Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Δημοκρατία - κοινωνικό κράτος


Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Το 2012 κλείνει με ανάμικτα συναισθήματα και αγωνίες, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την προοπτική της πολυπόθητης οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

Υπάρχουν βήματα που έγιναν σημαντικά, προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης, της αντιμετώπισης της κρίσης μεσοπρόθεσμα και την ελπίδα της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης μεσο-μακροπρόθεσμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται κυρίως, η στροφή της Γερμανίας, τον Ιούλιο, που αποφάσισε να παίξει τελικά υπέρ του ευρώ, η απόφαση του Ντράγκι στη συνέχεια να παρεμβαίνει χωρίς φραγμούς στην αγορά των κρατικών ομολόγων, καθώς και η πρόσφατη υιοθέτηση της τραπεζικής ένωσης.

Ωστόσο, από την άλλη, ανοικτά και σε αβεβαιότητα μεγάλη παραμένουν κρίσιμα ζητήματα, προβλήματα κολοσσιαίας σημασίας, για να μπορέσει κανείς τώρα να εκφραστεί με αισιοδοξία και να ελπίζει πράγματι σε μία Ευρώπη ενωμένη, η οποία θα ξεπεράσει με βεβαιότητα την οικονομική κρίση και θα κρατήσει ζωντανές τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ειδικότερα του ασθενέστερου Νότου.

Το πιο χαοτικό τούτη την ώρα πρόβλημα, που απορρυθμίζει και υπονομεύει καθοριστικά πλέον την υπόθεση της ενωμένης, κοινωνικά αποδεκτής και εύρωστης Ευρώπης, είναι το πολιτικό : το μεγάλο έλλειμμα μίας υπερεθνικής συναντίληψης και το χάσμα της αντιπροσώπευσης μεταξύ λαών και ηγεσιών. Δηλαδή, επί της ουσίας, το τεράστιο έλλειμμα της Δημοκρατίας.

 Έχουμε και άλλοτε τονίσει ότι, είναι φύσει αδύνατο να καρποφορήσει ένα όραμα κοινής οικονομικής βάσης και πολιτικής διοίκησης, όταν για τη ζωή και τη μοίρα περίπου 400 και πλέον εκατομμυρίων Ευρωπαίων, αποφασίζει ένα κλειστό συμβούλιο υπουργών ή μία σύνοδος Κορυφής από εθνικούς ηγέτες, που ούτε στη χώρα τους πολλές φορές δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία.

Εάν δεν υπάρξουν άμεσες εκλογές για την ανάδειξη ενιαίας ηγεσίας, πάνω σε πανευρωπαϊκές πολιτικές πλατφόρμες και προτάσεις που θα αφορούν στις κοινές πλέον πανευρωπαϊκές προκλήσεις, η υπέρβαση της κρίσης, η αλληλεγγύη των μελών και η υπόθεση της ένωσης θα θρυμματιστούν και τότε η Γηραιά Ήπειρος θα ζήσει πολύ δυσάρεστες κοινωνικές και εθνικές συγκρούσεις. Πολιτική εξουσία σημαίνει πρώτον ότι λογοδοτείς και δεύτερον ότι εκλέγεσαι στη βάση αυτών που προαναγγέλλεις ότι θα πράξεις.

Το δεύτερο καθοριστικό πολιτικό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί απίστευτη τροχοπέδη στην υπόθεση της Ευρώπης, είναι οι αντιθέσεις και η ψαλίδα μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων χωρών αφενός, αλλά , και αφετέρου, μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κοινωνικών ομάδων, με δεδομένο ότι η κρίση τείνει να καταστρέφει τη μεσαία τάξη (πράγμα που ήδη συνέβη στην Ελλάδα).

Πρόκειται για μία ασύλληπτη στις προεκτάσεις της κοινωνική μεταβολή, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό που εννοούμε μετά τον πόλεμο Ευρώπη, πολιτισμό και ανάπτυξη στην Γηραιά Ήπειρο. Χωρίς την αποκατάσταση αυτής της οικονομικής και πολιτικής ανισορροπίας, η οποία οδηγεί σε μεγάλη έξαρση του λαϊκισμού, του εθνικισμού και των φασιστικών κινημάτων, η προοπτική της ενωμένης και εύρωστης Ευρώπης δεν έχει καμία απολύτως τύχη.

