Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ στο Μόρνο … πίσω από καλαμιές !

Νέα πυρκαγιά είχαμε χθες Παρασκευή απόγευμα γύρω στις 3:30 που ξέσπασε στη πεδιάδα του Μόρνου στη περιοχή ¨Γουβό¨.

Η πυρκαγιά άναψε στην άκρη χωραφιού και άρχισε να καίει με ταχύτητα καλαμιές και χορτολιβαδική έκταση λόγω και του ισχυρού νοτιοδυτικού ανέμου που έπνεε εκείνη τη στιγμή με κατεύθυνση προς το Μοναστηράκι.

Η έγκαιρη παρέμβαση ισχυρής δύναμης της πυροσβεστικής Ναυπάκτου και η παρεμβολή κάθετου αγροτικού δρόμου που λειτούργησε ως ανάχωμα, εμπόδισε την γρήγορη επέκταση της φωτιάς προς τον πανέμορφο ¨Κόκκινο¨ και την περιοχή BLUΕ LEΑK του Παραθάλασσου, πρόλαβε όμως να κάψει περί τα 50 στρέμματα.

Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής προχωρά σε σχετική έρευνα για την ανακάλυψη των πιθανών υπεύθυνων της πυρκαγιάς και αν πρόκειται για εμπρησμό.

Λίγη ώρα μετά , νέα φωτιά άρχισε να εκδηλώνεται σε χωράφι στο Σκάλωμα , που σβήστηκε σχεδόν αμέσως από την πυροσβεστική, αφού είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα κατοίκων της περιοχής.

Τελικά μπορεί να μπαίνει ο χειμώνας αλλά οι πυρκαγιές δεν λένε να εγκαταλείψουν τη Δωρίδα !

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ του Δημοτικού Συμβούλιου την Πέμπτη

Με σειρά πολλών θεσμικών θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων , συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στο Λιδωρίκι, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Στα περισσότερα από τα 22 θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα εισηγητές είναι οι τέσσερις αντιδήμαρχοι .

Αξιοσημείωτο είναι ότι θα αποφασισθεί και η σύσταση Επιτροπής για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Δωρίδας που τόσο ανάγκη την έχει η περιοχή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για άλλη μία φορά έρχεται για συζήτηση θέμα παραβάσεων από γελάδια που αδέσποτα κυκλοφορούν σε χωριά παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβλήθηκαν για προηγούμενες παραβάσεις. Φαίνεται κάποιοι βάλθηκαν να κάνουν την Δωρίδα … Ινδία(!) και ο αρμόδιος Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Κοκμοτός πάει για … Εισαγγελέας !

Αναλυτικά όλα τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές , σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ζέτος έχουν ως εξής :

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΩΣΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΛΥΛΟ
1. Ψήφιση πιστώσεων προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων οικονομικού έτους 2011.
2. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του Δήμου οικονομικού έτους 2011.
3. Αίτηση Χούσου Κων/νου του Γεωργίου για διαγραφή χρέους που έχει καταβληθεί δια μέσω ταμείου Παρακαταθηκών στην Τ.Κ. Ερατεινής.
4. Συνδρομές σε εφημερίδες, περιοδικά κ.λ.π. για το έτος 2011.
5. Σύσταση Επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΠΤΗ
6. Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Δωρίδος και Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας - Περιφέρειας Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας για την εκτέλεση του έργου «Αποχιονισμός – ρίψη άλατος – καθαρισμός Περιφερειακού και Δημοτικού Δικτύου του Δήμου Δωρίδος».
7. Αποδοχή δωρεάς ανοιχτού ξύλινου περιπτέρου από Δήμο Ζωγράφου.
8. Ορισμός μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου που θα αναπληρώνει το Δήμαρχο στην Επιτροπή χορήγησης βεβαιώσεων για παραγωγικές άδειες λαϊκών αγορών.
9. Ορισμός Εκπροσώπου για συμμετοχή στο Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ).
10. Έκφραση γνώμης για τη μίσθωση θαλάσσιας έκτασης 52 στρεμμάτων για μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας (υφιστάμενη 25 στρέμματα και από μετεγκατάσταση 27 στρέμματα) της εταιρείας ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. στη θέση ΄΄Βαθειά Λούζα΄΄ Δ. Δωρίδος Ν. Φωκίδας.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΛΙΚΗ
11. Έγκριση τροποποιημένου καταστατικού του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ορισμός αιρετού εκπροσώπου και συντονιστή.
12. Στέγαση Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λιδωρικίου.
13. Προσθήκη ορόφου στην αποθήκη Λιδωρικίου.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΔΡΕΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
14. Αίτημα Εκπροσώπου Τ.Κ. Κάμπου και Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Κάμπου για ηλεκτροδότηση πλατείας στη θέση «Μάρμαρα».
15. Διαγραφή ποσού από βεβαιωμένο χρηματικό κατάλογο τελών ύδρευσης Τ.Κ. Λευκαδιτίου Δ.Ε. Λιδωρικίου Δήμου Δωρίδος της Ταρλαντά Ελένης χήρας Νικολάου.
16. Ορισμός Επιτροπής για τη διαχείριση του γηπέδου Μαλαμάτων.
17. Συγκρότηση διαπαραταξιακών Επιτροπών για τη σύνταξη Κανονισμών Ύδρευσης, Άρδευσης, Αποχέτευσης, Καθαριότητας και Νεκροταφείων.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΚΜΟΤΟ
18. Είσοδος & περιφορά - παραμονή αδέσποτων ζώων εντός οικισμού Τρικόρφου – 1η διαπιστωτική πράξη.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ
19. Πρόσληψη εποχιακού προσωπικού τεσσάρων (4) ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου – καθορισμός ειδικοτήτων.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΛΙΑΜΠΕΤΣΟ
20. Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων στο Δήμο Δωρίδος» στο Μέτρο 322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών» στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
21. Αίτηση Παπαβασιλείου Μαρίας για μετατόπιση αγροτικού δρόμου από το μέσον στην άκρη του κτήματός της στην Τ.Κ. Πανόρμου του Δήμου μας.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΘΟΔΩΡΟ ΤΣΩΝΟ
22. Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Δωρίδος» οικονομικού έτους 2011.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑ ορεινών χωριών του Δήμου Δωρίδας

Την χρηματοδότηση για τρία σημαντικά έργα που αφορούν την περιοχή ορεινών χωριών προωθεί ο Δήμος Δωρίδας.

Συγκεκριμένα ο Δήμος προχωρά στην υποβολή τριών προτάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Ειδικότερα θα υποβάλλει τις εξής προτάσεις:

• «Ανακαίνιση & ανάπτυξη των ορεινών όγκων Δημοτικών Διαμερισμάτων Κάμπου, Φιλοθέης, Τειχίου, Παλαιοξαρίου και Ποτιδάνειας» της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου στο Μέτρο 322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών»

• «Διαμορφώσεις δημοτικών χώρων» της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου στο Μέτρο 322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών»

• «Χάραξη και σήμανση μονοπατιών» της Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων»

Ευτυχώς και υπάρχουν άλλοι βουλευτές που ενδιαφέρονται ... για τη Φωκίδα !

Σχόλιο της εφημερίδας ¨ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ¨

Ευτυχώς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη Φωκίδα βουλευτές άλλων περιοχών, διότι η Φωκίδα δεν φαίνεται να έχει δικό της.

Η κα Μερεντίτη του ΠΑΣΟΚ είχε ενδιαφερθεί παλαιότερα για περιβαλλοντικά ζητήματα, η κα Παπανδρέου του ΛΑΟΣ καταθέτει ερωτήσεις για θέματα του νομού μας, ο κ. Αυγενάκης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για το νοσοκομείο και άλλοι.

Τώρα μαθαίνουμε ότι η κα Παπαθανάση συναντήθηκε με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν έθιξε το θέμα των οικοδομικών αδειών που «καίει» την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή του Παρνασσού.

Το κενό πάντως της κας Παπαθανάση ήρθε και κάλυψε η βουλευτής Βοιωτίας κα Τσόνογλου που με δελτίο τύπου εξέφρασε «την ικανοποίησή της για την πρόσφατη έκδοση εγκυκλίου για την συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του Παρνασσού, οι οποίες είχαν ανασταλεί με προηγούμενη εγκύκλιο του Υπουργείου για τις περιοχές εκτός του πυρήνα του Παρνασσού (ήδη η εγκύκλιος εκκρεμεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση σε ΦΕΚ)», όπως επισημαίνει.

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Σαρκοζί κατά Γερμανών: «Καταστρέφετε την Ευρώπη»


Του  Γεωργίου Π. Μαλούχου *

«Εκείνοι που θα καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ θα αναλάβουν την ευθύνη για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και των διαιρέσεων στην ήπειρό μας»: αυτή τη «βόμβα» έριξε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Σε ποιους αναφερόταν; Όχι φυσικά στην Ελλάδα και στο 0,7% που αποκλίνει το έλλειμμά της από τους στόχους… Δεν ασχολείται με αυτές τις αστειότητες, το φαιδρό άλλοθι που χρησιμοποιεί το Βερολίνο για να μετατρέψει την ευρωζώνη σε ζωτικό του χόρο. Αναφερόταν ευθέως και κατηγορηματικά πλέον στη Γερμανία, στο Βερολίνο και στην κυρία Μέρκελ, που επιμένει, προς πείσμα όλου του πλανήτη, να κρατά ολόκληρη την Ευρώπη όμηρο μέχρι τελικής πτώσεως, η οποία και φαίνεται να πλησιάζει όλο και πιο κοντά.

Η δήλωση Σαρκοζί, με οξύτατη μάλιστα έμμεση αναφορά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η άμεση απάντηση του Γάλλου προέδρου στις δηλώσεις της κ. Μέρκελ για τις αποφάσεις που, επειδή το Βερολίνο δεν θέλει, δεν πρόκειται να ληφθούν ούτε την Κυριακή: «μια άνευ προηγουμένου χρηματοοικονομική κρίση μας υποχρεώνει να λάβουμε σημαντικές, πολύ σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες» είπε γι αυτό ο Γάλλος πρόεδρος. Και συνέχισε: «το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο και αν επιτρέψουμε την καταστροφή του τότε απειλείται με καταστροφή και η Ευρώπη». Να θυμηθούμε πάλι ποιος μιλάει: ο πρόεδρος της Γαλλίας…

Από χθες, ακόμα και η Γαλλία βλέπει πλέον τον κίνδυνο να πλησιάζει και την ίδια, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν κάνει τις τελευταίες μέρες το πρώτο βήμα της ολισθηρής οδού που στο βάθος της βρίσκεται η χρεοκοπία.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει και τον πρόσθετο κίνδυνο ενός πολύ ισχυρού προεδρικού αντιπάλου στις επερχόμενες εκλογές, ο οποίος, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι θα χτίσει την προεκλογική του εκστρατεία πάνω στο δίλημμα: Ευρώπη των λαών, ή των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, ένα πολύ μικρής συγκριτικά σημασίας άλλα πολύ ουσιαστικό μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου πάλι για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν είναι η πτώχευση ή μη της χώρας: είναι η οξύτατη προσπάθεια της Γερμανίας να αποτρέψει την ελληνογαλλική συμφωνία στο θέμα των φρεγατών.

Για να σπάσουν το γερμανικό μονοπώλιο των τελευταίων δεκαπέντε ετών στους ελληνικούς εξοπλισμούς, οι Γάλλοι προτείνουν ένα πρόγραμμα δανεισμού νέων τελευταίου τύπου φρεγατών στην Ελλάδα που θα μπορούν να αγοραστούν έπειτα από μερικά χρόνια από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε σημαντικά κατώτερο τίμημα, γύρω στα 100 εκ. ευρώ, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα να μην αγοραστούν. Οι Γερμανοί έχουν κινήσει γη και ουρανό για να το ακυρώσουν, όπως έχουν κάνει, ακριβώς το ίδιο, με τη δωρεάν βοήθεια σε αμερικανικά άρματα μάχης… Δείχνουν έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις αληθινές προθέσεις τους και σε αυτό το επίπεδο…

Εν τω μεταξύ, στο «μεγάλο κάδρο», η νευρικότητα διεθνώς έχει εκτοξευθεί στο κόκκινο, ενώ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι ηγεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας και όχι μόνον, έχουν ήδη καλέσει επίμονα το Βερολίνο να αλλάξει τη στάση του.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κι αυτό δεν είναι καθόλου παράλογο: η «καθυστέρηση» του Βερολίνου, δεν είναι «καθυστέρηση», είναι πολιτική. Ουδείς θα έπρεπε πλέον να αμφιβάλλει ή να αναρωτιέται γιατί οι Γερμανοί αργοπορούν: με αυτό τον τρόπο, θεωρούν ότι εξυπηρετούν την εθνικιστική αντιευρωπαϊκή πολιτική και τη βαθύτερη ατζέντα του Βερολίνου, που όμως δεν κρύβεται πια με κανένα πρόσχημα. Μόνον όσοι θέλουν δεν μπορούν να τη δουν. Αλλά κι αυτοί, πολύ σύντομα, θα αναγκαστούν από τα πράγματα να καταλάβουν τι συμβαίνει. Γιατί, όπως έλεγε ο Νίτσε, ο πατριάρχης του γερμανικού πολιτισμού, όταν κοιτάζεις την άβυσσο, σε κοιτάζει κι εκείνη…

* Ο Γεώργιος Π. Μαλούχος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Τα μικρο-δωρικά του … Δωριάδη !


• ΝΑΥΠΑΚΤΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

Ο Ναυπάκτιος, Νίκος Παπαγιανόπουλος είναι ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. που διαδέχεται τον Λευτέρη Οικονόμου, ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. γεννήθηκε στο χωριό Καταφύγιο Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας το έτος 1956.Είναι έγγαμος και έχει 2 κόρες. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων το έτος 1975. Αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Αξιωματικών το έτος 1982.Είναι πτυχιούχος: α) του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, β) του Τμήματος Δημόσιας Διοικήσεως του Παντείου Πανεπιστημίου και γ) της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων.

• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Προωθείτε και στην Φωκίδα ο θεσμός του «Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη».Για τον σκοπό αυτόν πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων για τη λειτουργία του καινοτόμου αυτού θεσμού, στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας Γιώτας Γαζή, παρουσία του Περιφερειακού Συμπαραστάτη κου Αθανάσιου Νούσα και των Περιφερειακών Συμβούλων Παναγιώτη Μπεχλιβανίδη και Πανουργιά Παπαϊωάννου .

Στο περιθώριο της σύσκεψης, αναζητήθηκαν προσφορότερα μέσα για τη διάδοση του θεσμού και την επαρκή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το ρόλο του Συμπαραστάτη.

Ο «Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης» είναι ένα μονοπρόσωπο όργανο εκλεγμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο, που έχει ρόλο διαμεσολαβητικό μεταξύ πολιτών ή επιχειρήσεων και των υπηρεσιών της αιρετής περιφερειακής διοίκησης.

Στο όργανο αυτό πλέον θα έχουν την δυνατότητα να προσφεύγουν όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν τυχόν δυσκολίες στην επικοινωνία τους με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης έχει ουσιαστικά αντίστοιχο ρόλο με αυτόν του Συνήγορου του Πολίτη, αφού μπορεί να δέχεται αναφορές πολιτών και επιχειρήσεων, για δυσλειτουργίες των υπηρεσιών της περιφέρειας και ταυτοχρόνως να διαμεσολαβεί για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων που απασχολούν τον πολίτη και την επιχείρηση.

Το γραφείο του «Περιφερειακού Συμπαραστάτη του πολίτη και της Επιχείρησης» λειτουργεί καθημερινά και βρίσκεται στην Λαμία (πλατεία Ελευθερίας 13, τ.κ. 35100, τηλέφωνα επικοινωνίας 22313 51255 και 2231351256)

• ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Εκδήλωση με θέμα ¨Μνημόνιο-Συνταξιοδοτικό και εργασιακά δικαιώματα¨ πραγματοποιούν στην Άμφισσα οι ¨Πολίτες στο Προσκήνιο¨ με ομιλητή τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλο. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στην πλατεία Κεχαγιά. Θα μιλήσουν ακόμα και οι Τεμπονέρας Διονύσιος και Μητρόπουλος Δημήτρης εξειδικευμένοι σε συνταξιοδοτικά θέματα και στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση και θα απαντηθούν ερωτήσεις .

• ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η εταιρεία ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε. είναι χορηγός στην έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων και το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο νεώτερης Ελλάδας στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Λαμιέων "Αλέκος Κοντόπουλος" με θέμα "Οι θυσίες της Ελλάδας στο Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο".

Στην έκθεση παρουσιάζεται και αξιόλογο φωτογραφικό υλικό από τη Φωκίδα, ιδιαίτερα από τα "μαρτυρικά" χωριά του νομού μας.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 17-31 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας της πινακοθήκης είναι :
πρωί Δευτέρα - Παρασκευή : 09:00 - 13:30
απόγευμα Δευτέρα & Τετάρτη : 17:30 - 20:30

• ΑΓΩΝΑΣ ΦΩΚΙΚΟΥ ΜΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

Σήμερα Τετάρτη 19 Οκτωβρίου το απόγευμα στην Άμφισσα θα διεξαχθεί ο φιλικός αγώνας του ΦΩΚΙΚΟΥ μα την ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ. Ο αγώνας ήταν να διεξαχθεί την Κυριακή που πέρασε αλλά η συνεχής βροχόπτωση το Σαββατοκύριακο στην Άμφισσα, άλλαξε τα σχέδια καθώς ο αγωνιστικός χώρος θα ήταν αρκετά «βαρύς», και υπήρχε ο κίνδυνος τραυματισμού για τους ποδοσφαιριστές, ενώ και το γήπεδο θα υφίστατο ζημιές

• ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΒΕΝΖΙΝΗ

Η νέα υπηρεσία ενημέρωσης μέσω SMS για τα 3 φθηνότερα σημεία πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων είναι ενεργή. Η διαδικασία συνίσταται στην αποστολή SMS στο 54151 με την περιοχή ενδιαφέροντος (πόλη), οπότε και λαμβάνεται απάντηση στο κινητό, με τη τιμή της βενζίνης, το πρατήριο πώλησης καυσίμων, καθώς και τη διεύθυνση για κάθε ένα από τα 3 φθηνότερα σημεία πώλησης που εντοπίστηκαν στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

• ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Τη Φωκίδα επισκέφθηκε τελευταία ο πρώην υπουργός και υπεύθυνος ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, προκειμένου να συνομιλήσει με τοπικά στελέχη του κόμματος για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου και διερεύνηση για διεύρυνση των στελεχών από απογοητευμένους της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Η Δημοκρατική Συμμαχία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Φωκίδα και ασχολείται με πολλά τοπικά ζητήματα. Στη κινητικότητα αυτή μεγάλη συμμετοχή έχει και η δραστηριότητα του τομεάρχη της Κώστα Χαλιωρή. Ακόμα και πληροφορίες που υπάρχουν ότι το κόμμα της Ντόρας, σε μετρήσεις που έχουν γίνει, ανεβάζει τα ποσοστά του στη Φωκίδα στο διόλου ευκαταφρόνητο 6 %.

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΡΗΞΗ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ κόντρα Αντιπεριφερειάρχου-Βουλευτού

Από την ¨ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ¨

Σε οικονομικούς λόγους αποδίδει τη μη συμμετοχή της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή σε απάντηση της προς τη βουλευτή Αφροδίτη Παπαθανάση, η οποία ουσιαστικά είναι η πρώτη δημόσια ρήξη στη σχέση των δυο θεσμικών εκπροσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δημοσιοποίηση της επιστολής Παπαθανάση, μέσω της οποίας άσκησε εμμέσως έντονη κριτική στην περιφέρεια για την τουριστική προβολή, η ενόχληση ήταν έκδηλη τόσο στην Άμφισσα, όσο και στη Λαμία, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν είχε λόγο να αναμειχθεί στα εσωτερικά της περιφέρειας.

Η ενόχληση αυτή εκφράστηκε δημόσια με την επιστολή της κας Γαζή, την οποία όμως δεν προσυπογράφει ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, αν και αφορά άμεσα κυρίως τον ίδιο.

Η απαντητική επιστολή της Αντιπεριφερειάρχου που δημοσιοποιήθηκε.

ΘΕΜΑ : Απάντηση σε επιστολή της βουλευτού κας Αφροδίτης Παπαθανάση
ΠΡΟΣ : τη βουλευτή Φωκίδας κα Αφροδίτη Παπαθανάση

Σε απάντηση επιστολή σας (26 – 09 – 2011) για συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «WORLD TRAVEL MARKET» (WTM) 2011 στο Λονδίνο, θα ήθελα να σας ενημερώσω τα εξής:

• Ο Ε.Ο.Τ. συμμετέχει και τη φετινή χρονιά με περίπτερο συνολικής έκθεσης 812 τ.μ. το οποίο θα φιλοξενήσει και συνεκθέτες.

• Σύμφωνα με την πρόσκληση συμμετοχής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για τους συνεκθέτες, η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής ήταν η 2α Σεπτεμβρίου. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 6.500 ε για 8 (οκτώ) τ.μ. Στα έξοδα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα συνοδά μέλη (αεροπορικά εισιτήρια – διαμονή), έκδοση επίκαιρων τουριστικών εντύπων κ.λ.π.

Το κόστος ήταν μεγάλο για μια αποσπασματική συμμετοχή και σε μια έκθεση. Πιστεύουμε ότι σε αυτή την έκθεση ο Ε.Ο.Τ. θα έχει τους Δελφούς σε πρώτη θέση προβολής, όπως αξίζει στον Παγκοσμίου Φήμης Αρχαιολογικό Χώρο.

Για δε την τουριστική προβολή του Νομού, στην οποία θα προβλέπεται οργανωμένα και η συμμετοχή μας σε εκθέσεις, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας.

Έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. το έργο «Προβολή θεματικών μορφών Τουρισμού και τουριστική προβολή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», προϋπολογισμού 1.300.000,00€ με δικαιούχο τη Δ/νση Σχεδιασμού της Περιφέρειας. Το έργο δημοπρατήθηκε το Νοέμβριο του 2010 αλλά ακυρώθηκε από τη Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Καλλιόπη Γερακούδη γιατί δεν υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο. Για το πρώτο εξάμηνο του 2011 που το Ε.Σ.Π.Α. ήταν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση το έργο έμεινε ανενεργό. Από την 1η Ιουλίου που ανέλαβε το Ε.Σ.Π.Α. η Αιρετή Περιφέρεια ενεργοποίησε τη δράση και εντός ενός μήνα θα ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για έκφραση απόψεων. Το τελικό σχέδιο θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα δημοπρατηθεί.

Η Αντιπεριφερειάρχης

Παναγιώτα Γαζή

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Τα τέσσερα επόμενα βήματα


Του  Γιάννη Κοτόφωλου*

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στους οικονομικούς συμβούλους των κυβερνήσεων, αλλά και τα σημαντικότερα think tank της Ε.Ε., ο προβληματισμός τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικεντρωθεί στο πως η Ευρώπη και ειδικότερα η Ζώνη του Ευρώ θα αντιμετωπίσει την κρίση που κινδυνεύει να την διαλύσει, αλλά και πως θα ξαναβάλει μπροστά την μηχανή της οικονομίας της, για να ανακόψει την πτώση των εισοδημάτων (της πολυπληθούς κυρίως μεσαίας τάξης) και την αύξηση της ανεργίας. Συγκεντρώνοντας τις κυριότερες απόψεις που διατυπώνονται, επισημαίνουμε τις τέσσερεις κυριότερες κατευθύνσεις, οι οποίες ακολουθούν η μία την άλλη αλυσιδωτά.

Η πρώτη είναι ότι πρέπει να δοθεί μία οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να μολυνθεί ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρώπης και να καταρρεύσει η υπόθεση του ευρώ. Εκτός από την όποια τελική λύση δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το χρέος, έως την σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου (έχουμε μιλήσει αναλυτικά στα προηγούμενα σχόλια από τη στήλη αυτή), οι εκπρόσωποι των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τονίζουν ότι πρέπει απαραιτήτως να πράξει κάτι γενναίο για να γυρίσει το παιγνίδι και η ίδια η Ελλάδα. Χάνοντας συνεχώς τον στόχο των ελλειμμάτων, αλλά και εξαιτίας των αντιφάσεων της πολιτικής της, το πρόβλημα του κρατικού χρέους διαιωνίζεται, καθώς κτυπάει απ ευθείας τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, η οποία υποχωρεί συνεχώς (ύφεση) και άρα ξαναγυρίζουμε σε νέο κρατικό δανεισμό κ.ο.κ. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει επιτέλους να σπάσει.

Η δεύτερη άμεση κατεύθυνση αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαικών τραπεζών, την οποία θα πρέπει να συνδυάσουμε με την ενεργοποίηση και την ενίσχυση των κεντρικών ευρωπαικών μηχανισμών στήριξης, αλλά και διαχείρισης των κρίσεων. Με άλλα λόγια, η Ευρώπη πρέπει άμεσα να λειτουργήσει το ισχυρό πλαίσιο θωράκισής της, το οποίο δεν θα επιτρέπει την επέκταση της φωτιάς που έχει ανάψει με αφορμή την Ελλάδα. Και παράλληλα, με όλα αυτά, να στηρίξει τις τράπεζές της και να απαλείψει τυχόν προβλήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος που βρίσκονται ακόμη κάτω από το χαλί. Κοινώς, το χρηματοοικονομικό σύστημα και οι οικονομίες του ευρώ, θα πρέπει κατά το δυνατόν άμεσα να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η τρίτη κατεύθυνση, είναι να εξηγήσουν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της Ευρώπης, τι κολοσσιαία οφέλη διακυβεύονται για τους ευρωπαίους τούτη την ώρα, πόσο καθοριστικής σημασίας είναι για όλους η υπέρβαση της κρίσης και ο ρόλος του ευρώ. Πρέπει όλα αυτά να γίνουν συνείδηση.
Η κρίση έδειξε, με κάθε τρόπο, ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη Ευρώπη. Αποφάσεις και δράσεις πέρα από τις εθνικές πολιτικές σκοπιμότητες και τους εθνικούς εγωισμούς.

Η τέταρτη κατεύθυνση αφορά στην πυροδότηση ενός νέου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης. Κρίσιμο ρόλο εκτιμάται ότι θα παίξουν οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν μείνει στη μέση και δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς και η πλήρης ενοποίηση (απελευθέρωση και δίκαιο) της κοινοτικής αγοράς που σε μεγάλο βαθμό παραμένει κατακερματισμένη. Τα περιθώρια που υπάρχουν ακόμη από την εσωτερική αγορά, για τη δημιουργία νέου ευρωπαϊκού πλούτου και ζήτησης, είναι τεράστια.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2011

ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ…ΜΠΑΜ Μέσα στην Άμφισσα ο Ησαΐας 0 – 5 !!

Η ομορφιά και το απρόβλεπτο στο ποδόσφαιρο, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, με την έναρξη του πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας.

Ένα από τα φαβορί του τίτλου , σύμφωνα με τις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού, ο Αμφισσαϊκός ηττήθηκε μέσα στην Άμφισσα από τον Ησαΐα Δεσφίνας με 0 - 5 !

Στα άλλα αποτελέσματα ξεχωρίζει η εκτός έδρας νίκη του Απόλλωνα Ευπαλίου επί της Ένωσης Γλυφάδας με 0 - 2 και το ευρύ 7 - 0 του Αστέρα Ιτέας που είχε... και 6 δοκάρια, επί του Αετού Λιδωρικίου, στο γήπεδο της Δεσφίνας.

Κύριο χαρακτηριστικό της αγωνιστικής ότι είχαμε μεγάλα σκορ και σε όλα τα παιχνίδια επετεύχθησαν γκολ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 1ης Αγωνιστικής

Ανδρούτσος Γραβιάς - Ολυμπιακός Κίρρας     5 - 0
Αμφισσαικός - Ησαΐας Δεσφίνας                      0 - 5
Αστέρας Ιτέας - Αετός Λιδωρικίου                   7 - 0
Ένωση Γλυφάδας - Απόλλων Ευπαλίου           0 - 2
Τολοφώνα Ερατεινή - Φωκίδα 2000                3 - 0
Ρεπό : Δωρικός Μαλαμάτων

Οι αγώνες της επόμενης 2ης Αγωνιστικής

Δωρικός Μαλαμάτων - Ανδρούτσος Γραβιάς
Ολυμπιακός Κίρρας - Αμφισσαικός
Ησαΐας Δεσφίνας - Γλυφάδα
Αετός Λιδωρικίου - Τολοφώνα Ερατεινή
Φωκίδα 2000 - Απόλλων Ευπαλίου
Ρεπό : Αστέρας Ιτέας