Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014

Με “εμφύλιο” πάνε να καταστρέψουν τον καλύτερο Πολιτιστικό Σύλλογο Δωρίδας !

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Τολοφώνας λάβαμε την παρακάτω επιστολή που αφορά τη διαμάχη που ξέσπασε ξαφνικά και εν αιθρία στη Τολοφώνα, μεταξύ στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Διοίκησης του Συλλόγου.

Η επιστολή ...

Την 23/08/2014 ημέρα Σάββατο και ώρα 19:30 στην πλατεία του χωριού μας κληθήκαμε σαν ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ να παραβρεθούμε στη Γενική Συνέλευση με θέμα:

« ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ» από την Τ.Κ. Τολοφώνας.

Συνεπείς στην ώρα έναρξης μέλη του Συλλόγου βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Ιωάννη Μάμμαλη προέδρου της Τ.Κ. Τολοφώνας από 1-1-2011 εως 31-12-2012.

Στον απολογισμό των πεπραγμένων δεν είχαμε λόγο γιατί συνήθως αυτόν τον έχουνε οι ψηφοφόροι .

Προς μεγάλη μας έκπληξη όμως, όταν έλαβε το λόγο ο κ.Πέτρος Κασιδάκης πρόεδρος της Τ.Κ. Τολοφώνος αναφέρθηκε στο Σύλλογο με τα πλέον προσβλητικά σχόλια:
 1. Κατηγορήθηκε ο Σύλλογος διότι του παραχωρήθηκε μία αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Τολοφώνος για τη στέγασή του και πέταξε έξω το Τ.Σ. Τολοφώνος από όλο το κτίριο.
α) η παραχώρηση όλου του κτιρίου έγινε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωρίδος.

β) Το Τ.Σ. Τολοφώνος δεν είναι άστεγο διότι έχει στεγαστεί στο κληροδότημα ΔΡΑΓΩΤΗ το οποίο με δαπάνη του Δήμου Δωρίδος είναι πλήρως εξοπλισμένο, για την εξυπηρέτηση των δημοτών

( δεν είναι όμως ποτέ ανοιχτό )

γ) Ο Σύλλογος δεν αρνήθηκε ποτέ την χρήση των αιθουσών ή του προαύλιου χώρου σε αίτημα της Τ.Κ. Τολοφώνος.

δ) Ο Πολιτιστικός Σύλλογος μετά την παραχώρηση από το Δήμο του 2θέσιου Δημοτικού Σχολείου Τολοφώνος είχε δύο αίθουσες να εκμεταλλευθεί για την αναβάθμιση του πολιτιστικού Επιπέδου του χωριού, όπως αρμόζει άλλωστε σε κάθε σοβαρό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Η μία αίθουσα με έξοδα του συλλόγου στρώθηκε με παρκέ , τοποθετήθηκαν καθρέφτες και μπάρες μπαλέτου για τη χρήση της αίθουσας μαθημάτων παραδοσιακών χορών, μπαλέτου, σύγχρονου χορού, αεροβικής γυμναστικής και αίθουσα διαλέξεων.

Η άλλη αίθουσα με χορηγίες φίλων του Συλλόγου μετατράπηκε σε ένα υπέροχο γυμναστήριο για όλους τους νέους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται στα γυμναστήρια της ….πόλης.

Στον πίσω προαύλιο χώρο δημιουργήθηκε ένα γήπεδο μπάσκετ για όλα τα παιδιά και τους έφηβους , οι οποίοι μέχρι πρότινος παίζανε μπάσκετ στο αλώνι του χωριού ο οποίος είναι χώρος PARKING με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Για όλες αυτές τις δραστηριότητες ο χώρος διαθέτει τουαλέτες και υπάρχει καθαρισμός δύο (2) φορές την εβδομάδα με έξοδα του Συλλόγου.
 1. Όσον αφορά το υπόγειο του Σχολείου που κατηγορήθηκε ο σύλλογος ότι σκάβει μέχρι και τα θεμέλιά του για να βρεί … χρυσό !!
Θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι: Υπήρχε χώρος κάτω από τη μία αίθουσα τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Β.Ταράτσας που έκανε την εγκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης. Ο χώρος ήταν γεμάτος μπάζα , άχρηστα υλικά και ποντίκια. Αυτός ο χώρος καθαρίστηκε με έξοδα του Συλλόγου μετακινήθηκε η δεξαμενή πετρελαίου από τον κ. Β. Ταράτσα τον οποίο ευχαριστούμε και διαμορφώθηκε σε ένα καθαρό υπόγειο αποθηκευτικό χώρο για να διαφυλάξουμε την περιουσία που αποκτά αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος για τις εκδηλώσεις του. (τραπέζια, καρέκλες, διακοσμητικά Χριστουγέννων, απόκρεω, Πάσχα, καλλιτεχνικού υλικού κ.α).

Τοποθετήθηκαν στέγαστρα στις κύριες εισόδους του κτιρίου για την προστασία των παιδιών και των γονιών τους, από τη βροχή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων (κατόπιν αιτήματος συμμετεχόντων).

Το Σχολείο βάφτηκε εξωτερικά ούτως ώστε να παρουσιάζει μία αξιοπρεπή εικόνα σε όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και σε όσους επισκέπτονται το χωριό μας . Οσον αφορά την επιγραφή « 2θέσιο δημοτικό Σχολείο Τολοφώνος» πρέπει να ενημερώσουμε όσους δεν γνωρίζουν ότι αυτό δεν γίνεται από ελαιοχρωματιστή αλλά από άνθρωπο που ξέρει την τέχνη των επιγραφών και αφού τοποθετηθούν σκαλωσιές στο συγκεκριμένο χώρο (πράγμα αδύνατο να γίνει ταυτόχρονα)

Δεν είναι κακό να ρωτάμε όταν δεν γνωρίζουμε κάτι !!!

Είναι όμως κακό να βγάζουμε συμπεράσματα !!!!
 1. Η ταμπέλα που αναφέρθηκε με τόσο σθένος από τον κ. Κασιδάκη και η απειλή του ότι θα την ξηλώσει με τα ίδια του τα χέρια ,γράφει : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ
Μόνο τιμή θα μπορούσε να είναι για το χωριό μας ότι διαθέτει χώρο Πολιτιστικής και Αθλητικής ανάπτυξης!!

Κύριοι, αυτό το 2 θέσιο Δημοτικό Σχολείο Τολοφώνος αντί να γίνει ερείπιο, κατάφερε να πάρει ζωή πάλι και να προσφέρει ανάπτυξη, φιλοξενώντας…. Παιδιά στο χορευτικό, Παιδιά στο μπαλέτο, στο Γυμναστήριο , εφήβους και ενήλικες στην αεροβική γυμναστική στο σύγχρονο χορό, στο καλλιτεχνικό ενώ το γήπεδο του μπάσκετ είναι γεμάτο κάθε απόγευμα από παιδιά και μεγάλους…

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος δεν σταμάτησε μόνο στο κτίριο αυτό που έδωσε ζωή, ενεργοποιήθηκε γενικώς όσον αφορά το χωριό μας, με όσες δυνατότητες και γνωριμίες και οικονομική δυνατότητα έχει, να αποκαταστήσει γωνιές παραδοσιακές του χωριού μας (βρύση Πανόπουλου, βρύση Μάμαλη, παγκάκια, Αη Δημήτρη ,στάσεις λεοφωρείου, δεντροφύτευση κ.α)

Κάθε χρόνο με αυτά τα λιγοστά που έχουμε ή βρίσκουμε ή επινοούμε, καταφέρνουμε να κάνουμε εκδηλώσεις που λίγα χωριά μπορούν ( Πρωτοχρονιάτικη γιορτή στο σχολείο με δώρα για όλα τα παιδιά, αποκριάτικη γιορτή με χορό , γιορτή της μητέρας, γιορτή της πίττας, εκδρομές για μεγάλους, μονοήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές, ημερίδες κ.α.)

