Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Στην Σεργούλα θερινή κατασκήνωση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τρίπολης

Κατασκήνωση Κοινοτικής Ανάπτυξης διοργανώνει στην Παραλία Σεργούλας το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού από 25 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου, με Αρχηγό την Κέλλυ Φραγκουδάκη. 

Στην Κατασκήνωση συμμετέχουν Ομάδες Μεγάλων Οδηγών ( έφηβοι και νέοι) από την Ανάκασα, την Αγία Παρασκευή, την Καλαμάτα, τη Ρόδο, το Καρλόβασι της Σάμου, το Μαρούσι, τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Τρίπολη. 
Η Κατασκήνωση αυτή είναι προσανατολισμένη στην εθελοντική εργασία των ίδιων των κατασκηνωτών και στοχεύει στην ανιδιοτελή προσφορά εφήβων και νέων προς τους κατοίκους και τον τόπο στον οποίο φιλοξενούνται. 
Ο Δήμος Λωρίδας και οι τοπικοί άρχοντες στέκονται αρωγοί σε τέτοιες προσπάθειες.
Φορείς, Σύλλογοι και δημότες της Κάτω Σεργούλας και της Γλυφάδας συνεργάζονται με την ομάδα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, έτσι ώστε τα παιδιά να αποκομίσουν τις καλύτερες εμπειρίες από την περιοχή.
Η προσφορά των κατασκηνωτών θα πραγματοποιηθεί τόσο στο χωριό της Κάτω Σεργούλας όσο και στη Γλυφάδα.
Οι κύριοι τομείς προσφοράς είναι το Περιβάλλον, ο Άνθρωπος και ο Πολιτισμός.
Ενδεικτικές Δράσεις:
• Η δημιουργία ενός εναλλακτικού γλυπτού – βάρκας, ως φόρο τιμής στην αλιεία και τη θάλασσα στο λιμάνι της Γλυφάδας.
• Καθαρισμός και σηματοδότηση μονοπατιών και στα δυο χωριά.
• Τουρνουά Scrubble και δρώμενα στην πλατεία της Γλυφάδας.
• Ανέβασμα Θεατρικής παράστασης 
• Εξωραϊσμός και καλλωπισμός Πάρκου στην Κάτω Σεργούλα 
Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, και αυτό το καλοκαίρι, πραγματοποιεί κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου συμμετέχουν παιδιά και νέοι ( αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 5-17 ετών, περισσότερα από 2200 παιδία και 700 Στελέχη ( ενήλικες εθελοντές) 

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΟΥΣΤΑΣ : " Δεν θα αφήσω τίποτα στην τύχη του "

Συνέντευξή στην εφημερίδα "ΩΡΑ της Φωκίδας" του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ευπαλίου, που παρότι δεν έχει αναλάβει επίσημα, έχει ήδη ξεκινήσει δράση
- Προτεραιότητά του τα έργα καθημερινότητας, έμφαση στην ανάδειξη της περιοχής, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό


Αν και ακόμα δεν έχει ορκιστεί επίσημα, ο νέος Πρόεδρος της Δημοτικής Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας, έχει ήδη πιάσει «δουλειά» και μάλιστα στο μικρό διάστημα από τις εκλογές μέχρι σήμερα πρόλαβε να δρομολογήσει κάποια σημαντικά και επείγοντα ζητήματα για την περιοχή.

Ο νεοκλεγείς Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευπαλίου, μιλώντας στην "ΩΡΑ της Φωκίδας", για τα σχέδια, τους στόχους, τα όνειρα και τις προτεραιότητές του, ξεκαθρίζει πως δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα στην τύχη του, ότι θα κυνηγήσει κάθε ευρώ ενώ δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις και συζητήσεις με όλους τους πολίτες για το καλό της περιοχής.

Ξεκίνησε δράση πριν καν αναλάβει επίσημα

Ο δραστήριος νέος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευπαλίου, φαίνεται ότι πήρε ζεστά το θέμα, από την πρώτη ημέρα της εκλογής του αφού ήδη έχει δρομολογήσει ή ακόμα και ολοκληρώσει κάποια ζητήματα σημαντικά για την περιοχή τα οποία χρόνιζαν.

Ένα από αυτά είναι η συντήρηση του κτιρίου του αγροτικού ιατρείου το οποίο όπως επισημαίνει έχει αρκετές πληγές.

«Το χωριό μου έχει λύσει τα βασικότερα ζητήματα υποδομής, όπως οι δρόμοι και η ύδρευση, οπότε θα δώσω ιδιαίτερη βάση να γίνει η περιοχή πιο ανθρώπινη και προσιτή στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες. Ένα βασικό ζήτημα που εκκρεμούσε καιρό ήταν το κτίριο του αγροτικού ιατρείου, το οποίο έβαλα σε απόλυτη προτεραιότητα. Χρειάζεται ανακαίνιση για την καλύτερη λειτουργία του γιατί έχει πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Ήδη κάναμε τα πρώτα βήματα, τοποθετήθηκε κλιματιστικό, το οποίο είναι δωρεά από τον κ. Νίκο Παπαϊωάννου, τοποθετήθηκε καινούρια γραμμή ίντερνετ για τη συνταγογράφηση γιατί ο γιατρός αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ παράλληλα με χρήματα του Δήμου έγινε προμήθεια ενός καινούριο υπολογιστή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Τσιούστας.

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως η δεύτερη αίθουσα του ιατρείου η οποία είχε καταντήσει αποθήκη καθαρίστηκε και όλα τα παλιά αρχεία και έπιπλα που είχε μέσα μεταφέρθηκαν προκειμένου να δοθεί στην διάθεση των πολιτών και να μεγαλώσει ο χώρος αναμονής.

Να σημειώσουμε πως όλα τα παραπάνω ξεκίνησαν μετά τις εκλογές ύστερα από πρωτοβουλία του νεοκλεγέντα Προέδρου και φυσικά με την αρωγή του Δήμου και του πολίτη που δώρισε το κλιματιστικό.

Οι επόμενες δράσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο αγροτικό ιατρείο, είναι η αντικατάσταση της στέγης που αυτή τη στιγμή στάζει νερά, το βάψιμο των εσωτερικών χώρων, ο καλλωπισμός του περιβάλλοντα χώρου και ο εξοπλισμός με καινούρια έπιπλα.

