Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Ψήφισμα του Δήμου Δωρίδας για τη δολοφονία Σωφρονιστικού υπαλλήλου εντός των Φυλακών Μαλανδρίνου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου και διαλογική συζήτηση, με την υπ’ αριθ. 6/52/2014 απόφασή του εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα, σχετικά με τη δολοφονία σωφρονιστικού υπαλλήλου εντός των φυλακών Μαλανδρίνου και των επικρατουσών στο κατάστημα των φυλακών αυτών συνθηκών κράτησης.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδος

1. Εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την άγρια δολοφονία εντός του καταστήματος κράτησης Φυλακών Μαλανδρίνου την 25η Μαρτίου 2014 του 46χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου Υπαρχ/κα ΤΣΙΡΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, εγγάμου και πατέρα δύο παιδιών, από τον βαρυποινίτη Αλβανό υπήκοο Ιλί Καρέλι με αυτοσχέδιο μαχαίρι.

2. Εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και του Δήμου Δωρίδος στην οικογένεια του αδικοχαμένου κατά ώρα του καθήκοντος δολοφονηθέντος σωφρονιστικού υπαλλήλου.

3. Ομοίως εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την εδώ «οικογένεια» – σωματείο των συναδέλφων του σωφρονιστικών υπαλλήλων – εργαζομένων στο κατάστημα κράτησης Φυλακών Μαλανδρίνου, που θρηνούν τον αδικοχαμένο συνάδελφό τους.

4. Καταγγέλλει προς τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης / Προστασίας του Πολίτη και τη Διοίκηση των Φυλακών Μαλανδρίνου το συμβάν και διαμαρτύρεται έντονα για τις επικρατούσες συνθήκες κράτησης, ασφαλούς φύλαξης στο συγκεκριμένο κατάστημα σε σχέση με το υπεράριθμο των κρατουμένων και του μικρού αριθμού φυλάκων – σωφρονιστικών υπαλλήλων και ζητεί από την Πολιτεία και τις αρμόδιες Υπηρεσίες τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια των υπαλλήλων και την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων, προς δε και την εξάλειψη των συνθηκών που επιτρέπουν την πρόκληση παρόμοιων περιστατικών.

5. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο: α) Να προβεί, σε συνεργασία με τη διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος και τους συλλόγους εργαζομένων σ’ αυτό υπαλλήλων, στις απαραίτητες ενέργειες που να αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων και ασφαλούς φύλαξης των κρατουμένων, β) Στο πλαίσιο της Κοινωνικής Πολιτικής να εξετάσει τη δυνατότητα περαιτέρω ουσιαστικής συμπαράστασης προς την οικογένεια του εκλιπόντος υπαλλήλου και ει δυνατόν την άμεση υλοποίησή της.

6. Τέλος εύχεται την επίδειξη επιμέλειας, από κάθε αρμόδιο φορέα, ώστε το λυπηρό αυτό συμβάν να είναι το τελευταίο τόσο στις Φυλακές Μαλανδρίνου όσο και Πανελλαδικά. 


 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

 ΚΟΚΜΟΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Μιχάλης Σάλλας : «Ιστορική διαδικασία» η αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς

Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, και σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μιχάλη Σάλλα, οι διαδικασίες διάθεσης των νέων μετοχών ξεκινούν άμεσα.

Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας, ο Μιχάλης Σάλλας, επισήμανε πως η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να γίνει την επόμενη Τρίτη, ενώ στις 7 Απριλίου, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή για τους εγχώριους επενδυτές ήτοι, του 10% της αύξησης.


Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε στο τεράστιο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, τόσο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας όσο και για την έκδοση ομολόγου. Το κλίμα για τη χώρα αλλάζει, δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσφορά.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις και για την έξοδο του ελληνικού δημοσίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. «Η αντίδραση των διεθνών αγορών δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, και την έξοδο από την κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε τον σκοπό αυτό και την επιστροφή στην ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Σάλλας.

