Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012

ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Άρθρο του Νίκου Φελέκη *
Από χθες διάφοροι φίλοι μου λένε ότι τους έρχονται μηνύματα είτε στο κινητό είτε στον υπολογιστή τους για να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή για την τυπική επιβεβαίωση, αφού είναι ο μόνος υποψήφιος, της αναρρίχησης του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Τα μηνύματα τα στέλνουν κυρίως βουλευτές, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που δεν προτιμούσαν τον υπουργό Οικονομικών για διάδοχο του Γ. Παπανδρέου. Οι βουλευτές ορθά πράττουν, τη δουλειά τους κάνουν, εκλογές έρχονται, ευκαιρία είναι να επικοινωνήσουν με τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς του κόμματος τους. Μακάρι να πάνε να ψηφίσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι από τα μέλη και τους φίλους του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού κόμματος που ίδρυσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Θα είναι καλό για το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να έχει -έστω κι αν είναι ο μοναδικός υποψήφιος- και τη λαϊκή, εκτός από την κομματική, έγκριση αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ενόψει εκλογών, θα το βοηθήσει τουλάχιστον σε επίπεδο συσπείρωσης.

Όμως ας μην γελιόμαστε, αφ’ ης στιγμής υπάρχει μία μόνον υποψηφιότητα, για τον σκληρό κομματικό μηχανισμό της Ιπποκράτους, που τώρα άλλαξε χέρια, είναι αδιάφορο πόσοι θα προσέλθουν. Έχει ήδη αποφασιστεί και πόσοι θα προσέλθουν και ποιο ποσοστό θα ανακοινωθεί ότι έλαβε ο νέος αρχηγός. Οι παλιές καραβάνες και οι μάγειροι του παρασκηνίου ξέρουν καλά το παιχνίδι. Θα προσέλθουν τόσοι που για τα κομματικά δεδομένα τα ΠΑΣΟΚ, της κοινωνικής συγκυρίας και της ευρύτερης πολιτικής ιδιομορφίας θα θεωρηθεί επιτυχία αν όχι και θετική έκπληξη. Το δε ποσοστό που θα ανακοινωθεί θα είναι τέτοιο που δεν θα μπορεί κάποιος να τους κατηγορήσει για… Τσαουσέσκου, αλλά και θα αποτελεί θρίαμβο για το νέο… Καίσαρα. Ο λελογισμένος θρίαμβος είναι πάντα καλύτερος από ένα βουλιμικό ιμπέριουμ. Τουλάχιστον γίνεται πιστευτός.

Το πρόβλημα λοιπόν για τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πόσοι θα ανακοινωθεί ότι προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες ούτε ποιο ποσοστό έλαβε. Αυτό είναι το πρώτο πιάτο που σερβίρουν πάντα οι αυλικοί στο νέο ηγεμόνα. Η ασφάλεια των αριθμών άρα και των εσωκομματικών συσχετισμών είναι το πρώτο πράγμα που οι μηχανισμοί παρέχουν στον αρχηγό ώστε και οι ίδιοι να έχουν την εύνοιά του.

Από εκεί ξεκινά η πρώτη παγίδα. Η ενότητα του κόμματος είναι η ενότητα της παρέας, της ομάδας που στήριξαν τον αρχηγό. Δεν είναι ενότητα ιδεολογική, πολιτική, σε αρχές, θέσεις, πρόγραμμα, στόχους, σχέδιο και όραμα. Δεν είναι ενότητα που ανταποκρίνεται σε ένα κοινωνικό συσχετισμό, ο οποίος ανταποκρίνεται στα προτάγματα και τα αιτήματα μιας ιστορικής περιόδου, αντιστοιχεί σε λαϊκές και εθνικές προτεραιότητες και παρεμβαίνει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στην παραγωγική διαδικασία και τον καταμερισμό εργασίας. Είναι ενότητα που προκύπτει από τη σύμπτωση συμφερόντων μιας ορισμένης ομάδας ανθρώπων, μικρής ή μεγάλης αριθμητικά που σκεφτόμενοι ιδιοτελώς (κομματική ανέλιξη, ψηφοθηρική εξασφάλιση, προσωπική επιβίωση, επαγγελματική προοπτική κ.α.) διασυνδέονται μ’ ένα πρόσωπο που θεωρούν ότι μπορεί να τους τα διασφαλίσει και να τους εκπροσωπεί.

Αν λοιπόν ο Ευαγγ. Βενιζέλος θέλει να έχει μέλλον και τύχη θα πρέπει από εκεί να αρχίσει την ανασυγκρότηση, την επαναθεμελίωση, την αναγέννηση, την επανίδρυση, όπως θέλει ας την ονομάσει, του κόμματος που παραλαμβάνει. Ας διαλύσει το μηχανισμό που τον ανέδειξε και ας προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν πολιτικό, ιδεολογικό, προγραμματικό και οργανωτικό συσχετισμό που θα ανταποκρίνεται στις εθνικές, κοινωνικές και παραγωγικές προτεραιότητες και τις ανάγκες των πολιτών που ενστερνίζονται τις σοσιαλδημοκρατικές ιδέες. Αν επιδιώξει να στηρίξει και να στηριχθεί μόνον στους λεγόμενους βενιζελικούς θα αποτύχει. Αν δεν τολμήσει ρήξεις και ανατροπές όχι μόνον σε εσωκομματικό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα με κατεστημένα συμφέροντα και κακοήθεις όγκους του δημοσίου βίου, μπορεί, μεθαύριο την Κυριακή, να αναγορευθεί Καίσαρας, αλλά την Κυριακή 29 Απριλίου ενδεχομένως να ανακαλύψει ότι γύρω του κυκλοφορούν πολλοί Βρούτοι. Άλλωστε στο ΠΑΣΟΚ αναπτύσσονται έντονα κεντρόφυγες και αποσχιστικές τάσεις. Αν δεν σταματήσει τις διαρροές ίσως κάποια στιγμή ανακαλύψει ότι «κατέλαβε» ένα κόμμα-παράγκα που στάζει από παντού. Και η αποχή του Γ. Παπανδρέου από τα της διαδοχής του δεν ήταν μία έμμεση πριμοδότηση σ’ αυτόν, αλλά μία παγίδα, που κρύβει πολλούς εφιάλτες στο δρόμο για τις κάλπες και αυτής της Κυριακής και της 29ης Απριλίου…

* Ο Νίκος Φελέκης ήταν μέχρι πρόσφατα Διευθυντής της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ και τώρα ιδιοκτήτης του ενημερωτικού Blog Matrix24. Είναι σύζυγος της Ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοπά και συχνός συνομιλητής του Γεωργίου Παπανδρέου.

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ οι Διευθύνσεις Υπηρεσιών στο Δ.Δωρίδας

Την χωροθέτηση των Υπηρεσιών του Δήμου Δωρίδος θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του που θα γίνει την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.
Σύμφωνα με την εισήγηση που ετοίμασε  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος  και δόθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους, οι Διευθύνσεις των Υπηρεσιών  του Δήμου κατανέμονται ως εξής :

ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ

1.     Υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Δήμαρχο

1. Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου

2. Νομική Υπηρεσία

      3. Αυτοτελές Τμήμα Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π)

      4. Γραφείο Διοικητικής Βοήθειας

      5. Γραφείο Διαφάνειας

      6. Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων

      7. Αυτοτελές Γραφείο Δημοτικής Αστυνομίας

2.     Η Διεύθυνση Διοικητικού και τα υπαγόμενα σ’ αυτή Τμήματα:

      α) Διοικητικών Υπηρεσιών 

      β) Υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας

3.     Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τα υπαγόμενα σ’ αυτή Τμήματα:

     α) Μελετών Έργων και Συντήρησης Υποδομών

     β) Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας

4.     Το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.


ΣΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ

5.     Το Αυτοτελές Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών


ΣΤΗΝ ΕΡΑΤΕΙΝΗ

6.     Το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής,

7.     Το Αυτοτελές Τμήμα Πολεοδομίας

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Οι 5 υποψήφιοι της ΝΔ στη Φωκίδα


Έληξε απόψε το βράδυ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από ενδιαφερόμενα  στελέχη  της Νέας Δημοκρατίας για να είναι υποψήφιοι  στη Φωκίδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Amfissa Press, τα ονόματα των 5 υποψηφίων, με κάθε επιφύλαξη, είναι:
1) Ευσταθίου Παναγιώτης (ιατρός)
2) Λυμπέρης Απόστολος (πολιτικός μηχανικός)
3) Μανδρέκα Ασπασία (δικηγόρος)
4) Παπαθανασίου Κωνσταντίνος (οικονομολόγος)
5) Φλώρος Αναστάσιος (εκπαιδευτικός)

Aπό αυτούς θα επιλεγούν οι 3 που θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Νομού Φωκίδας.

Προσοχή στον δρόμο Ιτέας-Ναυπάκτου Κλεφτρόνια παραμονεύουν στα parking !

Αναγνώστης του troktikou εκπέμπει SOS  σε οδηγούς


 Φαίνεται ότι οι κλέφτες καθιερώνουν κατα καιρούς νέα ...¨μοντέλα¨ που τα εφαρμόζουν τελευταία και στο δρόμο Ναυπάκτου-Ιτέας.

Σταματάνε στην άκρη του δρόμου με ανοιχτό καπό και αλάρμ (προσποιούμενοι ότι έχουν μηχανική βλάβη) και όταν σταματάς να τους βοηθήσεις σου κλεβουν ότι έχεις μέσα στο αμάξι μέχρι να προλάβεις να φύγγεις , αν προλάβεις ...

Οδηγός ανέφερε ότι τον έσωσε το αυτόματο κλείδωμα του αμαξιού  και στον δρόμο σε κάθε rarking σχεδόν έβλεπες συνέχεια το ίδιο σκηνικό.  

Την προσοχή σας λοιπόν, μην σταματάτε σε απομακρυσμένους δρόμους για βοήθεια σε ¨περίεργα¨ άτομα . Θα είστε εσείς αυτοί που θα την χρειαστείτε μετά.

Που θα ψηφίσουν για εκλογή Προέδρου στη Φωκίδα τα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ


Όπως ανακοίνωσε η Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 τα μέλη και οι φίλοι του  ψηφίζουν για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 9:00 το πρωί  και θα τελειώσει στις 5:00 το απόγευμα .

Στον Νομό Φωκίδας θα λειτουργήσουν τα εξής εκλογικά κέντρα:
1. ΑΜΦΙΣΣΑ (αίθουσα εικαστικού εργαστηρίου –πρώην Πυροσβεστικής)
2. ΙΤΕΑ (αίθουσα ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (ΩΔΕΙΟ)
3. ΓΡΑΒΙΑ (Γραφείο Τ.Ο )
4. ΤΟΛΟΦΩΝΑ (ΚΕΠ Τολοφώνας)
5. ΛΙΔΟΡΙΚΙ (ΚΕΠ Λιδορικίου)
6. ΕΥΠΑΛΙΟ (Γραφείο Τ.Ο )

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ

Η  καταξιωμένη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ  θα διεξαχθεί φέτος  από τις 12 έως 20 Μαΐου 2012.
Το Επιμελητήριο Φωκίδος έχει αποφασίσει  να λάβει μέρος με περίπτερο για την στήριξη των επαγγελματιών .

Το Επιμελητήριο θα μπορεί να διανέμει έντυπο διαφημιστικό υλικό από τις επιχειρήσεις του Νομού μας. 

 Όποιοι  επαγγελματίες  από την Φωκίδα ενδιαφέρονται, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο  έως τις 23 Μαρτίου 2012. 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ για Πολιτική Προστασία ζήτησε η Γαζή

Την ανάγκη έκτακτης επιχορήγησης της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας για ανάγκες αντιμετώπισης προβλημάτων Πολιτικής Προστασίας τόνισε με επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή στον Υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση και σε όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Ειδικότερα στην επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι :

Οι Περιφέρειες έχουν αρμοδιότητα το συντονισμό και την επίβλεψη του έργου της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα αντιμετώπισης και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των ορίων της εδαφικής τους Περιφέρειας.
Οι Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη αστυνόμευσης και έργων για τα υδατορέματα (ποτάμια, χείμαρροι, ρέματα, ρυάκια), και για την κατασκευή και συντήρηση όλου του επαρχιακού και εθνικού δικτύου.

Μετά την εφαρμογή του  «Καλλικράτη» οι αρμοδιότητες για τη συντήρηση των οδών που ανήκαν στις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στις πρώην κρατικές Περιφέρειες, περιήλθαν πλέον στις νέες Περιφέρειες που συστήθηκαν και ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους .
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με  απόφαση του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, η συντήρηση των οδών, που η συντήρηση τους ανήκε στην αρμοδιότητα τόσο της πρώην κρατικής Περιφέρειας όσο και των αντίστοιχων πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δίνεται στις Δ/νσεις Τεχνικών Έργων των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας για το οδικό τμήμα που βρίσκεται στα διοικητικά όρια εκάστης.

Με τις εγκυκλίους δε για την πολιτική προστασία έχουν την ευθύνη καθαρισμού και προστασίας των υδατορεμμάτων προς αποφυγή πλημμυρών και τον αποχιονισμό όλου του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου.
Δηλαδή ουσιαστικά η Περιφέρεια και οι Περιφερειακές ενότητες έχουν όλη την ευθύνη και το βάρος της Πολιτικής Προστασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, εκχιονισμό κ.λ.π) και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Καλούνται έτσι να πληρώσουν από τους ΚΑΠ ένα δυσβάσταχτο μεγάλο ποσό χωρίς να παίρνουν έκτακτη ή τακτική επιχορήγηση όπως τα Δασαρχεία και οι Δήμοι για πολύ μικρότερο εύρους παρεμβάσεις.
Η Φωκίδα έχει 4 βουνά (Παρνασσός, Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη) 253 χλμ. εθνικού οδικού δικτύου και 587 χλμ. επαρχιακού οδικού δικτύου (εκ των οποίων το 90% χαρακτηρίζεται ορεινό). Το 2012 συνολικά οι χρηματοδοτικοί πόροι (ΚΑΠ) για δημόσιες επενδύσεις είναι 2.000.000€ - 2.500.000€ για όλα τα έργα στο Νομό (συντήρηση επαρχιακού και εθνικού δικτύου κλπ.), οι υποχρεώσεις μας για εκχιονισμούς και πολιτική προστασία, θα ξεπεράσουν τις 700.000€.

Αίτημα μας, καταλήγει στη επιστολή της η Γιώτα Γαζή,  είναι να υπάρξει πρόβλεψη και να δίνονται και στην Περιφέρεια, επιπλέον χρήματα, όπως στους Δήμους και τα Δασαρχεία για να αντιμετωπίζουν τις έκτακτες αυτές ανάγκες.

Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ Η ΟΙΑΝΘΗ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ κέρδισε με 4-3 την Τολοφώνα Ερατεινή

Ένα πραγματικό ντέρμπυ έγινε στο Γαλαξίδι στον ημιτελικό του Κυπέλλου Φωκίδας , όπου η Οιάνθη Γαλαξιδίου κέρδισε με 4-3 την Τολοφώνα Ερατεινή  και θα παίξει στον τελικό με τον Αμφισσαϊκό.
Έντονες συγκινήσεις έζησαν οι περίπου 500 φίλαθλοι των δύο ομάδων που παρακολούθησαν τον αγώνα ( η μεγαλύτερη προσέλευση στο γήπεδο του Γαλαξιδίου) με τη διαμόρφωση του  σκορ να κρατά σε αγωνία όλους μέχρι το τέλος.
Προηγήθηκε με 1-0 η Οιάνθη και στη συνέχεια είχαμε διαδοχικά, 1-1, 2-1, 2-2, 2-3, 3-3 και 4-3.

Άτυχη μπορεί να θεωρείται η Τολοφώνα Ερατεινή που έπαιξε χωρίς δύο βασικούς παίχτες της ( ιδιαίτερα ο Κατσικοκώστας )που ήταν τιμωρημένοι και λόγο του μεσοβδόμαδου δεν είχε παίχτες στο πάγκο για να κάνει και αλλαγές.
Στον τελικό του Κυπέλλου Φωκίδας , που θα γίνει την Κυριακή 25 Μαρτίου, 5 μ.μ.  στην Άμφισσα θα αγωνιστούν ο Αμφισσαϊκός με την Οιάνθη Γαλαξιδίου, που είναι ομάδα της Β΄ Κατηγορίας Φωκίδας.

«Όνειρο ζουν …»

Άρθρο του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Ομολογώ ότι δεν κατάφερα να καταλάβω για ποιον λόγο πανηγύριζαν και χειροκροτούσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί διήμερο. Έχει συμβεί άραγε κάτι που δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας;

Διότι αν δεν συνέβη κι αν δεν ζούμε σε άλλη χώρα, δυσκολεύομαι να καταλάβω για ποιον λόγο αποθεώνονται μεταξύ τους.

Επειδή η χώρα ξεπέρασε για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο το ένα εκατομμύριο ανέργους;

Επειδή κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ της ύφεσης με 7,5%;

Επειδή η διακυβέρνησή τους έκανε την Ελλάδα συνολικά φτωχότερη κατά 15% ενώ έχει δρομολογήσει μια ύφεση μεγαλύτερη από 5% και για το 2012;

Επειδή διαλύθηκαν οι εργασιακές σχέσεις, κόπηκαν οι μισθοί κατά 20% και οι συντάξεις πάνω από 30%;

Επειδή έκλεισαν περισσότερες από τριακόσιες εξήντα χιλιάδες επιχειρήσεις;

Επειδή φτώχυναν οι άνθρωποι και διαλύθηκαν τόσες ζωές;

Θα μπορούσα να συνεχίσω τον κατάλογο αλλά δεν έχει νόημα.

Επί της ουσίας, δεν πιστεύω να υπήρξε έλληνας πολίτης με στοιχειώδη αίσθηση των πραγμάτων και της πραγματικότητας που να μην αναρωτήθηκε το διήμερο: Μα γιατί συγχαίρουν αλλήλους, γιατί συγκινούνται μόνοι τους και γιατί πανηγυρίζουν;

Αν άκουγε κανείς ορισμένους ομιλητές (από τον απερχόμενο πρόεδρο έως τον Παπουτσή) κάτι εξαιρετικό συνέβη την τελευταία διετία για το οποίο θα πρέπει να χρωστούμε αιώνια ευγνωμοσύνη στο ΠΑΣΟΚ, στον Παπανδρέου, ενδεχομένως και στον Παπουτσή που συμμετείχε στο όνομα της αριστερής φυσιογνωμίας του.

Ανεπηρέαστοι, ανεπίδεκτοι και αμετανόητοι, ούτε καν αναρωτήθηκαν γιατί έπεσαν από την κυβέρνηση, γιατί διαλύθηκε η χώρα και γιατί το ΠΑΣΟΚ πασχίζει να πιάσει διψήφιο στις δημοσκοπήσεις.

Άκουσα ένα «συγγνώμη» από τον Βενιζέλο. Καλοδεχούμενο αλλά δεν είναι αρκετό. Ούτε πειστικό.

Κυρίως όταν κι αυτό ακόμη το λειψό «συγγνώμη» δεν λέγεται από καρδιάς, δεν εκφέρεται ταπεινά και συντετριμμένα, αλλά χάνεται μέσα σε άμετρους πανηγυρικούς για μια συντεταγμένη χρεοκοπία. Λες και κατέλαβαν τα Εκβάτανα!

«Όνειρο ζουν, μην τους ξυπνάτε...» - που λέει και η διαφήμιση.

Να το δεχτώ αλλά πρέπει να ξυπνήσουν. Και πρέπει να βάλουμε όλοι τις φωνές για να ξυπνήσουν.

Διότι σε ενάμιση μήνα έχουμε εκλογές. Και το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να υποστεί πρωτοφανή συντριβή αν πάει να συναντήσει τους ψηφοφόρους με παιάνες, εμβατήρια και μαζορέτες.

Αν δεν αντικρίσει κατάματα και γενναία τα λάθη (ορισμένα από τα οποία εγκληματικά...), τις παραλείψεις και τις ευθύνες του. Αν δεν προσγειωθεί στη χώρα που κυβέρνησε επί δυόμισι χρόνια με τραγική ανεπάρκεια.

Κι αν δεν συνειδητοποιήσει ότι την παραδίδει χειρότερη, φτωχότερη και δυστυχέστερη απ' όσο την παρέλαβε.

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Στην τοποθέτηση δεκάδων μέτρων κάγκελων στο Κροκύλειο προχώρησε η Τοπική Κοινότητα, σε σημεία του χωριού που ήταν επικίνδυνα.

Ειδικότερα υπήρχε μια προσφορά 40 μέτρα κάγκελα από τον Κροκυλειώτη  Κώστα Λεβιδά, τα οποία με την βοήθεια του Δήμου τοποθετήθηκαν σε δύο σημεία.
Τα 10 μέτρα τοποθετήθηκαν στην είσοδο της κεντρικής πλατείας ,και τα υπόλοιπα 30 μέτρα τοποθετήθηκαν από την οικία του Βάρσου Γεώργιου έως την οικία του Κατριβέση Σπύρου. Ήταν ένα σημείο επικίνδυνο για παιδιά και υπερήλικες που κυκλοφορούν από εκείνο τον δρόμο.

