Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Ευχές και μηνύματα για το Πάσχα ...

Από την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή
 
Αγαπητοί, συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Το Άγιο Φώς της Ανάστασης
Ας φωτίσει τις σκέψεις μας
Και ας γεμίσει με Αγάπη κι Ελπίδα τις καρδιές μας

Εύχομαι σε όλους σας
Καλό Πάσχα
Χαρούμενη Ανάσταση
Με Υγεία, Αγάπη, Ελπίδα, Αισιοδοξία.

Η πορεία προς τη Σταύρωση είναι πάντα συνυφασμένη με την Ελπίδα.

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας

Παναγιώτα Γαζή
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι & οι εργαζόμενοι της Π.Ε. Φωκίδας


Από τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη

Φίλες και Φίλοι Συνδημότες,
Οι Άγιες Μέρες του Πάσχα που θα γιορτάσουμε, μας στέλνουν ένα διπλό μήνυμα.
Η αγάπη για τον συνάνθρωπό μας και τον τόπο μας, θα πρέπει πάντα να κατέχει κυρίαρχη θέση στην καρδιά μας και στη ζωή μας.
Κι ακόμα, ότι μετά τον Γολγοθά έρχεται η Ανάσταση.
Όλοι μας, λίγο-πολύ, αυτά τα χρόνια , η Πατρίδα μας, οι οικογένειές μας , η Δωρίδα μας πορευόμαστε σ΄ έναν ξεχωριστό Γολγοθά.
Θα πρέπει να είναι ευχή και πίστη μας το
Αναστάσιμο Φως να απλωθεί σε όλες και σε όλους

Καλή Ανάσταση

Γιώργος Καπεντζώνης
Δήμαρχος ΔωρίδαςΑπό το Υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο Κουλούλα

 Αγαπητοί συνδημότες, αγαπητές συνδημότισσες

 Τη Μεγάλη Εβδομάδα, μετέχουμε όλοι με ευλάβεια και κατάνυξη στα πάθη του Χριστού, αναμένοντας με πίστη και δύναμη την Ανάσταση.
Ο Γολγοθάς του Χριστού, η ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία που έδειξε, βαδίζοντας προς το Σταυρό για να μας χαρίσει την αναστάσιμη λύτρωση, αποτελεί για μας το διαχρονικό παράδειγμα προσφοράς, ανθρωπισμού και αγάπης στους καθημερινούς μας αγώνες για τη προοπτική ενός καλύτερου αύριο.
Μετά τα πάθη και τη Σταύρωση του Χριστού μας, ακολουθεί το αναστάσιμο θαύμα και η αιώνια ζωή. Μετά το δίκαιο αγώνα, ακολουθεί το φωτεινό και ελπιδοφόρο αύριο.
Εύχομαι το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα των ημερών του Πάσχα, που είναι μήνυμα ελπίδας και δύναμης, να αγγίξει και φέτος τις καρδιές όλων και να μας γεμίσει δύναμη για τους συλλογικούς και προσωπικούς μας αγώνες.
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με αισιοδοξία και ελπίδα για το αύριο, χαρά, αγάπη και πάνω από όλα υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας

Γιώργος Κουλούλας
Υποψήφιος Δήμαρχος ΔωρίδαςΑπό τον Υποψήφιο Δήμαρχο Χρήστο Τριανταφύλλου

 
 Αγαπητοί συμπατριώτες,

εύχομαι από καρδιάς να βρούμε όλοι τη δύναμη να μετατρέψουμε το αναπόφευκτο του πένθους των ημερών, σε επαναστατικό μήνυμα για το θρίαμβο της ζωής.

Το Γολγοθά που ζει σήμερα ο λαός μας, που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις, το γνωρίζει και το βιώνει καθημερινά.


ΤΩΡΑ ήρθε η ώρα για αντίσταση και ανατροπή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάσταση του λαού μας.

Εύχομαι σε όλους δύναμη και υγεία.
Χρήστος Τριανταφύλλου
Από τον Υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο ΑρτινόπουλοΠολίτες της Δωρίδας
Εύχομαι σε όλους η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης.
Το Πάσχα έρχεται να μας υπενθυμίσει κάθε χρόνο ότι η ανάσταση του κυρίου μπορεί να γίνει ανάσταση όλων μας. Ο σωτήρας που περιμένουμε δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό, αρκεί να του δώσουμε την ευκαιρία.
Ας ξεπεράσει ο καθένας μας τους προσωπικούς του φραγμούς και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε τον αγώνα με γνώμονα το καλό της Δωρίδας κάνοντας πράξη τα όνειρά μας για μια Δωρίδα που θα έχει πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες της!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Γιώργος Αρτινόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος
Ενωτικό Κίνημα Εναργών Πολιτών Δωρίδας

 

 Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στο Δήμο Δωρίδας σε κάθε Δημοτική Ενότητα

Τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που εκλέγονται ανά εκλογική περιφέρεια, βάση του πληθυσμού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο Δήμο Δωρίδας εκλέγονται συνολικά 27 δημοτικοί σύμβουλοι.