Ο πρόεδρος της τράπεζας έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Πειραιώς και στο πώς αυτή έγινε ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος στη χώρα, όταν από 75 εκατ. ενεργητικό το 1981, έφθασε να διαθέτει σήμερα 90 δισ. ευρώ ενεργητικό και 1500 καταστήματα έναντι 10.

Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, η Τράπεζα Πειραιώς έγινε πρώτη όχι μόνο σε μέγεθος, αλλά και σε ποιότητα, στην οποία η Πειραιώς ήταν πρωτοπόρος εδώ και πολλά χρόνια, όπως στον τομέα της ηλεκτρονικής τραπεζικής, ενώ σήμερα πρωτοπορεί και πάλι με τη συμβολαιακή τραπεζική κτηνοτροφία και γεωργία.

Σύνθημα της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια, είναι η «ρεαλιστική αισιοδοξία» κατέληξε ο κ. Σάλλας.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 Ειδικότερα την αύξηση κεφαλαίου για άντληση έως 1,75 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης 1.029.411.764 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών στην τιμή των 1,70 ευρώ/ μετοχή, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς.

Έτσι σε συνέχεια της χθεσινής λήψης των σχετικών αποφάσεων από τις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και με την επιφύλαξη της λήψης όλων των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων, θα προσφερθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές έως 102.941.176 νέες κοινές μετοχές (10% των νέων μετοχών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου), στην ίδια τιμή με την τιμή διάθεσης μετοχών στο διεθνές βιβλίο προσφορών (1,70 ευρώ).

Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 2014, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές. Λεπτομέρειες θα δοθούν με νεώτερη ανακοίνωση.

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, το σύνολο των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς θα φθάσει στα 9,9 δισ. ευρώ, με το σχετικό δείκτη EBA Core Tier 1 να ανέρχεται στο υψηλό επίπεδο του 16,8% (pro-forma).

Μέσω της πραγματοποίησης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου η Τράπεζα Πειραιώς επιτυγχάνει:

• Να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να συμβάλει από ισχυρότερη θέση στην ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

• Να διευκολύνει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και να βελτιώσει περαιτέρω την σχέση εμπιστοσύνης της Τράπεζας με τους πελάτες της,

• Να αποπληρώσει πλήρως τις υφιστάμενες προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου (750 εκατ. ευρώ), βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της κεφαλαιακής της σύνθεσης,

• Να αυξήσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, καθώς η συναλλαγή θα συντελέσει στην αύξηση της διασποράς των μετοχών, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Διεθνείς Διαχειριστές (Joint Bookrunners) και οι Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A. και UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και η BNP PARIBAS ως Διεθνής Συνδιαχειριστής (Co-Lead Manager), πάντα σε σχέση με επενδυτές εκτός Ελλάδος
Κάλεσμα στην Ασπασία Μανδρέκα από το Σωματείο του Νοσοκομείου Άμφισσας...

Με ανοιχτή ανακοίνωση-κάλεσμα προς την Βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άμφισσας , ζητά να μην ψηφίσει σχετική διάταξη νομοσχεδίου  που αφορά και τους οδηγούς νοσοκομείων .

Ειδικότερα στην ανακοίνωση το Σωματείο τονίζει :

Με το Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει προαπαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια του προγράμματος Δημοσιονομικής προσαρμογής και κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος όλοι οι οδηγοί των Νοσοκομείων τίθενται σε διαθεσιμότητα και εν συνέχεια μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ.

Το άρθρο αυτό για την Φωκίδα σημαίνει ότι το μεν Νοσοκομείο Άμφισσας είναι αδύνατο να λειτουργήσει χωρίς οδηγούς στα δε Κέντρα Υγείας θα δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα στην 24ωρη εφημέρευση τους.

