Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη εισφορά για 700.000 νοικοκυριά

Έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ εξήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος επί των οικονομικών του κόμματος Γιώργος Σταθάκης, σε ερώτηση για τον τρόπο κάλυψης των αναγκών της χώρας σε περιπτώσεις όπως λ.χ. η διακοπή της χρηματοδότησης των δανειστών προς την Ελλάδα.


Μιλώντας στο Ράδιο 9 και τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση, ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε ως πηγή περίπου 600.000 με 700.000 νοικοκυριά τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε έχαιραν έως τώρα φοροασυλίας.

Εκτίμησε δε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπερκαλυφθούν ανάγκες της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν θα αφορά μισθωτούς.

Συνολικά η εισφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα

Συνεργασία ΛΑΟΣ με κόμμα αποστράτων

Η συνεργασία του ΛΑΟΣ με το «Εθνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα», το οποίο θεωρείται το κόμμα αποστράτων, ανακοινώθηκε χθές το απόγευμα.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Π. Καρδαμίτσης επισκέφθηκε χθές τον Γιώργο Καρατζαφέρη, συνοδευόμενος από συνεργάτες του προκειμένου να του ανακοινώσουν την απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση της Δ.Ε του κόμματος να στηρίξει τους υποψήφιους του ΛΑΟΣ σε ολόκληρη την επικράτεια

Με παραδοσιακό τρόπο γιορτάστηκε στο Κροκύλειο η μέρα της Αναλήψεως

Του Δημήτρη Μπαρμπούτη


Την ημέρα της Αναλήψεως γιορτάζουν οι κτηνοτρόφοι, και όπως συνηθίζεται απ τα παλιά χρόνια καλούν κόσμο στις στάνες εκείνη την ημέρα,οι βοσκοί κάνουν αγιασμό γιά τα κοπάδια τους.

Όλα τα γαλακτερά της μέρας οι βοσκοί τα μοιράζουν για το καλό στους καλεσμένους τους και μαζί τους τρώνε και γλεντούν. Το γάλα που θα περισσέψει το χύνουν, δεν πήζουν τυρί. Εκεί, στις στρούγκες, τρώει κανένας και ένα υπέροχο πρόχειρο τσοπάνικο φαί, το "Κοσμάρ’ ".

Έτσι και φέτος στο Κροκύλειο γιορτάστηκε η μέρα αυτή από το πρωί με την θεία λειτουργία στην εκκλησία, και επειδή το ακατάλληλο του καιρού δεν επέτρεψε να γιορταστεί σε κάποια στάνη αποφασίστηκε από του τσοπάνηδες να ψήσουν και να προσφέρουν πλουσιοπάροχα εδέσματα το βράδυ στο μαγαζί ,έτσι που θα είναι είναι και όλο το χωριό μαζεμένο.

Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης και οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Ευσταθίου, και Γιάννης Ράπτης.

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Γκραφίτι

Του Δημήτρη Μητρόπουλου *


ΘΕΛΕΙ ο Αλέξης Τσίπρας να είναι πρώτο κόμμα στις 17 Ιουνίου; Η απάντηση στο ερώτημα θα μπορούσε να είναι αντικλείδι για την πίσω πόρτα του εγκεφάλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύντομη απάντηση είναι ότι μάλλον δεν θέλει. Το φανερώνει η ατάκα περί «Ολαντ-ρέου» που ακούστηκε προχθές στο Παρίσι. Μάλιστα ο Τσίπρας το χόντρυνε. Είπε ότι αν ο νέος γάλλος Πρόεδρος αθετήσει τις προεκλογικές του υποχρεώσεις όπως ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε ο γαλλικός λαός θα τον στείλει σαν τον Νικολά Σαρκοζί στο Μαρόκο. Κάπως έτσι ο Μελανσόν του Νότου έσκισε την - παρισινή Σοσιαλίστρια - γάτα, ενώ ο ορίτζιναλ Μελανσόν άκουγε άναυδος.

ΑΝ ήθελε να είναι ευγενής, θα έλεγε κανείς ότι ο Τσίπρας κάνει πολιτική με όρους γκράφιτι. Διαφορετικά μπορεί απλώς να επισημάνει ότι εκφράζει μια ανάλυση επιπέδου Μίκι Μάους.