Αναλυτικότερα η κατανομή ανά Δημοτική Ενότητα έχει ως εξής:

Δήμος Δωρίδας

Πληθυσμός: 15.624,  Δημοτικοί Σύμβουλοι: 27

Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων - Πληθυσμός: 2.541, Δημοτικοί Σύμβουλοι: 4

Δημοτική Ενότητα Ευπαλίου - Πληθυσμός: 6.219, Δημοτικοί Σύμβουλοι: 11

Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου - Πληθυσμός: 3.617, Δημοτικοί Σύμβουλοι: 6

Δημοτική Ενότητα Τολοφώνας - Πληθυσμός: 3.247, Δημοτικοί Σύμβουλοι: 6

Η πάγια προκαταβολή για Προέδρους και η αρνητική περίπτωση των Μαλαμάτων

Όπως γράψαμε από χθες , δόθηκε και φέτος από τον Δήμο Δωρίδας στους Προέδρους των Κοινοτήτων η πάγια προκαταβολή των 1000 ευρώ .

Είναι ένα ποσό που δίνει το δικαίωμα στους Προέδρους να χειριστούν κάποια έκτακτα περιστατικά αναγκών για τα χωριά τους άμεσα , χωρίς εγκρίσεις, γραφειοκρατίες και άλλα πολλά , που λίγο πολύ γνωρίζουμε.
Όλοι οι Πρόεδροι από τα 56 χωριά της Δωρίδας παρέλαβαν το ποσόν κάνοντας σωστή χρήση την περσινή χρονιά , όπως μας αναφέρθηκε από τον Δήμο.

Όλα τα χωριά … εκτός από τα Μαλάματα !
Ο Πρόεδρός τους δεν πήρε το ποσόν . Ίσως γιατί δεν το είχε ανάγκη γιατί  τα έχει τακτοποιήσει όλα. Ίσως για να κάνει αντιπολίτευση στο Δήμο. Ίσως για κάτι άλλο …

Ότι και να συμβαίνει όμως, χαμένοι είναι κάτοικοι των Μαλαμάτων που δικαίως διαμαρτύρονται !

 

Το ευρωομόλογο στο τραπέζι

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η ενοποίηση της Ευρώπης ναι μεν εξελίσσεται με βήματα αργά, από την άλλη όμως προχωρεί και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Και μάλιστα προχωρεί με έναν σταθερό προσανατολισμό και πολύ συγκεκριμένες κινήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη το στόχο της δημοσιονομικής και κατ επέκταση της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης – μετά από την τραπεζική ένωση που θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου – το μεγάλο εργαλείο της ενοποίησης θεωρείται το ευρωομόλογο.

Η έκδοση δηλαδή κοινών τίτλων, έστω και σε περιορισμένη κατ αρχάς έκταση, μέσω των οποίων θα μπορούν να δανείζονται τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Με κοινό χαμηλό επιτόκιο και την εγγύηση ότι εάν τυχόν το κράτος που δανείστηκε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τότε τους δανειστές του θα τους καλύπτει το κεντρικό σύστημα.

Μιλάμε για βήμα γιγαντιαίο, το οποίο μπορεί να μην είναι προς εφαρμογή άμεσα, αλλά μπήκε στην ατζέντα. Το θέμα άνοιξε, καθώς έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα και η υπόθεση αυτή, κολοσσιαίας πράγματι σημασίας, ιδίως για τις χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, παίρνει τώρα το δρόμο της.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί για την ανάγκη δημιουργίας του ευρωομολόγου και τον σταδιακό τρόπο εφαρμογής του υπό συζήτηση νέου θεμελιώδους θεσμού της Ευρωζώνης, παρέδωσε το (θετικότατο) πόρισμά της στους κ Μπαρόζο και Ολι Ρεν.

Η επιτροπή, με πρόεδρο την κ. Γερτρούδη Τούμπελ, πρώην μέλος της διοίκησης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, συγκροτήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο με πρωτοβουλία της Κομισιόν και μετά από πολιτική απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου, του οποίου ο ρόλος συνεχώς ενισχύεται.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης, η οποία αφορά στα οφέλη και τις προϋποθέσεις της μερικής υποκατάστασης των εθνικών ομολόγων μέσω μίας κοινής ομολογιακής έκδοσης, υπογραμμίζεται ότι το ευρωομόλογο θα βοηθήσει σημαντικά στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, στη δημοσιονομική επίσης ισορροπία, την τόνωση της ανάπτυξης και εν τέλει στην πολιτική ενοποίηση.

Στα άμεσα οφέλη, στην περίπτωση καθιέρωσης του ευρωομολόγου – έστω και σε περιορισμένη κατ αρχάς μορφή – εκτός από το παραπάνω πολύ ευνοϊκό πλαίσιο που περιγράφει το πόρισμα της επιτροπής, θα πρέπει να επισημάνουμε την ευκολότερη και φθηνότερη χρηματοδότηση των οικονομιών του Νότου, καθώς και τη μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων από το διεθνές σύστημα προς την Ευρώπη (τώρα τα κεφάλαια τα συγκεντρώνουν κυρίως τα πολύ γερά γερμανικά ομόλογα).

