Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Η μετατόπιση του εκλογικού σώματος και οι ώρες ευθύνης της αριστεράς

Άρθρο του  Θανάση Λουκόπουλου

Οι πολιτικές διεργασίες και οι αναζητήσεις των πολιτών, είναι σαφές πλέον ότι μετατοπίζουν προς τα αριστερά το πολιτικό σκηνικό. Το επιβεβαιώνουν πάνω από δέκα δημοσκοπήσεις που έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες. Για πρώτη φορά η πολιτική και κοινωνική βάση των κομμάτων της αριστεράς, στην οποία πρέπει να αθροιστεί και αυτή του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές, που θ’ αλλάξει ριζικά τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Θα σηματοδοτήσει πολιτικές ανακατατάξεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες παρατηρείται μια γενικευμένη αγανάκτηση εναντίον των επιλογών της γερμανότροπης ηγεσίας της Ευρωζώνης.

Κατά συνέπεια το χαρτί των εκλογών και των όσων θα επακολουθήσουν, όχι μόνο δεν είναι καμένο όπως θέλουν να το αντιμετωπίζουν ορισμένοι, αλλά αποκτά μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ στην παρούσα φάση. Η μέθοδος, ο τρόπος, οι έξυπνοι χειρισμοί, η συνέχεια θα παίξουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή ή μη χρησιμοποίησή του.

Ρόλο επίσης θα παίξει και το κατά πόσο οι αριστερές δυνάμεις, σ’ αυτή την καθοριστική καμπή της χώρας, αντιπροτείνουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που τις προσδώσει αξιοπιστία και σοβαρότητα.

Με άλλα λόγια οι δυνάμεις αυτές θα πρέπει να κατανοήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, ότι η τυφλή άρνηση και απόρριψη των πάντων, δεν αποτελεί κυβερνητική πρόταση. Αποτελεί απλά μια φυγή απ’ το πρόβλημα, χωρίς φυσικά να το επιλύει.

Στη δεδομένη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι οι ακατανόητες εξισώσεις των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων που είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. Κι’ αυτό γιατί παρατείνουν τη θανατηφόρα αβεβαιότητα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, στην αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων μετά από 3-4 μήνες.

Σε κατεύθυνση δηλαδή, που τους μόνους που ικανοποιεί είναι τη γερμανική δεξιά και τη Μέρκελ, τη τεχνοκρατική ελίτ των Βρυξελλών και τους ποικιλώνυμους κερδοσκόπους. Ικανοποιεί ακόμα κάποιες αρρωστημένες μονομανίες για τιμωρία της Ελλάδας, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Όμως αυτό το σχέδιο είναι βέβαιο πως οδηγεί στην ολική κατάπτωση.

Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα της ευθύνης για την αριστερά, που θέλει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και να βοηθήσει επι της ουσίας τα λαϊκά στρώματα. Έχοντας κατά νού ότι στη τρέχουσα χρονική συγκυρία ,μπορεί να σωθεί το εφικτό-το επιθυμητό μπορεί να περιμένει- να συμφωνήσει σ’ ένα μίνιμουμ πλαίσιο ενεργειών και προτάσεων, που θα αναγκάσουν την ηγεσία της Ε.Ε. σε αναθεώρηση των πρωτοφανών πολιτικών ύφεσης, λιτότητας, φτώχειας, ανεργίας. Αυτό συνδυαστικά με τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και κατά μια έννοια και πολιτικές ανακατατάξεις σε Γαλλία, Ιταλία ,Ισπανία, Πορτογαλία, θα δημιουργήσει συνθήκες αναθεώρησης ορισμένων ακραίων πολιτικών, που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη υπόσταση και την κοινωνική συνοχή. Σχετικό σήμα έδωσε ήδη το Ευρωκοινοβούλιο, που αποφάσισε να καλέσει σε απολογία τη τρόικα ,για τα απίστευτα μέτρα που με εκβιαστικό τρόπο επιβάλει στην Ελλάδα.

Παράταση λοιπόν των διαπραγματεύσεων για ένα πιο ανθρώπινο σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας ή εκλογές από τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση που σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πιο εύκολος συνομιλητής.

Ας επιμένουν ορισμένοι μικρόνοες στο δίλημμα, συμφωνία ή χρεοκοπία.

Οι εκλογές παραμένουν διαπραγματευτικό χαρτί.

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

Σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος Όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Την προσεχή Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στις 5:30 το απόγευμα , θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος στο Λιδωρίκι.

Τα θέματα που θα συζητηθούν με τους αντίστοιχους εισηγητές τους , σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που εξέδωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ζέτος έχουν ως εξής :

Με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αντωνόπουλο
1. Συμμετοχή του Δήμου Δωρίδος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αιτωλικής Αναπτυξιακής Α.Ε. Ο.Τ.Α..
2. Εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου (οικήματος Τ.Κ. Δροσάτου) Δ.Ε. Ευπαλίου Δήμου Δωρίδος.

Με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Ευσταθίου
3. Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων για το έτος 2012 .
4. Συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής Δημοτικών Υπαλλήλων μετά των αναπληρωματικών αυτών για την παραλαβή προμήθειας υλικών, για το έτος 2012 (ΕΚΠΟΤΑ).
5. Συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής Δημοτικών υπαλλήλων μετά των αναπληρωματικών αυτών για την διενέργεια διαγωνισμών προμηθειών και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών και απευθείας ανάθεσης προμηθειών για το έτος 2012 (ΕΚΠΟΤΑ).
6. Συγκρότηση Επιτροπής τριών (3) Δημοτικών Συμβούλων για την καταστροφή αντικειμένων του Δήμου που δεν έχουν καμία αξία .

Με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Ράπτη
7. Συγκρότηση επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών με συμβιβασμό για το έτος 2012
8. Συγκρότηση επιτροπών παραλαβής έργων για το έτος 2012 και ορισμός Δημοτικoύ Συμβούλου για τη συμμετοχή του στην επιτροπή παραλαβής εργασίας ή μεταφοράς .
9. Συγκρότηση επιτροπών για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος .
10. Ορισμός εκπροσώπου, με τον αναπληρωτή του, για τη συγκρότηση επιτροπής χαρακτηρισμού χώρου ως πολυσύχναστου ή μη, για να θεωρηθεί ή όχι ως λουτρική εγκατάσταση .

Με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Τσιλίκη
11. Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013 στο Δήμο Δωρίδος.

Με εισηγητή τον Δημοτικό Σύμβουλο Θανάση Κοκμοτό
12. Συγκρότηση επιτροπής εισαγωγής ζώων στις δημοτικές βοσκές και ελέγχου αυθαιρέτου βόσκησης για το έτος 2012.

Με εισηγητή τον Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Καλλιαμπέτσο
13. Παράταση προγραμματικών Συμβάσεων Δήμου Δωρίδος με Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (πρώην Ν.Α.Φ.), που έληξαν την 31-12-2011.
14. Έγκριση Πρωτοκόλλου Παραλαβής του έργου: «Κατασκευή πεζοδρομίων και τοίχου αντιστήριξης οικ. Πηγής Κλήματος» .
15. Παράταση προθεσμίας για το έργο «Βελτίωση ύδρευσης Δημοτικών Διαμερισμάτων Δήμου Τολοφώνος» .
16. Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. του έργου «Δημοτική οδοποιία Τ.Δ. Γλυφάδας».
17. Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. του έργου «Δημοτική οδοποιία Τ.Δ. Γλυφάδας»

Με εισηγητή το Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Χαραλάμπους
18. Αλλαγή τίτλου της μελέτης «Συγκοινωνιακή μελέτη στο Τ.Δ. Ερατεινής» με αριθ. μελέτης 66/10 σε «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Ερατεινής» της Δ.Ε. Τολοφώνας και υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου» και στην Πρόσκληση με Κωδικό 47 της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

Με εισηγητή το Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Καραχάλιο
19. Συμμετοχή του Δήμου Δωρίδος σε πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. για πρόσληψη προσωπικού για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία.

Επιτυχημένη η ημερίδα για τους έφηβους που διοργάνωσε στην Άμφισσα το Ακεσώ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα ημερίδα για τους έφηβους, με θέμα «Αφουγκράζομαι την Πραγματικότητα – Οραματίζομαι το Μέλλον».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία Ν. Φωκίδας «Ακεσώ» από κοινού με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.), την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας και το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Φωκίδας.

Στόχος ήταν να δώσει την ευκαιρία να ακουστούν οι προβληματισμοί και οι ανάγκες των εφήβων, όπως οι ίδιοι τις αντιλαμβάνονται...

«Τι θα φέρει το αύριο στον καθένα μας; Πώς η νέα γενιά θα σχεδιάσει το μέλλον της και θα προετοιμαστεί ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις προκλήσεις της ζωής; Πώς οι μεγαλύτεροι μπορεί να είναι βοηθητικοί στις ανάγκες των νέων; Τι ευθύνη πέφτει στον καθένα;
Σε μιαν εποχή που διαταράσσονται οι ηθικές αρχές, οι πολιτισμικές αναφορές και οι θεσμοί της κοινωνίας, καλούμαστε να αναδείξουμε και να αναπροσδιορίσουμε τις αξίες της ανθρώπινης ζωής, βασιζόμενοι σε συνεργατικές δημιουργικές σχέσεις. Καλούμαστε να ονειρευτούμε ό,τι για εμάς είναι σημαντικό και δίνει νόημα στην ζωή μας.»

