Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014

Eκδηλώσεις ΔΙΑΚΕΙΑ 2014 στην Αρτοτίνα


Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα "ΔΙΑΚΕΙΑ 2014" έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Αρτοτινών. 

Οι εκδηλώσεις φέτος θα πραγματοποιηθούν από 23 έως 29 Αυγούστου και περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες ανωμάλου δρόμου, ποδοσφαίρου και λιθοβολίας, ομιλίες, απαγγελίες, παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια και ολοκληρώνονται με το παραδοσιακό ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η προκήρυξη των αγώνων και οι όροι συμμετοχής έχει ως εξής :

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

10:30-12:10 Ποδοσφαιρικός αγώνας 

12:30 Έναρξη αγώνων λιθοβολίας όλων των κατηγοριών.

18.00 Συγκέντρωση αθλητών - αθλητριών και λοιπών εμπλεκομένων στο χώρο της οικίας γέννησης του Αθανασίου Διάκου. Έπαρση Σημαίας -Επίσημη κήρυξη έναρξης εκδηλώσεων «ΔΙΑΚΕΙΑ 2014».

18:30 Εκκίνηση δρόμου 2000 μ. αγόρια.

18:40 Εκκίνηση δρόμου 2000 μ. κορίτσια.

18:50 Εκκίνηση δρόμου 1500 μ. αγόρια.

19:00 Εκκίνηση δρόμου 1500 μ. κορίτσια.

19:10 Εκκίνηση δρόμου 1000 μ. αγόρια.

19:20 Εκκίνηση δρόμου 1000 μ. κορίτσια.

19:50 Απονομή επάθλων στους νικητές.

21:00 Τέλος προγράμματος, ελεύθερη διασκέδαση.


Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

07:30 - 10:15 Θεία Λειτουργία.

10:10 Πέρας προσέλευσης επισήμων-Δοξολογία

10:30 Επιμνημόσυνη δέηση - Κατάθεση στεφάνων προτομή Αθανασίου Διάκου - Τήρηση ενός λεπτού σιγής - Εθνικός Ύμνος.

11:00 Προσφώνηση προέδρου Συλλόγου Αρτοτινών - σύντομοι χαιρετισμοί επισήμων.

Ομιλία από τον φιλόλογο-καθηγητή Τσιάμαλο Δημήτριο με θέμα «Οι οπλαρχηγοί της Αρτοτίνας κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο του 1821». 

11:20 έως 11:35 Εκκίνηση - τερματισμός αθλητών “Αγώνα Θυσίας 4000μ.’’.

11:45 - 12:00 Βράβευση επιτυχόντων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και απονομή επάθλων στους νικητές λιθοβολίας και αγώνα θυσίας.

12:15. Παραδοσιακοί χοροί.

13:00. Τέλος προγράμματος - Παράθεση γεύματος επισήμους.


Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

21:00 Τέλεση Ολονυκτίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αρτοτίνας.


Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

19:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας.


Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

07:00-10:15 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας.

18:00 Επιμνημόσυνη δέηση χώρο οικίας γέννησης ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ – Εκκίνηση πομπής «ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ» συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και μετάβαση στη πλατεία του χωριού - Παραδοσιακοί χοροί από τσολιάδες και βλαχοπούλες - Ελεύθερη διασκέδαση με παραδοσιακή μουσική.Θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην περιοχή Ναυπάκτου

Tο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής της Ναυπάκτου, ανακοίνωσε o  εμπορικός σύλλογος «Ο Ερμής».

To ωράριο αυτό θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου-31 Αυγούστου 2014


 

Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, η επιλογή των νέων επιτρόπων και τα μηνύματα των ευρωεκλογών του Μαίου, αποτελούν την καλύτερη αφορμή για μια αλλαγή πορείας της Ευρώπης.

Οι ευρωπαικές ηγεσίες είναι υποχρεωμένες να δώσουν σήμερα ένα καινούργιο μήνυμα ανανέωσης του ευρωπαικού οράματος και να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις ελπίδας και αισιοδοξίας στους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να είναι πλέον μία υπόθεση τεχνοκρατών και να περάσει σε μία πολιτική φάση, που θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα προβλήματα των χωρών - μελών και οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών. Διαφορετικά, θα διακινδυνέψει την επιβίωση της.

Κατακερματισμένες οι ευρωπαικές χώρες δεν θα έχουν καμία απολύτως τύχη στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται αγρίως σε γεω-πολιτικό επίπεδο.

Η ανανέωση της Ευρώπης και η αλλαγή πορείας για την επιβίωσή της, μπορούν να εκφραστούν μέσω τριών κυρίως κατευθύνσεων :

Η πρώτη είναι να δοθεί η ανάσα που χρειάζονται πρωτίστως οι οικονομίες και οι λαοί του Νότου, χαλαρώνοντας την πολιτική λιτότητας και δημιουργώντας τις συνθήκες ξανά για την ανάπτυξη των ευρωπαικών οικονομιών.

Με συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών που βαρύνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς ηγεμονισμούς εκ μέρους των ισχυρότερων κρατών και χωρίς σκοπιμότητες εκμετάλλευσης από τους δανειστές στους οφειλέτες - μέλη της ευρωπαικής οικογένειας.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η αποκατάσταση μιας γόνιμης σχέσης μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η αναβίωση με άλλα λόγια του Γαλλο – γερμανικού άξονα.

