Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Σάββατο βράδυ με ολόγιομο φεγγάρι το πάρτι του Εκπολιτιστικού Ευπαλίου

Στο Αυγουστιάτικο με πανσέληνο πάρτι καλεί τις φίλες και τους φίλους του ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου το Σάββατο 9 Αυγούστου το βράδυ.

Θα γίνει στον πανέμορφο χώρο στα Κτίρια Αγίας Παρασκευής Ευπαλίου με θέα το απέραντο του Κορινθιακού.

Θα είναι μια πανδεσία μουσικής, χορού, τραγουδιού, ποτού και ... φεγγαριού.

 

Εκρίθηκε η μελέτη για την κατασκευή της περιφερειακής οδού Τρικόρφου Δωρίδας

Εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια Δ/νση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) του έργου ”Περιφερειακός δρόμος Τρικόρφου” Δ.Ε Ευπαλίου Δωρίδας.

Η γνωμοδότηση παραλήφθηκε από τη Δ/νουσα Υπηρεσία (Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Φωκίδας) και εκδόθηκε απόφαση παραλαβής του Α’ σταδίου της μελέτης. Δόθηκε δε εντολή στον μελετητή για τη συνέχιση του Β΄σταδίου.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριγερειάρχης Γιώτα Γαζή, το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΠΑΜΦΩΚΙΣ της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας με το ποσό 405.000 €.

Για την προμελέτη που είχε εκπονηθεί υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από τη Δ/νση Δασών Ν. Φωκίδας για την τότε προτεινόμενη λύση .

Σε συνεργασία με τον μελετητή έγινε άλλη πρόταση και έτσι θα ολοκληρωθεί η μελέτη για ένα σημαντικό έργο στο Τρίκορφο.

Ο δρόμος αυτός θα διευκολύνει την κυκλοφορία στις Μονές που δέχονται πλήθος επισκεπτών με πούλμαν και η πρόσβαση είναι δύσκολη και επικίνδυνη, συγχρόνως θα διευκολύνει την κυκλοφορία εντός του οικισμού

Η χάραξη αποτελεί παράκαμψη του οικισμού Τρικόρφου κατ΄ αρχήν δυτικά και στη συνέχεια βόρεια και πρόκειται στο μεγαλύτερο τμήμα για βελτίωση των προ 10ετίας διανοιγμένων δασικών οδών στον ορεινό όγκο δυτικά του οικισμού Τρικόρφου.

Στην αφετηρία του έργου (χ.θ. 0+000) προβλέπεται η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου Κ1 για την εξυπηρέτηση της σύνδεσης της περιφερειακής οδού με την οδό σύνδεσης της 14ης επαρχιακής οδού Ναυπάκτου – Λιδωρικίου με τον οικισμό Τρικόρφου.

Στη χ.θ. 3+480 προβλέπεται η κατασκευή του κόμβου Κ2 για τη σύνδεση της περιφερειακής οδού με την οδό από Τρίκορφο προς Ι.Μ.

Το συνολικό μήκος της προτεινόμενης χάραξης ανέρχεται σε 4.040 μ. περίπου και στο σύνολο της εκμεταλλεύεται τις παραπάνω διανοιγμένες δασικές οδούς.


Πέφτει χρήμα από τα προγράμματα του LEΑDER στην περιοχή Δ.Ε.Τολοφώνας

Εννέα έργα στη Δωρίδα και ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα Τολοφώνας εντάχθηκαν στα προγράμματα του  LEDEAR μετά την αξιολόγηση που έγινε από την Αναπτυξιακή Φωκίδας Α.Ε.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Γιώτα Γαζή , τα έργα αυτά και ο συνολικός προϋπολογισμός για το καθένα είναι:

1 . ΠΗΤΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,   ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ    149.896 ΕΥΡΩ

2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΕΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΑΙΟΥΣΑ    280.000 ΕΥΡΩ

3 . ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Τ.Κ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ    230.000 ΕΥΡΩ

4 . ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Τ.Κ. ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ    68.395 ΕΥΡΩ

5. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Τ.Κ. ΠΑΝΟΡΜΟΥ    200.000 ΕΥΡΩ

6. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ-ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ   89.000 ΕΥΡΩ

7. ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ Τ.Κ.   ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ   124.000 ΕΥΡΩ

8. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΗΠΕΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ   100.000 ΕΥΡΩ

9. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ
    ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΥΠΟΔΟΜΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ, ΣΤΟΛΩΝ    4.943 ΕΥΡΩ
 
 
 
 

Κ.ΚΑΤΕΛΗΣ: προτεραιότητες του Τείχιου οδοποιία, ηλεκτροφωτισμός και ύδρευση

Αν και οι πόροι που διατίθενται κάθε χρόνο στην Τοπική Κοινότητα Τείχιου είναι λιγοστοί, ωστόσο ο Πρόεδρος  Κώστας Κατέλης κατάφερε να υλοποιήσει αρκετά έργα και φυσικά δεν σταματάει να έχει όνειρα και για τη νέα θητεία του. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΩΡΑ της Φωκίδας”, ο K. Κατέλης μιλά για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο Τείχιο τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τους στόχους του για την πενταετία.

Κατά την προηγούμενη θητεία του, ο δραστήριος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τείχιου έδωσε ειδικό βάρος στην εκτέλεση έργων υποδομής.
Παρά την πενιχρή χρηματοδότηση κατάφερε να ολοκληρώσει πολλούς από τους στόχους που είχε θέσει, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα οδοποιία, ηλεκτροφωτισμού και φυσικά στην επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως έγιναν αρκετές τσιμεντοστρώσεις σε δρόμους που βρίσκονταν σε κακή κατάσταση, πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την βελτίωση του νεκροταφείου, ενώ έγινε επέκταση στον ηλεκτροφωτισμό του χωριού.
Παράλληλα έχει ήδη δημοπρατηθεί έργο για τη βελτίωση της δημοτικής οδοποιίας το οποίο περιλαμβάνει τσιμεντοστρώσεις καταστρεμμένων κομματιών.