Όλα αυτά είναι σημεία αναφοράς για το Σύλλογό μας, από όλο το Νομό Φωκίδας

Αυτή είναι η ανταμοιβή μας.

Όλα αυτά που γίνονται ; σε άλλο χωριό ;

Γιατί σήμερα μας δημιουργήθηκε η απορία, από τα λεγόμενα των ομιλούντων (διότι όσοι δεν προβάλουν ένσταση συμφωνούν με τον ομιλούντα) γιατί χτυπιέται έτσι αλύπητα ο Πολιτισμός; όταν και οι ομιλούντες καθώς φαίνεται τον χρειάζονται !!!

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ δεν ανήκει στον εκάστοτε πρόεδρο και το ΔΣ αυτού αλλά σε ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ και κανένα Τ.Σ. ούτε το τωρινό ούτε το επόμενο δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί τις αποφάσεις του ΔΣ του Δήμου Δωρίδος.(παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου στον Πολιτιστικό Σύλλογο)

                                       ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ  


Μερικές σκέψεις και σχόλια ...
Όλοι στη Δωρίδα και πέρα από τα σύνορά της, γνωρίζουν την δραστηριότητα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας , που δίκαια τον έχουν χαρακτηρίσει ως τη “ναυαρχίδα” των αντίστοιχων Συλλόγων σε όλο το Δήμο Δωρίδας.

Έτσι διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο νιώθεις πολλά και ανάμικτα συναισθήματα.

Φίλοι της Τολοφώνας,

Μην αφήσετε τον εμφύλιο, να υπονομεύσει το δημιουργικό σας έργο, όποιοι και αν τον παρακινούν.

Μην αφήσετε τους «λίγους σε όλα» να συκοφαντήσουν και να καταστρέψουν το οικοδόμημα που χτίσατε όλοι μαζί.

Θα διαλύσετε τα χορευτικά τμήματα παίδων, εφήβων και ενηλίκων;

θα διαλύσετε το τμήμα μπαλέτου στο οποίο δεκάδες παιδάκια κάνουν τα πρώτα τους ρυθμικά βήματα;

Θα διαλύσετε το αθλητικό κέντρο;

Θα τα διαλύσετε τελικά όλα σε πείσμα κάποιων;

... Όσο για το χρυσό, ΝΑΙ πράγματι έχει βρεθεί, ΟΧΙ στο υπόγειο που είπε ο Πρόεδρος της Κοινότητάς σας.
 
Είναι στις κατάμεστες από νεολαία αίθουσες του Σχολείου, είναι το γέλιο των παιδιών, είναι οι σταγόνες από τον ιδρώτα των χορευτών και των αθλουμένων, είναι το γεμάτο ικανοποίηση βλέμμα των γονιών όταν απολαμβάνουν τους καρπούς από τις προσπάθειες των παιδιών τους, είναι η αναγνώριση από το Δωρικό Λαό για την Πολιτιστική Άνοιξη της Τολοφώνας.
 
Αυτός είναι ο χρυσός σας και ανήκει σε όλους σας.

Ευχαριστήριο μήνυμα από την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή

Μετά από 3,5 χρόνια δουλειάς στην Α’ αιρετή περιφέρεια σε καιρούς δύσκολους για την κοινωνία αλλά και την Αυτοδιοίκηση, θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες που πορευτήκαμε μαζί, συνεργαστήκαμε και καταφέραμε να διεκπεραιώσουμε ένα δύσκολο θεσμικό και δημιουργικό έργο.
  • Τον καθένα και καθεμία χωριστά για τη συμβολή του στον κοινό στόχο που είναι η ζωντανή και δημιουργική Φωκίδα.
  • Τον Περιφερειάρχη και τους συναδέλφους αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακούς συμβούλους για την άψογη συνεργασία τους.
  • Τις βουλευτές κα Παπαθανάση και κα Μανδρέκα για τη συμπαράστασή τους στα προβλήματα της Φωκίδας.
  • Τους Δημάρχους, αντιδημάρχους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους για τη συνεργασία και τις συνέργιες για την αντιμετώπιση και προώθηση των προβλημάτων του τόπου μας. Μαζί δουλέψαμε, συνεργαστήκαμε και διεκδικήσαμε για τη Φωκίδα
  • Τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας που σε συνθήκες δύσκολες με δραστική μείωση του προσωπικού, έδωσαν αξιόμαχο παρόν για την υλοποίηση των έργων, τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όλους τους θεσμικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε για την ανάπτυξη της Φωκίδας.
  • Τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την εποικοδομητική κριτική, τον έλεγχο και την προβολή των προβλημάτων και του έργου της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Ακόμα ευχαριστώ και τους μετρημένους στα 2 δάχτυλα που με περίσσεια εμπάθεια, αήθη τρόπο, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απόκρυψη στοιχείων παραπληροφορούσαν τον πολίτη. Τους ευχαριστώ γιατί αυτή τους η επίθεση μου δημιούργησε νέους φίλους.

Το έργο, η δουλειά που έγινε 3,5 χρόνια είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας και για αυτό μαζί θα μοιραστούμε το αποτέλεσμα αυτό αιρετοί, εργαζόμενοι και πολίτες της Φωκίδας.

Κ.Μπακογιάννης: Όχι στις υποσχέσεις, θα κάνουμε λάθη αλλά θα σπάσουμε και αυγά

Με το καλημέρα ο νέος Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε στόχους, τακτικές και όραμα

Μετά την ορκωμοσία διακρίνονται από αριστερά
ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιάννης Ράμος,
ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Περιφερειάρχης
Κώστας Μπακογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου
σε αναμνηστική φωτογραφία...καλής συνεργασίας

Ορκίστηκε στη Λαμία ο νέος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος Ιερώνυμου και πλήθους στελεχών του πολιτικού κόσμου και της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο νέος Περιφερειάρχης στο σύντομο χαιρετισμό του έδωσε το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει και το όραμα που πρεσβεύει.

Ειδικότερα ανέφερε :

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, για εμένα προσωπικά, τους αντιπεριφερειάρχες και όλους τους νέους περιφερειακούς συμβούλους. Για τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδος που μας παρακολουθούν είναι μια ημέρα προσδοκιών, αλλά και αγωνίας.

Προσδοκιών γιατί οι συμπολίτες μας, εμπιστεύθηκαν μια νέα ομάδα για να κάνει πράξη την αλλαγή. Μια αλλαγή που δεν την αντιλαμβανόμαστε απλώς ως ένα διαχειριστικό πέρασμα ή μια γραφειοκρατική διαδικασία. Αλλά, μια αλλαγή πολιτικών, πρακτικών, και προπάντων νοοτροπιών.
Αλλαγή στη σχέση μας με τη διοίκηση, στον τρόπο που αυτή θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, και θα είναι δίπλα μας όταν τη χρειαζόμαστε.

Αλλαγή στο πώς διαχειριζόμαστε το δημόσιο και ευρωπαϊκό χρήμα, πώς σεβόμαστε κάθε ευρώ και χρηματοδοτούμε έργα ουσίας.

Αλλαγή τέλος στο πώς συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Διοικητικές υπηρεσίες, συμβούλια, επιχειρήσεις, σύλλογοι, ομάδες πολιτών καλούμαστε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως οντότητες μιας μεγαλύτερης γεωγραφικής αλλά και οικονομικής κοινότητας - της Περιφέρειας μας - και να βρούμε τρόπους να πετύχουμε περισσότερα έστω και με λιγότερα. Άλλωστε αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Είναι όμως και μια ημέρα αγωνίας. Τα λόγια δεν χορταίνουν, όπως λένε και στα χωριά μας. Δεν χρειάζεστε εμένα να σας πω τι περνά κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση. Εδώ στη Στερεά, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας αρκετοί έχασαν ακόμη και τα στοιχειώδη. Δικαίως απελπίστηκαν, δικαίως οργίστηκαν, δικαίως όμως στο τέλος της ημέρας κατέληξαν πως ο μόνος δρόμος είναι μπροστά. Πόροι δεν υπάρχουν, όπως υπήρχαν. Υπάρχουν ευκαιρίες. Ή θα τις δημιουργήσουμε ή θα μας προσπεράσουν.

Κυρίες και κύριοι,

Είχα την τύχη και την τιμή να υπηρετήσω την ιδιαίτερη πατρίδα μου, έναν ιστορικό δήμο. Τους τελευταίους μήνες γύρισα τη περιφέρεια από άκρη σε άκρη.

Κουβαλώ έναν πλούτο μοναδικό, ότι γνώρισα χιλιάδες ανθρώπους που δεν το έβαλαν κάτω. Που πιστεύουν πως ακόμα και μέσα από αυτή τη δοκιμασία μπορεί να βγει κάτι καλύτερο.

Σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε. Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οφείλουμε από σήμερα να τη μεταφράσουν σε πράξη, σε έργο. Για αυτό και το βάρος που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι τεράστιο.

Ξέρω ότι σε εμάς έχετε επενδύσει ελπίδες και προσδοκίες. Ξέρω πως μας βάλατε το πήχη ψηλά. Ξέρω πως μαζί μου, δοκιμάζεται μια νέα γενιά που χρόνια νιώθει αποκλεισμένη, αλλά σήμερα καλείται να τραβήξει το κάρο από τη λάσπη.

Δεν μου αρέσει να υπόσχομαι. Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου επικύρωσε την πρότασή μας, το όραμα και το πρόγραμμά μας για μια Στερεά που θα δώσει το παράδειγμα της προόδου και της αλλαγής. Για μία Περιφέρεια οικονομικά αυτοδύναμη, διοικητικά αυτόνομη και κομματικά ανεξάρτητη.

Θα κάνουμε λάθη. Είναι σίγουρο. Είναι η μοίρα όσων προσπαθούν, όσων ελπίζουν, όσων αγωνίζονται. Για αυτό μου αρέσει να είμαι ξεκάθαρος στις προθέσεις μας.

Θα σπάσουμε αυγά αγαπητοί συμπολίτες. Θα χτυπήσουμε γροθιές στο μαχαίρι εκεί που χρειάζεται. Θα αναμετρηθούμε με ότι κρατά πόρους, δυνατότητες και ανθρώπους εγκλωβισμένους και δεν αφήνει την οικονομία και την κοινωνία να δημιουργήσει. Θα αναμετρηθούμε με την αδικία σε κάθε της έκφραση, σε κάθε της μορφή.

Ταυτόχρονα όμως ξέρουμε να ακούμε. Ξέρουμε να συζητάμε, να γεφυρώνουμε τα άκρα, να ενώνουμε όσα μοιάζουν αντίθετα. Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης δεν είναι παρά πρώτος μεταξύ ίσων. Και έχουμε τις δυνατότητες να συνθέσουμε για να χτίσουμε κάτι που θα μείνει στο χρόνο, είτε είναι ένα έργο υποδομής είτε είναι μια νέα κουλτούρα εξυπηρέτησης του πολίτη. Αυτό είναι το στοίχημά μας. Μια γενιά που σκέφτεται και την επόμενη, προνοώντας για τους μεγαλύτερους και τους αδύναμους, με ευαισθησία, ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Αυτός είναι ο νέος πολιτικός πολιτισμός τον οποίο περιμένουν οι πολίτες να κομίσουμε.

 Μακαριότατε,

Για εμάς έχει τεράστια σημασία ότι είστε σήμερα εδώ. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό πως σε αυτό το νέο ξεκίνημα έχουμε την ευλογία της Εκκλησίας. Θερμές ευχαριστίες για άλλη μία φορά σε εσάς και τους σεβαστούς Πατέρες. Μέσα στη κρίση η Εκκλησία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ρόλο της, την προσφορά και την αποστολή της στην κοινωνία και τον αδύναμο πολίτη. Είστε ένας πνεύμονας ζωής και αγάπης. Από εσάς έχουμε να μάθουμε πολλά. Με το παράδειγμά σας μας διδάσκετε ότι στα κοινά δε χωρούν εγωισμοί, δε χωρά αλαζονεία. Εξάλλου, τα αξιώματα είναι προσωρινά και εφήμερα. Ο τόπος μας όμως, η περιφέρεια μας, μένει. Και θα κριθούμε πάνω από όλα στο τέλος της πενταετίας από τη δουλειά μας. Από απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Αγαπητοί περιφερειακοί σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί συνεργάτες,

Τα λίγα λόγια είναι ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. Έχουμε μπροστά μας έναν ανηφορικό, δύσβατο, και ολισθηρό δρόμο. Χέρι- χέρι θα τον περπατήσουμε. Οι δύσκολοι δρόμοι δίνουν αξία στην προσπάθεια. Να είστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα έχουμε καταφέρει περισσότερα από όσα σήμερα πιστεύουμε. Η Περιφέρεια μας, οι συμπατριώτες μας, οι οικογένειές μας το αξίζουν, το δικαιούνται, το ζητούν. Ας σηκώσουμε τα μανίκια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Στην ορκωμοσία από τον Δήμο Δωρίδας παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Αντωνόπουλος και Ανδρέας Ευσταθίου.
Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Σήμερα η“γιορτή φασολάδας”στο Δροσάτο


Όλοι οι δρόμοι σήμερα οδηγούν στο “μικρό χωριό με την μεγάλη καρδιά”, το Δροσάτο Δωρίδας.

Για 8η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χωριού πραγματοποιεί μια θαυμάσια εκδήλωση την “γιορτή φασολάδας”.
Τα μεγάλα καζάνια με την φασολάδα έχουν αρχίσει από το μεσημέρι να σιγοβράζουν ενώ οι γυναίκες του χωριού έχουν ετοιμάσει πίτες απ΄το πρωί και λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση στις 8:30 το βράδυ κόβουν και φτιάχνουν τις σαλάτες για να διατηρηθούν φρέσκες και δροσερές.

Το κρασί και η μπύρα ρέουν άφθονα και το γλέντι με παραδοσιακά δημοτικά και λαϊκά τραγούδια κρατά μέχρι πρωίας.

Μια θαυμάσια εκδήλωση που αξίζει κανείς για να την ζήσει.

Απολογισμός της Π.Ε. Φωκίδας 2011-2014

Τον απολογισμό των έργων και δραστηριοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας για την περίοδο 2011-2014 παρουσίασε η απερχόμενη Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή.

Φίλες και φίλοι,

Εκπνέοντας η πρώτη θητεία των μόλις 3,5 χρόνων της πρώτης Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων μας και μια ειλικρινή εξομολόγηση των δυσκολιών και των παραμέτρων που όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε.
 
Η Αιρετή Περιφέρεια, θεσμός που εισήγαγε ο Καλλικράτης, ήταν ένα λευκό χαρτί, που με επιμονή και σκληρή δουλειά του δώσαμε σε αυτή τη θητεία θεσμική, λειτουργική και διοικητική οντότητα. Εγχείρημα καθόλου εύκολο μια και ξεκίνησε με ελλείψεις και ασάφειες. Ένας διοικητικός λαβύρινθος με κενά, αδυναμίες και αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων και όλα αυτά σε παράλληλη τροχιά με την οικονομική ύφεση, με περίσσεια γραφειοκρατία και έλλειμμα σε οικονομικούς, ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Σε επίπεδο χώρας σημειώθηκαν μεγάλες αντιφάσεις και επίφοβες ανατροπές, η κοινωνία πιέστηκε και οι θεσμοί υπέστησαν μεγάλους κραδασμούς, φθάνοντας μερικές φορές στα όριά τους.

Η μεταρρύθμιση έγινε σε λάθος εποχή και δεν στηρίχθηκε στους αναγκαίους οικονομικούς, υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

Έτσι ο νέος θεσμός ταξίδεψε μόνος. Χωρίς υποστήριξη και λειτούργησε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που είχε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
 • Μείωση της χρηματοδότησης από τον Κρατικό προϋπολογισμό που φθάνει για τις λειτουργικές δαπάνες το 50%, και κατάργηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) το 2013 – 2014. Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας μείωσε τα λειτουργικά της έξοδα κατά 64%, με ορθολογική οικονομική διαχείριση, με οικονομίες κλίμακας, αξιοποίηση χώρων, αποδεσμεύσεις κτιρίων και επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων.
 • Αποδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας. Το 2010 υπηρετούσαν στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας 120 υπάλληλοι και το 2014 υπηρετούν 68.
Όμως το περιορισμένο σε αριθμό προσωπικό, με μειώσεις αποδοχών και υποβάθμιση ασφαλιστικών και κοινωνικών κατακτήσεων, που αντιμετωπίζει καθημερινά το δαίδαλο της πολυνομίας, στάθηκε δυναμικό και αξιόμαχο και προσέφερε σωστές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.
 • Αλλαγή 4 κυβερνήσεων που σημαίνει ότι οι παρεμβάσεις και διεκδικήσεις μας ήταν ένας μαραθώνιος ενημέρωσης και διεκδίκησης για τα προβλήματα της Περιφέρειας.
 • Επιπτώσεις του μνημονίου (διαθεσιμότητα, εποπτεία, αυστηροί δημοσιονομικοί όροι)
Τα προβλήματα αυτά τα αντιμετωπίσαμε με συγκροτημένο και ιεραρχημένο προγραμματισμό και συνεχείς διεκδικήσεις και πιέσεις.
Τα έργα στη Φωκίδα 2011 – 2014
Έργο : Ολοκλήρωση κτηριακών εγκαταστάσεων Τ.Ε.Ι. Άμφισσας. Προϋπολογισμός: 7.000.000,00 €
Τον Απρίλιο του 2011 το έργο 7 εκατ. € εντάχθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Περιφερειακό σκέλος του Ε.Σ.Π.Α. και βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης.
Η απόφαση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ένταξης του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. – Περιφερειακό Σκέλους ήταν το προαπαιτούμενο και συνετέλεσε ώστε να παραμείνει το Τ.Ε.Ι. στην Άμφισσα, γιατί σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς αν ένα έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν χρησιμοποιηθεί για το σκοπό ένταξής του, τότε πληρώνεται από Εθνικούς και όχι ευρωπαϊκούς πόρους.

ΔΕΛΦΟΙ, ο ομφαλός της Γής: Στο κέντρο των προσπαθειών και του ενδιαφέροντος
Προϋπολογισμός: 4.967.207,80 €
Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Περιφερειακό Σκέλος εντάχθηκε το έργο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Δελφών» προϋπ. 1.700.000,00€ που θα υλοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα έργο ύψιστης πολιτισμικής, εθνικής και αναπτυξιακής σημασίας. Ένα έργο που οφείλαμε στον τόπο και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ είχε εκπονήσει τη μελέτη με δωρεά των αφών Ανδρεοπούλου.
Για τους Δελφούς χρηματοδοτήθηκαν από το Ε.Σ.Π.Α. – περιφερειακό σκέλος:
 • «Αναβάθμιση και επέκταση υπάρχοντος συστήματος πυρόσβεσης αρχαιολογικού χώρου Δελφών (Α' Φάση)» προϋπ. 1.946.676,27€,  
 • «Εξασφάλιση αρχαιολογικού χώρου Δελφών, κατασκευή μεταλλικού τοίχου ανάσχεσης», προϋπ. 304.974,81€
 • «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Δελφών», προϋπ. 600.000,00€ και
Επίσης, υλοποιούνται τα παρακάτω:
 • «Αποκατάσταση ερείσματος πρανών έναντι Μουσείου Δελφών» προϋπ. 66.500,00€
 • «Μελέτη προστασίας από καταπτώσεις σε τμήμα της Ε.Ο. Αράχωβας – Δελφών, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου Δελφών», μετά από επιστολές διαμαρτυρίας δημοπρατήθηκε η μελέτη, με εκτιμούμενη αμοιβή 349.056,72€. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η τοπογραφική αποτύπωση και είναι σε εξέλιξη οι γεωλογικές εργασίες υπαίθρου.
Έργο : Αρδευτικό έργο Ελαιώνα Άμφισσας, Ν. Φωκίδας προϋπ.: 37.205.000,00 €
Το έργο αφορά στην κατασκευή των απαραίτητων αρδευτικών εργασιών για την αξιοποίηση της πεδινής κοιλάδας μεταξύ Άμφισσας, Χρισσού, Δελφών και Ιτέας (κοιλάδα Άμφισσας), συνολικής ακαθαρίστου εκτάσεως 34.810 στρ.(καθαρής 30.960στρ.), ώστε να αρδεύεται η περιοχή με ένα σύγχρονο σύστημα αρδεύσεως με σταγόνες. Έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα 92.000 μμ περίπου σωλήνες PVC, ήτοι το 71,31 % επί του συνολικού προβλεπόμενου, από την οριστική μελέτη.
Δυστυχώς στον ελαιώνα της Άμφισσας στις 5 Αυγούστου 2014 σημειώθηκε πυρκαγιά που έκαψε 37.500 ελαιόδενδρα. Το καλό νέο είναι ότι στις εκσκαφές που προηγούνται του έργου αποκαλύφθηκε σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα, θολωτός τάφος της μυκηναϊκής περιόδου (14ο – 12ο π.Χ.)
Έργο : Κατασκευή Εθνικής οδού Άμφισσας – Λιδωρικίου (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση νέων Φυλακών) - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Προϋπολογισμός: 17.500.000,00 €
Η σύμβαση υπογράφηκε την 29 – 09 – 2011 και αφορά εργασίες βελτίωσης της Ε.Ο. Άμφισσας Λιδωρικίου σε μήκος 16,47 χλμ. με ασφαλτοστρωμένο πλάτος 9,50μ., κατασκευή δύο ανισόπεδων διαβάσεων και τριών ισόπεδων κόμβων (κόμβος Ερατεινής, Αμυγδαλιάς και Μαλανδρίνου) καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός αυτών.
Με συμπληρωματική σύμβαση έγιναν εργασίες ασφαλτικών στο τμήμα από έξοδο Αγίας Ευθυμίας έως είσοδο Βουνιχώρας μήκους 2.961μ. κατασκευής κάτω διάβασης, κατασκευής τεχνικού Cut & Cover και εργασίες κατασκευής αγροτικού δρόμου σύνδεσης με τον οικισμό του Μαλανδρίνου.
Μετά την ολοκλήρωσή του μελετάται το επόμενο τμήμα που αφορά τον δρόμο Μαλανδρίνο – Λιδωρίκι.
Έργο : Ολοκλήρωση μελετών βελτίωσης οδικού άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, στο τμήμα Μπράλος – Άμφισσα
Προϋπολογισμός: 3.999.380,00 €
Φορέας υλοποίησης του έρογυ είναι σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η Ε.Υ.Δ.Ε./ Π.Α.Θ.Ε. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Το έργο εντάσσεται στον άξονα της Ε.Ο. Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο που αποτελεί τμήμα του διεθνούς οδικού δικτύου «Ε65», αφορά βελτίωση της υφιστάμενης οδού και νέα χάραξη.
Έχει γίνει πρόταση ένταξης του οδικού άξονα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταφορών της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020. Η πρόταση αφορά στην ολοκλήρωση της Βελτίωσης και της Αναβάθμισης του οδικού άξονα.
Για το υποτμήμα Ιτέα – Γαλαξίδι μήκους 13,140χλμ. έχει εγκριθεί η Μ.Π.Ε. και οι οριστικές μελέτες οδοποιίας, αποχέτευσης και οι προμελέτες κόμβων. Εκτελούνται οι γεωτεχνικές έρευνες.
Έργο: Μελέτη Ταμιευτήρα και αρδευτικό δίκτυο Τολοφώνας στη θέση Χαρμίσκο
Προϋπολογισμός: 1.322.824,41€
Έχουν πραγματοποιηθεί από την μελετητική εταιρία οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες και έχει υποβληθεί και η γεωργική μελέτη καθώς και η προμελέτη των υδραυλικών.
Βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Έργο : Εγγειοβελτιωτικό έργο πεδιάδας Μόρνου
Ένα έργο που ευελπιστούσαμε όταν ολοκληρωθεί να αλλάξει το μοντέλο παραγωγής στην εύφορη κοιλάδα του Μόρνου, έχει αφήσει μια πικρή γεύση απογοήτευσης.
Κακοτεχνίες στο κατασκευαστικό κομμάτι που το εποπτεύει η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ανασταλτικός παράγοντας εξεύρεσης λύσης. Πάνω από 20 συσκέψεις έγιναν με πολιτικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και με τον Υπουργό με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας για την εξεύρεση λύσης αλλά ακόμα, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από το Υπουργείο. Τελικά η Τεχνική Υπηρεσία θα εκδώσει ειδική διαταγή στον εργολάβο για δοκιμή διωρύγων και αποκαταστάσεις κακοτεχνιών.
Οι τοπογραφικές εργασίες του αναδασμού έχει ολοκληρωθεί από 14 – 09 – 2013. Τα γνωστά προβλήματα του αρδευτικού – στραγγιστικού που είναι και το κύριο έργο δεν επέτρεψε την παράδοση των νέων τίτλων αγροτεμαχίων. Αναμένεται ισοπέδωση – συστηματοποίηση εδαφών καθώς και η σήμανση του νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Προϋπολογισμός έργου: 256.108,09€. Το υποέργο αυτό και μόνο ήταν ευθύνη και υλοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.
Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο πρέπει να κλείσει την εργολαβία για να γίνει δημοπράτηση με νέα εργολαβία όλων των συμπληρωματικών έργων και ελλείψεων (περιμετρική τάφρος, διαβάσεις πρόσβασης, ισοπεδώσεις εδαφών κλπ.) με επίβλεψη πλέον της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και όχι του Υπουργείου.
Έργο : Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου
Ένα έργο που παρότι ήταν ώριμο και υπήρχε μελέτη που είχε πληρωθεί από το Ε.Σ.Π.Α. απεντάχθηκε μαζί με 45 άλλα έργα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κου Σωκράτη Αλεξιάδη.
Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας είχε ολοκληρώσει τη μελέτη ύψους 792.936,00€ και θα πρέπει λόγω της περιβαλλοντικής του σπουδαιότητας να ενταχθεί στο Σ.Ε.Σ. (νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης).
Έργο: Μαρίνα Ιτέας
Το 2012 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγγραφής των υποχρεώσεων και της Διακήρυξης, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ώστε να μπορέσει εν συνεχεία να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός και να βρεθεί υποψήφιος Στρατηγικός Επενδυτής.
Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς η Μαρίνα της Ιτέας συμπεριλήφθη στο σχέδιο «ΝΗΡΗΙΔΕΣ» του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο σχεδίαζε να την εκμεταλλευτεί μαζί με τις υπόλοιπες.
Η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας από το 2011 έως σήμερα έδωσε ιδιαίτερα σημασία στην οδική ασφάλεια και υλοποίησε έργα στους Εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους του Νομού. Τα έργα αυτά ήταν συνολικού ύψους 20.316.183,58€
Η αρμοδιότητα συντήρησης του Εθνικού δικτύου του Νομού περιήλθε στην Π.Ε. Φωκίδας από τον Αύγουστο του 2011. Τότε διαπιστώθηκαν και οι μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν λόγω της ελλιπούς συντηρήσεως για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τα έργα συντήρησης του Εθνικού οδικού δικτύου ήταν συνολικού ύψους 2.465.728.68€
Στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού έγιναν επίσης έργα αποκατάστασης και ενίσχυσης των υπαρχόντων τεχνικών, στους χείμαρρους και ποταμούς, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από τα πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές όπου αυτοί διέρχονταν ύψους 1.807.071,18€
Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή έπαιξε και ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Π.Ε. Φωκίδας, τόσο με τα μηχανήματα όσο και με το ανθρώπινο δυναμικό του, όπου εκτέλεσε μεγάλα και μικρά έργα τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στους χειμάρρους.
Έργα και εργασίες αντιμετώπισης ακραίων καιρικών έγιναν και από ιδιώτες (εκχιονισμοί, καθαρισμοί χειμάρρων συνολικού κόστους περίπου 500.000,00€)
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
 • Τοίχος αντιστήριξης στην Ε.Ο. Γραβιάς – Άμφισσας, θέση Άη Λιώσα προϋπ. 50.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Άρση επικινδυνοτήτων και κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης πρανών σε τμήμα της Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου, προϋπ. 350.000,00€ - προς σύμβαση
 • Αποκατάσταση οδοστρώματος τμημάτων της Ε.Ο. Μπράλλος – Άμφισσα προϋπ. 290.000,00€ - προσυμβατικός έλεγχος
 • Αποκατάσταση τεχνικών έργων στο χείμαρρο «Σκίτσα» προϋπ. 370.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση οδοστρώματος της Ε.Ο. Δελφοί – Χρισσό – Άμφισσα – Αγία Ευθυμία – Βουνιχώρα – Καστράκι - Ναύπακτος κατά τμήματα προϋπ. 650.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και σχαρών φρεατίων στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο του Νομού προϋπ. 24.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αναπλάσεις στο Τ.Δ. Αγίας Ευθυμίας Δ. Άμφισσας προϋπ. 167.272,88€- Ολοκληρώθηκε
 • Διαγράμμιση κόμβου στη θέση Κακανού προϋπ. 23.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση τεχνικών έργων στο χείμαρρο Σκίτσα προϋπ. 273.800,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση έργων προστασίας της κοίτης του χειμάρρου Σκίτσα – Υλαίθου από καταστροφή πυρκαγιάς προϋπ. 65.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ
 • Μελέτη Αλιευτικού καταφυγίου Αγίων Πάντων προϋπ. 135.000,00€ - Σύνταξη φακέλου μελέτης προς δημοπράτηση
 • Αποκατάσταση ζημιών του ασφαλτικού οδοστρώματος του Επαρχιακού δρόμου Πεντεορίων – Γαλαξιδίου προϋπ. 429.693,54€ - Ολοκληρώθηκε
 • Μελέτη ολοκλήρωσης πλάζ Καλαφάτη και κατασκευή πλαζ Προφήτη Ηλία Γαλαξιδίου προϋπ. 238.754,91€ - Διαδικασία εγκρίσεων
ΔΗΜΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ
 • Εκούσιος αναδασμός Μαριολάτας προϋπ. 226.000,00€ - σε εξέλιξη
 • Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης και αποκατάσταση οδοστρώματος επαρχιακής οδού Καστελίων – Αποστολιάς προϋπ. 386.679,70€ - Ολοκληρώθηκε
 • Προσθήκη μιας αίθουσας διδασκαλίας και μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Γραβιάς προϋπ. 427.667,37€ - Ολοκληρώθηκε
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
 • Ανακατασκευή οδοστρώματος Ε.Ο. Χρισσού – Δελφών (Β’ Φάση) προϋπ. 227.500,00€ - Διαδικασία υπογραφής σύμβασης – επανέλεγχος από οικονομική επιτροπή
 • Ανακατασκευή οδοστρώματος Ε.Ο. εντός οικισμού Χρισσού (Α’ Φάση) προϋπ. 145.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ
 • Αποκατάσταση ζημιών ασφαλτικού οδοστρώματος του Επαρχιακού δρόμου Ιτέα – Δεσφίνα – Όρια Νομού (Β’ φάση) προϋπ. 470.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου ποδοσφαίρου Δ. Δεσφίνας προϋπ. 510.479,95€ - Ολοκληρώθηκε (πληρώθηκε)
 • Φωτισμός κόμβου Δεσφίνας προϋπ. 19.844,52€ - Ολοκληρώθηκε
ΔΗΜΟΣ ΙΤΕΑΣ
 • Αποκατάσταση ζημιών του ασφαλτικού οδοστρώματος του εθνικού δικτύου Π.Ε. Φωκίδας προϋπ. 355.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Ηλεκτροφωτισμός δυτικής πρόσβασης Ιτέας προϋπ. 31.825,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Διαγράμμιση κόμβων Ιτέας και Περιφερειακού δρόμου Ιτέας – Κίρρας προϋπ. 30.055,02€ - Ολοκληρώθηκε
 • Μελέτη ακτομηχανικής προστασίας ακτών Παρνασσίδας Ν. Φωκίδας προύπ. 141.808,53€ - Διαδικασία εγκρίσεων
 • Αποκατάσταση συρματοκιβωτίων και αναχωμάτων στον Πλειστό ποταμό θέση «Προσφυλιάτικα» και «Γεροδήμος» προϋπ. 150.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Σήμανση και ασφάλιση Ε.Ο. από κόμβο εξόδου Κίρρας έως κάμπινγκ Αη Γιάννη προϋπ. 14.996,21€ - Ολοκληρώθηκε
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΕΩΝ
 • Δρόμος Αθανάσιος Διάκος – Καστριώτισσα προϋπ. 7.906.615,03€ - Ολοκληρώθηκε (αποπερατώθηκε)
 • Εκούσιος αναδασμός Στρώμης προϋπ. 22.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ασφαλτικού οδοστρώματος του επαρχιακού δρόμου από Πυρά έως Μαυρολιθάρι προϋπ. 24.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση τμήματος του Επαρχιακού δρόμου στην είσοδο της Τ.Κ. Στρώμης προϋπ. 66.638,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Ανακατασκευή Λαογραφικού Μουσείου Δ.Δ. Καστριώτισσας Δ. Καλλιέων προϋπ. 106.125,62€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ασφαλτικού οδοστρώματος του επαρχιακού δρόμου από Πυρά έως Μαυρολιθάρι προϋπ. 30.000,00€ - προς σύνταξη μελέτης
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
 • Τοπογραφικές εργασίες αναδασμού Λιλαίας προϋπ. 36.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Βελτίωση συνδετήριου δρόμου Πολύδροσο – Χ.Κ. Παρνασσού (Γ’ φάση) προϋπ. 856.205,16€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ασφαλτικού οδοστρώματος επαρχιακού δρόμου σε Λιλαία – Πολύδροσο – Επτάλοφο προϋπ. 162.419,72€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ζημιών στον επαρχιακό δρόμο Άνω Πολύδροσο μέχρι όρια Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας προς Χ.Κ. Παρνασσού προϋπ. 56.591,58€ - Ολοκληρώθηκε
 
ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ
 • Περιφερειακός δρόμος Αρτοτίνας προϋπ . 394.569,55€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση τμήματος ασφαλτικού οδοστρώματος από διασταύρωση Θεοτόκου προς Πενταγιούς προϋπ . 20.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Βελτίωση επαρχιακού δρόμου προς Διχώρι προϋπ . 1.768.213,45€ - Ολοκληρώθηκε
 • Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου από Παραλίμνιο έως Πενταγιοί – Αρτοτίνα προϋπ . 3.914.487,67€ - Ολοκληρώθηκε
 • Κατασκευή τοιχείου αντιστήριξης εντός Δ.Δ. Πενταγιούς προϋπ . 41.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
ΔΗΜΟΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ
 • Αποκατάσταση οδοστρώματος στον επαρχιακό δρόμο Μοναστηράκι – Μαλάματα – Μανάγουλη (Α’ φάση) προϋπ . 40.578,40€ - Ολοκληρώθηκε
 • Επείγουσα αποκατάσταση αστοχιών στα πρανή του επαρχιακού δρόμου Μοναστηρακίου – Μανάγουλης του Δήμου Ευπαλίου προϋπ . 1.437.578,51€ - Εκτελείται
 • Αποκατάσταση τμημάτων δρόμου της παλαιάς Ε.Ο. Άμφισσας – Φράγμα Μόρνου – Ευπάλιο στο ύψος της Φιλοθέης προϋπ . 54.213,50€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ζημιών αναβαθμών και λοιπών τεχνικών έργων χειμάρου Μανδήλω στη θέση «Ανυχάκι» Ευπαλίου και «Καστράκι» προϋπ . 144.264,79€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ζημιών ασφαλτικού οδοστρώματος επί της παλαιάς Ε.Ο. από φράγμα Μόρνου έως Ευπάλιο προϋπ . 190.000,00€ - προς υπογραφή σύμβασης
 • Μελέτη επείγουσας αποκατάστασης αστοχιών στα πρανή του επαρχιακού δρόμου Μοναστηρακίου – Μανάγουλης Δ. Ευπαλίου προϋπ . 188.121,87€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ζημιών αναβαθμού προστασίας στο χείμαρρο Καρουτιανόρεμα προϋπ . 250.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ζημιών αναβαθμών και συρματοκιβωτίων στο χείμαρρο Καρουτιανόρεμα προϋπ . 79.006,39€ - Ολοκληρώθηκε
 • Μελέτη περιφερειακού δρόμου Τρικόρφου προϋπ . 225.142,89€ - Εκτελείται
 • Μελέτη «Βελτίωσης επέκτασης επαρχιακής οδού από Ν.Ε.Ο. – Κλήμα – Κάμπο – Επ.Ο. Τείχιο – Ποτιδάνεια προϋπ . 251.718,27€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ζημιών αναβαθμού προστασίας στο χείμαρρο Καρουτιανόρεμα στην Τ.Κ. Μαραθιά Δ. Δωρίδας προϋπ 295.000,00€. - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση οδοστρώματος τμημάτων της Επ. Ο. 14 Τρικόρφου προϋπ . 46.000,00€ - Για δημοπράτηση
ΔΗΜΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
 • Συντήρηση επαρχιακού δικτύου Π.Ε. Φωκίδας (Μηλιά, Μακρυνή Στίλια) προϋπ . 150.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ζημιών ασφαλτικού οδοστρώματος από Λιδωρίκι έως Βρύζες προϋπ . 222.500,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Κατασκευή τεχνικών έργων και στηθαίων ασφαλείας επι του επ. δρόμου από Μηλιά έως Στίλια προϋπ . 84.150,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση τμημάτων ασφαλτικού οδοστρώματος επι του επαρχιακού δρόμου στη διασταύρωση προς Δ.Δ. Σώταινας προϋπ . 22.050,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Μελέτη Περιφερειακού δρόμου Λιδωρικίου προϋπ . 250.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ζημιών στη γέφυρα του επαρχιακού δικτύου στη Στίλια προϋπ. 48.020,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Ανακαίνιση – βελτίωση του Νομαρχιακού κτηνιατρείου Λιδωρικίου προϋπ . 285.964,07€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση τμημάτων ασφαλτικού οδοστρώματος της παλαιάς Ε.Ο. από πρόφραγμα Μόρνου – διαστάυρωση Αβόρου – φράγμα Μόρνου προϋπ . 10.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Βελτίωση επαρχιακού δρόμου Κονιάκου – Κάτω Μουσουνίτσας (Α’ φάση) προϋπ . 60.800,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση οδοστρώματος δρόμου επί της επαρχιακής οδού Μηλιάς – Στίλιας στη θέση Αγ. Γεώργιος προϋπ . 23.400,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Μελέτη αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου Δήμου Λιδωρικίου προϋπ . 810.352,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση τμημάτων ασφαλτικού οδοστρώματος επί του επαρχιακού δρόμου από διασταύρωση παλαιάς Ε.Ο. Λιδορικίου – Ναυπάκτου προς Δ.Δ. Κάμπου προϋπ . 16.320,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση ζημιών στη γέφυρα περιοχής Λευκαδιτίου προϋπ . 44.000,00€ - υπό δημοπράτηση
 • Βελτίωση επαρχιακού δρόμου Κονιάκου – Κάτω Μουσουνίτσας (Β’ φάση) προϋπ . 80.000,00€ - σύνταξη μελέτης προς δημοπράτηση
 • Αναρριχητικό Κέντρο Συκιάς: έχει οριστικοποιηθεί η μελέτη επισκευής του κτιρίου και βρίσκεται στη διαδικασία αδειοδοτήσεων (οικοδομική άδεια – Ε.ο.Τ. κλπ). Μετά από χρονοβόρα διαδικασία, έληξε η διακστική διαμάχη και παραχωρήθηκαν από το Δασαρχείο άλλα 6 στρ. Πλέον των αρχικών 4 στρ. που απαιτούνται για την έκδοση άδειας προϋπ. 20.000,00€
ΔΗΜΟΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ
 • Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στην παραλιακή ζώνη Πανόρμου προϋπ . 28.800,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση αναβαθμών και συρματοκιβωτίων στο χείμαρρο «Σωρροί Τριζονίων» προϋπ . 100.000,00€ - προς σύνταξη μελέτης
 • Αποκατάσταση ζημιών συρματοκιβωτίων και αναχωμάτων στο χείμαρρο Τολοφώνας προϋπ . 80.000,00€ - σύνταξη μελέτης
 • Ανακατασκευή ασφαλτικού οδοστρώματος επαρχιακής οδού Νο3 (Ερατεινή) προϋπ . 94.000,00€ - εκκρεμότητες εγκρίσεων
 • Ηλεκτροφωτισμός κόμβου Αγίου Σπυρίδωνα προϋπ . 33.500,00€ σύνταξη μελέτης
 • Αποκατάσταση επαρχιακού δρόμου Χανίων - Σεργούλας προϋπ . 185.000,00€ - συνεχίζεται
 • Αποκατάσταση οδοστρώματος της Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου κατά τμήματα και προκαταρκτικές εργασίες διαμόρφωσης κόμβου Γλυφάδας προϋπ . 130.100,68€ - Ολοκληρώθηκε
 • Οριστική μελέτη και Μ.Π.Ε. βελτίωσης οδού Ερατεινής – Ε.Ο. Άμφισσας Λιδωρικίου προϋπ . 405.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αγωγός ομβρίων υδάτων και βελτίωση εισόδου κεντρικού δρόμου Δ.Δ. Ερατεινής προϋπ . 253.162,11€ - Ολοκληρώθηκε
 • Αποκατάσταση δρόμου (περιοχή Λάγγερη Δ. Τολοφώνας) προϋπ . 144.000,00€ - Ολοκληρώθηκε
 • Μελέτη αλλοιούμενων ακτών παραλίας Τολοφώνας προϋπ . 50.430,00€ - διαδικασία αδειοδοτήσεων
 • Κατασκευή φρεατίων ομβρίων υδάτων επαρχιακού δρόμου Ερατεινής – Τολοφώνας προϋπ . 7.056,07€ - - Ολοκληρώθηκε
Τέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας κατέθεσε τεχνικό δελτίο έργου για την «Συντήρηση – αποκατάσταση ζημιών και εκτέλεση εργασιών για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε. Φωκίδας».
Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στους οδικούς άξονες (Εθνικούς και επαρχιακούς). Ειδικότερα θα τοποθετηθεί οριζόντια και κατακόρυφης σήμανση, στηθαία ασφαλείας και θα πραγματοποιηθούν συντηρήσεις ασφαλτοτάπητα. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν βελτιώσεις στους κόμβους Γλυφάδας, Μαλαμάτων, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Γεωργίου, Βάριανης και Δεσφίνας. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τα έτη 2015, 2016 και 2017.
Από το Ε.Σ.Π.Α – Περιφερειακό Σκέλος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει χρηματοδοτήσει τα παρακάτω έργα:
 • Δρόμος Αθανάσιος Διάκος - Καστριώτισσα προϋπ. 1.329.561,68€ – ολοκληρωμένο
 • Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης Ιτέας προϋπ. 896.339,84€ – Σε φάση δημοπράτησης
 • Βελτίωση ύδρευσης Τ.Δ. Ελαίας προϋπ. 789.620,15€ –Σε εξέλιξη
 • Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Δ. Μαριολάτας προϋπ. 195.978,69€ – Σε εξέλιξη
 • Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Ιτέας και Κίρρας Δήμου Ιτέας προϋπ. 189.297,76€ – Σε εξέλιξη
 • Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Γαλαξιδίου προϋπ. 199.261,97€ – Σε εξέλιξη
 • Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Καλλιέων Ν. Φωκίδας προϋπ. 164.987,28€ – Σε εξέλιξη
 • Μελέτη ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Παρνασσού προϋπ. 212.147,66€ – Σε εξέλιξη
 • Ανάπλαση Πλατείας παιδικής χαράς προϋπ. 222.499,99€ – Σε εξέλιξη
 • Προμήθεια κάδων ανακύκλωσης προϋπ. 24.285,00€ – Ολοκληρωμένο
 • Υπόλοιπη ανάπλαση ιστορικού κέντρου προϋπ. 267.000,00€ – Σε φάση ολοκλήρωσης του Φυσικού Αντικειμένου
 • Ανάπλαση περιοχής Συνοικισμού προϋπ. 1.082.028,62€ – Σε εξέλιξη
 • Αποκατάσταση οικίας Πανουργιά και μετατροπή της σε Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης προϋπ. 424.260,46€ – Σε φάση δημοπράτησης
Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 -2013 έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα παρακάτω έργα:
 • Βελτίωση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης προϋπ. 136.382,91€ – Σε φάση ολοκλήρωσης
 • Αποκατάσταση αντιπλημμυρικών έργων στη θέση Καρπάκι του δρόμου από Άμφισσα προς Βίνιανη παραπλεύρως του χειμάρρου Σκίτσα και συνοδά έργα προϋπ. 385.889,79€ – Σε εξέλιξη
 • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Δελφών προϋπ. 256.142,10€ – Σε φάση ολοκλήρωσης
 • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Βράχος του Δ.Δ. Μηλέας Δήμου Τολοφώνος προϋπ. 15.709,90€ – Ολοκληρωμένο
 • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση Βλάχας Ρέμα του Δ.Δ. Πενταγιών του Δήμου Βαρδουσίων προϋπ. 11.845,01€ – Ολοκληρωμένο
 • Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων Δήμου Λιδωρικίου προϋπ. 244.864,54€ – Σε φάση ολοκλήρωσης
 • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Παρνασσού προϋπ. 125.261,96€ – Ολοκληρωμένο
 • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Γαλαξιδίου προϋπ. 272.980,38€ – Σε φάση ολοκλήρωσης
 • Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δ.Ε. Τολοφώνος προϋπ. 349.440,00€ – Σε εξέλιξη
 • Έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ Κερατοράχης προϋπ. 318.000,00€ – Σε φάση δημοπράτησης
 • Μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (εργοστάσιο κομποστοποίησης) και χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Ν. Φωκίδας προϋπ. 13.877.374,66€ – Σε φάση δημοπράτησης
LEADER – Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε.
Η ΑΝ.ΦΩ. Α.Ε. είναι τώρα μια υγιής εταιρία με θετικό ισολογισμό, χωρίς δάνεια και υποχρεώσεις προς τρίτους που υλοποιεί ικανοποιητικά το πρόγραμμα LEADER με τα παρακάτω έργα:
Στον ιδιωτικό τομέα υλοποιούνται 4 επενδυτικές προτάσεις ιδιωτών προϋπ. 412.990,48€ που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Προς υπογραφή σύμβασης είναι 2 επενδυτικές προτάσεις προϋπ. 731.295,27€ και αφορούν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
 
