Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012

Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά Πατριώτες


                                              Από το DORIDA News
                                   τις άπειρες ευχές μας για

                                      ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Έχετε τις ευχές …

... ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΛΕΑΡΧΟ ΠΕΡΓΑΝΤΑ

Εύχομαι καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους.
Οι φετινές γιορτές, βρίσκουν τη χώρα και τους πολίτες στην κορύφωση μιας ιδιαίτερα κρίσιμης και δύσκολης περιόδου. Η παρατεταμένη ύφεση δημιούργησε νέους συσχετισμούς στην οικονομία και στην κοινωνία και μετατόπισε τις προσδοκίες μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
 Εκείνο που γίνεται σαφές πια με τον πλέον προφανή τρόπο, είναι ότι στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου πρέπει να διαμορφωθεί νέα δυναμική. Ο κόσμος μας χρειάζεται να αποκτήσει νέα οπτική και κυρίως χρειάζεται να αναδείξει νέες αρχές και αξίες που θα θεμελιώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συλλογικότητα και την ισορροπία στη συνύπαρξη ανθρώπων, κοινωνιών και κρατών.
Αυτή η δύσκολη εποχή για τον τόπο μας, ας ελπίσουμε ότι θα είναι και εποχή σημαντικών αλλαγών.
Ας αναδειχτεί μέσα από την κρίση, ένα αναθεωρημένο και υγιές σύστημα που θα μπορεί να δημιουργήσει σταθερές βάσεις για το αύριο όλων μας.
Χρόνια πολλά, με υγεία, αντοχές και ελπίδα.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος
Κλέαρχος Περγαντάς

... ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΩΚΙΔΑΣ  ΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Το Άγιο Φως της Ανάστασης
Ας φωτίσει τις σκέψεις μας
Και ας γεμίσει με Αγάπη κι Ελπίδα
τις καρδιές μας!!!

Οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα
Ας φέρουν σε όλους μας
δύναμη και κουράγιο για τα
δύσκολα που έρχονται…

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους σας
Καλό Πάσχα!!!

Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας
Παναγιώτα Γαζή 

 
.
.. ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ 

Tο λυτρωτικό μήνυμα της Ανάστασης ας γεμίσει τις καρδιές μας με προσδοκία, ελπίδα και αισιοδοξία για να υπερβούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως χώρα και ως κοινωνία.

Ελπίδα και προσδοκία για την αλλαγή της σημερινής δύσκολης και σκληρής πραγματικότητας, αισιοδοξία για την υπέρβαση της ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και ελπίδα για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και ευημερίας

Εύχομαι το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης να φέρει την άνοιξη στις καρδιές όλων μας και την πρόοδο στο τόπο μας. Εύχομαι σε όλους τους συμπατριώτες μας, όπου κι αν βρίσκονται αυτές τις άγιες μέρες, να έχουν προσωπική και οικογενειακή υγεία, ευτυχία και προκοπή.

O Δήμαρχος Δωρίδας
Καπεντζώνης Γιώργος 


... ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ

Οι ημέρες της Μ ε γ ά λ η ς Ε β δ ο μ ά δ α ς α π ο τ ε λ ο ύ ν ≪ευκαιρία για ο υ σ ι α σ τ ι κ ή α υ τ ο γ ν ω σ ί α ≫ , αλλά και ≪ για τη λύτρωση μέσα από την προσφορά και τη θυσία για τον Συνάνθρωπο ≫, και μας υπενθυμίζουν ≪ πως καμία δυσκολία της ζωής δεν μένει χωρίς τη μεγάλη προσδοκία της χαράς και της Ανάστασης.
Εύχομαι σε όλους τους πολίτες της Δωρίδας αλλά και όλης της Φωκίδας
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

Ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος... ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΔΡΕΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ


Εύχομαι σε όλους τους συνδημότες μου αλλά και σε όλους τους Φωκιείς να είναι φέτος ο τελευταίος Γολγοθάς που ανεβαίνουμε ως έθνος και σύντομα να ακολουθήσει η Ανάσταση
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ - ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας
Ανδρέας Ευσταθίου... ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΖΗ
Ο Πρόεδρος, τα Μέλη του Δ.Σ. και οι Εργαζόμενοι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδος σας εύχονται τις Άγιες μέρες του Πάσχα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ , ΥΓΕΙΑ – ΑΓΑΠΗ – ΔΥΝΑΜΗ
Για τις αγορές μας ας επιμείνουμε τοπικά και Ελληνικά προϊόντα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας
Γιώργος Γαζής

Tα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές Οι αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου

Τα έργα, οι δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχου Γιώτας Γαζή.

 Στη συνάντηση, η Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες συνεργασία στην πρόληψη αφενός και στην αντιμετώπιση αφετέρου των δασικών πυρκαγιών. Ιδιαίτερα, επεσήμανε, μέτρα πρόληψης για τον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών, τον ελαιώνα της Άμφισσας, τις φυλακές Μαλανδρίνου και τις κατασκηνώσεις του Νομού. Το λόγο πήραν οι παρευρισκόμενοι και κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκαν :

 1. Πρόγραμμα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις (βελτίωση – συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, εγκατάσταση δεξαμενών νερού και προφυλακίων, φυτοτεχνικές εργασίες κλπ.) προς διευκόλυνση του έργου της καταστολής.

 2. Προγράμματα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά με απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας (αρχαιολογικοί χώροι, άλση, κλπ.) καθώς και στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων

 3. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από την λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων που ανήκουν στους δήμους.