Η Γερμανία, παίζοντας μόνη της, είναι φανερό ότι εξάντλησε τα όρια των υπολοίπων. Δεν μπορεί να παίρνει τις κεντρικές αποφάσεις αδιαφορώντας για τα συμφέροντα και τις πολιτικές ισορροπίες των υπολοίπων εταίρων. Δεν μπορεί να αγνοεί τις θέσεις της Γαλλίας ή ακόμη της Ιταλίας – για ποια ενωμένη Ευρώπη τότε μιλάμε ;

Η τρίτη κατεύθυνση είναι η σταδιακή εκχώρηση εξουσιών σε υπερεθνικά όργανα, τα οποία θα λειτουργούν και θα κινούνται με γνώμονα τα πανευρωπαικά συμφέροντα και όχι εκείνα των ισχυρότερων εταίρων. Σε όργανα που θα εκλέγονται και θα ελέγχονται από το (νέο) Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, σε όργανα ή ηγέτες που θα εκλέγονται απ ευθείας από τους ψηφοφόρους της Ευρωπαικής Ενωσης και θα λογοδοτούν σε αυτούς.

Μιλάμε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην διακυβέρνηση της Ευρώπης, ακρογωνιαίο λίθο οποιασδήποτε πλέον σημαντικής εξέλιξης.

Χωρίς δημοκρατία αποδεικνύεται ότι θα είναι αδύνατον, σήμερα, να επιτύχει αυτή η κολοσσιαία πράγματι πολιτική επιχείρηση της ενοποίησης, δεκάδων διαφορετικών κρατών της Γηραιάς Ηπείρου…

Η Ευρώπη, λοιπόν, επιβάλλεται να αλλάξει, να μεταβάλει νοοτροπίες και πολιτικές, να ανανεώσει δομές, θεσμούς και πρόσωπα. Αυτή είναι η ώρα, για να μπορέσει να προχωρήσει η ενοποίηση, οικονομική και πολιτική, που αποτελεί - να το επαναλάβουμε - αναγκαία συνθήκη επιβίωσης!

Η παρατεταμένη κρίση των οικονομιών, κυρίως του Νότου, ο σκληρός οικονομικός ανταγωνισμός διεθνώς και οι μεγάλες ανατροπές που σημειώνονται εις βάρος της Δύσης στο γεω-πολιτικό παιγνίδι, δεν αφήνουν περιθώρια.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα


Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Εγκρίθηκε η μελέτη ύψους 50000 € για τα έργα προστασίας στην ακτή Τολοφώνας

Η επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, γνωμοδότησε θετικά για την μελέτη «Περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων προστασίας ακτής Τολοφώνας Π.Ε. Φωκίδας».

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα των κεντρικών αυτοτελών πόρων ( ΚΠΑ) της Π.Ε. Φωκίδας με προϋπολογισμό 50.000 €.

Πρόκειται για το έργο προστασίας της ακτής από τη διάβρωση μέσω τεχνητής αναπλήρωσης με επιλεγμένο χαλικώδες υλικό σε τρία (3) τμήματα της παραλίας Τολοφώνα όπου λόγω διάβρωσης σχεδόν δεν υφίσταται πλέον χερσαία παραλιακή ζώνη, καθώς και η θωράκιση του πόδα του υφιστάμενου υψηλού τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής οδού, μήκους περίπου 250μ, με την χρήση φυσικών ογκολίθων.

Το έργο προτείνεται να κατασκευαστεί σε τμήματα της παραλιακής ζώνης κατάντη του οικισμού Παραλία Τολοφώνας Δ.Ε. Τολοφώνας Δήμου Δωρίδος Π.Ε. Φωκίδας. Η παραλία Τολοφώνας βρίσκεται στα δυτικά παράλια του όρμου Ερατεινής και γειτνιάζει με την ομώνυμη παραλία.

Το προτεινόμενο έργο θα εκτελεστεί εντός των ορίων του αιγιαλού με σκοπό την προστασία των ακτών από τη διάβρωση. Στο σύνολο της περιοχής του έργου, έχουν καθοριστεί με αποφάσεις τα όρια αιγιαλού – παραλίας.

Η ακτή Τολοφώνας περιλαμβάνει τρία ιδιαίτερα προβληματικά τμήματα (ανατολικό, κεντρικό, δυτικό) από πλευράς διάβρωσης της παραλιακής ζώνης τα οποία χρήζουν επέμβασης. Άτακτα τοποθετημένοι φυσικοί ογκόλιθοι παρέχουν μερική προστασία στο τοιχίο της παραλιακής οδού και έχει διαβρωθεί η χερσαία παραλιακή ζώνη. Δείγματα ρηγματώσεων και καταστροφών, τόσο των τοιχείων όσον και των πλακοστρώσεων όπισθεν αυτών, είναι ήδη εμφανή. Καταστροφές έχουν σημειωθεί και στο δίκτυο φωτισμού όπου αρκετοί πυλώνες έχουν καταστεί ανενεργοί, λόγω της θαλάσσιας επίδρασης.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) , η βέλτιστη λύση που επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η περιοδική αποκατάσταση των προβληματικών τμημάτων με τη μέθοδο της τεχνητής αναπλήρωσης. Στην παραλία της Τολοφώνας, θα γίνει τεχνητή αναπλήρωση με επιχώσεις επιλεγμένου υλικού συνολικού όγκου περίπου 36.000 m3, για την προστασία της ακτής από τη διάβρωση.

Για την προστασία του υφιστάμενου τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής οδού (από οπλισμένο σκυρόδεμα), όπου η έκθεση του σε κυματισμούς οδηγεί σε σταδιακή υποσκαφή του πόδα του τοιχίου και επακόλουθα σε ρηγμάτωση ή ακόμα και ανατροπή αυτού, προβλέπεται θωράκιση του πόδα με την χρήση φυσικών ογκόλιθων 200-350 kg. Για την πλησιέστερη προστασία έναντι υποσκαφής, προτείνεται η τοποθέτηση γεωπλέγματος, το οποίο θα διαστρωθεί σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα κάτω από τα έργα θαλάσσιας προστασίας.

