Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Καλέ πως τα λες,θα κρυώσει κι ο καφές…

Άρθρο-σχόλιο της εφημερίδας ¨Η ΩΡΑ της Φωκίδας¨  για περίεργες ανακοινώσεις της πρώην βουλευτού Παπαθανάση

 
Η κ. Παπαθανάση αποφάσισε να μιλήσει, οκτώ περίπου μήνες μετά την παράδοση της έδρας της στην κ. Μανδρέκα για να υπερασπιστεί το έργο της και να υπενθυμίσει ότι είναι εδώ και ενεργή πολιτικά. (Αυτή η διευκρίνιση χρειαζόταν, διότι μπορεί κάποιοι να είχαν αγωνία μήπως και χάσουν τέτοιο πολιτικό κεφάλαιο από τη Φωκίδα).

Τι μας είπε η κ. Παπαθανάση;

Μας είπε ότι δεν φταίει η ίδια διότι τα έργα δεν ήταν προεκλογικές εντάξεις και ας ανακοινώθηκαν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Μας είπε επίσης ότι φταίει η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ΕΣΠΑ που δεν παρακολούθησαν την πορεία τους στη Διαχειριστική Αρχή.

Επιπλέον μας είπε ότι ίσως να φταίει και λίγο η αντικαταστάτης της κ. Μανδρέκα. Φταίνε δηλαδή όλοι οι άλλοι, ως συνήθως!

Τι δε μας είπε η κ. Παπαθανάση;

Δε μας είπε αν αληθεύει ότι το πρόγραμμα είχε διαθέσιμους πόρους 2 εκ ευρώ και οι εντάξεις που έγιναν αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 4 εκ ευρώ.

Επίσης δε μας είπε γιατί έπρεπε οι εντάξεις να γίνουν προεκλογικά;

Είχαν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους και τις τελευταίες μέρες έκαναν όσες εντάξεις δεν είχαν κάνει δυο ολόκληρα χρόνια, νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ξεχάσουν οι κάτοικοι της Φωκίδας τα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ και τους κηπουρούς που τους έφτασαν σε απόγνωση.

Η κ. Παπαθανάση έχει μάθει να πολιτεύεται με αυτόν και μόνο τον τρόπο. Φταίνε πάντα οι κακοί άλλοι και ποτέ η ίδια.
Είναι και αυτό μια άποψη.

Αποδείχθηκε όμως στις εθνικές εκλογές του Μαΐου ότι οι ομοϊδεάτες της που δέχονται αυτό τον τρόπο σκέψης και δράσης είναι μια ισχνή μειοψηφία.

Και αν δεν ήταν το πιο γνωστό όνομα μέσα στο ψηφοδέλτιο που της έστησαν οι βενιζελικοί σημερινοί της φίλοι και χθεσινοί της εχθροί για να τη βοηθήσουν, θα είχε έρθει τρίτη και με διαφορά.

Συναντήσεις εργασίας για προώθηση έργων αναδασμού στη πεδιάδα Μόρνου

Στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκεφθούν το Ευπάλιο

Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια Φωκίδας υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχου Γιώτας Γαζή για τα θέματα του αναδασμού  του Μόρνου και των εγγειοβελτιωτικών έργων στη πεδιάδα.
Αποφασίστηκαν και δρομολογήθηκαν  διαδικασίες για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου «Εγγειοβελτιωτικά έργα πεδιάδας Μόρνου – έργα αναδασμού» ώστε να αποζημιωθούν για την ηρτημένη σοδειά οι δικαιούχοι του 2009, 2010  και
η  μελέτη για την περιμετρική αποστραγγιστική τάφρο της περιοχής αναδασμού Μόρνου.

Επιπλέον στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι δημοπράτησης του έργου και οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την τελική σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου.
Όπως ανακοινώθηκε, η Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επισκεφθεί το Ευπάλιο και μαζί με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και του Δήμου Δωρίδας να δοθούν λύσεις σε  όλα τα εκκρεμή θέματα του έργου που παραμένουν και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους αγρότες..

Στις συναντήσεις συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων/ Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας Απόστολος Φωτόπουλος , η μηχανικός  Παρθένα Μιχαηλίδου , και ο υπεύθυνος της μονάδας Γ του ΕΠΠΕΡΑΑ  Κ. Μαμαλούγκας .

