Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Στην Τράπεζα Πειραιώς η ¨καλή¨ ΑΤΕ


Τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης, που προβλέπει ο νόμος 4021/2011.


Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κυρίως τα χαρτοφυλάκια ενήμερων δανείων και τίτλων καθώς και το σύνολο των καταθέσεων.

Εξάλλου, διασφαλίζεται το σύνολο των εργαζομένων της τράπεζας, οι οποίοι παραμένουν στο καλό κομμάτι της που μεταβιβάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη, που δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα υπάρξει σύντομα ειδική νομοθετική μέριμνα.

Επίσης, οι θυγατρικές εταιρείες που δεν θα μεταβιβαστούν θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο ως περιουσιακό του στοιχείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη λύση που δρομολογήθηκε διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και η ομαλή συνέχιση των εργασιών της.

Η ενιαία τράπεζα

Η προσφορά που έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας, πράγμα που αποτελεί και δέσμευση της Διοίκησης, η οποία καλωσορίζει τους νέους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς.

Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς, διατηρώντας όμως την εμπορική επωνυμία “ATEbank”. Όλες οι συναλλαγές των πελατών της Αγροτικής θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, από κοινού οι δύο δυνάμεις, στελέχη και εργαζόμενοι, δημιουργούν έναν ισχυρό εγχώριο τραπεζικό οργανισμό, που παρέχει απόλυτη προστασία στον αγροτικό κόσμο, καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών, καταθετών και δανειοληπτών, ποιότητα υπηρεσιών και μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας, με σύνολο ενεργητικού 75 δισ. ευρώ, καταθέσεων 35 δισ. ευρώ και χορηγήσεων 47 δισ. ευρώ.

Το προσωπικό του Ομίλου ανέρχεται σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

Τα πλεονεκτήματα του deal

Κύκλοι από την Τράπεζα Πειραιώς υπογραμμίζουν τα εξής, σε σχέση με τα πλεονεκτήματα της απορρόφησης της ΑΤΕ:

1. Είναι η πρώτη σημαντική κίνηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

2. Είναι ένα πολύ καλό μήνυμα προς την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

3. Η λύση που προκρίθηκε ήταν αποτέλεσμα των μελετών που πραγματοποίησαν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Alvarez & Marsal και η Bain, μεγάλες διεθνείς εταιρίες συμβούλων, που είχαν προσληφθεί αντίστοιχα από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.

4. Με βάση τα συμπεράσματα τους η Αγροτική κινδύνευε να κλείσει (μη βιώσιμη) εάν δεν υπήρχε λύση που θα συνδυαζόταν με την απορρόφηση της από μία από τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες που έχουν κριθεί βιώσιμες και μπήκαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

5. Προς τη κατεύθυνση να δοθεί λύση βιωσιμότητας για την Αγροτική πίεζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

6. Η Τράπεζα Πειραιώς έδειξε ενδιαφέρον και η προσφορά που κατέθεσε θεωρήθηκε η καλύτερη, διότι είχε το πλεονέκτημα ότι διασφαλίζει όλες τις θέσεις απασχόλησης του προσωπικού της Αγροτικής.

7. Η συμφωνία λοιπόν με την Πειραιώς, για την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής, διασφαλίζει την συνέχεια και την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου των καταστημάτων, τη δουλειά 5.500 εργαζομένων και την κοινωνική ειρήνη.

8. Με την απορρόφηση από την Τράπεζα Πειραιώς του υγιούς τμήματος της ΑΤΕ παρέχεται απόλυτη ασφάλεια στους πελάτες της τράπεζας και ειδικότερα στον αγροτικό κόσμο. Η ποιότητα των υπηρεσιών με τη συνένωση των δύο δυνάμεων θα γίνει καλύτερη και από πλευράς εξυπηρέτησης και από πλευράς νέων προϊόντων.

9. Το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

10. Τέλος, η συνένωση των δυνάμεων που οδηγεί σε έναν ακόμη πιο ισχυρό τραπεζικό όμιλο, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες για την χρηματοδότηση της εθνικής οικονομίας.

Η ανακοίνωση του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έδωσε την έγκριση για να γίνει το deal, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

«Η μεταβίβαση περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων, το σύνολο των καταθέσεων, το υγιές ενεργητικό, καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητές της.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλύπτει τη διαφορά της αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού.

Η λύση που προκρίθηκε ενισχύει το τραπεζικό σύστημα, είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή πρακτική εξυγίανσης τραπεζών και υλοποιήθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα στην εθνική νομοθεσία, πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, τη διασφάλιση των καταθετών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην κρίσιμη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα.

Με το εγχείρημα αυτό, διασφαλίζονται οι καταθέσεις των πελατών της Αγροτικής Τράπεζας και οι θέσεις απασχόλησης, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία και εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών.

Σημειώνεται ότι οι καταθέτες, πελάτες και γενικά οι συναλλασσόμενοι με την τράπεζα, θα μπορούν να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έπρατταν μέχρι σήμερα.

Σύμβουλοι του ΤΧΣ ήταν η BNP Paribas και η Moelis & Co.

Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας λειτουργεί Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης στο 210 98 92 900».

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Τα θέματα που θα συζητηθούν την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο


Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου στις 5:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας στο Λιδωρίκι.

