Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

«Δεν είμαστε λαός…»


Toυ Γιώργου Μαντέλα *

Δεν ξέρω τι λένε οι υπόλοιποι, αλλά όσοι είχαν τη φαεινή ιδέα να «κατέβουν» την τελευταία στιγμή στην αγορά για να αγοράσουν το πασχαλινό αρνί, Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο, πήραν ένα καλό μάθημα. Αντιλήφθηκαν, από πρώτο χέρι, ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να αποδείξουμε, στην πράξη, ότι αποκτήσαμε «κοινωνική συνείδηση» ως λαός. Και αίσθημα αλληλοϋποστήριξης στα δύσκολα.

Προσέξτε: Τα κρεοπωλεία του «κέντρου» βασιζόμενα στο γεγονός ότι παρατηρήθηκε έλλειψη του προϊόντος, λόγω εξάντλησής του στα σούπερ μάρκετ, ενήργησαν όπως θα ενεργούσαν το Πάσχα του... 2004. Δηλαδή, ανέβασαν τις τιμές κατακόρυφα, φτάνοντας ακόμα και στα 12 - 13 ευρώ το κιλό, από 7 και 8 ευρώ που πουλούσαν τις προηγούμενες μέρες. Υπακούοντας, έτσι, στους νόμους της αγοράς και κάνοντας τους καταναλωτές να… βελάξουν, ξεχνώντας προς στιγμήν τα περί στήριξης του μικρομεσαίου, στο όνομα του οποίου θα «ορκίζονται» και πάλι από σήμερα, καταγγέλλοντας την κρίση. Στην ουσία, όμως, τι έκαναν οι έμποροι; Ο,τι έκαναν πάντα. Απλώς, τη δουλειά τους. Και μπορεί να αγόρασαν στην τιμή των 5 και των 6 ευρώ, αλλά αφού βρήκαν την ευκαιρία να πουλήσουν σε διπλάσια, θα την άφηναν να πάει χαμένη; Σε άλλες κοινωνίες, μπορεί. Εδώ όχι.

Τώρα, αν με τη σειρά του και ο μικρομεσαίος του χρόνου πάει απευθείας στο σούπερ μάρκετ, «ξεχνώντας» να στηρίξει τον Έλληνα επαγγελματία κρεοπώλη, που θα διατείνεται ότι «στην κρίση πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον» (σ.σ. ειδικά αν τα σούπερ μάρκετ έχουν μεγάλα αποθέματα αρνιών) θα φταίει αυτός; Και πάλι, όχι. Το συμπέρασμα; Κρίση, «ξε-κρίση», στην Ελλάδα, ακόμα, όλοι το συμφέρον τους κοιτούν, όταν φτάσει η κρίσιμη ώρα. Μπροστά στο κέρδος, όλα τα άλλα και κυρίως αυτά τα περί αλληλοϋποστήριξης πάνε στον Εθνικό Κήπο.

Άλλωστε και οι καταναλωτές που πήγαν την τελευταία στιγμή να ψωνίσουν, σε τι απέβλεπαν; Στη... θεία χάρη; Όχι, αλλά στο να «πατήσουν» πάνω στο γεγονός ότι τα κρεοπωλεία, μπροστά στον κίνδυνο να στοκάρουν πασχαλιάτικα αρνιά, θα έριχναν τις τιμές. Και θα πουλούσαν με λίγο ή καθόλου κέρδος ή και με ζημία. Άρα, θα τους έβρισκαν στην ανάγκη. Μόνο που τους κλήρωσε ανάποδα. Οπότε, κανείς δεν δικαιούται να στρέφεται εναντίον κανενός, ιδιαίτερα όταν σκόπευε να αγοράσει αρνάκι του γάλακτος σε τιμή μικρότερη των 7 ευρώ, στο κέντρο της Αθήνας.

Ενδεχομένως, μόνο όσοι είχαν την άλλη φαεινή ιδέα να αγοράσουν ψημένο κρέας στην τιμή των 28 (!) ευρώ το κιλό την Κυριακή του Πάσχα από ψησταριές μπορούν να μιλούν. Γιατί ακόμα και με 20ευρα προσάναμμα, αντί κάρβουνου, να είχαν ανάψει τη φωτιά οι μαγαζάτορες, τα 28 ευρώ το κιλό δύσκολα δικαιολογούνται. Ειδικά όταν είχαν αγοράσει αποδεδειγμένα με 6 ευρώ το κιλό (αν το αρνί «ομιλούσε» την ελληνική και όχι τη… σκοπιανή ή την αλβανική, γιατί τότε μπορεί και να είχαν ψωνίσει φθηνότερα). Αυτά, και του χρόνου να ’μαστε καλά.

* Ο Γιώργος Μαντέλας είναι δημοσιογράφος στη Καθημερινή

Δεν θα είναι υποψήφιος στη Φωκίδα με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Αν. Ιωάννου

Λόγοι υγείας επιβάλουν στον Γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Φωκίδας Αντώνη Ιωάννου να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές της 6ης Μαΐου.
Σε δήλωσή του ο Αντώνης Ιωάννου τονίζει

«Με μεγάλη μου λύπη και πολλή σκέψη, πήρα την απόφαση να μην είμαι υποψήφιος βουλευτής Φωκίδας, με το συνδυασμό της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Σοβαροί λόγοι υγείας στάθηκαν εμπόδιο και έτσι αποφάσισα να μην συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία, παρόλο που η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μου έκανε την τιμή να με προτείνει.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κ. Φώτη Κουβέλη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου.

Καλώ όλους τους συντοπίτες μου, να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στη Φωκίδα, με τις άξιες υποψήφιες Μαρία Χατζηθωμά και Μάγδα Ζαφειροπούλου.

Δηλώνω δε, ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την διάδοση των ιδεών της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας».

Την Κυριακή η εκδήλωση στη Χιλιαδού Ιππικού Ομίλου Ναυπακτίας - Δωρίδας

Την Κυριακή του Θωμά 22 Απριλίου 2012 και ώρα περίπου 11:00  το πρωί θα πραγματοποιηθεί και φέτος η κεντρική ιππική εκδήλωση του ιππικού συλλόγου Ναυπακτίας – Δωρίδας και των φίλων του, στη Χιλιαδού Δωρίδας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου  προσκαλεί όλους  να περάσουν  μαζί ένα πολύ όμορφο πρωινό συντροφιά με τα άλογα του ιππικού.

 Ο σύλλογος  θα κληρώσει και φέτος ένα άλογο ντόπιας φυλής κατάλληλο για αρχάριους και παιδιά.

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ συμμετέχει ο Δωριεύς Δ.Παναγιωτόπουλος


Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο ψηφοδέλτιο στην 6η θέση συμμετέχει και ο συμπατριώτης μας από τη Δωρίδα καθηγητής Πανεπιστημίου Δημήτρης Παναγιωτόπουλος.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου Επικρατείας:

1. Λυκούδης Σπύρος: Νομικός, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

2. Παπαϊωάννου Κωστής: Εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

3. Δεμερτζής Νίκος: Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών- πρόεδρος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

4. Κοταμανίδου Εύα: Ηθοποιός.

5. Παναγιωτόπουλος Δημήτρης: Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών- αντιπρόεδρος Παν/μίου Στερεάς Ελλάδας.

6. Διαμαντάκου Πόπη: Δημοσιογράφος.

7. Μπέζος Γιάννης: Ηθοποιός.

8. Γκόρου Αθηνά: Δημοσιογράφος.

9. Πολυκανδριώτη Ράνια: Φιλόλογος- ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

10. Παπαθανασίου Σάκης: Οικονομολόγος, επιχειρηματίας.

11. Παπαθεοδώρου Γιάννης: Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

12. Λιβαδάς Σταύρος: Μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος.

Τα ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πράσινων και του ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα

 Ολοκληρώνονται σιγά-σιγά οι λίστες των υποψηφίων βουλευτών από όλα τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις εκλογές της 6ης Μαϊου.

 Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας ανακοίνωσε τους υποψήφιους βουλευτές στο Νομό που είναι οι :

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ Ελεύθερος επαγγελματίας (Μοναστηράκι)

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Συνταξιούχος ΟΤΕ (Ιτέα)

ΤΖΙΝΤΖΗΡΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ξενοδοχοϋπάλληλος ( Άμφισσα)

 Επίσης και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ανακοίνωσε τους δικούς του υποψηφίους που είναι οι :

ΜΑΚΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ευρώπη έλεος, λίγη δημοκρατία !

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι οικονομικό, αλλά είναι κατά βάση πολιτικό. Όπως ακριβώς και στην Ελλάδα. Είναι στην ουσία πρόβλημα αντιπροσώπευσης, μεταξύ ηγεσιών που λαμβάνουν τις αποφάσεις από τη μία πλευρά και από την άλλη των λαών της Ευρώπης, που νιώθουν τα πάντα να ανατρέπονται στη ζωή τους χωρίς να μπορούν να επηρεάσουν στο ελάχιστο τις εξελίξεις. Είναι, δηλαδή, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα Δημοκρατίας!

 Για παράδειγμα: επειδή 15 ή 20 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας θα αποφάσιζαν ή θα αποφασίσουν ενδεχομένως αύριο να μην δοθούν χρήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ισπανία, θα πρέπει να σταματήσει ολόκληρη η οικονομική μηχανή της Ευρώπης και να διαλυθεί το ευρώ; Ή επειδή 15 ή 20 τεχνοκράτες της Bundesbank είναι νοσταλγοί του γερμανικού μάρκου (της γερμανικής κυριαρχίας δηλαδή) και μπλοκάρουν τη Μέρκελ, θα πρέπει να μπεί η Ευρώπη σε μία τεράστια περιπέτεια και να σπάσει η πολιτική της συνοχή; Τι είδους καρικατούρα της Ευρώπης είναι αυτή;

 Αυτά είναι ακραία αντιδημοκρατικά και καταστροφικά για την υπόθεση της ενωμένης Ευρώπης φαινόμενα… Σίγουρα δεν μπορεί να πάει με αυτό τον τρόπο μπροστά μία ολόκληρη πολιτισμένη ήπειρος. Και, σίγουρα, δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε όλοι μας, η Ευρώπη που οραματίστηκαν οι λαοί της. Ή ακόμη η Ευρώπη των πολιτικών της προηγούμενης γενιάς, αυτών δηλαδή που βάλανε κάτω το αρχικό της σχέδιο, του Σμιτ, του Ζισκάρ, του Μιτεράν, του Κολ, του Ντελόρ. Είναι φύσει αδύνατο και πολιτικά αδιανόητο να δεχτούμε ότι θα καθορίζουν την τύχη της ηπείρου σήμερα κάποιοι δύστροποι δικαστές, κάποιοι κοντόθωροι τεχνοκράτες ή μόνο η οικονομική ελίτ της Γερμανίας, της Γαλλίας και πάει λέγοντας. Ελεος!

