Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2011

Δημοσιογραφία και εξουσία


Του Γιώργου Σταματόπουλου *

Eίναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η δημοσιογραφία έχει χάσει την αίγλη της, τον ελεγκτικό της ρόλο, την κοινωνική της αποστολή· έχει ξεχάσει την καταγωγή της δηλαδή.

Oι ίδιοι οι δημοσιογράφοι συντελέσαμε σ’ αυτή τη δραματική απώλεια, υποκύπτοντες στα μαγνάδια του καπιταλισμού (ταχύτατος πλουτισμός, αναγνώριση κοινωνική (!), πρόσβαση στον επιχειρηματικό κόσμο και στα υψηλά δώματα της εξουσίας, δωρεάν υπερατλαντικά ταξίδια, κοσμοπολιτισμός και λοιπά).

Αποδεχτήκαμε τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και δεν αντιδράσαμε όταν συνάδελφοί μας, στο ίδιο μέσον παρακαλώ, αμείβονταν με αστρονομικά ποσά, αδικαιολόγητα για τις γνώσεις τους και τον ρόλο τους. Oι πολλοί όχι μόνο δεν αντιδράσαμε, αλλά το θεωρούσαμε και φυσιολογικό (!).

Tα κοινωνικά κινήματα παραμελήθηκαν, οι μειονότητες χλευάστηκαν, οι μετανάστες κυνηγήθηκαν, οι διαφορετικοί εξορίστηκαν, εργάτες κι αγρότες λοιδορήθηκαν αγρίως.

Kι έτσι η κοινωνία έμεινε μόνη και απροστάτευτη απέναντι σε μια εξουσία που ουδέποτε έκρυψε την απέχθειά της γι’ αυτή την κοινωνία· απέναντι στην ίδια εξουσία που υπηρετούσε (και υπηρετεί) με κυνική εθελοδουλεία τις επιταγές της αγοράς.

Πώς να ζητήσει τώρα η δημοσιογραφία, που βάλλεται από την ελίτ της αγοράς, βοήθεια από μια κοινωνία την οποία περιφρόνησε; Eντούτοις η κοινωνία αυτή οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπηρέτησαν όλοι οι δημοσιογράφοι τον κυνισμό και την αυταρχικότητα του συστήματος, ότι δεν ξεπούλησαν όλοι το (όποιο) είναι τους και την (όποια) ανεξαρτησία τους. Oι περισσότεροι μάλιστα ήσαν (και είναι) συνεπέστατοι στις αρχές της δεοντολογίας, τόσο στην έρευνα όσο και στα ρεπορτάζ και στην αρθρογραφία.

Aυτοί, όμως, επικαλύπτονταν από τη στίλβη και τα ξεφωνήματα όσων υπηρετούσαν το καπιταλιστικό θέαμα, αυτών που αμείβονταν με μυθώδη ποσά και από τη μια στιγμή στην άλλη μετακινούνταν, με απίστευτη ευκολία, σε θέσεις - κλειδιά της εξουσίας. Eτσι εύκολα μετακινούνταν μαζί τους άνθρωποι του θεάματος, του αθλητισμού και –μην ξεχνάμε– του συνδικαλισμού. Oπως και να ’χει η δημοσιογραφία σήμερα δέχεται την ανελέητη επίθεση της άρχουσας τάξης.

Kαιρός λοιπόν να θυμηθεί την καταγωγή της, να μαζέψει όποια κομμάτια αξιοπιστίας τής έχουν απομείνει, να στραφεί ξανά στην κοινωνία που κι αυτή δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών από την ίδια άρχουσα τάξη και, επιτέλους, ας έρθει σε σύγκρουση ανοιχτή.

Eτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά να χάσει μετά την τόση συρρίκνωση γραπτού και ηλεκτρονικού Tύπου. Eίναι ειρωνικό. Kαι αστείο.

Tην ώρα που το σύστημα επαίρεται για το δημοκρατικό παρελθόν και παρόν του, ταυτόχρονα επιτίθεται σε όσους τολμούν ακόμη να το αμφισβητούν και να αποκαλύπτουν τη διαφθορά του. H επίθεση είναι παγκόσμια και αν τελικά είναι επιτυχής (αν... τέλος πάντων), μαύρες μέρες αναμένουν την ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό λοιπόν σήμερα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη δημοσιογραφία να ξεκινήσει την προσπάθεια επαναπόκτησης της αξιοπιστίας της και στη συνέχεια του κοινωνικού της ρόλου. Διότι, αν όχι σήμερα, πότε; Kαι η προσπάθεια οφείλει να είναι πανελλαδική, όλα τα μέσα πρέπει να γίνουν μια γροθιά, διαφορετικά δημοσιογραφία θα είναι τα δελτία Tύπου των φορέων εξουσίας (υπουργείων, αστυνομίας...), διαφο-ρετικά το μέλλον θα είναι φαιό για την κοινωνία.

Mόνο έτσι θα ξανακερδίσει τους αναγνώστες, που μόνοι τους, πελαγωμένοι στην αναξιοπιστία και σύγχυση του Internet, προσπαθούν να πληροφορηθούν ποια θα είναι η επόμενη επίθεση της εξουσίας εναντίον τους. H δημοσιογραφία μπορεί να έχει τιμή. Eίναι η υπογραφή, η υπευθυνότητα, η προσωπικότητα, η αντανάκλαση του κοινωνικώς πάσχοντος, ο φορέας αντίστασης της κοινωνίας, η ασπίδα της, αλλά και το δόρυ της, κυρίως το δεύτερο. H κήρυξη μιας πανελλαδικής απεργίας διαρκείας θα δείξει τον δρόμο για τους αγώνες του μέλλοντος.

*  Ο Γιώργος Σταματόπουλος είναι δημοσιογράφος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Για δες κάτι επαναστάτες… και τιμωρούς!


Χρόνια τώρα μια σειρά στελεχών με τον ένα ή άλλο τρόπο βρίσκονται καθημερινά στα σπίτια μας , μας ¨ενημερώνουν¨, μας ¨καθοδηγούν¨, είναι υπεράνω υποψίας , μας διαμορφώνουν συνειδήσεις και είναι οι κριτικοί και τιμωροί των πάντων.

Όλοι πλούσιοι, άλλοι πολύ πλούσιοι και άλλοι πάμπλουτοι.

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά αυτοί εδώ …στα σπίτια μας !

Είναι οι αριστεροί επαναστάτες που κριτικάρουν τους πάντες και τα πάντα και βέβαια την εξουσία.

Γιώργος Μπόμπολας: Ο ΕΠΟΝίτης που έγινε καναλάρχης, μεγαλοεκδότης, κατασκευαστής Δημοσίων έργων. Έχει ακόμα μεγάλη αδυναμία στο ΚΚΕ.

Σταύρος Ψυχάρης: Πρόεδρος του ΔΟΛ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του MEGA κλπ. Από κομμουνιστική οικογένεια, έκανε τα πρώτα του βήματα στό ΚΚΕ.

Μάνια Τεγοπούλου: Εκδότρια Ελευθεροτυπίας, MEGA κλπ. Κόρη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Κίτσου Τεγόπουλου, θεωρείται ακροαριστερή.

Κώστας Γιαννίκος: Είχε αγοράσει την διεθνούς φήμης κομματική εφημερίδα «Πράβντα». Είναι βασικός μέτοχος (25%} του καναλιού Alter, και ιδιοκτήτης των ρ/σ John Greek, Oasis, Captain Jack, ιδιοκτήτης της εκδοτικής εταιρείας Modern Times, των tv περιοδικών Tivo και Avanti, των δισκογραφικών εταιρειών WARNER, Legend, MBI, Eros, Κίνησις, Σονόρα, Πάνιβαρ, ΛΥΡΑ κ.λπ. Δούλεψε στο MEGA, στον ΣΚΑΙ και στο STAR. Eίναι εκδότης της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή». Εχει στην ιδιοκτησία του ή εκμεταλλεύεται μέσω της εταιρίας “Ελληνική Θεαμάτων” τα θέατρα Παλλάς και Μικρό Παλλάς, Κιβωτός, Εμπορικόν, Πειραιώς 131, Αποθήκη, Δημήτρης Χορν και Πόρτα. Εκδίδει και τα μουσικά περιοδικά “Δίφωνο” και “Ποπ και Ροκ”. Προφυλακισμένος με αναστολή για χρέη στο Δημόσιο. Πρώην στέλεχος του ΚΚΕ.

Αναστασιάδης Θέμος: ΑΝΤ 1,εκδότης ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Στρατής Λιαρέλης: Διευθυντής ειδήσεων του ΑΝΤ 1. μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Νίκος Ευαγγελάτος : μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Όλγα Τρέμη: MEGA, μέλος κάποτε της ΚΝΕ

Παύλος Τσίμας: MEGA / ΤΑ ΝΕΑ, πρώην δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη, ΚΚΕ.

Μανώλης Αναγνωστάκης: MEGA Σ/Κ, ΚΝΕ.

Οι του Ιού της Ελευθεροτυπίας: Τρίμης-Ψαράς-Κωστόπουλος : ΚΚΕ εσ. και εν συνεχεία Β' Πανελλαδική (ακροαριστερή διάσπαση της νεολαίας του ΚΚΕ εσ., το 1978, εξέδωσαν το περιοδικό «Σχολιαστής»). Χρύσανθος Λαζαρίδης, αριστερός στη Β΄Πανελλαδική, σήμερα πολιτικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά !

Αλέξης Παπαχελάς: Διευθυντής της Καθημερινής, ΣΚΑΪ κ.λπ., ήταν Γραμματέας της Β' Πανελλαδικής στο Κολέγιο Αθηνών.

Σταύρος Λυγερός: Καθημερινή, μέλος της ΟΣΕ («Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση»).

Τάσος Τέλλογλου: Καθημερινή, ΣΚΑΪ, μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Βασίλης Λυριτζής: ΣΚΑΪ, ΚΚΕ εσωτ.

Δήμος Βερύκκιος: Alpha, μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Λάκης Λαζόπουλος: Alpha, μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Γιώργος Κύρτσος: Δεξιός πρώην εκδότης του Ελεύθερου Τύπου και σήμερα της FREE PRESS, και τηλεσχολιαστής, μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος : Αριστεριστής, μόνιμος απολογητής της 17Ν.

Αλέξης Οικονόμου: Μέλος της Κ.Ε.,και εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Μαρξιστής και πρώην δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη και στέλεχος του ΚΚΕ.

Παντελής Καψής: Πρώην Δ/ντης στα ΝΕΑ και σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου. Μέλος κάποτε του ΚΚΕ εσ.

Χρήστος Μαχαίρας: Διευθυντής στο Έθνος του Μπόμπολα, ΚΚΕ Εσ.

Θανάσης Τσεκούρας: ΝΕΤ,Διευθυντής ΕΘΝΟΥΣ, ΚΚΕ εσωτ.

Νίκος Μεγγρέλης: έχει περάσει από MEGA, ΑΝΤ1, ΕΡΤ, ΚΚΕ εσωτ.

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: ΝΕΤ, ΣΚΑΪ κλπ ΚΚΕ εσωτ.

Σεμίνα Διγενή : ΝΕΤ κλπ Μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Γιάννης Λάτσιος: O κ.life style του ΑΝT1,STAR κλπ. ΚΚΕ εσωτ.

Σταμάτης Μαλέλης: Γενικός του STAR. Ακροαριστερός (τροτσκιστής) στα νιάτα του.

Γιάννης Βλαστάρης: τ.Διευθυντής σύνταξης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, Μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Δημήτρης Τσιόδρας: Πρώην διευθυντής του Flash επί Κόκκαλη και νυν υπεύθυνος πολιτικού της Ελευθεροτυπίας Μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Ηλίας Θεοφύλακτος: Διευθυντής στην εφημερίδα Ισοτιμία, Μέλος κάποτε της ΚΝΕ.

Στέλιος Κούλογλου: ΝΕΤ , TVXS Μέλος του ΕΚΚΕ.

Μπήλιω Τσουκαλά: ΝΕΤ. τ.μέλος του ΕΚΚΕ .

Σπύρος Παπαδόπουλος: ΝΕΤ. τ. μέλος του ΕΚΚΕ.

Ανδρέας Μικρούτσικος: Παρουσιαστής. τ. μέλος του ΕΚΚΕ.

Δημήτρης Ψυχογιός: ΤΟ ΒΗΜΑ, πρώην οργανωτής της αριστερίστικης «20ης του Οκτώβρη».

Οι δημοσκόποι, τα ΜΜΕ, κι ο θαυμαστός κόσμο τους :


Ηλίας Νικολακόπουλος: Ο. πατέρας όλων των δημοσκόπων. Παλιό δραστήριο μέλος αριστερίστικων οργανώσεων σε Ελλάδα και Γαλλία (29η Μάη, Curiel Apparat). Παλιά έγγραφα της ΚΥΠ τον ενέπλεκαν και με την τρομοκρατία. Δεν αποδείχθηκε τίποτα.

Γιάννης Μαυρής: Γενικός Διευθυντής της Public Issue, ΚΚΕ εσωτ.

Χριστόφορος Βερναρδάκης: Γενικός Διευθυντής της VPRC, ΚΚΕ εσωτ.

Στράτος Φανάρας: Γενικός της Metron Analysis, ΚΚΕ εσωτ.

Τάκης Ρουτζούνης: Γενικός της Κάπα Research, τ. Γραμματέας Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ.

Τάκης Θεοδωρικάκος: Γενικός της GPO, τ. Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ.

Κάπως έτσι διαμορφώνονται, εδώ και 37 χρόνια, οι συνειδήσεις κι ο λαϊκισμός στην Ελλάδα...

ΠΗΓΗ: http://taxalia.blogspot.com

ΠΑΣΟΚ εσω-στρεφές, εξω-στρεφές, plus!

Άρθρο της Στέλλας Πριόβολου *
ΠΑΣΟΚ σημαίνει Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, που αγκαλιάζει σύμφωνα με τον τίτλο του, όλους τους Έλληνες ,εμφορείται από κοινωνικά ιδεώδη και έχει τα χαρακτηριστικά ενός κινήματος. Το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναζητούν το νέο προσανατολισμό του κόμματος και προτείνουν ποικίλες λύσεις.

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας αρχής, τόνισε τις προάλλες υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι είναι η μόνη σωστή προοπτική για ένα σοσιαλιστικό κόμμα υπό τις σημερινές συνθήκες. Το ερώτημα όμως είναι : νέα αρχή αλλά με ποιες αρχές και με ποιους «τηρητές» αυτών των αρχών; Ποιος από όσους κυβερνούν σήμερα μπορεί να μας πείσει ότι ενώ είχε την εξουσία δεν μπορούσε να οδηγήσει την πολιτική προς την ορθή κατεύθυνση, που πίστευε, διαφωνώντας ακόμη και με τον αρχηγό του και στην ανάγκη παραιτούμενος; Ο αρχηγός απήλθε, και οι επιτελείς του πριν γίνουν επικριτικοί θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους , γιατί ουδείς πιστεύει σήμερα σε πολιτικές Μεταμορφώσεις του Οβιδίου. Οι αρχές του Κινήματος δεν τηρήθηκαν και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ σήμερα αναζητεί μια νέα αρχή.

Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη καλούν τα κόμματα της υπεύθυνης Αριστεράς να «διαλεχθούν» και να στρατευτούν σε ένα κοινό αγώνα πολιτικής ανασυγκρότησης για το καλό της χώρας. Άλλα προτείνουν ένα σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς ανοικτό στην κοινωνία των πολιτών, και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους, που θα ευνοεί την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό σε μια δημιουργική Ελλάδα. Γίνεται αναφορά ακόμη και σε ένα ΠΑΣΟΚ plus με «επιπλέον» προσδιορισμό για…ευρωπαϊκότερη, ίσως, διάσταση. Άλλα πάλι στελέχη προσπαθούν να επανευαισθητοποιήσουν τους δημοκρατικούς πολίτες που εκφράζονταν μέχρι σήμερα μέσα από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν απογοητευθεί από τους πολιτικούς ή ανήκουν στο χώρο του κέντρου ή της Αριστεράς να προσεγγίσουν και πάλι το Σοσιαλιστικό Κίνημα με οργανωμένο διάλογο και στόχο την εθνική ανασυγκρότηση.

Πολύ ωραία σχέδια για να είναι και αληθινά. Η ένωση των δημοκρατικών δυνάμεων ποτέ δεν ευδοκίμησε στον τόπο αυτό. Σήμερα, φοβούμαι ότι είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς φθάσαμε στο σημείο, η ιδεώδης συνταγή της πολιτικής μαγειρικής να είναι η ανάμειξη ετερώνυμων υλικών, γιατί ως φαίνεται τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ, ή όπως θα βαπτισθεί υπό τη νέα του μορφή, πρέπει να επανασυνδεθεί με το λαό και να τον πείσει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτόν και κυρίως ότι αναγνωρίζει τα λάθη συμπεριφοράς και τακτικής απέναντί του. Και αυτό τούτη την ώρα είναι, δυστυχώς , εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 απορρόφησε στην κυριολεξία ολόκληρο το Κέντρο και ένα τμήμα της Αριστεράς αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουμε πολιτικούς αρχηγούς εμπνευσμένους, που θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα τέτοιο ρόλο. Μήπως ,λοιπόν, μια δυνατότητα εκλογής προσώπων ανεξαρτήτως κομμάτων από μια δεξαμενή άξιων και ικανών Ελλήνων, που σίγουρα υπάρχουν, θα ήταν μια λύση για την Ελλάδα του σήμερα; Λύση ανατρεπτική για τα δεδομένα, όχι όμως και ανέφικτη. Λύση που απαιτεί αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Άλλωστε και η σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης πόσο αναμενόμενη ήταν και κατά πόσο τηρεί της αρχές του υπάρχοντος συστήματος ; Βέβαια, θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι δύσκολο και επικίνδυνο να ανοίξει τώρα στη χώρα μας, όμως αναμφισβήτητα παραμένει το θέμα αυτό κυρίαρχο προς επίλυση και απαιτεί πολιτική ωριμότητα, σύνεση, νηφαλιότητα και ιδιαίτερα ειλικρινή διάθεση των πολιτικών για συναίνεση και συμφωνία.

Τελικά, σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες στη χώρα μας, η αλήθεια είναι μία, και δυστυχώς πολύ πικρή : πολύ ολίγον ενδιαφέρουν πλέον τους πολίτες τα κόμματα και οι αρχηγοί τους, γιατί ακόμη και αν αυτά βελτιωθούν, όταν βρεθούν στην εξουσία θα διαπιστώσουν ότι εξαιτίας των άθλιων λαθών του παρελθόντος ελάχιστο μερίδιο της εξουσίας αυτής θα έχουν μέσα σε μια Ενωμένη Ευρώπη που, εφόσον σταθεί στα πόδια της και εμείς στην αγκαλιά της, θα παραμείνει επιτηρητής και καθοδηγητής της Ελλάδας.

* Η Στέλλα Πριόβολου, είναι Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Ειδική Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας και Αντιπρόεδρος Ι.Κ.Υ

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Αποκατάσταση σε Παλαιοξάρι και Ρέρεση επικίνδυνων τμημάτων του οδικού δικτύου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης επικινδύνων τμημάτων σε σημεία του επαρχιακού οδικού άξονα, στο Παλαιοξάρι και στη Ρέρεση, τα οποία παρουσίαζαν υψηλό σημείο επικινδυνότητας.

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή,

• Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοξαρίου ,στην είσοδο του χωριού, τμήμα της τσιμεντόστρωσης σε μήκος 50μ. βρισκόταν στον αέρα καθώς το επίχωμα κατάντη αυτής είχε υποχωρήσει από 1 έως 1,5 μέτρα, καθώς και τα στηθαία ασφαλείας.

Το φαινόμενο υποχώρησης του εδάφους χρήζει γεωλογικής έρευνας, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη και να δοθεί οριστική λύση.

Για την προσωρινή αποκατάσταση εκτελέστηκαν εργασίες καθαίρεσης της τσιμεντόστρωσης, των στηθαίων ασφαλείας, κατασκευή επιχώματος 50μ. Αφού γίνει η συμπύκνωση του επιχώματος θα κατασκευαστεί υπόβαση, για να δημιουργηθεί η επιφάνεια του οδοστρώματος και να τοποθετηθούν τα στηθαία ασφαλείας. Το κόστος των εργασιών αποκατάστασης ανήλθε στα 12.000,00€.

• Στη θέση Χάνι Ρέρεσης ,στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ναυπάκτου – Λιδωρικίου υπήρχε υποχώρηση του οδοστρώματος, το οποίο ήταν επικίνδυνο και ήταν απαραίτητη η αποκατάσταση του για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Έγιναν σε μήκος 50μ. εργασίες εκσκαφής και κατασκευή επιχώματος. Αφού γίνει συμπύκνωση του επιχώματος θα κατασκευαστεί υπόβαση για να δημιουργηθεί η επιφάνεια του οδοστρώματος και κατόπιν θα κατασκευαστεί οπλισμένη τσιμεντόστρωση.

Το φαινόμενο όμως της υποχώρησης του εδάφους χρήζει γεωλογικής έρευνας για να δοθεί οριστική λύση. Το κόστος των εργασιών ανέρχεται στα 16.500,00€.

Ποια έργα πρότεινε η Δωρίδα στο ΕΣΠΑ περιμένοντας την αναπτυξιακή ανάσταση

Του  Παύλου Δωριάδη

Η μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση για τη χώρα όπως όλοι ομολογούν είναι η απορρόφηση του πακτωλού των δισεκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΠΑ που μέχρι τώρα παραμένουν σχεδόν αχρησιμοποίητα.

Πριν λίγες ημέρες έγινε στην Αθήνα ειδική διάσκεψη για το θέμα με την συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών , Ευρωπαίων αξιωματούχων και Περιφερειαρχών.

Ο Περιφερειάρχης Της Στερεάς Ελλάδος Κλέαρχος Περγαντάς έδωσε την ακτινογραφία για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρειά μας.

Είπε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, που υλοποιείται από την αιρετή Περιφέρεια, είναι ύψους 254 εκ € και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις έργων και δράσεων) ύψους 220 εκ € (ποσοστό 87 %) και έχουν δηλωθεί δαπάνες 133 εκ. € (ποσοστό 53 %).

Ο Δήμος Δωρίδας έχει ήδη υποβάλλει έτοιμες μελέτες για μια σειρά έργων , που αν πάρουν το ¨πράσινο φως¨ για υλοποίηση, θα δώσουν τεράστια πνοή ανάπτυξης στη περιοχή μας.

Τα έργα αυτά , σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του DORIDA News από την Περιφέρεια είναι τα παρακάτω.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΗΜΑΙΕΣ
1. Αξιοποίηση Λίμνης Μόρνου (Εγκαταστάσεις Αθλοπαιδιών κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, εναλλακτικός τουρισμός, πολυκέντρο στο φράγμα)
2. Βελτιώσεις δευτερεύοντος εθνικού Δικτύου έως Ε48 Παλιά γέφυρα Μόρνου-Γρηγορίτικα – διασταύρωση ορίων με Ν. Αιτωλοακαρνανίας - Φράγμα Μόρνου.
3. Βελτίωση Πρωτεύοντος επαρχιακού δικτύου ΕΠ5 Λιδωρίκι-Λευκαδίτη-Συκιά όρια Δήμου προς Στρώμη.
4. Ολοκλήρωση και λειτουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών Τριζονίων.
5. Παράκτια προστασία από διαβρώσεις παραλιακού Μετώπου Δήμου Δωρίδος (παραλία Τολοφώνος, Σπηλιά, Γλυφάδα, Παραλία Σεργούλας, Κουτσούκια Μανάγουλης.
6. Αποχετευτικό Δίκτυο και ΕΕΛ οικισμών Γλυφάδας, Χανίων, Σπηλιάς, Νήσου Τριζονίων, Παραλία Σεργούλας)
7. Αποχετευτικό Δίκτυο στα τοπικά διαμερίσματα Ευπαλίου, Καστρακίου, Τρικόρφου, Μαλαμάτων, Μανάγουλης.
8. Κατασκευή κόμβων για σύνδεση Τοπικών Κοινοτήτων Γλυφάδας και Μαλαμάτων με Ε.Ο. Ναυπάκτου – Ιτέας
9. Διαμορφώσεις πλαζ (Χιλιαδούς, Παραθάλασσο, Βάθη)
10. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός λιμενικών εγκαταστάσεων Ερατεινής – Μοναστηρακίου.
11. Αποκατάσταση χωματερών μη λειτουργούντων στα Τριζόνια και την Ερατεινή.
12. Ύδρευση Ελαίας (ήδη έχει ξεκινήσει), Τολοφώνας και δεξαμενές Ευπαλίου.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΩΡΙΜΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ
1.Βελτίωση βατότητας δρόμων προς οικισμούς περιμετρικά της Λίμνης Μόρνου.
2.Βελτίωση ανατολικού συνδετήριου δρόμου Μαλανδρίνου με Εθνική Οδό Άμφισσας - Λιδωρικίου
3. Βελτίωση βατότητας δρόμων από Α) Λιδωρίκι θέση Βαρούσι προς Δένδρο Β) Επαρχιακή οδός Λιδωρικίου – Λευκαδιτίου προς Δενδράκια
4. Βελτίωση διαδημοτικού δρόμου Δάφνου-Διχωρίου
5. Βελτίωση αγροτικού δρόμου από οικισμό Λεύκας προς Αιγίτιο
6. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Μαλανδρίνου - Φυλακών
7. Διαμορφώσεις Δημοτικών χώρων,
8.Μελέτη εσωτερικής οδοποιίας Δημοτικών διαμερισμάτων Δημοτικής Ενότητας Τολοφώνος
9. Οδοποιία Ελαίας για την Αγία Ελεούσα
10.. Αναπλάσεις χώρων στην Ερατεινή
11. Αναπλάσεις χώρων στην Τολοφώνα
12. Κατασκευή αντιπλημμυρικού στη Ποτιδάνεια
13 Ανακαίνιση Δημοτικού Ξενώνα Τρικόρφου
14. Ανακαίνιση και ανάπτυξη ορεινών χωριών Κάμπου, Φιλοθέης, Τειχίου, Παλαιοξαρίου, Ποτιδάνειας
15 Κατασκευή βελτίωση υποδομών δημοτικού οδικού δικτύου Παλαιοξαρίου
16. Κατασκευή βελτίωση υποδομών στο δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου
17. Βελτίωση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου
18. Ύδρευση Χιλιαδούς Μανάγουλης
19. Βελτίωση εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων
20. Ύδρευση οικισμού Κλήματος
21. Ολοκλήρωση συνδετήριου δρόμου Φιλοθέης – Ι.Μ. Βαρνάκοβας
22. Βελτίωση Υποδομών Αγροτικής οδοποιίας
23. Κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο Συνδέσμου Μαλαμάτων - Μανάγουλης – Καστρακίου και   αναβάθμιση Αποδυτηρίων
24. Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας Ζωριάνου-Κερασιάς ( Α΄φάση)
25. Αποχέτευση όμβριων Υδάτων Αλποχωρίου
26. Ανάδειξη Μουσείων και περιβάλλοντος χώρου Μουσείου Αρτοτίνας και Μουσείου Τειχίου

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Τα μικρο-Δωρικά … του Δωριάδη !


ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Νέα μειώσεις δημοτικών τελών κατά 10% για το 2012 αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κώστα Αντωνόπουλου. Οι μειώσεις αφορούν τα δημοτικά τέλη ύδρευσης, άρδευσης ,καθαριότητας , φωτισμού και ακίνητης περιουσίας για όσους ήταν άνεργοι το 2011, τους πολύτεκνους με 2 ανήλικα παιδιά και εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες . Για όλες τις άλλες κατηγορίες πολιτών τα παραπάνω δημοτικά τέλη καθώς και όσα αφορούν χρήση πλατειών , πεζοδρομίων, αιγιαλού, παραλίας , δικαιώματος βοσκής , νεκροταφείου και αποχέτευσης παραμένουν στα ίδια επίπεδα του 2011. Υπενθυμίζεται ότι τα δημοτικά τέλη του 2011 είχαν μειωθεί επίσης κατά 10% έναντι αυτών του 2010 , με απόφαση της δημοτικής αρχής στις αρχές του χρόνου.

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων του Λιδωρικίου και των άλλων χωριών της περιοχής με την συνέχιση του απογευματινού δρομολόγιου από Άμφισσα προς Λιδωρίκι και αντίστροφα.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπετζώνης η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα του Δήμου να συνεχιστεί το δρομολόγιο που είχε κοπεί μονόπλευρα από την ΚΤΕΛ ΑΕ πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Το θέμα πλέον είναι στα χέρια του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με δεδομένο μάλιστα ότι και η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή έχει εκφραστεί θετικά στο αίτημα του Δήμου η απόφαση από το επόμενο Συμβούλιο αναμένεται να είναι θετική, υπέρ των κατοίκων των πιο πάνω περιοχών .

ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΚΟΜΑ Η ΕΦΟΡΙΑ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
Συνεχίζει να παραμένει κλειστή η ΔΟΥ Λδωρικίου με την πόρτα του κτιρίου της ¨χτισμένη¨ με τσιμεντόπλιθες από τους κατοίκους, που ζητούν να μη φύγει για συνένωση με την αντίστοιχη ΔΟΥ της Άμφισσας. Τις τελευταίες ημέρες κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος , όσο και η Βουλευτής του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου. Και οι δύο βουλευτές αφού εκθέτουν την άποψη των κατοίκων του Λιδωρικίου για την δυσχέρεια που έχουν να επικοινωνούν με την ΔΟΥ στην Άμφισσα λόγω μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων και κακού οδικού δικτύου, ζητούν να επαναλειτουργήσει η ΔΟΥ στο Λιδωρίκι. Υπενθυμίζεται επιστολή για το ίδιο θέμα έχει στείλει στον Υπουργό τόσο ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης , όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή ενώ ομόφωνο ψήφισμα προς τον Υπουργό εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΝΤΕΟΡΙΑ-ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε το έργο συντήρησης και βελτίωσης τμήματος του φθαρμένου ασφαλτικού οδοστρώματος της επαρχιακής οδού Πεντεόρια – Γαλαξίδι προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή , το συνολικό μήκος των υπό βελτίωση τμημάτων του δρόμου είναι περίπου 6 χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση τμηματικά όπου απαιτούνταν για να κλείσουν λακκούβες και όπου υπήρχε φθαρμένο οδόστρωμα ή είχε ρωγμή, σε όλο το πλάτος του δρόμου. Στα τμήματα που έγινε ασφαλτόστρωση θα γίνει διαγράμμιση και τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης. Το έργο δεν επιφέρει καμία επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αντίθετα με την αποκατάσταση των ζημιών του ασφαλτικού οδοστρώματος θα αποφευχθούν πιθανές καθιζήσεις λόγω διάβρωσης από τα υπόγεια ύδατα και επέκταση των υπαρχόντων ζημιών. Οι εργασίες που εκτελέστηκαν κάνουν ασφαλέστερο τον δρόμο, η κατάσταση του οποίου εγκυμονούσε κινδύνους για τροχαία ατυχήματα.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σημαντική διάσκεψη με τη συμμετοχή Υπουργών , Ευρωπαίων αξιωματούχων , περιφερειαρχών και άλλων αρμοδίων παραγόντων, έγινε στην Αθήνα για προγράμματα παρακολούθησης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Στη διάσκεψη πήρε μέρος και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κλέαρχος Περγαντάς.

Αντικείμενο της διάσκεψης, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ήταν η ενημέρωση για την πρόοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και οι ενέργειες επιτάχυνσης, η αναθεώρηση του προγράμματος, και τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ. Επιπλέον συζητήθηκε η πολιτική συνοχής την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, και οι προτάσεις των νέων δημοσιονομικών προοπτικών και των κανονισμών.

Όπως ανέφερε στη διάσκεψη ο Κλέαρχος Περγαντάς, το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, που υλοποιείται από την αιρετή Περιφέρεια, είναι ύψους 254 εκ € και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις έργων και δράσεων) ύψους 220 εκ € (ποσοστό 87 %) και έχουν δηλωθεί δαπάνες 133 εκ. € (ποσοστό 53 %).Το πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, είπε ο κ. Περγαντάς , παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όπως το βαρύ, γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, την μεταβατική περίοδο του Καλλικράτη, που δυσχεραίνει τις διαδικασίες προγραμματισμού και την κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, με συνεπακόλουθο την, σε ορισμένες περιπτώσεις, έλλειψη ρευστότητας και καθυστερήσεις πληρωμών.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΛΙΑΔΟΥ ;
Τοπικό blog έγραψε ότι ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Χιλιαδούς ύστερα από την ενέργεια επενδυτή -ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος- και προτίθεται να κατασκευάσει ψυχαγωγικό κέντρο με πισίνες, καταστήματα και νεροτσουλήθρες στην περιοχή. Καθώς υποστηρίζουν το συγκεκριμένο ακίνητο είναι δημόσιο κτήμα, είναι σε ζώνη απαλλοτρίωσης και δεν νομιμοποιούνται οι κατασκευές. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και αρκετοί κάτοικοι προσπάθησαν να αποκλείσουν το χώρο έτσι ώστε τα μηχανήματα να μην μπορέσουν να πλησιάσουν τον χώρο. Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου ο ιδιοκτήτης προσεγγίσει τον συγκεκριμένο χώρο γιά να ξεκινήσει τις εργασίες.

ΤΟ 45% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Άγνωστη …λέξη ακόμα και σήμερα αποτελεί το διαδίκτυο σχεδόν για έναν στους δύο Έλληνες καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τα οποία δημοσιεύτηκαν τη Τετάρτη, το 45% των Ελλήνων μεταξύ 16 και 74 ετών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ Ιντερνετ.
Παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 65% πριν πέντε χρόνια, η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη όσον αφορά στη μη ενασχόληση με το Ιντερνετ,
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος στη σχετική κατάταξη μετά την Ρουμανία (54%) και την Βουλγαρία (46%).


Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ευρώπη πριν λίγες μέρες έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η συμφωνία της συνόδου της 9ης Δεκεμβρίου μπορεί να μην συγκροτεί μία κολοσσιαία απόφαση, συνιστά όμως μία θετική εξέλιξη για την αντιμετώπιση της κρίσης και μία σπουδαία κίνηση για την ενοποίηση, την δημοσιονομική και την πολιτική. Στη σύνοδο αυτή, για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα δεν αποτέλεσε το επίκεντρο των διαβουλεύσεων, ωστόσο, το τι ακριβώς συμφωνήθηκε και δρομολογήθηκε για το επόμενο εξάμηνο, την αφορά και την επηρεάζει καθοριστικά. Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόψη του (ευρωπαικού) ξυραφιού! Και το ερώτημα, το οποίο καίει, είναι τι θα γίνει – συνεπώς – με την Ελλάδα;

Τα μεγάλα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά και θα προσδιορίσουν, λοιπόν, την πορεία του τόπου, είναι δύο: το ένα είναι η τύχη του PSI μετά την ακύρωσή του (από τώρα και στο εξής και για οποιαδήποτε άλλη χώρα), με δεδομένο ότι κρίθηκε από τους ίδιους τους Ευρωπαίους ηγέτες ως «θεραπεία» καταστροφική. Και το δεύτερο θέμα, είναι πως θα λειτουργήσει στη συνέχεια η πολιτική ελίτ της Ελλάδας, στις νέες αυστηρές, ευρωκεντρικές, δημοσιονομικές συνθήκες. Θα πειθαρχήσει δηλαδή στα νέα δεδομένα ή θα συνεχίσει να βαυκαλίζεται με την κομματοκρατία και να ερωτοτροπεί με τον λαικισμό και την έξοδο, εν τέλει, της χώρας από το ευρώ;

Ας ασχοληθούμε με το πρώτο θέμα, για το PSI. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεώρησαν ότι η θέση τους εκείνη αποδείχθηκε λάθος και μάλιστα μοιραίο. Διότι η (προηγούμενη) απόφαση, να «κουρευτούν» τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες (τράπεζες, Ταμεία και επενδυτικά funds), δημιουργούσε ένα κακό προηγούμενο. Τρόμαξε τις αγορές, οι οποίες προχώρησαν σε αθρόες πωλήσεις ιταλικών, ισπανικών κ.α. κρατικών ομολόγων. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν τεράστια ποσά από την ευρωπαική αγορά και να εκτοξευθούν τα επιτόκια σε ύψη απαγορευτικά για τον δανεισμό και των χωρών αυτών, οι οποίες μπήκαν με τη σειρά τους στο επίκεντρο της κρίσης. Ο διεθνής χρηματοοικονομικός τομέας, με την απόφαση εκείνη, φοβήθηκε ότι θα του «κουρεύουν» συνεχώς τα λεφτά του, κάθε φορά που θα εμφανίζεται σε μία χώρα το πρόβλημα του χρέους. Ηταν μία τραγική επιμονή της Μέρκελ (να πληρώσουν οι ιδιώτες την «χασούρα» των κρατών), η οποία κόντεψε να διαλύσει τη διεθνή αγορά ομολόγων και την ίδια τη ζώνη του ευρώ.

Παρ όλα αυτά, όμως, το PSI παραμένει στο τραπέζι ως «λύση» για το ελληνικό (αποκλειστικά) πρόβλημα. Λύση, πλέον, θολή και έωλη, μετά τις παραπάνω εξελίξεις. Διότι, ποιος ξένος ιδιωτικός οργανισμός θα σπεύσει να συμμετάσχει σε μία «θεραπεία» που κρίθηκε καταστροφική, από τους ίδιους μάλιστα που την συνταγογράφησαν; Ενδεχομένως όχι οι περισσότεροι. Οπότε και τα οφέλη θα είναι μικρά. Και με τι όρους θα γίνει η διαπραγμάτευση, όταν οι ιδιώτες έχουν αποκτήσει ένα ηθικό πλεονέκτημα, με βάση την προχθεσινή σύνοδο; Επίσης, εάν το PSI δεν «τσουλήσει» στην πράξη, ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο για την μείωση του ελληνικού χρέους; Ερωτήματα θηριώδους σημασίας για την Ελλάδα και το οικονομικό της σύστημα, τα οποία είναι- και θα παραμένουν για αρκετό ακόμη διάστημα- αναπάντητα…

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012 αποφασίζει το Δ.Σ. για τη Δωρίδα

Τον καθορισμό των δημοτικών τελών για το 2012 θα αποφασίσει σήμερα 13 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Υπενθυμίζουμε ότι για το 2011 τα δημοτικά τέλη ήταν μειωμένα κατά -10% σε σχέση με αυτά του 2010 μετά από απόφαση που πήρε η σημερινή δημοτική αρχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και στα τέλη του 2012 δεν θα υπάρξει αύξηση .

Την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κάνει ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος και θα αποφασισθεί ο καθορισμός για τα παρακάτω δημοτικά τέλη ,

1. Ύδρευσης
2. Αποχέτευσης
3. Χρήσης πλατειών και πεζοδρομίων
4. Χρήσης αιγιαλού και παραλίας
5. Νεκροταφείων
6. Δικαιώματος βοσκής .
7. Χρήσης λαϊκής αγοράς.
8. Άρδευσης
9. Συντελεστών δημοτικών τελών καθαριότητας, φωτισμού και Τ.Α.Π.

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ …¨ ΕΓΔΥΣΑΝ ¨ 18 ΣΠΙΤΙΑ στο Μοναστηράκι και Σκάλωμα Δωρίδας !

Δώδεκα (12) σπίτια στο Σκάλωμα και έξη (6) στο Μοναστηράκι της Δωρίδας, άδειασαν διαρρήκτες το τελευταίο 24ωρο. Τα σπίτια ως επι το πλείστον χρησιμοποιούνται ως εξοχικά και οι ένοικοί τους απουσιάζουν. Έτσι οι διαρρήκτες μπόρεσαν και έδρασαν ανενόχλητοι!

Όπως δήλωσε , γνωστός ορθοπεδικός της Αθήνας, στο δικό του σπίτι δεν άφησαν τίποτα! «Θα πρέπει να χρησιμοποίησαν φορτηγό για την μεταφορά ολόκληρης της οικοσκευής…» !

Να σημειωθεί ότι το Μοναστηράκι και το Σκάλωμα είναι δύο από τα κυριότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Δωρίδας και το κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα βρίσκεται στο Ευπάλιο με λιγοστό προσωπικό που είναι αδύνατο να προστατεύσει ολόκληρη την περιοχή.

Επίσης να θυμίσουμε ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου είναι ανάμεσα στα υπό κατάργηση οπότε και μετά τα τελευταία κρούσματα διαρρήξεων έχουν δίκαιο οι κάτοικοι να ανησυχούν για την ασφάλειά τους!

astronafpaktos-news.blogspot.com

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΣΕΡΙ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΙΤΕΑΣ έχασε με 2 - 0 από τον Αμφισσαϊκό ! Νικητής ο Απόλλωνας Ευπαλίου στη Δεσφίνα με 0 - 1 επί του Ησαΐα


                                                                     9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Την πρώτη του ήττα γνώρισε στην Άμφισσα ο Αστέρας Ιτέας με 2 - 0 από τον Αμφισσαϊκό και υποχώρησε από την πρώτη θέση , έχοντας όμως έναν αγώνα λιγότερο από τον Ανδρούτσο Γραβιάς , ο οποίος κέρδισε με 3 - 1 τον Αετό Λιδωρικίου.

Σημαντική είναι η νίκη του Απόλλωνα Ευπαλίου με 1 - 0 στη Δεσφίνα επί του Ησαΐας με γκολ που πέτυχε από 50 μέτρα ο αρχηγός του Ηλίας Κοντός.

Στο γειτονικό ντέρμπυ ο Δωρικός Μαλαμάτων είχε τα δοκάρια (3) αλλά η Ένωση Γλυφάδας πέτυχε το γκολ και κέρδισε με 1- 0.

Τέλος σημαντική ήταν η εκτός έδρας νίκη με 0-1 της Τολοφώνα Ερατεινής επί του Ολυμπιακού Κίρρας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής έχουν ως εξής :

Ανδρούτσος Γραβιάς - Αετός Λιδωρικίου           3 - 1
Ησαΐας Δεσφίνας - Απόλλων Ευπαλίου               0 - 1
Ολυμπιακός Κίρρας - Τολοφώνα Ερατεινή        0 - 1
Δωρικός Μαλαμάτων - Ένωση Γλυφάδας         0 - 1
Αμφισσαικός - Αστέρας Ιτέας                             2 - 0
 Ρεπό : Φωκίδα 2000


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                                                                               ΓΚΟΛ                                ΒΑΘΜΟΙ
1. Ανδρούτσος Γραβιάς                                  23 - 6                      24
2. Αστέρας Ιτέας *                                          31 - 4                      21
3. Απόλλων Ευπαλίου *                                 19 - 10                    18
4. Αμφισσαικός *                                           26 - 7                       18
5. Ησαΐας Δεσφίνας *                                    21 - 11                     15
6. Τολοφώνα Ερατεινή *                               16 - 13                     12 
7. Δωρικός Μαλαμάτων *                              5 - 19                        6
8. Αετός Λιδωρικίου                                      16 - 25                       5
9. Φωκίδα 2000 *                                            5 - 22                        4
10. Ολυμπιακός Κίρρας *                               6 - 17                        3
10. Ένωση Γλυφάδας *                                  5 - 30                       -1


Οι ομάδες με αστερίσκο (*) έχουν κάνει το ρεπό τους.
Ο Αετός Λιδωρικίου ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς και η Ένωση Γλυφάδας έχει ένα μηδενισμό και -2 βαθμούς.

Στην επόμενη 10η Αγωνιστική θα γίνουν οι παρακάτω αγώνες

Ησαΐας Δεσφίνας - Ανδρούτσος Γραβιάς
Απόλλων Ευπαλίου - Ολυμπιακός Κίρρας
Φωκίδα 2000 - Δωρικός Μαλαμάτων
Τολοφώνα Ερατεινή - Αμφισσαικός
Ένωση Γλυφάδας - Αστέρας Ιτέας
Ρεπό : Αετός ΛιδωρικίουΒ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Άρχισαν να ξεχωρίζουν 4 ομάδες

Τέσσερις ομάδες , μετά τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας Φωκίδας , άρχισαν να ξεχωρίζουν και φαίνεται ότι θα δώσουν τη μάχη να κατακτήσουν τις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν σε άνοδο.

Στους αγώνες που έγιναν το Σαββατοκύριακο για την 4η αγωνιστική στη Β΄ Κατηγορία Φωκίδας , είχαμε τα εξής αποτελέσματα:

Αναγέννηση Βουνιχώρας - Ακαδημία 94                 2 - 0
Μυωνία Αγίας Ευθυμίας - Κρισσαίος Χρισσού      1 - 4
Ελπίδες - Ηρακλής Μοναστηρακίου                       3 - 1
Κουλουβάτα - Κούμαρος                                          0 - 0
Σάλωνα - Οιάνθη Γαλαξιδίου                                  1 - 5


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 4η αγωνιστική
                                                                                                                                           ΓΚΟΛ                    ΒΑΘΜΟΙ
1. Οιάνθη Γαλαξιδίου                                                20 - 1              12
2. Κρισσαίος Χρισσού                                               27 - 4              12
3. Αναγέννηση Βουνιχώρας                                       14 - 3              12
4. Ελπίδες Άμφισσας                                                 17 - 4              12
5. Ηρακλής Μοναστηρακίου                                       6 - 8                4
6. Σάλωνα                                                                   8 - 25              3
7. Μυωνία Αγίας Ευθυμίας                                        3 - 10                1
8. Κουλουβάτα                                                           4 - 16               1
9. Κούμαρος Μοναστηρακίου                                    0 - 20               1
10. Ακαδημία 94 Άμφισσας                                       3 - 12                0

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε τους παρακάτω αγώνες για την 5η αγωνιστική της Β΄ Κατηγορίας Φωκίδας.

Κούμαρος - Ηρακλής Μοναστηρακίου
Αναγέννηση Βουνιχώρας - Σάλωνα
Κρισσαίος Χρισσού - Ελπίδες Άμφισσας
Ακαδημία 94 - Κουλουβάτα
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Μυωνία Αγίας Ευθυμίας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ στα Μαλάματα Ευπαλίου του Δ.Δωρίδας

Ο Δήμος Δωρίδας δρομολόγησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στη πεδιάδα του Μόρνου , βόρεια των Μαλαμάτων, περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν ήδη αρκετές βιοτεχνίες.

Πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης υπέγραψε σύμβαση με τον Τοπογράφο Μηχανικό Γεώργιο Κερασιά από τη Ναύπακτο, όπου θα συντάξει σχετική μελέτη που θα παραδοθεί μέσα σε τρείς μήνες.

Η ανάθεση της μελέτης έγινε μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται ,αντικείμενο της σύμβασης είναι ο καθορισμός των όρων και των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών για την εκπόνηση της μελέτης «Τοπογραφικά διαγράμματα για ΒΙΟΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Μαλαμάτων Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου» του Δήμου Δωρίδος που θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας.

Η αμοιβή της μελέτης καθορίστηκε στο ποσό των 5.000 € (με ΦΠΑ) και θα αντιμετωπιστεί από πόρους του Δήμου.

Υπεύθυνη Διευθύνουσα Υπηρεσία της μελέτης είναι η Τ.Υ.Δ.Κ. Νομού Φωκίδας.

Αντικείμενο και στοιχεία της μελέτης είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης με συνδυασμένη χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης και επίγειων μετρήσεων έκτασης ευρύτερου χώρου , του προβλεπόμενου από ΣΧΟΑΑΠ πρώην Δ. Ευπαλίου προς δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου Δήμου Δωρίδος, σε κλίμακα 1:2000.

Η μελέτη θα εκπονηθεί με υπόβαθρο τηλεπισκοπική απεικόνιση της περιοχής και τα όρια των ιδιοκτησιών όπως και τα ονόματα των φερόμενων ιδιοκτητών. Επίσης θα είναι ενημερωμένο σχετικά με τα υφιστάμενα κτίρια .

Η προθεσμία για την υποβολή της μελέτης στη Διευθύνουσα Υπηρεσία ορίζεται σε ενενήντα (90) ημέρες .

Η παραλαβή και η τελική έγκριση της μελέτης θα γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου εντός διαστήματος εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της.