Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Πολιτική εκδήλωση Ν.Δ. στο Γαλαξίδι Κονταροχτυπήματα για το ψηφοδέλτιο !

Σήμερα Σάββατο το απόγευμα και ώρα 5:30 , στο Γαλαξίδι, (κέντρο Δερβένι – έναντι Παρθεναγωγείου) η ΝΟΔΕ Φωκίδας πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή το βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. Νίκο Νικολόπουλο. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το παρόν θα δώσει στη συγκέντρωση και ο Απόστολος Ανδρεουλάκος , που αποδ'έχτηκε την πρόταση του Άντώνη Σαμαρά και θα είναι τελικά υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β΄Περιφέρεια Αθήνας.

 Στο μεταξύ δυσκολίες φαίνεται ότι υπάρχουν στις διεργασίες που γίνονται για την τελική κατάρτιση του ψηφοδελτίου στο Νομό.

 Ίσως και κατά την σημερινή συγκέντρωση να ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα και να φανερωθεί η τελική σύνθεση.

 Κι αυτό γιατί ,

 Ο Σπύρος Τρίψας θεωρεί βέβαιο ότι θα είναι υποψήφιος και γι αυτό έχει αρχίσει τις συναντήσεις με διάφορα τοπικά στελέχη στα χωριά της Φωκίδας.

 Από την πλευρά του όμως ο Κώστας Ευσταθίου, όπου σταθεί και βρεθεί διαμηνύει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και αυτός είναι μέσα στην τριάδα.

 Πολλοί είναι αυτοί που ψιθυρίζουν ότι ο κρυφός άσσος τελικά θα είναι ο Δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης , ώστε να υπάρξει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο και να αναχαιτισθούν οι μεγάλες διαρροές προς το κόμμα του Πάνου Καμμένου ¨Ανεξάρτητοι Έλληνες¨.

Στην περίπτωση όμως που είναι υποψήφιος ο Φουσέκης , η Ασπασία Μανδρέκα το ξεκαθάρισε ότι αποχωρεί από το ψηφοδέλτιο.

 Εκείνος που θεωρεί βέβαιο τον εαυτό του ως υποψήφιο είναι ο Κώστας Παπαθανασίου, που μάλλον δεν αμφισβητείται και από τους άλλους.

 Πάντως έγκυροι πολιτικοί κύκλοι της Φωκίδας επισημαίνουν ότι πολλά στελέχη της ΝΔ περιμένουν την τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου και μετά θα πάρουν θέση αν θα παραμείνουν στο κόμμα ή θα τραβήξουν για τους ¨Ανεξάρτητους Έλληνες¨.

ΟΙ ¨ΛΟΧΑΓΟΙ¨ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΔΗΜΑΡ


 Πολιτικοί «λοχαγοί» - πρώην ΠΑΣΟΚ, καλλιτέχνες και άνθρωποι της επιστήμης και των γραμμάτων θα έχουν την τιμητική τους στη Δημοκρατική Αριστερά, στην αρχή της Μ. Εβδομάδας .

 Σε δημόσιες εκδηλώσεις θα γίνει επισημοποίηση νέων συνεργασιών (πασοκογενείς) σε πολιτικό επίπεδο ενώ θα εκφράσουν την εκλογική τους στήριξη στη ΔΗΜΑΡ και προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού.

 Το πρωί της Μ. Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ο υπεύθυνος του προγράμματος Σάκης Παπαθανασίου θα παρουσιάσουν τους βασικούς προγραμματικούς άξονες της ΔΗΜΑΡ και την πολιτική της πρόταση στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη η συζήτηση περί τέχνης και πολιτικής έχει έντονο προεκλογικό χρώμα. Είναι εκδήλωση του Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη, για να φέρει τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ κοντά σε ανθρώπους της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης.

 Εκεί θα ανακοινωθούν ονόματα προσωπικοτήτων, που είτε στηρίζουν εκλογικά την ΔΗΜΑΡ (όπως οι ηθοποιοί Γιώργος Αρμένης και Στέλιος Μάινας, ο μουσικός και τραγουδιστής Μπάμπης Τσέρτος κ.ά.), είτε μετέχουν στα ψηφοδέλτιά της (όπως ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος στο Επικρατείας, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Κυρίτσης στα Τρίκαλα κ.ά.).

Και την ερχόμενη Τρίτη έρχονται οι πρώην «λοχαγοί», πάλαι ποτέ μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που ανήκουν στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό χώρο. Δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ αλλά θα παρουσιάσουν πολιτική διακήρυξη με την οποία θα εκφράσουν το πλαίσιο των θέσεών τους για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς που τους κάνει να δώσουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στη ΔΗΜΑΡ.

Όπως λένε από το επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, έχει προγραμματιστεί για την Μ. Τρίτη δημόσια παρέμβαση για την επισημοποίηση της συνεργασίας της με δώδεκα στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων μέλη της κίνησης «Νέα σοσιαλδημοκρατική συμφωνία», όπως οι Γιώργος Θωμάς, Στέφανος Μανίκας, Γιάννης Νικολάου, Φραγκλίνος Παπαδέλης, Μηνάς Σταυρακάκης.

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ … ΨΥΧΟΡΑΓΕΙ ! Προηγείται η ΝΔ, πολυκομματική Βουλή

Τα πιο σημαντικά ευρήματα δημοσκόπησης της Vote για το blog , enikos.gr


Η έρευνα της Vote για το enikos.gr αποτυπώνει ανάγλυφα την ανατροπή των διαχρονικών και παγιωμένων αντιλήψεων και πεποιθήσεων της κοινής γνώμης, όπως αυτή καταγράφεται διαχρονικά στην περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται με τον δικομματισμό να υποχωρεί έναντι νέων κομμάτων, φαινόμενο που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο δεκακομματικής βουλής και κυβέρνησης συνεργασίας εν αναμονή της προκήρυξης των προσεχών βουλευτικών εκλογών.

