Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

Συνεχίζεται η κοπή πίτας από τους Συλλόγους της Δωρίδας , ενώ οι περισσότεροι έχουν ήδη πραγματοποιήσει , μέσα στον Ιανουάριο, τη σχετική εκδήλωση.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΥΛΙΩΤΩΝ ¨Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ¨
Γενική Συνέλευση και Κοπή Πίτας του Συλλόγου Κροκυλιωτών "Ο Μακρυγιάννης"  5 Φεβρουαρίου 2012, Κυριακή, 10.00 στη Στέγη του Συλλόγου Καρέα 106, Βύρωνας πληροφορίες: 2107654555

* ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου , στις 11 π.μ. κοπή πίτας στα γραφεία της στο Παγκράτι.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΪΛΙΩΤΩΝ
Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου , στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα του συλλόγου ¨Ο Κουτσουρός¨, Ακροπολίτου 4, Βύρωνας.

* ΣΥΛΟΓΟΣ ΖΟΡΙΑΝΙΤΩΝ ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ¨
Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 11.00 ο σύλλογος Ζοριανιτών Δωρίδος ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ¨ θα πραγματοποιήσει κοπεί πίττας στα γραφεία του συλλόγου στη διεύθυνση Σωκράτους 79-81 Αθήνα .

Μέχρι τώρα έχουν κόψει την πίτα τους οι παρακάτω Σύλλογοι της Δωρίδας :

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙΤΩΝ ¨Η ΠΡΟΟΔΟΣ¨
* ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΙΟΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ¨Η ΓΚΙΩΝΑ¨
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΟΥΤΙΑΝΩΝ
* ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΙΑΣ ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ¨
* ΕΝΩΣΗ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΑΤΣΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ ΤΟ ΝΕΟΝ ΚΑΛΛΙΟΝ¨
* ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΑΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΟΡΦΙΩΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΑΦΝΟΧΩΡΙΤΩΝ ¨Η ΓΛΥΦΑΔΑ¨
* ΕΝΩΣΗ ΕΥΠΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
* ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΤΩΝ
* ΕΝΩΣΗ ΤΡΙΚΟΡΦΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΡΙΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
* ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΞΑΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΧΩΡΙΤΩΝ ¨Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ¨
* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΕΡΙΘΕΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ απασχόλησε το Επιμελητήριο Φωκίδας

Το καυτό θέμα ,για όλους τους επαγγελματίες, του παραεμπορίου απασχόλησε προ ημερησίας διάταξης το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου στην συνεδρίαση την Τετάρτη 25-1-2012.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης από τους κ. Αρβανιτά Αλέκο, Δημητρίου Παναγιώτη, Κλεάνθη Κων/νο, Καλόγηρο Σταύρο και Φυντριλάκη Μαρία.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε και αποφασίστηκε η καταβολή αποζημίωσης του ποσού ύψους 1.500 ευρώ που διεκδικεί ο νομικός κ. Τσίτσος καθώς κρίθηκε ότι έχει εργασθεί και πρέπει να πληρωθεί.

Στην συζήτηση συμμετείχε και ο πρώην Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς Στέλιος ο οποίος μετά από αίτημα των νέων μελών του Δ.Σ. έκανε μία σύντομη ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ΚτΠ και τον δικαστικό αγώνα που έχει ξεκινήσει το Επιμελητήριο για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του.

Το επόμενο θέμα ήταν το ύψος των τελών του ΒΙΟ.ΠΑ Άμφισσας ( ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας), αλλά και η επιστολή του κ. Ε. Μυταρά για την φύλαξη του ΒΙΟ.ΠΑ . Το Δ.Σ. αποφάσισε να διαπραγματευθεί με το Δήμο Δελφών ο Πρόεδρος Γαζης Γ. και να ενημερώσει σχετικά τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες.

Ακόμη απορρίφτηκε η προσφορά – πρόταση της [ Tourist Guide of Greece ].

Τέλος τέθηκε το θέμα με την επιστολή της { ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΗΣΗ Ε.Π.Ε.} το οποίο αφορά την παραχώρηση χώρου για την δημιουργία Χιονοδρομικού Κέντρου στην θέση Ταράτσα της Δωρίδας. Το Ε.Β.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ συμπαραστέκεται σε όλες τις προσπάθειες που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα για τον Νομό μας και το Κράτος μας γενικότερα αλλά δεν μπορεί να συμμετάσχει βάσει νόμου σε εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το θέμα αναβλήθηκε καθώς δεν παρέστη εκπρόσωπος της εταιρείας να ενημερώσει το Δ. Σ. σε καίρια ερωτήματα που τέθηκαν.

Στην συνέχεια έγινε ενημέρωση , συζητήθηκαν οι αποφάσεις της Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 11-1-2012 και ανακοινώθηκαν οι συστάσεις των εξής επιτροπών:

1. Επιτροπή επίλυσης προβλημάτων μελών του Επιμελητηρίου με τους κ. Γαζή Γ. Παναγιωτόπουλος Χ. Δημητρίου Π. Δρόλαπας Ν. και Λίβας Δ.
2. Εκπρόσωποι στην Κ.Ε.Ε.Ε. ορίζονται οι κ.κ. Γαζής Γ. ( αυτοδίκαια, βάσει αρθρ. 24, ν. 3419/2005) με αναπληρωματικό τον κ. Αρβανιτά Αλέκο και Αυγερινός Βασίλειος με αναπληρωματικό τον κ. Παναγιωτόπουλο Χ.
3. Επιτροπή παρακολούθησης της δικαστικής πορείας της ΚτΠ. Στα ήδη υπάρχοντα μέλη προστίθεται ο κ. Γαζής Γ. και ο κ. Αρβανιτάς Αλ. και συνεπώς η επιτροπή έχει ως εξής: α) Γ.Γαζής με αναπληρωματικό Γ. Κουλός β) Σχοινάς Στ. με αναπληρωματικό τον Δρόλαπα Νικ. γ) Αυγερινός Βας. με αναπληρωματικό τον Παναγιωτόπουλος Χαρ. δ) Μέγκος Παν. με αναπληρωματικό τον Δημητρίου Παν. και ε) Αρβανιτάς Αλ. με αναπληρωματικό τον Κούκο Νικόλαο.
4. Φωτοτυπίες αρχείου που ζητούν μέλη του Δ.Σ. σύλλογοι επαγγελματιών καθώς και μέλη μας οι 20 σελίδες θα παρέχονται δωρεάν, ενώ το κόστος για τις επόμενες θα είναι στα 0,20 λεπτά ανά σελίδα.
5. Διαχειριστές του Portal του Επιμελητηρίου ορίζονται οι κκ. Αυγερινός Β. Φυντριλάκη Μ. και Γκερλές Νικ.
6. Εκπρόσωποι στην ΑΝ.ΔΙΑ. ορίζονται οι κκ Γαζής Γ. ( τακτικό μέλος ) και Παναγιωτόπουλος Χ. ( αναπληρωματικό μέλος ).