 4. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

 5. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

 6. Η ΔΕΗ να κάνει όπου χρειάζεται το προληπτικό κλάδεμα των δένδρων και την αποψίλωση χόρτων που βρίσκονται κάτω από σημείο ζεύξης καθώς και ότι άλλο είναι αναγκαίο για την πρόληψη πυρκαγιών.

 7. Έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνων πυρκαγιών ως μέτρο που συμβάλει στην προληπτική οργάνωση

 8. Ενημέρωση του κοινού και προληπτικός αποκλεισμός δασικών δρόμων σαν επιπρόσθετα μέτρα.

 9. Η συμμετοχή όλων των εθελοντικών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με την επιτήρηση των δασών και των δασικών εκτάσεων βοηθάει στην έγκαιρη επισήμανση των πυρκαγιών και η προσφορά τους είναι ουσιαστική στην βοήθηση του έργου των αρμοδίων φορέων.

 Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης κα Π. Γαζή, ο εκπρόσωπος Αυτοτελούς Διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της περιφέρειας κος Λ. Τσαμαδιάς, ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κος Κ. Δασκαλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας κος Ι. Ράπτης, ο κος Α. Ζανιάς Υπο/της Α.Δ. Φωκίδας, ο κος Η. Γκούλτας Υπολιμενάρχης Ιτέας, ο κος Ν. Μποτίτσης της Π.Υ. Άμφισσας, ο κος Ι. Κολομπούρος της Π.Υ. Ιτέας, ο κος Δ. Κοντογιάννης της Π.Υ. Ναυπάκτου, η αναπληρώτρια Δ/νσης Δασών κα Λ. Λανδαριά και ο κος Δ. Τσέλος Δασάρχης, ο κος Β. Αβαρκιώτης, προϊστάμενος ΔΕΗ, η κα Α. Τσαρούχα από την Ι’ εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων Δελφών, ο κος Α. Φωτόπουλος προϊστάμενος της Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Φωκίδας, ο κος Ν. Σιδηρόπουλος από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, ο κος Σ. Μαστροβασίλης ως εκπρόσωπος τους Μηχανολογικού εξοπλισμού της Π.Ε. Φωκίδας, ο κος Γ. Δελημιχάλης εκπρόσωπος της Δελφοί – Δίστομο Α.Μ.Ε. και ο Ε. Τσάρκος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Προγράμματα απασχόλησης Περιφέρειας Ενεργοποιούνται τα ΤΟΠΣΑ Στ. Ελλάδας

Αρχίζει στις 27 Απριλίου η έναρξη υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης «Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ)», που αφορούν τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ανέργων της Στερεάς Ελλάδας
 Ενεργοποιώντας πλήρως το ΕΣΠΑ, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει την έναρξη υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας», συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκ. €.

 Οι προτάσεις θα υποβληθούν μέσω Αναπτυξιακών Συμπράξεων και αντικείμενό τους είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.

Οι προτάσεις αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελούμενων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

 Η έναρξη υποβολής του φακέλου αίτησης χρηματοδότησης για τα ΤΟΠΣΑ και της ταυτόχρονης υποβολής του φακέλου εξέτασης της διαχειριστικής επάρκειας ορίζεται στις 17/4/2012 και η λήξη της ημερομηνίας υποβολής ορίζεται στις 29/5/2012

Το τεύχος της πρόσκλησης, καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα αυτής είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (www.stereaellada.gr), όπου υπάρχουν και στοιχεία επικοινωνίας με αρμόδιους για την παροχή αναλυτικότερων πληροφοριών.

 Σε σχέση με την ενεργοποίηση των ΤΟΠΣΑ, ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς επισημαίνει : «Έχουμε ξεκινήσει προ καιρού την προετοιμασία των ΤΟΠΣΑ και μάλιστα προ δύο περίπου μηνών οργανώσαμε ημερίδα για  την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων της περιοχής, προκειμένου από κοινού να συμβάλλουμε στην άμβλυνση του κρίσιμου προβλήματος της ανεργίας, μέσα από το ΕΣΠΑ.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει κονδύλια 2,2 εκ. € και επιδιώκει με τα ΤΟΠΣΑ να κινητοποιηθεί και να μεγιστοποιηθεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις διεύρυνσης στην αγορά εργασίας και να αξιοποιηθεί, ειδικά αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κάθε ευκαιρία τόνωσης της απασχόλησης.

Οι σημερινές συνθήκες κρίσης, έχουν επιβάλλουν να δραστηριοποιηθούμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του για να μοχλευθεί η αγορά εργασίας, να διαφοροποιηθεί η φιλοσοφία των παρεμβάσεων και να διαμορφωθούν οι συνθήκες, αρχικά επιβράδυνσης των συνεπειών της κρίσης και στη συνέχεια της περαιτέρω ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας.

Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι τα ΤΟΠΣΑ, όπως και άλλα αντίστοιχα σχέδια, για παράδειγμα η κοινωφελής εργασία, είναι ριζική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, εν τούτοις είναι επιβεβλημένο να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο κονδύλι για παρεμβάσεις υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού. Κι αυτό εδώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το κάνουμε πράξη για να παρέχουμε όσο περισσότερες δυνατότητες μπορούμε στους πολίτες και στην κοινωνία»

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ Ο ΚΑΜΕΝΟΣ; Νευρικότητα σε επιτελεία ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ Ποιοι συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια τους

Κλειστά κρατάνε τα χαρτιά τους ακόμα στο κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» γύρω από τη  σύνθεση του ψηφοδελτίου τους στη Φωκίδα.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, ο αρχηγός του κόμματος Πάνος Καμένος εμφανίζεται να βάζει υποψηφιότητα και στη Φωκίδα, (που είναι η πατρίδα του), εκτός από τη Β΄ Αθήνας.