Προτεραιότητα και στον αθλητισμό

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα προωθήσει ο κ. Τσιούστας είναι το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ευπαλίου, το οποίο δυστυχώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή αγώνων και φυσικά δεν αποτελεί ιδανικό χώρο για τις προπονήσεις του αθλητικού Σωματείου της περιοχής Απόλλων Ευπαλίου.

«Το γήπεδο μας είναι όχι απλά ξερό, κατάξερο και δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις για τους αγώνες, με αποτέλεσμα όλες οι αγωνιστικές να διεξάγονται στο ενωσιακό των Μαλαμάτων. Οπωσδήποτε λοιπόν πρέπει να μεγαλώσει και έτσι θα χρειαστεί να αγοραστεί κάποιος διπλανός χώρος και φυσικά να στρωθεί χόρτο. Σε δεύτερη φάση και αφού φυσικά λυθούν αυτά τα δύο βασικά προβλήματα, αν βρεθούν οι πόροι θα τοποθετηθούν κερκίδες και αποδυτήρια. Πρέπει το γήπεδό μας να γίνει στολίδι στην πόλη μας. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί ο αθλητισμός στην περιοχή», ανέφερε.

Ανάδειξη όλων των πολιτισμικών, αρχαιολογικών
και τουριστικών στοιχείων της περιοχής

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να ρίξει ο κ. Τσιούστας και σε δράσεις πολιτισμικές και τουριστικές, προκειμένου η περιοχή να γίνει επισκέψιμη και να αναδειχθεί.

Μία από τις σκέψεις του Προέδρου είναι να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εργασίες που έχει ξεκινήσει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευαπλίου, σε κτίριο που έχει δωρίσει ο Δήμος και το οποίο προορίζεται για Πολιτιστικό Κέντρο.
 
«Υπάρχει ένα κτίριο το οποίο έχει δωρίσει ο Δήμος στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίο το έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο αλλά χρειάζονται ακόμα εργασίες. Θεωρώ λοιπόν πως η Κοινότητα πρέπει να βοηθήσει το Σύλλογο να ολοκληρώσει τις εργασίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί θα όλο αυτό που επιχειρείται είναι προς όφελος των κατοίκων και των δημοτών», τόνισε ο Κ.Τσιούστας.

Εστίασε δε, στο ότι πρέπει απαραίτητα να αξιοποιηθεί το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής το οποίο να σημειώσουμε ότι δουλεύει… με ραντεβού. «Είναι σημαντικό να προωθήσουμε το Μουσείο μας και να το θέσουμε σε διαφορετική βάση, από αυτή που λειτουργεί σήμερα», υποστήριξε.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει απαραίτητα να «τρέξει» σύμφωνα με τον Πρόεδρο είναι η επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης και φυσικά η ενίσχυσή της. «Δυστυχώς η Βιβλιοθήκη του Δήμου δεν λειτουργεί. Υπάρχει αίθουσα από δωρεά ακριβώς απάνω από το ΚΕΠ αλλά έχουν στεγαστεί κάποιες υπηρεσίες και γενικά χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς εκτός από τον αρχικό της. Πρέπει λοιπόν η Βιβλιοθήκη να λειτουργήσει ξανά και να εμπλουτιστεί. Είναι αδιανόητο να έχουμε το χώρο και να μην τον λειτουργούμε», τόνισε.

Ο Κ.Τσιούστας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πέτρινη αίθουσα που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από τον Αγροτικό Σύλλογο, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρέπει να αξιοποιηθεί. Πρώτη του σκέψη είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος στον οποίο θα διεξάγονται οι εκδηλώσεις της περιοχής και την οποία θα μπορούν φυσικά να χρησιμοποιούν οι Σύλλογοι και οι Φορείς.

Αναφερόμενος στον ιστορικό χώρο του Ευπαλίου, τα απομεινάρια της Ακρόπολης της περιοχής στη θέση «Γύρος», ξεκαθάρισε πως πρέπει απαραίτητα να αναδειχθεί ως αρχαιολογικός χώρος, επισημαίνοντας πως με τις κατάλληλες παρεμβάσεις όπως ο φωτισμός και διάφορες άλλες εργασίες μπορεί να γίνει επισκέψιμος.

Ο Κ.Τσιούστας ανέφερε ακόμα πως πρέπει γενικότερα να διορθωθούν πολλοί χώροι αναψυχής του Ευπαλίου. «Ήδη έγινε η αρχή με την παιδική χαρά, όπου ο Δήμος έβγαλε κονδύλι για την αντικατάσταση τρων οργάνων, ωστόσο δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο εκεί. Πολλά σημεία της πόλης χρειάζονται φωτισμό, η βρύση στον πλάτανο χρειάζεται εργασίες και γενικότερα για να ομορφύνει το Ευπάλιο και να γίνει πιο θελκτικό αλλά και λειτουργικό για τους πολίτες, χρειάζονται απαραίτητα κάποιες εργασίες», ανέφερε.

Συνεχίζοντας τόνισε πως ήδη έχει δρομολογηθεί και για την περιοχή του Ευπαλίου, μέσω σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, η τοποθέτηση ασύρματου ίντερνετ.

Παράλληλα ο Κ.Τσιούστας έχει ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να κατασκευαστεί η επίσημη ιστοσελίδα του Ευπαλίου, η οποία θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον επισκέπτη αλλά και όλα τα νέα της περιοχής. Σκοπός του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι η προβολή του χωριού, των επιχειρήσεων, των Συλλόγων και των Φορέων.

Έμφαση στην καθημερινότητα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κ.Τσιούστας όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν εις βάρος των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, τα οποία θα είναι πρώτης και απόλυτης προτεραιότητας.
Ο ίδιος τονίζει πως το σημαντικότερο είναι οι κάτοικοι να ζουν σε μία καθαρή και όμορφη περιοχή και πως αυτός είναι ο βασικότερος στόχος του.

«Με τα καθημερινά ζητήματα ασχολούμαι σχεδόν από την στιγμή που εκλέχθηκα και θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Συντήρηση δρόμων, φωτισμός, καθαριότητα είναι πράγματα αυτονόητα τα οποία δεν τα διαπραγματεύομαι καν.