Επίσης, με το ευρωομόλογο, εμβαθύνεται η κοινή ευρωπαική αγορά χρήματος και κεφαλαίων, πράγμα που σημαίνει πως θα μπορούν να σηκώνουν περισσότερη ρευστότητα, απ ευθείας μάλιστα από την ευρωαγορά τίτλων, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, οι μεγάλες βιομηχανίες κ.λ.π.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, η προώθηση του ευρωομολόγου στο τραπέζι των αποφάσεων, αύριο ή μεθαύριο, θα σημάνει ένα σπουδαίο συμπληρωματικό βήμα στην ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη της τραπεζικής ένωσης και παράλληλα, θα αποτελέσει την απαιτούμενη στέρεη βάση για το επόμενο κρίσιμο μεγάλο βήμα, καθοριστικής σημασίας για την ενοποίηση, τη δημοσιονομική ένωση.

Πιθανότατα, το ευρωομόλογο θα είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της μεταρρύθμισης της Συνθήκης της Ευρώπης, η οποία - αν και δεν λέγεται ακόμη ανοικτά - έχει αρχίσει ήδη να δρομολογείται.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Νέος Δήμαρχος Δελφών ο Θαν. Μανανάς

Νέος Δήμαρχος Δελφών  θα είναι ο Θανάσης Μανανάς μέχρι το Φθινόπωρο που  θα αναλάβει ο νικητής των εκλογών του Μαΐου.

Ο Θανάσης Μανανάς είναι ο μόνος που εκδήλωσε ενδιαφέρον  για τη θέση του Δημάρχου Δελφών στη θέση του παραιτηθέντος Νίκου Φουσέκη.

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο επί 25 μελών , παρόντες ήταν 20 και η υποψηφιότητα του Μανανά έλαβε 18 ψήφους , ενώ υπήρχε 1 λευκό και 1 άκυρο.

 

Δόθηκε η πάγια προκαταβολή στους Προέδρους των Κοινοτήτων Δωρίδας

Δόθηκε και φέτος από το Δήμο Δωρίδος η Πάγια Προκαταβολή στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, που ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.

Με το ποσό της Πάγιας Προκαταβολής οι Πρόεδροι μπορούν να πληρώνουν οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται αποκλειστικά με : 

α) Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

β) Την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

  γ) Επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο της ασφάλεια των παιδιών.

δ) Επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων.

Με λίγα λόγια δηλαδή είναι αυτά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάζονται στα χωριά κάθε τόσο και που μπορούν οι Πρόεδροι να τα αντιμετωπίσουν άμεσα και με ευελιξία χωρίς γραφειοκρατίες και καθυστερήσεις.

Όπως μας ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, ο Δήμος Δωρίδος αξιοποιώντας τη σχετική διάταξη του Νόμου «Πρόγραμμα Καλλικράτης» για τη σύσταση και διαχείριση Πάγιας Προκαταβολής από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, έδωσε τη δυνατότητα διαχείρισης της στους Προέδρους το έτος 2013. Από τα απολογιστικά στοιχεία προέκυψε ότι οι Πρόεδροι διαχειρίστηκαν άριστα το ποσό της Πάγιας Προκαταβολής παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε.

Μάλιστα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την εμπειρία που αποκτήθηκε, οι Πρόεδροι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα για τη διαχείρισή της και τη φετινή χρονιά. Σε κάθε περίπτωση είναι στη διάθεσή τους τόσο ο ίδιος , όσο και το προσωπικό υποστήριξης, για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.  

 

Η ρύθμιση - ομηρία του χρέους θα κρατήσει καθηλωμένη την Ελλάδα

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα απαλλάσσεται απ’ τον βραχνά του μνημονίου και την προσβλητική – προκλητική επιτήρηση της τρόικα, τότε η πολιτική ηγεσία της χώρας θα βρεθεί εκ των πραγμάτων, ενώπιον της πιο κρίσιμης εξίσωσης.

Της σχέσης δηλαδή που αφορά την οριστική ρύθμιση του χρέους, σε συνάρτηση με την άμεση υλοποίηση ενός νέου ευέλικτου και αποδοτικού αναπτυξιακού μοντέλου, που θα δίνει λύσεις στις τεράστιες προκλήσεις ,της μαζικότερης ανεργίας από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αλλά συνάμα και της ενίσχυσης των παραγωγικών τομέων , ώστε να δοθεί επιτέλους ένα χειροπιαστό οικονομικό αποτέλεσμα.

Το καλό κλίμα και το ψυχολογικό πλεονέκτημα που δημιούργησε η πρόσφατη έξοδος στις αγορές, δε συνιστά παρά ένα βραχύβιο μεταβατικό στάδιο, μετά το οποίο θα ακολουθήσει η πλέον καθοριστική φάση .

Αυτή δηλαδή που σχετίζεται με την αντιμετώπιση , από την μιά των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας επ’αφορμή της άναρχης και απρογραμμάτιστης λειτουργίας της τα τελευταία 30-40 χρόνια, αλλά και των παραμορφώσεων, από την άλλη, που δημιούργησαν τα ομολογημένα λάθη της τρόικα κατά την τελευταία τριετία.

