίκαιο και τις αξίες, όπως αρμόζει στους υπεύθυνους και δημιουργικούς ανθρώπους.

Αναφέρομαι στο θιγόμενο θέμα όχι για ενημέρωση αλλά για προβληματισμό αυτών που εμπλέκονται, με τα θέματα αυτά και με πρόθεση για κάτι καλύτερο. Πιστεύω στην θετική πορεία αρκεί αυτή να επιδιώκεται ειλικρινά και όπως πρέπει. Όλα τα προβλήματα έχουν λύση, αρκεί να βρίσκουμε το δρόμο που οδηγεί στη λύση.

Στο Αλποχώρι για τη "γιορτή τσίπουρου"Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Ο Γιώργος Καπεντζώνης Αντιπρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς

Μετά από τρείς ψηφοφορίες και έντονο παρασκήνιο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδος εξέλεξε Προεδρείο με Πρόεδρο τον Λουκά Υπερήφανο, Δήμαρχο Ορχομενού και Αντιπρόεδρο τον Γιώργο Καπεντζώνη Δήμαρχο Δωρίδας.

Ο Λουκάς Υπερήφανος, εξελέγη πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς με 10 ψήφους και 4 λευκά στην τρίτη ψηφοφορία ενώ  7 ψήφους κατέλαβε ο δήμαρχος Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης. Στις δύο πρώτες ψηφοφορίες υπήρχε η απόλυτη ισοψηφία. Επτά (7) ψήφοι για τον  Υπερήφανο, 7 ψήφοι για τον  Παγώνη και 7 λευκά.

Τα 21 μέλη που εξελέγησαν στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Στερεάς βρέθηκαν σήμερα Τετάρτη στην Λαμία για τις αρχαιρεσίες, καθώς στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου κανένας συνδυασμός δεν πέτυχε αυτοδυναμία.

Ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ πιστός στην αρχική του δέσμευση για διαπαραταξιακό προεδρείο βρέθηκε μόνος στην Εκτελεστική Επιτροπή και δεν πρότεινε άλλα μέλη του συνδυασμού του στις υπόλοιπες θέσεις.

Την θέση του αντιπροέδρου  κατέλαβε ο Γιώργος Καπετζώνης Δήμαρχος Δωρίδας από τον συνδυασμό του Χρήστου Παγώνη και την θέση του Γραμματέα ο Ευάγγελος Κατσιφός από τον συνδυασμό του Νίκου Σταυρογιάννη, δημοτικός σύμβουλος Αγράφων.

Με δύο μέλη στην εκτελεστική γραμματεία εκπροσωπείτε η παράταξη της δημάρχου Λιβαδειάς Γιώτας Πούλου.

Ομόφωνα εξελέγησαν μέλη της εκτελεστικής επιτροπής η  Αικατερίνη Κοσκοβόλη και ο  Αναστάσιος Πρατσόλης.

Ο δήμαρχος Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος σε δηλώσεις του είχε προειδοποιήσει πως εάν δεν παραχωρηθεί η αντιπροεδρία στον συνδυασμό του, που ήρθε πρώτος στις εκλογές της Ενωσης θα αποχωρούσε, ενώ έκανε λόγο για θέατρο και συμφωνίες της τελευταίας στιγμής μεταξύ του Υπερήφανου και του Σταυρογιάννη.

 

Η σκαπάνη της Ιόνιας Οδού αποκάλυψε αρχαία πόλη κοντά στο Μεσολόγγι

Εκτεταμένο τμήμα της υστεροκλασικής - ελληνιστικής πόλης Αλίκυρνας, πλησίον του Μεσολογγίου, αποκαλύφθηκε από την ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου “Ιόνια Οδός».

Ο άξονας της Ιόνιας Οδού διέρχεται από τον πυρήνα της αρχαίας


πόλης σε μήκος περίπου 400μ. και η ανασκαφή εκτείνεται σε συνολική έκταση 20 στρεμμάτων. Η έρευνα της ξεκίνησε το 2011 και βαίνει προς ολοκλήρωση, έχοντας φέρει στο φως τμήμα του εμπορικού της κέντρου και του οικιστικού της ιστού.

Η πόλη ήταν γνωστή από τις αρχαίες πηγές (Στράβων, Πλίνιος), με βάση τις οποίες τοποθετείται μεταξύ των δύο μεγάλων αιτωλικών πόλεων Καλυδώνας και Πλευρώνας, στον οικισμό του Αγ. Θωμά Μεσολογγίου, στο λόφο «Χίλια
 Σπίτια». 