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Παράταση προθεσμίας Τεχνικού Ελέγχου για τα οχήματα του Νομού Φωκίδας

Παρατείνεται μέχρι στις 8 Μαρτίου η προθεσμία για να περάσουν από έλεγχο ΚΤΕΟ τα οχήματα της Φωκίδας .

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, εξαιτίας της ετήσιας συντήρησης του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού του ΚΤΕΟ Φωκίδας προς τον σκοπό και της Πιστοποίησης του, ότι όλα τα οχήματα με έδρα τη συγκοινωνιακή περιοχή του Νομού Φωκίδας, που είχαν υποχρέωση Τεχνικού ελέγχου με οποιονδήποτε τρόπο (από Δ.Τ.Ε., Τετραετία, κλπ) καθώς και με ραντεβού από 07-01-2013 έως 08-02-2013 θα μπορούν να προσέλθουν για Τεχνικό έλεγχο χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμα μέχρι την 8η Μαρτίου 2013 κατόπιν νέου ραντεβού με την υπηρεσία του ΚΤΕΟ.

Οι Ειδικοί Έλεγχοι και οι Έλεγχοι Καυσαερίων θα διεξάγονται κανονικά.

ΠΙΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας  προσκαλεί όλους να παρευρεθούν  στο
κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας  του, που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων
του Συλλόγου  ( Δημοτικό Σχολειό Τολοφώνας ) το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013 
στις 6 το απόγευμα.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

ΠΙΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου
Μανάγουλης εύχεται για το νέο έτος χρόνια πολλά, υγεία και ευτυχία  και
προσκαλεί όλους στην κοπή της βασιλόπιτας,  την Κυριακή 13 Ιανουαρίου
2013 στις 11:00  το πρωϊ στην αίθουσα του συλλόγου στη Μανάγουλη .

Ημερίδα στην Ερατεινή για εξεύρεση εργασίας

Η Σχολή ''ΕΧPΕRΤΙΝ'' Ερατεινής διοργανώνει την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 ημερίδα σεμιναρίου
με θέμα ''ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ EN ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ''

Τα θέματα τα οποία θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είναι:

1.Τρόποι σύνταξης δελεαστικού βιογραφικού σημειώματος.
2. Αναζήτηση υποψηφίων επιχειρήσεων για το ενδεχόμενο πρόσληψης.
3. Στάσεις και συμπεριφορές των ενδιαφερομένων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
4. Συνήθεις ερωτήσεις των συνεντευξιαστών προς τον υποψήφιο για πρόσληψη.-Απαντήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει το αργότερο μέχρι το Σαββάτο 12 Ιανουαρίου 2013 το απόγευμα
στις 5:00 οι να έχουν επικοινωνήσει με την σχολή και να έχουν καταβάλει το δικαίωμα  υμμετοχής τους στο σεμινάριο.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση και πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Γενική Διευθύντρια  Ειρήνη – Αγάπη Κορφιά 22660-32375, 6945-241090,
 
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Νέα χρονιά και αρχίζουν … οι πίτες !


Τια παραδοσιακές πρωτοχρονιάτικες πίτες αρχίζουν να κόβουν οι Σύλλογοι , δίνοντας την ευκαιρία σε συγχωριανούς να συνεορτάσουν , να ανταλλάξουν ευχές, να κουβεντιάσουν για τα νέα των χωριών τους.

Μέχρι τώρα μας ενημέρωσαν για τις εκδηλώσεις τους οι παρακάτω Σύλλογοι.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
Ο Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου στο «Καφενείο του Τριαντάφυλλου» την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 19:00.

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΗ ΠΙΤΑ 2013
Η   Ομοσπονδία   Συλλόγων  Ναυπακτίας   (Ο.ΣΥ.Ν.) και η Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών  (Ε.ΝΑ.Μ.) οργανώνουν στις  12 Ιανουαρίου  2013, ημέρα  Σάββατο και ώρα 18.00΄ στο Κέντρο ΦΛΟΙΣΒΟΣ  στην Ψανή Ναυπάκτου, εορταστική εκδήλωση.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι διοργανωτές θα τιμήσουν για το πολυποίκιλο έργο του τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεο ο οποίος στη συνέχεια, κατά τα ειωθότα, θα είναι  ο κύριος ομιλητής .

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ
Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια της Αθήνας θα κόψει την πίτα του ο Σύλλογος Λιδωρικιωτών Αθήνας .Θα ακολουθήσουν και παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα Συλλόγων  της περιοχής.