Από εκεί και πέρα για τη διευκόλυνση της ζωής των κατοίκων χρειάζονται κάποιες μικρές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα ήδη έχω παραγγείλει κάποια παγκάκια τα οποία θα τοποθετηθούν στην πλατεία και για να κάθεται ο κόσμος αλλά και για να οριοθετηθεί από το δρόμο. Σε δέκαπέντε μέρες περίπου το θέμα αυτό θα έχει λήξει.

Επίσης το χωριό διαθέτει δύο γεφύρια, το παλιό και το καινούριο. Το παλιό δυστυχώς αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται κυρίως ως πάρκινγκ. Αυτό πρέπει να σταματήσει και γι’ αυτό έχω σκεφτεί να βάλω κάποιες ζαρντινιέρες προκειμένου να χρησιμοποιείται μόνο για περίπατο», τόνισε.

Ένα άλλο ζήτημα καθημερινότητας που έθιξε ο Κ. Τσιούστας είναι τα αδέσποτα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ήδη έχει έρθει σε επαφή με κάποιους φιλοζωικούς συλλόγους και ομάδες για να δοθεί λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

Κλείνοντας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα στην τύχη του, ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους πολίτες και στους φορείς ενώ δηλώνει ανοιχτός στην οποιαδήποτε πρόταση.


Eκδήλωση της ΚΝΕ για τον αθλητισμόΝέα-Νέε:

Τα τελευταία χρόνια, με καθαρές κουβέντες, ο αθλητισμός για τους κυβερνώντες αντιμετωπίζεται ως χόμπι και όχι ως δικαίωμα. Μπορούν λοιπόν να το απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν. Η πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν είναι ξεκάθαρη. Προωθεί την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, την ανταποδοτικότητα («πλήρωνε για να λαμβάνεις») και τη σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να εξασφαλίζει τη ομαλή λειτουργία των αθλητικών υποδομών και να ενισχύει οικονομικά τη δραστηριότητα των αθλητικών Ομοσπονδιών και Σωματείων.

Ήδη τα κονδύλια προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τις ομοσπονδίες έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία πάνω από 50%, πετώντας χιλιάδες νέους έξω από αυτή τη διαδικασία.

Την ώρα που το κράτος δίνει εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις στον επαγγελματικό αθλητισμό, πολλά σωματεία και της περιοχής αναγκάζονται να κλείσουν, να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν, επί της ουσίας, ως επιχειρήσεις, με τους αθλούμενους να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους. Ή να συνδέονται με επιχειρηματίες χορηγούς, που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, να έχουν φοροαπαλλαγές, να διαφημίζονται τυπώνοντας το ονόματα της φίρμας τους στα μπλουζάκια των αθλούμενων νέων ξεπλένοντας έτσι τα ανομήματά τους.

Την ώρα που χτίζονται με χρήματα του ελληνικού λαού υπερπολυτελή γήπεδα για να παραδοθούν στις ΠΑΕ, την ίδια στιγμή αναρωτιόμαστε γιατί να μην υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στο γήπεδο ποδοσφαίρου;

Γιατί τα υπόλοιπα γήπεδα της περιοχής να έχουν γίνει χωματερές με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αξιοποιηθούν. Μας θέλουν φανατισμένους οπαδούς των ΠΑΕ για να αβγατίζουν τα κέρδη τους οι επενδυτές που τις στηρίζουν αλλά ταυτόχρονα να μη διεκδικούμε και το δικαίωμα στην άθληση, την υγεία την παιδεία. Για αυτό δε μας κάνει εντύπωση ότι τα συνθήματα των ομάδων που είναι γραμμένα στα τοιχία της περιοχής είναι απείραχτα για χρόνια, αυτά όμως που αφορούν την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στη δουλειά, χάνονται την επόμενη μέρα.

Στη λογική της εμπορευματοποίησης αλλά και του «πλήρωνε για να έχεις» κινούνται και οι τοπικές δημοτικές αρχές. Τι κάνει ο Δήμος για να έχουμε πρόσβαση και το χειμώνα στο Κολυμβητήριο; Δυο χρόνια τώρα το ίδιο παραμύθι… το ΕΣΠΑ δε δίνεται για πετρέλαιο, ώστε να ζεσταθεί το νερό… δεν υπάρχει ΕΣΠΑ για να επισκευαστεί το ακατάλληλο και επικίνδυνο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.

Ούτε κολύμπι λοιπόν, ούτε μπάσκετ αλλά… έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε παραπέντε ή αγώνες ιστιοπλοΐας με καραμέλα πάντα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που έχει σαν αποτέλεσμα να είναι τόσοι πολλοί οι τουρίστες που δεν τους προλαβαίνουμε!

Λαϊκός αθλητισμός είναι ο αθλητισμός που μπορεί να συμμετέχει όλη η λαϊκή οικογένεια, από τα παιδιά έως τους γονείς, με καλές υποδομές και εγκαταστάσεις χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει κανένα αντίτιμο.

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία. Καλλιεργούν και αναπτύσσουν την συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα, την πειθαρχία σε κοινωνικές αξίες. Στα λόγια όλοι το αναγνωρίζουν και όλοι –κράτος, κυβερνήσεις, τοπική διοίκηση- μιλάν για δικαίωμα στην άθληση της νεολαίας.

Ταυτόχρονα όμως όλοι οι παραπάνω, μαζί με την ΕΕ, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους κάθε λογής μεγαλοπαράγοντες θέλουν να επιβάλλουν ως δεδομένο πως αθλητισμός και κυρίως πρωταθλητισμός, χωρίς χορηγούς δεν μπορεί να υπάρξει.

Εμείς καλούμε τους νέους να μην δεχτούν αυτή την κατάσταση, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για δωρεάν μαζικό λαϊκό αθλητισμό, για εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες στην άσκηση, στην υγεία. Το σύστημά τους μπαίνει εμπόδιο, καθώς όλοι μαζί κράτος, κόμματα της ΕΕ, τοπική διοίκηση έχουν αποφασίσει ότι την κρίση θα την πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Η επαναλειτουργία όλων των αθλητικών υποδομών της περιοχής με όρους υψηλής λειτουργικότητας και ασφάλειας πρέπει να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού και της νεολαίας της περιοχής, των μαζικών φορέων, των σωματείων. Γονείς μέσα από τους συλλόγους γονέων και μαθητές μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια να πάρουν πρωτοβουλίες, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αθλητισμό, στην υγεία - κόντρα στα πρότυπα του συστήματος: τα ναρκωτικά, τον ατομισμό, την παθητική στάση ζωής.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ πιστεύουν στην ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του. Το πρότυπο του αθλητισμού, ως κοινωνική λειτουργία και λαϊκό δικαίωμα, είναι πράξη φυσικής υγείας, παιδείας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας, αλληλεγγύης, άμιλλας, ειρήνης και προόδου.

