Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ 7 ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Επτά θέματα θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας  που θα συνέλθει στο Λιδωρίκι την προσεχή Τετάρτη , 29 Φεβρουαρίου στις 6:00 το απόγευμα.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ζέτος τα θέματα και οι εισηγητές τους είναι τα εξής :

1. Χορήγηση αδειών υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ράπτης Ιωάννης)
2. Ανανέωση αδειών υπαίθριου εμπορίου (καντινών). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ράπτης Ιωάννης)
3. Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στο Δ.Δ. Πανόρμου». (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης)
4. Ρύθμιση τελών ύδρευσης στην Τοπική Κοινότητα Μανάγουλης Δ.Ε. Ευπαλίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)
5. Ορισμός αντιπροσώπων του Δήμου Δωρίδος για ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Φωκίδας (ΣΔΑΝΦ), (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)
6. Ορισμός αντιπροσώπων του Δήμου Δωρίδος για ανανέωση διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Νομού Αιτωλοακαρνανίας, (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)
7. Έκφραση γνώμης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) λατομείου μαρμάρων της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΑΣΙΝΗ – ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗ στη θέση «ΣΠΗΛΙΑ» περιοχής Δροσάτου Δ.Ε. Ευπαλίου Δήμου Δωρίδος Ν. Φωκίδας. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιαμπέτσος Παναγιώτης ).

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ και η πολυπόθητη σωτηρία της χώρας !

Άρθρο του  ΘΑΝΑΣΗ  ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παρά τα όσα ενθαρρυντικά αποφασίστηκαν στο προχθεσινό eurogroup, το βασανιστικό ερώτημα παραμένει :  γιατί οι γνωστοί (και συνήθεις ύποπτοι) πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι επιμένουν να αμφισβητούν, να αμφιβάλουν, να καλλιεργούν αβεβαιότητες και να επιμένουν ότι εν τέλει η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να ανατάξει σύντομα την οικονομία της;

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω απ’ τις θολές και επαμφοτερίζουσες τοποθετήσεις στελεχών των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των αγορών, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν το κλίμα ανασφάλειας, αναφορικά με το ελληνικό εγχείρημα;

Γιατί από τη μια  το κογκλάβιο των ισχυρών της ευρωζώνης ,αποφασίζει να δώσει το δάνειο των 130 δις, κι απ’ την άλλη δεν καθαρίζει το τοπίο ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, όχι μόνο των ευρωπαίων εταίρων αλλά και των πολιτών της;

Γιατί για παράδειγμα αρνούνται να αποδεχθούν ότι το σημείο εκκίνησης της νέας, καθοριστικής όπως εξελίσσεται προσπάθειας, πρέπει να είναι οι σημερινές τραγικές παράμετροι της οικονομικής ζωής της χώρας και όχι οι ανόητες επινοήσεις  ενός έτσι κι αλλιώς αίολου κειμένου, όπως αυτό του πρώτου μνημονίου. 

Αν απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά με ειλικρίνεια και αυτοκριτική διάθεση θάρρος και υπερβατική μεγαλόψυχη νοοτροπία τότε θα γίνει το μεγάλο  βήμα που χρειάζεται τώρα η χώρα για την πραγματική σωτηρία της.

Είναι αυτονόητο ότι η έγκριση του δανείου των 130 δις, έδωσε μια τεράστια χρονική και οικονομική ανάσα για την διαχείριση των μεγάλων αδιεξόδων που είχαν συσσωρευτεί. 

Για να λειτουργήσει όμως το καταπονημένο σώμα της ελληνικής οικονομίας, είναι απαραίτητες και οι υπόλοιπες μεγάλες ανάσες.  Της καταπολέμησης δηλαδή με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα της αδυσώπητης ύφεσης.  Επιπλέον δε και της νέας αναπτυξιακής πορείας μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και των δομικών αλλαγών στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. 

Στην αντίθετη περίπτωση θα συζητάμε μετά από μήνες για τα 130 δις, όπως προβληματιζόμαστε σήμερα για το που πήγαν τα 110 δις του πρώτου μνημονίου χωρίς να έχουν φανεί πουθενά στην πραγματική οικονομία.

Όλοι τώρα συνομολογούν ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή φιλοσοφίας των σκληρών της ευρωζώνης, στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Αν η προσοχή και η ενέργειά τους είναι στραμμένη αποκλειστικά στο πως ,μέσω των 130 δις θα διασφαλιστεί η αποπληρωμή του χρέους, των τόκων και των χρεολυσίων, των κερδοσκοπούντων δανειστών μας, τότε θα οδηγηθούμε σε απέλπιδες προσπάθειες που θα μοιάζουν πολύ μικρές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Αν πράγματι επιθυμούν μια καθαρή και σταθερή πορεία, χωρίς πισωγυρίσματα και κλυδωνισμούς επί της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, πρέπει να έχουν κατά νου καθαρές πολιτικές συμμαχίες που θα διαχειριστούν αυτή την προσπάθεια.

Η μετά τις εκλογές περίοδος θα είναι από κάθε άποψη, καθοριστική  για την επιτυχή συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε προχθές στις Βρυξέλλες.   Επιβάλλεται η αλλαγή στάσης από όλους.  Και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της χώρας. Απαραίτητες οι διορθωτικές κινήσεις. Οι διευκρινήσεις επί του πρακτέου  και του μέλλοντος γενέσθαι.   Οι Έλληνες προσερχόμενοι στις κάλπες τέλει Απριλίου ή αρχές Μαΐου, πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα. 

