Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Ψάρια, κοτόπουλα και μοσχάρια τα κύρια θέματα του ... Δημοτικού Συμβουλίου


Με περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τις ιχθυοκαλλιέργειες του ΝΗΡΕΑ στη Χιλιαδού, τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στη Μανάγουλη και τα αδέσποτα μοσχάρια της ορεινής Δωρίδας θα ασχοληθεί κυρίως το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Δευτέρας 30 Ιουνίου και ώρα 19:30 στο Λιδωρίκι.

Ειδικότερα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι :
  1. Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανανέωση – τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ιχθυογεννητικού σταθμού στη θέση «Χιλιαδού», Τ.Κ. Μανάγουλης, του Δήμου Δωρίδος, της «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
  2. Είσοδος βοοειδών ετεροδημοτών σε δημοτικούς βοσκοτόπους της Τ.Κ. Τρικόρφου, χωρίς άδεια. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)
  3. Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πτηνοσφαγείου και τυποποιητηρίου – παρασκευαστηρίου κοτοσκευασμάτων της εταιρείας «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Ε.», στη θέση Σαΐτα της Τ.Κ. Μανάγουλης του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Γκόλφης Γεώργιος)
  4. Έγκριση και παραλαβή υδραυλικής μελέτης εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Παλαιοξαρίου Δ.Ε. Ευπαλίου, με αριθ. Μελ. 5/2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
  5. Αποδοχή και έγκριση επίστρωσης χωματόδρομου στη νήσο Τριζόνια από ιδιώτη με ίδια έξοδα. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
  6. Σύσταση επιτροπής παραλαβής επιμετρητικών στοιχείων του έργου «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης αμιαντοσωλήνων των Δ.Δ. του Δήμου Ευπαλίου», με αριθ. Μελ. 69/2008. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
  7. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Δωρίδος στις ομάδες Διαχείρισης και Εποπτείας του Δικτύου του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)


ΦΟΒΕΡΕΣ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΓΕΩ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Όλα τα μεγάλα γεγονότα που εκτυλίσσονται στον παγκόσμιο στίβο την τελευταία περίοδο, η ένταση και οι ανατροπές που προκαλούν στις έως τώρα ισορροπίες, υποδηλώνουν ότι για πρώτη φορά τα γεωπολιτικά ζητήματα και η πολιτική ισχύς παίρνουν το πάνω χέρι στο διεθνή ανταγωνισμό, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την οικονομία.

Η αναταραχή η οποία παρατηρείται σε περιοχές ολόκληρες και οι προσπάθειες ανάκτησης ή επέκτασης της επιρροής των ισχυρότερων δυνάμεων στον παγκόσμιο χάρτη, έχουν αρχίσει να αποτελούν το κυριότερο πλέον χαρακτηριστικό των διεθνών εξελίξεων, υποσκελίζοντας την οικονομική κρίση που αποτέλεσε το μείζον θέμα στην ατζέντα τα προηγούμενα χρόνια.

Τα γεγονότα ειδικότερα της Ουκρανίας, τα ανοικτά μέτωπα και οι ανακατατάξεις που σημειώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η δυναμική συμπεριφορά της Ρωσίας, η σταθερά ανοδική πορεία και κυρίως ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Κίνας σε όλα τα κρίσιμα ανά τον κόσμο ζητήματα, συνιστούν μία κολοσσιαία μεταβολή του συσχετισμού των δυνάμεων και των προτεραιοτήτων σε παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο.

Από την άλλη, οι παλινωδίες και η γενικότερη αμηχανία που χαρακτηρίζουν πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το παιχνίδι των υπερδυνάμεων, σε συνδυασμό με το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η Ευρώπη εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικής και ενότητας, δημιουργούν ένα παγκόσμιο τοπίο αρκετά εκρηκτικό, σε ένα νέο και συνεχώς μεταβαλλόμενο πολύ-πολικό διεθνές σύστημα.

Τα πράγματα στη διεθνή σκηνή δείχνουν να μεταβάλλονται εντυπωσιακά. Ο αγώνας σε γεωπολιτικό επίπεδο κερδίζει και επικρατεί απέναντι στα άμεσα προβλήματα και τις τυχόν διευθετήσεις για την κρίση και τη διεθνή οικονομία.

Παραδοσιακοί κανόνες, ρυθμίσεις και συμμαχίες φαίνεται ότι κονιορτοποιούνται από τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας ισχύος.

Η Κίνα είναι ο μεγάλος κερδισμένος των αλλαγών και εν συνεχεία έρχεται η Ρωσία, η οποία βρίσκεται πλέον σε στενή συνεργασία με την Κίνα.

