Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ : ποιος είναι ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας


Πριν τις πρώτες εκλογές του Μαΐου ένα άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, που υπέγραφαν από κοινού ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο καθηγητής από το 1989 του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας έκανε ιδιαίτερη αίσθηση και στην Αθήνα.

Εκεί οι δύο συντάκτες του άρθρου υπογράμμιζαν ότι τα μέτρα του μνημονίου βελτίωσαν μερικώς τα δημοσιονομικά μεγέθη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας αλλά έφεραν βαθιά ύφεση, αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και κοινωνικές ταραχές.

Απέρριπταν, μάλιστα, κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης με παραποιημένα οικονομικά στοιχεία ενώ απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γινόταν σαφές ότι τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και ο πανεπιστημιακός καθηγητής ο οποίος υπήρξε «δεξί χέρι» και κουμπάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και διετέλεσε ειδικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης το χρονικό διάστημα 1997 -2000 που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ, υπερασπίζονταν το ευρωπαϊκό έργο τους.

Όμως για τον γνωστό στα ευρωπαϊκά δρώμενα και αποδεκτό από τους ομολόγους του στην ευρωπαϊκή ένωση Γιάννη Στουρνάρα, δεν ήταν η πρώτη φορά που επισήμανε ότι όσο η Ε.Ε. συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο, η ανυπαρξία του θα προκαλεί νέες κρίσεις.

Από τη θέση του διευθυντή του ΙΟΒΕ αλλά και από το πόστο του Υπουργού Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου, συνέχιζε να αξιοποιεί το διαπραγματευτικό του ταλέντο και τη γνώση των διεθνών σχέσεων, για να προωθεί τις επείγουσες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Να τάσσεται κατά των κατεστημένων συμφερόντων και υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. Γι’ αυτό και αποτέλεσε έκπληξη η μη συμμετοχή ενός από πιο αξιόπιστους τεχνοκράτες που διαθέτει η χώρα στη τρέχουσα κυβέρνηση τρικομματικής συνευθύνης. Πόσο μάλλον που ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ρητά αναφέρει το όνομά του στους προτεινόμενους για υπουργούς στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ότι όμως δεν κατάφεραν τα «κλειστά» κομματικά παζάρια το φρόντισε ανοιχτά η ειρωνεία της ιστορίας. Η αδυναμία του Βασίλη Ράπανου λόγω προβλημάτων υγείας να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του «τσάρου» της οικονομίας έφερε χωρίς καθυστέρηση στο ίδιο πόστο το Γιάννη Στουρνάρα. Η εμπειρία του και η καλή γνώση προσώπων και καταστάσεων εκτός Ελλάδος προσμετρήθηκαν στα ατού του, ανεξάρτητα αν βαφτίστηκε ως υπέρβαση η επιλογή του αυτονοήτου.

Άνθρωπος με τεχνοκρατικές γνώσεις, πρακτικός και αποφασιστικός διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών. Γιος αγωνιστή της εθνικής αντίστασης που εξορίστηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου σε ξερονήσια, ο γεννημένος το 1956 Γιάννης Στουρνάρας αφού τελείωσε το δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης εισήχθη το 1974 στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Γιάννης Στουρνάρας κατάγεται από την Γλύφα Φθιώτιδας

Στο έντονα πολιτικοποιημένο κλίμα της μεταπολίτευσης στρατολογήθηκε στη ΚΝΕ όπου και παρέμεινε μέχρι την αποφοίτησή του το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο οποίο εργάστηκε και απέκτησε Master και Διδακτορικό με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Επιστρέφοντας από τις σπουδές του στο εξωτερικό προσχώρησε ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ .

Εκ των πρωτεργατών του εκσυγχρονισμού, υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και υπηρέτησε από διάφορές θέσεις όλη τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού. Σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στη Τράπεζα της Ελλάδας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων , τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας η οποία μετά την αποχώρησή του πωλήθηκε στη Γαλλική Credit Agricole. Εργάστηκε κατόπιν σε ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία και αργότερα ανέλαβε τη θέση του γενικού επιστημονικού διευθυντή του ΙΟΒΕ.