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ διεκδικούν τη χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.

Ο αθλητισμός δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα
Είναι δικαίωμα για όλη την νεολαία, για όλο τον λαό. 

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΛΗ στο ΣΚΑΚΙ (παραλία Ιτέας) στις 21:00

Θα γίνει ομιλία από τον Βαγγέλη Γείτονα
μέλος του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ
με θέμα: «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός
Δικαίωμα του λαού και της νεολαίας»

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:
  • Προβολή σχετικού Videο
  • Μουσική από ερασιτεχνικό συγκρότημα
Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής

Οργάνωση Φωκίδας της
 

ΤΟΥΡΝΟΥΑ 5 Χ 5 ΕΥΠΑΛΙΟΥ : Φτιάξτε την ομάδα σας και δηλώστε συμμετοχή


Καλοκαίρι 2014
 
 4o TOΥΡΝΟΥΑ 5χ5 ΕΥΠΑΛΙΟΥ

Από τη Δευτέρα 4 Αυγούστου θα ξεκινήσει το 4ο Τουρνουά      5 χ 5 ποδοσφαίρου, παίδων - εφήβων που διοργανώνει η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας.

Οι αγώνες θα γίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου και Λυκείου Ευπαλίου.

Θα απονεμηθούν Κύπελλα στις νικήτριες ομάδες και αναμνηστικά συλλεκτικά μετάλλια από το Δήμαρχο και την Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν.


 Συντονιστές για δηλώσεις συμμετοχής :

Θανάσης Ψιμάδας   6947437176  και 
Άκης Ζέρβας    6936547950

Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Φωκίδας

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
εν ενεργεία και συνταξιούχοι,

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε αποδέκτες πολλών ερωτημάτων, ως προς τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, έτσι ώστε να διασφαλισθούν και να μην παραγραφούν τα αναδρομικά που προβλέπονται από την αμετάκλητη απόφαση του Σ.Τ.Ε., λόγω επικείμενης συμπλήρωσης διετίας.

Η ένωσή μας ευρισκόμενη σε συνεχή επικοινωνία με το Δ.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Υ. σας γνωρίζει ότι την Δευτέρα 28/07/2014 έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας με τον Υπουργό Οικονομικών κ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ στην οποία αναμένεται να παρουσιασθούν από τον κ.Υπουργό οι προθέσεις της κυβέρνησης για την διαδικασία, τον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης των περικοπών του μνημονίου από τον Αύγουστο του 2012.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα κρίνουν και τις επόμενες κινήσεις μας. Ως εκ τούτου, κάποια έντυπα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μόνο αναστάτωση έχουν προκαλέσει, δεν προέρχονται από επίσημες πηγές και δεν τα υιοθετούμε.

Την Δευτέρα 28/07/2014 θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την ομοσπονδία μας και σε περίπτωση που υπάρξει η ανάγκη προσφυγών ή αιτήσεων, η ένωσή μας θα σας ενημερώσει άμεσα και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

ΓΙΑ  ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

            Ο                                                                    Ο
Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ                                     ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Δρόσος                       ΝΤΕΛΗΣ Χρήστος
 

ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΛΟΦΩΝΑ

Την Κυριακή 27 Ιουλίου και ώρα 21:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνος διοργανώνει για 13η συνεχή χρονιά στην Κεντρική Πλατεία τη Γιορτή της Πίτας.
Οι νοικοκυρές της Τολοφώνας θα φτιάξουν και θα προσφέρουν δωρεάν σε όσους παρευρεθούν, διαφόρων ειδών πίτες.
Η Ορχήστρα Δημοτικής και Λαϊκής μουσικής θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον και το κέφι, μέχρι τις πρωινές ώρες.
Το Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας με 4 Τμήματα, θα παρουσιάσει χορούς από την Ελλάδα και θα δώσει το έναυσμα για να χορέψουν όλοι οι παρευρισκόμενοι σε κύκλους, με τους ήχους της δημοτικής μας μουσικής.

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Κάλεσμα Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών


“Ναι” από την Κεντρική Ένωση Δήμων στην ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα

Ανάγκη για 2.000 μετακινήσεις στους ΟΤΑ που έχουν διαπιστωμένες ελλείψεις

 
Την πλήρη στήριξή του στο πρόγραμμα της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου την Τρίτη, όπου συζητήθηκε το θέμα.
Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει το θεσμικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση του προγράμματος ώστε να βρει μέχρι το τέλος Αυγούστου ακόμη 2.000 υπαλλήλους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπληρώνοντας τον αριθμό των 3.000 συνολικά μετακινήσεων με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο Κ. Ασκούνης χαρακτήρισε μείζονος σημασίας στόχο να πραγματοποιηθούν μέσω  του
προγράμματος της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας 2.000 μετακινήσεις υπαλλήλων σε δήμους και φορείς της Αυτοδιοίκησης που έχουν διαπιστωμένες ελλείψεις. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη το πρόγραμμα «να τρέξει».

Μάλιστα, επιχειρώντας να αναδείξει το εγχείρημα ως ασφαλές ως προς τα εργασιακά για τους υπαλλήλους και αποτελεσματικό για τη λειτουργία των ΟΤΑ, υπογράμμισε ότι οι 980 εργαζόμενοι που έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση του προγράμματος, έχουν ήδη ενταχθεί στο δυναμικό των φορέων υποδοχής, έχουν αναλάβει καθήκοντα, έχουν πληρωθεί. Επίσης, παρατήρησε ότι έχουν καμφθεί και οι αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με δεδομένο, όπως είπε, ότι οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν δεν κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Έτσι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους αιρετούς να συμβάλουν στην υλοποίηση του στόχου, διότι, όπως σημείωσε, το κέρδος «θα είναι πολλαπλό για τους ίδιους τους δήμους, την επαρκή στελέχωσή τους και τη ομαλή λειτουργία τους, αλλά και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα είναι διασφαλισμένοι καθώς ούτε θα αξιολογηθούν, ούτε φυσικά θα τεθούν σε διαθεσιμότητα».