Το υπό διαμόρφωση κομματικό σύστημα: Σαφές Προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας, πολυκομματική βουλή και κυβέρνηση συνεργασίας

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σαφές προβάδισμα απέχοντας όμως από το διακηρυγμένο στόχο της αυτοδυναμίας. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου προηγείται με διαφορά 6,7 ποσοστιαίων μονάδων, φθάνοντας το 20,80% έναντι 14,09% του ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ, η αλλαγή προέδρου δεν ανέτρεψε το παγιωμένο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες που έχουν δημοσιευτεί τους προηγούμενους μήνες με την ανάδειξη του Ε. Βενιζέλου στην προεδρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα για το ποιο κόμμα «σίγουρα δεν θα ψήφιζαν» στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ «προηγείται» με το εντυπωσιακό 40,33%. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία που καταψηφίζεται από το 18,05% των ερωτηθέντων.

Τα κόμματα της Αριστεράς, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καρπώνονται σημαντικά οφέλη από την «αντιμνημονιακή» τους στάση κινούμενα σαφώς υψηλότερα από τα ποσοστά τους στις Εθνικές Εκλογές του 2009, φθάνοντας το 8,95% και το 6,54% αντίστοιχα.

Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη με 7,90% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου με 7,76%, που πρόσφατα σχημάτισαν κοινοβουλευτικές ομάδες πραγματοποιούν δυναμική είσοδο στο υπό διαμόρφωση κομματικό σύστημα, προσελκύοντας απογοητευμένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του δικομματισμού.

Ο ΛΑΟΣ εμφανίζει φθορά - πάντα σε σχέση με το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές -αλλά ξεπερνά οριακά το 3%, προκειμένου να παραμείνει εντός του κοινοβουλίου.

Πολύ κοντά στην είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο βρίσκονται οι Οικολόγοι- Πράσινοι με 3,37% η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη με 3,01% και η Χρυσή Αυγή με 2,71% καθιστώντας πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της δεκακομματικής βουλής.

Αντιθέτως, η νεοϊδρυθείσα Κοινωνική Συμφωνία των Λούκα Κατσέλη και Χάρη Καστανίδη περιορίζεται στο 1,09% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, πολύ χαμηλότερα από το πλαφόν του 3%.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν προτιμότερη κυβέρνηση συνεργασίας περισσοτέρων κομμάτων σε ποσοστό 59,29% έναντι 27,89% που εκφράζουν προτίμηση για αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση.

Ο Α. Σαμαράς σημειώνει σαφές προβάδισμα έναντι του Ε. Βενιζέλου στο βαθμό προτίμησης για τον επικεφαλής ενδεχόμενης κυβέρνησης συνεργασίας με 20,40% έναντι 11,41% του νεοεκλεγέντος Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν ο Φ. Κουβέλης με 5,71%, ο Α. Τσίπρας με 5,20% και ο Π. Καμμένος με 5,16%

Ταυτότητα έρευνας: Η τηλεφωνική δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία VOTE ADDED VALUE για το enikos.gr σε δείγμα 1252 ατόμων από όλη την Ελλάδα από τις 31 Μαρτίου 2012 έως τις 5 Απριλίου 2012.

Οι εκλογές φέρνουν και … υπογραφές ! Φράγματα , αποχετεύσεις , βιολογικοί

 Έπεσαν υπογραφές για σημαντικά έργα αποχέτευσης-βιολογικού καθαρισμού σε παραλίες Ευπαλίου και Ερατεινής

Πράσινο φώς για τρία έργα στη Δωρίδα άναψε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Πρόκειται για το αποχετευτικό σε παραλιακά χωριά του Ευπαλίου, το αποχετευτικό στη περιοχή της Ερατεινής καθώς και το φράγμα Τολοφώνας που γράψαμε σε χθεσινό ρεπορτάζ μας.

Και τα τρία αυτά έργα η Δημοτική αρχή της Δωρίδας, είχε βάλλει σε πρώτη προτεραιότητα και τα προώθησε με συντονισμένες κινήσεις προς κάθε κατεύθυνση στους 15 μήνες της θητείας της.

Έτσι υπογράφηκε από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων Α. Ανδρεαδάκη το έργο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ-ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ» με προϋπολογισμό 3,198,000.00 ευρώ (2,600,000.00 πλέον ΦΠΑ 598,000.00 ευρώ).

 Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται οριστικά ο βιολογικός καθαρισμός του παραλιακού αστικού άξονα Τολοφώνας - Ερατεινής - Παραλίας Πανόρμου.

 Επίσης με άλλη απόφαση που υπέγραψε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Α. Ανδρεαδάκης ξεκινά το έργο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ» με προϋπολογισμό 5,166,000.00 ευρώ (4,200,000.00 πλέον ΦΠΑ 966,000.00 ευρώ).

 Θα έχει μήκος 23 χιλιόμετρα καλύπτοντας τον Μαραθιά , το Σκάλωμα , το Μοναστηράκι και τη Χιλιαδού καταλήγοντας στη βιολογική λεκάνη Ναυπάκτου.

 Να επισημάνουμε εδώ ότι τα ποσά για τον ΦΠΑ των παραπάνω έργων θα πρέπει να διατεθούν από τον Δήμο.

 Έτσι μετά τον Παραλίμνιο Αγωγό στη Λίμνη του Μόρνου, και το Φράγμα Τολοφώνος, δύο ακόμα μεγάλα έργα για τη Δωρίδα βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης παίζοντας ουσιαστικό ρόλο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

 Όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης « η κατασκευή των τεσσάρων αυτών  έργων, χρόνιο και καθολικό αίτημα των κατοίκων του Δήμου, εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για τη δημιουργία βασικών υποδομών του Δήμου Δωρίδος, που θα εξυπηρετήσουν, την προστασία των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών».

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Του  Θανάση Λουκόπουλου


Άλλο ένα λάθος για την τρόικα, που παραπέμπει στα μειωμένα ανακλαστικά, που δυστυχώς εξακολουθεί να παρουσιάζει.