Η Δύση χάνει συνεχώς σε δύναμη, επιτυχίες και επιρροή, η Ευρώπη ειδικότερα – εξακολουθώντας να ομφαλοσκοπεί – κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σε πολιτικό νάνο.

Ακόμη περισσότερο η Γερμανία, που έχει και τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη σημερινή εικόνα της Ευρώπης, δεν έχει καμία απολύτως τύχη σαν επίδοξος παίκτης διεθνούς διαμετρήματος, χωρίς την πολιτική σύμπτυξη με τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολυπλοκότητα λοιπόν και η πολύ-κεντρικότητα του σημερινού διεθνούς συστήματος, οι μεγάλες ανατροπές στο γεωπολιτικό χάρτη και κυρίως το τεράστιο κενό μιας στοιχειώδους παγκόσμιας διακυβέρνησης, μίας παγκόσμιας συνεννόησης, δημιουργούν ένα νέο σκηνικό αβεβαιότητας (κυρίως για τη Δύση) και συγκλονιστικών ενδεχομένως αλλαγών στο μέλλον.

Η Ευρώπη, για να επιβιώσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να μπορέσει να διατηρήσει ένα κεκτημένο ας πούμε ευημερίας και ισορροπίας, δεν έχει κανέναν μα κανέναν άλλο δρόμο διεξόδου, πλην εκείνου μιας γόνιμης και ενιαίας αντίδρασης.

Της οικονομικής και πολιτικής –απαραιτήτως - ενοποίησης, με ικανότητα στον τομέα της εξωτερικής στρατηγικής, της εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Το αίτημα της ευρωπαικής πολιτικής ένωσης γίνεται εξαιρετικά επείγον…

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

Κατάλληλες ακτές κολύμβησης Δωρίδας

Επιτρέπεται η κολύμβηση στις περιοχές των ακτών κολύμβησης των Δήμων, Δελφών &Δωρίδας του Νομού Φωκίδας, διότι πληρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με τα έγγραφα του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας .

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφεερειάρχης Γιώτα Γαζή έχουν γνωστοποιηθεί τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων θαλασσινού νερού από τις παρακάτω ακτές κολύμβησης.

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

ΑΚΤΕΣ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ
«Πάνορμο», «Παλιό Δημαρχείο» «Ευκάλυπτοι Ερατεινής», «Βασιλόπουλος», «Delpfi Beach», «Αγ. Νικόλαο», «Αγ. Σπυρίδωνα», «Γλυφάδα».

ΑΚΤΕΣ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ
«Σεργούλα», «Μαραθιά», «Ηλιόπουλος», «Παραθάλασσο», «Χιλιαδού».


ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΑΚΤΕΣ Δ.Ε. ΙΤΕΑΣ
«Τροκαντερό», «Ανάγνου», «Ευαγγελίστρια», «Μαϊάμι», «Απόλαυση», «Ξενία», «Ευκάλυπτοι Κίρρας», «Αϊ Γιάννης», «Βραχάκια».

ΑΚΤΕΣ Δ.Ε. ΔΕΣΦΙΝΑΣ
«Ποταμοί», «Βάλτος».

ΑΚΤΕΣ Δ.Ε. ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ
«Καλαφάτη», «Ναυτικός Όμιλος», «Κεντρί»,«Αγ. Πάντες».

ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Μετά τις γνωστές δηλώσεις Υπουργών της νέας κυβέρνησης, με τις οποίες αμφισβητείται η μέθοδος ορισμού των διαβόητων προαπαιτούμενων, αλλά και ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος περικοπών και απολύσεων….

Μετά την εμμονή των νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ευρωζώνης και της Γερμανικής ελίτ, να προηγηθεί η δική τους σκληρή ατζέντα της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους, να συνεχιστεί δηλ. η γνωστή μέθοδος της σταγόνας του μαρτυρίου….

Μετά την εμφανή επιλογή μεγάλων επενδυτικών και επιχειρηματικών ομίλων, να κλείσουν τα αυτιά στις φοβίες και απειλές των προαναφερόμενων κύκλων και να συμμετέχουν σε αναπτυξιακά προγράμματα στην Ελλάδα, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας….

Μία είναι η μεγάλη πρόκληση των επόμενων βδομάδων , για την ελληνική πολιτική ηγεσία. Να μην εγκλωβιστεί στο παιχνίδι των καθυστερήσεων, των σταδίων, των πιέσεων και εκβιασμών, που είναι φανερό ότι θα επιχειρηθεί, για να έρθει σε θέση άμυνας και απολογούμενου. Στο παιχνίδι με το οποίο η τρόικα και τα αφεντικά της, θα επιχειρήσουν να μεταθέσουν την υλοποίηση των δικών τους υποχρεώσεων προς την Ελλάδα.

