Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Ολυμπιονίκης σε διακοπές στη Δωρίδα

Η Μεσερέτ Ντεφάρ  Ολυμπιονίκης σε Αθήνα, Πεκίνο και Λονδίνο στα 5000μ. για διακοπές στη Χιλιαδού Ευπαλίου

                                                                                    * ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ *

Η σπουδαία αθλήτρια Μεσερέτ Ντεφάρ από την Αιθιοπία  και Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο στα 5000 μ. θα έρθει από 26 Αυγούστου  στη Χιλιαδού Ευπαλίου για διακοπές.
Φιλοξενείται από την φίλη της Αθηνά Κοϊνη που είναι επίσης μια σπουδαία νέα αθλήτρια  , στα 5000 μ. και 3000 στιπλ, πρωταθλήτρια Ελλάδας στους Νέους  , αλλά και Βαλκανιονίκης.

Η Μεσέρ Ντεφάρ έχει πάρει τρία χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς , κάνοντας την αρχή από την Αθήνα το 2004.

Σε δηλώσεις στη τηλεόραση μετά την νέα επιτυχία της, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο οικονομικά Ελληνικό λαό και ότι θα περάσει τις διακοπές της στη Χιλιαδού Ευπαλίου φιλοξενούμενη από  την αγαπημένη της φίλη και συναθλήτριά της Αθηνά Κοϊνη.

Η Ντεφάρ , είναι ξαδέρφη της μητέρας της Αθηνάς Κοϊνη και επισκέπτεται συχνά τη Δωρίδα φιλοξενούμενη από τη φίλη της και συγγενή της Αθηνάς , δηλώνοντας ενθουσιασένη από τις ομορφιές της περιοχής, αλλά και τους ανθρώπους της.
Στα χνάρια της Ντεφάρ όπως φαίνεται ακολουθεί και η 20χρονη Αθηνά Κοϊνη που πρόσφατα σημείωσε Πανελλήνιο ρεκόρ Νέων Γυναικών στα 3000 στιπλ.

Επίσης στις 18 Ιουνίου σε Διασυλλογικό Πρωτάθλημα τερμάτισε πρώτη στα 5.000 μέτρα με χρόνο 16.21.99 καταρρίπτοντας το Πανελλήνιο ρεκόρ Νέων , που είχε σημειωθεί … το 1986, με χρόνο 16.39.07  από τη Δήμητρα Παπασπύρου.

Τέλος στις 22 Ιουλίου στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα που έγινε στη Τουρκία , η Αθηνά Κοϊνη , πέτυχε άλλη μια σπουδαία νίκη κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο στα 3000 μέτρα στιπλ.

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Βυθισμένα σκάφη στη μαρίναΤριζονίων πολύχρονη ¨καυτή πατάτα¨ για το Δήμο

Ένας εκπαιδευτής καταδύσεων , ο Τάσος Δροσόπουλος , πραγματοποίησε πριν λίγες ημέρες μια υπόγεια κατάδυση στα νερά του Αλιευτικού Καταφυγίου Τριζονίων , βιντεοσκοπώντας το βυθό του.

Αφορμή στάθηκε η επί πολλά χρόνια αδιαφορία των αρμοδίων να καθαρίσουν το λιμάνι αυτών και να ανελκύσουν βυθισμένα πλοία.

Είναι άλλη μία ¨καυτή πατάτα¨ που ήρθε στα χέρια πλέον του Δήμου Δωρίδας μετά από πολύχρονη αδιαφορία των αρμοδίων αρχών και υπηρεσιών.

Ας δούμε όμως τι περιγράφει στην έκθεσή του ο δύτης…

Με το που ξεκίνησε η βιντεοσκόπηση έμεινα άφωνος από το είκοσι περίπου μέτρων ιστιοπλοϊκό που έβλεπα βυθισμένο μέσα στο λιμάνι και τα σχοινιά που υπήρχαν παντού και τα οποία δημιουργούσαν δυσκολίες στη καταγραφή. Πολλά αντικείμενα του πλοίου βρίσκονταν διάσπαρτα στο βυθό και η εικόνα ήταν απελπιστική.

Τα κατάρτια του πλοίου βρίσκονται εν μέρει έξω από το νερό.