Την τελική απόφαση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , θα πάρουν στα επόμενα 24ωρα, περιμένοντας και σχετικό γκάλοπ που έχουν παραγγείλει , εκτιμώντας τις πιθανότητες να πάρουν την έδρα εφόσον είναι υποψήφιος ο Καμένος.

Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει μια νευρικότητα στο επιτελείο της Ν.Δ. αφενός γιατί βλέπουν να έχουν σημαντικές διαρροές ψηφοφόρων προς το κόμμα του Καμμένου και  αφετέρου για την «εσωτερική γκρίνια» μεταξύ των υποψηφίων της.

Όπως πρώτο είχε γράψει το DORIDA News η τριπλέτα των υποψηφίων έχει κλείσει εδώ και αρκετές ημέρες , αποτελούμενη από τους,

Ασπασία Μανδρέκα, δικηγόρο

Κώστα Παπαθανασίου, οικονομολόγο, περιφερειακό σύμβουλο

Σπύρο Τρίψα, δημοσιογράφο

Τα στελέχη της Ν.Δ. όμως στη Φωκίδα εκτιμούν ότι το ψηφοδέλτιο αυτό είναι αδύναμο και ευάλωτο στην προέλαση του Καμένου και ζήτησαν να είναι υποψήφιος και ο Δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης.

Ένα τέτοιο σενάριο όμως δεν το θέλουν οι άλλοι υποψήφιοι και ιδιαίτερα η Μανδρέκα που είπε… ή εγώ ή ο Φουσέκης.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξειθς της Ν.Δ. Φωκίδας είναι και ο διάλογος μεταξύ Φουσέκη-Παπαθανασίου στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ το Σάββατο στο Γαλαξίδι και αποκάλυψε η εφημερίδα ΩΡΑ της Φωκίδας.

«Ποιος είσαι εσύ που παίρνεις την ευθύνη όλης της παράταξης στους ώμους σου; Βλέπεις αυτούς εδώ μέσα; Αν είσαι μόνο εσύ υποψήφιος οι μισοί δεν θα ψηφίσουν ΝΔ» αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Νίκος Φουσέκης απευθυνόμενος στον Κώστα Παπαθανασίου στην πρόσφατη εκδήλωση της ΝΟΔΕ στο Γαλαξίδι . Μάλιστα η ι η είδηση μεταδόθηκε σε χρόνο dt σε όλη την αίθουσα και έγινε το έλα να δεις από το σούσουρο.

Χολωμένος όμως εμφανίζεται και ο Κώστας Ευσταθίου που θεωρούσε τον εαυτό του σίγουρο υποψήφιο, ενώ τώρα θεωρείται ότι είναι εκτός με όλα τα πιθανά σενάρια.

Θολό ήταν  το τοπίο και στη πλευρά του ΠΑΣΟΚ όπου εκτός της βουλευτού που θα είναι υποψηφία, απροθυμία υπήρχε  για τις άλλες δύο θέσεις , εκτός από την δικηγόρο Πένη Σπυροπούλου που είχε προταθεί από την Νομαρχιακή Επιτροπή και αποδεχόταν την υποψηφιότητα.

Πριν από λίγες ημέρες είχε αποδεχτεί την πρόταση και ο δικηγόρος Τάκης Μανανάς, που θα είναι τελικά υποψήφιος.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες βολιδοσκοπήθηκαν από τα αρμόδια εκλογικά όργανα της Ιπποκράτους μια σειρά στελεχών, για την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι και εισέπραξαν αρνητική απάντηση .

Μεταξύ αυτών ήταν και οι

Αθανασόπουλος Αλέξης , Χημικός Μηχανικός

Αντωνόπουλος Κώστας , οικονομολόγος, αντιδήμαρχος Δωρίδας

Ζέρβας Κώστας , Καθηγητής

Καραχάλιος Απόστολος , δικηγόρος, Δημ. Σύμβουλος Δελφών

Πίττας Γιώργος , δικηγόρος

Πριόβολου Στέλλα , Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Στρίμπερης Αλέκος , δικηγόρος

Τσίρης Παναγιώτης, τ. Πρύτανης Παντείου, καθηγητής Πανεπιστημίου

 Έτσι πριν από λίγες ώρες , επιστρατεύτηκε ο αντιδήμαρχος Δωρίδας Χρήστος Τσιλίκης και θα συμπληρώσει την τριάδα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα.

«Φταίει το κράτος, όχι εσύ. Άλλαξε το!» το σύνθημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας

«Φταίει το κράτος, όχι εσύ. Άλλαξε το!». Αυτό είναι το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας που απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν την πολιτική των αλλαγών που προτείνει και να εκφράσουν με θετικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους.

 Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που «κλείνει» τα ψηφοδέλτιά της, προτάσσει τη φράση «τέρμα οι διαπιστώσεις! Ώρα για λύσεις!» και στην προεκλογική περίοδο, όπως λέει η ίδια και οι στενοί της συνεργάτες, θα απευθυνθεί στους πολίτες με καθαρό λόγο, δεν θα παραθέτει απλώς τα προβλήματα, προτείνει συγκεκριμένες και εφικτές λύσεις και μια εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Επιτελικά στελέχη του κόμματος αναφέρουν ότι η Δημοκρατική Συμμαχία, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, μιλά ξεκάθαρα, ειλικρινά και χωρίς περιστροφές, τολμά να συγκρουστεί με τα κατεστημένα και να μιλήσει εκ μέρους όλων όσοι δεν αποτελούν κομμάτι του συστήματος και των πελατειακών σχέσεων.