Στη βορειότερη κορυφή του λόφου διατηρούνται τα ερείπια μικρού οχυρωματικού περιβόλου που περικλείει την ακρόπολη, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων. Οικοδομικά κατάλοιπα της πόλης ωστόσο δεν είχαν ερευνηθεί μέχρι σήμερα.

Η πόλη φαίνεται πως ήταν εξαρχής οργανωμένη σύμφωνα με πολεοδομικό σχέδιο, καθώς έχουν έρθει στο φως τέσσερις δρόμοι πλάτους 4,5 μ. που με κατεύθυνση Β/Ν τη διασχίζουν ανά 32μ.

 Μια πλατύτερη οδός, πλάτους 5,20μ. φαίνεται πώς ήταν η κεντρική οδός που διέσχιζε την πόλη με κατεύθυνση από Α/Δ. Οι δρόμοι ορίζονται από αναλημματικούς τοίχους πάχους 0,60-0,80μ., κατασκευασμένους από αργόλιθους από ντόπιο αμμολιθικό πέτρωμα.


Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τμήματα από 10 συγκροτήματα, στα περισσότερα από τα οποία αναγνωρίζονται χώροι εμπορικών και εργαστηριακών δραστηριοτήτων (αποθήκες, εργαστήρια, καταστήματα).

Το δυτικό όριο της πόλης φαίνεται πως ήταν το φυσικό ανάλημμα που οριοθετεί τη σημερινή κοίτη του υδατορέματος του Αγ. Συμεών, στην όχθη του οποίου ερευνήθηκε αποθέτης, πιθανόν ιερού η θέση του οποίου δεν έχει εντοπιστεί, που απέδωσε μεγάλες ποσότητες ειδωλίων και κεραμικής.

Τέλος, στη νοτιότερη κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η ελληνιστική ακρόπολη, εντοπίστηκε εγκατάσταση Πρωτογεωμετρικών χρόνων
 

Ο νέος ιστορικός συμβιβασμός, ο Μάριο Μόντι και το Βερολίνο

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Έξη ακριβώς χρόνια μετά από το ξέσπασμα και τη συνεχή ανακύκλωση της κρίσης, η μεγαλύτερη ανάγκη που προβάλλεται σήμερα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι η διαμόρφωση της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης.

Αυτή πλέον είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιβίωση της Ευρώπης στον νέο ταραχώδη και αβέβαιο οικονομικά και γεωπολιτικά κόσμο μας και αυτή αναδεικνύεται στη σημαντικότερη σήμερα υποχρέωση για τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις, από την επενδυτική κατάρρευση στις χώρες του Νότου, από την ύφεση, την ανεργία και τις πρώτες αντιδράσεις που εκδηλώνουν Γαλλία και Ιταλία στη λιτότητα, έως τη σοβαρή επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, την έξαρση των εθνικιστικών κινήσεων και τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη μίας ενωμένης πολιτικά Ευρώπης.

Τι σημαίνει, λοιπόν, πολιτική Ευρώπη ; Ποιες είναι οι μίνιμουμ απαιτούμενες ενέργειες ; Πως θα καταφέρει να περάσει η Ευρώπη σε μία νέα περίοδο ακμής;

Κατά κύριο λόγο, η πολιτική θα πρέπει να ξανασυναντήσει τους πολίτες. Αυτό είναι, για την Ευρώπη, το πιο ουσιώδες ζητούμενο. Και για τον πολίτη, το σημαντικότερο πρόβλημα, το αιτούμενο σήμερα, είναι να έχει εργασία. Εισόδημα και ασφάλεια. Αυτή είναι η πρώτη προσέγγιση μίας πολιτικής Ευρώπης.

Η απασχόληση βέβαια προϋποθέτει δουλειές, προϋποθέτει άμεσες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, οι οποίες είναι άμεσα συναρτημένες με την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας μίας οικονομίας.

Αυτά όλα, όμως, δεν είναι τεχνοκρατικής υφής προβλήματα. Αποτελούν κολοσσιαίας σημασίας ζητήματα, μεγάλα θέματα, κατ εξοχήν πολιτικών αποφάσεων. Συνιστούν την ίδια την πεμπτουσία της πολιτικής, δηλαδή την απελευθέρωση και τη διαχείριση των οικονομικών πόρων με τον καλύτερο τρόπο, αποφάσεις για την οικονομική πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Στην Ευρώπη, σε μία ένωση ανοικτών και αλληλοεξαρτώμενων πλέον οικονομιών, με ενιαίο μάλιστα νόμισμα, το ευρώ, γίνεται ακόμη πιο πολύ φανερό ότι οι αποφάσεις αυτές για την οικονομία δεν βαρύνουν μόνο μία, αλλά όλες τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μελών.