Είναι παντρεμένος με τη Λίνα Στουρνάρα η οποία ασχολείται με τη διοργάνωση συνεδρίων και έχει δύο κόρες και μία εγγονή. Μένει στη Κηφισιά και έχει εξοχικό στη Σύρο όπου τα καλοκαίρια αφιερώνει τουλάχιστον 1,5 ώρα στο θαλάσσιο κολύμπι. Στα βαθιά νερά των Βρυξελλών αναμένεται λόγω ευφυΐας αλλά και προπόνησης σε πολλά διεθνή think tank να ανταποκριθεί στις ιστορικές για την Ευρωζώνη προκλήσεις εκφράζοντας τις ελληνικές θέσεις και διεκδικήσεις

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Εκλογές στον Εκπολιτιστικό Ευπαλίου

Εκλογές πραγματοποιεί την προσεχή Κυριακή 1η Ιουλίου, από τις 10 το πρωί μέχρι
στις 3 το απόγευμα ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου για την ανάδειξη νέου 5μελους Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής .

Οι υποψήφιοι για τις 5 θέσεις είναι οι εξής :

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ  ΚΩΝ/ΝΑ  του  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  του  ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΜΠΑΜΠΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  του  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΜΠΡΑΟΥΝΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΑΛΙΟΥΡΑ  ΑΓΑΘΗ  του  ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΘΕΩΝΗ  του  ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

ΤΣIΟΥΣΤΑΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ  του  ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΣΟΛΚΑ  ΚΑΛΛΙΟΠΗ  του  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ   

ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  του  ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ

ΣΕΡΕΝΤΕΛΛΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ  του  ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ξεκινά ο περιφερειακός της Αρτοτίνας

Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο «Περιφερειακός δρόμος Αρτοτίνας» προϋπολογισμού 450.000€.

Πρόκειται για εργασίες ασφαλτόστρωσης του υπάρχοντος χωματόδρομου, σε μήκος 1070μ. που διέρχεται περιφερειακά του οικισμού της Αρτοτίνας. Με τη συγκεκριμένη παράκαμψη τα μεγάλα και βαρέα οχήματα καθώς και η κυκλοφορία οδηγούνται εκτός του χωριού της Αρτοτίνας, που εξαιτίας της στενότητας των δρόμων εντός του χωριού η διέλευσή τους γινόταν με δυσκολία, ενώ τώρα τους επιτρέπει πιο εύκολη διέλευση και πρόσβαση στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου.

Θα πραγματοποιηθούν εργασίες διαπλάτυνσης, κατασκευής επενδεδυμένης τάφρου σε όλο το μήκος του δρόμου για τη συλλογή των όμβριων υδάτων καθώς και κατασκευή οχετών σε συγκεκριμένα σημεία. Τέλος θα γίνουν εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτικών και σήμανσης (διαγράμμιση, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, πλαστικοί οριοδείκτες καθώς και πινακίδες σήμανσης).

Το συγκεκριμένο έργο θα είναι μέρος του διαπεριφερειακού δρόμου που θα συνδέσει τη Φωκίδα με την Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Έφυγε στα 96 του ο Κώστας Λιδωρίκης

Του Κώστα Κάρμα

Πέθανε στον Ευαγγελισμό και κηδεύεται σήμερα (29.06.2012) στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών ο Κώστας Λιδωρίκης, δημότης Σεργούλας Δωρίδας, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας και πρώην Βουλευτής Φωκίδας. Γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1916.

Εισήλθε στην πολιτική το 1946 μετά τον θάνατο του θείου του Κωνσταντίνου Αριστομένους Λιδωρίκη ο οποίος υπήρξε υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών, και Παιδείας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Πολιτεύθηκε μέχρι το 1961 με το κόμμα των φιλελευθέρων.

Το 1961 προσχώρησε στην ΕΡΕ μετά από ανοιχτή πρόσκληση -- από το 1958 στους Δελφούς -- του ιδίου του Κωνσταντίνου Καραμανλή και εκλέχθηκε πρώτος βουλευτής με περισσότερους από 7700 σταυρούς. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 1963, αποκλείσθηκε από τα ψηφοδέλτια της ΕΡΕ με αρχηγό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, μετά την κρίση ηγεσία στην Δεξιά και την αναχώρηση του Κων. Καραμανλή για το Παρίσι. Σε αυτές τις εκλογές (1963) έλαβε μέρος ως ανεξάρτητος με τον επίσης εκλεγέντα βουλευτή της ΕΡΕ το 1961 και αποκλεισθέντα (επίσης) από τα ψηφοδέλτια της ΕΡΕ το 1963, τον Δημήτριο Λιανουλόπουλο. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός τους έχασε την έδρα για λίγους ψήφους. 

