Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Την Δευτέρα η τελευταία συνεδρίαση για το 2013 του Δημοτικού Συμβουλίου

Την τελευταία του συνεδρίαση για το 2013 πραγματοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας, την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 5:00 μ.μ. στο Λιδωρίκι

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Κοκμοτός τα θέματα που θα συζητηθούν είναι :

 • Έγκριση οικονομικών καταστάσεων (απολογισμός – ισολογισμός – κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως κ.λπ.) του Δήμου Δωρίδος για τη χρήση 2012. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Λάμπος Παναγιώτης).
 • Προϋπολογισμός Εσόδων και Δαπανών του Οργανισμού Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Δωρίδος (ΝΠΔΔ) οικονομικού έτους 2014. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Τσώνος Θεόδωρος)
 • Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Δωρίδος, με τον αναπληρωτή αυτού, για τη συγκρότηση επιτροπής χαρακτηρισμού χώρου ως πολυσύχναστου ή μη, για να θεωρηθεί ή όχι ως λουτρική εγκατάσταση (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Θανάσης Κοκμοτός)
 • Συγκρότηση επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών με συμβιβασμό για το έτος 2014. (Εισηγητής: : Πρόεδρος Δ.Σ.)
 • Συγκρότηση επιτροπών (άρθρου 70 Ν. 3852/2010 & άρθρου 80 Ν. 3463/2006) για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για το έτος 2014. (Εισηγητής: : Πρόεδρος Δ.Σ.)
 • Συγκρότηση επιτροπών εισαγωγής ζώων στις δημοτικές βοσκές και ελέγχου αυθαιρέτου βόσκησης, για το έτος 2014. (Εισηγητής: : Πρόεδρος Δ.Σ.)Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παραλία της Σεργούλας κυρίως για το καλοκαίρι

Ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Παραλία Σεργούλας θα εφαρμόσει ο Δήμος Δωρίδας , μετά από ομόφωνη απόφαση που πήρε  το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ρυθμίσεις αφορούν  μία σειρά μικρών παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν την περιοχή, κυρίως τους καλοκαιρινούς  μήνες, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς κυκλοφοριακά προβλήματα.

 Ειδικότερα τα μέτρα που αποφασίστηκαν και  θα εφαρμοστούν είναι τα εξής:

* Η παραλιακή οδός και τα επ’ αυτής κινούμενα οχήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις έχουν προτεραιότητα έναντι των καθέτων και παραπλεύρων οδών που συμβάλουν και τέμνονται με αυτήν και των επ’ αυτών κινούμενων προς την παραλιακή οδό οχημάτων.

* Σε όλο το τμήμα της παραλιακής οδού και από τις δύο κατευθύνσεις, ως και επί όλων των οδών του οικισμού Παραλίας Σεργούλας, η ταχύτητα των οχημάτων περιορίζεται στα 30 χλμ/ώρα κατ’ ανώτατο όριο. Επίσης σημαίνεται οριζόντια ο άξονας της παραλιακής οδού και της οδού εισόδου – εξόδου προς και από την Ε.Ο. Ιτέας - Ναυπάκτου. 

* Κατά μήκος και εκατέρωθεν της παραλιακής οδού και στα τμήματα αυτής προ του μετώπου και της προβολής στην πλακόστρωτη προκυμαία των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων κατά το χρονικό διάστημα από 10 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου κατ’ έτος.

* Σε ορισμένα σημεία της παραλιακής οδού, θεσπίζονται διαβάσεις πεζών σημαινόμενες οριζοντίως και εγκάρσια κατά πλάτος της οδού.

* Στο αριστερό μέρος της παραλιακής οδού και στο άκρο του οικισμού (εγγύς της εισόδου – εξόδου και προς την ΤΚ Γλυφάδας) προ της εκεί γέφυρας κα απέναντι από την αρχή της αδιαμόρφωτης ελεύθερης παραλίας, σε ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό χώρο θεσπίζεται ως χώρος στάθμευσης, δυναμικότητας δέκα θέσεων.