Σε θέματα ύδρευσης, τοποθετήθηκαν φίλτρα καθαρισμού στο δίκτυο, έργο μεγάλο και σημαντικό για την ορθή υδροδότηση προϋπολογισμού 13.000 ευρώ. 

H οδός Τείχιου - Ποτιδάνειας

Στα θέματα καθημερινότητας επεσήμανε, δεν αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα ζητήματα. Ωστόσο εστίασε στα προβλήματα που παρατηρούνται στο επαρχιακό δίκτυο Τείχιο - Ποτιδάνεια, το οποίο έχει υποστεί καθιζήσεις.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κοινότητα σε θέματα οδοποιίας και καθημερινότητας είναι το επαρχιακό δίκτυο Τείχιο - Ποτιδάνεια. Έχει μεγάλες ζημιές, έχει υποστεί καθιζήσεις και η γέφυρα βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Αυτό το έργο είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να εκπονηθεί υδρογεωλογική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν υπόγεια νερά, με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται το έδαφος. Ίσως με κάποια χρηματοδότηση για έργα πολιτικής προστασίας καταφέρουμε να κάνουμε κάτι στο συγκεκριμένα σημείο, το οποίο πλέον είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», τόνισε ο Κ. Κατέλης.

Τα έργα που θα θέσει στη νέα θητεία

Σύμφωνα με τον Κ. Κατέλη η οδηγία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για το επόμενο διάστημα είναι να δοθεί προτεραιότητα στις παιδικές χαρές και άρα το πρώτο έργο που θα προχωρήσει θα είναι η ανακατασκευή της παιδικής χαράς στα ευρωπαϊκά πρότυπα.  
Παράλληλα ο Πρόεδρος θα δώσει έμφαση σε έργα οδοποιίας για την βελτίωση των κοινοτικών δρόμων που δεν έχουν συντηρηθεί αλλά και σε έργα ύδρευσης με τοποθέτηση φίλτρων καθαρισμού στα σημεία που δεν έχουν μπει.

Επιπλέον θα προχωρήσει κάποιες πλακοστρώσεις στο χωριό το οποίο να σημειώσουμε είναι όλο πέτρα.
Ο Κ. Κατέλης σημείωσε ακόμα πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο από το πρόγραμμα ορεινών όγκων μέσω ΕΣΠΑ που αφορά πλακοστρώσεις και φωτισμό.

Στη νέα θητεία του ο πρόεδρος θα επιχειρήσει να βελτιώσει το χώρο που διεξάγεται η καθιερωμένη γιορτή της πίτας, η οποία όπως κάθε χρόνο θα διεξαχθεί στις 16 Αυγούστου. Στις εργασίες που πρέπει να γίνουν περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, δενδροφυτεύσεις και βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού.

 

Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014

Στη κυκλοφορία τα πρώτα 7 χιλιόμετρα της εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών

Σε νέα εθνική οδό θα κινούνται οι οδηγοί στην Κορίνθου- Πατρών. Για 7 χιλιόμετρα δηλαδή, όσο ήταν και το πρώτο τμήμα που παρέδωσε στην κυκλοφορία σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πρόκειται για το τμήμα Αρχαία Κόρινθος - Ζευγολατιό, το οποίο είναι το πρώτο που δίνεται σε χρήση από τα έργα στα 120 χλμ. της Ολυμπίας Οδού. Σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, «σε ενάμιση περίπου χρόνο από σήμερα και λιγότερο, τα 120 χλμ. Κορίνθου - Πατρών θα είναι μόλις 1 ώρα δρόμος. Θα είναι ένας σύγχρονος δρόμος και ασφαλής».

Στα έργα της Κορίνθου-Πατρών υπάρχουν 20 εργοταξιακές ζώνες, στις οποίες εργάζονται 2.000 άτομα, με την αύξηση του προσωπικού των εργοταξίων από το πρώτο τρίμηνο του έτους στο δεύτερο να ξεπερνά το 60%.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Πάτρα θα περιλαμβάνει 16 χιλιόμετρα σηράγγων και συγκεκριμένα 12 συνολικά σήραγγες στις περιοχές Δερβένι, Μαύρα Λιθάρια, Ακράτα, Πλάτανος, Λαμπίρι και Παναγοπούλα. Η διάνοιξή τους συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς και αυτή τη στιγμή η κατασκευή τους είναι ολοκληρωμένη σε ποσοστό 78%.

Αντίστοιχα, οι 48 γέφυρες, οι 47 άνω διαβάσεις και οι 129 κάτω διαβάσεις αγγίζουν ποσοστό ολοκλήρωσης 52%, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν οι υπόλοιπες εργασίες κατασκευής, όπως χωματουργικά, ασφαλτοστρώσεις, αντιστηρίξεις, έργα αποστράγγισης του αυτοκινητόδρομου.ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: Προτεραιότητα σε έργα υποδομής για Δροσάτο - Πευκάκι

Αν και κατά την προηγούμενη τετραετία στην Τοπική Κοινότητα Δροσάτου υλοποιήθηκαν ελάχιστα έργα, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ο Πρόεδρος Kώστας Αλεξανδρής δεν το βάζει κάτω, επισημαίνοντας πως θα προσπαθήσει στη νέα θητεία του να «τρέξει» όλα τα παλιά έργα αλλά και κάποια νέα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΩΡΑ της Φωκίδας”o Πρόεδρος του Δροσάτου μιλά για τα έργα που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, αλλά και γι’ αυτά που έγιναν τα προηγούμενα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την προηγούμενη τετραετία λόγω έλλειψης πόρων υλοποιήθηκαν λίγα έργα τα οποία αφορούσαν κυρίως συντηρήσεις φωτισμού και ύδρευσης.

Στη νέα του θητεία ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δροσάτου Κώστας Αλεξανδρής, θα εστιάσει τη δραστηριότητα του σε έργα υποδομών.

Ήδη αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έργα οδοποιίας και συγκεκριμένα μία ασφαλτόστρωση και μία διαπλάτυνση δρόμου μέσα στο χωριό. 