Οι στρεβλώσεις που για παράδειγμα αφορούν ,την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού ,ώστε να προχωρούν άμεσα και δημιουργικά οι επενδύσεις που θα αναθερμάνουν την ελληνική οικονομία, αλλά και την αποδοτικότερη συμπεριφορά των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών για να τερματιστεί η τεράστια απώλεια φόρων, που παρατηρείται σήμερα.

Ταυτόχρονα όμως , πρέπει να διορθωθούν τα λάθη που διέπραξε η τρόικα , μέσω των οποίων οδηγήθηκε η οικονομία στην πλήρη κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη μισθολογική εξουθένωση των πολιτών και την κολοσσιαία ανεργία.

Υπό τις παρούσες, απόλυτα πιεστικές συνθήκες, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο ο τρόπος που θα επιλεγεί για να ρυθμιστεί το χρέος, αλλά κυρίως εάν ο τρόπος αυτός θα δημιουργήσει νέες παρενέργειες στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Δυστυχώς οι ενδείξεις , μέχρι αυτή τη στιγμή, οδηγούν στην κακή διαπίστωση ότι τη ρύθμιση του χρέους, που έχουν κατά νου οι γνωστοί σκληροί κύκλοι του Βερολίνου και των Βρυξελλών, είναι μια λύση μεσοβέζικη, επαμφοτερίζουσα και χρονοβόρος.

Είναι μια λύση που κρατά τη χώρα σε μια ιδιότυπη ομηρία ,που προφανώς εξυπηρετεί τα σχέδια των ποικιλώνυμων οικονομικών ελίτ της βόρειας Ευρώπης. Αυτές βολεύονται περισσότερο από όλους ,γιατί δια της μεθόδου της ομηρίας, μπορούν να περάσουν πιο εύκολα τα οικονομικά τους σχέδια , που εν πολλοίς είναι και κερδοσκοπικά .

Προφανώς όμως δεν είναι αυτό που θέλει η χώρα, ιδιαίτερα σε αυτή εφιαλτική συγκυρία.

Έχει γραφεί και άλλες φορές, αλλά πρέπει να γίνει σημαία της νέας διαπραγμάτευσης. Άλλο είναι να επιμηκυνθεί ένα χρέος της τάξης των 280δις ευρώ, όπως θα επιχειρηθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και άλλο της τάξης των 210-220 δις ευρώ, όπως μπορεί να γίνει με ενδοκοινοτικές ρυθμίσεις και χωρίς να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στις χώρες της ευρωζώνης.

Η Ελλάδα της μεταμνημονιακής περιόδου δεν θέλει ανάπτυξη με το σταγονόμετρο.

Δεν θέλει σποραδικές παραγωγικές παρεμβάσεις και ενισχύσεις επιλεκτικά και εκεί που εξυπηρετούν τα βιομηχανικά τράστ της βόρειας Ευρώπης.

Δεν θέλει τραπεζικό σύστημα εγκλωβισμένο στις σκοπιμότητες και τα ποικιλόμορφα παιχνίδια της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών των βορείων χωρών.

Επίσης δεν θέλει τραπεζικό σύστημα ανήμπορο να χρηματοδοτήσει τις ουσιώδης παραγωγικές δομές και την καρκινοβατούσα ρευστότητα της αγοράς.

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει ανάγκη από ανάπτυξη, που θα αναδεικνύει και θα ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ανάπτυξη που θα την κάνει ανταγωνιστική ,όχι μόνο λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας, αλλά κυρίως λόγω της δυνατότητάς της να παράγει ποιοτικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την μοναδικότητά τους.

Δεν έχει ανάγκη από μια ελεγχόμενη – ίσως και εξορθολογισμένη-ανεργία, που όμως επί της ουσίας αποκτά μόνιμα και διαρκή χαρακτηριστικά .

Δεν έχει ανάγκη από μισθούς που δεν προσεγγίζουν κάν, το κόστος ζωής και αναπαράγουν τη φτώχεια, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να δώσουν την προβλεπόμενη τόνωση στην εγχώρια αγορά, με βάση άλλωστε τα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Με άλλα λόγια δεν έχει ανάγκη από μια παραπληρωματική οικονομία, απόλυτα προσαρμοσμένη στον οικονομικό καταμερισμό που κάνουν Βερολίνο και Βρυξέλλες με τις επιλεκτικές-ετεροβαρείς επιλογές τους, οι οποίες ευνοούν μια ΕΕ όπου τα χρέη των νοτίων τροφοδοτούν τα κέρδη των βορείων.

*Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

«Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2014 ανακηρύχθηκε η Πειραιώς
Ως η «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2014, ανακηρύχθηκε η Τράπεζα Πειραιώς από το διεθνούς κύρους περιοδικό Global Finance.

 Η διάκριση αφορά χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αναπτυγμένων χωρών και απονέμεται στις τράπεζες που ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών τους σε δύσκολες περιόδους για τις αγορές, καθώς και εκείνες που πέτυχαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για μελλοντικές επιτυχίες.

Για την αξιολόγηση εξετάστηκαν ποικίλα αντικειμενικά κριτήρια και ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις των αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης, των τραπεζικών συμβούλων και άλλων στελεχών του τραπεζικού κλάδου.