* Τέλος επί της πλευράς της παραλιακής οδού που εφάπτεται της πλακόστρωτης προκυμαίας και σε σημεία των τμημάτων επιτρεπόμενης στάθμευσης, όπου το ύψος της πλακόστρωσης σε σχέση με το οδόστρωμα είναι μικρό και υπάρχει η δυνατότητα ανόδου σ’ αυτήν οχημάτων, τοποθετούνται τεχνητά εμπόδια προς ανατροπή της δυνατότητας αυτής και προστασία των επί της προκυμαίας παραμενόντων ή κινούμενων ατόμων.ΑΣ.ΜΑΝΔΡΕΚΑ:Ερώτηση στη Βουλή για τα αντισταθμιστικά από τη Λίμνη Μόρνου


Το τεράστιο και χρόνιο αντιαναπτυξιακό πρόβλημα της ορεινής Δωρίδας με το περιοριστικό καθεστώς δεσμεύσεων γύρω από τη λίμνη του Μόρνου καθώς και την απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητα σε υπερβολικά
μεγάλη ακτίνα περιμετρικά της λίμνης, έθεσε με ερώτησή της στη Βουλή , στους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών η βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα .


Συγκεκριμένα η βουλευτής μεταξύ άλλων ζητά την δωρεάν παροχή νερού, τη θέσπιση αντισταθμιστικών οφελών για έργα και μελέτες, την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης της περιοχής, την νομοθετικά καθορισμένη σχέση ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την επιβολή ενός ελάχιστου τέλους υπέρ της διατήρησης της φυσικής ισορροπίας στις παραλίμνιες περιοχές.

Να επισημάνουμε εδώ ότι η Δημοτική Αρχή Δωρίδας , έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό εδώ και δύο χρόνια και έχει πραγματοποιήσει με τις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων και της ΕΥΔΑΠ περισσότερες από 15 συναντήσεις και συσκέψεις καθώς και επιτόπιες επισκέψεις με τους υπεύθυνους της ΕΥΔΑΠ.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησής της Βουλευτού Φωκίδας με θέμα
 
«Αντισταθμιστικά οφέλη από τη λίμνη του Μόρνου: Το ανεκπλήρωτο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας» προς τους Υπουργούς Ι. Μανιάτη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ι. Μιχελάκη, Εσωτερικών έχει ως εξής:

«Για την υδροδότηση των περιοχών αρμοδιότητάς της, η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. προμηθεύεται ακατέργαστο νερό, κατά κύριο λόγο από τους επιφανειακούς υδατικούς πόρους, (Μόρνος, Εύηνος, Υλίκη, Μαραθώνας).

Από τους ταμιευτήρες αυτούς, μόνο της Υλίκης είναι φυσικός, ενώ οι υπόλοιποι έχουν δημιουργηθεί με την κατασκευή φραγμάτων σε κατάλληλα σημεία στην κοίτη των αντίστοιχων ποταμών Εύηνου, Μόρνου, και Χαράδρου, (φράγμα Μαραθώνα). Ο ταμιευτήρας του Ευήνου λειτουργεί σε συνδυασμό με τον ταμιευτήρα του Μόρνου, ενισχύοντας το υδατικό δυναμικό του τελευταίου, με εκτροπή του μεγαλύτερου μέρους των εισροών του.

Ο Μόρνος της Φωκίδας, ως πηγή υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ Α.Ε, αποτελεί κύριο υδροδότη, μαζί με τον Εύηνο.

Βοηθητικοί υδροδότες είναι η Υλίκη και ο Μαραθώνας και εφεδρικοί υδροδότες οι υπόγειοι υδατικοί πόροι.

Στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χιλιόμετρα δυτικά του Λιδωρικίου, δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ο ταμιευτήρας του Μόρνου.

Το έργο ξεκίνησε το Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε το 1979, αλλά η κανονική του λειτουργία άρχισε το 1981.

Το φράγμα που βρίσκεται επί του ποταμού Μόρνου, είναι το υψηλότερο χωμάτινο φράγμα της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο ενίσχυσε την υδροδότηση της Αθήνας ενώ το νερό φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υδραγωγείο στην Ευρώπη.

Η ορεινή Δωρίδα, όπου βρίσκεται η λίμνη του Μόρνου, έχει ως αξίες αναφοράς, το φυσικό κάλλος, τα διάσπαρτα απομεινάρια αιώνων που ανασύρουν μνήμες από την αρχαιότητα έως την Αντίσταση αλλά και τα μονοπάτια της μετανάστευσης.