Ο Ολάντ είναι Πρόεδρος πενταετούς θητείας. Δεν είναι πρωθυπουργός κυβέρνησης που μπορεί να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των αντιδράσεων στην πολιτική του. Πέρα από τα θεσμικά. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας έχει βαρεθεί ν' ακούει για εμάς και τα προβλήματά μας, έστω κι αν το ποσοστό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο στη Γερμανία. Αφήστε που μια ελληνική χρεοκοπία και άτακτη επιστροφή στη δραχμή θα κοστίσει στη Γαλλία μια στρογγυλή πενηντάρα δισ. τουλάχιστον.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. Τόσο αφελής ο Τσίπρας δεν είναι που να χύνει την καρδάρα με το αφρόγαλα στο Παρίσι. Απλώς επιμένει σε μια σκληρή μειοψηφική αντίληψη. Δεν κάνει δηλαδή καμία προσπάθεια να λειάνει κάπως το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενσωμάτωσής του σε πιο ορθόδοξες ευρωπαϊκές λογικές. Γιατί; Διότι οι συριζαίοι έχουν ενημέρωση - οι διαδοχικές επισκέψεις Δραγασάκη, Λαφαζάνη και Τσακαλώτου στο Γενικό Λογιστήριο - για τη δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Η κυβέρνηση που θα προκύψει - Θεού θέλοντος - από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα βρει άδεια ταμεία. Αρα το μαχαίρι θα μπει πολύ βαθύτερα από τις περικοπές 11,2 δισ. που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα για την επόμενη διετία. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η χώρα θα σκάσει. Είτε γιατί θα χρεοκοπήσουμε είτε γιατί θα μείνουμε χωρίς ανάσα.

ΤΟ συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να είναι αυτή η κυβέρνηση. Οπότε κάνει ό,τι μπορεί για να αγριέψει τους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης. Αυτά στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, το μήνυμα είναι εξίσου σκληρό. Ο Τσίπρας είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος διευθυντής προεκλογικής καμπάνιας που - δεν - θα μπορούσε να έχει ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα και το αντικομμουνιστικό DNA των συντηρητικών ψηφοφόρων στέλνουν αβέρτα κόσμο στη ΝΔ. Η εικόνα αυτή αναμένεται να οξυνθεί στην τηλεμαχία Σαμαρά - Τσίπρα. Θα είναι μια σύγκρουση που θα εξυπηρετεί αμφοτέρους, αφού έτσι θα μπορέσουν να συσπειρώσουν τα ακροατήριά τους. Η πόλωση - εργαλείο του δικομματισμού - αλλάζει χειριστές και περνάει στο κολασμένο ζεύγος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝ όλα αυτά είναι σωστά, τότε ο Τσίπρας θέλει να είναι αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλει επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι «ΠΑΣΟΚ του '77» ένα κόμμα που θα ρονταριστεί για να διεκδικήσει την εξουσία την επόμενη φορά. Δηλαδή σε δυο - τρία χρόνια, όταν η χώρα θα έχει περάσει από σαράντα κύματα λιτότητας και θα έχει ξεκαθαριστεί αν μείναμε στο ευρώ ή πήγαμε στη δραχμή.

* Ο Δημήτρης Μητρόπουλος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Ανδρούτσος Γραβιάς-Άρης Αιτωλικού 0-4

Στον πρώτο αγώνα για τα πλεϊ-οφ ανόδου στη Δ΄ Εθνική ο Ανδρούτσος συνετρίβει με 0-4 μέσα στη Γραβιά από τον Άρη Αιτωλικού.

Η ομάδα του Αιτωλικού ήταν καταιγιστική και φαίνεται ότι βάζει από την αρχή υποθήκη για την άνοδο.

Τα γκολ της μεγάλης νίκης πέτυχαν οι (12′)Ζέρβας (18′,62′) Καβαλίερης (51′) Καρέτσος .

Αξίζει να σημειωθεί  πως η ομάδα του Άρη είχε εξαιρετική απόδοση, ενώ  δεκάδες φίλοι του έδωσαν βροντερό παρόν.

Στον άλλο αγώνα ο Θεσπρωτός επεβλήθη  του Αετού Διασέλου με 0-1 μέσα στην έδρα του Αετού.