Καλούμε την Βουλευτή Νόμου Φωκίδας την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 να μην ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο για την διαθεσιμότητα των Οδηγών έτσι ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και οι τρεις Υγειονομικές Μονάδες του

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

 

 

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Τα 10 θέματα της νέας συνεδρίασης την Πέμπτη του Δημ. Συμβουλίου Δωρίδας

Με δέκα θέματα στην ατζέντα θα συνεδριάσει την Πέμπτη 3 Απριλίου στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας, ώρα 7:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός , τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι :

1. Έγκριση και παραλαβή της μελέτης «Μελέτη κυκλοφοριακής σύνδεσης της περιοχής οικισμού Γλυφάδας με την εθνική οδό Άμφισσας – Αντιρρίου». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλλιαμπέτσος)

2. Έγκριση και παραλαβή της μελέτης «Μελέτη περιβαλλοντικής κυκλοφοριακής σύνδεσης Γλυφάδας». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλλιαμπέτσος)

3. Αναμορφώσεις Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2014, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης)

4. Εξέταση περί καταπάτησης ή όχι κοινόχρηστου / δημοτικού χώρου στην Τ.Κ. Πανόρμου – έγγραφη προσφυγή / διαμαρτυρία δημοτών – Υπηρεσιακές ενέργειες. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός)

5. Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πτηνοσφαγείου και τυποποιητηρίου – παρασκευαστηρίου κοτοσκευασμάτων της εταιρείας «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ Α.Ε.», στη θέση Σαΐτα της Τ.Κ. Μανάγουλης του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλλιαμπέτσος)

6. Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανανέωση – τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ιχθυογεννητικού σταθμού στη θέση «Χιλιαδού», Τ.Κ. Μανάγουλης, του Δήμου Δωρίδος, της «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε.» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλλιαμπέτσος)

7. Συνδρομές σε βάσεις πληροφοριών για το έτος 2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

8. Συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά για το έτος 2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

9. Επιχορηγήσεις σε αθλητικά σωματεία για το έτος 2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

10. Επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία για το έτος 2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)


Πρώτη εβδομάδα της Τοποτηρητείας του Ιεροθέου στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας

Σήμερα θα παραστεί στους Χαιρετισμούς
στον Άγιο Γεώργιο Ευπαλίου

Ξεκίνησε από την εβδομάδα που μας πέρασε η τοποτηρητεία του Μητροπολίτη Ναυπακτίας Ιερόθεου , στη Μητρόπολη Φωκίδας με σειρά επισκέψεων και λειτουργιών.

Σήμερα στους Χαιρετισμούς θα παραβρεθεί στον Άγιο Γεώργιο Ευπαλίου
Την Παρασκευή, 21 Μαρτίου ο Ιερόθεος επισκέφθηκε τον . Μητροπολίτην πρ. Φωκίδος Αθηναγόρα στο Επισκοπείο στην Άμφισσα και συνομίλησε μαζί του και αντάλλαξαν ευχές.

Στην συνέχεια  είχε συνάντηση με τους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Νικόλαο Καραγιάννη, τους εργαζομένους στα Γραφεία και τους υπευθύνους των Ιδρυμάτων.

Το μεσημέρι επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, όπου έγινε δεκτός από την Γερόντισσα Κικιλία και την περί αυτήν Αδελφότητα.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας τέλεσε την Ακολουθία της Γ” Στάσης των Χαιρετισμών στην Παναγία μας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, παρόντος και του Φωκίδος  Αθηναγόρα.

Την Κυριακή 23 Μαρτίου, της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Ιερόθεος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνακόβης, κήρυξε τον θείο λόγο και μετά την θ. Λειτουργία συνομίλησε με την Γερόντισσα Θεοδοσία και τις Μοναχές.
Την Δευτέρα 24 Μαρτίου, παραμονή της Μεγάλης Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αμφίσσης, κήρυξε τον θείο λόγο και προεξήρχε της πανηγυρικής πάνδημης Λιτανείας.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, προσφέρθηκε κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, όπου ο Ιερόθεος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις Αρχές του τόπου και τους Ιερείς που έλαβαν μέρος στην Λιτανεία.
Την διπλή μεγάλη εορτή της 25ης Μαρτίου Ιερόθεος λειτούργησε και προεξήρχε των εορταστικών εκδηλώσεων στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, ενώ στην Άμφισσα λειτούργησε ο  Φωκίδος Αθηναγόρας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άμφισσα , τον Ιερόθεο εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος  Νικόλαος Καραγιάννης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος

 

ΡΗΤΡΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Του  ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Με μιά απόφαση πρέπει να συνοδευτεί η συζήτηση που έγινε και πρόκειται να συνεχιστεί, σχετικά με τις ρυθμίσεις στο θέμα του γάλακτος, των φαρμακείων,  και των λοιπών ευρημάτων( μπορεί και εφευρημάτων) της διαβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Με εκείνη που συνδέει τα θέματα αυτά με νέες έξυπνες και ευέλικτες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στους συγκεκριμένους χώρους, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τελικές τιμές στα προσφερόμενα προϊόντα.
Όλα τα άλλα είναι ένα κακόγουστο θέατρο σκιών, με πρωταγωνιστές τους συνήθεις ύποπτους.

Για να μη βρεθούμε, κατά συνέπεια ,ξανά στο ίδιο έργο θεατές, πρέπει όλοι αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται ως όψιμοι κήνσορες τις πολιτικής καθαρότητας και των κοινωνικών ευαισθησιών, είτε βουλευτές είναι αυτοί, είτε παράγοντες της αγοράς και του παραγωγικού τομέα, να   πιέσουν ώστε οι τελικές ρυθμίσεις να συνδεθούν  με  ρήτρες ανάπτυξης, μείωσης του κόστους των παραγόμενων προϊόντων και καταπολέμησης της ανεργίας.

Καμιά εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και κανένας τεχνοκράτης της τρόικα δεν πρόκειται να κάνει αυτή τη σύνδεση, γιατί πολύ απλά δεν είναι πρόβλημα που το νοιώθουν ως δικό τους, αλλά και γιατί επηρεάζονται από επιχειρηματικούς ομίλους , που έχουν κάθε συμφέρον να  μη συμβεί αυτό.
Η συγκεκριμένη υποχρέωση ανήκει καθ’ ολοκληρία στο πολιτικό προσωπικό της χώρας και ειδικότερα στην κυβερνητική πλειοψηφία, που καλείται να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τους προσωπικούς υπολογισμούς. Γιατί αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος ώστε οι όποιες τελικές ρυθμίσεις να έχουν ελληνοκεντρική διάσταση και να υπηρετούν εθνικούς στόχους .

Ελάχιστοι  τολμούν να αντιπροτείνουν   στην περίπτωση, για παράδειγμα, του γάλακτος , δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση μόνο για το εάν θα χαρακτηριστεί   φρέσκο γάλα ημέρας ή  φρέσκο γάλα επτά ημερών.
Πρέπει πρωτίστως, να υπάρξει αφόρητη πίεση , για την  δημιουργία ενός πρόσθετου παραγωγικού αναπτυξιακού πλαισίου, ώστε να αυξηθεί η ντόπια παραγωγή γάλακτος και αντιστρόφως να μειωθεί  η εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων ,όπως γίνεται σήμερα. Να αντιστραφεί δηλαδή, η σημερινή σχέση ντόπιας παραγωγής  που είναι 35% και των εισαγωγών που φτάνει το 65% .

Θα ήταν κάτι που θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας και θα αποδομούσε το γνωστό καρτέλ ,που μέχρι σήμερα διαμόρφωνει τις τιμές με βάσει τα δικά του συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα  του έλληνα καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας.
Μπορεί αυτή η προσπάθεια , να απαιτήσει  ορισμένες αλλαγές στον τρόπο που εφαρμόζεται ειδικά στην Ελλάδα η κοινή αγροτική πολιτική και το κοινοτικό πλαίσιο για την κτηνοτροφία. Όμως αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για την πολιτική ηγεσία της χώρας και όχι οι μικρόψυχοι υπολογισμοί  για αδιατάρακτη  βουλευτική σταδιοδρομία ορισμένων.