 Η Ευρώπη θα πρέπει πάλι να ανακαλύψει τη Δημοκρατία. Για να οικοδομήσει από την αρχή τους πολιτικούς της θεσμούς σε αυτή τη βάση. Διαφορετικά δεν έχει κανένα μέλλον, θα μπει σταθερά στον κατηφορικό δρόμο της παρακμής, η κρίση θα την διαλύσει στο τέλος, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και πολιτισμικές συνέπειες σε γενικευμένη και ανεξέλεγκτη κλίμακα. Στα κολοσσιαία προβλήματα της Ευρώπης, το πιο επείγον αίτημα είναι η πολιτικοποίηση των μηχανισμών λήψης των αποφάσεων και η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών.

 Την κρίση οφείλουμε να την δούμε ως λυτρωτική και γόνιμη, για να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική Ευρώπη, με τη συμμετοχή των λαών της στις μεγάλες αποφάσεις για το δρόμο που θα ακολουθήσει ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος. Το πλαίσιο της ευημερίας και της ανοχής, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε έως τώρα η ιδιότυπη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, τώρα δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να δουλέψει το μοντέλο αυτό σε εποχές δεινής και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπου καταστρέφονται εισοδήματα, κέρδη, φόροι, περιουσίες, αξίες, θέσεις εργασίας και ψυχές. Οι πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη, όπως φυσικά και στην Ελλάδα, οφείλουν να λειτουργήσουν όχι δημαγωγικά, αλλά τίμια και περισσότερο στοχαστικά απέναντι στους λαούς τους. Οι παλαιοί κώδικες επικοινωνίας και επιρροής, έχουν τιναχτεί στον αέρα.

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το επικοινωνιακό έλλειμμα του Βενιζέλου και οι αλήθειες για τον υπερδανεισμό

Άρθρο του Γιώργου Παπαϊωάννου *

Τον Μάρτιο του 2004 βρέθηκα σε συζήτηση με ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 Επιχειρηματολογούσα για το αντίθετο, όταν μια συνάδελφος από την Ινδία λέει: «Αν είναι όπως μας τα λέτε, τότε η κυβέρνησή σας έχει κάνει ένα μεγάλο λάθος. Δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει το έργο της και έχει αφήσει τη χώρα να διασυρθεί διεθνώς».

 Πράγματι, η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη είχε χειριστεί το θέμα ερασιτεχνικά.

 Το ίδιο ερασιτεχνικά έχει χειριστεί το θέμα της υπερχρέωσης της χώρας  και η προηγούμενη κυβέρνηση του  Γιώργου Παπανδρέου.

 Κατά σύμπτωση, τόσο στην κυβέρνηση Σημίτη όσο και στη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου αρμόδιος υπουργός ήταν  ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε ως υπουργός Πολιτισμού, μετά ως υπουργός Οικονομικών. Ο κατά τα άλλα επικοινωνιακός κ. Βενιζέλος δεν κατάφερε ούτε το 2004 ούτε το 2011 να περάσει τις θέσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό.

 Παρ' όλη την πίεση που δέχτηκε και δέχεται η χώρα, η κυβέρνηση είχε και έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξει ότι ναι μεν το παράκανε με τον δανεισμό, όμως από αυτόν τον εκτροχιασμό ωφελήθηκαν και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία.

 Αρκεί κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών να αξιοποιήσουν τα στοιχεία και να δείξουν πόσα έχουμε πληρώσει στους δανειστές μας για τόκους, πόσα για υποβρύχια, φρεγάτες και άλλο αμυντικό υλικό, πόσα για την κατασκευή έργων όπως η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το μετρό της Αθήνας, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», από τα οποία συνεχίζουν να εισπράττουν, πόσα για τηλεπικοινωνιακό, νοσοκομειακό, σιδηροδρομικό εξοπλισμό σε εταιρείες όπως η Siemens, η Αlcatel και η Alsthom, πόσα δανείστηκαν ιδιώτες για να αγοράσουν αυτοκίνητα BMW, Audi, Mercedes, Citroen, Renault κ.λπ., πόσα για ηλεκτρικές συσκευές Bosch, Miele κ.λπ.

 Για παράδειγμα, η Αυστρία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι ως τα τέλη Δεκεμβρίου είχε εισπράξει από την Ελλάδα τόκους ύψους 62,6 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας.

 Η άσκηση είναι δύσκολη. Θα βοηθήσει όμως να αποδείξουμε στους εταίρους μας ότι από τον υπερδανεισμό της Ελλάδας δεν επωφελήθηκε μόνο ο έλληνας δημόσιος υπάλληλος, ο έλληνας συνταξιούχος και ο έλληνας εργαζόμενος που καλούνται σήμερα να πληρώσουν το κόστος.

 Εξίσου επωφελήθηκαν γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, γερμανοί και γάλλοι εργαζόμενοι, που ενδεχομένως θα πρέπει και αυτοί να πληρώσουν για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές διότι αν χρειαστεί και νέο «κούρεμα» η συμμετοχή των εταίρων μας θα είναι αναπόφευκτη.

 * Ο Γιώργος Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

¨Τσουνάμι¨έπληξε τη παραλιακή Δωρίδα!

Ισχυρό ¨τσουνάμι¨ 9 μποφόρ χτύπησε χθες το απόγευμα για 4 ώρες κομμάτι της παραλιακής Δωρίδας , προκαλώντας μεγάλες ζημιές.
Οι ισχυροί άνεμοι  σήκωσαν τεράστια κύματα με αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας σε κάποια σημεία να εισχωρήσουν δεκάδες μέτρα μέσα στη ξηρά.
Η ζώνη που επλήγει περισσότερο ήταν από Σεργούλα μέχρι Άγιο Σπυρίδωνα και τα ενδιάμεσα χωριά Γλύφα, Τριζόνια  και Χάνια, ενώ και η παραλία στο Σκάλωμα επλήγει όπου ο δρόμος δίπλα από την θάλασσα σκεπάστηκε από πέτρες και χαλίκια.

Ειδικότερα ,όσοι δρόμοι στην παραλιακή αυτή ζώνη ήταν πλησίον  της θάλασσας σκεπαστήκαν κυριολεκτικά από πέτρες , ξύλα, χαλίκια και άμμο που μετέφεραν τα μεγάλα κύματα .
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρόμος δίπλα από τη μεγάλη παραλία της Σεργούλας , που οι περισσότεροι Δωριείς έχουν κολυμπήσει τους καλοκαιρινούς μήνες , εξαφανίστηκε , αφού σκεπάστηκε με βότσαλα, πέτρες, άμμο και ενσωματώθηκε  με την παραλιακή αμμουδιά !

Σε πάρα πολλά παραλιακά σπίτια και καφενεία των παραπάνω χωριών το νερό της θάλασσας έφτασε μέχρι τα υπόγειά τους, ενώ στη Σεργούλα δελφίνι βρέθηκε … ανάμεσα στα σπίτια !
Μεγάλες ζημιές υπέστησαν και πάρα πολλά μικρά σκάφη και βάρκες που ήταν αγκυροβολημένες στα λιμάνια των χωριών και ιδιαίτερα στη μαρίνα των Τριζονίων.

Επιτόπου βρέθηκαν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης , οι Αντιδήμαρχοι Κ.Αντωνόπουλος και Ανδ.Ευσταθίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγ. Ζέτος και οι Πρόεδροι του χωριών  όπου μαζί με πολίτες προχώρησαν σε πρώτες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών.
Αύριο Πέμπτη , μετά από επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος με την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή , θα σταλούν μηχανήματα της Περιφέρειας για διάνοιξη των δρόμων και αποκατάσταση άλλων ζημιών.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Οι υποψήφιοι βουλευτές στο Νομό Φωκίδας
Τους τρείς υποψήφιους βουλευτές της στη Φωκίδα ανακοίνωσε σήμερα επίσημα το κόμμα ¨Ανεξάρτητοι Έλληνες¨.

Τελικά ο αρχηγός του Πάνος Καμένος επέλεξε για τη δεύτερη υποψηφιότητα του το Νομό του Έβρου.

Οι υποψήφιοι της Φωκίδας είναι

1.     ΚΕΦΑΛΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ - ΔΡ. ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ / ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
2.     ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
3.     ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛ.ΑΣ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΩΝ ΣΕ 5 ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός των έργων  816.000 ευρώ

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου Δωρίδος υπεγράφη από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ένταξη του έργου «Ανακαίνιση και ανάπτυξη ορεινών όγκων Δ.Δ. Κάμπου, Φιλοθέης, Τειχίου, Παλαιοξαρίου, Ποτιδάνειας, της Δ.Ε. Ευπαλίου» στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 816.382,51 ευρώ και αφορά τη διαμόρφωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων των παραπάνω Τοπικών Κοινοτήτων, με στόχο την προστασία και ανάδειξη της παραδοσιακής τους ταυτότητας και γενικότερα την ανάδειξη του τοπικού οικιστικού περιβάλλοντος του αγροτικού χώρου.

  Πιο συγκεκριμένα :

Στον Κάμπο θα γίνει συμπληρωματική διαμόρφωση και αποπεράτωση της πλατείας στη θέση Μάρμαρα, καθώς και διαμόρφωση της οδού πρόσβασης σε αυτή. Τα τμήματα των κοινοχρήστων οδών και πλατωμάτων θα στρωθούν με φυσικές πλάκες ακανόνιστου σχήματος. Επίσης επιστρώνεται ο χώρος της πλατείας, κατασκευάζεται ενότητα κρήνης στον πλάτανο, διαμορφώνεται χώρος καθιστικών, τοποθετείται πέτρινο κράσπεδο περιμετρικά του χώρου των καθιστικών, τοποθετείται ξύλινο προστατευτικό κιγκλίδωμα, φυτεύονται νέα δένδρα, συμπληρώνεται το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και τοποθετούνται φωτιστικά.

Στη Φιλοθέη θα γίνει συμπληρωματική διαμόρφωση και επίστρωση της κεντρικής δημοτικής οδού με φυσικούς κυβόλιθους, καθώς και επίστρωση με φυσικές πλάκες των παρόδων που περιβάλλουν την κεντρική πλατεία Αγ. Γεωργίου. Επίσης ανακατασκευάζονται τα υπάρχοντα τοιχία από ξηρολιθοδομή, τοποθετούνται σιδηρά κιγκλιδώματα κατά μήκος κάποιων παρόδων και τοποθετείται σιδηρό κιγκλίδωμα στις δύο πλευρές της πλατείας Παλαιού Δημοτικού Σχολείου.

Στο Τείχιο θα γίνει συμπληρωματική επίστρωση και αποπεράτωση της οδού Γ. Ζησιμοπούλου, καθώς και του μονοπατιού που διασταυρώνεται κάθετα με την οδό. Επίσης θα ολοκληρωθεί ο ηλεκτροφωτισμός τόσο της οδού Ζησιμοπούλου όσο και του μονοπατιού. Η οδός και το πλάτωμα επιστρώνονται με φυσικές πλάκες κανονικού και ακανόνιστου σχήματος σε συνδυασμούς από πέτρα και σε επιλεγμένες θέσεις διαμορφώνονται κυκλικά σχέδια από μάρμαρο ή λευκή πέτρα και επενδύονται οι τοίχοι από μπετόν με πέτρα της περιοχής.

Στο Παλαιοξάρι θα γίνει διαμόρφωση και ανάπλαση της πλατείας «Χοροστάσι» και του περιβάλλοντος χώρου. Ο χώρος θα διαμορφωθεί σε δύο επίπεδα που θα επικοινωνούν μεταξύ τους με σκαλιά. Το ανώτερο  επίπεδο που αποτελεί τον κυρίως χώρο της πλατείας θα απαρτίζεται από χώρο παιδικής χαράς και χώρο καθιστικών. Το κατώτερο επίπεδο θα λειτουργήσει ως χώρος στάσης και ανάπαυσης σε συνδυασμό με χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Ο κύριος χώρος της πλατείας επιστρώνεται με φυσικές πλάκες  σε συνδυασμό με φυσικούς κυβόλιθους. Ανάλογης μορφής είναι και η επίστρωση του χώρου στάσης και ανάπαυσης. Επιστρώνεται η δημοτική οδός Νικ. Μπρούμα. Τοποθετούνται πέτρινα κράσπεδα γύρω από τα δέντρα, εξοπλίζεται ο χώρος της παιδικής χαράς, κατασκευάζεται νέα κρήνη, κατασκευάζονται πέτρινες κερκίδες στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας και δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.

Στην Ποτιδάνεια θα γίνει διαμόρφωση και επίστρωση της οδού που είναι σε επαφή με την πλατεία στη θέση Μπουχτόρεμα - Ρακαριό και καταλήγει σε κεντρική ασφαλτοστρωμένη δημοτική οδό, καθώς και συμπληρωματική διαμόρφωση του χώρου της πλατείας που εφάπτεται της οδού. Διαμορφώνεται η δημοτική οδός και επιστρώνεται με φυσικούς κυβόλιθους. Ο χώρος της πλατείας επιστρώνεται με φυσικές πλάκες, επενδύονται με φυσικές πέτρες οι περιτοιχίσεις από τσιμεντόλιθο, κατασκευάζεται τοιχίο από λιθοδομή στο μεσαίο πλάτωμα του καθιστικού, κατασκευάζονται σκαλοπάτια, πέτρινα κράσπεδα στα δέντρα, φυτεύονται δέντρα, κατασκευάζεται δίκτυο άρδευσης για τους χώρους πρασίνου και φύτευσης κατασκευάζεται δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και τοποθετούνται φωτιστικά σώματα.

Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Οι υποψήφιοι των Κομμάτων στη Φωκίδα Χτυπάει με αξιώσεις ο Καμένος την έδρα

Του Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει όλα τα κόμματα τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους με τους υποψήφιους βουλευτές.
Μέχρι τώρα στη Φωκίδα επίσημα ανακοίνωσε τους υποψηφίους το ΠΑΣΟΚ , η ΝΔ, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ η οποία μάλιστα συζητούσε με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ για κοινή κάθοδο αλλά τελικά ο … αρραβώνας δεν κατέληξε σε γάμο.

Σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας αναφέραμε την δυσκολία που συνάντησε το ΠΑΣΟΚ για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου του , αφού ένα μετά το άλλο στελέχη που τους χτύπησαν την πόρτα …τελικά δεν την άνοιξαν ! Ήδη την τελευταία στιγμή και λίγο πριν την Ανάσταση κατέθεσε την υποψηφιότητα και ο Τ.Μανανάς και στη θέση του μπήκε ο Αναγνωστόπουλος Λουκάς.

Χαμός όμως έγινε και στη Ν.Δ. όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι , ο Παπαθανασίου έβαλε βέτο για τον… Καραμανλικό Σπύρο Τρίψα, και η Μανδρέκα για τον Δήμαρχο Δελφών Νίκο Φουσέκη.

Έτσι το ψηφοδέλτιο που ανακοινώθηκε θεωρείται πολύ αποδυναμωμένο και έγκυροι πολιτικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι την έδρα στη Φωκίδα θα κερδίσουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αν μάλιστα είναι υποψήφιος και ο ίδιος ο αρχηγός τους Πάνος Καμένος.