 Αν οι τροϊκανοί θεώρησαν ότι θα φοβίσουν τους Έλληνες, με τα όσα αναληθή και υπεροπτικά είπαν ενώπιον της ειδικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, πρέπει να τους πληροφορήσει κάποιος ότι κατόρθωσαν το ακριβώς αντίθετο. Κατάφεραν δηλαδή να προβληματίσουν τόσο πολύ τους ήδη τρομαγμένους Έλληνες, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τους «συνετίσουν» - όπως άλλωστε είναι και ο στόχος τους – εν όψει εκλογών.

Γιατί είναι γνωστό ότι η σκληρή νεοφιλελεύθερη ελίτ της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν την προσπάθειά τους, ώστε το ελληνικό εκλογικό σώμα να ψηφίσει με γνώμονα τις επιταγές των μνημονιακών κανόνων συμπεριφοράς. Το κακό είναι ότι έχουν αρχίσει να το κάνουν επιστρατεύοντας ανορθόδοξες μεθόδους.

 Είναι πολύ πιθανόν, οι ισοπεδωτικές απόψεις των εντολοδόχων της τρόικας περί μισθολογίου Βουλγαρίας – Ρουμανίας και στην Ελλάδα, αλλά και περί ανάγκης περαιτέρω εσωτερικής υποτίμησης της οικονομικής διαδικασίας στη χώρα μας, να πολλαπλασιάσουν γεωμετρικά τους θυμωμένους πολίτες και αυτό να εκφραστεί αναλόγως στις κάλπες. 

Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει απ’ την περίεργη όσο και ύποπτη αυτή συμπεριφορά είναι :

τι στ’ αλήθεια εξυπηρετεί καλύτερα την υπόθεση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές, για την οποία νοιάζονται τόσο πολύ;   Η κατά προκλητικό τρόπο επιμονή Τόμσεν, Άσμουνσεν και Όλι Ρεν σ’ ένα σχέδιο που είναι φανερό ότι θέλει προσαρμογές και διορθώσεις ,καθώς αποδεικνύεται ότι δεν δουλεύει. Η ,η επιστράτευση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για… ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ, για δημιουργία νέων και αποδοτικών μέσων χρηματοδότησης των μεγάλων έργων, για ενεργοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην ενέργεια - την πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για υποστήριξη των μακρόπνοων τουριστικών προγραμμάτων, για ενίσχυση της ποιοτικής γεωργίας κ.α..

Δείχνουν να μην τους ενθουσιάζει η προοπτική της δεύτερης επιλογής και να προτιμούν το μονόδρομο της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της λιτότητας που διαλύει την κοινωνία. Κι αν αυτό το κάνουν από τεχνοκρατικό ρατσισμό, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους με εντιμότητα και παρρησία.

Γιατί δεν μπορεί Μέρκελ, Σαρκοζί και Σόιμπλε από τη μια να διαμηνύουν ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για όλους, και από την άλλη με την πολιτική τους και τις επιλογές τους, να σπρώχνουν κατ’ ουσία τους Έλληνες να ψηφίσουν αντιμνημονιακά – αντιευρωπαϊκά. 

Προφανώς δεν πρόκειται απλά για μια ακόμα αντιφατική επίδοση της νεοφιλελεύθερης ελίτ όπως αυτή εκφράζεται απ’ τις σημερινές πολιτικές ηγεσίες Γερμανίας – Γαλλίας. Είναι βαθύτερα τα αίτια, τα οποία ανατρέπονται με την αλλαγή των ηγεσιών αυτών. 

Οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και η αλλαγή στάσης ορισμένων κύκλων στην Ευρώπη , είναι η λύση που δίνει τη προοπτική εξόδου από τη κρίση, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, που υφίστανται τις υπονομευτικές επιθέσεις των κερδοσκόπων και διαβόητων αγορών.

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015


 Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει κατασκευασθεί το φράγμα της Τολοφώνας σύμφωνα με την απόφαση χρηματοδότησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ,και αφορά τον « Tαμιευτήρα και αρδευτικό δίκτυο Τολοφώνος Ν. Φωκίδας» και τα « Εγγειοβελτιωτικά έργα και Δράσεις ».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Το έργο σύμφωνα με την απόφαση πρέπει να έχει ολοκληρωθει μέχρι το τέλος του 2015.

Η δημόσια και κοινοτική συμμετοχή του έργου προς εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 10.322.824,41 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει τα εξής υποέργα με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς :

1. Μελέτη ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χαρμίσκο και αρδευτικού δικτύου 1.322.824,41 ευρώ και
2. Κατασκευή ταμιευτήρα Τολοφώνος στη θέση Χαρμίσκο και αρδευτικού δικτύου 9.000.000,00 ευρώ.

Πρέπει να επισημάνπουμε ότι το έργο αυτό αναμένεται να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα άρδευσης του κάμπου Τολοφώνος – Ερατεινής , Πανόρμου και Αγίου Νικολάου, να εξασφαλίσει την ομαλή υδροδότηση και τη βελτίωση των υπογείων υδάτων και να επιτρέψει τον εμπλουτισμό των ήδη υπαρχουσών γεωτρήσεων. Το σύνολο των αγροτικών εκτάσεων που πρόκειται να αρδευτούν ανέρχεται στα 5.500 στρέμματα.

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

ΟΙ ¨ ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ¨ εγκαταλείπουν πρώτοι το ΠΑΣΟΚ !


 Την έξοδο από την πολιτική ζωή της χώρας επιλέγουν πολλοί στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου μετά την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από την προεδρία του κόμματος.


Οι άνθρωποι που στήριξαν και στηρίχθηκαν από τον Γ.
Παπανδρέου παρά την προσωπική εύνοια που απόλαυσαν, δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν ερείσματα στην κοινωνία και αρνούνται την κάθοδό τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Μια άλλη κατηγορία συνεργατών είναι εκείνοι οι οποίοι πριν την σύνδεσή τους με την καταστροφική διετία Παπανδρέου είχαν επιρροή στην κοινωνία, όμως μετά τη συμμετοχή τους στην μικρότερη σε διάρκεια κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, έχασαν κάθε επαφή με τους πολίτες. Πάντως και οι μεν και οι δε στην κρίσιμη στιγμή για το κόμμα, αφού πρώτα το έφεραν στο 10% αποφασίζουν να το εγκαταλείψουν χωρίς να κάνουν την στοιχειώδη προσπάθεια στην εκλογική μάχη κι ας χάσουν. Ή, όπως έλεγε παλιό στέλεχος του κόμματος: «αυτοί μόνο πήραν και τώρα πρώτοι φεύγουν σαν τα ποντίκια».

Ο Δημήτρης Δρούτσας και ο Σταύρος Λαμπρινίδης ήταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών του Γιώργου Παπανδρέου, που κανείς ποτέ δεν έμαθε στην Ελλάδα τις απόψεις τους για την εξωτερική πολιτική. Στενοί συνεργάτες του Παπανδρέου και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί δεν επιχείρησαν σε καμία εκλογική αναμέτρηση να δοκιμαστούν στους πολίτες. Αυτό τους επέτρεπε να μιλάνε λίγο και να προκαλούν πολύ... Φυσικά κανείς από τους δύο δεν συζητά να συμμετέχει στις εκλογές.

 Μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση παπανδρεϊκής αμετροέπειας ήταν η επιλογή της άγνωστης γραμματέως του ΠΑΣΟΚ Τίνας Μπιρμπίλη στην κομβική θέση της διαχείρισης της Ενέργειας. Ήταν τότε που εξέφραζε την διάθεσή της να είναι υποψήφια στο υπόλοιπο Αττικής, κάτι που ξέχασε γρήγορα. Η Μπιρμπίλη έμεινε γνωστή περισσότερο για τα αθλητικά της παπούτσια παρά για το έργο που άφησε πίσω της. Στην πραγματικότητα την ενδιέφερε μόνο ο τομέας του περιβάλλοντος, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου έκρινε πως μπορεί να διαχειριστεί και την Ενέργεια. Το αποτέλεσμα ήταν τα ενεργειακά θέματα να μείνουν πίσω και ο Γιώργος να την επιβραβεύσει γι' αυτό στέλνοντάς την στον ΟΑΣΑ με παχυλό μισθό και εξασφαλισμένη την σιωπή της.

 Μια άλλη περίπτωση που επιβλήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά είναι ο Σπύρος Βούγιας. Ο ήπιος Θεσσαλονικιός με το βοστονέζικο στιλ εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ μετά από πρόταση του Κώστα Σημίτη και από την πρώτη στιγμή είχε προνομιακή μεταχείριση από τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο «κούμπωσε» πολύ γρήγορα. Πέρασε από διάφορες θέσεις, όπως εκπρόσωπος Τύπου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και υφυπουργός Μεταφορών, προκαλώντας συχνά την ενόχληση παλιών στελεχών οι οποίοι διαμαρτύρονταν: «Δεν μπορεί ο Βούγιας να έχει σταθερή θέση στην κυβέρνηση πάντα». Ο Σπύρος Βούγιας ανακοίνωσε και αυτός την πρόθεσή του να μην συμμετέχει στις επόμενες εκλογές, κάτι που πέρασε μάλλον αδιάφορα στην Ιπποκράτους.

Επίσης υποψήφιοι δεν θα είναι ο Σπύρος Κουβέλης και ο Ηλίας Μόσιαλος, άνθρωποι που μπήκαν στο ΠΑΣΟΚ εμπνεόμενοι από την προσωπικότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Και οι δύο τοποθετήθηκαν σε καίριες κυβερνητικές θέσεις και λίγο πριν το τέλος εγκατέλειψαν το καράβι της οικογένειας Παπανδρέου. Σήμερα αποφεύγοντας την βάσανο της εκλογικής αποτυχίας ίσως να πιστεύουν ότι δίνουν ραντεβού με το μέλλον.

Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να τοποθετήσει στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας την Έλενα Παναρίτη, οικονομολόγο στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η Παναρίτη δεν ανέλαβε ποτέ κυβερνητικό αξίωμα, πράγμα για το οποίο διαμαρτυρόταν συχνά σε συζητήσεις με δημοσιογράφους. Στην συζήτηση για το μνημόνιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ήταν ιδιαίτερα αρνητική, όμως τελικά το ψήφισε. Από την πρώτη στιγμή δεν τα πήγε καλά με το δίδυμο Γερουλάνου - Βάρτζελη και αυτό αποδείχθηκε μοιραίο για την ίδια. Η όποια προσωπική σχέση διατηρούσε με τον Παπανδρέου, μετά τους πρώτους μήνες της εξουσίας, εξανεμίστηκε. Σήμερα η Έλενα σκέφτεται να συμμετέχει στις εκλογές, αλλά δεν ξέρει σε ποια περιφέρεια θα χάσει λιγότερο...

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «κηπουρού» στον οποίο προσωποποιείται η αποτυχημένη οικονομική πολιτική της διετίας Παπανδρέου, αποτελεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται συχνά με συνεντεύξεις και παρεμβάσεις του προσπαθώντας να δικαιολογήσει την καταστροφική πορεία που πήρε η χώρα από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών. Αν και αρχικά ήθελε να συμμετέχει στις εκλογές, οι εις βάρος του αντικειμενικές συνθήκες δεν του επιτρέπουν ούτε μια βόλτα, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά ρίχνει στην «πιάτσα» το ενδεχόμενο να κατέβει στο υπόλοιπο Αττικής, προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις, με την αμφίβολης δυναμικής υποστήριξη του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στενός συνεργάτης του Παπανδρέου την διετία της παντοκρατορίας του αποφάσισε και αυτός να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική ζωή. Μετά από ένα κρεσέντο ανεπιτυχών δηλώσεων και με κληρονομιά σειρά εθνικών ταπεινώσεων από τα προηγούμενα χρόνια, ο Πάγκαλος εγκαταλείπει την πολιτική του καριέρα, την οποία σκέφτεται να περιγράψει σε κάποια αυτοβιογραφία του στο μέλλον. Οι ακριβείς λόγοι που τον οδηγούν σε αυτή την απόφαση δεν περιγράφονται από τον λαλίστατο κατά τα άλλα Πάγκαλο, όμως όλοι ξέρουν πως πλέον δεν μπορούσε να κάνει ούτε μια βόλτα στην περιφέρειά του, όχι να διεκδικήσει και ψήφο...

Ακόμα στη μακρά λίστα των αποχωρησάντων παπανδρεϊκών προστίθεται ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου το κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης. Τον αφήνουμε για το τέλος γιατί αποτελεί την πεμπτουσία της ανορθόδοξης αντιμετώπισης των προσώπων από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Σωκράτης Ξυνίδης ανακαλύφθηκε – χωρίς να καταλάβει κανείς πώς – από τον Παπανδρέου στις εκλογές του 2007, οπότε τον ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση. Δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβριο του 2009, εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης. Ένα μήνα μετά οι πάντες στην Ιπποκράτους σοκάρονται όταν ακούν τον Γιώργο Παπανδρέου να τον προτείνει για γραμματέα του κόμματος. Μέχρι τότε εκείνη η θέση καταλαμβανόταν από προσωπικότητες που παρουσίαζαν είτε μεγάλη πορεία στο κόμμα (Λαλιώτης, Σκανδαλίδης), είτε είχαν αυξημένη δημοτικότητα (Χρυσοχοΐδης). Κανείς μέχρι τότε δεν ήταν παντελώς άγνωστος. Κι όμως ο Σωκράτης Ξυνίδης ανέλαβε την γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου και μόλις λίγους μήνες μετά οι οργανώσεις του κόμματος παρουσίαζαν εικόνα διάλυσης. Κανείς δεν τον ελάμβανε υπ' όψιν, τα μέλη του κόμματος τον αντιμετώπιζαν με ιταμό ύφος και ο ίδιος ζητούσε από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει. Πράγματι μετά από μερικούς μήνες ο συμπαθής κατά τα άλλα Ξυνίδης άφησε την Ιπποκράτους και πήρε θέση στην κυβέρνηση, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Έτσι μέσα σε μόλις δύο χρόνια ο Ξυνίδης έγινε βουλευτής, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, υπουργός και, όταν άλλαξε ηγεσία στο κόμμα, αποφάσισε να αποχωρήσει. Διατηρεί ακόμα στενές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο εξακολουθεί να θαυμάζει.

Από όλους αυτούς μόνο ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος δείχνει να αποτολμά το εγχείρημα και όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί σε στενούς του συνεργάτες επιθυμεί να δοκιμαστεί στην Ά Αθηνών.

Ο Γερουλάνος από την πρώτη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2004, βρέθηκε στην Χαριλάου Τρικούπη και αργότερα στην Ιπποκράτους, δίπλα στον πρόεδρο. «Πλασαρίστηκε» ως ειδικός στην επικοινωνία και τη γνώμη του άκουγε πάντα ο απερχόμενος πρόεδρος. Από το 2009 και μετά μετέχει σταθερά στις κυβερνήσεις των Παπανδρέου – Παπαδήμου, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με πολλούς κομματικούς παράγοντες.

Τέλος ένα ακόμα στέλεχος, βουλευτής και πρώην Υπουργός  , φίλος του Γ. Παπανδρέου από πολύ παλιά , ο Θανάσης Τσούρας που εκλέγεται στην Α΄ Αθήνας , δήλωσε ότι δεν θα  είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Η Δωρίδα φορτσάρει για την προβολή της. Συμπεράσματα Συνεδρίου IDEA|TOPOS

Η Δωρίδα μέσω του Δήμου της προχωρά συντονισμένα και μεθοδευμένα στην προβολή της , ώστε σύντομα να ξεδιπλώσει και επιδείξει τις μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές που έχει στο πεδίο της τουριστικής βιομηχανίας , που θα είναι ο σημαντικότερος μοχλός για την ανάπτυξή της.

Έτσι αντιπροσωπεία του Δήμου από τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αντωνόπουλο και τους Δημοτικός Συμβούλους Κώστα Υφαντή και Χρήστο Τριαναταφύλλου,συμμετείχε και παρακολούθησε τις εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Marketing & Branding Tόπου που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο από 30 Μαρτίου έως 1η Απριλίου.

Ήταν η πρώτη συνάντηση Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων, από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς χώρους του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, της γραφιστικής, του επιχειρείν, του τουρισμού, του εμπορίου, της πολιτιστικής διαχείρισης.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (ΜΧΠΠΑ) και την πρωτοβουλία Ιmagine the City, με αντικείμενο τη στρατηγική και τον σχεδιασμό προβολής ενός τόπου, τη διαχείριση προορισμού, τη χρήση εφαρμογών e-marketing και τη διαμόρφωση της τοπικής ταυτότητας.

Με δεδομένη την στόχευση του Δήμου Δωρίδος στην ήπια ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, τον τελευταίο χρόνο έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη και μεθοδική προσπάθεια για την ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής με μια σειρά από ενέργειες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ αυτών και η συμμετοχή του Δήμου σε συνέδρια και ημερίδες που αφορούν την τουριστική προβολή και την τουριστική ανάπτυξη.

Κυρίως όμως για την ανάδειξη της περιοχής μας σε προορισμό, έχουν ήδη ξεκινήσει η συγγραφή νέου περιεχομένου και η συλλογή κειμένων και φωτογραφιών που θα εμπλουτίσουν την ιστοσελίδα του Δήμου και τον νέο τουριστικό οδηγό για τη Δωρίδα, γίνεται συνολική καταγραφή όλων των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, σχεδιάζεται η συμμετοχή του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις. Ταυτόχρονα και σε συνεργασία με τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων ολοκληρώνεται και το πλάνο προβολής των Δωρικών Γεύσεων. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και η μελέτη για την συνολική στρατηγική τουριστικής προβολής της Δωρίδας.

Τα στελέχη του Δήμου Δωρίδος πιστεύουν ότι για την ανάπτυξη του Δωρίδας, ο τουρισμός αποτελεί ισχυρό χαρτί. Η Δωρίδα έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει ένα τουριστικό προορισμό, βασισμένο στην ήπια και ποιοτική ανάπτυξη, με έμφαση το φυσικό περιβάλλον, το τοπικό προϊόν και την παράδοση.

Η τεχνοκρατική Ε.Ε. πεθαίνει

 Του Γιάννη Κοτόφωλου
 Στην Ευρώπη πρέπει να ανοίξει ένα μεγάλο ντιμπέιτ με επίκεντρο την πολιτική και τη δημοκρατία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβιώσει και να προχωρήσει παρά πέρα, χωρίς την αναβάθμιση της δημοκρατίας, χωρίς με άλλα λόγια τη συμμετοχή των λαών της στο τεράστιο εγχείρημα της ενοποίησης, το οποίο επιβάλει άλλες πολιτικές δομές και ισχυρό συλλογικό κέντρο αποφάσεων.

 Αλλά, δεν μπορεί να ανοίξει τον διασκελισμό της ούτε χωρίς την υπερ-πολιτικοποίηση των μηχανισμών που λαμβάνουν τις αποφάσεις, γιατί τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι καθολικά (υπερεθνικά) και είναι κολοσσιαία για το επίπεδο διαβίωσης, την απασχόληση, τη συμμετοχή και την ασφάλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο μέλλον. Εξω από τη στενή ταμειο-λογιστική αντίληψη ορισμένων μόνο ειδικών κέντρων αποφάσεων.

 Είναι τόσο μεγάλες οι αλλαγές και οι προκλήσεις που ανέδειξε - με βίαιο σχεδόν τρόπο - η σημερινή μεγάλη οικονομική κρίση, που η τεχνοκρατική διάσταση και η τεχνοκρατική διακυβέρνηση της Ευρώπης, δεν μπορούν πλέον να τις σηκώσουν.

 Αυτό το κεφάλαιο, αργά ή γρήγορα, θα κλείσει. Και η υπόθεση της ενωμένης Ευρώπης ή θα επιταχυνθεί (κάνοντας μεγάλες πολιτικές υπερβάσεις για τα έως τώρα δεδομένα) ή διαφορετικά, ως τεχνοκρατική μόνο υπόθεση, θα πεθάνει…

 Η κρίση ξεπρόβαλε την ανάγκη πολιτικοποίησης της Ευρώπης και την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων. Η εξέλιξη αυτή αποκτά εκ των πραγμάτων δυναμική, η οποία ούτε να αγνοηθεί μπορεί ούτε να ματαιωθεί είναι πλέον δυνατό.

 Η πολιτική-δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα η πεμπτουσία του προβλήματος. Δεν μπορεί να αποφασίζει μόνο η Μέρκελ ή το πολύ η Μέρκελ και από πίσω της ο Σαρκοζί για το μέλλον των λαών της Ευρώπης. Οι συγκεκριμένες πολιτικές ηγεσίες, εκπροσωπούν μόνο ένα κομμάτι των Γερμανών ή των Γάλλων ψηφοφόρων.

 Και όμως, καθορίζουν τις τύχες μίας Ηπείρου με γνώμονα τις περισσότερες φορές το δικό τους κομματικό συμφέρον ή το συμφέρον μίας εθνικής οικονομικής ελίτ. Ακόμη και τα αντιπολιτευόμενα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα των χωρών τους, για παράδειγμα, έχουν διαφορετική άποψη για την πολιτική τους, όσον αφορά την πορεία της Ευρώπης.

 Ποιος λοιπόν και με ποια κριτήρια θα αποφασίσει για το δημοσιονομικό σύμφωνο; Για το ευρωομόλογο; Ή για την μεταφορά επενδυτικών πόρων από τον πλούσιο Βορρά στον φτωχότερο και τραυματισμένο από την κρίση Νότο, αναγκαία συνθήκη για να βγούμε από την κρίση και να μην κονιορτοποιηθεί η Ευρώπη; Εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές διαδικασίες, πως θα ληφθούν όλες αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες καθορίζουν τα πάντα και δεσμεύουν 400 εκατομμύρια πολίτες;

Οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση, εκεί που έχουν φθάσει σήμερα τα πράγματα, πολύ λίγο μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων απέναντι στην κρίση, να στηρίξει την υπόθεση ενοποίησης, την ευρωστία της Ευρώπης στο παγκόσμιο γεω-οικονομικό και γεω-πολιτικό παιγνίδι.

Η διάσωση της ενιαίας ευρωπαϊκής προοπτικής, είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένη με την ανάγκη ιστορικών πολιτικών αποφάσεων και με εκλογικές διαδικασίες που να τις καθιστούν αποδεκτές (άρα και αποτελεσματικές) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όχι δεκαπέντε ή εικοσιπέντε ισχυροί άνθρωποι κλεισμένοι σε ένα γραφείο…

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από τη Δωρίδα.

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΕΡΡΑΣ: "Αποστασιοποιούμαι από το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου και παραμένω πιστός στο ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας"

Δωριείς που διαμένουν στη Πάτρα, μας ζήτησαν να αναρτήσουμε για να διαβάσουν την ανακοίνωση του ιατρού και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδη Βέρρα, που εξηγεί τους λόγους αποστασιοποίησής του από το ΠΑΣΟΚ. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, ιατρός Μιλτιάδης Βέρρας εξηγεί τους λόγους που δεν του επιτρέπουν να είναι εκ νέου υποψήφιος, παρά το γεγονός ότι η Νομαρχιακή του κόμματος τον προτείνει για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Ο Μιλτιάδης Βέρρας αναφέρει τα εξής:

 "Οι καιροί ου μενετοί. Οι περιστάσεις συγκρίνονται μόνο με τις περιόδους που ο Ελληνισμός ασφυκτιούσε από την ξενοδουλεία. Αναλαμβάνω το χρέος που μου αναλογεί. Το χρέος της λογοδοσίας στον κόσμο που μ’ εμπιστεύτηκε και με ακολούθησε στον συναρπαστικό, μα τόσο μελαγχολικό και απαισιόδοξο σήμερα, δρόμο της πολιτικής.