Αν το ισχυρό κέντρο λήψης αποφάσεων της ευρωζώνης, επιμείνει στις αδιέξοδες επιλογές της περασμένης διετίας, θα εξωθήσει των εκλογικό σώμα σε ψήφο πλήρους αποδόμησης του πολιτικού σκηνικού ,αλλά και των κομμάτων που θα μπορούσαν να δώσουν μετεκλογικά μια βιώσιμη κυβερνητική λύση.  Το επόμενο βήμα θα ήταν μια ολέθρια ακυβερνησία, που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε μια πολυμορφική χρεοκοπία. 

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος τους.  Όπως θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν κάνουν την ανόητη σκέψη, ότι μπορούν να βασιστούν στις δυνάμεις του τεχνοκρατικού κυβερνητισμού, για να δώσουν διέξοδο σ’ ένα ενδεχόμενο πολιτικό αδιέξοδο.

Οι περισσότεροι τώρα αναλυτές  σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμούν ότι η οικονομική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, πρέπει να έχει πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, για να αποδώσει.  Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί οργανισμοί με δημοκρατικές ευαισθησίες και κοινωνικές αντιστοιχήσεις, για να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Ο οδικός άξονας Ιτέας - Γαλαξιδίου δημοπρατείται με 60.000.000 ευρώ

Την άμεση προώθηση της δημοπράτησης για το κομμάτι από την
έξοδο Ιτέας μέχρι το Γαλαξίδι μήκους 13 χλμ του οδικού άξονα
Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, στοχεύει η Περιφερειακή Ενότητα
Φωκίδας.

 Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα γραφεία
της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας αναφορικά με την πορεία
της μελέτης του έργου "Οδικός άξονας Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο".

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ.
Γιώτα Γαζή συμμετείχαν οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Μόσχου, από
τη Δ/νουσα Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, η κα Σημαντηράκη, από την
ΕΥΠΕ υπεύθυνη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι
μελετητές του έργου, η προcσταμένη της Ι’ ΕΠΚΑ Δελφών κα
Ψάλτη και η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας
Φωκίδας.

Να σημειώσουμε πως ο οδικός άξονας ανήκει στο Διευρωπαϊκό
δίκτυο Ε65 και θεωρείται άξονας με μεγάλες αναπτυξιακές
δυνατότητες, με την ολοκλήρωση δε της μελέτης θα ενταχθεί
στο συγχρηματοδοτούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ενίσχυση
της προσπελασιμότητας", με την ολοκλήρωση του οποίου θα
αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι οδικών ατυχημάτων, θα βελτιωθεί η
προσπελασιμότητα και θα αναβαθμιστούν ριζικά οι
κυκλοφοριακές συνθήκες.

 Ιδιαίτερη σημασία στη  συνάντηση δόθηκε στο  τμήμα
Ιτέα – Άγιος Νικόλαος για το οποίο αναμένεται η έγκριση της
μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξετάσθηκαν τα
σημεία που έπρεπε να δοθούν λύσεις σε συνεργασία με την
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών.

 Κλιμάκιο μηχανικών μαζί με την κα Ψάλτη έκαναν επιτόπια
αυτοψία στους μη κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και σε
ευαίσθητες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην
περιοχή της νέας χάραξης του έργου.

 Το τμήμα του έργου που προωθείται άμεσα για δημοπράτηση
είναι από την έξοδο Ιτέας μέχρι το Γαλαξίδι, μήκους 13 χλμ. και
προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΩΡΙΔΑΣ


ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ
Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνoyn οι νέοι της Αμυγδαλιάς  στο τριήμερο της Αποκριάς.
Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 10 το βράδυ, πάρτι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  (ITS PARTY TIME)
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα παρέλαση αρμάτων από το κέντρο του χωριού  (ITS CARNIBAL TIME)
Το βράδυ της Κυριακής στις 10, πάρτι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (ITS PARTY TIME)
Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα , κάψιμο βασιλιά καρνάβαλου (ITS CARNIBAL TIME)
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Αμυγδαλιά, όπως διευκρίνησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλέκος Παπανδρέου, δεν διοργανώνονται απο τον πολιτιστικό σύλλογο αλλά είναι καθαρά πρωτοβουλία των νέων της Αμυγδαλιάς όπως άλλωστε κάθε χρόνο και εθιμικά διοργανώνεται απο τους ίδιους τους κατοίκους εδω και πολλά χρόνια.

ΔΡΟΣΑΤΟ
Το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσάτου διοργανώνει αποκριάτικη εκδήλωση στο καφενείο του Πευκακίου. Την Καθαρή Δευτέρα θα γιορτάσει τα παραδοσιακά κούλουμα , με πέταγμα του αετού και φασολάδα.

 ΕΡΑΤΕΙΝΗ
Την Κυριακή των Απόκρεω 26 Φεβρουαρίου, το απόγευμα στις 6:30,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ερατεινής σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει το παραδοσιακό καρναβάλι της Ερατεινής.

