Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ…

Από τον Νίκο Φελέκη

Σίγουρα η κάλπη αυτής της Κυριακής είναι η κάλπη των αινιγμάτων και των μυστηρίων. Ουδείς, μέχρι να αρχίσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, μπορεί μετά βεβαιότητας να προβλέψει τι τελικά θα συμβεί. Μοναδικός, μέχρι και χθες το βράδυ, καταμετρητής οι κυλιόμενες, μυστικές δημοσκοπήσεις.

Το πρώτο μυστήριο είναι τι ποσοστό θα λάβουν τα δύο, μέχρι πρότινος, κόμματα εξουσίας. Θα έχει η Ν.Δ. αυτοδυναμία; «Όχι», λένε όλοι οι δημοσκόποι και τα κομματικά επιτελεία. Θα έχει το ποσοστό της 3 μπροστά; «Όχι», λένε οι δημοσκόποι, αλλά υπό προϋποθέσεις αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα εξαρτηθεί αφ’ ενός από την απόφαση που θα πάρουν κυριολεκτικά την τελευταία ώρα, πίσω από το παραβάν, οι αναποφάσιστοι και αφ’ ετέρου από το ύψος της αποχής και ειδικότερα από τους ετεροδημότες του ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκόποι πάντως διχάζονται, άλλοι του δίνουν οροφή το 28% και κάποιοι άλλοι την κατεβάζουν στο 26%.

Τι ποσοστό θα λάβει το ΠΑΣΟΚ; Αυτό κι αν είναι μυστήριο. Πριν ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας, η ηγεσία του και πολλά στελέχη του πίστευαν ότι μπορεί να φτάσει το 25% ή ακόμη και να το υπερβεί. Μετά οι προσδοκίες έπεσαν. Έκαναν λόγο για 22-23%. Έπειτα ο προβληματισμός κατέβηκε στο 19-21%. Τώρα προσγειώνονται στο 18-19%, ενώ υπάρχουν και δημοσκόποι που το βλέπουν και πιό κάτω, στο 15-17%. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οργίαζαν οι φήμες που ήθελαν το ΠΑΣΟΚ να παλεύει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση. Λογικά, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και το ΠΑΣΟΚ θα καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα κερδίσει την τρίτη θέση σημειώνοντας μάλιστα διψήφιο ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται απο 11-14%. Το ΚΚΕ πιθανολογείται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με το 2009, ενώ οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν και το ποσοστό του κόμματος της Αλέκας Παπαρήγα να είναι διψήφιο. Οι περισσότεροι το τοποθετούν μεταξύ 9 και 11%. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Παν. Καμμένου, λέγεται ότι κινούνται στη ζώνη του 7-9%, ενώ ορισμένοι εκ των δημοσκόπων δεν αποκλείουν να αγγίξει και το 10%. Η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη δύσκολα θα φτάσει το 7% και το πιθανότερο είναι να συγκεντρώσει το 4-6% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Αυτό δεν της εξασφαλίζει σίγουρα την έκτη θέση καθώς 4-6% δίνουν οι δημοσκόποι και στη ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Ένα ακόμη μυστήριο και αίνιγμα είναι τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα τρία κόμματα, τους Οικολόγους Πράσινους, το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ. Τα δύο πρώτα κόμματα οριακά κινούνται πάνω απο το 3%, ενώ το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη οριακά κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή. Τις ελπίδες τις Ντόρας Μπακογιάννη λιγοστεύει ο Στέφανος Μάνος καθώς το κόμμα του (ΔΡΑΣΗ), το τελευταίο διάστημα, αναπτύσσει σημαντική δυναμική και αρκετοί πλέον το τοποθετούν περί το 2%. Τον Στέφ. Μάνο από την άλλη τον «πελεκάει» ο Θ. Τζήμερος, το κόμμα του οποίου (Δημιουργία Ξανά) κινείται κι αυτό στο φιλελεύθερο χώρο, δραστηριοποιείται έντονα στο διαδίκτυο και πιθανώς να κινηθεί κοντά στο 1%. Μεταξύ 1-2% αναμένεται να κινηθούν και η Κοινωνική Συμφωνία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το «ΟΧΙ» των Καζάκη και Παπαθεμελή. Η ΚΟΙΣΥΜ της Λούκας Κατσέλη συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να βρίσκεται πιο κοντά στον αστερισμό του 2%.

Εάν οι δημοσκόποι επαληθευτούν, και τα ποσοστά της κάλπης είναι περίπου τα προαναφερθέντα, τότε τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα. Γιατί έγιναν οι εκλογές; Για να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση ή για να γεμίσουν τα έδρανα της Βουλής απο βουλευτές των μικρών κομμάτων; Η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη έγινε για να κυβερνηθεί πιό αποτελεσματικά η χώρα, ή για δυναμώσουν τα κόμματα του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς και Δεξιάς; Στήσαμε κάλπες εσπευσμένα για να γίνουν πιό γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις ή για να ενδυναμώσουμε τις φωνές που αντιτίθενται σ’ αυτές; Διώξαμε τον Παπανδρέου και παύσαμε τον Παπαδήμο για να γίνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς ή για να μπεί στη Βουλή ο Μιχαλολιάκος της «Χρυσής Αυγής»; Οι εκλογές έγιναν για να δείξουμε στους εταίρους και δανειστές μας ότι θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ ή για να μας αναγκάσουν να φύγουμε μια ώρα νωρίτερα;

Υποτίθεται ότι οι πρόωρες εκλογές έγιναν επειδή έπρεπε να υπάρξει μια Νέα Εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτικής εξουσίας, επιχειρηματικής δράσης και δυνάμεων της κοινωνίας προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση, να ξεφύγει από την ύφεση και να αρχίσει να ψηλαφεί την ανάπτυξη. Αντί γι’ αυτό, και εφόσον δεν υπάρξει δραματική αλλαγή του σκηνικού, οι εκλογές θα αποδειχτεί ότι έγιναν για να μπει σε μεγαλύτερη κρίση το πολιτικό σύστημα. Ξεκινήσαμε για να δούμε ποιά θα ‘ναι η επόμενη κυβέρνηση και καταλήξαμε να κάνουμε λογαριασμούς για τα ποσοστά που θα πάρουν ο Τσίπρας, η Παπαρήγα, ο Καμμένος, ο Κουβέλης και τ’ άλλα παιδιά. Αντί να συζητάμε για τη χημεία των κομμάτων εξουσίας, καλούμαστε να διαβάσουμε τη νέα γεωγραφία της Αριστεράς και της Δεξιάς. Αντί να εξετάζουμε τους όρους μιας γόνιμης μετεκλογικής συνεργασίας του Σαμαρά με τον Βενιζέλο, θα φτάσουμε τη Δευτέρα να τσακωνόμαστε για το αν οι δύο άνδρες θα παραμείνουν στις ηγεσίες των κομμάτων τους η αν πρέπει να ξαναπάμε σε εκλογές τον Ιούνιο.

Δυστυχώς, για τα δύο κόμματα εξουσίας, όπως έστρωσαν έτσι και θα κοιμηθούν. Αυτό το σκοπό του τραγουδιού αποφάσισαν να παίξουν, αυτόν πρέπει και να χορέψουν. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται, και τι κάνουμε, αν ο χορός είναι του Ζαλόγγου. Ας ελπίσουμε και ας φροντίσουμε να είναι η ψήφος μας ο εμβρυουλκός του καινούργιου, που φαίνεται ότι θα γεννήσει η κάλπη και όχι άλλες εξωθεσμικές διαδικασίες. Και, ει δυνατόν, οι ωδίνες του τοκετού να ταλαιπωρήσουν λιγότερο τη μητέρα. Οι Νέες Πραγματικότητες που θα προκύψουν την επομένη των εκλογών δεν θα είναι σίγουρα η καλύτερη «μαμή» για το νέο που γεννιέται. Οι μεγάλες και οι μικρότερες συναινέσεις θα καταστούν αδήριτη ανάγκη προκειμένου οι «σπασμοί» στο σύστημα να είναι υποφερτοί. Ας μην τις πετάξουμε κι αυτές στα σκουπίδια

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Για το μέλλον της Ελλάδας

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

 Τι μέλλον έχει η Ελλάδα; Πολύ εύλογη ερώτηση, με πολύ δύσκολη απάντηση. Ρώτησα προ μηνός μεγάλο επενδυτή, να μου πει τη γνώμη του: Τι μέλλον, μου λέει, μπορεί να έχει μία χώρα, πού οι ίδιοι οι πολίτες της σήκωσαν από τις τράπεζες καταθέσεις κοντά στα 70 δισεκ. ευρώ και τις φυγάδευσαν στο εξωτερικό; Πώς να εμπιστευτεί και να επενδύσει ο ξένος σε μία χώρα που οι ίδιοι οι πολίτες της την φοβούνται και την αρνούνται; Αντίστοιχη περίπου απάντηση πήρα και από τον Έλληνα συνομιλητή μου, ο οποίος μου είπε: Δεν βλέπεις ότι όλες οι οικογένειες παροτρύνουν συνεχώς τα παιδιά τους να σηκωθούν να φύγουν από την Ελλάδα; Και μιλάμε για παιδιά με σπουδές και προδιαγραφές… Σιγά – σιγά δεν θα απομείνει εδώ κανένας άξιος. Σε τι μέλλον λοιπόν να προσβλέπει η χώρα;

 Φαρμακερά ερωτήματα, που δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία, τουλάχιστον όπως έχουν σήμερα τα πράγματα. Είναι προφανές ότι, από κάθε άποψη, οικονομική, κοινωνική και πολιτική, η Ελλάδα τώρα μπαίνει στον σκληρό πυρήνα της κρίσης. Θα αναρωτηθεί ωστόσο κάποιος: Και τι σημαίνει αυτό, δεν υπάρχει αύριο; Δεν υπάρχει προοπτική να περάσει, κάποια στιγμή, σε τροχιά σοβαρών διορθώσεων και προόδου η χώρα; Ασφαλώς και υπάρχει. Απλώς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι χρειάζεται να τηρηθούν δυό - τρείς θεμελιώδεις προϋποθέσεις, εάν επιθυμούμε πράγματι να προσδοκούμε σε μία μεγάλη ανατροπή, σε μια νέα αξιοπρεπή για την Ελλάδα αρχή.