 Σε κάθε περίπτωση , αυτό το παιχνίδι δ εν μπορεί να μεταθέσει πέραν του πρώτου 15ημερου του Σεπτεμβρίου, την έναρξη της συζήτησης για την οριστική διευθέτηση του χρέους.

Για πολύ συγκεκριμένους πλέον, λόγους.

Α. Γιατί το μέρος εκείνο των προαπαιτούμενων ,που αφαιρεί εισόδημα και δικαιώματα από τους μισθωτούς, συντάχθηκε κάτω από πλήθος εκβιαστικών διλημμάτων. Χωρίς αξιολογικές μελέτες και χωρίς την απαραίτητη εμβάθυνση, στις παρενέργειες που θα δημιουργούσαν στην κοινωνία και την ίδια την οικονομία.

Β. Γιατί ο άξονας ισορροπίας μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων της χώρας, έχει μετατοπιστεί αριστερότερα, σε σχέση με το προ 18μήνου αντίστοιχο χρονικό διάστημα, το οποίο χαρακτηριζόταν και πάλι από πιέσεις και εκβιασμούς. Θέσεις και απόψεις που τότε ακούγονταν αιρετικές, σήμερα συγκεντρώνουν την προτίμηση των περισσοτέρων , ακόμα και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Γ. Γιατί οι διεργασίες στο εσωτερικό των χωρών της Ευρωζώνης, είναι τόσο δυναμικές και προωθημένες , που αμφισβητούν ευθέως επιλογές και πρακτικές που καταδικάζουν χώρες όπως η Ελλάδα σε εξόντωση και μάλιστα για προγράμματα που είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορεί να αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Δ. Γιατί εξαντλείται ο πολιτικός χρόνος για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Κεντροδεξιό και κεντροαριστερό. Για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη ροή των πολιτικών γεγονότων, που φτάνει και ξεπερνά το ορόσημο της Προεδρικής εκλογής, πρέπει οι πολίτες και οι κοινωνικές πλειοψηφίες , να έχουν δείγματα γραφής μέχρι το τέλος του χρόνου, για το εναλλακτικό πλάνο εξόδου από την κρίση. Πλάνο που δεν θα την ανατροφοδοτεί αλλά αντίθετα θα δίνει στην ελληνική οικονομία την αναπτυξιακή διέξοδο, που έχει ανάγκη περισσότερο από άλλη εθνική περίοδο.

Υπάρχουν, προφανώς, και άλλοι λόγοι, που οδηγούν στην διαπίστωση, ότι δεν μπορεί η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα, να μεταθέσει την διαπραγμάτευση για την οριστική επίλυση του κολοσσιαίου θέματος του χρέους .

Το πολύ- πολύ , η πρώτη να ενσωματωθεί στην δεύτερη. Γιατί μπορεί ορισμένοι οικονομικοί δείκτες να έχουν βελτιωθεί και τα ελλείμματα να δίνουν τη θέση τους στα πλεονάσματα, όμως η παραγωγική βάση εξακολουθεί να είναι αποδεκατισμένη και τα κοινωνικά ναυάγια να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Προκειμένου λοιπόν να μη χαθεί κι’άλλος χρόνος με τις αντιπαραθέσεις γύρω από τις ανόητες εμμονές των τροικανών, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε ορισμένα καυτά θέματα, που σήμερα καταγράφονται ως προαπαιτούμενα, να ενταχθούν στη μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος .

Άλλωστε μια οργανωμένη και χωρίς αγκυλώσεις διαπραγμάτευση, με άξονα τον συνδυασμό των δυο αυτών εκκρεμοτήτων, μπορεί να έχει θετική αντανάκλαση στην τελική απομείωση του χρέους. Για παράδειγμα….

-- ο τρόπος ρύθμισης των εκκρεμοτήτων του τραπεζικού συστήματος και ο τρόπος διασφάλισης της ρευστότητάς του, σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση των κόκκινων δανειοδοτικών περιοχών.

-- ο τρόπος της νέας μόχλευσης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να επιτευχθεί η ανατροφοδότησή του με τα ποσά που αντικανονικά του αφαιρέθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Μοναδικός στόχος, να πάψει να δημιουργεί μαύρες τρύπες στους προϋπολογισμούς και να μειώνει περαιτέρω τις συντάξεις.

