Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΜΟΡΝΟ είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Δεν θα γίνει τελικά το αιολικό πάρκο με τις ανεμογεννήτριες στη πεδιάδα του Μόρνου, από εταιρίας Ισπανικών συμφερόντων.

Αυτή την απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας σε συνεδρίαση του , σε συνέχεια των αρνητικών αποφάσεων που είχαν πάρει και τα Τοπικά Συμβούλια Μανάγουλης και Μαλαμάτων.

Έκπληξη ήταν η απουσία των εκπροσώπων της ελάσσονος αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση , που δεν είχε στείλει ούτε επιστολή για τη θέση που παίρνει για το θέμα .

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου θα πάει στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας , που με τη σειρά της σε 10 ημέρες αρμόδια Επιτροπή της θα συνεδριάσει για να παρθεί η τελική εισηγητική απόφαση προς τα αρμόδια Υπουργεία , που βέβαια προβλέπεται να είναι αρνητική.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου παρευρέθησαν κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, καθώς και εκπρόσωπος της εταιρείας, οι οποίοι και πήραν το λόγο προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Έπειτα από την ανάγνωση των αποφάσεων των τοπικών κοινοτήτων Μανάγουλης και Μαλαμάτων ακολούθησε διάλογος στον όποιο σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων τοποθετήθηκαν απέναντι στην πιθανότητα δημιουργίας αιολικού πάρκου στην πεδιάδα του Μόρνου.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι η Δημοτική αρχή θέλει επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας στη Δωρίδα, σημειώνοντας, ότι αυτές οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται με σχεδιασμό, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των δημοτών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, που στην πεδιάδα του Μόρνου είναι ανοιχτό το θέμα του Αναδασμού, τόνισε, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πειραματισμούς.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, θα στηρίξουν την απόφαση τους τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στα αρμόδια Υπουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, η Δημοτική αρχή, έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για εκμετάλλευση της μεγάλης έκτασης των 640 στρεμμάτων που διαθέτει η τοπική κοινότητα Μαλαμάτων, η οποία εδώ και αρκετές δεκαετίες παραμένει αναξιοποίητη.

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

... όλες οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις
Οι Σύλλογοι της Δωρίδας άρχισαν και συνεχίζουν να κόβουν τις πίτες τους, ενώ αρκετοί από αυτούς προχωράνε ταυτόχρονα και σε εκλογές για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων. ΄Oσοι από τους Συλλόγους της Δωρίδας έχουν ορίσει την ημερομηνία και τον τόπο κοπής της πίτας τους, μπορούν να ενημερώσουν το DORIDA News στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση perilouko@yahoo.gr

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙΤΩΝ ¨Η ΠΡΟΟΔΟΣ¨
Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 11:30 π.μ. στο Ξενοδοχείο DIVANI ACROPOLIS Παρθενώνος 19-25 , Ακρόπολη. Πιο νωρίς στις 10:30 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου με θέματα :
- Απολογισμός ετήσιων πεπραγμένων του Δ.Σ. και προϋπολογισμός του 2012
- Προτάσεις προς το Δ.Σ.
Επίσης από 11:00 έως12:00 θα υπάρχει στο χώρο κλόουν για να διασκεδάσει τα παιδιά.

* ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΙΟΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ¨Η ΓΚΙΩΝΑ¨
Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. στην αίθουσα GOLDEN του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια. Θα τιμηθούν οι αριστεύσαντες μαθητές του Λυκείου Λιδωρικίου και θα υπάρξει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με την παρουσία του χορευτικού του Συνδέσμου.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΟΥΤΙΑΝΩΝ
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 11:00 π.μ.. στην αίθουσα του συλλόγου ¨Ο Κουτσουρός¨, Ακροπολίτου 4, Βύρωνας, στο τέρμα των λεωφορείων Αγίου Αρτεμίου.

* ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΙΑΣ ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ¨
Ανήμερα του πολιούχου του χωριού, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου , ο πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας "Ο Άγιος Ευθύμιος" θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στην αίθουσα του Σκρέκα.

* ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ ¨Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ¨
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11:45 π.μ. στο κέντρο ΕΠΑΥΛΙΣ ΔΑΦΝΙ, Μυστρά και Βουλγαροκτόνου , Χαϊδάρι

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο ΡΥΘΜΟΣ , Παπανδρέου και Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Γουδί.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΕΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ ¨Η ΖΩΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ¨
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 4:30 το απόγευμα στο κτίριο ΚΥΒΕ , Εθνάρχου Μακαρίου 1 στο Περιστέρι.

* ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου  στις 11 π.μ. στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς στο Πνευματκό Κέντρο Ρουμελιωτών στην οδό Σίνα.

* ΕΝΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. στην αίθουσα της Δωρικής Αδελφότητας , Ιέρωνος 6 στο Παγκράτι.

* ΕΝΩΣΗ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. κοπή πίτας και αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στα γραφεία της , Μελισσού 9-13, Πλατεία Βαρνάβα , Παγκράτι .

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΙΑΤΣΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. στην ταβέρνα ¨ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ¨ στην Άνω Γλυφάδα.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ ΤΟ ΝΕΟΝ ΚΑΛΛΙΟΝ¨
Η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30 π.μ. στo ξενοδοχείο DIVANI PALACE ACROPOLIS, Παρθενώνος 19-25, Αθήνα.

* ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΑΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι η Αδελφότητα Κονιακιοτών Δωρίδος θα κόψει την πίτα της στα γραφεία της , Βερανζέρου 30 , Αθήνα.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΟΡΦΙΩΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, και ώρα 18:00 στην Λέσχη Αξιωματικών Πάτρας, Tερψιθέας 2, θα γίνει η κοπή πίτας του Συλλόγου Τρικορφιωτών Πάτρας.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΑΦΝΟΧΩΡΙΤΩΝ ¨Η ΓΛΥΦΑΔΑ¨
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Μενάνδρου 44, Ομόνοια .