Μεταξύ των αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής ήταν: η αύξηση ενεργητικού, το μερίδιο αγοράς, η κερδοφορία, η γεωγραφική επέκταση, η πρωτοπορία στο σχεδιασμό των προϊόντων, οι καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες (όπως εξαγορές, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου) και η ικανοποίηση των πελατών της.

Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών, σύμφωνα με το περιοδικό Global Finance, οδηγεί στην ανάδειξη των κορυφαίων τραπεζών, δηλαδή των καλύτερων τραπεζών με τις οποίες οι διεθνείς οργανισμοί προτιμούν να συναλλάσσονται.

Οι εραστές του δήμου

Του Γιώργη  Γιατρομανωλάκη

Όταν o Περικλής στον Επιτάφιο (431/0 π.Χ.) προτρέπει τους Αθηναίους να αγαπήσουν την πόλη τους «με πάθος ερωτικό» (εραστάς γιγνομένους αυτής), μάλλον δεν φανταζόταν ότι στην Αθήνα του 2014 (αλλά και σε όλους τους δήμους της χώρας) θα είχαμε μια τόσο μεγάλη μάζωξη θερμών πολιτικών εραστών. Όμως, λίγα χρόνια αργότερα, ο διόλου ρομαντικός Αριστοφάνης παρουσιάζει στους Ιππείς του (424 π.Χ.) τον κεντρικό ήρωά του, τον Δήμο (προσωποποίηση του αθηναϊκού λαού), με τρόπο μάλλον σοκαριστικό. Στην πόρτα του Δήμου εμφανίζονται δύο άθλιοι δημαγωγοί, ο Παφλαγόνας και ο Αλλαντοπώλης, οι οποίοι ερίζουν για τον αγαπημένο τους (ερωμένος), όπως λένε, νοικοκύρη. «Γιατί φωνάζετε;» ερωτά ο Δήμος. «Εγώ», λέει ο Παφλαγόνας, «σε αγαπώ, είμαι ο εραστής σου». «Εγώ», λέει ο Αλλαντοπώλης, «είμαι ο αντεραστής. Χρόνια τώρα έχω πόθο για σένα. Αλλά με εμποδίζει ετούτος εδώ. Αλλά κι εσύ είσαι σαν τα αγοράκια που έχουν ερωμένους (τοις παισί τοις ερωμένοις). Δεν πας με τους καλούς, όπως είμαι εγώ, αλλά δίνεσαι στους λυχναράδες, τους τσαρουχάδες, τους τομαράδες και τους τσαγκάρηδες» (κατά τον Θ. Σταύρου).

Να με συγχωρήσουν οι φρονούντες τα πολιτικώς ορθά. Μακριά από μένα η πρόθεση να κρίνω προσωπικές συμπεριφορές και να αφήσω υπονοούμενα.

Επικαλούμαι τον Αριστοφάνη επειδή στην εποχή του τα είχε ξεπεράσει όλα αυτά και απλώς μπορούσε να λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Χωρίς παρεξήγηση. Και οι Αθηναίοι του καιρού του (ο Δήμος) ακούγοντας αυτά στο θέατρο καταλάβαιναν πολύ καλά τι ήθελε να πει ο ποιητής. Αλλά κι εμείς δεν καταλαβαίνουμε λιγότερα.

Καθώς, λοιπόν, πλησιάζουν οι εκλογές (δημοτικές, ευρωεκλογές, ή ό,τι άλλο ήθελε προκύψει) όλο και εμφανίζονται στις πόρτες μας, στους δρόμους και στα τηλεοπτικά παράθυρα αγαπητικοί και αγαπητικιές. Παλιοί και καινούργιοι. Νέοι και τάχατες άφθαρτοι, γερασμένοι, φθαρμένοι αλλά και ανανεωμένοι. Και ανάμεσά τους και εκείνοι που ξέρουν να «αγαπάνε και να δέρνουν», όπως λέει και ένα παλιό ανδροπρεπές άσμα. Όλοι τους με τα θέλγητρα και τη γοητεία τους, έτοιμοι να μας πάρουν αγκαλιά.

Το ερώτημα είναι: έχοντας ζήσει χρόνια σε τέτοιου είδους φαρμακερούς και ανήθικους εναγκαλισμούς, είμαστε άραγε έτοιμοι να δείξουμε χαρακτήρα; Μέσα σε απάτες, υποκρισίες, μνημόνια, λεηλασίες και καταστροφές, έχουμε τουλάχιστον ωριμάσει (ασχέτως ηλικίας) τόσο ώστε να αντισταθούμε σε αυτού του είδους τις προστυχιές;

Ο έρωτας και η πολιτική έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία και αυτό ενδεχομένως να υπονοεί και ο Αριστοφάνης πέρα από τα χοντρά σεξουαλικά.

Πρώτα τα παχιά, αποπλανητικά λόγια και οι υποσχέσεις για μια ζωή χαρισάμενη. Μετά έρχονται η απιστία, η προδοσία, η απάτη. Τέλος, και αυτό είναι το χειρότερο, η ανήθικη εκμετάλλευση εκείνου που δήθεν αγαπάμε.