Γιατί  επικεντρώνεται, για να πάμε σε ένα δεύτερο παράδειγμα, η συζήτηση  για το μεγάλο θέμα των φαρμάκων , σε αυτό το αντιπαραγωγικό και σαφώς διαχειριστικό πλαίσιο ,που τροφοδοτεί μικρο-αντιθέσεις και δεν απαντά στις σημερινές προκλήσεις ;
Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι μόνο, αν θα πωλούνται ορισμένα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, από σούπερ-μάρκετ. Ούτε αν θα δημιουργηθούν αλυσίδες φαρμακείων που μπορεί να ελέγχονται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πάνω απ’ όλα είναι , εάν αναζητήθηκαν με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο, οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διευρυνθεί ο εγχώριος κύκλος παραγωγής και ο αποτελεσματικός όσο και προσοδοφόρος τρόπος διακίνησης των φαρμάκων, ώστε τα φάρμακα που φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση να είναι φτηνότερα και το ίδιο δραστικά.  
Εάν η ελληνική πολιτική ηγεσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ,αποφασίσουν να διαπραγματευτούν και να διεκδικήσουν  τις ρήτρες που προαναφέραμε, καμμιά κοινοτική διάταξη περί ανταγωνισμού η περί προστατευτισμού, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο .   Γιατί πολύ απλά , έχουν όλα τα επιχειρήματα με το μέρος τους. Μένει να το τολμήσουν


* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Ο Θ.Γιαννόπουλος,Σάββατο στην Άμφισσα παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο της Φωκίδας

Το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 18.00 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Γιαννόπουλος θα παρουσιάσει τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη  καθώς και το ψηφοδέλτιο του στη Φωκίδα.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών στην πλατεία Κεχαγιά.

Εκδήλωση στη Δωρική Στέγη Αθήνας για τις Γερμανικές καταστροφές στη Δωρίδα

Θα γίνουν σημαντικές ομιλίες για την πορεία
των Γερμανικών αποζημιώσεων

Μνημόσυνο Τιμής και Μνήμης για τα θύματα και τις καταστροφές της Γερμανικής θηριωδίας στα χωριά της Δωρίδας κατά τη διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής, θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 18:00 μ.μ. στην Δωρική Στέγη,(Ιέρωνος 6 & Τιμοθέου 1, στο Παγκράτι ),  ο Δήμος Δωρίδας και η Δωρική Αδελφότητα.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες για τις εξελίξεις και την πορεία των γερμανικών αποζημιώσεων προς τα θύματα, ως ακολούθως:

- Δρ. Βασίλειος Καρκούλιας, Πρόεδρος της παν. Ένωσης θυμάτων Γερμανικής Κατοχής: Θύματα και αποζημιώσεις.
- κ. Τζανέτος Γκούσκος, Οικονομολόγος: Το ύψος του κατοχικού δανείου.
- κ. Γιώργος Λεκάκης, Συγγραφέας – δημοσιογράφος: Κλαπέντες πολιτιστικοί θησαυροί.
- κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, Ναύαρχος: Η σημερινή εξέλιξη.
- κ.κ. Δημ. Κωλέττης και Περικλή Δανόπουλος, Οικονομολόγοι: Κατοχικά δάνεια, διεθνείς συμβάσεις και το σήμερα.

Η εκδήλωση θα έχει και την στήριξη της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων.