-- ο τρόπος ρύθμισης του συνόλου των φορολογικών ζητημάτων. Υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις ώστε και τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν και το φορολογικό σύστημα να είναι φιλικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

-- ο ενιαίος τρόπος χειρισμού των ενεργειακών θεμάτων της χώρας. Από την ΔΕΗ μέχρι τις ΕΜΕ και τον ορυκτό πλούτο και τα κοιτάσματα. Υπάρχουν προφανώς και άλλα που αποδεικνύουν του λόγου του αληθές.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα
Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Σεισμός 4,2 ρίχτερ κούνησε και τη Δωρίδα

Ισχυρή σεισμική δόνηση της κλίμακας 4,2 ρίχτερ είχαμε σήμερα το μεσημέρι που έγινε αισθητός και στη Δωρίδα.

Ο σεισμός είχε βουή, διάρκεια και μεγάλη επιτάχυνση.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου (κοντά στο Ρίο) κατά την  εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με μόλις ένα χιλιόμετρο εστιακό βάθος.

Σε 4,3 Ρίχτερ δίνει την ένταση του σεισμού το Ευρωμεσογειακό - σεισμολογικό Κέντρο.

Από τον ίδιο εστιακό χώρο είχαν προηγηθεί μικροδονήσεις από τις 11 και μετά χθες ντο βράδυ  έως τα ξημερώματα, με ένταση έως 1,2 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, σε 4,2 Ρίχτερ δίνει την ένταση του σεισμού και το Τμήμα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι στην περιοχή συνηθίζονται σεισμικές δονήσεις τέτοιων μεγεθών. "Πρέπει να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο για λίγες ώρες ακόμα για να δούμε αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό ή αν υπάρχει σεισμική διέγερση. Όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Ο συγκεκριμένος πάντως σεισμός σε εμάς δεν εμπνέει καμία ανησυχία" σημείωσε ο Γερ. Χουλιάρας.

Νέος Μητροπολίτης Φωκίδας εκλέχτηκε ο Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος

Νέος Μητροπολίτης Φωκίδας εκλέχτηκε  από την Ιερά Σύνοδο που συνεδρίασε σήμερα, ο Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος.

Υποψήφιοι ήταν ακόμα ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας και ο Επίσκοπος Μαραθώνος Μελίτωνας.

Με την πρώτη ψηφοφορία δεν υπήρξε νικητής κι έτσι έγινε και δεύτερηΑποτελέσματα πρώτης ψηφοφορίας, ψήφισαν 108
1. Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος:     50
2. Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας:        45
3. Επίσκοπος Μαραθώνος Μελίτωνας:       13

Αποτελέσματα δεύτερης ψηφοφορίας, ψήφισαν 73
1. Επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος          47
2. Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας         23
3. Επίσκοπος Μαραθώνος Μελίτωνας          3

Ο νέος μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος (κατά κόσμον Θεόδωρος Κλουκίνας) γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1954, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνεχεία σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1977.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Τιµίου Προδρόµου Στεμνίτσας Γορτυνίας το 1973, χειροτονήθηκε Διάκονος στην ίδια Ιερά Μονή το 1973 και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης το 1977 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως από το Μακαριστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Θεόφιλο.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως από το έτος 1981. Παράλληλα άσκησε το λειτούργηµα του Θεολόγου Καθηγητή στο Γυμνάσιο – Λύκειο της Μεγαλόπολης, όπου χρημάτισε και ως Διευθυντής.

Υπεύθυνος για την πνευματική κίνηση της περιοχής της Μεγαλόπολης, που αριθμεί 50 ενορίες, υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολή του επί 36 συνεχιζόμενα έτη.

Στις 14 Οκτωβρίου 2009, εξελέγη Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της Πάλαι πότε Διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 25 Οκτωβρίου 2009 στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος Σπάρτης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, συμπαραστούμενος από τους Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο, Ζακύνθου Χρυσόστομο, Ηλεία Γερμανό, Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο, Κερκύρας Νεκτάριο, Σύρου Δωρόθεο, Γόρτυνος Ιερεμία, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τους Επισκόπους Ελαίας Θεοδώρητο, Κερνίτσης Προκόπιο, τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας Βάρνας Κύριλλο, Νευροκοπίου Ναθαναήλ και του Επισκόπου Ναζιανζού Θεoδωρήτου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο πρώην Μητροπολίτης Φωκίδας Αθηναγόρας με επιστολή του είχε ταχθεί υπέρ του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Καλύβα.