«Σε αυτούς τους πολίτες απευθύνεται μέσα από την καμπάνια της η οποία είναι αιχμηρή και άμεση, βασίζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις και προβάλλει τους πραγματικούς ανθρώπους πίσω από τη Δημοκρατική Συμμαχία» υπογραμμίζουν με νόημα και συμπληρώνουν ότι για τις εξελίξεις στη χώρα δεν φταίει ο πολίτης , ο επαγγελματίας ή ο ιδιωτικός υπάλληλος που τελικά σηκώνουν σχεδόν μονομερώς το βάρος της ύφεσης και της κρίσης.

Για τη Δημοκρατική Συμμαχία αποκλειστικά υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση είναι το ίδιο το κράτος και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί έως και σήμερα και διευκρινίζει ότι οφείλει να δρομολογήσει και να υλοποιήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

 Την ίδια στιγμή εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα αποτελέσει ρυθμιστή των εξελίξεων για να γίνουν πράξη οι μεταρρυθμίσεις και τονίζεται πως δεσμεύονται τα στελέχη του κόμματος να είναι καταλύτης για να επικρατήσει η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και ο ρεαλισμός μέσα στην επόμενη Βουλή.

 Οι πέντε άξονες που θα αποτελέσουν την πολιτική πλατφόρμα των άμεσων πολιτικών επιδιώξεων της Συμμαχίας θα είναι:

 1. Ανάπτυξη με πρόσωπο: νέες δουλειές στον Ιδιωτικό Τομέα.

 2. Σύγχρονο και διαφανές πολιτικό σύστημα.

 3. Εφαρμογή των κανόνων χωρίς διακρίσεις.

 4. Η Ελλάδα έχει θέση και άποψη στην Ευρώπη.

 5. Σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που υπηρετεί και δεν επιβαρύνει τον πολίτη.

 Η καμπάνια της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία θα αναπτυχθεί τις επόμενες εβδομάδες, στο σύνολο της βασίζεται σε viral video και banners που θα διακινούνται μέσω διαδικτύου, ενώ δεν θα υιοθετήσει έντονη συνθηματολογία, αλλά θα δώσει έμφαση στην αποτύπωση και τη ρεαλιστική αντιπρόταση.

Στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη της εκστρατείας είναι να στηριχθεί στα νέα μέσα, επενδύοντας στη διαδραστικότητα και ανάγοντας τον πολίτη σε διαμορφωτή της εικόνας της Δημοκρατική Συμμαχίας στην κοινή γνώμη.

 Ντόρα: «Θα συνεργαζόμουν μετεκλογικά και με Σαμαρά και με Βενιζέλο»
 Η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε το μεσημέρι της Μεγ. Τρίτης (Ρ/Σ Βήμαfm) ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι το μόνο κόμμα, που δήλωσε ευθαρσώς «ναι», θα συνεργαστούμε και τόνισε με έμφαση, γι' αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει οι πολίτες να την ψηφίσουν και να της δώσουν το εισιτήριο για τη Βουλή.

«Η λογική της άρνησης της συνεργασίας, είναι μια λάθος λογική σήμερα. Η χώρα χρειάζεται συνεργασίες, η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συμμαχίες» είπε.

 Στη συνέχεια διευκρίνισε πως η ίδια έχει πει με ένταση πως θα συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις, οι οποίες είναι αποφασισμένες να κρατήσουν την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και είναι αποφασισμένες η Ελλάδα να ξανασταθεί όρθια μέσα στην ευρωζώνη. «Αυτό σημαίνει ότι και με το Σαμαρά και με το Βενιζέλο (σ.σ.θα συνεργαζόμουν)» τόνισε.

¨Γάμος¨ ΔΗΜΑΡ με λοχαγούς του ΠΑΣΟΚ

Την πολιτική στήριξη στη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) επισημοποίησαν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ (υπουργοί , βουλευτές , κομματικά στελέχη) που έχουν συγκροτήσει την κίνηση "Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία" και τα οποία παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου, μαζί με τον Φώτη Κουβέλη, το περίγραμμα των πολιτικών τους θέσεων.

Οι Γιάννης Νικολάου και Στέφανος Μανίκας στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν ότι απώτερος πολιτικός στόχος της κίνησης, είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και πρόσθεσαν πως η δύναμη που σήμερα μπορεί να εκφράσει αυτή την προοπτική είναι η ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης καλωσορίζοντας του νέους συμμάχους του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δυναμική που αναπτύσσεται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Σημειώνεται ότι κανένα από τα μέλη της κίνησης δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ, αλλά θα την στηρίξουν στον εκλογικό της αγώνα.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Νικολάου, ο κύκλος του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε και οι φιλελεύθερες πολιτικές των μονοδρόμων, που ακολούθησε, επί της ουσίας ακυρώνουν την ευρωπαϊκή προοπτική και κατακερματίζουν την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς μετακινήθηκε από αρχές του και την φυσιογνωμία του, πρόσθεσε ο Γιάννης Νικολάου, και υπογράμμισε πως υπό το πρίσμα αυτό «επιδιώκουμε ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς να επανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, τη λάμψη των ιδεών του, να προτείνει ρεαλιστικές , εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Ο Στέφανος Μανίκας τόνισε ότι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας προϋποθέτει αλλαγή αυτής της πολιτικής, καθώς -όπως είπε- αυτή η πολιτική που ακολουθείται σήμερα θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Αυτή η πολιτική πρέπει να αποδοκιμαστεί στις εκλογές ώστε να υπάρξει προοδευτική διέξοδος από την κρίση, σημείωσε ο Στέφανος Μανίκας και πρόσθεσε πως αυτή τη δημοκρατική προσέγγιση εκφράζει η ΔΗΜΑΡ, η οποία πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες και για τη χώρα και για τους πολίτες.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της νέας κίνησης να στηρίξει το κόμμα του, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός στην πορεία για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή απόφαση της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων ο Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για απαράδεκτη ρύθμιση, δηλωτική του γεγονότος ότι «το σύστημα δεν βάζει μυαλό».