Την περίοδο της επταετίας ο Κώστας Λιδωρίκης υπήρξε συνομιλητής του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου μετά από παρότρυνση του εκ Φωκίδος Γ. Μακαρέζου στην προσπάθεια των Συνταγματαρχών να αποκτήσουν πολιτικό προσωπείο. Ως συνομιλητής αρνήθηκε δελεαστικές προτάσεις και αντιπρότεινε επιστροφή στον ομαλό πολιτικό βίο με μετάκληση του Κ. Καραμανλή από το Παρίσι και παράδοση της εξουσίας σε αυτόν για την διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

Μετά την φυγή των Συνταγματαρχών, κατά τον γνωστό τρόπο, και την επιστροφή του Κ. Καραμανλή, ήταν εξαιρετικά δύσκολο στον τελευταίο να τον δεχτεί ως υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας επειδή προϋπήρξε συνομιλητής του Παπαδόπουλου. [Ο Κ. Καραμανλής με προσωπική επιστολή του, σήμερα στο Αρχείο του Κ. Λιδωρίκη, αναγνωρίζει την αδικία του αποκλεισμού του από τα ψηφοδέλτια της ΕΡΕ το 1963 και υπόσχεται επανόρθωση της αδικίας].

Την προσωπικότητα του Κων. Λιδωρίκη στη Δεξιά φαίνεται ότι εξετίμησε καλύτερα από όλους τους άλλους ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ο οποίος τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια της ΔΗΑΝΑ χωρίς όμως επιτυχία όχι μόνον για τον Κ. Λιδωρίκη αλλά και για την ΔΗΑΝΑ στο σύνολό της ως κόμμα.

Με τον θάνατο του Κώστα Λιδωρίκη φτάνει στο τέλος της διαδρομής της μια ιστορική οικογένεια όχι μόνον για την Δωρίδα και τη Φωκίδα αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη. Γενάρχης αυτής της οικογένειας ήταν ο Αθανάσιος Λιδωρίκης από το Κροκύλειο Δωρίδας. Υπήρξε σφραγιδοφύλακας και έμπιστος του Αλή Πασά (κάτι ανάλογο προς Υπουργόν Προεδρίας και Υπουργόν Οικονομικών), ο οποίος από τη θέση αυτή μυήθηκε και στα της Φιλικής Εταιρείας. Μετά τον θάνατο του Αλή κατέφυγε στην Επαναστατημένη Ελλάδα και έγινε θερμός υποστηρικτής και έμπιστος του βασιλιά Όθωνα, η κόρη του οποίου (Πηνελόπη) υπήρξε κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας. Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, τον οποίο υπεραγαπούσε, αποσύρθηκε από τον δημόσιο βίο και εγκλείστηκε στο σπίτι του μέχρι τον θάνατό του.

Υιός του Αθανασίου Λιδωρίκη ήταν ο Αριστομένης, πολιτικός και αυτός, ο οποίος παντρεύτηκε στη Σεργούλα την Σοφία Παπαπολίτη, κόρη του Χαράλαμπου Παπαπολίτη και της Σοφίας Δυοβουνιώτη η οποία πέθανε στη γέννα της, λόγος για τον οποίο το νεογέννητο νήπιο πήρε το όνομα της μητέρας του (Σοφίας). Παππούς της νεαρής Σοφίας (και πατέρας του Χαράλαμπου) ήταν ο Παπα-Γιώργης Πολίτης (Παπαπολίτης) ο οποίος ευλόγησε την επανάσταση των Δωριαίων το 1821 στον κάμπο Βελλά κοντά στο Μαλανδρίνο. 

Παιδιά του Αριστομένη Λιδωρίκη και της νεαρής Σοφίας Παπαπολίτη ήταν ο προαναφερθείς υπουργός του Ελευθέριου Βενιζέλου (Κωνσταντίνος Λιδωρίκης), η Αγγελική Καρακουλάκη (σύζυγος του Δημάρχου Ναυπάκτου) και η Βασιλική, σύζυγος του Ιωάννη Βενέτικου, ο υιός των οποίων Κώστας υιοθετήθηκε από τον θείο του Κωνσταντίνο Λιδωρίκη (επειδή ο ίδιος δεν είχε κληρονόμους) με το ίδιο όνομα του θείου του για να συνεχίσει την πολιτική και την ιστορική παράδοση της οικογένειας των Λιδωρίκιδων. 

Επιθυμία του Κώστα Λιδωρίκη ήταν, όταν ζούσε, να μεταφερθούν τα οστά των προγόνων του από τον οικογενειακό τάφο που άνοιξε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών ο Αθανάσιος Λιδωρίκης, στην αυλή του ιστορικού σπιτιού της οικογένειας Παπαπολίτη στην Άνω Σεργούλα το οποίο έχει δωρίσει ο τελευταίος Λιδωρίκης στη Μονή Βαρνάκοβας, ή στο Λιδωρίκειο Πάρκο των 22 στρεμμάτων στην Παραλία Σεργούλας τα οποία δώρισε ο ίδιος, μετά από αξίωση των συμπολιτών του, στην Κοινότητα Σεργούλας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το περιβόητο ευρωομόλογο την έκδοση του οποίου ζητούν μετ΄ επιτάσεως οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και αρνείται με σθένος η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες του πλούσιου Ευρωπαϊκού βορρά.