ΕΝΩΣΗ ΕΥΠΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. στο Σαρόγλειο Μέγαρο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Πλατεία Ρηγίλης στην Αθήνα θα κόψει την πίτα της η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του ιστορικού – λαογράφου Γιάννη Ηλιόπουλου,  ¨Παρθένιος Ζωγράφος ο από Καρυών(1789-1850)       Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ¨    που εκδόθηκε από την Ένωση.

 
ΕΝΩΣΗ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίττα της η Ένωση Τειχιωτών Δωρίδας , στη στέγη της , Μελισσού 9-13 , Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι.

ΕΝΩΣΗ  ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ
Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου2013 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας (Δεμιρδεσίου 121, περιοχή Αγίου Ευσταθίου Περισσού) θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με χορούς και τραγούδια απ’όλη την Ελλάδα!  Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Το ΙΚΑ Ναυπάκτου φεύγει … μένοντας !

Μετατρέπεται σε  Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης με 4 υπαλλήλους για Ναυπακτία και Δωρίδα

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα , στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων από Ναυπακτία και Δωρίδα και την Διοίκηση του οργανισμού.

Αποφασίστηκε η παραμονή 4 υπαλλήλων στη Ναύπακτο με σκοπό να στελεχώσουν το νέο γραφείο κοινωνικής ασφάλισης που θα λειτουργεί στην περιοχή Ναυπακτίας και Δωρίδας.

Το τμήμα ελέγχων, καθώς και ο κλάδος σύνταξης μεταφέρεται στο Μεσολόγγι , στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του οργανισμού για μείωση των εξόδων που δίνονταν για ενοίκια κτιρίων σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ.Διον.Πατούρης με υπηρεσιακούς παράγοντες και από πλευράς φορέων ο Σεβ.Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ Ιερόθεος οι δήμαρχοι Ναυπακτίας και Δωρίδας Ι.Μπουλές και Γ.Καπετζώνης, ο αντιδήμαρχος Δωρίδας και πρόεδρος των εργαζομένων ΙΚΑ Δυτικής Ελλάδος Δ.Καραχάλιος, ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κ.Αντωνόπουλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας-Δωρίδας Μένιος Χάρος.

Από τους εκπροσώπους των φορέων ζητήθηκε εγγράφως η διαβεβαίωση της παραμονής των 4 υπαλλήλων για την εξυπηρέτηση των πολιτών , αφού όπως τόνισαν και οι δύο Δήμαρχοι η περίπτωση είναι ιδιόμορφη λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Επίσης να εξευρεθεί στέγη για δωρεάν εγκατάσταση των γραφείων των 4 υπαλλήλων, που θα παραχωρηθεί είτε από το Δήμο Ναυπακτίας , είτε από το Δήμο Δωρίδας.

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

Ένα άρθρο που αξίζει να διαβαστεί …

Απληστία, κρίση και σύγκρουση γενεών
 
Του Τάσου Γιαννίτση *

Το ότι υποθηκεύαμε το μέλλον των νέων γενεών ένας κόσμος το είχε αντιληφθεί αρκετά πριν από την κρίση, και όσοι έκαναν ότι δεν άκουγαν, το αντιλήφθηκαν με βίαιο τρόπο -και το πλήρωσαν, αλλά όχι μόνον αυτοί- όταν ξέσπασε η κρίση. Άλλωστε, και όσοι άκουγαν, δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα.
Οι κυρίαρχες αντιλήψεις τούς έβαζαν στο περιθώριο. Γενικά, ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας λειτουργούσαν με βάση το τι ακουγόταν ευχάριστα, αδιάφορα αν ήταν και ψεύτικο, αρκεί να ησύχαζε την ψυχή - για να παραφράσω Σαββόπουλο και Bob Dylan.

