Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Λίστα με 35 ανοιχτά Δωρικά προβλήματα έδωσε ο Καπεντζώνης στο Μπακογιάννη

Λίστα με 35 ανοιχτά και εκρεμούντα προβλήματα της Δωρίδας παρέδωσε με υπόμνημα ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Στρερεάς Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη κατα την επίσκεψη του τελευταίου στο Λιδωρίκι.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να θέσει υπ’ όψη και να αναπτύξει στον  Κ.Μπακογιάννη τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν για χρόνια τη Δωρίδα και υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση.

Ο Καπεντζώνης ανέφερε στον υποψήφιο Περιφερειάρχη ότι, στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του Καλλικράτη, η συνεργασία μας με την Περιφέρεια υπήρξε εποικοδομητική. Όμως τα χρόνια προβλήματα της περιοχής μας, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, οι εγγενείς δυσκολίες του Καλλικράτη και η έλλειψη πόρων, αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες καθυστέρησης έργων και υποδομών στην περιοχή μας.

Ειδικότερα ο Καπεντζώνης επισήμανε στη συζήτηση μεταξύ άλλων,

1. Τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη λίμνη του Μόρνου, αφού δεν υφίσταται παραλίμνιος αγωγός. Τους πολλούς περιορισμούς στην ανάπτυξη της περιοχής γύρω από αυτή και τα ανύπαρκτα ανταποδοτικά οφέλη από την πολιτεία.

2. Την ανυπαρξία βιολογικών καθαρισμών σε όλη σχεδόν την παραλιακή ζώνη, καθώς και στο Λιδωρίκι.

3. Το θέμα των εξορύξεων στην περιοχή της Γκιώνας που πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπεύθυνο, αναπτυξιακό, οικολογικό και περιβαλλοντικό τρόπο.

4. Τα θέματα των οδικών αξόνων και των επιπτώσεων τους στην ανάπτυξη της περιοχής.

5. Τα λιμενικά έργα.

6. Την υποβάθμιση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου.


Ο Μπακογιάννης ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τα υπόλοιπα στελέχη για την αναλυτική ενημέρωση που του έκαναν και δεσμεύτηκε ότι μαζί με τους συνεργάτες του θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις με στόχο και γνώμονα την αναβάθμιση της Περιφέρειάς μας και ασφαλώς της Δωρίδας, η οποία κυρίως εξαιτίας του καυτού θέματος της λίμνης μένει αναξιοποίητη.


Επίσης, ανέφερε ότι ο ίδιος ως Δήμαρχος του όμορου Δήμου Καρπενησίου, γνωρίζει πώς μπορούν να αντληθούν κοινά προγράμματα και κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορούν σε περιφερειακούς μικρούς Δήμους.


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι  Ευσταθίου Ανδρέας και Καραχάλιος Δημήτρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Ζέτος Παναγιώτης, ο Αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου,  Παγώνης Τάσος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λιδωρικίου Μπάμπης Πέτρου και ο τ. Νομαρχιακός Σύμβουλος,  Μπάμπης Κατσαρός.

Συνεχίζεται το πρωτάθλημα Α΄κατηγορίας με τους αγώνες της 17ης αγωνιστικής

Ξεχωρίζει το ντέρμπι του Απόλλωνα Ευπαλίου με τον Αμφισσαϊκό


Του Τάσου Τσόλκα

Μετά την διακοπή για το τριήμερο των Απόκρεω συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της Α΄Κατηγορίας Φωκίδας με τους αγώνες της 17ης αγωνιστικής.

Ήδη ο Κυπελούχος Φωκίδας 2013-14 Αστέρας Ιτέας, δεν φαίνεται ότι στους εναπομείναντες αγώνες θα κινδυνεύσει να χάσει την πρώτη θέση κατακτώντας και το πρωτάθλημα.