Άμεσα, συνεπώς, επιβάλλεται να εγκαταλειφθεί η αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και να επανοικοδομηθεί, με ορθολογισμό και μέσα από μεταρρυθμίσεις, το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή υπόθεση εν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμμετοχή των λαών της. Δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών και των αγορών, προς Θεού, είναι μία προοπτική βαθειά πολιτική.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Έβαλαν φωτιά να κάψουν τα χόρτα δρόμου κι έκαψαν τον... Κούμαρο στο Μοναστηράκι !


Με εγκληματική επιπολαιότητα και ανευθυνότητα συμβασιούχοι εργάτες του Δήμου Δωρίδας που έκοψαν και μάζεψαν τα χόρτα στην αρχή του δρόμου  από Μοναστηράκι προς Ευπάλιο, τους έβαλαν φωτιά για να τα κάψουν, σήμερα το μεσημέρι, χωρίς να έχουν πάρει εντολή για κάτι τέτοιο.

Επειδή όμως εκείνες τις ώρες φυσούσε δυνατός μαΐστρος η φωτιά μεταπήδησε και άρχισε να καίει θαμνώδη έκταση και πεύκα πάνω από τον δρόμο στα πρανή του Κούμαρου.
Αμέσως κατέφθασαν δύο πυροσβεστικά και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο , χωρίς να προλάβει να επεκταθεί.

Φαίνεται όμως ότι κάποια αναμμένα κουκουνάρια είχαν πεταχτεί σε μεγαλύτερο βάθος μέσα στο πευκόδασος, με αποτέλεσμα η φωτιά να αναζωπυρωθεί και με την βοήθεια του ανέμου να κατευθύνεται βορειανατολικά του Κούμαρου προς την περιοχή του εξωκκλησιού της Αγίας Τριάδας .
Υπήρξε γενική κινητοποίηση από τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Ευσταθίου της Πυροσβεστικής που κατέφθασε με 10 οχήματα και επικεφαλής τον Διοικητή Ευθύμιο Γεωργακόπουλο.


Η περιοχή που καιγόταν ήταν δύσβατη και απρόσιτη και γι αυτό οι πυροσβέστες ανέβηκαν στο χώρο της Αγίας Τριάδας στην κορυφή του Κούμαρου και δεμένοι με σχοινιά κατέβαιναν όσο περισσότερο μπορούσαν μέσα στο δάσος, με κίνδυνο για τη ζωή τους, πλησιάζοντας τις εστίες της φωτιάς, καταφέρνοντας να την περιορίσουν, έχοντας κάψει περίπου 10 στρέμματα .
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ζητήθηκε άμεσα και η συνδρομή αεροπλάνων πυρόσβεσης αλλά τους ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή.

Σεισμική δόνηση 3,8 R τη νύχτα


Μικρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν ανατολικά της Πάτρας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής που έγιναν αισθητές και στην πεδινή Δωρίδα

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στην 1.20 τα ξημερώματα.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος (γύρω στα 5 χλμ) γι αυτό και μεταδόθηκε με βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός

Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες δονήσεις, που είχαν όμως μικρότερο μέγεθος.

Σύμφωνα πάντα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στην περιοχή καταγράφεται μια μικρή σεισμική δραστηριότητα και το φαινόμενο παρακολουθείται

 Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν της τάξης των  4 ρίχτερ.
- Στα 3.4 ρίχτερ ο πρώτος μετασεισμός.
- Στα 2.5 ρίχτερ ο δεύτερος μετασεισμός
- Ενας τρίτος μετασεισμός μεγέθους 2.8 ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:28.Το επίκεντροόλων αυτών των σεισμών εντοπίζεται στα  6 χλμ Ανατολικά  της Πάτρας
 
Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές , σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΔΕΙΑ λειτουργίας λατομείου στο Δροσάτο


Η αιρετή περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν έχει δώσει καμία άδεια λειτουργίας λατομείου στη περιοχή Δροσάτου Ευπαλίου, είχε μάλιστα η αρμόδια Επιτροπή ομόφωνα γνωμοδοτήσει αρνητικά .
Αντίθετα την άδεια έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.
Τις διευκρινίσεις αυτές δίνει μεταξύ άλλων, σε επιστολή της στο DORIDA NEWS, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή , απαντώντας σε σχετικό ρεπορτάζ του DORIDA NEWS.