Η ιστορική τους ευθύνη, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, είναι να εγκαταλείψουν τους εθνικούς δογματισμούς και να πάρουν τις γενναίες πολιτικές αποφάσεις που χρειάζεται η Ευρώπη, για να ξεκολλήσει από το οικονομικό τέλμα και να αποφύγει τον επερχόμενο βαθύ διχασμό: χωρών πιστωτών και οφειλετών, χωρών Βορρά και Νότου κ.ο.κ. 

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούν και να συγκεράσουν αντιλήψεις. Οι πολιτικοί ηγέτες χρειάζεται να συγκλίνουν και να σηκώσουν από κοινού τα αναγκαία μέτρα πολιτικής. Να χαράξουν μία υπερεθνική, κοινή στρατηγική. Αυτό σημαίνει, επίσης, πολιτική Ευρώπη. Συντονισμένος βηματισμός, στη βάση κοινών πολιτικών αποφάσεων και ενιαίων συμφερόντων.

Ο Μάριο Μόντι, πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, σε μία συνάντηση που οργάνωσαν οι Friends of Europe, μίλησε πολύ ορθά κατά της εμμονής της λιτότητας, την οποία ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια οι Γερμανοί, κάνοντας πλέον κακό και στην ίδια την γερμανική οικονομία (ασφαλώς αφού στέγνωσαν τους πελάτες τους).

Ο Μόντι, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη να τονωθεί η αγοραστική ζήτηση των Ευρωπαίων πολιτών και να ξαναμπούν μπροστά, οπωσδήποτε, οι δημόσιες επενδύσεις των κρατών μελών.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, διαμόρφωσε με τις προτάσεις του την προοπτική για έναν νέο ιστορικό συμβιβασμό μεταξύ Βορρά και Νότου. Μίλησε για τον αναγκαίο συγκερασμό αντιλήψεων και αποφάσεων.

Το Παρίσι και η Ρώμη, είπε, πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις.

Και το Βερολίνο, από την άλλη, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη γραμμή της λιτότητας και να δεχτεί να εξαιρεθούν, από τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές. Είναι μία καταπληκτική πρόταση για την αρχή της πολιτικής σύγκλισης!

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014

Σε όλους τους κτηνοτρόφους θα δώσει εκτάσεις για βοσκή ο Δήμος Δωρίδας

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι της Δωρίδας θα ικανοποιηθούν στην απόκτηση δημοτικών εκτάσεων για βοσκή των ζώων τους,  μειώνοντας ελάχιστα τις απαιτήσεις τους σε εκτάσεις. Με αυτό τον τρόπο  ο δήμος Δωρίδας θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα, μιας που μειώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι επιλέξιμες εκτάσεις.

Το θέμα τέθηκε, τόσο σε σύσκεψη που έγινε στο Δήμο την προηγούμενη εβδομάδα , όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου το έθεσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κώστας Κουτσούμπας και συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης σύμφωνα και με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΩΡΑ της Φωκίδας.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες βοσκήσιμες εκτάσεις με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Ο Κ. Κουτσούμπας έθεσε το θέμα για κτηνοτρόφο από γειτονικό νομό που διεκδικεί 1600 στρέμματα, εξηγώντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ντόπιους κτηνοτρόφους.

Σε έγγραφο της η ΕΑΣ στις 13 Αυγούστου 2014, προς τον Δήμο Δωρίδας το οποίο ανέγνωσε ο Κ. Κουτσούμπας στο Συμβούλιο ενημερώνει τα εξής:

 «Επιλέξιμοι Βοσκότοποι Δήμου Δωρίδας»

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, ύστερα από την επικαιροποίηση των επιλέξιμων βοσκοτόπων από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκύπτει πως οι επιλέξιμοι βοσκότοποι του Δήμου Δωρίδας που απέμειναν είναι λιγότεροι από τους απαιτούμενους για την κάλυψη των επιδοτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης και Εξισωτικής Αποζημίωσης των δημοτών κτηνοτρόφων.

Βάσει των νέων δεδομένων δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην κτηνοτροφία της περιοχής, γεγονός που μας ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς οι υπάρχουσες επιλογές για την λύση του προβλήματος είναι περιορισμένες ενώ είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής χρημάτων επιδοτήσεων προηγούμενων ετών, για μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων.

