Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

Προσλήψεις 46 ατόμων για ένα δίμηνο θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Δωρίδας

Θα καλυφθούν έκτακτες ανάγκες για τη θερινή περίοδο


Σαράντα έξι θέσεις εργασίας δίμηνης διάρκειας αναμένεται να ζητήσει προς έγκριση ο Δήμος Δωρίδας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, μετά από το «πράσινο φως»  που δόθηκε από το ΣτΕ για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού σε Δήμους και Περιφέρειες.

Το θέμα των προσλήψεων συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος Δημήτρη Καραχάλιο, η παύση των προσλήψεων λόγω των εκλογών της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου, έφερε το Δήμο Δωρίδας αντιμέτωπο με πάρα πολλά προβλήματα, λόγω της αναγκαιότητας που υπάρχει για εποχικό προσωπικό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ήδη διανύουμε όπου ο φόρτος εργασίας και αυξάνεται αλλά δημιουργούνται και επιπρόσθετα θέματα, όπως για παράδειγμα η πυρασφάλεια.

Έτσι, ο Δήμος συνέταξε σχετικό έγγραφο το οποίο και αποστάλθηκε προς το αρμόδιο υπουργείο κατά το οποίο εκφράζονταν η ανάγκη της κάλυψης ανταποδοτικών εργασιών, ζητώντας να «ανοίξουν» οι προσλήψεις.

Ωστόσο το ΣτΕ πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στην άρση της αναστολής των εποχικών προσλήψεων, όπου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κατανεμήθηκαν 600 θέσεις. Από αυτές ο Δήμος Δωρίδας και μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε από το Δημοτικό Συμβούλιο θα ζητήσει συνολικά 26 θέσεις.

Πάντως όπως μας ενημέρωσε ο Δημήτρης Καραχάλιος, ο συγκεκριμένος αριθμός προέκυψε από το γεγονός, ότι τα πράγματα είναι ρευστά, και ίσως το επόμενο διάστημα να μην επιτραπεί στους Δήμους να ζητήσουν άλλες θέσεις ή να μην προχωρήσουν τα οκτάμηνα που εκκρεμούν από τον Γενάρη, κι έτσι αν τελικά εγκριθούν στο σύνολό τους, θα χρησιμοποιηθούν οι μισές για το τρέχον δίμηνο και οι υπόλοιπες αργότερα, ώστε να καλυφθεί στο μέγιστο η θερινή περίοδος.

Να σημειώσουμε πως ζητήθηκαν 20 θέσεις εργατών πυρασφάλειας, 20 θέσεις εργατών καθαριότητας, και 6 θέσεις ναυαγοσωστών.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η Βάγια Μήτρου - Θεοχάρη από την παράταξη του  Χρήστου Τριανταφύλλου, αν και εξέφρασε τις πάγιες θέσεις που έχει ο συνδυασμός για τα εργασιακά, ωστόσο υπερψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής επισημαίνοντας πως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το δικαίωμα της εργασίας έστω και με δίμηνες συμβάσεις, αφού πρόκειται αυτές οι θέσεις να ανακουφίσουν μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ενώ παράλληλα θα συνεισφέρουν στην προστασία του Δήμου ενόψει της θερινής περιόδου.

Ωστόσο και η παράταξη του Τάσου Παγώνη ψήφισε θετικά το θέμα των προσλήψεων, επισημαίνοντας πως είναι μείζονος σημασίας εν μέσω κρίσης και μεγάλης ανεργίας να προσφέρεται εργασία στους πολίτες, ενώ αναφερόμενος στο χαρακτήρα των θέσεων τόνισε πως πρόκειται για εποχικό προσωπικό που στην πλειοψηφία του, θα βοηθήσει στην προστασία του Δήμου κατά τους θερινούς μήνες.

Ρεπορτάζ από την ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Τα μικρο-Δωρικά του … Δωριάδη !


ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Δέκα μέρες περίπου πριν ανοίξουν οι κάλπες έχει ξεχωρίσει η ΝΔ στη μάχη της με τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη θέση στις εκλογές.
Η διαφορά σύμφωνα με τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις σχεδόν όλων των κομμάτων βρίσκεται στις 3 με 4 μονάδες με τη ΝΔ να έχει πλησιάσει το 30% χωρίς όμως να κάνει αυτοδυναμία και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 25 με 26%.