Επίσης τοποθετήθηκαν 12 μέτρα κάγκελα στο γεφύρι που βρίσκετε επάνω από τις μεγάλες βρύσες σε επικίνδυνο σημείο.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κροκυλείου Δημήτρης Αθ. Μπαρμπούτης ευχαριστεί θερμά τον Κύριο Κώστα Λεβιδά για αυτήν την προσφορά του και όπως επισημαίνει , ευελπιστεί η κίνηση του αυτή να ακολουθηθεί και από άλλους για το καλό του Κροκυλείου.

 Επίσης ευχαριστεί τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Ευσταθίου , που ανταποκρίθηκε στο αίτημα  να σταλούν άμεσα τεχνίτες για την τοποθέτηση τους.

Προσωρινά αποτελέσματα ΑΣΕΠ για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία

Εκδόθηκαν από τον Ο.Α.Ε.Δ. και καταχωρίστηκαν στους δικτυακούς τόπους του Ο.Α.Ε.Δ. (www.oaed.gr) και του Α.Σ.Ε.Π. (www.asep.gr) τα προσωρινά αποτελέσματα για την κατάρτιση ετήσιου κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία σε δήμους, συνδέσμους και νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Β104880/06.02.2012 Δημόσια Πρόσκληση Ο.Α.Ε.Δ.).
Τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται από την Τετάρτη 14.03.2012 έως και την πάροδο της 23.03.2012, ημέρας Παρασκευής.
Η ένσταση, γίνεται με κατάθεσή της ή με αποστολή συστημένης επιστολής απευθείας στο Α.Σ.Ε.Π., στην ακόλουθη διεύθυνση:
Α.Σ.Ε.Π.
Ένσταση
Για την κατάρτιση Ετήσιου Κυλιόμενου
Πίνακα Κατάταξης Ανέργων 2012
Τ.Θ. 14308
Αθήνα Τ.Κ. 115 10

Πως διαλύεται ο πλούτος

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *
 Η μείωση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, είναι το πιο σοβαρό μέτρο πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, προκειμένου να σπάσει τον κύκλο της ύφεσης και να καταφέρει να περάσει σε μία νέα φάση ανάπτυξης των οικονομιών της, ειδικότερα των χωρών μελών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η υποτίμηση του ευρώ, θεωρείται πλέον αναγκαία από τους έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι αναπτύσσουν πολλές σκέψεις για το πώς θα πρέπει να είναι το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης. Η ανάπτυξη αποτελεί το πιο κρίσιμο ζήτημα για την προοπτική της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά οι ηγεσίες της δεν έχουν βρεί ακόμη τον δρόμο και ανακυκλώνονται σε λάθη και αντιφάσεις.

Δεν μπορεί, συγκεκριμένα, να έχουν επιβάλει οι πολιτικές ηγεσίες σκληρές πολιτικές λιτότητας στο κέντρο της Ευρώπης και να περιμένουν ότι μπορεί έτσι να δημιουργηθεί ανάπτυξη στην περιφέρεια! Ούτε να διατηρείται στα σημερινά υψηλά επίπεδα η τιμή του ευρώ και να ευελπιστεί η Ευρώπη ότι θα ξαναπάρει μπροστά η παραγωγική της μηχανή, ότι θα συγκεντρωθούν νέες επενδύσεις με προοπτική στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Η συναλλαγματική πολιτική θα πρέπει να αλλάξει και ας αντιδρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

 Με την σημερινή νομισματική ισορροπία (ακριβό ευρώ), εκείνες, οι δύο υπερδυνάμεις, πωλούν και κατακλύζουν με φθηνά προϊόντα την Ευρώπη, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη μπαίνει πολύ πιο δύσκολα στις δικές τους μεγάλες αγορές. Έτσι, οι ΗΠΑ και η Κίνα αυξάνουν διαρκώς το παραγωγικό τους μέγεθος και διατηρούν τον πλούτο τους, ενώ εμείς, οι Ευρωπαίοι, τον μειώνουμε, συρρικνώνοντας την παραγωγική μας υποδομή και χάνοντας, ταυτόχρονα, κολοσσιαίου μεγέθους θέσεις απασχόλησης και εισοδήματα.

 Ο μόνος εταίρος της Ε.Ε. που μπορεί να πουλάει σήμερα στις μεγάλες ξένες αγορές, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, είναι η Γερμανία. Αλλά, αυτός ο συσχετισμός των δυνάμεων, δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, η περιφέρεια της Ευρώπης θα μαραζώσει και η εκτίμηση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας στην Ελλάδα θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

 Εκτός από την υποτίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, είναι σχεδόν αδύνατον – επίσης - να οικοδομηθεί νέο μοντέλο ανάπτυξης, εάν οι πολιτικές ηγεσίες δεν αποφασίσουν παράλληλα, ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταφοράς οικονομικών πόρων, από τον πλεονασματικό Βορρά της Ευρώπης στον ελλειμματικό Νότο.

 Επιβάλλεται να μετακινηθούν πολλά κεφάλαια σαν επενδύσεις, από την πάνω προς την κάτω πλευρά του χάρτη. Το μέλλον της Ευρώπης και η έξοδος, με στέρεο τρόπο, από την κρίση, συνδυάζονται αναγκαστικά με μια καινούργια πλατφόρμα για να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη. Αλλά αυτό, προϋποθέτει γενναίες πολιτικές αποφάσεις!

Διαφορετικά, ο δυτικός οικονομικός χάρτης θα αποσαρθρωθεί και θα συνεχιστεί η διάλυση του πλούτου που τόσες και τόσες δεκαετίες δημιούργησε  η Ευρώπη. Και μη μας κάνει εντύπωση… Ας σκεφτούμε το εξής: πόσα αμύθητα κεφάλαια χάθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και, ακόμη οτι, όπου και να επενδύσεις σήμερα, σε μετοχές, σε ακίνητα κ.λ.π., οι αξίες που αγοράζεις μειώνονται συνεχώς!

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από τη Δωρίδα.

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Στήνουν το κύπελλο στο Χάνι της Γραβιάς Το ενδιαφέρων πλέον στους ουραγούς

Του  Τάσου Τσόλκα
Μόνο αν αυτοκτονήσει θα χάσει το πρωτάθλημα ο Ανδρούτσος Γραβιάς που κέρδισε τον Απόλλωνα Ευπαλίου με 3 - 0 και θρονιάστηκε στη πρώτη θέση με διαφορά 8 βαθμούς από τον δεύτερο.

Ο Αστέρας Ιτέας συνέτριψε εκτός έδρας στην Άμφισσα τον Ολυμπιακό Κίρρας (ήταν τιμωρημένο το γήπεδό του ) με 7-0, αλλά μάλλον είναι αδύνατον , εκτός μεγάλων εκπλήξεων, να προλάβει στους τρείς τελευταίους αγώνες που απομένουν , να περάσει πρώτος καλύπτοντας τους 8 βαθμός , έστω και αν ο Ανδρούτσος δεν έχει κάνει το ρεπό του, δηλαδή η διαφορά ουσιαστικά είναι 5 βαθμοί.

Η μεγάλη ανατροπή έγινε στη Δεσφίνα , όπου η Τολοφώνα Ερατεινής κέρδιζε με 2-0 μέχρι το 70΄, αλλά δέχτηκε 3 γκολ από τον Ησαϊα στα τελευταία 20 λεπτά , το τρίτο μάλιστα στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποχαιρετήσει την Α΄ Κατηγορία και το ενδιαφέρων εστιάζεται σ΄ αυτόν που θα τον ακολουθήσει από τους Δωρικό Μαλαμάτων, Φωκίδα 2000 και Ένωση Γλυφάδας.

Όλα τα αποτελέσματα της αγωνιστικής του Σαββατοκύριακου έχουν ως εξής :

Ανδρούτσος Γραβιάς  -  Απόλλων Ευπαλίου       3  -  0
Αετός Λιδωρικίου  -  Φωκίδα 2000                        2  -  2
Ησαΐας Δεσφίνας  -  Τολοφώνα Ερατεινή            3  -  2
Ολυμπιακός Κίρρας  -  Αστέρας Ιτέας                   0  -  7
Δωρικός Μαλαμάτων  -  Αμφισσαϊκός                 1  -  2
Ρεπό:   Ένωση Γλυφάδας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                                        ΓΚΟΛ                       ΒΑΘΜΟΙ