Ο  K. Αλεξανδρής επεσήμανε πως στη νέα θητεία πρέπει απαραίτητα να ολοκληρωθούν κάποια έργα τα οποία είχε θέσει σε όλα τα προηγούμενα Τεχνικά Προγράμματα και είναι απαραίτητα για το χωριό.

Συγκεκριμένα θα προταθεί η δημιουργία μίας μεγάλης κεντρικής δεξαμενής, προκειμένου να λυθούν τα θέματα ύδρευσης του χωριού. Να σημειώσουμε ότι αυτή στιγμή το χωριό εξυπηρετείται από πολλές μικρές διάσπαρτες δεξαμενές. 

Στα έργα οδοποιίας, όπως μας ενημέρωσε ο K. Αλεξανδρής θα πρέπει οπωσδήποτε να διαπλατυνθεί ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό, αφού εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Επιπλέον θα θέσει έργα επέκτασης φωτισμού και για του δύο Οικισμούς Δροσάτο - Πευκάκι.

Να αναφέρουμε ακόμα πως ιδιαίτερο βάρος θα ρίξει και στα ζητήματα της καθημερινότητας τα οποία προσπαθεί να λύνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και φυσικά πολλές φορές με προσωπική εργασία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Kώστας Αλεξανδρής διατελεί Πρόεδρος στο χωριό του για πέμπτη συνεχόμενη φορά. 

Στ.Σταύρου - Αρ.Σωτηρόπουλος το νέο τεχνικό τιμ του Ναυπακτιακού Αστέρα

Νέος προπονητής  του Ναυπακτιακού Αστέρα ανέλαβε ο Σταύρος Σταύρου, που είχε διατελέσει προπονητής του Απόλλωνα Ευπαλίου στην Δ΄Εθνική.

Μαζί του ως τεχνικός σύμβουλος ο καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδευτής των σχολών προπονητών της Ε.Π.Ο  Μένιος  Σωτηρόπουλος, από το Τρίκορφο Δωρίδας, με τον οποίο συνεργάζεται αρκετά χρόνια και σε όλες τις ομάδες που αναλαμβάνει.

Ακόμη στην προετοιμασία της ομάδας θα είναι συνεργάτης και ο γιος του καθηγητή Αντώνης Σωτηρόπουλος πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και προπονητής UEFA Β.

Η διαδρομή του Σταύρου ως ποδοσφαιριστής μεγάλη και αξιοσημείωτη έκλεισε στην Ναύπακτο, όπου δημιούργησε οικογένεια και διαμένει μόνιμα.

Σαν ποδοσφαιριστής δεινός scorer, ταχύς και ευέλικτος, διακρίθηκε για την αγωνιστική ένταση  το έντονο πάθος, και την άρτια τεχνική.

Σαν προπονητής ποδοσφαίρου από το 2004 έχει να επιδείξει με τον Ατρόμητο Αντιρρίου Πρωτάθλημα, με Ακαδημία Ναυπάκτου Πρωτάθλημα2008-09 και πέρυσι  και με Απόλλωνα Ευπαλίου Κύπελλο. Πειθαρχημένος και αρκετά απαιτητικός  επιδιώκει πάντα την σωστή αγωνιστική συμπεριφορά των ομάδων που κοουτσάρει, όπως και φημίζεται να διατηρεί άριστες σχέσεις με τους παίκτες όπου πάει.

Διετέλεσε προπονητής στον Άρη Αιτωλικού, Ατρόμητο Αντιρρίου, Α.Ε Τρικόρφου, Απόλλωνα Ευπαλίου, Ακαδημίες Ολυμπιακού kick-off – Ναύπακτος.

Είναι πιστοποιημένος με πτυχίο UEFA B και η εξέλιξη του ως προπονητής, βασίζεται στην τακτική παρακολούθηση σεμιναρίων προπονητικής.

Η εμπειρία του, εκτός των άλλων μεταφέρεται και στις εργασίες σχετικά με το άθλημα του ποδοσφαίρου, που συντάσσονται σε συνεργασία με τον Καθηγητή Σχολής επιστημών Φυσικής αγωγής  Μένιο Σωτηρόπουλο.

 Οι πρώτες δηλώσεις του Σταύρου 

 «Είναι  πολύ θετικό που νέοι άνθρωποι αναζήτησαν λύση για την ομάδα και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ασχοληθούν ώστε να μην βρεθεί σε αδιέξοδο. Νομίζω υπάρχει υγεία μέσα σε αυτή την προσπάθεια και  έτσι πρέπει να ξεκινήσει όλη η ανασύνταξη του σωματείου. Έχω ξαναπεί και άλλες φορές πως δεν επεδίωξα ποτέ ούτε αποτελούσε  αυτοσκοπό μου να βρίσκομαι εγώ σε αυτή τη θέση λόγο και άλλων υποχρεώσεων, όμως είναι τιμή που με επέλεξαν  και οφείλω να δώσω και εγώ ότι μπορώ για να επανέλθει η ομάδα σε επιτυχίες αλλά και σε πορεία αντάξια της ιστορίας της. Χρειάζεται υπομονή και προσανατολισμός των στόχων, όπως και λογική. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο χωρίς πολλά λόγια και όνειρα θερινής νυκτός. Τα δείγματα στην πορεία θέλουμε να μας οδηγήσουν σε ανταγωνιστική ομάδα και μακάρι σε ότι καλύτερο. Δεν θα εκβιάσουμε στόχους που δεν είναι μέσα στις δυνατότητες μας, και πάντα θα κοιτάζουμε και το μέλλον, αφού πρέπει και είναι σωστό με τέτοιο γνώμονα να βαδίζουμε. Πολλοί άνθρωποι μέχρι σήμερα  έχουν συμβάλει σε αυτή την ομάδα και όποιος σωστά σκεπτόμενος πρέπει να το εκτιμά, πρέπει να κοιτάμε όμως μπροστά και να αποφεύγουμε τα λάθη όσο το δυνατόν περισσότερο για το καλό της ομάδας. Θα έχουμε χρόνο για περισσότερα στην πορεία αρχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς..»