ΕΥΠΑΛΙΟ
Το Μουσικό Εργαστήρι Ευπαλίου διοργανώνει το φετεινό καρναβάλι του Ευπαλίου την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και  προσκαλεί όλους να συμμετέχουν ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ στο γκρουπ το οποίο έχει θέμα "ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ"! Σας περιμένουμε όλους, τονίζει στην πρόσκληση,  με διάθεση καρναβαλική να χορέψουμε, να ξεφαντώσουμε στο ρυθμό της σάμπα και του λάτιν και βέβαια... να πάρουμε μέρος με το άρμα μας (και) στη μεγάλη παρέλαση της Ναυπάκτου! Πληροφορίες σχετικές με την ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ δίνονται από το Μουσικό Εργαστήρι Ευπαλίου και στο τηλ. 6944131619
Το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου , ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου διοργανώνει τον ετήσιο αποκριάτικο χορό του στο κοσμικό κέντρο ΦΛΟΓΕΣ, με δημοτικές , λαϊκές και λάτιν καρναβαλίστικες  μουσικές .
Την Καθαρή Δευτέρα , ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει τα παραδοσιακά κούλουμα στο Τρίγωνο του Πευκακίου μαζί με το Σύλλογο του Δροσάτου.

ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το Τοπικό Διαμέρισμα Κροκυλείου διοργανώνει τα κούλουμα, με φασολάδα στο καζάνι, πολλά νηστίσιμα , άφθονο κρασί και πολύ γλέντι.
 Στο τέλος θα γίνει  και διαγωνισμός χαρταετού για τους μικρούς  φίλους.
Και το δώρο φέτος θα είναι έκπληξη !!!!!
 Όλα θα είναι δωρεάν, εσείς πάρτε το κέφι σας και τον χαρταετό σας
Η εκδήλωση θα γίνει σε μέρος ανάλογα με τον καιρό

 ΛΙΔΩΡΙΚΙ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος τo Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στις 8:00 το απόγευμα, διοργανώνει εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία με γαϊτανάκι και αποκριάτικο χορό.

Την Καθαρή Δευτέρα διοργανώνει παραδοσιακή εκδήλωση για τα κούλουμα  στη πλατεία με φασολάδες, χαλβά κλπ. κλπ.

ΤΟΛΟΦΩΝΑ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας διοργανώνει το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου  στο παραλιακό κέντρο VIVERE τον  αποκριάτικο χορό του, με πολλές χορευτικές - μουσικές εκπλήξεις και ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του Κώστα Κατσούρη  όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλίας Κορομπίλης. 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ ΣΤΟ ΚΤΕΛ που ¨απειλεί¨ να βάλει λουκέτο στα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών

Το ΚΤΕΛ Φωκίδας με ανακοίνωση διεμήνυσε ότι από 1ης Μαρτίου θα βάλει λουκέτο γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυξημένα έξοδα που πρέπει να κάνει, κυρίως με τη μεταφορά των μαθητών ,  αν η Περιφέρεια δεν στηρίξει πιο ουσιαστικά τον φορέα.
Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή ,διαφωνεί με το σκεπτικό και τις προθέσεις της Διοίκησης του ΚΤΕΛ  ,θεωρεί εκβιαστικά και προκλητικά τα διλήμματα ,  στέλνοντας αμέσως επιστολή που επισημαίνει :

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ποσόν των 328.737,12€ με το οποίο έχει επιχορηγηθεί η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, με την υπ’ αρίθμ. 2578/20  Ιανουαρίου 2012 υπουργική απόφαση είναι για την κάλυψη οφειλών ρητά και περιοριστικά για τη μεταφορά μαθητών που πραγματοποιήθηκε από  1ης  Ιανουαρίου 2011 έως 30 Ιουνίου 2011, δηλαδή για το α’ εξάμηνο του 2011.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τόσο εγώ με προσωπική μου παρουσία στο Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας σε συνεργασία με την υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου προσπαθούν να βρουν λύση για ένα θέμα δημοσιονομικής τάξης που εσείς προκαλέσατε.
Διεκδικείτε και σας οφείλουμε το ποσό για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2010, που γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να σας δοθεί με την παραπάνω απόφαση.
Θα πρέπει όμως να απαντήσω και να διευκρινίσω για ποιους λόγους δεν σας έχει δοθεί το οφειλόμενο ποσό.

Η αρχική σύμβαση, 2009 - 2010, που είχατε υπογράψει με τον τότε Νομάρχη Φωκίδας κο Νικόλαο Φουσέκη, έληγε τον Ιούνιο του 2010. Παρατάθηκε με νόμο, μέχρι την 15η Οκτωβρίου 2010 και με πρακτικό διαπραγμάτευσης, με το οποίο όμως συμφωνήθηκε σαν τιμή διαπραγμάτευσης η τιμή της νέας σύμβασης και όχι της παλιάς. Η νέα σύμβαση άρχιζε την 16η  Οκτωβρίου 2010.

Το επίμαχο διάστημα λοιπόν, είναι οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος του 2010 για τους οποίους ζητούσατε να πληρωθείτε με τις τιμές της νέας σύμβασης (7.506€ ημερήσια αποζημίωση) και όχι της παραταθείσας (6.123€ ημερήσια αποζημίωση).
Όταν υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά για την πληρωμή των δυο μηνών της παράτασης, η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου μας επέστρεψε τα δικαιολογητικά ως μη νόμιμη δαπάνη διότι δεν είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες του άρθρου 16 του Ν. 3887/2010, δηλαδή η παράταση της σύμβασης δεν είχε υποβληθεί και υπολογισθεί με το ποσό της παρατεινόμενης σύμβασης αλλά με το ποσό της καινούργιας.