Όπως δήλωσε στο Newsit o καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης "το ευρωομόλογο είναι ουσιαστικά η έκδοση ενός γραμματίου από μια κρατική οντότητα, στην προκειμένη περίπτωση αυτή η οντότητα θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση η κάποιος θεσμός της Ε.Ε όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εκδίδεται λοιπόν αυτό το γραμμάτιο, το αγοράζουν ορισμένοι και τα χρήματα τα χρησιμοποιεί αυτή η κρατική οντότητα για να καλύψει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα ή για να κάνει κάποιες επενδύσεις.

Η Γερμανία αντιτίθεται στην έκδοση του ευρωομολόγου γιατί πολύ απλά θα επιβαρύνει και το δικό της εξωτερικό χρέος το οποίο ανέρχεται περίπου στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ στην παρούσα φάση και άρα εκεί που σήμερα δανείζεται με 0% ή με χαμηλό επιτόκιο θα δανείζεται με 3% και 4% και γιατί θα δημιουργήσει και έναν προβληματισμό στις αγορές το πόσο αυτό το ευρωομόλογο είναι κάτι που μπορεί να το χειριστεί όλη η Ευρώπη η μόνο η Γερμανία.

Το ευρωομόλογο ουσιαστικά επιτρέπει τη μεταβίβαση πόρων από το βορρά προς τον νότο η οποία όμως δεν είναι απλή υπόθεση όπως θα μπορούσε να γίνει από ένα οποιοδήποτε διαρθρωτικό ταμείο γιατί μπορεί να διαταράξει το χρηματοπιστωτικό πρόγραμμα της Γερμανίας, της Αυστρίας η όποιας άλλης χώρας καταφέρνει αυτή τη στιγμή και δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο. Είναι πιο εύκολο για τις χώρες του βορρά να δώσουν χρήματα από ένα διαρθρωτικό ταμείο παρά να εγγυηθούν το ευρωομόλογο".

Έργα 250.000 € στο χείμαρρο Μανδήλω


Δημοπρατήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το έργο «Αποκατάσταση ζημιών αναβαθμών και λοιπών τεχνικών έργων χειμάρρου «Μανδήλω» στη θέση «Νυχάκι Ευπαλίου» και «Καστράκι»», προϋπολογισμού 250.000€.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει επεμβάσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε 4 διαφορετικά σημεία, στη Γέφυρα Ανυχάκι, στο σημείο όπου υπάρχουν συρματοκιβώτια στο Ανυχάκι, στον αναβαθμό στη θέση Κούκουρα Μανδήλω Ανυχάκι και στο Καστράκι κοντά στο γήπεδο.

 Γέφυρα Ανυχάκι: Στο σημείο αυτό έχουν αποκολληθεί τμήματα σκυροδέματος και γίνεται υποσκαφή της λιθορριπής με αποτέλεσμα να έχει αποκαλυφθεί η θεμελίωση της γέφυρα. Προβλέπεται λοιπόν να γίνουν έργα για την προστασία της θεμελίωσης της γέφυρας και για το λόγω αυτό θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια ανάντη και κατάντη της γέφυρας και θα κατασκευαστεί νέα πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

 Συρματοκιβώτια Ανυχάκι: Τα συγκεκριμένα συρματοκιβώτια έχουν υποστεί βλάβες και υπάρχει επιπλέον και ο κίνδυνος ανατροπής τους ενώ επίσης εκτιμάται ότι δεν έχουν επαρκεί θεμελίωση. Προβλέπεται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης των υφισταμένων συρματοκιβωτίων.

 Αναβαθμός στη θέση Κούκουρα Μανδήλω Ανυχάκι: ο συγκεκριμένος αναβαθμός έχει υποστεί υποσκαφή και υπάρχει ο κίνδυνος ανατροπής του. προβλέπονται εργασίες για την προστασία, καθαρισμός του χειμάρρου και τοποθέτηση συρματοκιβωτίων για την ενίσχυσή του.