Εκδηλώσεις μνήμης στο Λιδωρίκι


Ακύρωση εκδήλωσης στο Κάστρο Καλλίου

Από το Διοικητικό Συμβούλιο των Συλλόγων της Βορειοδυτικής Δωρίδας ανακοινώθηκαν τα εξής :
                      Για το Δ.Σ
 
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Τρίγκας  Ιωάννης

 
Ο Γεν. Γραμματέας
Γραββάνης Ευάγγελος
 

 

 
 

 

Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευπάλιο

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας σας καλεί στην ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Ευπαλίου την Κυριακή 10/8, ώρα 8:30 μ.μ. 
Στη συνέλευση, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της πανελλαδικής πολιτικής εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ και του διαλόγου με τους πολίτες, θα συμμετέχει ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης θα παρευρεθούν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Καταγγελία για απόπειρα βιασμού μιας 13χρονης σε καφετέρια της Χιλιαδούς

Απόπειρα βιασμού 13χρονης μονίμου κατοίκου Αθήνας καταγγέλθηκε από τους γονείς της σε γνωστή καφετέρια της Χιλιαδούς Δωρίδας από 15χρονο κάτοικο Ιτέας, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Κυριακής περί τις 18:20 το απόγευμα, σύμφωνα με την καταγγελία του πατέρα της 13χρονης, στις γυναικείες τουαλέτες γνωστής καφετέριας της περιοχής παραλίας Χιλιαδού ο ανήλικος αποπειράθηκε να βιάσει την κόρη του.

Πιο συγκεκριμένα ο 15χρονος που γεννήθηκε και κατοικεί στην Ιτέα φέρεται -κατά τον πατέρα της ανήλικης- να έπιασε την κόρη του από το λαιμό και να προσπάθησε να την οδηγήσει εντός των γυναικείων τουαλετών. Ωστόσο, η θέα μιας γυναίκας που ήταν στο χώρο της τουαλέτας τον οδήγησε να την αφήσει.

Το κορίτσι, σύμφωνα με την καταγγελία έτρεξε στους γονείς της, όπου και υπεβλήθη αμέσως μήνυση για απόπειρα βιασμού. Μήνυση κατέθεσαν και οι γονείς του αγοριού προς τους γονείς της κοπέλας για ψευδή καταμήνυση με αποτέλεσμα να συλληφθούν όλοι πλην της ανήλικης.

Μετά το πέρας της διαδικασίας οι τέσσερις γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο 15χρονος κρατήθηκε για να οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα.

Τέλος να σημειωθεί ότι έχει παραγγελθεί ιατροδικαστική εξέταση για να ερευνηθεί η καταγγελία.


Εκδηλώσεις Συλλόγων της ΒΔ Δωρίδας

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Β.Δ. Δωρίδας σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις της που προγραμμάτισε και για το εφετινό καλοκαίρι στη Δωρίδα:
 
1. Μουσική βραδιά με πανσέληνο στο
αρχαίο κάστρο του Καλίου
με τις μουσικές επιλογές d.j. ILIAS
Κυριακή 10 Αυγούστου 2014, ώρα 19:00
 
2. Το 20ο Αντάμωμα των χωριών της
Β.Δ. Δωρίδας στου Πρατά – Λάκο
με το κλαρίνο της ορχήστρας του Μίλτου Αλαφροπάτη
Σάββατο 16 Αυγούστου 2014, ώρα 10:30


Η διοργάνωση και των δύο εκδηλώσεων γίνεται με την συνεργασία και την στήριξη του Δήμου Δωρίδας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Σας περιμένουμε όλους για να ανταμώσουμε και να γλεντήσουμε μαζί.

Σημαντική εκδήλωση στο Κροκύλειο για τον Στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ " Ο ΦΥΣΚΟΣ"

Αρχίζουν το Σάββατο 9 Αυγούστου και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 17 Αυγούστου 2014 οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Κίνησης Μαλανδρίνου " Ο ΦΥΣΚΟΣ"

Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Κάναμε νέα έργα,οι ανάγκες αυξάνουν,προγραμματίζουμε νέα

Προτεραιότητες για την Ερατεινή τα έργα βελτίωσης ποιότητας της ζωής κατοίκων και επισκεπτών - Έμφαση στις υποδομές για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής
 

 
 

Προτεραιότητα σε έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και έμφαση σε ζητήματα για ποιοτικότερο τουρισμό, θα δώσει στη νέα θητεία του, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ερατεινής Σταύρος Πολίτης. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΩΡΑ της Φωκίδας”, ο πρόεδρος της Ερατεινής μιλά για τα  έργα που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, τις προτεραιότητες που θα θέσει κατά τη νέα θητεία, ενώ προτείνει διάφορα σημαντικά έργα που μπορούν να αναδείξουν  την τουριστική ταυτότητα της περιοχής. 

«Οι ανάγκες της Ερατεινής αυξάνονται συνεχώς σε όλα τα επίπεδα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πολιτεία», επισημαίνει ο Στ.Πολίτης μιλώντας για τις ελλείψεις στον τομέα τη υγείας, της ασφάλειας λόγω πλημμελούς αστυνόμευσης αλλά και των πόρων για έργα που δυστυχώς, συνεχώς μειώνονται.