Αυτό, το ΚΤΕΛ δεν το αναγνώριζε και δεν υπέβαλε τις καταστάσεις πληρωμής ώστε να έχει πληρωθεί και να έχει κλείσει η ιστορία του 2010, παρ’ όλες τις συνεχείς υποδείξεις μας να πάρουν τα νόμιμα οφειλόμενα ποσά και να διεκδικήσουν τα υπόλοιπα δικαστικά.
Το αποτέλεσμα, για να μην μείνουν όλο το διάστημα απλήρωτοι, να τους καταβάλουμε για το 2011 τα ποσά από τις χρηματοδοτήσεις του 2010.
Δεν γνωρίζω αν όλοι οι μέτοχοι είναι σύμφωνοι με την άποψη του προέδρου. Άπειρες φορές συναντηθήκαμε παρουσία δικηγόρου, και της υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου και είχαμε τη σύμφωνη γνώμη του Νομικού Συμβούλου της Περιφέρειας.
Τελικά συμφώνησαν ότι έπρεπε να υποβάλουν τις καταστάσεις για το 2010 όπως προέβλεπε το άρθρο 16 του Ν. 3887/2010, οι οποίες κατατέθηκαν στις υπηρεσίες μας και διαβιβάστηκαν στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο τέλος του 2011 (Δεκέμβρη).
Εμείς συμπεριλάβαμε στις υποχρεώσεις μας το επίμαχο ποσό, αλλά η απόφαση κατανομής του Υπουργού ορίζει ρητά ότι το ποσό αυτό είναι για το Α’ εξάμηνο του 2011, θεωρώντας ότι είχαν λήξει οι οφειλές του 2010, οι οποίες και κατανέμονταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όμως άλλαξε το χρηματοδοτικό πλαίσιο και οι πιστώσεις προέρχονται όχι πλέον από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

 Όσο δε για το οφειλόμενο τιμολογημένο ποσό δεν είναι αυτό που αναφέρεται, αλλά το 2μηνο του 2010 και οι τέσσερις τελευταίοι μήνες του 2011 για τους οποίους δεν έχει έρθει χρηματοδότηση.

Εμείς είμαστε διαχειριστές των χρημάτων πληρωμής μεταφοράς των μαθητών. Η αρμοδιότητα μάλιστα έχει περιέλθει στους Δήμους από  1ης  Ιανουαρίου 2011, οι οποίοι διενήργησαν διαγωνισμούς και απέβησαν άγονοι. Παραλάβαμε μια κατάσταση και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση μέσα από την πολυπλοκότητα της που εσείς δημιουργήσατε από κακούς χειρισμούς.

Σύμφωνα δε με τις συμβατικές υποχρεώσεις, η πληρωμή γίνεται ανάλογα με τις αντίστοιχες πιστώσεις και δεν υποχρεούμαστε για την καταβολή τόκων υπερημερίας για καθυστέρηση πληρωμής σύμφωνα με την 2000/35 οδηγία της Ε.Ε. λόγω μη μεταβίβασης έγκαιρα των απαιτούμενων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κε Πρόεδρε,
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι οποίες αξιώσεις μπορούν να διεκδικηθούν δικαστικά. Η άρνηση εκτέλεσης δρομολογίων ισοδυναμεί με παράνομη καταγγελία της σύμβασης εφόσον εκ μέρους μας τηρήθηκαν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις που παραλάβαμε. Και φυσικά δεν μπορείτε να «απειλείτε» γονείς και μαθητές και να δημιουργείτε πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο.
Το θέμα θα εξεταστεί νομικά και θα ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας.

Ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίησε !

Άρθρο της  Στέλλας Πριόβολου *
Εξαιρετικά ανησυχητική ήταν η de profundis ανησυχία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, που εκφράστηκε σε ανοικτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας. Η είδηση, ενώ θα έπρεπε, πιστεύω, να είχε δημοσιευθεί και ανακοινωθεί σε όλη της την έκταση- που είναι μικρή σε σχέση με τα μεγάλα ζητήματα που επισημαίνει- αναφέρθηκε επιγραμματικά και προκάλεσε ποικίλα αδικαιολόγητα σχόλια.

 Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σωτηρία της Ελλάδας δεν είναι στενά θέμα των κομμάτων και των πολιτικών τους. Οι «πρώτοι» των Ελλήνων οφείλουν να παίρνουν θέση δημόσια, γιατί ο λαός, αυτό αναμένει και αυτό απαιτεί.

 Θα προσπαθήσω να επιλέξω τις σπουδαιότερες αναφορές του Αρχιεπισκόπου, αν και είναι δύσκολο, καθώς κάθε γραμμή της επιστολής είναι και ένα δυνατό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εξουσίας, γι’ αυτό και η επιστολή θα παραμένει «επίκαιρη» για πολύ !....Αρχίζει με μια κραυγή αγωνίας: «Σπαράσσεται η καρδιά και θολώνει ο νους μας με όσα συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν στον τόπο μας». Ο προβληματισμός του Αρχιεπισκόπου δεν παρουσιάστηκε χθες. Έχει επανειλημμένα εκφραστεί όχι μόνον με λόγια αλλά και με πράξεις αλληλεγγύης και στήριξης στους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας.

 Προσεγγίζοντας την ψυχολογία κάθε Έλληνα ο Αρχιεπίσκοπος περιγράφει τις αντιδράσεις του ως εξής : « η πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων εξαντλείται, η οργή παραμερίζει τον φόβο και ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης δεν μπορεί να αγνοείται πια, ούτε από εκείνους που διατάσσουν, ούτε από εκείνους που εκτελούν τις φονικές συνταγές τους…Στις κρίσιμες αυτές ώρες, οφείλουμε όλοι να ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το γεγονός ότι η ανασφάλεια, η απόγνωση και η κατάθλιψη έχουν φωλιάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι…...και είναι θετικό που, μέσα στην τόση καταχνιά, ξεπροβάλλει η ευαισθησία, το φιλότιμο και ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων.