Στη "Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία", εκτός του Στέφανου Μανίκα και Γιάννη Νικολάου, συμμετέχουν επίσης οι: Δασκαλάκης Δημήτρης, Καραγιαννάκης Κώστας, Κόκκας Βασίλης, Κρητικός Μανώλης, Μαλέσιος Βαγγέλης, Σκαρτσολιάς Τάκης, Σταυρακάκης Μηνάς.
 Κείμενο συμπόρευσης της κίνησης «Νέα Σοσιαλδημοκρατική Συμφωνία» με τη Δημοκρατική Αριστερά

Στις εκλογές δεν επιλέγουμε τη στάση ουδετέρου. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επιλογής και της συμμετοχής.

Υποστηρίζουμε τη Δημοκρατική Αριστερά και συμμετέχουμε στον πολιτικό αγώνα για την ευρύτερη δυνατή εκλογική της επιτυχία.

Επιδιώκουμε τη νέα συνάντηση-συμφωνία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς.

Με κυβερνητικό σχέδιο, για την αριστερά που θέλει και μπορεί να κυβερνήσει, που δεν αρνείται τις ευθύνες, που θέλει και μπορεί να θέσει στην ημερήσια διάταξη τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Διαφωνήσαμε από την αρχή με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των πιστωτών και των κυβερνήσεων που την υπηρέτησαν. Είμαστε στην άλλη όχθη από την πολιτική της τελευταίας διετίας που ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Η ΝΔ οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή με τη διακυβέρνησή της από το 2004. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε αυτή την καταστροφική πορεία και παρέδωσε τη χώρα δέσμια στην πολιτική των πιστωτών. Οι ευθύνες δεν συγχωρούνται, ούτε παραγράφονται.

Θέλουμε ριζικές αλλαγές στη χώρα. Στην οικονομία, το κράτος, το πολιτικό σύστημα. Είμαστε αντίθετοι με το μέτωπο της ακινησίας, της επιστροφής στο παρελθόν, της οπισθοφυλακής για συντεχνιακά «κεκτημένα».

Η νέα αναγκαία αφύπνιση και κινητοποίηση δε μπορεί να υπάρξει χωρίς τους νέους. Δεν είμαστε παρατηρητές στην εξορία της πιο μεγάλης εθνικής εφεδρείας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο που χωρίς αντίσταση, χωρία προσπάθεια ανάσχεσης και χωρίς ντροπή το προσφέρουμε μετανάστες στους πιστωτές μας.

Είμαστε απέναντι στη μοιρολατρική αποδοχή της καταστροφικής πολιτικής των πιστωτών ως μοιραίας και μοναδικής λύσης. Πιστεύουμε στο δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης. Η Αριστερά διαθέτει το ηθικό κύρος να το εμπνεύσει και τις δυνατότητες να το επεξεργαστεί και να το υλοποιήσει.

Είμαστε με την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνοχής, της σύγκλισης, της δημοκρατίας, απέναντι στην Ευρώπη της επιβολής του νεοφιλελευθερισμού, της κυριαρχίας των αγορών, των διαχωρισμών, της δημιουργίας νεόπτωχων κρατών και πολιτών.

Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αποτελέσει το ανάχωμα στις πολιτικές των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Θέλουμε τη χώρα μας στο ευρώ, στην καρδιά της ΕΕ. Είμαστε απέναντι στην Ελλάδα της δραχμής και της καθυστέρησης. Είμαστε αντίθετοι με τη φοβισμένη, απομονωμένη Ελλάδα του λαϊκισμού. Απέναντι στον εκφασισμό της κοινωνίας.

Αρνούμαστε το λαϊκιστικό εφεύρημα ότι όποιος επιθυμεί τη χώρα στο ευρώ πρέπει να αποδέχεται και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των δανειστών.

Επιδιώκουμε να αποδοκιμαστεί στις κάλπες η πολιτική της διετίας. Να αποδοκιμαστεί ο πολιτικός μεταμορφισμός, η απόπειρα να εγκλωβιστούν οι πολίτες στα «διλήμματα» που με περίσσευμα λαϊκισμού θέτουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Δεν έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές όσοι απέδειξαν ότι κύρια φροντίδα τους ήταν να αποδεχτούν όλες τις αξιώσεις τους.

Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές. Δεν πιστεύουμε στους μονόδρομους. Δεν αποδεχόμαστε τη θεωρία της μοναδικής λύσης, την καταστροφή της κοινωνίας ως μοιραία και αναπόφευκτη.

Πάντα υπάρχει προοδευτική διέξοδος, ακόμα και στις πιο δύσκολες συγκυρίες.