Γ.Καπεντζώνης:Την ασφάλεια των πολιτών δεν την παζαρεύουμε για 350 ευρώ το μήνα Η Αστυνομία του Ευπαλίου δεν θα φύγει

Η ασφάλεια των πολιτών είναι πάνω απ΄ όλα και δεν την παζαρεύουμε για εξοικονόμηση μερικών εκατοντάδων ευρώ το χρόνο .

Αυτό επισήμανε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης σε επιστολή του προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Νικόλαο Παπαγιανόπουλο, αλλά και σε προφορική συζήτηση που είχε μαζί του καθώς και με άλλους Κρατικούς και Κυβερνητικούς παράγοντες .

Το θέμα είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο , όταν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε δοθεί εντολή προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας να μεριμνήσουν για την μείωση των εξόδων ενοικίων που έχουν τα αστυνομικά τμήματα .

Οι εντολές μιλούν για σύμπτυξη Τμημάτων ή στέγαση αυτών δωρεάν σε δημοτικά ή δημόσια κτίρια .
Το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου , που καλύπτει μια ευρύτερη και σημαντική περιοχή στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο καταβάλλοντας ένα μικρό ενοίκιο 350 ευρώ , αφού έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια σταδιακές μειώσεις της τάξης του 45%, μετά από διαπραγματεύσεις της  Δημοτικής Αρχής με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου.

Παρ΄όλα αυτά , τους τελευταίους μήνες το θέμα αναμοχλεύτηκε και άρχισε να συζητείται ξανά , παρ΄ότι η Δημοτική Αρχή , δεσμεύτηκε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα με εξεύρεση δημοτικού χώρου για δωρεάν στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος .

Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία , όπως ο ίδιος δήλωσε σε ομιλία του στην εκδήλωση της κοπής πίτας της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας στην Αθήνα, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Νικόλαο Παπαγιανόπουλο, που τον διαβεβαίωσε προφορικά ότι όσο αυτός είναι Αρχηγός το Αστυνομικό Τμήμα δεν θα φύγει.

Παράλληλα ο Δήμαρχος έστειλε και επιστολή στον Αρχηγό από την 1η Δεκεμβρίου 2011 που του επισημαίνει :

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
     ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ                                                        Λιδωρίκι 1η Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΣ
Αξιότιμο κ. Παπαγιανόπουλο Νικόλαο
Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

ΘΕΜΑ:  Παραμονή του Αστυνομικού Τμήματος στο Ευπάλιο

Κύριε Αρχηγέ

Λέγεται από διάφορες πηγές, ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου ενδεχομένως να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή για να μην επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο με το ενοίκιο των 300 € μηνιαίως.

Ανεξαρτήτως της βεβαιότητας η μη των λεγομένων, επί του θέματος αυτού ήθελα να σας επισημάνω τα ακόλουθα:

Το Ευπάλιο από της ιδρύσεως του – προ 150 και πλέον ετών- είναι έδρα Αστυνομικού Τμήματος και αυτό γιατί έχει όλα τα στοιχεία καθορισμού ενός τόπου ως έδρα αστυνομικής υπηρεσίας, όπως ως έδρα και άλλων υπηρεσιών. Το Ευπάλιο είναι κεφαλοχώρι, είναι το μεγαλύτερο από τα 15 χωριά που είναι στην περιοχή ευθύνης του Τμήματος. Ευρίσκεται στο κέντρο της περιοχής και συνδέεται οδικώς με όλα τα χωριά αυτά. Έχει Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο, έχει Ειρηνοδικείο και μεταβατικό πλημ/κείο. Εδρεύουν υπηρεσίες της δ/νσης γεωργίας, της ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών Δωρίδας, κτηνιατρική υπηρεσία και υπηρεσίες του δασαρχείου. Υπάρχουν υπηρεσίες της τοπικής Κοινότητας Ευπαλίου και Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών ( ΚΕΠ ). ΄Εχει αγροτικό ιατρείο και φαρμακείο, συμβολαιογραφείο και υποθηκοφυλακείο. Υπάρχει το ταχυδρομείο απ όπου πληρώνονται οι αγροτικές συντάξεις των κατοίκων της περιοχής ,επίσης πληρώνονται όλοι οι λογαριασμοί ( τηλέφωνα, ΔΕΗ, τέλη κυκλοφορίας κ.λ.π.) και ως εκ τούτου διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά μηνιαίως, υπό την προστασία της αστυνομίας.

Λόγω της ύπαρξης και λειτουργίας και άλλων υπηρεσιών, παρατηρείται καθημερινά αυξημένη κίνηση στο Ευπάλιο , θέμα που σχετίζεται με την σφαίρα των αρμοδιοτήτων του Τμήματος, το οποίο ως εδρεύον στον ίδιο τόπο ασκεί ευχερώς και άμεσα τις αρμοδιότητες του.

Το Ευπάλιο είναι το κέντρο μιας ζωτικής περιοχής, όπου λειτουργούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και δημόσια κέντρα, εκτελούνται οικοδομικές, γεωργικές και άλλες εργασιακές δραστηριότητες. Υπάρχουν πλησίον πολλές και μεγάλες παραλίες όπου τη θερινή περίοδο συχνάζουν χιλιάδες άτομα από τις γύρω περιοχές, ακόμη και από τη Ναύπακτο και την Πάτρα, λόγω μικρών αποστάσεων. Κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή αυτή πολλοί αλλοδαποί και όχι μόνον, αφού το Ευπάλιο είναι πολύ κοντά στην Πάτρα και οι λαθρομετανάστες( Πακιστανοί κ.λ.π) αυξάνονται καθημερινά.

Τα Αστυνομικό Τμήμα, από τη θέση όπου ευρίσκεται, διευκολύνεται στην αποτελεσματική αστυνόμευση της περιοχής ευθύνης του και ιδίως των Εθνικών και Επαρχιακών δικτύων από τους ελέγχους των χώρων αυτών. Κατά το παρελθόν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά εγκλήματα, όπως διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και άλλα και συνεπώς στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης εγκληματικότητας.

Ενδεχόμενη απομάκρυνση του Αστυνομικού Τμήματος από το Ευπάλιο θα είναι σε βάρος της αστυνόμευσης και της εξυπηρέτησης των κατοίκων και θα δημιουργήσει στους κατοίκους αισθήματα ανασφάλειας και εγκατάλειψης από το κράτος, και θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της εγκληματικότητας.

Η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών, είναι γνωστό ότι είναι υπέρτερα αγαθά από 300€ και συνεπώς η έλλειψη αυτών των αγαθών στην προκειμένη περίπτωση είναι αδικαιολόγητη και αντικείμενη στον σκοπό ιδρύσεως του Αστυνομικού Τμήματος που αυτοσκοπός είναι η προστασία και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Κατόπιν όλων αυτών και με την βεβαιότητα της ορθής εκτιμήσεως των πραγμάτων, προτείνουμε την παραμονή του Αστυνομικού Τμήματος στο Ευπάλιο-στη θέση του- και την ενίσχυση του για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής του.