Ειδικότερα στην επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει τα εξής:

«Στο δημοσίευμα σας με τίτλο «Στα κρυφά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έδωσε άδεια για λατομείο στο Δροσάτο!», θα ήθελα να επανορθώσετε και να διευκρινίσετε τα παρακάτω:

 Στον τίτλο, την άδεια δεν την έδωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας η οποία ουδεμία σχέση έχει με την Αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αντίθετα η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίασή της στις 15 Μαρτίου 2012 ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΜΠΕ) λατομείου μαρμάρων της Ευαγγελίας Στασίνη – Κουφογιάννη στη θέση «Σπηλιά» περιοχής Δροσάτου Δ.Ε. Ευπαλίου Δήμου Δωρίδας για τους παρακάτω λόγους:

Ø Δεν υπάρχει πρόσβαση που να πληρεί τους κανόνες ασφάλειας και ομαλής κυκλοφορίας των οχημάτων στην Ε.Ο. Ναυπάκτου – Λιδωρικίου και

Ø Η περιοχή είναι κορεσμένη από λατομικές δραστηριότητες.

Η ίδια επιτροπή, όπως όφειλε από το Νόμο, είχε δημοσιεύσει την μελέτη τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων στις εφημερίδες «Ώρα της Φωκίδας» και  «Εν Δελφοίς» για παροχή πληροφοριών, στοιχείων και παραλαβή των εγγράφων απόψεων από τις 26/01 έως τις 26/02/2012 και την είχε κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Εσκεμμένη παραπληροφόρηση για τα “γεγονότα”


Για εσκεμμένη παραποίηση των γεγονότων και παραπληροφόρηση, μιλά η Μητρόπλη Ναυπάκτου σχετικά με όσα διαδραμίστηκαν  την περασμένη Παρασκευή έξω από τα γραφεία της, με ιερομένους της Μητρόπολης και φίλους του Ιερομόναχου στη Μονή Σωτήρος, Ιγνατιου Σταυρόπουλου, πουν ως γνωστόν έχει παυθεί από την Ιερά Σύνοδο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Μητρόπολης :

Με αφορμή ανεύθυνα σχόλια, που αναρτήθηκαν σε «εκκλησιαστικού» ενδιαφέροντος ιστοσελίδες, αναφορικά με την εκδίκαση της υποθέσεως του Ιερομονάχου Ιγνατίου Σταυρόπουλου υπό του Επισκοπικού Δικαστηρίου, η Ιερά Μητρόπολη ανακοινώνει τα ακόλουθα:
1. Ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος Σταυρόπουλος στον οποίο επεβλήθη από την Ιερά Σύνοδο το 2007 το επιτίμιο της ακοινωνησίας, εσχάτως άρχισε να «λειτουργή» στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σημειωτέον κρίθηκε νόμιμη με την υπ’ αριθ. 686/2011 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιδεικνύοντας έτσι, για ακόμα μία φορά ανυπακοή στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Αρχή αλλά και στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

2. Κατόπιν τούτου η Ιερά Μητρόπολη, όπως ήταν υποχρεωμένη, εκκίνησε την διαδικασία των ανακρίσεων βάσει του Ν. 5383/1932 «Περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας» και, μετά την νομότυπη περάτωση αυτών, όρισε ημέρα συνεδρίασης του αρμοδίου Επισκοπικού Δικαστηρίου την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου ώρα 16.00.
3. Ο κατηγορούμενος Ιερομόναχος Ιγν. Σταυρόπουλος προσήλθε μεν ενώπιον του Δικαστηρίου, μετά του πληρεξουσίου Δικηγόρου του, με πρόθεση, όπως κατεδείχθη εκ των υστέρων, όχι να σεβασθή την διαδικασία και να αντικρούση την κατ’ αυτού κατηγορία αλλά την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Συγκεκριμένα, αφού προέβαλε προφανώς μη νόμιμες και αβάσιμες ενστάσεις και αιτήματα, απεχώρησε, υπεκφεύγοντας την βάσανο της ζώσης διαδικασίας και την αντίκρουση της κατηγορίας.

4. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δικαστηρίου συγκεντρώθηκαν ολιγάριθμοι «οπαδοί» του, προερχόμενοι εν πολλοίς από άλλες πόλεις, από αυτούς που ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες παρακινούσε να προσέλθουν προς συμπαράστασή του, και φώναζαν διάφορα συνθήματα έξω από τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, επιχείρησαν δε να εισέλθουν και στον χώρο συνεδρίασης του Δικαστηρίου, παρά τον νόμον, που στις συνεδριάσεις των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων επιτρέπει την παρουσία μόνο κληρικών και μοναχών, οπότε, όπως είναι φυσικό απετράπησαν κατ’ αρχήν από τους πατέρες Καλλίνικο και Θεμιστοκλή και στην συνέχεια από τα εντόπια αστυνομικά όργανα, που προσήλθαν να επιβάλλουν την τάξη και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνεδρίαση του Δικαστηρίου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα κοσμικά Δικαστήρια.
5. Ουδέποτε έλαβαν χώρα τα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα, που κυκλοφόρησαν, ότι δηλ. το πλήθος «άρπαξε από τα γένια» τον π. Θεμιστοκλή, πετώντας τον στο έδαφος, ότι ο π. Καλλίνικος ετράπη σε φυγή και ότι ζητήθηκαν ενισχύσεις από την Αστυνομία του Μεσολογγίου για να προστατέψουν τον Μητροπολίτη και τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως.

6. Το Επισκοπικό Δικαστήριο, εφαρμόζοντας τον νόμο, και μετά την αποχώρηση του κατηγορουμένου, συνέχισε την συνεδρίασή του και απεφάνθη ότι ο Ιερομόναχος είναι ένοχος της κατηγορίας ότι «λειτούργησε» κατά συρροήν ενώ είναι ακοινώνητος, ενόψει δε του ότι για την κατηγορία αυτή προβλέπεται η ποινή της καθαίρεσης, την οποία και δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλη, εθεώρησε εαυτό αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση να δικασθή πρωτοδίκως στο αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο.
7. Για μία ακόμα φορά ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος Σταυρόπουλος κατέδειξε την ανυπακοή και καταφρόνησή του στους θεσμούς της Εκκλησίας και του Κράτους (η συγκρότηση, δικαιοδοσία και αρμοδιότητα των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων προβλέπεται από πολιτειακό νόμο, ήτοι τον Ν. 5383/1983) και προφανώς αδυνατώντας να αποκρούση την κατηγορία, την οποία εν πολλοίς συνομολόγησε με το απολογητικό του υπόμνημα, αρκέστηκε στην δημιουργία εντυπώσεων, με την συνδρομή των «φίλων και οπαδών», που έχει δημιουργήσει με την καθημερινή ενασχόλησή του με ανακοινώσεις, σχόλια και ανταλλαγή απόψεων σε ιστοσελίδες, Blogs και στο facebook, που ο ίδιος διατηρεί, καταδεικνύοντας έτσι το εκκοσμικευμένο και νόθο μοναχικό και εκκλησιολογικό του φρόνημα.

8. Είναι λυπηρό το γεγονός Ιερομόναχοι να απειθαρχούν στους ιερούς Κανόνες και την Ιερά Σύνοδο αλλά και στους θεσμούς και νόμους της πολιτείας, να προκαλούν τον λαό σε εχθροπάθεια εναντίον των κανονικών Επισκόπων, να δημιουργούν οπαδούς και να παρουσιάζωνται ως «ήρωες». Η Εκκλησία δεν μπορεί να ανεχθή τέτοιες αντικανονικές και φατριαστικές ενέργειες, καταδικάζει την απόπειρα υπονόμευσης των θεσμών της με απειλές βίας και την συνδρομή φανατισμένων «οπαδών» και θα συνεχίση απρόσκοπτα την ορθόδοξη διδασκαλία της και την διακονία της στους ανθρώπους.

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥΣ …

… Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς

Εύχομαι το 2013 να είναι μια χρονιά με υγεία και προσωπική ευτυχία, αντοχές κι ελπίδα για όλους.
Αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάμε ως χώρα, απ΄τη μια έχουν επιδεινωθεί οι συσχετισμοί για την οικονομία και την κοινωνία κι απ΄την άλλη έχουν μετατοπισθεί οι προσδοκίες μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Η γενικευμένη αυτή κρίση ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, και μαζί με τη διαμαρτυρία και τη ρήξη χαράζει νέους δρόμους απαιτήσεων για αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτά τα χρόνια δοκιμάζονται οι αντοχές μας. Αυτή την εποχή αναθεωρούνται παράλληλα οι αρχές και οι αξίες μας. Στην αιώνια παρουσία της διαλεκτικής το καλό και το κακό συνυπάρχουν σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σαν άνθρωποι και σαν κοινωνία είμαστε ικανοί και για τα δύο.