Τα θέματα που θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη είναι :

1. Προϋπολογισμός Εσόδων και Δαπανών του Οργανισμού Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Δωρίδος (ΝΠΔΔ).  (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Οργανισμού Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Δωρίδος Σπυροπούλου Παναγιώτα)

2. Κανονισμός Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Κοκμοτός Αθανάσιος)

3. Ανεπιτήρητα βοοειδή – περιαστική βόσκηση πλησίον ορίων και κοινωφελών εγκαταστάσεων οικισμού Τρικόρφου Φωκίδος.      (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Κοκμοτός Αθανάσιος)

4. Ανεπιτήρητα βοοειδή – περιαστική βόσκηση πλησίον ορίων και κοινωφελών εγκαταστάσεων οικισμού Φιλοθέης Φωκίδος. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Κοκμοτός Αθανάσιος)

5. Ανεπιτήρητα βοοειδή – είσοδος και βόσκηση σε δημοτική περιφέρεια Δήμου Δωρίδος από περιφέρεια όμορου Δήμου.  (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Κοκμοτός Αθανάσιος)

6. Επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Τσιλίκης Χρήστος)

7. Προσαρμογή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δωρίδος, για το έργο «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου πρώην Δήμου Λιδωρικίου» με την υπ’ αριθμ. 174998/22-12-2011 Απόφαση ένταξης της πράξης «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΟΡΝΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη».    (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

8. Έγκριση εσωτερικής οδοποιίας Τ.Κ. Κερασιάς Δ.Ε. Βαρδουσίων (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ράπτης Ιωάννης)

9. Καθορισμός του ποσοστού που θα αποδίδεται στο Δήμο Δωρίδος εκ της καταβολής του ημερησίου δικαιώματος επαγγελματιών και παραγωγών που προσέρχονται στις λαϊκές αγορές του Δήμου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ράπτης Ιωάννης)

Ξεκινούν σήμερα τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2012 Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων


Ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 27 Ιουλίου και με την αυλαία να πέφτει το Σάββατο 18 Αυγούστου, τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2012, οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγιαθυμιώτη λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, δηλώνουν και φέτος δυναμικά “παρών” στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Φωκίδας, για δέκατη όγδοη χρονιά.

Η Αγία Ευθυμία και οι φορείς που τα διοργανώνουν σας προσκαλούν και σας περιμένουν να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε στις πολλές, ποιοτικές και για όλα τα ενδιαφέροντα εκδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ «Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑ ΝΗΣ»
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ,ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 7.00 Μ.Μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
«ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»
ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ ΩΣΤΙΟΥ (ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ)
ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ: ΕΝΑ ΙΔΙΟΤΥΠΟ
ΠΡΟΣ ΩΠΕΙΟ ΤΟΥ ΣΚΑΡΙΜΠΑ»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΟΙΗΤΗΣ, ,ΔΟΚΙΜΙΟΓΡΑΦΟΣ)
ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ: Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ Ο
ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ»
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ)
ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΑΡΙΜΠΑ»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΟΥΚΗΣ (ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ)
ΜΕ ΘΕΜΑ: « ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΡΙΜΠΑ ΣΤΟ ΓΙ ΩΡΓΟ ΓΑΤΟ»
ΣΥΜΕ ΩΝ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΥ (ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ)
ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΤΣ ΚΙ ΑΠΑΓΑΪ (διήγ.): ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΡΦΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ»
ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
(ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΟΡΟΠΕΔΙΟ»)
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ
ΤΡΑΓΟΥ ΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩ ΤΟΤΥΠΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΙΧΟΥΣ Γ.
ΣΚΑΡΙΜΠΑ
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ,ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 8.00 Μ.Μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΧΡΟΝΟΣ, ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
«ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ»
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ»
ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ:
• ΑΝΝΑ ΠΑΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ)
• ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΟΡΩ ΚΟΥ (ΣΥΝΕΡΓ. ΤΗΣ Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ)
• ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΠΑΪ ΑΝΝΟΥ (ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.)
• ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗ (ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΕΠΙΣΤ.ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ Μ.Ψ.Α.
ΤΗΣ Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ)
ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤ1 ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΘΟΥΝ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ: Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, Λ. ΚΟΚΟΤΟΥ, Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, Μ. ΤΡΑΝΟΥΔΑΚΗ ΚΑΙ ,.Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΤΙΧΟΥΣ: Ν. ΓΚΑΤΣΟΥ, Ο,. ΕΛΥΤΗ, Γ. ΣΕΦΕΡΗ ΚΑΙ ,Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΠΑΝ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΙΟΕΥΘΥΜΙΩΤΩΝ
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 7.30 Μ.Μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 (Α’ ΓΥΡΟΣ)
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 6.30 Μ.Μ.

ΤΡΙΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ
ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5 (Β’ ΓΥΡΟΣ)
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 6.30 Μ.Μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 6.30 Μ.Μ.

