Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

ΗΠΑ – Ευρώπη σε βαθειά κρίση

Του  Γιάννη Κοτόφωλου *

Στιγμές αγωνίας ζει την περίοδο αυτή ολόκληρος ο κόσμος της Δύσης, παρακολουθώντας τις δραματικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι το πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, η οποία βιώνει τώρα την κάθετη πτώση της οικονομίας της, με ανυπολόγιστες τις κοινωνικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν. Το κολοσσιαίο πρόβλημα τούτη την ώρα, είναι το τι πρόκειται να συμβεί σε ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα της Δύσης. Ο κίνδυνος ο τρομακτικός, είναι να βυθιστούν τα επόμενα χρόνια στην ύφεση και η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι το θέμα το τεράστιο και η απειλή για το οικονομικό και το κοινωνικό στάτους της Δύσης σήμερα, ο φόβος ο οποίος καταγράφεται στις αγορές και αποτυπώνεται στις ομιλίες της Συνόδου του ΔΝΤ πριν λίγες μέρες.

Ίσως βρισκόμαστε στο πιο εύθραυστο σημείο της παγκόσμιας οικονομίας μεταπολεμικά. Η κρίση, ειδικότερα στην Ευρώπη, καλπάζει και επεκτείνεται και προς τον ίδιο τον πυρήνα τώρα του χρηματοοικονομικού συστήματος, καθώς η Ευρωζώνη εμφανίζεται ελλειπής από πλευράς υποδομών διακυβέρνησης και μηχανισμών διαχείρισης των κρίσεων, αλλά και ανεπαρκέστατη από πλευράς πολιτικών ηγεσιών, αφού θα μπορούσαν να έχουν πάρει τις απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις για την αναχαίτιση της κρίσης και δεν το έπραξαν. Από το ξέσπασμα της κρίσης έχουν ήδη περάσει πάνω από τρία χρόνια και οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, ακόμη δεν μπόρεσαν να δράσουν αποτελεσματικά. Πάνω από τρία χρόνια, κατά τα οποία οι εξελίξεις προηγούνται και οι πολιτικοί της Ευρώπης αιφνιδιάζονται και ακολουθούν με ημίμετρα. Και μετά πάλι, η σκληρή πραγματικότητα τους ξεπερνάει, η κρίση βαθαίνει και απλώνεται και εκείνοι, συγκεντρώνονται ξανά, εκ των υστέρων, μήπως και συμφωνήσουν σε κάποια λύση!

Οι εξελίξεις ειδικότερα στην Ευρώπη, αν και στις ΗΠΑ η εικόνα δεν είναι πολύ διαφορετική, καταδεικνύουν ότι ο πρόξενος των δεινών για τη Δύση είναι η έλλειψη γενναίων πολιτικών αποφάσεων, η ανικανότητα άμεσης αντίδρασης και δράσης στη βάση ενός σοβαρού σχεδίου. Η αποτυχία είναι παταγώδης… Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως η Γερμανία (η οποία έχει τεράστιες ευθύνες), παλινδρομούν διαρκώς, διαλύοντας κάθε στοιχείο βεβαιότητας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και της μίας και της άλλης πλευράς του Ατλαντικού (που είναι άμεσα συνδεδεμένα). Χωρίς να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό και το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και χωρίς γιγαντιαίες παρεμβάσεις ρευστότητας, η κρίση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Η ύφεση, η βαθειά ύφεση, είναι προ των πυλών, εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν εντυπωσιακά και άμεσα. Η επαρχιώτικη αντίληψη της κας Μέρκελ, ότι ασχολούμαστε μόνο με τα συμφέροντα του οίκου μας ή η ψοφοδεής τακτική και των υπόλοιπων ηγεσιών να πάμε κούτσα – κούτσα κ.ο.κ., οδηγούν μοιραία σε εξελίξεις πολύ πιο επώδυνες για τις οικονομίες και τις κοινωνίες της Δύσης. Ίσως σε επικίνδυνα ασύμμετρες εξελίξεις, σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον καπιταλιστικό περιβάλλον. Ειδικότερα για την Ευρώπη, η κρίση αυτή μπορεί να αποδειχτεί μία δυνατή μπουνιά που μπορεί να την διαλύσει ή να την σπρώξει πίσω, δέκα και είκοσι χρόνια…

• Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥΜε σειρά πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν από 1 έως 9 Οκτωβρίου θα γιορτάσει φέτος η Ναύπακτος την επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας.

Το πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε από τον γειτονικό Δήμο Ναυπακτίας έχει ως εξής :

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

13.00 Ιστιοπλοϊκός Αγώνας «Ναυμαχία της Ναυπάκτου»

Εκκίνηση από το Ρίο τερματισμός στο Λιμάνι της Ναυπάκτου

20.00 Βράβευση νικητών ιστιοπλοϊκού αγώνα

Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου

20.30 Αίθουσα ΑΜΑΡΡΥΛΙΣ

Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής εμπνευσμένη από τη Ναύπακτο και τη θάλασσα από δημιουργούς της Ναυπάκτου

Διάρκεια έκθεσης 1-9 Οκτωβρίου 19.00 – 21.00

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

19.00 Φετιχέ Τζαμί. Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τη Ναύπακτο από επαγγελματίες φωτογράφους της Ναυπάκτου υπό τους ήχους τζαζ μουσικής Διάρκεια έκθεσης 3-9 Οκτωβρίου 18.30 -21.00

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

19.00 Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Διάλεξη με θέμα «Από το Κάστρο της Ναυπάκτου στα Ενετικά Κάστρα της Μεσογείου» Ο αντίκτυπος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στις Βενετοκρατούμενες περιοχές από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ναυπακτίας

20.00 Αίθουσα Ναυπακτία.

Εγκαίνια φιλοτελικής έκθεσης με θέμα τη θάλασσα και τις εκδηλώσεις της Ναυμαχίας Ναυπάκτου σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ. Διάρκεια έκθεσης 5-9 Οκτωβρίου 18.30 – 21.00

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

18.30 Στενοπάζαρο. «Η ζωή στο λιμάνι τον 16ο αιώνα – αναβίωση της τότε καθημερινής ζωής»

από τους CERS με σκηνικά από τον πολιτιστικό Σύλλογο «Ναύπακτος – Πολιτιστικές Διαδρομές»

20.00 Λιμάνι Ναυπάκτου. Υποδοχή Βενετών

20.15 «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου μέσα από τη λογοτεχνία»

Θεατρικό δρώμενο από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ναύπακτος – Πολιτιστικές Διαδρομές» και τη σχολή χορού της Λίας Αποστολοπούλου

21.00 Πλατεία Λιμανιού. Μουσική παράσταση AROMA MEDITERRANEO

παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

12.00 Στενοπάζαρο. Βενετσιάνικες γεύσεις

16.00-19.30 Φετιχέ Τζαμί. 3ο τουρνουά σκάκι britz από τον αθλητικό σκακιστικό όμιλο Ναυπάκτου ΑΣΟΝ «Έπαχτος»

18.30 Στενοπάζαρο. «Η ζωή στο λιμάνι τον 16ο αιώνα – αναβίωση της τότε καθημερινής ζωής» από τους CERS Θεατρικό δρώμενο Κομμέντια.

19.30 Δημαρχείο. Υποδοχή Επισήμων Προσκεκλημένων

20.00 Παρέλαση προς το Λιμάνι

20.30 Λιμάνι. Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

07:00 Κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της πόλεως της Ναυπάκτου.

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΦΩΚΙΔΑΣ περιόδου 2011-12 το Σαββατοκύριακο

Αγώνες για την πρώτο κύκλο των αγώνων Κυπέλλου Φωκίδας 2011-2012 θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις αγώνες το Σάββατο και τέσσερις αγώνες τη Κυριακή. Αναλυτικά η πρώτη φάση έχει ως εξής σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΕΠΣ Φωκίδας.

Σάββατο 1/10/2011---Ώρα15:30---Γήπεδο Δεσφίνας
Α.Σ Φωκίδα2000 - Α.Σ.Οιάνθη Γαλαξιδίου

Σάββατο 1/10/2011---Ώρα15:30---Γήπεδο Α.ΚΕ.Π.Σ.Φωκίδας
Αμφισσαϊκός 2006 - Α.Ο.Οδυσσέας Ανδρούτσος Γραβιάς

Σάββατο 1/10/2011---Ώρα15:30---Γήπεδο Λιδορικίου
Α.Π.Ο.Αετός Λιδωρικίου - Α.Σ.Ησαΐας Δεσφίνας

Κυριακή 2/10/2011---Ώρα15:30---Γήπεδο Ευπαλίου
Α.Ο.Δωρικός Μαλαμάτων - Α.Σ.Αστέρας Ιτέας

Κυριακή 2/10/2011---Ώρα15:30---Γήπεδο Γλυφάδας
Ε.Σ.Γλυφάδας - Α.Σ.Ολυμπιακός Κίρρας

Κυριακή 2/10/2011---Ώρα15:30---Γήπεδο Δεσφίνας
Α.Σ.Κρισσαίος Χρισσού - Α.Σ.Αναγέννηση Βουνιχώρας

Κυριακή 2/10/2011---Ώρα15:30---Γήπεδο Α.Κ.Ε.Π.Σ.Φωκίδας
Α.Σ. Ακαδημία 94 Αμφισσας - Α.Σ. Απόλλων Ευπαλίου

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Υπογράφηκε η σύμβαση για το δρόμο Αγίας Ευθυμίας-φυλακών Μαλανδρίνου

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντά η σύμβαση κατασκευής του δρόμου «Άμφισσα – Λιδωρίκι (από Αγία Ευθυμία ως διασταύρωση φυλακών)», προϋπολογισμού 17.500.000 € και συμβατικού αντικειμένου 11.376.895 €.

Η ολοκλήρωση σταδιακά αυτού του δρόμου, Άμφισσας – Λιδωρικίου, είναι ένα σημαντικό βήμα στήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής της Ορεινής Δωρίδας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς και ο ανάδοχος του έργου, υπέγραψαν σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, τη σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και εργολήπτριας επιχείρησης για την κατασκευή του δρόμου «Εθνική οδός Άμφισσας – Λιδωρικίου (Αγία Ευθυμία έως διασταύρωση νέων φυλακών)». Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας), με προϋπολογισμό 17.500.000 € και συμβατικό αντικείμενο 11.376.895 €.

Πρόκειται για την πλήρη κατασκευή του δρόμου από την Αγία Ευθυμία ως την διασταύρωση των φυλακών Μαλανδρίνου, με την οποία ολοκληρώνεται το έργο που είχε ξεκινήσει από το Γ΄ΚΠΣ.

Οι εργασίες βελτίωσης του δρόμου θα γίνουν με διαπλάτυνση (ασφαλτοστρωμένο πλάτος 9,5 μέτρα) κατά τμήματα της υφιστάμενης οδού ή και με νέα χάραξη σε ορισμένα τμήματα. Επίσης, στις εργασίες περιλαμβάνεται η κατασκευή τριών ισόπεδων κόμβων προς : Ερατεινή, Αμυγδαλιά και Μαλανδρίνο, καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός τους.

Όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς : «Σήμερα υπογράφουμε για την κατασκευή μιας πολύ σημαντικής παρέμβασης στη Φωκίδα. Μιας παρέμβασης που αναβαθμίζει τις συνθήκες προσπελασιμότητας και ασφάλειας της κυκλοφορίας και συμβάλλει καθοριστικά στην άρση της απομόνωσης της ορεινής Φωκίδας.

Με το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί ο δρόμος από την Αγία Ευθυμία μέχρι τη διασταύρωση στις φυλακές του Μαλανδρίνου και να μετατραπεί σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, που θα συνδέει με ευχέρεια την περιοχή του Λιδωρικίου με την πρωτεύουσα της Φωκίδας, μέσω Βουνιχώρας και Αγ. Ευθυμίας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 17.500.000 € και αποτελεί για μας, ως Περιφέρεια, μια μεγάλη προτεραιότητα, όπως και η βελτίωση του οδικού δικτύου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας. Αυτή την περίοδο είμαστε εστιασμένοι στη δύσκολη δουλειά που έχουμε να κάνουμε, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα κονδύλια, να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και να υλοποιήσουμε έργα χρήσιμα για τον τόπο μας και τους πολίτες.»

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΤΟΛΟΦΩΝΑ Σαρώνει εκτάσεις , κινδυνεύει η Καλλιθέα Στη μάχη 6 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα

                               ... καταγραφή των εξελίξεων
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στις 2:15 στο Κεφαλάρι της Τολοφώνας. Η φωτιά επεκτείνεται ραγδαία προς τα δυτικά λόγω των ισχυρών βόρειων άνεμων και μέσα σε λίγη ώρα άρχισε να δείχνει απειλητική για την Καλλιθέα.

Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση των συνεργείων του Δήμου με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γ. Καπεντζώνη και τον Αντιδήμαρχο Κ. Αντωνόπουλο που συντόνιζαν την όλη προσπάθεια καθώς και τους Προέδρους Ερατεινής Στ. Πολίτη και Τολοφώνας Ι. Μάμαλης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλία Κορομπίλη μαζί με εκατοντάδες πολιτών από τα χωριά αυτά.

Στη περιοχή έφτασαν σταδιακά συνεργεία της Πυροσβεστικής , με 15 συνολικά οχήματα, από Ιτέα , Άμφισσα και Ναύπακτο ενώ σε 2 ώρες είχε φτάσει από τη Λαμία και συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδος Παναγιώτης Σκόνδρας.

Γύρω στις 4:00 το μεσημέρι άρχισαν κα καταφθάνουν τα 6 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που ρίχτηκαν στη μάχη για την κατάσβεση.

Μέχρι στις 5:00 το απόγευμα η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο , έχοντας κάψει εκατοντάδες , ίσως και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής και θαμνώδους έκτασης.

Στο τόπο της πυρκαγιάς έφτασε νωρίς το απόγευμα και η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή την ώρα, οι πρώτες όμως πληροφορίες δείχνουν εμπρησμό.

Σε λίγο θα σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη ...

                                                                                                                                        ΩΡΑ 09:00 μ.μ

Υπό έλεγχο η φωτιά.Έκαψε 7.000 στρέμματα

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι μεγάλες εστίες της φωτιάς αφου έκαψε κάπου 7.000 στρέμματα μέσα σε 6 ώρες.

Σ΄αυτό καθοριστικό ρόλο έπεξαν τα 10 συνολικά πυροσβεστικά αεροπλάνα (τα 4 από τη Θεσσαλονίκη προστέθηκαν στη συνέχεια) δίνοντας μαζί με τα 2 ελικόπτερα ισχυρή μάχη με φωτιά και αέρα.

Τις βραδυνές ώρες παραμένουν σε όλο το χώρο  αναπτυγμένες ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και συνεργείων του Δήμου για τον έλεγχο της αναζωπύρωσης.

... Πέμπτη πρωϊ

Σε πλήρη έλεγχο φαίνεται ότι έχει τεθεί όλο το μέτωπο της πυρκαγιάς που σάρωσε τη περιοχή μεταξυ  της Τολοφωνας μέχρι την Καλλιθέα.

Παρ΄όλα αυτά συνεργεία της Πυροσωεστικής και του Δήμου βρίσκονται στη περιοχή για να προλάβουν κάποια πιθανή αναζωπύρωση.

Οπως εκτιμούσανν αρμόδιοι παράγοντες της Πυροσβεστικής , ήταν ευτύχημα που τις ίδιες ώρες δεν είχαμε μέτωπα πυρκαγιάς σε άλλα σημεία της χώρας κι έτσι ρίχτηκαν στη μάχη 10 αεροπλάνα και 2 ελικότρερα  και μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα πρίν πέσει η νύχτα τα πύρινα μέτωπά .

Διαφορετικά με τον ισχυρό βορειά που έπνεε κανείς δεν γνωρίζει τι θα έμεινε αάκαυτο στη παραλιακή Δωρίδα.

Ηδη οι αρμόδιες πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την έρευνα για τον εντοπισμό των αιτίων που προκάλεσαν την μεγάλη αυτή πυρκαγιά και την καταγραφή των ζημιών.

ΣΤΗ ¨ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ¨ ΤΟ ΙΕΚ για να λειτουργήσει στο Καστράκι

Τελευταίες μέρες για να λήξει η προθεσμία εγγραφής αυτών που θέλουν να φοιτήσουν στο δημόσιο ΙΕΚ στο Καστράκι Ευπαλίου και τα πράγματα φαίνονται λίγο δύσκολα.

Μέχρι τώρα έχουν κάνει αιτήσεις 25 ενδιαφερόμενοι για τρία διαφορετικά τμήματα και από αυτούς έχουν πληρώσει την εγγραφή τους μόνο οι τέσσερις !

Με αυτά τα δεδομένα φαντάζει δύσκολο να δοθεί το πράσινο φως και να λειτουργήσει κάποιο τμήμα. Κι αυτό γιατί απαιτείται να έχουν εγγραφεί γύρω στα 25 άτομα για κάποιο τμήμα και να έχουν καταβάλλει την εγγραφή τους που είναι 350 ευρώ.

Εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδας , μας ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι από την Αντιπεριφέρεια, δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή τουλάχιστον 15 άτομα για κάποιο τμήμα , καταβάλλοντας όμως και τα έξοδα της εγγραφής τους , θα ακυρωθεί η φετινή λειτουργία του συγκεκριμένου ΙΕΚ στο Καστράκι.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στα δημόσια ΙΕΚ πληρώνει ο σπουδαστής μόνο 350 ευρώ για κάθε ένα από τα 4 συνολικά εξάμηνα για την ολοκλήρωση της φοίτησης , όταν στα αντίστοιχα ιδιωτικά ΙΕΚ ο σπουδαστής καταβάλλει το ποσόν αυτό για κάθε μήνα.

Οι νέοι που θα ακολουθήσουν το δρόμο των Δημοσίων Ι.Ε.Κ., έχουν:

1. Την δυνατότητα να επιλέξουν ειδικότητες σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους και οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας τη περιοχής που ζουν,

2. Σύγχρονα και πληρέστατα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και ικανότατους εκπαιδευτές με θεωρητικό υπόβαθρο και επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενό τους και οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας,

3. Γρήγορη και εύκολη επαφή με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους πραγματοποιώντας την πρακτική τους άσκηση στον τόπο τους (8300 θέσεις πρακτικής άσκησης σε όλη την Ελλάδα).

Οι απόφοιτοι των Ι.Ε.Κ. αποκτούν Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης το οποίο:

α) αναγνωρίζεται ως τυπικό προσόν διορισμού στο Δημόσιο Τομέα (Π.Δ. 50, Φ.Ε.Κ. 39/Α/5-3-2001),

β) μοριοδοτείται σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ Άρθρο 8 Ν. 3051/2002 (Φ.Ε.Κ. 220/Α’/20-9-02),

γ) εξασφαλίζει άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται.

Οι ειδικότητες που μπορεί να επιλέξει για να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος σπουδαστής στο δημόσιο ΙΕΚ του Καστρακίου είναι :

1. Πληροφορικής
2. Διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου
3. Ειδικός δασικής προστασίας
4. Στέλεχος υπηρεσιών ασφαλείας
5. Ειδικός φοροτεχνικού γραφείου
6. Ειδικός μηχανογραφημένου λογιστηρίου
7. Τεχνικός βιολογικής – οικολογικής γεωργίας
8. Στέλεχος τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΥΝΗΣΑΝ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ 3,5 ΡΙΧΤΕΡ Επίκεντρο μεταξύ Τριζονίων-Αιγίου

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα Τρίτη στις 9:16 το πρωί στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τριζονιών και Αιγίου, που έγινε αισθητή στη Δωρίδα.

Ειδικότερα επίκεντρο του σεισμού ήταν ο Κορινθιακός κόλπος κοντά στη Ροδοδάφνη Αιγίου, 9 χλμ βορειοδυτικά του Αιγίου.

Η ένταση του σεισμού ήταν 3,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και 3,5 ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο .

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα.

Να επισημάνουμε εδώ ότι τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν περί τις 20 σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού, από Ναύπακτο έως Πάτρα, με εστιακό βάθος από 3 έως 10 χλμ. και ένταση από 1,5 έως 3,8 της κλίμακας ρίχτερ.

Αυτή η συνεχής σεισμική παρουσία όχι μονο δεν ανησυχεί τους σεισμολόγους αλλά θεωρούν ότι είναι καλό για την αποσυμπίεση και εκτόνωση , ώστε να αποφευχθεί ένας μελλοντικός σεισμός περισσοτέρων ρίχτερ.

ΣΥΓΧΥΣΗ, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ κυρίαρχα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Τι δίνουν στα κόμματα τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη εποχή , στα πολιτικά , οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα. Το βλέπουμε και το ζούμε  όλοι  καθημερινά. Που πάμε και τι ξημερώνει είναι το ερώτημα που ακούς από όλους. Απάντηση πειστική δεν βρίσκεται. Κι έτσι κοντά στην απόγνωση που φέρνουν τα διάφορα μέτρα, έρχεται και η ανασφάλεια.

Καθρέπτης όλων αυτών είναι και οι διάφορες δημοσκοπήσεις σοβαρών εταιριών, που οι πολίτες αποτυπώνουν με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε όσα γίνονται, με συντριπτικά μάλιστα αρνητικά ποσοστά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως πήγαν χαμένες οι θυσίες που έκαναν τους τελευταίους μήνες,  οι 6 στους 10 φοβούνται πως  θα χάσουν τη δουλειά τους,  είναι μερικά από τα πολυπληθή ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Η χώρα φαίνεται ότι βρίσκεται παγιδευμένη σ΄ ένα πολιτικοοικονομικό αδιέξοδο που εμφανίζεται με σαφήνεια στην προτίμηση των πολιτών στους υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς και ιδιαίτερα στα δύο μεγάλα κόμματα εναλλαγής στην εξουσία .

Για πρώτη φορά στη νεώτερη πολιτική ιστορία , τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν αθροιστικά τόσο χαμηλά ποσοστά προτίμησης των πολιτών.

Γι αυτό και αρχίζει να κυριαρχεί η άποψη στη κοινωνία , ότι μία σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με αποτελεσματική αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων, είναι μια συγκυβέρνηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κύρια των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το τι θα γίνει δεν το γνωρίζουμε . Γνωρίζουμε όμως , όπως όλοι, ότι οι επόμενες εβδομάδες , είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών , για την παραπέρα πορεία της χώρας.

Δεν αποκλείεται βέβαια να φτάσουμε σε πλήρη αδιέξοδο και τη λύση να δώσει ο ίδιος ο λαός μέσα από εκλογές .

Τέσσερις δημοσκοπήσεις έγιναν από σοβαρές εταιρίες τις τελευταίες ημέρες,  την ALCO για την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΈΜΑ, την PULSE  για την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, την RASS  για την εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ  και την GPO  για το τηλεοπτικό κανάλι MEGA.

Εμείς τις παρουσιάζουμε χωρίς σχολιασμό και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του , για τις συνολικές κομματικές προτιμήσεις των συμπατριωτών μας.


                                                                  ALCO         PULSE         RASS       GRO
·         ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                   21,3 %         21,5 %        25,1 %      22,3 %
·         ΠΑΣΟΚ                                       15,5%          15,5 %        20,8 %      15,5 %
·         ΚΚΕ                                              7,4 %            9 %            8 %          9,8 %
·         ΛΑΟΣ                                           5,6 %            5,5 %         5,2 %       7,9 %
·         ΣΥΡΙΖΑ                                          5 %              5%             4,1 %       4,8 %
·         ΔΗΜΑΡ (Κουβέλης)                     2,5 %            3 %            3,2 %       2,7 %
·         ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ             3,5 %            2,5 %          3,1 %       2,4 %
·         ΔΗΣΥ (Μπακογιάννη)                   2,2 %            2 %            2,6%         2 %
·         ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ                        1,6 %            2 %            1,5 %       1,6 %
·         ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΤΗ,AΛΛΟ          35,9 % %      34 %          26,4 %      31 %