 Η πρώτη προϋπόθεση είναι να κατανοήσουμε ότι η ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια διαλύθηκε. Ότι έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις, ότι έχασαν τη δουλειά τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ότι επενδύσεις δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα, ότι ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος και χρεοκόπησε, ότι λεφτά δεν υπάρχουν, έρχονται με το σταγονόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον, τα πράγματα για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά, για όλους μας, θα είναι δυσκολότερα σε σχέση με όσα ήδη ζήσαμε. Θαύματα δεν γίνονται. Ας έχουμε την αυτογνωσία, για να ξέρουμε τι επιδιώκουμε και σε ποιο χρόνο.

 Η δεύτερη προϋπόθεση είναι, και ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας θα πρέπει επιτέλους να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Όπως αποδεικνύεται και από την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, οι πολιτικοί μας διαχειρίζονται ακόμη τις υποθέσεις και το μέλλον του τόπου, με ανεπίτρεπτη επιπολαιότητα, πρόχειρα, με στενά μικροκομματικά κριτήρια. Λες και δεν συνέβη αυτή η οικονομική κοσμογονία. Ενώ αντιθέτως θα πρέπει να επικοινωνήσουν τις δυσκολίες, τα λάθη που έκαναν, να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, ένα εθνικό οικονομικό πρόγραμμα αυτοπεποίθησης, που θα προβλέπει κίνητρα και πολύ δουλειά.

 Η τρίτη είναι η καταστροφή του προηγούμενου μοντέλου, το οποίο μας έφερε σε αυτή την εξαθλίωση. Η μόνη λύση είναι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού οικονομικού μοντέλου. Τα καταναλωτικά όνειρα τελείωσαν, μαζί με τα φθηνά λεφτά των άλλων. Οι νοοτροπίες και οι συνειδήσεις θα πρέπει να αλλάξουν, αυτό είναι το μέλλον του τόπου. Και είναι ένα θέμα που αφορά εκτός φυσικά από τους πολιτικούς, την ελληνική κοινωνία ολόκληρη.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από τη Δωρίδα.

ΤΑ ΝΕΑ ΑΓΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ έρχονται από την μνημονιακή σύμβαση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας


 Σε αποκαλυπτικό έγγραφο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού που ήρθε στη δημοσιότητα, παρουσιάζονται αναλυτικά τα νέα σκληρά επώδυνα μέτρα που έχουν συμφωνήσει τα δύο κόμματα με τη μνημονιακή σύμβαση που υπέγραψαν και θα αρχίσουν να υλοποιούνται σταδιακά από τον προσεχή Ιούνιο.

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Τέλος Ιουνίου – 2_ τρίμηνο του 2012

 Εκτέλεση Προϋπολογισμού: η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει μείωση 12% κατά μέσο όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιουλίου 2012 και θα επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξεως των 205 εκατ. ευρώ. [τέλος Ιουνίους 2012]

_ Εκτέλεση Προϋπολογισμού - αναθεώρηση των προγραμμάτων δημοσίας δαπάνης: Η
Κυβέρνηση ολοκληρώνει την αναθεώρηση των προγραμμάτων, με σκοπό να προετοιμάσει τα
μέτρα τα οποία θα υιοθετηθούν με τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014. [Ιούνιος 2012]
 _ Εκτέλεση Προϋπολογισμού - αναθεώρηση των προγραμμάτων δημοσίας δαπάνης:
Περαιτέρω εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των
νοσοκομείων, και προσδιορισμός των χρηματικών παροχών προνοίας. [Ιούνιος 2012]

_ Διαχείριση κεφαλαίων και αποκρατικοποιήσεις: H Κυβέρνηση καταργεί (ή τροποποιεί
καταλλήλως) τα υφιστάμενα ειδικά δικαιώματα που παραχωρούνται στο Κράτος μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων (Άρθρο 11, Ν. 3631/2008 περί Στρατηγικών Εταιριών) [2 τρίμηνο 2012]

_ Διαχείριση κεφαλαίων και αποκρατικοποιήσεις: Για να εξασφαλισθεί η έγκαιρη εκκαθάριση των θεμάτων κρατικής ενίσχυσης τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορίες για την (οικονομική) κατάσταση των εντός του 2012 υπό αποκρατικοποίηση στοιχείων, καθώς επίσης και για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης που θα ακολουθηθεί. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Διαχείριση κεφαλαίων και αποκρατικοποιήσεις: Πρώτη φάση δημοσίευσης πλήρης
απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου
Οικονομικών. [μέσα του 2012]

_ Διαχείριση κεφαλαίων και αποκρατικοποιήσεις: Επισπεύδεται η καταχώρηση της
κυριότητας των κρατικών εδαφικών/οικοπεδικών εκτάσεων. Για τον σκοπό αυτό:
* συντάσσεται πλήρης απογραφή περιουσιακών στοιχείων,
* προετοιμάζεται ειδικός νόμος για την αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού,
* αποσαφηνίζεται το καθεστώς χρήσεως γης για τα μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία και/ή τα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα εκτιμηθούν και θα επιλεγούν προς
εκμετάλλευση εντός του 2012. [2_ τρίμηνο 2012]
_ Φορολογική πολιτική: Η Κυβέρνηση θεσπίζει φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων. [Ιούνιος 2012]
_ Φορολογική πολιτική: Η Κυβέρνηση αναθεωρεί τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης
περιουσίας, προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς. [Ιούνιος 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων: Η Κυβέρνηση δημοσιεύει στο διαδίκτυο
μηνιαία στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με χρονική υστέρηση 20 ημερών από το τέλος
εκάστου μήνα. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων: Διενεργούνται έλεγχοι υπηρεσιακής απόδοσης
και αντικαθιστούνται οι διευθυντές που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης. [Ιούνιος 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων: Η κυβέρνηση αντικαθιστά στις εφορίες
τις πληρωμές τοις μετρητοίς και με επιταγές με τραπεζικά εμβάσματα, έτσι ώστε ο χρόνος του
προσωπικού να επικεντρωθεί σε εργασία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας (έλεγχοι,

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων: Ξεκινά η δημοσίευση στο διαδίκτυο βασικών
δείκτών απόδοσης για τις εφορίες. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων – νέο σύστημα Πληροφορικής: Αναμένονται
20 επιπλέον νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως φόρους που παρακρατούνται στην πηγή. [Ιούνιος 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων – φορολογική διοίκηση: Η Κυβέρνηση θα
αναμορφώσει την μονάδα οικονομικών επιθεωρήσεων η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων και σε θέματα διαχείρισης εσόδων [Ιούνιος 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων – φορολογική διοίκηση: Η Κυβέρνησ
 ενεργοποιήσει την διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων [Ιούνιος 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων – φορολογική διοίκηση: Η Κυβέρνηση θα
ζητήσει από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές
Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων
Περιουσιακής Κατάστασης να ελέγξει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων εφοριακών [Ιούνιος 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων – φορολογική διοίκηση: Η Κυβέρνηση θα
θεσπίσει διαδικασίες για την εκ περιτροπής μετακίνηση διευθυντών επί περιοδικής βάσεως
[Ιούνιος 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων – φορολογική διοίκηση: Η Κυβέρνηση θα
βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς [Ιούνιος 2012]

_ Μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση εσόδων: Ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων καταργείται
εξ ολοκλήρου και αντικαθίσταται από απλούστερη νομοθεσία. [Ιούνιος 2012]

_ Τομέας οικονομικής διαχείρισης του Δημοσίου: Δημοσιεύεται σχέδιο για
 εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δημοσίους οργανισμούς μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Η Κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σημειώνει σταθερή πτώση. Τα δεδομένα επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα δημοσιοποιούνται σε μηνιαία βάση με χρονική υστέρηση όχι μεγαλύτερη των 20 ημερών από το τέλος εκάστου μήνα.

_ Τομέας οικονομικής διαχείρισης του Δημοσίου: Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδικασία
δημιουργίας μητρώων δεσμεύσεων, ώστε να καλύψει πλήρως τον προϋπολογισμό επενδύσεων και τουλάχιστον το 70% των φορέων της γενικής κυβέρνησης [Ιούνιος 2012].