Τα τοιχία της παραλιακής οδού, όπου έχουν ρηγματωθεί, αποκολληθεί κλπ, θα καθαιρεθούν και θα ανακατασκευαστούν από ελαφρώς οπλισμένο σκυρόδεμα. Επίσης θα επιδιορθωθούν/ ανακατασκευαστούν τα τμήματα του πεζοδρομίου της παραλιακής οδού τα οποία έχουν καταστραφεί.

Οι υφιστάμενοι ογκόλιθοι προστασίας του τοιχίου της παραλιακής οδού κατά μήκος των επιχώσεων, θα παραμείνουν και θα ενσωματωθούν στα έργα τεχνητής αναπλήρωσης. Στις θέσεις υφιστάμενων οχετών ομβρίων που απαντώνται κατά μήκος των τριών τμημάτων τεχνητής αναπλήρωσης της ακτής, θα γίνει επέκταση αυτών σε μήκος περίπου τριών μέτρων και εν συνεχεία θα διαμορφωθεί «στραγγιστήριο» με χρήση φυσικών ογκόλιθων.

Η περιοχή του προτεινόμενου έργου, εμπίπτει στο δίκτυο ΝATURA 2000 με κωδικό « GR2450004- ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟ ΕΩΣ ΙΤΕΑ».

Στο θαλάσσιο οικοσύστημα στην περιοχή μελέτης εντοπίστηκε η παρουσία Posidonia oceanica. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι το σημαντικότερο οικοσύστημα «climax» που λειτουργεί στο θαλάσσιο περιβάλλον, με ιδιαίτερη σημασία για το ενεργειακό ισοζύγιο της θάλασσας, αλλά και για ένα ευρύτατο φάσμα θαλασσίων ειδών, που εξαρτώνται και αλληλεπιδρούν με τα λιβάδια αυτά.
Ακύρωση συναυλίας Μαρινέλλας - Χατζή

Λόγω σοβαρού έκτακτου γεγονότος, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος διοργανωτής ,  ακυρώθηκε  η σημερινή συναυλία, Μαρινέλλας – Κώστα Χατζή, στο Δημοτικό στάδιο της Άμφισσας.

Όσοι έχουν προαγοράσει εισιτήρια μπορούν να τα εξαγοράσουν από το κατάστημα που τα προμηθεύτηκαν.

Σήμερα στην Άμφισσα Μαρινέλλα-Χατζής σ΄ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ μελωδιών

Σήμερα το βράδυ στις 9:30 στο Εθνικό Στάδιο της Άμφισσας , η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής, μας υπόσχονται ανεπανάληπτες μελωδικές στιγμές με τα αξεπέραστα τραγούδια τους.

Η συνεργασία τους και η φιλία τους μπορεί να μετράει δεκαετίες πίσω, αλλά ένας κύκλος παραστάσεων πριν από ένα χρόνο(2013) - με τον ίδιο τίτλο «Ρεσιτάλ» - στο Παλλάς ήταν η αφορμή για να ανάψει και πάλι εκείνη η «φλόγα» δημιουργίας και η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής να ξαναβρεθούν μαζί στη σκηνή. Όπως τότε το 1976 στο θρυλικό «Σκορπιό».

Δύο χρόνια μετά και έχοντας εισπράξει τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση του κόσμου που γέμισε ασφυκτικά τα θέατρα στα οποία εμφανίζονταν σε όλη την Ελλάδα, οι δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές με την ίδια συγκίνηση και πάθος και με το «Ρεσιτάλ» τους, ετοιμάζονται για ένα μικρό κύκλο συναυλιών στην Ελλάδα, με αφετηρία την Τρίτη 1η Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, ολοκληρώνοντας έτσι το μοναδική αυτή μουσική σύμπραξη. Έτοιμοι και πάλι να «μεθύσουν» το κοινό με τις μεγάλες τους επιτυχίες αλλά τη μοναδικότητα και αυθεντικότητα των ερμηνειών τους.

Το αξέχαστο "ΡΕΣΙΤΑΛ" του χειμώνα του 1976 επιστρέφει και φέρνει μαζί του μελωδίες και εικόνες από μια Ελλάδα όχι τόσο μακρινή, αλλά σίγουρα πολύ διαφορετική.

Η βραδιά ξεκινά με τον Κώστα Χατζή να ερμηνεύει με την κιθάρα του και με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που έχει γράψει όπως το “Θυμάμαι”, το “Δεν είμ’ εγώ”, το “Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά...”.

Στη συνέχεια η Μαρινέλλα με το εκρηκτικό της ταμπεραμέντο τραγουδά τις μεγάλες τους επιτυχίες όπως “Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει”, “Σ’αγαπώ ”, “Κι’ ύστερα”, “Πάρε με μαζί σου τσιγγάνε”, “Η αγάπη όλα τα υπομένει...” και πολλά άλλα.

 Στο δεύτερο μέρος, αρχικά η Μαρινέλλα και στη συνέχεια ο Κώστας Χατζής, συνοδευόμενοι από δεκαμελή ορχήστρα ερμηνεύουν τραγούδια από τους δίσκους Ρεσιτάλ και Ταμ-Ταμ ενώ η παράσταση κλείνει με τους δύο κορυφαίους καλλιτέχνες, ντουέτο, σ’ ένα εντυπωσιακό και μαγευτικό φινάλε.

Πρόγραμμα επιφυλακής - περιπόλων για την δασοπροστασία των δασών Φωκίδας

Πρόγραμμα επιφυλακής και περιπόλων τις απογευματινές ώρες καθημερινά, καθώς και τις πρωινές και απογευματινές ώρες των Κυριακών και αργιών, υλοποιείται από τα Δασαρχεία ‘Άμφισσας και Λιδωρικίου, για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων από τις πυρκαγιές, τις λαθροϋλοτομίες, τη λαθροθηρία, τις καταπατήσεις καθώς και για την αντιμετώπιση των αγροτικών παραβάσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής Δασών Φωκίδας Δήμος Π. Τσέλλος, κατά τη διάρκεια της επιφυλακής λειτουργούν τα τηλεφωνικά κέντρα των Υπηρεσιών μας για υποβολή τυχόν καταγγελιών δασικών - αγροτικών παραβάσεων, αναγγελία δασικής πυρκαγιάς κλπ.

Η συνδρομή όλων στη δασοπροστασία της περιοχής μας, τονίζει, θεωρείται απαραίτητη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας:


Διεύθυνση Δασών Φωκίδας: 22650 28875
Δασαρχείο Άμφισσας: 22650 28264, 28539 & ο τετραψήφιος αριθμός 1591
Δασαρχείο Λιδωρικίου: 22660 22115.


Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Διακοπές ρεύματος από σήμερα Πέμπτη . Τι πρέπει να αποφύγουν οι καταναλωτές

Ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος αναμένεται να υπάρξουν σε πολλές περιοχές της χώρας από το πρωί της Πέμπτης καθώς αρχίζουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στις υπηρεσίες ηλεκτροδότησης.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργεια (ΔΕΔΔΗΕ), σε ανακοίνωσή του δεν αναφέρει ούτε το πιθανό χρονικό διάστημα που θα υπάρξουν διακοπές, παρά μόνο πως θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι διακοπές αυτές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης και το συνολικό ύψος (MW) και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Το ως άνω συνολικό ύψος και διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κλπ).


Οδηγίες προς καταναλωτές για το
πρόγραμμα διακοπών ρεύματος


Το πρόγραμμα των περικοπών στην ηλεκτροδότηση θα ανακοινώνεται τακτικά, ενώ ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμη προς τους καταναλωτές τα εξής:

Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ' όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

Η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 το πρωΪ έως 16:00 το απόγευμα και από 20:00 έως 22:00 το βράδυ.


Το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για να
αποφευχθεί το μπλακ άουτ

Την ίδια στιγμή και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αναμένεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περικοπές φορτίου, εξάντληση των δυνατοτήτων εισαγωγών ενέργειας και πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει ακόμη:

Τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από την Υψηλή και Μέση τάση, από τις οποίες θα ζητηθεί να μειώσουν τη ζήτηση.

Τις εγκαταστάσεις άρδευσης (αντλιοστάσια των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) στις οποίες θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση κατά τις ώρες αιχμής.

Επίσης ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε:

Να σταλεί επιστολή στη ΔΕΗ, στην οποία θα επισημαίνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις παραγωγικού δυναμικού ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας και ανάλογα με τον τύπο των Μονάδων.


Να υλοποιηθούν εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τα βόρεια σύνορα της χώρας, κατ' ελάχιστον 1400 MW και εξαντλώντας τη διαθεσιμότητα από τους όμορους διαχειριστές, κάνοντας χρήση, πέραν των εμπορικά διαθέσιμων, και των εκτάκτων εισαγωγών (emergency).

Να σταλεί επιστολή στους Ανεξάρτητους Ηλεκτροπαραγωγούς όπως μεγιστοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος από έλλειψη ισχύος.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς ως προς την εξέλιξη του φορτίου, τη διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής και τη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να λαμβάνονται, εφόσον απαιτηθεί, μέτρα.


Στα άκρα η κόντρα κυβέρνησης - συνδικαλιστών

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τραβάνε το σχοινί και η κόντρα τους αναμένεται να φθάσει στα άκρα, καθώς, οι συνδικαλιστές δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης, ενώ και από το Μαξίμου ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν το χαρτί της επιστράτευσηςΠρόσληψη έξι ναυαγοσωστών για δύο μήνες θα κάνει ο Δήμος Δωρίδας

Έξι ναυαγοσώστες με σύμβαση ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας, θα προσλάβει  ο Δήμος Δωρίδας , για να καλύψει  εποχικές ανάγκες στον τομέα προστασίας των λουομένων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του Δήμου, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι από 18 έως 45 ετών και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 7 Ιουλίου.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Δωρίδας βραβεύτηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά με 4 γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες Ερατεινής, Σεργούλας, Παραθάλασσου και Χιλιαδούς και προκειμένου να στηρίξει τη δράση αυτή, εκτός από τις υποδομές και τον απαραίτητο εξοπλισμό στις παραπάνω ακτές συν της Βάθης, απαιτείται να προσλάβει έξι ναυαγοσώστες, από τους οποίους οι δύο θα πραγματοποιούν κυκλικά τα υποχρεωτικά ρεπό των πέντε.

Προσόντα υποψηφίων

Για την Ειδικότητα Ναυαγοσωστών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν οποιοδήποτε πτυχίο ή απολυτήριο τίτλο δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας καθώς και άδεια ναυαγοσώστη εκδιδόμενη Λιμενική Αρχή. 
Προσόντα Α’ Επικουρίας: α) Απολυτήριος Τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου ή για υποψήφιους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο Δημοτικού σχολείου) ή ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.Δ. 580/1970 ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής.

Β) Άδεια ναυαγοσώστη εκδιδόμενη από Λιμενική Αρχή.
Το όριο ηλικίας ορίζεται από 18 έως 45 ετών. 

Απαραίτητα δικαιολογητικά
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή του πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:

1. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. 
2. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 ότι πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους του α’ μέρους του ν. 3584/2007.

3. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν κώλυμα απασχόλησης στο Δημόσιο εντός δωδεκαμήνου.


Προθεσμία και τόπος υποβολής αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να υποβάλουν αίτηση  στα γραφεία του Δήμου Δωρίδος (στο Λιδωρίκι)  και στις έδρες των  υπολοίπων  τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δωρίδος : Ευπαλίου, Βαρδουσίων και Τολοφώνος   κατά τις εργάσιμες ημέρες έως τις 7 Ιουλίου 2014.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2266031100, αρμόδια υπάλληλος  Θεοδώρα Δούκα.

Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Τι γίνεται τελικά με τις παιδικές χαρές

Όσες είναι επικίνδυνες να κλείσουν λέει ο Υπουργός, οι Δήμαρχοι σηκώνουν τα χέρια και το θέμα πάει από ...τον Άννα στον Καϊάφα !
Δεν πρόκειται επισήμως να δοθεί παράταση για την πιστοποίηση των δημοτικών παιδικών χαρών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών για τις δημοτικές παιδικές χαρές.

Ο Αργ. Ντινόπουλος είχε καλέσει τους δήμους, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, να κάνουν ό,τι μπορούν έως τις 30 Ιουνίου, οπότε έληγε η προθεσμία, για να αποκτήσουν πιστοποίηση «αυτές που χρειάζονται τις λιγότερες παρεμβάσεις» και «άμεσα και σταδιακά θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες» όπως είπε.

Όμως η «σιωπηρή» παράταση του υπουργείου δεν ικανοποίησε τους αιρετούς που είχαν ήδη αντιδράσει από την 1η Μαΐου, όταν κοινοποιήθηκε η σχετική εγκύκλιος από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Ιωάννη Μιχελάκη.

Η εγκύκλιος, που εκδόθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ του δήμου Ελληνικού, καλούσε όλους τους δήμους να ελέγξουν τις παιδικές χαρές και να εκδόσουν πιστοποιητικά καταλληλότητας λειτουργίας έως τις 30 Ιουνίου.

Η εγκύκλιος συνάντησε την άμεση αντίδραση της ΚΕΔΕ που διαβεβαίωνε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης που παραβρέθηκε στην ημερίδα επαναλέλαβε στον Υπουργό ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα έως τις 30 Ιουνίου να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα», επισημαίνοντας ότι «το είχαμε κοινοποιήσει στον Γ.Μιχελάκη μετά την εγκύκλιο».

Ο υπουργός Εσωτερικών εμμένοντας στην άποψή του, απάντησε: «Ζούμε μέσα στην πραγματικότητα. Πρέπει να προσπαθήσουμε πέρα από τις προθεσμίες. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε για να έχουμε ασφαλείς παιδικές χαρές. Για να ξεκινήσουμε επιτέλους την πιστοποίηση».

Οι διαβεβαιώσεις, όμως, του υπουργού δεν μείωσαν την ανησυχία των αυτοδιοικητικών παραγόντων - υπηρεσιακών και αιρετών - οι οποίοι στις ερωτήσεις, που ακολούθησαν τις τοποθετήσεις των υπηρεσιακών και των ειδικών, έθεσαν επισταμένως το ερώτημα: «Αφού δεν δίνεται παράταση, τι θα γίνει από την 1η Ιουλίου;».

Όπως τόνισαν, οποιοδήποτε ατύχημα, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της εγκυκλίου την 30ή Ιουνίου, συνεπάγεται ποινικές ευθύνες για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αιρετούς και τους προέδρους των Επιτροπών Ελέγχου και Πιστοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Η απάντηση ήρθε διά στόματος της γενικής διευθύντριας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Βίκυς Γιαβή, η οποία τόνισε ότι «εάν υπάρχουν επικίνδυνες παιδικές χαρές, να κλείσουν» προσθέτοντας ότι χωρίς πιστοποίηση όλες σχεδόν οι παιδικές χαρές της χώρας είναι δυνάμει επικίνδυνες.

Η σύσταση της γενικής διευθύντριας του υπουργείου προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων, όπως: «Δηλαδή τώρα μας λέτε να κλείσουμε όλες τις παιδικές χαρές;», «πώς θα κλείσουμε τις παιδικές χαρές που δεν έχουν περίφραξη;», «τι θα γίνει με τις παιδικές χαρές που βρίσκονται μέσα στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία;».

Όπως σημείωσε η Β. Γιαβή κατά την παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου, η υπουργική απόφαση για τις παιδικές χαρές, που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη διαδικασία ελέγχου και τη συντήρηση εκδόθηκε το 2009 (μετά τα γεγονότα που οδήγησαν στο κλείσιμο της παιδικής χαράς του Αγ. Παντελεήμονα). Όμως οι δήμοι ουδέποτε την υλοποίησαν. Παίρνουν συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της, με τελευταία την παράταση του 2014.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μόνο δύο δήμοι στη χώρα έχουν πιστοποιήσει από 5- 6 παιδικές χαρές ο καθένας». Στόχος, όπως είπε, πλέον είναι η απλοποίηση της υπουργικής απόφασης ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Συγχρόνως, αν και η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ημέρες, το υπουργείο πρόκειται να διανείμει στους δήμους έντυπο υλικό για τα πρότυπα κατασκευής και ανακαίνισης παιδικών χαρών.

Στόχος είναι οι προκηρύξεις, για τις ανακαινίσεις και τις κατασκευές νέων παιδικών χαρών, να εναρμονίζονται με την ισχύουσα ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τελικά κανείς δεν γνωρίζει τι γίνεται με τις παιδικές χαρές , ποιές είναι επικίονδυνες και ποιές όχι, θα πρέπει να κλείσουν ή όχι. Υπουργείο και Δήμοι παίζουν το θέμα κατα το γνωστό... από τον Άννα στον Καϊάφα.