* ΕΝΩΣΗ ΕΥΠΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11: 00 π.μ. στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Σαρόγλειο Μέγαρο) στην Πλατεία Ρηγίλλης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και ειδική τελετή για την αδελφοποίηση της Ένωσης με τον ¨Εξωραϊστικό Σύλλογο Καστέλλας-Πειραιά¨.

* ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΤΩΝ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 11:30 π.μ. στην αίθουσα του συλλόγου ¨Ο Κουτσουρός¨, Ακροπολίτου 4 , Βύρωνας.

* ΕΝΩΣΗ ΤΡΙΚΟΡΦΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 22Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου στην οδό Ανακρέοντος 60. Θα γίνει ακόμα και Γενική Συνέλευση , με οικονομικό απολογισμό του έτους 2011 και αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΡΙΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18:30 στο Ξενοδοχείο " ΑΣΤΗΡ" στην Πάτρα, θα γίνει η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Δωριέων Πάτρας.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΕΡΙΘΕΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι θα κόψει την πίτα του και θα ακολουθήσει συνεστίαση στο κέντρο ΔΙΑΥΛΟΣ, Αδριανού 1, Θησείο , Αθήνα. Το κέντρο ΔΙΑΥΛΟΣ βρίσκεται απέναντι από τη στάση του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου, στη στάση Θησείο.

* ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 1 το μεσημέρι , κοπή πίτας , συνεστίαση και αρχαιρεσίες για νέο Διοικητικό Συμβούλιο , στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στη πλατεία Συντάγματος

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 9:30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Αλκέτου 56, Βύρωνας,
- Θα γίνει η Γενική Συνέλευση
- Παρουσίαση απολογιστικών πεπραγμένων
- Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
- Και θα κοπεί η πίτα του Συλλόγου

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΞΑΡΙΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ
Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι , κοπή πίτας και αρχαιρεσίες για νέο Δ.Σ. στη ταβέρνα ΟΙΝΟΣΧΟΛΕΙΟ , Σπινθάρου και Ροίκου , Νέος Κόσμος.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΧΩΡΙΤΩΝ ¨Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ¨
 Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι , Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου καθώς και κοπή της πίτας. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Δωρικής Αδελφότητας , Ιέρωνος 6 & Τιμοθέου, Παγκράτι .

* ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου , στις 11 π.μ. κοπή πίτας στα γραφεία της στο Παγκράτι.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΪΛΙΩΤΩΝ
Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου , στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα του συλλόγου ¨Ο Κουτσουρός¨, Ακροπολίτου 4, Βύρωνας.

Ή λιτότητα ή ανάπτυξη


Άρθρο του Γιάννη Κοτόφωλου *

Πώς η Ελλάδα θα ξεπεράσει την δεινή οικονομική της θέση, η οποία θέτει σε δοκιμασία μεγάλη την κοινωνία ολόκληρη; Πώς θα αντιμετωπίσει –επιτέλους- αποφασιστικά η Ευρώπη την παρατεταμένη της κρίση; Πώς η Ευρώπη και κυρίως εν προκειμένω η Ελλάδα, μπορούν να περάσουν πάλι στην πολυπόθητη φάση της οικονομικής ανάπτυξης, για να διασφαλίσουν το μέλλον τους;

Στα ερωτήματα αυτά, που είναι καθολικά και απολύτως κρίσιμα σήμερα για τη χώρα μας, θα κληθούν να απαντήσουν οικονομολόγοι διεθνούς διαμετρήματος, οι οποίοι θα μιλήσουν για την κρίση και τις οικονομικές πολιτικές, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σε εκδήλωση που οργανώνει αύριο το απόγευμα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αποφοίτων του Harvard Business School.

Το κυρίαρχο κατά τη γνώμη μας ερώτημα, είναι εάν μία χώρα σαν την Ελλάδα ή και μία ισχυρή ένωση χωρών με ενιαίο νόμισμα, όπως η Ευρωζώνη, μπορεί να θέσουν σε λειτουργία πάλι τις δυνάμεις της ανάπτυξης, να ξεπεράσουν δηλαδή την κρίση και να «γυρίσουν» σε σχετικά εύλογο χρόνο το παιχνίδι της οικονομίας, εφαρμόζοντας μία γενικευμένη και επί μακρόν πολιτική λιτότητας.

Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν! Και, υπό αυτή την έννοια, η πρόκληση των απόψεων και των προτάσεων πολιτικής που μπορεί να εκφραστούν, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα, η εφαρμογή ενός χοντροκομμένου και εν πολλοίς αντιφατικού μίγματος πολιτικής λιτότητας, το οποίο διαιωνίζεται συνεχώς και σκληραίνει, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ρευστότητας που «πληρώνει» το τραπεζικό σύστημα εξαιτίας του κράτους, κατέδειξαν ότι όχι μόνο δεν μπορεί να θεμελιωθεί μία προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και ότι – επιπλέον- η ύφεση της οικονομίας θα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν στο τέλος και οι βασικοί – υγιείς- αρμοί του παραγωγικού ιδιωτικού τομέα.

Και όλα αυτά, εξαιτίας της αφερεγγυότητας του ελληνικού Δημοσίου και της ανεπάρκειας στη διαχείριση των πιο κρίσιμων θεμάτων της χώρας, την τελευταία διετία. Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος ήταν πράγματι κολοσσιαίες, αλλά το θέμα τώρα δεν είναι αυτό.