 

 

 

1814-2014 : 200 ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ και η Ιστοσελίδα Ρουμελιώτικο Παρόν (www.roumeliotikoparon.gr), σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και τους Φιλικούς στο Μεσολόγγι, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

    Κ.  Καρκανιάς     Λαμπρινή Κουφάκη

Με την χορηγία του Δήμου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
1. Απαγγελία του Όρκου των Φιλικών από τον ηθοποιό Θανάση Σαράντο.
2. Χαιρετισμός από τον Κ. Καρκανιά, Πρόεδρο της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ.
3. Παναγιώτης Κουφάκης, Δημοσιογράφος - «Η Φιλική Εταιρεία».
4. Σταθακόπουλος Δημήτριος, Δικηγόρος, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Μουσικολόγος «Η Φιλική Εταιρεία και οι Φιλικοί στο Μεσολόγγι».

 Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Παπουτσάκη..

 ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Υπό την Διεύθυνση του Σπύρου Χολέβα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1. Ο καιρός αδελφοί (Ποίηση: Ρήγα ή Σπ. Τρικούπη – Μουσική: Εθνική Ελληνική Μελωδία αγνώστου)
2. Ο Θούριος του Ρήγα ( Ποίηση: Ρήγα Φεραίου – Μουσική: Χρ. Λεοντή)
3. Δεύτε Παίδες των ΕλλήνωνΎμνος Εθνικός του Ρήγα  (Μουσική: Χρ. Λεοντή)
4.Μητέρα Μεγαλόψυχη ( Ποίηση: Δ Σολωμού – Μουσική: Γ. Μαρκόπουλου)
5. Μισολόγγι (Ποίηση: Κ. Παλαμά – Μουσική: Θ. Σακελλαρίδη).

 

ΚΛΟΠΗ στο Κουμεντάρι Κροκυλείου

Το πανέμορφο και ιστορικό Κροκύλειο
Ένα δυσάρεστο γεγονός συνέβη στην είσοδο  των Βαρδουσίων στη θέση Κουμεντάρι της τοπικής Κοινότητας  Κροκυλείου.

Κατά την διάρκεια της νύχτας από 25 προς 26 Μαρτίου διαπιστώθηκε ότι σ αυτό το υπέροχο σημείο στάσης για όλο τον κόσμο που υπήρχαν τρία τραπέζια με τους ανάλογους πάγκους είχε κλαπεί  το ένα τραπέζι και οι δυο πάγκοι.
Η στερέωση τους  ήταν  πολύ  καλή στο έδαφος προς αποφυγή κλοπής ,και όμως  κάποιοι  ιδικοί αφαίρεσαν αυτά τα όμορφα έπιπλα  που κοσμούσαν τις βρύσες .και ήταν σταθμός ανάπαυσης στο συγκεκριμένο σημείο.
Ένα τέτοιο τραπέζι με δύο πάγκους έκλεψαν

Κατευθείαν έγινε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Λιδωρικίου αλλά και στο αστυνομικό τμήμα Ευπαλίου από τον Πρόεδρο της κοινότητας Κροκυλείου Δημήτριο Αθ. Μπαρμπούτη.


ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΊΖΕΙ ΚΑΤΙ, Η ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΑΣ ΕΠΟΙΚΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟΥ ΣΤΟ τηλ.6946977060 Η ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ ΣΤΟ τηλ.22660-22100

 

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Η ανησυχία των ανώνυμων ... ποντικογράφων

Του Περικλή Λουκόπουλου

Διάβασα σήμερα στο  «Δωρικό Ποντίκι», ένα blog χωρίς ιδιοκτήτη ή διεύθυνση, (δυστυχώς υπάρχουν και πολλά άλλα που κρύβουν την ταυτότητά τους, όπως οι δοσίλογοι καταδότες  στους Γερμανούς που έκρυβαν τα πρόσωπά τους στη κατοχή) , την είδηση ότι έχουν ψυχραθεί οι σχέσεις μου με τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη.

Διακονώ την δημοσιογραφία εδώ και 35 χρόνια , πιστεύω με ευπρέπεια και την απαραίτητη δεοντολογία, ως επαγγελματίας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης που εργάστηκα αυτά τα χρόνια.
Ήμουν και είμαι φίλος και με τον Καπεντζώνη και με τον Παγώνη και με τον Τσακούμη και με τον Κουλούλα και με τον Τριανταφύλλου και με τον Κούγια και όλους τέλος πάντων που ασχολούνται με τα κοινά και πασχίζουν για τον καλό του τόπου μας.

