Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ κρατούμενος είχε στο κελί του ... τηλεόραση πλάσμα και υπολογιστή !

Του Γιάννη Κανελλάκη

Ποινικός κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου Δωρίδας εντοπίστηκε σήμερα το πρωί από φύλακες να έχει στο κελί του υπολογιστή με τηλεόραση πλάσμα και δισκέτες.

Το κομπιούτερ και η τηλεόραση κατασχέθηκαν και εστάλησαν σε υπηρεσίες στο υπουργείο προστασίας του πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του agioritikovima.gr .

Ο κρατούμενος (Σ.Τ) συνελήφθη για ληστείες τραπεζών και οδηγήθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Υπηρεσίες των φυλακών κάνουν έρευνες ώστε να φθάσουν στα ίχνη αυτών που βοήθησαν ώστε να φθάσει το κομπιούτερ στο κελί του κρατουμένου.

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ από μεθαύριο Κυριακή τις πίτες τους

... όλες οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις
Αρχή του χρόνου και όπως έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες, οι Σύλλογοι κόβουν τις πίτες τους. ΄Oσοι από τους Συλλόγους της Δωρίδας έχουν ορίσει την ημερομηνία και τον τόπο κοπής της πίτας τους, μπορούν να ενημερώσουν το DORIDA News στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση perilouko@yahoo.gr

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙΤΩΝ ¨Η ΠΡΟΟΔΟΣ¨
Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 11:30 π.μ. στο Ξενοδοχείο DIVANI ACROPOLIS Παρθενώνος 19-25 , Ακρόπολη. Πιο νωρίς στις 10:30 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου με θέματα :
- Απολογισμός ετήσιων πεπραγμένων του Δ.Σ. και προϋπολογισμός του 2012
- Προτάσεις προς το Δ.Σ.
Επίσης από 11:00 έως12:00 θα υπάρχει στο χώρο κλόουν για να διασκεδάσει τα παιδιά.

* ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΙΟΔΩΡΙΚΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ¨Η ΓΚΙΩΝΑ¨
Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. στην αίθουσα GOLDEN του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια. Θα τιμηθούν οι αριστεύσαντες μαθητές του Λυκείου Λιδωρικίου και θα υπάρξει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με την παρουσία του χορευτικού του Συνδέσμου.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΟΥΤΙΑΝΩΝ
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στις 11:00 π.μ.. στην αίθουσα του συλλόγου ¨Ο Κουτσουρός¨, Ακροπολίτου 4, Βύρωνας, στο τέρμα των λεωφορείων Αγίου Αρτεμίου.

* ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΙΑΣ ¨Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ¨
Ανήμερα του πολιούχου του χωριού, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου , ο πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας "Ο Άγιος Ευθύμιος" θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα αμέσως μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στην αίθουσα του Σκρέκα.

* ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΟΝΙΑΚΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΟΣ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι η Αδελφότητα Κονιακιωτών Δωρίδος θα κόψει την πίτα της , στα γραφεία της , Βερανζέρου 30, Αθήνα.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ ΤΟ ΝΕΟΝ ΚΑΛΛΙΟΝ¨
Η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου 2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30 π.μ. στo ξενοδοχείο DIVANI PALACE ACROPOLIS, Παρθενώνος 19-25, Αθήνα. .

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΟΡΦΙΩΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, και ώρα 18:00 στην Λέσχη Αξιωματικών Πάτρας, Tερψιθέας 2, θα γίνει η κοπή πίτας του Συλλόγου Τρικορφιωτών Πάτρας.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΑΦΝΟΧΩΡΙΤΩΝ ¨Η ΓΛΥΦΑΔΑ¨
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Μενάνδρου 44, Ομόνοια .

* ΕΝΩΣΗ ΕΥΠΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις 11: 00 π.μ. στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Σαρόγλειο Μέγαρο) στην Πλατεία Ρηγίλλης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και ειδική τελετή για την αδελφοποίηση της Ένωσης με τον ¨Εξωραϊστικό Σύλλογο Καστέλλας-Πειραιά¨.

* ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΩΤΩΝ
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στις 11:30 π.μ. στην αίθουσα του συλλόγου ¨Ο Κουτσουρός¨, Ακροπολίτου 4 , Βύρωνας.

* ΕΝΩΣΗ ΤΡΙΚΟΡΦΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ
Την Κυριακή 22Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ζωγράφου στην οδό Ανακρέοντος 60. Θα γίνει ακόμα και Γενική Συνέλευση , με οικονομικό απολογισμό του έτους 2011 και αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΡΙΕΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18:30 στο Ξενοδοχείο " ΑΣΤΗΡ" στην Πάτρα, θα γίνει η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Δωριέων Πάτρας.

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 9:30 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Αλκέτου 56, Βύρωνας,
- Θα γίνει η Γενική Συνέλευση
- Παρουσίαση απολογιστικών πεπραγμένων
- Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής
- Και θα κοπεί η πίτα του Συλλόγου

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΧΩΡΙΤΩΝ ¨Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ¨
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι , Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου καθώς και κοπή της πίτας. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Δωρικής Αδελφότητας , Ιέρωνος 6 & Τιμόθεου, Παγκράτι .

* ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΪΛΙΩΤΩΝ
Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου , στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα του συλλόγου ¨Ο Κουτσουρός¨, Ακροπολίτου 4, Βύρωνας.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ ΤΟ 2011 ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΟΣΤου  Δημητρίου Αθ. Μπαρμπούτη
Εκπροσώπου Τοπικού Συμβουλίου Κροκυλείου

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Εκπρόσωπος του χωριού μας, και με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσω να αλλάξω όψη στο χωριό μας κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω τις εργασίες που έγιναν κατά το πρώτο έτος της θητείας μου:

* Αποδεσμεύτηκε το ιατρείο από τον Δήμο που όπως όλοι ξέρουμε ο Δήμος Βαρδουσίων παρακρατούσε μεγάλο μέρος από το κτήριο για την στέγαση υπηρεσιών του. Έτσι με θέμα που έφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο η νεότερη δημοτική απόφαση ήταν να αποδεσμευτεί και να παραχωρηθεί εκ νέου στο Γ.Ν.Άμφισσας για την ομαλή λειτουργία και πάλι του ιατρείου και οικία ιατρού ως ορίζει και η διαθήκη του αειμνήστου (Σίδερη Κων/νου).
* Τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα σε σημεία χωρίς φωτισμό.
* Επισκευάστηκαν τα φωτιστικά σώματα στην κεντρική πλατεία του χωριού.
* Καθαρίστηκαν με τα μηχανήματα του Δήμου όλα τα ρέματα εντός του χωριού.
* Καθαρίστηκαν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι εντός και εκτός του χωριού .
* Καθαρίστηκε το χωριό από τα χόρτα με μεροκάματα που μας διέθεσε ο Δήμος.
* Καθαρίστηκαν και απολυμάνθηκαν οι δεξαμενές νερού.
* Τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα στο Άγαλμα του Μακρυγιάννη.
* Τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα στην παιδική χαρά.
* Καθαρίστηκαν τα πρανή του δρόμου από την Αγία Παρασκευή έως το χωριό.
* Τοποθετήθηκαν κάγκελα στην κάτω γειτονιά ( υπήρξε και μία μικρή οικονομική βοήθεια από τον Σύλλογο Γαμπρών και Νυφών).
* Αποπερατώθηκε το χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης στην κάτω γειτονιά.
Δόθηκε σημαντική οικονομική ενίσχυση στον Σύλλογο για τα Μακρυγιάννεια.
* Έγινε παραχώρηση χρήσης του δημοτικού σχολείου στον Σύλλογο.
Επίσης παραλαμβάνονται και κάποιες ελλιπείς μελέτες για την επέκταση του ξενώνα

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη τους Αντιδημάρχους Ανδρέα Ευσταθίου, Χρήστο Τσιλίκη ,Κώστα Αντωνόπουλο για την πολύτιμη βοήθεια τους ανά πάσα στιγμή προς το χωριό μας παρόλο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο νέος Δήμος, οι προσπάθειες από εμένα δεν σταματούν καθημερινά να διεκδικώ όσο και περισσότερα μπορώ για το χωριό μας.

ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

* Βάφτηκαν όλα τα κάγκελα του χωριού μας.
* Διορθώθηκε ο πεσμένος τοίχος του κοιμητηρίου.
* Διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία παρόλο τις αντίξοες συνθήκες του καιρού τα Κούλουμα στο  χωριό μας και είχαν μεγάλη ανταπόκριση από του χωριανούς μας αλλά και από επισκέπτες.
* Έγινε διαπλάτυνση της κεντρικής εισόδου στο κοιμητήριο.
* Καθαρίστηκε επιμελώς το κοιμητήριο, τοποθετήθηκαν παγκάκια στον κεντρικό διάδρομο,
* Κλαδεύτηκαν τα κυπαρίσσια και ασβεστώθηκαν.
* Έγινε καθαρισμός του δρόμου από Άγαλμα Μακρυγιάννη έως και Αγία Παρασκευή.
* Έγινε καθαριότητα και βαφή των οργάνων της παιδικής χαράς.
* Έγινε καθαριότητα και κλάδεμα των δέντρων πέριξ του σχολείου για τις εκδηλώσεις των Μακρυγιαννείων.
* Έγιναν διανοίξεις μονοπατιών όπως Σχολείο-Μότσο ,Σαιτόρεμα-Πλατεία όπου φτιάχτηκε και γεφύρι.
* Διορθώθηκαν όλα τα παγκάκια μέσα και έξω απ το χωριό.
* Έγινε το πρώτο βήμα καθαριότητας από το ρέμα του Γκιώνη έως την Μεγάλη Βρύση.
* Καθαρίστηκε και ασβεστώθηκε η μάντρα της πλατείας .
* Έγινε αμμοβολή και καθαρισμός των μεγάλων Βρύσων αλλά και στις βρύσες στο κουμεντάρι.

Επίσης ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν αλλά και συμπαραστάθηκαν για να μπορέσουμε να καταφέρουμε τα μέγιστα στο χωριό μας έτσι ώστε φέτος το καλοκαίρι το Κροκύλειο να ήταν παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα χωριά της Δωρίδας και πιστεύω ότι το 2012 θα είναι πιο δημιουργικό για το χωριό μας φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια και πάλι όλων μας.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ζημιών σε δρόμους και σε χειμάρρους

Σημαντικά έργα καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Φωκίδας πραγματοποιήθηκαν ύστερα από αυτοψία των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών και από υποδείξεις των δύο Δήμων, Δελφών και Δωρίδας. Το έργο αυτό επιτελέστηκε το Β’ Εξάμηνο του 2011 χωρίς χρηματοδότηση, αλλά από τους εργαζόμενους και τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή , σε όλο το μήκος του Εθνικού και του Επαρχιακού οδικού δικτύου της Φωκίδας, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται συνεχείς καθαρισμοί οδοστρώματος, από καταπτώσεις, καθώς επίσης και καθαρισμοί αποστραγγιστικών αυλακών.

Επίσης επιδιορθώθηκαν οι παλαιές και τοποθετήθηκαν καινούργιες πινακίδες σήμανσης καθώς και προστατευτικά κιγκλιδώματα (μπαριέρες) , ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες κοπής χόρτων και θάμνων, εκατέρωθεν του οδικού δικτύου.

Στο οδικό δίκτυο, επαρχιακό και εθνικό, πραγματοποιήθηκαν εργασίες εκχιονισμού και ρίψης άλατος κατά την χειμερινή περίοδο. Στους εκχιονισμούς χρησιμοποιήθηκαν και μισθωμένα μηχανήματα.

Κατά την διάρκεια των πυρκαγιών της καλοκαιρινής περιόδου τα μηχανήματα του μηχανολογικού τμήματος βοήθησαν στις προσπάθειες κατάσβεσης με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τις κατά τόπους αποψιλώσεις.

Έκλεισαν λακκούβες με ψυχρό ασφαλτικό μίγμα κατά μήκους του επαρχιακού οδικού δικτύου σε Βρύζες, Καστριώτισσα, Αθανάσιος Διάκος, Στρώμη, Συκιά, Λιδωρίκι, Γαλαξίδι, Πεντεόρια και στο Εθνικό οδικό δίκτυο Ιτέας – Ευπαλίου.

Εργασίες διάνοιξης και καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν σε αγροτοδασικούς δρόμους των Δημοτικών Διαμερισμάτων:

• Σε Καλλιθέα, Άγιο Νικόλαο, Άγιο Σπυρίδωνα μήκους 25 km
• Σε Πάνορμο, Ερατεινή, Τολοφώνα μήκους 30 km
Στο Προσήλιο εργασίες μήκους 7 km
Στο Δροσοχώρι εργασίες μήκους 25 km
Στην Άμφισσα εργασίες μήκους 4 km
• Στην Αμυγδαλιά εργασίες μήκους 20 km
• Στην Σώταινα εργασίες μήκους 18 km
• Στο Μαλανδρίνο εργασίες μήκους 15 km
Στη Βουνιχώρα εργασίες μήκους 30 km
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Άμφισσας, στο Δασικό Χωριό και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Ευθυμίας εργασίες συνολικού μήκους 35 km
Στους Άγιους Πάντες εργασίες συνολικού μήκους 3 km.

Επιπλέον, στην περιοχή της Άμφισσας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης του χώρου όπου προσγειώνονται οι ανεμοπτεριστές. Στην περιοχή της Αγίας Ευθυμίας πραγματοποιήθηκαν εργασίες διαμόρφωσης και καθαρισμού του Κοινοτικού Χώρου (Λούστρας).

Εργασίες διευθέτησης της κοίτης των ποταμών καθώς και καθαρισμού κι ενίσχυσης των πρανών έγιναν στους χείμαρρους της περιοχής.

• Στα Γρηγορήτικα εργασίες μήκους 6 km
• Στην Μανδήλω Ευπαλίου εργασίες μήκους 8 km
• Στο Μαραθιά, εργασίες μήκους 3 km
• Στο Μόρνο, στο ύψος του Καστρακίου, εργασίες μήκους 1 km
Στην Άμφισσα στο χείμαρρου Κουλοβατιανό εργασίες μήκους 5 km, στον χείμαρρο Σκίτσα εργασίες μήκους 9 km και στον Ύλαιθο, εργασίες μήκους 3 km
Χρισσό (Πλειστός), εργασίες 1 km και
• Αμυγδαλιά, εργασίες μήκους 6 km.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού σε όλες τις αρδευτικές διώρυγες που χρησιμοποιούνται για την εκτροπή νερού στους χειμάρρους (Κουλοβατιανός, Σκίτσα, Ύλαιθος, Πλειστός).

Τα έργα αυτά, έγιναν από την υπηρεσία του μηχανολογικού εξοπλισμού της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Με την επίβλεψη του κ. Γιάννη Κουτρολίκου, οι χειριστές, οδηγοί και εργαζόμενοι Μαλισιώρας Αθαν., Μαστροβασίλης Στεφ., Μαργαρίτης Γεώρ., Μπέσιος Γεώρ., Ρήγας Χ., Μπελούμπασης Ε., Πλιάσας Χ., Τσέλος Ι., και Τσάφος Λ.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Υποβολή αιτήσεων μέχρι 23 Ιανουαρίου

Δύο μηχανικούς και δύο χειριστές μηχανημάτων θα προσλάβει ο Δήμος Δωρίδας με οκτάμηνες συμβάσεις.

Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε χθες η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.

Οι θέσεις που θα καλυφθούν είναι μια ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών, μια ΤΕ3 Μηχανικών Υποδομών Δομικών Έργων και δυο ΔΕ28 Χειριστών

Μηχανημάτων Έργου. Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ).

Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε μία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως σε κάθε περίπτωση ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.1 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας του δήμου Δωρίδας που κάνει την προκήρυξη στην ακόλουθη διεύθυνση:

Δήμος Δωρίδος, Τ.Κ.33053 Λιδωρίκι Ν. Φωκίδας,  υπόψιν κ. Θ. Δούκα (τηλ. επικοινωνίας: 2266022066 ή 2266031100).

Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων._

Η διαπραγμάτευση,τα φοβικά σύνδρομα και...το παιχνίδι των κερδοσκόπων

Άρθρο του  Θανάση Λουκόπουλου

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες διαφόρων κύκλων να στρέψουν την συζήτηση σε πεδία που αυτοί θέλουν και ξέρουν να διαχειρίζονται με επιτυχία, το ερώτημα παραμένει : ποιος κάνει τελικά μεγαλύτερο κακό στην υπόθεση εξόδου της Ελλάδας απ΄ την κρίση και της αντιστροφής των όρων που ανακυκλώνουν τα ίδια προβλήματα ;

Οι έλληνες πολίτες που υφίστανται το δυσβάσταχτο βάρος των άδικων – οριζόντιων μέτρων και οι συλλογικές τους εκφράσεις ,που επιμένουν ότι οι νέες μειώσεις στους μέσους και κατώτερους μισθούς και συντάξεις, θα οδηγήσουν σε νέα τραγικά αποτελέσματα…

Ή η γερμανική πολιτικοοικονομική ελίτ που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί δύο γλώσσες.

Με τη μία να εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αποβληθεί από την ευρωζώνη και να επισημαίνει ότι η αύξηση εσόδων – που έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα – θα γίνει μόνο μέσα από την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας. Ενώ με την άλλη να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Να λοιδορεί πολιτικό σύστημα και συνδικάτα και να κλείνει το μάτι στους παντοειδείς κερδοσκόπους , οι οποίοι συνεχίζουν το παιχνίδι των αριθμών που τους βολεύει, γύρο απ’το PSI. Έτσι ούτε το χρέος απομειώνεται στα επίπεδα των 200-220δις. που θα το καταστήσει διαχειρίσιμο, ούτε οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας βρίσκουν χρηματοδοτικές διεξόδους που θα τους επιτρέψει να ανακάμψουν.

Μ’ αυτό τον τρόπο η γερμανική δεξιά –που την ακολουθεί κατά πόδας και η γαλλική δεξιά- θεωρεί ότι είναι συνεπής με τον εαυτό της. Τεράστιο λάθος που ας ελπίσουμε δεν θα καθορίσει τις εξελίξεις. Όπως λάθος μεγάλο είναι και η μετάθεση για το έτσι κι’ αλλιώς αβέβαιο μέλλον, όλων εκείνων των κρίσιμων – κορυφαίων αποφάσεων που αν λαμβάνονταν σήμερα, θα είχαν ευεργετικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της κρίσης χρέους που βαρύνει πολλές χώρες .

Έτσι οι τελευταίες εκβιαστικές παροτρύνσεις Μέρκελ-Σαρκοζί προς την Ελλάδα, μοιάζουν ως κακόηχο ρεφρέν , παιδικού εμβατηρίου.

Απέναντι λοιπόν στις «παρέες των αγορών» και τους «θεσιθήρες των τραπεζών» που θέλουν να γράψουν τη δική τους ιστορία, ανατρέποντας ακόμα και τους όρους του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που τους επέτρεψε να αλωνίζουν, μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης παρεμβαίνει και αποκόπτει κατ’ αρχή τους αρμούς που συνδέουν όλους αυτούς με τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στη συνέχεια απαγορεύει με κάθε τρόπο, την εξάπλωση της κρίσης χρέους σε όλες τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης. Και ολοκληρώνει με ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανάπτυξης όλων των οικονομιών της ευρωζώνης και ιδιαίτερα όσων έχουν απόλυτη ανάγκη.

Αυτό άλλωστε είναι και το αντίδοτο στην προσπάθεια υπονόμευσης του ευρώ και όχι η ισχυροποίηση της γερμανικής- και μόνο- οικονομίας, καθώς είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια θα λειτουργήσει αλαζονικά –και εν πολλοίς υπονομευτικά –απέναντι στις υπόλοιπες.

Κατ’ αναλογία με την ίδια λογική και στην ίδια κατεύθυνση, θα πρέπει να κινηθεί και η ελληνική πολιτική ηγεσία εν’ όψει των όποιων παράλογων απαιτήσεων της τρόικας. Μακριά από ισοπεδωτισμούς και φοβικά σύνδρομα. Με ρεαλισμό και υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα με κοινή λογική. Κι αυτό ισχύει φυσικά και για τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο .

Γιατί υπευθυνότητα επάρκεια και κοινή λογική απαιτείται ώστε να πείσεις και τους πλέον δύσπιστους, ότι σε μια χειμαζόμενη οικονομία και αγορά, δεν μπορείς να ασχολείσαι με τα 700 και 800 ευρώ μισθών και συντάξεων. Κάτι ωστόσο που μπορείς να κάνεις με τα 2500, τα 3000 και τα 3500 ευρώ.

Δεν μπορείς να ασχολείσαι μόνο με τους τόκους και τα χρεολύσια του κύκλου των ομολόγων που όλως περιέργως όλο και διευρύνεται (καθώς το παιχνίδι γύρω απ’ το χρέος καλά κρατεί) και να μην σπεύδεις σε συμφωνίες με υπαρκτές πηγές χρηματοδότησης παρόμοιες με αυτές που δανείζουν Τράπεζες σε ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.ά., με εξευτελιστικά επιτόκια του 0,1 – 0,5 %. Γιατί είναι αυταπόδεικτο ότι, άλλο η μέγγενη ενός επιτοκίου δανεισμού 5- 5,5 % και άλλο το 1,5-2% ,που και αποδοτικό για τους δανειστές είναι και στην Ελλάδα επιτρέπει να αναπτύξει μεγάλα επενδυτικά projects , που θα δώσουν τεράστια ώθηση στην οικονομία.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του παιχνιδιού που παίζεται ,αρκεί να συνυπολογίσει ότι η Γερμανία δανείστηκε τις τελευταίες ημέρες με μηδενικό επιτόκιο.

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012

Ε.Ε.: Η νέα πολιτική γεωγραφία

Του  Γιάννη Κοτόφωλου *
Η οικονομική κρίση προκάλεσε πολλές και μεγάλες μεταβολές και, μεταξύ αυτών, άλλαξε την πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης. Τις σχέσεις δηλαδή πολιτικής δύναμης, επιρροής ή επιβολής. Υπάρχουν κράτη που η οικονομική και η πολιτική τους ισχύ αυξήθηκε κατακόρυφα και κράτη που είδαν τις δυνάμεις τους να υποχωρούν αισθητά ή και να απειλούνται ακόμη με καταβαράθρωση. Η εικόνα της Ευρώπης δεν είναι σίγουρα η ίδια με το παρελθόν, αλλά και ούτε στο μέλλον θα παραμείνει ίδια με την παρούσα πολιτική της όψη.

Η πρώτη κολοσσιαία ανατροπή, είναι ότι η Ευρώπη φαίνεται να μην λειτουργεί πλέον στη βάση ενός πολυκεντρικού συστήματος αποφάσεων και εξουσίας. Μετά από τη συνεχή μετατόπιση του πολιτικού βάρους προς τον γερμανικό κορμό, η Γερμανία έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ηγεμονικής δύναμης, η οποία επιβάλει την θέληση της και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.

Αυτή είναι μία μεγάλη αλλαγή, μία πολύ σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν των λεπτών ισορροπιών, αλλά και μία καθοριστική παράμετρος για το πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της Ευρώπης. Διότι, η Γερμανία θα εξακολουθεί να κινείται με οικονομικό διασκελισμό μεγαλύτερο από τους άλλους εταίρους, καθώς η σημερινή δομή του ευρω – συστήματος την βοηθά να αναπαράγει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων (να δανείζεται πολύ φθηνότερα από τα άλλα κράτη-μέλη και να δημιουργεί πλεόνασμα ισοζυγίου).

Παράλληλα, η κρίση ανέδειξε και οδηγεί σε μία ακόμη μεταβολή, τεράστιας σημασίας για το μέλλον: η Ευρώπη φαίνεται να διαχωρίζεται σε δύο κομμάτια, από πλευράς οικονομικής και συνεπώς και πολιτικής ισχύος. Δύο κομμάτια μέσα στον χάρτη της ηπειρωτικής Ευρώπης και του ευρώ, διότι, εάν συμπεριλάβουμε και την Βρετανία η οποία αποστασιοποιείται και απομονώνεται, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για κομμάτια τρία!

Πράγματι, η βαθειά κρίση των τελευταίων χρόνων, εμβάθυνε σημαντικά τις διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου, εντός της ευρωπαικής επικράτειας. Και επιτάχυνε εντυπωσιακά τις ενδο-ευρωπαικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Το βόρεια και το κεντρικό κομμάτι κρατήθηκε πολύ λιγότερο πληγωμένο από την κρίση, ενώ αντιθέτως το νότιο κομμάτι της Γηραιάς Ηπείρου τραυματίστηκε βαριά, βλέποντας να αποδομείται και το οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η ανάπτυξη και ο πλούτος του την τελευταία 30ετία. Αυτόματα μιλάμε για δύο ταχύτητες, δύο κύκλους και άλλον συσχετισμό δυνάμεων. Τραγικότερο παράδειγμα αποτελεί ασφαλώς η Ελλάδα, η οποία περιήλθε σε αναξιοπιστία και πλήρη απώλεια πολιτικής θέσης.

Στη νέα πολιτική γεωγραφία της Ευρώπης, μειωμένος είναι αναμφίβολα ο ρόλος της Γαλλίας, που συγκροτούσε άλλοτε, σε απόλυτη ισορροπία με τη Γερμανία, τον κινητήριο άξονα στην υπόθεση της ενοποίησης. Από συμπρωταγωνιστής, τώρα η Γαλλία εμφανίζεται να συμβιβάζεται σε ρόλο δεύτερο στην κεντρική σκηνή (και να δίνει και άλλοθι σε πολλά λάθη της Γερμανίας). Από τις χώρες της διεύρυνσης και τις χώρες εκτός του ευρώ αυτή τη στιγμή, νέο ρόλο κατά την προσωπική μας άποψη θα παίξει τα επόμενα χρόνια η Πολωνία.

Γενικώς, στην Ευρώπη ανατράπηκαν ήδη ισορροπίες και ανασχηματίζονται συμμαχίες, δημιουργούνται νέες δυναμικές. Όλα αυτά είναι πράγματα που θα αποδειχτούν καθοριστικά για την επόμενη ημέρα και τη νέα φυσιογνωμία της Ευρώπης.

* Ο Γίάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ Οι πολίτες του πάνε για πρώτο βραβείο …¨διαμαρτυρίας¨ με τις συνεχείς αδικίες

Του  Παύλου Δωριάδη

Κάτι γίνεται τελικά με το Λιδωρίκι αφού κάποιες δυνάμεις έχουν βαλθεί να το πλήξουν και οι αδικίες σε βάρος του διαδέχονται η μία την άλλη.

Οι πολίτες του, δεν προλαβαίνουν να σταματήσουν τη μία διαμαρτυρία και ξεκινούν κάποια άλλη .

Σχολιάζοντας μάλιστα την κατάσταση πολιτικός παράγων της Φωκίδας επισήμανε ότι οι Λιδωρικιώτες πάνε για το Α΄ βραβείο …διαμαρτυρίας !

Πριν από ενάμιση χρόνο η Κυβέρνηση δημιούργησε τον Καλλικράτη και όρισε ως Πρωτεύουσα του Νέου Δήμου Δωρίδας το Ευπάλιο.

Ξεκίνησε ένα μπαράζ διαμαρτυριών από τους κατοίκους του που είχαν ευτυχές τέλος και έφεραν την Πρωτεύουσα στο Λιδωρίκι με την παρέμβαση και βοήθεια βέβαια της βουλευτού του Νομού όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός.

Κατά περίεργο τρόπο η κεντρική πλατεία Βάθειας του Λιδωρικίου πριν από αρκετούς μήνες είχε γεμίσει ψύλλους δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους , που δεν ήξεραν τι γίνεται και πως θα το αντιμετωπίσουν κατασταλτικά και οριστικά και όχι με σκόνες και φάρμακα ο καθένας στο σπίτι του. Οι διαμαρτυρίες άρχισαν να γίνονται έντονες και μάλλον το θέμα αντιμετωπίστηκε .

Κίνδυνος – θάνατος έχουν γίνει τα αδέσποτα μοσχάρια κάποιων κτηνοτρόφων που βολτάριζαν ανενόχλητα σε δρόμους του Λιδωρικίου προκαλώντας τον εύλογο τρόμο των πολιτών για την σωματική τους ακεραιότητα και ειδικότερα των μικρών παιδιών. Έτσι άρχισαν δικαιολογημένα να διαμαρτύρονται οι άνθρωποι μέχρι που ο Δήμος αποφάσισε να πάρει σε πρώτη φάση δραστικά μέτρα με εξοντωτικές ποινές στους ιδιοκτήτες των μοσχαριών , μήπως και αποφασίσουν να μανδρώσουν τα ζώα.

Πριν από λίγο καιρό το ΚΤΕΛ Φωκίδας διέκοψε με το έτσι θέλω ένα δρομολόγιο από Άμφισσα προς Λιδωρίκι κάθε απόγευμα. Νέες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους του Λιδωρικίου , που ζητούν να αποκατασταθεί η αδικία της απομόνωσης, με την συμπαράσταση τόσο του Δημάρχου όσο και της Αντιπεριφερειάρχου και όλοι περιμένουν την απόφαση του Περιφερειάρχη.

Η Πυροσβεστική ανακοινώνει ότι δεν μπορεί να πληρώνει ενοίκιο και θα αποσύρει την Υπηρεσία της από το Λιδωρίκι και άρχισαν να συζητούν την εγκατάσταση της στο κλειστό Δημοτικό Σχολείο της Πεντάπολης. Νέες διαμαρτυρίες των πολιτών , παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής και φαίνεται ότι η λύση βρέθηκε .

Ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών ότι στο πλαίσιο μείωσης των δαπανών θα προχωρήσει στις συγχωνεύσεις μερικών δεκάδων Εφοριών ανά τη χώρα που θα συμπτυχτούν σε αυτές που λειτουργούν στις Πρωτεύουσες κάθε Νομού . Νέες διαμαρτυρίες των Λιδωρικιωτών , που έχτισαν την πόρτα της εφορίας τους με τσιμεντόπλιθες για να μη φύγει , αλλά δυστυχώς αυτή έφυγε.

Τα δημοτικά σφαγεία Δωρίδος στο Λιδωρίκι είχαν γίνει … γεφύρι της Άρτας, που δεν τελείωναν για να λειτουργήσουν. Και τώρα που λειτουργούν, πληθώρα οι καταγγελίες και διαμαρτυρίες ότι τα περισσότερα ζώα σφάζονται στους αγρούς , εκτός των σφαγείων, με κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Βραβείο αριστείας δόθηκε σε μαθήτρια της Ερατεινής , όπως κάθε χρόνο , από Κληροδότημα κάποιου δωρητή. Μαθήτρια του Λιδωρικίου όμως είχε μεγαλύτερο βαθμό κι έτσι άρχισαν νέες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους του Λιδωρικίου για την αδικία, που μάλλον θα λυθεί, για φέτος τουλάχιστον, από τον Δήμο που θα δώσει στη Λιδωρικιώτισσα μαθήτρια ένα αντίστοιχο χρηματικό ποσό με αυτό του Βραβείου, για να ηρεμήσουν τα πράγματα , παρότι βέβαια ο Δήμος δεν έχει καμία εμπλοκή στο θέμα.

Για απόσυρση πάει και το Ειρηνοδικείο Λιδωρικίου και δικαιολογημένα έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται οι πολίτες του Λιδωρικίου, προτείνοντας μάλιστα και εναλλακτικές λύσεις. Το τι θα γίνει δεν υπάρχει επίσημη απάντηση και θα το μάθουμε όλοι μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τελικά το θέμα της αποψίλωσης υπηρεσιών και άλλων δεινών κρίνεται σοβαρό για το Λιδωρίκι και πρέπει ανάλογα να αντιμετωπισθεί . Γιατί καλή είναι η πρόταση που έκανε κάποιος να γίνει ευχέλαιο καλώντας μάλιστα να πρωτοστατήσει και ο Μητροπολίτης Φωκίδας, μήπως και ξορκίσουν το κακό , αλλά … συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Και βέβαια η χείρα στη προκειμένη περίπτωση δεν είναι κάθε τόσο και μια διαμαρτυρία γιατί στο τέλος θα τους μείνει και κανένα κουσούρι των ανθρώπων.

Καλό θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει κάποια ειδική συνεδρίαση , να συζητήσει διεξοδικά το θέμα, και να παρθούν αποφάσεις που θα δίνουν λύση στέρεη και αποτελεσματική στη κακοδαιμονία που έπληξε το χωριό.

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ενώ ο Απόλλων κερδίζει τις εντυπώσεις

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Φωκίδας, ο Απόλλων Ευπαλίου κερδίζει τις εντυπώσεις και είναι η ευχάριστη έκπληξη , ενώ ο Αστέρας Ιτέας συνεχίζει ακάθεκτος οδηγώντας την κούρσα.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου είναι τα εξής :

Ολυμπιακός Κίρρας-Ησαΐας Δεσφίνας                  0 - 3
Δωρικός Μαλαμάτων-Αετός Λιδωρικίου              4 - 0
Αμφισσαικός-Απόλλων Ευπαλίου                          0 - 2
Αστέρας Ιτέας-Φωκίδα 2000                                  4 - 1
Ένωση Γλυφάδας-Τολοφώνα Ερατεινή                1 - 6
Ρεπό : Ανδρούτσος Γραβιάς

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                                           ΓΚΟΛ                             ΒΑΘΜΟΙ
1. Αστέρας Ιτέας                            38 - 6                   27
2. Απόλλων Ευπαλίου                    31 - 10                 24
3. Ανδρούτσος Γραβιάς                  23 - 9                  24
4. Ησαΐας Δεσφίνας                        27 - 11                21
5. Αμφισσαικός                              28 - 11                 19
6. Τολοφώνα Ερατεινή                   24 - 16                 16
7. Δωρικός Μαλαμάτων                 12 - 23                   9
8. Αετός Λιδωρικίου                      16 - 29                   7
9. Φωκίδα 2000                              10 - 29                   7
10. Ένωση Γλυφάδας                       7 - 39                   4
11. Ολυμπιακός Κίρρας                   7 - 30                   3

Η επόμενη 12η Αγωνιστική περιλαμβάνει τους παρακάτω αγώνες

Ολυμπιακός Κίρρας - Ανδρούτσος Γραβιάς
Ησαΐας Δεσφίνας - Αμφισσαϊκός
Αετός Λιδωρικίου - Αστέρας Ιτέας
Απόλλων Ευπαλίου - Ένωση Γλυφάδας
Φωκίδα 2000 - Τολοφώνα Ερατεινή
Ρεπό : Δωρικός Μαλαμάτων

Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ        6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ο τίτλος του πρωταθλητή στη Β΄ Κατηγορία Φωκίδας θα παιχθεί τελικά μεταξύ τριών ομάδων, της Οιάνθης Γαλαξιδίου , του Κρισσαίου Χρισσού και της Αναγέννησης Βουνιχώρας , ενώ οι δύο απ΄ αυτές θα πάρουν και το εισιτήριο για την Α΄ Κατηγορία.

Στην 6η αγωνιστική , που ήταν η πρώτη για το 2012 είχαμε υα εξής αποτελέσματα:

Μυωνία Αγίας Ευθυμίας - Αναγέννηση Βουνιχώρας    1 - 5
Κουλουβάτα – Σάλωνα                                                   0 - 4
Ελπίδες Άμφισσας - Οιάνθη Γαλαξιδίου                       0 - 5
Κούμαρος Μοναστηρακίου - Ακαδημία 94                   1 - 7
Κρισσαίος Χρισσού - Ηρακλής Μοναστηρακίου          7 - 1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ               6η αγωνιστική

                                                                         ΓΚΟΛ                   ΒΑΘΜΟΙ
1. Οιάνθη Γαλαξιδίου                                     30 - 1              18
2. Κρισσαίος Χρισσού                                    37 - 5              18
3. Αναγέννηση Βουνιχώρας                            24 - 8              18
4. Ελπίδες Άμφισσας                                      17 - 12            12
5. Ηρακλής Μοναστηρακίου                          14 - 18              7
6. Σάλωνα                                                      16 - 30              6
7. Ακαδημία 94 Άμφισσας                              15 - 15              6
8. Μυωνία Αγίας Ευθυμίας                              4 - 20               1
9. Κουλουβάτα                                                6 - 25               1
10. Κούμαρος Μοναστηρακίου                        4 - 34              -3

Στην επόμενη 7η αγωνιστική θα γίνουν οι παρακάτω αγώνες

Αναγέννηση Βουνιχώρας - Ελπίδες Άμφισσας
Κουλουβάτα - Μυωνία Αγίας Ευθυμίας
Ακαδημία 94 - Ηρακλής Μοναστηρακίου
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Κρισσαίος Χρισσού
Σάλωνα - Κούμαρος Μοναστηρακίου