Η κρίση δεν ανέδειξε απλώς τη συστημική αδυναμία μας να συλλαμβάνουμε βροντερά μηνύματα και να αντιδρούμε αποτελεσματικά. Έφερε στην επιφάνεια την απληστία των πρώτων μεταπολεμικών σε βάρος των πρόσφατων γενεών, έτσι όπως εκδηλώθηκε σε πολλά μέτωπα - στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις συντάξεις, στη δυνατότητα ανέλιξης.
Σε όλα αυτά τα πεδία οι μεταπολεμικές γενιές της χώρας, χωρίς ισχυρό σύστημα παραγωγής, πέτυχαν το ιστορικά καλύτερο αποτέλεσμα ευημερίας. Με μια διαφορά: ότι το βαρύτατο κόστος των επιλογών τους απέφυγαν έντεχνα να το πληρώσουν οι ίδιες και το μετέφεραν στις επόμενες γενιές. Θα μπορούσα να παρομοιάσω την εξέλιξη αυτή χρησιμοποιώντας μια χρηματοοικονομική έννοια: την προεξόφληση.

Στην ουσία όλες αυτές τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε στο κοινωνικό πεδίο μια γενίκευση της πρακτικής της προεξόφλησης και απόσπασης ευημερίας από το μέλλον και τις επόμενες γενιές, σε όφελος των γενεών που προεξοφλούσαν και μετέθεταν τον λογαριασμό στους επόμενους.
Για να φανεί πιο παραστατικά το τι ακριβώς συνέβη, πως δεν συνέβη τυχαία αλλά το κάναμε να συμβεί και πώς αυτό λειτούργησε ως Αρμαγεδδών για όλη σχεδόν την κοινωνία, θα αναφέρω τρεις χαρακτηριστικές επιλογές:

Οι παλαιότερες γενιές δανείστηκαν ανεξέλεγκτα για να απολαύσουν εισόδημα, απασχόληση ή εξουσία διαφόρων τύπων.
Τα δάνεια αυτά (δημόσια και ιδιωτικά) πρέπει να αποπληρωθούν σε βάθος δεκαετιών από τις νέες γενιές. Επειδή όμως είναι εξωτερικά δάνεια, το ετήσιο εθνικό εισόδημα θα μειώνεται κατά το ποσό της εξυπηρέτησής τους σε όφελος άλλων κοινωνιών, που αντί να κάνουν κατανάλωση, αποταμίευσαν και μας δάνεισαν.

Δηλαδή, ακόμα και αν το χρέος ξανακουρευτεί, οι γενιές που ζουν ήδη σε περίοδο ισχνών αμοιβών, ισοπεδωτικής ανεργίας και χαμηλών προσδοκιών, καλούνται για πολλά χρόνια να δουλεύουν ώστε να ξεπληρώσουν τα θηριώδη δάνεια και την απληστία των παλαιότερων.
Το ασφαλιστικό σύστημα μοιράζει πλέον συντάξεις που είναι τμήμα μόνο των προγενέστερων. Γιατί; Μα γιατί το σύστημα λειτουργούσε απλόχερα (και για κάποιους πολύ απλόχερα) υπέρ όσων έβγαιναν στη σύνταξη έγκαιρα, ενώ έτσι υποθηκευόταν για τους μελλοντικούς ασφαλισμένους.

Κανείς δεν ήθελε να δει κατάφατσα τι σημαίνει κοινωνική προστασία για μια κοινωνία και τι ευρύτατες επιπτώσεις είχε η άρνηση μιας έγκαιρης μεταρρύθμισης σε ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες. * *
Η για δεκαετίες δίψα για εύκολο, γρήγορο, αρπακτικό ή παράνομο κέρδος, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε όρους «συλλογικού συμφέροντος» έχει οδηγήσει σε μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή, που ξεκινάει από τα σκουπίδια, τη μόλυνση ή τον θαλάσσιο πλούτο και εκτείνεται μέχρι την πολιτιστική κληρονομιά, τον αγροτικό τομέα ή την ερήμωση των εδαφών.

Όλα αυτά καταστρέφονται, γιατί άτομα, επιχειρήσεις, δήμοι, κράτος ληστεύουν το περιβάλλον χωρίς να πληρώνουν το κόστος της χρήσης πόρων. Όμως το κόστος αυτό θα πληρωθεί μαζεμένο από τις νέες γενιές, όταν αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα. Και ο λογαριασμός τότε θα είναι εκρηκτικός.
Τις απρόβλεπτες προεκτάσεις όλων αυτών των αντιλήψεων, επιλογών και συμπεριφορών αρχίζουμε να τις βλέπουμε: οι πιο ικανοί και τολμηροί νέοι φεύγουν για όπου μπορούν και όσο θα αντιλαμβάνονται καλύτερα την κατάσταση, τόσο περισσότερο θα φεύγουν από τον κόσμο που τους επιφύλαξαν οι πρόγονοί τους. Φεύγοντας δεν έχουν να υποστούν τίποτα από τα βάρη που πιστέψαμε ότι θα τους μεταφέραμε.