Ήδη έχει καθορισθεί, με νομοθετική ρύθμιση, η νέα χρονική περίοδος εφαρμογής του Προγράμματος Εθελοντικής Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας: η δυνατότητα υποβολής αίτησης από τους εργαζομένους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει (15η Ιουλίου) και η προθεσμία λήγει την 29η Αυγούστου.

 

Η εικόνα της νέας Κομισιόν

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Κομισιόν κάποτε κεντούσε! Επί εποχής Ντελόρ, που η Ευρωπαική Επιτροπή είχε ανακηρυχτεί εκ των πραγμάτων στο κορυφαίο κοινοτικό όργανο, με δεδομένο οτι αναλάμβανε πρωτοβουλίες μείζονος σημασίας για την ενοποίηση και εξέφραζε το κοινό ευρωπαικό συμφέρον.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όμως, ο ρόλος της Κομισιόν υποβαθμίστηκε, ειδικά τα χρόνια της προεδρίας Μπαρόζο. Μεταμορφώθηκε σε ένα άνευρο και σχεδόν απολίτικο όργανο, περισσότερο τεχνοκρατικό και γραφειοκρατικό, έγινε ουρά των εξελίξεων που προδιέγραφαν – με μεγάλες καθυστερήσεις – οι διακυβερνητικές Διασκέψεις Κορυφής.

Αυτή η κατάσταση, ωστόσο, επιβάλλεται τώρα να αλλάξει, εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ένωση της Ευρώπης. Η νέα Κομισιόν, που χτίζεται από πλευράς δομής, προσώπων και στελεχών τούτες τις εβδομάδες, δημιουργεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία.

Η νέα Κομισιόν επιβάλλεται πλέον να παίξει – ξανά – έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, έναν πολύ πιο βαθειά πολιτικό ρόλο. Πολύ πιο σημαντικό για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την ύφεση, πολύ πιο καθοριστικό ρόλο για την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Η κοινώς αποδεκτή προσωπικότητα του νέου προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποτελεί ένα καλό πρώτο στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup διαθέτει εμπειρία μεγάλη στα κοινοτικά και πολιτικά πράγματα, πιστεύει στο όραμα μίας ομοσπονδιακού τύπου Ευρώπης, επικοινωνεί καλά και με τα κράτη μέλη του Βορρά και με του Νότου, μιλάει εύκολα με όλες τις παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι, για πρώτη φορά, εκλεγμένος στη θέση αυτή από την πλειοψηφία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, δεν είναι διορισμένος όπως όλοι οι προηγούμενοι.

Αρα, ο ίδιος διαθέτει μία κατ αρχήν δημοκρατική νομιμοποίηση, μπορεί να πρωτοπορεί στην πολιτική ατζέντα και να στέκεται αλλιώς απέναντι στους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Ο ρόλος της Κομισιόν, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει και πάλι κατ εξοχήν πολιτικός. Άλλοτε όργανο της σύγκλισης, σήμερα όργανο αποφασιστικό της ενοποίησης και της διαμόρφωσης νέων υπερεθνικών δομών στην Ευρωζώνη.

Ενθαρρυντικό προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και της αποδοτικότητας της Κομισιόν, πρέπει να θεωρήσουμε και την πρόθεση του κ. Γιούνκερ, να λειτουργήσει η νεα Ευρωπαική Επιτροπή με πέντε ή έξη υπερ-επιτρόπους – στο σύνολο των 28 - επικεφαλής διαφόρων θεματικών πολιτικών κύκλων.

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα


Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Στη Φωκίδα ο νέος Μητροπολίτης της


                                                                                                                 
Στην κεντρική πλατεία Ησαΐα της Άμφισσας υποδέχθηκε σήμερα η Φωκίδα τον νέο Μητροπολίτης της Θεόκτιστο.

Ο  Σεβασμιότατος  που ήρθε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο , έγινε δεκτός από τον μέχρι τώρα τοποτηρητή της Μητρόπολης, Μητροπολίτη Ναυπάκτου  Ιερόθεο, από τον Δήμαρχο του Δήμου Δελφών Αθανάσιο Μανανά, τη Βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα, την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή, τον Δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη τους εκπροσώπους όλων των τοπικών αρχών, του κλήρου και πλήθος κόσμου.

Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη και αναφέρθηκε στον πρώην Μητροπολίτη Φωκίδος  Αθηναγόρα, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο που διετέλεσε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ευχήθηκε στον Σεβασμιότατο να είναι άξιος συνεχιστής του σπουδαίου αυτού έργου.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεόκτιστος ζήτησε την συνεργασία όλων, για να μπορέσουμε όπως χαρακτηριστικά είπε, να συνεχίσουμε το σπουδαίο αυτό έργο του προκατόχου μου για το καλό της Εκκλησίας, του λαού και του τόπου.

Στην συνέχεια ακολούθησε πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού όπου τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φωκίδος.

 

Δωρίδα, τουρισμός και ανάπτυξη

Πως βλέπουν την τουριστική ανάπτυξη της Δωρίδας τρία στελέχη της Δημοτικής Αρχής που εμπλέκονται με τον τουρισμό
Τρία στελέχη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δωρίδας μίλησαν στην εφημερίδα “ΩΡΑ της Φωκίδας” για την τουριστική κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα στην περιοχή , τις προοπτικές που ανοίγονται αλλά και τις προτάσεις τους.

Πρόκειται για την δημοτικό σύμβουλο και Δ/ντή στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Δωρίδας Delphi Beach Παναγιώτη Ζέτο , τον επίσης δημοτικό σύμβουλο και ιδιοκτήτη εταιρείας ταξιδίων Κώστα Παλασκώνη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για τουριστικά θέματα Κώστα Αντωνόπουλο.

Ας δούμε τι δήλωσε ο καθένας :

Παναγιώτης Ζέτος:
Η πολιτεία πρέπει να  σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου για ανάπτυξη. Χωρίς  υποδομές δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τουρισμό

«Ο Δήμος μπορεί, πρέπει και είναι επιβεβλημένο να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού», επισημαίνει .