Ο Ανδρέας και οι "κατασκευασμένοι"

Μια άγνωστη ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου από την τελευταία του Σύνοδο Κορυφής στις Κάννες στις 17.6.95

Του Τηλέμαχου Χυτήρη *

Τον Ιούνιο του 1995, έναν χρόνο ακριβώς πριν από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, βρισκόμασταν στις Κάννες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17.6.95).

Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας, ο Πρωθυπουργός με ειδοποίησε να μπω στην αίθουσα συνεδριάσεων.

Το διάστημα που κάθησα μέσα παρακολούθησα τις παρεμβάσεις των πρωθυπουργών. Παρατήρησα ότι όταν μίλαγαν οι συνάδελφοί τους δεν τους έδιναν και ιδιαίτερη σημασία, κάτι σημείωναν ή ψιθύριζαν με τον υπουργό τους, των Εξωτερικών, που καθόταν δίπλα τους.


Όταν όμως πήρε τον λόγο ο Παπανδρέου, τότε όλοι σαν να έλαβαν μια αόρατη εντολή, παράτησαν ψιθύρους και μολύβια και παρακολούθησαν με κατάνυξη τον ομιλητή. 

Στο τέλος της παρέμβασης, του ανέφερα την παρατήρησή μου και την εντύπωση που μου προκάλεσε. Τότε ο Ανδρέας μου είπε κοφτά: «Μην αυταπατάσαι, δεν ακούν τι λέω, παρακολουθούν πόσο αντέχω ακόμα. Όλα τελειώσανε!».

Και συμπλήρωσε με ένα χαμόγελο: «Είμαι ο τελευταίος των Μοϊκανών»! Η αντίδρασή του αυτή με εντυπωσίασε όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και την προσωπική χροιά της (ήταν ήδη πολύ καταβεβλημένος).

Το ίδιο βράδυ του ζήτησα να μου εξηγήσει τι εννοούσε ακριβώς. «Αλλάζουν όλα», μου είπε, «τα οικονομικά κέντρα πήραν το πάνω χέρι, τελείωσαν με τον κομμουνισμό και τώρα τελειώνουν και με τον σοσιαλισμό!».

Κι όταν αυθορμήτως ρώτησα μα οι πολιτικοί δεν θα αντιδράσουν; Απάντησε έντονα: «Ποιοι πολιτικοί; Αυτοί δεν θα υπάρχουν. Θα είναι κατασκευασμένοι»!

Στο τέλος της Συνόδου στη συνέντευξη στους δημοσιογράφους μίλησε έξω από τα δόντια και άφησε να εννοηθούν πολλά για το μέλλον της Ευρώπης που δυστυχώς το ζούμε σήμερα.

Στο αεροπλάνο της επιστροφής, του ξανάνοιξα τη συζήτηση ρωτώντας τον: Εμείς στην Ελλάδα τι θα κάνουμε στη νέα κατάσταση που προδιαγράφεται; «Η Ελλάδα δεν έχει άλλον δρόμο», απάντησε, «παρά να επιδιώξει το ταχύτερο να μπει στην ΟΝΕ».

Τα επόμενα χρόνια, με πρωθυπουργό τον Σημίτη, ολοκληρώθηκε η ένταξή μας στην ευρωζώνη.

Το 2003 διεξήγαμε με επιτυχία τη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά αρκετούς νέους πρωθυπουργούς από τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, πολλά κράτη της οποίας είχαν γίνει νέα μέλη της Ένωσης. Από πολλούς έλειπε μόνο το καρτελάκι στο μέτωπο «Made in…».

Άδεια κοστούμια! Θυμήθηκα το «κατασκευασμένοι» του διεισδυτικότερου πολιτικού αναλυτή, που ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον θυμόμαστε και σήμερα 18 χρόνια από τον θάνατό του.


* Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για την συμπλήρωση 18 ετών από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Γιορτή των Μελισσοκόμων στην Αρτοτίνα


Οι μελισσοκόμοι των Βαρδουσίων πραγματοποίησαν και φέτος την καθιερωμένη ετήσια γιορτή τους το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Αρτοτίνα .

Η γιορτή ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, που χτίστηκε πριν από 200 περίπου χρόνια, σε ένα υπέροχο χώρο που πραγματικά σε καθηλώνει με τη γαλήνη και την ευλαβικότητά του, κάτω από το «βλέμμα» του ήρωα της επανάστασης του 1821 και άξιου τέκνου της Αρτοτίνας Αθανασίου Διάκου.

Οι μελισσοκόμοι και οι επισκέπτες αποτίσανε φόρο τιμής στο κελί του Διάκου που αποτελεί πλέον κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο, που όμως χρειάζεται τη φροντίδα της πολιτείας για τη συντήρηση και την ανάδειξή του.