Αναλυτικά οι αγώνες , οι ώρες και τα γήπεδα που θα διεξαχθούν,

Σάββατο 8 Μαρτίου ώρα 15:00
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                         Γήπεδο Πολυδρόσου
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΑΜΦΙΣΑΪΚΟΣ                                        Γήπεδο Μαλαμάτων

Σάββατο 8 Μαρτίου ώρα 17:00
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                  Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας

Κυριακή 9 Μαρτίου ώρα 14:00
ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                  Γήπεδο Μαλαμάτων

Κυριακή 9 Μαρτίου ώρα 15:00
ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                                 Γήπεδο ΓαλαξιδίουΒραβεύτηκαν Σωτηρόπουλος και Σταύρου

Για άλλη μια φορά ο Αν. Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αριστομένης Σωτηρόπουλος από το Τρίκορφο Δωρίδας, με τον εδώ και χρόνια συνεργάτη του και ταλαντούχο προπονητή Σταύρο Σταύρου, βραβεύτηκαν για την παρουσία τους στην Αθλητική Ακαδημία Ναυπάκτου.

Ο πρώτος για την επιστημονική υποστήριξη και ο δεύτερος για την καθοδήγηση της ομάδας, στο βασικότερο κομμάτι της χρονιάς και για 4 μήνες , μιας και δεν συνεχίζουν για άλλους λόγους πλέον στο σωματείο της Ναυπακτίας.

Τα αποτελέσματα τους γνωστά, αφού η  νεανική ομάδα οδεύει στα μπαράζ για άνοδο στην επόμενη κατηγορία.

Το τεχνικό δίδυμο γνωστό στην περιοχή μας από το πέρασμα του από τον Απόλλωνα Ευπαλίου, που έστω και με τα προβλήματα της εποχής τότε, κατάφεραν να παρουσιάσουν έργο αξιοζήλευτο.

Τους ευχόμαστε σύντομα να τους ξαναδούμε  μαζί επί το έργον ....

Μήνυμα για ώρα ευθύνης από όλους στην πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

Πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα, η πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φωκίδας με ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, βουλευτή Λακωνίας.

Στις ομιλίες τους ο Αναπληρωτής Υπουργός αλλά και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λεωνίδας Καραμπάρμπας,  τόνισαν ότι στην πορεία για τις Ευρωεκλογές και για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές τέτοιου είδους πολιτικές συναντήσεις είναι πολύ σημαντικές καθώς είναι ώρα ευθύνης για όλους.
 
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων οι ομιλητές επισήμαναν :

«Όλοι έχουμε συνεισφέρει, έχουμε δώσει πολλά αλλά και έχουμε πάρει από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. που του έλαχε την ώρα της κρίσης να είναι στην κυβέρνηση και να πρέπει να πάρει σκληρές, δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για την πορεία της Χώρας.

Αποφάσεις που πολεμήθηκαν αλλά τελικά τη συνταγή υιοθέτησε και η Ν.Δ. και η ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά όπως φαίνεται θα υιοθετήσουν και οι άλλοι όψιμοι επαναστάτες.

Θέλουμε να καλέσουμε όλα τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί όλοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία, να δώσουμε αποστομωτικές απαντήσεις σε απαξιωτικές εκφράσεις που ακούγονται από τους δήθεν υπερασπιστές της Αυτοδιοίκησης και να συγκροτηθούν ψηφοδέλτια νίκης, γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το κόμμα που έκανε τομές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όταν ΟΛΟΙ οι άλλοι τις καταψήφιζαν.

Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε μάθει να πολιτευόμαστε μόνο στα εύκολα, όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χτυπούσε σαραντάρια, αλλά είμαστε μαχητές και στα δύσκολα.

Οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται.»

Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ

Μετά από τρία και πλέον χρόνια εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» κοινή είναι η διαπίστωση ότι η «Αρχιτεκτονική» του όσον αφορά το Δήμο Δωρίδας αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της στρεβλής εφαρμογής του.

Η προσδοκία του νομοθέτη για τη δημιουργία ενός Δήμου που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών για μια αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόρρω απέχει της πραγματικότητας.

Η ιδιόμορφη συγκρότηση του Δήμου Δωρίδας από ένα σύνολο πενήντα πέντε μικρών και διάσπαρτων χωριών, χωρίς την ύπαρξη αστικού κέντρου και χωρίς την απαραίτητη επι-κοινωνία, καθώς και η εκτός κάθε λογικής διοικητική ένταξή του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έδρα την απόμακρη Λαμία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με έδρα την ακόμα πιο απόμακρη Λάρισα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη συνταγματική πρόβλεψη: «η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Ταυτόχρονα δε εξηγούν την εμφανέστατη δυσλειτουργία του και αποτελούν τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανάπτυξής του. Συμπέρασμα: το μέλλον του Δήμου προμηνύεται δυσοίωνο.

Τι κάνουμε;

Σήμερα, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές προ των πυλών, δεν αρκεί να παραμένουμε στη διαπίστωση του προβλήματος. Πολύ δε περισσότερο δεν επιτρέπεται να το σκεπάζουμε υποβαθμίζοντάς το ή να το μεταθέτουμε για άλλη μια φορά στο μέλλον, με το επιχείρημα ότι δεν είναι του παρόντος. Αντίθετα, οι όποιοι προβληματισμοί πρέπει να μετατραπούν σε δημιουργικό διάλογο. Η συζήτηση για την υφιστάμενη χωροταξική υπόσταση του Δήμου Δωρίδας είναι τώρα ακόμα πιο επίκαιρη, επιβεβλημένη και αναγκαία.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η ιδιότητα του ενεργού πολίτη, θεωρούμε άκρως σημαντικό να είμαστε ωφέλιμοι, και όχι κατ’ ανάγκην αρεστοί.

Σκοπός μας: η ανάδειξη του αιτήματος για μια Νέα Αρχιτεκτονική στην περιοχή και η επικύρωσή του από την τοπική κοινωνία. Η αναζήτηση με τη βοήθεια έγκυρου επιστημονικού φορέα εκείνης της συγκρότησης, της περιφερειακής ένταξης και της οργανωτικής δομής η οποία θα εγγυάται έναν κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο Δήμο.

Επιθυμία μας: η διαπαραταξιακή υιοθέτηση του προβληματισμού μας όσον αφορά την αναζήτηση της προσφορότερης λύσης για ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Δήμο, μακριά από οποιαδήποτε τοπικιστικά κίνητρα ή μικροπολιτική αντιμετώπιση του θέματος.

Καλούμε κάθε πολίτη του Δήμου Δωρίδας και (κυρίως) όσους εμπλέκονται ή θα εμπλακούν ενεργά στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής ή μέλη ψηφοδελτίων σε ένα δημιουργικό διάλογο.

Ανοιχτή συγκέντρωση για συζήτηση:

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014, ΩΡΑ 6:30 μ.μ. στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

Ομάδα Πρωτοβουλίας για μια ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ

Με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη συναντάται σήμερα ο Γιώρ. Καπεντζώνης

Με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στην Αθήνα ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί το σημαντικό πρόβλημα της ομαλής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου με την αναγκαία στελέχωσή του από γιατρούς.

Ήδη ο Δήμαρχος είχε ζητήσει εδώ και 15 ημέρες το ραντεβού αυτό από τον Υπουργό για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Με την προσωπική μεσολάβηση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο Λιδωρίκι , το ραντεβού κλείστηκε τηλεφωνικά  για σήμερα το πρωί στο Υπουργείο.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο Δήμαρχος θα έχει ακόμα άλλα δύο ραντεβού.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας για να συζητηθούν οι τελικές λεπτομέρειες και να προωθηθεί η σχετική Υπουργική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για την ίδρυση και λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας .

Η απόφαση έχει παρθεί εδώ και αρκετούς μήνες από το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας και έχει υπογραφεί η σχετική νομοθετική πράξη από το συναρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συνάντηση θα έχει επίσης ο Δήμαρχος και με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για μια σειρά εκκρεμή θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Στις συναντήσεις αυτές τον Δήμαρχο θα συνοδεύει και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος.Καμπανάκια στις κομματικές ηγεσίες οι εκλογές στον ΔΣΑ και τα Επιμελητήρια

Του Θανάση Λουκόπουλου *

Ελάχιστοι ήταν σε θέση να προβλέψουν το θριαμβευτικό ποσοστό 70%, με το οποίο ο Βασίλης Αλεξανδρής ανεδείχθη νέος πρόεδρος του ΔΣΑ. Λίγο περισσότεροι ήταν αυτοί που εξιχνιάσαν τι ακριβώς προηγήθηκε αυτού του αποτελέσματος.

Ωστόσο, η κοινωνία και οι ενεργοί πολίτες, είχαν στείλει άλλα δύο μηνύματα που αφορούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν στο Τεχνικό και στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπου ψήφισαν πάνω από 50.000 επιστήμονες.

Μαζικοί επαγγελματικοί χώροι που, κατά τεκμήριο, η ψήφος δεν είναι μόνο για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ούτε συντεχνιακή, αλλά βαθιά πολιτική.

Οι εκλογές στους τρεις αυτούς επαγγελματικούς χώρους ανέδειξαν ηγεσίες που προέρχονται από την κεντροαριστερά και ευρύτερη αριστερά. Από ένα χώρο δηλαδή που κατά το παρελθόν στεγαζόταν στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σήμερα αρνούνται ή ξορκίζουν αυτή την πορεία και στάση ζωής.

Είναι ηγεσίες που βρίσκονται απέναντι στη ΝΔ, απορρίπτουν τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ και διακωμωδούν τις αγωνιώδεις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να παρουσιαστεί ως ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Πολιτικά μεθερμηνευόμενα τα γεγονότα αυτά, μπορεί να μην παράγουν γενικευμένα πολιτικά συμπεράσματα, όμως αναδεικνύουν από τη μια μεριά τη ροή, την κατεύθυνση και την ποιότητα των προβληματισμών και των ζυμώσεων που συντελούνται στο εκλογικό σώμα.

Από την άλλη καταγράφουν την δυσαρμονία μεταξύ της στόχευσης αυτών των προβληματισμών και των πολιτικών σχεδιασμών που γίνονται στα αποστεωμένα επιτελεία και τις ηγετικές ομάδες των κομμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συντελέστηκε στους τρεις αυτούς επαγγελματικούς χώρους, αφορά κατά κύριο λόγο και τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Αφορά τη ΝΔ, γιατί η ηγεσία της επιμένει να θεωρεί ότι μπορεί να συντηρεί στα ίδια γνωστά επίπεδα, πολιτικές θέσεις και στελεχιακό δυναμικό, επικαλούμενη τον «μπαμπούλα» της επόμενης, ενδεχομένως, αριστερής κυβέρνησης, που κατά την αντίληψή της θα καταστρέψει τη χώρα.

Να συντηρεί παρωχημένα πρότυπα και αντιλήψεις, με την προσδοκία και μόνο ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει τον κορμό γύρω από τον οποίο θα σχηματιστεί και η επόμενη κυβέρνηση.

Και επιπλέον την αφορά γιατί συνεχίζει να υποστηρίζει στελέχη, ως υποψηφίους σε διάφορους συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς χώρους, χωρίς το απαραίτητο ηθικό και κοινωνικό εκτόπισμα.
 
Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Και φυσικά καταδικάζεται με την πρώτη ευκαιρία.

Αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η ηγεσία του εμφανίζεται να υπερεκτιμά τις δυνατότητες των στελεχών που διαθέτει, όταν είναι φανερό πως ούτε την απαιτούμενη κοινωνική αναφορά διαθέτουν, ούτε την αξιοπιστία, ούτε την πολυσυλλεκτική δράση και έκφραση.

Και το πιο σημαντικό, την αφορά γιατί παρά τα λάθη και τις παλινωδίες, θεωρεί ακόμα και σήμερα πως πρέπει να υπερισχύσουν και να κυριαρχήσουν οι θέσεις που προβάλλει, τόσο για την έξοδο από την κρίση, όσο και για τη διαχείριση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα, αλλά που η ίδια δεν τολμά ούτε να παρουσιάσει, ούτε να διεκδικήσει. Αυτό καταγράφεται και σχολιάζεται αναλόγως, από τους σκεπτόμενους πολίτες.

Αφορά επίσης το ΠΑΣΟΚ, γιατί η σημερινή ηγεσία του, εξακολουθεί να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει πώς για τις καταστροφικές επιλογές του παρελθόντος, οι οποίες σήμερα το ισοπεδώνουν εκλογικά, δεν ευθύνονται μόνο τα γνωστά στελέχη που ταυτίστηκαν με την διαπλοκή και τη διαφθορά.

Ευθύνεται και η παραμορφωτική νόθευση του πλαισίου των πολιτικών και ιδεολογικών του θέσεων. Ευθύνεται και το γεγονός πως η ανάδειξη των νέων σύγχρονων και προσαρμοσμένων στη σημερινή συγκυρία θέσεων, δεν γίνεται με συλλογικό και συμμετοχικό τρόπο, αλλά με επινοήσεις της ηγεσίας, δηλαδή του Ευ. Βενιζέλου.

Ευθύνεται ακόμα γιατί σε αυτή τη λογική έχει βάλει όλο το εναπομείναν μεσαίο και ανώτερο στελεχιακό δυναμικό, το οποίο είναι φυσικό και επόμενο να αποκόπτεται από τις ουσιαστικές διεργασίες που γίνονται στους κοινωνικούς χώρους και ως εκ τούτου να μην μπορεί να μετασχηματίσει τους προβληματισμούς, ούτε φυσικά να εμπνεύσει.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι χιλιάδες δικηγόροι, μηχανισμοί, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, εξέλεξαν στις ηγεσίες τους στελέχη που κινούνται μεν πολιτικά σε αυτό τον παραταξιακό χώρο, όμως έχουν μια ριζικά διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη από τα στελέχη στα οποία θέλει να ποντάρει η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Κατά συνέπεια, τα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών στους τρεις προαναφερόμενους επαγγελματικούς χώρους, στέλνουν πολυσήμαντα πολιτικά μηνύματα, τα οποία καμιά από τις σημερινές ηγεσίες των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς, δεν μπορούν να εγκλωβίσουν στα στενά όρια των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και των προσωπικών φιλοδοξιών.

Στέλνουν, δηλαδή, με απλά λόγια σε αυτές τις ηγεσίες το μήνυμα, ότι οι θέσεις που μπορεί και πρέπει να διαμορφώσει ο ευρύτερος κεντροαριστερός χώρος, η επεξεργασία, η προβολή και η ανάδειξή τους, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας κλειστής ομάδας ευνοημένων στελεχών.

Για τον απλό λόγο, πως μόνο υπό αυτή την οπτική μπορεί να αποκτήσει ουσία και προοπτική , η επιλογή των συγκλήσεων και συνεργασιών που φτάνει μέχρι την συγκρότηση της αντίστοιχης κυβέρνησης.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Ο Βασίλης Αλεξανδρής νέος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας

Με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας , που έφτασε στο 70,67% , ο δικηγορικός κόσμος της Πρωτεύουσας επέλεξε για Πρόεδρο τον ανεξάρτητο υποψήφιο Βασίλη Αλεξανδρή.

Αμέσως μετά την εκλογή του Βασίλης Αλεξανδρής δήλωσε:

« Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα . να αυξήσουμε το κύρος και να καθιερώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Την απόφαση αυτή θέλουμε να την πάρουμε και να την υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Χωρίς διαχωρισμούς.»

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι « το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έπαθλο για κανέναν κομματικό σχηματισμό».

Ο Βασίλης Αλεξανδρής είναι ένας καταξιωμένος ποινικολόγος, γιός του αείμνηστου βουλευτή και Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Στάθη Αλεξανδρή, με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας.


 

Δεν φεύγουν οι 5 αστυνομικοί Ευπαλίου

Σάλος δημιουργήθηκε ξαφνικά με την αιφνίδια διαταγή της Αστυνομικής Διεύθυνσης, κατόπιν άνωθεν εντολής, να μετακινηθούν πέντε αστυνομικοί από το Ευπάλιο στην Ερατεινή.

Η άνωθεν βέβαια εντολή σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες , ήταν του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Αθ. Ανδρεουλάκου.

Τελικά η  περιβόητη διαταγή αποσύρθηκε.

Η απόφαση αυτή είχε βρει αντίθετη και τη βουλευτή  Ασπασία Μανδρέκα, η οποία αντέδρασε στην κατεύθυνση να μην γίνει αυτή η κίνηση, διότι αποδυναμώνει το τμήμα του Ευπαλίου που είναι και μεγάλη περιοχή, αλλά και επιβαρυμένη.

Όπως μάλιστα τόνιζαν αστυνομικοί κύκλοι , μόνο τα στατιστικά των τροχαίων ατυχημάτων και άλλων συμβάντων να δούμε, θα καταλάβουμε όλοι που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη

Δωρεάν διάθεση αντιγριπικών εμβολίων από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, στα πλαίσια του ετήσιου εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, ενημερώνει όσους συμπολίτες μας, επιθυμούν ή χρίζουν εμβολιασμού και αδυνατούν να βρουν το εμβόλιο στο ελεύθερο εμπόριο, ότι στην υπηρεσία μας υπάρχουν αδιάθετα αντιγριπικά εμβόλια.

Σε προτεραιότητα βέβαια, παραμένουν οι άποροι και ανασφάλιστοι.

Η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, αυξάνει τη δραστηριότητά της κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
 
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία στο τηλ: 22653-50530 ,υπεύθυνη υπάλληλος Χ. Κατσαρέλη.Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014

Πολιτικη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

Πολιτική εκδήλωση διοργανώνει η Νομαρχιιακή του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας στην Άμφισσα με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 18:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Άμφισσας (Πλατεία Κεχαγιά)..

Ομιλητής θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής Λακωνίας.
Αποκριάτικο - καρναβαλικό ξεφάντωμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολοφώνας

Πρωτοπόρος ήταν και στις αποκριάτικες εκδηλώσεις ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Τολοφώνας.

Το Σάββατο 1η Μαρτίου , παραμονή της Αποκριάς ο σύλλογος οργάνωσε ένα πανέμορφο μασκέ πάρτι στον αποκριάτικα διαμορφωμένο και στολισμένο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Τολοφώνας. Οι αίθουσες πλημμύρησαν από τους ήχους της καρναβαλικής μουσικής το DJ μας PIPOS, και το αστείρευτο κέφι για ώρες όλων.


Παραβρέθηκαν πάνω από 150 παιδιά και γονείς που διασκέδασαν με την ψυχή τους χορεύοντας , με αποκριάτικα πειράγματα και απολαμβάνοντας τον πλούσιο μπουφέ που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος.

Την Κυριακή της Αποκριάς ο σύλλογος πήρε μέρος με μεγάλη επιτυχία στο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ με δικό του κατασκευασμένο άρμα .

Το άρμα είχε σαν θέμα «ΟΙ ΚΟΙΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ».

Ήταν ένας τεράστιος κήπος που τον «καλλιεργούσαν» τέσσερις κηπουροί και ακολουθούσαν 40 πεζοπόρα παιδάκια ντυμένα λουλούδια !

 
 

 

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Νεκρή οικιακή βοηθός στη Μανάγουλη

Νεκρή έπεσε ξαφνικά μέσα στο δωμάτιο που καθάριζε μια οικιακή βοηθός στη Μανάγουλη κάτι που έχει συγκλονίσει ολόκληρο το χωριό.

Η άτυχη γυναίκα έχασε τη ζωή της και οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν απερίγραπτες σύμφωνα με όσα ανέφεραν γείτονες που έφτασαν αμέσως εκεί.
Η 59χρονη γυναίκα προσέφερε τις υπηρεσίες της σε 80χρονη στη Μανάγουλη Φωκίδας. Ξαφνικά άρχισε να ζαλίζεται, με αποτέλεσμα να πέσει στο πάτωμα.

Η ηλικιωμένη γυναίκα άκουσε τον θόρυβο πήγε με δυσκολία στο δωμάτιο και ''πάγωσε'' από το θέαμα που αντίκρισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες  αμέσως επικοινώνησε με τους δικούς της ανθρώπους. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου  όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου δεν έχουν διαπιστωθεί αλλά όπως ειπώθηκε  η άτυχη γυναίκα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια...

Έρευνα πραγματοποιεί πάντως για το όλο θέμα το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου.

 

Γεύση από τα προβλήματα της Δωρίδας πήρε ο Κ. Μπακογιάννης στο Λιδωρίκι


Τα σημαντικά αναπτυξιακά και άλλα προβλήματα του Δήμου Δωρίδας συζητήθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο Λιδωρικίου σε ευρεία σύσκεψη με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη, τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη και άλλα στελέχη του Δήμου.

Η προγραμματισμένη συνάντηση διήρκησε περίπου 1,5 ώρα και δόθηκε η ευκαιρία στον υποψήφιο Περιφερειάρχη να γνωρίσει από πρώτο χέρι όλα τα χρόνια προβλήματα της Δωρίδας αλλά και όσα νέα έχουν δημιουργηθεί που πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Ο Κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε τα δημοτικά στελέχη και τον Δήμαρχο για την ουσιαστική και πληρέστατη ενημέρωση που του έκαναν , αναφέροντας ότι και ό ίδιος ως Δήμαρχος του όμορου Δήμου Καρπενησίου γνωρίζει και μπορούν να αντληθούν κοινά προγράμματα και κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αφορούν φτωχούς και περιφερειακούς μικρούς Δήμους.

Ο Δήμαρχος παρέδωσε και αναλυτικό υπόμνημα στον Κ. Μπακογιάννη με τα σημαντικά θέματα που απασχολούν  σήμερα τη Δωρίδα , τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία επίλυσής τους.
Στην συνάντηση ήταν παρόντες οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καραχάλιος και Ανδρέας Ευσταθίου, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Τάσος Παγώνης, ο δημοτικός σύμβουλος Πάνος Ζέτος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λιδωρικίου Μπάμπης Πέτρου και ο π. Νομαρχιακός Σύμβουλος Μπάμπης Κατσαρός.

Εκδήλωση της Ένωσης Γυναικών Φωκίδας


Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Με Καπεντζώνη και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Δωρίδα

Οριστικοποιήθηκε η συνεργασία της δημοτικής ομάδας "Δωρίδα, τόπος να ζεις" του ΣΥΡΙΖΑ στη Δωρίδα με τον δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στα επόμενα 24ωρα σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι δύο πλευρές έκλεισαν την συμφωνία το Σάββατο το απόγευμα σε συνάντηση που είχαν στην Ερατεινή.
Ήταν η τρίτη συνάντηση που είχαν Καπεντζώνης με την Συντονιστική Δημοτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες εβδομάδες όπου συζητήθηκαν τα θέματα της πιθανής συνεργασίας και πιθανά άτομα που θα στελεχώσουν την δημοτική ομάδα Καπεντζώνη από την πλευρά της δημοτικής ομάδας "Δωρίδα , τόπος να ζεις".

Είναι χαρακτηριστικό ότι λεπτομέρειες για την συμφωνία δεν υπάρχουν, αφού ο μεν Δήμαρχος είναι σφίγγα , ακόμα και προς τους στενούς του συνεργάτες και χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος το όλο θέμα,  ενώ τα μέλη της Συντονιστικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν σε δημοσιογραφικά τηλεφωνήματα !
Απαντούν όμως και ανταλλάσσουν απόψεις με μια σειρά στελεχών τους,  ιδιαίτερα για πιθανές υποψηφιότητες και άλλα θέματα. Έτσι μυστικό που κοινοποιείται σε πάνω από τρείς , παύει να είναι μυστικό , όπως έλεγε κι ένας παλαιός πολιτικός.

ΟΙ δημοσιογραφικές μας λοιπόν πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοτική ομάδα "Δωρίδα, τόπος να ζεις" έχει προτείνει 7 ή 8 άτομα που θα είναι υποψήφιοι με την δημοτική ομάδα “ΔΩΡΙΔΑ για ΟΛΟΥΣ” του Δημάρχου, μεταξύ των οποίων οι Αρτινόπουλος, Φλετούρης, Ηλιοπούλου, Κλώσσα  , Μητρόπουλος, Αναγνώστου, Μανιώτης, Παναγόπουλος κ.ά.
Το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο μέχρι τώρα δημοτικός σύμβουλος Τάκης Παπαγεωργίου, γιατί έχει βάλει βέτο ο ίδιος ο Δήμαρχος από παλαιότερα και επίσης οι μέχρι τώρα δημοτικοί σύμβουλοι, Θανάσης Κατσούδας και Μανώλης Χαραλάμπους για δικούς τους προσωπικούς λόγους ο καθένας. Τέλος και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Λώλος δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη για το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος.

Με facebook η Ομάδα Πολιτών Δωρίδας για μια Νέα Αρχιτεκτονική στο Δήμο

Δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσκληση προς όλους τους πολίτες της Δωρίδας για την δημιουργία και συμμετοχή τους στην Ομάδα Πολιτών Δωρίδας στο facebook που έχει δημιουργηθεί.

Μέλη στην ομάδα αυτή μπορούν να είναι όσοι έχουν ενδιαφέρον για μία Νέα Αρχιτεκτονική στο Δήμο Δωρίδας όπως δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες.
Η δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί  είναι η ανταλλαγή απόψεων, η διάχυση του προβληματισμού και η  στήριξη της προσπάθειας.

Όπως ανακοίνωσαν οι πρωτεργάτες της Ομάδας αυτής , με επικεφαλής τον Κώστα Κουτσόπουλο,  μέσω ανακοίνωσης στο διαδίκτυο, στόχος είναι  «να φανούμε ΧΡΗΣΙΜΟΙ και όχι κατ' ανάγκη αρεστοί».
Έτσι όσοι πολίτες της Δωρίδας αποδέχονται τις αρχές αυτής της Νέας Αρχιτεκτονικής μπορούν να απευθύνονται στην
Διεύθυνση:
 
https://www.facebook.com/groups/781628451877411/

Υπενθυμίζουμε ότι την «Πρόταση για μια Νέα Αρχιτεκτονική στη Δωρίδα» δημοσίευσε στις 21 Φεβρουαρίου το DORIDA NEWS  όπου μεταξύ άλλων αυτή ανέφερε ότι  
« … εξ αιτίας των αρνητικών παρακαταθηκών του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και της αρχιτεκτονικής του σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή της ιδιόμορφης συγκρότησής του από ένα σύνολο πενήντα πέντε (55) μικρών και διάσπαρτων χωριών και της στρεβλής περιφερειακής ένταξής του. Οι δυσλειτουργίες του σημερινού δήμου Δωρίδας και η τροχοπέδη στην ανάπτυξή του που συνεπάγεται η ένταξη της περιοχής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το επιβεβαιώνουν περίτρανα …
… τη διατύπωση και διεκδίκηση μιας Νέας Αρχιτεκτονικής για την περιοχή και την αναζήτηση εκείνης της συγκρότησης, της περιφερειακής ένταξης και της οργανωτικής δομής η οποία θα συνεπάγεται έναν κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο Δήμο».

Στο Λιδωρίκι αύριο ο Κωσ. Μπακογιάννης

Στη Δωρίδα θα βρεθεί αύριο Τρίτη 4 Μαρτίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, όπου στις 10:00 το πρωί θα συναντηθεί στο Λιδωρίκι με τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος  θα αναπτύξει  εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Δωρίδας , δίνοντας και τις προτάσεις του για την ταχύτερη ρεαλιστική λύση τους.

Στη συνέχεια, ο Κ. Μπακογιάννης θα μεταβεί στην Άμφισσα, με πρώτο σταθμό στις 11:30 την Αντιπεριφέρεια Φωκίδας όπου θα συναντηθεί με την  Αντιπεριφερειάρχη, Γιώτα Γαζή.

Στις 12:00  θα συναντήσει τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ κ Αθηναγόρα.

Στις 12:30 θα βρεθεί στο Δημαρχείο, προκειμένου να συναντήσει τον Δήμαρχο Δελφών,  Νίκο Φουσέκη.

Στη 13:30, θα επισκεφθεί το Επιμελητήριο Φωκίδας.

Στις 15:00 θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Κώστα Μπακογιάννη, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, αφουγκραζόμενος την κοινωνία, προχωράει στη δημιουργία ενός συνολικού, ρεαλιστικού και ισόρροπα αναπτυξιακού προγράμματος για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους εκπροσώπους των φορέων να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας.

 

Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

ΔΩΡΙΝΕΛΛΑ : Έμεινε κόσμος έξω από το «μαντρί» αλλά δεν τους έφαγε ο… λύκος!

Κοσμοπλημμύρα είχαμε χθες βράδυ στο κέντρο “το Μαντρί” όπου έγινε ο αποκριάτικος χορός Bal Masquee “Δωρινέλλα” του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου.

Παπάδες , Δήμαρχοι , Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Συλλόγων έσμιξαν με καρναβαλιστές και όχι μόνο,  σε ένα ξέφρενο αποκριάτικο γλέντι μέχρι πρωίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τεράστια αίθουσα όχι μόνο γέμισε αλλά πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν κι απ΄ έξω .

Μπορεί βέβαια να έμειναν έξω απ το “μαντρί” αλλά δεν παραμόνευε κανένας … λύκος  !
Αντίθετα , όλοι διασκέδασαν , χόρεψαν, τραγούδησαν.

Ο χορός πήγε σύννεφο, από τσάμικο και καλαματιανό, μέχρι σάμπες μπραζιλέρο και βέβαια ζεμπέκικο και χασαποσέρβικο.
Η “Δωρινέλλα” είναι ένας αποκριάτικος θεσμός πλέον, όχι μόνο για το Ευπάλιο, αλλά και για όλα τα χωριά της περιοχής.

Όλη η νεολαία ήταν … “μασκαρεμένη” αλλά μερικές μεταμφιέσεις ήταν ιδιαίτερα πετυχημένες, προκαλώντας εντύπωση.