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη! Περίπου 100 έφηβοι από όλη την Φωκίδα (Ιτέα, Άμφισσα, Λιδωρίκι, Ευπάλιο, Δελφοί, Γαλαξίδι), με ενθουσιασμό για τις παρουσιάσεις τους, μοιράστηκαν μέσα από τα δικά τους τραγούδια, θεατρικά, χορογραφίες, κολλάζ αλλά και βίντεο τους προβληματισμούς τους.

Ο διάλογος άνοιξε, η επικοινωνία ενισχύθηκε και όλοι έφυγαν με περισσότερη πίστη στο όνειρο!

Για την επιτυχημένη διοργάνωση , με ανακοίνωση του το ¨Ακεσώ¨, ευχαριστεί την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή, τον δήμαρχο Δελφών Νικόλαο Φουσέκη, τους αντιδημάρχους Άμφισσας, Δελφών και Ιτέας, Παναγιώτη Ταγκαλή, Λέλα Μπακολουκά, και Παναγιώτα Λαΐνη-Κολλιαλή, τον δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη καθώς και τον αντιδήμαρχο Λιδωρικίου Χρήστο Τσιλίκη, που στήριξαν την εκδήλωση και χωρίς την συνεισφορά των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η μεταφορά των εφήβων στην Άμφισσα! Για τη καλή συνεργασία και την συνεισφορά τους στην διοργάνωση ευχαριστεί ακόμα τον διευθυντή κ. Μιχάλη Θεοχαρόπουλο και το προσωπικό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας.Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΛΗΨH ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία

Δημόσια Πρόσκληση σε εγγεγραμμένους ανέργους έγινε από τον ΟΑΕΔ, για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία σε Δήμους

Ειδικότερα ο Δήμος Δωρίδος ενημερώνει όλους τους πιθανούς ενδιαφερόμενους, για την Δημόσια Πρόσκληση σε εγγεγραμμένους ανέργους για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του ετήσιου κυλιόμενου πίνακα κατάταξης ανέργων για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία σε Δήμους, Συνδέσμους και Νομικά τους Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Το πρόγραμμα αφορά ανέργους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, από 18 μέχρι 65 ετών, με τις παρακάτω ειδικότητες

- ΔΕ Ηλεκτρολόγος
- ΔΕ Οδηγός
- ΔΕ Τεχνίτης οικοδόμος
- ΔΕ Τεχνίτης σιδεράς
- ΔΕ Υδραυλικός
- ΔΕ Χειριστής Μηχανημάτων
- ΥΕ Εργάτης Γενικών Καθηκόντων

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν άνεργοι από 18 μέχρι 65 ετών, από τις 9 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, στην ηλεκτρονική σελίδα (http://ait.oaed.gr),

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ του Δήμου Δωρίδος, σε περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Πληροφορίες για ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων:

ΚΕΠ Ευπαλίου,  Μπαουστάνου Άννα  26340 52962
ΚΕΠ Λιδωρικίου,  Κοντάρη Ντίνα  22660  22380 - 22660 22381
ΚΕΠ Ερατεινής,  Ανδρεοπούλου Κατερίνα,  22660 32360 - 22660 31100

Ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε παραλίες της Δωρίδας από την σφοδρή κακοκαιρία

Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών με τις συνεχείς χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις, παγετό, πλημμυρικά φαινόμενα και καταπτώσεις βράχων, δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Φωκίδας και ιδιαίτερα της Δωρίδας.

‘Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας αντιμετώπισε τα φαινόμενα χωρίς να δημιουργηθούν καταστάσεις που θα δυσχέραιναν την καθημερινότητα των πολιτών.

Οι εργαζόμενοι στο μηχανολογικό εξοπλισμό βρίσκονται σε επιφυλακή επί 24ώρου βάσεως, σε συνεργασία με ιδιώτες εργολάβους, κράτησαν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη συγκροτήθηκαν κλιμάκια μηχανικών που επισκέφτηκαν χθες και σήμερα τα σημεία που χρήζουν παρέμβασης και αποφασίστηκε:

Ερατεινή – Τολοφώνα: ενίσχυση των πρανών ανάντη της γέφυρας της Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου σε συγκεκριμένα σημεία,
Σωρροί – Χάνια: λόγο πτώσης των πρανών του χειμάρρου και κινδύνου διπλανών κατοικιών θα πραγματοποιηθεί διευθέτηση της ροής του χειμάρρου και ενίσχυσης των πρανών,
Σεργούλα: παρέμβαση στην εκβολή του χειμάρρου στην παραλία και σε συγκεκριμένα σημεία,
Μαραθιάς: παρέμβαση χαμηλά στις εκβολές του χειμάρρου για την απομάκρυνση φερτών υλικών μετά από έγκριση της κτηματικής υπηρεσίας και επίβλεψη της υπηρεσίας,
Ευπάλιο (Μανδήλω): παρέμβαση σε διάφορα σημεία στη θέση Κλίμα,
Σκίτσα (Περιοχή Κακανού): παρέμβαση σε δύο σημεία που παρεμπόδιζαν τη ροή των νερών,
Γέφυρα Κόχραν (Κλειστός ποταμός): έγινε παρέμβαση από μηχάνημα του Δήμου για την απομάκρυνση φερτών υλικών. Απαιτείται περαιτέρω παρέμβαση σε διάφορα άλλα σημεία.

Η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας έχει την ευθύνη επίβλεψης των παραπάνω εργασιών.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Δωρίδας πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα, από τη πρωτοφανή συνεχιζόμενη κακοκαιρία. Στο ορεινό τμήμα υπάρχουν δυσκολίες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου από τον παγετό και τη χιονόπτωση, με το μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου και της Περιφέρειας σε διαρκή επιφυλακή, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.


Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές και πλημμύρες κυρίως στα παραλιακά χωριά. Το βράδυ της Δευτέρας έκλεισε ο παραλιακός δρόμος της Τολοφώνας, λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής. Στο σημείο παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, που σε συνεργασία με τις αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές, υπό την καθοδήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή της Πυροσβεστικής Παναγιώτη Σκόνδρα, και του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη,συντόνισαν τις εργασίες καθαρισμού της παραλίας.

Πλημμύρες, και κλείσιμο δρόμων είχαμε και στα υπόλοιπα χωριά, με έντονότερα σε Ερατεινή, Τολοφώνα, Πάνορμο, Παραλία Σεργούλας, Μαραθιά, Μοναστηράκι και Χιλιαδού, χωρίς όμως σοβαρές υλικές ζημιές. Ήδη τα συνεργεία του Δήμου έχουν καθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού δικτύου.

Η ισχυρή βροχόπτωση, προκάλεσε έντονα προβλήματα στους χειμάρρους, Ερατεινής, Τολοφώνας, Σπηλιάς, Αγ. Σπυρίδωνα, Χανίων, Παραλίας Σεργούλας Μαραθιά, Ευπάλιου – Καγγέλες – Καστράκι, όπου λόγω του μεγάλου όγκου υλικού, αρκετά σημεία χρειάζονται καθαρισμό.

Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και στην πεδιάδα του Μόρνου, όπου λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων αποστράγγισης του Αναδασμού, έχει πλημμυρίσει μεγάλη έκταση. Στο σημείο “Κουτσούκια” βρίσκεται από το πρωί, έπειτα από παρέμβαση του Δήμου Δωρίδος, συνεργείο, προκειμένου να διανοιχτεί δίοδος για το νερό, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα.

Μικρές ζημιές και στο οδικό δίκτυο Ναυπάκτου - Ιτέας και Ναυπάκτου - Λιδωρικίου, έπειτα από πτώση βράχων. Ο δρόμος έχει καθαριστεί από συνεργεία της Περιφέρειας. Μικρές διακοπές ρεύματος λόγω μικρών ζημιών, ή από πτώσεις δέντρων, στην Ελαία.

Οι υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε όλα τα σημεία, ενώ μεγάλη είναι και η βοήθεια από ιδιώτες. Οι πρόεδροι των χωριών ενημερώνουν για τα κατά τόπους προβλήματα ενώ στα σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα, βρίσκονται, ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Ευσταθίου Ανδρέας, Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος και Ράπτης Ιωάννης, προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

ΔΩΡΙΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Η εφημερίδα ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ δημοσίευσε τους θανάτους που είχαμε στη Δωρίδα , όπως προκύπτουν από τα κατά τόπους ληξιαρχεία .
Δημοτικό Διαμέρισμα Βαρδουσίων
- Καλλιαντέρης Χαράλαμπος του Γεωργίου, Ηλιούπολη, ημερομηνία γέννησης: 26-10- 1950, ημερομηνία θανάτου: 28-1-2012
- Καραδήμας Γεώργιος του Αλεξίου, Δάφνη Αιτωλοακαρνανίας, ημερομηνία γέννησης: 27-3-1925, ημερομηνία θανάτου: 29-1-2012

Δημοτικό Διαμέρισμα Ευπαλίου
- Αρβανίτης Παναγιώτης, Πάτρα, ημερομηνία γέννησης: 1926, ημερομηνία θανάτου: 1-1- 2012
- Καρμπουνόφ Ελένη – Αγάπη, Μανάγουλη, ημερομηνία γέννησης: 1926, ημερομηνία θανάτου: 1-1-2012
- Πλατά Χαρίκλεια, Ήλιον, ημερομηνία γέννησης: 1926, ημερομηνία θανάτου: 30- 12-2012
- Αθανασίου Δημήτριος, Κορυδαλλός, ημερομηνία γέννησης: 1925, ημερομηνία θανάτου: 5-1-2012
- Λαμπροπούλου Διαμάντω, Αθήνα, ημερομηνία γέννησης: 1946, ημερομηνία θανάτου: 6-1-2012
- Αντωνοπούλου Παγώνα, Μανάγουλη, ημερομηνία γέννησης: 1931, ημερομηνία θανάτου: 7-1-2012
- Κατσιγιάννης Γεώργιος, Μοναστηράκι, ημερομηνία γέννησης: 1920, ημερομηνία θανάτου: 8-1-2012
- Βασιλογιάννη Μαρία, Μαραθιάς, ημερομηνία γέννησης: 1921, ημερομηνία θανάτου: 12-1-2012
- Μπακαούκα Γιαννούλα, Ποτιδάνεια, ημερομηνία γέννησης: 1926, ημερομηνία θανάτου: 21-1-2012
- Κόκλας Νικόλαος, Γρηγορίτικα Ευπαλίου, ημερομηνία γέννησης: 1946, ημερομηνία θανάτου: 22-1-2012
- Αθανασόπουλος Ιωάννης, Σεργούλα, ημερομηνία γέννησης: 1917, ημερομηνία θανάτου: 23-1-2012
-Τσαφαλόπουλος Γεωργίος, Μοναστηράκι, ημερομηνία γέννησης: 1931, ημερομηνία θανάτου: 24-1-2012
- Βαβάτσικου Βασιλική, Φιλοθέη, ημερομηνία γέννησης: 1926, ημερομηνία θανάτου: 24-1- 2012
- Μπάμπος Νικόλαος, τ. Γραμματέας Κοινότητας Ευπαλίου, Ευπάλιο, ημερομηνία γέννησης: 1932, ημερομηνία θανάτου: 24-1-2012
- Αρτινόπουλος Δημήτριος, Σκάλωμα, ημερομηνία γέννησης: 1922, ημερομηνία θανάτου: 30-1-2012

Δημοτικό Διαμέρισμα Λιδωρικίου
- Μάρκος Ιωάννης του Νικολάου, Κονιάκος, ημερομηνία γέννησης: 10-10-1910, ημερομηνία θανάτου: 28-1-2012
- Μπάκας Νικόλαος του Παναγιώτη, Πεντάπολη, ημερομηνία γέννησης: 19-4- 1926, ημερομηνία θανάτου: 27-1-2012
- Ασημακόπουλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Καρούτες, ημερομηνία γέννησης: 12-2-1923, ημερομηνία θανάτου: 25-1-2012
- Σφέτζος Αριστομένης του Κωνσταντίνου, Λιδωρίκι, ημερομηνία γέννησης: 27-2-1927, ημερομηνία θανάτου: 15-1-2012
- Παναγιωτόπουλος Ηρακλής του Κωνσταντίνου, Μαλανδρίνο, ημερομηνία γέννησης: 2-2-1917, ημερομηνία θανάτου: 13-1-2012
- Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου, Μαλανδρίνο, ημερομηνία γέννησης: 2-5-1924, ημερομηνία θανάτου: 11-1-2012
- Κατράπας Παναγιώτης του Μιχαήλ, Μαλανδρίνο, ημερομηνία γέννησης: 7-2- 1924, ημερομηνία θανάτου: 10-1-2012
- Ντζούρας Ευθύμιος του Νικολάου, Πεντάπολη, ημερομηνία γέννησης: 26-7- 1922, ημερομηνία θανάτου: 7-1-2012

Δημοτικό Διαμέρισμα Τολοφώνας
- Βελαώρας Επαμεινώνδας, Μακρινή, ημερομηνία γέννησης: 10-6-1957,ημερομηνία θανάτου: 16-1-2012
- Καλογεροπούλου Μαρία, Τριζόνια, ημερομηνία γέννησης: 6-1-1916, ημερομηνία θανάτου: 20-1-2012
- Παπέλης Χρήστος, Ερατεινή, ημερομηνία γέννησης: 19-3-1915, ημερομηνία θανάτου: 26-1-2012
- Υφαντή Ευτυχία, Τολοφώνα, ημερομηνία γέννησης: 20-5-1918, ημερομηνία θανάτου: 30-1-2012
- Κρίκος Δημήτριος, Πάνορμος, ημερομηνία γέννησης: 25-12-1929, ημερομηνία θανάτου: 30-1-2012

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ πάει σε…πτώχευση με 400.000 € χρέη !

Σε πτώχευση οδηγείται η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Δωρίδος, που έχει έδρα το Ευπάλιο, με χρέη που ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ σε τράπεζες, στο ΙΚΑ και προς τρίτους.

Αυτό διαπιστώθηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της σήμερα , με την συμμετοχή του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη και της Διοίκησης της Ένωσης.

Αποφασίστηκε να γίνει αναλυτική καταγραφή όλων των χρεών καθώς και της ακίνητης περιουσίας της Ένωσης , που στο σύνολό της σχεδόν είναι υποθηκευμένη στους πιστωτές της.

Στη συνέχεια ο Δήμος θα πάρει πρωτοβουλίες κάνοντας όλες τις σχετικές ενέργειες που απαιτούνται , ώστε να υπάρξει δυνατότητα να περιέλθουν στη κυριότητά του τα κτίρια της Ένωσης και να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση και λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών .

Όπως εξηγήθηκε στη συνάντηση και από το νομικό σύμβουλο του Δήμου Δ. Γκανιάτσο , η περίπτωση δεν είναι απλή και θα χρειαστεί επίμονη προσπάθεια για να υπάρξει αίσιο τέλος .

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων , του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, συνεταιριστές και άλλοι πολίτες που έθεσαν στο Δήμαρχο , καυτά προβλήματα που απασχολούν το Ευπάλιο και την περιοχή και υπήρξε γόνιμος διάλογος.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους μεταξύ άλλων ότι:

- Η Αστυνομία δεν πρόκειται να φύγει από το Ευπάλιο , καθώς έγιναν και γίνονται όλες οι σχετικές ενέργειες και το θέμα θα κλείσει σύντομα οριστικά.

- Για το θέμα της παραμονής του Ειρηνοδικείου, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα , γιατί δεν αφορά μόνο το Ευπάλιο αλλά και το Λιδωρίκι και την Ερατεινή και δεν έχει σχέση μόνο με το οικονομικό της στέγασης , αλλά τον κύκλο εργασιών των ειρηνοδικείων καθώς και τον γενικότερο πανελλαδικό προγραμματισμό που γίνεται από την Κυβέρνηση με την σύμπτυξη υπηρεσιών , όπως γίνεται με τις Εφορίες , το ΙΚΑ κλπ.

- Το Πνευματικό Κέντρο Ευπαλίου , μέχρι τον Απρίλιο , θα είναι ελεύθερο για να χρησιμοποιείται από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων , του Εκπολιτιστικού Συλλόγου και γενικότερα για τις ανάγκες των πολιτών.

- Γενικότερα το Ευπάλιο, όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται σε ότι αφορά τις Δημοτικές Υπηρεσίες, αλλά αντίθετα αυτές εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται, κάτι που το δείχνει η πολυπληθής επισκεψιμότητα καθημερινά των πολιτών.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Αντωνόπουλος και Ανδρέας Ευσταθίου.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ


"Η μουσική είναι για όλους όχι μόνο για τα παιδιά της πόλης". Με αυτό το σκεπτικό η μουσικός-παιδαγωγός Γιόλα Γερολυμάτου, επένδυσε όλα της τα όνειρα και τις γνώσεις στον τόπο μας , δημιουργώντας το ¨Μουσικό Εργαστήρι Ευπαλίου¨.

Το μουσικό εργαστήρι είναι μια σχολή που προσφέρει στα παιδιά ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση. Δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά δημοτικού σχολείου αλλά και σε πολύ μικρότερες ηλικίες.

Από 3 ετών, στο παιδικό τμήμα-μουσικό νηπιαγωγείο εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση το σύστημα μουσικής προπαιδείας kare orff όπου η μουσική παιδαγωγός προσεγγίζει το κάθε μικρο παιδί με ιδιαίτερη αγάπη έχοντας σκοπό να το φέρει σε επαφή με το μαγικό κόσμο της μουσικής.

Στο πρόγραμμα μουσικής προπαιδείας περιλαμβάνονται μαθήματα μουσικοκινητικής, μουσικού θεάτρου, ορχήστρας κρουστών, χορωδίας και ζωγραφικής.

Για παιδιά άνω των 6 ετών στο μουσικό εργαστήρι λειτουργούν ατομικά προγράμματα εκμάθησης αρμονίου, κλαρίνου, ακορντεόν και φωνητικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γιόλα Γερολυμάτου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξοπλισμό του χώρου και στην αισθητική του.

Ένα χαρούμενο περιβάλλον γεμάτο μουσικά ερεθίσματα εξοπλισμένο με μέσα που εντυπωσιάζουν τα παιδιά, σε συνδυασμό με τη σωστή παιδαγωγική γνώση και εμπειρία είναι σύμμαχος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το μουσικό εργαστήρι Ευπαλίου φιλοδοξεί να έχει γενικότερη παρουσία και συμβολή στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας με ιδέες που στοχεύουν να δώσουν διασκέδαση και ψυχαγωγία στους κατοίκους και στους επισκέπτες .

ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ Κέρδισε 2-1 το ντέρμπυ με Αστέρα Ιτέας

Του  Τάσου Τσόλκα

Μεγάλος  κερδισμένος της αγωνιστικής αυτής ήταν ο Ανδρούτσος Γραβιάς που κέρδισε στο ντέρμπυ τον Αστέρα Ιτέας με 2-1 και σκαρφάλωσε μόνος στη κορυφή της βαθμολογίας , εκμεταλλευόμενος και το ρεπό του Απόλλωνα Ευπαλίου.

Ισόπαλοι  με 3-3 ήρθαν η Τολοφώνα Ερατεινής με τον Δωρικό Μαλαμάτων , ενώ ο Αετός Λιδωρικίου ηττήθηκε στη Δεσφίνα με 4-3 από τον Ησαΐα .

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής έχουν ως εξής :

Ανδρούτσος Γραβιάς  -  Αστέρας Ιτέας                   2  -  1
Ένωση Γλυφάδας  -  Αμφισσαϊκός                           0  -  2
Τολοφώνα Ερατεινή  -  Δωρικός Μαλαμάτων     3  -  3
Φωκίδα 2000  -  Ολυμπιακός Κίρρας                     2  -  2
Ησαΐας Δεσφίνας  -  Αετός Λιδωρικίου                  4  -  3
Ρεπό : Απόλλων Ευπαλίου

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                                       ΓΚΟΛ                       ΒΑΘΜΟΙ
1.      Ανδρούτσος Γραβιάς             35  - 13               36    
2.     Απόλλων Ευπαλίου *            42  - 12               33
3.     Αστέρας Ιτέας  *                     48  - 11                31
4.     Αμφισσαικός                           38  -  15               28
5.      Ησαΐας Δεσφίνας                  36  - 21                27
6.     Τολοφώνα Ερατεινή *          31  -  23               21
7.       Δωρικός Μαλαμάτων *       17 -  41               10     
8.     Ένωση Γλυφάδας                   11  -  47                 8
9 .     Φωκίδα 2000                          18  -  43                 8
10.     Αετός Λιδωρικίου                       24  -  40                   7
11.      Ολυμπιακός Κίρρας             13  -  42                4

* Οι ομάδες με αστερίσκο έχουν κάνει και το δεύτερο ρεπό τους

** Από την Ένωση Γλυφάδας και Τον Αετό Λιδωρικίου έχου αφαιρεθεί -2 βαθμοί

Η επόμενη 16η Αγωνιστική  περιλαμβάνει  τους παρακάτω αγώνες

Ένωση Γλυφάδας  -  Ανδρούτσος Γραβιάς
Αστέρας Ιτέας  -  Τολοφώνα Ερατεινή
Αμφισσαικός  -  Φωκίδα 2000
Δωρικός Μαλαμάτων  -  Απόλλων Ευπαλίου
Ολυμπιακός Κίρρας  -  Αετός Λιδωρικίου
Ρεπό : Ησαΐας Δεσφίνας

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ                            

Την Κυριακή ξεκινά το μίνι πρωτάθλημα με τους πέντε πρώτους της βαθμολογίας για την ανάδειξη των τριών που θα ανέβουν στην Α’ Κατηγορία.

Μάλιστα η κληρωτίδα ανέδειξε ντέρμπυ στη 1η αγωνιστική με Κρισσαίο Χρισσού εναντίοβ Οιάνθης Γαλαξιδίου και Αναγέννηση Βουνιχώρας
εναντίον  Ακαδημίας 94. Ρεπό οι Ελπίδες.

Υπενθυμίζουμε ότι οι 5 πρώτοι θα ξεκινήσουν το μίνι πρωτάθλημα με τους παρακάτω βαθμούς , σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης που έφεραν στους αγώνες πρωταθλήματος που έγιναν .