Ειδικά σε αυτό οι έλληνες εραστές/πολιτικοί (και τώρα τελευταία και οι σεμνοπρεπείς ελληνίδες πολιτικοί) είναι αξεπέραστοι.

Έχουμε κουραστεί να μαθαίνουμε πόσες απάτες έχουν διαπράξει εις βάρος μας, πόσες φορές έχουν καταχραστεί την εμπιστοσύνη μας.

Ιδού λοιπόν η ώρα για τους απατημένους έλληνες και ελληνίδες ψηφοφόρους. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να προστατέψουμε τον οίκο και τον δήμο μας. Από τον δήμο του χωριού μου ως τον δήμο της Αθήνας.

Μη μας ξεγελάσουν πάλι οι δήθεν νέοι και «άφθαρτοι». Ούτε όσοι διαλαλούν για έναν δήμο «που μας ταιριάζει». Αποκλείεται να ξέρουν «τι μας ταιριάζει», επειδή όσοι προβάλλονται από τους κομματικούς μηχανισμούς είναι εκ των πραγμάτων αφερέγγυοι και υποκριτικοί.

Γιατί; Γιατί δεν γίνεται ένα κόμμα που είναι αφερέγγυο, λαϊκίστικο, υποκριτικό και ανήθικο να έχει «ικανούς», «προοδευτικούς», «εργατικούς» και «τίμιους» υποψηφίους.

Οι δημοτικές εκλογές έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από τις εθνικές. Είναι και πρέπει να είναι υπερκομματικές. Οι υποψήφιοι είναι γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες. Οι δημότες ξέρουν από πρώτο χέρι το ποιόν των υποψηφίων.

Θα αναζητήσουν, επομένως, τους ικανούς, εργατικούς και τίμιους; Ή θα αφεθούν πάλι στη «γοητεία» εραστών πολιτικών; Θα επιτρέψουν να απατηθούν για άλλη μια φορά οικειοθελώς;

Αν ναι, τότε - φευ - ο Αριστοφάνης δεν δείχνει απλώς έναν άβουλο, αδύναμο Δήμο (=δημότες) που παραδέρνει ανάμεσα σε εραστές και αντεραστές. Δείχνει πως και ο ίδιος ο Δήμος είναι ανήθικος καθώς επιτρέπει αυτά τα καμώματα.

*
Ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και συγγραφέας.

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Αγώνας βουνού στο Τείχιο Δωρίδας !


Αγώνα βουνού “Tihio Race 2014” καθιερώνει η Ένωση Τειχιωτών Δωρίδας που θα γίνει στις 11 Μαΐου 2014, στο βουνό “Τρίκορφο” και θα  έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Τείχιο Δωρίδας.

Το πανέμορφο Τείχιο, χωριό της παγκοσμίου φήμης συνθέτριας Ελένης Καραϊνδρου, ανήκει στο Δήμο Δωρίδας και απέχει 25 χλμ. από την Ναύπακτο,42 χλμ. από την Πάτρα, 79 χλμ. από την Άμφισσα και 250 χλμ. από την Αθήνα.
 
Η διαδρομή αποτελείται από 40% δασικό, επαρχιακό χωμάτινο δρόμο,  55% μονοπάτι και μόλις 5% ασφάλτινο δρόμο , έχει δε απόσταση 25χλμ και 1160 υψομετρική.

Τα πρώτα 11χλμ της διαδρομής είναι ανηφορικά και κινούνται σε μονοπάτι κορυφογραμμής στο μεγαλύτερο μέρος , μέχρι να φτάσουν στην κορυφή του βουνού Τρίκορφα  (η ονομασία αφορά τις πράγματι τρεις ισοϋψείς κορυφές σε πολύ μικρή απόσταση η κάθε μία από τις άλλες ) και στο ψηλότερο σημείο του αγώνα στα 1537μέτρα.

Η θέα από αυτό το σημείο μας αποζημιώνει απόλυτα και είναι εκπληκτική προς όποια κατεύθυνση και αν γυρίσεις την ματιά σου.   Χαμηλά η κοιλάδα του Μόρνου και  η τεχνική λίμνη του, στο βάθος τα Βαρδούσια ,  η Γκιώνα και στο βάθος η Οίτη.  Προς την αντίθετη μεριά το μάτι βλέπει, Κορινθιακό, Πατραϊκό κόλπο, ανάμεσα την γέφυρα του Ρίου και στο βάθος βουνά της Πελοποννήσου, Παναχαϊκό, Χελμό και Ζήρεια. 

Σε αυτό το σημείο (11χλμ) υπάρχει και ο κεντρικός σταθμός του αγώνα, πλήρως εξοπλισμένος.
Τα επόμενα 5 χλμ είναι κατηφορικά σε καλοσχηματισμένο μονοπάτι, πολύ καλής βατότητας, μέχρι το 16ο χλμ όπου η διαδρομή πλέον μπαίνει σε χωμάτινο, επαρχιακό δρόμο κατά το μεγαλύτερο μέρος της.  Έχουμε πάρει πια  κατηφορική πορεία ,  όπου θα μας οδηγήσει προς τον τερματισμό του αγώνα, περνώντας μέσα από το Χωριό Τείχιο και τα επιβλητικά στενά πλακόστρωτα σοκάκια του.