_ Τομέας οικονομικής διαχείρισης του Δημοσίου: Η Κυβέρνηση επιβάλλει την
υποχρέωση στους οικονομικούς επιθεωρητές να αναφέρουν τις δεσμεύσεις, μεταξύ άλλων μέσω θέσπισης κυρώσεων σε φορείς που δεν υποβάλουν στοιχεία και υποβολή των επιθεωρητών σε πειθαρχική διαδικασία σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. [Ιούνιος 2012]

_ Εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης: Η Κυβέρνηση εγκαθιδρύει ηλεκτρονικό
αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο συνδέει τη Βάση Δεδομένων Απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Δημόσιες προμήθειες: Η Κυβέρνηση εντοπίζει έναν αριθμό πιθανών τομεακών Κεντρικών
Αρχών Προμηθειών (ΚΑΠ), σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Οι πρώτες ΚΑΠ είναι πλήρως
λειτουργικές και συντονίζονται από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Δημόσιες προμήθειες: Η Κυβέρνηση παρουσιάζει πιλοτική έκδοση του συστήματος
 ηλεκτρονικών προμηθειών [2_ τρίμηνο 2012] _ Δημόσιες προμήθειες: Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του συστήματος των δημοσίων συμβάσεων. Η αναθεώρηση θα αρχίσει από την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης. Ένα πρώτο σχέδιο δράσης για τη μεταρρύθμιση εκπονείται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Δημόσιες προμήθειες: Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μια διεξοδική αναθεώρηση του
συστήματος προσφυγών κατά των διαδικασιών ανάθεσης και προτείνει σχετικό σχέδιο δράσης σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Σύστημα υγείας - διακυβέρνηση: Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας συγκέντρωσης, ο ΕΟΠΥΥεξορθολογίζει τον αριθμό των συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς, έτσι ώστε να μειωθεί η αναλογίαιατρών-ασθενών κοντά στον, πολύ χαμηλότερο, μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Σύστημα υγείας – συνταγογράφηση: Υπουργείο Υγείας και ΦΚΑ υλοποιούν ένααποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης της συνταγογραφικής δραστηριότητας. Καθιερώνεται μία διαδικασία για την τακτική αξιολόγηση των στοιχείων που λαμβάνονται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. [2_ τρίμηνο 2012]

 _ Σύστημα υγείας – συνταγογράφηση: Η Κυβέρνηση παρέχει μηνιαίως ενημέρωση και
προειδοποιήσεις σε κάθε ιατρό σχετικά με τη συνταγογραφική του δραστηριότητα, όταν
παρατηρείται συνταγογράφηση άνω του μέσου όρου των συγκρίσιμων ιατρών, καθώς και όταν παραβαίνει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση.

 _ Σύστημα υγείας – συνταγογράφηση: Επίσης δημοσιεύεται ετήσια έκθεση που καλύπτει: 1) τις ποσότητες και αξίες των συνταγών του κάθε ιατρού, τόσο σε σύγκριση με τους ομοταγείς του, όσο και με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση, 2) τη συνταγογράφηση του κάθε ιατρού για γενόσημα φάρμακα, έναντι των πρωτοτύπων και εντός πατέντας φαρμάκων, και 3) τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Σύστημα υγείας – συνταγογράφηση: Εάν η μηνιαία παρακολούθηση της δαπάνης δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο.

 Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό συνταγογράφησης για κάθε ιατρό, το στόχο του μέσου κόστους συνταγογράφησης ανά ασθενή και, εάν χρειαστεί, οριζόντιες περαιτέρω περικοπές τιμών και περιθωρίων κέρδους και αυξήσεις των συμμετοχών. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Σύστημα υγείας – χρήση γενοσήμων: Η Κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικό για όλα τα δημόσια νοσοκομεία να προμηθεύονται τα φαρμακευτικά προϊόντα ανά δραστική ουσία, κάνοντας χρήση των κεντρικών διαγωνιστικών διαδικασιών που αναπτύσσονται από την ΕΠΥ και υπαγορεύοντας τη συμμόρφωση με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Σύστημα υγείας – χρήση γενοσήμων: Η Κυβέρνηση απλοποιεί τις διοικητικές και νομικές
διαδικασίες για την επιτάχυνση της εισαγωγής στην αγορά φθηνότερων γενόσημων φαρμάκων στη θετική λίστα. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Σύστημα υγείας – μηχανογράφηση: Εισάγονται συστήματα αναλυτικής λογιστικής κόστους
και τακτικής ετήσιας δημοσίευσης ισολογισμού από όλα τα νοσοκομεία. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Σύστημα υγείας – μηχανογράφηση: Γίνεται άμεση τιμολόγηση των συνολικών εξόδων
θεραπείας (το αργότερο εντός 2 μηνών) προς άλλες χώρες της ΕΕ και ιδιωτικές ασφαλιστικές
εταιρείες, για τη θεραπεία αλλοδαπών/κατοίκων εξωτερικού. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Σύστημα υγείας – μηχανογράφηση: Υλοποιείται η είσπραξη των συμμετοχών και η εφαρμογή μηχανισμών που καταπολεμούν τη διαφθορά και εξαλείφουν το φαινόμενο των «ανεπίσημων» πληρωμών στα νοσοκομεία. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Σύστημα υγείας – διακυβέρνηση: Η Κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τη συγκέντρωση όλων των σχετικών με την υγεία διαδικασιών και ευθυνών λήψης αποφάσεων (συμπεριλαμβανόμενων και των δαπανών μισθοδοσίας), υπό το Υπουργείο Υγείας, το αργότερο έως τον Ιούνιο 2012.

_ Σύστημα υγείας – διακυβέρνηση: Όλοι οι άλλοι (πλην ΕΟΠΥΥ και λοιπών ασφαλιστικών
ταμείων) φορείς πρόνοιας/κοινωνικής αρωγής του Υπουργείου Υγείας μετακινούνται στο
Υπουργείο Εργασίας έως τον Ιούνιο 2012.

_ Χρηματοοικονομικός τομέας - ανακεφαλαιοποίηση και ενέργειες εξυγίανσης:
Αποσαφηνίζονται δια νόμου οι υποχρεώσεις όσον αφορά τη διακυβέρνηση, το ρόλο και τις
αρμοδιότητες του Ελληνικού Επικουρικού Κεφαλαίου Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων ,
προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δύναναι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σχετικά με την αποζημίωση των θυμάτων από αυτοκινητιστικά δυστηχήματα, έως το 2_ τρίμηνο του 2012.

_ Αγορά εργασίας - μη μισθολογικό κόστος, αδήλωτη εργασία και εισφοροδιαφυγή:
Διεξάγεται μία ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δομής και των
δραστηριοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι
διορθωτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας που έχει διαπιστωθεί στην προαναφερόμενη αξιολόγηση και θα τεθούν ποσοτικοί στόχοι για τον αριθμό των ελέγχων αδήλωτης εργασίας που πρέπει να εκτελεστούν. [2_ τρίμηνο του 2012].

 _ Αγορά εργασίας - μη μισθολογικό κόστος, αδήλωτη εργασία και εισφοροδιαφυγή: Για
όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την κάρτα εργασίας, καθίσταται υποχρεωτική η ταυτόχρονη
πληρωμή μισθών, παρακρατηθέντων φόρων επί της μισθοδοσίας και κοινωνικών εισφορών με ηλεκτρονικά μέσα. [2_ τρίμηνο του 2012].

_ Νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα: Εφαρμογή του Κεφ. Α Ν. 3919/2011.
Αναφορικά με τα επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται επαναφορά περιορισμών σύμφωνα με τις
αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και του δημόσιου συμφέροντος, η Κυβέρνηση θα περάσει την απαιτούμενη νομοθεσία το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου 2012, κατόπιν
διαβουλεύσεων με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους εκπροσώπους της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

 _ Νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα: Η Κυβέρνηση υιοθετεί σχετική νομοθεσία [2_
τρίμηνο 2012] για την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών φορέων, με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα κάθε επαγγελματικής οργάνωσης οικονομικών και άλλων
στοιχείων.

_ Νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα: H Κυβέρνηση τροποποιεί το Άρθρο 10 του
ΠΔ 100/2010 σχετικά με τη διαδικασία εξουσιοδότησης και ισχυουσών αμοιβών για ενεργειακούς επιθεωρητές, προκειμένου να καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες
ενεργειακού ελέγχου και να αντικατασταθεί η πάγια αμοιβή ανά τετραγωνικό μέτρο με τη μέγιστη αμοιβή. [2_ τρίμηνο 2012]

 _ Νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα: Η Κυβέρνηση παρουσιάζει τα αποτελέσματα
ελέγχου των κανονισμών των επαγγελμάτων προκειμένου να αξιολογηθεί η αιτιολόγηση και η
αναλογικότητα των απαιτήσεων που περιορίζουν κάποιες δραστηριότητες σε παρόχους με
συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα: Η Κυβέρνηση τροποποιεί τους όρους εισδοχής
και επανεισδοχής καθώς και τις προϋποθέσεις άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Πριν το τέλος Ιουνίου 2012 υιοθετείται νομοθεσία για την τροποποίηση ή κατάργηση διατάξεων σχετικά με την τιμολόγηση, την πρόσβαση και την άσκηση επαγγελματικών ή οικονομικών
δραστηριοτήτων που αντίκεινται στο Ν. 3919/2011, το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις
αρχές ανταγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα :
* καταργείται το Άρθρο 42.1 του Νομοθετικού Διατάγματος 3026/1954 σχετικά με την
υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφου για μία σειρά νομικών συναλλαγών,
* καταργούνται τα Άρθρα 92.2 και 92Α του Νομοθετικού Διατάγματος 3026/1954 που
προβλέπουν το ελάχιστο ποσό που οφείλεται σε δικηγόρους που αμείβονται αποκλειστικά για
υπηρεσίες που παρέχουν με έμμισθη εντολή. Το παρόν προβλέπεται με την επιφύλαξη ύπαρξης κανόνων αμοιβής για τους ασκούμενους δικηγόρους.