Το χθεσινό απαράδεκτο γεγονός της επίθεσης του στελέχους της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλλη και στην Ρένα Δούρου, στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 χθες  το πρωί υπολογίζεται από τους δημοσκόπους να λειτουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά για τη Χρυσή Αυγή διώχνοντας συντηρητικούς ψηφοφόρους προς την πλευρά της ΝΔ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΛΑ.Ο.Σ

ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Δόθηκαν και φέτος σε μερικές δεκάδες παραλίες της χώρας οι περίφημες ¨γαλάζιες σημαίες¨ . Στη Δωρίδα άλλα και στη Φωκίδα γενικότερα δεν δόθηκε σε καμία. Δόθηκαν όμως, όμως και πέρυσι,  στις παραλίες του Γριμπόβου και της Ψανής στη Ναύπακτο.
Κι όλοι αναρωτιούνται εκεί στη Δωρίδα. Καλά δεν δόθηκε ¨γαλάζια σημαία¨ στο Σκάλωμα , στο Παραθάλασσο , στη Παραλία Σεργούλας και δόθηκε στο Γρίμποβο που είναι για λασπόλουτρα υπερηλίκων ; Τότε γιατί όλη η Ναύπακτος μετακομίζει για μπάνια κατά Δωρίδα μεριά ;
Μη ξεγελιέστε. Η απονομή ¨γαλάζιας σημαίας¨ δεν γίνεται σε κάποια παραλία με κριτήριο το γαλαζοπράσινο των νερών, αλλά αν έχει για παράδειγμα η παραλία ναυαγοσώστη , αν τα ΙΧ και τα δίκυκλα παρκάρουν σε μεγάλη απόσταση από την παραλία και άλλα τέτοια !

 8η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΚΙΔΑ 2012
Η 8η Έκθεση Γενικού Ενδιαφέροντος ΦΩΚΙΔΑ 2012  θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από 04 Ιουλίου έως και 08 Ιουλίου 2012 στην Μαρίνα της Ιτέας.

Η Έκθεση «Φωκίδα 2012» όπου καθιερώθηκε σαν τόπος συνάντησης παραγωγών και εμπόρων , συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του παραγωγικού κόσμου της Περιφέρειας , καθώς αποτελεί μοχλό ανάπτυξης τόσο της παραγωγικής διαδικασίας όσο και της προώθησης προϊόντων καθώς τα εκθέματά της αντιπροσωπεύουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας.


ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο Δήμος Δωρίδος αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση χωροθέτησης και ίδρυση κοιμητηρίου στον οικισμό Άγιος Νικόλαος της Τοπικής Κοινότητας Καλλιθέας. Το κοιμητήριο θα δημιουργηθεί στη θέση Πλάτωμα και θα έχει έκταση 1.342τ.μ.

ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Τελείωσαν και τα πλεϊ-οφ του 8ου ομίλου που συμμετείχε και ο πρωταθλητής Φωκίδας Ανδρούτσος Γραβιάς για την ανάδειξη των δύο ομάδων που θα ανέβουν στην Δ΄ Εθνική.

Ο Ανδρούτσος Γραβιάς φάνηκε αρκετά αδύναμος και το μόνο που κατάφερε στους 6 αγώνες ήταν η απόσπαση μιας ισοπαλίας , καταλήγοντας τελευταίος στη βαθμολογία.

Έτσι από την νέα περίοδο 2012-2013 θα αγωνίζεται ξανά στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας .

Στη τελευταία αγωνιστική είχαμε τα εξής αποτελέσματα.
Κεραυνός Θεσπρωτικού-Άρης Αιτωλικού: 2 - 2 (1-1 ημ)
Αετός Διασέλλου-Ανδρούτσος Γραβιάς: 6 - 1 (2-0 ημ)

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Άρης Αιτωλικού                        12      15-6

2. Κεραυνός Θεσπρωτικού              9      12-5

3. Αετός Διασσέλου                         9      15-9

4. Ανδρούτσος Γραβιάς                    1      4-26


ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΛΠΟΧΩΡΙ
Για άλλη μία χρονιά το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012, έγινε στο Αλποχώρι η Γιορτή του Μοσχαριού.

Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και το πλήθος ντόπιων και επισκεπτών από τα γύρω χωριά αλλά και ξένοι γεύτηκε το νόστιμο μοσχάρι που προσφέρθηκε δωρεάν από το Σύλλογο Αλποχωριτών και διασκέδασε μέχρι αργά το βράδυ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ σε συνεργασία με τους Δήμο Δωρίδος και το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Α Ε » θα προβεί στην τοποθέτηση ενός container συλλογής ανακυκλώσιμων ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 στην Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου – Κεντρική Πλατεία Λιδωρικίου.
Κάθε πολίτης μπορεί
Να φέρει τις παλαιές συσκευές του για ανακύκλωση.
Να ενημερωθεί για τις δράσεις ανακύκλωσης που υλοποιεί ο σύνδεσμος .
Να προμηθευτεί δηλώσεις συμμετοχής σε εθελοντική ομάδας δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών


ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ 2 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Όπως σχολίασε η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ, πρόταση του προέδρου Γιώργου Γαζή, να ανατεθεί σε άτομο πέραν των δύο υπαλλήλων του Επιμελητηρίου, με σύμβαση έργου, η εύρεση ενδιαφερομένων επαγγελματιών για τα σεμινάρια, δίχασε τα μέλη του Δ.Σ., αφού βρήκε αντίθετη όχι μόνο την παράταξη Γιογάκη αλλά και τον κ. Δρόλαπα που κατέβηκε στις εκλογές με την πλειοψηφούσα παράταξη.

Να σημειώσουμε πως ο Νίκος Γιογάκης κατά την τοποθέτησή του, υποστήριξε πως ναι μεν έχει υποχρέωση το Επιμελητήριο να ενημερώσει τα μέλη του για τα σεμινάρια, εξέφρασε όμως την άποψη, ότι είναι υπερβολικό να ανατεθεί αυτή η εργασία σε τρίτο πρόσωπο εκτός επιμελητηρίου. Ο Δημήτρης Λίβας από την μεριά του υποστήριξε ότι η ενημέρωση πρέπει να γίνει μέσω διαδικτύου, επιστολών και εφημερίδων.

Και ο  Δρόλαπας εξέφρασε όμως την αντίθεσή του στον τρόπο προσέγγισης των επαγγελματιών, υποστηρίζοντας πως οι συγκεκριμένες δουλειές μπορούν να γίνουν και χωρίς την ανάθεση σε κάποιο άτομο εκτός επιμελητηρίου ενώ αναρωτήθηκε μήπως υπάρχουν «ανοιχτές επιταγές», και ότι είναι κάτι που ψιθυρίζετε συνεχώς στην τοπική κοινωνία.

Πάντως και ο Γιογάκης αναφερόμενος στα σχόλια του  Δρόλαπα τόνισε, πως και ο ίδιος έχει ακούσει παρόμοια πράγματα, τονίζοντας πως αυτά που κυκλοφορούν έξω αποτελούν μομφή για το Επιμελητήριο. Παράλληλα υποστήριξε ότι το θέμα των δύο προσλήψεων που έχουν προταθεί από τον Πρόεδρο (για την έκθεση και τον Τεχνικό Ασφαλείας), κάποιοι άνθρωποι του το είχαν θέσει και επισημάνει πριν έξι μήνες προεκλογικά.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ¨ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ¨

Προσωρινή  Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας συστήθηκε από το κόμμα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Πρόεδρος : Κουτσοδόντης Ιωάννης , Αντιπρόεδρος: Δρίβας Νικόλαος,
Γενικός  Γραμματέας : Καϊμάρας Νικόλαος,
Ταμίας - Εκπρόσωπος Τύπου: Λαλλάς Παναγιώτης ,Μέλη: Καραγιάννης Δημήτριος , Κεφαλά Χρυσούλα , Κουτρούμπας Νικόλαος.
Οι τρείς τελευταίοι , είναι και υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στη Φωκίδα.

ΕΓΙΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ ΤΟΥ 2012
Το άκουσα και δεν πίστευα στ΄ αυτιά μου . Η πηγή μου όμως είναι εγκυρότατη κι όχι κουτσομπολίστικη. Γι αυτό και σας το μεταφέρω .
Ζευγάρι στη Δωρίδα χώρισε . Σιγά θα μού πείτε ! Το πρώτο είναι ή το τελευταίο ! Αμ δεν είναι έτσι όμως .
Η διαζευγμένη σύζυγος σε λίγες μέρες παντρεύτηκε … τον υπερήλικα πρώην πεθερό της με στόχο μου είπαν την εξασφάλιση της σύνταξής του.
Αυτό σίγουρα κανένα ΜΝΗΜΟΝΙΟ της Μέρκελ δεν το πιάνει (!) αθάνατη Ελλαδάρα .

Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 6000 ΑΤΟΜΩΝ

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 6.000 παρέλαβε πριν από λίγη ώρα (μεσάνυχτα Τετάρτης) η Συγγρού.

Πρόκειται για σφυγμομέτρηση πολύ γνωστής (και έγκυρης εταιρείας) η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν πρόσωπα που γνωρίζουν τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, η Ν.Δ., καταγράφει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στα επίπεδα που κινούνταν η διαφορά πριν από την απαγόρευση της δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων.

Πανομοιότυπη εικόνα προκύπτει και από δεύτερη σφυγμομέτρηση που πραγματοποιήθηκε από εταιρεία που συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ. Σε επίπεδο μικρότερων κομμάτων, οι έρευνες καταγράφουν μια σταθεροποίηση των δυνάμεων της «Δημοκρατικής Αριστεράς» του Φώτη Κουβέλη και της ‘Χρυσής Αυγής» του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Από κει και πέρα, η Ν.Δ., δείχνει να συσπειρώνεται στον απόλυτο βαθμό στην περιφέρεια, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζει αδυναμία να περάσει το μήνυμά της, στην Β’ Αθήνας και στο Περιφέρεια Αττικής.

Σε άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη, η Ν.Δ., προηγείται με διαφορά που ξεπερνά τα ποσοστά που είχαμε δει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
(METRO)

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ το νέο δημοτικό κτίριο Λιδωρικίου

Μετά την εφαρμογή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, γίνεται ένα ακόμα βήμα για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου Δωρίδος, έπειτα και από την χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την διερεύνηση αγοράς κτιρίου στην έδρα του Δήμου.

Η έλλειψη βασικών κτιριακών εγκαταστάσεων στο Λιδωρίκι, αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που κληρονόμησε ο Δήμος Δωρίδος, δυσκολεύει τη λειτουργία του Δήμου, μην καλύπτοντας στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους, δημιουργώντας εμπόδια στις υπηρεσίες και κατ’ επέκταση στην εξυπηρέτηση των δημοτών.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο δανεισμού, πάγια θέση της δημοτικής αρχής, με ορθολογική χρήση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, μακριά από τάσεις μεγαλομανίας και “μεγαρομανίας” και με κύριο γνώμονα την άριστη οργάνωση του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει ποσό ύψους 220.000 ευρώ για την αγορά κτιρίου στο Λιδωρίκι και δρομολογεί τις διαδικασίες για την οριστική και μόνιμη λύση του προβλήματος.

Το νέο κτήριο θα στεγάσει τις υπηρεσίες εκείνες που προβλέπει ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου στο Λιδωρίκι, με κόστος υποδεκαπλάσιο από ότι σε άλλες περιπτώσεις και χωρίς να ξοδεύονται εκατομμύρια στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τον πλέον οικονομικό και βιώσιμο τρόπο.

(Ανακοίνωση του Δήμου Δωρίδας)

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

ΘΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ το εκκαθαριστικό της εφορίας για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής

Της Έφης Καραγιώργου


Να δηλώνουν τα εισοδήματα τους και στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται είναι πλέον υποχρεωμένοι όλοι ανεξαιρέτως οι πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσκομίζουν το πρωτότυπο του εκκαθαριστικού της Εφορίας. Ο στόχος είναι ένας, να «μπλοκάρονται» εκείνοι που φοροδιαφεύγουν.

Μάλιστα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με αφορμή το πλήθος των ερωτημάτων που δέχεται καθημερινά από πελάτες των τραπεζών -μελών της, ενημερώνει το συναλλακτικό κοινό ότι από τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με ρητή διάταξη της Τράπεζας Ελλάδος (υπ' αριθμ. 2652/2012 Πράξης Διοικητή της ΤτΕ) θα πρέπει:

Τα εισοδήματα του πελάτη-φυσικού προσώπου να δηλώνονται στην τράπεζα με την επίδειξη του εκκαθαριστικού σημειώματος φορολογίας εισοδήματος, το οποίο πρέπει να προσκομιστεί στο πρωτότυπό του,

Τα εισοδήματα του πελάτη-νομικού προσώπου/επιτηδευματία, με την επίδειξη του πρωτοτύπου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με επιβεβαιωμένη την υποβολή της και το σημείωμα πληρωμής φόρου.