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΤΕΛΙΚΟΙ ΠΟΔ ΟΣΦΑΙΡΟΥ 5Χ5
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 6.30 Μ.Μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«ΤΡΑΓΟΥ ΔΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΥΧΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΑΡΙ»
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΔΣΗ-ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΑΡΙ»
ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΩΡΑ 6.30 Μ.Μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΘΥΜΙΟ ΩΡΑ 7.00 Μ.Μ.
ΠΑΡΑΔ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΩΡΑ 8.00 Μ.Μ.
ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΕΥΘΥΜΙΩΤΩΝ
ΠΑΡΑ ΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΕΧΝΑ ΤΡΑΓΟΥ ΔΙΑ
ΜΕ ΤΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ-ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΤΕΟΝΤΟΡ ΚΑΜΠΑΚΤΣΙΕΦ
ΠΡΟΑΥΛΙΟ Ι. ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓ. ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΩΡΑ 7.00 Μ.Μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ «Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑ ΔΝΗΣ»
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ,ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 7.00 Μ.Μ.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΩΡΑ 7.30 Μ.Μ.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» ΩΡΑ 9.00 Μ.Μ.
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 9.00 Π.Μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ:
ΛΕΥΤΕΡΗ ΖΕΡΒΑ (ΒΙΟΛΙ)-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΛΑΚΙΑ (ΚΛΑΡΙΝΟ)
ΣΟΦΙΑ ΒΩΤΤΑ-ΣΠΥΡΟ ΣΙΩΛΟ-ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ (ΤΡΑΓΟΥ,Ι)
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 10.30 Μ.Μ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΙΜΟΔ ΟΣΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΕΘΕΛ. ΑΙΜΟ,. ΑΜΦΙΣΣΑΣ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΑΠΟ 6.00 Ε-Σ 8.30 Μ.Μ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΘΛΟΠΑΙ ΔΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΟΝΙΚΗ ΕΥΘΥΜΙΟ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟ
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 6.30 Μ.Μ.

ΤΡΙΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
«Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 7.00 Μ.Μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΡΟΥΜΑΝΗΣ»
ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ»
ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓ. ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΩΡΑ 10.30 Π.Μ.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΩΡΑ 9.00 Μ.Μ.

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΒΡΑ ΔΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΑΛΣΥΛΛΙΟ (ΠΕΥΚΑ) ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΩΡΑ 9.00 Μ.Μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΔΡΥΜΟ ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΑΝΗΣ
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΩΡΑ 8.00 Π.Μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ
ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΩΡΑ 9.00 Μ.Μ.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:
• ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
• ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΣ
• ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΕΥΘΥΜΙΩΤΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ"

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

ΣΕΙΣΜΟΣ 3,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ

Μικρή σεισμική δόνηση είχαμε σήμερα  το μεσημέρι στις 12:16 . O σεισμός είχε ένταση 3,4  Ρίχτερ, και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Το επίκεντρο  του σεισμού εντοπίστηκε 2 χλμ. ανατολικά της Ναυπάκτου, προς την περιοχή της Δωρίδας.

Δεν αναφέρθηκαν κάποιες ζημιές από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ και οι περισσότεροι κάτοικοι δεν τον αντιλήφθηκαν αφού εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις παραλίες.

Κατά 1.000.000 € αυξήθηκε η πίστωση για τον δρόμο Άμφισσας - ΛιδωρικίουΜε ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο της κατασκευής της Εθνικής Οδού Άμφισσας – Λιδωρικίου, στο τμήμα από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση νέων Φυλακών Μαλανδρίνου.

Το έργο προϋπολογισμού 11.926.764€ είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας (ΕΣΠΑ) και λόγω της απορρόφησης των πιστώσεων ενισχύθηκε για το 2012 με 1.000.000€ με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Τρίζει η καρέκλα 15 βουλευτών !

Τρίζει η καρέκλα 15 βουλευτών κατά των οποίων στρέφεται η πρώτη ένσταση που κατατέθηκε στο εκλογοδικείο και αν γίνει δεκτή μπορεί ,όπως εκτιμάται, ακόμα και να προκαλέσει καραμπόλες στον εκλογικό χάρτη.

Η ένσταση αφορά 15 βουλευτές από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε δέκα διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας, και στηρίζεται στο γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 έγιναν με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής του 2001 και όχι του 2011.

Συγκεκριμένα δυο πολίτες-ψηφοφόροι της Β΄ Αθηνών στρέφονται κατά των βουλευτών Α. Ψυχάρη (ΝΔ Αʼ Αθηνών), Πρ. Παυλόπουλου (ΝΔ Αʼ Αθηνών), Π. Μηταράκη (ΝΔ Αʼ Αθηνών), Μαρίας Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ Αʼ Αθηνών), Κ. Κατσαφάδου (ΝΔ Αʼ Πειραιά), Αφροδίτης Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ, Σερρών), Χρ. Γκόκα (ΠΑΣΟΚ Άρτας), Παναγιώτας Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων), Γ. Κυρίτση (Δημοκρατική Αριστερά Τρικάλων), Παυλ. Σιούφα (ΝΔ Καρδίτσας), Μαρίας Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας), Α. Μαρίνου (ΝΔ Ηλείας), Α. Κουτσούμπα (ΝΔ Βοιωτίας), Ι. Καράμπελα (ΝΔ Βοιωτίας) και Κ. Τριαντάφυλλου (ΠΑΣΟΚ Χίου).

Με την ένστασή τους ζητούν να ανακηρυχθούν επιπλέον βουλευτές οι πέντε αναπληρωματικοί της Βʼ Αθήνας, και δη από τη ΝΔ Ι. Παπαθανασίου και Παναγιώτα Ιακωβίδου, από το ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Δ. Χατζησωκράτης και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Ι. Μανώλης.

Οι εκλογείς υποστηρίζουν πώς το γεγονός ότι η κατανομή των βουλευτικών εδρών έγινε σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και όχι του 2011, είχε ως αποτέλεσμα την υποαντιπροσώπευση στη Βουλή της εκλογικής περιφέρειας Β΄ Αθηνών με την εκλογή πέντε λιγότερων βουλευτών και την υπεραντιπροσώπευση δέκα εκλογικών περιφερειών (Αʼ Αθηνών, Αʼ Πειραιά, Σερρών, Άρτας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Βοιωτίας και Χίου). Και αυτό, όπως λένε, είναι αντίθετο στο Σύνταγμα

Π.ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ : Το ΔΝΤ γνώριζε ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα θα αποτύχει

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Times».

«Γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας» δήλωσε ο κ. Ρουμελιώτης, ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης, ο κ. Ρουμελιώτης τόνισε ότι η τρόικα υποτίμησε τις παρενέργειες που θα είχε στην ελληνική οικονομία, το πρόγραμμα που πρότεινε.

«Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα – και να αγνοήσει τα λάθη της – είναι ότι η βαθιά ύφεση οφείλεται στο ότι δεν εφαρμόστηκαν οι δομικές μεταρρυθμίσεις» υποστήριξε ο κ. Ρουμελιώτης.

«Αν και η Αθήνα απέτυχε οικτρά στο συγκεκριμένο μέτωπο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας», ανέφερε

Στο ίδιο δημοσίευμα, οι «New York Times» επαναφέρουν τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Ξεκινούν από τις αρχές του 2013 τα έργα για την ¨Ολυμπία Οδό ¨και ¨Ιόνια Οδό¨

Ορίστηκε εθνικός διαπραγματευτής ο Ευθύμιος Βιδάλης

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών από αρχές του 2013, για την αποπεράτωση της Ολυμπίας Οδού και της Ιόνιας Οδού .
Με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ορίζεται ο Ευθύμιος Βιδάλης ως διαπραγματευτής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (έργα παραχώρησης, όπως η "Ολυμπία" και η "Ιόνια" Οδός). Ο κ. Βιδάλης, που έχει διατελέσει επί σειράν ετών ανώτατο διευθυντικό στέλεχος ελληνικών και διεθνών επιχειρήσεων, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί.

Ήδη σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) για το «ξεπάγωμα» 1,4 δισεκατομμυρίων ευρω, που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων έργων, όπως η "Ολυμπία" και η "Ιόνια" Οδός, ήρθαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΕΤΕΠ, Βέρνερ Χόγιερ, τα προβλήματα που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και συνεπώς τα πρώτα κεφάλαια θα φτάσουν στη χώρα μας το φθινόπωρο.

Οι συμβάσεις έχουν παρουσιάσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που επηρέαζε άμεσα την χρηματοδότηση των έργων και των παραχωρησιούχων.

Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να καταλήξει σε μια συμφωνία-πλαίσιο για τα έργα και μέχρι το τέλος του χρόνου, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται, οι συμφωνίες για τα έργα να τεθούν υπό την έγκριση της Ελληνικής Βουλής.

Τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Προσπελασιμότητας είναι:

1. Ιόνια Οδός
(συμπεριλαμβάνονται και τμήματα ΠΑΘΕ) (ΟΠΣ 341193, 'ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ "ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΡΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΠΑΘΕ ΑΘΗΝΑ (Α/Κ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ) - ΜΑΛΙΑΚΟΣ (ΣΚΑΡΦΕΙΑ) ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΘΕ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ - ΧΑΛΚΙΔΑ")

2. Μαλιακός – Κλειδί
(ΟΠΣ 371534 'ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ –ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΜΑΛΙΑΚΟΣ - ΚΛΕΙΔΙ»)

3. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας
(ΟΠΣ 296564 «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (E65)»)

4. Ούμπία Οδός (Ελευσίνα, Κόρινθος, Πάτρα, Πύργος, Τσακώνα)
(ΒΔ ‘Αξονας Πελοποννήσου) (ΟΠΣ 277211 'ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ - ΤΣΑΚΩΝΑ»)

5. Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα
(Οι εργασίες στον οδικό άξονα συνεχίζονται κανονικά)
(ΟΠΣ 292401 'ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΤΡΙΠΟΛΗ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΣ ΛΕΥΚΤΡΟ - ΣΠΑΡΤΗ»).

Η πλήρης έναρξη κατασκευής των έργων αυτών θα συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της Χώρας κατά 1,5% και στην ενίσχυση της απασχόλησης δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Σορτάκηδες

Του Δημήτρη Μητρόπουλου *

ΚΟΥΙΖ: βρείτε αυτόν που δεν κερδίζει από τον τρόπο συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Βοηθητική πληροφορία: δεν είναι ο Φώτης Κουβέλης.

ΔΥΟ αρνήσεις ισοδυναμούν με μια κατάφαση. Και με το καταφατικό στυλ πολιτικής που έχει επιλέξει, ο Κουβέλης ξεφεύγει από τον μόνιμο αρνητισμό μιας Αριστεράς που λέει μονίμως όχι σε όλα. Άρα και στον εαυτό της. Μιας Αριστεράς για την οποία η έλευση στην εξουσία είναι κυρίως ουτοπία και ποτέ πραγματική εκδοχή του μέλλοντός της. Ως γνωστόν, οι ουτοπίες αποκτούν γρήγορα εντόνως καταπιεστικά χαρακτηριστικά.

ΣΥΝΗΘΩΣ είναι τα σοσιαλιστικά κόμματα που αντιλαμβάνονται την αξία του ρεαλισμού. Και κυριαρχούν. Το εικονογραφούν οι περιπτώσεις του Φρανσουά Μιτεράν και του Ανδρέα Παπανδρέου. Ωστόσο, το 1981, όταν ήρθαν αμφότεροι στην εξουσία σε Παρίσι και Αθήνα είναι πολύ μακριά. Στην Ελλάδα του 2012, με το ΠΑΣΟΚ συρρικνωμένο, τον ρόλο του ρεαλιστή της παρέας τον παίζει ένα μικρότερο κόμμα της Αριστεράς, η ΔΗΜΑΡ.

Η χθεσινή παραίνεση του Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, για επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησης αλλά και των μεταρρυθμίσεων, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός κόμματος που βιάζεται να πάει μπροστά όχι μόνο το ίδιο - αλλά η συνολική κατάσταση. Το ολιστικό στυλ πολιτικής - όχι μόνο τι είναι καλό για το κόμμα μου, αλλά για τη χώρα - είναι η κρισιμότερη συνεισφορά του Κουβέλη.

ΣΕ κάθε κρίση υπάρχουν αυτοί που σορτάρουν. Αυτοί δηλαδή που υιοθετούν τη λογική της υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Ειρήσθω εν παρόδω ότι χθες το απόγευμα στην Ισπανία απαγορεύθηκε το σορτάρισμα. Με τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Μαδρίτης να έχουν περάσει το θανατηφόρο 7% και το ξεπούλημα να γενικεύεται, οι ιθύνοντες της ισπανικής αγοράς δεν είχαν άλλη επιλογή από το να θέσουν εκτός τους σορτάκηδες. Με τους σορτάκηδες όμως της ελληνικής πολιτικής τι θα γίνει; Υπάρχουν ακόμη και στο κυβερνητικό σχήμα.

ΔΕΝ είναι η περίπτωση Κουβέλη. Η ΔΗΜΑΡ είναι, με όρους αγοράς, «λονγκ». Δηλαδή έχει δεσμεύσει το πολιτικό της κεφάλαιο σε έναν ορίζοντα διετίας αυτής της κυβέρνησης. Οχι κουτουρού και χωρίς έλεγχο. Αλλά και με προοπτική τετραετίας αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά στο κοινωνικό πεδίο. Είναι μια αντίληψη θετική και αισιόδοξη για τη χώρα μακριά από δημαγωγίες και εύκολο λαϊκισμό. Αλλωστε, στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης Σαμαρά, η ΔΗΜΑΡ έχει σημαντικό μερίδιο σε όσα έχουν γίνει.

Στο τρίγωνο των αρχηγών, ο Κουβέλης λειτουργεί ως φωνή μετριοπάθειας. Στο πολύγωνο της κυβέρνησης, ο Αντώνης Μανιτάκης έχει, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτό που λέμε «χαρτοφυλάκιο-γωνία». Εντάξει - ο Αντώνης Ρουπακιώτης φαλτσάρει λίγο αφού, αντί για υπουργός Δικαιοσύνης, μοιάζει καμιά φορά να φέρεται περισσότερο ως αρχισυνδικαλιστής των δικαστικών. Αλλά αυτά συμβαίνουν και συμμαζεύονται στην πορεία.

 ΣΤΗΝ πραγματικότητα, το πείραμα συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση αποδεικνύεται μέχρι στιγμής επιτυχημένο. Για να το πούμε πιο απλά: αν δεν υπήρχε ο Κουβέλης, θα ήταν υποχρεωμένοι να τον εφεύρουν.

* Ο Δημήτρης Μητρόπουλος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Τα λύματα των φυλακών Μαλανδρίνου καταλήγουν στη λίμνη του Μόρνου !

Εδώ και δυο εβδομάδες τα λύματα των Φυλακών Μαλανδρίνου ρίχνονται στο ρέμα δίπλα στις φυλακές, καταλήγουν στην λίμνη του Μόρνου και από εκεί στα σπίτια της μισής Ελλάδας!

Αναλυτικότερα τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν συνεχώς τα λύματα των φυλακών στο Βιολογικό του Γαλαξιδίου και τώρα λόγω θέρους στον Βιολογικό της Άμφισσας (μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ.Δελφών, καθότι το Γαλαξίδι είναι τουριστική περιοχή και τα βυτιοφόρα δεν ευωδιάζουν στο πέρασμά τους) σταμάτησαν να παραλαμβάνουν τα λύματα αφού οι οδηγοί τους είναι απλήρωτοι εδώ και καιρό.

Η “ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.” είναι εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου και διαχειρίζεται τη μεταφορά των επεξεργασμένων λυμάτων (που έχουν υποστεί τριτοβάθμιο στάδιο επεξεργασίας) από το Βιολογικό Καθαρισμό του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου στο Βιολογικό Καθαρισμό του Γαλαξειδίου και τώρα της Άμφισσας.

Η εν λόγο εταιρεία με την υπ. αριθμ. 368/07-03-2012 απόφασή της συνάπτει πρόσθετη πράξη επί της αρχικής από 21-3-2008 σύμβασή της για τη «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Γ.Κ.Κ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ΜΕ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ» με την εταιρεία «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ ΕΠΕ». Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο χρόνια τώρα πληρώνει με κάμποσες χιλιάδες ευρώ εργολάβο για τη μεταφορά των λυμάτων, ενώ θα ήταν προτιμότερο να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμός στις Φυλακές Μαλανδρίνου, πράγμα το οποίο έχει στερέψει η πέννα μας, αλλά όχι η μνήμη μας να γράφουμε αφού έχουμε ασχοληθεί διεξοδικά από το 1997 μέχρι και σήμερα.

Το ευτράπελο της υπόθεσης δεν τελειώνει εδώ, αλλά η “ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.”, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει και στο Δήμο Δελφών 150.000 ευρώ!

Για να επανέλθουμε, πέρα από τα λύματα βόθρων, τα γεωργικά υγρά απόβλητα, τα νερά απορροής εντατικά καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορεί να περιέχουν λιπάσματα ή/και φυτοφάρμακα, τα κτηνοτροφικά υγρά απόβλητα από σφαγεία, τα υγρά απόβλητα που προέρχονται από τα γύρω ποιμνιοστάσια τώρα έχουμε στη λίμνη του Μόρνου και τα λύματα των Φυλακών.

Φανταστείτε ότι απ’ το νερό του Μόρνου πίνει η μισή Ελλάδα, το νερό… αυτός ο πολύτιμος φίλος μας μολύνεται καθημερινά. Η μόλυνσή του, δηλαδή η παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον.

Όπως μας ανέφερε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μαλανδρίνου Θεοχάρης Μανιτάρας μαζί με το Συμβούλιο αντέδρασαν άμεσα και έστειλαν απόφαση της Τ.Κ. Μαλανδρίνου στους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί. Τα βυτία μετέφεραν 300 με 400 m3 την ημέρα, μετά την κινητοποίηση της κοινότητας προχθές έστειλαν 2 βυτία του στρατού που μετέφεραν μόλις 50 m3 τη μέρα. Άρα τα υπόλοιπα συνεχίζουν το γνώριμο δρόμο τους…

Επισημαίνοντας δε ότι πλάι στο ρέμα που πέφτουν τα λύματα υπάρχουν δύο ποιμνιοστάσια και κινδυνεύουν να μολυνθούν τα ζώα πίνοντας νερό.
Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν τη μόλυνση του Μόρνου και ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.

Κι αν δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον αφού δεν αναπνέουμε τον ίδιο αέρα ας ενδιαφερθούν για το νερό που πίνουν.

Η ευθύνη κατά νόμον δεν προκαλείται μόνο δια της θετικής πράξεως αλλά και δια της παραλήψεως των ανωτέρω αρμοδίων να προστατεύσουν την υγεία των διοικουμένων.

Το κράτος είναι υπεύθυνο για την προστασία της υγείας των πολιτών και δεν νοείται να κωφεύει

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΦΩΚΙΣ

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ανακοίνωσε ο Δήμος Δωρίδας

Όσοι δημότες έχουν οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2012 να τις ρυθμίσουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4038/2012 ανακοίνωσε ο Δήμος Δωρίδας.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση  20124/08.06.2012 (ΦΕΚ 1828/08.06.2012 τεύχος Β’) των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, ορίζεται ως προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι τέσσερις (4) μήνες από τη δημοσίευση της, ήτοι η 7η Οκτωβρίου 2012.

1. Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), έως τις 29-2-2012, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

2. Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται, μόνο αν ζητηθεί από τον οφειλέτη:
- οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης,
- οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν.2648/1998 (Α’ 238), καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήματος

3. Οι οφειλές δύνανται να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, ενώ όταν ο αριθμός των δόσεων υπερβαίνει τις είκοσι τέσσερις (24), το αίτημα εξετάζεται από τον οικείο Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο, μετά από πρόταση του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, που αποφαίνονται σχετικά με την αδυναμία του υπόχρεου για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο, με επισημείωση επί της υποβληθείσας αίτησης, ανάλογα με τη φορολογική εικόνα και τη φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου, βάσει δικαιολογητικών που προσκομίζει ο οφειλέτης.

4. Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

5. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατό (100) ευρώ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
α) Υποβληθείσες δηλώσεις (όταν απαιτείται):
α1) Φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων τριών (3) ετών
α2) Της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ και οριστικής δήλωσης ΦΜΥ
α3) Όλων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής/οριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση α4) Δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9

β) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ζημία των δύο (2) τουλάχιστον τελευταίων ετών

γ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου

δ) Δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν βαριά ασθένεια του οφειλέτη ή μέλους της οικογενείας του με Α’ βαθμό συγγένειας ή προστατευόμενου μέλους, ή του προσώπου που έχει προσωπική ευθύνη για την καταβολή της οφειλής

ε) Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

στ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.

Τα παραπάνω δικαιολογητικά λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τη διαμόρφωση της απόφασης επί του αιτήματος, με εξαίρεση τις δηλώσεις της ως άνω περίπτωσης α), η υποβολή των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέταση του αιτήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους αρμόδιους υπαλλήλους:
κ. Σπ. Πανουργιά, Τηλ. Επικοινωνίας: 2634350020
κ. Ευθ. Μπάκα Τηλ. Επικοινωνίας: 2266350100
κ. Τσόκα Γεωργία Τηλ. Επικοινωνίας: 2266032301
κ. Ιωάννη Ράμμο Τηλ. Επικοινωνίας: 22660412440

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λαμία

Σημαντικά ζητήματα σε ότι αφορά την ωρίμανση, την προώθηση και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν  στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία .

Μεταξύ  αυτών αποφασίστηκε και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση και υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ του οδικού άξονα  Άμφισσα – Λιδορίκι  με ποσό σύμβασης 11,92 εκατομ. Ευρώ , καθώς και η αποκατάσταση τμημάτων του οδοστρώματος της οδού Ιτέας – Ναυπάκτου.

 Συγκεκριμένα :

 * Εγκρίθηκε η οριστική παραλαβή της μελέτης «Μελέτη κατασκευής κατά τμήματα της οδού Θήβας – Λιβαδειάς – Δελφών. Τμήμα Παράκαμψη Αλιάρτου», που αφορά τη βελτίωση του μεγάλου οδικού άξονα που αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Φωκίδας. Το συγκεκριμένο τμήμα της παράκαμψης Αλιάρτου, περιλαμβάνει τη χάραξη και βελτίωση του δρόμου σε μήκος 11,5 χιλιομέτρων με κατασκευή κόμβων εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας.

*  Εγκρίθηκαν οι μελέτες ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού των κτιρίων του 1ου και 2ου ΤΕΕ – ΙΕΚ Θήβας, με στόχο τη διεκδίκηση χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος.

*  Εγκρίθηκε η τροποποίηση πιστώσεων της Συλλογικής Απόφασης που αφορά έργα του ΕΣΠΑ, με στόχο την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και υλοποίηση τόσο νέων έργων που πρόσφατα εντάχτηκαν, όσο και ήδη ενταγμένων έργων που εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, όπως οι οδικοί άξονες Άμφισσα – Λιδορίκι (ποσό σύμβασης 11.926.000 €) και Θήβα – Λιβαδειά / κόμβος Βαγίων (ποσό σύμβασης 4.765.000 €), καθώς και πολλά άλλα.

*  Εγκρίθηκε η τροποποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας (ΣΑΕΠ 766), συνολικού προϋπολογισμού 150 εκ. €, με σημαντική παρέμβαση την κατάρτιση νέας Συλλογικής Απόφασης Μελετών (ΣΑΜΠ 766). Πρόκειται για μια παρέμβαση στην κατεύθυνση της αξιοποίησης κονδυλίων από προϊόντα εκπτώσεων δημοπρατημένων έργων με στόχο την εκπόνηση αναγκαίων μελετών υλοποίησης έργων που θα συμβάλλουν στην ωρίμανσή τους και στη δυνατότητα διεκδίκησης πόρων για την κατασκευή τους. Συνολικά περιλαμβάνονται και χρηματοδοτούνται 9 μελέτες, με συνολικό προϋπολογισμό 5.620.000 €. Ειδικότερα :

-       Η μελέτη βελτίωσης της ΠΕΟ Θήβας – Λιβαδειάς από το πέρας της παράκαμψης Αλιάρτου, έως τη διασταύρωση με τον Άγιο Γεώργιο

-       Οι συμπληρωματικές μελέτες της ΠΕΟ Θήβας – Λιβαδειάς στο τμήμα της παράκαμψης Αλιάρτου

-       Η μελέτη βελτίωσης ΕΟ 44 Χαλκίδα – Θήβα στο τμήμα Ριτσώνα – Θήβα

-       Οι συμπληρωματικές μελέτες της ΠΕΟ Θήβας – Λιβαδειάς / τμήμα κόμβος Μιχαηλίδη – Θήβα – διασταύρωση Κανάβαρι

-       Η μελέτη ταχυδιυλιστηρίου φράγματος Σέττα Μανίκια

-       Οι συμπληρωματικές μελέτες της οδού Βίνιανη – Μαυρομάτα – Όρια Ευρυτανίας

-       Η μελέτη παραλίμνιου δρόμου Τσούκας – Τριπόταμος

-       Η μελέτη κατασκευής τελεφερικ (τηλεκαμπίνας) Καρπενήσι – Χιονοδρομικό Κέντρο

-       Οι μελέτες βελτίωσης της ΠΕΟ Λαμίας – Δομοκού στο τμήμα από παράκαμψη Αγίας Άννας έως Άγιος Σώζων.

*  Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση υποέργων στο πλαίσιο της εξασφάλισης 7.500.000 € για τη συντήρηση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και συγκεκριμένα :

-       η συντήρηση και λειτουργία της σήραγγας του Τυμφρηστού

-       ο ηλεκτροφωτισμός του Εθνικού οδικού δικτύου της Περιφέρειας συνολικά και στις Περιφερειακές Ενότητες

-       η συντήρηση του οδικού δικτύου στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Βοιωτίας

-       η αποκατάσταση του οδοστρώματος στο δρόμο Ιτέα – Ναύπακτος κατά τμήματα (Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συζήτησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς ενημέρωσε το σώμα, ότι κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφασίστηκε η συνολική διερεύνηση όλων των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με στόχο τον εξορθολογισμό και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους. Η διερεύνηση αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα θα καταλήξει στο βέλτιστο και αποδοτικότερο σχήμα λειτουργίας.

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Οι Δήμοι αρχίζουν να χτυπάνε κόκκινο ! Άμεσος ο κίνδυνος για στάση πληρωμών


Ορατός είναι για πολλούς Δήμους ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από τον Σεπτέμβρη, λόγω των οικονομικών προβλημάτων των ΟΤΑ, όπως προέκυψε κατά τη συνάντηση των προεδρείων της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

Και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε ότι οι δήμοι έχουν υπερβεί κάθε όριο οικονομικής αντοχής και ότι ήδη υπάρχουν δήμοι που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής μισθών.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης τόνισε ότι οι Δήμοι βρίσκονται ένα στάδιο πριν την οικονομική κατάρρευση και ότι οποιαδήποτε νέα περικοπή θα λείψει από τους πολίτες και όχι από τους αιρετούς.

Ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους της ΠΟΕ- ΟΤΑ ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου για συζήτηση στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη, ενώ και θα εξεταστεί η αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπροστά στα νέα δεδομένα.

Και τα δύο μέρη δήλωσαν μάλιστα ότι είναι «σε επιφυλακή» εν όψει των επικείμενων ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα νέα οικονομικά μέτρα.

Όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού εξαιτίας των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων, τονίστηκε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Επιτυχημένη η 1η ποδηλατική βόλτα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου

Με την συμμετοχή  περίπου 70 ποδηλατών κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε η 1ηΠοδηλατική Βόλτα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου, το απόγευμα 
του Σαββάτου 21 Ιουλίου.

Η ποδηλάτες ξεκίνησαν από την Πλατεία ΚΑΡΥΑΣ, την  κεντρική πλατεία του Ευπαλίου, διανύοντας μια διαδρομή περίπου 8 χιλιομέτρων με κατεύθυνση Πευκάκι , Γρηγορίτικα , Καστράκι , Ευπάλιο.

Με την ολοκλήρωση της βόλτας , ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος πρόσφερε αναψυκτικά στους συμμετέχοντες , στην πλατεία του Ευπαλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου , μετά την μεγάλη αυτή ανταπόκριση , αποφάσισε να επαναλάβει τις ποδηλατικές βόλτες κάθε Σάββατο απόγευμα , και για την ίδια διαδρομή.

Ο ευρωπαϊκός επαρχιωτισμός των ελίτ


Tου Σταύρου Λυγερού *

Είναι κοινός τόπος πια ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σ’ ένα μεταμοντέρνο ευρωπαϊκό προτεκτοράτο. Η ουσιαστική χρεοκοπία δεν ανέδειξε μόνο τις εγκληματικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος. Ανέδειξε και το σύνδρομο εξάρτησης συνολικά της άρχουσας τάξης. Εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία οι κυρίως υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας κατέφυγαν στην αγκαλιά των ξένων κηδεμόνων κι από εκεί παραδίδουν μαθήματα μονοδιάστατης λιτότητας στην κοινωνία.

Πίσω από τη σημαία του ευρωπαϊσμού και του εκσυγχρονισμού κρύβεται συνήθως το δίδυμο του ιδεολογικού μεταπρατισμού και του μετέωρου κοσμοπολιτισμού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη μία από τις δύο εκδοχές του ευρωπαϊκού επαρχιωτισμού. Η άλλη είναι η δαιμονοποίηση της Ευρώπης και ευρύτερα της Δύσης. Σε αντίθεση με την πρώτη εκδοχή, που ανθεί στους κόλπους των ιθυνουσών ελίτ, η δεύτερη εκδοχή ανθεί σε ακραία ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα και σε μάλλον κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Τα δύο αυτά ιδεολογικά ρεύματα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αφού ο πολιτικοψυχολογικός μηχανισμός είναι ο ίδιος. Με τη μία ή την άλλη του εκδοχή, ο ευρωπαϊκός επαρχιωτισμός αντανακλά εθνικά πλέγματα και τάσεις στρουθοκαμηλισμού που εμποδίζουν την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. που σέβεται τον εαυτό της συμμετέχει στο ενοποιητικό εγχείρημα, προσκομίζοντας και όχι απαλλοτριώνοντας την εθνική της ιδιαιτερότητα και τις πολιτισμικές της αποσκευές.

Το σύνδρομο του ευρωπαϊκού επαρχιωτισμού έχει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις, επειδή η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. συνιστά ένα πλεονέκτημα, αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν εγγυάται την εθνική ασφάλεια. Με την ένταξή της, η Ελλάδα δεν μετακόμισε ως διά μαγείας στον Ατλαντικό! Συνεχίζει με το ένα πόδι να χορεύει στους ρυθμούς της -προβληματικής πια- ευρωπαϊκής ενοποίησης και με το άλλο στον ρυθμό των παραδοσιακών εθνικών προκαταλήψεων της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αντίφαση αυτή δεν εξορκίζεται με κοινοτικά πιστοποιητικά. Και οι δύο όψεις του ευρωπαϊκού επαρχιωτισμού έχουν την τάση να παρακάμπτουν -από διαφορετικούς δρόμους- αυτή την αντίφαση, ενώ το κρίσιμο ζητούμενο είναι ο πολιτικός χειρισμός της.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, η τωρινή κρίση κατέδειξε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την οικονομική επιβίωση των μελών της. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ετοιμάζουν σχέδια για την περίπτωση που χρειασθεί να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα. Η μόνη που δεν προετοιμάζεται είναι η Ελλάδα, η οποία και απειλείται ευθέως με έξωση!

Ο επαρχιωτισμός των ελληνικών ελίτ τις ωθεί να υιοθετούν τις πολιτικές που έχουν ευρωπαϊκό περιτύλιγμα, ακόμα κι αν αυτές θίγουν την εθνική οικονομία ή ακόμα και την εθνική ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στο ενοποιητικό εγχείρημα. Κι αυτό, επειδή διευκολύνουν την τάση της Γερμανίας να χρησιμοποιεί την Ε.Ε. σαν όχημα για να προωθήσει τα συμφέροντά της, αδιαφορώντας εάν κατ’ αυτό τον τρόπο πνίγει τους αδύναμους κρίκους

* Ο Σταύρος Λυγερός είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας