Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ πραγματοποιείται στην Άμφισσα 28 Ιαν.

«Αφουγκράζομαι την Πραγματικότητα - Οραματίζομαι το Μέλλον» είναι το θέμα ημερίδας διαλόγου με τους έφηβους που θα πραγματοποιηθεί στην Άμφισσα το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 .

Η ημερίδα έχει σαν στόχο να δώσει την ευκαιρία να ακουστούν οι προβληματισμοί και οι ανάγκες των εφήβων, όπως οι ίδιοι τις αντιλαμβάνονται.

Το παρακάτω κείμενο δίνει το πνεύμα μέσα στο οποίο θα κινηθεί η εκδήλωση.

«Τι θα φέρει το αύριο στον καθένα μας; Πώς η νέα γενιά θα σχεδιάσει το μέλλον της και θα προετοιμαστεί ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις προκλήσεις της ζωής; Πώς οι μεγαλύτεροι μπορεί να είναι βοηθητικοί στις ανάγκες των νέων; Τι ευθύνη πέφτει στον καθένα;

Σε μιαν εποχή που διαταράσσονται οι ηθικές αρχές, οι πολιτισμικές αναφορές και οι θεσμοί της κοινωνίας, καλούμαστε να αναδείξουμε και να αναπροσδιορίσουμε τις αξίες της ανθρώπινης ζωής, βασιζόμενοι σε συνεργατικές δημιουργικές σχέσεις. Καλούμαστε να ονειρευτούμε ό,τι για εμάς είναι σημαντικό και δίνει νόημα στην ζωή μας.

Γνωρίζοντας ότι για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος χρειάζεται να μοιράζεται κανείς τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς του σε πλαίσιο ομάδας, και να ανοίγεται ένας διάλογος τόσο μεταξύ συνομηλίκων, όσο και μεταξύ εφήβων και ενηλίκων, σας καλούμε σε μια ημερίδα που σκοπό έχει την ανάπτυξη ενός τέτοιου διαλόγου»

Οι ίδιοι οι έφηβοι θα παρουσιάσουν μέσα από δικά τους βίντεο, τραγούδια, θεατρικά ή κολλάζ τους προβληματισμούς τους.

Οι συμμετέχοντες, γονείς και έφηβοι, θα χωριστούν σε ομάδες συζήτησης που θα επεξεργαστούν τα ερεθίσματα των παρουσιάσεων. Η εκδήλωση θα κλείσει με το μοίρασμα των ιδεών όλων των ομάδων. Το συντονισμό των ομάδων συζήτησης

θα αναλάβουν στελέχη του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.), οι οποίοι δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια με επιτυχία στο χώρο της ψυχικής υγείας και της ανάπτυξης του ανθρώπου.

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου από τις 10.00 μέχρι τις 16.00 στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, διοργανώνεται από το "δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία Ν. Φωκίδας «Ακεσώ» σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (Α.Κ.Μ.Α.), την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας και το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης , Διάγνωσης και Υποστήριξης Φωκίδας.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟ ΕΡΓΟ αποκατάστασης της παραλίας Τολοφώνας

Για την οριστική δημοπράτησή του οδεύει το έργο «Αλλοιούμενες ακτές παραλίας Τολοφώνος» μετά το πράσινο φως που άναψε το δημοτικό συμβούλιο Δωρίδας κατά τη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης.

Η δημοπράτηση θα γίνει από την Π.Ε. Φωκίδας αλλά προηγουμένως χρειαζόταν η σύμφωνη γνώμη των μελών του δημοτικού συμβουλίου .

Πρόκειται για ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του θα επιλύσει ένα βασικό πρόβλημα της Τολοφώνας που σχεδόν κάθε Χειμώνα πλημμυρίζει σε όλο το μήκος της παραλίας της δημιουργώντας άπειρα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.

Η μελέτη του έργου , όπως ανέφερε ο εισηγητής κος Χαραλάμπους Εμμανουήλ έγινε σε τρία τμήματα,

Στο πρώτο τμήμα περιλαμβάνονται κυρίως ερευνητικές και υποστηρικτικές εργασίες και μελέτες.

Στο δεύτερο τμήμα περιελάμβανε :

* Γεωλογική-Τεκτονική ανάλυση και Προσεγγιστική Μελέτη Σεισμικής Επικινδυνότητας της υπό μελέτη περιοχής.

* Προσεγγιστική Μελέτη ευστάθειας πυθμένα έναντι πιθανής κατολίσθησης

* Μελέτη Μορφολογικής εξέλιξης της Ακτογραμμής (ακτομηχανική) και τέλος

* Σύνταξη Μελέτης σε Α΄ στάδιο (προκαταρκτική έκθεση λιμενικών έργων) των προβλεπόμενων από τις ανωτέρω μελέτες έργο προστασίας των ακτών.

Η σύνταξη των δύο αυτών τμημάτων της μελέτης οδήγησε στο τρίτο μέρος που είναι και η τελική μελέτη και θα υποβληθεί για χρηματοδότηση.

Η παραλία Τολοφώνος είναι με βότσαλα σε όλο το μήκος και το πλάτος της,. Όπως αναφέρει η εισήγηση του κου Χαραλάμπους τα διαθέσιμα πλάτη της ακτής μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σε ορισμένα τμήματα σχεδόν μηδενίστηκαν. Η μερική διάβρωση της ακτής που υπάρχει σήμερα θα γίνει ολική αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από τις μελέτες συμπεραίνεται ότι η πλέον κατάλληλη μέθοδος για να σωθεί η ακτή είναι η επίχωση με επιλεγμένα χαλικώδη προBόντα (βράχους και πέτρες) , μέθοδος περιβαλλοντικά αποδεκτή και αποτελεσματική για δεκαετίες.

Η απόθεση των βράχων θα γίνει με ταυτόχρονο τοιχίο εγκιβωτισμού. Οι επιχώσεις θα γίνουν σε τρία τμήματα : Το πρώτο τμήμα μήκους 550 μέτρων που είναι δυτικά της εκβολής του χειμάρρου . Το δεύτερο μήκους 420 μέτρων στη θέση εκβολής του παλιού χειμάρρου και το τρίτο μήκους 300 μέτρων στην περιοχή από το ξενοδοχείο Delphi Beach έως την οικία Χαραμαντά.

Ρεπορτάζ  ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Την εξασφάλιση καλύτερης επικοινωνίας με τα μέλη του προωθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας.

Για το σκοπό αυτό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση :

Στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας άμεσης ενημέρωσης στους επαγγελματίες μέλη μας με ηλεκτρονική αλληλογραφία, το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου συνιστά στα μέλη του να μας αποστείλουν το email της επιχείρησης τους συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα που βρίσκεται στο portal του Επιμελητηρίου. (www.epimelitiriofokidas.gr)

Ελένη Καραΐνδρου: ¨ Ήταν θέμα χημείας η σχέση μου με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο¨

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ    στην Αναστασία Κούκα
Αποχαιρετάμε σήμερα τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο

Υπήρξε η μούσα του για χρόνια ολόκληρα. Ο ίδιος έλεγε πως από τη στιγμή που άκουσε τη μουσική της και την είδε πάνω στην εικόνα του, ένιωσε πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταινίας. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επέλεξε να συμπορευτεί με την Ελένη Καραΐνδρου ( σ.σ. την ιέρεια της μουσικής από τη Δωρίδα) σε οκτώ από τις σημαντικότερες ταινίες του. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια ανεξήγητη, μοιραία καλλιτεχνική σχέση, η οποία σημάδεψε τις πορείες και των δύο. Ένας δεσμός ισχυρός, ικανός να κρατήσει «Μια αιωνιότητα...».

Τι ήταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος για την Ελένη Καραΐνδρου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου. Όχι μόνον για την Ελένη Καραΐνδρου, αλλά για όλους τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο ήταν ένας μεγάλος ποιητής του κινηματογράφου κι ένας σημαντικός στοχαστής πάνω στην ιστορία της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Αυτός ο πραγματικός σπουδαίος σκηνοθέτης, ίσως από τους τελευταίους μεγάλους σκηνοθέτες που υπάρχουν, για μένα αποτέλεσε σταθμό, γιατί τα χρόνια που περάσαμε μαζί μού χάρισαν πάρα πολλά πράγματα και κυρίως με βοήθησαν να αναζητήσω την αυτογνωσία μου.

Ποια πιστεύετε ότι ήταν τα στοιχεία που έκαναν αυτή την καλλιτεχνική σχέση τόσο δυνατή;

Η σχέση αυτή κατακτήθηκε σκαλοπάτι-σκαλοπάτι. Κάθε φορά δηλαδή επιβεβαιωνόταν στην πράξη ότι είχαμε προχωρήσει ακόμη ένα βήμα παρακάτω. Αισθάνομαι ότι οι μουσικές μου έχουν δεθεί με τις εικόνες του μ' έναν τρόπο μαγικό. Πάντα υπήρχε μια ανασφάλεια και μια αγωνία καλλιτεχνική αν κάθε φορά θα επιβεβαιωνόταν εκ νέου η χημεία μας. Αυτή η δημιουργική αγωνία αποτελούσε το καθοριστικό στοιχείο για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Δεν θα είχαμε βρεθεί μαζί αν δεν υπήρχε μία συγγένεια ιδεολογική και αισθητική. Από κει και πέρα ο κοινός μας δρόμος ήταν νομοτελειακός.

Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε περισσότερο στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και πού οφείλεται η έλξη που ασκούσε η μουσική σας σε εκείνον;

Αυτό που με γοήτευε κυρίως στον Θόδωρο ήταν το ότι είχε καταπληκτικές ιδέες, είχε οράματα. Όπως κάθε ποιητής έτσι και ο Αγγελόπουλος έχει ένα στοιχείο προφητικό μέσα στη δουλειά του, γι' αυτό και ανήκει πραγματικά στο μέλλον. Ήταν γνώστης της γλώσσας της κινηματογραφικής, είχε μια αισθητική καταπληκτική. Όσον αφορά το τι προσέλκυσε εκείνον στη μουσική μου, ο ίδιος είχε απαντήσει ότι «είναι θέμα χημείας, δηλαδή ό,τι ακριβώς συμβαίνει στον έρωτα και δεν μπορείς να το εξηγήσεις!». Ε, αυτό πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί μια φορά στη ζωή ενός καλλιτέχνη. Κι αν του συμβεί κιόλας.

Ο πολύς κόσμος έχει για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο την εικόνα ενός απρόσιτου και αυστηρού ανθρώπου. Εσείς έχετε ζήσει πολύ κοντά του και στις δημιουργικές του στιγμές, πείτε μας ποια ήταν η αληθινή εικόνα του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη;

Εγώ έχω μόνο θετική εικόνα από τον Θόδωρο. Αυτό που ζητάω από έναν δημιουργό και ειδικά από έναν σκηνοθέτη του οποίου η δουλειά είναι πολύ επίπονη, είναι να είναι αυστηρός, απαιτητικός όχι μόνον με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό του. Και ο Αγγελόπουλος ήταν αυτό ακριβώς: Τελειομανής και πολύ αυστηρός πρώτα απ' όλα με τον εαυτό του. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ με κάτι λιγότερο από αυτό που πίστευε. Και παρ' όλα αυτά ο ίδιος είχε δηλώσει επανειλημμένα πως δεν είναι «επαγγελματίας»! Με τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες του ήταν πάρα πολύ ευγενής. Τους οδηγούσε μ' έναν τρόπο μοναδικό. Και προχθές το βράδυ, στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε βαριά χτυπημένος, ήταν πολλοί από τους ηθοποιούς του εκεί, στο πλευρό του, αγωνιούσαν, πονούσαν...

Πότε μιλήσατε για τελευταία φορά;

Πριν από λίγες ημέρες. Είπαμε διάφορα πράγματα, και προσωπικά, και καλλιτεχνικά, και πολιτικά. Με τον Θόδωρο ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία. Ξέρω πάντως πως την τελευταία ημέρα της ζωής του ήταν πολύ χαρούμενος. Ήταν πολύ ευχαριστημένος από το γύρισμα που έκανε και από την προετοιμασία της νέας του ταινίας.

Αν η Ελένη Καραΐνδρου δεν είχε συναντήσει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο κι αν οι ταινίες του Αγγελόπουλου δεν συνταξίδευαν με τις μελωδίες της Καραΐνδρου, πιστεύετε πως οι διαδρομές και των δυο σας θα ήταν εντελώς διαφορετικές;

Δεν πιστεύω ότι υπήρχε περίπτωση να μη συναντηθούμε. Ήταν μοιραίο. Νιώθω προνομιούχα που συνυπήρξε η δουλειά μου με τη δουλειά αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη. Σίγουρα θα μου λείψει, θα μου λείψει πολύ. Θα είναι πάντα ζωντανός μέσα μου. Και πιστεύω ότι θα παραμείνει ζωντανός στις καρδιές όλων μέσα απ' τη δουλειά του. Όλος ο κόσμος νομίζω ότι έχει μείνει άφωνος με τον απροσδόκητο χαμό του και μάλιστα σε στιγμή του πολύ δημιουργική. Και αυτό που μου άρεσε πραγματικά σε εκείνον ήταν το ότι ήταν τόσο δοσμένος στη δουλειά του που δεν έβλεπε εμπόδια, ούτε καν την αδιαφορία ακόμη του ίδιου του κράτους. Γιατί υπάρχει κάτι που θα 'πρεπε να καταλαβαίνει κάποιος που ηγείται σ' ένα υπουργείο Πολιτισμού: είναι άλλο το να μην έχεις χρήματα κι άλλο να μη σέβεσαι τους μεγάλους δημιουργούς! Και μάλιστα δημιουργούς σαν τον Αγγελόπουλο, ο οποίος αγαπούσε την πατρίδα του και ενώ θα μπορούσε να έχει τις ταινίες του κάτω από τη στέγη οποιουδήποτε άλλου κράτους, κράτησε πάντα την εθνική του ταυτότητα. Πήγε στις Κάνες με ελληνική ταινία. Η Ελλάδα πήρε τον «Χρυσό Φοίνικα»...!

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ από την VPRC για το περιοδικό Επίκαιρα

Μεγάλη κερδισμένη η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη

Του Περικλή Ν. Λουκόπουλου
Το ΠΑΣΟΚ κατατάσσεται πέμπτο στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με  δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία VPRC για λογαριασμό του περιοδικού ¨Επίκαιρα¨.
Την πρώτη θέση διατηρεί η Ν.Δ. χωρίς όμως αυξητικές τάσεις έναντι παλιότερων δημοσκοπήσεων , που να της δίνει προοπτική αυτοδυναμίας ,  ενώ η μεγάλη κερδισμένη είναι  η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ του Φώτη Κουβέλη, που για πρώτη φορά εμφανίζεται στη δεύτερη θέση .
Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην νέα δημοσκόπηση της VPRC έχουν ως εξής , σε παρένθεση τα αντίστοιχα ποσοστά της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   ……………30,5 %   ( 30,5 % )
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ …….13  %     (  8,5 % )
ΚΚΕ    ……………………………  12.5 %   ( 13 %  )
ΣΥΡΙΖΑ   …………………………. 12,5 %   ( 11 %  )
ΠΑΣΟΚ   ………………………......12 %      ( 18 %  )
ΛΑΟΣ   …………………………….. 6 %      (  7 %  )
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ ………     3 %      (  3 %  )

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ …. 2,5 %     (  2 %  )

Βέβαια οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πάντοτε την πρόθεση ψήφου των πολιτών σε μια δεδομένη χρονική στιγμή . Δείχνουν όμως καθαρά τις τάσεις του εκλογικού σώματος .

Πριν από δύο περίπου μήνες , αμέσως μετά τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου έγιναν σειρά δημοσκοπήσεων από τις πιο γνωστές εταιρείες, για λογαριασμό διαφόρων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών .

Το ποσοστό των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις αυτές ήταν :           

                                                                      ALCO         PULSE        RASS       GRO
·         ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                    21,3 %         21,5 %        25,1 %      22,3 %
·         ΠΑΣΟΚ                                        15,5%          15,5 %        20,8 %      15,5 %
·         ΚΚΕ                                               7,4 %            9 %            8 %          9,8 %
·         ΛΑΟΣ                                            5,6 %            5,5 %         5,2 %       7,9 %
·         ΣΥΡΙΖΑ                                          5 %              5%             4,1 %       4,8 %
·         ΔΗΜΑΡ (Κουβέλης)                     2,5 %            3 %            3,2 %       2,7 %
·         ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ             3,5 %            2,5 %          3,1 %       2,4 %
·         ΔΗΣΥ (Μπακογιάννη)                   2,2 %            2 %            2,6%         2 %
·         ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ                        1,6 %            2 %            1,5 %       1,6 %
·         ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΗ,AΛΛΟ           35,9 % %      34 %          26,4 %      31 %

Όπως αναφέραμε μπορεί οι δημοσκοπήσεις  να καταγράφουν την τάση του εκλογικού σώματος σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, δεν παύει όμως να προσδιορίζουν  μια σαφή εικόνα των προθέσεων των πολιτών .
Έτσι αν αναλύσουμε και συγκρίνουμε τα ποσοστά των παραπάνω δημοσκοπήσεων  στις διάφορες χρονικές στιγμές, θα δούμε ότι η Ν.Δ. έχει σταθερά  παγιοποιήσει την πρώτη θέση , χωρίς όμως να έχει ανοδικές τάσεις που θα της δίνουν την πολυπόθητη αυτοδυναμία , μια και στην επόμενη Βουλή φαίνεται ότι θα έχουμε 7 ή 8 κόμματα , που σημαίνει ότι για την αυτοδυναμία απαιτείται ποσοστό πάνω από 36,5 %.
Επίσης πολιτικοί αναλυτές  εκτιμούν ότι τα ποσοστά κάποιων κομμάτων δεν μπορούν να καταφανούν με μεγάλη προσέγγιση από τις δημοσκοπήσεις  με τον τρόπο που γίνονται  και τον αριθμό των ερωτώμενων .
Για παράδειγμα αναφέρουν ότι σε μια τηλεφωνική δημοσκόπηση  με συμμετοχή 1000 ερωτώμενων, τα τηλέφωνα που γίνονται προς την Κρήτη αντιστοιχούν σε 50. Στη Κρήτη όμως έχει την μεγάλη της δύναμη η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη  κι έτσι το 2,5 % που εμφανίζεται να παίρνει πανελλαδικά είναι λίγο  πλασματικό και μικρότερο.
Επίσης οι σοβαρές  απώλειες του ΠΑΣΟΚ είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στην επαρχία γι αυτό εμφανίζεται να έχει τόσο μεγάλη πτώση , αφού τα περισσότερα τηλέφωνα των δημοσκοπήσεων  γίνονται σε πολίτες των αστικών κέντρων.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Προχωρούν σε όφελος των αγροτών τέσσερις γεωργικοί αναδασμοί στη Φωκίδα

Πρώτη προτεραιότητα στην ενίσχυση της γεωργίας με έργα υποδομής , με δράσεις και προγράμματα, έχει θέσει η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και ειδικότερα με τους αναδασμούς που προωθούνται στο Μόρνο, τη Στρώμη , τη Μαριολάτα και τη Λιλαία.

Οι αναδασμοί που υλοποιούνται, όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή με πόρους της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι βασικά έργα για την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και με την υλοποίησή τους επιτυγχάνεται υψηλότερο γεωργικό εισόδημα.

Με τους αναδασμούς, επισημαίνει η Γιώτα Γαζή, μειώνεται το κόστος κατασκευής εγγειοβελτιωτικών, αρδευτικών και άλλων έργων υποδομής, αξιοποιείται εγκαταλελειμμένη αγροτική γη, επιτυγχάνεται καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των γεωργικών μονάδων, αναβαθμίζεται το περιβάλλον και υποβοηθείται η αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Τελικά δημιουργείται μεγαλύτερος αριθμός οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κτημάτων.

Ειδικότερα στη Φωκίδα προχωρούν πλέον τα παρακάτω έργα:

Αναδασμός Πεδιάδας Μόρνου
Μετά την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για παράταση της σύμβασης του μελετητού των τοπογραφικών εργασιών και μετά την υπογραφή της σύμβασης, αναμένεται η εξέταση των τελευταίων ενστάσεων και η οριστικοποίηση του κτηματικού καθεστώτος, από την αρμόδια Επιτροπή Αναδασμού.

Η οριστικοποίηση σημαίνει και έναρξη της διαδικασίας και την υλοποίηση του Νέου Κτηματικού Καθεστώτος η οποία θα αρχίσει με την υποβολή αιτήσεων προτίμησης από τους ιδιοκτήτες. Η μέχρι τώρα σχετική καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη ανασύνταξης του κτηματολογίου του υφισταμένου καθεστώτος λόγο της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την αρχική καταγραφή, με αποτέλεσμα την ύπαρξη μεταβολών στοιχείων των ιδιοκτητών αλλά και διόρθωση των λαθών.

Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε οφείλεται στην διακοπή των εργασιών της πρώτης εργολαβίας ένεκα δικαστικών προσφυγών κατοίκων της περιοχής. Εφόσον υπάρξει απρόσκοπτη ροή των διαδικασιών που προβλέπονται από τους σχετικούς νόμους, τα έργο του αναδασμού και η παράδοση των νέων τεμαχίων στους αγρότες μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013.

Αναδασμός Στρώμης
Ύστερα από πολύ καιρό οριστικοποιήθηκε το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναδασμού στις 14/10/2011 και την ομόφωνη απόφαση της εισήγησης του Προέδρου και Δ/ντή της Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής, Γεωπόνου Γκούλτα Δημητρίου.

Δεν θίγεται κανείς δικαιούχος από αυτή τη διαδικασία και παράλληλα η Επιτροπή παραχωρεί έκταση αναγκαία και όπως προβλέπεται από το Νόμο στην Τοπική Κοινότητα Στρώμης για υποδομές και έργα κοινού ενδιαφέροντος. Αναμένονται εργασίες εκ μέρους του εργολάβου για το νέο σχεδιασμό του Νέου Κτηματικού καθεστώτος και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου το θέρος του 2012.

Αναδασμός Μαριολάτας
Έχουν εξετασθεί από την αρμόδια επιτροπή Αναδασμού σε πρώτη φάση οι υποβληθείσες ενστάσεις και αναμένεται στη συνέχεια η ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξέτασης των ενστάσεων και η οριστικοποίηση του υφιστάμενου κτηματικού καθεστώτος. Εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι εργασίες ποιοτικής κατάταξης των εδαφών, από γεωπόνους της υπηρεσίας μας.

Αναδασμός Λιλαίας
Έχουν εξετασθεί σε πρώτη φάση οι υποβληθείσες ενστάσεις και αναμένεται στη συνέχεια η ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξέτασης των ενστάσεων και η οριστικοποίηση του υφιστάμενου κτηματικού καθεστώτος, από την αρμόδια Επιτροπή Αναδασμού. Εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι εργασίες ποιοτικής κατάταξης των εδαφών, από Γεωπόνους της υπηρεσίας μας.

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Ποια θέματα που αφορούν τη Δωρίδα θα συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Με 16 σημαντικά θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λαμία τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στις 2:30 το μεσημέρι.

Τα άμεσα θέματα που αφορούν τη Δωρίδα και γενικότερα τη Φωκίδα , που θα συζητηθούν και θα παρθούν αποφάσεις είναι :

•  Η έγκριση προγράμματος Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2012.

•  Έγκριση εφαρμογής δακοκτονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά το έτος 2012.

•  Έγκριση του Α΄ Σταδίου μελέτης (Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) με τίτλο: «Μελέτη αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου Δ. Λιδορικίου».

•  Έγκριση προέγκρισης πιστώσεων έργων της συλλογικής απόφασης ΣΑΕΠ 166 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά το έτος 2012.

ΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Άρθρο του  ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τα κάθε μορφής σύνδρομα είναι αυτά που δυστυχώς καθοδηγούν τα κόμματα εξουσίας, αν λογιστεί ότι ο όρος έχει ακόμα ουσιαστικό περιεχόμενο στις μέρες μας.

Το ΠΑΣΟΚ ,καθοδηγεί το σύνδρομο Παπανδρέου που μετεξελισσόμενο μετατρέπεται σε σύνδρομο αναβλητικότητας.

Τη Ν.Δ., το σύνδρομο αυτοδυναμίας που λίγο απέχει απ’ το να μετατραπεί σε σύνδρομο αυταρέσκειας.

Στα κόμματα της αριστεράς έτσι κι αλλιώς ισχύει από χρόνια το σύνδρομο της αυτοκαταστροφής, παρά τις ανεπανάληπτες ευκαιρίες που της δίνουν οι εξελίξεις.

Κάπως έτσι η χώρα κινδυνεύει να χάσει τον εθνικό της προσανατολισμό και η κοινωνία να βυθιστεί σ’ ένα ατελείωτο τέλμα αλλά και μια καταστροφική απραξία. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για την παρούσα συγκυρία. Σκηνές και στιγμές ενός αυτοκτονικού δράματος.

Γιατί ,δεν μπορεί ένα κόμμα αιμοδότης πατριωτικών συνειδήσεων και τροφοδότης της πολιτικής σκέψης της χώρας όπως το ΠΑΣΟΚ, να παραπαίει μεταξύ των επιθυμιών του προέδρου του ,που τελεί υπο καθεστώς έντονης αμφισβήτησης, και των αρρωστημένων φιλοδοξιών των επίδοξων διαδόχων του ,οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν εκτόπισμα ηγέτη μακράς πνοής.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλα κινούνται γύρω από ακριτομυθίες, υπονοούμενα, υπεκφυγές μιας κλειστής ομάδας στελεχών που ο ψυχισμός τους είναι ευθέως ανάλογος των υπονομευτικών τους διαθέσεων. Το ακριβώς δηλαδή αντίθετο απ’ αυτό που έπρεπε να γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος, που έστω και υπό αυτές τις ισοπεδωτικές συνθήκες, μπορούσε να προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες σε ανυπεράσπιστα λαϊκά και κοινωνικά στρώματα. Λόγος για τον οποίο άλλωστε ιδρύθηκε και κατέγραψε αυτή μοναδική πορεία στη πολιτική ζωή του τόπου.

Αυτές δεν είναι άλλες από ένα θαρραλέο κείμενο πολιτικών θέσεων και προτάσεων που θα αντιστοιχεί στο σοσιαλιστικό χαρακτήρα του κινήματος και θα ακτινοβολεί μέσα σε αυτό το καταθλιπτικό περιβάλλον μιας ανακυκλούμενης κρίσης που επέβαλε στη χώρα η κυρίαρχη νέο δεξιά αντίληψη Βερολίνο – Βρυξελλών (κατά σειρά προτεραιότητας).

Στη θέση του εμετικού πλέον ευφυολογήματος «καθαρές λύσεις» , «καθαρή ηγεσία», «καθαρές κουβέντες», από διάφορους ηγετίσκους που είναι βουτηγμένοι στην απεραντοσύνη των επίπλαστων αναλύσεων, ο πολιτικός οργανισμός ΠΑΣΟΚ έπρεπε αυτή τη στιγμή να παράξει ένα λυτρωτικό κείμενο θέσεων και προτάσεων που θα έβαζε τη χώρα στο διάδρομο σωτηρίας και το ίδιο σε μια σύγχρονη πολιτιστική επανάσταση.

Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του. Γιατί το ΠΑΣΟΚ αν έχει ένα λόγο ύπαρξης αυτός είναι για να μετουσιώνει σε πολιτικές θέσεις κυβερνητικής προοπτικής, τις ατακτοποίητες και ενδεχομένως άναρχες σκέψεις, επιθυμίες και ιδέες των δυνάμεων της παραγωγικής κεντροαριστεράς. Ακόμα των δυνάμεων της εργασίας, της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής αναδιάταξης, μέσα σε ένα πλαίσιο ισονομίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Στην αντίθετη περίπτωση είναι ιστορικά βεβαιωμένο ότι θα ευτελιστεί σε ένα άθροισμα προσωπικών φιλοδοξιών μακριά απ’ τις ανάγκες και τις επιδιώξεις των πολιτών. Άλλωστε ο ρόλος που εκλείθη να παίξει την τελευταία δεκαπενταετία, με αποκορύφωμα τις εγκληματικές ακροβασίες της τελευταίας διετίας, είναι αυτός που το οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα αζήτητα της ιστορίας αν δεν μεσολαβήσει ένα πραγματικό σοκ που θα το αφυπνίσει.

Από την άλλη πλευρά ,προσποιούμενη η Ν.Δ. αυτό που δεν θέλει να είναι, δεν προσφέρει τις βοήθειες που αναμένει από αυτή η πολιτεία και το κράτος.

Γιατί είναι γεγονός ότι και να θέλει δεν μπορεί να εκφράσει αυθεντικά τις κυρίαρχες τάσεις που διαπερνούν τα αγωνιούντα λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Μπορεί ωστόσο να συμβάλει αποφασιστικά …στην αποφόρτιση καταστάσεων που πολώνουν το δημόσιο πολιτικό διάλογο, στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει προσπάθειας διαμόρφωσης του εθνικού πλαισίου εξόδου από την κρίση και στην απαλλαγή της από στερεότυπα του παρελθόντος, που την κατέτασσαν στις καθεστωτικές δεξιές πρακτικές με τα γνωστά αποτελέσματα.

Κατά συνέπεια, η με κάθε τίμημα επιδίωξη της αυτοδυναμίας είναι βέβαιο ότι θα εκληφθεί απ’ το εκλογικό σώμα, ως ένας διαρκής εκβιασμός που μοιάζει να κινείται στον αντίποδα των εθνικών και κοινωνικών προσδοκιών.

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Ισόπαλο το Δωρικό ντέρμπυ στην Ερατεινή Μεγάλη νίκη της Γλυφάδας επί του Ησαΐα

Του  Τάσου Τσόλκα

Στην πρώτη θέση πέρασαν Απόλλων Ευπαλίου και Ανδρούτσος Γραβιάς με τις νίκες που πέτυχαν , εκμεταλλευόμενοι το ρεπό του Αστέρα Ιτέας.

Στο Δωρικό ντέρμπυ η Τολοφώνα Ερατεινή ανεδείχθη ισόπαλη 1-1 με τον Αετό Λιδωρικίου.

Εντυπωσιακή νίκη πέτυχε με 2-1  η Ένωση Γλυφάδας επί του ισχυρού Ησαΐα Δεσφίνας .

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής έχουν ως εξής :

Ανδρούτσος Γραβιάς - Δωρικός Μαλαμάτων            5-1
Αμφισσαικός - Ολυμπιακός Κίρρας                          4-1
Ένωση Γλυφάδας - Ησαΐας Δεσφίνας                        2-1
Τολοφώνα Ερατεινής - Αετός Λιδωρικίου                 1-1
Απόλλων Ευπαλίου - Φωκίδα 2000                            4-0
Ρεπό :  Αστέρας Ιτέας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ    13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                              ΓΚΟΛ                                ΒΑΘΜΟΙ
1. Απόλλων Ευπαλίου                          39 - 10                   30
2. Ανδρούτσος Γραβιάς                       31 - 12                    30
3. Αστέρας Ιτέας *                               41 -  9                     28
4. Αμφισσαικός                                    35 - 13                    25
5. Ησαΐας Δεσφίνας                             29 - 16                    22
6. Τολοφώνα Ερατεινή                        28 - 17                    20
7. Αετός Λιδωρικίου                           20 - 33                     11
8. Δωρικός Μαλαμάτων *                   13 - 28                      9
9. Φωκίδα 2000                                   10 - 36                      7
10. Ένωση Γλυφάδας                            9 - 44                      7
11. Ολυμπιακός Κίρρας                       10 - 37                      3

* Οι ομάδες με αστερίσκο έχουν κάνει και το δεύτερο ρεπό τους

Η επόμενη 14η Αγωνιστική περιλαμβάνει τους παρακάτω αγώνες

Ανδρούτσος Γραβιάς - Αμφισσαικός
Αστέρας Ιτέας - Δωρικός Μαλαμάτων
Ένωση Γλυφάδας - Ολυμπιακός Κίρρας
Φωκίδα 2000 - Ησαΐας Δεσφίνας
Απόλλων Ευπαλίου - Αετός Λιδωρικίου
Ρεπό: Τολοφώνα Ερατεινή

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ       8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ο Κρισσαίος το ντέρμπυ με Αναγέννηση
Ακάθεκτη προχωρά η Οιάνθη Γαλαξιδίου

Ενώ η Οιάνθη Γαλαξιδίου κερδίζοντας εκτός έδρας με 0-7 τον Ηρακλή Γαλαξιδίου δείχνει σαν πρώτο φαβορί για τον τίτλο της Β΄ Κατηγορίας Φωκίδας, στο ντέρμπυ των άλλων δύο διεκδικητών ο Κρισσαίος Χρισσού επικράτησε με 2-1 της Αναγέννησης Βουνιχώρας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής

Ηρακλής Μοναστηρακίου - Οιάνθη Γαλαξιδίου     0-7
Ελπίδες Άμφισσας - Κουλουβάτα                          3-0
Κούμαρος - Μυωνία Αγίας Ευθυμίας                     0-5
Κρισσαίος Χρισσού - Αναγέννηση Βουνιχώρας     2-1
Σάλωνα - Ακαδημία 94                                            0-1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 8η αγωνιστική

                                                                                                       ΓΚΟΛ                                   ΒΑΘΜΟΙ
1. Οιάνθη Γαλαξιδίου                             37 - 1                      21
2. Κρισσαίος Χρισσού                            39 - 6                      21
3. Αναγέννηση Βουνιχώρας                    25 - 10                    18
4. Ελπίδες Άμφισσας                               20 - 12                    15
5. Ακαδημία 94 Άμφισσας                      16 - 15                      9
6. Ηρακλής Μοναστηρακίου                  14 - 25                      7
7. Σάλωνα                                               16 - 31                      6
8. Μυωνία Αγίας Ευθυμίας                       9 - 20                      4
9. Κουλουβάτα                                         6 - 28                      1
10. Κούμαρος Μοναστηρακίου                4 - 39                     -3

Στην επόμενη 9η αγωνιστική θα γίνουν οι παρακάτω αγώνες

Ηρακλής Μοναστηρακίου - Σάλωνα
Μυωνία - Ακαδημία 94
Κολοβάτα - Κρισσαίος
Κούμαρος - Ελπίδες
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Αναγέννηση Βουνιχώρας

H απάντηση του Χρήστου Τριανταφύλλου για το θέμα των ανεμογεννητριών Μόρνου

Στο εξωτερικό βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες για σοβαρή οικογενειακή του υπόθεση , ο Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας και επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης Χρήστος Τριανταφύλλου.

Έτσι ήταν αδύνατον να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένη Πέμπτης , όπου συζητήθηκε το θέμα των ανεμογεννητριών στη πεδιάδα του Μόρνου .

Επίσης και η άλλη Δημοτική Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Βάγια Μήτρου-Θεοχάρη είναι με ίωση γαστρεντερίτιδας , γι αυτό και η δική της απουσία .

Όπως μας δήλωσε ο Χρήστος Τριανταφύλλου , από το εξωτερικό που βρίσκεται , ή παράταξή του , όπως είναι γνωστό σε όλους, συμφωνεί με την απόφαση των κατοίκων του Μόρνου και δεν είναι μόνο γι αυτό το θέμα, αλλά έρχεται από παλιά, όταν οι τωρινοί όψιμοι υπερασπιστές τους γύρναγαν την πλάτη και καταδίκαζαν τους ιδιοκτήτες της πεδιάδας σε οικονομικό μαρασμό.

Απαραίτητες και δεκτές οι διευκρινήσεις κι έτσι γίνεται γνωστό σε όλους, ότι η αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας, για την δημιουργία αιολικού πάρκου στην πεδιάδα του Μόρνου, είναι τυπικά και ουσιαστικά ομόφωνη.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ Δωρίδας από Εθνική Τράπεζα-Πολιτεία Στη Βουλή το θέμα από Φώτη Κουβέλη

Για κατάφωρο εμπαιγμό των σεισμοπλήκτων της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και μία ακόμη εκδήλωση περιφρόνησης του κράτους εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος, καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη βουλή, ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Οι τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια στους σεισμόπληκτους των δύο νομών, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς της 18ης και 22ας Ιανουαρίου 2010, παρά τα όσα ρητά αναφέρονται στην από 6 Μαϊου 2010 εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)

Οι τέσσερις βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ και ιδιαίτερα για την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τους ανωτέρω σεισμοπλήκτους.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ανάστατοι αλλά και αγανακτισμένοι είναι οι σεισμοπαθείς των Νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς της 18ης και 22ας Ιανουαρίου 2010, αφού οι τράπεζες αρνούνται να τους χορηγήσουν σεισμοδάνεια παρά τα όσα ρητά αναφέρονται στην από 6-5-2010 εκδοθείσα ΚΥΑ .

Σύμφωνα με την ανωτέρω ΚΥΑ, οι κάτοικοι των πρώην Δήμων Ευπαλίου και Τολοφώνος του Νομού Φωκίδας και των πρώην Δήμων Ναυπάκτου και Αποδοτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας , τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές, δικαιούνται δανείων επισκευής, ανακατασκευής ή αυτοστέγασης και τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η ίδια ΚΥΑ (άρθρο 2) αναφέρει πως αρμόδια υπηρεσία για το έργο αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από το σεισμό της 18ης και 22ας Ιανουαρίου 2010 ορίζεται ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Νομού Αχαΐας

Παρά τα ανωτέρω προβλεπόμενα, σεισμοπαθείς που υπέβαλλαν αιτήσεις δανεισμού στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (Μονάδα Ναυπάκτου) πληροφορήθηκαν από το ΤΑΣ Αχαΐας, ότι με βάση έγγραφο της τράπεζας δεν είναι δυνατή η χορήγηση δανείου.

Η Εθνική Τράπεζα στο εν λόγω έγγραφό της αναφέρει επί λέξει: Σας γνωρίζουμε ότι με όσα ισχύουν και προβλέπονται μέχρι σήμερα και μετά από σχετικό ερώτημα που υποβάλαμε στην αρμόδια Υπηρεσία Διαχείρισης Δανείων με την Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου της Τραπέζης μας, δεν είναι δυνατή η χορήγηση σεισμοδανείων σχετικό με την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 18 και 22 Ιανουαρίου 2010 στις περιοχές των Νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η απάντηση αυτή, τονίζουν οι βουλευτές ,συνιστά κατάφωρο εμπαιγμό των σεισμοπλήκτων, αλλά και μία ακόμη εκδήλωση περιφρόνησης του κράτους εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος, και ζητούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την εφαρμογή της ΚΥΑ και ιδιαίτερα για την άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τους ανωτέρω σεισμοπλήκτους.