- Επιχειρηματικό περιβάλλον: Η Κυβέρνηση υιοθετεί πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων για:
* την τροποποίηση το Άρθρο 11 Ν. 3897/2010 προκειμένου α) να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση που προβλέπει το εν λόγω άρθρο μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, β) να καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, όπως προβλέπει το Άρθρο 11 Ν. 3897/2010 και γ) να τροποποιηθεί το Άρθρο 11 του ίδιου νόμου προκειμένου να επιτραπεί σε πολίτες του ΕΟΧ να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα.
* τη διάθεση α) της εισφοράς 0,15% επί της αξίας CIF (κόστος, ασφάλιση και ναύλος) των
αγαθών που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ, β) της εισφοράς 0,5% επί της αξίας όλων των
εισαγομένων εμπορευμάτων (Α.Ν. 788/48 και ο Ν.3883/1958), γ) του μη ανταποδοτικού
τέλους που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και δ) τη διάθεση του μη
ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2_ τρίμηνο 2012]

- Επιχειρηματικό περιβάλλον: Η Κυβέρνηση εκδίδει το προβλεπόμενο ΠΔ για τους
Πιστοποιημένους Επιθεωρητές, ως εφαρμογή του Ν. 3982/2011 περί απλοποίησης της
αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών
πάρκων. [2_ τρίμηνο 2012]

- Επιχειρηματικό περιβάλλον: Ως εφαρμογή του Ν. 4014/2011 για την περιβαλλοντική
αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων η Κυβέρνηση εκδίδει τις προβλεπόμενες ΥΑ για την
περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. [2_ τρίμηνο 2012]

- Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων: Υιοθέτηση του προσχεδίου νόμου εντός του 2 τριμήνου 2012, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης. Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης, από άλλα Κράτη Μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων.

_ Επιχειρηματικό περιβάλλον - κτηματολόγιο: Η Κυβέρνηση υιοθετεί νομοθετικά μέτρα για
τη διαχείριση των βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων. [2_ τρίμηνο 2012]

 _ Eπιβαρύνσεις υπέρ τρίτων: Ο κατάλογος των μη ανταποδοτικών τελών υπέρ τρίτων που
 παρουσιάστηκε στις υπηρεσίες της Επιτροπής το Νοέμβριο του 2011 εξειδικεύεται περαιτέρω με α) τον προσδιορισμό των δικαιούχων, β) τον προσδιορισμό της νομικής βάσης κάθε εισφοράς και γ) την ποσοτικοποίηση των εισφορών που καταβάλλουν οι καταναλωτές υπέρ αυτών των δικαιούχων, με σκοπό τον εξορθολογισμό αυτών των εισφορών και/ή τη διοχέτευση αυτών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. [2_ τρίμηνο 2012])

_ Μεταφορές - λιμένες: Η Κυβέρνηση καθορίζει στρατηγική για την ένταξη των λιμένων στο
 γενικό σύστημα εφοδιασμού και μεταφορών, προσδιορίζοντας τους στόχους, το πεδίο εφαρμογής, τις προτεραιότητες και την κατανομή των πόρων. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Μεταφορές - αεροπορία: Η Κυβέρνηση υποβάλλει έγγραφο πολιτικής, το οποίο θα
προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα συγχωνευθούν σε ομάδες οι περιφερειακοί αερολιμένες, διασφαλίζοντας ότι θα καταστούν οικονομικά βιώσιμοι, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. [2_ τρίμηνο 2012]

 _ Μεταφορές - σιδηρόδρομοι: Η ελληνική ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων θεσπίζει τις
διαδικασίες έκδοσης αδειών και αποφάσεων που επηρεάζουν την άνευ διακρίσεων πρόσβαση σιδηροδρομικών επιχειρήσεων της ΕΕ στις ελληνικές σιδηροδρομικές υποδομές και προσδιορίζει τα στοιχεία αναφοράς για την αποτελεσματικότητα κόστους του υπεύθυνου υποδομών. Όλοι οι χειριστές λαμβάνουν άδειες και πιστοποιητικά ασφαλείας. [2_ τρίμηνο 2012

 _ Ενέργεια - ηλεκτρική: Πιστοποίηση του διαχωρισμένου Διαχειριστή Συστήματος Διανομής
από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Ενέργεια - ηλεκτρική: Η Κυβέρνηση αρχίζει την εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν
την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Ενέργεια - νόμιμα τιμολόγια: Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις
αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές. [2_ τρίμηνο 2012]

_ Ενέργεια - ανανεώσιμες πηγές: Η Κυβέρνηση επιδιώκει την υλοποίηση του προγράμματος
ανανεώσιμων πηγών ενέργειας "Ήλιος", μέσω διευκόλυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης [2_τρίμηνο 2012] και ανάπτυξης συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ για την εξαγωγή ηλιακής
ενέργειας

_ Ενέργεια - ηλεκτρονικές επικοινωνίες: Όσον αφορά το Ψηφιακό Μέρισμα, η Κυβέρνηση
(και/ή η ΕΕΤΤ) επιλύει ζητήματα διασυνοριακού συντονισμού με γειτονικές χώρες και αρχίζει τη διαβούλευση για την τροποποίηση των σχεδίων συχνοτήτων και αναμετάδοσης. [2ο τρίμηνο 2012]

 _ Διαρθρωτικά ταμεία και ταμείο συνοχής: Η Κυβέρνηση δεσμεύει κονδύλια για:

* την ολοκλήρωση ημιτελών έργων που περιλαμβάνονται στην τεκμηρίωση κλεισίματος του
επιχειρησιακού προγράμματος 2000 – 2006 (περίπου €260 εκατ.)
* την ολοκλήρωση της εφαρμογής και του κλεισίματος των έργων του ταμείου συνοχής 2000-
2006,
* την κάλυψη της απαιτούμενης εθνικής συνεισφοράς, συμπεριλαμβανόμενων και των μη
επιλέξιμων δαπανών (π.χ. των εξαγορών γης), στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2007-2013. [2_ τρίμηνο 2012

_ Διαρθρωτικά ταμεία και ταμείο συνοχής. Διαρθρωτικά ταμεία και ταμείο συνοχής: Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης και την
απλούστευση της υλοποίησης των έργων με α) χαρτογράφηση των ευθυνών και κατάργηση των περιττών σταδίων, και β) ενοποίηση των διαχειριστικών ικανοτήτων, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου. [2_ τρίμηνο του 2012]

_ Εκπαιδευτικό σύστημα: Η Κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της
αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και υποβάλει
εξαμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής της. [2_ τρίμηνο του 2012]

 _ Δικαστικό σύστημα: Η Κυβέρνηση παρουσιάζει μια ποιοτική μελέτη σχετικά με τα ποσοστά
ανάκτησης στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με αξιολόγηση των ποσοστών επιτυχίας και της αποτελεσματικότητας των διαφόρων τρόπων εκτέλεσης. [2_ τρίμηνο του 2012]

 _ Δικαστικό σύστημα: Η ομάδα εργασίας που έχει λάβει εντολή αναθεώρησης του Κώδικα
Πολιτικής Δικονομίας, θα προετοιμάσει ένα συνοπτικό έγγραφο προβληματισμού, το οποίο θα
προσδιορίζει τα βασικά θέματα και τα σημεία συμφόρησης κατά το προδικαστικό, το δικαστικό και το εκτελεστικό στάδια των αστικών υποθέσεων και θα παραθέτει προτεινόμενες λύσεις. [2_
τρίμηνο 2012

_ Δικαστικό σύστημα: H Κυβέρνηση θα ψηφίσει ΠΔ το οποίο θα προβλέπει τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση των ειρηνοδικείων [2_ τρίμηνο 2012]

_ Δικαστικό σύστημα: Η Κυβέρνηση εκπονεί μία στρατηγική για την ενεργό προώθηση της
προδικαστικής συνδιαλλαγής, της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας. [2_ τρίμηνο του 2012]

 _ Δικαστικό σύστημα: Από το τέλος Ιουνίου 2012, η Κυβέρνηση ενημερώνει και βελτιώνει
περαιτέρω, κάθε τρίμηνο, το σχέδιο εργασίας ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice) του
Δεκεμβρίου 2011.

_ Δικαστικό σύστημα: Παρουσίαση έως το τέλος Ιουνίου 2012 μελέτης των εκκρεμών μη
φορολογικών υποθέσεων των δικαστηρίων, η οποία θα έχει πραγματοποιηθεί από κοινού με ένα εξωτερικό φορέα εμπειρογνωμόνων.

_ Δικαστικό σύστημα: Μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κατά τουλάχιστον 50
τοις εκατό μέχρι το τέλος Ιούνιου του 2012 - σύμφωνα με το σχέδιο εργασίας

 _ Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Στη συνέχεια, έως τα τέλη Ιουνίου, θα εισάγουμε
μεταρρυθμίσεις για να εξαλείψουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία
εφάπαξ.

 _ Καθιέρωση επιτελικών μονάδων κλειδί. Οι κύριες μονάδες έχουν συσταθεί,
συμπεριλαμβανομένης της μονάδας μεγάλων φορολογούμενων, της μονάδας συλλογής χρεών και του τμήματος ελέγχου. Κοιτώντας μπροστά, η προτεραιότητα μας είναι η οικοδόμηση της παραγωγικής ικανότητας των σχετικών μονάδων. Το 2012, έως το δεύτερο τρίμηνο, θα ολοκληρώσουμε τον διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας ελέγχου της μονάδας μεγάλων φορολογουμένων.

_ Δημοσιονομική αναφορά. (iii) θα επεκτείνουμε τα προσφάτως εγκαταστημένα σε πιλοτική βάση συστήματα πληροφορικής για τη συλλογή με περισσότερες λεπτομέρειες δεδομένων εσόδων και δαπανών από τις οντότητες του γενικού κράτους (το νέο σύστημα θα καλύψει άνω του 90 τοις εκατό των δαπανών έως το τέλος Ιουνίου 2012).

_ Διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων: Προετοιμασία τροποποιήσεων του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εκείνων σε κίνδυνο να μετατραπούν, με τη συνδρομή διεθνών εμπειρογνωμόνων και της ΕΕ/ΕΚΤ/ ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου 2012

_ Προσφορά περιουσιακών στοιχείων για πώληση. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε κάποιες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ορόσημο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως είναι η ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ, ΧΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC και κατά το δεύτερο μισό του έτους προσκλήσεις ενδιαφέροντος για λιμένες, αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό.

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

Ο εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής δικάζεται για ληστεία και οπλοχρησία

Οι εγκληματίες θέλουν να μπουν στην Βουλή και να έχουν ασυλία

Για συνδρομή σε ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, δικάζεται στις 14 Μαΐου 2012, μια εβδομάδα ακριβώς μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο Ηλίας Κασιδιάρης, υπεύθυνος τύπου της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος βουλευτής στο Υπόλοιπο Αττικής.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που ήλθε σε γνώση μας από νομικούς κύκλους που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, ο Κασιδιάρης κατηγορείται ως υπαίτιος του ...
ότι, με πρόθεση παρείχε συνδρομή σε 5 άγνωστους δράστες οι οποίοι ενεργώντας από κοινού πλησίασαν στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου τον παθόντα, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, και αφού αρχικά του επιτέθηκαν με γκλομπ με χτυπήματα σε όλο του το σώμα, στη συνέχεια του κατέφεραν χτύπημα με μαχαίρι στο οπίσθιο τμήμα του δεξιού μηρού και απαίτησαν να τους παραδώσει την αστυνομική του ταυτότητα. Ο ίδιος αρνήθηκε αλλά οι δράστες του την αφαίρεσαν δια της βίας.

Ο κατηγορούμενος Ηλίας Κασιδιάρης, παρείχε στους δράστες το αυτ/τό του, την πινακίδα του οποίου πρόλαβε και σημείωσε αυτόπτης μάρτυρας, καθηγήτρια του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου.”

Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία έφτασε στο όνομα του συγκεκριμένου χρυσαυγίτη, σημερινού υπεύθυνου τύπου αλλά και υποψηφίου βουλευτή! Με το αυτοκίνητο του Κασιδιάρη, δηλαδή, διέφυγαν οι δράστες αμέσως μετά την επίθεση. Οι ίδιοι, αφού επιτέθηκαν στον καθηγητή, φεύγοντας πετούσαν φειγ-βολάν της Χ.Α, όπως αναφέρθηκε επίσης από αυτόπτες μάρτυρες.

Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι την ώρα την εν λόγω επίθεσης, βρισκόταν σε ραντεβού στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, ως ιατρικός επισκέπτης, και ότι το αυτ/το του ήταν παρκαρισμένο στο παρκινγκ του νοσοκομείου, ισχυρισμός , όμως, που καταρρίπτεται κατηγορηματικά από αυτόπτες μάρτυρες.

Έτσι, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση του χώρου της ακροδεξιάς,ένα ακόμα εκλεκτό μέλος της Χρ. Αυγής, μαζί με άλλους πέντε ομοϊδεάτες του, δικάζεται για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, μόλις μια βδομάδα μετά τις εκλογές. Καλό είναι να μάθει ο κόσμος μερικά πράγματα παραπάνω, για αυτούς που μπορεί και να βάλει με τη ψήφο του στην Βουλή των Ελλήνων.
Πηγή: Correspondent


Συνελήφθη για διπλή δολοφονία
υποψήφιος της Χρυσής Αυγής


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής της ασφάλειας Αττικής η διπλή δολοφονία με θύματα τον καθηγητή Αστρολογίας Μιλτιάδη Μουτάφη και την Παρασκευή Γκέζου, ιδιοκτήτρια εταιρίας πώλησης καλλυντικών μέσω Ίντερνετ, που συστεγαζόταν στο ίδιο χώρο με τον αστρολόγο, η οποία έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 2009 στο Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ως δράστης συνελήφθη 36χρονος ιδιοκτήτης καφενείου στον Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου στο χώρο της νύχτας και του υποκόσμου. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 36χρονος είχε βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής και περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδος με το συνδυασμό «Εθνική Συσπείρωση» της Χρυσής Αυγής.

Τα κίνητρα του διπλού εγκλήματος δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί ενώ εξετάζεται η εκδοχή «συμβολαίου θανάτου». Στόχος του δράστη ήταν ο καθηγητής Αστρολογίας, αλλά σκότωσε και τη γυναίκα, που βρισκόταν στον ίδιο χώρο τη μοιραία στιγμή. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα
Πηγή: tvxs.gr

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Ο Δ.Καρανάσος παραμένει στο ΠΑΣΟΚ

Δεν έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Καρανάσος, που ανακοινώθηκε ότι συμμετέχει στη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ της Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη.

 Με δήλωση του που δόθηκε στα ΜΜΕ ο Δ. Καρανάσος τονίζει ότι :

 «Θέλω να δηλώσω ότι κακώς γράφτηκε το όνομά μου  ως μέλος της  Νομαρχιακής Επιτροπής  της Φωκίδας  στο κόμμα  «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ» και ότι ποτέ δεν συνηγόρησα γιαυτό .

Ανήκω  στο ΠΑΣΟΚ  και παραμένω σε αυτό!!!!!»

Περιοδεία Τέρενς Κουίκ στη Φωκίδα μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές


 Περιοδεία στη Φωκίδα θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη 3 Μαϊου ο Εκπρόσωπος του κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ επικεφαλής κλιμακίου και τους υποψήφιους βουλευτές στο Νομό.

 Όπως ανακοίνωσε το κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ η περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος για την διάδοση των θέσεων και του προγράμματος του .

 Τον Τέρενς Κουίκ θα συνοδεύουν οι υποψήφιοι βουλευτές στη Φωκίδα Καραγιάννης Δημήτριος, Κεφαλά Χρυσούλα, και Κουτρούμπας Νικόλαος και άλλα στελέχη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στη Φωκίδα.

 Το πρόγραμμα των επισκέψεων ξεκινά 3/5/2012 και ώρα 17:30 από το ΕΥΠΑΛΙΟ και συνεχίζεται σε ΕΡΑΤΕΙΝΗ - ΛΙΔΩΡΙΚΙ – ΑΜΦΙΣΣΑ - ΙΤΕΑ - ΔΕΣΦΙΝΑ

Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

ΟΣΑ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

Του ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΨΩXΑ


Οι διπλές συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, οι προνοιακές παροχές, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με το νέο κύμα μέτρων του Ιουνίου που έχει ζητήσει η τρόικα, στο πλαίσιο εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου.

Οι κρατικές δαπάνες που προτείνονται για δραστική περιστολή, «φωτογραφίζονται» στην έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία συντάχθηκε κατ’ εντολήν της κυβέρνησης και αναμένεται να αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, μέσα στην εβδομάδα.

Κινούμενο στη λογική ότι «θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγγι», το ΚΕΠΕ καταγράφει τις πιθανές εστίες νέων περικοπών, με στόχο να εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις της έκθεσης πως «τα τελευταία 10 χρόνια ο Προϋπολογισμός διέθεσε 150 δισ. ευρώ για την επιδότηση των συντάξεων», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν στα ταμεία, στο πλαίσιο της νομοθετημένης υποχρέωσης του κράτους να συμμετέχει στην τριμερή χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της παιδείας, όπου επίσης θεωρείται προνομιακό πεδίο για να πέσει μεγάλο ψαλίδι, στην έκθεση του ΚΕΠΕ διαφαίνεται ότι «υπάρχει τεράστια σπατάλη πόρων, εξαιτίας του μικρού αριθμού ωρών διδασκαλίας νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, καθώς και πανεπιστημιακών».

Η προσπάθεια αποψίλωσης των δαπανών και τα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ (περίπου 11,7 δισ. ευρώ) για την επόμενη διετία, επικεντρώνονται στους τομείς της υγείας, της εργασίας, της παιδείας, της άμυνας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο προσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, γίνεται αναφορά σε εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ (αντιστοιχεί σε μέτρα 3,3 δισ. ευρώ) από περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,1 δισ. ευρώ) από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 6,3 δισ. ευρώ) από τη Γενική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων.

Με βάση τις υποδείξεις του ΚΕΠΕ, αλλά και τις κατευθύνσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και της ομάδας δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, η δέσμη μέτρων του Ιουνίου θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους εξής τομείς:

Συντάξεις

Η πρώτη βολή θα αφορά τις διπλές συντάξεις, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 150.000 περιπτώσεις. Τέτοιες συντάξεις -οι οποίες, σημειωτέον, δεν είναι «μαϊμού», αφού έχουν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές- έχουν να κάνουν με γιατρούς του ΕΣΥ (που συμμετέχουν ταυτόχρονα και σε ιδιωτική ασφάλιση), μηχανικούς (ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο), δικηγόρους (Ταμείο Νομικών και διάφορα άλλα ταμεία που απασχολούνται ως νομικοί σύμβουλοι), αλλά και αρκετοί πολιτικοί που συνήθως έχουν κρατήσεις από δύο συνταξιοδοτικούς φορείς.

Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται για τις περιπτώσεις των διπλών συντάξεων είναι δύο: είτε να τεθεί πλαφόν στο ύψος των συντάξεων είτε να ζητηθεί από τους δικαιούχους να διαλέξουν ποια σύνταξη επιθυμούν να λαμβάνουν.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Οι μισθοί αλλά και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 715.000 άτομα, βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας από την πρώτη στιγμή εφαρμογής των μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, μέχρι το 2015 πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων κατά 150.000, με την τρόικα να ζητά να απολυθούν 50.000 μέσα στο 2012.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, αυτή τη στιγμή εργάζονται στο Δημόσιο 49.546 υπάλληλοι ως έκτακτοι και 20.242 με ποικίλες εργασιακές σχέσεις. Ολα δείχνουν πως οι συμβάσεις αυτές δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Ομως, ακόμη και έτσι, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ειδικά μισθολόγια, ακόμη και με πιο μεγάλη περικοπή -όχι 12% αλλά κοντά στο 15%- η μείωση των δαπανών δεν ξεπερνά τα 300-400 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές του ΚΕΠΕ εισηγούνται σειρά μέτρων για να μειωθεί το Δημόσιο, όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση, η αξιολόγηση των υπαλλήλων, αλλά και η άρση της μονιμότητας, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

Λουκέτο σε φορείς

Σημαντικό βάρος των περικοπών θα πέσει στο κλείσιμο φορέων του Δημοσίου και στις απολύσεις του προσωπικού τους, στην κατάργηση αρκετών νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας, καθώς και δεκάδων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, όλες οι προτάσεις συγκλίνουν στο να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης (προσδιορίζεται το ποσό των 40.000 ευρώ ετησίως), αλλά και η περικοπή όλων των φορολογικών απαλλαγών και η μείωση των αμυντικών δαπανών.

Κόβονται κοινωνικά επιδόματα σε 120.000 πολίτες

Χαριστική βολή στο κράτος πρόνοιας, με την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων σε 120.000 πολίτες, φέρνει το νέο κύμα μέτρων του Ιουνίου, το οποίο επεξεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και τρόικα.

Οι αναλυτές του ΚΕΠΕ και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας κινούνται ήδη προς τη μείωση ή και κατάργηση περίπου 90 κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, πολύτεκνων, παραμεθόριου, τοκετού, ΕΚΑΣ, ασθένειας, εργαστικών ατυχημάτων, για βαριές χρόνιες παθήσεις κ.λπ.), τα οποία παίρνουν σήμερα περίπου 240.000 δικαιούχοι. Από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ που δίνονται μέσω του Προϋπολογισμού, θα ψαλιδιστούν ποσά ύψους 3,3-3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων θα γίνει μέσω της επιβολής αυστηρών κριτηρίων, τα οποία αφορούν την καθιέρωση οικογενειακού εισοδήματος (όχι μεγαλύτερου των 6.000 ευρώ ετησίως) και την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας (δηλαδή να μην υπάρχουν καταθέσεις και ακίνητα στην κατοχή του δικαιούχου). Μεγάλη «σφαγή» θα γίνει και στα επιδόματα ανεργίας, τόσο σε ό,τι αφορά τα ποσά όσο και τον αριθμό των δικαιούχων. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας. Μεταξύ των κριτηρίων θα περιληφθούν τυχόν εισοδήματα από ενοίκια, έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες ή ακόμη και η αξία των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του ο άνεργος

Η ¨ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ¨ ΦΩΚΙΔΑΣ συγκρότησε 10μελή Νομαρχιακή Επιτροπή

Δεκαμελή Νομαρχιακή Επιτροπή , συγκρότησε στη Φωκίδα το κόμμα ¨Κοινωνικής Συμφωνίας¨ της Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη.

Τα περισσότερα από τα στελέχη της 10μελούς αυτής επιτροπής είναι πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τα 10 μέλη που αποτελούν τη Νομαρχιακή Επιτροπή είναι:

1. Γραμματίκα Δέσποινα - επιχειρηματίας, υποψήφια βουλευτής Φωκίδας
2. Δρακάκης Γεώργιος - μηχανικός πληροφορικής, πρώην μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Δ.Σ. Άμφισσας
3. Δημητρακοπούλου Γεωργία - φοιτήτρια Νομικής
4. Καραχάλιος Κωνσταντίνος - άνεργος
5. Καρανάσος Δημήτριος - επιχειρηματίας, Συνδικαλιστής
6. Κατσούδας Αθανάσιος - Συνταξιούχος, πρώην μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Φωκίδας
7. Ντουμάζος Ελευθέριος - συνταξιούχος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
8. Πανουργιάς Σωτήριος - Μηχανικός, πρώην Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ευπαλίου
9. Πέτρου Γεώργιος - Δημόσιος Υπάλληλος
10. Πέτρου Νικόλαος - επιχειρηματίας, πρώην Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Φωκίδας, υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας

Η ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Δήμου Δωρίδας από ενδιαφερόμενους

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση Αιγιαλού και Παραλίας στο Δήμο Δωρίδας,( μη δικαιούχοι απευθείας παραχώρησης) για το έτος 2012 , πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μέχρι και της 14 Μαΐου 2012 ,ημέρα Δευτέρα , κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες , προκειμένου να προσδιορίσει [ο Δήμος] τους προς παραχώρηση χώρους και προγραμματίσει την διεξαγωγή των προβλεπόμενων Διαγωνισμών.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ράπτης οι αιτήσεις θα αναφέρονται στην παραχώρηση συγκεκριμένου Κοινόχρηστου χώρου Αιγιαλού και Παραλίας στη Δωρίδα, για την ανάπτυξη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων [ξαπλώστρες ,ομπρέλες ,θαλάσσια σπορ κτλ.

 Οι αιτούμενοι προς παραχώρηση χώροι πρέπει να πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις της ΚΥΑ 1038460/2439/Β0010/15-4-2009 και του Ν. 2971/19-12-2001 και οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι και την ως άνω ημερομηνία, στους Εκπροσώπους ή Προέδρους των οικείων Τοπικών Κοινοτήτων .

 Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν την αίτηση των ενδιαφερομένων είναι
τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο θα εντοπίζεται και θα προσδιορίζεται ευχερώς και ευκρινώς ο αιτούμενος χώρος στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωγραφικής/οικιστικής περιοχής

 Επίσης οι Εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και τα Τοπικά Συμβούλια- διά των Προέδρων τους- θα διαβιβάσουν /καταθέσουν , μέχρι 21 Μαΐου 2012 στις Υπηρεσίες του Δήμου , τις Αιτήσεις των ενδιαφερομένων , προκειμένου να παραπεμφθούν αρμοδίως στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με τις Αιτήσεις οι Εκπρόσωποι και τα Τοπικά Συμβούλια θα συνυποβάλλουν –με ιδιαίτερο έγγραφο – την άποψή τους [έκφραση γνώμης] για το πλήθος και την θέση των χώρων της κοινότητάς των , που επιθυμούν να παραχωρηθούν/δημοπρατηθούν στα όρια της τοπικής κοινότητας της ευθύνης τους , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία .

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Ομιλίες υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

Τις προεκλογικές εκδηλώσεις, με περιοδείες και ομιλίες της τελευταίας εβδομάδας πριν τις εκλογές στη Φωκίδα, ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ για τους υποψήφιους βουλευτές του.

Το πρόγραμμά  έχει ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ: 30 Απριλίου
Ώρα 7 μμ περιοδεία στο Ευπάλιο
Ώρα 8.30 μμ ομιλία στον Μαραθιά

ΤΕΤΑΡΤΗ: 2 Απριλίου
Ώρα 6 μμ περιοδεία σε Αμυγδαλιά-Μαλανδρίνο-Πεντάπολη
Ωρα 8.30 μμ ομιλία στο Λιδορίκι΄

ΠΕΜΠΤΗ: 3 Απριλίου
Ώρα 6.00 μμ περιοδεία στο Γαλαξίδι
Ώρα 8.00 μμ ομιλία στο Κυριακοπούλειο Ιτέας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 4 Απριλίου
Ώρα 7 μμ Κεντρική ομιλία Άμφισσας Αίθουσα Δημ. Συμβουλίου Άμφισσας
Κεντρικός ομιλητής ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης
Την ομιλία θα χαιρετήσουν και οι υποψήφιοι βουλευτές

Ο Δ.Δωρίδας στηρίζει τον αγώνα ΔΟΛΙΧΟ

Ένας νέος αγώνας υπεραποστάσεως από Δελφούς σε Ολυμπία
Στις 4, 5 και 6 Μαΐου ημέρα Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή πρόκειται να διεξαχθεί ο διεθνής αγώνας υπεραποστάσεως με την ονομασία ΔΟΛΙΧΟΣ. Ένας νέος αγώνας, μια ιδέα και μια πρωτοβουλία ομάδας ανθρώπων που θέλησαν να δημιουργήσουν μία νέα διαδρομή, σε ένα κομμάτι της Ελλάδας άγνωστο στους δρόμους υπεραποστάσεων και με κυρίαρχο στοιχείο τα δύο μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τους ΔΕΛΦΟΥΣ στην εκκίνηση και την ΟΛΥΜΠΙΑ στον τερματισμό.

Η διαδρομή έχει απόσταση 255χμ και το χρονικό όριο κάλυψης της είναι 43 ώρες, με 60% ορεινούς χωματόδρομους και 40% δρόμους αγροτικούς με άσφαλτο ή χωρίς. Ο αγώνας αυτός θεωρείται πολύ σημαντικό γεγονός στο χώρο των υπεραποστάσεων τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Οι αθλητές θα διέλθουν από τον Δήμο Δωρίδος ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή. Εκκίνηση στις 4/5/2012 ημέρα Παρασκευή ώρα 18:00 μπροστά από τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στην συνέχεια ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Άμφισσας – Ναύπακτου θα περάσουν από την Ερατεινή, την Τολοφώνα, τον όρμο του Αγίου Νικολάου, την Γλυφάδα, τον Μαραθιά το Μοναστηράκι και τη Μανάγουλη και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τη Ναύπακτο.

Ο Δήμος Δωρίδος στηρίζει την προσπάθεια των αθλητών και σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή θα παρέχει υλικοτεχνική υποδομή για να στελεχώσει 5 σταθμούς τροφοδοσίας των Αθλητών.

 Οι σταθμοί θα βρίσκονται στην Ερατεινή, τον Άγιο Νικόλαο, τη Σπηλιά, τον Μαραθιά και το Μοναστηράκι και θα λειτουργούν συνεχώς από τις εννέα το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις έξι το πρωί του Σαββάτο, όπου και θα ολοκληρωθεί η διέλευση των αθλητών από το Δήμο Δωρίδος.

Ο Δήμος και οι δημότες μαζί, στηρίξουμε τόσο υλικά αλλά κυρίως ηθικά τους αθλητές στην υπερπροσπάθειά τους. Ζητάμε να ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό με τη σειρά σας όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εθελοντικά στην υποστήριξη του αγώνα στο info@dorida.gr.

Πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.doliho.gr

Παραιτήθηκε το μέλος της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Φωκίδας Γιώργος Δρακάκης


Την παραίτηση του , μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Φωκίδας , αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλε με επιστολή του στο Γραμματέα του Κινήματος ο Γιώργος Δρακάκης.

Στην επιστολή του ο Δρακάκης, εκφράζει την απογοήτευσή του για την πορεία που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τα αρχικά του οράματα, αφήνοντας μάλιστα αιχμηρές αιχμές για ¨παρασιτισμό¨ και ¨κομματικοδίαιτα ¨στελέχη που επιβαρύνουν τον τόπο και τη χώρα.

Ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του Γιώργου Δρακάκη έχει ως εξής:

Αγαπητέ Γραμματέα,

Μετά από πολλή περίσκεψη και διάλογο με τον εαυτό μου οδηγούμαι στην απόφαση παραίτησης από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Φωκίδας, στην οποία παρέμεινα μετά τις μαζικές παραιτήσεις συναδέλφων μου εδώ κι εβδομάδες.

Κοιτάζω γύρω μου και διαπιστώνω ότι δεν υπάρχουν πολλά ευχάριστα πράγματα να θυμηθώ. Και το χειρότερο: δεν υπάρχει κανείς να μοιραστώ μαζί του αυτό το συναίσθημα. Προσωπικά προσπάθησα να αποφευχθεί αυτή η μοναξιά αλλά δεν έλαβα καμία στήριξη, τίποτα που να με αποτρέψει από την απογοήτευση και την διαπίστωση της διάλυσης αυτού του φορέα.

Διαπιστώνω καθημερινά ότι ο κομματικός μηχανισμός και κατ’ επέκταση η Νομαρχιακή Επιτροπή, αντί να παράγει πολιτική, κατέληξε να χρησιμοποιείται σαν παραμάγαζο εκλογικού μηχανισμού και σαν μέσο διατήρησης της εξουσίας και της καρέκλας, αυτών που το μόνο που γνωρίζουν είναι να λειτουργούν παρασιτικά και κομματικοδίαιτα, επιβαρύνοντας τον τόπο και την χώρα.

Ήρθα στο ΠΑΣΟΚ με την πεποίθηση ότι θα αγωνιστώ για μια Ελλάδα όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον Έλληνα πολίτη χωρίς ξένες εξαρτήσεις και επεμβάσεις και κυρίως χωρίς εκμεταλλεύσεις.

Προσέγγισα με ελευθερία ένα κίνημα που το κοινωνικό του προφίλ βασιζόταν σε μια πραγματικά ελεύθερη ιδεολογία και φυσιογνωμία. Με ελπίδες, όραμα, εθνική υπερηφάνεια, εθνική κυριαρχία, οικονομία, πρόνοια, παιδεία και κυρίως αξιοπρέπεια.

Και αντί γι΄ αυτά βρίσκομαι αντιμέτωπος μαζί με το σύνολο του Ελληνικού λαού με την συρρίκνωση των εισοδημάτων, την ανεργία, την καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, την κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, την διεύρυνση της ύφεσης στην αγορά, την κατάλυση του κοινωνικού κράτους.

Από πολύ νωρίς είδα ότι αυτό το κόμμα δεν υφίστανται πλέον, αλλά δεν είναι στον χαρακτήρα μου να εγκαταλείπω. Τώρα όμως βλέπω ότι δεν είμαι εγώ που εγκαταλείπω αλλά το ίδιο αυτό μόρφωμα, που εξακολουθεί να λέγεται ΠΑΣΟΚ καταχρηστικά, έχει εγκαταλείψει προ πολλού κάθε τι σημαντικό και κυρίως κάθε τι αληθινό.

Δεν προτίθεμαι να γίνω θεατής της αγωνιώδους προσπάθειας ανάνηψης ενός φαντάσματος που αφού δημιούργησε βαθύ ρήγμα στην κοινωνία, οδηγεί σε βαθιά ιδεολογική και πολιτική ήττα όλο τον χώρο. Αρνούμαι να συμμετέχω σε πράξεις μη δημοκρατικές, μη ελεύθερες και μη έντιμες πολιτικά. Και μη πατριωτικές.

Οι τελευταίες πολιτικές τακτικές με αναγκάζουν να σας υποβάλλω την παραίτησή μου, από μέλος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας, με την προσωπική βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον έχασε ιδεολογικά και την στοιχειώδη εσωτερική δημοκρατία.

Η χώρα χρειάζεται ένα γνήσια σοσιαλιστικό και πατριωτικό φορέα που θα δώσει διέξοδο και λύσεις, με σεβασμό στο λαό και στις ανάγκες του, που θα δώσει ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό όραμα με κινηματικά χαρακτηριστικά.

Θα το βρω αυτό το όραμα, γιατί δηλώνω «παρών» και στην προσπάθεια και στον αγώνα και στις εκλογές.

Γεώργιος Δρακάκης
Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Φωκίδας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δελφών


ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, των ομιλιών και των επισκέψεων των υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Φωκίδας,  Ασπασίας Μανδρέκα,  Κωνσταντίνου Παπαθανασίου και Αναστάσιου Φλώρου, ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή της Ν.Δ:

 Τρίτη 1η Μαίου 2012 : Ομιλία του  Βασίλη Μιχαλολιάκου Δημάρχου Πειραιά στο Παρθεναγωγείο Γαλαξιδίου στις 20.30.

Θα χαιρετίσουν την εκδήλωση οι τρεις υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας .

Τετάρτη 2 Μαίου 2012: Οι υποψήφιοι βουλευτές θα επισκεφθούν την πλατεία του Ευπάλίου στις 19:45 όπου θα παραθέσουν ομιλία και θα ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό.

Πέμπτη 3 Μαίου 2012 : Οι τρεις υποψήφιοι βουλευτές θα μιλήσουν στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών στην πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα στις 21:00.

Παρασκευή 4 Μαίου 2012 : Στο Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας θα μιλήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις 9 το βράδυ.

Η Αναγέννηση κέρδισε 2-3 τις Ελπίδες εξασφαλίζοντας μαθηματικά την άνοδο

Του  Τάσου Τσόλκα
 Η Αναγέννηση Βουνιχώρας κερδίζοντας με 2  -  3 μέσα στην Άμφισσα τις Ελπίδες εξασφάλισαν και μαθηματικά την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία.

 Στον άλλον αγώνα η Οιάνθη Γαλαξιδίου κέρδισε εύκολα με 4  -  0 την Ακαδημία ΄94.

Ελπίδες - Αναγέννηση Βουνιχώρας      2  -  3
Οιάνθη Γαλαξιδίου  -  Ακαδημία 94      4  -  0
Ρεπό:  Κρισσαίος Χρισσού

 Έτσι μία αγωνιστική πριν το τέλος η Οιάνθη Γαλαξιδίου , η Αναγέννηση Βουνιχώρας και ο Κρισσαίος Χρισσού κατέλαβαν τις τρείς προνομιούχες θέσεις και ανεβαίνουν κατηγορία.    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ    9η αγωνιστική

1. Οιάνθη Γαλαξιδίου                     24

2. Αναγέννηση Βουνιχώρας        16

3. Κρισσαίος Χρισσού                    15

4. Ελπίδες  Άμφισσας                      10

5. Ακαδημία ΄94                                   3

 Στην τελευταία αγωνιστική , που θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές, θα γίνουν οι αγώνες

Αναγέννηση Βουνιχώρας - Ακαδημία 94
Κρισσαίος Χρισσού - Οιάνθη Γαλαξιδίου
Ρεπό:  Ελπίδες

Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

¨Εκστρατεία¨καθαριότητας Κροκυλιωτών

Ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Κροκυλιώτες κάνει ο Πρόεδρος του χωριού Δημήτρης Μπαρμπούτης, να καθαρίσουν από άγρια χόρτα τις περιουσίες τους που βρίσκονται μέσα στον οικισμό, εν όψει καλοκαιριού ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από πυρκαγιές.

Στην ανοιχτή επιστολή του ο Πρόεδρος επισημαίνει :

Είναι η πρώτη φορά που καλώ και προσκαλώ όλους τους χωριανούς μου να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μου και να καθαρίσουν τις περιουσίες τους εντός του Οικισμού από χόρτα, βάτα, γκουρπένια, εγκαταλειμμένα καρποφόρα δένδρα που μαζί με τα βάτα, έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα καλώδια της ΔΕΗ.

Η κατάσταση σε ορισμένα σημεία είναι πραγματική ζούγκλα. Σε αυτό το διάστημα , προσπαθώ να δώσω τον χρόνο και να τονίσω την ανάγκη για ένα όμορφο Κροκύλειο, την αξιοποίηση της περιουσία σας και πάνω από όλα, την ασφάλεια των περιουσιών μας και πολύ περισσότερο της ίδιας μας της ζωής σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Κοινότητα - Δήμος & Πυροσβεστική, έχουμε θέση σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια του Χωριού και τις ανθρώπινες ζωές. Για τον λόγο αυτό όλοι θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, που τελικά είναι υποχρέωση του καθενός μας ξεχωριστά,
Αρκεί να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία για να μην φτάσουμε να ζήσουμε καταστροφές που κανείς μας δεν θα ήθελε.

 Γι αυτό καθαρίστε οικόπεδα – χωράφια – κήπους & εγκαταλειμμένα σπίτια.

 Σε διαφορετική περίπτωση, Κοινότητα και Δήμος θα κάνουν πράξη των αρμοδιοτήτων τους και των δυνατοτήτων που τους παρέχει ο Νόμος για την ασφάλεια του Χωριού.

 Πιστεύω ότι, δεν θα υπάρξει Κροκυλιώτης που θα μας φέρει σε τέτοια δύσκολη θέση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Τ.Κ. ΚΡΟΚΥΛΕΙΟΥ
Πληροφορίες τηλ. 6946977060

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Η πραγματικότητα την οποία αποφεύγουν να περιγράψουν τα κόμματα

Του Π.Κ. Ιωακειμίδη *

Όλα τα κόμματα και κυρίως τα δύο μεγαλύτερα διατείνονται ότι θέλουν να πουν «όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό» για τις προοπτικές της χώρας, το Μνημόνιο (δανειακή σύμβαση), τις προκλήσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει και, κυρίως, πώς θα βγει η χώρα από τη δεινή κρίση στην οποία βρίσκεται. Όντως, είναι τώρα η στιγμή να αρθεί ίσως μια βασική αντίφαση που χαρακτηρίζει το εκλογικό σώμα και την ελληνική κοινωνία.

Η αντίφαση έγκειται στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει (όπως πιστοποιούν διαδοχικές δημοσκοπήσεις) η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ/ευρωζώνη ως πλήρες μέλος. Παράλληλα όμως η ίδια πλειοψηφία τάσσεται ολοκληρωτικά εναντίον της δανειακής σύμβασης (και του Μνημονίου) και τα μέτρα που συνεπάγονται για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. (Εδώ έχουμε ένα τυπικό σύνδρομο «γνωστικής ασυμφωνίας» - cognitive dissonance).

Επιπλέον, τμήμα των πολιτών που στηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ εμφανίζεται πρόθυμο να ψηφίσει κόμματα οι θέσεις των οποίων άμεσα ή έμμεσα οδηγούν τη χώρα εκτός ευρώ. Έτσι μπορεί να προκύψει έξοδος της χώρας από το ευρώ (και κατά την άποψή μου, από την ΕΕ συνολικά), όχι ως αποτέλεσμα ορθολογικά συνειδητών επιλογών αλλά εξαιτίας «ατυχήματος», όπως άλλωστε έχει γίνει πολλές φορές στην Ιστορία, ελληνική και παγκόσμια.

Εδώ έγκειται η βασική ευθύνη των κομμάτων που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Να εξηγήσουν λέγοντας όλη την αλήθεια στο εκλογικό σώμα ότι η θέση υπέρ της συμμετοχής στο ευρώ και καθολικά εναντίον του Μνημονίου συνιστά αντίφαση, οι δύο στόχοι δεν συμβιβάζονται.
Η παραμονή στο ευρώ σημαίνει εφαρμογή του Μνημονίου, εφαρμογή δηλαδή πρωτίστως των διαρθρωτικών αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό κράτους, διοίκησης, οικονομίας, κοινωνίας. Με άλλα λόγια, τα κόμματα που ψήφισαν τη δανειακή σύμβαση πρέπει να υπεραμυνθούν των επιλογών τους, να υπερασπισθούν το Μνημόνιο (όχι κατ' ανάγκην την πολιτική λιτότητας) ως προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο με κάπως πειστικό τρόπο. Επιχειρούν με μισόλογα, υπεκφυγές, συγκεχυμένο λόγο να παρακάμψουν το θέμα και έτσι να συντηρήσουν την κραυγαλέα αντίφαση.

Με απλά λόγια δεν υπεραμύνονται των επιλογών τους, δεν υπερασπίζονται καθαρά, ευθέως και απροσχημάτιστα τα μέτρα που η εφαρμογή του Μνημονίου συνεπάγεται, λες και ντρέπονται να κάνουν κάτι τέτοιο (αλλά δεν ντρέπονται να γεμίζουν τα ψηφοδέλτιά τους με απίθανους γραφικούς τύπους, ως τους πλέον κατάλληλους, φαίνεται, για να προωθήσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να διαχειρισθούν την οικονομική κρίση. Έλεος!).

Φυσικά ο καθένας μπορεί να κατανοήσει τις δυσκολίες - πολιτικές και ιδεολογικές ίσως - υπεράσπισης του Μνημονίου. Αλλά εδώ έγκειται η πρόκληση της πολιτικής: να προβάλει τα πειστικά επιχειρήματα για να άρει τις αντιφάσεις και να διαμορφώσει μια νέα σύνθεση για την επίτευξη του κοινού καλού. Χωρίς αυτή τη νέα αναγκαία σύνθεση η χώρα θα βρεθεί σύντομα - φοβάμαι - σε αδιέξοδα υπαρξιακής εμβέλειας.

Η προσφυγή στο Μνημόνιο, η προσφυγή δηλαδή στην υποστήριξη ΕΕ και ΔΝΤ - τρόικας, για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, μπορεί να μην ήταν αναπόφευκτη. Κατέστη αναπόφευκτη από τη στιγμή που έχοντας εκτοξεύσει το χρέος μας σε δυσθεώρητα ύψη, φροντίσαμε επίσης με πράξεις, παραλείψεις και τον λόγο μας να αποκλεισθούμε από τις διεθνείς αγορές χρήματος. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί επομένως το Μνημόνιο με τη μορφή και το περιεχόμενο που αρχικά έλαβε. Αλλά από τη στιγμή που κατέστη αναγκαίο, έχει καταστεί επίσης, είτε μας αρέσει είτε όχι, μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Όλα τα άλλα είναι απλώς «λόγια, λόγια, λόγια»...

Πάντως, και αν ακόμη είχαμε αποφύγει το συγκεκριμένο Μνημόνιο, δεν θα μπορούσαμε με κανένα τρόπο να αποφύγουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και, κυρίως, τις διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν θα μπορούσαμε δηλαδή να συνεχίσουμε «να ζούμε στον κόσμο μας» με δανεικά, με ένα διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό κρατικό σύστημα και μια οικονομία που έχανε συνεχώς και σταθερά σε ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα. Τις αλλαγές θα τις είχε επιβάλει η ΕΕ (δεν θα τις είχαν επιβάλει κατά κάποιο τρόπο οι αγορές). Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας έχει σημασία καθώς μια λαϊκιστική προσέγγιση υπονοεί ότι θα μπορούσαμε (και ακόμη μπορούμε) να αποφύγουμε το σύνολο των μεταρρυθμίσεων ή, ακόμη, και να επιστρέψουμε «στα ίδια».

Η αναγνώριση της αναγκαιότητας του Μνημονίου δεν σημαίνει κατ' ανάγκην αναγνώριση των κοινωνικών αδικιών, που έχουν προκύψει κυρίως ως αποτέλεσμα της αδυναμίας προώθησης εναλλακτικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ούτε αναιρούν το αίτημα για επιθετική αναπτυξιακή στρατηγική (αίτημα που λαμβάνει πανευρωπαϊκή διάσταση) αλλά και την ανάγκη για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής και αφήγησης για το μέλλον της χώρας.

* Ο Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ, αρθρογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Δωρίδας συνεδριάζει τη Δευτέρα στο Ευπάλιο

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου στις 2:30 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ευπαλίου θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δωρίδας .

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα συζητηθούν είναι :

1ο: ‘Εγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών της Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων του Δήμου Δωρίδος, έτους 2012.
2ο: ‘Εγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου του Δήμου Δωρίδος, έτους 2012.
3ο: ‘Εγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου του Δήμου Δωρίδος, έτους 2012.
4ο: ‘Εγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμός όρων πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών της Δημοτικής Ενότητας Τολοφώνος του Δήμου Δωρίδος, έτους 2012.
5ο: Ορισμός δικηγόρων.
Η σύνθεση της οικονομικής Επιτροπής αποτελείται από τους :

1. Αντωνόπουλο Κωνσταντίνο
2. Καραχάλιο Δημήτριο
3. Κοκμοτό Αθανάσιο
4. Χαραλάμπους Εμμανουήλ
5. Κουτσούμπα Κωνσταντίνο
6. Τριανταφύλλου Χρήστο

Αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής:
1. Γκόλφης Γεώργιος
2. Ευσταθίου Ανδρέας
3. Φλετούρης Κωνσταντίνος
4. Γιαννόπουλος Αντώνιος
5. Μήτρου – Θεοχάρη Βάγια