 Καστράκι κοντά στο γήπεδο: λόγω σχηματισμού μαιάνδρου, η υπάρχουσα προστασία της κοίτης δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να διαβρώνεται το έδαφος και να κινδυνεύουν παράπλευρες καλλιεργήσιμες ιδιοκτησίες. Θα γίνει εκσκαφή της θεμελίωσης ώστε να τοποθετηθούν συρματοκιβώτια τα οποία θα διακόψουν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΗΣτη συγκρότηση Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων – Πόλεων με Λίμνη προχωράει ο Δήμος Δωρίδος στο πλαίσιο του προγράμματος “Ευρώπη για τους Πολίτες 2007 – 2013”, με βασικό κίνητρο την πεποίθηση ότι μέσα από μια κοινή δράση οι Δήμοι που θα συμμετέχουν στο δίκτυο θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και την αειφόρο ανάπτυξη.

Κομβικοί στόχοι του δικτύου είναι καταρχήν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν την προστασία των υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερα των λιμνών, η ανταλλαγή εμπειριών διαχείρισης με άλλους Δήμους της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δημιουργία ενός πλαισίου υγιούς ανάπτυξης παραλίμνιων περιοχών.

Στην προσπάθειά αυτή συμπράττουν Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Οι Δήμοι Αγράφων, Αργιθέας, Δωρίδος, Θηβαίων, Καστοριάς, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού και Σοφάδων οι οποίοι και σε κοινή εκδήλωση – ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουνίου στην έδρα του Δήμου Δωρίδος, το Λιδωρίκι, θα ενημερωθούν για την πορεία των επαφών του Δήμου Δωρίδος με δήμους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετέχουν στο Δίκτυο, θα συζητήσουν και θα καταγράψουν τις κοινές θέσεις που θα διαμορφώσουν το ιδρυτικό καταστατικό του δικτύου.Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ το Περιφερειακό Συμβούλιο Στ.Ελλάδος

Στη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, οι αποφάσεις που αφορούν τη Φωκίδα είναι οι εξής:
Ø  η παράταση της σύμβασης του έργου της μελέτης «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ» γιατί επιβάλλεται να γίνει γεωλογική μελέτη στους κόμβους εισόδου και εξόδου.
 Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και μειοψήφησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ντούρου Ιωάννα και Χρονάς Αναστάσιος.

Ø  Η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση ασφαλτικού οδοστρώματος του επαρχιακού δρόμου ΠΥΡΑΣ – ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ» προϋπολογισμού 24.000€ από ίδιες πιστώσεις τόκων 2012.
Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπανούδη Δέσποινα, Ντούρου Ιωάννα και Χρονάς Αναστάσιος.

Ø  Έγινε αύξηση της πίστωσης του έργου «Αλιευτικό καταφύγιο Αγίων Πάντων» από 90.763€ σε 135.000€ ώστε να μπορέσει να δημοπρατηθεί, μιας και η υπάρχουσα πίστωση δεν επέτρεπε τη δημοπράτηση.

Ø  Αύξηση της πίστωσης κατά 45.000€ για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών αναβαθμού προστασίας στο χείμαρρο «ΚΑΡΟΥΤΙΑΝΟΡΕΜΑ» στην Τοπική Κοινότητα Μαραθιά Δήμου Δωρίδας», προϋπολογισμού 295.000€ (250.000€ προηγούμενος προϋπολογισμός), λόγω του ότι προέκυψαν εργασίες, εξαιτίας της αλλαγής διαμόρφωσης του φυσικού εδάφους και διαφοροποίησης του φυσικού αντικειμένου.

Γ.ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ:Ο παραλίμνιος αγωγός προχωρά χωρίς πρόβλημα με το βιολογικό

Με το έργο αυτό θα ζωντανέψει η ορεινή Δωρίδα

Τις προθέσεις της πολιτείας αλλά και του δήμου Δωρίδας ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ¨ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ¨, σχετικά με τις ενστάσεις των κατοίκων για τη τοποθέτηση του βιολογικού του παραλίμνιου αγωγού Μόρνου στην Τοπική Ενότητα Βραΐλα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Όπως μας εξήγησε ο  Καπεντζώνης στη συνέλευση κατοίκων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Βραΐλα με πρωτοβουλία του συλλόγου κατοίκων που μένουν στην Αθήνα συζητήθηκε το θέμα των ενστάσεων που διατυπώνουν οι ντόπιοι σχετικά με την κατασκευή του βιολογικού και την εγκατάστασή του στην περιοχή του, καθώς θεωρούν ότι θα αναδύονται οσμές, θα μαζεύονται έντομα και γενικότερα θα αποτελεί εστία μολύνσεων. Στη συνέλευση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος  Χρήστος Τσιλίκης, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γκόλφης.