 Σε βασανιστικά ερωτήματα του τελευταίου 15ημερου θεωρώ τις απαντήσεις που έδωσα ορθές και τις αποφάσεις μου λυτρωτικές. Η αποσύνδεσή μου από το τωρινό ΠΑΣΟΚ δε μου επιτρέπει να είμαι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Μου το «απαγόρευσαν» οι πολλές εκατοντάδες των αγαπημένων και ειλικρινών φίλων μου. Οι συμμαχητές και σύντροφοι που είμαστε ευλαβικά προσηλωμένοι στις ιδρυτικές αρχές και αξίες του παλιού, καλού ΠΑΣΟΚ.

 Έμαθα στη ζωή μου να σέβομαι και να παραμένω πεισματικά αμετακίνητος σε ιδεολογίες και διακηρύξεις που υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, τη δημοκρατία, την ισονομία, την ισοπολιτεία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Με βάση τις ανωτέρω αρχές έταξα τον εαυτό μου στις προσταγές του Αχαϊκού λαού, με κύρια και αποκλειστική υποχρέωσή μου να τον εκπροσωπώ, να τον διερμηνεύω και να βρίσκομαι πάντα σε αρμονία με τη βούλησή του και σε ευθέως ανάλογη σχέση μαζί του.

 Αυτή η αμετακίνητη στάση ζωής στον επιστημονικό, επαγγελματικό και πολιτικό στίβο των ενασχολήσεων μου εκτίμησα το τελευταίο 15ημερο ότι θα έμπαινε σε ρίσκο. Κινδύνευα να καταστώ ένας κοινός παραβάτης των αξιακών αρχών μου. Για να καταλήξω στην απόφασή μου χρειάσθηκε να αφυδατωθεί η ψυχή μου. Μια ψυχή που είναι δοσμένη μόνο στο ιδρυτικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη του ’74, το οποίο δεν επιδέχεται εκ μέρους μου παρερμηνειών και εκπτώσεων.

 Ανέμενα ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα προχωρούσε σε ουσιαστικό επανακαθορισμό της σχέσης του κινήματος με την κοινωνία, αυτή τη μεγάλη δεξαμενή ισχύος του πάλαι ποτέ ισχυρού και ένδοξου ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται η προσθήκη της δικής μου άποψης για να επικυρωθεί η πικρή αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με την κοινωνία. Είναι ουτοπία και αυταπάτη σήμερα να βαυκαλίζεται η ηγεσία του ότι μπορεί να ξαναζωντανέψει το «όλον ΠΑΣΟΚ» με πρόσωπα, συνταγές, όρους και νοσηρές νοοτροπίες του παρελθόντος.

 Ανέμενα, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα την ολική ρήξη με το παραμορφωμένο ΠΑΣΟΚ της τελευταίας 3ετίας. Ανέμενα, πέραν της συγγνώμης για τα σημερινά δεινά του λαού, γενναία αυτοκριτική που θα αποκτούσε πειστικό χαρακτήρα, μόνο αν το ΠΑΣΟΚ επανερχόταν με καθαρές θέσεις στην πατριωτική κοίτη, υπερασπιζόμενο και αγωνιζόμενο για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.

 Μίλησα με πολυάριθμους φίλους μου. Είναι αυτοί, με τους οποίους πριν 15 ημέρες, σπεύσαμε στην εσωκομματική κάλπη για να καταθέσουμε τις μικρές μας δυνάμεις προκειμένου ο Ευάγγελος Βενιζέλος να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κινητοποιήσαμε συγγενείς, γνωστούς κι άλλους φίλους για να αποκτήσει εύρος η εκλογή του.

 Δυστυχώς, γρήγορα διαψευσθήκαμε. Σήμερα υλοποιώ τη βούλησή τους, αποστασιοποιούμαι από το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου και παραμένω πιστός στο ΠΑΣΟΚ της Ελλάδας που ανήκει στους Έλληνες και του λαού που δικαιούνται να βρίσκεται με αυθεντικό τρόπο στην εξουσία, εκπροσωπούμενος από εκείνους που σέβονται τις επιταγές του και όχι από λαμόγια, καιροσκόπους, αριβίστες και αμοραλιστές που δεν ορρωδούν προς ουδενός και κυρίως προσβάλλουν τα πατριωτικά ιδεώδη και τις αρχές με τις οποίες γαλουχηθήκαμε στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

 Ταυτόχρονα δεν εννοώ να συμπράξω σε ισοπεδωτικές πολιτικές που καταργούν τα εργασιακά, κοινωνικά και προνοιακά δικαιώματα, ευνοούν τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις της ευτέλειας και της πείνας, επιτρέπουν στην ανεργία να καλπάζει, διατηρούν διογκωμένο το μεταναστευτικό πρόβλημα, ενώ στα εθνικά θέματα τηρείται ύποπτη «σιγή ασυρμάτου».

 Ένα μικρότερο, καθαρό, εξαγνισμένο ΠΑΣΟΚ σε τούτη τη συγκυρία, λειτουργώντας κάτω από συνθήκες αυτομαστιγώματος, θα προοιωνιζόταν ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Ωστόσο με θλίψη μου διαπίστωσα ότι είναι υποταγμένο και δέσμιο της βραχύβιας σκοπιμότητας της επικείμενης βουλευτικής κάλπης.

 Εξελέγην δύο φορές βουλευτής στις πρώτες θέσεις. Με τίμησε και μια τρίτη φορά ο λαός της Αχαΐας με 20.000 σταυρούς. Πορεύτηκα ασυμβίβαστα και αδιαπραγμάτευτα. Είχα το σθένος να διακηρύξω ότι το κληρονομικό προνόμιο ενίοτε δεν επαρκεί για να γίνει επιτυχής διαχείριση του ιστορικού βάρους, που συνεπάγεται το κολοσσιαίο πολιτικό διαμέτρημα του λαοπρόβλητου Ανδρέα Παπανδρέου. Αποφάσισα να καθίσω στην «άκρη» μου.

 Μια «άκρη» που «γεμίζει» τόσο πολύ από την επιστήμη μου, την οποία διακονώ επί 35 συναπτά έτη και που είναι συνυφασμένη με μια πλατιά κοινωνική συνεισφορά.