Στη Δωρίδα έχουμε 44 παιδικές χαρές και ο Δήμος έχει ενταξει τελευταία κάποια χρήματα με αναμόρφωση του προϋπολογισμού, από τα λίγα που έχει, για να κάνει τις σχετικές παρεμβάσεις και να λειτουργήσουν κανονικά τώρα το καλοκαίρι που γεμίζουν τα χωριά από παιδιά.Ο ναρκισσισμός των selfies

Του Στέλιου Παπαθανασόπουλου *

Στις ημέρες μας όλοι πλέον «αυτοφωτογραφίζονται» και αναρτούν τις φωτογραφίες τους στις ιστοσελίδες τους είτε είναι πλανητάρχες, πρόεδροι ή πρωθυπουργοί, πολιτευτές ή διασημότητες, απλοί άνθρωποι, ακόμη και τα κατοικίδιά τους.

Ο όρος «selfie» ανακηρύχθηκε η λέξη της χρονιάς το 2013 από το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης και ορίζεται ως «μια φωτογραφία που κάποιος έχει τραβήξει για τον εαυτό του, συνήθως με ένα έξυπνο κινητό, τάμπλετ ή κάμερα, και την έχει ανεβάσει σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης».

Ως «δραστηριότητα» την καταγράφει κανείς από τις κρεβατοκάμαρες έως τις κηδείες! Πρόκειται τελικά περί εθισμού, ναρκισσισμού, ανοησίας ή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κοινωνικού φαινομένου;


Οι selfies μπορούν να θεωρηθούν ως ματαιοδοξία ή ναρκισσισμός, αλλά ως δραστηριότητα δεν είναι κάτι το νέο. Αντίθετα, ως συμπεριφορά καταγράφεται με μια διαφορετική μορφή εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ξεκινώντας από τα πορτρέτα και τις αυτοπροσωπογραφίες.

Η διαφορά είναι ότι παίρνει τις διαστάσεις μόδας και συνδέεται με τις σύγχρονες εμμονές των ανθρώπων να προβάλλουν με έναν ευπαρουσίαστο τρόπο τους εαυτούς τους στους άλλους.

Μπορεί να μοιάζει αστείο αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Αστεία μπορεί να μοιάζει η αφέλεια του προέδρου Ομπάμα να χαριεντιστεί με την πρωθυπουργό της Δανίας στην κηδεία του Μαντέλα.

Αστείο έως βλακώδες μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που έκανε ένας θεατής του Ποδηλατικού Γύρου του Δουβλίνου που αντί να βοηθήσει να σηκωθεί από το έδαφος τον πεσμένο και εξαντλημένο νικητή του αγώνα Μαρσέλ Κίτελ, τράβηξε μια φωτογραφία μαζί του χαμογελώντας με τον καταπονημένο ποδηλάτη.

Αλλά είναι κι επικίνδυνο. Ένας έφηβος στη Βρετανία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει επειδή είχε αποτύχει να τραβήξει την τέλεια selfie του ή όπως αυτός νόμιζε.

Ο εν λόγω έφηβος παρουσίασε τέτοια ψύχωση με την τέλεια selfie, με αποτέλεσμα να σπαταλά 10 ώρες την ημέρα φωτογραφίζοντας τον εαυτό του φθάνοντας και τις 200 selfies την ημέρα. Όπως είχε πει στον βρετανικό Τύπο, «ήθελα τόσο πολύ να τραβήξω την τέλεια selfie κι όταν αντιλήφθηκα ότι δεν μπορούσα, πήγα να αυτοκτονήσω. Έχασα τους φίλους μου, σταμάτησα να πηγαίνω σχολείο και χειροτέρεψε η υγεία μου».

Ο εθισμός και κατ' επέκταση ο ναρκισσισμός που συνδέεται με αυτή τη συμπεριφορά έχουν να κάνουν με την προσήλωση των νεαρών ατόμων με τα κοινωνικά δίκτυα, την αυτοπαρουσίαση και την απήχησή τους στις εν λόγω ιστοσελίδες.

Tο μεγάλο πρόβλημα με τη διάδοση του ψηφιακού ναρκισσισμού είναι ότι ασκεί τεράστια πίεση στους ανθρώπους να επιτύχουν ανέφικτους στόχους χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Ο ένας παρουσιάζει τον εαυτό του ως ποδοσφαιριστή ή μποντιμπίλντερ, η άλλη ως τραγουδίστρια αναμένοντας όσο το δυνατό περισσότερα «likes» και τα καλά σχόλια από τους φίλους στο Διαδίκτυο.

Προφανώς αυτή η συμπεριφορά συνδέεται άμεσα με τις εικόνες που τους προσφέρει η σύγχρονη κοινωνία του θεάματος και με τη συναφή ηθική των δημοφιλών ριάλιτι.

Κάνοντας δηλαδή τα λιγότερα, να πετύχουμε τα περισσότερα! Σε μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για λογαριασμό του κατασκευαστή έξυπνων κινητών της Samsung, διαπιστώθηκε ότι οι selfies αποτελούν το 30% των φωτογραφιών που λαμβάνονται από άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών.


Οι selfies σε ατομικό επίπεδο αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της κατάρρευσης των ορίων μεταξύ της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής.

Σε κοινωνικό επίπεδο ίσως να συνδέονται με την εμμονή των ανθρώπων να συσσωρεύουν αρχεία των εμπειριών τους μέσα από εικόνες, που χρησιμοποιούν για να προβάλλουν μια εικόνα του εαυτού τους προς τον έξω κόσμο.

Μια εικόνα που μπορούμε να την επεξεργαστούμε ή να τη φιλτράρουμε αλλά έχουμε και την αίσθηση ότι μπορούμε να τη διαγράψουμε.

Σε τελική ανάλυση συνδέεται με την έλευση μιας νέας μορφής ορατότητας που συσχετίζεται άμεσα με την ψηφιακή εποχή.

Έχει κυρίως να κάνει με την ανάγκη των απλών πολιτών στην εποχή της εικόνας να αποδράσουν από την ανωνυμία, να γίνουν έστω «ολίγον γνωστοί», να αποκτήσουν το μερίδιο της δημοσιότητας που τους αναλογεί στη ζωή τους.

* Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕυρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών: Εκδηλώσεις μνήμης Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου 1914 - 2014


Την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014 αρχίζουν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στους Δελφούς οι εκδηλώσεις Μνήμης Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 1914-2014. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

4-6 Ιουλίου

Α. Διεθνές Συμπόσιο 

Τα χρόνια των ανατροπών, 1914-1924: Ευρώπη & Ελλάδα, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών Πανεπιστημίων, στο Συνεδριακό Κέντρο.

Οργανωτική Επιτροπή

Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Ομ. Καθηγητής Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αναπλ. Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Β. Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Παρασκευή, 4 Ιουλίου

Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ

Ο ήχος των πνευστών
Συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας

Σάββατο, 5 Ιουλίου

ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών
Όπου σκιά και φως.
Ο έρωτας στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ένα μουσικό ταξίδι
Μουσική παράσταση με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου.

15 Ιουλίου

Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ

Ιππόλυτος του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, από το Εθνικό Θέατρο. Η παράσταση των Δελφών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με το Εθνικό Θέατρο.
Διεθνές Συμπόσιο
1914-1924, ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ: ΕΥΡΩΠΗ & ΕΛΛΑΔΑ
Δελφοί 4-6 Ιουλίου 2014
Οργανωτική Επιτροπή
Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ
Πρόεδρος Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
Ομ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Σβολόπουλος
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ακαδημαϊκός
Αναπλ. Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 4 Ιουλίου
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
18.30 Επίσημη έναρξη Συμποσίου-Χαιρετισμοί

19.00-19.30 Κωνσταντίνος ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΩΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΥΝΙΧΟΣ
21.00 Ο ήχος των πνευστών
Συναυλία της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας της Κέρκυρας

Σάββατο 5 Ιουλίου
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΟΝΥΣΟΣ
Πρώτη συνεδρία.
Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: βαλκανικά διλήμματα

09.30- 09.50 Έλλη ΛΕΜΟΝΙΔΟΥ
ΑΠΟΗΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ» - Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1914-1923)

09.50-10.10 Διονύσης ΧΟΥΡΧΟΥΛΗΣ
Η ENTENTE ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ, 1913-1915
10.10-10.30 Jordan BAEV
internal struggles for foreign orΙΕntation: reasons for 
bulgarian CHOICE to DRAG INTO WORLD war I

10.30-11.00 Συζήτηση


11.00-11.30 Διάλειμμα-Καφές
Δεύτερη συνεδρία.
Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: κοινωνία και πνευματικές στάσεις

11.30-11.50 Κατερίνα ΓΑΡΔΙΚΑ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ  ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΥΓΕΙΑΣ

11.50-12.10 Νίκος ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1914-1924) ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ
12.10- 12.30 Ulrich SIEG
WAR OF IDEAS. GERMAN UNIVERSITIES IN THE FIRST WORLD WAR

12.30- 12.50 Κώστας ΡΑΠΤΗΣ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΥΡΙΟ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
12.50-13.20 Συζήτηση
Τρίτη συνεδρία.
Ερμηνείες για τον ελληνισμό

17.30- 17.50 Ελένη ΓΑΡΔΙΚΑ-ΚΑΤΣΙΑΔΑΚΗ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ

17.50-18.10 Γιώργος Θ. ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΟΥ 1923

18.10-18.30 Ευάνθης ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η «ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ»:

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
18.30-19.00 Συζήτηση
ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

21.00 Όπου σκιά και φως.
Ο έρωτας στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ένα μουσικό ταξίδι με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου
Κυριακή 6 Ιουλίου

Τέταρτη συνεδρία.
Μεταπολεμικές προοπτικές και διλήμματα

09.30- 09.50 Ζήσης ΦΩΤΑΚΗΣ
Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ SMITH ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1921- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1923 – Η ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

09.50- 10.10 Aleksandra Pecinar
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ, ΚΡΟΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΛΟΒΕΝΩΝ, ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ "ΣΕΡΒΙΚΗ" ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1918-1922 "ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"
10.10-10.30 Σπυρίδων ΣΦΕΤΑΣ
H EΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ (1919-1924) 

10.30-11.00 Συζήτηση
11.00-11.30 Διάλειμμα-καφές
11.30-11.50 Ljubodrag DIMIC / Aleksandar ZIVOTIC 
THE decade that changed THE balkans. the origins of yugoslavia and new areal context
11.50-12.10 Václav ŠMIDRKAL
POST-WAR Violence and the “culture of victory” in CZECHOSLOVAKIA
12.10-12.40 Συζήτηση

12.40-14.00 Καταληκτήρια Συνεδρία

14.30 Γεύμα
18.00-20.00 Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας
Την  επαύριο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου  τίποτα δεν είναι πλέον ίδιο στην Ευρώπη και τον  κόσμο. Κυοφορούνται νέες ιδέες,  εμφανίζονται νέα ιδεολογικά ρεύματα. Οι στερεότυπες  αντιλήψεις περί ηρωισμού και   πολέμου αλλάζουν ριζικά. Η Τέχνη, η Πνευματική Ζωή, η Λογοτεχνία αναζητούν νέους τρόπους και αισθητικές για  να εκφράσουν τη μεταπολεμική πραγματικότητα.
 Εισηγητές:
Θάνος ΒΕΡΕΜΗΣ
Μαρίνα ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ
Λητώ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
(ΚΑΤ’ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ)
Νίκος ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ, Ιστορικός, Πρότυπο-Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών
Jordan BAEV, Καθηγητής Σύγχρονης Διεθνούς Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Σόφιας
Θάνος ΒΕΡΕΜΗΣ, Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Ελένη ΓΑΡΔΙΚΑ-ΚΑΤΣΙΑΔΑΚΗ, Διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Πολιτισμού της Ακαδημίας Αθηνών
Κατερίνα ΓΑΡΔΙΚΑ, Αν. καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ljubodrag DIMIC, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου
Aleksandar ZIVOTIC, Αν. Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου 