Κύριε Αρχηγέ, πιστεύω, ότι γνωρίζετε την πραγματικότητα των αναφερομένων και δεν θα απομακρύνετε το Αστυνομικό Τμήμα από το Ευπάλιο προς όφελος των κατοίκων και της Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του οικήματος όπου στεγάζεται σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα και με παρέμβαση του Δήμου μας, μείωσε το ενοίκιο κατά 45% προκειμένου να παραμείνει το Αστυνομικό Τμήμα στο Ευπάλιο.

Τέλος σας γνωρίζουμε, ότι ο Δήμος μεριμνά και για την ανεύρεση κτιρίου, εντός του Ευπαλίου, για την δωρεάν, ει δυνατόν, στέγαση του τμήματος.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος Δωρίδος
Γεώργιος Ν. Καπεντζώνης

Στις αρχές του νέου έτους το Υπουργείο επανήλθε με νέα εγκύκλιο προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις που επισημαίνει μεταξύ άλλων :

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΘΕΜΑ: «Αναζήτηση Δημόσιων κτιρίων, για τη στέγαση Υπηρεσιών ΕΛ.ΑΣ και Κ.Ε.Π.Υ. (Ν 3907/2011)»

1. Προκειμένου να επιτευχθεί η δραστική μείωση όλων των δαπανών λειτουργικού χαρακτήρα, παρακαλούμε, όπως εκ νέου αναζητηθούν κατάλληλοι Δημόσιοι χώροι (Δημαρχεία – Κοινοτικά Γραφεία κ.λ.π.), με σκοπό τη μεταστέγαση Αστυνομικών Υπηρεσιών, που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια.
2. Οι Διευθύνσεις που έχουν ανεύρει κτίρια, παρακαλούμε, όπως συνεχίσουν τις επαφές τους με διάφορους φορείς και να μας γνωρίσουν σχετικά.

Ο Δήμαρχος , στις 23 Ιανουαρίου , και επειδή η φημολογία είχε αρχίσει πάλι να φουντώνει και μαζί η αγωνία και αγανάκτηση των πολιτών της Δυτικής Δωρίδας , έστειλε νέα επιστολή στον Αρχηγό της Αστυνομίας που του τονίζει :

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
      ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
     ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ                                                       Λιδωρίκι 23 Ιανουαρίου 2012

ΠΡΟΣ :
Αξιότιμο κ. Νικόλαο Παπαγιανόπουλο
Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας

ΘΕΜΑ: Παραμονή του Αστυνομικού Τμήματος στο Ευπάλιο

Καθώς γνωρίζετε το Ευπάλιο είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νοτιοδυτικής Δωρίδας. Έχει όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες όπως Σχολεία, ΚΕΠ, Ειρηνοδικείο καθώς επίσης είναι και η έδρα του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής που εποπτεύει 26 χωριά.

Σήμερα το Αστυνομικό Τμήμα στεγάζεται σε μισθωμένο κτήριο για το οποίο το κράτος πληρώνει 350€ μηνιαίως.

Στην παραπάνω περιοχή λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό και άλλες δραστηριότητες. Αρκετοί κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων (Πάτρα, Αθήνα κλπ) έχουν παραθεριστικές κατοικίες. Η περιοχή διασχίζεται από τον εθνικό οδικό άξονα Θερμοπυλών Αντιρρίου και συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα. Όλα αυτά αστυνομεύονται από το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου.

Θεωρούμε αυτονόητη και αναγκαία την λειτουργία του εν λόγω Αστυνομικού Τμήματος όπως σας τα έχουμε αναφέρει και παλαιότερα με το με αρ. πρωτ. 16961/1.12.2012 έγγραφό μας όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε.

Επίσης έχουμε διαπιστώσει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα και παραβατικότητα στην περιοχή. Καθημερινά έχουμε και νέα κρούσματα μικροκλοπών και άλλων παράνομων πράξεων. Ήδη κάτοικοι ολόκληρων χωριών έχουν ζητήσει οικονομικές προσφορές από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Επειδή πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής είναι αγαθό το οποίο πρέπει να απολαμβάνει κάθε πολίτης, σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Δωρίδος είναι διατεθειμένος να παρέχει άμεσα και εφόσον μας ζητηθεί, ακίνητο ιδιοκτησίας του, δωρεάν, στους οικισμούς Ευπάλιο ή Μοναστηράκι ή Καστράκι ή Γρηγορίτικα για την στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος Δωρίδος
Γεώργιος Ν. Καπεντζώνης

Υ.Γ. Παρακαλούνται τα διάφορα blog , εφημερίδες ή άλλα Μέσα Ενημέρωσης που αναδημοσιεύουν τις ειδήσεις του DORIDA News, να αναφέρουν το όνομα της πηγής τους , με το όνομα του blog μας που είναι DORIDA News

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Η ΔΩΡΙΔΑ ΝΤΥΜΕΝΗ … ΣΤΑ ΑΣΠΡΑ ! από τα Βαρδούσια μέχρι το Ευπάλιο

Ντυμένη στα άσπρα ξύπνησε σήμερα όλη η Δωρίδα από το χιόνι που έπεσε μέχρι τη παραλία.

Ιδιαίτερα σε παραλιακά και πεδινά χωριά όπως στο Ευπάλιο είχε να χιονίσει δεκαετίες.

Τα σχολεία δεν λειτούργησαν σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπεριφερειάρχου Γιώτας Γαζή που ανέφερε ότι :

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το Δήμο Δελφών και σε όλο το Δήμο Δωρίδας εκτός των σχολείων των Τοπικών Κοινοτήτων Ερατεινής, Γλυφάδας, Μαραθιά και Μαλαμάτων θα παραμείνουν κλειστά για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012.

Η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο της Δωρίδας γίνεται κανονικά χωρίς προβλήματα όπως μας δήλωσαν οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Ευσταθίου και Γιάννης Ράπτης, χάρις στα προληπτικά μέτρα που έχει πάρει ο Δήμος, ενώ όλα τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα και στα απαραίτητα σημεία.

Οι οδηγοί που θα ταξιδεύσουν προς το δίκτυο της ορεινής Δωρίδας θα πρέπει να έχουν στα αυτοκίνητά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αντιπαράθεση Γ.Γαζή - Κ.Παπαθανασίου για τη γέφυρα Στενού στη Λίμνη Μόρνου

Ποια έργα έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται στην Ορεινή Δωρίδα

Πεδίο αντιπαράθεσης έχει γίνει η γέφυρα Στενού στη λίμνη Μόρνου μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχου Γιώτας Γαζή και του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Παπαθανασίου.

Οι μελέτες του έργου, ανέφερε σε σχετική ερώτησή του ο Κώστας Παπαθανασίου, ολοκληρώθηκαν και πληρώθηκαν το 2003 από το Υπουργείο Οικονομίας και αποφασίστηκε η κατασκευή του έργου το οποίο εντάχθηκε σε συγκεκριμένο κωδικό του ΥΠΕΧΩΔΕ με εγγραφή πίστωσης 8.230.430 €. Παρ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Η κατασκευή του έργου, απαντά η Γιώτα Γαζή, είχε ενταχθεί το 2003 στη ΣΑΕ 009, το πρόγραμμα δηλαδή ανασυγκρότησης «Αιγιαλείας – Φωκίδας» με προϋπολογισμό 6.513.675€, χωρίς ποτέ να έχει ξεκινήσει και να έχει εκταμιευθεί κανένα ποσό, μιας και προαπαιτούμενο ήταν η ολοκλήρωση των μελετών.