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σίγουρα κάποια θέματα δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από το Δήμο, αλλά από τη φιλοσοφία της εκάστοτε Κυβέρνησης. «Αν εμπεδωθεί ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός, μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ελπίδες ότι μπορούμε να σταθούμε και να ορθοποδήσουμε», τόνισε.

Εστιάζοντας στα βασικά προβλήματα της περιοχής ο Παν. Ζέτος ξεκαθάρισε πως με οδικά δίκτυα της δεκαετίας του ’70 και νωρίτερα, είναι αδιανόητο ένας επισκέπτης από κάποια χώρα της Ε.Ε. να χρειάζεται 2-3 ώρες για να φτάσει στο αεροδρόμιο και άλλες 5 ώρες για να προσεγγίσει κάποια περιοχή της Δωρίδας.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στους ανύπαρκτους βιολογικούς καθαρισμούς της παραλιακής Δωρίδας, επισημαίνοντας πως είναι αδιανόητο να υπάρχουν στους οικισμούς απορροφητικοί βόθροι.

«Για όλα αυτά την ευθύνη πρωτίστως έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση και όχι ο Δήμος. Είναι αδιανόητο εμείς ως επαγγελματίες να κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε επισκέπτες στην περιοχή και να συναντάμε παντού τοίχους, αναφορικά με τις υπηρεσίες.

Δεν είναι δυνατόν εμείς οι επαγγελματίες να προσπαθούμε για παράδειγμα να συμμορφώσουμε τις παραλίες και να συναντάμε συνεχώς εμπόδια από υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η κτηματική υπηρεσία, την αστυνομία, το λιμενικό κ.α.

Όσο και αν το επιθυμείς δεν σε αφήνουν να καλλωπίσεις το χώρο σου, τοποθετώντας ομπρέλες και ξαπλώστρες για να μπορέσει ο επισκέπτης να απολαύσει τις ανέσεις που θέλει ή που χρειάζεται γιατί βρίσκεις τις υπηρεσίες απέναντί σου… και το βασικότερο δεν μπορείς να περιμένεις ανάπτυξη και αύξηση του τουρισμού όταν στις περιοχές σου δεν διαθέτεις καμία υποδομή υγειονομικής περίθαλψης.

Στη Δωρίδα η υγεία έχει διαλυθεί εντελώς και δεν βρίσκεις γιατρό σε κανένα σημείο. Πως λοιπόν θα έρθει ο επισκέπτης αφού δεν του παρέχεις το σημαντικότερο, την ασφάλεια του σε περίπτωση που πάθει το οτιδήποτε. Ο Δήμος από την άλλη μεριά προσπαθεί με όποια μέσα διαθέτει αλλά δυστυχώς δεν βρίσκει ανταπόκριση».

«Στην περιοχή μου δεν έχει γίνει ούτε ένα
έργο ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια»

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, η πολιτεία και η κυβέρνηση, οι εκάστοτε υπουργοί στον τομέα τους, να σκύψουν πάνω στο κεφάλαιο τουρισμός, να αφήσουν τις εκδηλώσεις και τις συνεντεύξεις Τύπου, ότι εκατομμύρια τουρίστες θα επισκεφτούν τη χώρα μας.

«Θα πρέπει να αφουγκραστούν τους επιχειρηματίες της κάθε περιοχής, οι οποίοι αγωνιούν και προσπαθούν για την πραγματική ανάπτυξη του τουρισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είναι επιβεβλημένο, πως με το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να αξιολογηθούν τα αιτήματα των Δήμων και να ιεραρχηθούν οι ανάγκες, αν φυσικά θέλουμε να έχουμε τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Ακουμπάω σχεδόν τα 35 χρόνια ως εργαζόμενος στον τουριστικό τομέα και πρόσφατα επιχειρηματίας και θεωρώ ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 που ξεκίνησα να ασχολούμαι, από την πολιτεία δεν έχει αλλάξει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια.

Στην περιοχή μου δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα δύο σημαντικά έργα ξεκίνησαν, το αγκυροβόλιο και η μαρίνα Τριζονίων καθώς και η ανάπλαση της παραλίας Τολοφώνας και όλοι γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Ζέτος υποστήριξε ακόμα πως ο Δήμος Δωρίδας κατά την προηγούμενη θητεία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα τουριστικής προβολής, δυστυχώς όμως όπως ο ίδιος τόνισε τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα δεν είναι ικανοποιητικά.

Ελπίζει ωστόσο, πως στη νέα θητεία τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, με την προϋπόθεση πάντα ότι επιτέλους η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στο Δήμο σε ότι αφορά τα έργα ανάπτυξης και υποδομής, όπως οι βιολογικοί, οι αναπλάσεις, τα οδικά δίκτυα και φυσικά την δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα καλύπτει τουριστικές και μη περιοχές.

Προτείνει δε να συγκροτηθεί μία επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται κατά κανόνα από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει «θα κλαίμε τη μιζέρια μας και θα περιμένουμε απλά να περάσει κάποιος από την περιοχή μας για απόδραση ως κοντινός προορισμός και αυτό δεν θα έχει τελειωμό».

«Προσπάθειες από το Δήμο γίνονται αλλά δεν έχει στο πλευρό του την Περιφέρεια και την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο νέος περιφερειάρχης θα πρέπει να επισκεφτεί την περιοχή για να διαπιστώσει ιδίοις σώμασι τα προβλήματα, πριν καταρτίσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της πενταετίας.

Θεωρώ ότι ο Κ. Μπακογιάννης καθότι νέος έχει όραμα και δυνάμεις αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αρκεστεί σε συμβούλους εξαρτημένους από παλιές αντιλήψεις και με τοπικιστική νόσο, βλέπε τόπο καταγωγής τους. Και το λέω αυτό γιατί δυστυχώς για κάποιους ο Νομός Φωκίδας εδώ και δεκαετίες σταματά στο Γαλαξίδι.

Όσον αφορά τα έργα υποδομής και ανάπτυξης δυστυχώς από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Με το να εκδώσει φυλλάδια και έντυπα με πλασματικές φωτογραφίες δεν νομίζω ότι θα πετύχει την ανάπτυξη, γιατί ο επισκέπτης θα έρθει την πρώτη φορά, θα διαπιστώσει ότι η πραγματικότητα απέχει και δεν θα ξανάλθει.
 
Επί χρόνια στο κεφάλαιο τουρισμός διανύουμε μία εικονική πραγματικότητα με αποτέλεσμα οι τουρίστες να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη. Αν διαφημίσουμε για παράδειγμα τη μαρίνα Τριζονίων και έρθει κάποιος επισκέπτης θα πάθει σοκ!», επεσήμανε.
Ο Π.Ζέτος δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στο οδικό δίκτυο της Δωρίδας, ξεκαθαρίζοντας πως χρειάζεται επισκευές και συντήρηση. «Πως θα προωθήσεις από την παραλιακή Δωρίδα την Λίμνη του Μόρνου ή περιοχές του ορεινού όγκου, όταν ο επισκέπτης πρέπει να διανύσει απόσταση 2-3 ωρών και με κίνδυνο της ζωής τους;

Θα πρέπει επίσης ο επισκέπτης να γνωρίζει ότι η Λίμνη του Μόρνου τροφοδοτείται από τα λύματα των γύρω οικισμών. Θα πρέπει επιτέλους να τελειώσουν τα ψέματα και να ρίξουμε βάρος στις υποδομές και μετά θα έρθουν και όλα τα υπόλοιπα. Εκτός από τη φυσική ομορφιά δεν έχουμε τίποτε άλλο να δείξουμε στον τουρίστα», ανέφερε.

Επιπλέον έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες τα αποχετευτικά έργα, τους βιολογικούς καθαρισμούς καθ’ όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, τις αναπλάσεις, το ασφαλές και αξιοπρεπές οδικό δίκτυο σε όλο το Δήμο, την αξιοποίηση της Ορεινής Δωρίδας, της Λίμνης του Μόρνου, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, τη στόχευση σε τουριστική περίοδο μεγάλης διάρκειας, την ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θρησκευτικών μνημείων και μοναστηριών και φυσικά τη συγκρότηση ενός συστήματος υγείας που θα καλύπτει την όλη τη Δωρίδα.

Εστίασε δε στο Λιμάνι των Τριζονίων και το αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών, τονίζοντας πως το αγκυροβόλιο έχει καταντήσει πλέον «νεκροταφείο» τουριστικών σκαφών.

Κώστας Παλασκώνης:
Η Δωρίδα, με τις κατάλληλες δράσεις μπορεί κάλλιστα να έχει τουρισμό όλο το χρόνο.

«Θεωρώ πως ο Δήμος πρέπει να είναι πρωτεργάτης και να συμβάλλει στο μέτρο που μπορεί για την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλη τη Δωρίδα», αναφέρει ο Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας, Κώστας Παλασκώνης.

Επισημαίνει πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες όπου στους δήμους η ΣΑΤΑ έχει περικοπεί στο 70%, η χρηματοδότηση έχει μειωθεί στο μισό δεν μπορεί να ελπίζει σε θαύματα, ωστόσο όπως ξεκαθάρισε μπορεί να πετύχει με τα εργαλεία και τους πόρους που διαθέτει σημαντικά πράγματα στην τουριστική ανάπτυξη τόσο των παραλιακών όσο και των ορεινών περιοχών.

«Η Δωρίδα έχει να προσφέρει πολλά. Βουνό, θάλασσα, μονοπάτια, λίμνη, φυσικό περιβάλλον και πολλά άλλα. Σε μία ώρα από την Αρτοτίνα που έχει 1350 μ. υψόμετρο βρίσκεσαι στην Τολοφώνα.

Μπορούν να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες, όπως ο περιηγητικός, ο θρησκευτικός τουρισμός κ.α. Το φυσικό περιβάλλον αδιαμφισβήτητα προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες.

Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε το δάσος μας, ίσως με τη δημιουργία δασικού χωριού. Γενικότερα θεωρώ ότι η Δωρίδα, με τις κατάλληλες δράσεις μπορεί κάλλιστα να έχει τουρισμό όλο το χρόνο.

Δυστυχώς όμως, δίχως την κατάλληλη προβολή δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη. Αν δε δείξεις αυτό που έχεις πως θα προσελκύσεις επισκέπτες», τόνισε.

«Οι υποδομές και ειδικά τα οδικά δίκτυα
πρέπει να είναι πρωταρχικοί στόχοι»

«Το μείζον πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει η Δωρίδα στον τουριστικό τομέα, είναι οι υποδομές. Χωρίς αυτές σαφώς και δεν νοείται ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ.Παλασκώνης, επισημαίνοντας πως πρέπει οι Δήμαρχοι Δωρίδας, Σπερχιάδας και Ναυπάκτου να δημιουργήσουν ένα κοινό πλαίσιο δράσεων τουλάχιστον για οδικά έργα αλλά και την ανάπτυξη μεταξύ αυτών των όμορων Δήμων, αφού αυτές οι επαφές θα είναι προς το συμφέρον όλων.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως σαφώς έχουν γίνει κάποια βήματα από το Δήμο, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν έχουν γίνει αυτά που έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν.

«Δυστυχώς οι οικονομικές συνθήκες χρόνο με το χρόνο αλλάζουν προς το χειρότερο. Πριν μία δεκαετία βεβαίως μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα γιατί υπήρχαν χρήματα.

Από την άλλη μεριά η κεντρική εξουσία δημιουργεί προβλήματα γενικότερα στην περιφέρεια, αφού πλέον δεν δίνεται η απαραίτητη χρηματοδότηση για έργα. Παλαιότερα υπήρχαν προοπτικές σήμερα όμως όχι. Τότε όμως που τα οικονομικά ήταν ανθηρά δεν έγιναν κάποια πράγματα τα οποία σήμερα λείπουν από την περιοχή.

Θα έπρεπε για παράδειγμα να υπάρχουν κεντρικοί άξονες προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση από όλα τα χωριά σε πόλεις ή κέντρα. Πως θα προσελκύσεις έναν επισκέπτη να γυρίσει το Νομό, όταν δεν συνδέεται η Φωκίδα, Βορράς και Νότος; Το λιμάνι της Ιτέας θα έπρεπε να είναι σημείο πρόσβασης, το Γαλαξίδι με την πλούσια ναυτική ιστορία πόλος έλξης.
 
Ο Θεός έχει προικίσει το νομό μας αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει εκμεταλλευτεί. Χρειάζεται ανάπτυξη, προβολή, πίεση, θέληση… χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Δυστυχώς μείναμε στα λόγια χωρίς ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολλοί ηγέτες πέρασαν από τη Φωκίδα αλλά κανείς
δεν κατάφερε να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη

Ο Κ.Παλασκώνης αναφερόμενος στη Λίμνη του Μόρνου ξεκαθάρισε πως σαφώς και δεν πρέπει να στερήσει η περιοχή από την Αθήνα το νερό, από την άλλη μεριά όμως δεν μπορεί και η Δωρίδα να στερείται της ανάπτυξης γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή. 

«Φυσικά και δεν μπορούμε να στερήσουμε στους ανθρώπους το νερό αλλά δεν μπορούν όμως να στερούν από την περιοχή χρόνο και έσοδα. Γιατί να είμαστε αναγκασμένοι να διαρκεί τόσες ώρες το ταξίδι μας για να φτάσουμε στον τόπο μας, γιατί να μην δίνονται αντισταθμιστικά στην περιοχή, γιατί να μην αναπτυχθεί η Λίμνη του Μόρνου όπως η λίμνη Πλαστήρα με σπορ, όπως η κωπηλασία και άλλες ήπιες δραστηριότητες.

Από τη μία απαγορεύονται οι τουριστικές επενδύσεις και από την άλλη υπάρχουν μαντριά, γίδια και μοσχάρια στα 100 μ. Αυτές οι ακαθαρσίες, τα λύματα από τις φυλακές, το ΧΥΤΑ Λιδωρικίου, όλα καταλήγουν στον Μόρνο.», ξεκαθάρισε.

Ξεκαθάρισε δε, πως για σωστή προβολή θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνει καταγραφή όλων των μνημείων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα όλων των σημείων ενδιαφέροντος της κάθε περιοχής.

Συνεχίζοντας ο Κ.Παλασκώνης ανέφερε πως πέρασαν διάφοροι ηγέτες αλλά κανείς δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη Φωκίδα. «Βρισκόμαστε σε περίοδο καταστροφής, της βόλεψης, της τσέπης μας και όχι της ανάπτυξης. Δυστυχώς δεν υπάρχει όραμα πλέον παρά μόνο πρόσκαιρη ανάπτυξη.

Κώστας Αντωνόπουλος :
Τι έγιναν και όσα πρέπει να γίνουν

Για τις ενέργειες που έχουν γίνει στην πρώτη θητεία της Δημοτικής Αρχής από το δήμο Δωρίδας για την τουριστική ανάδειξη και αύξηση της επισκεψιμότητας μίλησε ο Κώστας Αντωνόπουλος Αντιδήμαρχος , αρμόδιος για θέματα τουρισμού.

Υπενθύμισε την κατάσταση που παρέλαβε η Δημοτική Αρχή από τους καποδιστριακούς δήμους και τόνισε ότι έγιναν αρκετές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

«Στον τομέα των δημοσιεύσεων έχουμε προβεί στις εξής δημοσιεύσεις: το 2012 σε ένθετο του ΕΘΝΟΥΣ δημοσιεύτηκε 12σέλιδο, το 2013 στην ίδια εφημερίδα 24σέλιδο για τα Τριζόνια. Τον Ιούλιο φέτος δημοσιεύτηκε αφιέρωμα για το Μοναστηράκι, ενώ το ελληνικό πανόραμα έκανε αφιέρωμα στη Λίμνη του Μόρνου. Έχουμε παρουσία και προβολή σε μεγάλες τουριστικές ιστοσελίδες και στον τουριστικό οδηγό, αλλά και ειδικό τουριστικό ένθετο στην ιστοσελίδα του δήμου.

Προσπαθούμε να φτιάξουμε Λιμενικό Ταμείο για να αναδείξουμε το αγκυροβόλιο των Τριζονίων.

Στην κοινοτική Επίτροπο Μαρία Δαμανάκη θέσαμε πρόταση για δημιουργία αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού με τεχνητούς υφάλους σε σημείο του Κορινθιακού που θα επιλεγεί, όπως και αλλιευτικών δράσεων στη Λίμνη του Μόρνου.

Στην υπογραφή του Συμφώνου Δημάρχων μοιράσαμε φυλλάδια για την περιοχή. Με την ίδρυση του δικτύου Πόλεων με Λίμνες επιδιώκουμε την ανάδειξη αυτών των περιοχών.

Με την ΕΥΔΑΠ παγίων έχουμε συζητήσει να δημιουργηθεί πολυχώρος κατάντι του φράγματος στο Μόρνο που θα είναι επισκέψιμος και θα αναδεικνύει τη Λίμνη», υποστήριξε.

Επίσης ο Κ.Αντωνόπουλος αναφέρθηκε σε ένα φιλόδοξο προς αυτή την κατεύθυνση έργο, το οποίο όπως είπε έχει εγκριθεί και θα προχωρήσουν σε διαγωνισμό. Το έργο αυτό αφορά διαδικτυακή πλατφόρμα που θα προωθεί το τουριστικό, αλλά και το αγροτοκτηνοτροφικό προϊόν της περιοχής. Μέσα από αυτή την πλατφόρμα θα βλέπουν όλοι τις διαθεσιμότητες, ενώ θα προωθούνται και πακέτα που θα συνδυάζουν τη φιλοξενία και τα αγροτικά προϊόντα, ενώ θα απαντούν και στη ζήτηση συγκεκριμένων προσφορών που μπορεί να ζητάει ο επισκέπτης, όπως εξήγησε.

Μίλησε για τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και η έλλειψη επαγγελματισμού από αρκετούς επιχειρηματίες.

«Εμείς με την πλατφόρμα αυτή θα τους συγκεντρώσουμε και θα μιλήσουμε, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα και δεν είναι εύκολο να συνεννοηθούν», τόνισε.

Επιπλέον υπενθύμισε την πρότασή του να μειωθούν το κόστος τωνδιοδίων της γέφυρας Ρίου - Αντίρριου, ενώ επεσήμανε και την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και ειδικότερα των εθνικών αξόνων που οδηγούν στην Φωκίδα.

Τέλος, παραδέχτηκε ότι απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολή με σαφή προσανατολισμό τις προτάσεις και τις επιδιώξεις των επαγγελματιών του τουρισμού, το οποίο πρέπει να θέτει μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ένα από τα βασικά αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθεί η νέα Δημοτική Αρχή.