Εισόδημα, συντάξεις, κοινωνική περίθαλψη και επαγγελματική ανέλιξη θα αποκτήσουν στις χώρες που θα εγκατασταθούν, το χρέος θα το ξεπληρώνουν όσοι μένουν στην Ελλάδα, η υπερφορολόγηση και η τεράστια φορολογική ανισότητα θα περιοριστεί στους ιθαγενείς, και οι συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής θα μείνουν σουβενίρ στους κοινωνικά και βιολογικά πιο αδύναμους, που τους λείπει η υψηλή κινητικότητα.
Διώχνοντας από τη χώρα έναν κρίσιμο όγκο ανθρώπινου κεφαλαίου, οι επιπτώσεις που προανέφερα θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο όσους μείνουν εδώ.

Επίσης, η αποδυνάμωση της κοινωνίας από το πιο ικανό, μορφωμένο και έξυπνο δυναμικό και η διόγκωση του ηλικιωμένου πληθυσμού, που αναγκαστικά σημαίνει άτομα λιγότερο δεκτικά στην εξέλιξη της γνώσης, πιο συντηρητικά στην ανάληψη επενδυτικών ή άλλων πρωτοβουλιών, λιγότερο ευέλικτα στη σκέψη και στη δράση, θα σημαίνει ένα πλήγμα για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.
Στο μεταξύ, όσοι πιστεύουν ότι θα σώσουν τη χώρα δέρνοντας και βασανίζοντας, μαζί και όσοι τους θαυμάζουν, θα καταφέρουν και αυτοί ό,τι και οι παλαιότεροι: να κάνουν το μέλλον της χώρας και ιδίως το δικό τους ακόμα πιο οδυνηρό.

Να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα κοινωνικό λάκκο στα Κάτω Βαλκάνια, όπου μια πλειοψηφία από γέροντες, από ανήμπορους και ανίκανους, θα αγωνίζονται σε ένα μακροχρόνιο τέλμα για πολύ μικρότερη από τη σημερινή ευημερία και θα αντισταθμίζουν τη διαφορά με την ψυχική ικανοποίηση που θα τους δίνει η αίσθηση ενός καθαρού από μετανάστες βάλτου - εκτός αν στο μεταξύ αποκτήσουμε μια αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και ένα αξιόπιστο Κράτος Δικαίου.
Όλα αυτά βέβαια, σε ένα καυτό γεωπολιτικό περίγυρο, με ισχυρό πληθυσμιακό και οικονομικό δυναμικό, όπου αν ήθελε προκύψει ένταση, θα την αντιμετώπιζαν ξανά με τα ίδια σύνδρομα που οδήγησαν στην καταστροφή του 1922, στον εμφύλιο, στη δικτατορία και τη συνακόλουθη ένδοξη απώλεια της Βόρειας Κύπρου ή στη σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Για την πολιτική, μια τέτοια προοπτική, ακόμα και αν φαντάζει υπερβολική -που δεν είναι τόσο- σημαίνει ότι τα προβλήματα της κρίσης είναι πολύ ευρύτερα από τα οικονομικά.
Σημαίνει ότι ένας εθνικός σχεδιασμός για την κρίση πάει πολύ πέρα από την οικονομία, ότι το φάσμα των εθνικών προτεραιοτήτων είναι ευρύτατο, και ότι οι προεκτάσεις της κρίσης απαιτούν καινοτόμα πολιτική σκέψη, επιτακτική και αποφασιστική κινητοποίηση.

Αλλιώς, το κόστος της πολιτικής, και όχι μόνο, αδράνειας για όσους ζουν στον τόπο αυτό, θα είναι τότε οδυνηρό και μη αναστρέψιμο.

* Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι τ. υπουργός.
** Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που πρότεινε το 2000 ο Γιαννίτσης αν δεν είχε βιαίως αποσυρθεί με την πρωτόγνωρη αντίδραση των συνδικαλιστικών παρατάξεων , πρωτοστατούντων αυτών του ΠΑΣΟΚ, σίγουρα δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.