Όσοι τώρα δεν είναι υπόχρεοι από το νόμο να υποβάλλουν φορολογική δήλωση θα πρέπει να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην αρμόδια ΔΟΥ και να λαμβάνουν υπογεγραμμένο αντίγραφο προκειμένου να το προσκομίσουν στην τράπεζα.

Η δήλωση του εισοδήματος αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πελάτες των τραπεζών, είτε δηλαδή έχουν από το παρελθόν σχέση με την τράπεζα, είτε είναι νέοι πελάτες, ακόμα και εκείνους που θα χρειασθεί να κάνουν έστω μία και μοναδική συναλλαγή μέσω τράπεζας.

Παράλληλα οι τράπεζες θα πρέπει να επαληθεύουν τα εισοδήματα των φυσικών ή νομικών προσώπων, να τα αντιπαραβάλλουν με τις φορολογικές δηλώσεις, και να κρατούν αρχείο.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΤτΕ στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» για να φοροδιαφύγουν περιλαμβάνονται:

- οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά άνω των 200.000 ευρώ και

- τα νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ.

Όπως ρητά αναφέρει η Πράξη Διοικητή οι τράπεζες, θα πρέπει να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές κάθε «ασυνήθη ή ύποπτη συναλλαγή που παρέχει ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης, του εξ αυτής περιουσιακού οφέλους».

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Μετά τον Τσελέντη και ο Χουλιάρας : Περιμένουμε έναν ισχυρό σεισμό αλλά κανείς δεν ξέρει το πότε και το πού !


Τρείς σεισμοί στη Δυτική Ελλάδα σήμερα το απόγευμα


Κώδωνα κινδύνου κρούουν σεισμολόγοι για την σεισμική θωράκιση των σπιτιών και κτιρίων της Ελλάδας και με αφορμή το φονικό σεισμό της Ιταλίας.

Ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα protothema.gr εξέφρασε την αγωνία του για κάποια ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα» και «κίτρινα» στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του καθηγητή  Άκη Τσελέντη ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα.

«Πρέπει όλοι να δούμε με προσοχή τη σεισμική θωράκιση των κτιρίων μας. Αν γίνει ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ κάποια κτίρια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας θα πέσουν. Κτίρια όπως το παλιό Εφετείο, το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς, αλλά και άλλα πολλά δημόσια κτίρια πρέπει να ελεγχθούν από τους ειδικούς. Γιατί όταν γίνει ο σεισμός μετά θα τρέχουμε όλοι μας να σώσουμε ότι μπορούμε. Και όλοι ευχόμαστε αν γίνει κάποιος σεισμός να γίνει στη θάλασσα για να μην έχουμε εικόνες όπως στην Ιταλία».

Όσον αφορά το μέλλον των σεισμών ο Γερ. Χουλιάρας ήταν κατηγορηματικός. «Ζούμε σε μια σεισμική χώρα. Αν κρίνουμε από τη στατιστική των σεισμών έχουμε κάθε μήνα έναν σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ και κάθε χρόνο έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ισχυρό σεισμό έχει να κάνει πάρα πολύ καιρό οπότε αν κρίνουμε από τη στατιστική περιμένουμε έναν τέτοιο σεισμό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει το πότε και το που .

ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Τρεις σεισμικές δονήσεις, 3,2R, 3,4R και 2,8R σημειώθηκαν σε διάστημα 20 λεπτών στη Δυτική  Ελλάδα σήμερα το απόγευμα. Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού (3,2R) που σημειώθηκε στις 17:48 εντοπίζεται στα 28 χλμ. βορειοδυτικά της Πρέβεζας και το εστιακό του βάθος ορίζεται στα 5 χλμ.

Ο δεύτερος σεισμός (3,4R) έγινε στις 18:04 σε περιοχή 31 χλμ. δυτικά της Άρτας και είχε εστιακό βάθος 5 χλμ.

Τέλος, λίγα λεπτά αργότερα, στις 18:08 σημειώθηκε και τρίτη σεισμική δόνηση (2,8R) 23 χλμ. βορειοδυτικά της Άρτας και είχε εστιακό βάθος επίσης 5 χλμ. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου .

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Είκοσι δύο κόμματα και συνδυασμοί θα λάβουν τελικά μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Η επίσημη ανακήρυξη των κομμάτων ολοκληρώθηκε -όπως απαιτεί η σχετική νομοθεσία- από τον Άρειο Πάγο.