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Ο ΦΩΚΙΚΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ Β΄ΕΘΝΙΚΗ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ 2-0

Πανηγύρια  στην Άμφισσα με υποσχέσεις για το μέλλον

Την παραμονή του στη Football League ( Β΄εθνική) εξασφάλισε ο Φωκικός στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο οποίος παρουσία 1.800 φιλάθλων στο Δημοτικό Στάδιο Άμφισσας, νίκησε 2-0 την Λάρισα και έβαλε από κάτω τον Αγροτικό Αστέρα που υποβιβάζεται μαζί με τον Εθνικό Αστέρα Καισαριανής και τον Διαγόρα Ρόδου.
Ο Καλλέργης με γυριστό σουτ στο 57' και ο Διαμαντόπουλος με πέναλτι στο 75' (το κέρδισε ο Καλλέργης από τον Πρίφτη) ήταν οι σκόρερ των νικητών, που είχαν και δύο δοκάρια: Στο 39' και στο 54' με τον Φαρμάκη σε φάουλ και κόρνερ αντίστοιχα.

Διαιτητής ήταν ο Παπαδόπουλος (Μακεδονίας), ο οποίος "κιτρίνισε" τους Φαρμάκη, Καλλέργη από τον Φωκικό και τους Γκαλίτσιο, Πλιάγκα από την Λάρισα.

Για την μεγάλη νίκη παραμονής στη κατηγορία ο Διευθυντής των μεταλλείων της S&B Γιάννης Σανούδος έδωσε πρίμ 10.000 ευρώ στους παίχτες , που θα προστεθεί σε αυτό της Διοίκησης .

Οι οργανωμένοι φίλαθλοι του Φωκικού ¨κουδουνάδες¨ είχαν δώσει μάχη από νωρίς στη πόλη ξεσηκώνοντας τον κόσμο για να βρεθεί στο γήπεδο ενώ έξαλλα ήταν τα πανηγύρια μετά το τέλος του αγώνα σε όλη την πόλη.

Οι συνθέσεις των ομάδων,
ΦΩΚΙΚΟΣ: Βρονταράς, Φαρμάκης, Θωμόπουλος, Κουρελής, Κωστόπουλος, Μπουλούλης, Καλλέργης, Σκαρίμπας, Διαμαντόπουλος, Ταμπάκης (81' Σίλας), Κανελλόπουλος (79' Νικόλτσης).
ΛΑΡΙΣΑ: Πρίφτης, Παπαγεωργίου, Γκαλίτσιος, Φωτιάς, Καρανίκας (65' Χασομέρης), Τσιάρας, Μπλέντι, Σιατραβάνης (64' Βούζας), Γκρούμπιεσιτς, Λαζιμάν, Πλιάγκας.

Το ωράριο λειτουργίας των βενζινάδικων τους καλοκαιρινούς μήνες στη Φωκίδα

Εκ περιτροπής όλα τα βενζινάδικα στη Φωκίδα θα παραμένουν ανοιχτά τα βράδια τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά καθώς και τις Κυριακές.

Ειδικότερα μετά την απελευθέρωση του ωραρίου που ισχύει σε όλη τη χώρα ,με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη  Φωκίδας Γιώτας Γαζή,  καθορίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν τα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Φωκίδα.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο Νόμο απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των    πρατηρίων καυσίμων, ενώ προβλέπεται η έκδοση απόφασης από τον οικείο Περιφερειάρχη, με την οποία θα καθορίζονται,

-         αφενός τα πρατήρια που θα  διανυκτερεύουν, εκ περιτροπής, υποχρεωτικά καθημερινά, Κυριακές και αργίες από τις 22:30 έως τις 06:00 κατά τη θερινή περίοδο (με ελάχιστη διάρκεια μέχρι τις 00:30), τα οποία θα καλύπτουν ποσοστό 10% του συνόλου των λειτουργούντων πρατηρίων,

-         αφετέρου αυτά που θα παραμένουν, εκ περιτροπής, υποχρεωτικά ανοικτά κατά τις Κυριακές και αργίες, από τις 06:00 μέχρι τις 22:30 για την ίδια περίοδο, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ανάγκες κάθε Περιφέρειας.

 Ο νόμος παρέχει επίσης τη δυνατότητα, εφόσον υπάρχουν πρατήρια καυσίμων με εγκατεστημένους αυτόματους πωλητές και καλύπτουν τα παραπάνω ποσοστά, να μην εκδίδεται η ανωτέρω απόφαση.