Ας ελπίσουμε ότι το 2013 θα είμαστε ικανοί για το καλό. Ας αναδειχτεί μέσα από την κρίση ένα αναθεωρημένο και υγιές σύστημα, που να μπορεί να δημιουργήσει σταθερές βάσεις για το αύριο όλων μας.

Κι ας δούμε τη νέα χρονιά σαν μια καινούργια αρχή. Σαν αρχή μιας νέας δυναμικής για να προσεγγίσουμε αρχές και αξίες που θα θεμελιώνουν κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και συνύπαρξη ανθρώπων και κοινωνιών.
Χρόνια πολλά – καλή χρονιά
Κλέαρχος  Περγαντάς

 

… Η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτας Γαζή

Εύχομαι σε όλους σας, μέσα από την καρδιά μου, το χαρμόσυνο μήνυμα της Ειρήνης, της Αγάπης και της Αλληλεγγύης που ακτινοβολεί το Πνεύμα των Χριστουγέννων, να σας χαρίσει προσωπική ευτυχία και υγεία!!
Όλοι μαζί θα καταβάλουμε προσπάθειες για να ξαναγίνει η χώρα μας μια κανονική χώρα, μια χώρα της ελπίδας και των προσδοκιών. Μια χώρα ευημερίας, προόδου και ίσων ευκαιριών για όλους.

Η γέννηση του Χριστού μας ας είναι ένα μήνυμα για μια χρονιά διαφορετική με λιγότερα προβλήματα, όμορφα χαμόγελα, φωτεινές εικόνες.
Η γέννηση του Χριστού μας, ας μας κάνει να κρατήσουμε τα καλύτερα  συναισθήματα για τους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη!!

Ο καινούργιος χρόνος, ας είναι πιο χαμογελαστός με περισσότερες όμορφες στιγμές για όλους!!
Γιώτα Γαζή

 

  Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης

Αγαπητοί συνδημότες, Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά και χρόνια πολλά, με υγεία, ειρήνη και ευτυχία. Η χώρα μας, ο δήμος μας, οι οικογένειές μας περνάνε μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων χρόνων.

Η π α ρ α τ ε τ α μ έ ν η οικονομική κρίση οδηγεί χιλιάδες συμπολίτες μας σε απόγνωση, στην φτώχεια και την ανέχεια.

Αυτές τις στιγμές πρέπει να στηριχτούμε και να εμπνευστούμε από τις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες της Αγάπης, της Ειρήνης, της Δημιουργίας, και να παλέψουμε ώστε το 2013 και τα επόμενα χρόνια να είναι καλύτερα για όλους μας.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων ας είναι μέρες αγάπης και γαλήνης για όλους μας. Η νέα χρονιά ας είναι γεμάτη υγεία, ειρήνη, ευτυχία και αγάπη. Οι καλύτερες ευχές για τις γιορτές, μέσα από την καρδιά μου για όλους τους πολίτες της Δωρίδας, αλλά και μια υπόσχεση, όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.

Γιώργος  Καπεντζώνης

 

 … Ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου

Εν όψει των Αγίων Εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου έτους 2013, εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους συνδημότες μου, ο Πανάγαθος και Παντοδύναμος Θεός να τους χαρίσει ατομική και οικογενειακή ευτυχία και να τους δίνει δύναμη ψυχής, υπομονή και ελπίδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής.

 Καλές   Γιορτές , Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα

Ανδρέας Κ. Ευσταθίου

                                   

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 17 ΑΤΟΜΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟ

Στην πρόσληψη 17 ατόμων με σύμβαση εργασίας οκτώ (8) μηνών για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα προχωρά σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο Δήμος Δωρίδος.

Οι ειδικότητες των ατόμων αυτών είναι:

1.    ΥΕ Εργατών γενικών καθηκόντων (υπηρεσία καθαριότητος), άτομα 10.

2.    ΥΕ Εργατών γενικών καθηκόντων (υπηρεσία ύδρευσης), άτομα 2.

3.    ΔΕ Οδηγών αυτοκινήτων Γ’ κατηγορίας (υπηρεσία καθαριότητος), άτομο 1.

4.    ΔΕ Ηλεκτρολόγων, άτομο 1.

5.    ΔΕ Υδραυλικών (υπηρεσία ύδρευσης), άτομο 1.

6.    ΔΕ Χειριστή μηχανήματος έργου (γκρέϊτερ), άτομο 1.