Για να περάσουμε στην ανάπτυξη, τις νέες δουλειές, τις νέες ευκαιρίες, τις καινοτομίες, την αύξηση των εργασιών μεσοπρόθεσμα και των θέσεων απασχόλησης, χρειάζεται να «πέσουν» στην αγορά χρήματα. Χρειάζονται κεφάλαια για επενδύσεις και υποδομές και βεβαίως χρειάζονται προϋποθέσεις οικονομικές, οι οποίες συναρτώνται άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις για την αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι κυρίως ζήτημα εργατικού κόστους, αλλά εκσυγχρονισμού της οργάνωσης και της παραγωγικότητας, της τεχνολογίας, της εξουδετέρωσης του αντι-επιχειρηματικού πνεύματος που διατρέχει την δημόσια διοικητική μηχανή, του χαμηλότερου κόστους των χρηματοδοτήσεων κ.λ.π.

Οι υποχρεώσεις, συνεπώς, της πολιτικής τάξης της χώρας, δηλαδή οι νέες πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση, είναι κυρίως το θέμα. Το μεγάλο ζητούμενο. Η κατεπείγουσα ανάγκη, αμέσως μετά την αναδιάρθρωση του χρέους και της νέας δανειακής σύμβασης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνδρομής και της συμμετοχής της χώρας στον κεντρικό πυρήνα της Ευρώπης.

Εκτός από τις θεσμικές αποφάσεις που είναι απαραίτητο να λάβει η Ευρώπη, το σημαντικότερο για μας είναι τα οικονομικά και πολιτικά μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει η ίδια η Ελλάδα.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , με καταγωγή από τη Δωρίδα

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Προχωρά το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στη λίμνη Μόρνου

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά ένα σημαντικό έργο για την περιοχή Λιδορικίου, έργο το οποίο θα λύσει προβλήματα υποδομών, περιβαλλοντικά και συγχρόνως θα έχει αναπτυξιακή διάσταση.

Στις 17 Ιανουαρίου έγινε από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας η παραλαβή του Α’ Σταδίου της μελέτης (προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) με τίτλο «Μελέτη αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου».

Συγχρόνως, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, ο αντιδήμαρχος Λιδωρικίου Χρήστος Τσιλίκης, ο πρόεδρος της Βραΐλας, με υπηρεσιακούς παράγοντες και τον μελετητή, επισκέφθηκαν την περιοχή για την εξεύρεση οικοπέδου για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών, μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές μελέτες και στο Β’ εξάμηνο του 2012 θα έχουν δημοπρατηθεί τα υποέργα.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του ειδικού γραμματέα υδάτων Ανδρέα Ανδρεαδάκη στις 22/12/2012 εντάχθηκε το έργο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» με δαπάνη 17.083.022,74 € και δικαιούχο την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τα μικρο - Δωρικά … του Δωριάδη !


• ΤΑ ΤΑΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
¨ Γόρδιος δεσμός¨ κατάντησε το πρόβλημα με τα ΤΑΧΙ και την μετακίνηση των μαθητών στη περιοχή του Ευπαλίου. Το ΚΤΕΛ δεν δίνει χρήματα στους 15 ταξιτζήδες που πραγματοποιούν 28 δρομολόγια ημερησίως , αυτοί εξάντλησαν τη υπομονή τους και έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι αύριο Παρασκευή. Από Δευτέρα δεν θα κάνουν δρομολόγια. Η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να δώσει μια συμβιβαστική λύση , αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα , αφού το θέμα πρέπει να λυθεί από την Περιφέρεια , που έχει και την αρμοδιότητα. Οι ταξιτζήδες έφτασαν μέχρι την Αντιπεριφερειάρχη στην Άμφισσα, αλλά πάλι φως δεν υπήρξε και μάλλον το θέμα πρέπει ν΄ αντιμετωπισθεί από πιο ψηλά , κατά Λαμία μεριά. Διαφορετικά βλέπω τα παιδιά να το κόβουν ποδαρόδρομο … αλλά παλαιά !

• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Ιδρύθηκε στην Άμφισσα Σωματείο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ».
Σκοπός του Συλλόγου είναι η υλική και ηθική υποστήριξη του Γηροκομείου Άμφισσας, που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια στην Άμφισσα και παρέχει φροντίδα και περίθαλψη σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας από όλες τις περιοχές του Νομού Φωκίδας.
Ο σύλλογος τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας και υπό τη σκέπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδας κ.κ. Αθηναγόρα.
Με τη συμμετοχή στο Σύλλογο, συνεχίζεται το έργο των ευεργετών, οι οποίοι άφησαν τις περιουσίες τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των συνανθρώπων μας.
Για όσους επιθυμούν εγγραφές μελών γίνονται καθημερινά στο γραφείο της Γραμματείας του Ιδρύματος, καθώς επίσης και έντυπα αίτησης εγγραφής νέων μελών θα υπάρχουν στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας, στο ΚΕΠ που στεγάζεται στην Περιφέρεια (τέως Νομαρχία), στη Γραμματεία του Δήμου Δελφών, στα γραφεία της έδρας κάθε Δημοτικής Ενότητας και τέλος σε όλους τους Ιερούς Ναούς του Νομού.
Τηλέφωνο επικοινωνίας Γηροκομείο Άμφισσας 2265079455
Τα μέλη της προσωρινής Διοίκησης του Συλλόγου είναι οι, π. Νεκτάριος Καλύβας (Πρόεδρος), Παναγιώτης Ταγκαλής (Γραμματέας), Παναγιώτα Ζουμά (Ταμίας), Ιωάννης Βαρκούτας (Μέλος), Αλεξάνδρα Ζαφειροπούλου (Μέλος)

• ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ !
Όλα κινούνται βραδέως στο δήμο Δελφών. Ένα χρόνο μετά ο δήμος δεν έχει δικό του επίσημο SITE που να μπορεί να μπει κάποιος και να πάρει πληροφορίες για την περιοχή. Παρότι ο κ. Φουσέκης δηλώνει λάτρης της εξέλιξης και της τεχνολογίας δεν το δείχνει. Πάντως ο δήμος Δωρίδας, αν και πιο μικρός, και με λιγότερο προσωπικό και με πολύ περισσότερα προβλήματα, έχει βγάλει στο αέρα ιστοσελίδα εδώ και έξι μήνες. Επιπλέον, οικονομικά σέρνεται ο δήμος Δελφών, ενώ η Δωρίδα πληρώνει κανονικά τους προμηθευτές της. Αυτή τη σύγκριση την κάνουμε για όσους χρησιμοποιήσουν την ίδια καραμέλα ότι φταίει για όλα ο Καλλικράτης, που κάποιοι την έχουν κάνει άλλοθι για να δικαιολογήσουν την αναποτελεσματικότητα, ενδεχομένως και την ανικανότητά τους. ( Σχόλιο από την ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ)

• ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ
Στην φάση καταγραφής όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, καταλυμάτων, εστιατορίων, καφέ-μπαρ κλπ, βρίσκεται ο δήμος Δωρίδας, όπως δήλωσε στην ΩΡΑ της Φωκίδας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος, δεδομένου ότι απαιτείται επικαιροποίηση των διαθέσιμων στοιχείων, όπως επισημαίνει για να προχωρήσει η κατάρτιση του προγράμματος για την τουριστική προβολή της Δωρίδας.
Βεβαίως, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσό που θα διατεθεί, όπως και οι δράσεις που θα γίνουν για το 2012. Το σχέδιο που είναι υπό κατάρτιση μετά την ολοκλήρωσή του θα περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα αποσταλεί για έγκριση στον ΕΟΤ.
Να υπενθυμίσουμε ότι πιθανότατα τέλη Φεβρουαρίου να πάει για ψήφιση και το σχέδιο τουριστικής προβολής στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ωστόσο απαιτείται πλέον οι διαδικασίες να κινηθούν ταχύτατα, αφού ο χρόνος κυλά σε βάρος περιοχών και φυσικά των επαγγελματιών που ήδη πλήττονται από την ύφεση, την ανεργία και την ανέχεια, αλλά παράλληλα βρίσκονται και αντιμέτωποι με τη σκληρότερη και πιο απάνθρωπη φοροκαταιγίδα.

• ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΕΣΠΑ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑ
Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, στο συνολικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) της Στέρεας Ελλάδας , για το 2011, προϋπολογισμού 525 εκατ. ευρώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 513,2 (99,7%) εκατ. ευρώ και η απορρόφηση ανέρχεται στα 330,28 εκατ. ευρώ (62,91%)
Ειδικότερα για το εκχωρημένο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) προϋπολογισμού 252,6 εκατ. ευρώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 253,6 (100,02%) εκατ. ευρώ και η απορρόφηση ανέρχεται στα 156,7 εκατ. ευρώ (62,05%) ενώ ο μέσος όρος της Xώρας κυμάνθηκε σε ποσοστό 33,5%.
Αρκετά από τα χρήματα αυτά θα πάνε και στη Δωρίδα , αφού ο Δήμος έχει προωθήσει αρκετά προγράμματα που είναι έτοιμα για υλοποίηση.

• ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ Τ.Μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη περιοχή του Δήμου Δωρίδας, που έχουν διαφορές στα τετραγωνικά μέτρα με το αρχείο της ΔΕΗ, να απευθυνθούν στο Δήμο μέχρι 20 Ιανουαρίου 2012 για να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις
Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν
- Λογαριασμός ρεύματος ακινήτου
- Οικοδομική Άδεια (και άν δεν υπάρχει, συμβόλαιο ή οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο που να προκύπτει η επιφάνεια του κτίσματος πχ. Ε9, ΕΤΑΚ)
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους υπαλλήλους : Β. Μπομποτά, και Θ. Πετρόπουλο στα τηλέφωνα : 26343 50027, 2634350016.

• Ο ΓΥΦΤΟΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑ
Αφού πούλησε την πραμάτεια του στα παραλιακά χωριά της Δωρίδας ένας πλανόδιος γύφτος ,πάρκαρε το Ντάτσουν του και είπε να ξεκουραστεί λίγο , πίνοντας μια μπύρα σε καφενείο της Γλύφας , δίπλα στη Εκκλησία. Προηγουμένως πήγε απέναντι στην πέτρινη δημοτική βρύση , πήρε κι ένα TIDE , κι άρχισε να λούζεται , για να διώξει λίγη ιδρωτίλα. Τον είδε από το καφενείο Δημοτικός Παράγοντας που ήταν εκεί με παρέα, πήγε κρυφά πίσω από την πέτρινη βρύση και κάθε φορά που ο γύφτος άφηνε πάνω στη βρύση το TIDE για να ξεπλυθεί , αυτός του έριχνε κρυφά κι άλλο στα μαλλιά ( μέχρι που άδειασε το κουτί ! ) με αποτέλεσμα για πολύ ώρα ο γύφτος να μη μπορεί να διώξει τις σαπουνάδες. Το τι έγινε στη συνέχεια το καταλαβαίνετε. Ευτυχώς ο γύφτος δεν… ψηφίζει στη Γλύφα !

• ΟΙ ΠΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Ξεκίνησαν οι Σύλλογοι της Δωρίδας να κόβουν τις πίτες τους , ενώ πολλοί από αυτούς ταυτόχρονα έχουν προγραμματίσει να κάνουν και εκλογές για νέα Διοικητικά Συμβούλια . Εμείς ενημερώνουμε το σχετικό προηγούμενο ρεπορτάζ για κάθε νέα εξαγγελία εκδήλωσης πίτας και μπορείτε να μάθετε ότι σας ενδιαφέρει ανατρέχοντας σ΄ αυτό.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Η κοροϊδία με τη δραχμή


Άρθρο του  Μπάμπη Παπαδημητρίου *

Το πραγματικό θέμα πίσω από τη συζήτηση περί της οικονομικής μας μοίρας δεν είναι αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από το ευρώ, αλλά τι θα απογίνει στη μία ή στην άλλη εκδοχή. Το νόμισμα είναι ένα μέσο για την οικονομία και όχι ένας αυτοσκοπός. Αντιθέτως, εκείνο που μετράει είναι αν το νόμισμα αποτελεί εγγύηση για τις μελλοντικές αξίες. Η Ελλάδα έχασε πάρα πολλά εξαιτίας ενός εξευτελισμένου άρα κακού νομίσματος, της δραχμής, για να φερθεί απερίσκεπτα στο σύγχρονο δίλημμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπερασπιστές της δραχμής στον πολιτικό χώρο, και όχι στον καθαρά οικονομικό, δολίως διαχέουν το επιχείρημα της «καλύτερης δραχμής», κλείνοντας το μάτι στο υπονοούμενο που θέλει να μας πείσει πως «τότε τα πράγματα ήσαν καλύτερα». Μακάρι παρόμοια ζητήματα να ήταν τόσο απλά. Δεν είναι, κυρίως γιατί επιχειρούν να δελεάσουν τους πολίτες με το αυτονόητο πλην όμως παιδαριώδες επιχείρημα ότι «ήταν καλύτερα όταν ήμασταν νέοι!».

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, πλην ορισμένων αξιόλογων πανεπιστημιακών, κανείς πολιτικός δεν εκτίθεται «επωνύμως» στην καμπάνια για τη δραχμή. Αν και τα δημοσιογραφικά γραφεία διατρέχουν συχνά-πυκνά διηγήσεις οι οποίες με συγκεκριμένο τρόπο μαρτυρούν για κομματικούς παράγοντες, συνδικαλιστικά στελέχη, βιομηχάνους, εμπόρους, τραπεζίτες, εκδότες και πολιτικούς που επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Αυτό που πραγματικά θέλουν δεν είναι τόσο τις οικονομικές λειτουργίες που υποτίθεται ότι θα φέρει μαζί της η «δραχμή», όσο το «καθεστώς» με το οποίο συνδυάζουν το ιστορικό νόμισμα στην οικονομία και, κυρίως, στην πολιτική. Η τάση αυτή είναι περισσότερο από εμφανής μεταξύ των νεοφώτιστων της δεξιάς, οι οποίοι, δυστυχώς, ορίζουν εαυτούς ως λεγεωνάριους του Αντώνη Σαμαρά. Πανομοιότυπα συνθήματα και επιχειρήματα χρησιμοποιούνται και από μεγάλη μερίδα ακτιβιστών της αριστεράς, στην ακατοίκητο κεφαλή των οποίων η δραχμή είναι συνώνυμο «απαραίτητης» κρατικής αυθαιρεσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι αυτοί -και οι συνοδοιπόροι τους- επιδεικτικά αγνοούν όχι μόνον τα απλά παραδείγματα που διατύπωσε δημοσίως («Κ» της 31ης/12/2011) με τον πλέον ευθύ και υπεύθυνο τρόπο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και την ιστορική εμπειρία.

Επιμελώς αποκρύπτουν πως μια από τις βασικές επιπτώσεις της ευτελούς «νέας δραχμής» θα είναι ο μεγάλος πληθωρισμός και η εξ αυτού απώλεια αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων και η κατακρήμνιση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των οικογενειών και της χώρας.

Συμπεριφέρονται ως να αγνοούν ότι στη διάρκεια της περιόδου των τριών υποτιμήσεων, στο όνομα της οποίας ομνύουν σήμερα εθνικιστές νεοδεξιοί και νεοταξίτες της αριστεράς, σημειωνόταν διαρκής ευτελισμός του νομίσματος, όπως αποδεικνύει ο επί 22 χρόνια, μεταξύ 1973 και 1994, διψήφιος πληθωρισμός. Μια δραχμή άξιζε 15 λεπτά του ευρώ και έπεσε στο μισό λεπτό! Ψιθυρίζουν οι αγνωστικιστές της δραχμής, με κύριο προπαγανδιστή τον «εκδότη» Γ. Κουρή της Αυριανής, αλλά και άλλους υπερχρεωμένους επιχειρηματίες, πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα αφού η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει σε «νομισματική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών», ως να μην καταλαβαίνουμε εμείς οι υπόλοιποι ότι αυτό που ζητούν είναι να τους διαγράψουν τα «καλοφάγωτα» δανεικά των πολλών τελευταίων ετών.

Επειδή πολλά λέγονται και περισσότερα θα ειπωθούν τις ημέρες αυτές, κρατήστε τα παρακάτω στοιχεία. Μεταξύ 1998, έτος από το οποίο πρέπει να μετρούμε τη σταθερότητα που έφερε το ευρώ, αφού τότε «κλείδωσε» και η ισοτιμία ανταλλαγής της δραχμής με το κοινό νόμισμα, και του 2007, όταν η οικονομία έφτασε στο υψηλότερο σημείο της, σημειώθηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 43,5%. Στις προηγούμενες δεκαετίες, η αύξηση ήταν 7% από το 1988 ώς το 1998 και 6,5% μεταξύ 1978 και 1988. Ο υπολογισμός έγινε σε πραγματικές τιμές, χωρίς τον πληθωρισμό, σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης και σε δολάρια. Αγνοούν οι οπαδοί της εξαθλιωμένης δραχμής την πραγματικότητα ή απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο;

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στον ΣΚΑΪ  και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ είχαν ο Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη

                                                             ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά το ταξίδι στο Λονδίνο και στο Παρίσι, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα πολύ κρίσιμο ραντεβού με τον Κώστα Σημίτη στο Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια της «περιοδείας» του στην Ευρώπη, ο Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος και από τη σύζυγό του, Άντα, δεν περιορίστηκε στο Λονδίνο, όπως κυριάρχησε στη δημοσιότητα, αλλά πέρασε και στην απέναντι πλευρά της Μάγχης. Αφού πέρασε από το Παρίσι έφθασε και στο παγωμένο Βερολίνο.

Εκεί, όπως πληροφορούμαστε από έγκυρες πηγές, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συνάντηση με την οικογένεια Σημίτη, αφού ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, φιλοξενείτο από τον αδελφό του κ. Σπύρο Σημίτη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η διαρροή που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα για την απορία που είχε ο κ. Σημίτης για τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου

Η συζήτηση, η οποία έγινε πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αφορούσε όχι μόνον την επόμενη μέρα στο Κίνημα, την κούρσα διαδοχής του Γ. Παπανδρέου, αλλά και μία «ασπίδα κάλυψης» που θέλει να έχει ο τέως –πλέον- πρωθυπουργός αλλά παραμένων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του, για όσα δρομολογήθηκαν τη διετία 2009-2011 σχετικά με την ελληνική οικονομία. ΔΝΤ, CDS, Μνημόνια...

Το αποτέλεσμα της συζήτησης

Η συζήτηση προφανώς πήγε καλά. Πρώτο της αποτέλεσμα ήταν πριν από το Πολιτικό Συμβούλιο, η τοποθέτηση της κ. Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με το ότι θα πρέπει να υπάρξουν ανοιχτές διαδικασίες για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, αφού ολοκληρωθεί το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση. Όταν δηλαδή η Ελλάδα, άρα και το ΠΑΣΟΚ θα μπουν σε προεκλογική περίοδο.

Όσον αφορά στην πρόταση αυτή, πέραν όλων των άλλων, του απαγορευτικού δηλαδή χρονικού περιθωρίου, το γεγονός ότι μάλλον ανοησία θα ήταν κάποιος να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ 20 μέρες πριν τις εκλογές, που όπως διαφαίνεται, θα αποτελέσουν πανωλεθρία. Για ποιο λόγο δηλαδή κάποιος θα αναλάβει όλο το κόστος της φθοράς της προηγούμενης διετίας και θα αυτοκαταστραφεί πολιτικά.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Παπανδρέου πέταξε στην ουσία τη μπάλα στην εξέδρα σε σχέση με την αφετηρία της κούρσας για τη διαδοχή, υποστηρίζοντας να αρχίσουν οι διαδικασίες στο τέλος Μαρτίου ή τον Ιούνιο.

Στη συνέχεια, στο Εθνικό Συμβούλιο είδαμε ότι και ο άλλος ισχυρός στην κούρσα διαδοχής, Ευάγγελος Βενιζέλος, επίσης πρόσωπο που επηρεάζεται από τον Κ. Σημίτη, να επιλέγει μια πολιτική όπως ηδη είχε προδιαγράψει, του να μην εμπλακεί σε ανοιχτές και μαζικές διαδικασίες για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος -όχι αδίκως- δεν εγκλωβίζεται ότι σε μια τέτοια διαδικασία, με ανοιχτές εσωκομματικές κάλπες. Άλλωστε, υπάρχει το κακό προηγούμενο της Ντόρας Μπακογιάννη στη Ν.Δ.

Εκτιμήσεις αναλυτών

Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση και θα συμμετάσχει και στην επόμενη κυβέρνηση με πιθανότερο πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τη Ν.Δ. και θα αποφύγει τελικά να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος.

Με τον τρόπο αυτό και τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα, που ενδιαφέρει τον Γ. Παπανδρέου εξαιτίας και της φιλοδοξίας του μεταξύ των άλλων να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία θα κριθεί τον Ιούνιο, πετυχαίνοντας επί του παρόντος μια έμμεση διαρχία με τον κ. Βενιζέλο.

Newsbomb.gr.

ΝΕΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΡΗΓΟΡΙΤΙΚΩΝ


Νέα φώτα ,ισχυρής έντασης, τοποθετήθηκαν στον οικισμό Γρηγορίτικων Ευπαλίου επί της Εθνικής οδού.

Συγκεκριμένα μετά από συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία του Δήμου με τη ΔΕΗ τοποθετήθηκαν 15 νέα φωτιστικά σώματα , με ισχυρές κίτρινου φωτισμού λυχνίες, επί της εθνικής οδού, από την μία άκρη στην άλλη στο συνοικισμό Γρηγορίτικα Ευπαλίου.

Από την οδό αυτή διέρχονται εκατοντάδες αυτοκίνητα με προορισμό την ορεινή Δωρίδα και Ναυπακτία και ήταν πολύ επικίνδυνος για ατυχήματα εντός του συνοικισμού τις νυχτερινές ώρες, που κυκλοφορούν άνθρωποι αλλά και κατοικίδια ζώα .

Τα φώτα άναψαν για πρώτη φορά απόψε, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και ήταν ένα χρόνιο αίτημα, όχι μόνο των κατοίκων στα Γρηγορίτικα, αλλά και όλων όσων χρησιμοποιούν τον δρόμο αυτόν από τα χωριά της περιοχής, επισκεπτών , κυνηγών κ.ά.

ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ ΖΩΟΚΛΕΦΤΗΣ την ώρα που έκλεβε αρνιά στη Μανάγουλη

Επ΄ αυτοφώρω συνέλαβαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ευπαλίου έναν 27χρονο τσιγγάνο την ώρα που ¨φόρτωνε¨ αρνιά και ζωοτροφές σε αγρόκτημα της Μανάγουλης.

Πιο συγκεκριμένα προχθές τα ξημερώματα ο 27χρονος μπήκε στο ποιμνιοστάσιο – αποθήκη του 47χρονου κτηνοτρόφου Αποστολόπουλου Αθ. Παναγιώτη στη Μανάγουλη και έκλεψε έξι αρνιά, καθώς και ζωοτροφές, τα οποία φόρτωσε σε ρυμούλκα – μπαγκαζιέρα που είχε συνδεδεμένη στο σταθμευμένο Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητό του, έξω από το ποιμνιοστάσιο.

Ο ζωοκλέφτης όμως έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ενημέρωσε την Αστυνομία και οι αστυνομικοί του Ευπαλίου, που περιπολούσαν στην περιοχή, έσπευσαν στο σημείο και συνέλαβαν επ΄ αυτοφώρω τον 27χρονο τσιγγάνο.

Το αυτοκίνητο του δράστη κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς, ενώ τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

ΒΡΗΚΑΝ ΠΤΩΜΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ Ανήκει στον εξαφανισμένο 55χρονο

Ανώνυμο τηλεφώνημα που έγινε στην αστυνομία το βράδυ της Κυριακής οδήγησε τις αρχές μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα καθώς βρήκαν ένα πτώμα στην όχθη της λίμνης Μόρνου, κοντά στη Λεύκα Δωρίδας.

Πρόκειται για έναν 55χρονο κάτοικο της περιοχής, για τον οποίο είχε δηλώσει εξαφάνιση η αδελφή του στις 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πτώμα δεν έφερε κακώσεις, ωστόσο η ιατροδικαστική έρευνα είναι αυτή που αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του 55χρονου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 55χρονος ήταν μοναχικός και κλειστός χαρακτήρας, χωρίς πολλές επαφές τόσο με τον κόσμο όσο και με άτομα του συγγενικού του περιβάλλοντος

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΧΗ ΤΟΥ Β΄ ΓΥΡΟΥ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΗ Ισόπαλος 3 - 3 ο Αστέρας στο Λιδωρίκι

                                                                              Πρώτη αγωνιστική του Β΄γύρου
Με την έναρξη του δεύτερου γύρου είχαμε και την πρώτη έκπληξη , όπου ο πρωτοπόρος Αστέρας Ιτέας ανεδείχθη ισόπαλος στο Λιδωρίκι 3 - 3 με τον Αετό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αετός προηγήθηκε με 3 -1 , έπαιζε με 10 παίχτες από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και από τα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου αποβλήθηκε  και δεύτερος παίχτης του τελειώνοντας το ματς με 9 παίχτες.

Ο Απόλλων Ευπαλίου συνεχίζει την κούρσα του κερδίζοντας με 4 - 0 την Ένωση Γλυφάδας , ενώ  η Τολοφώνα Ερατεινής κέρδισε εκτός έδρας την Φωκίδα 2000 με  0 - 3.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής έχουν ως εξής :

Ολυμπιακός Κίρρας  -  Ανδρούτσος Γραβιάς      2  -  3
Ησαΐας Δεσφίνας  -  Αμφισσαϊκός                        1  -  3
Αετός Λιδωρικίου  -  Αστέρας Ιτέας                      3  -  3
Απόλλων Ευπαλίου  -  Ένωση Γλυφάδας             4  -  0
Φωκίδα 2000  -  Τολοφώνα Ερατεινή                  0  -  3
Ρεπό : Δωρικός Μαλαμάτων

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
                                                                              ΓΚΟΛ                         ΒΑΘΜΟΙ
1.     Αστέρας Ιτέας                         41  -  9                28
2.     Απόλλων Ευπαλίου              35  - 10               27
3.     Ανδρούτσος Γραβιάς            26  - 11               27
4.      Ησαΐας Δεσφίνας                 28  - 14               22
5.     Αμφισσαικός                           31  - 12               22
6.     Τολοφώνα Ερατεινή             27  - 16               19
7.      Αετός Λιδωρικίου                 19  -  32              10
8.     Δωρικός Μαλαμάτων           12  - 23                9
9.     Φωκίδα 2000                          10  -  32                7
10.    Ένωση Γλυφάδας                    7  -  43                4
11.    Ολυμπιακός Κίρρας               9  -  33                3
Η επόμενη 13η Αγωνιστική  περιλαμβάνει  τους παρακάτω αγώνες

Ανδρούτσος Γραβιάς  -  Δωρικός Μαλαμάτων
Αμφισσαικός  -  Ολυμπιακός Κίρρας
Ένωση Γλυφάδας  -  Ησαΐας Δεσφίνας
Τολοφώνα Ερατεινής  -  Αετός Λιδωρικίου
Απόλλων Ευπαλίου  -  Φωκίδα 2000
Ρεπό : Αστέρας Ιτέας


Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ                             7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Στο ντέρμπυ της Β΄ Κατηγορίας η Οιάνθη Γαλαξιδίου συνέτριψε με 4  -  0 τον Κρισσαίο Χρισσού και βαδίζει ολοταχώς στην κατάκτηση του τίτλου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής

Αναγέννηση Βουνιχώρας  -  Ελπίδες Άμφισσας      3  -  1
Κουλουβάτα  -  Μυωνία Αγίας Ευθυμίας                   0  -  3
Ακαδημία 94  -  Ηρακλής Μοναστηρακίου                5  -  0
Οιάνθη Γαλαξιδίου -  Κρισσαίος Χρισσού                   4  -  0
Σάλωνα  -  Κούμαρος Μοναστηρακίου                       4  -  0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  7η αγωνιστική
                                                                                                      ΓΚΟΛ                             ΒΑΘΜΟΙ
1.        Οιάνθη Γαλαξιδίου                      30  -  1                   18                    
2.     Κρισσαίος Χρισσού                     37  -  5                   18
3.     Αναγέννηση Βουνιχώρας          24  -  8                   18
4.     Ελπίδες Άμφισσας                       17  - 12                  12
5.     Ηρακλής Μοναστηρακίου        14  - 18                   7
6.     Σάλωνα                                           16  - 30                   6
7.     Ακαδημία 94 Άμφισσας             15  - 15                   6
8.     Μυωνία Αγίας Ευθυμίας             4  -  20                   1
9.     Κουλουβάτα                                    6  -  25                  1
10.   Κούμαρος Μοναστηρακίου        4  -  34                 -3


Στην επόμενη 8η αγωνιστική θα γίνουν οι  παρακάτω αγώνες

Ηρακλής Μοναστηρακίου  -  Οιάνθη Γαλαξιδίου
Ελπίδες Άμφισσας  -  Κουλουβάτα
Κούμαρος  -  Μυωνία Αγίας Ευθυμίας
Κρισσαίος Χρισσού  -  Αναγέννηση Βουνιχώρας
Σάλωνα  -  Ακαδημία 94

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Τι συζητήθηκε σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους της Ισπανικής εταιρείας

Του  Παύλου Δωριάδη

Τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο κάμπο του Μόρνου προωθεί η εταιρεία ΓΚΑΜΕΣΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, Ισπανικών συμφερόντων.

Το θέμα το ¨παλεύει¨ η συγκεκριμένη εταιρεία από το 2000, που έχει δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα και έχει κατασκευάσει και τοποθετήσει παρόμοια πάρκα , ενώ το συγκεκριμένο θα είναι το πρώτο που θα εκμεταλλεύεται η ίδια.

Τη Παρασκευή το βράδυ σε καφενείο της Μανάγουλης παρουσία 100 περίπου πολιτών του Μόρνου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συγκέντρωση , όπου εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν το επενδυτικό τους πρόγραμμά που θα υλοποιήσουν σε ιδιωτικές εκτάσεις που ενοικίασαν για 25 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται ανεμογεννήτριας για δημιουργία αιολικού πάρκου σε πεδινές και αγροτικές εκτάσεις .

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας , σε πλήρη ανάπτυξη το ποσό της επένδυσης θα ανέλθει στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Τα 12 θα δαπανηθούν τοπικά σε εργολαβίες , προμήθειες υλικών , μισθούς κλπ. και θα απασχοληθούν 50 άτομα , τα περισσότερα των οποίων θα προέρχονται από την περιοχή. Στη φάση λειτουργίας του έργου θα υπάρχουν 10 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Θα τοποθετηθούν 25 ανεμογεννήτριες στις περιοχές ¨Πλαστιραίικα¨ και ¨Κουτσούκια¨ (Λαύρια) στο κάμπο του Μόρνου, που θα έχουν συνολική ισχύ 50 ΜW και ετήσια παραγωγή 160.000 Μαγαβατώρες.

Ως αντισταθμιστικά οφέλη η εταιρεία θα δίνει ετησίως 237.000 ευρώ στο Δήμο Δωρίδας και με επιπλέον 140.000 ευρώ θα πιστώνονται οι λογαριασμοί οικιακών καταναλωτών της ΔΕΗ στους πολίτες της Μανάγουλης και των Μαλαμάτων.

Επίσης θα κατασκευάσει σειρά έργων , όπως δρόμους, παιδικές χαρές, αρδευτικά κανάλια κλπ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ένταση , όπου η πλειοψηφία των παρευρισκομένων ήταν αντίθετοι στην επένδυση , για λόγους αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που είναι αγροτική καθώς και στην τουριστική ανάπτυξη της παραλίας Χιλιαδούς.

Ανέφεραν ακόμα τους φόβους τους , ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της περιοχής , επικαλούμενοι και το πρόβλημα της κακής κατασκευής των καναλιών του αναδασμού.

Επίσης τέθηκαν προβληματισμοί σε σχέση με το περιβάλλον , καθώς και με θέματα υγείας των κατοίκων , με έμφαση στα θέματα θορύβου και της δημιουργίας ηλεκτρονικών πεδίων και γενικότερα των πιθανών επιπτώσεων στο κλίμα της περιοχής.

Υπήρξαν και κάποιοι από τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση που τοποθετήθηκαν υπέρ της επένδυσης.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, για την επένδυση είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις εδώ και 10 χρόνια με τις τότε Δημοτικές Αρχές του Δήμου Ευπαλίου , όπου σε κάποια απ΄ αυτές, ο τότε Δήμαρχος Ευπαλίου Τάσος Παγώνης τους ανέφερε ¨να ξεχάσουν αυτή την επένδυση , γιατί στη περιοχή θα γίνουν γήπεδα γκολφ¨.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσουν τα Τοπικά Συμβούλια της Μανάγουλης και των Μαλαμάτων να πάρουν απόφαση για εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας. Με τη σειρά του το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο Λιδωρίκι και η γνωμοδότησή του-απόφαση θα πάει στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου το αρμόδιο όργανό της θα συνεδριάσει την άλλη μέρα, Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για να πάρει τη τελική απόφαση.

Στην ενημερωτική συνάντηση ,που συντόνισε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μανάγουλης Καραμπάρμπας Β. , εκτός των πολιτών και εκπροσώπων της εταιρείας παρευρέθησαν τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Μανάγουλης και Μαλαμάτων , οι Αντιδήμαρχοι Δωρίδας Αντωνόπουλος Κ. , Ευσταθίου Ανδ., Τσιλίκης Χρ. και Ράπτης Ιωαν. , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζέτος Παν. και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιαννόπουλος Αντ., Γκόλφης Γ., Καλλιαμπέτσος Π., Κατσούδας Αθ., Λώλος Γ., Πλούμη Μ., και Φλετούρης Κ.