Ο μελετητής, προσθέτει η Αντιπεριφερειάρχης, είχε προχωρήσει μέχρι την προμελέτη και την μελέτη έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Για να δημοπρατηθεί το έργο και να κατασκευαστεί απαιτούνται: οριστική μελέτη, γεωτεχνική μελέτη, μελέτη οδοποιίας, των προσβάσεων και επικαιροποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων. Και επειδή πρόκειται για καλωδιωτή γέφυρα η οποία είναι εξειδικευμένο έργο, χρειάζεται και τεχνικός σύμβουλος. Άρα εκτιμήθηκε ότι για να ωριμάσει το έργο και να δημοπρατηθεί και να έχουμε σημερινό κόστος κατασκευής απαιτούνται 1.500.000€ (για τις μελέτες και τον τεχνικό σύμβουλο).

Στο νέο πλαίσιο που θα τεθεί, υπογραμμίζει η Γιώτα Γαζή, ανάλογα με την χρηματοδότηση θα επιδιώξουμε την ένταξη των οριστικών μελετών και την κατασκευή του έργου όχι μόνο γιατί αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων, αλλά είναι ένα έργο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ορεινής Δωρίδας.

Όσο δε για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευή του φράγματος και της τεχνικής λίμνης, όπως είναι γνωστό τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης, οι διαπραγματεύσεις γίνονται όταν ξεκινά το έργο και όχι κατόπιν εορτής. Το έργο ξεκίνησε το 1969 επί Χούντας και ολοκληρώθηκε το 1979. Η προσπάθεια αντισταθμιστικών οφελών ξεκίνησε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επί Νομάρχη Απόστολου Καραχάλιου, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση του αιτήματος.

Φρονώ, καταλήγει η Γιώτα Γαζή, ότι σε συνεργασία με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς, θα μπορούσε να ξεκινήσει η προσπάθεια διεκδίκησης αντισταθμιστικών στην κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών αλλά και τεχνικής και οικονομικής βοήθειας από την ΕΥΔΑΠ για μελέτες και έργα ανάδειξης και αξιοποίησης της λίμνης Μόρνου .

Τέλος σε άλλη ερώτηση του Κώστα Παπαθανασίου για το ποια έργα έχουν προγραμματιστεί για την ανάπτυξη της ορεινής Δωρίδας και την περιοχή πέριξ της λίμνης Μόρνου, η Αντιπεριφερειάρχης έδωσε την παρακάτω λίστα

1. «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου»
Το έργο εντάχθηκε στις 22  Δεκεμβρίου 2011 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με προϋπολογισμό 17.096.700€. Θα λύσει οριστικά το πρόβλημα συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων των οικισμών Λιδωρικίου, Πενταπόλεως, Παλαιοκάστρου, Μαλανδρίνου, σωφρονιστικού καταστήματος Μαλανδρίνου, Αμυγδαλιάς, Βραΐλας και Λεύκας. Ήδη έχει ξεκινήσει το έργο αλλά και η διαδικασία εξορθολογισμού για μερική άρση των περιορισμών γύρω από τη λίμνη του Μόρνου και το καθεστώς των χρήσεων γης.

2. Δρόμος «Άμφισσα – Λιδωρίκι» (από Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση φυλακών) προϋπολογισμού 17.500.000€
Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 29  Σεπτεμβρίου 2011 και οι εργασίες προχωρούν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.

3. Μελέτη έργου «Μαλανδρίνου – Λιδωρίκι»
Ολοκληρώνεται η μελέτη και αναμένεται η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

4. «Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου από Παραλίμνιο έως Πενταγιοί – Αρτοτίνα»
Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΠΑΜΦΩΚΙΣ». Έχουν απορροφηθεί 2.724.343€ και για την ολοκλήρωση του υπολείπονται 800.000€.
Το 2011 ασφαλτοστρώθηκαν 10χλμ., το τμήμα Αρτοτίνα – Πενταγιοί και την άνοιξη θα ολοκληρωθεί το έργο.

5. Οριστική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βελτίωσης οδού Ερατεινής – Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδωρικίου»
Η μελέτη ολοκληρώνεται και μέχρι σήμερα έχει απορροφηθεί το ποσό των 294.721,34€.

6. Μελέτη περιφερειακού δρόμου Λιδωρικίου
Η μελέτη βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης και έπονται οι απαλλοτριώσεις.

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο Δήμος Δωρίδας άρχισε την απογραφή των Δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων


Ξεκίνησε από τον Δήμο Δωρίδας η απογραφή των Δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων που θα διαρκέσει μέχρι στις 16 Μαρτίου 2012, και πραγματοποιείται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ( Κ.Ε.Π.)

Στόχος της απογραφής , σύμφωνα με τον Νόμο του αρμόδιου Υπουργείου είναι η δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Παροχών

Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα από τον ακόλουθο πίνακα:

 Κατηγορίες Επιδομάτων

 1. Βαριάς Αναπηρίας
 2. Βαριάς Νοητικής Καθυστέρησης (Β.Ν.Κ.)
 3. Εγκεφαλικής Παράλυσης (Σπαστικών)
 4. Κώφωσης (Κωφαλαλίας)
 5. Κίνησης
 6. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων Ανασφάλιστων
 7. Παραπληγικών, Τετραπληγικών και Ακρωτηριασμένων ασφαλισμένων δημοσίου
 8. Συγγενούς αιμολυτικής αναιμίας / συγγενούς αιμορραγικής διάθεσης – Σ.Ε.Α.Α.
 9.  Τυφλότητας
10. Νόσου του Χάσεν
11. Απροστάτευτων Ανηλίκων
12. Ομογενών
13. Στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ
14. Διατροφικό (νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων)

Η απογραφή, όπως τονίζεται στο υπ’ αριθ. πρωτ. 1950/05.01.2012 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτελεί ατομική υποχρέωση κάθε δικαιούχου, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν απογραφεί, δεν θα συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα που λάμβανε μέχρι σήμερα.

Λόγω του ότι η απογραφή επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, επισημαίνεται ότι η ψευδής δήλωση στοιχείων συνεπάγεται ποινικό αδίκημα. Ο δικαιούχος κατά την απογραφή δηλώνει υπεύθυνα ότι τα στοιχεία που αναφέρει είναι αληθή και ορθά και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε οποιονδήποτε από την ανακριβή ή αναληθή δήλωση των στοιχείων.

Μετά το τέλος της απογραφής ο δικαιούχος θα λάβει έναν κωδικό αριθμό απογραφής.