                                                                                      ΒΑΘΜΟΙ
1.     Οιάνθη Γαλαξιδίου                   5
2.     Κρισσαίος Χρισσού                 3
3.     Αναγέννηση Βουνιχώρας      2
4.     Ελπίδες Άμφισσας                   1
5.     Ακαδημία 94 Άμφισσας         0

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

« Είναι η ανάπτυξη, ηλίθιοι »


Του  Γιάννη Κοτόφωλου *

«Είναι η ανάπτυξη, ηλίθιοι» θα μπορούσε να πει κανείς σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες, ξαναθυμίζοντας περίπου την περίφημη προεκλογική ατάκα του Κλίντον, για να δείξει ότι το κολοσσιαίο πρόβλημα για τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου σήμερα, δεν είναι τόσο το μεγάλο χρέος, αλλά κυρίως η έλλειψη προοπτικής οικονομικής ανάπτυξης για τα προσεχή χρόνια. Η απειλή, δηλαδή, να βυθιστεί η Ευρώπη στην ύφεση και να πνιγούν οι κοινωνίες στη φτώχεια και την ανεργία. Ειδικότερα οι κοινωνίες του βαριά τραυματισμένου από την κρίση ευρωπαϊκού Νότου.

Πράγματι, ο προβληματισμός τώρα, περισσότερο από ποτέ, επικεντρώνεται στο εάν και πότε η Ευρώπη θα μπορέσει να ξαναβάλει μπροστά τις μηχανές της οικονομικής ανάπτυξης. Και αυτό, τούτη την ώρα, δεν είναι ορατό. Αυτό είναι που δεν βλέπουν άλλωστε οι επενδυτές ανά τον κόσμο και αυτό είναι που φοβίζει περισσότερο τις αγορές, οι οποίες απαξιώνουν περαιτέρω με την συμπεριφορά τους τα πιο αδύναμα κομμάτια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτή είναι η τεράστια (πολιτική) αδυναμία της Ζώνης του Ευρώ, ότι δεν υπάρχει το μόνο επιβεβλημένο φάρμακο (η ανάπτυξη) για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του μεγάλου χρέους. Το χρέος της Ευρώπης είναι μικρότερο από το χρέος της Αμερικής, κι όμως, Ευρώπη είναι στο μάτι του κυκλώνα!

Πρώτον, λοιπόν, για να μπορέσουν οι οικονομίες της Ευρώπης να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της ανάκαμψης και της προοπτικής αύξησης ξανά των εισοδημάτων και των θέσεων απασχόλησης, θα πρέπει οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών-μελών, να ξεπεράσουν το ηγεμονικό σύμπλεγμα απέναντι στους άλλους εταίρους. Ιδίως βέβαια η κυβέρνηση της Γερμανίας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι ισχυρότεροι, ότι είναι αναγκαίο να βάλουν μπροστά το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον. Διαφορετικά, οι εθνικιστικές οικονομικές αντιλήψεις θα φρενάρουν μονίμως την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Δεύτερον, απαραιτήτως θα πρέπει πλέον να χτιστούν υπερεθνικά ευρωπαϊκά όργανα, τα οποία θα λαμβάνουν τις μεγάλες αποφάσεις για την Ευρώπη, πάνω από τις κυβερνήσεις και τις επιμέρους κομματικές ή εθνικές σκοπιμότητες, τα λεγόμενα πολιτικά κόστη κ.ο.κ. Χωρίς δυνατούς κεντρικούς μηχανισμούς και στρατηγικές αποφάσεις για την μεταρρύθμιση και μετεξέλιξη του σημερινού οικοδομήματος του ευρώ, ανάπτυξη επίσης δεν είναι εύκολο να υπάρξει.

Τρίτον, θα πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός παραγωγής ρευστότητας και άνετης επανα-χρηματοδότησης της οικονομίας. Λογικό είναι να «πέσουν» οι περιορισμοί που υπάρχουν στην Ευρώπη, εξαιτίας της μυωπικής αυστηρότητας που εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση και να μπορεί η κεντρική τράπεζα να «κόβει» χρήμα, για να ανατροφοδοτηθεί η παραγωγική μηχανή της Ευρώπης και να εμπεδωθεί ένα κλίμα ασφάλειας στους δανειστές. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Έτσι δεν λειτουργούν άλλωστε και οι ΗΠΑ;

Τέταρτον, θα πρέπει για να διαμορφωθεί οικονομική ανάπτυξη, να υπάρξει εκ νέου ανακατανομή του πλούτου μεταξύ του Βορρά και του Νότου, μετά από την καθιέρωση των ενιαίων δημοσιονομικών κανόνων. Τα λεφτά σήμερα είναι συσσωρευμένα στο Βορρά, ενώ ο Νότος έχει κυριολεκτικά στεγνώσει. Η εσωτερική αυτή αντίθεση είναι ένας ακόμα σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας στην προοπτική της ανάπτυξης της Ευρώπης, του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και της διατήρησης ή της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από τη Δωρίδα.