Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011

ΓΕΝΝΗΣΕ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ Η ΠΕΓΚΥ ΖΗΝΑ Τρισευτυχισμένος ο πατέρας Γιωρ.Λύρας με την...Ηλέκτρα που του μοιάζει !

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει η Πέγκυ Ζήνα που πριν από λίγες ώρες έφερε στον κόσμο ένα πανέμορφο κοριτσάκι. Η γνωστή τραγουδίστρια και ο σύζυγός της Γιώργος Λύρας από το Ευπάλιο, είναι πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι από την έλευση της μικρής τους πριγκίπισσας.

Η Πέγκυ γέννησε ένα κοριτσάκι 3.200 κιλών στο μαιευτήριο “ΡΕΑ”. Τόσο η ίδια όσο και το μωράκι χαίρουν άκρας υγείας. Ο Γιώργος Λύρας ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της και την βοηθούσε να διώξει το άγχος, που είχε, όπως και όλες οι έγκυες.

Η Πέγκυ ένιωσε το πρωί πόνους και ο σύζυγός της τη μετέφερε στο μαιευτήριο λίγο πριν τη μια το μεσημέρι. Ο γιατρός της όμως διαπίστωσε ότι ο τράχηλος της ήταν λίγο σκληρός και αποφασίσθηκε η καισαρική τομή.

'Όλα πήγαν καλά! Οι γονείς του είναι τρισευτυχισμένοι ενώ όλοι οι συγγενείς που είδαν τη μικρή, συμφωνούν στο εξής: Η μικρή μοιάζει στο Γιώργο Λύρα!

Η κόρη της Πέγκυς Ζήνα και του Γιώργου Λύρα θα πάρει το όνομα Ηλέκτρα και νονός της θα είναι ο κουμπάρος του ζευγαριού Ηλίας Ψινάκης

Ο ΑΡΗΣ ΣΙΣΣΟΥΡΑΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ομάδας δράσης για την υγεία


Της Μαρίνας Ριζόγιαννη

Πρόεδρος της ομάδας δράσης ,της Task Force,για την υγεία στη χώρα μας έχει επιλεγεί ο Φωκιδεύς καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άρης Σισσούρας.

Επικεφαλής της ομάδας αυτής, που είχε συσταθεί κατόπιν παροτρύνσεων της τρόικας και η οποία είχε χαρακτηρίσει τη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας , ήταν ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

«Η ομάδα αποτελείται από 11 εμπειρογνώμονες , οι οποίοι θα ασχοληθούν με 11 σημεία που αφορούν καθαρά διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα της υγείας» περιορίστηκε να μας δηλώσει ο Άρης Σισσούρας , καθώς οι καταλήψεις του Υπουργείου έχουν εμποδίσει , μεταξύ άλλων, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διορισμού του.

Η συγκεκριμένη ομάδα δεν θα ασχοληθεί με το κομμάτι των δαπανών στην υγεία, αλλά με τις αλλαγές εκείνες που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας άλλωστε έχουν αξιολογήσει τη μεταρρύθμιση στην υγεία ως τη δεύτερη σημαντικότερη μετά το ασφαλιστικό. Ο ρόλος της ομάδας δράσης συνίσταται στο να βοηθήσει το Υπουργείο Υγείας , αφού πρώτα μελετήσει και εγκρίνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν αποφασιστεί, να περάσουν στη φάση της υλοποίησης .

Η ομάδα δράσης όταν το κρίνει απαραίτητο , θα ζητά τη συνδρομή των αντίστοιχων ομάδων της Ευρώπης με τις οποίες και θα ανταλλάσσει εμπειρίες και τεχνογνωσία.

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 40% για μεταποίηση και εμπορία προϊόντων

Επιδοτήσεις που φθάνουν μέχρι και 40% περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά το μέτρο «Αύξηση της αξίας γεωργικών προϊόντων» για την περίοδο 2007-2013.

Τα ποσά ενίσχυσης για τις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιδοτείται με ποσοστό 40% εάν το ποσό της επένδυσης κυμαίνεται από 100.000 € έως 6.000.000 € και με ποσοστό 35% εάν το ποσό της επένδυσης είναι από 6.000.001€ έως 10.000.000 €.

Το μέτρο αφορά όλους όσους δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων. Ειδικότερα δικαιούχοι είναι ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας), που τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης στου σχεδίου.

Οι δράσεις που ενισχύονται είναι:
• Ελαιούχα προϊόντα, με επενδύσεις σε ελαιοτριβεία κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις,
• Οίνος, με επενδύσεις κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις οινοποιείων και ιδρύσεις σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις,
• Οπωροκηπευτικά, με επενδύσεις κυρίως σε επίπεδο εμπορίας, μεταποίησης οπωροκηπευτικών, καθώς επίσης και σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας, τυποποίησης βρώσιμων ελιών,
• Άνθη, με επενδύσεις σε επίπεδο τυποποίησης και εμπορίας ανθέων,
• Δημητριακά, με επενδύσεις σε μονάδες αποφλοίωσης – επεξεργασίας – τυποποίησης ρυζιού, αποθηκευτικούς χώρους δημητριακών κ.λ.π.
• Μέλι με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης – επεξεργασίας – μεταποίησης – συσκευασίας μελιού,
• Κρέας, με επενδύσεις σε σφαγειοτεχνική υποδομή, κυρίως εκσυγχρονισμούς και ιδρύσεις μικρών σφαγείων,
• Γάλα με επενδύσεις σε τυροκομεία, μονάδες παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος, μονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα),
• Αβγά – πουλερικά, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αβγών,
• Ζωοτροφές, με επενδύσεις κυρίως μονάδων παραγωγής ζωοτροφών οικιακών ζώων, παραγωγής πλήρων τυποποιημένων μειγμάτων ζωοτροφών
• Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό,
• Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά.

Οι δαπάνες οι οποίες ενισχύονται είναι:
• Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου,
• Κατασκευή ή βελτίωση ακινήτων,
• Προμήθεια κι εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού πληροφορικής και του εξοπλισμού των εργαστηρίων,
• Εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού όχι ως μεμονωμένη δράση αλλά ως τμήμα της συνολικής επένδυσης,
• Αγορά καινούργιων οχημάτων – ισοθερμικών βυτίων,
• Γενικά έξοδα μέχρι 10% για αμοιβές μηχανικών, συμβούλων,
• Δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας, για τη δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος, απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας,
• Απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (ISO, HACCP κ.λ.π.),
• Αγορά fax, τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, Η/Υ, φωτοτυπικών και συστημάτων ασφαλείας,
• Κατασκευή της κατοικίας φύλαξης των εγκαταστάσεων μέχρι των 50.000€.

Η ημερομηνία έναρξης είναι η 7η Οκτώβρη και η λήξη έχει οριστεί για την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 15:00.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας , στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη στους Δασκαλόπουλο Κων/νο 2265350620 και Τσαμαντάνη Χρήστο 2265350508.

Κατρακύλα ΠΑΣΟΚ,7κομματική Βουλή Μπροστά η Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία


¨Βαρόμετρο¨ Οκτωβρίου για τον ΣΚΑΪ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Σοφίας Κατσαρέλη

Στις 9 μονάδες η διαφορά υπέρ της ΝΔ, που δε σχηματίζει όμως αυτοδύναμη κυβέρνηση, με επτά κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή, πρώτο …κόμμα η αποχή με 34%,"μαύρο" στους πολιτικούς αρχηγούς και επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά του '70. Επίσης όχι σε εκλογές λένε οι πολίτες, που εκτιμούν πάντως ότι η κυβέρνηση δε θα τις αποφύγει, με τον πρωθυπουργό να χάνει τη "δημοτικότητά" του κατακόρυφα μέσα σε ένα μήνα, αποκαλύπτει το βαρόμετρο του Οκτωβρίου για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

Στην παράσταση νίκης, σημαντικό προβάδισμα με 59% καταγράφει η ΝΔ, ενώ το ΠΑΣΟΚ σημειώνει μόλις 9%. Πρώτο κόμμα η... αποχή, με ποσοστό 34% και τη ΝΔ να ακολουθεί με 31,5% έναντι 22,5% του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, το ΛΑΟΣ 9%, οι Οικολόγοι 3%, η Δημοκρατική Αριστερά 5% και η Δημοκρατική Συμμαχία 2% (7% λοιπά κόμματα).

Πτώση 7% καταγράφουν τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος (από 20% του Ιανουαρίου) ενώ η ΝΔ παραμένει σταθερή, στο χαμηλό του 10%.

Πάντως, με ποσοστό 11% αμφότερα τα δύο μεγάλα κόμματα θεωρούνται ότι θα κάνουν την καλύτερη κυβέρνηση, ενώ το 73% θεωρεί ότι καμία από τις δύο κυβερνήσεις, δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Ειδικότερα, ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας οι πολίτες αναφέρουν το οικονομικό με 67%, την ανεργία με 34% ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι πολιτικοί, με 17% με θεαματική μάλιστα άνοδο, συγκριτικά με τα προηγούμενα Βαρόμετρα του αντίστοιχου μήνα στα έτη 2009 (3%) και 2010 (7%).

Αναζητείται καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, λιγότερο αρνητικά αντιμετωπίζεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης (38% θετικές γνώμες 57% αρνητικές), ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36% - 58%), ο Αντώνης Σαμαράς (35% - 59%), η Αλέκα Παπαρήγα (27% - 68%) και την κορυφή καταλαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου (23% - 73%).

Χαρακτηριστικό είναι ότι η δημοφιλία του πρωθυπουργού καταγράφει πτώση 7% σε ένα μήνα: στο 23% τον Οκτώβριο από 30% τον Σεπτέμβριο. Πτώση 2% καταγράφει και η δημοφιλία του Αντώνη Σαμαρά για το ίδιο διάστημα (από 37% σε 35%), αλλά και της Αλέκας Παπαρήγα (από 28% σε 27%). Άνοδο καταγράφουν αντίθετα ο Γιώργος Καρατζαφέρης (από 37% σε 38%) και ο Αλέξης Τσίπρας (από 34% σε 36%).

Σύμφωνα με το 47% των ερωτηθέντων καταλληλότερος πρωθυπουργός δεν είναι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 28% εκτιμά ότι καταλληλότερος είναι ο Αντώνης Σαμαράς και το 22% ο Γιώργος Παπανδρέου (1% δηλώνει ότι και οι δύο είναι καταλληλότεροι για πρωθυπουργοί και 3% δεν έχουν άποψη).

Πάντως ο κ. Σαμαράς παρουσιάζεται να έχει ελαφρά αλλά σταθερή άνοδο, ενώ ο κ. Παπανδρέου καταγράφει σταθερή πτώση των ποσοστών του.

Κατά των πρόωρων εκλογών οι πολίτες

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οικουμενική, 9% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 7% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ, 5% κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, 4% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, από 2% κυβέρνηση προσωπικοτήτων/ τεχνοκρατών ή κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, και 1% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΚΚΕ.

Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια ερώτηση στο Βαρόμετρο Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 27%, και του 2010 17%.

Το 53% του ερωτηθέντων εκτιμά πάντως ότι δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή βουλευτικές εκλογές, 39% θεωρεί ότι μάλλον χρειάζεται ενώ το 7% δεν έχει γνώμη.

Ασφάλεια νιώθει το... 4% των πολιτών !

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (85%) θεωρεί ότι τα πράγματα σητ χώρα πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 10% θεωρεί πως πηγαίνουν σε σωστή και ένα 3% δεν έχει γνώμη.

Το 89% νοιώθει ανασφάλεια για τα επόμενα χρόνια, το 2% δεν έχει γνώμη, ενώ το 4% νοιώθουν ασφαλείς.

Το 89% εκτιμά ότι θα σημειωθούν κοινωνικές συγκρούσεις στους προσεχείς μήνες, ενώ το 7% εκτιμά ότι οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι λίγες.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χειροτερέψει, και το 3% ότι θα καλυτερέψει. Το 94% μάλιστα του δείγματος θεωρεί απίθανο να αποταμιεύσει χρήματα για το προσεχές έτος ενώ το 5% πιθανό.

Αναφορικά τέλος με τη διεθνή ισχύ της χώρας συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έγινε πιο αδύνατη, το 14% παρέμεινε η ίδια, το 4% ότι έγινε πιο ισχυρή και το 1% δεν έχει γνώμη.

ΔΟΘΗΚΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ σε καινοτόμες επιχειρηματικότητες


Παράταση μέχρι 18 Οκτωβρίου δόθηκε από την Αντιπεριφέρεια στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Νέα Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα», που αφορά σε ενισχύσεις έως και 60% σε νέους και νέες.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 30 εκατ. € και μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν:
• στη μεταποίηση τροφίμων, στην αρτοποιία, στην επεξεργασία τσαγιού και καφέ και αφεψημάτων βοτάνων, στην παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων κ.λ.π.
• σε επιχειρήσεις παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλικών, κατασκευής ειδών ένδυσης, κατεργασίας και δέψης δέρματος, αλλά κι επίπλων,
• ενίσχυση μπορούν να λάβουν όσοι δραστηριοποιούνται και σε κλάδους τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, όπως προγραμματισμός ηλεκτρονικών συστημάτων, διαδικτυακών πυλών, ανάπτυξη και αποθήκευση βάσεων δεδομένων κ.λ.π.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενισχύει την ίδρυση επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, που επιθυμούν την καινοτόμο ιδέα τους να την μετατρέψουν σε επιχειρηματική καινοτομία. Επίσης επιδοτούνται νέες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.

Επιχορηγούνται σε ποσοστό 60% έργα ύψους προϋπολογισμού από 30.000€ έως 300.000€ μεταποιητικού χαρακτήρα και έργα παροχής νερού, διαχείρισης αποβλήτων και επεξεργασία λυμάτων. Επιπλέον, επιδοτούνται έργα ύψους 20.000€ έως 200.000€ για επενδυτικά σχέδια όλων των άλλων επιλέξιμων κλάδων.

Αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και θα έχουν την μορφή εμπορικής εταιρείας (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε.) ή ατομικής επιχείρησης ή κερδοσκοπικού συνεταιρισμού. Δικαίωμα όμως θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις που μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2010 να έχουν κλείσει από τουλάχιστον μια έως και πέντε πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και να επιδιώκουν:
• την ανάπτυξη/ διάθεση/ εμπορευματοποίηση νέων προϊόντων,
• την επέκταση/ ριζική διαφοροποίηση των προϊόντων/ υπηρεσιών τους,
• την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και διεργασιών στην παραγωγική διαδικασία/ διαδικασία παροχής υπηρεσιών τους διαμέσου καινοτόμων ιδεών.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:
• εξυπηρέτηση κτιριακών αναγκών,
• μηχανολογικός και εργαστηριακός εξοπλισμός,
• πληροφορική και τηλεπικοινωνίες,
• κατοχύρωση,
• δαπάνες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών,
• δαπάνες τεχνικής/ τεχνολογικής/, επιστημονικής και συμβουλευτικής υποστήριξης,
• δαπάνες προβολής κι επικοινωνίας,
• ανάπτυξη εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων,
• ανάπτυξη πρωτοτύπων και λειτουργικές δαπάνες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – Στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, στους Δασκαλόπουλο Κων/νο: 2265350620 και Τσαμαντάνη Χρήστο 2265350508

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Τα μικρο-Δωρικά … του Δωριάδη !


• ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΕΣ ΙΔΡΥΟΥΝ ΤΗΝ …ΠΟΡΣΕ !
Μια ομάδα πρωτοβουλίας, όπως αυτοαποκαλείται, προχωρά στην ίδρυση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρουμελιώτικων Σωματείων Ελλάδος (ΠΟΡΣΕ).

Για το σκοπό αυτό καλούν τα Ρουμελιώτικα Σωματεία σε ιδρυτικό Συνέδριο στις 6 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών στην Αθήνα.

Δεν ξέρω αλλά έχουν γίνει πολλοί φαίνεται οι συνταξιούχοι αστυνομικοί, στρατιωτικοί , δικαστικοί και …λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις και ψάχνουν για καρέκλες να περνούν την ώρα τους !

Τι να κάνει ένα ακόμα τέτοιο σωματείο , έστω κι αν είναι… ΠΟΡΣΕ, αφού όλα τα εθνικοτοπικά δευτεροβάθμια σωματεία υπολειτουργούν. Γιατί , άλλα τα ενδιαφέροντα ενός Συλλόγου από τα Άγραφα κι άλλα ενός Συλλόγου από το Δίστομο. Άλλα τα ενδιαφέροντα ενός Συλλόγου από το Ξηρόμερο κι άλλα ενός από την Αταλάντη. Μια ματιά γύρω μας συμπατριώτες δεν βλάπτει .

Τα Σωματεία, η ζωή έδειξε, ότι πρέπει να έχουν συνεκτικό ιστό, τοπικό , κοινωνικό , ιστορικό , λαογραφικό κλπ, για να είναι ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας μας. Διαφορετικά καταντούν …σφραγίδες για να έχουν μερικοί, κάποιους τίτλους !

• ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
Αντιγράφουμε σχόλιο από την ημερήσια εφημερίδα ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ …¨Δεν δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για να διεκδικήσει ξανά την έδρα η νύν βουλευτής κα Παπαθανάση. Σύμφωνα με το στενό της περιβάλλον δείχνει σημάδια κόπωσης, ενώ τελευταία βολιδοσκοπεί το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει. Για κάποιους συντρόφους της πάντως, το σενάριο αυτό δεν πρέπει να περνά από το μυαλό της, αφού πιστεύουν ότι έχει ηθική υποχρέωση να είναι υποψήφια, ακόμη και αν χάσει. Για να λέμε πάντως και την αλήθεια, μετά από τέτοια εμπειρία, κανένας στη θέση της δεν ήθελε να κατέβει και κάτω από τέτοιες συνθήκες και για το κόμμα της και για τον τόπο¨.

• ΟΙ ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΡΙΜΠΕΡΗ
Όχι μόνο δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο γνωστός δικηγόρος Αλέκος Στρίμπερης αλλά και κάποιους υψηλά ιστάμενους από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που πήγαν να τον βολιδοσκοπήσουν , τους κερνά καφέ και τους ξαποστέλνει …στην ευχή της Παναγίας ! Το τι σέρνει για την όλη κατάντια τόσο της χώρας όσο και της Φωκίδας δεν περιγράφεται. Ούτε βέβαια και με την Νέα Δημοκρατία κάνει καμία κουβέντα , όπως γράφτηκε, λόγω της προσωπικής σχέσης που έχει με τον Αντώνη Σαμαρά. Άλλο η φιλία άλλο οι εκλογές λέει ο Αλέκος που έχει φορτωθεί τελευταία μεγαλύτερα βάσανα , ως νομικός Σύμβουλος του Εφοπλιστικού Ομίλου Ρέστη.

• ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ¨ΑΚΕΣΩ¨
Το Δίκτυο “Ακεσώ” είναι μια υπηρεσία τηλεφωνικής υποδοχής, καταγραφής, παραπομπής και παρακολούθησης ψυχοκοινωνικών και προνοιακών αιτημάτων του πληθυσμού του νομού Φωκίδας.

Στόχο έχει την διαχείριση και διοχέτευση των αιτημάτων στους κατάλληλους φορείς. Τα αιτήματα φτάνουν στο Δίκτυο "Ακεσώ" άμεσα από τους πολίτες που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 22650 23222 και έμμεσα από τους συνεργαζόμενους φορείς. Βασικός σκοπός του είναι να διευκολύνει τις διαδικασίες για τον πολίτη πληροφορώντας, υποστηρίζοντας και παραπέμποντας.

Μακροπρόθεσμα ευελπιστεί να εμπνεύσει στον πληθυσμό του νομού Φωκίδας το αίσθημα ότι διαθέτει τις δικές του υπηρεσίες περίθαλψης στις οποίες έχει την άνεση να απευθύνεται άμεσα E-mail. diktyo.akeso@gmail.com ( Εθνικής Αντιστάσεως 13 – Άμφισσα )

Το δίκτυο "Ακεσώ" έχει προγραμματίσει στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης "Έτσι είμαι - Ανατρέποντας τις προκαταλήψεις" ειδική προβολή την Πέµπτη 6 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 18:30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του ∆ήµου ∆ωρίδας, στο Λιδωρίκι.

• ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΙΕΚ
Ένα βήμα θέλει ακόμα ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το Δημόσιο ΙΕΚ στο Καστράκι Ευπαλίου.

Έχουν γραφεί καμιά 25αριά σπουδαστές βέβαια, αλλά κάπου οι μισοί έχουν καταβάλλει την προκαταβολή . Αν μέσα στη βδομάδα βρεθούν ένας – δύο ακόμα να πληρώσουν τότε το τμήμα θα λειτουργήσει και θα είναι μεγάλη επιτυχία για την περιοχή.

• ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΔΡΟΜΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ-ΛΙΔΩΡΙΚΟΥ-ΕΥΠΑΛΙΟΥ
Το είχε προαναγγείλει η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή …ασθμαίνουσα το ανακοίνωσε και η βουλευτής για να πάρει τα …συχαρίκια από το λαό της Φωκίδας . Η είδηση λέει ότι «Υπεγράφη από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση η απόφαση η οποία αφορά την έγκριση διάθεσης πίστωσης 200.000 € για την εκτέλεση του έργου: ¨Αποκατάσταση βλάβης στην Εθνική Οδό Άμφισσα – Λιδωρίκι – Ναύπακτος ¨.

Η διάθεση των πόρων θα γίνει από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Η προκήρυξη και επίβλεψη του έργου θα γίνουν από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για να βελτιώσουν ούτε το 20% από τις βλάβες συνολικά της οδού Άμφισσας - Λιδωρικίου – Ευπαλίου, αλλά όπως λέει κι η παροιμία …μάζευε κι ας είναι και ρόγες !

• ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΟΡΝΟΥ
Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, και Πέμπτη όλο το δίμηνο Οκτωβρίου –Νοεμβρίου 2011 και από ώρα 15.30 έως 19.00 μ.μ., στο Δημαρχείο Ευπαλίου, θα γίνονται οι αιτήσεις για την αποζημίωση της ηρτημένης εσοδείας έτους 2011, στα πλαίσια του Αναδασμού Πεδιάδας Μόρνου, για όσους παραγωγούς δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν μόνοι τους το ανάλογο έντυπο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο οι παραγωγοί να έχουν μαζί τους το δελτίο της Αστυνομικής τους Ταυτότητας, ένα έγγραφο στο οποίο να φαίνεται ο Α.Φ.Μ τους και τα φωτοαντίγραφα των αιτήσεων που τους δόθηκαν από το Κ.Ε.Π κατά την υποβολή των αιτήσεων του προηγούμενου έτους.

• ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ
Μέχρι 17 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλουν στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΛΓΑ τη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής για το 2011 όσοι παραγωγοί για διάφορους λόγους δεν την κατέθεσαν τις προκαθορισμένες ημερομηνίες. Τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να προσκομίσουν είναι:

1. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 (με βεβαίωση του γνησίου υπογραφής), όπου θα αναγράφονται:
α) τα στοιχεία του αγροτεμαχίου (τοποθεσία, είδος καλλιέργειας και έκταση)
β) τα στοιχεία του κατόχου του αγροτεμαχίου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου).
2. Αντίγραφο του χαρτογραφικού υπόβαθρου του αγροτεμαχίου, όπου θα αναγράφεται ο 13ψήφιος κωδικός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, για τις Δηλώσεις αυτές ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα στις μέχρι σήμερα αποφάσεις, δηλαδή ποσοστιαία προσαύξηση ή απομείωση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς μέχρι 20%, καθώς και η δυνατότητα διακανονισμού αποπληρωμής της ασφαλιστικής εισφοράς, που προκύπτει από την υποβολή των παραπάνω καλλιεργειών, σε δόσεις (έως 2 δόσεις, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2011).

Η προβλεπόμενη από τη Δήλωση Καλλιέργειας εισφορά θα καταβάλλεται μετρητοίς, στο λογαριασμό ΜΠ 620 του ΕΛ.Γ.Α. στην ΑΤΕ, μέχρι 17 Οκτωβρίου 2011 (εφάπαξ ή Α΄ δόση).

Επισημαίνουμε ότι με τον παραπάνω τρόπο μπορούν οι παραγωγοί να δηλώσουν υφιστάμενες καλλιέργειες ή καλλιέργειες που ήδη έχουν συγκομισθεί και όχι επίσπορες καλλιέργειες για τις οποίες ισχύουν όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 309891 (ΦΕΚ 1966 Β΄/21-12-2010) .

• ΨΗΦΟ ΚΑΜΙΝΗ ΣΕ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ !
Επιτυχημένη θεωρείται η πρώτη παρουσία του Δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη στις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Δεν είναι και λίγο να κατεβαίνεις για πρώτη φορά , εκπροσωπώντας μάλιστα ένα μικρό Δήμο, όταν άλλοι έχουν στη πλάτη τους δύο και τρείς τετραετίες και Δήμους πολύ πιο μεγάλους, και να αγγίζεις την επιτυχία παίρνοντας σειρά επιλαχόντος. Δεν ξέρω ποιοι ήταν οι 55 που τον ψήφισαν αλλά ο Δήμαρχος Αθήνας Γ.Καμίνης μπορεί να είναι ένας απ΄ αυτούς . Στο φουαγιέ του ξενοδοχείου που έγιναν οι εκλογές συναντήθηκαν Καμίνης – Καπεντζώνης με τον τελευταίο να του λέει ότι εκπροσωπεί την περιοχή που στέλνει νερό και πίνουν οι Αθηναίοι, γι αυτό και δικαιούται την ψήφο του . Ο Δήμαρχος Αθηναίων χαμογέλασε, τούσφιξε το χέρι απαντώντας του …¨και βέβαια το δικαιούσαι από μας τους Αθηναίους¨.

• ΤΟ ΝΕΟ ΔΣ ΤΗΣ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο απέκτησε ο Αθλητικός Σύλλογος Τολοφώνας - Ερατεινής που συγκροτήθ ηκε σε σώμα ως εξής :
Πρόεδρος :  Παναγιώτης Πήττας
Γενικός Γραμματέας :   Θόδωρος Κατσούλης
Αντιπρόεδρος :   Κωνσταντίνος Βαλλιάνος
Ταμίας :   Νίκος Χαιδόγιαννος
Έφορος :   Ευθύμιος Κοντονίκος
Γενικός Αρχηγός :   Γιώργος Σταυρόπουλος
Μέλος :   Παναγιώτης Καραστάθης

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΤΑ για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 440η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία- Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΛ-ΤΑ Δυτικής Ελλάδας , συνδιοργανώνουν Φιλοτελική, Θεματική έκθεση στην αίθουσα “Ναυπακτία” στο Λιμάνι της πόλης με θέμα:

ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Εκτός των Φιλοτελικών εκθεμάτων θα παρουσιαστεί το ειδικό Αναμνηστικό Φύλλο εταιρικού γραμματοσήμου ( επετειακό ) που εκδόθηκε από τα ΕΛ-ΤΑ αποκλειστικά για την 440η Επέτειο.

Τα ΕΛ-ΤΑ στο χώρο της έκθεσης θα λειτουργήσουν ειδικό περίπτερο όπου θα διαθέτουν εκτός των άλλων συλλεκτικών φιλοτελικών ειδών και το ειδικό Αναμνηστικό Λεύκωμα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου/2007

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 & ώρα 20:ΟΟ.

Η Φιλοτελική έκθεση θα διαρκέσει έως και 09 Οκτωβρίου 2011

Ώρες λειτουργίας 18:30 έως 21:00.

Σάββατο 08/10/2011 & Κυριακή 09/10/2011 10:00 έως 12:00 & 18:30 έως 21:00

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

ΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ (ΚΕΔΕ) Καταλαμβάνει τις 16 από τις 30 έδρες Ποιοί εκλέγονται στο Διοικ. Συμβούλιο και πόσους σταυρούς έλαβε ο καθένας

                                  Τελικά στοιχεία ενημέρωσης

Σημαντική η παρουσία του Δημάρχου Δωρίδας Γ. Καπεντζώνη
                                                     
Την απόλυτη πλειοψηφία πήρε το ¨ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ¨ που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ , στις αρχαιρεσίες που έγιναν σήμερα για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), παίρνοντας 16 από τις 30 έδρες.

Στις εκλογές ψήφιζαν εξ οφίτσιο οι 325 Δήμαρχοι της χώρας και 175 Δημοτικοί Σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί από τις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων, σύνολο 500 εκλέκτορες .

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής :

                                                                                                           ΨΗΦΟΙ      ΕΔΡΕΣ

1.ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ                                                              255       16                             Πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ

2.ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ            179       11                            Πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία

3.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ                                                        22         2                    Πρόσκειται σε Δημοκρατική Αριστερά και Οικολόγους

4.ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ                                                    17         1                         Πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ

5.ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ                                                                              10         0                     Πρόσκειται στο ΚΚΕ

Να πούμε εδώ ότι υποψήφιος για το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ήταν και ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, πού παρ΄ότι εκπροσωπούσε έναν μικρό Δήμο και κατέβαινε για πρώτη φορά , έλαβε 55 ψήφους , ήρθε 4ος επιλαχών , καταλαμβάνοντας  την πολύ καλή 17η σειρά από τους 30 υποψήφιους Δημάρχους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ είναι 31μελές, οι 30 που εκλέχτηκαν και ο εκάστοτε Δήμαρχος της Αθήνας εξ οφίτσιο.

Ποιοί εκλέγονται στο 31μελές Διοικητικό Συμβούλιο


Εξ οφίτσιο ο Δήμαρχος Αθήνας   Γιάννης Καμίνης


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ  ( ΠΑΣΟΚ )
Δήμαρχοι
Ασκούνης Κωνσταντίνος     Δήμαρχος Καλλιθέας (231)
Μπουτάρης Ιωάννης    Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (151)
Κοιμήσης Απόστολος    Δήμαρχος Αμφιλοχίας (150)
Κουράκης Ιωάννης    Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης (139)
Τσιαντής Δημήτριος    Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα (119)
Λυμπέρης Ιωάννης    Δήμαρχος Ήλιδας (113)
Πετρίδης Γεώργιος    Δήμαρχος Κομοτηνής (109)
Καλλίρης Κωνσταντίνος    Δήμαρχος Ζωγράφου (89)
Παπαγγελής Νικόλαος    Δήμαρχος Λιβαδειάς (84)
Καρύδας Απόστολος    Δήμαρχος Σιντικής (82)
Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη Χαρίκλεια    Δήμαρχος Βέροιας (78)
Μαλούτας Λάζαρος     Δήμαρχος Κοζάνης (77)
Δανιηλίδης Συμεών    Δήμαρχος Νεάπολης –Συκεών (68)
Δημοτικοί σύμβουλοι
Λύτρας Ιωάννης    δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου (118)
Καλογερόπουλος Δημήτριος     δημοτικός σύμβουλος Αιγιαλείας (113)
Θεοδωρακόπουλος Ιωάννης     δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης-Πεύκης (85)

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ-ΑΔΑΚ ( Νέα Δημοκρατία )
Δήμαρχοι
Τζανακούλης Κωνσταντίνος     Δήμαρχος Λάρισας (162)
Μαραβέλιας Δημήτριος     Δήμαρχος Χαϊδαρίου (125)
Κυρίζογλου Λάζαρος     Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (108)
Κοτρωνιάς Γεώργιος     Δήμαρχος Λαμίας (107)
Αργειτάκος Σταύρος     Δήμαρχος Σπάρτης (80)
Δημοτικοί σύμβουλοι
Καλογερόπουλος Δημήτριος   δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω   (143)
Μπαρμπάκος Ευάγγελος    δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας   (115)
Καραγιάννης Ιωάννης    δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά   (114)
Μουράτογλου Ιωάννης    δημοτικός σύμβουλος Έδεσσας   (102)
Σιώμος Βλάσης    δημοτικής σύμβουλος Πεντέλης   (96)
Βιρβιδάκης Κυριάκος    δημοτικός σύμβουλος Χανίων   (77)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (Δημοκρατική Αριστερά-Οικολόγοι)
Ιωακειμίδης Γεώργιος     Δήμαρχος Νίκαιας –Αγίου Ιωάννη Ρέντη   (19)
Προβατάς Φώτιος     δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων   (14)

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ( ΣΥΡΙΖΑ)
Τζόκας Σπυρίδων    δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής   (10)

Από το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ επανεκλέγονται στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ 4 στους 16, δηλαδή οι δήμαρχοι : Κοιμήσης Απόστολος, Κουράκης Ιωάννης, Τσιαντής Δημήτριος και Δανιηλίδης Συμεών.

Επίσης η ίδια παράταξη εκλέγει την μοναδική γυναίκα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, πρόκειται για τη δήμαρχο Βέροιας Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη Χαρίκλεια.

Από την ΑΔΑΚ επανεκλέγονται οι 9 από τους 11, οι δήμαρχοι Τζανακούλης Κωνσταντίνος, Μαραβέλιας Δημήτριος, Κυρίζογλου Λάζαρος, Κοτρωνιάς Γεώργιος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μπαρμπάκος Ευάγγελος, Καραγιάννης Ιωάννης, Μουράτογλου Ιωάννης, Σιώμος Βλάσης και Βιρβιδάκης Κυριάκος.

Εντός των επόμενων δέκα ημερών θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να εκλέξει τον πρόεδρο, τους δύο αντιπροέδρους, τον γενικό γραμματέα καθώς και την Εκτελεστική Επιτροπή.

Κατά τις χθεσινές εκλογές εξελέγη επίσης και το νέο 7μελές Εποπτικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., το οποίο αποτελούν οι εξής δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι:
Κοτσακιαχίδης Κλεάνθης   Δήμαρχος Ηράκλειας (138)
Λιόλιος Νικόλαος   Δήμαρχος Λοκρών (132)
Ακριβούλης Γεώργιος   Δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ (122)
Καφαντάρης Δημήτρης   Δήμαρχος Πύλου - Νέστωρος (121)
Ζάχος Χριστοφής   Δήμαρχος Ιστιαίας- Αιδηψού (112)
Αραβανής Κωνσταντίνος    Δήμαρχος Λευκάδας (110)
Δεκαβάλλας Ιωάννης   Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης (90)

ΚΑΡΜΙΝΑ ΜΠΟΥΡΑΝΑ ΚΑΙ … ΠΑΣΟΚ

Της Στέλλας Πριόβολου * Καθηγήτριας Πανεπιστημίου

Τα Κάρμινα Μπουράνα έγιναν ευρύτερα γνωστά ως μουσική, χάρη στις θαυμάσιες συνθέσεις του γερμανού Καρλ Όρφ, που παίχτηκαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά στο Ηρώδειο το 1984. Στον ίδιο χώρο επαναλαμβάνονται και φέτος από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης τενόρου Μάριου Φραγκούλη.

Πρόκειται για μια αξιόλογη συλλογή ποιημάτων σατιρικών, ερωτικών και βακχικών, μια μορφή της λατινικής ποίησης του πολυτάραχου

Μεσαίωνα που ενέπνευσε τον Καρλ Όρφ, ο οποίος με τη μουσική του κράτησε στην επικαιρότητα τα Κάρμινα, και μέσα από αυτά, ζωντανή τη φωνή των δημιουργών τους, των Γκολιάρντι, για τη φύση , τον έρωτα, το κρασί , την ανήσυχη, ασυμβίβαστη νεολαία και τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία.

Το 1847 δημοσιεύθηκε η συλλογή με τίτλο Carmina Burana, η οποία ανακαλύφθηκε σε ένα χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του Μονάχου και προερχόταν από ένα ηγουμενείο επονομαζόμενο Buranum. Εξάλλου, Carmina είναι η λατινική λέξη carmen-inis, που σημαίνει ποίημα-τραγούδι.

Η Λατινική Φιλολογία του Μεσαίωνα κατά την τελευταία χρονική περίοδο 12ου-13ου αιώνα- όταν είχαν γραφεί και τα ποιήματα-ήταν στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του πνεύματος και στάθηκε η αστείρευτη πηγή από όπου άντλησαν οι φιλολογίες όλων των εθνών. Ο Μεσαίωνας δεν ήταν μόνον σκοτεινός, όπως παλιά θεωρείτο, αλλά όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο μεγάλος σύγχρονος διανοητής Jacques Le Goff, ήταν και μια εποχή ανάμικτου σκότους και φωτός, που έδειξε προς το τέλος του την πρόοδο των ιδεών και των αισθημάτων , μια πρόοδο που προετοίμασε τον ερχομό της Αναγέννησης.

Οι Γκολιάρντι, οι δημιουργοί των Κάρμινα, ήταν μια πνευματώδης και συγκεχυμένη κοινωνία νέων κληρικών και σπουδαστών, που εναντιώθηκε στο κατεστημένο της εποχής και απέρριψε τις στείρες θεωρίες του. Προσωπικά γοητεύτηκα από την ευαισθησία, την αισθητικότητα αλλά και την επαναστατικότητα αυτής της ποίησης, γι’ αυτό και επεχείρησα, πριν από χρόνια, μέσα από την ελληνική μετάφραση να γίνουν γνωστά και στη χώρα μας τα Κάρμινα Μπουράνα ως λαϊκή λατινική ποίηση και όχι μόνον ως μουσική.

Το 1981 το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα επένδυσε την προεκλογική του εκστρατεία με τη μουσική του Ορφ, καθώς με σύνθημα «Ο λαός στην εξουσία» στόχο είχε μια επαναστατική αλλαγή του κατεστημένου και την ανταπόκριση στα αιτήματα του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη, ισοπολιτεία, κοινωνική πρόνοια, δημόσια υγεία και παιδεία. Οι νέοι προσδοκούσαν , οραματίζονταν και οιστρηλατούνταν με την προκλητική μουσική των Κάρμινα Μπουράνα.

Το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία ,ο λαός γεύθηκε μια μεγάλη μερίδα της προσδοκώμενης αλλαγής και η ανήσυχη νεολαία δοκίμασε την εξουσία μέσα από ένα ριζοσπαστικό και τολμηρό για την εποχή του νόμο για την Παιδεία.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ άλλαξε de profundis. Και είναι λογικό, θα σκεφθεί κανείς, όταν τα πάντα αλλάζουν γύρω μας και το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται ριζικά. Όμως, δεν αναφέρομαι στη αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής αλλά σε κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο, στην αλλαγή φιλοσοφίας, νοοτροπίας και συμπεριφοράς.

Σκέπτομαι, βασανίζομαι και προβληματίζομαι να βρω κάτι κοινό με το ΠΑΣΟΚ του ιδρυτή του, και δεν βρίσκω. Γιατί; Γιατί φοβούμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «αλλαγή της αλλαγής» και κατά συνέπεια επάνοδο σε συμπεριφορές, που πολύ απέχουν από τη σοσιαλιστική αντίληψη. Η χρήση της εξουσίας με αυταρχισμό και αυθάδεια δεν αφήνει στους πολίτες περιθώρια για διεκδικητικούς αγώνες κόσμιους και οι «αγανακτισμένοι πολίτες» γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι.

Όλα μοιάζουν προδιαγεγραμμένα. Το όραμα έσβησε απότομα και οριστικά. Πώς και γιατί να αγωνιστούν οι νέοι ; Πώς και με ποια δύναμη να αντιδράσουν οι γεροντότεροι όταν την ώρα που «αποχωρούν» χάνεται κάθε ελπίδα επιβίωσης , ενώ παράλληλα τους πνίγουν οι τύψεις για το μέλλον, που οι ίδιοι άθελά τους, χάραξαν για τα παιδιά τους ;

Το πρόβλημα για την Ελλάδα σήμερα δεν είναι απλά η οικονομική κατάρρευση αλλά πρώτιστα η ψυχική, που στερεί κάθε δυνατότητα υγιούς αντίδρασης. Γιατί, γιατί, γιατί φθάσαμε εδώ; Η απάντηση φαίνεται πια να έχει διαμορφωθεί : οι πολιτικοί εξέλιπαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η έννοια της πολιτικής διαστρεβλώθηκε ελεεινά και οι υπηρέτες της έγιναν απλοί διαχειριστές του χρήματος. Έτσι εξηγείται γιατί το ΤΙΠΟΤΑ έχει στις εκλογικές δημοσκοπήσεις το μεγαλύτερο ποσοστό.

Όμως, κάποιος θα βρεθεί, κάτι θα βρεθεί να δώσει την ελπίδα και να ηχήσουν και πάλι τα Κάρμινα Μπουράνα. Γιατί χωρίς ελπίδα, όραμα και αγώνα, ζωή δεν υπάρχει!


* Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου είναι πρόεδρος στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Ποιά τα ζευγάρια του επόμενου γύρου


Πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι αγώνες του πρώτου κύκλου Κυπέλλου Φωκίδας 2011-2012 χωρίς να σημειωθεί κάποια έκπληξη.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής :

Γήπεδο Δεσφίνας
Φωκίδα2000  -  Οιάνθη Γαλαξιδίου     2-3

Γήπεδο Α.ΚΕ.Π.Σ. Φωκίδας
Αμφισσαϊκός2006 - Ανδρούτσος Γραβιάς    1-1 ( 3-1 παράταση )

Γήπεδο Λιδορικίου
Αετός Λιδωρικίου - Ησαΐας Δεσφίνας    1-1 (1-1 παρατ. 3-2 πέναλτι )

Γήπεδο Ευπαλίου
Δωρικός Μαλαμάτων - Αστέρας Ιτέας    0-3

Γήπεδο Γλυφάδας
Ένωση Γλυφάδας - Ολυμπιακός Κίρρας     4 - 0

Γήπεδο Δεσφίνας
Κρισσαίος Χρισσού - Αναγέννηση Βουνιχώρας     0 - 2

Γήπεδο Α.Κ.Ε.Π.Σ. Φωκίδας
Ακαδημία 94Αμφισσας - Απόλλων Ευπαλίου     0 – 6

Ο δεύτερος κύκλος του Κυπέλου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου με τους εξής αγώνες σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε από την ΕΠΣ Φωκίδας .Υπενθυμίζεται ότι η Τολοφώνα Ερατεινή είχε περάσει μετά από κλήρωση κατ ευθείαν στο δεύτερο κύκλο.

Τολοφώνα Ερατεινή - Αετός Λιδωρικίου
Οιάνθη Γαλαξιδίου - Απόλλων Ευπαλίου
Αστέρας Ιτέας - Αναγέννηση Βουνιχώρας
Ένωση Γλυφάδας - Αμφισσαϊκός 2006

Το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας αρχίζει το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου.

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ¨ Η ΚΑΡΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ¨ η λεγόμενη φοροκάρτα για τα ψώνια μας που θα είναι όμως προεραιτική

Τέλος στις αποδείξεις που συγκεντρώναμε βάζει η κάρτα αποδείξεων (φοροκάρτα) καθώς σε αυτή θα καταγράφονται όλες οι αγορές μας. Η διάθεσή της θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και η χρήση της είναι προαιρετική. Η χρήση της φοροκάρτας στοχεύει να απαλλάξει τους φορολογουμένους από τη συλλογή των αποδείξεων, αφού το ποσό αγορών που θα περιλαμβάνεται σε αυτήν θα λαμβάνεται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για τα εφετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν του χρόνου στην εφορία, το αφορολόγητο όριο είναι 5.000 ευρώ και οι φορολογούμενοι για να ωφεληθούν από το σύνολο του θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους και μέχρι 15.000 ευρώ.

Η φοροκάρτα θα έχει όψη πιστωτικής κάρτας, αλλά δεν θα περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία. Θα είναι λευκή και στην μπροστινή όψη της θα αναγράφονται «Κάρτα Αποδείξεων», το σλόγκαν «δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα» και ένας 10ψήφιος κωδικός. Στην πίσω όψη θα υπάρχει μαγνητική ταινία, όπως στις πιστωτικές κάρτες.

Η κάρτα θα ενεργοποιείται είτε με SMS στον αριθμό 54053 της ΓΓΠΣ (ΑΦΜ, κενό και ο κωδικός) είτε μέσω Διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta και ο φορολογούμενος θα κάνει αντιστοίχιση του ΑΦΜ του με τον 10ψήφιο κωδικό της κάρτας.

Έτσι, κανείς άλλος πλην της ΓΓΠΣ δεν θα γνωρίζει σε ποιον φορολογούμενο αντιστοιχεί η κάθε κάρτα. Ειδικό γραφείο που θα απαντά σε ερωτήματα των καταναλωτών θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στο τηλέφωνο 211-0007111.

Σε κάθε συναλλαγή των καταναλωτών, είτε είναι με μετρητά είτε με πιστωτική κάρτα, οι καταστηματάρχες θα περνούν από τα μηχανήματα POS (Point of Sales, που χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές) τη φοροκάρτα, η οποία θα καταγράφει τη συναλλαγή. Τα στοιχεία στη συνέχεια θα αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ. Οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους μερίδες μέσω του Διαδικτύου.

Οι τράπεζες το µόνο που θα βλέπουν θα είναι ότι σε µια συγκεκριμένη ηµεροµηνία ο χρήστης µε έναν αριθµό κάρτας αγόρασε ένα προϊόν από μια επιχείρηση.

Στο τέλος κάθε ηµέρας, η τράπεζα θα δίνει στη ΓΓΠΣ αναλυτική κατάσταση των συναλλαγών που έγιναν µε τις φοροκάρτες που εκδόθηκαν από το δίκτυό της. Η ΓΓΠΣ, µε τη σειρά της, θα περνά τα ποσά αυτά στον « λογαριασµό αφορολογήτου» καθενός από τους κατόχους τους, ενώ παράλληλα θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ορίζονται 27 τραπεζικά ιδρύματα και δύο εταιρείες, στις οποίες θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να πάρουν τη φοροκάρτα τους:
Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, T-BANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων Hellas Pay Υπηρεσίες Πληρωμών Α.Ε και Ν. Πετρακόπουλος ΑΕΒΕ.


Απάντηση σε εύλογες ερωτήσεις για την ¨κάρτα αποδείξεων ¨

1.Τι είναι η Κάρτα Αποδείξεων;

Η Κάρτα Αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης που του αναλογεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, χωρίς άλλη διαδικασία.

Η Κάρτα Αποδείξεων δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να σας διευκολύνει απαλλάσσοντάς σας από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.

2.Πώς μπορώ να προμηθευτώ την Κάρτα Αποδείξεων;

Μπορείτε να προμηθευτείτε την Κάρτα Αποδείξεων σας δωρεάν από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας http://link.minfin.gr/karta, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό σας στοιχείο.

3.Τι πλεονεκτήματα μου προσφέρει η χρήση της κάρτας;

Η Κάρτα Αποδείξεων σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους φορολογούμενους στη συλλογή και υποβολή αποδείξεων για φορολογικούς λόγους (έκπτωση φόρου εισοδήματος) και η χρήση της είναι προαιρετική. Με την Κάρτα Αποδείξεων παρακάμπτεται η διαδικασία καταχώρησης ή αποστολής των αποδείξεων, καθώς όλα τα στοιχεία της συναλλαγής αποστέλλονται από τον εκδότη της απόδειξης (επιχείρηση / επιτηδευματία) στο Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Συσκευής Αποδοχής Πιστωτικών ή/και Χρεωστικών Καρτών (POS), αυτόματα. Έτσι στο τέλος του χρόνου αποφεύγετε το χρόνο που απαιτείται για το μέτρημα και την άθροιση των αποδείξεων.

Ταυτόχρονα, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις συναλλαγές που κατέγραψε στη μερίδα του (στον Α.Φ.Μ. του) μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ..

4.Πώς ενημερώνομαι για τις αποδείξεις που έχουν καταχωριστεί στη μερίδα μου μέσω της Κάρτας;

Μέσω της ιστοσελίδας http://link.minfin.gr/karta και ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία, που θα του εμφανίζει την ανάλυση των εξόδων, που θα έχει κάνει έως εκείνη την ημερομηνία (ανά αγορά).

5.Πόσο λεπτομερή είναι τα στοιχεία που συλλέγονται;

Από την κάθε συναλλαγή καταγράφονται αποκλειστικά:
ο χρόνος της αγοράς,
ο Α.Φ.Μ. του καταστήματος/επιχείρησης,
ο αριθμός της κάρτας με την οποία έγινε η καταγραφή της συναλλαγής,
το συνολικό ποσό της συναλλαγής.

Δεν καταγράφεται η ανάλυση της συναλλαγής (τι ακριβώς αγοράστηκε, αγαθό ή υπηρεσία).

6.Όταν χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων, πρέπει το κατάστημα να εκδώσει και απόδειξη;

Η απόδειξη της συναλλαγής πρέπει να εκδίδεται κανονικά και μάλιστα μόνο τότε μπορεί να πιστωθεί η Κάρτα Αποδείξεων με το ποσό της συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε. Ο πολίτης όμως δεν υποχρεούται πλέον να υπολογίσει το άθροισμα των αποδείξεων που έχουν καταχωρηθεί στην Κάρτα Αποδείξεων, για να το υποβάλει κατά τη φορολογική του δήλωση.

7.Μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα και άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Μια οικογένεια μπορεί να έχει περισσότερες κάρτες στις οποίες μπορεί να συνδέσει με το Α.Φ.Μ. των ενηλίκων αυτής. Με αυτό τον τρόπο συλλέγονται και τα έξοδα που γίνονται από μέλη της οικογένειας και αξιοποιούνται κατά τη φορολογική δήλωση του κάθε έτους.

8.Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ την Κάρτα Αποδείξεων σε κάθε συναλλαγή μου;

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την Κάρτα Αποδείξεων επιλεκτικά σε όποιες συναλλαγές θέλετε να δηλωθούν. Είναι προφανές ότι οι συναλλαγές που δε θα καταχωρηθούν, δε θα υποβληθούν αυτόματα στη φορολογική σας δήλωση.


ΠΗΓΗ real.gr