Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Τι δείχνουν 7 τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγες ώρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες


Σάββατο ώρα 9 το βράδυ

Εδώ και λίγη ώρα λέγεται ότι έχουν περιέλθει σε γνώση υψηλόβαθμων στελεχών κομμάτων, τραπεζών, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ξένων πρεσβειών τα αποτελέσματα επτά μεγάλων εταιρειών δημοσκοπήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, λόγω της απαγόρευσης, που ισχύει δεν μπορούμε να παραθέσουμε τα ακριβή αποτελέσματα που δίνει κάθε εταιρεία, αλλά μπορούμε να πούμε τις διαφορές που δίνουν για τα δύο πρώτα κόμματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του matrix24.gr, από τις επτά εταιρείες οι έξι συμφωνούν για το ποιό κόμμα θα έλθει πρώτο, ενώ η έβδομη δίνει ίδια διαφορά, συν πλην 1%, και για τα δύο κόμματα.

Η α’ δίνει 3,2%, η β’ 2,8%, η γ’ 3,7%, η δ’ 2,8%, η ε’ 1,5% και η στ’ 3%. Το ποιό κόμμα προηγείται για ευνόητους, επίσης, λόγους δεν το αναφέρουμε, ο καθένας όμως ανάλογα με τα πιστεύω του και τις προσλαμβάνουσες, που έχει μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα που αυτός θεωρεί σωστό.

Θα πρέπει πάντως να λάβετε υπ’ όψιν ότι ενδεχομένως αύριο τα exit pool να διαφοροποιήσουν τις διαφορές, καθώς ένα, διόλου ευκαταφρόνητο, κομμάτι ψηφοφόρων, μικρότερο βέβαια από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα αποφασίσει κυριολεκτικά μέσα στην κάλπη τι ακριβώς θα ψηφίσει.

Για την ακρίβεια των πληροφοριών σημειώνουμε ότι και τα δύο πρώτα κόμματα φέρονται να έχουν, στις μετρήσεις όλων των εταιρειών, οροφή το 29%, εκτός από μία που δίνει οροφή, σε ένα εκ των δύο, το 30%

Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν τον νικητή λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες


Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Mε βάση τα ευρήματα που προέκυψαν από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, καθοριστικό ρόλο (όπως σε κάθε αναμέτρηση άλλωστε) ως προς την τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται να παίξει η εκλογική μάζα των αναποφάσιστων.

Το γεγονός ότι πρόκειται για την πλέον κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Μεταπολίτευσης φαίνεται ότι έχει επηρεάσει σημαντικά το εκλογικό σώμα, αφού τρεις μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες το ποσοστό των αναποφάσιστων ξεπερνούσε κατά πολύ τη δύναμη του τρίτου κόμματος.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις διαρροές που γίνονται από τα κομματικά επιτελεία, το ποσοστό της λεγόμενης (και) αδιευκρίνιστης ψήφου κινείται από 12% έως 15%, εξέλιξη που δίνει διαστάσεις ντέρμπι στη μάχη της κάλπης.

Με δεδομένες τις μικρές διαφορές που αποτυπώνονται σε όλες τις μετρήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων που μάχονται για την πρωτιά (Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ), γίνεται αντιληπτό ότι η κατεύθυνση που θα επιλέξει η πλειοψηφία των αναποφάσιστων θα είναι καταλυτική για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού που θα δούμε μπροστά μας το βράδυ της Κυριακής.

Με βάση τις αναλύσεις που έκαναν έμπειροι δημοσκόποι, η Ν.Δ. δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα στις προτιμήσεις των αναποφάσιστων. Ωστόσο, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φαίνεται να κατανέμεται αναλογικά σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερα κόμματα.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται καθοριστικές για τις τελικές αποφάσεις των αναποφάσιστων, κι αυτό γιατί παραδοσιακά οι ψηφοφόροι που έδειχναν να δυσκολεύονται να αποφασίσουν έκαναν την επιλογή τους τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ενδεικτικό πάντως της σύγχυσης που επικρατεί στις τάξεις του εκλογικού σώματος, και δη των αναποφάσιστων, είναι το στοιχείο που αποτυπώνει ανάγλυφα τα κίνητρα που θα καθορίσουν τελικά τη στάση των τελευταίων πάνω από την κάλπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων της ύστατης στιγμής, το διακύβευμα όσον αφορά το πού θα κινηθεί η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι κατά κύριο λόγο ο κίνδυνος οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και κατά δεύτερο η καταδίκη του παλαιοπολιτικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρωτοφανής πολιτική ρευστότητα, αλλά και η αμφιταλάντευση των εκλογέων μεταξύ κομμάτων, όχι απαραίτητα του ίδιου ιδεολογικού χώρου, καθιστούν αδύνατη σχεδόν την ακριβή πρόβλεψη της τάσης στους κόλπους των αναποφάσιστων.

Εκείνο που εξάγουν ως συμπέρασμα οι δημοσκόποι έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι αναποφάσιστοι μπορούν να ανατρέψουν άρδην τις τάσεις του εκλογικού σώματος, όπως αυτές καταγράφονταν προ και μετά την απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων

Η ξεκούραση των «μονομάχων» πριν την μεγάλη μάχη της Κυριακής

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και επισήμως. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν το μυαλό τους στραμμένο στην επόμενη ημέρα των εκλογών. Όχι όμως σήμερα. Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης οι πρωταγωνιστές της «μάχης» απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης ανάμεσα σε οικεία πρόσωπα, ή παρέα με δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί σήμερα στην Καλαμάτα, ενώ αύριο θα μεταβεί στην Πύλο, όπου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη 1 το μεσημέρι θα συναντηθεί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του κόμματος σε μεζεδοπωλείο στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου.

Μισή ώρα αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί με στελέχη και δημοσιογράφους σε γνωστό εστιατόριο στην Αθήνα.

Στου Ζωγράφου, στην πλατεία Γαρδένιας θα βρεθεί σήμερα στις 11 το πρωί η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα συναντηθεί με γυναίκες.

Ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνος Καμμένος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια βόλτα στην πλατεία Αριστοτέλους στις 10 το πρωί, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ξάνθη.

Σε μεζεδοπωλείο στην περιοχή του Μεταξουργείου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει τις πληροφορίες με δημοσιογράφους, που καλύπτουν το κόμμα του.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σήμερα θα μεταβεί στην Ποταμιά Αρκαδία, τόπο καταγωγής του.

Ο Θάνος Τζήμερος του συνασπισμού «Δράση – Δημιουργία ξανά» θα επισκεφθεί το κεντρικό προεκλογικό περίπτερο στην παλαιά Βουλή, ενώ, τέλος, οι «Οικολόγοι Πράσινοι» θα απολαύσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης σε ταβέρνα στου Ψυρρή.

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Πρωτοφανές θρίλερ για την πρωτιά προοιωνίζονται τα μηνύματα που καταφθάνουν από και προς τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Μεταπολίτευσης. Τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, με τους δημοσκόπους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και να αδυνατούν να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις, καταγράφοντας διαφορές στο όριο του στατιστικού λάθους.

Δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, Συγγρού και Κουμουνδούρου επιδίδονται σε μια μάχη ακραίας πόλωσης, ρίχνοντας όλο το βάρος στην προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα δύο κόμματα διέρρεαν πως έχουν καθαρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου, τις τελευταίες ώρες ακολουθούν μια αντίστροφη επικοινωνιακή τακτική, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη αποσυσπείρωση. Εξ ου και η επίθεση της ΝΔ σε στελέχη της «δημιουργίας, ξανά!» και συγκεκριμένα του κ. Μάνου, ο οποίος σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ δήλωσε ότι η ΝΔ έχει προβάδισμα 4-5 μονάδες. Η Συγγρού κατηγορεί τα στελέχη της «δημιουργίας, ξανά!» και της Δράσης ότι προβάλλοντας δεδομένη νίκη της ΝΔ θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες «χαλαρής ψήφου» και να αποσπάσουν Κεντροδεξιούς ψηφοφόρους.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν πως ουσιαστικά το αποτέλεσμα θα κριθεί από τους λεγόμενους ψηφοφόρους της “μιας ημέρας”, αυτούς δηλαδή που θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν ακριβώς μέσα στο παραβάν, πάνω από την κάλπη. Δηλώνουν σχεδόν βέβαιοι, πάντως, πως το πρώτο κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό, δεν θα καταφέρει να πιάσει το 30%.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, οι εκτιμήσεις λένε ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παλεύει για να διατηρήσει τα ποσοστά της 6ης Μαΐου, αλλά λέγεται ότι πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει. Τα υπόλοιπα κόμματα, πάντα σύμφωνα με εκτιμήσεις και όχι τις δημοσκοπήσεις που είναι απαγορευμένες, κινούνται μεταξύ 4-7%, με τη ΔΗΜΑΡ να καταγράφει οριακή άνοδο, τη Χρυσή Αυγή να διατηρεί τα ποσοστά της και ΚΚΕ και Ανεξάρτητους Έλληνες να κινούνται πτωτικά. Μάχη για είσοδο στη Βουλή δίνει η δημιουργία, ξανά!

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις κινούνται σε ένα πρωτοφανές σκηνικό πολιτικής ρευστότητα. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι, αυτή τη φορά, η κάλπη θα είναι πραγματικά... γκαστρωμένη και κανείς δεν ξέρει τι θα... γεννήσει, καθώς ο υπέρηχος (δημοσκοπήσεις) αδυνατεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Αθήνας Είχε προβλέψει τα ποσοστά του Μαΐου

Τι δείχνουν 6 τελευταίες δημοσκοπήσεις


Έστω και με μικρή διαφορά , άλλη μια δημοσκόπηση δείχνει πως η ΝΔ θα κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών.

Η συγκεκριμένη έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθήνας, και να θυμίσουμε πως μόνο το Πανεπιστήμιο Αθήνας είχε προβλέψει το μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης  Μαΐου.

Στην τρίτη θέση με μικρότερο ποσοστό από τον Μάιο βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ενώ την έκπληξη κάνει η Χρυσή Αυγή που φαίνεται να περνά μπροστά και από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και από την ΔΗΜΑΡ και από το ΚΚΕ.

Το ΛΑΟΣ βρίσκεται ακόμη κάτω από το 3%

Στο μεταξύ σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα επιτελεία κομμάτων άλλες τέσσερις δημοσκοπήσεις  το τελευταίο 48ωρο δείχνουν προβάδισμα της Ν.Δ.

 Η διαφορά είναι από 2,2% έως 3,8%.Μια άλλη δημοσκόπηση που έδειχνε διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ πριν δέκα μέρες, δείχνει ισοβαθμία ενώ μία έκτη δημοσκόπηση πριν επτά μέρες έδειχνε μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ με 3% και σήμερα πίσω με 1,3%....

¨Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με Τσίπρα αρχηγό¨

Η συνδικαλιστική νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετακόμισε μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ

Μαζικές μετακινήσεις Πασοκικών συνδικαλιστικών στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα είχαμε τους τελευταίους δύο-τρείς μήνες προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι όλα αυτά τα στελέχη που επηρεάζουν και κατευθύνουν τη λεγόμενη δημοσιοϋπαλληλική νομενκλατούρα με τα απίθανα επιδόματα  και προνόμια και  τις θέσεις κλειδιά στο δημόσιο τομέα (μιλάμε για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους) που είχαν και θέλουν να έχουν την πολιτική ομπρέλα κάλυψης, ώστε να συνεχίσουν εκ του ασφαλούς το έργο τους.

Ας δούμε αυτές τις μετακομίσεις
- Ο Γιώργος Ραυτόπουλος πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ της δεκαετίας του΄80 στενός συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου.