Στη συνέχεια ήρθα σε άλλη θέση μέσα στο λιμάνι όπου ένα άλλο ξύλινο πλοίο ήταν βυθισμένο, προφανώς περισσότερα χρόνια από το πρώτο και όπως φαίνεται στο βίντεο σε χειρότερη κατάσταση. Μέσα από αυτή την περιήγηση εντός του λιμανιού παρατήρησα και άλλα ενδιαφέροντα στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια.

Δεν γνωρίζω αν το Λιμενικό Ταμείο του νομού είναι υπεύθυνο για το λιμάνι στα Τριζόνια ή με την εφαρμογή του Καλλικράτη είναι υπεύθυνος ο Δήμος Δωρίδας πλέον, οι διαπιστώσεις μου νομίζω ότι θα βοηθήσουν να δοθεί μία αρχή στη λύση των προβλημάτων και είμαι στη διάθεση των αρμοδίων

1. Πολλά από τα παλιά σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι πολύ σύντομα θα οδηγηθούν σε βύθιση λόγω αδιαφορίας των ιδιοκτητών που τα έχουν εγκαταλείψει, αυτό διαπίστωσα βλέποντας την κατάσταση στα ύφαλα των σκαφών από την κατάδυση.

2. Πολλά σκάφη με ξένη και ελληνική σημαία χρησιμοποιούνται σαν τουριστικές κατοικίες από τους ιδιοκτήτες στερώντας από τα ξενοδοχεία του νησιού οικονομικά οφέλη. Δεν νομίζω ότι καταβάλουν τέλη ελλιμενισμού ανάλογα με αυτά που θα πλήρωναν σε κάποιο άλλο λιμάνι της χώρας, μάλλον τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα γι αυτό είναι μόνιμα δεμένα όλο το χρόνο.

3. Σκάφη που είναι μόνιμα δεμένα για χρόνια δεν βγαίνουν από τη θάλασσα για να συντηρηθούν με αποτέλεσμα να επιπλέουν στα νερά στο λιμάνι λάδια μηχανών, υγροί ρύποι από τι κουζίνες και τις τουαλέτες των σκαφών, πετρέλαια, σκουριές κ.α.

4. Δεν υπάρχουν αριθμημένες θέσεις για τα σκάφη.

5. Τα ήδη βυθισμένα σκάφη ιδίως το μεγάλο ιστιοφόρο είναι επικίνδυνο για να δημιουργηθεί ατύχημα με κάποιο άλλο σκάφος ή για τον ηλικιωμένο κύριο που την ώρα που έβγαινα ετοιμαζόταν να κάνει ψαροντούφεκο στο ναυάγιο το οποίο φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών. Επαναλαμβάνω τα σχοινιά που υπάρχουν είναι πολύ επικίνδυνα και θα έπρεπε τη νύχτα να φωτίζεται η θέση του πλοίου.

6. Υπάρχουν πολλά άχρηστα αντικείμενα στο βυθό, σύνηθες φαινόμενο και σε άλλα λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια του νομού μας.

Το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου ευχαριστεί τους Δήμους Ναυπάκτου και Δωρίδας

Από τις αρχές Ιουλίου επεκτάθηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα αγροτικά ιατρεία. Για την υποστήριξη του συστήματος είναι απαραίτητοι φορητοί υπολογιστές εκτυπωτές και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τόσο ο Δήμος Ναυπακτίας όσο και ο Δήμος Δωρίδος διέθεσαν χώρο, τηλεφωνικές γραμμές και πρόσβαση στο διαδίκτυο, στα κατά τόπους γραφεία των δημοτικών διαμερισμάτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Δήμος Δωρίδος που πέραν των ανωτέρω, μας παραχώρησε, δύο φορητούς υπολογιστές και δύο εκτυπωτές, απαραίτητα εργαλεία για το έργο των γιατρών.

Η Διεύθυνση και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, θα ήθελαν να εκφράσουν δημόσια τις ευχαριστίες τους στους Δήμους Ναυπακτίας και Δωρίδος για την έμπρακτη υποστήριξή τους.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας
Ψιλοπαναγιώτης Ανδρέας

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012

Έκλεψε το παγκάρι τ΄ Αγίου Πολυκάρπου στα Μαλάματα αλλά … συνελήφθη!


Συνελήφθη, στην Ναύπακτο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ναυπάκτου, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου, ένας 33χρονος, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή στον Ιερό Ναό «Αγίου Πολυκάρπου» Μαλαμάτων Δωρίδας.

Ειδικότερα ο 33χρονος χθες το μεσημέρι, εισήλθε από ανασφάλιστο παράθυρο στο εσωτερικό του Ιερού Ναού και αφού παραβίασε με αιχμηρό αντικείμενο τα τρία παγκάρια, αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 200 περίπου ευρώ.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου από τον επίτροπο του Ιερού Ναού και μετά από μεθοδική αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος σήμερα το πρωί εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Ναύπακτο.

Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο εμπλοκής του και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα  στον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Χρηματικοί κατάλογοι τελών ύδρευσης και αποχέτευσης Κοινοτήτων Δωρίδας


Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Δωρίδας βεβαιώθηκαν οι χρηματικοί κατάλογοι τελών ύδρευσης και αποχέτευσης Τ.Κ. Λιδωρικίου έτους 2010, Τ.Κ. Συκιάς έτους 2012, τελών ύδρευσης Τ.Κ. Λευκαδιτίου, Τ.Κ. Πεντάπολης, οικισμού Λεύκας έτους 2011 & τελών άρδευσης Τ.Κ. Κονιάκου έτους 2012 .

Οι δημότες μπορούν  να προσέρθουν  στην έδρα του Δήμου (Λιδωρίκι) αλλά και στις άλλες έδρες Δ.Ε. (Ερατεινή, Ευπάλιο, Κροκύλειο) από 13/8/2012 (08:30 – 14:00), στους κατά τόπους εισπράκτορες για την εξόφληση τους.
Η προθεσμία εμπρόθεσμης πληρωμής  είναι μέχρι 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος του χρόνου ξεκινά η Ολυμπία Οδός ¨Ψαλιδισμένη¨ θα φθάσει μέχρι Πάτρα

Από τα πέντε μεγάλα οδικά έργα της χώρας , η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα) είναι το μεγαλύτερο και σε μήκος αλλά και σε προϋπολογισμό. Το έργο αυτό στην κυριολεξία αγκαλιάζει την βόρεια και δυτική ακτή της Πελοποννήσου, αλλά ουσιαστικά εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου. Το πρόβλημα είναι πως ο σχεδιασμός και οι μελέτες αποδείχθηκαν και λίγες και ελλιπείς.

Από την στιγμή που τα έργα σταμάτησαν η πρόοδός του βρίσκεται κολλημένη στο 29% και κλιμακώνεται: Ελευσίνα - Κόρινθος 80%, Κόρινθος - Πάτρα 35%, Πάτρα - Πύργος 20% και Πύργος Tσακώνα 0%. Tα έσοδα της κοινοπραξίας πέρυσι μειώθηκαν στα 68,2 εκατ. ευρώ από 74,9 εκατ. το 2010.

Στην OΛYMΠIA μετέχουν η Γαλλική Vinci (29,9%), οι Hochtief , J&P ABAΞ, AKTΩP και ΓEK TEPNA από 17% και η AΘHNA ATE με 2,1%.

Συνολικά 26 τράπεζες τη δανειοδοτούν με 1,5 δισ. ευρώ σχεδόν (52,1% από 14 ξένες τράπεζες και 47,6% από 11 ελληνικές). Μεγαλύτερο ποσοστό από την ETEπ (12,90%) και την Αγροτική Τράπεζα (8,9%).

H ροή κεφαλαίων σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 2010. Mέχρι τότε οι τράπεζες είχαν ενισχύσει την κοινοπραξία με 336 εκατ. ευρώ. Έκτοτε η OΛYMΠIA κατασκευαστικά «ακινητοποιήθηκε».

Ήδη πολλοί αμφιβάλλουν για το αν το έργο θα ολοκληρωθεί βάσει του αρχικού σχεδιασμού του, να φτάσει δηλαδή στην Tσακώνα.

Tο «κούρεμα» των τελευταίων 70 χιλιομέτρων είναι πολύ πιθανό. Πέραν του χρηματοδοτικού προβλήματος, υπάρχουν ακόμα θέματα απαλλοτριώσεων σε διάφορα τμήματα. Oι αισιόδοξοι πάντως, προσβλέπουν στη μεσσηνιακή καταγωγή του πρωθυπουργού.
Πάει για... "κούρεμα" 70 χιλιομέτρων η "Ολυμπία Οδός" - Επί δυο χρόνια στάσιμο το έργο

Στην μεσσηνιακή καταγωγή του Σαμαρά εναπόκεινται οι ελπίδες