Προς αξιολόγηση είναι 8 προτάσεις προύπ. 970.631,23€.
Και 4 σχέδια συλλόγων ολοκληρώθηκαν προϋπ. 8.343,80€ τα οποία αφορούσαν
 • Προμήθεια παραδοσιακών στολών (Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιώνα, Μουσικοχορευτικός και Λαογραφικός Όμιλος Ιτέας «Το Χοροστάσι», Πολιτιστικός Σύλλογος Προσηλίου)
 • Αγορά παραδοσιακών μουσικών οργάνων και λοιπού εξοπλισμού χώρων άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων (Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας)
Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας
Υλοποιούνται ήδη 2 δράσεις προϋπ 32.299,80€
 • Δημιουργία έντυπης και ηλεκτρονικής προβολής της τοπικής ποικιλίας της ελιάς
 • Τουριστική προβολή και προώθηση των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής Νήσου Τριζονίων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή
3 δράσεις είναι στο στάδιο για υπογραφή σύμβασης προϋπ. 294.077,70€
 • Σήμανση μνημείων στις περιοχές Γαλαξιδίου, Αγίας Ευθυμίας, Τολοφώνας, Δεσφίνας, Γλυφάδας
 • Βελτίωση και σήμανση μονοπατιών στην περιοχή της Νήσου Τριζονίων
 • Διατήρηση και ανάδειξη γέφυρας στο χείμαρρο Σκίτσας
 
Τέλος είναι στο στάδιο ανάδειξης αναδόχου ύψους 12.393,00€
 • Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ανάδειξη της τοπικής ποικιλίας της Ελιάς – Γιορτή Ελιάς
Ο Δήμος Δελφών στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιεί 14 σχέδια εκ των οποίων:
6 σχέδια βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου ανάδειξης αναδόχου προϋπ 365.975,35€
 • Δίκτυο διωρύγων Τ.Ο.Ε.Β. Άμφισσας – Χρισσού
 • Συντήρηση αγροτικής οδοποιίας από Τ.Κ. Αγίου Κωνσταντίνου ως θέση «Πόρτες» Δ.Ε. Άμφισσας
 • Αναβάθμιση δημοτικής βιβλιοθήκης Δ.Κ. Ιτέας
 • Βελτίωση πράσινου και προμήθεια εξοπλισμού πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής Τ.Κ. Σερνικακίου
 • Προμήθεια μουσικών οργάνων Δημοτικής Φιλαρμονικής Ιτέας
 • Ανάπλαση μονοπατιού κεδροδάσους Βουνιχώρας
5 σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης προϋπ. 254.188,19€ και 3 σχέδια βρίσκονται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου για υπογραφή σύμβασης προϋπ. 1.221.000,00€
 • Αναπλάσεις χώρων Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας
 • Εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμησης βρύσης Τ.Κ. Ελαιώνα
 • Εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης βρύσης Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου
Ο Δήμος Δωρίδας στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιεί 9 σχέδια εκ των οποίων:
1 σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο προσυμβατικού ελέγχου για υπόγραφή σύμβασης με τον ανάδοχο προϋπ 108.000,00 και αφορά
 • Διαμόρφωση δρόμου από θέση Λάγγερι προς Ελαιώνα Ερατεινής
1 σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο ανάδειξης αναδόχου προϋπ. 28.700,00 και αφορά
 • Λαογραφικό μουσείο Πανόρμου
Και 7 σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης προϋπ. 1.091.395,92
Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε. συμμετέχει στα παρακάτω διατοπικά σχέδια συνεργασίας:
 • «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» (Συντονιστής εταίρος: ΠΑΡΝΩΝΑΣ Α.Α.Ε –ΟΤΑ , ποσό συμμετοχής ΑΝΦΩΑΕ : 15.000,00 ευρώ).
 • «Ο Κορινθιακός Κόλπος» (Συντονιστής εταίρος: ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΑΕ-ΟΤΑ , ποσό συμμετοχής ΑΝΦΩΑΕ : 40.000,00 ευρώ).
 • «Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοανατολικής Ελλάδας» (Συντονιστής εταίρος: ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΑΕ-ΟΤΑ , ποσό συμμετοχής ΑΝΦΩΑΕ : 45.000,00 ευρώ).

  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ 2011 – 2014

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
 1. Εκδήλωση για τον π. Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κο Βάσσο Λυσαρίδη (Άμφισσα)
 2. Ανακήρυξη μνημείων της φύσης και της ιστορίας: Μαυρολιθάρι – Καστριώτισσα
 3. Πάμε Φωκίδα για μουσικές συναντήσεις (Άμφισσα – Δεσφίνα – Γαλαξίδι – Κροκύλειο – Ερατεινή – Γραβιά – Λιδορίκι – Ευπάλιο
 4. Εικαστικό εργαστήρι: Στρώμη – Αλεποχώρι – Πενταγιοί – Κίρρα – Χρισσό – Ελαιώνας – Αγία Ευθυμία – Βουνιχώρα – Γλυφάδα – Μαλανδρίνο – Λιδορίκι – Ποτιδάνεια – Ευπάλιο – Μαυρολιθάρι
 5. Μπλέ Φεγγάρι: Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών
 6. Αφιέρωμα στον Καβάφη – Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
 7. Μουσικά δρώμενα για την πανσέληνο του Αυγούστου: πλαζ Βραχάκια Κίρρα
 8. Θεατρικές παραστάσεις «Σύλλογο ΥποκρΙτέα» θεατρική συντεχνία:Χρισσό – Λιδορίκι – Γραβιά - Γλύφα
ΣΥΝΔΙΟΡΓΆΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΏΣΕΩΝ
 1. Εκδήλωση οστεοπώρωσης – Άμφισσα
 2. Γιορτή Τράτας – Ερατεινή
 3. Ξενοφάνης ο Αμφισσεύς – Άμφισσα γήπεδο Προοδευτικής
 4. Ήχοι του Δάσους – καλοσκοπή
 5. Optimist – Ιτέα
 6. Δίπλα στο ποτάμι – Κίρρα
 7. Φωκικά – Δήμου Δελφών
 8. Καρναβαλικές εκδηλώσεις – Δήμου Δελφών
 9. Ευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής – Ιτέα, Δελφοί
 10. Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συνδέσμου «Η Γκιώνα»
 11. Σκαρίμπεια «Αγία Ευθυμία»
 12. Διεθνής ημέρα μουσείων – Δελφοί
 13. Φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών – Ελαιώνας
 14. Τα καφενεία της Ελλάδας – καφενείο «Πανελλήνιον» Άμφισσα
 15. Αναβίωση γνήσιου Δημοτικού τραγουδιού της ορεινήσ ρούμελης – Κονιάκο
 16. Συνέλευση ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ
 17. Εκδήλωση παρουσίαση βιβλίου «Αρχαία Θέατρα της Στερεάς Ελλάδας» και CD - Δελφοί και δρομολόγηση της αναβίωσης των «ΠΥΘΙΩΝ»
Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας συμμετείχε σε εκθέσεις αγροτικών προϊόντων και τουριστικού ενδιαφέροντος σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Έγινε αδελφοποίηση με την πόλη Ganzhou της Κίνας.