- Ο Σπύρος Κότσιας που διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

- Ο Νίκος Φωτόπουλος Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

- Ο Θέμης Μπαλασόπουλος πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ

- Ο Δημήτρης Τσουκαλάς της ΟΤΟΕ

- Ο Νίκος Ορφανός  πρόεδρος της Ομοσπονδίας στα πετρέλαια και από τον ίδιο χώρο οι Θανάσης Σταμούλης και Θέμης Κωστόπουλος.

- Οι Χρήστος Κούκης , Μιχάλης Γαζής και Κώστας Δήμου από τον χώρο των μεταφορών.

- Οι πρώην αρχισυνδικαλιστές Δημήτρης Πιπεργιάς (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), Χρήστος Κοκκινοβασίλης (ΠΥΡΚΑΛ) και Ανδρέας Κολλάς (ΟΑΣΑ).

- Ο Αντώνης Σταματόπουλος Πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό

- Ο Γιάννης Γκόβας συνδικαλιστικό στέλεχος της Πειραϊκής-Πατραϊκής

- Οι Αντώνης Κοτσακάς(πρώην Υπουργός)  και Βαγγέλης Χωραφάς (πρώην Γεν. Διευθυντής ΕΠΥΕΘΑ) πρωτοκλασάτα Τσοχατζοπουλικά στελέχη

Μαζί με αυτούς μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ άλλα 186 συνδικαλιστικά στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε όλη τη χώρα, λιγότερο επώνυμα στο πανελλήνιο αλλά με ισχυρή και καθοριστική παρέμβαση στον τομέα τους.
Πόσο άδικο είχαν άραγε αυτοί που έγραψαν το σύνθημα σε κάποιο τοίχο των Εξαρχείων… «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Τσίπρα αρχηγό»

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Εντυπωσιακή άνοδο, της τάξης του 10,12%, κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τερματίζοντας στις 550,10 μονάδες, με οδηγό το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες.

«Η αγορά βλέπει ότι θα έχουμε φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε στο Reuters ο Παναγιώτης Κλαδής, αναλυτής στην Εθνική Χρηματιστηριακή.

Ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,49 εκατ. ευρώ.

«Αλμα» 23,39% παρουσίασε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι δείκτες Τηλεπικοινωνιών (+17,83%) Κοινής Ωφελείας (+12,75%) και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+10,96%).

Από το σύνολο των τίτλων 116 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 25 σημείωσαν πτώση και 21 έμειναν αμετάβλητες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Alpha Bank (+29,75%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+28,03%), Ελλάκτωρ (+27,49%) και Attica Bank (+27,36%).

ΟΙ ΜΠΟΥΚΜΕΪΚΕΡΣ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΕ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αυξάνονται οι πιθανότητες νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής-τουλάχιστον για τα γραφεία στοιχημάτων - τα οποία διαφοροποιούν καθημερινά τις αποδόσεις που δίνουν σε όσους ποντάρουν στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα πάρει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων».

Συγκεκριμένα τελευταίες εκτιμήσεις του unibet.gr ανοίγουν την ψαλίδα της απόδοσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ , εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες επικράτησης του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά έχουν αυξηθεί.
Η απόδοση για νίκη της Νέας Δημοκρατίας έπεσε στο 1,35 (έναντι 1,52 την ίδια ώρα χθες) και 2,30 για επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ( έναντι 1,95 χθες).

Από τους αριθμούς αυτούς προκύπτει πως οι μπουκμέικερς , ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες θεωρούν ακόμα πιο πιθανή την πρωτιά της ΝΔ.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα οι αποδόσεις για την πιθανότητα νίκης τους είναι οι εξής:
ΠΑΣΟΚ  35
Ανεξάρτητοι Έλληνες   75
Δημοκρατική Αριστερά   125
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος   100

Πέντε σημεία...

... λίγο πριν από το πικρό τέλος

Της  Σώτης Τριανταφύλλου *

 Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την αριστερή Ημέρα της Κρίσεως, μια υπολογίσιμη μερίδα των Ελλήνων αισθάνεται εθνική υπερηφάνεια για το θράσος και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντί να δεχτούμε την ευθύνη και να λουφάξουμε ένοχοι –σπαταλήσαμε περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ και δημιουργήσαμε τον παράλογο κρατικό μηχανισμό που καταρρέει τούτη τη στιγμή– διαμαρτυρόμαστε· προετοιμάζουμε παρελάσεις για να υποδεχτούμε το εθνικό μας νόμισμα, την αγαπημένη μας δραχμούλα. Η στάση αυτή οφείλεται τόσο στον παραδοσιακό λεβεντοπατριωτισμό και αντιευρωπαϊσμό, όσο και στην άγνοια των πολιτών σχετικά με την οικονομία και την ευρωπαϊκή στρατηγική της Ελλάδας από το 1981. Παρακάτω καταγράφω πέντε επισημάνσεις. Κι ο Θεός βοηθός, όπως συνηθίζουμε να λέμε.
1. Για τριάντα χρόνια η Ελλάδα ήταν μέλος μιας ένωσης την οποία οι περισσότεροι Έλληνες περιφρονούσαν. Η αριστερά και η κεντροαριστερά, εκτός από μια μικρή, φωτισμένη μειοψηφία, ήταν αντιευρωπαϊκές και προπαγάνδιζαν ψέματα –ότι η ΕΕ μας εκμεταλλεύεται κι ότι μας τοποθετεί στη «δεύτερη» ταχύτητα– εξάπτοντας τα εθνοκρατικά αισθήματα των ψηφοφόρων τους και τροφοδοτώντας το συλλογικό όραμα για το Κράτος - Μητέρα Τροφό και Πατέρα Προστάτη. Εξάλλου, αριστερά, κεντροαριστερά και δεξιά, εξαιτίας του επαρχιωτισμού και του εγγύς παρελθόντος της φτώχειας, είδαν στην ΕΕ μια πηγή εύκολου πλουτισμού: οι Έλληνες δεν έμαθαν πώς να κερδίζουν χρήματα με εργασία, καινοτομία, επιχειρηματικότητα· έμαθαν απλώς πώς να εισπράττουν από τους ξένους. Το θεαματικότερο παράδειγμα είναι ο εκμαυλισμός της λεγόμενης «περήφανης αγροτιάς», που αποτελεί ένα συγκεχυμένο πολιτικό υποκείμενο (μακρά συζήτηση αυτή η «σύγχυση»...) το οποίο δέχτηκε πακτωλό ενισχύσεων (πάνω από 180 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τριάντα χρόνια), χωρίς να προωθήσει ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της γεωργίας. Κοντολογίς, το πρόβλημα σήμερα δεν είναι πώς μας χειρίστηκε η ΕΕ αλλά πώς τη χειριστήκαμε εμείς. Όπως είναι γνωστό, ή όπως δεν είναι γνωστό, πολλά υψηλά κυβερνητικά στελέχη από το 1981 απέφυγαν συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με την ΕΕ: στην ουσία, οι Έλληνες, παρά τους ευρωβουλευτές τους, έμειναν σταθερά στο χωριό τους γυρίζοντας την πλάτη στους κουτόφραγκους. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα της έλλειψης διπλωματίας και της συμπεριφοράς σπάταλου και κακομαθημένου εφήβου, ο οποίος, επιπλέον, εκδηλώνει συμπτώματα τρέλας του μεγαλείου: «Θα ξηλώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση... θα μεταδώσουμε την κρίση όπως μια επιδημία...» Διατηρούμε παραμορφωμένη εικόνα για τον εαυτό μας και για τη χώρα μας· είμαστε ανιστόρητοι και αγεωγράφητοι: πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να εκβιάζουμε τους δανειστές μας και να τους κοροϊδεύουμε με απρεπείς δηλώσεις.

2. Είμαστε βαθιά συντηρητική κοινωνία: εκλαμβάνουμε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση ως απειλή της «δημοκρατίας» την οποία ανακαλύψαμε, αιφνιδίως, το 1974. Κι όπως οτιδήποτε ανακαλύπτουμε (το σεξ, τα ναρκωτικά) το εξευτελίζουμε. Ευδοκιμούμε μόνο σε λιμνάζοντα νερά. Ο κ. Βενιζέλος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί (και να έχει αποσυρθεί στο Άγιο Όρος), έχει όμως δίκιο όταν υπενθυμίζει ότι το ελληνικό κοινό επέδειξε δυσπιστία ακόμα κι όταν οργανώθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι Έλληνες θεωρούν ότι η άρνηση είναι επαναστατική, άρα ηθικά αποδεκτή και επιθυμητή: πρόκειται για ιστορική παρεξήγηση θηριώδους κλίμακας η οποία επιδείνωσε τις ήδη προβληματικές μας σχέσεις με τους Ευρωπαίους. Οι Έλληνες βρίσκονται σε λανθάνοντα πόλεμο με τις ξένες δυνάμεις καθώς και σε εμφύλιο πόλεμο: αυτή η κατάσταση θεωρείται «φυσική». Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα πολιτικό φάσμα από συντηρητικά κόμματα· όποιος προβάλλει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα μένει, απλούστατα, έξω από το κοινοβούλιο.

3. Οι κυβερνήσεις από το 2009
εφάρμοσαν εκείνα τα μέρη των μνημονίων που επιδείνωσαν την ύφεση (ισοπεδωτικές περικοπές), αλλά έδειξαν «ανεξαρτησία» και «ανυπακοή» σε όσα θα συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό. Επί τρία χρόνια η οικονομία και οι θεσμοί κατακρημνίζονται για να μη θιγεί το κατεστημένο των διεφθαρμένων, των φοροφυγάδων, των αεριτζήδων, των υπεραμειβομένων, των αργομίσθων, των εργατοπατέρων, των ψευτοεπαγγελματιών. Περίπου 300 από τους 680 δημόσιους οργανισμούς είναι παθητικοί και άχρηστοι – όμως κανείς δεν καταργήθηκε. Η αιτία είναι λιγότερο η συνεπαγόμενη ανεργία και περισσότερο η γενικευμένη αναξιοκρατία, η εν κρυπτώ διαχείριση και, ας το πούμε μια ακόμη φορά, η πελατοκρατία. Γίνεται διαρκώς λόγος για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αποκρύπτοντας το γεγονός ότι επαναδιαπραγματεύσεις γίνονται κάθε τόσο, με κάθε επίσκεψη της τρόικας. Αλλά για να μιλάμε στα σοβαρά για επαναδιαπραγμάτευση, πρέπει κάτι να εφαρμόζουμε και κάτι να μην εφαρμόζουμε – εμείς δεν κάνουμε απολύτως τίποτα εκτός από δημοσκοπήσεις και εκλογές.


4. Είμαστε ανάλγητοι. Πολιτικοί που θα έπρεπε να εξαφανιστούν από το προσκήνιο, ζητούν την ψήφο μας. Και ενώ συμπολίτες μας που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, δεν φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφω αυτά, καμιά ιδιωτική πρωτοβουλία για, έστω προσωρινή, λύση αυτού του προβλήματος. Η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τα καρκινοπαθή παιδιά: τις τελευταίες μέρες πάντως δεν αντιλήφθηκα καμιά σχετική δραστηριότητα. Ενώ η οικονομία κατεδαφίζεται –δεν πρόκειται για σχήμα λόγου– οι λιγοστοί πολυεκατομμυριούχοι αδιαφορούν· πράγμα αναμενόμενο: η φιλανθρωπία είναι γνώρισμα ώριμων κοινωνιών.
5. Καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τήρηση της νομιμότητας. Στην Ελλάδα παρατηρείται ανομία ή επιλεκτική νομιμότητα: κόμματα, ομάδες, συνδικάτα, άτομα εναντιώνονται, όπως φρονεί το καθένα, σε νόμους και θεσμούς. Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ δεν μπορεί να εφαρμοστεί επειδή τον απορρίπτει μέρος των πρυτάνεων· την ίδια στιγμή το ΚΚΕ οργανώνει απεργίες που έχουν κριθεί παράνομες. Κανείς δεν αποπειράται να εφαρμόσει τους νόμους. Παρανομούντες συλλαμβάνονται θεαματικά για να αφεθούν ελεύθεροι με συνοπτικές διαδικασίες.

Τι προκύπτει από όλα αυτά: θεσμικό χάος, σύνθλιψη της οικονομίας, ένταση της αντιπάθειας που έχουμε προκαλέσει σε όλο τον κόσμο. Αλλά, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ωραίοι και σπουδαίοι, θύματα μιας ανεξήγητης διεθνούς συνωμοσίας: όλοι έχουν άδικο, μόνο εμείς έχουμε δίκιο.

* Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας με καταγωγή από το Ευπάλιο Δωρίδος

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Βόμβα υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ : «Είμαστε επικίνδυνοι. Αν κυβερνήσουμε, θα καταστρέψουμε τη χώρα»

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό και πιθανότατα όξυνση της πόλωσης προκαλεί η επιστολή παραίτησης του Νίκου Χανιά, υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κόρινθο και μέλους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο Ν. Χανιάς με επιστολή του, προς το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Βίτσα, υποβάλει τη παραίτησή του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έστω και μία ώρα κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών μας».

Στην επιστολή του ο Νίκος Χανιάς αναφέρει:

«Φίλε Δημήτρη, είμαι πλέον σίγουρος ότι έστω και μία ώρα κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών μας».

Αναφέρει ακόμα ότι τρέμει στην προοπτική να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία καθώς, όπως γράφει, αν πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ… «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι».

«Είναι αισχρό και ανέντιμο, εκμεταλλευόμενοι τη δίκαιη οργή της κοινωνίας, να τζογάρετε το μέλλον μας, ποντάροντας στην ανύπαρκτη πιθανότητα ότι οι δανειστές μας μπλοφάρουν, χωρίς να προτείνετε κάτι για την αντίθετη περίπτωση, όταν μάλιστα γνωρίζετε ότι οι μαξιμαλιστικές και σουρεαλιστικές θέσεις σας δεν ακουμπάνε καν στην πραγματικότητα», τονίζει.

Κλείνει την επιστολή αποχώρησής του δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σε ένα κόμμα του οποίου η κυβερνητική προοπτική «είναι άκρως επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του».

Με ανακοίνωσή του, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ανεξήγητη και ανήθικη πράξη» και αποδίδει την αντίδραση του Νίκου Χανιά σε διαφωνία του όχι τόσο σε πολιτικό επίπεδο, που, όπως επισημαίνει, δεν είχε εκφραστεί παρά μόνο πέντε ημέρες πριν τις εκλογές, αλλά σε επίπεδο σταυροδοσίας στις εκλογές του Μαΐου.

Από πλευράς του, ο Ν. Χανιάς επανήλθε και με δηλώσεις του (Βήμα FM) εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θα αμβλύνει τις θέσεις του σε σχέση με το μνημόνιο ή θα το καταγγείλει, πράγμα που, όπως ανέφερε, θα ήταν καταστροφικό.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, προσχώρησε στο κόμμα πριν από δύο χρόνια, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν υπήρξε ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα άνω-κάτω φαίνεται να κάνει την Κουμουνδούρου και η αποκάλυψη της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με την οποία το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, φέρεται να απέκρυπτε από το επίσημο βιογραφικό της την απασχόληση της στο ινστιτούτο αμυντικών αναλύσεων του ΥΠΕΘΑ, κατά την περίοδο που χρημάτισαν Υπουργοί οι Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου.

Τα νεώτερα των μυστικών δημοσκοπήσεων

Στριμωγμένο, δείχνουν τις τελευταίες ημέρες οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει στη διάθεσή της η Συγγρού, με αποτέλεσμα οι επικοινωνιολόγοι του κόμματος της ΝΔ να επιμένουν ότι η ατζέντα πρέπει να παραμείνει στα θέματα της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας όπως προκύπτει από τα βίντεο πρώην μελών ή φίλων του κόμματος της Αριστεράς και φυσικά σε δηλώσεις – τύπου Λαφαζάνη, για την επιστροφή στη δραχμή!

Από το επιτελείο της ΝΔ, μιλούν για προβάδισμα του κόμματος τους – σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τέσσερις μονάδες, και επικαλούνται τα στοιχεία τριών μεγάλων εταιριών που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πιάσει οροφή, το ΠΑΣΟΚ να πέφτει κάτω από το ποσοστό της 6ης Μαΐου, το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή να εμφανίζουν σημαντικές απώλειες, τη Δημοκρατική Αριστερά να διατηρεί και να αυξάνει οριακά τις δυνάμεις της, ενώ τους Ανεξάρτητους Έλληνες να χάνουν αρκετές μονάδες.

Αντίθετα, οι δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή της η Κουμουνδούρου εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και τη ΝΔ να έρχεται δεύτερη, ενώ φαίνεται να συμφωνούν και τα δύο επιτελεία, ως προς τα ευρήματα των υπολοίπων κομμάτων.

Από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ , σύμφωνα με τις δικές τους κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχουν , μιλούν για σταθερό προβάδισμα της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί και ίσως αυξάνει τα ποσοστά του από αυτά των εκλογών της 6ης Μαΐου. Συμφωνούν και στην Ιπποκράτους ότι ΚΚΕ , Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή έχουν πτωτικές τάσεις .

Όλα τα επιτελεία , σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν , συμφωνούν ότι ΛΑΟΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ και ΔΡΑΣΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ, είναι αρκετά κάτω από το 3% που δίνει την είσοδο στη Βουλή.

Η ΔΗΜΑΡ παρέλαβε αργά το βράδυ κυλιόμενη δημοσκόπηση που είχε αναθέσει σε γνωστή εταιρεία  και τα αποτελέσματα της θα έχουμε στη διάθεση μας μέσα στις επόμενες ώρες.

Τέλος για τη Φωκίδα,  η ΝΔ φαίνεται να διευρύνει την ψαλίδα των 8 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και να παίρνει με άνεση την έδρα. Υπενθυμίζουμε ότι στις 6 Μαΐου τα αποτελέσματα ήταν ΝΔ 22,34%, ΣΥΡΙΖΑ 14,54%, ΠΑΣΟΚ 13,26%, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 12,85%, ΚΚΕ 8,71%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7,31% και ΔΗΜΑΡ 4,91%

Το έλλειμμα, όχι το μνημόνιο

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, στις οποίες έχει στραμμένο με αγωνία το βλέμμα της ολόκληρη η Δύση, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η τύχη της Ελλάδας εξαρτάται από εμάς τους Έλληνες και πολύ λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους και την πολιτική τους.

Τη μοίρα της χώρας μας την καθορίζουν οι δικές μας επιλογές, οι ευθύνες που εμείς αναλαμβάνουμε, ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Αυτές προσδιορίζουν το μέλλον μας. Τρία και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, θα έπρεπε να έχουμε ήδη κατανοήσει ότι το βάρος της χρεοκοπίας της Ελλάδας, ειδικότερα της χρεοκοπίας του κράτους, βαρύνει εμάς τους ίδιους τους Έλληνες και πολύ λιγότερο τους άλλους εταίρους ή τους ιδιώτες δανειστές της χώρας μας, οι οποίοι, πλέον, με το «κούρεμα», μας χάρισαν τα δύο τρίτα των χρημάτων τα οποία μας είχαν δανείσει.

Η πορεία των πραγμάτων και συγκεκριμένα η ευθύνη την οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως πολιτική τάξη, είτε αυτή αφορά στο παρελθόν είτε πολύ περισσότερο στο μέλλον μας, είναι το μείζον σήμερα ζήτημα.

Χωρίς αυτογνωσία, ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο και αυτοπεποίθηση, τον τόπο και το λαό μας θα καταρρακώνει η μία ήττα μετά την άλλη. Ας μη μεταθέτουμε σε τρίτους κακούς δαίμονες τις ευθύνες, τις οποίες εμείς έχουμε ή εμείς καλούμαστε να αναλάβουμε για να βγούμε από την βαθειά κρίση.

Ας σταματήσουμε επιτέλους όλοι, κοινωνία και πολιτικοί, να χαϊδεύουμε τα αυτιά μας, να ζητάμε ή να υποσχόμαστε περισσότερα από αυτά που μπορούμε, να αρνούμαστε να ακούσουμε τις δύσκολες αλήθειες και να εξακολουθούμε να αυτοϊκανοποιούμαστε με πολιτικούς και οικονομικούς μύθους…

Η πολιτική αντιπαράθεση, για παράδειγμα, που κυριαρχεί στη βάση ενός «μνημονιακού» από τη μία και «αντιμνημονιακού» από την άλλη στρατοπέδου, είναι εντελώς παραπλανητική και λάθος.

Είναι μία επικοινωνιακή παγίδα για την ελληνική κοινωνία, που υπονομεύει οποιαδήποτε προοπτική. Είναι ένας ακόμη μύθος, ενός σημαντικού τμήματος του πολιτικού συστήματος, το οποίο κινείται λες και δεν συνέβη σε αυτή τη χώρα τίποτε…

Όταν εξακολουθείς και παράγεις ένα σοβαρό πρωτογενές έλλειμμα, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, δεν μπορείς να μην πάρεις μέτρα που θα αυξάνουν τα κρατικά έσοδα και θα μειώνουν τις κρατικές δαπάνες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τα μέτρα αυτά δεν μπορεί να είναι ευχάριστα, επί το πλείστον θα προκαλέσουν δυσαρέσκειες και ανακατατάξεις. Εάν ήταν σωστά όπως ήταν τα πράγματα, δεν θα φθάναμε στην χρεοκοπία. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουν ριζικά. Διαφορετικά, θα πρέπει να εξακολουθείς να δανείζεσαι ως χώρα, όταν κανείς δεν είναι να διατεθειμένος να σε δανείσει, για να καλύψεις αυτό το κρατικό σου έλλειμμα.

Εάν δεν εξασφαλίζεις για τα επόμενα χρόνια αυτά τα δανεικά, για να καλύπτεις το «άνοιγμα» αυτό, δεν θα έχει να πληρώσεις μισθούς του δημοσίου, συντάξεις, φάρμακα, καύσιμα κ.λ.π.

Και τι θα κάνεις τότε; Θα τυπώσεις πληθωριστικό και ανυπόληπτο νέο εθνικό νόμισμα; Ας ξεχάσουμε λοιπόν το δίλλημα «μνημόνιο» ή «αντιμνημόνιο». Το μείζον πολιτικό και θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι το έλλειμμα και η συνεχιζόμενη αναπαραγωγή του!

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα .

   

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις στην Αττική

Παραμένει μπροστά στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως η Ν.Δ. μειώνει τη διαφορά στις 5 περιφέρειες του Λεκανοπεδίου. Χάνει την έδρα στη Β’ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ. Έντονος προβληματισμός στα επιτελεία των κομμάτων, 6 μέρες πριν από τις εκλογές…

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τα επιτελεία των κομμάτων, τα αποτελέσματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων δείχνουν μάχη ψήφο με ψήφο, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το μέσο όρο κυλιόμενων δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο από το 21,02% του Μαΐου πάει στο 25,50%, ενώ η Ν.Δ. από το 13,15 πηγαίνει στο 18,30%. Δηλαδή η διαφορά από το 7,9% πέφτει στο 7,2%, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αυξήσει τη διαφορά κοντά στο 10%.

Στις 5 περιφέρειες της Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί βραχεία κεφαλή. Η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της, κλείνοντας έτσι την ψαλίδα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συρρίκνωση των ποσοστών των υπόλοιπων κομμάτων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εάν η ΝΔ «πάρει» την Α΄Αθήνας και το Υπόλοιπο Αττικής, να χάσει την έδρα στη Β΄Πειραιά το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελείων,

Στην Α’ Αθήνας η Ν.Δ. από το 15,76% του Μαΐου πάει στο 22% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 19,11% στο 22,5%.

Στη Β’ Αθήνας από το 12,4% η Ν.Δ. πάει στο 17% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 21,82% στο 27%.

Στην Α’ Πειραιά από το 16,66% η Ν.Δ. πάει στο 21,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 19% πάει στο 23%.

Στη Β’ Πειραιά η Ν.Δ. από το 9,77% πάει μόλις στο 12,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται από το 23,85% στο 30%.

Αντίστροφη είναι η τάση στο Υπόλοιπο Αττικής. Εδώ το άλμα το κάνει η Ν.Δ. που από το 13,7% πάει στο 21%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόνον 2,5 μονάδες και από το 19,40% φτάνει στο 22%.

Οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν στην Α’ Αθήνας και στο Υπόλοιπο Αττικής να επικρατήσει έστω και οριακά η Ν.Δ. Πιθανώς αυτό να φέρει αλλαγές και στις έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να μείνει χωρίς έδρα και στη Β’ Πειραιά.

Τηλεέλεγχο διαχείρισης υδραγωγείων των χωριών θα προωθήσει ο Δήμος Δωρίδας

Τον τηλεέλεγχο των υδραγωγείων των χωριών με τηλεχειρισμό ώστε να ελέγχεται η λειτουργία τους αποτελεσματικά στοχεύει να προωθήσει ο Δήμος Δωρίδας , μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Η έγκριση και παραλαβή της μελέτης με τίτλο «Διαχείριση εξωτερικών υδραγωγείων του Δήμου Δωρίδος. Τηλεέλεγχος – Τηλεχειρισμός». θα συζητηθεί για να παρθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει  σήμερα  Τρίτη 12 Ιουνίου στις 05:30 το απόγευμα στο Λιδωρίκι με εισηγήτρια την Βασιλική Ζουμά,  Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών

Ένα δεύτερο θέμα που συμπεριλαμβάνεται στη σημερινή ατζέντα είναι η «Αποδοχή δωρεάς ακινήτου της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας από το Δήμο Δωρίδος».

Πρόκειται για το οικόπεδο στην Ερατεινή που παραχώρησε η Περιφέρεια στο Δήμο για να δημιουργηθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός. Την εισήγηση θα κάνει ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος.

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Επίσκεψη Γιώτας Γαζή στο Δήμο Δωρίδας

Το Λιδορίκι και τον τέως Δ. Βαρδουσίων επισκέφθηκε την Παρασκευή 8 Ιουνίου η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή.

Στο Λιδορίκι είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Δωριέων  Γιώργο Καπεντζώνη και τους Αντιδημάρχους Λιδορικίου  Χρήστο Τσιλίκη και Βαρδουσίων  Γιάννη Ράπτη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των μεγάλων έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και η κα Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την πορεία τους, όπως ο δρόμος Αγ. Ευθυμίας – Μαλανδρίνο και ο Παραλίμνιος αγωγός λυμάτων Μόρνου.

Ο οδικός άξονας Αγ. Ευθυμίας – Μαλανδρίνου προϋπολογισμού 11,5 εκατ. € προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και έχει ήδη αλλάξει την εικόνα της περιοχής με τη διαπλάτυνση και το φωτισμό στη νέα χάραξη.

Το έργο του παραλίμνιου αγωγού βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της μελέτης, γιατί αναμένονται οι περιβαλλοντικοί όροι και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξεύρεσης οικοπέδου για το κτίριο του βιολογικού καθαρισμού. Η δημοπράτηση των υποέργων θα γίνει το καλοκαίρι του 2012.

Στο καινούργιο κτίριο που θα στεγάσει το κτηνιατρείο του Λιδορικίου και θα εγκαινιαστεί τον επόμενο μήνα, η κα Γαζή θα έχει και το γραφείο της Περιφερειακής Ενότητας στο Δήμο Δωρίδας, όπου θα βρίσκεται σε συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφερειακής Ενότητας, ανάλογη κίνηση θα γίνει και στο Ευπάλιο, όπου κι εκεί θα υπάρχουν συγκεκριμένες μέρες που θα βρίσκεται η Αντιπεριφερειάρχης.

Ακόμη συζητήθηκαν τα έργα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας που είναι σε εξέλιξη και αφορούν:
       Συντήρηση επαρχιακού δικτύου (Αμυγδαλιά – Μηλιά – Τείχιο) προϋπ. 150.000 €
       Αποκατάσταση ζημιών στην γέφυρα Στύλιας προϋπ. 49.000 €
       Μελέτη Περιφερειακού δρόμου Λιδορικίου προϋπ. 250.000 €
       Οριστική μελέτη βελτίωσης δρόμου Ερατεινή – Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδορικίου προϋπ. 405.000 €

Επισκέφθηκαν ακόμα το Κέντρο Αναρρίχησης στη Συκιά για τη διευθέτηση του προβλήματος της επισκευής και χρήσης του.

Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε τα έργα που είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Βαρδουσίων και συγκεκριμένα:
       Το οδικό δίκτυο από Παραλίμνιο έως Πενταγιούς Αρτοτίνα που έχει κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο τμήμα του,
       Το δρόμο προς Διχώρι, που αναμένεται η απόφαση του εργολάβου για να συνεχιστεί,
       Το νέο έργο που θα δημοπρατηθεί του περιφερειακού δρόμου Αρτοτίνας.

Τέλος η Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε  με κατοίκους της Αρτοτίνας και τους Προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων Πενταγιών και Κροκυλείου  όπου παρουσιάστηκαν τα θέματα που απασχολούν την ορεινή Δωρίδα.

ΤΣΙΠΡΑΣ : Οι μετανάστες να φέρουν στην Ελλάδα και την οικογένειά τους!

Να φέρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους όσοι μετανάστες ζουν στην Ελλάδα προτείνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

 Σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρει: «Αν είναι κάποιος χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται πρέπει να έχει χαρτιά και ένα καθεστώς νόμιμης παραμονής. Το να μπορεί υπό τέτοιες συνθήκες να φέρει τη γυναίκα του και τα παιδιά του δεν είναι τόσο παράλογο. Οι Έλληνες της Διασποράς απέκτησαν αυτό το δικαίωμα. Αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τα παράνομα κυκλώματα που σχετίζονται με τη διακίνηση, την καταναγκαστική πορνεία, τα ναρκωτικά καθώς και το καθεστώς των ανθρώπων που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα ενώ θέλουν να φύγουν στην κεντρική Ευρώπη και αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών δίχως χαρτιά».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής πολιτείας οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 620.000. Αντιλαμβάνεται κανείς εάν μέρος αυτού του πληθυσμού αποφασίσει να φέρει στην Ελλάδα την 4 μελή ή και ακόμα 10μελή οικογένεια του, ποια θα είναι η πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας σε μερικά χρόνια ειδικά δε υπό τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.

 Επιπρόσθετα η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να ετοιμαστεί για πραγματικά πιο άγριες καταστάσεις καθώς και τα προβλήματα της ανεργίας και της εγκληματικότητας θα αυξηθούν αφού οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και δύσκολα θα προσαρμοστούν στην κοινωνία μας όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα.

Σχετικά με το μνημόνιο αναφέρει ότι «το να διαπραγματευτεί η Ελλάδα ύστερα από μια διετία κοινωνικά καταστροφικής και αποτυχημένης πολιτικής είναι η μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή. Ειδικά όταν η κρίση είναι πλέον πανευρωπαϊκή υπόθεση».

Στην ερώτηση αν είναι εύκολη η θέση του πρωθυπουργού ο Α. Τσίπρας απαντά: «κανείς δεν αναζητά προσωπική δικαίωση και καρέκλες σε συνθήκες τόσο σκληρές για την κοινωνία και τον τόπο. Τα πρόσωπα και οι θέσεις είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά δεν είναι ώρα να μπούμε σε τέτοιες συζητήσεις. Προέχει η εκλογική μάχη, που είναι η πιο καθοριστική τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα».

Στην ερώτηση αν σκοπεύει να διαλύσει τα ΜΑΤ και να αφοπλίσει την Αστυνομία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται η Αστυνομία να οπλοφορεί όταν περιφρουρεί διαδηλώσεις. Δεν είναι παράλογο. Ούτε είναι παράλογο το να πάψει η χρήση χημικών που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες. Και επίσης δε χρειάζεται να έχουμε γιγάντιες ειδικές μονάδες με αποκλειστική αποστολή να δέρνουν».

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Οι δημοσκοπήσεις μετά το…ΤV χαστούκι


Αναδημοσιεύουμε τις νεώτερες εκλογικές  τάσεις όπως τις λάβαμε αλλά διατηρούμε κάποιες ενστάσεις. Η συνολική εικόνα πάντως δεν πρέπει να απέχει πολύ από αυτή που παρατίθεται:

Οι δημοσκόποι ακύρωσαν ΟΛΕΣ τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούσαν έως την Πέμπτη και τις ξεκίνησαν από την αρχή εξαιτίας του επεισοδίου Κασιδιάρη-Κανέλλη.

Οπότε ότι γράφεται για χθεσινές ή προχθεσινές δημοσκοπήσεις είναι μπαρούφες του χειρότερου είδους. Ο καθένας γράφει ότι του κατέβει ανάλογα με τον χρηματοδότη του.

Προ ολίγου ενημερωθήκαμε για τα αποτελέσματα και αυτή την στιγμή τα ευρήματα όλων των κυλιόμενων τηλεφωνικών μετρήσεων και των ΜΜΕ (2) και των κομμάτων (3) συμπίπτουν στα εξής:
- η ΝΔ είναι πρώτη με διαφορά 2-3 μονάδων (δηλ. στα όρια του στατιστικού λάθους) από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο είναι αρκετά ενισχυμένοι αγγίζοντας μαζί το 55-58% .
- το ΠΑΣΟΚ εξαερώνεται σε μονοψήφια νούμερα άνευ επιστροφής.
- Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες περί το 7%.
- το ΚΚΕ για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική περίοδο θα παλέψει για την είσοδο του στην Βουλή. Η προοπτική της αριστερής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει το ΚΚΕ να ματώσει.
- η Χρυσή Αυγή όντας σταθερή μέχρι το επεισόδιο σε ποσοστά πρόθεσης ψήφου 5 %, τώρα φαίνεται ότι τσιμπάει μία δύο μονάδες. Το στοιχημα για τους δημοσκόπους είναι να δούνε κατά πόσον θα επιμείνει η τάση αυτή έως την κάλπη.
- η ΔΗΜΑΡ παλεύει και  κρατάει το ποσοστό της 6ης Μαΐου .
- Τα υπόλοιπα κόμματα δεν υπάρχουν (Οικολόγοι, ΛΑ.Ο.Σ., Τζήμερος-Μάνος) και δεν τίθεται περίπτωση να μπει κάποιο απο αυτά τα κόμματα στην Βουλή

ΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ
Εκλογικό θρίλερ με πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μεγάλη άνοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα ηλεκτρονικά γραφεία στοιχημάτων για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Ποιος θα λάβει υψηλότερο ποσοστό ψήφων» η εταιρεία Unibet δίνει τις εξής αποδόσεις:
  • Νέα Δημοκρατία 1,62
  • Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) 1,95
  • ΠΑΣΟΚ 25,00
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) 75,00
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 50,00
  • Δημοκρατική Αριστερά 100,00
Ακόμα, με βάση τις αποδόσεις της ίδιας ιστοσελίδας, οι χρήστες φαίνεται να θεωρούν πως το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές θα ξεπεράσει το 66,5% ενώ η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική.

Σε ότι αφορά τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων, οι αποδόσεις δείχνουν κλίμα πόλωσης αφού εκτιμάται ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβουν πάνω από 26%.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και σε άλλες ιστοσελίδες ηλεκτρονικού στοιχήματος, με την bwin και την betoto να παίζουν οριακά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τις αποδόσεις να βρίσκονται στο 1,75 και στο 1,95 αντίστοιχα.

H Stan James δίνει φαβορί τη ΝΔ για νικήτρια της εκλογικής μάχης με απόδοση 1.67, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίζεται στο 2.10. Το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει βρεθεί στην τρίτη θέση και παίζεται από την εταιρεία για νίκη σε απόδοση 51.00