Η απογραφή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) σε συγκεκριμένες ημερομηνίες βάσει του αρχικού γράμματος του επωνύμου τους, ως εξής :

1) όσων το επώνυμο ξεκινά από Α έως Ι, η απογραφή θα γίνει από 01.02.2012 έως 15.02.2012,
2) όσων το επώνυμο ξεκινά από Κ έως Ο, η απογραφή θα γίνει από 15.02.2012 έως 29.02.2012,
3) όσων το επώνυμο ξεκινά από Π έως Ω, η απογραφή θα γίνει από 01.03.2012 έως 16.03.2012.

Η απογραφή μπορεί να γίνεται από οποιοδήποτε Κ.Ε.Π., ανεξαρτήτως του Δήμου ή της Περιφέρειας από την οποία ο δικαιούχος λαμβάνει το επίδομα.

Στο από 10.01.2012 (αρ. πρωτ. 1959/5-1-2012) έγγραφο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο μπορείτε ν’ αναζητήσετε στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο, http://et.diavgeia.gov.gr/f/yyka/ada/ΒΟΝΤΘ-ΒΩΙ αναφέρονται αναλυτικά τα δικαιολογητικά που πρέπει ο κάθε δικαιούχους να φέρει μαζί του προκειμένου να απογραφεί.

Σε ετοιμότητα για την επερχόμενη κακοκαιρία είναι ο Δήμος Δωρίδος


Με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και έντονους ανέμους να έχουν ξεκινήσει στα περισσότερα σημεία της χώρας, και με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση των φαινομένων την εβδομάδα αυτή, ο Δήμος Δωρίδος, όπως ανακοίνωσε, βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε δυσκολίες.

Χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν έντονα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, συνιστάται στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί στην οδήγηση, και να χρησιμοποιούν αλυσίδες σε σημεία όπου υπάρχει παγετός. Αρκετή προσοχή χρειάζεται και στο παραλιακό μέτωπο όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στο ορεινό οδικό δίκτυο και κυρίως στο τμήμα των Βαρδουσίων, βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα μηχανήματα αποχιονισμού, και μηχανήματα ρίψης αλατιού, προκειμένου να επέμβουν σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης.

Τόσο ο μηχανολογικός εξοπλισμός, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τηλέφωνα ανάγκης

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δωρίδος   2266350115 / 2266350100
Αστυνομικό Τμήμα Λιδωρικίου   22660 22022 - 22100
Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λιδωρικίου   22660 22056 / 22660 22199
Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου   26340 51222

Συνίσταται τόσο στους οδηγούς όσο και στους κατοίκους να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ( περισσότερα στο http://www.gscp.gr/)

ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Ο Δ.ΔΩΡΙΔΑΣ για τέσσερα μικροέργα στο Τρίκορφο

Σε διάλυση των συμβάσεων για 4 μικροέργα προχώρησε ο δήμος Δωρίδας μετά από την ομόφωνη απόφαση του κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Η διάλυση των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε διότι με επιστολή του ο ανάδοχος Τοπογράφος Μηχανικός Δημήτριος Νικολόπουλος από τη Ναύπακτο πέταξε το γάντι στο δήμο και δήλωσε ότι “ μπορώ να συνεχίσω τις εργασίες αλλά εάν δεν πληρωθώ άμεσα παρακαλώ διαλύστε τις συμβάσεις”

Το γάντι σήκωσε ο δήμος Δωρίδας και αποφάσισε να “σπάσει τη σύμβαση” , χωρίς όμως να ανακοινωθεί εαν τα έργα θα συνεχιστούν ή όχι.

Τα έργα για τα οποία “έσπασε” η σύμβαση είναι:

1. “Διευθέτηση Όμβριων Υδάτων Τρικόρφου”
2. Διαμορφώσεις- αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Τρικόρφου”
3. Διευθέτηση όμβριων υδάτων Τρικόρφου”
4. Ανακατασκευή πέτρινων βρυσών Τρικόρφου”

Ρεπορτάζ ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Τo ΕΣΠΑ βασικό εργαλείο ανάπτυξης για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος που έρχεται πρώτη με 62% στην απορρόφηση

Τι ανέφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2011 ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Το 2011 είναι μια χρονιά - ορόσημο για την Αυτοδιοίκηση στη Στερεά Ελλάδα , ενώ το ΕΣΠΑ αναδεικνύεται το πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης , τόνισε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του 2011 και τον προγραμματισμό του 2012, ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς.

Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης ανέφερε :

• Το 2011 επιταχύνθηκε η υλοποίηση του συνόλου του ΕΣΠΑ, που περιλαμβάνει 286 έργα συνολικού προϋπολογισμού 413,86 εκ. €.

• Το 2011 στη Στερεά Ελλάδα, καταφέραμε μια μεγάλη πρωτιά : ξεπεράσαμε το στόχο που είχε τεθεί για το ΕΣΠΑ, φτάνοντας στην κορυφή των περιφερειών, με τη μεγαλύτερη υλοποίηση έργων και απορρόφηση κονδυλίων.Στο πρόγραμμά μας έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 253,6 εκ € και η απορρόφηση ανέρχεται στα 156,7 εκ €, δηλαδή σε ποσοστό 62 %, ενώ ο μέσος όρος της χώρας κυμάνθηκε σε ποσοστό 33,5 %.

• Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ανώτατο συλλογικό όργανο της Στερεάς Ελλάδας, συνεδρίασε 17 φορές πραγματοποιώντας 14 τακτικές και 3 ειδικές συνεδριάσεις, και εξετάζοντας 222 θέματα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αναδειχθεί σε θεμέλιο

• Σημαντικότατο θεσμικό όργανο για τη λειτουργία της Περιφέρειας είναι η Οικονομική Επιτροπή, η οποία το 2011 συνεδρίασε 35 φορές και εξέτασε 1.156 θέματα.

• Συγκροτήσαμε ένα ακόμα αιρετό θεσμικό όργανο, την Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης, στην οποία μεταβιβάστηκαν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Επιτροπή δικαιώνει το λόγο της συγκρότησής της, λειτουργώντας σε τακτική βάση και έχοντας συνεδριάσει το 2011, 16 φορές εξετάζοντας 261 θέματα.

• Η Εκτελεστική Επιτροπή, ως συλλογικό συντονιστικό και εκτελεστικό όργανο της περιφέρειας, έχει κάνει 15 συνεδριάσεις, στις οποίες συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα περιφερειακής πολιτικής και έχει πάρει αποφάσεις για 43 θέματα.

Το πρώτο διάστημα της θητείας μας, τόνισε ο Κλέαρχος Περγαντάς, η οργάνωση των υπηρεσιών ήταν μεγάλη μας προτεραιότητα. Η εξάμηνη καθυστέρηση μετάβασης σημαντικών αρμοδιοτήτων όπως το ΕΣΠΑ στην αιρετή περιφέρεια, ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο που χρειάστηκε να ξεπεράσουμε, έτσι ώστε στις κομβικές υπηρεσίες προγραμματισμού και υλοποίησης έργων να επιτευχθεί η σύγκλιση και η ομογενοποίηση, χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Η διαδικασία αυτή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

- Την κατάταξη 946 μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και 109 υπαλλήλων από την πρώην κρατική περιφέρεια, με τις μεταβιβαζόμενες από την 1η Ιουλίου 2011, αρμοδιότητες.

- Την όσο το δυνατόν πιο ορθολογική τοποθέτηση προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες και τον ορισμό προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων & Τμημάτων

• Από την ενοποίηση των υπηρεσιών προγραμματισμού, τεχνικών έργων και αγροτικής οικονομίας περιορίστηκαν οι λειτουργικές δαπάνες. Χαρακτηριστικά, στη Φθιώτιδα επετεύχθη η μείωση των δαπανών ενοικίων της τάξεως του 40 % και στη Φωκίδα 52 %.

• Έγινε εκπόνηση των Επιχειρησιακών Σχεδιασμών για το καλάθι αγροτικών προϊόντων και για το σύνολο της Περιφέρειας έως το 2014.

• Προωθήθηκαν κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, και ιδιαίτερα τα προβλήματα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, έτσι ώστε η ανεξέλεγκτη και ελλειμματική κατάσταση στη διαχείριση σκουπιδιών, σύντομα να αποτελεί οριστικό παρελθόν για τη Στερεά Ελλάδα.

• Πήραμε πρωτοβουλίες για την διατήρηση και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα.

• Έγιναν σημαντικές κινήσεις της Περιφέρειας για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και το άνοιγμά της σε διεθνείς αγορές, όπου μεταξύ άλλων υπογράψαμε μνημόνιο μεταξύ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Jiangxi της Κίνας. Μια συμφωνία που έχει ως στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας και των αγροτικών προϊόντων. Ένα πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο Περιφέρειες, που, επισφραγίστηκε με την πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας μας στην Κίνα, και μπορεί να αξιοποιηθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο, για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια και η οικονομία της Στερεάς Ελλάδας.

• Από το ΕΣΠΑ και τις 30 Συλλογικές Αποφάσεις που χειρίζεται η Περιφέρεια χρηματοδοτούνται εκατοντάδες έργα και δράσεις της Περιφέρειας, των Δήμων και άλλων φορέων, έργα οδοποιίας, αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, χωροταξικού σχεδιασμού, σχολικών υποδομών, υγείας και πρόνοιας, πολιτισμού και τουρισμού, βελτίωσης του περιβάλλοντος, ύδρευσης, αποχέτευσης, υποδομών του πρωτογενή τομέα και αντιπλημμυρικής προστασίας.

• Για τα έργα των εθνικών πόρων, και εξαιτίας της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας της χώρας, το 2011 δώσαμε πραγματική μάχη με τις κεντρικές υπηρεσίες, και πετύχαμε – πάντα τηρουμένων των αναλογιών – σε ικανοποιητικό βαθμό την εξομάλυνση της χρηματοδοτικής ροής και τη συνέχιση πολλών έργων. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, με επίμονες παρεμβάσεις, καταφέραμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ΣΑΕΠ 766, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα της Περιφέρειας, ειδικά στον τομέα της οδοποιίας.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της διεκδίκησης κονδυλίων για έργα και ενέργειες στη Στερεά Ελλάδα, μέσα στο 2011, εκπονήσαμε και υποβάλλαμε προτάσεις για ένταξη στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκ. €, που αφορούν την ψηφιακή σύγκλιση, το περιβάλλον, τις δράσεις δημόσιας υγείας και την αγροτική ανάπτυξη. Από τις προτάσεις αυτές ήδη εντάχθηκαν δύο έργα ύψους 28,3 εκ. €, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης. Συγκεκριμένα εντάχθηκαν τα :
«Αρδευτικά δίκτυα Λιβαδειάς», προϋπολογισμού 11,2 εκ € και
«Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου» προϋπολογισμού 17,1 εκ €.

• Μέσω των επενδυτικών νόμων διαχειριζόμαστε επενδυτικά σχέδια στη Στερεά Ελλάδα και βαίνουν προς ολοκλήρωση 258 σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 244,5 εκ. €, ενώ βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης και υπαγωγής και άλλες προτάσεις.

• Μέσω των Αναπτυξιακών μας Επιχειρήσεων υλοποιούμε προγράμματα LEADER της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, που αφορούν σε παρεμβάσεις ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας (έργα ιδιωτών), καθώς και σε δημόσια έργα : στην Φθιώτιδα, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκ. €, στην Εύβοια, 11,3 εκ. €, καθώς και στην Φωκίδα.

Το 2011, πέρα από τα έργα που ολοκληρώθηκαν, δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε 130 οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 258 εκ. €. Μεταξύ αυτών στη Φωκίδα ο δρόμος από την Άμφισσα στο Λιδωρίκι και οι δρόμοι «Πενταγιοί – Αρτοτίνα» και «Γαλαξίδι – Πέντε-όρια»

Παράλληλα διεκδικήσαμε και πετύχαμε την χρηματοδότηση για την υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, όπως ο δρόμος «Λαμία – Καρπενήσι, με παρακάμψεις Μάκρης και Μακρακώμης», ο οποίος πρόκειται να δημοπρατηθεί στις αρχές Μαρτίου και υλοποιούμε σημαντικά λιμενικά έργα, προϋπολογισμού 25,3 εκ. €.

Το χρόνο που πέρασε, είπε ο Κλέαρχος περγαντάς,  ολοκληρώθηκαν, δημοπρατήθηκαν και είναι σε εξέλιξη, νέα κτίρια και παρεμβάσεις βελτίωσης, αναβάθμισης και επέκτασης, συνολικού προϋπολογισμού 57 εκ €, σε υποδομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

• Στον τομέα του περιβάλλοντος, έχουμε ενεργοποιήσει πλήρως το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μαζί με το εκχωρημένο ποσό των 80 περίπου εκατομμυρίων €, από το ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α. Το 2011 εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτούμε 14 έργα περιβάλλοντος, προϋπολογισμού 8,64 εκ. €, που αφορούν υδρεύσεις και αποχετεύσεις. Επίσης, εντάχθηκαν συνολικά 39 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,26 εκ €. Είναι έργα που αφορούν την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας.

• Με συνολικό προϋπολογισμό 32 εκ. €, έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ, δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των δομών υγείας και πρόνοιας της Περιφέρειας, καθώς και σημαντικά έργα βελτίωσης και κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ προχώρησε η χρηματοδότηση του έργου, συνολικής δημόσιας δαπάνης περίπου 70 εκ. €, από εθνικούς πόρους και στη δυνατότητα ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού έργου για την αναβάθμιση των συνθηκών υγείας στην Εύβοια και στην περιφέρειά μας.

• Στον τομέα του πολιτισμού και τουρισμού χρηματοδοτούμε από το Περιφερειακό μας πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, υλοποιούμε και έχουμε σε εξέλιξη μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 20,6 εκ € για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και για την προβολή και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού, ιστορικού, αρχαιολογικού και φυσικού αποθέματος του τόπου μας. Παράλληλα, ήδη εκπονείται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Τουρισμού και σε λίγες μέρες δίνεται σε δημόσια διαβούλευση.

• Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, τομέας σημαντικός για την οικονομική και παραγωγική ζωή του τόπου μας αξιοποιούμε τις δυνατότητες του προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση αναγκαίων και πολύ σπουδαίων έργων για την οικονομία του πρωτογενή τομέα όπως για παράδειγμα το αρδευτικό έργο του Ελαιώνα της Άμφισσας, για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του και με την υλοποίησή του, αξιοποιείται είναι σπουδαίο παραγωγικό, αλλά ιστορικό απόθεμα της Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι αξιοποιούμε τους πόρους των συλλογικών μας αποφάσεων και έχουμε στενή συνεργασία με το Υπουργείο, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν χρήσιμες υποδομές για την αγροτική οικονομία, που θα εκσυγχρονίζουν τις συνθήκες καλλιέργειας και παράλληλα θα προστατεύουν τους υδάτινους πόρους .

¨ ΥΠΟΠΤΟΙ ¨ ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

Παρέα από έξη νεαρούς αθίγγανους έφτασε στο Αλποχώρι στις  27 Ιανουαρίου και ζητούσε πληροφορίες από τον γηραιό ιερέα του χωριού για την διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για να φτάσουν στο… Αγρίνιο !

Ο ιερέας, που κλείστηκε στο σπίτι του επειδή υποψιάστηκε ότι έλεγαν ψέματα και κατά τη … γνώμη του ήταν άλλος ο σκοπός τους εκεί, τους είπε ότι δεν υπάρχει δρόμος από το χωριό προς Αγρίνιο και τηλεφώνησε σε άλλον χωριανό νεαρής ηλικίας σχετικά με την παρουσία των αθίγγανων στο χωριό. Οι αθίγγανοι μόλις είδαν τον νεαρής ηλικίας κάτοικο, επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ. όχημα και έφυγαν αμέσως χωρίς να λάβουν σχετικές πληροφορίες.

Σχετικά με την παρουσία τόσων αθίγγανων στην περιοχή, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο κατά την οποία οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι ή δεν υπάρχουν καθόλου κάτοικοι, γεννώνται υπόνοιες ότι σκοπός τους είναι να απασχολούν τους υπερήλικες που ζουν στα χωριά και να ανοίγονται και λεηλατούνται σπίτια.

Γι’ αυτό όποιος αντιλαμβάνεται ύποπτη παρουσία ατόμων να ειδοποιεί αμέσως το αστυνομικό τμήμα της περιοχής με στοιχεία (αριθμός ατόμων αριθμός αυτοκινήτου, τύπος αυτοκινήτου κ.λ.π.) προκειμένου να επιλαμβάνεται η Αστυνομία και να περιοριστούν οι διαρρήξεις σπιτιών.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ της Nafpaktia Press άγνωστοι χθες τα ξημερώματα  γύρω στις 03:30 αφού εξουδετέρωσαν τον συναγερμό διέρρηξαν το ταχυδρομικό κατάστημα Άνω Χώρας.

Αυτό έγινε αντιληπτό νωρίς το πρωί από τους κατοίκους οι οποίοι και ειδοποίησαν την υπηρεσία στη Ναύπακτο. Για το λόγο αυτό ειδοποιήθηκε η Αστυνομία αλλά και αρμόδιος υπάλληλος που βρίσκεται την Άνω Χώρα για την καταγραφή.Από τις πρώτες πληροφορίες διαπιστώθηκε  ότι οι διαρρήκτες έφυγαν με άδεια χέρια.

Εθνικός στόχος ένας : jobs

Του Γιάννη Κοτόφωλου *
Η ανάπτυξη της οικονομίας εξαρτάται από την καινοτομία, τις νέες ιδέες, τις επενδυτικές πρωτοβουλίες. Και η αλήθεια αυτή είναι η ίδια, είτε αναφερόμαστε στις ΗΠΑ, είτε στην Ινδία, την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η εφαρμογή μιας νέας ιδέας ή μιας νέας πρωτοβουλίας στην οικονομία, απαιτεί κεφάλαια και τα κεφάλαια με τη σειρά τους προϋποθέτουν εμπιστοσύνη.

 Για να μπορέσει, συνεπώς, να σπάσει η Ελλάδα τον φαύλο κύκλο του υπερδανεισμού και της λιτότητας, που οδηγούν μαθηματικά στην καθίζηση και τη διάλυση της οικονομίας, χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει συνθήκες εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσει μία νέα βάση, ένα νέο εφαλτήριο για να περάσει στην οικονομική ανάπτυξη η χώρα. Να προσελκύσει κεφάλαια, να ανοίξει νέες δουλειές, νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό είναι σήμερα το κορυφαίο ζητούμενο για την Ελλάδα, η πρόκληση απέναντι στην οποία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις τεράστιες ευθύνες τους η πολιτική τάξη και η οικονομική ελίτ του τόπου. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμία ελπίδα, η χώρα θα μετατραπεί σε μία πολύ φτωχή επαρχία της Ευρώπης, με κολοσσιαία ποσοστά ανεργίας και αλυσιδωτές κοινωνικές εκρήξεις.

Σήμερα υπάρχουν απίστευτα κεφάλαια, τα οποία στριφογυρίζουν ανά τον κόσμο και θέλουν να επενδυθούν. Πολλά χρήματα από την Κίνα, τη Ρωσία, τις Αραβικές χώρες, αλλά και από τον Βορρά της Ευρώπης, που έχει σημαντικά πλεονάσματα, αλλά δεν εμπιστεύεται πλέον τον Νότο και πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα την Ελλάδα.

 Θα πρέπει, λοιπόν, εμείς οι Έλληνες, να αποφασίσουμε εάν θέλουμε πράγματι μια ανοικτή και ζωντανή οικονομία ή εάν θέλουμε να οδηγηθούμε πολύ γρήγορα σε μία βαλκανιοποίηση παλαιού τύπου. Άλλοι δρόμοι δεν υπάρχουν. Ας το συνειδητοποιήσουμε άμεσα. Οι δουλειές, οι νέες δουλειές, είναι η μόνη διέξοδος και προοπτική για τον τόπο. Και αυτές απαιτούν φρέσκα κεφάλαια και εμπιστοσύνη. Μια καινούργια γόνιμη σχέση με το ξένο κεφάλαιο, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε σελίδα.

Ο παλιός δρόμος της (επισφαλούς) ανάπτυξης, το παλιό οικονομικό μοντέλο, τελείωσε οριστικά για την Ελλάδα. Διότι, απλά, το μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών, στηριζόταν σε δύο χάρτινους πυλώνες. Ο πρώτος ήταν ο υπερδανεισμός της χώρας και οι κοινοτικές επιδοτήσεις (πακέτα). Τώρα τα λεφτά αυτά δεν πρόκειται να σου τα δώσει κανένας ή και τα λίγα που θα παίρνεις, θα τα πληρώνεις με δυσανάλογο κόστος.

 Ο δεύτερος χάρτινος πυλώνας, ήταν οι προνομιακές σχέσεις που είχε ένα μεγάλο κομμάτι των ελληνικών επιχειρήσεων με το υπερτροφικό και σπάταλο κράτος. Το κράτος όμως χρεοκόπησε, οπότε διαλύθηκε και αυτό το σκέλος της ασθενούς και πρόσκαιρης ανάπτυξης.

Τι απομένει συνεπώς; Να ξεκινήσουμε πάλι σε νέες βάσεις, να οικοδομήσουμε με υγεία και θέληση το απαιτούμενο νέο παραγωγικό μοντέλο, να ξαναβάλουμε μπροστά τη μηχανή για τη δημιουργία εθνικού πλούτου και εισοδήματος. Είναι το μόνο που μπορούμε και αυτό που επιβάλλεται να πράξουμε οπωσδήποτε, από μόνοι μας, για να καταφέρουμε να βγούμε από το αδιέξοδο.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να μας το κάνει αυτό. Η προοπτική της χώρας απαιτεί εθνική συγκρότηση. Σχέδιο, συναίνεση, εμπιστοσύνη, πολλά κεφάλαια, νέες δουλειές, μεταφορά τεχνολογίας, δημιουργία εγχώριας προστιθέμενης αξίας και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από τη Δωρίδα

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ 3-1 ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ και η Γλυφάδα 1-2 εκτός τον Ολυμπιακό

Του  Τάσου Τσόλκα

Χαμός έγινε στο ντέρμπυ ουραγών στην Κίρρα όπου στο 89΄ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 1 - 1 και στο 92΄ η Γλυφάδα πέτυχε το νικητήριο 2 - 1 !

Ο Απόλλων Ευπαλίου συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις του, κέρδισε μέσα στο Λιδωρίκι τον Αετό με 3 - 1, ενώ ο Δωρικός Μαλαμάτων ηττήθηκε στο γήπεδό του με 0 - 6 από τον Αστέρα Ιτέας.

Σημαντική νίκη εκτός έδρας με 0 - 2 πέτυχε και ο Ανδρούτσος Γραβιάς επί του Αμφισσαϊκού.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής έχουν ως εξής :

Αμφισσαικός  -  Ανδρούτσος Γραβιάς             0 - 2
Δωρικός Μαλαμάτων  -  Αστέρας Ιτέας          0 - 6
Ολυμπιακός Κίρρας  -  Ένωση Γλυφάδας       1 - 2
Ησαΐας Δεσφίνας  -  Φωκίδα 200                     3 - 2
Αετός Λιδωρικίου  -  Απόλλων Ευπαλίου       1 - 3
Ρεπό:  Τολοφώνα Ερατεινή
 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής έχουν ως εξής :

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
                                                                                              ΓΚΟΛ                        ΒΑΘΜΟΙ
1.     Απόλλων Ευπαλίου                          42  - 11               33
2.     Ανδρούτσος Γραβιάς                       33  - 12                33
3.     Αστέρας Ιτέας  *                                47  -  9                 31
4.     Αμφισσαικός                                      35  - 15                25
5.      Ησαΐας Δεσφίνας                             32  - 18                25
6.     Τολοφώνα Ερατεινή *                     28  - 17                20
7.      Αετός Λιδωρικίου                             21  - 36               11
8.      Ένωση Γλυφάδας                             11  -  45               10
9.     Δωρικός Μαλαμάτων *                  13  - 34                 9
10.   Φωκίδα 2000                                     12  - 39                 7
11.   Ολυμπιακός Κίρρας                         11  -  39                3
Οι ομάδες με αστερίσκο έχουν κάνει και το δεύτερο ρεπό τους
Η επόμενη 15η Αγωνιστική  περιλαμβάνει  τους παρακάτω αγώνες

Αστέρας Ιτέας  -  Ανδρούτσος Γραβιάς
Αμφισσαικός  -  Ένωση Γλυφάδας
Δωρικός Μαλαμάτων  -  Τολοφώνα Ερατεινή
Ολυμπιακός Κίρρας  -  Φωκίδα 2000
Αετός Λιδωρικίου  -  Ησαΐας Δεσφίνας
Ρεπό : Απόλλων Ευπαλίου


Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ                             9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
του πρωταθλήματος  Β΄ Κατηγορίας
Συνεχίζουν οι πέντε πρώτοι, σε μίνι πρωτάθλημα και ανεβαίνουν  τρείς

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας  σύμφωνα με τον νέο τρόπο διοργάνωσης που αποφάσισε για φέτος η ΕΠΣ Φωκίδας.

Οι πέντε πρώτοι θα μπουν σε κληρωτίδα μέσα στην εβδομάδα και θα γίνει νέο μίνι πρωτάθλημα με διπλούς αγώνες κανονικά και βαθμολογία.

Οι τρείς πρώτοι από τους πέντε θα ανέβουν στην Α΄ Κατηγορία.

Στο μίνι πρωτάθλημα που θα γίνει, οι πέντε θα πάρουν ως ¨προίκα¨ από την μέχρι  τώρα βαθμολογία , ο 1ος πέντε βαθμούς , ο 2ος τέσσερεις, ο 3ος τρείς , ο 4ος δύο και ο 5ος κανέναν.

Έτσι σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα και την τελική βαθμολογία του πρώτου σταδίου θα συνεχίσουν οι πέντε πρώτοι ως εξής :

                                                                                            ΒΑΘΜΟΙ
1.     Οιάνθη Γαλαξιδίου                   5
2.     Κρισσαίος Χρισσού                  4
3.     Αναγέννηση Βουνιχώρας      3
4.     Ελπίδες Άμφισσας                    2
5.     Ακαδημία 94 Άμφισσας         0

Η κλήρωση για το  μίνι πρωτάθλημα θα γίνει μέσα στην εβδομάδα  και θα ξεκινήσει το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου.

Στην τελευταία 9η αγωνιστική του πρώτου σταδίου  στο πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα

Ηρακλής Μοναστηρακίου  -  Σάλωνα                          6  -  3
Μυωνία Αγίας Ευθυμίας  -  Ακαδημία 94                  0  -  2
Κουλουβάτα  -  Κρισσαίος Χρισσού                               0  -  2
Κούμαρος  -  Ελπίδες Άμφισσας                                    0  -  3    ά.ά.
Οιάνθη Γαλαξιδίου  -  Αναγέννηση Βουνιχώρας     1  -  0


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  9η αγωνιστική
                                                                                                         ΓΚΟΛ                      ΒΑΘΜΟΙ
1.        Οιάνθη Γαλαξιδίου                        38  -  1                  24                    
2.     Κρισσαίος Χρισσού                      41  -  6                  24
3.     Αναγέννηση Βουνιχώρας           25  - 11                18
4.     Ελπίδες Άμφισσας                        23  - 12                18
5.     Ακαδημία 94 Άμφισσας              18  - 15                 12
6.     Ηρακλής Μοναστηρακίου         20  - 28                 10
7.     Σάλωνα                                            19  - 37                   6
8.     Μυωνία Αγίας Ευθυμίας              9  -  22                   4
9.     Κουλουβάτα                                    6  -  30                    1
10.   Κούμαρος Μοναστηρακίου        4  -  42                  -3