 Η λύτρωση μου χαρίζει ελευθερία, περιφρουρεί την υπερηφάνειά μου, με καθιστά σύμμαχο και συναγωνιστή του δοκιμαζόμενου λαού. Είναι δύσβατος ο δρόμος και μακρύς ο χρόνος μέχρι να κάνει ξαστεριά. Έχω όμως, τη βαθιά πεποίθηση ότι κάποια 3η Σεπτέμβρη του μέλλοντος θα ξαναβρεθούμε στους μπαξέδες και θα ανθίσει πάλι η ελπίδα και η αισιοδοξία στον τόπο.

ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ Όλα παίζονται στη τελευταία αγωνιστική

Του  Τάσου Τσόλκα

Το κύπελλο του πρωταθλητή σήκωσε και τυπικά ο Ανδρούτσος Γραβιάς, μετά τον νικηφόρο αγώνα με 2 - 0 επί του Ησαΐα Δεσφίνας.

Με τον  αγώνα αυτό ο πρωταθλητής  έκλεισε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις , αφού στην τελευταία αγωνιστική θα κάνει το ρεπό του και θα περιμένει τους πρωταθλητές Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας και Πρεβέζης-Λευκάδας για το φαϊναλ-φορ ανόδου στη Δ΄ Εθνική.

Στο γήπεδο της Γραβιάς παρουσία 150 και πλέον φιλάθλων , ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Φωκίδας Γιάννης Καλύβας ,απένειμε το κύπελλο του πρωταθλητή στους παίχτες του Ανδρούτσου.

Ο Δωρικός Μαλαμάτων κερδίζοντας με 4  -  0 την Φωκίδα 2000 έκανε βήμα σωτηρίας  και όλα τώρα θα κριθούν στη τελευταία αγωνιστική  για το ποιός θα ακολουθήσει τον Ολυμπιακό Κίρρας στη Β΄ Κατηγορία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της προτελευταίας αγωνιστικής έχουν ως εξής :

Ανδρούτσος Γραβιάς  -  Ησαΐας Δεσφίνας       2  -  0
Ολυμπιακός Κίρρας  -  Απόλλων Ευπαλίου      0  -  3
Δωρικός Μαλαμάτων  -  Φωκίδα 2000             4  -  0
Αμφισσαικός  -  Τολοφώνα Ερατεινή                7  -  0
Αστέρας Ιτέας  -  Ένωση Γλυφάδας                    6  -  0
Ρεπό: Αετός Λιδωρικίου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                               ΓΚΟΛ                                ΒΑΘΜΟΙ

1.     Ανδρούτσος Γραβιάς               58  -  18               54

      2.     Αστέρας Ιτέας  *                        67  -  14                46

      3.     Απόλλων Ευπαλίου *              52  -  20               42

      4.     Ησαΐας Δεσφίνας  *                 46  -  27               39

      5.     Αμφισσαικός *                          54  -  20               37

      6.     Τολοφώνα Ερατεινή *             37  -  39               22

      7.     Αετός Λιδωρικίου  *                 35  -  50               18

      8.     Δωρικός Μαλαμάτων *           27  -  46               17

      9.     Ένωση Γλυφάδας *                   19  -  68               14

    10.    Φωκίδα 2000 *                          30  -  64               12         

    11.    Ολυμπιακός Κίρρας *              18  -  62                  5

*Οι ομάδες με αστερίσκο έχουν κάνει και το δεύτερο ρεπό τους
Η επόμενη 22η Αγωνιστική, τελευταία του πρωταθλήματος,  περιλαμβάνει  τους παρακάτω αγώνες

 Ησαΐας Δεσφίνας  -  Ολυμπιακός Κίρρας
Αετός Λιδωρικίου  -  Δωρικός Μαλαμάτων
Απόλλων Ευπαλίου  -  Αμφισσαϊκός
Φωκίδα 2000  -  Αστέρας Ιτέας
Τολοφώνα Ερατεινή  -  Ένωση Γλυφάδας
Ρεπό:  Ανδρούτσος Γραβιάς

 Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ                            

Τέσσερις αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί το δεύτερο μέρος του πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας  και μάλλον ξεχώρισαν οι τρείς που θα ανέβουν κατηγορία για την επόμενη χρονιά.

Οι ομάδες από το Γαλαξίδι, Βουνιχώρα και Χρισσό μετά και τα προχθεσινά αποτελέσματα είναι τα ακλόνητα φαβορί για την άνοδο.

 Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής είναι,

 Ακαδημία 94   -  Αναγέννηση Βουνιχώρας     0  -  4

Οιάνθη Γαλαξιδίου   -  Κρισσαίος Χρισσού      3  -  0

Ρεπό:   Ελπίδες Άμφισσας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     6η αγωνιστική


1. Οιάνθη Γαλαξιδίου                     18

2. Αναγέννηση Βουνιχώρας        11

3. Κρισσαίος Χρισσού                    10

4. Ελπίδες  Άμφισσας                        4

5. Ακαδημία ΄94                                   3

 Η συνέχεια των αγώνων της  δεύτερης φάσης , σύμφωνα με την κλήρωση είναι η εξής :

 7η Αγωνιστική
Κρισσαίος Χρισσού - Ακαδημία 94
Ελπίδες - Οιάνθη Γαλαξιδίου
Ρεπό: Αναγέννηση Βουνιχώρας

8η Αγωνιστική
Αναγέννηση Βουνιχώρας - Κρισσαίος Χρισσού
Ακαδημία 94 - Ελπίδες
Ρεπό: Οιάνθη Γαλαξιδίου

9η Αγωνιστική
Ελπίδες - Αναγέννηση Βουνιχώρας
Οιάνθη Γαλαξιδίου  -  Ακαδημία 94
Ρεπό: Κρισσαίος Χρισσού

10η Αγωνιστική
Αναγέννηση Βουνιχώρας - Ακαδημία 94
Κρισσαίος Χρισσού - Οιάνθη Γαλαξιδίου
Ρεπό: Ελπίδες