Ο τερματισμός είναι κοντά μην παρασυρθείτε όμως και βάλουν τα πόδια σας φτερά, γιατί σας περιμένουν '' μικρές'' ανηφορικές εκπλήξεις που μάλλον θα σας κάνουν να τερματίσετε περπατώντας.

Υπεύθυνη διαδρομής: AΣΗΜΙΝΑ ΣΥΛΑΙΟΥ

Η Οργανωτική επιτροπή του αγώνα Tihio Race 2014 ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών στον αγώνα. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια σας ενημερώνουμε ότι το σύνολο των εσόδων από τις συμμετοχές (το ποσό της συμμετοχής είναι 15 Ε ) θα διατεθούν για του σκοπούς της οργάνωσης ΦΛΟΓΑ (www.floga.org.gr).

Οι αριθμοί λογαριασμού της οργάνωσης ΦΛΟΓΑ στους οποίους γίνεται η κατάθεση του ποσού συμμετοχής στον αγώνα είναι οι παρακάτω: 

Εθνική Τράπεζα :  
192/480000-10      IBAN GR2501101920000019248000010
 
Alpha Bank :    
112-00-2002-011686      IBAN GR8001401120112002002011686
 
Τράπεζα Πειραιώς:   
5015-020 641423    IBAN GR6301720150005015020641423
 
Eurobank : 
00260063460100128261    IBAN  GR6602600630000460100128261

Απαραίτητο κατά την κατάθεση είναι η αναγραφή του ονόματος του αθλητή. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής με το chip χρονομέτρησης απαραίτητη είναι επίδειξη του καταθετήριου στην τράπεζα.


Εθελοντές

1os σταθμός Μουντούνια 3χλμ
Αδαμόπουλος Βαγγέλης  vaggelis.adamopoulos@hotmail.com 6973326679
Δημήτρης Γκολιάς 6906687004

2ος σταθμός  Πλαλίστρα 6,5χλμ
Αδαμόπουλος Θύμιος 
isabellajew@yahoo.gr  6977745374 -2109918851
Ελεύθερος Δημήτρης
eleftherosd@hotmail.com  6977681635

3ος σταθμός Αγία Τριάδα 9 χλμ.
Καραΐνδρος Θωμάς 
tomkaraindros@hotmail.gr   6936188414
Πιερράκος Γεώργιος
Καλλιγάς Θοδωρής
Καραΐνδρος Άγγελος

4ος Κεντρικός σταθμός  Κορυφή  11χλμ   
Καραΐνδρος Χρήστος 
CKaraindros@hotmail.com  693236935
Αντωνόπουλος Λάμπρος - Χαρά Tha.lamp.ant@gmail.com 6944888919
Καλλιγάς Θεόδωρος

5os σταθμός Άγιος Κωνσταντίνος  15χλμ
Καραΐνδρος Βαγγέλης 
vaggkar@gmail.com   6946469710

6os σταθμός Άγιος Ιωάννης  23χλμ
Αμπατζόγλου Γιάννης
ambatzoglou@gmail.com  6944182707
Κρεούζης Αλέξανδρος 
Alexandros.Kreouzis@ts.fujitsu.com  6947325337


 
Κανόνες Συμμετοχής

Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα προϋποθέτει πλήρη αποδοχή των κανονισμών.
 
Οι αθλητές που θα αγωνιστούν θα πρέπει να κατανοούν ότι κινούνται σε ορεινό πέτρινο και δύσβατο μερικές φορές έδαφος και θα είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη ημέρα του αγώνα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
 
Δεκτοί γίνονται αθλητές άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 και άνω.
 
Για την παραλαβή του αριθμού, είναι υποχρεωτική η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, δηλαδή της υπεύθυνης δήλωσης συμμετοχής, υπογεγραμμένη από το συμμετέχοντα.
Έγκυρη θεωρείται η συμμετοχή η οποία έχει τακτοποιηθεί οικονομικά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Υπάρχουν 4 κατηγορίες αθλητών ανδρών και μια ΓΕΝΙΚΗ ανδρών και μια ΓΕΝΙΚΗ γυναικών.

Α1. Αντρών    18 - 29 ετών         Γ1. Γυναικών 18 και άνω
Α2.Ανδρών     30 - 39
Α3. Αντρών    40 - 59 ετών   
Α4.Αντρών     60  και άνω     
    

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
 
Η σήμανση της διαδρομής είναι πυκνή και ως διακριτικά ορίζονται οι ταινίες έργου (κόκκινο και άσπρο)!!! και οι κόκκινες ενδείξεις -διακριτικά μπογιάς που δείχνουν την σωστή πορεία του αθλητή.
 
Σε καίρια σημεία της διαδρομής και σε περίπτωση που τα παραπάνω υλικά μέσα κριθούν ενδεχομένως ανεπαρκή, θα υπάρχουν εθελοντές που θα καθοδηγούν τους αθλητές.
 
 Σκοπός της διοργάνωσης είναι να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία του αγωνιζόμενου για το κατά πόσο κινείται εντός της χαραχθείσας διαδρομής.
 