Υλοποιήθηκαν τα περισσότερα
έργα υποδομών που είχε άμεση
ανάγκη η Κοινότητα

Παρά την οικονομική στενότητα, η Τοπική Κοινότητας Ερατεινής κατάφερε ως επί των πλείστων μέσω προγραμμάτων να υλοποιήσει τους περισσότερους στόχους που είχαν τεθεί σε έργα υποδομής, λύνοντας οριστικά αρκετά προβλήματα που χρόνιζαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ενδεικτικά υλοποιήθηκαν τα εξής μεγάλα έργα:

- Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Ερατεινής. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο υλοποιήθηκε με πόρους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
- Συντήρηση βιολογικού καθαρισμού, όπου πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση σχεδόν στο σύνολό του, ενώ ο προϋπολογισμός ανήλθε περίπου στις 100.000 ευρώ. 
- Δημιουργία χώρου υποδομής για τη στέγαση του νηπιαγωγείου, έργο το οποίο θα συνεχιστεί και στη νέα περίοδο.
- Αντικατάσταση δικτύων αμιάντου, όπου υπολείπεται μόνο ένα μικρό κομμάτι.
- Κατασκευή αγωγού ομβρίων στην κεντρική είσοδο και βελτίωση εικόνας εισόδου, έργο που υλοποιήθηκε μέσω της Περιφέρειας. 
- Κατασκευή αγωγών ομβρίων και επέκταση αγωγών αποχετεύσεων. 
- Έργα για την διόρθωση και βελτίωση του φωτισμού της παραλίας.
- Αισθητική αναβάθμιση των πεζοδρομίων.
- Πλακοστρώσεις και συντήρηση του νέου Κοιμητηρίου.

Τα βασικά έργα που θα θέσει
για την πενταετία ο Πολίτης

Από τη στιγμή που ο Στ.Πολίτης τα προηγούμενα χρόνια έδωσε προτεραιότητα στην διευθέτηση των βασικότερων έργων υποδομής, στην νέα του θητεία πρόκειται να δώσει ειδικό βάρος έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και σε θέματα τουρισμού.

Αναλυτικότερα τα έργα που θα προωθήσει για την Ερατεινή ο Στ. Πολίτης έχουν ως εξής:
- Ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλεως.
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
- Εκσυγχρονισμός παιδικής χαράς με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Εργασίες μεταφοράς του νηπιαγωγείου. Να σημειώσουμε πως το έργο του νηπιαγωγείου ξεκίνησε κατά την προηγούμενη  θητεία και θα ολοκληρωθεί στη νέα δημοτική περίοδο.
- Κατασκευή – Ανέγερση Χώρου για τη δημιουργία Πνευματικού Κέντρου. 
- Υπολειπόμενα έργα οδοποιίας και ύδρευσης όπου απαιτούνται. 
- Ενεργοποίηση νέας δεξαμενής για επάρκεια και μεγαλύτερη ροή νερού. Να σημειώσουμε πως για το συγκεκριμένο έργο η μελέτη ολοκληρώθηκε κατά την προηγούμενη θητεία.
- Ανάπλαση παραλιακής ζώνης. Η μελέτη ολοκληρώθηκε κατά την προηγούμενη θητεία και είναι έτοιμη προς αξιολόγηση.
- Αξιοποίηση των δύο Κληροδοτημάτων Κοντογιάννη και Ψόφιου

Έμφαση και στον τουρισμό

«Η Ερατεινή είναι μία περιοχή που πενταπλασιάζει τον πληθυσμό της, τους θερινούς μήνες. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις σε έργα αλλά και πολιτικές. Για παράδειγμα, είναι εντελώς απαράδεκτο να έχουμε το καλύτερο ιατρείο στη Δωρίδα –σε θέμα εξοπλισμού- και να μην υπάρχει γιατρός», επισημαίνει ο Στ. Πολίτης αναφερόμενος στον τουρισμό της περιοχής. 

Ξεκαθαρίζει πως πρέπει απαραίτητα να διατηρηθεί η Γαλάζια Σημαία στην παραλία της Ερατεινής. Μάλιστα να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη παραλία αποτελεί πρότυπο για την περιοχή αφού διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, ακόμα και για ΑΜΕΑ. «Έχουμε μία παραλία πρότυπο. Όμως θεωρώ πως ο κόσμος πρέπει να εμπεδώσει τι είναι οι Γαλάζιες Σημαίες», ξεκαθάρισε ο Στ.Πολίτης.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θέτει ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ερατεινής, είναι η βελτίωση των Λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. «Θεωρώ πως πρέπει απαραίτητα να γίνει συντήρηση στο αλιευτικό καταφύγιο καθώς και επέκταση στο μώλο για αγκυροβόλιο σκαφών. Τα σκάφη πραγματοποιούν ενδιάμεση στάση στην Ερατεινή όταν πάνε στον Ιόνιο. Αν μπορέσουμε και υλοποιήσουμε αυτά τα έργα, δεν θα χρειάζεται τίποτα παραπάνω για την τουριστική ανάπτυξη της Ερατεινής», ανέφερε.Κίνημα 60 δεξιών Δημάρχων για την "Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση"

Δήμαρχοι δεξιάς προέλευσης από όλη τη χώρα, συγκροτούν το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» όπως το ονομάζουν.

Οι δήμαρχοι, 60 τον αριθμό, που υπογράφουν την κοινή δήλωση – διακήρυξη αναφέρουν πως στόχος είναι «μια θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση», παρά τα χιλιάδες προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν και μέρος των οποίων απαριθμούν.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστοι πολιτικοί κύκλοι η κίνηση αυτή στοχεύει στις επερχόμενες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής της Κίνησης αυτής είναι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Πατούλης Γεώργιος.

Από τη Φωκίδα δεν συμμετέχει όπως αναμενόταν ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης αλλά ούτε και ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιωτόπουλος Θανάσης που ανήκει στον δεξιό χώρο.

Οι δήμαρχοι που υπογράφουν:

Αγγελόπουλος Μιχαήλ, Δήμαρχος Σάμου
Αναστασόπουλος Ευστάθιος, Δήμαρχος Μεσσήνης
Αποστολόπουλος Ηλίας, Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού
Βοσκόπουλος Ιωάννης, Δήμαρχος Φλώρινας
Γκάτζιος Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Επιδαύρου
Γκουντενούδης Χρήστος, Δήμαρχος Παιανίας
Γρυπιώτης Ιωάννης, Δήμαρχος Ευρώτα
Δαμουλάκης Γεράσιμος, Δήμαρχος Μήλου
Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος, Δήμαρχος Ξάνθης
Δρίκος Γεώργιος, Δήμαρχος Μάνδρας
Ευαγγέλου Νικόλαος, Δήμαρχος Ελασσόνας
Καϊτεζίδης Ιγνάτιος, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη
Καλαντζής Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Φιλιατών
Καμπόσος Δημήτριος, Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών
Καραγιάννης Ιωάννης, Δήμαρχος Λαγκαδά
Καραπάνος Νικόλαος, Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
Καστρινός Αλέξης, Δήμαρχος Πηνειού
Καφαντάρης Δημήτριος, Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος
Κολοκοτσάς Παύλος, Δήμαρχος Ζακύνθου
Κόττορος Ευάγγελος, Δήμαρχος Αγαθονησίου
Κουκάς Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Μυκόνου
Κωβαίος Μάρκος, Δήμαρχος Πάρου
Κώτσος Γεώργιος, Δήμαρχος Μουζακίου
Λαμπάκης Ευάγγελος, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
Λώλος Ιωάννης, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Μαμσάκος Χριστόδουλος, Δήμαρχος Δράμας
Μαραμπέας Ιωάννης, Δήμαρχος Δυτικής Μάνης
Μαργαρίτης Εμμανουήλ, Δήμαρχος Νάξου
Μαρκόπουλος Γεώργιος, Δήμαρχος Γαλατσίου
Μαυρίδης Αναστάσιος, Δήμαρχος Πεύκης – Λυκόβρυσης
Μαυρίδης Βασίλειος, Δήμαρχος Ορεστιάδας
Μεθενίτης Σωτήριος, Δήμαρχος Μαρκοπούλου – Μεσογαίας
Μελετίου Νικόλαος, Δήμαρχος Ασπροπύργου
Μούρτζης Δημήτριος, Δήμαρχος Αίγινας
Νάννου-Παπαθανασίου Ισιδώρα, Δήμαρχος Σαλαμίνας
Νίκας Παναγιώτης, Δήμαρχος Καλαμάτας
Ξυριδάκης Παντελής, Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού
Παπανικολάου Γεώργιος, Δήμαρχος Γλυφάδας
Παππάς Σπυρίδωνας, Δήμαρχος Φιλιατών
Παππούς Χρήστος, Δήμαρχος Φυλής
Παρίσης Αλέξανδρος, Δήμαρχος Κεφαλλονιάς
Πατούλης Γεώργιος, Δήμαρχος Αμαρουσίου
Πατρός Μιχαήλ, Δήμαρχος Χάλκης
Πουλίλιος Ευάγγελος, Δήμαρχος Σουφλίου
Πρεβεζάνος Δημήτριος, Δήμαρχος Σκιάθου
Ρούσσης Θωμάς, Δήμαρχος Ωρωπού
Σουλιώτης Νικόλαος, Δήμαρχος Καρπενησίου
Σοφρώνης Γεώργιος, Δήμαρχος Σαρωνικού
Σταθόπουλος Αριστείδης, Δήμαρχος Οιχαλίας
Σταυριανουδάκης Μιχαήλ, Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού
Στεργίου-Καψάλης Δημήτριος, Δήμαρχος Πεντέλης
Συκιώτης Ιωάννης, Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου
Σφυρής Δημήτριος, Δήμαρχος Ερμιονίδας
Τζιαχρήστας Δημήτριος, Δήμαρχος Δομοκού
Τζίτζιος Ιωάννης, Δήμαρχος Σιθωνίας
Τσιρογιάννης Χρήστος, Δήμαρχος Αρταίων
Υπερήφανος Λουκάς, Δήμαρχος Ορχομενού
Φωτόπουλος Ευθύμιος, Δήμαρχος Δέλτα
Χατζηδάκης Διονύσιος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου
Χιονίδης Σάββας, Δήμαρχος Κατερίνης

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε από μια ομάδα Δημάρχων από όλες τις πόλεις της Πατρίδας μας, που πιστεύουν σε μια θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι μια πρωτοβουλία, που αποστρέφεται τη λογική του κομματικού εναγκαλισμού και στόχο έχει τη δημιουργία μιας ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που υπερβαίνει προσωπικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Είναι μια νέα ανεξάρτητη πρωτοβουλία με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας, που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού, μέσα από την αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης .

Κι όχι μια κίνηση με σημαία ευκαιρίας , σαν αυτές που άρχισαν να δημιουργούνται λίγο πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, που στόχο είχαν και έχουν να καταμετρήσουν κάποιες κομματικές δυνάμεις και συσχετισμούς και θα διαλυθούν αμέσως μετά την εκλογή των νέων θεσμικών μας οργάνων.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οι τοπικές κοινωνίες επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα πρόσωπα εκείνα που διέθεταν αρχές και αξίες, διακρίθηκαν για την ικανότητα και αποτελεσματικότητά τους, είχαν όραμα και σχέδιο για τις πόλεις τους.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, καλούμαστε να διαχειρισθούμε τις τύχες των τοπικών μας κοινωνιών και να δώσουμε λύσεις σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από :
-Διαρκή περικοπή θεσμοθετημένων πόρων και υποχρηματοδότηση, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που μας έχουν μεταφερθεί.
-Ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, που μας υποχρεώνει να αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη.
-Έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί σε υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών που παρέχουμε.
-Αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που δυσχεράνει αντί να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ.

Είναι λοιπόν ανάγκη να υπάρξουν ανατροπές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε.

Η επόμενη περίοδος προσφέρεται για δημιουργική ανασυγκρότηση , κινητοποίηση και ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών.

Αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιότερων κι εκμεταλλευόμενοι την όρεξη και την ορμή των νεοεκλεγέντων στελεχών, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη, καταρχήν αναβαθμίζοντας το ρόλο και τη δυναμική των θεσμικών μας οργάνων.

Στόχος μας πρέπει να είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικός συν-διαμορφωτής της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Κι όχι ζητιάνος της Κεντρικής Εξουσίας και των Περιφερειών.

Θέλουμε να είμαστε ένας ισότιμος συνομιλητής που :
-θα διατυπώνει και θα προωθεί υπεύθυνες θέσεις και απόψεις, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες,
-θα στηρίζει τις αναγκαίες για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση μεταρρυθμίσεις, με μόνο γνώμονα όμως το συμφέρον των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών,
-θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του θεσμού απέναντι στην κεντρική εξουσία και τις επιλογές του Υπουργείου Εσωτερικών, επιδιώκοντας τη σαφή οριοθέτηση της σχέσης Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης.

Διαμορφώνουμε μια νέα προγραμματική ατζέντα, που θέτει ως προτεραιότητες:

1. Τη Διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Ο.Τ.Α.
Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω το δικό της μερίδιο (μείωση σχετικών κρατικών δαπανών κατά 60%) στο λογαριασμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Και όλα αυτά την ίδια ώρα, που κλήθηκε να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή λειτουργία των κοινωνικών δομών, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα να τεθεί ψηλά στην ατζέντα της επόμενης περιόδου το ζήτημα της διασφάλισης της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Η εφαρμογή πολιτικών φορολογικής αποκέντρωσης, η παροχή δυνατότητας εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διασφάλιση της απόδοσης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων, που μας έχουν αποδοθεί, θα διασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανεξαρτησία μας.

2. Τη Διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου για τους Ο.Τ.Α., με συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ αλλά και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.
Η τοπική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης, αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τη διαμόρφωση ενός νέου χρηματοδοτικού πλαισίου για τους Δήμους, ώστε να μπορούν να προωθούν σημαντικά τοπικά αναπτυξιακά έργα αξιοποιώντας, εκτός από τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς πόρους. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να διεκδικήσουμε αναβαθμισμένο ρόλο στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ, διεκδικώντας ισότιμο με τις Περιφέρειες ρόλο σε όλα τα στάδια των αποφάσεων, που αφορούν την ένταξη και χρηματοδότηση έργων.
Αντίστοιχο αναβαθμισμένο ρόλο σε όλα τα στάδια λήψης των αποφάσεων διεκδικούμε και στο Πράσινο Ταμείο, οι πόροι του οποίου προέρχονται κυρίως από τους Δήμους.
Παράλληλα, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε δράσεις για την προώθηση της χρήσης κι άλλων «χρηματοδοτικών εργαλείων» όπως ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Ομόλογα Έργων κ.ά. Εργαλεία που ενώ υφίστανται στα χαρτιά, δεν είναι σήμερα ευχερής η αξιοποίησή τους.

3. Συνταγματική Αναθεώρηση : Ευκαιρία για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης
Με αφορμή την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος , που έχει εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, μας δίνεται η ευκαιρία να κατοχυρώσουμε θεσμικά μία ριζική αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι το ποσό που « επιβαρύνουμε» τον κρατικό Προϋπολογισμό, αντιστοιχεί στο «δυσθεώρητο» 2% του ΑΕΠ, πολλοί μας χαρακτηρίζουν ως άντρα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης και βασικούς υπαίτιους της χρεοκοπίας. Λάθη κάναμε ( κάποιοι περισσότερα και κάποιοι λιγότερα), αλλά πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη και ότι αυτή κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες.

Οφείλουμε και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να ανοίξει ένας μεγάλος πολιτικός και κοινωνικός διάλογος , ώστε τα κόμματα να διατυπώσουν ξεκάθαρα τις απόψεις και θέσεις τους για το ρόλο του θεσμού και τους τρόπους που θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του. Ένας διάλογος ανοικτός, ρεαλιστικός ειλικρινής και το κυριότερο αποτελεσματικός.

4. Νέοι ρόλοι κι αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής
Η Αυτοδιοίκηση τα έξι χρόνια που διαρκεί η κρίση, έχει κληθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών που έχει δημιουργήσει. Οι Δήμοι έχουν οργανώσει και λειτουργούν ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών που έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους. Για να είμαστε ειλικρινείς, σηκώνουμε το φορτίο της αποτυχίας και αναποτελεσματικότητας των δομών του Κεντρικού Κράτους.

Πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων κοινωνικών δομών και προγραμμάτων.

Στη συνέχεια, να διεκδικήσουμε την ανάληψη νέων ρόλων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πρόληψης της υγείας, μέσα από την αναζήτηση συνεργασιών με φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τους πολίτες.

Έχουμε διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών , θέσεων και διεκδικήσεων, που υπηρετούν το στόχο μας για μια θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Διεκδικούμε , δεν επαιτούμε.
Αγωνιζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε.
Προχωράμε μπροστά, δεν κοιτάμε πίσω.
Με τη δική σας συμμετοχή , με τις δικές σας απόψεις, με τη δική σας ενεργό συμμετοχή, μπορούμε να εμπλουτίσουμε και να το ενισχύσουμε το πλαίσιο αυτό.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην ανεξάρτητη πρωτοβουλία μας ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να πάμε την Αυτοδιοίκηση Μπροστά με σοβαρότητα χωρίς άναρθρες φωνές και λαϊκισμούς
Η "γιορτή καλαμποκιού" στη Μανάγουλη


Όπως κάθε καλοκαίρι ο Λαογραφικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος της Μανάγουλης  πραγματοποιεί και φέτος στις 9 Αυγούστου τη "Γιορτή του Καλαμποκιού" σε με πλούσια μουσική βραδιά, με λαϊκά και δημοτικά τραγούδια.

Σε τροχαίο δυστύχημα στη Λιμνίτσα 61χρονος οδηγός έχασε τη ζωή του

Ένας 61χρονος οδηγός έχασε χθες το απόγευμα της Δευτέρας τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Λιμνίτσα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος άνδρας οδηγούσε με προορισμό προς τη Ναύπακτο και το όχημά του εξετράπη της πορείας του.

Στο σημείο του δυστυχήματος έσπευσαν όχημα της πυροσβεστικής, ασθενοφόρο και όχημα της τροχαίας Ναυπάκτου.

Άμεσα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου δυστυχώς όμως ήταν αργά για τον άτυχο 61χρονο.