Η χώρα δεν μπορεί να «σωθεί» χωρίς τους ανθρώπους της. Οι άνεργοι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο, το κοινωνικό κράτος καταστρέφεται, οι αμοιβές βαλκανοποιούνται, χιλιάδες νέοι φεύγουν στο εξωτερικό σε μια νέα μετανάστευση.

Δεν θέλουμε αυτή να είναι η Ελλάδα του μέλλοντος.

Επιδιώκουμε ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς να επανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία, τη λάμψη των ιδεών του, να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες και τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.

Θεωρούμε την υποστήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφασιστικό βήμα για να σηματοδοτηθούν προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Η υποστήριξη μας δεν συνδέεται με προσωπικούς ρόλους τους οποίους δεν επιδιώκουμε.

Δασκαλάκης  Δήμος
Καραγιαννάκης  Κώστας
Κόκκας  Βασίλης
Κρητικός  Μανώλης
Μαλέσιος  Βαγγέλης
Μανίκας  Στέφανος
Νικολάου  Γιάννης
Σκαρτσολιάς  Τάκης
Σταυρακάκης  Μηνάς

Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΣ Επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος

Σαν… πολιτική βόμβα «έσκασε» στο κεντροδεξιό σύστημα η είδηση ότι ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιώργος Κύρτσος θα είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΛΑΟΣ.

Η ένταξη του Γιώργου Κύρτσου στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ και η συμμαχία του με τον πρόεδρό του Γιώργο Καρατζαφέρη προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις

Ο Κύρτσος, που συναντήθηκε αργά το πρωί με τον Καρατζαφέρη, θα αναλάβει και τη θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ευελπιστεί ότι θα κερδίσει πόντους στον επικοινωνιακό και πολιτικό πόλεμο, καθώς ο κεντροδεξιός Γιώργος Κύρτσος έχει την ευχέρεια και τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί στα τηλεοπτικά πάνελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Καρατζαφέρης και Κύρτσος είχαν συναντηθεί τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, τουλάχιστον δυο φορές και συμφώνησαν για την κοινή πορεία τους. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε στενούς του πολιτικούς φίλους, αν και δεν έλεγε το όνομα του δημοσιογράφου, σημείωνε με νόημα: «Θα είναι μεγάλη έκπληξη και θα μου δώσετε συγχαρητήρια».

Στο άκουσμα της είδησης όλοι σχεδόν ξαφνιάζονται και θεωρούν ότι οι Καρατζαφέρης και Κύρτσος είναι δυο άνθρωποι με τελείως διαφορετική κοσμοθεωρία, φιλοσοφία και αντίληψη.

Η ανακοίνωση του ονόματος του γνωστού δημοσιογράφου έγινε από τα γραφεία του κόμματος, όπου ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε, υποδεχόμενος τον Γιώργο Κύρτσο, πως είναι μεγάλη τιμή και χαρά που μία εξαιρετικά επιφανής προσωπικότητα θα συστρατευθεί μαζί μας.

«Δεν θα μιλήσω για τον Γιώργο Κύρτσο. Μιλάνε τα έργα του και η παρουσία του. Ο Γιώργος Κύρτσος είναι γνωστός ευρωπαϊστής. Θα αναλάβει να χειριστεί όλα τα θέματα που άπτονται με την Ευρώπη, όπως και θέματα των σπουδών του -την οικονομία-, και με την προκήρυξη των εκλογών θα αναλάβει και την εκπροσώπηση του Κόμματος» τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Από την πλευρά του ο Γ. Κύρτσος ανέφερε πως αποδέχθηκε την πρόσκληση -που είναι ταυτόχρονα και πρόκληση- ενός ηγέτη που έχει προσφέρει πολλά στη χώρα.

«Η πρόσκληση είναι και πρόκληση, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση και να βρούμε τον τρόπο να σταματήσει η κατάρρευση της οικονομίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αποσύνθεση και να βρούμε τον τρόπο να υπάρξει μία κοινωνική συσπείρωση, γιατί χωρίς την κοινωνία ενωμένη δεν μπορούμε να πάμε μπροστά και έχουμε βέβαια και μία πρόκληση να υπερασπίσουμε την τιμή της πατρίδας μας, να την φέρουμε σε υψηλό διεθνές επίπεδο, να την κάνουμε σεβαστή σε όλους, εχθρούς και φίλους» ανταπάντησε ο Γ. Κύρτσος.

Ο Κύρτσος το τελευταίο διάστημα, μέσα από την αρθρογραφία στις εφημερίδες του και την καθημερινή πρωινή εκπομπή του, ασκούσε έντονη κριτική στη Ν.Δ. και στον πρόεδρό της Αντ. Σαμαρά.

Προ ημερών ο Γ. Κύρτσος σημείωσε ότι η θεαματική στροφή της ηγεσίας της ΝΔ από την αντιμνημονιακή ρητορεία στην υιοθέτηση της πολιτικής του νέου μνημονίου οδήγησε σε πολιτικές ανακατατάξεις που έφεραν το τέλος της λεγόμενης κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας», ενώ ήταν ιδιαίτερα ήπιος για τον Καρατζαφέρη.

Ο ίδιος, επεσήμανε ως εξαιρετικά πιθανό το σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τις βουλευτικές εκλογές, με τον Αντ. Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού και τη ΝΔ βασική πολιτική δύναμη της νέας κυβέρνησης.