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
 
Οι αθλητές τρέχουν με δική τους ευθύνη και δεν ευθύνεται η διοργανώτρια αρχή σε περίπτωση τραυματισμού τους, όπως ρητά αναφέρεται και στην υπεύθυνη δήλωση. Παρόλα αυτά θα υπάρχει Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης που θα καλύπτει τον αγώνα. Επίσης θα υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα. Το δίκτυο των δασικών δρόμων, είναι πυκνό κι έτσι υπάρχει πρόσβαση σχεδόν σε ολόκληρη τη διαδρομή του αγώνα. 
 
Οι αθλητές οφείλουν να έχουν εξεταστεί από ιατρό ο οποίος θα τους έχει κρίνει ικανούς να συμμετέχουν σε αυτό τον αγώνα
Απαγορεύεται κάθε παράκαμψη ή συντόμευση της διαδρομής, πρωτίστως για την ασφάλεια των αθλητών, μιας και η κίνηση σε μη σηματοδοτημένο μονοπάτι εγκυμονεί κινδύνους.

 ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
Έγκυροι θα θεωρούνται οι αθλητές που θα περάσουν από όλους τους σταθμούς.
Θα υπάρχει ένας κεντρικός σταθμός  που θα λειτουργήσει και ως σημείο αποκλεισμό, θα βρίσκεται στη κορυφή του βουνού Τρίκορφο στο 11χλμ.και το χρονικό όριο αποκλεισμού θα είναι οι 4 ώρες από την εκκίνηση του .
 
Οι αθλητές που ΔΕΝ  θα βρίσκονται μέσα στα χρονικά όρια θα παραδίδουν τους αριθμούς τους και ΔΕΝ θα συνεχίζουν τον αγώνα και αυτό γίνεται για δική τους ασφάλεια.
 
Μεταφορικό μέσο της διοργάνωσης θα υπάρχει στο σταθμό για την ασφαλή επιστροφή των αθλητών στο χωριό Τείχιο.


 ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ
Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο θέμα αυτό. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις συσκευασίες από υγρή ή στερεή μορφή οι οποίες θα καταναλώνονται μακριά από κάποιον σταθμό. Κάδοι απορριμμάτων θα υπάρχουν σε όλους τους σταθμούς καθώς και σε απόσταση 20 μέτρων από αυτούς , κατά μήκος πάντα της διαδρομής του αγώνα. Αποκλείονται οι αθλητές που πετούν σκουπίδια εκτός των καθορισμένων σημείων. Ο σεβασμός στην φύση και η ευγενής διάθεσή μας απέναντί της, αποτελεί αν μη τι άλλο, τη σημαντικότερη υποχρέωση μας.
 
ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Θα δοθούν σε όλους τους αθλητές που θα αγωνιστούν και θα περάσουν την γραμμή του τερματισμού μέσα στα χρονικά όρια.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Η χρήση μπατόν συνίσταται.
 Θα πρέπει να έχετε μαζί σας υδροδοχείο, ή ασκό πλάτης, τα οποία μπορείτε να γεμίζετε στους σταθμούς ανεφοδιασμού. Θα προσφέρονται και πλαστικά ποτήρια νερού τα οποία θα πετάτε είτε στο σταθμό είτε σε κάδους 20 μέτρα μετά από αυτόν, κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα.


Τα ρούχα σας θα σας προτείναμε να είναι πολύχρωμα!!... αντιανεμικός και ίσως αδιάβροχος ρουχισμός και με τα κατάλληλα trail παπούτσια. Θα ήταν καλό οι κάλτσες σας να είναι αρκετά μακριές, ώστε να σας προστατεύσουν από τα διάφορα αγκάθια ή κλαδιά που θα συναντήσετε στην διαδρομή. Επίσης καπέλο θα σας χρειαστεί για τα κομμάτια του αγώνα που δεν υπάρχουν δέντρα να σας προστατεύσουν από τον ήλιο.
 
ΕΠΑΘΛΑ
 
Τα έπαθλα του αγώνα θα ανακοινωθούν άμεσα.
 
ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
 Σε περίπτωση ματαίωσης του αγώνα λόγω καιρικών συνθηκών ή για τον οποιοδήποτε σοβαρό λόγο που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία και σωματική ακεραιότητα των αθλητών η διοργανώτρια αρχή δεν έχει την υποχρέωση να επιστρέψει το αντίτιμο συμμετοχής στους αγωνιζόμενους.
 
Αθλητής/τρια που δηλώσει συμμετοχή και δεν προσέλθει στον αγώνα δε δικαιούται επιστροφής χρημάτων.


ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ 5km

Η Οργανωτική επιτροπή του αγώνα Tihiorace 2014 (11/5/2014), μετά από απαίτηση πολλών φίλων του ορεινού τρεξίματος, σχεδίασε μια διαδρομή 5χλμ μέσα και γύρω από το χωριό με ήπιες υψομετρικές που δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την περιοχή με μικρότερες απαιτήσεις.

 Για περισσότερες και άμεσες πληροφορίες επισκεφτείτε  site:
http://www.tihiorace.gr/1_1/HomePage
 και στον Καραΐνδρο Αθ. Θωμά , Πρόεδρο Ενώσεως Τειχιωτών Δωρίδος

τηλ: 6936182414           e-mail: tomkaraindros@hotmail.gr