Στη συνέχεια έγινε μεταφορά της σωρού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας όπου έγινε η νεκροψία-νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

ΕΑΡΙΝΗ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΦΩΚΙΔΑΣ από τον νέο Μητροπολίτη Θεόκτιστο

Πολλά τα προβλήματα που χρονίζουν   με την... "λειτουργία" των ιερέων  και ο νέος Ποιμενάρχης πρέπει να δώσει λύση

Η πρώτη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014, στο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αμφίσσης.

Αρχικά έγινε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου», όπου τελέστηκε από τον Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Νικόλαο Καραγιάννη.

 Ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος με την σύναξη αυτή είχε την ευκαιρία να δει από κοντά για πρώτη φορά τους κληρικούς της Φωκίδας και να συζητήσει μαζί τους για τα διάφορα θέματα που αφορούν την εκκλησία της Φωκίδας. Τους ευχαρίστησε δε για την θερμή υποδοχή που του έκαναν κατά την ημέρα της ενθρονίσεώς του.

Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε ιδιαίτερα για το λειτουργικό χρέος που έχει και πρέπει να έχει ο κάθε κληρικός και για το πώς μπορεί να μεταδώσει καλύτερα αυτήν την εμπειρία στον πιστό λαό. Μίλησε για το Ιερατικό Λειτούργημα και πως θέλει τον Ιερέα Λειτουργό.

 Εδώ να πούμε ότι ο νέος Μητροπολίτης δεν πρέπει να μείνει στα εθιμοτυπικά και τις συζητήσεις μεταξύ των ιερέων.

Ούτε να σταθεί μόνο σ΄αυτά που θα του λένε οι διάφοροι παρατρεχάμενοι και αυλοκόλακες, πολίτες ή ιερείς.

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που υποβόσκουν τα τελευταία χρόνια στο υπογάστριο της εκκλησίας της Φωκίδας, λόγω πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων από τον προηγούμενο Μητροπολίτη , όπου και γι αυτό παραιτήθηκε.

Υπάρχουν αρκετές κόντρες. Υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ ιερέων και δημοτών και μάλιστα στο παρασκήνιο ακούγονται και βαρειές κουβέντες.

Ο νέος Μητροπολίτης σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και μορφωμένος είναι και ικανός είναι και εμπειρίες διοικητικές έχει. Μπορεί να βάλει τάξη στη μικρή Μητρόπολη της Φωκίδας.

 Υ.Γ. Καλό είναι να το πάρουν απόφαση οι διάφοροι εκκλησιαστικοί και παρεκκλησιαστικοί κύκλοι της Δεσφίνας και της Άμφισσας και να μη συνεχίσουν την «εσωτερική αντιπολίτευση» στους κόλπους της Μητρόπολης . Δεν θα οδηγήσει πουθενά. Άλλωστε ο καπνός βγήκε και μαζί ο Μητροπολίτης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στις Καρούτες
Γκιώνα, Καρούτες, 4 Αυγούστου 1944. Ένα γερμανικό τάγμα, από τις δυνάμεις που τον Ιούνη είχαν κάψει το Δίστομο, φτάνει από την Άμφισσα και στρατοπεδεύει στην περιοχή.

Την επομένη, το 234 τάγμα του ΕΛΑΣ που ενεδρεύει στην περιοχή χτυπά τους ναζί. Το βράδυ εκείνης της ημέρας βρίσκει 203 νεκρούς Γερμανούς στρατιώτες, 110 αιχμάλωτους και 30 νεκρούς ΕΛΑΣίτες.

Αυτούς τους νεκρούς του ΕΛΑΣ τίμησε το χωριό χθες Κυριακή 3 Αυγούστου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ Φωκίδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, αντιπροσωπείες του ΕΚ Άμφισσας και του Δήμου Δωρίδας.

Το χρονικό της μάχης διάβασε η δασκάλα Λιάνα Κορομπίλη, ενώ ο εκπαιδευτικός Ανάγνος Βασιλόπουλος απήγγειλε ποίημα του Κώστα Βάρναλη, αφιερωμένο στην 13η Μεραρχία του ΕΛΑΣ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δρόσος Τσελές, εκ μέρους της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ.

 

Ξεκινά σήμερα στο Ευπάλιο 6:30 μ.μ. το Τουρνουά 5 χ 5 ποδοσφαίρου

Καλοκαίρι 2014
4o TOΥΡΝΟΥΑ 5χ5 ΕΥΠΑΛΙΟΥ
 
 
Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 4 Αυγούστου στις 6:30 το απόγευμα το 4ο Τουρνουά 5 χ 5 ποδοσφαίρου, παίδων - εφήβων που διοργανώνει η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας.

Οι αγώνες θα γίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου και Λυκείου Ευπαλίου.

 
Έχουν δηλώσει συμμετοχή από την περιοχή της Νοτιοδυτικής Δωρίδας 9 ομάδες εφήβων και 6 ομάδες παίδων

Θα απονεμηθούν Κύπελλα στις νικήτριες ομάδες και αναμνηστικά συλλεκτικά μετάλλια από το Δήμαρχο και την Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν.

Εκδηλώσεις από τον Σύλλογο της Ελαίας

Σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει μέσα στον Αύγουστο ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ελαίας.

Κυριακή 10 Αυγούστου 06.30 μμ μικροί και μεγάλοι καθαρίζουμε τους δρόμους της Ελαίας (σημείο εκκίνησης το δημοτικό σχολείο)

Τετάρτη 13 Αυγούστου στις 9.00 πμ αθλητικοί αγώνες (σημείο εκκίνησης το δημοτικό σχολείο)

Τετάρτη 13 Αυγούστου στις 9 μ.μ έκθεση παλιάς φωτογραφίας (στην πλατεία)

Παρασκευή 15 Αυγούστου γιορτή στον Παλιοβελενίκο

Σάββατο 16 Αυγούστου στις 9.μ.μ προβολή παιδικής ταινίας και party (στην πλατεία)

Ευχόμαστε ολόψυχα να μπορούμε κάθε χρόνο να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των συντοπιτών μας ....