Επειδή στον Ν. Φωκίδας δεν υπάρχουν πρατήρια καυσίμων με εγκατεστημένους αυτόματους πωλητές, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων του νομού, προέβη στην έκδοση απόφασης, η οποία περιλαμβάνει πίνακες με τα πρατήρια καυσίμων που είναι υποχρεωμένα να παραμένουν εκ περιτροπής ανοικτά κατά τις ώρες νυκτερινής λειτουργίας (από 22:30 έως 00:30) και κατά τις Κυριακές και αργίες (από 06:00 έως 22:30), για το διάστημα από 1ης Μαΐου 2012 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012. Η απόφαση αυτή υπεγράφη στις 17/05/2012 και βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας  Φωκίδας: www.fokida.gr .

 Η  Αντιπεριφερειάρχης επιμένει ιδιαίτερα στην τήρηση του ωραρίου από όλους τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, καθώς η μη τήρηση αυτού έχει σαν συνέπεια την επιβολή προστίμου ύψους 5.000,00 ευρώ.

                                                                                                                  

Διεργασίες και…¨μαγειρεία¨ στη Φωκίδα για την εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου

Δεν θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Έντονο πολιτικό παρασκήνιο έχουμε τις τελευταίες ημέρες και στη Φωκίδα με στελέχη κομμάτων να μετακινούνται, ενώ επιζητούνται και μεταγραφές για να δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια.
Στη Νέα Δημοκρατία με χαμηλούς τόνους προσπαθούν να μαζέψουν πάλι τους ψηφοφόρους που σκορπίστηκαν σε πέντε και πλέον διαφορετικά κόμματα, στο πλαίσιο μιας κεντροδεξιάς συσπείρωσης και μετά τη συμφωνία που έγινε με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Το εγχείρημα φαίνεται αρκετά δύσκολο , όμως σιγά – σιγά φαίνεται να ωριμάζει η σκέψη σε πολλούς για επιστροφή στο… μαντρί.

Στο επιτελείο της ΝΔ εκτιμούν ότι εκτός των ψηφοφόρων της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ  ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ  που πήρε 1,44% στη Φωκίδα , αρκετοί θα επανακάμψουν και από το ΛΑΟΣ, τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, καθώς και από την μείωση της αποχής που ανήλθε στις τελευταίες εκλογές σε 38,5% στη Φωκίδα.

Σενάρια για πρώτο κόμμα κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ ,χτυπώντας την έδρα,  γι αυτό και προσπαθούν να δυναμώσουν το ψηφοδέλτιό τους με πιο ισχυρές προσωπικότητες. Έτσι πιέζουν να δεχτεί να κατέβει πρώτος στη λίστα ο γνωστός χειρούργος  ιατρός Ηλίας Κωστοπαναγιώτου που ήταν υποψήφιος σε παλαιότερες εκλογές με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.

Eπικοινωνήσαμε με τον Ηλία Κωστοπαναγιώτου σήμερα το βράδυ , που επιβεβαίωσε τις πιέσεις που δέχεται , δήλωσε ότι στήριξε και στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά δεν θα είναι υποψήφιος, γιατί αυτή την περίοδο έχει άλλες επαγγελματικές προτεραιότητες και υποχρεώσεις.

Αντίθετα την απόφαση του να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Πέτρου , που στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ που ως κόμμα πήρε 0,88% στη Φωκίδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Γιώργος Δρακάκης παλαιό στέλεχος της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ που τελευταία είχε προσχωρήσει και αυτός στη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σάββας Γιαννοσπύρος , δηλώνει υπέρμαχος μιας ενιαίας αριστεράς, αλλά δεν παίρνει θέση μέχρι στιγμής αν θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΑΡΙΣΤΕΡΑ του Φώτη Κουβέλη.

Ως ενιαίο κόμμα θα κατέλθει η ΔΡΑΣΗ του Μάνου και η ¨Δημιουργία, ξανά¨ του Τζήμερου που είχαν πάρει στη Φωκίδα αντίστοιχα 1,59% και 2,02%, δηλαδή μαζί 3,61%.