Στα άλλα κόμματα οι διεργασίες συνεχίζονται με βολιδοσκοπήσεις σε πρόσωπα ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατόν .

Το DORIDA News  παρουσιάζει τις  πληροφορίες που υπάρχουν μέσα από τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων για την σύνθεση των ψηφοδελτίων.
ΠΑΣΟΚ

Αναγνωστόπουλος  Λουκάς
Παπαθανάση  Αφροδίτη
Τσιλίκης  Χρήστος

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μανδρέκα  Ασπασία
Παπαθανασίου  Κωνσταντίνος
Φλώρος  Αναστάσιος

ΚΚΕ
Ιωσηφίδης  Κωνσταντίνος
Τριανταφύλλου  Χρήστος
Τσελές Δρόσος

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Καμένος  Πάνος ;
Και 2 από τους παρακάτω ενδιαφερόμενους
-Αγαπητός Παναγιώτης,
-Δρίβας Νικόλαος ,
-Κεφαλά Χρυσούλα,  
-Κουτρούμπας Νικόλαος,  
-Κουτσοδόντης Ιωάννης,  
-Λαλλάς Παναγιώτης ,  
-Πάλλας  Ιωάννης

ΣΥΡΙΖΑ
Τσάμης  Δημήτριος

ΛΑΟΣ
Γιαννικούλης  Χρήστος

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ζαφειροπούλου Μαγδαληνή
Ιωάννου  Αντώνης
Χατζηθωμά  Μαρία

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ευσταθίου  Κωνσταντίνος

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Λέκκος Ευθύμιος

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Πέτρου Νίκος

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 
Γεραντώνης Χρήστος του Γεωργίου
Καραΐνδρος Σπυρίδων του Γεωργίου
Λεοντίου Ευστάθιος του Γεωργίου

Δύο συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου 17 & 21 Απριλίου με σημαντικά θέματα

Αμέσως μετά το Πάσχα και το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας θα πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε σειρά θεμάτων , με σοβαρότερο τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις ημερήσιες διατάξεις που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ζέτος , η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Λιδωρίκι την Τρίτη 17 Απριλίου στις 5:30 το απόγευμα με θέματα και εισηγητές τους εξής :
1. Έγκριση – ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2012. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

2. Οργάνωση Άρδευσης έτους 2012 Τοπικής Κοινότητας Μαραθιά. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

3. Παραλαβή της μελέτης «Κατασκευής πεζοδρομίων Κούκουρων – Κλήματος (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ)» Δ.Ε. Ευπαλίου του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

4. Γνωμοδότηση σχετικά με όδευση αγωγού στα πλαίσια εκπόνησης της μελέτης «Ύδρευσης Σεργούλας – Γλυφάδας (ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ)». (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

5. Παράταση προθεσμίας για την «Υδραυλική μελέτη ύδρευσης Σεργούλας – Γλυφάδας» του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

6. Παράταση προθεσμίας για την «Τοπογραφική μελέτη ύδρευσης Σεργούλας – Γλυφάδας» του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

7. Παράταση προθεσμίας για την «Μελέτη δασική – διαχείριση δασών και ορεινών βοσκοτόπων» του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ράπτης Ιωάννης)

8. Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. του έργου «Επέκταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης Δ.Δ. Ερατεινής» με αριθ. μελέτης 73/2008. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

9. ΄Εγκριση 3ου Α.Π.Ε. του έργου «Ύδρευση Δ.Δ. Τολοφώνας» με αριθ. μελ. 47/2008. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)

10. Καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου στον οικισμό της Τ.Κ. Μηλέας – Προσφυγή στη Δικαιοσύνη. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Tσιλίκης Χρήστος)

11. Αίτημα περί δωρεάν παραχώρησης της χρήσης ακινήτου, ιδιοκτησίας του Δήμου, στον εκπολιτιστικό σύλλογο Ευπαλίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

12. Αίτημα περί δωρεάν παραχώρησης της χρήσης ακινήτου, ιδιοκτησίας του Δήμου, στον «κυνηγετικό σύλλογο Ευπαλίου». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

Η δεύτερη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Λιδωρίκι το Σάββατο 21 Απριλίου στις 11 το πρωί, με μοναδικό θέμα την ψήφιση του Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων  του Δήμου Δωρίδος, οικονομικού έτους 2012 και εισηγητή τον  Αντιδήμαρχο Κώστα Αντωνόπουλο.

Κυριακή, 15 Απριλίου 2012

Γ.Καπεντζώνης: Τίποτε δεν έγινε τυχαία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του Δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη στην εφημερίδα ¨ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ¨

 Οι πρόσφατες επιτυχίες της Δημοτικής Αρχής Δωρίδας σε επίπεδο εντάξεων έργων είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και καλής προετοιμασίας, λέει ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα  ¨ΩΡΑ της Φωκίδας¨.

 « Το παράδοξο είναι ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που όλες οι περιοχές τις Ελλάδας “διψούν” για ανάπτυξη, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ παραμένει χαμηλή σε όλη την περιφέρεια. Εάν θέλουμε σαν τοπική αυτοδιοίκηση να κάνουμε κάποιο έργο θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερους πόρους και έργα, και ιδιαίτερα στη Δωρίδα που πάσχει εδώ και δεκαετίες από την έλλειψη βασικών υποδομών», υποστηρίζει αναφερόμενος στις επιδόσεις της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο απορροφήσεων.

 Αναφερόμενος σε καταγγελίες της μειοψηφίας για αναθέσεις έργων τονίζει ότι «αυτά λέγονται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπωσιασμού και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν θα μπω σε αυτή την εύκολη μικροπολιτική αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς».

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης
 ¨ΩτΦ¨ : κε Δήμαρχε, το τελευταίο διάστημα ανακοινώνετε έργα εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω κρίσης. Μήπως, τα κρατικά ταμεία ακολουθούν την ανάσταση του Λαζάρου και ξαφνικά βρέθηκαν λεφτά;

-Πρώτα από όλα τα έργα που ανακοινώθηκαν, ο Παραλίμνιος αγωγός, το αρδευτικό Τολοφώνος, η αποχέτευση Τολοφώνος, η αποχέτευση Ευπαλίου, οι βιολογικοί καθαρισμοί, δεν αφορούν χρήματα του δημοσίου, α λ λ ά Ευρωπαϊκά χρήμ α τ α μέσω του ΕΣΠΑ. Τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα ακριβώς γ ι α α υ τ ο ύ ς τ ο υ ς σκοπούς και είναι στο χέρι τ ω ν Δ ή μ ω ν και των Περιφερειών να τα διεκδικήσουν Το παράδοξο είναι ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που όλες οι περιοχές τις Ελλάδας “διψούν” για ανάπτυξη, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ παραμένει χαμηλή σε όλη την περιφέρεια. Εάν θέλουμε σαν τοπική αυτοδιοίκηση να κάνουμε κάποιο έργο θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερους πόρους και έργα, και ιδιαίτερα στη Δωρίδα που πάσχει εδώ και δεκαετίες από την έλλειψη βασικών υποδομών. Εμείς σαν Δήμος Δωρίδος κάνουμε το αυτονόητο, φροντίζουμε να έχουμε ώριμες προτάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα έργα για τη Δωρίδα και τους Δημότες της.

 ¨ΩτΦ¨ : Παραλίμνιος αγωγός, αποχετεύσεις Τολοφώνος, Ευπαλίου, βιολογικοί καθαρισμοί. Έργα ύψους 40 εκ ευρώ. Και όλα αυτά σε έναν μικρό δήμο, όπως η Δωρίδα που δεν έχει καν τις υποδομές να τα υποστηρίξει. Πως τα καταφέρνετε;

-Σίγουρα δεν πρόκειται για μια διαδικασία που έγινε ούτε ξαφνικά, ούτε τυχαία. Όλες οι μελέτες που καταθέσαμε και τελικά εντάχθηκαν σε κάποια χρηματοδότηση, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας. Πλέον το πλαίσιο είναι πολύ πιο αυστηρό, και οι προτάσεις που έχουν κάποια τύχη είναι όσες είναι ώριμες και εμπεριστατωμένες. Για αυτό στην κυριολεξία τρέξαμε για να συγκεντρώσουμε όλες τις μελέτες που είχαμε από τους προηγούμενους δήμους, να τις ωριμάσουμε, να τις επικαιροποιήσουμε, να κάνουμε επιπρόσθετες μελέτες, να συμπληρώσουμε φακέλους, να συγκεντρώσουμε έγγραφα να προλάβουμε προθεσμίες, ώστε να έχουμε έτοιμες προτάσεις σε κάθε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Φυσικά δεν είχαν όλες οι προτάσεις μας ευνοϊκή κατάληξη, αλλά τα αποτελέσματα της δουλειάς και της προετοιμασίας, αρχίζουν να φαίνονται. Θέλω επίσης να τονίσω, ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρχε άριστη συνεργασία του Δήμου και των υπαλλήλων του με στελέχη από άλλες υπηρεσίες, είτε με την Τεχνική Υπηρεσία Δελφών, είτε από Περιφέρεια, είτε από Υπηρεσιακούς Παράγοντες των Υπουργείων.
Και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε, με προετοιμασία, με συνεργασίες και με προτάσεις.

 ΩτΦ¨ : Βλέποντας τόσα έργα στη Δωρίδα, των οποίων οι προϋπολογισμοί είναι αναντίστοιχοι με τις εντάξεις στο δήμο Δελφών, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι απολαμβάνετε την κομματική πρόνοια. Γιατί πιστεύετε ότι σας έδωσαν προτεραιότητα;

Δεν υπάρχει κανένα θέμα προτεραιότητας, με την έννοια που του βάζετε εσείς. Η μόνη προτεραιότητα, άφορα τις υποδομές και τις ανάγκες που έχει η κάθε περιοχή. Σε ότι αφορά τη Δωρίδα αναντιστοιχία, για να χρησιμοποιήσω το δικό σας όρο, υπάρχει στα έργα που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες σε σχέση με τις ανάγκες των δημοτών. Όσο υπάρχουν λοιπόν ελλείψεις σε βασικά έργα υποδομής στην Δωρίδα, εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να κάνουμε προτάσεις έργων στο ΕΣΠΑ ή σε όποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι διαθέσιμο. Σε κάποιες προτάσεις θα έχουμε θετική κατάληξη, κάποιες άλλες θα απορρίπτονται. Αυτή είναι μια μόνιμη διαδικασία που κάνουν όλοι οι Δήμοι, αυτό κάνει και ο Δήμος Δελφών και σίγουρα θα υπάρξουν και εκεί αποτελέσματα, εφόσον έχει γίνει κατάλληλη προετοιμασία.