Την ώρα που η ελληνική Κυβέρνηση κλήθηκε να υπογράψει το νέο μνημόνιο, που απαιτεί θυσίες υπεράνθρωπες, ο Αρχιεπίσκοπος έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου και προειδοποίησε, γράφοντας ότι τις ώρες αυτές ζητούνται ακόμη πιο άδικα μέτρα στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας, και ότι ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο, και επιπλέον δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά υποθηκεύουν την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία. Έτσι το δράμα της πατρίδας μας όχι μόνον δεν τελειώνει εδώ, αλλά μπορεί να προσλάβει και νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι πολιτικοί μας αλλά και οι εταίροι μας βρίσκονται πολύ μακράν της κοινωνίας, και όπως ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει : «στη διαμόρφωση των αποφάσεων, οι φωνές των απελπισμένων Ελλήνων αγνοούνται προκλητικά. Δυστυχώς, σήμερα, οι Έλληνες δεν βρίσκουμε απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους. Είναι, μάλιστα, τουλάχιστον ύποπτη η εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές. Είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας, και αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό. Οι αντοχές των ανθρώπων γύρω μας εξαντλήθηκαν, όπως εξαντλήθηκαν και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας.

Οι Έλληνες ρωτούν που πάει η πατρίδα, τι επιτέλους μπορεί να σταματήσει το δράμα , τι μπορεί να ξαναγεννήσει την χαμένη ελπίδα! Και βέβαια δεν μπορεί παρά να υπάρχουν μπροστά μας και άλλοι δρόμοι. Δρόμοι πνευματικής ανάτασης, οικονομικής ανάταξης, δημιουργίας, ελπίδας και προοπτικής. Σε αυτούς τους δρόμους οφείλουμε να πορευθούμε όλοι, αποκρούοντας, ταυτόχρονα, τους έξωθεν εκβιασμούς και απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους. Έχοντας, πάνω από όλα, ακλόνητη τη βεβαιότητα ότι με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε ».

Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου κλείνει με μια αισιόδοξη διαπίστωση, θέτοντας συγχρόνως προ των ευθυνών τους όλους τους υπεύθυνους, Έλληνες και ξένους : « Η Ελλάδα του Πολιτισμού, της Ιστορίας και των Παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μπορεί και πάλι να τραβήξει μπροστά. Αυτόν τον δρόμο αναζητούμε και προσδοκούμε οι Έλληνες σήμερα…».

Ο Θεός βοηθός, θα προσθέσω ταπεινά, ενθυμούμενη όμως παράλληλα και τον μύθο του Αισώπου «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Και η..χειρ κινείται. Είναι αυτή των χιλιάδων Ευρωπαίων και Αμερικανών φίλων μας, που αυτές τις δύσκολες ώρες θέλουν να είναι όλοι…ΕΛΛΗΝΕΣ

 * Η Στέλλα Πριόβολου είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ ΠΡΟΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ: Θα είναι μεγάλο πλήγμα για τη Φωκίδα και τους πολίτες της, η κατάργηση της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Άμφισσας

Αντίθετος είναι και το μέλος του Δ.Σ. Αλέξης Αθανασόπουλος

Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Άμφισσας θα είναι ένα πλήγμα για τη Φωκίδα, επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο, και ζητά   να εντάξει και τη Φωκίδα στη συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων και όχι ως εξαίρεση στον όλο σχεδιασμό.
Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας της Αντιπεριφερειάρχου στον Υπουργό , έχει ως εξής :

Κε Υπουργέ,
Θα ήθελα να σας εκφράσω την άποψή μου για το προσχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ε.Σ.Υ., φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις» από το οποίο απορρέει ότι από 01 – 01 – 2013 θα λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση τα 82 συνδεδεμένα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.
Η ενοποίηση αυτή σημαίνει ενιαίος προϋπολογισμός, ενιαίος οργανισμός, ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2011 όταν η πρότασή σας προέβλεπε την διασύνδεση των νοσοκομείων Λαμίας – Καρπενησίου – Άμφισσας, είχαμε ως κοινωνία αντιδράσει έντονα, γιατί ήταν η μοναδική πρόταση που γινόταν διασύνδεση Νοσοκομείων διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων σε όλη την Ελλάδα.
Αυτή η «μοναδικότητα» είχε προκαλέσει απορίες και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της και είχε δώσει την αίσθηση στους κατοίκους της Φωκίδας της αδικίας και της άνισης αντιμετώπισης.
Το ερώτημά μας τότε, αν η πρόταση ήταν προς όφελός μας γιατί έγινε μόνο για τη Φωκίδα, αν δεν ήταν ωφέλιμη γιατί μόνο για τη Φωκίδα, δεν απαντήθηκε ποτέ.

Κε Υπουργέ,
Απόρροια εκείνης της πρότασης είναι τα σημερινά δεδομένα. Η απόφαση όμως αυτή δεν θα είναι εφαρμόσιμη προς όφελος των πολιτών. Σε μια εποχή κρίσης που ο κόσμος διεκδικεί τα ελάχιστα και αυτονόητα, η κατάργηση της αυτοτέλειας του Νοσοκομείου θα είναι ένα πλήγμα για τη Φωκίδα.