Λητώ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ, Επ. Καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρίνα ΛΑΜΠΡΑΚΗ-ΠΛΑΚΑ, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης
Έλλη ΛΕΜΟΝΙΔΟΥ, Επ. Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Γιώργος Θ. ΜΑΥΡΟΓΟΡΔΑΤΟΣ, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Aleksandra PECINAR, Ιστορικός, Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου

Κώστας ΡΑΠΤΗΣ, Επ. καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κωνσταντίνος ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ulrich SIEG, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Marburg
Václav ŠMIDRKAL, Ιστορικός, Masaryk Institute, Ακαδημία Επιστημών της Δημοκρατίας της Τσεχίας    

Σπυρίδων ΣΦΕΤΑΣ, Αν. Καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ευάνθης ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Αν. Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διονύσης ΧΟΥΡΧΟΥΛΗΣ, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου/ Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ζήσης ΦΩΤΑΚΗΣ, Λέκτορας Ναυτικής Ιστορίας, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σεμινάρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού - Περίοδος 20η
Δελφοί, 3 – 13 Aυγούστου 2014
Την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014, θα αρχίσει στο Συνεδριακό Κέντρο του Ε.Π.Κε.Δ., στους Δελφούς , η εικοστή περίοδος των Σεμιναρίων με θέμα την επιμόρφωση καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και μεταπτυχιακών φοιτητών των χωρών της Ευρώπης στα Αρχαία Ελληνικά. Τα Σεμινάρια θα ολοκληρωθούν στις 13 Αυγούστου.
Το φετινό πρόγραμμα απευθύνεται σε καθηγητές-φιλολόγους της Μέσης Εκπαίδευσης γυμνασίων και λυκείων της Τσεχίας και της Σλοβενίας καθώς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιμορφωτές είναι καθηγητές Κλασικών Σπουδών Πανεπιστημίων της Ελλάδας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας.
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης στα Αρχαία Ελληνικά ξεκίνησε το 1995 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με συμμετοχή 50 περίπου επιμορφωμένων καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών από διαφορετική χώρα κάθε φορά και επιμορφωτές πανεπιστημιακούς καθηγητές σχολών κλασικών σπουδών.
Το πρόγραμμα αυτό του Ε.Π.Κε.Δ. υπαγορεύτηκε από τη διαπίστωση της σταδιακής υποβάθμισης των κλασικών σπουδών σήμερα. Αυτό γίνεται φανερό από τον όλο και περισσότερο περιορισμένο αριθμό σχολείων στις χώρες του εξωτερικού, καθώς και αντίστοιχων καθηγητών που διδάσκουν αρχαία ελληνικά, ενώ μόνο μερικές δεκαετίες πριν οι κλασικές σπουδές αποτελούσαν βασικό τμήμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μέσης Εκπαίδευσης.
Η συρρίκνωση των κλασικών σπουδών οδηγεί και στον περαιτέρω περιορισμό τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα την αισθητή κάμψη του φιλελληνικού ρεύματος, το οποίο ήταν κυρίαρχο στοιχείο του δυτικού πολιτισμού τον περασμένο αιώνα.
Με βάση αυτή την προβληματική, το Ε.Π.Κε.Δ. οργανώνει επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην ενεργοποίηση φιλολόγων και φιλολογικών συλλόγων ώστε να ευαισθητοποιηθούν η κοινή γνώμη και οι πολιτικές ηγεσίες των διαφόρων χωρών για την τεράστια σημασία της επίδρασης και συμβολής της κλασικής κληρονομιάς στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού.

Μια άλλη σημαντική διαπίστωση, ύστερα από 19 χρόνια διοργάνωσης των σεμιναρίων Αρχαίων Ελληνικών, είναι κάποια αναζωπύρωση-από πλευράς των μαθητών- του ενδιαφέροντος στις κλασικές σπουδές στις χώρες που έχουν συμμετάσχει. Παράλληλα, οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης μέσω των Σεμιναρίων ενημερώνονται για τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη σύγχρονη βιβλιογραφία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 

Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Από σήμερα 1η Ιουλίου σε ισχύ ο νέος νόμος για την ασφάλιση οχημάτων

Ποιες διαδικασίες προβλέπονται και ποιες είναι οι ποινέςΑπό σήμερα Τρίτη 1η Ιουλίου θα τεθούν σε εφαρμογή από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4261/14 ο οποίος και ορίζει το νέο πλαίσιο που θα διέπει την ασφάλιση των αυτοκινήτων.

Ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί από τις 5 Μάη, προβλέπει κατ΄αρχάς την υποχρέωση του ασφαλισμένου να πληρώσει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι τη λήξη του, χωρίς να έχει πλέον τη δυνατότητα της αποπληρωμής του έως και 30 ημέρες μετά.

Σε διαφορετική περίπτωση το όχημά του θα θεωρείται ανασφάλιστο, κάτι που επισύρει αυστηρότατες ποινές.

Πλέον η έναντι τρίτων ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης του κυρίου ή κατόχου αυτοκινήτου για ατυχήματα, από την κυκλοφορία αυτού αρχίζει μόνον με την καταβολή ολόκληρου του οφειλομένου ασφαλίστρου στον ασφαλιστή, πριν από την οποία απαγορεύεται η παράδοση του ασφαλιστηρίου στον ασφαλισμένο ή τον λήπτη της ασφάλισης.

Η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να αντιτάξει τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.

Παράλληλα, ο νέος νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες που δεν θα φροντίσουν να ανανεώσουν ή να ασφαλίσουν έγκαιρα το αυτοκίνητό τους.

Αναλυτικά οι κυρώσεις:

Διοικητικές
Αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για δέκα ημέρες
Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Ποινικές
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.

Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.