Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

ΤΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ Ανθρωπογεωγραφία και επαγγέλματα

Του Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει ξεκινήσει και τα
κόμματα έχουν παρουσιάσει τις οριστικές λίστες με τους υποψηφίους βουλευτές τους στη Φωκίδα.
Πολλά δεν κατόρθωσαν να συμπληρώσουν τριάδα, ενώ υπήρξε και «εμφύλιος πόλεμος» για την συμμετοχή ή μη κάποιου υποψηφίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά οι δικηγόροι υποψήφιοι δεν έχουν τον πρώτο λόγο (μόνο ένας ασκεί το επάγγελμα) και την πρώτη θέση με 22%κατέλαβαν οι συνταξιούχοι !

Οι περισσότεροι υποψήφιοι , το 55% , κατάγονται από την Παρνασσίδα, το 20% από την Δωρίδα και οι υπόλοιποι έλκουν την καταγωγή τους εκτός Φωκίδας.

ΠΑΣΟΚ
Αναγνωστόπουλος Λουκάς  , Επιχειρηματίας, (Δελφούς)
Παπαθανάση  Αφροδίτη, Οικονομολόγος, (Άμφισσα)
Τσιλίκης  Χρήστος  , Συν/χος Δάσκαλος, Αντιδήμαρχος Δωρίδας (Σώταινα)


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μανδρέκα  Ασπασία , Δικηγόρος (Ιτέα)
Παπαθανασίου  Κωνσταντίνος, Οικονομολόγος (Άμφισσα)
Φλώρος  Αναστάσιος ,  Συν/χος Εκπαιδευτικός  (Κόκκινος)

ΚΚΕ
Ιωσηφίδης  Γιώργος, Εργάτης Μεταλλείων, Δημοτικός Σύμβουλος Δελφών,  (Άμφισσα)
Τριανταφύλλου  Χρήστος,  Ιχθυολόγος - Επιχειρηματίας  (Ευπάλιο)
Τσελές Δρόσος,  Μηχανικός , Δημοτικός Σύμβουλος Δελφών (Ιτέα)


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Κεφαλά Χρυσούλα,   Δρ.Κοινωνιολογίας/Ιστορικός-Αρχαιολόγος(Αμφισσα)
Καραγιάννης  Δημήτριος,   Αστυνομικός (Άμφισσα)
Κουτρούμπας  Νικόλαος,  Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ (Καστέλια)


ΣΥΡΙΖΑ
Ηλιοπούλου Πολυξένη, Ελεύθερος επαγγελματίας (Μοναστηράκι)
Κουτσούκος Νικόλαος, Συνταξιούχος ΟΤΕ (Ιτέα )
Τζίντζηρας Ευστάθιος, Ξενοδοχοϋπάλληλος (Άμφισσα)

ΛΑΟΣ
Γεωργίου Άννα – Χριστίνα του Γεωργίου
Γιαννικούλης Χρήστος του Κων/νου ,Αξιωματικός ε.α (Άμφισσα)
Κουτσογιάννη  Μαρία του Κων/νου


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ζαφειροπούλου  Μαγδαληνή , Συν/χος Εκπαιδευτικός (Κλήμα Ευπαλίου)
Χατζηθωμά  Μαρία,  Επιχειρηματίας (Γαλαξίδι)


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Γιουρούση  Μαρία  , Εκπαιδευτικός (Ιτέα)
Ευσταθίου  Κωνσταντίνος  , Φυσικοθεραπευτής (Καστράκι)


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Μακρής  Παναγιώτης
Παπανικολάου  Κωνσταντίνος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Λέκκος Ευθύμιος, Δικηγόρος  (Ιτέα-Πάνορμος)


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Αντωνίου Γιώτα (Άμφισσα)
Γραμματίκα Δέσποινα (Γαλαξίδι)
Πέτρου Νίκος , Ελεύθερος επαγγελματίας (Λιδωρίκι)


ΔΡΑΣΗ (Στέφανου Μάνου)
Βουλγαρέλη Κυριακή - Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης
Κουτσοβούλου Μαρία - Καθηγήτρια Πανεπιστημίου
Σιάμα Παρασκευή - Έμπορος


ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Παπαποστόλου  Αναστασία του Δημοσθένη, μηχανικός, (Μοναστηράκι)
Τσουκαλάς Κωνσταντίνος του Μελετίου, ιδ. υπάλληλος
Χήτα  Μελίνα του Σωτηρίου, μηχανικός


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 
Γεραντώνης Χρήστος του Γεωργίου , Αξιωματικός ε.α (Μανάγουλη)
Καραΐνδρος Σπυρίδων του Γεωργίου, εκπαιδευτικός (Διχώρι)
Λεοντίου Ευστάθιος του Γεωργίου, αξιωματικός ε.α (Δεσφίνα)

ΚΚΕ(μ-λ) & Μ-Λ ΚΚΕ.

Μπούκη Ευαγγελία  του Γεωργίου
Παπαδοπούλου Σωτηρία του Αναστασίου


ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ (Βασίλης Λεβέντης)

Σιδέρης Στέφανος  του Νικολάου
Χούτου Ευτυχία του Δημητρίου


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (Τροτσκιστές)
Καλλιακούδας Ιωάννης του Παναγιώτη

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηλιάδης Μιχάλης

Δημιουργία, ξανά
Δημητριάδης Δημήτριος


ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μαρκάτος Χαράλαμπος , δημοσιογράφος

Στελέχη του κόμματος ¨Δημιουργία,ξανά¨ την Κυριακή απόγευμα στην Άμφισσα

Την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 6 μ.μ, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της Άμφισσας, θα γίνει Ανοιχτή Συζήτηση με τους πολίτες της Φωκίδας, με ομιλητές την Υποψήφια Βουλευτή της Φωκίδας με τη Δημιουργία,Ξανά!, Χριστίνα Παυλίδου, τον Γιάννη Σιάτρα, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, τη Ράνια Σιόρεντα, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής και τον Ορέστη Αφορδακό, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος.

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Σεισμός 4,5 R στο Σκάλωμα Ευπαλίου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4.5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, είχαμε στις 1:30 το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά  στο Σκάλωμα Ευπαλίου .
Έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή Δωρίδας , Ναυπακτίας και Αχαΐας, εξαιτίας του μικρού εστιακού της βάθους που εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα, στο Κορινθιακό κόλπο.

Ο σεισμός δεν προκαλεί ανησυχία σε πρώτη φάση στους σεισμολόγους. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εντάσσεται στη συνήθη σεισμική ακολουθία της περιοχής, ωστόσο παρακολουθούν το φαινόμενο.

Από την ώρα του σεισμού έχουν καταγραφεί ορισμένες μικροδονήσεις, μετασεισμικού χαρακτήρα.

Μέχρι το απόγευμα δεν είχαν  αναφερθεί κάποιες ζημιές σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Δημοτικές αρχές.

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ … ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ !


Διακόσιες χιλιάδες Ελληνες "έτρωγαν" παράνομα από τα ταμεία- Έως 850 εκατ. ευρώ τον μήνα κόστιζαν οι παροχές σε μη δικαιούχους

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη
Tου Παύλου Δωριάδη
Διακόσιες χιλιάδες περιπτώσεις ασφαλισμένων που ελάμβαναν παροχές χωρίς να τις δικαιούνται, ανακάλυψε το υπουργείο Εργασίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δηλαδή από το ξεκίνημα του νοικοκυρέματος των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων σε πεθαμένους, αναπήρους - «μαϊμού», μετανάστες που ελάμβαναν παροχές που δεν δικαιούνται, οικογενειακά επιδόματα σε μη δικαιούχους, διπλό ΕΚΑΣ κλπ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τα Ταμεία έχαναν μηνιαίως ένα ποσό της τάξεως των 750 έως 850 εκατομμυρίων ευρώ από αυτές τις παροχές , ενώ  αλόγιστη είναι η  δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα Ταμεία χρειάζονται μηνιαίως επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις. Το ποσό αυτό αποτελεί το 45% της συνολικής μηνιαίως δαπάνης.

Ταυτοχρόνως, μετά τις εκλογές τα ταμεία θα πρέπει να καταβάλουν 1,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές και γιατρούς από παλαιότερες οφειλές.

ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ
ΟΡΓΙΟ «ΜΑΥΡΟΥ» ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Όργιο «μαύρου» χρήματος εντόπισαν οι άνδρες του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε τραπεζικούς λογαριασμούς 13 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έκρυβαν στις καταθέσεις τους περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που παρουσίασε η εφημερίδα  το «Πρώτο Θέμα», μεταξύ αυτών που πιάστηκαν στην τσιμπίδα των ελεγκτών είναι υπάλληλος υπουργείου με «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 8,9 εκατομμύρια ευρώ, δικαστική υπάλληλος με 7,9 εκατομμύρια ευρώ και αρκετοί προϊστάμενοι πολεοδομικών και δασικών υπηρεσιών.

Πολυεκατομμυριούχος υπάλληλος Υπουργείου

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ έδειξαν ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς «υπαλλήλου Υπουργείου της Αθήνας εντοπίστηκαν καταθέσεις συνολικού ύψους 8.923.506,59 ευρώ που δεν αιτιολογούνται». Κατά του πολυεκατομμυριούχου υπάλληλου, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, ασκήθηκε ποινική δίωξη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «φέρεται αυτές οι καταθέσεις να αποτελούσαν επιχορηγήσεις Συνδικαλιστικών Σωματείων που ο υπάλληλος εκπροσωπούσε» χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμα «το μέρος των χρημάτων που καταχράστηκε».

Δικαστική υπάλληλος με 7,9 εκατ. Ευρώ


Εντύπωση προκάλεσαν στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και οι καταθέσεις δικαστικής υπαλλήλου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Αναλυτικά, σύμφωνα με τους ελέγχους «εντοπίστηκαν στους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, καταθέσεις εκτός μισθοδοσίας και τόκων, ύψους 7.965.236,64 ευρώ, κατοχή από την ίδια ή και με τον σύζυγο του συνόλου των μετοχών ανώνυμης εταιρείας και συμμετοχή της στη διοίκηση της ως άνω εταιρείας». Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει παραγγείλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης της υπαλλήλου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ η αρμόδια ΔΟΥ στην οποία διαβιβάστηκε η σχετική έκθεση προκειμένου να διερευνήσει τυχόν φορολογικές παραβάσεις απάντησε ότι «αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να ολοκληρώσει τις ενέργειές της εντός διμήνου από την γνωστοποίηση της έκθεσης και ζήτησε να της χορηγηθεί παράταση προθεσμίας»!

Τελωνιακός υπάλληλος με αδικαιολόγητες καταθέσεις


Από την ομάδα υπαλλήλων με υπέρογκες και αδικαιολόγητες καταθέσεις δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι τελωνιακοί. Συγκεκριμένα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς τελωνιακού υπαλλήλου, εντοπίστηκαν μετά από τους ελέγχους των επιθεωρητών, καταθέσεις ύψους 923.554,67 ευρώ οι οποίες κρίθηκαν «αδικαιολόγητες». Ο υπάλληλος παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για το παράπτωμα της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας» και ποινή «προστίμου 10 ημερών»!. Επιπλέον το εφετείο πλημμελημάτων Αθηνών τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή ενώ από την αρμόδια ΔΟΥ κρίθηκε ότι «ο ελεγχόμενος δεν υπέχει καμία άλλη φορολογική υποχρέωση». Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται ότι δεν έχει δημευτεί κανένα περιουσιακό στοιχείο από τον συγκεκριμένο υπάλληλο ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και να απολαμβάνει τους «κόπους της εργασίας του».

Υπάλληλοι πολεοδομιών οι «αρχιερείς» της διαφθοράς


Το αρνητικό ρεκόρ με τους περισσότερους «διεφθαρμένους» υπαλλήλους ανήκει στην υπηρεσία Πολεοδομίας. Συγκεκριμένα, πέντε περιπτώσεις από τις δεκατρείς στις οποίες αναφέρεται το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν σε προϊστάμενους πολεοδομικών υπηρεσιών όλης της χώρας σε λογαριασμούς των οποίων εντοπίστηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ δίχως να δικαιολογούνται.
Ειδικότερα:
- Μετά από σχετική καταγγελία, οι επιθεωρητές εντόπισαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλου πολεοδομίας νησιωτικού νομού «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 1.563.355 ευρώ. Το αποτέλεσμα των ερευνών είχε ως συνέπεια η εφορία να βεβαιώσει φόρους που πρέπει να πληρώσει ο επίορκος υπάλληλος ύψους 330.561,47 ευρώ
- Το ίδιο συνέβη και με πρώην Διευθυντή της Πολεοδομίας νησιωτικού νομού ο οποίος εμφάνισε «αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 609.382 ευρώ, του επιβλήθηκε ποινή παύσης και τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία». Επιπροσθέτως, η εφορία του καταλόγισε φόρους και προσαυξήσεις ύψους 877.832,06 ευρώ ενώ το δικαστήριο του απαγόρευση την έξοδο από την χώρα.
- Σε τραπεζικούς λογαριασμούς προϊστάμενου πολεοδομίας της Δυτικής Ελλάδας εντοπίστηκαν «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 607.637 ευρώ
- Άλλος προϊστάμενος πολεοδομίας Δήμου της Αττικής πιάστηκε με αποταμιεύσεις ύψους 353.971,6 ευρώ τις οποίες δεν μπορεί να δικαιολογήσει
- Τέλος, υπάλληλος πολεοδομίας της Βορείου Ελλάδας εντοπίστηκε να φυλάσσει στους λογαριασμούς του 61.296,10 ευρώ, τα οποία όχι μόνο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει αλλά εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Κροίσος δασάρχης και ο «ποντικός» του ΟΑΕΔ


Πολυεκατομμυριούχος φαίνεται ότι έχει γίνει πρώην δασάρχης σε νησί του Σαρωνικού, ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο «το συνολικό ποσό αδικαιολόγητων καταθέσεων, που προσδιορίστηκε από τον έλεγχο στην περίπτωση αυτή ανήλθε στο ποσό των 1.014.701,4 ευρώ από σύνολο καταθέσεων 4.109.449,8 ευρώ». Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αν και εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την δικαιοσύνη, το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο τον απάλλαξε για το συγκεκριμένο αδίκημα για να τον απολύσει πρόσφατα λόγω καταδίκης επειδή έδωσε άδεια τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα σε δασική περιοχή και σε αρχαιολογικό χώρο! Επιπροσθέτως, σε δεύτερο πρώην προϊστάμενο δασικής υπηρεσίας νησιωτικού νομού εντοπίστηκαν 88.200 ευρώ τα οποία χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητα.
Παρακρατήσεις ενταλμάτων πληρωμής για προσωπικό όφελος φαίνεται ότι έκανε υπάλληλος του ΟΑΕΔ στου οποίου τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανιχνεύτηκαν 675.615,28 ευρώ αδικαιολόγητες καταθέσεις.
Επιπροσθέτως, από το άνοιγμα λογαριασμών προϊσταμένου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων προέκυψαν αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 506.059,02 ευρώ ενώ από τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων απεδείχθη ότι «δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του». Τέλος σε πρώην διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα ο οποίος έχει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ ασκήθηκε ποινή οριστικής παύσης.


ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
 Ένας μεγαλογιατρός γυναικολόγος που εργάζεται ακόμα και σήμερα σε δημόσιο νοσοκομείο και είναι και καθηγητής Πανεπιστημίου πιάστηκε από την τσιμπίδα του ΣΔΟΕ, καθώς φέρεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια να μην είχε δηλώσει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι έρευνες ξεκίνησαν από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών με τον γιατρό να δηλώσει πως τα συνολικά του έσοδα ανά έτος από τις μισθωτές υπηρεσίες στο δημόσιο νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο δεν ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.
Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να διατηρούσε σπίτι σχεδόν 400 τετραγωνικών μέτρων σε προάστιο της Αττικής και στις καταθέσεις του φαίνονταν εκατομμύρια ευρώ, με τον ίδιο να αναφέρει στην ακρόασή του από το ΣΔΟΕ πως πρόκειται για κέρδη από τον ΟΠΑΠ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΟΠΑΠ δεν χορήγησε σχετική βεβαίωση στον γιατρό και έτσι προχώρησε αναγκαστικά σε συμπληρωματικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο γυναικολόγος που φέρεται να λειτουργούσε ακόμα και παράνομο ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο, αναγκάστηκε να υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις για τα εισοδήματα της τελευταίας τετραετίας της τάξεως των 2.360.000 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία μάλιστα βεβαιώθηκε φόρος 950.000 ευρώ.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο μεγαλογιατρός όχι μόνο θα κληθεί να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό, αλλά πλέον θα αντιμετωπίσει και ποινικές κυρώσεις για την απόκρυψη των εισοδημάτων του μέχρι τώρα


ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ
Τους τελευταίους μήνες μετά από συντονισμένες έρευνες των αρμοδίων οικονομικών οργάνων, αποκαλύφθηκε ότι εκατοντάδες επιχειρηματίες δεν είχαν αποδώσει ΦΠΑ , εκατοντάδων   χιλιάδων   ευρώ και εναντίον τους ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων ελεγκτικών  υπηρεσιών  μιλούν για χιλιάδες επιχειρηματίες που συνολικά δεν έχουν αποδώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ για ΦΠΑ.

Υ.Γ. Αλήθεια υπάρχει κανείς που να πιστεύει, ότι στην ίδια κατηγορία με τις παραπάνω περιπτώσεις,  δεν ανήκουν και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας ; Μήπως τελικά … μαζί τα φάγαμε ;

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ την Πέμπτη 26 Απριλίου στην Άμφισσα

Την Πέμπτη 26 Απριλίου στις 8:00 το απόγευμα το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην πλατεία Λαού στην Άμφισσα.

Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μπαλού , υποψήφια βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

Η κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ιτέα την Παρασκευή 27 Απριλίου

Ο Νίκος Χουντής, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Τσουκαλάς Υπ. βουλευτής Επικρατείας (Πρ. Πρόεδρος ΟΤΟΕ) θα παρευρεθούν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Φωκίδα που θα γίνει την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 στο Καφέ Πέτρα - Κοσκορου στις 8 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου και θα παρουσιαστεί η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης της αριστεράς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υποψήφιοι της Ν.Δ. στο Λιδωρίκι

Στα πλαίσια περιοδείας που πραγματοποιούν ανά το Νομό, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, θα επισκεφτούν τη Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 το Λιδωρίκι.

Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, Μανδρέκα Ασπασία, Παπαθανασίου Κωνσταντίνος και Φλώρος Αναστάσιος θα βρεθούν το βράδυ της Πέμπτης 26 Απριλίου 2012 και ώρα 9 μ.μ. στο Λιδωρίκι (πλατεία Βαθειάς), προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους δημότες της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου.

Τι αλλάζει με τον Φρανσουά Ολάντ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Ο πρώτος γύρος των  Γαλλικών εκλογών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το πρόκριμα για την ανάδειξη του σοσιαλιστή υποψηφίου Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, μετά από λίγες ημέρες. Σίγουρο βεβαίως δεν είναι, αλλά οι διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή μάλλον θα είναι η πιθανότερη εξέλιξη με βάση τις δημοσκοπήσεις και την παρούσα πολιτική γεωγραφία. Εάν, λοιπόν, οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, θα πρόκειται για μία σημαντική και πολύ θετική αλλαγή για την πορεία της Ευρώπης.

 Ο Φρανσουά Ολάντ είναι πνευματικό παιδί του Μιττεράν και του Ντελόρ, ένας κεντροαριστερός με ισχυρή φιλοευρωπαϊκή ιπποδύναμη και κληρονομιά. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος είναι αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μία φωνή πολύ πιο κοντά στα προβλήματα του Νότου και την άμβλυνση των αντιθέσεων με τον Βορρά.

 Θέλει να εκφράσει, όπως επίσης φαίνεται, τη στρατηγική προοπτική να μετριάσει η Γαλλία τον άκρατο πολιτικό ηγεμονισμό που επιδεικνύει η Γερμανία στην Ευρώπη. Σε αντίθεση, φυσικά, με τον Σαρκοζί, ο οποίος έβλεπε και βλέπει πάντα το εαυτό του δεμένο στο άρμα της κ. Μέρκελ.

 Το μέγα ζητούμενο για την Ευρώπη, είναι να επαναλειτουργήσει σωστά, ισότιμα δηλαδή και γόνιμα, ο περίφημος γαλλο – γερμανικός άξονας, ο οποίος πάντα αποτέλεσε την λοκομοτίβα της προόδου στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και τη βάση των δύσκολων ισορροπιών μεταξύ των κοινοτικών εταίρων.

 Αυτή η μηχανή τα τελευταία χρόνια λειτούργησε εντελώς μονόπλευρα και το προωθητικό μίγμα για την Ευρώπη χάλασε. Ιδίως εν μέσω των νέων αντιθέσεων και των μεγάλων προκλήσεων που ανέδειξε η οικονομική κρίση. Ο Ολάντ, ωστόσο, μπορεί να κάνει τώρα την υπέρβαση, ασχέτως του διαφορετικού ιδεολογικοπολιτικού στίγματος που έχει με την Μέρκελ του χριστιανοδημοκρατικού στρατοπέδου.

 Μπορεί δηλαδή να επαναλειτουργήσει για τρίτη φορά (αυτή είναι η γενική προσδοκία και η δική του επιδίωξη) τον δημιουργικό κοινό παρονομαστή των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως ακριβώς συνέβη με τους Σμίτ και Ζισκάρ την πρώτη κρίσιμη περίοδο για την πορεία της Ευρώπης και τους Κολ και Μιττεράν τη δεύτερη.

 Άλλωστε, ως κεϋνσιανός ο Ολάντ, ευαγγελίζεται έναν διευρυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την έξοδο από την κρίση σε συνδυασμό με τη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης πιστεύει στην προοπτική των ευρωομολόγων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρέους των ευρωπαϊκών κρατών. Σε όλα αυτά τα κολοσσιαία για την Ευρώπη πολιτικά ζητήματα, η Μέρκελ, η οποία σε ένα χρόνο θα κριθεί και αυτή στις κάλπες, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την στήριξη των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας. Και εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον πολιτικό παιγνίδι.

 Σε αυτή τη στρατηγική πλατφόρμα για την Ευρώπη, ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, βρίσκεται πολύ πιο κοντά με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. Και με δεδομένο ότι οι δύο αυτές δυνάμεις της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς διαφωνούν με τη σημερινή μορφή του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας που προωθεί (και θέτει ως προτεραιότητα) η κ. Μέρκελ, διαμορφώνονται νέες ευνοϊκές συνθήκες για ένα μεγάλο πολιτικό deal ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, το οποίο, στο βαθμό που θα πραγματοποιηθεί, θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της Ευρώπης.

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από τη Δωρίδα

Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Προϋπολογισμός 2012 Δήμου Δωρίδας

Στόχος το νοικοκύρεμα, η χρηματοδότηση καινοτόμων επενδυτικών προγραμμάτων και η σωστή λειτουργία των υπηρεσιών

Με στόχο το νοικοκύρεμα του Δήμου Δωρίδας, την προώθηση χρηματοδοτήσεων για καινοτόμα επενδυτικά προγράμματα και την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών στην εξυπηρέτηση των δημοτών, ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2012.

Το ύψος των εσόδων και αντίστοιχα των εξόδων του Προϋπολογισμού για το 2012 ανέρχεται στο ποσό των 14.200.503,51 ευρώ.

Σχετικά με τα έσοδα, στα παραπάνω ποσά περιλαμβάνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, τη ΣΑΤΑ, το πρόγραμμα Θησέας, διάφορες άλλες επιχορηγήσεις, καθώς και οι εισπράξεις από τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ .

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρώην Δήμοι με εξαίρεση αυτόν του Ευπαλίου δεν είχαν εισπράξει ως όφειλαν όλα τα τέλη από το 2007 και μετά, για προφανείς πελατειακούς λόγους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υστέρηση των εσόδων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του νέου Δήμου Δωρίδος, που πρέπει άμεσα να φτιάξει από την αρχή ένα αξιόπιστο μηχανισμό για να εισπράξει στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία τις οφειλές των παρελθόντων ετών, αφού οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές έπαιζαν τα ψηφοθηρικά τους παιγνιδάκια με τα λεφτά των δημοτών.   

Στα έξοδα πέρα από τις δαπάνες μισθοδοσίας και τις λειτουργικές δαπάνες, περιλαμβάνονται τα τεχνικά έργα στις Τοπικές Κοινότητες, καθώς και διάφορες εργασίες, μελέτες και έρευνες.

 Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ η δημοτική αρχή δίνει  ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση της αγοράς προγραμμάτων, εξοπλισμού και επιμόρφωσης του προσωπικού, ώστε οι υπηρεσίες να έχουν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους προς το σκοπό αύξησης της αποδοτικότητάς τους για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη τοποθέτηση των προϊσταμένων δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο για ολιγωρίες, καθυστερήσεις και διαιώνιση των παλιών συμπεριφορών, η δημοτική αρχή όπως αναφέρθηκε είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει όσους δουλεύουν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να πατάξει την ασυνέπεια, την αδιαφορία και ό,τι έχει ως αποτέλεσμα την κακή λειτουργία της υπηρεσίας και την ταλαιπωρία των δημοτών.

Με σχετική πίστωση καταβάλλεται για πρώτη φορά η Πάγια Προκαταβολή ποσού 1.000 ευρώ για κάθε Τοπική Κοινότητα. Το ποσό αυτό θα διαχειρίζονται οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Για τη διαχείριση της Πάγιας Προκαταβολής οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι θα υποστηρίζονται από υπαλλήλους του Δήμου.

Για την μεταφορά των σκουπιδιών του νησιού Τριζόνια, των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου, της Γλυφάδας, των Χανίων, της Σπηλιάς και Ελαίας υπάρχει ειδική πίστωση για την ανάθεση της με διαγωνισμό σε ιδιωτικό συνεργείο, ώστε ο στόλος των απορριμματοφόρων του Δήμου και του προσωπικού να επικεντρωθεί αποτελεσματικά στις άλλες Δημοτικές Ενότητες, μιας και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών όλου του Δήμου.

Με ειδικές πιστώσεις θα υλοποιηθούν τόσο η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης για τη δημιουργία ασύρματου δικτύου WI FIHOT SPOT προς το σκοπό παροχής δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο INTERNET σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, όσο και οι εργασίες για υποβολή και χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ψηφιακή σύγκλιση και Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι θα χρηματοδοτηθεί έρευνα για τις υδρογεωλογικές συνθήκες και τη διαχείριση υδάτινου δυναμικού, στις Δημοτικές Ενότητες Βαρδουσίων και Λιδωρικίου, για να καταγραφεί το υδάτινο ισοζύγιο των περιοχών αυτών στην κατεύθυνση επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές Τοπικές Κοινότητες σχετικά με την επάρκεια της ύδρευσης τους.

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Ορίστηκαν οι αναπληρωτές προϊστάμενοι Δήμου Δωρίδας με απόφαση του Δημάρχου


 Με απόφαση του Δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη , τοποθετήθηκαν  οι παρακάτω υπάλληλοι του Δήμου , ως αναπληρωτές προϊστάμενοι των διευθύνσεων και τμημάτων του Δήμου, από 10 Απριλίου 2012 και μέχρι την επιλογή των προϊσταμένων που θα προκύψουν από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
Αναπληρωτής προϊστάμενος :
Γουργουλέτης Επαμεινώνδας – ΠΕ Διοικητικού (Βαθμός Δ)

 Τμήμα Διοικητικών Υπηρεσιών
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη :
Δούκα Θεοδώρα –ΔΕ Διοικητικού (Βαθμός Β)

 Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας
Αναπληρώτρια Προϊσταμένη :
Μπρούμα Κων/να –ΔΕ Διοικητικού (Βαθμός Β)


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αναπληρώτρια προϊσταμένη :
Ζουμά Βασιλική -ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών (Βαθμός Δ)

 Τμήμα Τεχνικών έργων & Συντήρησης υποδομών
Αναπληρωτής Προϊστάμενος:
Τραχανάς Κων/νος ΤΕ Μηχανολόγων μηχανικών (βαθμός Δ)

Τμήμα Μηχανολογικού εξοπλισμού περιβάλλοντος & πολιτικής
προστασίας
Αναπληρωτής Προϊστάμενος :
Τριανταφύλλου Ιωάννης- ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών (Βαθμός Δ)


ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αναπληρωτής προϊστάμενος :
Χασούρας Ξενοφών – ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού (βαθμός Γ)


ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ &
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Αναπληρώτρια προϊσταμένη:
Λύτρα Χρυσάνθη ΠΕ Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών (βαθμός Δ)


ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αναπληρωτής προϊστάμενος:
Γεώργιος Κελαηδώνης –ΔΕ Διοικητικού (βαθμός Β)


ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΠ
Αναπληρωτής προϊστάμενος:
Κοκμοτός Δημήτριος –ΔΕ Διοικητικού (βαθμός Γ)

ΓΑΛΑΞΙΔΙ, ΧΡΙΣΣΟ ΚΑΙ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ στην Α΄ κατηγορία από την νέα περίοδο

Του  Τάσου Τσόλκα


Δύο αγωνιστικές πριν τελειώσει και της  δεύτερης  φάσης του πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας και Οιάνθη Γαλαξιδίου , Κρισσαίος Χρισσού και Αναγέννηση Βουνιχώρας  έχουν εξασφαλίσει την άνοδό τους στην Α΄ Κατηγορία για την περίοδο 2012-13.

 Αυτή τη Κυριακή, μετά την διακοπή λόγω του Πάσχα , συνεχίστηκε  το πρωτάθλημα για την δεύτερη φάση της Β΄ Κατηγορίας , με τους αγώνες της 8ης αγωνιστικής .

 Αναγέννηση Βουνιχώρας  -  Κρισσαίος Χρισσού   2  -  2
Ακαδημία 94  -  Ελπίδες Άμφισσας                                0  -  2
Ρεπό:  Οιάνθη Γαλαξιδίου


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ   8η Αγωνιστική


1. Οιάνθη Γαλαξιδίου                     21

2. Κρισσαίος Χρισσού                    14

3. Αναγέννηση Βουνιχώρας        14

4. Ελπίδες  Άμφισσας                        7

5. Ακαδημία ΄94                                   3

 Η συνέχεια των αγώνων της  δεύτερης φάσης , σύμφωνα με την κλήρωση είναι η εξής :

 9η Αγωνιστική

Ελπίδες - Αναγέννηση Βουνιχώρας
Οιάνθη Γαλαξιδίου  -  Ακαδημία 94
Ρεπό: Κρισσαίος Χρισσού

 10η Αγωνιστική

Αναγέννηση Βουνιχώρας - Ακαδημία 94
Κρισσαίος Χρισσού - Οιάνθη Γαλαξιδίου
Ρεπό: Ελπίδες


ΜΠΑΡΑΖ  ΓΙΑ  Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ

Στο μεταξύ στις 13 Μαΐου ξεκινά το μίνι πρωτάθλημα των πρωταθλητών Φωκίδας , Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας και Πρεβέζης-Λευκάδας  για την ανάδειξη της ομάδας που θα ανέβει στη Δ΄ Εθνική.

Σύμφωνα με την κλήρωση ο Ανδρούτσος Γραβιάς  θα δώσει ως εξής τους αγώνες

Κεραυνός Θεσπρωτικού  -  Ανδρούτσος Γραβιάς
Ανδρούτσος Γραβιάς  -  Άρης Αιτωλικού

Ανδρούτσος  Γραβιάς  -  Αναγέννηση Άρτας ή Διάσσελα

Στο δεύτερο γύρο οι αγώνες αντίστροφα. Όλοι οι αγώνες θα γίνονται κάθε Κυριακή και Τετάρτη.

ΕΚΛΟΓΕΣ  ΣΤΗΝ  ΕΠΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Μέσα στον Μάϊο θα γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης στην ΕΠΣ Φωκίδας.

Στις εκλογές αυτές δεν θα συμμετάσχει ο επί χρόνια Πρόεδρος μέχρι τώρα Ιωάννης Καλύβας.

Την Προεδρία θα διεκδικήσουν μεταξύ των 17 εκλεκτόρων της Φωκίδας , που έχουν δικαίωμα ψήφου οι

Γκιούλης Κωνσταντίνος ,από την Βουνιχώρα, μέχρι τώρα Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Φωκίδας και

Κατσανάκης Χαράλαμπος από το Σερνικάκι , μέχρι τώρα Γενικός Γραμματέας της ΕΠΣ Φωκίδας.