Στη συνέχεια όλοι μαζί ανέβηκαν στο πλάτωμα της πέτρινης βρύσης και έστρωσαν τα τραπέζια απολαμβάνοντας τις υπέροχες πίττες και το καθιερωμένο ψητό. Αμέσως μετά σηκώθηκαν για χορό, ως γνήσιοι ρουμελιώτες.

Τα βαζάκια με το αρωματικό Βαρδουσιώτικο μέλι γέμισαν τα τραπέζια και οι μελισσοκόμοι ήταν δίκαια περήφανοι για το προϊόν τους.

Αξίζει τον κόπο να ανηφορήσουν οι παρέες στα Βαρδούσια και να απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα όπως το μέλι. Το σίγουρο είναι ότι θα αποζημιωθούν με το παραπάνω, τόσο από το μαγευτικό περιβάλλον και τη υπέροχη διαδρομή, όσο και από τη φιλοξενία των κατοίκων.

Στη γιορτή παραβρέθηκαν η Βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα, ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Κοκμοτός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρήστος Τσιλίκης, Γιώργος Γκόλφης και Κώστας Φλετούρης που είναι και μελισσοκόμος. Ο αεικίνητος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Παλασκώνης φρόντισε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και όντως τα κατάφερε.
 


Πρόσληψη ναυαγοσωστών και φυλάκων πυρασφάλειας από τον Δήμο Δωρίδας

Την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ,δίμηνης διάρκειας , συνολικού αριθμού δέκα πέντε (15) ατόμων, για την αντιμετώπιση των αναγκών προστασίας των λουομένων ναυαγοσωστικής κάλυψης και για λόγους πυρασφάλειας της υπηρεσίας καθαριότητας θα προχωρήσει ο Δήμος Δωρίδας

Οι ειδικότητες με τα αντίστοιχα ειδικά τυπικά προσόντα και χρονική περίοδο είναι οι εξής :

Α/α
Ειδικότητα
Αριθμός ατόμων
Τυπικά προσόντα
Χρονική διάρκεια
1
Εργατών
καθαριότητας
(προσωπικό
καθαριότητας
ΟΤΑ)
8
Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους του πρώτου μέρους ν. 3584/2007
2 μήνες

 

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 εως 65 ετών
2
ΔΕ ή ΠΕ Ναυαγοσώστες
7
Α.ΓΙΑ ΠΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ
ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:
α) Πτυχίο ή δίπλωμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ειδικότητας Κολύμβησης ή Υδατοσφαίρισης ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,
β) Άδεια ναυαγοσώστη, εκδιδόμενη από Λιμενική Αρχή.
Β.ΓΙΑ ΔΕ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ
ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ:
α) Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμι ας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας.
β)Άδεια ναυαγοσώστη, εκδιδόμενη από Λιμενική Αρχή.
2 μήνες

 

ΠΡΟΣΟΝΤΑ Α ΕΠΙΚΟΥΡΙΑΣ:

α) Απολυτήριος τίτλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο τριταξίου γυμνασίου ή για υποψηφίους που έχουν αποφοιτήσει μέχρι και το 1980 απολυτήριο δημοτικού σχολείου) ή
ισοδύναμος απολυτήριος τίτλος κατώτερης Τεχνικής Σχολής του Ν.Δ. 580/1970 ή απολυτήριος τίτλος Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του άρθρου 1 του Ν. 2817/2000 της ημεδαπής ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής.

β) Άδεια ναυαγοσώστη, εκδιδόμενη από Λιμενική Αρχή.

ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 18 ΕΩΣ 45 ΕΤΩΝ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτησή τους πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικώς τα εξής δικαιολογητικά

1. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας

2.  Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 ότι πληρούν τα γενικά προσόντα διορισμού που προβλέπονται για τους μόνιμους υπαλλήλους του α' μέρους του ν. 3584/2007.

3.  Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν κώλυμα απασχόλησης στο Δημόσιο εντός δωδεκαμήνου

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στα γραφεία του Δήμου Δωρίδος (στο Λιδωρίκι) και στις έδρες των υπολοίπων τριών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δωρίδος : Ευπαλίου, Βαρδουσίων και Τολοφώνος κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες μέσα σε προθεσμία πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ανάρτησή της στο Δημοτικό κατάστημα ήτοι από 20 -6-2014 ημέρα Παρασκευή εως και 26-6­2013 ημέρα Πέμπτη

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2266031100 αρμόδια υπάλληλος Δούκα Θεοδώρα.