7.    ΔΕ Χειριστή μηχανήματος έργου (φορτωτή - εκσκαφέα), άτομο 1.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Δούκα Θεοδώρα στα τηλέφωνα 22660-31100 και 22660-22066 για πληροφορίες.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2012.

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ διέλυσε με 5-0 την ΟΙΑΝΘΗ Έχασε η ΤΟΛΟΦΩΝΑ 1-2 από τον ΑΕΤΟ

Του Τάσου Τσόλκα *

Στο τοπικό ντέρμπυ ο Αετός Λιδωρικίου επιβλήθηκε μέσα στην Ερατεινή της Τολοφώνας με 1-2 κάνοντας την έκπληξη.
Ωραίος αγώνας που κράτησε το ενδιαφέρων μέχρι το τελευταίο λεπτό έγινε στο Χρισσό όπου ο Δωρικός προηγήθηκε  του Κρισσαίου στο 80΄λεπτό , ισοφαρίστηκε στο 85΄και δέχτηκε το δεύτερο γκολ στο 93΄λεπτό , ενώ προηγουμένως έχασε σωρεία ευκαιριών για να είναι αυτός ο νικητής.

Ο Απόλλων Ευπαλίου αποδίδοντας κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο επιβλήθηκε με σχετική ευκολία 4-0 της Αναγέννησης Βουνιχώρας.
Ο Αστέρας Ιτέας παίζοντας το καλύτερο παιχνίδι του στο φετεινό πρωτάθλημα σάρωσε με 5-0 την Οιάνθη Γαλαξιδίου .

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής,

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                         2  -  2
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ  -  ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                        1  -  2

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ  -  ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                                   5  -  0
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -   ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ        4  -  0

ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                      2  -  1

Ρεπό είχε η ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου  στις 03:00 μ.μ. θα γίνει στο Χρισσό ο αναβληθείς αγώνας του ΚΡΙΣΣΑΙΟΥ με την ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ.

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  μετά την 12η Αγωνιστική

                                                                               ΓΚΟΛ            ΒΑΘΜΟΙ 

1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                               41 - 4         28
2. ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ                   27 - 17       22

3. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                  27 - 15       21
4. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                               20 -14        18

4. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                     22 - 9         17
7. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                       15 - 21       16

6. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                       19 - 16       15
8. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ              12 - 23       12

9. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                        16  - 21       11
10.ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ    10  - 35         6

11.ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ               5  - 33         2

*    Με αστερίσκο οι ομάδες που έκαναν το ρεπό τους στον Β΄ γύρο
**   Η Ένωση Γλυφάδας έχει ξεκινήσει με -2 βαθμούς
*** Δεν υπολογίζεται το παιχνίδι Ησαΐα Δεσφίνας - Ένωση Γλυφάδας

 Το πρωτάθλημα διακόπτεται λόγω των εορτών Χριστουγέννων και Νέου Έτους και ξαναρχίζει το Σαββατοκύριακο 12 – 13 Ιανουαρίου με τους αγώνες της 13ης αγωνιστικής

ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  -  ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  -  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ

ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ

Ρεπό έχει η ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

 Η Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με την 9η αγωνιστική ολοκληρώθηκε ο Α΄ γύρος στη Β΄ κατηγορία Φωκίδας με τους  δύο διεκδικητές Δωριείς και Διαγόρα να συνεχίζουν την επέλασή τους .
Εντυπωσιακή η νίκη εκτός έδρας με 0-7 του Ολυμπιακού Κίρρας επί του Ηρακλή Μοναστηρακίου, που είναι η έκπληξη της αγωνιστικής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ  -  ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ              3  -  0
ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ  -  ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ Α.Ε.                3  -  0  ά.α.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΣΑΛΩΝΑ Α.Ο.                             2  -  0
ΦΩΚΙΔΑ 2000  -  ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                             1  -  5

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ  -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ    0  -  7

 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ μετά την 9η αγωνιστική

                                                                             ΓΚΟΛ               ΒΑΘΜΟΙ

1.ΔΩΡΙΕΙΣ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ                     29 – 3        27
2.ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                   23 – 3       24

3.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                     18 – 11      19
4.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                       31 – 10       18

5.ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ          16 – 20       13
6.ΦΩΚΙΔΑ 2000                                       26 – 17        9

7.ΜΥΩΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ               13 – 16        9
8.ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                            15 – 21        7

9.ΣΑΛΩΝΑ                                                   5 – 25         3
10.ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ                                           _              _