 ¨ΩτΦ¨ : Πρόσφατα ο Δήμαρχος Δελφών είχε αποκαλέσει το Δήμο Δωρίδας σαν δήμο - κούτσουρο τονίζοντας ότι η υστέρησή σας σε υπηρεσίες επιβαρύνει το δήμο Δελφών. Και πράγματι, σε όσα έργα έχετε εντάξει βλέπουμε το δήμο Δελφών να παίζει σημαντικό ρόλο. Εσείς πως κρίνετε τη μέχρι σήμερα λειτουργία σας, τη συνεργασία σας με το δήμο Δελφών και ποιοι είναι οι στόχοι σας σε διοικητικό επίπεδο, μέχρι τη λήξη της θητείας σας;

Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε αυτό τον χαρακτηρισμό. Ο “Καλλικράτης” είναι αυτός που προβλέπει την υποστήριξη, από τους Δήμους που ήταν πρώην έδρες Νομαρχίας, και μάλιστα παρέχει και χρήματα και πόρους και ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Δεν είναι υπεύθυνος ο Δήμος Δωρίδος που η πολιτεία δεν του έχει εξασφαλίσει ούτε προσωπικό, ούτε πόρους, ούτε υποδομές και κακώς ο Καλλικράτης δημιουργεί εξαρτήσεις μεταξύ των Δήμων.

 Εμείς λειτουργούμε πάντα μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει ο νόμος και επιζητούμε τη συνεργασία με τους γειτονικούς δήμους επί ίσοις όροις. Κανένας δεν μας κάνει “χάρη”. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, κάτω από αντίξοες συνθήκες στο έργο μας, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε και του αποτελέσματος φαίνεται ότι πάμε καλά.

Ο Δήμος Δωρίδος θέλει πάνω από όλα να είναι αυτάρκης, αυτοδύναμος και αυτόνομος, και σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει τις απαραίτητες υπηρεσίες και τις δομές για να μπορούμε να στηρίξουμε ακόμα καλύτερα τους δημότες μας. Αυτό ήταν και το μεγάλο στοίχημα από την αρχή της θητείας μας και πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας θα μιλάμε πλέον για έναν άρτια οργανωμένο δήμο που θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους δημότες του

 ΩτΦ¨ :  Οι παρατάξεις της μειοψηφίας σας καταλογίζουν μεροληψία σε συγκεκριμένους επαγγελματίες και εταιρείες, τις οποίες ευνοείται με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. Πόσα έργα έχετε προχωρήσει με απευθείας ανάθεση και ποιο είναι το συνολικό τους ύψος;

-Αυτά λέγονται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπωσιασμού και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν θα μπω σε αυτή την εύκολη μικροπολιτική αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς.

Ο ελάχιστος αριθμός αναθέσεων που κάναμε, έγινε μέσα στο πλαίσιο του νόμου και μόνο όπου ήταν απαραίτητο. Όλοι οι επαγγελματίες έχουν συνεργαστεί με τον Δήμο, δεν υπάρχει κανένας εργολάβος που να έχει αναλάβει πάνω από εφτά οχτώ έργα όταν υπήρχαν εργολάβοι που λάμβαναν δεκάδες αναθέσεις στους πρώην Δήμους.

Αν διαβάσει κάποιος τα νούμερα θα δει ότι οι προηγούμενοι Καλλικρατικοί Δήμοι το 2010 είχαν δεκαπλάσιο αριθμό αναθέσεων από ότι ο συνολικός δήμος Δωρίδος, παρότι και μεγαλύτερος όγκος εργασιών υπάρχει και περισσότερες ανάγκες,

 ¨ΩτΦ¨ :  Ένας εκ των πλέον στενών σας συνεργατών κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για τον κ. Χρήστο Τσιλίκη. Το περιμένατε; Διότι όλοι θεωρούσαν ότι θα μπει η κα Σπυροπούλου. Ποιο μήνυμα θέλετε να του στείλετε δημόσια και τι θα λέγατε γι’ αυτόν στο εκλογικό Σώμα;

Θα ξεκινήσω λέγοντας καλή επιτυχία στο Χρήστο, είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός, και έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει. Ο κόσμος τον εκτιμά και τον σέβεται για το ήθος και το χαρακτήρα του και είμαι σίγουρος ότι θα εκπροσωπήσει και τη Δωρίδα και τον κόσμο της επάξια.

Όλα τα στελέχη της δημοτικής μας παράταξης έχουν την πολιτική και διοικητική ικανότητα να προσφέρουν και από άλλα πόστα, και η κυρία Σπυροπούλου και πολλοί άλλοι. Από εκεί και πέρα είναι προσωπική απόφαση του καθενός από πιο μετερίζι θέλει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Με αυτή την αφορμή θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι έγιναν πάρα πολλές προτάσεις από όλους τους χώρους και τα κόμματα σε στελέχη της παράταξης μας για να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Αυτή η αναγνώριση και εκτίμηση στα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων της παράταξη μας, αναδεικνύει τον πλουραλισμό απόψεων και θέσεων που διαθέτουμε σαν ομάδα και είναι κάτι που τιμά και εμένα προσωπικά και τη δημοτική μας παράταξη.