 Σύμφωνα με απόφαση του Α' Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν ανακηρύχθηκαν τα κόμματα: α) Λευκό, β) ΕΛΚΣΙ (Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας, γ) ΠΑΜΕ στο ΓΕΣΕΕΠ και δ) Έλληνες (Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση) γιατί αν και είχαν καταθέσει δηλώσεις συμμετοχής, δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εκλογικών συνδυασμών

 Επίσης, δεν ανακηρύχθηκαν οι συνδυασμοί κομμάτων α) Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη, β) Νέο Κόμμα Σωτηρίας Χριστιανική Δημοκρατία και γ) Ελληνικό Όραμα, γιατί υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις εκπρόθεσμα.

 Επίσης, δεν ανακηρύχθηκε το κόμμα Δημοβούλιο Πολιτών-Ελληνική Συμπολιτεία με (άμεση) Δημοκρατία στην Πράξη, ύστερα από τη δήλωση παραίτησης του νομίμου εκπροσώπου του.

 Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ανακηρύχθηκε ο Αθανάσιος Δασκαλόπουλος ως μεμονωμένος υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών χωρίς το όνομα «Τυραννομάχοι», δεδομένου ότι δεν έχει ιδρύσει κόμμα με το όνομα αυτό.

 Μετά από δικές τους δηλώσεις ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις εκλογές, το Α' Τμήμα Αρείου Πάγου δεν ανακήρυξε την Άννα Σαμιώτου (για την β' Πειραιώς με τη Νέα Δημοκρατία) και τον Κυριάκο Κοζάρη (στον Έβρο με τον ΛΑΟΣ).

 Όλα τα υπόλοιπα κόμματα και οι συνδυασμοί ανακηρύχθηκαν με βάση τις δηλώσεις υποψηφιότητάς τους , που είχαν καταθέσει στον Άρειο Πάγο την περασμένη εβδομάδα.

- Νέα Δημοκρατία (Α. Σαμαράς),
- ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Αλ. Τσίπρας),
- Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) (Ευ. Βενιζέλος),
- Ανεξάρτητοι Έλληνες (Π. Καμμένος),
- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Αλ. Παπαρήγα),
- Δημοκρατική Αριστερά (Φ. Κουβέλης),
- Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος),
- Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης),
- Δημιουργία Ξανά, Δράση (Αβ. Τζήμερος-Σ. Μάνος)
- Οικολόγοι Πράσινοι
- ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή
- ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ - Εκλογική Συνεργασία (συνασπισμός)
- Ένωση Κεντρώων (Βασ. Λεβέντης),
- Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα    Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα Χαρίζω Χρέη Σώζω Ζωές Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μ. Τζαλαζίδης),
- ΚΕΑΝ Κίνημα Εθνικής Αντίστασης (Ιπποκράτης Σαββούρας),
- Κοινωνία Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια (Μιχ. Ηλιάδης),
- Κίνημα Δεν Πληρώνω (Βασ. Παπαδόπουλος,
- Παναθηναϊκό Κίνημα (ΠΑΝ.ΚΙ.)
- Κόμμα Φιλελευθέρων
- Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
- Εθνική Ελπίδα (Γ. Παπαδόπουλος)

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

ΓΚΑΛΟΠ : Ποια ομάδα υποστηρίζουν οι Έλληνες και ποια κόμματα υποστηρίζουν οι οπαδοί;

Μπορεί στον ελληνικό αθλητισμό το δίπολο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός να είναι μόνιμο εδώ και δεκαετίες, ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια κόμματα ψηφίζουν οι οπαδοί των ελληνικών ομάδων.

Το «Έθνος της Κυριακής» δημοσίευσε σχετικό γκάλοπ της εταιρείας Marc, το οποίο δεν υπόκειται στην απαγόρευση των δημοσκοπήσεων. Τα ερωτήματα απλά. Δεν είχαν να κάνουν ούτε με το Μνημόνιο, το δίλημμα, ευρώ ή δραχμή, ούτε και με την καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης, αλλά ποια ομάδα υποστηρίζουν.

Όπως ήταν φυσικό, ο Ολυμπιακός ήταν η λαοφιλέστερη ομάδα του δείγματος, με το 24,6% των ψηφισάντων στην κάλπη των φιλάθλων να δηλώνει πως υποστηρίζει την πειραϊκή ομάδα.

Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός από κοντά επιβεβαιώνοντας το «δίπολο» 20,3%, ενώ στην συνέχεια είναι η ΑΕΚ με 11,4%, ο ΠΑΟΚ με 8% και η... άλλη ομάδα 10,5%, που μπορεί να είναι οποιαδήποτε πλην των ανωτέρω τεσσάρων.

Ανά ομάδα, λοιπόν, οι οπαδοί δηλώνουν ότι ψηφίζουν ως εξής:

Οπαδοί Ολυμπιακού:
ΝΔ: 18,2
ΣΥΡΙΖΑ: 20,1
ΠΑΣΟΚ: 13,5
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 11,4
ΚΚΕ: 9,1
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7
ΔΗΜΑΡ: 4,9

Οπαδοί Παναθηναϊκού:
ΝΔ: 23,2
ΣΥΡΙΖΑ: 19
ΠΑΣΟΚ: 10,6
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 8,5
ΚΚΕ: 9,7
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,6
ΔΗΜΑΡ: 3,4

Οπαδοί ΑΕΚ:
ΝΔ:17,6
ΣΥΡΙΖΑ: 9,2
ΠΑΣΟΚ: 18,3
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 17,5
ΚΚΕ: 14,7
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 3,6
ΔΗΜΑΡ: 4,6

Οπαδοί ΠΑΟΚ:
ΝΔ: 15,1
ΣΥΡΙΖΑ: 15
ΠΑΣΟΚ: 10
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 13,1
ΚΚΕ: 9,4
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 10,1
ΔΗΜΑΡ: 5,2

Πως τώρα η Ευρώπη ξυπνάει !

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Η ευρωπαική πολιτική γυρίζει σελίδα. Ισως και σε έναν μήνα, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής στις 28 Ιουνίου, να έχουμε και τα πρώτα δείγματα γραφής. Ένα πρώτο φως ελπίδας και προοπτικής. Πράγματι, η Ευρώπη πιστεύει πλέον οτι δίχως μία πολιτική συγκροτημένη για την ανάπτυξη, η οικονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Ακόμη και η Γερμανία, συνειδητοποιεί τώρα ότι, η αυστηρή γραμμή λιτότητας λειτουργεί αρνητικά και ότι σε βάθος χρόνου και τα συμφέροντα της ίδιας θα πληγούν από μία πιθανή κατάρρευση του ευρωπαικού νότου ή διάλυση της ευρωζώνης. Η αλλαγή της αντίληψης Μέρκελ και της πολιτικής που εφαρμόστηκε την τελευταία τριετία αποδεικνύεται αναγκαία. Χρειάζεται μία πολιτική μεγάλων αποφάσεων για την ανάπτυξη, με συγκεκριμένα μέτρα και με χρονοδιάγραμμα. Αυτή θεωρείται ότι είναι και η μόνη λύση διεξόδου, η οποία μπορεί να γυρίσει και το κλίμα στις επιθετικές αγορές.

 Ολες οι πληροφορίες από τις ευρωπαικές πρωτεύουσες, συγκλίνουν στο γεγονός ότι πολύ σύντομα θα διαμορφωθεί από τις ηγεσίες της ευρωζώνης ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανατροπή της κρίσης και της ύφεσης, με σαφείς αναφορές και (πρώτες) κατευθύνσεις στην προσεχή σύνοδο κορυφής. Ηδη ετοιμάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη, μεταδίδουν οι σοβαρότεροι αναλυτές των ευρωπαικών εξελίξεων.

Τώρα η Ευρώπη ξυπνάει! Το πρόγραμμα, όπως λέγεται, θα προβλέπει : Κατ αρχάς την ενοποίηση του ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος. Χωρίς ενιαίο και γερό ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα, υποστηρίζουν οι πολιτικές ηγεσίες, είναι φύσει αδύνατο να υπολογίζεις σε αναστροφή της ύφεσης. Κατά δεύτερο λόγο, θα προβλέπει την πλήρη ενοποίηση της κοινοτικής αγοράς προιόντων και υπηρεσιών. Η κατάρριψη όλων των εθνικών περιορισμών, θα απελευθερώσει δυνάμεις, επενδύσεις, κέρδη και εισοδήματα. Η απόδοση, ως ενιαίας πράγματι αγοράς, θα φθάσει στο μάξιμουμ. Προτεραιότητα θα είναι ο τομέας της ενέργειας.