Τέλος στασιμότητα παρατηρείται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ όπου οι επιτελείς του ευελπιστούν σε μερική επιστροφή ψηφοφόρων τους από διάφορά άλλα μικρά κόμματα , καθώς και στην μείωση της αποχής που εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προήρχετο από το ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο ένας μήνας που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος , όπου θα δούμε και σημαντικές αλλαγές να διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα .

Να υπενθυμίσουμε εδώ τα ποσοστά των κομμάτων στη Φωκίδα στις 6 Μαΐου που εισήλθαν στη Βουλή,

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ …………….. 22,34%
ΣΥΡΙΖΑ  ……………………………… 14,54%

ΠΑΣΟΚ  ……………………………… 13,26%

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ …… 12,85%

ΚΚΕ   ……………………………………..8,71%

ΧΡΥΣΗ  ΑΥΓΗ   ……………………….7,31%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ …….4,91% 

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Οι εραστές της νέας δραχμής

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Όσοι  Ελληνες πολιτικοί ερωτοτροπούν με την επιστροφή στη δραχμή, είτε το κάνουν φανερά είτε το κάνουν ύπουλα, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να σκάσει στα χέρια τους η βόμβα της καταστροφής του τόπου, με ότι αποκρουστικό και επώδυνο αυτό συνεπάγεται. Της εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας και της ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης που θα ακολουθήσει.

Το έντονο φλερτ με τη δραχμή, αντιστοιχεί με μία κυριολεκτικά ολέθρια σχέση…Για την Ελλάδα πρωτίστως, αλλά και για τους ίδιους τους πολιτικούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιδιώκουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Τι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή, για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία; Οι απαντήσεις είναι πολύ σαφείς:

Πρώτον, σημαίνει ότι η νέα δραχμή θα είναι ένα νόμισμα πολύ υποδεέστερης αξίας και μειωμένης αγοραστικής δύναμης. Με δεδομένη σήμερα την δημοσιονομική κατάρρευση, τα δυσθεώρητα χρέη, τα ελλείμματα και την πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το νέο εθνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί δραματικά με το καλημέρα…

Τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα θα υποστούν περαιτέρω δραματική συμπίεση του εισοδήματος τους. Θα έχουν στα χέρια τους ένα αναξιόπιστο πληθωρικό χρήμα, πολύ μειωμένης αξίας. Καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμένει αμείωτο και ο Χολαργός θα κόβει χρήμα για να καλύψει τη διαφορά εσόδων και δαπανών, αφού τα δανεικά από τους ξένους θα έχουν σταματήσει, ο πληθωρισμός θα κινείται για χρόνια στα επίπεδα του 30% και 40%, διαλύοντας τη χώρα κατά τα τριτοκοσμικά δεδομένα. Ο πληθωρισμός θα οδηγήσει και σε νέες υποτιμήσεις, σε έναν διαρκή φαύλο κύκλο…

Δεύτερον, τα περισσότερα βασικά καταναλωτικά αγαθά στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι εισαγόμενα. Για να τα προμηθευτούμε θα είναι αναγκαστική η καταβολή των χρημάτων σε ξένο σκληρό νόμισμα, ευρώ ή δολάριο. Κανείς δεν θα εμπιστεύεται τη δραχμή και δεν θα την  αποδέχεται στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό.

 Εκτός συνεπώς ότι οι τιμές όλων αυτών των βασικών αγαθών, αλλά και των καυσίμων, των φαρμάκων, των πρώτων υλών κ.λ.π., θα εκτιναχτούν σε απίστευτα ύψη, θα γνωρίσουμε και φοβερής κλίμακας ελλείψεις στην αγορά, κατά τα πρότυπα των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Οι ξένες επιχειρήσεις, θα ζητούν από τους Ελληνες εισαγωγείς την προκαταβολή του ποσού που θα αντιστοιχεί στα εμπορεύματα σε ξένο νόμισμα. Από πού θα αντλούν συνάλλαγμα οι Ελληνες, αφού δεν θα υπάρχουν ευρώ και οι (πρώην) εταίροι δεν θα μας δανείζουν;

Τρίτον, με το ιστορικό πισωγύρισμα στο τύπωμα νέου νομίσματος, οι τραπεζικές καταθέσεις θα δραχμοποιηθούν, αλλά δεν θα δραχμοποιηθούν τα περισσότερα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τα χρέη θα παραμείνουν σε ευρώ ή άλλο ξένο νόμισμα (με δεδομένο ότι τα περισσότερα έχουν «τιτλοποιηθεί» στις διεθνείς αγορές), οπότε οι υποχρεώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα αυξηθούν δραματικά. Θα καταστεί αδύνατον να τις εκπληρώσουν.