1.  Ανδρούτσος Γραβιάς               52  -  15              48
            2.  Αστέρας Ιτέας *                        59  -  14              40
            3.  Απόλλων Ευπαλίου *             48  -  18               39
            4.  Ησαΐας Δεσφίνας  *                44  -  24               36
            5.  Αμφισσαικός *                          47  -  18               34
            6.  Τολοφώνα Ερατεινή *            34  -  29               21
            7.  Αετός Λιδωρικίου                    32  -  46               18
            8.  Δωρικός Μαλαμάτων *         22  -  43               14
            9.  Φωκίδα 2000                            30  -  60               12         
          10.  Ένωση Γλυφάδας *                  16  -  61               11
          11.  Ολυμπιακός Κίρρας *             15  -  56                 4

* Οι ομάδες με αστερίσκο έχουν κάνει και το δεύτερο ρεπό τους
Η επόμενη 20η Αγωνιστική  περιλαμβάνει  τους παρακάτω αγώνες

Αετός Λιδωρικίου  -  Ανδρούτσος Γραβιάς
Απόλλων Ευπαλίου  -  Ησαΐας Δεσφίνας  
Τολοφώνα Ερατεινή  -  Ολυμπιακός Κίρρας
Ένωση Γλυφάδας  -  Δωρικός Μαλαμάτων
Αστέρας Ιτέας  -  Αμφισσαϊκός
Ρεπό:  Φωκίδα 2000

ΚΥΠΈΛΛΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

Για το Κύπελλο Φωκίδας την Τετάρτη 14 Μαρτίου,  η Οιάνθη Γαλαξιδίου θα αντιμετωπίσει την Τολοφώνα Ερατεινή και ο νικητής θα αγωνιστεί στον τελικό με τον Αμφισσαϊκό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμφισσαϊκός είχε αποκλείσει στον άλλο ημιτελικό τον Αστέρα Ιτέας με 1-0 , σ΄ ένα επεισοδιακό αγώνα , με τους Ιτιώτες να διαμαρτύρονται για σφαγιαστική διαιτησία.

Ο τελικός θα γίνει στην Άμφισσα  το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου.

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ                            

Συνεχίστηκε η δεύτερη φάση του πρωταθλήματος στη Β΄ Κατηγορία με τους αγώνες της 4η αγωνιστικής . Τα αποτελέσματα ήταν :

Αναγέννηση Βουνιχώρας  -  Ελπίδες     3  -  0
Ακαδημία 94  -  Οιάνθη Γαλαξιδίου        0  -  3
Ρεπό:  Κρισσαίος Χρισσού

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ    4η αγωνιστική

1.Οιάνθη Γαλαξιδίου                    12

1.Κρισσαίος Χρισσού                    10

3.Αναγέννηση Βουνιχώρας         8

4.Ακαδημία ΄94                                  3

5. Ελπίδες  Άμφισσας                      1

Η συνέχεια των αγώνων της  δεύτερης φάσης , σύμφωνα με την κλήρωση είναι η εξής :

5η Αγωνιστική

Οιάνθη Γαλαξιδίου  -  Αναγέννηση Βουνιχώρας

Ελπίδες  -  Κρισσαίος Χρισσού

Ρεπό: Ακαδημία 94

6η Αγωνιστική

Ακαδημία 94 - Αναγέννηση Βουνιχώρας

Οιάνθη Γαλαξιδίου  - Κρισσαίος Χρισσού

Ρεπό: Ελπίδες

7η Αγωνιστική

Κρισσαίος Χρισσού - Ακαδημία 94

Ελπίδες - Οιάνθη Γαλαξιδίου

Ρεπό: Αναγέννηση Βουνιχώρας

8η Αγωνιστική

Αναγέννηση Βουνιχώρας - Κρισσαίος Χρισσού

Ακαδημία 94 - Ελπίδες

Ρεπό: Οιάνθη Γαλαξιδίου

9η Αγωνιστική

Ελπίδες - Αναγέννηση Βουνιχώρας

Οιάνθη Γαλαξιδίου  -  Ακαδημία 94

Ρεπό: Κρισσαίος Χρισσού

10η Αγωνιστική

Αναγέννηση Βουνιχώρας - Ακαδημία 94

Κρισσαίος Χρισσού - Οιάνθη Γαλαξιδίου

Ρεπό: Ελπίδες