Παράλληλα, το σχέδιο για την ανάπτυξη θα προβλέπει τη δημιουργία νέων ευρωπαικών θεσμών και νέων μηχανισμών για τις επενδύσεις. Ποιος τις προωθεί, ποιος τις πραγματοποιεί, με ποιά κίνητρα και κανόνες, ποιος κάνει τις αξιολογήσεις, ποιος παρακολουθεί την κοινοτική χρηματοδότηση, ποιος ελέγχει το έργο κ.λ.π.

Ακόμη, συζητείται η επανεξέταση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την έννοια όμως της μεγαλύτερης ευκαμψίας (όχι το ίδιο νούμερο παπούτσι για όλους και σε ίδιους χρόνους). Στη βάση, εξάλλου, της εμπέδωσης μίας δημοσιονομικής σταθερότητας και της θεμελίωσης ενός γερού τραπεζικού συστήματος, μπορούν να λειτουργήσουν (και θα ακολουθήσουν) τα περίφημα Eurobonds. Διαφορετικά, είναι αδύνατο να σταθούν και να υπολογίζουμε σε αυτά.

Οι αλλαγές για το τραπεζικό σύστημα θα είναι οι πιο άμεσες. Όταν μιλάς για ανάπτυξη, η οποία μάλιστα επιβάλλεται να ξεκινήσει σε έξη ή δώδεκα μήνες για να μην διαλυθεί η ευρωζώνη, προυπόθεση είναι να βάλεις μπροστά τη λοκομοτίβα της οικονομίας, τις τράπεζες, μεταδίδουν οι ευρωπαικές πρωτεύουσες. Το σύστημα πρέπει να ενοποιηθεί. Αυτό σημαίνει, πρώτον, άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από ένα Ταμείο και με ενιαίους όρους, δεύτερον, ενιαία εποπτική Αρχή, τρίτον, ενιαίο μηχανισμό αξιολόγησης των κινδύνων και πρόληψης κρίσεων, τέταρτον, επέκταση εποπτείας στα hedge funds και τα equity funds, πέμπτον, ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων (βλέπε και σχέδιο προτάσεων Γ. Ζαββού, 2008).  


* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοασιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από τη Δωρίδα

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

Μέχρι 16 Ιουλίου δόθηκε παράταση για κατάθεση φορολογικών δηλώσεων


Παράταση μέχρι τις 16 Ιουλίου από τις 15 Ιουνίου που έληγε η προθεσμία, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όλων των φυσικών προσώπων, εφόσον υποβάλλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά. Για τις χειρόγραφες δηλώσεις η προθεσμία λήγει στις 2 Ιουλίου 2012.

Η προθεσμία παρατείνεται ως εξής:

α. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 2 Ιουλίου 2012.

β. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 16 Ιουλίου 2012.

Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 15 Ιουνίου.

 Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παράταση δόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι, αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί ο στόχος της όσο το δυνατό μεγαλύτερης υποβολής δηλώσεων ηλεκτρονικά και να μειωθεί τελικά ο μέσος χρόνος εκκαθάρισής τους.

Νέα απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ

Από τις 2 Ιουλίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2012 θα γίνει η νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Το μέτρο της απογραφής των συνταξιούχων σκοπό έχει την αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης σύνταξης από μη δικαιούχους.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΙΚΑ οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα, ΕΛΤΑ) από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους προσκομίζοντας δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) και ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων β’ τριμήνου 2012.

Επισημαίνεται ότι η καταγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ξεχωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί το Ίδρυμα (κύρια, επικουρική σύνταξη ή εξωϊδρυματικό επίδομα).

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στις περιπτώσεις όπου στο ενημερωτικό σημείωμα δεν αναφέρεται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και τον οποίο πρέπει να προσκομίσουν στο πιστωτικό ίδρυμα ή να φροντίσουν για την έκδοσή του πριν από την προσέλευσή τους για την απογραφή τους, όπου και θα πρέπει να συνυποβάλλουν.

Όσον αφορά τις κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα πιστωτικά ιδρύματα (συνταξιούχοι που κατοικούν στο εξωτερικό και πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, ανήλικα τέκνα που δεν διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και είναι κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση ανικανότητας για δικαιοπραξία λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής) θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στα υποκαταστήματα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.