Η ιδιαιτερότητα της ορεινής αυτής περιοχής, η μοναδικότητά της, σε σχέση με άλλες ορεινές περιοχές της χώρας, συνίσταται, οφείλεται, αφενός μεν στο τοπωνύμιό της, που έχει οικουμενική απήχηση και αφετέρου δε στην πολιτική επιλογή που την κατέστησε «Υδρομάνα» της Πρωτεύουσας. Όπως γίνεται αντιληπτό η λίμνη του Μόρνου κληροδοτεί στον τόπο δεσμεύσεις και δυναμικές.

Το περιβάλλον και η παραγωγική δραστηριότητα στις παραλίμνιες περιοχές έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την μεταφορά του νερού.

Ένα άκρως περιοριστικό καθεστώς δεσμεύσεων στη λίμνη καθώς και η απαγόρευση κάθε είδους δραστηριότητα σε υπερβολικά μεγάλη ακτίνα περιμετρικά της λίμνης, επιφέρει καθηλωτικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Εξάλλου, πεδινές εκτάσεις άλλαξαν χρήση και οι αγρότες -παραγωγοί επιβαρύνονται σημαντικά με την ανόρυξη γεωτρήσεων και την άντληση νερού, όταν κάποια χρόνια πριν προσφέρονταν δωρεάν.

Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και η Κεντρική Κυβέρνηση, οφείλουν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μετουσιώσουν σε πράξη το πολύχρονο αίτημα της τοπικής κοινωνίας διεκδίκησης αντισταθμιστικών οφελών από τη λίμνη του Μόρνου.

Η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν να υπερβεί το άκαμπτο νομοθετικό πλαίσιο, πρέπει να καταστήσει την προοπτική αυτή εφικτό γεγονός, πρέπει να προτάξει πολιτικές για την αξιοποίηση της λίμνης.

Απαιτούνται στρατηγικές για την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές.

Η επιστροφή του «χρέους» της Ελληνικής Πολιτείας στη Φωκίδα, στον τόπο που υδροδοτεί με πόσιμο νερό σχεδόν το μισό ελληνικό πληθυσμό, που βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθίσταται ιστορική αναγκαιότητα.
Σταθερή διεκδίκηση και προτεραιότητα, αποτελεί η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας, με την ανταπόδοση σε αυτή ενός αντισταθμιστικού πόρου που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Άλλωστε και ο Δήμος Δελφών συνεισφέρει στο υδατικό δυναμικό της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. αρκετά μεγάλο ποσοστό, μέσω των πηγών του, οι οποίες βρίσκονται στα διοικητικά του όρια και καταλήγουν στις λίμνες του Μόρνου και της Υλίκης.
Αποτελεί παράδοξο να χρεώνονται οι δύο Δήμοι της Φωκίδας για την παροχή προς αυτούς ακατέργαστου, (αδιύλιστου ύδατος), δια της φυσικής ροής και το δίκαιο θα ήταν να αποδίδονταν σε αυτούς κάποιο λογικό αντάλλαγμα για τον πλούτο που διαθέτουν στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε, προκειμένου να καλύψει αυτή τις ανάγκες ύδρευσης ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πότε η ΕΥΔΑΠ Α.Ε, ως ελάχιστη έκφραση εταιρικής ευθύνης, θα ικανοποιήσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Φωκίδας για παροχή αντισταθμιστικών οφελών από το Μόρνο και θα τα υλοποιήσει με τη μορφή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας για μελέτες και έργα ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής;

2. Ποιες είναι οι πολιτικές ανάπτυξης που προτίθεται να υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε, οι οποίες θα αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της ορεινής Δωρίδας και συγχρόνως θα εμβαθύνουν στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου;

3. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών, να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα οριοθετούν το συνολικό πλέγμα των σχέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και θα κατοχυρώνουν στην πράξη τη δωρεάν πλήρη παροχή της αναγκαίας ποσότητας νερού η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση των Δήμων της Φωκίδας;

4. Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία πάντα με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, να εξετάσει την επιβολή ενός ελάχιστου τέλους υπέρ της διατήρησης της φυσικής ισορροπίας στις παραλίμνιες περιοχές, που θα αποδίδει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την οφειλόμενη και δίκαια ανταπόδοση για την ασύγκριτη συνεισφορά της περιοχής στο υδατικό δυναμικό των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ Α.Ε;»
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου,11:30 κόβει την πίτα η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας

και ξεκινά τις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της ιστορίας της

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11:30 π.μ. η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας θα κόψει την πίτα της στο Σαρόγλειο Μέγαρο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Πλατεία Ρηγίλλης.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο 60 χρόνια ζωντανής παρουσίας” που αναφέρεται στην 60χρονη ιστορία και πορεία της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας . Ιδρύθηκε το 1954.

Επίσης θα διατεθούν και πανέμορφα συλλεκτικά μπρελόκ που αναφέρονται στα 60 χρόνια της Ένωσης.

Ήδη η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας για την επετειακή χρονιά του 2014 έχει προγραμματίσει και δρομολογήσει μια σειρά από εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και το Ευπάλιο καθώς και εκδόσεις βιβλίων κ.ά.Οι δηλώσεις Γ. Καπεντζώνη σε εφημερίδα και απάντηση της Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας

Με Δελτίο Τύπου η Οργάνωση Δωρίδας της Νέας Δημοκρατίας απαντά σε δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης στην ημερήσια εφημερίδα της Άμφισσας “ΩΡΑ της Φωκίδας”.

Το DORIDA NEWS δεν δημοσίευσε τις δηλώσεις του Δημάρχου στην εφημερίδα . Έτσι τηρώντας τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν δημοσιεύουμε και την ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Δεν δικαιούμαστε ούτε νομιμοποιούμαστε δεοντολογικά ,απέναντι στον επισκέπτη-αναγνώστη  του  DORIDA NEWS να του δώσουμε να διαβάσει  μια απάντηση σε κάποιες δηλώσεις που δεν γνωρίζει.

Με λίγα λόγια, είναι υπόθεση της Εφημερίδας και της Οργάνωσης,

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην ανακοίνωσή της η Οργάνωση της Ν.Δ. επιτίθεται με σφοδρότητα σε όσα είπε ο Δήμαρχος στην εφημερίδα επισημαίνοντας ότι  «Η αλήθεια δεν αλλοιώνεται, ακόμη και αν κάποιοι θέλουν να την αγνοούν, να την ξεχνούν και να την διασύρουν».

Υ.Γ. Το DORIDA NEWS όπως γνωρίζουν όλοι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, είναι επώνυμο και όχι ανώνυμο , τηρώντας όλους τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και πραγματικής ενημέρωσης για τα δρώμενα της Δωρίδας.

Η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευπάλιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Δημαρχείου Ευπαλίου η ανοιχτή συνέλευση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας.

Όπως ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος σχετικά με την πολιτική κατάσταση και υπογραμμίστηκε από όλους ότι η αντιλαϊκή δικομματική κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται ρίχνει την κοινωνία περισσότερο στην φτώχια και στην ανέχεια.

Χαρακτηριστικά ο εισηγητής Νίκος Μανιός , μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική δεν έχει καμιά θετική προοπτική και είναι άμεση ανάγκη να σταματήσει και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν μπροστά σε ένα ευρύ λαϊκό κίνημα που θα απαιτήσει πολιτικές που θα βγάλουν την κοινωνία από την φτώχια και την ανέχεια με αξιοπρέπεια, τιμωρώντας όλους αυτούς που έφεραν την χώρα και τους πολίτες σε αυτήν την κατάσταση.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετζώνης, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, στην τοποθέτησή του καυτηρίασε όλες τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στην σημερινή δραματική κατάσταση.

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

Γλυφάδα, Δωριείς, Απόλλων προχώρησαν ενώ Ερατεινή και Λιδωρίκι έχασαν πάλι

Του Τάσου Τσόλκα

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 2 - 0 στη Δεσφίνα πέτυχε η Ένωση Γλυφάδας επί του Ησαϊα , παραμένοντας στο κυνήγι της κορυφής με τον πρωτοπόρο Αστέρα Ιτέας που έκανε ένα ευχάριστο Κυριακάτικο περίπατο συντρίβοντας με 5 - 1 τον Αμφισσαϊκό.