Επιπλέον, δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης όλων των βοσκότοπων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των δήμων κτηνοτρόφων.

Η Ε.Α.Σ. Άμφισσας είναι στην διάθεση σας για περαιτέρω ενημέρωση, συνεργασία και καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των βοσκοτόπων ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».

Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης εξήγησε ότι το θέμα των βοσκότοπων δεν έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των κοπαδιών αλλά με τις επιχορηγήσεις: «Στους περισσότερους από αυτούς τους χώρους δεν φέρνουν ζώα. Υπάρχει όντως ζήτημα και προσπαθούμε να χωρέσουν όλοι, ώστε να καλυφθούν τόσο για τα ζώα τους, όσο και για τις επιδοτήσεις. Η δημοπρασία για τα βοσκοτόπια έπρεπε να έχει γίνει από την Άνοιξη. Καθυστέρησε και λόγω εκλογών, όπου και έγινε τον Αύγουστο. Έχοντας τη διαδικασία σε εξέλιξη πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα που έχει προκύψει. Τότε σταματήσαμε και ζητήσαμε να προηγηθούν οι ντόπιοι. Έτσι ο κτηνοτρόφος στον οποίο αναφέρεστε δεν έδωσε προσφορά. Ο συγκεκριμένος ήταν νόμιμος σε όλα, έρχεται εδώ δέκα συνεχόμενα χρόνια, δεν είναι ουρανοκατέβατος. Αν επέμενε προφανώς θα πλειοδοτούσε και θα τα έπαιρνε. Έκανε όμως πίσω για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αφήσουμε έξω», είπε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα λυθεί συμβιβαστικά το πρόβλημα, αφού αν δεν θέλουν κάποιοι να μείνουν τελείως έξω, θα πρέπει να μειώσουν ελάχιστα τις απαιτήσεις τους όλοι.

Εξήγησε δε, ότι το πρόβλημα δημιουργείται μόνο εφέτος που ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι για τον επόμενο χρόνο θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες που θα εξασφαλίζεται η προτεραιότητα των ντόπιων.

Ο Κώστας Μπαλασκώνης παρατήρησε ότι ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος έρχεται πολλά χρόνια στην περιοχή και είναι πάντα πολύ τυπικός στις υποχρεώσεις του. Πληρώνει κανονικά, δεν δημιουργεί προβλήματα, δεν μπαίνουν τα ζώα τους στις αυλές και στους δρόμους. «Αυτό που δε μπορώ να καταλάβω προσωπικά, είναι πως ξαφνικά ήρθαν 29 -30 κτηνοτρόφοι και διεκδικούσαν εκτάσεις εδώ», αναρωτήθηκε.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τριανταφύλλου έθεσε σε πολιτική βάση το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ βάζει στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. «Αυτό πως θα γίνει; Είτε θα σκοτώσουν ανθρώπους και ζώα που στις σημερινές συνθήκες δεν γίνεται, είτε δυσκολέψουν τις επαγγελματικές συνθήκες, μειώνοντας τις εκτάσεις αναγκάζοντας κάποιους να βγουν έξω. Τι να ψηφίσουμε ;
 

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

Πετάει ο Αετός Λιδωρικίου στο πρωτάθλημα της Β΄ Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα

Συνεχίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας Φωκίδας με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής.

Η Μυωνία Αγίας Ευθυμίας έχασε το παιχνίδι στα χαρτιά με 0 - 3 άνευ αγώνος, αφού δεν συμπλήρωσε ενδεκάδα. Στο γήπεδο προσήλθαν μόνο 7 παίκτες της, κι έτσι ο διαιτητής μετά παρέλευση 15 λεπτών κατακύρωσε τον αγώνα με 3 - 0 υπέρ του ΑΟ Σάλωνα.

Το Σάββατο στην Άμφισσα ο Αετός Λιδωρικίου κέρδισε με 1 - 0 την Ακαδημία Άμφισσας.

Τα αποτελέσματα :

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ     0 - 1

ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ - Α.Ο. ΣΑΛΩΝΑ         0 - 3

Ρεπό είχε ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΕΤΟΣ ΛΙΟΔΩΡΙΚΙΟΥ                      8 -1        6

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ       4 - 1        3

Α.Ο. ΣΑΛΩΝΑ                                  3 - 0        3

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                 2 - 5        0

ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ         1 - 10        0