"Βυζαντινές ίντρικες" για την εκλογή αύριο νέου Μητροπολίτη Φωκίδας από Ι.Σύνοδο

Αύριο Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 συνέρχεται  σε έκτακτη Συνέλευση  η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην αίθουσα των Συνεδρίων του Συνοδικού Μεγάρου  με κύριο θέμα την εκλογή νέων Μητροπολιτών σε μια σειρά Μητροπόλεις μεταξύ των οποίων και της Φωκίδας

Ειδικότερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων: Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσόνας, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων.

Στο μεταξύ έντονο είναι το παρασκήνιο μεταξύ των Μητροπολιτών και δημιουργούνται διάφορα λόμπυ για την προώθηση κάποιων υποψηφίων.

Ο πρώην Μητροπολίτης Φωκίδας Αθηναγόρας με επιστολή προς τους συναδέλφους του, που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνει τον  Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Καλύβα  ως διάδοχο του στη Μητρόπολη. Στη σύντομη επιστολή προς τα μέλη της Ιεραρχίας, ο Αθηναγόρας κάνει λόγο για κληρικό που «αγαπάνε όλοι και ο κλήρος και ο λαός και τον θέλουν όλοι για ποιμένα τους».

Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας είναι ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας. Είναι 51 ετών και θεωρείται ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της αρχιερατείας του  Αθηναγόρα που έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να τον διαδεχθεί, κλήθηκε να διορθώσει σειρά προβληματικών καταστάσεων.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος με παρέμβασή του πριν από λίγες εβδομάδες ( έγραψε σχετικά το DORIDA NEWS) ζητά από τον Αρχιεπίσκοπο και του Ιεράρχες να εκλέξουν για Μητροπολίτη Φωκίδας τον Τιτουλάριο Μητροπολίτη Μαραθώνος Μελίτωνα. Ο 68χρονος μητροπολίτης υπηρετεί τα τελευταία 28 χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ένας ακόμα υποψήφιος είναι ο επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος. Είναι 60 ετών και προέρχεται από την Σπάρτη όπου υπηρετεί ως βοηθός επίσκοπος του μητροπολίτη  Ευσταθίου. Θεωρείται εξαιρετικά ικανός και καταρτισμένος κληρικός. Η υποψηφιότητα του υποστηρίζεται από τον μητροπολίτη Σπάρτης ο οποίος το 2009 τον είχε προτείνει στην Ι.Σ.Ι. για βοηθό του.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η Μητρόπολη Φωκίδος που εδρεύει στην Άμφισσα  έχει δυναμική 109 ενοριακών ναών και 79 εφημερίων.

Να σημειωθεί τέλος ότι χθες ο μητροπολίτης Ναυπάκτου  Ιερόθεος, με καταγωγή από την Ήπειρο, που είναι και τοποτηρητής μέχρι σήμερα στην Μητρόπολη Φωκίδας, διέψευσε για μια ακόμη φορά τις φήμες που τον ήθελαν να διεκδικεί την Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ο Ιερόθεος επιβεβαιώνει πως του έγινε πρόταση από τον Αρχιεπίσκοπο την οποία όπως δηλώνει αρνήθηκε

 

Έργα από το LEADER στη Δ.Ε.Τολοφώνας

Πέντε έργα  συνολικού προϋπολογισμού περίπου  900.000.000 ευρώ ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας για ένταξη στο πρόγραμμα LEADER που αφορούν την Δημοτική Ενότητα Τολοφώνας.

Όπως δήλωσε  ο δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης στο πρόγραμμα που κλείνει μπορούν να ενταχθούν έργα του πρώην δήμου Τολοφώνας επειδή εξ αρχής μόνο αυτή η περιοχή ήταν στο LEADER και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια στη νέα προγραμματική περίοδο να ενταχθεί όλος ο δήμος Δωρίδας διότι είναι καλό χρηματοδοτικό εργαλείο. 
Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος το θέμα τέθηκε εκτάκτως, διότι δεν θα δοθεί τελικά παράταση, όπως αρχικά είχαν ισχυριστεί. «Η ενημέρωση ήρθε ένα μήνα πριν τις εκλογές, αλλά η δική μας Τεχνική Υπηρεσία αδυνατούσε να τις εκτελέσει, οπότε συνεργαστήκαμε με εξωτερικά γραφεία», τόνισε ο Δήμαρχος.

Τα έργα αυτά είναι :
«Ανακατασκευή παιδικής χαράς Ερατεινής», προϋπολογισμού 124.000 ευρώ

«Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Γλυφάδας»,  προϋπολογισμού 230.000 ευρώ

«Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Ελαίας», προϋπολογισμού 280.000 ευρώ (αφορά το δρόμο προς την Αγία Ελεούσα).