«Ελάχιστοι αμφισβητούν ότι η ΝΔ θα αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, με εντυπωσιακή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, και πως θα αποτελέσει την κυρίαρχη δύναμη της επόμενης κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται όμως να πέσει ο Αντ. Σαμαράς θύμα της διαφαινόμενης εκλογικής επιτυχίας του. Η κλιμάκωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οδηγεί στην επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Χρειάστηκαν 5 χρόνια για να φανεί η γύμνια της κυβέρνησης Καραμανλή, μόλις 2 χρόνια για να καταστραφεί πλήρως η κυβέρνηση Παπανδρέου και είναι πιθανό σε διάστημα 9-12 μηνών να έχει μετατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά σε σωρό πολιτικών ερειπίων» υπογράμμιζε και συμπλήρωνε: «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ΝΔ κινείται σαν εκκρεμές μεταξύ άνετης εκλογικής πρωτιάς, ενδεχομένως και αυτοδυναμίας, και πλήρους ιδεολογικής και πολιτικής σύγχυσης».

Ο Κύρτσος είχε στενή σχέση με το χώρο της κεντροδεξιάς, καθώς το 1984 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Αρη Βουδούρη και διετέλεσε διευθυντής στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής (1998-2002) και στον Ελεύθερο Τύπο (1997-2002), διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων στην παράταξη. Επίσης, το 1991-1993 διετέλεσε άτυπος σύμβουλος του τότε Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Το ευρώ, ο Βορράς και ο Νότος

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Πολύ λόγο έχουμε κάνει για την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της οικονομικής, αλλά και της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Αυτό είναι το σαφέστερο θέμα που ανέδειξε η κρίση. Ενοποίηση όμως σημαίνει πολλά πράγματα, από το νόμισμα (που ισχύει) και τα δημοσιονομικά, μέχρι τις εισοδηματικές συγκλίσεις, τις τιμές και την κίνηση κεφαλαίων. Αυτά απαιτούν γενναίες πολιτικές αλλαγές και ένα ενιαίο, υπερεθνικό και αποδεκτό από τους Ευρωπαίους, κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Εκτός από τη νομισματική ένωση, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική ένωση προϋποθέτει και μία ενιαία δημοσιονομική πολιτική. Αλλά σταματάνε εκεί. Η πραγματική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, όμως, προϋποθέτει επιπλέον πολιτικές εξισορρόπησης των εξωτερικών ισοζυγίων μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ, καθώς και κοινή εισοδηματική πολιτική.

Η Ευρώπη απελευθέρωσε τη διακίνηση των εμπορευμάτων, οδηγώντας τα πράγματα σε μία μορφή καταμερισμού των οικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ του κέντρου (βιομηχανία, κτηνοτροφία) και της περιφέρειας (τουρισμός, γεωργία) με συνέπειες που αντικατοπτρίζονται στα πλεονάσματα ή τα ελλείμματα των ισοζυγίων εξωτερικών συναλλαγών. Η ανισότητα αυτή δεν μπορεί πλέον να αναπαράγεται άλλο. Χρειάζεται μία πολιτική αντιστάθμισης πλεονασματικών και ελλειμματικών ισοζυγίων.

Στη συνέχεια της απελευθέρωσης των εμπορευμάτων, η εφαρμογή του (ενιαίου) ευρώ, ενοποίησε τις τιμές σε χώρες με διαφορετικό επίπεδο διαβίωσης και διαφορετική παραγωγικότητα. Αυτή είναι μία ακόμη παράμετρος που αναπαράγει τις εσωτερικές ανισότητες της Ευρώπης, την ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου.

Το κόστος ζωής στις βιομηχανικές χώρες συγκρατήθηκε σε βάρος των χωρών της περιφέρειας, όπου το κόστος τείνει να εξισωθεί με τις πρώτες, χωρίς ωστόσο οι μισθοί να ακολουθούν την τάση αυτή. Εάν η γενίκευση της εξίσωσης των μισθών θα ήταν ένα υπερβολικό αίτημα για τις χώρες της περιφέρειας, η προσαρμογή των μισθών εκεί όπου η παραγωγικότητα της εργασίας το επιτρέπει, θα ήταν ένα ορθό και δίκαιο αίτημα. Αυτό μόνο μία κοινή εισοδηματική πολιτική μπορεί να το επιτύχει.

Συστατικό επίσης στοιχείο της ενωμένης Ευρώπης θα πρέπει να είναι η απο-εθνικοποίηση του κεφαλαίου, με την εφαρμογή κοινής πολιτικής διασυνοριακών συνεργασιών (συγχωνεύσεων, εξαγορών κ.λ.π.), με στόχο τη σταδιακή ανάδειξη ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά στην βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης, για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η μεταβίβαση της πολιτικής σε ισχυρά κεντρικά υπερεθνικά όργανα, που έτσι κι αλλιώς είναι η βασικότερη προϋπόθεση, θα πρέπει να συνοδεύεται και από υπερεθνικούς μηχανισμούς ελέγχου, εποπτείας, πρόληψης των κρίσεων, διαχείρισης του δημοσίου χρέους κ.λ.π, μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο ρόλος της οποίας θα πρέπει να είναι καθοριστικός όπως και της FED. Η έκδοση ευρωομολόγων θα είναι συνεπώς το επόμενο υποχρεωτικό βήμα.

Η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να είναι απλώς ρυθμιστής των πληθωριστικών πιέσεων της Γερμανίας. Στην Ευρωζώνη υπάρχουν και άλλες οικονομίες, οι οποίες έχουν ανάγκη τον ρόλο που επιβάλλεται να παίξει στην ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προσφορά νέου χρήματος θα αναθερμάνει τις οικονομίες της περιφέρειας και θα συμβάλει συνολικά στην υπέρβαση της κρίσης του χρέους στην Ευρώπη.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη Καθημερινή, με καταγωγή από την Δωρίδα.