"Οι κάτοικοι δεν θέλουν να γίνει στην περιοχή τους και μας ζήτησαν να το μετακινήσουμε κατά μερικά μέτρα στα όρια με την Αμυγδαλιά. Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι, διότι και πάλι είναι κοντά. Εμείς τους εξηγήσαμε  ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο σχεδιασμός, όχι μόνο γιατί υπάρχουν όλες οι αδειοδοτήσεις, όπως έχει εγκριθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά και γιατί πραγματικά δεν θα θίξει την περιοχή –στο παραμικρό- η λειτουργία του βιολογικού. Δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα διότι ο βιολογικός θα μπει σε τριτοβάθμια επεξεργασία που, όπως γνωρίζετε, αυτό σημαίνει ότι θα βγάζει καθαρό νερό, αλλά και δεν είναι κοντά στο χωριό. Στο σημείο που πρόκειται να εγκατασταθεί δεν έχει ούτε καν οπτική επαφή και ως εκ τούτου ούτε κουνούπια, ούτε και οσμές", τόνισε ο Δήμαρχος.

 Ή θα τα αγοράσουμε
ή θα τα απαλλοτριώσουμε


Κανένα περιθώριο παρανόησης δεν άφησε και για το θέμα της απόκτησης γης για την εγκατάσταση του βιολογικού ο Γ. Καπεντζώνης ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα αποκτηθούν πάση θυσία τα 10 στρέμματα που χρειάζονται. "Εμείς το ξεκαθαρίσαμε αυτό το κεφάλαιο στους κατοίκους και κυρίως στους ιδιοκτήτες των κτημάτων. Ή θα μας τα πουλήσουν ή θα τα απαλλοτριώσουμε. Αν μας τα πουλήσουν θα τελειώσουμε σε δέκα μέρες που χρειάζονται τα συμβόλαια, αν τα απαλλοτριώσουμε θα χρειαστούμε δυο μήνες", είπε ο Δήμαρχος.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η μελέτη που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Δεκέμβριο του 2011 αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του καλοκαιριού, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων και εκπονούνται τα τεχνικά δελτία.

Σύμφωνα με τον κ. Καπεντζώνη η δημοπρασία του έργου με προϋπολογισμό άνω των 17 εκ ευρώ αναμένεται στα τέλη του έτους. «Το έργο αυτό είναι η μόνη μας ελπίδα να αρθούν οι περιορισμοί
και να ζωντανέψει ξανά η ευρύτερη περιοχή. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να το εμποδίσει» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Ιδρύεται Κέντρο Δια Βίου Εκμάθησης στο Δήμο Δωρίδος

Ο Δήμος Δωρίδος ενέκρινε την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο.

Η έδρα του θα είναι στο Λιδωρίκι και θα έχει αποκεντρωμένες δομές εκπαίδευσης στην Ερατεινή, το Ευπάλιο και τη Γλυφάδα.

Με την ίδρυση και λειτουργία του κέντρου, ο Δήμος Δωριδος θα επωφεληθεί από την υλοποίηση πιστοποιημένων προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Τα προγράμματα αυτά θα τα επιλέξει ο Δήμος και θα υλοποιήσει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και θα είναι Προγράμματα Εθνικής ή Τοπικής Εμβέλειας.

Υπεύθυνοι εκπρόσωποι του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης ορίζονται οι: Βάγια Μήτρου-Θεοχάρη (Δημοτική Σύμβουλος), Κωνσταντίνα Μπρούμα (Υπάλληλος του Δήμου) και Ελένη Μιχελιδάκη (Υπάλληλος του Δήμου)
Από το ¨Ευπάλιον … καθ΄οδόν¨

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Τι αλλάζει ο Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ, όνομα , πρόσωπα και καταστατικό


Στην κοινοβουλευτική ομάδα που συγκαλείται αύριο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ανακοινώσει τις αλλαγές που θέλει να δρομολογήσει στο κόμμα

Οι αλλαγές θα είναι ριζικές και θα περιλαμβάνουν τροποποιήσεις στο όνομα, στα σύμβολα, στο καταστατικό και στα όργανα του κινήματος. Οι αποφάσεις θα σφραγιστούν στο συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει πιθανότατα το Νοέμβριο.

Στις αρχές Ιουλίου ο Βενιζέλος θα εισηγηθεί σε συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ τη νέα διακήρυξη του κόμματος και θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Επίσης θα συγκροτήσει επιτροπή διεξαγωγής του Συνεδρίου και παράλληλα θα υπάρξει νέο καταστατικό του κόμματος.