Το τραπεζικό σύστημα, εάν έτσι εξελιχτούν τα πράγματα, θα γίνει συντρίμμια και τα ερείπια αυτά θα τα πάρει στις πλάτες του το κράτος. Η Ελλάδα θα υποστεί ένα ανυπολόγιστου μεγέθους κραχ, το οποίο θα χρειαστεί δεκαετίες ολόκληρες για να το ξεπεράσει. Η χώρα θα βυθιστεί στην απομόνωση, τη βαθειά φτώχεια και την ανυποληψία.

Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από τη Δωρίδα.

Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Φύλλο και φτερό τα ΕΛΤΑ Ευπαλίου από επιθεωρητές - ελεγκτές για ατασθαλίες

φύλλο και φτερό έχουν κάνει εδώ και ένα μήνα τα ΕΛΤΑ Ευπαλίου , ελεγκτές  και  επιθεωρητές για να ανακαλύψουν , τις ατασθαλίες που πιθανόν υπάρχουν στο συγκεκριμένο γραφείο..

Ήδη η επικεφαλής του γραφείου Πόπη Πλούμη έχει διακριτικά τεθεί σε διαθεσιμότητα , ενώ πηγές αναφέρουν ότι νοσηλεύεται σε κλινική των Πατρών.
Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια σύμφωνα με πληροφορίες , όταν αποκαλύφθηκε ότι ιδιοκτήτες ακινήτων , σε διάφορα χωριά της Δωρίδας , δεν είχαν πληρώσει το ¨χαράτσι¨, μέσω των ΕΛΤΑ , αλλά μόνο τον λογαριασμό κατανάλωσης για τη ΔΕΗ.

Όπως διαπιστώθηκε όμως στη πορεία και τα χρήματα αυτά δεν είχαν καταλήξει στη ΔΕΗ.
Στη συνέχεια διαπιστώθηκαν πλαστογραφίες σε κάποιους λογαριασμούς καταθέσεων , με αναλήψεις μεγαλύτερες αυτών που είχαν κάνει οι δικαιούχοι.

Το κουβάρι ήρθαν να ξετυλίξουν οι επιθεωρητές των αρμόδιων υπηρεσιών , για να ρίξουν φώς στο μέγεθος της απάτης.
Εδώ και ένα μήνα περίπου 4 επιθεωρητές-ελεγκτές , δύο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και δύο από τα ΕΛΤΑ, έχουν εγκατασταθεί στο Ευπάλιο και διερευνούν την υπόθεση , χωρίς να ανακοινώνεται τίποτα επίσημα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Όπως τόνιζαν αρμόδιοι ανώτεροι παράγοντες των ΕΛΤΑ , οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν δύο και τρείς μήνες ακόμα , γιατί η έκταση των ατασθαλιών φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλη.

Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Του Τάσου Τσόλκα

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Διοίκηση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φωκίδας που προέκυψε από τις τελευταίες αρχαιρεσίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κατσανάκης Χαράλαμπος

Α΄ΑΝΤ/ΔΡΟΣ : Κοκολόγος Νικόλαος

Β΄ΑΝΤ/ΔΡΟΣ : Σπυρόπουλος Δημήτριος

ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Παπαδόπουλος Διονύσιος

ΤΑΜΙΑΣ : Γκούτσαρης Ευθύμιος

ΜΕΛΗ : Γκιούλος Κωνσταντίνος, Παύλου Παναγιώτης, Καριαμπάς Γιώργος,    Ανδρόνος Δημήτριος

 Η νέα διοίκηση θα έχει 4ετή θητεία, και πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια και κυρίως οικονομικά, στη λειτουργία και την διοργάνωση των πρωταθλημάτων, μετά τις δραστικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς από χρηματοδοτήσεις που έχουν επέλθει.

Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, που θα γίνουν οι εκλογές στην ΕΠΟ, εκπρόσωπος στο Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνεχίσει να είναι ο μέχρι τώρα Πρόεδρος της ΕΠΣ Φωκίδας Γιάννης Καλύβας.