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΛΑΔΙ & ΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


 Το θαυμασμό του πλήθους των επισκεπτών και των διοργανωτών απέσπασε το περίπτερο της Στερεάς Ελλάδας στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 6,7, & 8 Απριλίου 2012.

 Η διαφορετικότητα του περιπτέρου που ξεχώριζε ανάμεσα στα άλλα έγκειται στο γεγονός ότι η εικαστική του προσέγγιση στην είσοδο της έκθεσης σηματοδοτούσε την ανάγκη προσανατολισμού των νέων καλλιεργειών που πρέπει να είναι φιλικές προς το περιβάλλον για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων για επισιτιστικούς αλλά και για εξαγωγικούς σκοπούς.

Παραγωγοί και επιχειρήσεις από όλη την Περιφέρεια συμμετείχαν με μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων ελιάς & ελαιολάδου δίνοντας το στίγμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Σταμάτης Καπελέρης και στην τελετή λήξης του φεστιβάλ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ο οποίος μιλώντας στα ΜΜΕ τόνισε μεταξύ άλλων ότι ‘‘στους πρωταρχικούς στόχους της Περιφέρειας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης στο οποίο πρωτεύοντα ρόλο έχει να διαδραματίσει ο αγροτικός τομέας ο οποίος σήμερα ίσως αποτελεί μια από τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές της Στερεάς Ελλάδας’’.

Με 5 ομάδες η Δωρίδα και του χρόνου Έπεσαν Φωκίδα 2000-Ολυμπιακός Κίρρας

Του Τάσου Τσόλκα

Ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας , με τον Ανδρούτσο Γραβιάς να αναδεικνύεται και τυπικά πρωταθλητής, και τον υποβιβασμό στη Β΄ Κατηγορία της Φωκίδας 2000 και του Ολυμπιακού Κίρρας.

Την καλύτερη επίθεση με 73 γκολ και την καλύτερη άμυνα με 14 γκολ είχε ο Αστέρας Ιτέας και παρόλα αυτά δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα.

Την χειρότερη επίθεση με 18 γκολ είχε ο Ολυμπιακός Κίρρας και την χειρότερη άμυνα με 70 γκολ η Φωκίδα 2000.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι πέντε ομάδες της Δωρίδας παρέμειναν στην Α΄ Κατηγορία, με τον Απόλλωνα Ευπαλίου να κάνει κούρσα πρωταθλητισμού καταλήγοντας τρίτος .

Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχτηκε ο Ρέββας του Ανδρούτσου με 22 γκολ και δεύτερος ο Δελής του Αστέρα Ιτέας , που δεν αγωνίστηκε όμως στο μισό πρωτάθλημα λόγω τραυματισμού.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής,

Ησαΐας Δεσφίνας - Ολυμπιακός Κίρρας              2 - 0
Αετός Λιδωρικίου - Δωρικός Μαλαμάτων          3 - 1
Απόλλων Ευπαλίου - Αμφισσαϊκός                      4 - 1
Φωκίδα 2000 - Αστέρας Ιτέας                              0 - 6
Τολοφώνα Ερατεινή - Ένωση Γλυφάδας            0 - 3

Ρεπό:   Ανδρούτσος Γραβιάς


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ

                                                             ΓΚΟΛ      ΒΑΘΜΟΙ
 1. Ανδρούτσος Γραβιάς                      58 - 18       54
 2. Αστέρας Ιτέας                                 73 - 14       49
 3. Απόλλων Ευπαλίου                         56 - 21       45
 4. Ησαΐας Δεσφίνας                            48 - 27       42
 5. Αμφισσαικός                                   55 - 24       37
 6. Τολοφώνα Ερατεινή                       37 - 42       22
 7. Αετός Λιδωρικίου                           38 - 51       21
 8. Δωρικός Μαλαμάτων                     28 - 49       17
 9. Ένωση Γλυφάδας                           22 - 68       17
10. Φωκίδα 2000                                 30 - 70       12     
11. Ολυμπιακός Κίρρας                      18 - 64         5


Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 Συνεχίστηκε αυτή τη Κυριακή το πρωτάθλημα για την δεύτερη φάση της Β΄ Κατηγορίας , με τους αγώνες της 7ης αγωνιστικής .

 Κρισσαίος Χρισσού - Ακαδημία 94               7 - 1
 Ελπίδες Άμφισσας - Οιάνθη Γαλαξιδίου      1 - 5

 Ρεπό:   Αναγέννηση Βουνιχώρας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 7η αγωνιστική

 1. Οιάνθη Γαλαξιδίου                21
 2. Κρισσαίος Χρισσού                13
 3. Αναγέννηση Βουνιχώρας        11
 4. Ελπίδες Άμφισσας                    4
 5. Ακαδημία ΄94                           3


 Η συνέχεια των αγώνων της δεύτερης φάσης , σύμφωνα με την κλήρωση είναι η εξής :

  8η Αγωνιστική
Αναγέννηση Βουνιχώρας - Κρισσαίος Χρισσού
Ακαδημία 94 - Ελπίδες
Ρεπό: Οιάνθη Γαλαξιδίου

  9η Αγωνιστική
Ελπίδες - Αναγέννηση Βουνιχώρας
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Ακαδημία 94
Ρεπό: Κρισσαίος Χρισσού

  10η Αγωνιστική
Αναγέννηση Βουνιχώρας - Ακαδημία 94
Κρισσαίος Χρισσού - Οιάνθη Γαλαξιδίου
Ρεπό: Ελπίδες