* Η Μυωνία Αγίας Ευθυμίας έχει -4  βαθμούς  γιατί δεν κατήλθε να αγωνιστεί στους αγώνες με Διαγόρα Πολυδρόσου και Δωριείς  Μανάγουλης.
** Η Κουλοβάτα έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα

 
Το πρωτάθλημα και στη Β΄ κατηγορίας διακόπτεται λόγω εορτών και ξαναρχίζει το Σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου με την 1η αγωνιστική του Β΄γύρου

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ  -  ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ
ΚΟΥΛΟΒΑΤΑ Α.Ε.  -  ΦΩΚΙΔΑ 2000

ΕΛΠΙΔΕΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ -  ΜΥΩΝΙΑ  ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ

ΣΑΛΩΝΑ  Α.Ο  -  ΔΩΡΙΕΙΣ  ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

*Ο Τάσος Τσόλκας είναι αθλητικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Ξύλο έξω από τη Μητρόπολη Ναυπάκτου από τους...«πιστούς» της Μονής Σωτήρος


Πόλεμος στη Μητρόπολη Ναυπάκτου όπου κάτοικοι της περιοχής έξαλλοι άρπαξαν ιερέα από τα γένια και τον πέταξαν στο έδαφος!

Ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σταυρόπουλος κλήθηκε από την Μητρόπολη Ναυπάκτου να απολογηθεί διότι, παρά την απαγόρευση της Ιεράς Συνόδου ιερουργεί στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου. Στις 3:30μ.μ. χθες παρουσιάστηκε στο Επισκοπείο μαζί με άλλους Μοναχούς για να απολογηθεί...

Όπως αναφέρουν τοπικά blog    κάτοικοι της περιοχής Ναυπάκτου που είναι "πιστοί" και δεμένοι με το Μοναστήρι Σωτήρος μόλις πληροφορήθηκαν το λόγο που παρουσιάστηκαν οι Μοναχοί στη Μητρόπολη ξεσηκώθηκαν και τουλάχιστον 100 άτομα περικύκλωσαν το Επισκοπείο, φωνάζοντας να φύγει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος από τη Ναύπακτο "ως ανεπιθύμητος και ως πολέμιος της Μονής Μεταμορφώσεως" την οποία έχτισε ο Ναυπακτιακός λαός. Οι πιστοί μάλιστα φώναζαν ρυθμικά "ΑΝΑΞΙΟΣ".

Τα αίματα άναψαν όταν εμφανίστηκε ο πατήρ Θεμιστοκλής και ο πατήρ Καλλίνικος, δεξί χέρι του Μητροπολίτου Ναυπάκτου. Το πλήθος άρπαξε από τα γένια τον πατέρα Θεμιστοκλή πετώντας τον στο έδαφος. Ο Ιερομόναχος Καλλίνικος πρόλαβε και τράπηκε σε φυγή...

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί από το Αστυνομικό τμήμα Ναυπάκτου και με ενισχύσεις από την αστυνομία Μεσολογγίου για να προστατέψουν τον Μητροπολίτη και τους κληρικούς που έχει φέρει μαζί του.

Οι πιστοί δεν προτίθενται να επιτρέψουν στο Μητροπολίτη να λειτουργήσει ξανά, παρά μόνο με τη... μεσολάβηση των ΜΑΤ και της αστυνομίας...

Οι κάτοικοι λένε ότι, ο Μητροπολίτης προκαλεί το λαό με τα όσα κάνει εις βάρος της Μονής Μεταμορφώσεως, ενώ υποστηρίζουν οτι πρέπει ή να αλλάξει τακτική ή να παραιτηθεί από την Μητρόπολη Ναυπάκτου και να πάει σε άλλη Μητρόπολη, εάν βέβαια τον δέχονται αλλού.

Οι άνθρωποι της Μητρόπολης μιλούν για μεθοδευμένες κινήσεις και κινητοποιήσεις μερικών δεκάδων ανθρώπων που είναι "δεμένοι¨ με τους μοναχούς του Μοναστηριού και χρησιμοποιούνται ως αγανακτισμένοι πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα του Μητροπολίτη με τους Μοναχούς της Μονής Σωτήρος κρατάει χρόνια και η Ιερά Σύνοδος έχει πάρει θέση υπέρ του Μητοπολίτη και απαγορεύει στον Αρχιμανδρίτη Ιγνάντιο Σταυρόπουλο να ιερουργεί.