 

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Τι μας επιφυλάσσει το 2013


Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Πρόσωπα οικεία, μου είπαν την περασμένη εβδομάδα να γράψω ένα άρθρο αισιόδοξο, για την Ευρώπη ή την Ελλάδα, τώρα με την αλλαγή του χρόνου. Να συνεισφέρω στη διαμόρφωση ενός θετικότερου κλίματος στη κοινωνία, στην καταπολέμηση της εθνικής μας κατάθλιψης αυτές τις γιορτινές ημέρες, έστω και από αυτό το απειροελάχιστο σημείο επιρροής που αναλογεί σε τούτη τη στήλη…

Όμως, λυπάμαι πολύ, είναι σχεδόν αδύνατο. Διότι οι εξελίξεις στην οικονομία και κατ επέκταση στην κοινωνία δεν μεταβάλλονται με ευχές, ούτε δρομολογούνται σε αναντιστοιχία με τις (συν)αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Πριν να μιλήσουμε για την Ελλάδα, λοιπόν, να επαναλάβουμε ότι στην Ευρώπη, από όπου εξαρτώμεθα απόλυτα, τίποτε το καινούργιο και θεαματικό δεν προβλέπεται να σημειωθεί για την υπέρβαση της κρίσης, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο που θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Γερμανία, από την οποία, εξαρτάται με τη σειρά της ολόκληρη η Ευρώπη.

Για την Ελλάδα, τώρα ειδικότερα, οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο απογοητευτικές για το 2013, με δεδομένο ότι έχει αρχίσει να συντελείται πλέον μία πλήρης αποσυναρμολόγηση του οικονομικού μηχανισμού της χώρας, με συνέπεια και τη διάλυση του κοινωνικού της ιστού.

Βεβαίως, οι δομές και οι ισορροπίες μίας οικονομίας δεν είναι γενικώς κακό να αλλάζουν, όταν ωστόσο όμως κονιορτοποιούνται και μαζί τους καταβαραθρώνεται μία κοινωνία ολόκληρη, χωρίς να οικοδομείται κάτι καινούργιο, υγιές και βιώσιμο, τότε εξανεμίζονται μαζί και οι ελπίδες ανάκαμψης και προόδου, παραδίδοντας τη θέση τους στη φτώχεια.

Πράγματι, με το συνεχές κλείσιμο των επιχειρήσεων, με την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, με τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις κ.ο.κ., σε μία οικονομία μάλιστα, όπου, εξαιτίας της βαριάς και παρατεταμένης ύφεσης ουδείς (Έλληνας ή ξένος) διανοείται να επενδύσει, όπου, επιπλέον, η επιχειρηματικότητα συστηματικά διαβάλλεται, μεγάλες ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις αποεπενδύουν και οι ίδιοι οι πολίτες της χώρας έχουν σηκώσει ή έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό πάνω από το 1/3 των τραπεζικών τους καταθέσεων (ποσό που αντιστοιχεί κοντά στο 50% του σημερινού ΑΕΠ), κανένας οικονομικός παρατηρητής έχων σώας τας φρένας, δεν μπορεί να αισθάνεται αισιόδοξος. Το 2013, δυστυχώς, η λογική λέει ότι θα είναι μία ζοφερή χρονιά…

Το ερώτημα το μεγάλο, για το 2013, είναι πως θα μπορέσει να διαχειριστεί το εύθραυστο ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο ούτε χαρίσματα έχει, ούτε ικανότητες μεγάλες (εξού και φθάσαμε έως εδώ), τη δραματική αυτή πορεία της Ελλάδας.

Πως θα μπορέσει να διαχειριστεί, δηλαδή, την εκ των πραγμάτων αντίθεσή του με την πλειοψηφία μίας οικονομίας και μίας κοινωνίας που βιώνει καθημερινά την απαξίωση και ένα είδος εκφυλισμού, στην αρνητική μέχρι τούτη την ώρα γενικότερη προοπτική, να μετατραπεί η χώρα σε μία φτωχή επαρχία της Ευρώπης.

Διότι και οι προσδοκίες ότι μπορεί οι Γερμανοί να μας απαλλάξουν το 2014 από ένα μεγάλο μέρος του χρέους δεν επαρκούν (και ποιος το λέει εξάλλου), αλλά και η διάρκεια της επώδυνης οικονομικής δοκιμασίας που  θα περάσουμε για έναν ακόμη χρόνο είναι μεγάλη, για να ευχόμαστε από τώρα κάτι καλύτερο… το 2014!

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από την Δωρίδα.