«Αναβάθμιση γηπέδου Γλυφάδας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
«Αγροτική οδοποιία Πανόρμου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ

Σήμανση μνημείων & αξιοθέατων Δωρίδας

Στη σήμανση των μνημείων και αξιοθέατων στις περιοχές Τολοφώνας, Αγίας Ευθυμίας, Γαλαξιδίου, Δεσφίνας, Γλυφάδας και Τριζονίων προχωρά η Περιφέριεα Φωκίδας.

Το έργο ήδη δημοπρατήθηκε με το ποσόν των 53.078 ευρώ.

Η δράση εφαρμόζεται στην ευρύτερη Νοτιοδυτική περιοχή της Φωκίδας, σε ημιορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές, τόσο του διευρυμένου Δήμου Δελφών όσο και του διευρυμένου Δήμου Δωρίδας και συγκεκριμένα, στις περιοχές παρέμβασης του προγράμματος Leader, δηλαδή των τέως δήμων Άμφισσας, Ιτέας, Γαλαξιδίου, Δεσφίνας και Τολοφώνας.

Έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, ως προς τις υλοποιημένες επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα των ανωτέρω γεωγραφικών περιοχών.

Η παρέμβαση αφορά την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για αξιοθέατα και μνημεία των οικισμών της Δεσφίνας., Αγίας Ευθυμίας, Γαλαξιδίου, Τολοφώνας, Γλυφάδας και νήσου Τριζονίων. Οι ενημερωτικές πινακίδες, περιέχουν πληροφορίες τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για τους ανωτέρω οικισμούς.

Η τοποθέτηση - εγκατάσταση των πινακίδων γίνεται σε δημόσιες εκτάσεις παρά του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου του Νομού Φωκίδας σε επιλεγμένες θέσεις, γειτνιάζουσες των οικισμών.

Απευθύνουν ενημέρωση σε διερχόμενους – εποχούμενους - επισκέπτες και διαμένοντες πολίτες. Περιλαμβάνουν κείμενα, φωτογραφίες, χάρτες για τα σημεία ενδιαφέροντος – οικισμούς.Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Μέτρα για την δακοκτονία

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη χειμερινή περίοδο, την περίοδο καρποφορίας και καρπόδεσης των ελαιοδέντρων, αλλά και η κατάσταση των ελαιοκτημάτων, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη καρπόδεση κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Η οριακή κατάσταση καρποφορίας για την εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς και ιδιαίτερα στα αραιόκαρπα ή με μικρό ποσοστό καρποφόρων ελαιοδέντρων κτήματα, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για καθολική επιτυχία των δολωματικών και μόνο ψεκασμών στην αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς και κυρίως της ξεροβούλας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό του εντόμου (δροσερός καιρός, αυξημένη υγρασία, άνεμος 2-4 μποφόρ κ.λπ) όπως είναι οι συνθήκες της τρέχουσας περιόδου.

Για το λόγο αυτό οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να επιθεωρούν τακτικά τα ελαιοκτήματα τους, προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανά προβλήματα στον ελαιόκαρπο και στην περίπτωση που κρίνουν ότι τους συμφέρει, με τις οδηγίες των γεωπόνων της υπηρεσίας μας ή οποιουδήποτε άλλου ιδιώτη γεωπόνου, θα πρέπει να εφαρμόζουν οι ίδιοι ατομικούς θεραπευτικούς ψεκασμούς, ανάλογα με το πρόβλημα που εμφανίζεται.

Σε καμία περίπτωση οι ελαιοπαραγωγοί δεν πρέπει να επιλέγουν απο μόνοι τους τη δραστική ουσία, την πυκνότητα του ψεκαστικού διαλύματος, τη χρονική στιγμή και την έκταση στην οποία πρέπει να εφαρμοστεί ο θεραπευτικός ψεκασμός.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την καταστροφή των ζιζανίων, την απομάκρυνση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, καθώς και άλλων υλικών και εργαλείων που πιθανόν να βρίσκονται διεσπαρμένα μέσα στα ελαιοκτήματα, διότι πέραν των ευνοϊκών συνθηκών που δημιουργούν για την ανάπτυξη του δάκου και της ξεροβούλας, παρεμποδίζουν έντονα τη διέλευση των ψεκαστικών συνεργείων που εφαρμόζουν δολωματικούς ψεκασμούς.

Περισσότερες πληροφορίες στην αρμόδια Υπηρεσία  της Περιφέρειας
Τηλέφωνα 2265350551, 2265350547, 2265350548.
Υπεύθυνοι Ν.Αράχωβας, Ν. Σιδηρόπουλος.