Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΦΩΚΙΔΑΣ Ποια τα ζευγάρια της 1ης αγωνιστικής

Αρχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας, περιόδου 2011 - 2012.

Στη πρώτη αγωνιστική θα γίνουν οι παρακάτω αγώνες . Ο Ανδρούτσος Γραβιάς παίζει στο γήπεδο του Πολυδρόσου και ο Αστέρας Ιτέας στο γήπεδο της Δεσφίνας , γιατί στα δικά τους γήπεδα γίνονται έργα και δεν είναι έτοιμα ακόμα.

Οι αγώνες ξεκινούν στις 4 το απόγευμα εκτός του Αμφισσαϊκού  -  Ησαϊα Δεσφίνας που θα αρχίσει ένα τέταρτο ποιό νωρίς στις 3:45 μ.μ.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου

Ανδρούτσος Γραβιάς - Ολυμπιακός Κίρρας   ( Γήπεδο Πολυδρόσου )
Αμφισσαικός - Ησαΐας Δεσφίνας   ( Γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας )
Αστέρας Ιτέας - Αετός Λιδωρικίου   ( Γήπεδο Δεσφίνας )

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

Ένωση Γλυφάδας - Απόλλων Ευπαλίου   ( Γήπεδο Γλυφάδας )
Τολοφώνα Ερατεινή - Φωκίδα 2000   (Γήπεδο Τολοφώνας )

Ρεπό : Δωρικός Μαλαμάτων

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ που έριξε το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποφασίστηκε ομόφωνα η ενοικίαση κτηρίου στο Λιδωρίκι για το Δήμο

Σημαντικά χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές ποινές αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας σε ιδιοκτήτη γελαδιών που κατ εξακολούθηση έχει υποπέσει σε παραβάσεις στους κανόνες που έχει ορίσει ο Δήμος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση το Συμβούλιο και ύστερα από εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Αθανάσιου Κοκμοτού επέβαλε πρόστιμο 4.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη γελαδιών Κώστα Κλώσσα , γιατί τα ζώα του κυκλοφορούσαν ανενόχλητα μέσα στο Λιδωρίκι.

Επειδή όμως παρά τις συστάσεις τα γελάδια του Κλώσσα συνέχισαν να κυκλοφορούν ανενόχλητα ,του επεβλήθη και δεύτερο πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι πριν λίγους μήνες είχαν γίνει παραβάσεις από 2 γελάδια του ίδιου ιδιοκτήτη, ο οποίος για να αποφύγει πιθανές ευθύνες , πήγε στο χώρο που τα φύλασσαν οι Υπηρεσίες του Δήμου και τα σκότωσε. Η πράξη αυτή όμως διώκεται, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ακόμα χειρότερο όμως, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Θανάσης Κοκμοτός, στο εξής οι παραβάτες – ιδιοκτήτες γελαδιών θα οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Παράλληλα με τα χρηματικά πρόστιμα στους παραβάτες υπάρχουν και άλλες ποινικές και διοικητικές ευθύνες από τους αρμόδιους οργανισμούς, όταν τους κοινοποιούνται οι σχετικές καταγγελίες από τον Δήμο. Μεταξύ άλλων κόβονται από τους παραβάτες και οι σχετικές επιδοτήσεις που έπαιρναν για κάθε γελάδι.

Όπως μας δήλωσε ο Θανάσης Κοκμοτός, έχουμε πάρει εδώ και καιρό σχετικές αποφάσεις για πρώτη φορά στο Δήμο και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να τις τηρούμε. Είναι θέμα ασφάλειας για τους πολίτες να κυκλοφορούν αδέσποτα τα γελάδια μέσα σε οικισμούς , δρόμους , πλατείες και παιδικές χαρές και οι ιδιοκτήτες τους να μη ενδιαφέρονται, γιατί έτσι τους είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα προηγούμενες δημοτικές αρχές.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η ενοικίαση αίθουσας στο Λιδωρίκι, για να στεγαστούν κάποιοι υπάλληλοι υπηρεσιών του Δήμου που σήμερα στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο. Μέχρι και ο Δήμαρχος μοιράζεται το Γραφείο του με άλλον υπάλληλο όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.!

Για το κτήριο θα υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος με διαγωνισμό από τον Δήμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κτήριο πρέπει να βρίσκεται κοντά στο υπάρχον κτήριο του Δημαρχείου, να είναι περίπου γύρω στα 150 τ.μ., σε καλή κατάσταση και βέβαια σε λογική τιμή.

Για το ίδιο θέμα υπάρχει αρκετή γκρίνια από πολίτες της Δωρίδας γιατί όπως αναφέρουν, σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να διατίθενται χρήματα για ενοικίαση κτηρίων , όταν υπάρχουν δημοτικά κτήρια τόσο στην Ερατεινή όσο και στο Λιδωρίκι που έχουν αρκετούς κενούς χώρους για την στέγαση υπαλλήλων.

Όπως ειπώθηκε όμως από δημοτική πηγή, μας είναι γνωστό αυτό , αλλά δεν μπορούμε να ξεσπιτώσουμε οικογένειες και ιδιαίτερα μέσα σ΄ αυτή την κρίση. Άλλωστε, στην αίθουσα που θα ενοικιαστεί δεν μεταφέρονται κάποιες υπηρεσίες, αλλά θέλουμε να λειτουργήσουν ανθρώπινα και αποτελεσματικά αυτές που ήδη υπάρχουν στο Λιδωρίκι.

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Πως θα διαμορφωθούν στη Φωκίδα


Ανώτατη τιμή για τα καύσιμα όρισε η Κυβέρνηση θέλοντας να προλάβει καταστάσεις αισχροκέρδειας λόγω της πολυήμερης απεργίες των τελωνειακών . Το πλαφόν θα ισχύσει και στη Φωκίδα και βέβαια στη Δωρίδα.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, ανώτατη τιμή πώλησης αφορά την αμόλυβδη και τη Super βενζίνη καθώς και το πετρέλαιο κίνησης και θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2011.

Για τη Φωκίδα οι τιμές θα διαμορφωθούν ως εξής:

ΑΜΟΛΥΒΔΗ  95              1,703 ευρώ
ΑΜΟΛΥΒΔΗ   97             1,805 ευρώ
ΑΜΟΛΥΒΔΗ 100             1,874 ευρώ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ   1,489 ευρώ
ΒΕΝΖΙΝΗ SUPER             1,786 ευρώ

ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΠΑΤΡΩΝ από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ακόμα και για την Ιόνια Οδό και το Αυτοκινητοδρόμιο Πατρών

Έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διεργασίες και σύντομα ανάβει πράσινο φως να ξεμπλοκάρουν τα έργα της Ολυμπίας Οδού , της Ιόνιας Οδού και του Αυτοκινητοδρομίου της Πάτρας με κινητήριο μοχλό την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αυτό διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στη σημερινή μιας ώρας συνάντηση που είχαν.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη, μετά το τέλος των εγκαινίων της νέας εργοστασιακής μονάδας παραγωγής γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ, στην Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας.

Για τα έργα στην Ολυμπία και στην Ιόνια Οδό ο Περιφερειάρχης επεσήμανε στον κ. Χρυσοχοίδη ότι είναι απολύτως αναγκαίο να απεμπλακούν οι διαδικασίες μιας και πρόκειται για υποδομές άρρηκτα συνδεδεμένες με την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας και με τον στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης που θέτει η Περιφέρεια.

Ο κ. Χρυσοχοίδης αναγνώρισε ότι πρόκειται για δυο σημαντικές εκκρεμότητες και πρόσθεσε ότι είναι ρητή η εντολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τόσο η Ολυμπία όσο και η Ιόνια Οδός να μπουν σε γρήγορους ρυθμούς εκτέλεσης.

Για τον λόγο αυτό, όπως ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη σχετική πρωτοβουλία με σκοπό την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα. Ο κ. Χρυσοχοίδης εξέφρασε την πίστη ότι σύντομα η υπόθεση θα έχει αίσια κατάληξη.

Έγκυρες κυβερνητικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το τμήμα Κορίνθου – Πατρών της Ολυμπίας Οδού παίρνει άμεση προτεραιότητα για να ξεκινήσουν τα έργα , επειδή δεν υπάρχουν σχεδόν απαλλοτριώσεις και τα δύσκολα κομμάτια των τούνελ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ

Για το θέμα του Αυτοκινητοδρομίου της Πάτρας ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Υπουργό να επισπευστούν οι διαδικασίες έγκρισης της επένδυσης από την Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό σχέδιο του έργου (ύψους 94,6 εκατομμυρίων ευρώ, με πρόβλεψη δημιουργίας 497 νέων θέσεων εργασίας) έχει ήδη εγκριθεί από το Τμήμα Αξιολόγησης και Ελέγχου Επενδύσεων του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και απομένει η κύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης από την Βουλή.

Το έργο αυτό που σχεδιάζεται και προετοιμάζεται εδώ και 20 χρόνια από τον πολυμετοχικό φορέα ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΑΕ θα δώσει νέα πνοή στη Δυτική Ελλάδα , αφού προσελκύει εγχώριο και διεθνή τουρισμό πολύ υψηλού επιπέδου.

Ο κ. Χρυσοχοίδης απάντησε ότι παρακολουθεί στενά το θέμα και ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προώθηση του επενδυτικού σχεδίου στη Βουλή. Συμφωνήθηκε, επίσης, τις επόμενες μέρες να υπάρξει νέα επικοινωνία του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό για το θέμα του Αυτοκινητοδρομίου.

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) μετά από εσωτερική ψηφοφορία μεταξύ των 30 εκλεγμένων πρόσφατα από το σώμα του Συνεδρίου. Το νέο ΔΣ είναι αμιγές μονοκομματικό και πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.

Επίσης εξελέγη και η νέα Εκτελεστική Επιτροπή και το Εποπτικό Συμβούλιο

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών το νέο Προεδρείο έχει ως εξής.

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξελέγη ο Κώστας Ασκούνης, δήμαρχος Καλλιθέας συγκεντρώνοντας 19 ψήφους, ενώ υπήρξαν 11 λευκά και 1 άκυρο.

Α΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης με 19 ψήφους, 10 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 2 άκυρα.

Β΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιάννης Κουράκης, δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, με 19 ψήφους, 9 ψηφοδέλτια ήταν λευκά και 3 άκυρα.

Γενικός Γραμματέας εξελέγη ο Απόστολος Κοιμήσης, δήμαρχος Αμφιλοχίας, ο οποίος κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκέντρωσε 7 ψήφους έναντι των 12 που έλαβε ο συνυποψήφιός του Φώτης Προβατάς, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων. Κατά τη δεύτερη και τελική ψηφοφορία ο Α. Κοιμήσης έλαβε 18 ψήφους έναντι 12 του Φ. Προβατά. Ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγησαν οι εξής:

Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος,  δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης,
Ιωάννης Λυμπέρης,  δήμαρχος Ήλιδας,
Ιωάννης Λύτρας,  δημοτικός σύμβουλος Ξηρόμερου,
Λάζαρος Μαλούτας,  δήμαρχος Κοζάνης,
Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου,  δήμαρχος Βέροιας,
Νικόλαος Παπαγγελής,  δήμαρχος Λεβαδέων
Δημήτρης Τσιαντής,  δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα.

Στο Εποπτικό Συμβούλιο εξελέγησαν:

Πρόεδρος, ο δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης,
Αντιπρόεδρος, ο δήμαρχος Λοκρών Νικόλαος Λιόλιος
Γραμματέας, ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Αραβανής__

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ…αλλά η δεξαμενή κατά 1/3 μικρότερη !

Τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο Δημ. Συμβούλιο Δωρίδας

Από την  ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ

Το έργο που αφορά τη δεξαμενή στο Κλήμα δημοτικής ενότητας Ευπαλίου με το οποίο είχαμε ασχοληθεί την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί να μην είναι ένα από τα μεγάλα έργα, αλλά είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στη χώρα μας.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε τον Ιούνιο του 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αρνήθηκε την παραλαβή του και το προώθησε για διοικητική και δικαστική διερεύνηση, όμως μέχρι σήμερα στο πεδίο της δικαστικής δεν έχει σημειωθεί καμιά ιδιαίτερη πρόοδο, με ευθύνη του δήμου Δωρίδας, παρότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν παραδεχτεί ότι το έργο έχει εκτελεστεί συρρικνωμένο κατά το 1/3.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν και το έργο εκτελέστηκε λειψό ο λογαριασμός του παρέμεινε, όπως ήταν στη μελέτη, ωσάν να είχε εκτελεστεί κανονικά και ο ανάδοχος απαιτούσε το σύνολο των χρημάτων.

Πέρα από τα λάθη που έγιναν στην επίβλεψη και για τα οποία ανέλαβε πλήρως την ευθύνη ο επιβλέπων κ. Κολλιαλής, υπάρχουν και σημαντικά ζητήματα από πλευράς εργολάβου.

Όταν ένας εργολάβος αναλαμβάνει την εκτέλεση ενός έργου, πως κινείται, στα κουτουρού; Δεν γίνονται μετρήσεις για τις διαστάσεις του έργου, μήκος – πλάτος βάθος;

Και πέρα από αυτό, για να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό καταθέτει εγγυητική επιστολή η οποία παραμένει στη διάθεση της υπηρεσίας μέχρι και την οριστική παραλαβή του έργου. Η εγγυητική επιστολή δεν επιστρέφεται πριν υπογραφούν τα πρωτόκολλα παραλαβής.

Στην περίπτωση αυτή η εγγυητική επιστολή υπάρχει ακόμη;

Το σημαντικό όμως είναι ότι η δεξαμενή αυτή αποτελούσε ένα απολύτως αναγκαίο έργο, για τον τότε καποδιστριακό δήμο Ευπαλίου, διότι θα επέτρεπε την ομαλή υδροδότηση του Κλήματος. Οι διαστάσεις που είχαν δοθεί από το μελετητή δεν ήταν στην τύχη. Τόσο χρειαζόταν για να καλυφθεί επαρκώς η περιοχή. Άρα, έγινε ένα έργο μη λειτουργικό, από το οποίο λείπει το 1/3, ενώ θα ζημίωνε το δημόσιο κορβανά κατά 10.000 ευρώ, αφού συνολικά ήταν 29.000 ε.

Δημοσιεύουμε σήμερα το πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

18ο ΘΕΜΑ : Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής – Οριστικής Παραλαβής του έργου: ≪ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΛΗΜΑΤΟΣ≫ με Α.Μ. 1/2009.

Πρόεδρος : Ο κύριος Καλλιαμπέτσος έχει το λόγο.

Καλλιαμπέτσος : Καταρχάς να ζητήσω συγγνώμη από τους συναδέλφους και να μη διαπιστωθεί ότι έχω με κανέναν τίποτα και για τίποτα. Όμως … όμως θα πω το εξής: Αυτό το έργο το έλεγξα λες και το έκανα φύλλα - φτερά μαζί με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, τον κύριο Ηλιόπουλο.
Διαπίστωσα τα κατωτέρω. Θα διαβάσω την εισήγησή μου επακριβώς. Μετά από επιτόπιο έλεγχο προτείνεται η μη έγκριση για τους εξής λόγους :
Πρώτον : είναι ηθικό εδώ περισσότερο παρά … Κακώς υπογράφεται το πρωτόκολλο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ευάγγελο Καραϊνδρο διότι κατά τη γνώμη μου δεν είχε δικαίωμα εφόσον είχε οριστεί σύμβουλος παραλαβής έργου ο Παναγιώτης Κωσταράς.
Δεύτερον : κατά τη γνώμη μου λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μελετητής του έργου Ιωάννης Κολλιαλής και επιβλέπων Ηλίας Κολλιαλής, υιός - πατέρας, ουσιαστικά δεν υπάρχει έλεγχος για το έργο.
Τρίτον : Οι εξωτερικές διαστάσεις … οι εξωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής κατά τη μελέτη, 8,10 επί 8,10 και χωρητικότητα 150 κυβικά μέτρα. Κατά την κατασκευή οι εξωτερικές διαστάσεις είναι 6,65 επί 6,75. Ενώ το ύψος είναι αμετάβλητο όπως προβλέπει η μελέτη. Η χωρητικότητα της δεξαμενής όπως κατασκευάσθηκε είναι 96 κυβικά.
Συνεπώς δεν επιτυγχάνει το στόχο και την πρόβλεψη υδροδότησης των οικισμών Πηγής και Κλήματος. : η απόκλιση της μελέτης από την κατασκευή είναι εν τρίτον. Μικρότερη. Άρα οι επιμετρητικές ποσότητες του πρωτοκόλλου έπρεπε να είναι μικρότερες αυτονόητα όπως φαίνεται.
Πέμπτον : στην ομάδα σκυροδέματα και στο άρθρο 24 του τιμολογίου της μελέτης προβλέπονται επιχρίσματα τριπτά πατητά με τσιμεντοκονία. Τα επιχρίσματα δεν κατασκευάσθησαν ενώ το πρωτόκολλο υπάρχει ποσότητα επιχρισμάτων.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω συνειδητοποιεί κανείς ότι όλα λειτουργούσαν σε ένα σύστημα παρακμής, απουσία ελέγχου και μέτρου. Οι παραλαβές των έργων πραγματοποιούνται στα γραφεία χωρίς να υπάρχει εικόνα πραγματικής κατάστασης και εφόσον η αρμόδια Επιτροπή δεν επισκέφτηκε το έργο κατ εμένα.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, για ποιο λόγο ο Νόμος απαιτεί την ύπαρξη επιβλέποντα μηχανικού σε κάθε έργο; Υποψιάζομαι ότι τα έργα με απευθείας ανάθεση που προκύπτουν από κατατμήσεις, τα πράγματα είναι δέκα φορές ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνω την προώθηση αρμοδίως του εν λόγω πρωτοκόλλου παραλαβής με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για την περαιτέρω δικαστική και διοικητική διερεύνηση. Ευχαριστώ.

Πρόεδρος : Ευχαριστούμε τον κύριο Καλλιαμπέτσο, ο κύριος Παγώνης έχει το λόγο.

Παγώνης : Καταρχήν μιας κι είσαι από το ίδιο χωριό και είμαστε από το ίδιο χωριό, απ’ την ίδια κοινότητα, θα πω ότι το έργο αυτό ήταν απαραίτητο. Έτσι;
Σε ότι έχει σχέση με την επιμέτρηση, εγώ προσωπικά δεν πήγα να το δω το έργο, υπάρχουν αρμόδια όργανα τα οποία γι’ αυτό το λόγο είναι, προκειμένου να πάνε να κάνουν τις επιμετρήσεις και τις παραλαβές. Εάν πράγματι είναι όπως ακριβώς το αναφέρετε, γιατί εδώ στην εισήγησή σας εγώ έχω σταθεί στο τελευταίο. Το βλέπετε; Το έχω υπογραμμίσει. Δεν έχω σταθεί σε κανένα άλλο. Στις επιμετρήσεις … άλλα μας είπατε στοιχεία τα οποία δε μου τα προσκομίζετε εδώ … (ασαφής παρέμβαση)…
Κοιτάξτε το, το έχω υπογραμμίσει κι έχω παραμείνει στο τέλος. Σε κάποια … στις επιμετρήσεις… Εμένα αυτό με ενδιαφέρει. Εάν οι επιμετρήσεις οι οποίες έγιναν είναι βάσει της μελέτης ή βάσει της κατασκευής που έγινε. Είναι βάσει …εσείς λέτε ότι είναι βάσει της μελέτης… Ωραία.

Καλλιαμπέτσος : Βέβαια εισηγείται η Διευθύνουσα Υπηρεσία, ο Δήμος Δελφών δηλαδή, την παραλαβή του έργου. Ανεξάρτητα απ’ αυτό … Κοιτάξτε να δείτε, λέει το πρωτόκολλο: Στα επιχρίσματα που δεν έχουν γίνει. Παραλαμβάνει η Επιτροπή 180 τετραγωνικά μέτρα. Που συμφωνεί με τη μελέτη που λέει η μελέτη 180.
Παρόλο που έγινε μικρότερη δεξαμενή όλες οι ποσότητες είναι της μελέτης. Δηλαδή εδώ αν μπορεί κανείς να φανταστεί, η ρεμούλα της ρεμούλας!

Παγώνης : Δεν θα το πω εγώ αυτό, αυτό το λέτε εσείς. Αυτό το λέτε εσείς!…(ασαφής παρέμβαση)…
Εμείς δεν θα το πούμε αυτό… Εμείς θα πούμε το εξής :Εσείς καλά κάνετε και το λέτε.… (ασαφής διάλογος)… Εάν πράγματι οι επιμετρήσεις δεν έγιναν όπως προβλέπεται να μην το παραλάβουν, δεν υπάρχει λόγος να το παραλάβουν. Και βεβαίως δε θα το παραλάβουν. Και ό,τι δεν έγινε και βεβαίως δεν πρέπει να πληρωθεί. Συμφωνούμε. Δεν έχουμε εμείς αντίθετη άποψη. Και δε λέμε να παραληφθεί. Βεβαίως και να μην παραληφθεί. Να παραληφθούν οι ποσότητες οι οποίες πραγματικά έγιναν. Και οι οποίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τίποτε άλλο… Ακούστε να σας πω, εμένα δε με προβληματίζει. Εμένα με προβληματίζει το εξής ότι αυτή είναι μία επιπλέον ευθύνη. Τίποτε άλλο.

Πρόεδρος : Ευχαριστούμε τον κύριο Παγώνη. Ο κύριος Τριανταφύλλου έχει το λόγο.
Τριανταφύλλου : Καλά, πρόκειται για καραμπινάτο … κλεψιά με τις ευλογίες του Κολλιαλή και των λοιπών εκεί πέρα. Είναι υιού, πώς τα είπες; Εγώ περιμένω μήνυση και στο μηχανικό, της παραλαβής αυτών. …(ασαφής παρέμβαση)…
Καλλιαμπέτσος : … Προωθηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το πρωτόκολλο στην αρμόδια δικαστική αρχή …
Τριανταφύλλου : Ναι, απλώς εγώ το είπα ονομαστικά για να γραφτεί στα Πρακτικά.
Καλλιαμπέτσος : Ευχαριστώ.
Τριανταφύλλου : Κι εγώ αυτό θέλω από σένα, να το πεις και ονομαστικά. Δηλαδή ποιοί είναι αυτοί που θα πάνε;… (ασαφής παρέμβαση) …
Τριανταφύλλου : Ονόματα δεν έχει η Επιτροπή παραλαβής; Για πες τα να γραφτούν στα Πρακτικά.
Καλλιαμπέτσος : Καραϊνδρος από πλευράς παραλαβής δημοτικού συμβούλου, ο κύριος Κατσούλης και η κυρία Σαλταφέρα.
Πρόεδρος : Ο κύριος Ζωητός έχει ζητήσει το λόγο.
Ζωητός : Σε τέτοιες παρόμοιες περιπτώσεις και στο μέλλον και τώρα, νομίζω προβλέπεται και από τον Κανονισμό που θα φτιάξουμε και που ξέρουμε, καλό θα είναι για να έχουμε πλήρη άποψη του τι θα αποφασίσουμε, κάποιοι από αυτούς που πρέπει να μας δίνουν διευκρινήσεις να λαμβάνουν πρόσκληση. Γιατί έτσι θα έχουμε καλύτερη διαφώτιση, επεξήγηση, για να παίρνουμε τις αποφάσεις εκείνες που πρέπει και να λαμβάνουν κατ επέκταση και οι πολίτες. Ευχαριστώ.

Πρόεδρος : Κάποιος άλλος σύμβουλος θέλει το λόγο; Ο κύριος Κατσούδας.
Κατσούδας : Εγώ κύριοι συνάδελφοι επειδή έχω ζήσει και εγώ στο παρελθόν παρόμοιες περιπτώσεις, ετούτο που ακούω σήμερα με τρομάζει ειλικρινά.

Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω γι’ αυτά που λέει ο κύριος συνάδελφος άλλωστε και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου επιβεβαιώνει, νομίζω, αν άκουσα καλά, ότι πράγματι έτσι είναι οι πραγματικές διαστάσεις. Εμένα με προβληματίζει η προχειρότητα. Θα το πω έτσι επιεικώς. Αν πράγματι είναι έτσι. Να μην το πω η ανευθυνότητα. Πώς δηλαδή διαχειρίζονταν το δημόσιο χρήμα και πώς παρουσίαζαν στην τοπική κοινωνία ένα έργο το οποίο είναι κουτσουρεμένο κατά το ένα τρίτον. Αλλά η δαπάνη είναι η δαπάνη όπως προβλέπει η μελέτη.

Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στο φαινόμενο αυτό. Εγώ δε θα πω δεν ξέρω ονόματα, γιατί αν πραγματικά ήταν πατήρ και υιός Κολλιαλής, εάν λέω, εάν, μελετητής και επιβλέπων, πράγματι υπάρχει μείζον θέμα. Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δήμων και Κοινοτήτων. Ελέγχων και ελεγχόμενος πρώτου βαθμού συγγενείας … αυτά τα γνωρίζουμε όλοι. Λέω εάν πράγματι συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Εγώ θα συμφωνήσω με την πρόταση …

Πρόεδρος : Κύριε Καλλιαμπέτσο ισχύουν τα ονόματα που αναφέρει ο κύριος Κατσούδας; … Αναφέρετε γιατί … όχι, γιατί ρωτάει αν είναι επιβλέπων… (ασαφής διάλογος) …
Κατσούδας : Τώρα με διακόψατε όμως …
Πρόεδρος : Ναι κύριε Κατσούδα, συγνώμη! Αλλά βάλατε ένα ερωτηματικό αν είναι τα ονόματα που ακούγονται. Θα πρέπει να ακουστούν τα ονόματα… Μπορείτε να μας πείτε τα ονόματα;
Καλλιαμπέτσος : Σύνταξη μελέτης …
Πρόεδρος : Ναι.
Καλλιαμπέτσος : Συγνώμη κυρία Πλούμη. Σύνταξη μελέτης Γιώργος Φράγκος Γιάννης Κολλιαλής. Εδώ, απλά νομιμοποιεί το γραφείο Φράγκου.
Πρόεδρος : Αυτοί οι δύο είναι σύνταξη μελέτης. Συνεχίζουμε …
Καλλιαμπέτσος : Επιβλέπων κύριος Κολλιαλής.
Πρόεδρος : Οκέι. Συνεχίστε κύριε Κατσούδα. … (ασαφής διάλογος) …
Καλλιαμπέτσος : Αν υπήρχαν ηθικές αξίες κυρία Πλούμη δε θα δεχόταν ο κύριος Κολλιαλής να γίνει επιβλέπων σε ένα μελετητή. Αλίμονο! … Έτσι μπράβο! Άραγε οι ηθικές αξίες έχουν πάει στο διάολο γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
Κατσούδας : Λοιπόν μου επιτρέπετε να κλείσω κύριε πρόεδρε; Εγώ λοιπόν, εγώ λοιπόν κύριοι συνάδελφοι ως απλός δημοτικός σύμβουλος δεν είμαι, ούτε θα παριστάνω σήμερα τον κένσορα της ηθικής εδώ ούτε είμαι ανακριτής ή εισαγγελική αρχή για να προσδιορίσω αν υπάρχει αδίκημα διοικητικό ή ποινικό ή να κάνω χαρακτηρισμό των αδικημάτων αν τυχόν υπάρχουν.

Γι’ αυτό λέω και κλείνω, προτείνω, συμφωνώ με την πρόταση του εισηγητή να προωθηθεί περαιτέρω η όποια απόφαση ληφθεί σήμερα μαζί με όλα τα παραστατικά στοιχεία του φακέλου και άλλοι θα κρίνουν αν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης και δίωξης. Για να είμαι σαφής. Για να μην παρεξηγούμαι και να μην έχουμε ότι είχαμε κατά το παρελθόν.

Πρόεδρος : Ευχαριστούμε τον κύριο Κατσούδα. Ναι, ανοίξτε το μικρόφωνο κύριε Καλλιαμπέτσο όμως.
Καλλιαμπέτσος : … Δηλαδή επί της ουσίας ότι η κατασκευή της δεξαμενής προβλέπει κατανάλωση νερού 150 κυβικά και εδώ είναι 96, κυρία Πλούμη οι Καγκέλες δεν θα έχουν νερό όταν πάει νερό με … αγωγό στο Κλήμα.… Όχι. Γιατί διαχειριστήκατε τα του Δήμου και εσύ και ο κύριος Παγώνης. Μα δεν με καταλάβατε. Ένα έργο το οποίο δεν επιτελεί κανένα σκοπό. … (ασαφής παρέμβαση) …
… (διακοπή μικροφώνου) …
Πρόεδρος : Δε θέλει κάποιος άλλος κύριος το λόγο; Ο κύριος Κουτσούμπας.
Κουτσούμπας : Για ποιο λόγο να παραλάβουμε το έργο μισό και να μην τον αναγκάσουμε να το φτιάξει ολόκληρο και το υπόλοιπο ότι λείπει. … Ε τι να κάνουμε τώρα; Να τη ρίξει να φτιάξει μία άλλη. Ξέρω γω; … Εφόσον μας λέει ο κύριος Καλλιαμπέτσος δεν θα έχει νερό το ένα χωριό.
Πρόεδρος : Λοιπόν κύριοι προχωρούμε για ψήφιση, επειδή ειπώθηκε ότι υπάρχει άλλη εισήγηση που έχουν πάρει στα χέρια τους οι κύριοι - κύριοι σύμβουλοι, απ’ αυτή που διάβασε ο κύριος Καλλιαμπέτσος, είπατε ότι … Ναι. Α! Ωραία! Με την εισήγηση όπως τη διάβασε ο κύριος Καλλιαμπέτσος… (ασαφής παρέμβαση) …
Η εισήγηση κύριε Καλλιαμπέτσο, μπορείτε να τη διατυπώσετε με λίγα λόγια στο διά ταύτα, την εισήγησή σας; Μη παραλαβή …
Καλλιαμπέτσος : Είπα στην αρχή μη παραλαβή αλλά το διά ταύτα κύριε πρόεδρε είναι η μη παραλαβή βέβαια αλλά κι αυτό που γράφω στο τέλος : σύμφωνα με τα παραπάνω προτείνω την προώθηση αρμοδίως του εν λόγω Πρωτοκόλλου παραλαβής με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για την περαιτέρω δικαστική και διοικητική διερεύνηση. Σαφέστατο …
Πρόεδρος : Λοιπόν θα παρακαλούσα ποιοί … (ασαφής παρέμβαση) … Διοικητική διερεύνηση.
Δήμαρχος : Αυτή είναι υποχρεωτική. Η διοικητική είναι υποχρεωτική να γίνει.
Πρόεδρος : Ωραία.
Δήμαρχος : Εντάξει; Ότι είναι να γίνει από κει πέρα. Και εφόσον προκύψουν θα πάει και δικαστικά. Αυτό είναι όμως, δεν είναι πρώτα δικαστικά και διοικητικά, είναι διοικητικά και δικαστικά. Εντάξει; Διοικητική διερεύνηση και εφόσον θα προκύψουν και δικαστική. … (ασαφής διάλογος) …
Καλλιαμπέτσος : Συγνώμη. Το δικαστική με το διοικητική δεν έχει καμία σχέση. Αυτή η απόφαση θα πάει στον προϊστάμενο και θα συστήσει Επιτροπή η οποία Επιτροπή θα έρθει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Αυτό είναι η διοικητική διερεύνηση. Η δικαστική διερεύνηση είναι ο εισαγγελέας θα πάρει να δει αν υπήρξε αδίκημα. Που είναι αυτό αδίκημα. Αλίμονο! Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Να πω και το άλλο; Να πω και κάτι άλλο δήμαρχε; Εάν δεν το στείλουμε δικαστικά η Επιτροπή αυτή μπορεί να αποφασίσει μετά από πέντε χρόνια… (ασαφής παρέμβαση)…

Η Επιτροπή αυτή θα αποφανθεί μετά από πέντε χρόνια. Μετά από πέντε χρόνια παραγράφεται το αδίκημα. … (ασαφής διάλογος) …

Καλλιαμπέτσος : Συγνώμη. Το δικαστική με το διοικητική δεν έχει καμία σχέση. Αυτή η απόφαση θα πάει στον προϊστάμενο και θα συστήσει Επιτροπή η οποία Επιτροπή θα έρθει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Αυτό είναι η διοικητική διερεύνηση. Η δικαστική διερεύνηση είναι ο εισαγγελέας θα πάρει να δει αν υπήρξε αδίκημα. Που είναι αυτό αδίκημα. Αλίμονο! Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

Να πω και το άλλο; Να πω και κάτι άλλο δήμαρχε; Εάν δεν το στείλουμε δικαστικά η Επιτροπή αυτή μπορεί να αποφασίσει μετά από πέντε χρόνια. …(ασαφής παρέμβαση)…

Η Επιτροπή αυτή θα αποφανθεί μετά από πέντε χρόνια. Μετά από πέντε χρόνια παραγράφεται το αδίκημα. … (ασαφής διάλογος) …

Καλλιαμπέτσος : Για τους λόγους αυτούς προτείνω την προώθηση αρμοδίως του εν λόγω πρωτοκόλλου παραλαβής με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πάρουμε σήμερα του Δήμου για την περαιτέρω δικαστική και διοικητική διερεύνηση. … (ασαφής διάλογος) …
Πρόεδρος : Προχωρούμε για ψήφιση και στο διά ταύτα που είπατε για τους λόγους οι οποίοι αναφέρονται παραπάνω στην εισήγησή σας και θα περαστεί στο διά ταύτα. Ο κύριος Λώλος ναι στην εισήγηση. Ο κύριος Κατσούδας ναι, ο κύριος Καλλιαμπέτσος ναι, η κυρία …
Τριανταφύλλου : Συγγνώμη Τάσο, Μαρία … κατασκευάστηκε ένα υδραγωγείο σαφώς μικρότερο. Είναι δυνατόν να μην προκύψουν ευθύνες;

Ε λοιπόν τι ≪ αν προκύψουν ευθύνες; ≫ Γιατί λέμε ≪αν≫; Κάποιος ευθύνεται. Μπορεί να μην ευθύνεται η Επιτροπή. Να παραπλανήθηκε να … αλλά κάποιος ευθύνεται ρε παιδί μου!

Αφού έγινε ένα υδραγωγείο κατά ένα τρίτο μικρότερο. Άρα να το στείλουμε στον εισαγγελέα να βρει την άκρη ο εισαγγελέας. Εμείς δε λέμε ποιος είναι ο υπεύθυνος.

Πρόεδρος : Προχωρούμε λοιπόν για ψήφιση. Υπάρχει δεύτερη πρόταση ή θα πάμε στου … ; … (ασαφής διάλογος) …
Άγνωστος : Είναι διαφορετικό αυτό που προτείνει ο εισηγητής το διοικητική και δικαστική διερεύνηση από αυτό που κατατίθεται να πάει Διοικητικά και αν κι εφόσον προκύψουν. Είναι τελείως διαφορετική η μια πρόταση από την άλλη. Εγώ συμφωνώ με την πρόταση του εισηγητή μη έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής και περαιτέρω … προώθηση διοικητική και δικαστική διερεύνηση.

Γιατί σημαίνει ότι παράλληλα μπορεί να πάει, να διενεργείται ο διοικητικός έλεγχος, παράλληλα ο δικαστικός. Γι’ αυτό είναι διαφορετικό. Ενώ αν πάμε διοικητικά … το θέμα και μπορεί να μην προκύψει ποτέ δικαστική διερεύνηση. Γι’ αυτό εγώ συμφωνώ με τη γνώμη του εισηγητού.

Κατσούδας : Κύριε Πρόεδρε μου επιτρέπετε; Μισό λεπτό.
Πρόεδρος : Ναι κύριε Κατσούδα.
Κατσούδας : Όπως διατυπώθηκε η πρόταση και όπως προκύπτει από την όλη διαδικασία η διαδικασία η διοικητική μπορεί να διαρκέσει και δύο και τρία και τέσσερα χρόνια άλλωστε ξέρουμε πώς περπατάει η Δημόσια Διοίκηση κι άλλο το ποινικό αν προκύψει. Μπορεί να μην προκύψει τίποτα. Εμείς δεν κατηγορούμε σήμερα κανέναν. Λέμε ότι έστω ότι διαπιστώνονται αποχρώσεις - ενδείξεις για κάποιο αδίκημα. Διοικητικό ή πειθαρχικό ή ποινικό. Αυτό λέμε. Και έχω την άποψη ότι θα πρέπει να ακολουθήσει δύο δρόμους. Το διοικητικό και το δικαστικό. Τελεία και παύλα.

Πρόεδρος : Προχωρούμε για ψήφιση. Είναι οι προτάσεις, μία του εισηγητή και εν συνεχεία υπάρχει άλλη πρόταση; … … (ασαφής διάλογος) …
Αντωνόπουλος : … Εάν θέλετε υπάρχουν αποχρώσεις … όπως είπε και ο … εδώ πέρα κατατέθηκαν κάποιες προτάσεις ή κάποιες σκέψεις.
Η πραγματικότητα είναι η εξής : Από ότι κατατέθηκε και ακούσαμε τώρα.
Ένα πρωτόκολλο το οποίο λέει παραλαμβάνω 8 επί 8 και η πραγματικότητα είναι ότι είναι 6 επί 6. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν πιστεύω. Άρα λοιπόν εφόσον δεν αμφισβητείται από κανέναν, είναι ένα γεγονός αυτό καθεαυτό ελέγξιμο. Διότι αν ήταν 7,75 ή 8 … λοιπόν άρα εφόσον δεν αμφισβητείται κάτι, πρέπει αυτό να πάρει το δρόμο του. Και νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μία ομόφωνη απόφαση αυτό για να μην … εμείς δεν είμαστε εδώ πέρα, εμείς δεν αποδίδουμε σήμερα αυτή τη μη σωστή τήρηση, αυτή πάμε … και αυτή την ένδειξη, όχι την ένδειξη, την απόδειξη έχουμε και στέλνουμε εκεί που πρέπει. Από κει και πέρα είναι έργο της Δικαιοσύνης, είναι έργο της Διοίκησης. Είναι δύο, πάει σε δύο ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες θα κάνουν τη διερεύνηση. Άρα λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να είναι μία σημαντική απόφαση.

Πιστεύω να είναι ομόφωνη και εκείνος που θα βγάλει το πόρισμα είτε το διοικητικό είτε το δικαστικό, είναι αυτές οι δύο διακριτές εξουσίες. Εμείς πιστεύω ότι πρέπει να πάμε ομόφωνα σήμερα σ’ αυτή τη θέση για να δείξουμε ότι το Συμβούλιο το Δημοτικό πραγματικά θέλει να χυθεί φως σ’ αυτή την υπόθεση.
Πρόεδρος : Ο κύριος Καραχάλιος Γιώργος έχει το λόγο. … (ασαφής διάλογος) …
Πρόεδρος : Κύριε Καλλιαμπέτσο εντάξει. Ο κύριος Υφαντής. … (ασαφής παρέμβαση) …
Υφαντής : … Κύριε Καλλιαμπέτσο εμένα δεν μου άρεσε … Με ακούτε;

Δεν μου άρεσε το ότι εμπλέξατε το μελετητή με τον επιβλέποντα. Ο μελετητής έκανε μια μελέτη … μισό, μισό λεπτό! …

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω; Βλέπω κάποια εμπάθεια τώρα … Ο μελετητής έκανε μία … να τελειώσω;

Ο μελετητής έκανε μία μελέτη. Την παρέδωσε στο Δήμο, την παρέλαβε ο Δήμος και από κει και μετά τη δημοπράτησε; Δημοπρατήθηκε; Στο γραφείο. Δημοπρατήθηκε; Την πήρε κάποιος εργολάβος, κατασκεύασε και όρισε επιβλέποντα κάποιον άλλον. Τώρα το αν ο μελετητής είναι … συμβαίνει να έχει συγγένεια με το … δεν εμπλέκονται πουθενά. Ούτε στις επιμετρήσεις ούτε πουθενά. Κακώς αναφέρθηκε ο μελετητής και ο γιος με πατέρα. Εντάξει; Δεν έχει καμιά σχέση ο μελετητής με τον επιβλέποντα. … (ασαφής παρέμβαση) …
Υφαντής : Άποψή μου; Εργολάβος το κατασκεύασε το έργο και υπήρχε ο επιβλέπων.… (ασαφής διάλογος) …
Αντωνόπουλος : Ψηφίζουμε αν είναι 8 επί 8 ή 6 επί 6. Αν είναι ο ένας και ο άλλος…
Πρόεδρος : Προχωρούμε για ψήφιση. Μη παραλαβή και στο διά ταύτα θα είναι η διοικητική και δικαστική διερεύνηση…Ακριβώς. Όπως διατυπώθηκε … … (ασαφής διάλογος) …
Προχωρούμε, κύριε Καραχάλιο! Λοιπόν προχωρούμε για ψήφιση…
Όπως διατυπώθηκε η εισήγηση από τον κύριο Καλλιαμπέτσο.
Ποιοί ψηφίζουν;

Ο κύριος Λώλος, ο κύριος Κατσούδας, ο κύριος Καλλιαμπέτσος, η κυρία Ασημάκη, ο κύριος Φλετούρης, ο κύριος Κοκμοτός, ο κύριος Καραχάλιος, ο κύριος Γκόλφης, ο κύριος Χαραλάμπους, ο κύριος Ράπτης, ο κύριος Τσιλίκης, ο κύριος Ευσταθίου, ο κύριος Αντωνόπουλος, ο κύριος Ζέτος, ο κύριος Παπαγεωργίου, ο κύριος Τριανταφύλλου με την εισήγηση, η κυρία Βάγια Μήτρου με την εισήγηση του κυρίου Κοκμοτού, του κυρίου Καλλιαμπέτσου συγγνώμη! Εν συνεχεία … ο κύριος Παπαγεωργίου ναι, ο κύριος Παλασκώνης … … (ασαφής διάλογος) …

Και με την πρόταση του κυρίου Παγώνη, τη μη παραλαβή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου και την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος ψηφίζουν :

Ο κύριος Παλασκώνης, η κυρία Πλούμη, ο κύριος Καραχάλιος, ο κύριος Τσιακούμης, ο κύριος Ζωητός… όχι, ο κύριος Ζωητός ψηφίζει την πρόταση του κυρίου Καλλιαμπέτσου, ο κύριος Γιαννόπουλος, ο κύριος Υφαντής και ο κύριος Κουτσούμπας… Ναι το είπα. Ο κύριος Παγώνης, το ανέφερα. Οπότε κατά πλειοψηφία δεν εγκρίνεται το πρωτόκολλο παραλαβής.

Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη του το υπ’ αριθ. 105742/9048/22-12-2010 έγγραφο της Τ.Υ.Δ.Κ. Δ/νσης Τοπικής Αυτ/σης και Διοίκησης Ν. Φωκίδας με το οποίο διαβιβά-στηκε στην Υπηρεσία μας το Πρωτόκολλο Προσωρινής – Οριστικής Παραλαβής του έργου ≪ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΛΗΜΑΤΟΣ≫ με Α.Μ. 1/2009 και άκουσε την εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Καλλιαμπέτσου Παναγιώτη, μετά από μακρά διαλογική συζήτηση,

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  ΚΑΤΑ  Π Λ Ε Ι Ο Ψ Η Φ Ι Α

1. Την μη έγκριση του Πρωτοκόλλου Προσωρινής – Οριστικής Παραλαβής του έργου ≪ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΛΗΜΑΤΟΣ≫, με Α.Μ. 1/2009, για τους εξής λόγους:

α) Κακώς υπογράφεται το πρωτόκολλο από το πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ευάγγελο Καραϊνδρο, διότι δεν είχε το δικαίωμα, εφόσον είχε οριστεί Σύμβουλος παραλαβής του Έργου ο Παναγιώτης Κωσταράς.

β) Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο μελετητής του Έργου Ιωάννης Κολιαλής και ο επιβλέπων Ηλίας Κολιαλής είναι υιός και πατέρας, ουσιαστικά δεν υπάρχει έλεγχος στο Έργο.

γ) Οι Εξωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής κατά τη μελέτη είναι 8,10 μ. επί 8,10 μ. και χωρητικότητας 150 κ.μ. νερού.

Κατά την κατασκευή οι εξωτερικές διαστάσεις είναι 6,65 μ. επί 6,75 μ. ,ενώ το ύψος είναι σύμφωνα με τη μελέτη. Η χωρητικότητα της δεξαμενής όπως κατασκευάστηκε είναι 96 κ.μ., συνεπώς δεν επιτυγχάνει το στόχο και την πρόβλεψη υδροδότησης των οικισμών Πηγής και Κλήματος.

δ) Η απόκλιση της μελέτης από τη κατασκευή είναι 1/3 μικρότερη. Άρα οι επιμετρητικές ποσότητες του πρωτοκόλλου έπρεπε να είναι μικρότερες, που όμως δεν είναι.

ε) Στην ομάδα - Σκυροδέματα- και στο Άρθρο 24 του τιμολογίου της μελέτης προβλέπονται επιχρίσματα τρυπτά-πατητά με τσιμεντοκονία. Τα επιχρίσματα δεν κατασκευάστηκαν ενώ στο πρωτόκολλο υπάρχει ποσότητα επιχρισμάτων.

2. Την προώθηση του Πρωτοκόλλου Προσωρινής – Οριστικής Παραλαβής του έργου: ≪ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΛΗΜΑΤΟΣ≫ με Α.Μ. 1/2009 αρμοδίως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για την περαιτέρω διοικητική και δικαστική διερεύνηση.

Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας κ.κ. Παγώνης Αναστάσιος, Παλασκώνης Κων/νος, Πλούμη Μαρία, Καραχάλιος Γεώργιος, Τσιακούμης Αλέξανδρος, Γιαννόπουλος Αντώνιος, Υφαντής Κων/νος και Κουτσούμπας Κων/νος, οι οποίοι ψήφησαν τη μη παραλαβή του ανωτέρω Πρωτοκόλλου Προσωρινής – Οριστικής Παραλαβής του έργου: ≪ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΛΗΜΑΤΟΣ≫ με Α.Μ. 1/2009 και την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.
Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξ. αριθμό 157/2011.

*** Το πρακτικό της συζήτησης με τους διαλόγους δημοσιεύεται, όπως ακριβώς εστάλη από το Δήμο Δωρίδας, χωρίς καμιά παρέμβαση.

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

ΣΚΛΗΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ στο ΠΑΣΟΚ Φωκίδας από του Γραμματείς της Νομαρχιακής και της Νεολαίας


Η αλληλοσφαγή μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας βγήκε στην επιφάνεια με βαρειές κουβέντες που αντάλλαξαν τις τελευταίες ημέρες , ο Γραμματέας της Νεολαίας Γιάννης Τσάφος με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Νίκο Πέτρου.

Η αρχή έγινε με την επιστολή παραίτησης του, που έστειλε στο κόμμα ο Γραμματέας της Νεολαίας και έδωσε στη δημοσιότητα.

Αμέσως απάντησε με δική του επιστολή ο Γραμματέας της Νομαρχιακής αφήνοντας και προσωπικές αιχμές κατά του Γιάννη Τσάφου, που ο τελευταίος δεν άφησε την ευκαιρία να πέσει χάμω , απαντώντας με νέα αιχμηρή επιστολή και προσωπικά κατά του Νίκου Πέτρου.

Αλλά , χωρίς σχολιασμό, ας παρακολουθήσουμε τα συντροφικά αυτά μαχαιρώματα μέσα από τις ίδιες τις επιστολές.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ Γ.ΤΣΑΦΟΥ
Προς : Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φωκίδας
Θέμα : Παραίτηση ευθύνης και αξιοπρέπειας

Αγαπητοί Σύντροφοι

Mε την παρούσα επιστολή θα επιθυμούσα να θέσω στην διάθεση σας, την παραίτηση μου από την θέση του Γραμματέα Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ Νομού Φωκίδας, καθώς και από την ιδιότητα μου ως μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Είναι μια επιλογή καθαρά προσωπική και έγκειται στον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση, που μου δίνει την δυνατότητα να έχω, η ύπαρξη μου ως άνθρωπος.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως κίνημα γεννήθηκε και υπήρξε, προκειμένου να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα, να προστατεύει και να διασφαλίζει τα δικαιώματα του νέου, του χαμηλοσυνταξιούχου, του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία, του μικροεπιχειρηματία, του αγρότη, του επιστήμονα και ευρύτερα του κάθε άξιου και αγωνιστή Έλληνα, που είχε ως όραμα να ζήσει καλύτερα και ποιοτικότερα.

Φέρει όμως ως κόμμα, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τον κατακερματισμό της ελληνικής κοινωνίας και για την τραγική χρεωκοπία του σημερινού πολιτικού συστήματος, τόσο διότι τιμήθηκε πολλάκις με την ψήφο του Ελληνικού λαού και κυβέρνησε την χώρα, όσο και γιατί δημιουργήθηκε για να αποτελέσει δύναμη ελέγχου και διασφάλισης του πολιτικού συστήματος και της ορθής λειτουργίας του.

Πριν δύο χρόνια, με την είσοδο στο πρώτο μνημόνιο, τόσο εγώ όσο και άλλοι σύντροφοι σταθήκαμε στο πλευρό της κυβέρνησης, υπερτονίζοντας την αναγκαιότητα το καράβι που λέγεται Ελλάδα να φτάσει στο απάνεμο λιμάνι σωτηρίας, μαζί με το πλήρωμα του, τον Ελληνικό λαό.

Τονίσαμε επίσης την λανθασμένη επιλογή πορείας και το ενδεχόμενο της εξαθλίωσης του πληρώματος μέσα από αυτήν. Ζητήσαμε έναν εναλλακτικό δρόμο, τον οποίο καταγράψαμε και παρουσιάσαμε. Αρνηθήκαμε ως νέοι άνθρωποι την φιλοσοφία των μονοδρόμων και την ιδεολογική και προτασιακή πτώχευση του χώρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παρ’ όλα αυτά εκείνο το τότε ενδεχόμενο, αποτελεί πλέον μια ξεκάθαρη πραγματικότητα, την οποία μάλιστα βιώνει καθημερινά κάθε Ελληνίδα και Έλληνας σε αυτόν τον τόπο.

Μέσα λοιπόν σε αυτήν την πλήρη απαξίωση θεσμών, αξιών αλλά και βασικών κοινωνικών αρχών, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ μέχρι σήμερα απέτυχε να ανασυντάξει τις κοινωνικές δυνάμεις, απέτυχε να αποδώσει νόημα και ουσία στις θυσίες του Ελληνικού λαού, απέτυχε να ανατρέψει κατεστημένες δομές και αντιλήψεις τόσο στον δημόσιο όσο και σε κάθε άλλο τομέα της κοινωνίας και δεν απέδωσε ούτε στο ελάχιστο ευθύνες σε αυτούς που καταλήστεψαν την χώρα και χρέωσαν την νέα γενιά και πολλές περισσότερες που θα ακολουθήσουν. Δεν επέβαλε καμία ποινική ευθύνη, δεν οδήγησε κανένα στη φυλακή, μιας και όλοι αποδείχθηκαν αθώοι ελλείψει επαρκών ενοχοποιητικών στοιχείων.

Εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε στην «κινεζοποίηση» του ελληνικού λαού, και για να δώσω την μετάφραση η Κίνα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε επίπεδο Α.Ε.Π (3η θέση) ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στην 100ή θέση σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Συμπερασματικά αποτελεί μια οικονομική υπερδύναμη ως χώρα, αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα φτωχών πολιτών.

Εσχάτως έχουμε φτάσει στο σημείο να ακούμε εντός του «ναού της δημοκρατίας» ότι όλα αυτά τα αναποτελεσματικά μέτρα, επιβάλλεται να ληφθούν, δια στόματος μάλιστα του Υπουργού Οικονομικών. Βέβαια ισχυρίζεται, ότι επιβάλλονται προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανή την πεθαμένη χώρα μας και να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, την οποία προ καιρού παραχωρήσαμε έναντι φθηνού αντιτίμου.
Και τι να κάνουμε θα ρωτούσε κάποιος σύντροφος της Κυβέρνησης.
Να πτωχεύσουμε την χώρα; Θα απαντούσα λοιπόν:

1. Να συνεργαστείτε με τις Ελβετικές αρχές και να εντοπίσετε όλους αυτούς που έχουν μεταφέρει τα χρήματα τους στην Ελβετία ώστε να εφαρμόσετε το «πόθεν έσχες».

2. Να διακόψετε μια για πάντα τις πελατειακές σχέσεις, που εσείς δημιουργήσατε στο δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο αλλά και κάθε άλλο τομέα της κοινωνίας.

3. Να πάτε στις Βρυξέλλες και να υπενθυμίσετε στους εταίρους μας, ότι η Ευρώπη δημιουργήθηκε για να γίνει η Ευρώπη των λαών, ότι αν θέλουμε να επιτύχουμε μια πραγματική κοινωνική και οικονομική σύγκλιση, θα πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει ενιαία διακυβέρνηση και πολιτική.
Να τους ενημερώσετε αν το ξεχνούν ότι η Ε.Ε. έχει το μεγαλύτερο Α.Ε.Π. παγκοσμίως και να τους κατευθύνετε στην δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
Υπερτονίστε τους ότι το ελληνικό χρέος για να καταστεί βιώσιμο με ταυτόχρονη επιβίωση των πολιτών της χώρας, οφείλει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό.

4. Εγγυηθείτε τους όμως ταυτόχρονα ότι προτιθέμεθα να ανατρέψουμε την αισχρή δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος, ότι δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν μισθοί στο δημόσιο τομέα 5 και 10 φορές μεγαλύτεροι από τον ιδιωτικό ότι είμαστε αποφασισμένοι να συρρικνώσουμε το σπάταλο αυτό κράτος και να μειώσουμε τις δαπάνες, ότι θα επιβάλλουμε αξιοκρατία και αξιολόγηση παραγωγικότητας παντού (μέσω αδιάβλητων και ανεξάρτητων επιτροπών). Εγγυηθείτε τους όμως επίσης ότι δεν θα πάρουμε και άλλα λεφτά από τα «τιμημένα γηρατειά», ότι δεν θα συνεχίσουμε να οδηγούμε στην ανεργία τους νέους, ότι δεν θα καταστήσουμε ποινικό αδίκημα την μικρομεσαία ιδιοκτησία, ότι δεν θα οδηγήσουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε πτώχευση και τους νέους επιστήμονες σε αναγκαστική μετανάστευση.

5. Αν πάτε στην Ευρώπη και αρνηθούν να σας ακούσουν ή δεν δεχθούν την πρόταση σας, τότε προτρέψτε και τους υπόλοιπους εταίρους μας, να διαλυθεί αυτή η κατ’ επίφαση κοινωνική και οικονομική ένωση, προτρέψτε τους εταίρους μας να γυρίσουμε όλοι στα εθνικά μας νομίσματα και κάντε εσείς το πρώτο βήμα αποχωρώντας. Μην μου πείτε ότι μετά δεν θα έχουμε πετρέλαιο τον χειμώνα γιατί το εισάγουμε, και το νόμισμα μας δεν θα έχει αξία στο εξωτερικό, γιατί θα σας απαντήσω, ότι μετά την εξίσωση της τιμής πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ελάχιστοι Έλληνες θα έχουν την δυνατότητα να το αγοράσουν, ούτε ότι δεν θα έχουμε πια γερμανικά αυτοκίνητα γιατί θα σας απαντήσω ότι πια δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε και τα πουλάμε. Εν γένει θα σας απαντήσω ότι θα περάσουμε πολύ δύσκολες μέρες, αλλά θα οδηγηθούμε εξ ανάγκης στην εθνική αυτάρκεια (χαρακτηριστικό προηγμένων οικονομιών από αρχαιοτάτων χρόνων π.χ. Μινωικός Πολιτισμός) και εξ ανάγκης θα γίνουμε ανταγωνιστικοί ως χώρα. Άρα εξ ανάγκης θα αναπτυχθούμε.

Για όλα εκείνα που κάνατε στο παρελθόν οδηγώντας μια ολόκληρη νέα γενιά στην «χρεωκοπία», για την εγκληματική αδιαφορία που επιδείξατε 35 και πλέον έτη στην θωράκιση της εθνικής μας και οικονομικής μας κυριαρχίας, για όλα αυτά που δεν κάνετε στο παρόν, θέτω εαυτόν εκτός αυτού του σχηματισμού που λέγεται ΠΑ.ΣΟ.Κ μιας και κίνημα έπαψε να είναι προ πολλού. Δεν μπορείτε αγαπητοί σύντροφοι της κυβέρνησης να με πείσετε, ότι η γενιά που μας καταδίκασε να βιώνουμε αυτές τις τραγικές μέρες, έχει την θέληση, τα αποθέματα και την δυνατότητα να μας διασώσει. Αφού λοιπόν εσείς δεν αλλάζετε, η παραίτηση μου αποτελεί ελάχιστη πράξη ευθύνης απέναντι σε αυτή τη γενιά, στον εαυτό μου, αλλά και στα παιδιά που ελπίζω να κάνω. Τουλάχιστον ας υπερασπιστώ το δικαίωμα μου να μπορώ να τους απαντήσω ότι εγώ δεν συμμετείχα σε όλο αυτό…

Με συντροφικούς χαιρετισμούς , Ιωάννης Δ. Τσάφος

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν.ΠΕΤΡΟΥ

Αναλυτικά η απάντηση του Γραμματέα της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ στον παραιτηθέντα Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ Γιάννη Τσάφο.

Επειδή η παραίτηση πολιτικού στελέχους από την οποιαδήποτε ιδιότητα ή αξίωμα που κατέχει, έχει πολιτικές επεκτάσεις στον φορέα τον πολιτικό τον οποίον εκπροσωπεί, οφείλω στο όνομα της αλήθειας και της υπεύθυνης πληροφόρησης την οποία πρέπει να έχουν οι πολίτες ανόθευτη και αβίαστη να δηλώσω τα κάτωθι:
Στις εκλογές τις 18-5-2008 ο κύριος Τσάφος με την θέληση του (δεν επιστρατεύτηκε) ήταν υποψήφιος για την θέση του Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ , θέση την οποίαν κατέκτησε ως μοναδικός υποψήφιος.
Έκτοτε « μην το είδατε μην τον απαντήσατε τον…………………………..»
Παρά τις συνεχείς προσκλήσεις και εκλύσεις, ουδέποτε εμφανίσθηκε ή παρενέβη γραπτώς δια του τύπου, ούτε καν συνεκάλεσε το 15μελές συμβούλιο της Νεολαίας.
Πέρασαν Ευρωεκλογές – Εθνικές εκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, τον είδε κανείς πουθενά;
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα έμεινε ανενεργή με ευθύνη του κ. Τσάφου.
Γιατί άραγε ο κ. Τσάφος για 3,5 χρόνια δεν μίλησε ή δεν παραιτήθηκε ;;;; και το κάνει τώρα που ουσιαστικά έχει λήξη η θητεία του;
Για πια ευθύνη και αξιοπρέπεια μιλάει ;;;;
Γι αυτή που ποτέ δεν ανέλαβε ή δεν επέδειξε;
Με πιο δικαίωμα και για πιο λόγο, για 3 .χρόνια σφετερίστηκε, τον τίτλο του Γραμματέα της Νεολαίας ;
Από πού αντλεί το θράσος να υβρίζει και να προσβάλει την παράταξη και τα στελέχη της που για χρόνια ανυστερόβουλα προσφέρουν περίσσευμα ψυχής, ματώνουν και αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας και του λαού μας και σήμερα παλεύουν να σωθεί η Χώρα από την χρεοκοπία.
Νομίζει ότι έτσι θα μπορέσει να δικαιολογήσει ο κ. Τσάφος την δική του απουσία και απραξία ή θα επιτύχει αυτό το οποίο επιδίωκε και ποτέ δεν κατάφερε.
Παρά ταύτα μαθήματα κομματικού πατριωτισμού από ανύπαρκτους ή απερχόμενους δεν δεχόμαστε.
Η νεολαία ΠΑΣΟΚ ΦΩΚΙΔΑΣ θα δικαιώσει τον ρόλο της και την ύπαρξη της.
Θα διεκδικήσει το μέλλον της με τους συμμετέχοντες και αυτούς που είναι αποφασισμένοι αυτή την κρίσιμη ώρα να προσφέρουν
Ο κ.Τσάφος οφείλει να ζητήσει μια δημόσια συγνώμη από τους Νεολαίους της Φωκίδας διότι με δική του ευθύνη τους καταστήσατε ανενεργούς επί 3 . χρόνια._

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΦΟΥ

Αξιότιμε κύριε Γραμματέα,

αντιλαμβάνομαι την ανάγκη άνθρωποι της γενιάς σας, να απαντούν καθ’ αυτό τον τρόπο, προσπαθώντας να διασφαλίσουν τα συστημικά τους προνόμια αλλά και τον λόγο της κομματικής τους ύπαρξης. Το κείμενο σας βέβαια καθόλου δεν προάγει τον πολιτικό διάλογο, αλλά και το ήθος που οφείλει να τον διακατέχει, αποτελώντας έτσι ένα παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού προς αποφυγή.

Παρ’ όλα αυτά θα υποβάλω τον εαυτό μου στην διαδικασία να σας απαντήσει. Το κάνω αποκλειστικά σεβόμενος την προσπάθεια, που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια από τα μέλη της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτή η πολιτική οργάνωση και μάλιστα σε χαλεπούς πολιτικά καιρούς, διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Θα λάβω βέβαια υπόψιν μου το γεγονός, ότι την περίοδο της δημιουργίας της οργάνωσης της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας, δεν ήσασταν Γραμματέας και συνεπώς αγνοείτε την προσπάθεια που έγινε, να αποκτήσει φωνή η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Φωκίδας σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και το σημαντικότερο, να δοθεί το στίγμα ύπαρξης της, μιας και μέχρι τότε δεν εκπροσωπούνταν πουθενά και κατ’ ουσία δεν υπήρχε στο Νομό μας.

Για την προσπάθεια που έγινε τότε και για την στήριξη που παρείχε η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας στο σύνολο του κόμματος, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, μπορείτε να ενημερωθείτε από τους προκατόχους σας Γραμματείς, οι οποίοι μάλιστα σε αντίθεση με εσάς, υποστήριξαν θερμά και με πάθος την προσπάθεια μας για δημιουργία οργανωμένης Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ στον νομό μας, όπως και πολλά άλλα νέα και παλαιά στελέχη του κόμματος πανελλαδικά. Σας δικαιολογώ όμως γιατί εντός των γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής, είναι σχεδόν απίθανο να αντιληφθείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμεώστε να φέρουμε νέους ανθρώπους κοντά στην οργάνωση του Κόμματος και της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε ένα Νομό που κυριαρχούσε ο φόβος και η ηττοπάθεια απέναντι στην Ν.Δ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας υπερτονίσω, ότι σε ένα δημοκρατικό και ανοιχτό κόμμα δεν υπάρχουν ούτε στρατεύσιμοι, ούτε στρατοί ούτε βαθμοφόροι, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε. Συνεπώς απαντώντας στο ειρωνικό σας σχόλιο ότι ≪δεν στρατεύτηκα≫, αναφέρω ότι εμμέσως με τιμάτε, μιας και εκλέχτηκα δημοκρατικά από την βάση της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας, την οποία με κόπο κάποιοι χτίσαμε και σίγουρα χωρίς την βοήθεια σας .Νιώθω υπερήφανος αξιότιμε κύριε Γραμματέα που δεν διορίστηκα ούτε διατάχθηκα από κάποιον βαθμοφόρο. (παράγοντα – διαδρομιστή του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο νομό ή εκτός αυτού).

Αναρωτιέμαι πώς είστε βέβαια σε θέση να γνωρίζεται αν πραγματοποιήθηκαν και με ποιο τρόπο συνεδριάσεις ή συζήτηση των μελών για τα τρέχοντα ζητήματα, αφού δεν μπήκατε ποτέ στην διαδικασία να ρωτήσετε. Ξέρετε οι περισσότεροι νέοι του νομού μας σπουδάζουν και σταδιοδρομούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, και είναι απόντες από τον τόπο μας, μιας και δεν έχουν το προνόμιο όπως άλλοι νομοί, να έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέσα στο σπίτι τους, ούτε και ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Παρ’ όλα αυτά όλοι εμείς που απαρτίζαμε την Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ στον νομό μας, ήμασταν σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση, γεγονός το οποίο εσείς είτε αγνοείτε είτε εσκεμμένα δεν αναφέρετε.

Να σημειώσω βέβαια ότι αν τα μέλη της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας αισθάνθηκαν ότι προδόθηκαν ή προσβλήθηκαν από τον Γραμματέα τους, μπορούσαν και μπορούν να το αναφέρουν δημόσια και να ασκήσουν οποιαδήποτε κριτική. Μην προσπαθείτε όμως εσείς να μιλήσετε αντί αυτών και να ≪επωμισθείτε≫ τα δημοκρατικά τους δικαιώματα αλλά και την ύπαρξη τους.

Όσο δε αφορά στην δημόσια παρέμβαση της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας σας παραπέμπω σε μια κίνηση εντός του χώρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, την οποία είχαν την τιμή να ιδρύσουν και μέλη της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας, η οποία είχε ως σκοπό να διαφυλάξει και να προάγει τις αρχές και τις αξίες του κινήματος και έχει πολλάκις στο παρελθόν δεχθεί δημόσια συγχαρητήρια σε πανελλαδική εμβέλεια για τιςπαρεμβάσεις της. (www.prokinea.gr) Παρατηρείστε ποιοι είναι οι ιδρυτές της κίνησης, διαβάζοντας την πολιτική της διακήρυξη. Σέβομαι βέβαια ότι ενδεχομένως το αγνοούσατε και παράλληλα θλίβομαι διότι ποτέ δεν ρωτήσατε ώστε να μάθετε.

ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν.ΠΕΤΡΟΥ

Μόλις έλαβε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Ν. Πέτρου την απαντητική επιστολή του Γιάννη Τσάφου , που δόθηκε και στη δημοσιότητα, έκανε νέα δήλωση τονίζοντας :

«Του κου Τσάφου του δόθηκε η ευκαιρία σε αυτά τα 3 ½ χρόνια να γίνει γνωστός με τη δράση του και δεν το εκμεταλλεύτηκε. Εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να του κάνω τξη χάρη και να γίνει τώρα γνωστός σε βάρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κόσμος γνωρίζει την όποια δράση του και μπορεί να κρίνει και να βγάλει τα συμπεράσματα του. Εξάλλου μόλις πληροφορήθηκα ότι θα του απαντήσει ο γραμματέας της νεολαίας μας Κώστας Πανταζής . Και θα του δώσει την απάντηση που του πρέπει»

ΦΑΡΜΑΚΕΡΑ ΒΕΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΟΣΠΥΡΟ

Ανίκανους, επικίνδυνους, ανόητους και ανήθικους χαρακτηρίζει τους κυβερνώντες ο πρώην γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ και πρωτοκλασάτο συνδικαλιστικό στέλεχος των ΕΛΤΑ Σάββας Γιαννοσπύρος, (πρόεδρος της Γ.Σ. της πανελλήνιας ομοσπονδίας ΠΟΣΤ) μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδας.

Ο «πράσινος» συνδικαλιστής ζητά από τους κυβερνώντες να παραιτηθούν για να μας απαλλάξουν από τον μεγάλο κατήφορο που πήρε εξαιτίας τους η χώρας μας. "Δεν υπάρχει ούτε ο κοινός νους για να προτείνει και να εφαρμόσει έστω ένα σωστό μέτρο" τόνισε ο κύριος Γιαννοσπύρος ζητώντας και από τους βουλευτές να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Συζητείται το θέμα μεθαύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποια άλλα θέματα είναι στην ατζέντα

Την αντίθεση της εκφράζει η πλειοψηφία των πολιτών της Δωρίδας στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στις δύσκολες μέρες που περνάμε σε ενοικίαση γραφείων για λειτουργικές ανάγκες του Δήμου.

Όταν κόβονται από παντού κονδύλια , σταματούν έργα και δεν γνωρίζουμε αύριο αν θα υπάρχουν χρήματα για πληρωμές υπαλλήλων , είναι πολυτέλεια λένε οι κάτοικοι να ψάχνουμε για ενοικίαση κτιρίων , τη στιγμή που υπάρχουν δημοτικά κτίρια που μπορεί να αξιοποιηθούν .

Το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ζέτος , όλα θέματα που θα συζητηθούν για να ληφθούν αποφάσεις και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι τα εξής :

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ

1.  Μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Δωρίδος.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΔΡΕΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

2.  Εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου (οικόπεδο έκτασης 2.500 τ.μ. που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα. Μαλαμάτων).
3.  Παραχώρηση χρήσης (κατ’ άρθρο 185 Ν. 3463/2006 Δ.Κ.Κ.) δημοτικού ακινήτου έκτασης 20 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Μαλαμάτων, θέση ‘Φανάρι’.
4.  Αίτηση κου. Τσιαμπά – Ρουμελιώτη Ιωάννη για επιστροφή αχρεωσθήτως καταβληθέντος τέλους σύνδεσης ακινήτου του στην Τ.Κ. Πενταπόλεως με δίκτυο ύδρευσης.
5.  Αίτηση κας. Κοτσίκη Παναγιώτα του Περικλή για επιστροφή αχρεωσθήτως καταβληθέντος τέλους σύνδεσης ακινήτου της στην Τ.Κ. Λιδωρικίου με δίκτυο αποχέτευσης.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΙΩΑΝΝΗ ΡΑΠΤΗ

6. ΄Εγκριση ισολογισμού 31-12-2010 Τ.Ο.Ε.Β. Ευπαλίου, Μοναστηρακίου, Κλήματος, Δροσάτου.
7. ΄Εγκριση προϋπολογισμού Τ.Ο.Ε.Β. π. Μόρνου 2011.
8. ΄Εγκριση απολογισμού – ισολογισμού 31-12-2010 Τ.Ο.Ε.Β. π. Μόρνου.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΛΙΚΗ

9.  Επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία.
10.  Σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) στο Δήμο Δωρίδος.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΟΚΜΟΤΟ

11.  Είσοδος & περιφορά - παραμονή αδέσποτων ζώων εντός οικισμού – 1η διαπιστωτική πράξη.
12.  Είσοδος & περιφορά - παραμονή αδέσποτων ζώων εντός οικισμού – 2η διαπιστωτική πράξη.

ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΖΟΥΜΑ

13.  Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου «Διαμορφώσεις δημοτικών χώρων» της Δ.Ε. Λιδωρικίου στο Μέτρο 322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών» στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
14.  Υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση του έργου «Ανακαίνιση & ανάπτυξη των ορεινών όγκων Δ.Δ. Κάμπου, Φιλοθέης, Τειχίου, Παλαιοξαρίου και Ποτιδάνειας» της Δ.Ε. Ευπαλίου στο Μέτρο 322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών» στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
15.  Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Ανακαίνιση και αναβάθμιση των εξωτερικών υδραγωγείων των Δ.Δ. Μανάγουλης – Μαλαμάτων και Καστρακίου» του πρώην Δήμου Ευπαλίου, με Α.Μ. 37/2008.
16.  Παράταση προθεσμίας για την «ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ μελέτη αποχέτευσης όμβριων υδάτων οικισμού Χιλιαδούς Μανάγουλης» του Δήμου Δωρίδος.
17.  Παράταση προθεσμίας για τη «Μελέτη ασφαλτόστρωσης δρόμου Μαραθιά - Πύργου» της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου του Δήμου Δωρίδος.
18.  Παράταση προθεσμίας σταδίων της μελέτης «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ Τ.Δ. ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ – ΜΑΡΑΘΙΑ- ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ- ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ – ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΠΑΛΙΟΥ» της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου του Δήμου Δωρίδος.
19.  Λήψη απόφασης για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Δελφών για το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ» Δήμου Δωρίδος.
20.  Παραλαβή μελέτης με τίτλο «ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ» και υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για την «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ».:
21.  Διάλυση σύμβασης του έργου «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Τ.Δ. ΜΗΛΕΑΣ» του πρώην Δήμου Τολοφώνος και νυν Δ.Ε. Τολοφώνος.

ΣΤΗ Β΄ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ Αστέρας και Αμφισσαϊκός ξεσάλωσαν δείχνοντας νωρίς… τα δόντια τους !

Προκρίθηκαν Αστέρας Ιτέας, Αμφισσαϊκός, Ερατεινή και Γαλαξίδι

Ο Αστέρας Ιτέας συνέτριψε με 8 - 0 την Αναγέννηση Βουνιχώρας και ο Αμφισσαϊκός εκτός έδρας με 5 - 2 την Ένωση Γλυφάδας για την Β΄ Φάση στο Κύπελλο Φωκίδας, δείχνοντας με το καλημέρα ότι θα είναι από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν για τον τίτλο στο πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας , που ξεκινά το επόμενο Σαββατοκύριακο , 15 και 16 Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο αγώνας του Αστέρα έγινε στο γήπεδο της Δεσφίνας επειδή στο γήπεδο της Ιτέας γίνονται τεχνικά έργα για την επίστρωση χλοοτάπητα.

Στο Δωρικό ντέρμπυ η Τολοφώνα Ερατεινής νίκησε με 3-1 τον Αετό Λιδωρικίου και στο παιχνίδι που έγινε στο Γαλαξίδι μετά από συναρπαστικό αγώνα που στην κανονική διάρκεια έληξε 1 – 1, στην παράταση η Οιάνθη κέρδισε τον Απόλλωνα Ευπαλίου με 2 – 1, ενώ ο Απόλλων έχασε πέναλτι που απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Οιάνθης.

Έτσι στην επόμενη φάση των ημιτελικών του Κυπέλλου προκρίθηκαν οι Αστέρας Ιτέας, Τολοφώνα Ερατεινής , Αμφισσαϊκός και Οιάνθη Γαλαξιδίου.

Γήπεδο Τολοφώνας
Τολοφώνα Ερατεινής - Αετός Λιδωρικίου     3 - 1

Γήπεδο Γαλαξιδίου
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Απόλλων Ευπαλίου     1 – 1 ( παράταση 2 – 1 )

Γήπεδο Δεσφίνας
Αστέρας Ιτέας - Αναγέννηση Βουνιχώρας     8 - 0

Γήπεδο Γλυφάδας
Ένωση Γλυφάδας - Αμφισσαϊκός 2006          2 - 5

Το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας, όπως αναφέραμε , αρχίζει το επόμενο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου, με τους εξής αγώνες:

Ανδρούτσος Γραβιάς - Ολυμπιακός Κίρρας
Αμφισσαικός - Ησαΐας Δεσφίνας
Αστέρας Ιτέας - Αετός Λιδωρικίου
Ένωση Γλυφάδας - Απόλλων Ευπαλίου
Τολοφώνα Ερατεινής - Φωκίδα 2000
Ρεπό : Δωρικός Μαλαμάτων

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ σε ΑΟΖ Κύπρου και Καστελόριζου

Του  ΘΑΝΑΣΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι φανερό ότι η τουρκική κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στην ίδια την νέο-οθωμανική υστεροφημία της και την ρητορική που παράγει εξ αυτού του γεγονότος. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις που γίνονται από τα κορυφαία στελέχη της, με επιμονή και επιθετικότητα, υποδηλώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων που άρχισε η Κύπρος και το Ισραήλ στο γνωστό θαλάσσιο οικόπεδο 12, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, προκάλεσε τις κάθε μορφής ορέξεις της γείτονος. Πέραν αυτού όμως ανέδειξε για μια ακόμη φορά την έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στις Διεθνής Συνθήκες, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ανοιχτά πλέον δεν κρύβει τις προθέσεις να διεκδικήσει περιοχές υφαλοκρηπίδας που δεν τις ανήκουν ούτε από γεωγραφικής, ούτε από νομικής πλευράς.

Αμφισβητεί η ισλαμική τουρκική ηγεσία, κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου που αφορούν την υφαλοκρηπίδα της και την υδάτινη και εναέρια στήλη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πρόκειται για μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια, ανακατανομής και αναδιανομής ρόλων και κυριαρχικών δικαιωμάτων προ όφελος των τουρκικών συμφερόντων.

Παρ’ όλα αυτά είναι η πρώτη φορά μετά το 1976 και την τότε ελληνοτουρκική κρίση, που οδήγησε ως γνωστόν στη λήψη προσωρινών μέτρων εκ μέρους του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τα αφορούντα της διαδικασίας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Είναι επίσης η πρώτη φορά που δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για συμφωνία Ελλάδας Κύπρου ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους. Για συμφωνία με λίγα λόγια που θα κατοχυρώνει τα κοινά θαλάσσια σύνορα. Προϋπόθεση βεβαίως για μια τέτοια συμφωνία είναι η αναγνώριση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ όχι μόνο στο Καστελόριζο αλλά και στη μικρή νήσο Στρογγύλη που βρίσκεται ανατολικά του.

Αυτό είναι φυσικό να μην το δέχεται η Τουρκία, οποία υποστηρίζει ότι τα νησιά που βρίσκονται στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν «ειδική περίσταση». Σαφώς αβάσιμο και παράτυπο σύμφωνα με τη σύμβαση του Δικαίου Θαλάσσης του 1982.

Το δέχεται ως τόσο η Κύπρος και αυτό είναι το σημαντικότερο, καθώς παίζει πλέον κομβικό ρόλο στην υπόθεση οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις σχετικές συμφωνίες που υπέγραψε με Ισραήλ και Λίβανο. Η αναπόφευκτη αντανάκλαση των συμφωνιών αυτών είναι φανερό ότι αλλάζει συσχετισμούς και επαναπροσδιορίζει τις επιρροές. Απομένει να ισορροπήσει η εσωτερική κατάσταση σε Αίγυπτο και Συρία, ώστε να γίνει μια ψύχραιμη και ολοκληρωμένη συζήτηση με τις χώρες αυτές για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Κύπρου – Συρίας, Κύπρου - Αιγύπτου, Ελλάδας – Αιγύπτου. Συμφωνίες που είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να τορπιλίσει η Τουρκία.

Η επιτυχία ωστόσο του εγχειρήματος εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 και τα συνεπακόλουθα τεράστια οικονομικά οφέλη, θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων προσεγγίσεων. Ούτε η Αίγυπτος ούτε η Συρία θα θελήσουν να κλείσουν τα μάτια στη συσσώρευση πλούτου, που συνεπάγεται μια δική τους συμμετοχή σε ανάλογα προγράμματα.

Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στην κυπριακή και κατόπιν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και η ισχυρή διακρατική συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν μέσω της εμφανούς στήριξης της ευρωζώνης – ΗΠΑ – Ρωσίας, αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα για τυχών τουρκικές ενέργειες σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη ζωή, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει τη μέθοδο της μέσης γραμμής για συμφωνίες με παράκτια κράτη επί της εξωτερικής οριοθετικής γραμμής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ.

Η άλλη διάσταση των εξελίξεων σχετίζεται με τους τουρκοκυπρίους και το πιεστικό πλαίσιο που θα επιχειρήσει να τους επιβάλλει η Άγκυρα. Οι γνήσιοι τουρκοκύπριοι είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να αποκομίσουν οφέλη από την εξόρυξη των κυπριακών υδρογονανθράκων. Αυτό θα τους φέρει, εκ των πραγμάτων, αντιμέτωπους με τις κεντρικές επιλογές της ισλαμικής ηγεσίας στην Άγκυρα. Η δυσαρμονία αυτή χρόνο με το χρόνο θα αναδεικνύεται όλο και περισσότερο. Θα δημιουργούνται έτσι συνθήκες ώστε για επιστροφή στο καθεστώς των συνθηκών Ζυρίχης και Λονδίνου και για μια ειδική συμφωνία τουρκοκυπρίων με την κυπριακή κυβέρνηση στη Λευκωσία.