Στο blog που διευθύνω DORIDA News, μαζί με τους συνεργάτες μου, καταγράφουμε ειδήσεις που αφορούν άμεσα ή έμμεσα μόνο την Δωρίδα , τηρώντας ευλαβικά τη  δημοσιογραφική δεοντολογία.
Αυτό πιστεύω ότι οι συμπατριώτες μας Δωριείς σε όλο τον κόσμο το έχουν εκτιμήσει  και έχουν φέρει το DORIDA News μακράν πρώτο σε επισκεψιμότητα, κάπου 4.000 επισκέπτες.

Τους ευχαριστούμε και τους υποσχόμαστε ότι έτσι θα συνεχίσουμε.
Όσο για την ψυχρότητα με τον Δήμαρχο ή κάποιο άλλο δημόσιο πρόσωπο ας μην ανησυχούν οι …ανώνυμοι ποντικογράφοι.

Υ.Γ.  Με την ευκαιρία που μιλήσαμε για τον εαυτό μας , θερμή παράκληση σε όλα τα site ή blog της περιοχής μας που αντιγράφουν κάποια είδηση από το blog μας, ας αναφέρουν στο τέλος ότι την έχουν πάρει από το DORIDA News. Eμείς το κάνουμε. Το απαιτεί η στοιχειώδης δημοσιογραφική  δεοντολογία.

Μαχαίρωσε σωφρονιστικό υπάλληλο ισοβίτης των φυλακών Μαλανδρίνου

Άλλο ένα αθώο θύμα στη Δωρίδα, έπεσε στο βωμό του καθήκοντος. Αλβανός ισοβίτης στις φυλακές Μαλανδρίνου μαχαίρωσε μέρα μεσημέρι σωφρονιστικό υπάλληλο.

Ήταν 47 ετών , πατέρας 2 παιδιών με καταγωγή από το Αγρίνιο.

Και το αμείλικτο ερώτημα ξανατίθεται.

Πόσο αθώο αίμα θα χυθεί ακόμα , επειδή η πολιτεία δεν θεσπίζει αποτελεσματικά μέτρα ;

Πόσες οικογένειες θα πρέπει να θρηνήσουν ακόμα τους ανθρώπους τους ;

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ο Αλβανός ισοβίτης Ιλία Καρέλι στις 12:30 το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου επιτέθηκε με μαχαίρι στον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη , που το κάρφωσε στο λαιμό.

Ο άτυχος υπάλληλος άφησε την τελευταία του πνοή πριν προλάβουν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο της Άμφισσας.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ισοβίτης ήταν σε κατάσταση αμόκ όταν επιτέθηκε στον υπάλληλο και φώναζε «δεν μ΄ αφήνετε να δω την μάννα μου , θα πάρω τη ζωή ενός από σας».

Ο Ιλία Καρέλι είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για άλλη ανθρωποκτονία και πριν λίγες ημέρες είχε κάνει αίτηση να του δοθεί άδεια , που δεν έγινε αποδεκτή από τις αρμόδιες αρχές.

 ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ

Αμέσως μετά το στυγερό έγκλημα το Δ. Σ των Υπαλλήλων των Φυλακών του Μαλανδρίνου ανακοίνωσε τα εξής :

Μετά το θλιβερό γεγονός της στυγερής δολοφονίας του Συναδέλφου-Φίλου-Πατέρα Γεωργίου Τσιρώνη, νιώθουμε την ανάγκη εν πρώτοις να εκφράσουμε τα ειλικρινά και θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του.

Νοιώθουμε όμως και την ανάγκη να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τις συνθήκες που μας έχουν αναθέσει να χειριστούμε.

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως τις δυσχέρειες του χώρου και έχουμε προειδοποιήσει για λουτρό αίματος.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΩΡΓΟ!!!!
Το Δ.Σ.

Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας για μια Νέα Αρχιτεκτονική στη Δωρίδα

Το Σάββατο 22/3/2014 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Ευπάλιο η προγραμματισμένη ανοιχτή συγκέντρωση για μια Νέα Αρχιτεκτονική στη Δωρίδα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε ένας δημιουργικός διάλογος γύρω από τη χωροταξική υπόσταση του σημερινού δήμου Δωρίδας και τα φαινόμενα δυσλειτουργίας που απορρέουν απ’ αυτήν.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η υφιστάμενη περιφερειακή διοικητική ένταξη του δήμου.
Την όλη συζήτηση τη χαρακτήρισε η ειλικρίνεια των προθέσεων όλων όσων συμμετείχαν, η εξωτερίκευση ενός ενδόμυχου προβληματισμού, η διαπαραταξιακή αντιμετώπιση του θέματος μακριά από οποιαδήποτε τοπικιστική διάθεση, καθώς και η προτροπή να δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια.
Για το συντονισμό της δε, συστήθηκε Επιτροπή για τη στελέχωση της οποίας υπήρξε έντονο ενδιαφέρον.

Για τους λόγους αυτούς η συνάντηση κρίνεται ως επιτυχής.

Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

Κείμενο – Ψήφισμα
της ανοιχτής συγκέντρωσης πολιτών Δωρίδας

Εμείς, οι πολίτες της Δωρίδας, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 22/3/2014 στο Ευπάλιο,

έχοντας υπόψη:

την επιταγή του Συντάγματος ότι «η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες»,

το πνεύμα του νομοθέτη ότι «ουσιαστική αυτοδιοίκηση χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη δεν νοείται»,

ότι η βιωσιμότητα ενός δήμου προκύπτει εφόσον διασφαλίζεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαφόρων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών, εξυπηρετήσεων και υποδομών,

την κοινή διαπίστωση ότι η σημερινή Αρχιτεκτονική του δήμου Δωρίδας και η διοικητική του ένταξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω προαπαιτούμενα αλλά και αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη βιωσιμότητά του,

έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών που απορρέουν από την ιδιότητα του ενεργού πολίτη,

και προτάσσοντας το συμφέρον της περιοχής έναντι οιουδήποτε άλλου,

Καλούμε

Όλους όσους εμπλέκονται ή θα εμπλακούν ενεργά στο τοπικό αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι να αφουγκραστούν την κοινωνία, να υιοθετήσουν το πάνδημο αίτημά της για μια Νέα Αρχιτεκτονική στο δήμο Δωρίδας και να το υποστηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Νέο ΔΣ Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας

Οι αντιπρόσωποι των χωριών της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΒΔ Δωρίδας που εκλέχθηκαν από την Γενική Συνέλευση της 16ης Φεβρουαρίου 2014, συνεδρίασαν βάση του καταστατικού και συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τρίγκας Γιάννης
Διακόπι
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Α’
Μπίμπας Χρήστος
Πενταγιοί
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Β’
Κοντός Θανάσης
Κερασιά
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γραββάνης Βαγγέλης
Κροκύλειο
ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ζηνόβης Βασίλης
Αλποχώρι
ΤΑΜΙΑΣ
Φλώρου Ζωή
Κριάτσι
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αποστολοπούλου Χαρίκλεια
Δάφνος
Μαυραγάννης Γιάννης
Αρτοτίνα
Αναστασίου Αναστάσιος
Διχώρι
Νικολόπουλος Γιώργος
Ζωριάνω
Λάζος Παναγιώτης
Κάλλιο
Χαραλαμπόπουλος Γιώργος
Κλήμα
ΜΕΛΗ
Ανέστος Γιώργος
Κόκκινος
Χολέβας Δημήτρης
Κονιάκος
Τσατούχας Κώστας
Κουπάκι
Κολίτσα Θάλεια
Περιβόλι
Χαραλαμπόπουλος Δήμος
Τρίστενο
Μητρόπουλος Χρήστος
Ψηλό Χωριό