Ερωτηματικό παραμένει αν θα εξακολουθεί να υφίσταται η θέση του Γραμματέα ΠΑΣΟΚ ή ποιά μορφή θα πάρει το Εθνικό Συμβούλιο. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση του Βενιζέλου να διαλύσει την ΠΑΣΚΕ και την ΠΑΣΠ, προκειμένου να ανασυσταθούν σε νέες βάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βενιζέλος θα ορίσει τον Κώστα Σκανδαλίδη πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τον Πάρι Κουκουλόπουλο Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Την ίδια στιγμή Αννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποστασιοποιούνται από την Ιπποκράτους, χωρίς να μπορεί να προληφθεί η κατάληξη της πορείας που ξεκινούν.

Εντός της εβδομάδας ο Βενιζέλος αναμένεται να ορίσει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να προτείνει τον Γραμματέα της ΚΟ.

Ειλημμένη φέρεται να είναι η απόφασή του να ορίσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Κώστα Σκανδαλίδη. Είναι ωστόσο άγνωστο αν θα κάνει πρόταση για τις θέσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πολύ δε περισσότερο αν οι δύο πρώην κορυφαίοι υπουργοί θα αποδέχονταν τυχόν τέτοια πρόταση.

Για την ιδιαίτερα ευαίσθητη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας προορίζεται ένας εκ των Βασίλη Γερανίδη και Βαγγέλη Αργύρη, χωρίς να αποκλείεται τυχόν έκπληξη, ενώ η Φώφη Γεννηματά θα παραμείνει εκπρόσωπος Τύπου.

Χθες για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ο Χρήστος Παπουτσής έκανε μια παρέμβαση με νόημα, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το ακόλουθο μήνυμα, το οποίο ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία αποστασιοποίησης : «...Ολα «καλά»...έγιναν όπως τα είχαν σχεδιάσει...Τώρα προσωπικός επαναπροσδιορισμός από μηδενική βάση».

Η κυρία Διαμαντοπούλου, πάντως, δεν συμμετέχει πλέον σε καμιά διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ. Αιτία η τοποθέτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρου Παπαθεοδώρου ως υφυπουργού Παιδείας, καθώς ο Παπαθεοδώρου υπήρξε ο μεγαλύτερος πολέμιος της μεταρρύθμισης για την Παιδεία, του νόμου δηλαδή που ψηφίστηκε με την μεγαλύτερη πλειοψηφία στην μεταπολιτευτική ιστορία της εκπαίδευσης.

Η κυρία Διαμαντοπούλου μόλις πληροφορήθηκε ότι συζητείται το όνομα του Παπαθεοδώρου απέστειλε οργισμένο sms στον  Βενιζέλο να μην το δεχτεί, ενώ αργότερα ακολούθησε και τηλεφώνημα κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Τον ίδιο δρόμο έχουν λάβει και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο  Βενιζέλος αναζητά αφορμή για την διαγραφή του Γιάννη Ραγκούση και του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Ψάχνουν για νέο Υπουργό Οικονομικών Ποιοι είναι οι επικρατέστεροιΓια νέο υπουργό Οικονομικών ψάχνει ήδη η κυβέρνηση, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Βασίλης Ράπανος δεν θα αναλάβει ποτέ τα καθήκοντα αυτά και θα παραμείνει στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας.
Οι λόγοι για την αλλαγή πλεύσης είναι δύο:

Πρώτος η κατάσταση της υγείας του καθώς θα πρέπει για ένα χρονικό διάστημα μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο -την Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα- να αποφεύγει την ένταση και την καταπόνησή του.

Δεύτερος, το γεγονός ότι -όπως σημειώνει και το enikos.gr- ο κ. Ράπανος δέχθηκε να αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα έχοντας τη διαβεβαίωση από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών και κυρίως του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα πλαισιωθεί από πρόσωπα όπως ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Τάσος Γιαννίτσης, ενδεχομένως μάλιστα και με τον Αλεκο Παπαδόπουλο σε ειδικό ρόλο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως όταν ενημερώθηκε για την τελική σύνθεση του επιτελείου του η πρώτη του σκέψη ήταν να ανακοινώσει ότι δεν αποδέχεται τελικά τη θέση, ευρισκόμενος σε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Γνώριζε πάντως ότι μια τέτοια ανακοίνωση από την πλευρά του θα δημιουργούσε αλυσιδωτές «εκρήξεις» τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες..

Την Παρασκευή το πρωί πάντως βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών όπου και έχασε τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικούς κύκλους αυτή τη στιγμή δύο είναι τα ονόματα που συζητούνται . Του Σταύρου Δήμα ο οποίος έχει μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος και διαθέτει εμπειρία από τη θητεία του στην Κομισιόν και του Γιώργου Ζανιά που ήδη κατέχει τη θέση και θεωρείται από τις Βρυξέλλες ένας τεχνοκράτης που γνωρίζει και μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα


Το Μέγαρο Μαξίμου «μετακομίζει»
… στο σπίτι του Σαμαρά


Μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς πως θα ανάρρωνε αρκετά γρήγορα, μετά την επέμβαση στο μάτι του, ώστε να καταφέρει να ταξιδέψει μέχρι τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στην Σύνοδο του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός μέχρι και ελάχιστα λεπτά πριν το χειρουργείο του, ήταν αποφασισμένος πως θα πάει στις Βρυξέλλες, με τους γιατρούς να μην μπορούν να τον μεταπείσουν για το αντίθετο. «Να ξέρετε ότι πρέπει να πάω, θέλω οπωσδήποτε να πάω στην Σύνοδο», έλεγε και ξαναέλεγε ο πρωθυπουργός, στον θεράποντα ιατρό του, Δόκτωρα Παναγιώτη Θεοδοσιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για μία επείγουσα, λεπτή και πολύ σοβαρή επέμβαση.

Ο οφθαλμίατρος και θεράπων ιατρός του Αντώνη Σαμαρά, περιγράφοντας τις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό, τόνισε πως περίμενε να τον μεταπείσει μετά την επέμβαση όπως και έγινε. «Του ανέφερα ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπήκαν χειρουργημένοι στο αεροπλάνο και έχασαν την όραση τους», είπε και συνέχισε περιγράφοντας πως «αν ταξιδέψει αεροπορικώς ή οδικώς θα ανέβει η ενδοφθάλμια πίεση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απόφραξη σε αρτηρία του ματιού, με συνέπεια πιθανή μη αναστρέψιμη βλάβη στο οπτικό νεύρο».

Κάτι τέτοιο και σε συνδυασμό με τις ρητές εντολές για ανάρρωση, άγχωσαν τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν θα ταξιδέψει, αλλά θα είναι και «έγκλειστος» στο σπίτι του, καθώς ήλιος, ταξίδια και στρες αντενδείκνυνται στην κατάστασή του. Η σοβαρότητα του περιστατικού φαίνεται και από το γεγονός πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι κλινήρης για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Έτσι δεδομένου της «απαγόρευσης μετακίνησης» που του έχει επιβληθεί, ο Αντώνης Σαμαράς, θα μετατρέψει το σπίτι του στην Κηφισιά, σε ένα «προσωρινό Μέγαρο Μαξίμου» καθώς μόνο εκεί θα μπορεί να δέχεται τους συνεργάτες του.

Το ερώτημα του ποιος θα αντικαταστήσει τον Αντώνη Σαμαρά στην σύνοδο του Eurogroup, απαντήθηκε γρήγορα, καθώς την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο παραμένων ως υπουργός Οικονομικών -λόγω της ασθένειας του Βασίλη Ράπανου- Γιώργος Ζανιάς. Στην αποστολή θα συμμετέχουν επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο παρότι η Ελλάδα θα έχει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, το πρόβλημα υγείας του πρωθυπουργού προκάλεσε αίσθηση στο εξωτερικό καθώς  πολλα διεθμή ΜΜΕ εχουν εκτενή ρεπορτάζ για το ζήτημα αυτό. Όπως είναι φυσικό ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην απουσία του από τις Βρυξέλλες, ενώ δεν ξεφεύγει από τις αναφορές τους και το πρόβλημα υγείας του υπουργού Οικονομικών, Βασίλη Ράπανου

Απόπειρα αυτοκτονίας αστυνομικού, πατέρα πέντε παιδιών στη Ναύπακτο

Τέλος επιχείρησε να βάλει στη ζωή του, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου.

Πρόκειται για τον Πύργα Νικόλαο με καταγωγή από την Μακρυνεία

Ο 40χρονος  αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του που βρίσκεται στον 1ο όροφο στη Ναύπακτο σήμερα το πρωί.

Αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι και να μεταφερθεί στην εντατική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νεώτερες ιατρικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει  αιμάτωμα στο κεφάλι και μικροκατάγματα στο πόδι.

Ο άτυχος αστυνομικός είναι πατέρας πέντε παιδιών.

Τα ακριβή αίτια του συμβάντος διερευνώνται παρ΄ ότι οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Κουνήθηκε ο Κορινθιακός με 4,8 ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 9.00  χθές το βράδυ, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Αιγίου.

Ειδικότερα  και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 27 χιλιόμετρα και είχε επίκεντρο την θέση Μελίσια της Φτέρης Αιγίου.

Ο σεισμός αν και ήταν δυνατός, λόγω του εστιακού του βάθους αλλά και του επίκεντρου δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας  της Κορινθίας και στην Αττική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από την δόνηση.