Οι Δωριείς Μανάγουλης στο γήπεδό τους παρ΄ότι βρέθηκαν να χάνουν με 0 - 1 , γύρισαν εύκολα το παιχνίδι και επικράτησαν με 4 - 1.

Σπουδαία νίκη πέτυχε και ο Απόλλων Ευπαλίου με 3 - 2 επί του Διαγόρα Πολυδρόσου σ΄ένα παιχνίδι που έγινε γκρανγκινιόλ . Προηγήθηκε στο πρώτο 20άλεπτο με 2 - 0 ο Απόλλων κι ενώ φαινόταν ότι θα πήγαινε για σκορ, στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου δέχτηκε ένα γκολ , από καταφανέστατη θέση οφσάϊτ , που κατελόγισε μάλιστα η επόπτης έγκαιρα, αλλά ο διαιτητής πήρε ...επάνω του τη φάση και το κατακύρωσε. Πέντε λεπτά πριν τη λήξη ο Διαγόρας πέτυχε την ισοφάριση και αμέσως με τη σέντρα ο Απόλλων πέτυχε το νικητήριο γκολ που ήταν και το ωραιότερο του αγώνα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 9ης Αγωνιστικής,

Απόλλων Ευπαλίου – Διαγόρας Πολυδρόσου   3 - 2
Αστέρας Ιτέας - Αμφισσαΐκός                               5 - 1    
Ησαΐας Δεσφίνας - Ένωση Γλυφάδας                 0 - 2   
Δωριείς Μανάγουλης - Οιάνθη Γαλαξιδίου          4 - 1   
Τολοφώνα Ερατεινή - Κρισσαίος Χρισσού         2 - 3
 Ακαδημία Άμφισσας - Αετός Λιδωρικίου            3 - 1      

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ       9η Αγωνιστική                                    

   
                                                                                                ΓΚΟΛ                    ΒΑΘΜΟΙ
 1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                   35 - 7            25
 2. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                            29 - 11          21
 3. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                   20 - 14           17
 4. ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                    21 - 8            19
 5. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                           22 - 10          19
 6. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                      17 - 13           15
 7. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                       24 - 21           15
 8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                               9 - 9            10
 9. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                      6 - 30           6
 10. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                11 - 21            5
 11. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                      9 - 25           5
 12. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                             9 - 37           0Το πρωτάθλημα διακόπτεται λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ξαναρχίζει στις 4 Ιανουαρίου με τους αγώνες της 10ης αγωνιστικής.


Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014, ώρα 14:00,
Αμφισσαΐκός - Ησαΐας Δεσφίνας Γήπεδο             ΕΠΣ Άμφισσας

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014, ώρα 15:00,
Κρισσαίος Χρισσού - Ένωση Γλυφάδας            Γήπεδο Χρισσού
Διαγόρας Πολυδρόσου - Ακαδημία Άμφισσας           Γήπεδο Πολυδρόσου

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014, ώρα 17:30,
Αετός Λιδωρικίου - Τολοφώνα Ερατεινή            Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014, ώρα 14:00,
Δωριείς Μανάγουλης - Απόλλων Ευπαλίου          Γήπεδο Μαλαμάτων

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014, ώρα 15:00,
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Αστέρας Ιτέας             Γήπεδο Γαλαξιδίου


Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρούτσος Γραβιάς - Δωρικός Μαλαμάτων            1 - 1
Ηρακλής Μοναστηρακίου - Ολυμπιακός Κίρρας      4 - 2
Ρεπό είχαν τα ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ      7η Αγωνιστική,

                                                                                          ΓΚΟΛ          ΒΑΘΜΟΙ
1. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                      20 - 5        15
2. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                       21 - 14       10
3. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ                    13 - 19         8
4. ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο                                          4 - 8          4 
5. ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ           10 - 16         4

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ Ή ΜΗΠΩΣ … ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ;

Της Λένας Αναγνωστοπούλου *

Τον 5ο αι. π.Χ. έζησε ο Ιππόδαμος με καταγωγή από τη Μίλητο, ο αποκαλούμενος και «πατέρας της πολεοδομίας». Ήταν πολυπράγμων άνθρωπος: αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, φυσικός, μαθηματικός, μετεωρολόγος και φιλόσοφος. Εκπόνησε σχέδια ελληνικών αποικιών που είχαν τάξη (δηλαδή χωροταξική διευθέτηση με τρόπο αρμονικό) και κανονικότητα (δηλαδή συμμόρφωση προς ένα συγκεκριμένο πρότυπο και συμμετρική ανάπτυξη οικισμών) , σε αντίθεση με το συγκεχυμένο τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονταν οι πόλεις μέχρι εκείνη την εποχή, ακόμα και η Αθήνα.

Η αναφορά στο όνομά του γίνεται με αφορμή τους προβληματισμούς σχετικά με το θέμα του επαναπροσδιορισμού των ορίων του Δήμου Δωρίδας που διατυπώνουν εν όψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών όσοι εμπλέκονται άμεσα στα δημοτικά δρώμενα αλλά και όσοι τα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς.

Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής του « Καλλικράτη» είναι κοινή διαπίστωση ότι ο Δήμος Δωρίδας δύσκολα μπορεί να συνεχίσει την πορεία του με τη σημερινή του χωροταξική υπόσταση. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη διάθεσης, ικανοτήτων, εργατικότητας ή καλών προθέσεων όσων διαχειρίζονται τα κοινά, αλλά σε αντικειμενικές δυσκολίες. Θα μπορούσα ενδεικτικά να καταγράψω τις εξής:

Ο νομός μας γενικά - και εν προκειμένω ο σημερινός Δήμος Δωρίδας- έχει τέτοιο ανάγλυφο του εδάφους (ορεινοί όγκοι και παραλιακά κομμάτια) που είναι δύσκολο να εκληφθεί ως μια ενότητα. Αυτή η ιδιαιτερότητα διαμορφώνει και διαφορετικά δεδομένα για την πληθυσμιακή κατανομή, για τις οικονομικές δραστηριότητες και ανάγκες των ανθρώπων ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ή επαγγελματικής δραστηριοποίησής τους, αλλά και για τη σύνδεση των τοπικών διαμερισμάτων μεταξύ τους . Είναι φυσικό επόμενο να ελλείπει η απαιτούμενη συνοχή μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, οπότε στην πράξη δεν υφίσταται η ουσιαστική προϋπόθεση για τη συγκρότηση και τη βιωσιμότητα ενός Δήμου.

Επιπλέον, η υφιστάμενη χωροταξική συγκρότησή του είναι-κατά κοινή ομολογία- ένας ανασταλτικός παράγοντας για κάποιον που επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά. Οι αποστάσεις, σε συνδυασμό με το υπάρχον οδικό δίκτυο και το χρόνο που χρειάζεται κάποιος να διαθέσει για να μεταβεί από τον τόπο κατοικίας του στην έδρα του Δήμου για την άσκηση των καθηκόντων του, την παρακολούθηση και αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων προκύπτουν σε κάθε Τοπική Κοινότητα, προβληματίζουν έντονα. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφαινόμενη κόπωση ή ίσως και απροθυμία ικανών και δραστήριων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Όμως, η απουσία έμπειρων, ικανών και δοκιμασμένων στα κοινά είναι γενικά μια επιπλέον δυσκολία για την πορεία και τη συνέχεια ενός Δήμου, ιδιαίτερα με τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχει αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φαίνεται ότι μια διαφορετική χωροταξική διευθέτηση θα καθιστούσε το Δήμο πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό. Αυτό θα ωφελούσε τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες και θα πρέπει πρωτίστως να ενεργοποιηθούν τόσο μέσω των Τοπικών Κοινοτήτων, συλλόγων και φορέων, όσο και σε επίπεδο ατόμων.

Μήπως η Δωρίδα χρειάζεται τον Ιππόδαμό της;

Σ.Σ. Ο Καλλικράτης ήταν αρχιτέκτονας και εργολάβος που συμμετέσχε στα έργα της Ακρόπολης των Αθηνών. Εργάστηκε για τα Μακρά Τείχη της Αθήνας και σ’ αυτόν αποδίδεται και ο τρίτος ναός του Απόλλωνα στη Δήλο.
* Η Λένα Αναγνωστοπούλου είναι Γυμνασιάρχης στον Πειραιά , με καταγωγή από την Δωρίδα