Η Φωκίδα είναι πληθυσμιακά μικρός νομός. Όμως έχει δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο περικλειόμενη από τα ψηλότερα βουνά Παρνασσός, Γκιώνα, Οίτη, Βαρδούσια. Παρέχει ιατρική φροντίδα σε 2 καταστήματα Φυλακών (Μαλανδρίνου και Άμφισσας), στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, σε πλήθος τουριστών (Δελφοί και κρουαζιερόπλοια) και επιπλέον διαθέτει μεγάλο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο. Στο δε τομέα ευθύνης του Νοσοκομείου Άμφισσας υπάγονται τα Κ.Υ. Ιτέας και Λιδορικίου και 16 Περιφερειακά ιατρεία σε δύσβατες περιοχές.

Είμαι σίγουρη ότι με το ευρύ πνεύμα που σας διακρίνει στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνετε στο χώρο της Υγείας, θα εντάξετε και τη Φωκίδα στη συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων και όχι ως εξαίρεση στον όλο σχεδιασμό σας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΑΛΕΞΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ
Επιστολή στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ζητά να επανεξετασθεί το θέμα, έστειλε και ο Χημικός Μηχανικός Αλέξης Αθανασόπουλος,  μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Στερεάς Ελλάδος, που κατάγεται από το Ευπάλιο Δωρίδος.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με αφορμή το προσχέδιο Νόμου για «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις», άρθρο 2 όπου, από 01/01/2013 θα λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση τα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ότι αφορά τη χωρική ενότητα (ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ):
-         Η συνένωση/συγχώνευση των 3 Νοσοκομείων (Λαμίας, Άμφισσας, Καρπενησίου) υπό ενιαία διοίκηση με τα δεδομένα του άρθρου 2 του νέου Νόμου δεν είναι ρεαλιστική, διότι δεν συνεκτιμώνται επαρκώς τα επιμέρους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
-         Συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Άμφισσας διασυνδέεται με τα αντίστοιχα νοσοκομεία Λαμίας και Καρπενησίου, τρεις όμοροι νομοί εκ των οποίων οι δύο (ΦΩΚΙΔΑ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ) εμφανίζουν ιδιαίτερη γεωμορφολογία με ορεινούς όγκους και προβλήματα προσβασιμότητας προς το Νοσοκομείο της Λαμίας κατά τους χειμερινούς μήνες (κακό οδικό δίκτυο, δύσκολες έως αντίξοες καιρικές συνθήκες).
-         Επιπροσθέτως το Νοσοκομείο Άμφισσας καλύπτει το σύνολο της χωρικής ενότητας της ΦΩΚΙΔΑΣ. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
-         Επιπλέον στον τομέα ευθύνης του Νοσοκομείου Άμφισσας υπάγονται τα Κ.Υ. Ιτέας και Λιδωρικίου με τα αντίστοιχα περιφερειακά Ιατρεία (16), αρκετά από αυτά σε ορεινές περιοχές.

Επειδή,
στο προσχέδιο Νόμου η μόνη δυστυχώς, εξαίρεση διασυνδεόμενων Νοσοκομείων εκτός Νομού είναι η περίπτωση των Νοσοκομείων Άμφισσας και Καρπενησίου.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα επανεξετάσετε την πρότασή σας, προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας και της καλύτερης παροχής υπηρεσιών στους κατοίκους των νομών ΦΩΚΙΔΑΣ και ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ.
Με εκτίμηση
Αλέξιος Αθανασόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Γ.Ν. Λαμίας, Γ.Ν. Καρπενησίου και Γ.Ν. Άμφισσας της 5ης ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας

Το πρόγραμμα Γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων για Βιολογική Κτηνοτροφία

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Δωρίδος, από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως και την 30η Μαρτίου θα έχουν την δυνατότητα οι υποψήφιοι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τους φακέλους τους, προκείμενου να ενταχθούν στην Δράση 1.2 του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» για τη Βιολογική Κτηνοτροφία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η προκήρυξη της δράσης, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, στον διαδικτυακό τόπο «Διαύγεια», το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 20.000.000 ευρώ και αφορούν Δημόσια Δαπάνη. Οι ενδιαφερόμενοι – υποψήφιοι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) καθώς και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.). Στη δράση μπορούν να ενταχθούν τα παρακάτω ζώα: αίγες και πρόβατα εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής, βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση και βοοειδή με κρεοπαραγωγική/διπλή κατεύθυνση εκτατικής και ημισταυλισμένης εκτροφής.

Στόχος της δράσης
Στόχος της δράσης 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του μέτρου 2.1.4 είναι:
Η προστασία των φυσικών πόρων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας
Η αειφορική διαχείριση των βοσκοτόπων
Η βελτίωση της ευζωίας των ζώων
Η προσφορά εγγυήσεων στους καταναλωτές για ασφαλή προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Η δράση 1.2 του μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Δικαιούχοι – Κριτήρια Ένταξης
Ως δικαιούχοι των ενισχύσεων της δράσης 2.1 μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως:
α. επαγγελματίες αγρότες
β. κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
αα. Είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων που αφορούν στο ΜΑΑΕ γίνεται μηχανογραφικά.

Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας πρόσκλησης, έστω κι αν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι ακόλουθες κατηγορίες:
i. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.
ii. Όσοι έχουν αποκλεισθεί από τις ενισχύσεις των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ή δράσεων και για όσο χρόνο ισχύει ο αποκλεισμός.
iii. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα, για δέκα έτη.
iv. Ανήλικα άτομα

Η σημασία μιας… παράλειψης

Άρθρο της  Στέλλας Πριόβολου *

Τον Οκτώβριο του 2004, οι αρχηγοί των Κυβερνήσεων είκοσι πέντε κρατών-μελών και τριών υποψηφίων χωρών υπέγραψαν τη Συνθήκη για τη θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης. Η διάρθρωσή του προέβλεπε ένα προοίμιο και τέσσερα μέρη. Το πρώτο περιελάμβανε τους στόχους και το αξιακό σύστημα της Ένωσης, την κατανομή των αρμοδιοτήτων , τα συμβουλευτικά όργανα, το δημοκρατικό βίο και τα οικονομικά της, καθώς και την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης. Το δεύτερο μέρος ενσωμάτωνε τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης. Το τρίτο και εκτενέστερο μέρος περιελάμβανε τις πολιτικές και τη λειτουργία της Ένωσης και στο τέταρτο μέρος περιέχονταν οι γενικές και τελικές Διατάξεις.
Το προοίμιο του Σχεδίου του Συντάγματος ξεκινούσε με ένα απόσπασμα από τον «Επιτάφιο του Περικλή» του Θουκυδίδη, που αξίζει να υπενθυμίσουμε στη νεοελληνική του μετάφραση : « Το πολίτευμα που έχουμε δεν ζηλεύει τους νόμους των ξένων, και αντί να μιμούμεθα άλλους, παρέχουμε εμείς σε αυτούς παράδειγμα προς μίμηση. Το πολίτευμα τούτο ονομάζεται δημοκρατία, γιατί το κράτος κυβερνάται από τους περισσότερους και όχι από τους ολίγους». Με το προοίμιο αυτό παρουσίασε επισήμως το Σύνταγμα στους αρχηγούς των κρατών –μελών της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003. Όμως, στο τελικό κείμενο της Συνθήκης, παραλείφθηκε η αναφορά στον «Επιτάφιο του Περικλή». Η παράλειψη αυτή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τότε τυχαία, σήμερα εύκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί σκόπιμη. Οι Νεοέλληνες δεν πρέπει να συνδέονται πλέον με τους προγόνους τους, γιατί αυτομάτως αποκτούν αξία, που δεν τους ταιριάζει. Η Ελλάδα δεν πρέπει, κατά τη γνώμη των εταίρων μας, να αξιολογείται ως χώρα που μαζί με την Ιταλία συνθέτουν την πολιτισμική κληρονομιά της Ευρώπης και αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία η ίδια οικοδομήθηκε.
Η Ευρώπη του σήμερα δεν είναι, δυστυχώς , η Ευρώπη που ονειρευτήκαμε . Η μιζέρια που την ταλανίζει δεν είναι τόσο φύσης οικονομικής όσο ηθικής και πολιτισμικής . Πιστεύω ότι η αποδυνάμωση των αξιών που βασίζονται στα ιδανικά της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της ηθικής ακεραιότητας, του σεβασμού και της αξιοπρέπειας , αλλά κυρίως η αντικατάστασή τους ολοένα και περισσότερο από τα ιδεώδη του κέρδους, του άκρατου ατομισμού και της εύκολης επιτυχίας είναι πλέον διάχυτη πραγματικότητα που προκαλεί μια κατάσταση εθισμού, η οποία, ελλείψει κριτικής, κινδυνεύει να θεωρηθεί «ομαλότητα». Θα πρέπει, ίσως, να αναλογιστούμε και να επαναπροτείνουμε μια ιδέα απλή στη σύλληψη αλλά πολύπλοκη στη βαθύτερη σημασία της, μια ιδέα που εκφράστηκε από τον Ουμπέρτο Καμπανιόλο έναν από τους εμπνευστές του «οράματος» της Ενωμένης Ευρώπης, μια ιδέα που ορίζει τον πολιτισμό ως δραστηριότητα που δημιουργεί αξίες.
Τις ζοφερές αυτές ημέρες για την Ελλάδα θα πρέπει ασφαλώς και εμείς οι Νεοέλληνες να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Όμως και η διάθεση των εταίρων μας δεν είναι πάντα αγαθή και η παράλειψη της ρήσης του Θουκυδίδη, σίγουρα, κάτι σηματοδοτεί. Αν παραμένουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γιατί αυτό εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε αβασάνιστα το στρεβλό δρόμο που χαράξαμε, αλλά παράλληλα και η Ευρώπη θα πρέπει να επανέλθει στις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες που φαίνεται να έχει λησμονήσει .
* Η Στέλλα Πριόβολου είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

ΒΑΖΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΟ ΚΤΕΛ ΦΩΚΙΔΑΣ

Προθεσμία μέχρι την 1η Μαρτίου δίνει το ΚΤΕΛ της Φωκίδας. Αμέσως μετά οι μέτοχοι δηλώνουν ότι βάζουν λουκέτο αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.  
Μέχρι 17 Φεβρουαρίου του 2012 για την μεταφορά των μαθητών η πολιτεία τους χρωστά περίπου 923 χιλιάδες Ευρώ. Από αυτό το ποσό μέρος οφείλεται σε ιδιοκτήτες ταξί για την μεταφορά μαθητών και μέρος σε προμηθευτές.

Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την μεγάλη μείωση του επιβατικού κοινού, τονίζει το ΚΤΕΛ Φωκίδας έχει φέρει σε αδιέξοδο και απόγνωση όλους τους μετόχους της εταιρείας, πολλοί από τους οποίους έχουν αρχίσει να ακινητοποιούν τα οχήματά τους.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ήδη έχουν κατανεμηθεί για το ΚΤΕΛ, στην περιφερειακή ενότητα Φωκίδας 328.737.12 ευρώ. Από αυτά τους έχουν δοθεί μόλις 81.826,59 ευρώ.

Μετά και την εξέλιξη αυτή οι μέτοχοι ζητούν συγνώμη από το επιβατικό κοινό και τους μαθητές, αλλά όπως επισημαίνουν αν το υπόλοιπο ποσό δεν τους δοθεί μέχρι 29 Φεβρουαρίου, θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα δρομολόγια αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η ¨συνέχιση διενέργειας συγκοινωνίας με αυτές τις συνθήκες είναι πάνω από τις δυνάμεις μας¨

του Αργύρη Μπλόντζου, www.lamiastar.gr

Το αιώνιο γερμανικό σύνδρομο

Άρθρο του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου πρόεδρου στη Γαλλία, όποιο αποτέλεσμα και να έχουν ( Ολάντ ή Σαρκοζί ), δεν πρόκειται να εξισορροπήσουν τον επιταχυνόμενο γερμανικό ηγεμονισμό, ο οποίος εκφράζεται με το πώς χειρίζεται και πως θέλει η κ. Μέρκελ ή ο κ. Σόιμπλε την Ευρώπη.

 Διότι, η μεγάλη κρίση η οποία έπληξε την Ευρώπη, κατέλυσε ουσιαστικά το υιοθετημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο συνλειτουργίας και αλληλεξάρτησης των ισχυρότερων εταίρων του ευρώ και ανέδειξε, έτσι, ντε φάκτο, έναν καινούργιο «αφέντη» της Γηραιάς Ηπείρου.

 Του λόγου το αληθές το επιβεβαιώνουν οι ίδιες οι εξελίξεις, τα γεγονότα που όλοι συνειδητοποιούμε, ανεξαρτήτως του ελληνικού προβλήματος ή της ελληνικής ιδιαιτερότητας.

 Οι Βρετανοί είναι εκτός ευρώ, οι Γάλλοι (Σαρκοζί) υποβάθμισαν μόνοι τους τη σημασία του γαλλογερμανικού άξονα παίζοντας το ρόλο του κομπάρσου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (το μόνο εκλεγμένο κοινοτικό όργανο), βρίσκονται πολύ έξω από το κέντρο των πολιτικών αποφάσεων, κινδυνεύουν να απαξιωθούν ως κεντρικοί μηχανισμοί του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 Το ίδιο εξαιρετικά περιορισμένοι, ως πολιτικοί ρόλοι, εμφανίζονται εκείνοι του Βαν Ρομπάι, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γιούνκερ, ως προέδρου του Eurogroup. Σε όλα και πάνω από όλα και από όλους, βρίσκεται, κυριαρχεί, σχεδιάζει και αποφασίζει η Γερμανία.

 Αυτό είναι το φάσμα μιας γερμανικής Ευρώπης… Η θραύση της ισορροπίας των δυνάμεων εντός του ευρωπαϊκού χάρτη και η υποκίνηση των εξελίξεων έξω από τις έως τώρα κοινοτικές συνθήκες (αυτό που η κ. Μέρκελ ονομάζει νέα Ευρώπη), είναι κατά τη γνώμη μας μία προοπτική εξαιρετικά ασύμμετρη και πολύ επικίνδυνη για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης.

 Κακά τα ψέματα… Έρχεται να μας στοιχειώσει τους φόβους του Μιτεράν και της Θάτσερ, ότι ενωμένη η Γερμανία ενδεχομένως και να προκαλέσει κακό στο ευρωπαϊκό όραμα! Το μεγάλο πολιτικό ντηλ που έκλεισε τότε, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, προέβλεπε ότι ο Κολ θα θυσίαζε το ισχυρό γερμανικό μάρκο και ο Μιτεράν και η Θάτσερ θα αποδέχονταν τη Γερμανία ως ενιαία και μεγαλύτερη, μέσα σε ένα πλαίσιο όμως αλληλεξάρτησης, αλληλεγγύης και συναποφάσεων. Το πλαίσιο αυτό τώρα διερράγη, εξαιτίας ή με αφορμή την κρίση και την πλεονεκτικότερη οικονομικά θέση των Γερμανών.

 Το θέμα είναι μείζον… Αφορά στην προοπτική, στη φυσιογνωμία και το μέλλον της Ευρώπης. Όταν μία χώρα, μία δύναμη, υπαγορεύει την πολιτική για όλη την Γηραιά Ήπειρο, και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει, ούτε για την ορθότητα των αποφάσεων, ούτε για τη νομιμότητά τους, ούτε για τις αντιδράσεις των υπολοίπων πολιτικών και κοινωνικών εταίρων.

  Η γερμανική πολιτική και οικονομική ελίτ, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ιστορία, φαίνεται να κυριαρχείται από ένα «αιώνιο σύνδρομο», που θεωρεί τη Γερμανία μικρή για να παίξει από μόνη της πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και μεγάλη για να μπορεί να παίξει το ρόλο του αδιαμφισβήτητου αφέντη σε επίπεδο ευρωπαϊκό.

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα.