Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

ΝΥΧΤΑ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Κρανίου τόπος η κεντρική Δωρίδα από την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της

                                                                                 ... συνεχής ενημέρωση

Κρανίου τόπος μοιάζουν Σάββατο πρωί οι περιοχές από Πεντάπολη, Μαλανδρίνο , Σώταινα , Βραΐλα και Κουτσουρού μετά την μεγαλύτερη πυρκαγιά που είδε στην ιστορία της η Δωρίδα.

Οι ζημιές δεν είναι δυνατόν ακόμα να αποτυπωθούν αλλά σίγουρα είναι εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες τα στρέμματα που αποτεφρώθηκαν.

Από τα χαράματα του Σαββάτου , ο αέρας έχει κοπάσει κάπως ενώ δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα επί δίωρο έριχναν νερό σε εστίες που ακόμα ήταν ζωντανές.

Η καταστροφή αφορά κυρίως θαμνώδη βλάστηση αλλά και μερικά δασικά μέρη από δένδρα και πουρνάρια , ενώ άγγιξε και την περιοχή γύρω από τις φυλακές Μαλανδρίνου.

Η πυρκαγιά όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ξεκίνησε χθες το μεσημέρι γύρω στις 3:30 σε περιοχή κοντά στα Χάνια – Παλιόκαστρο και νε αποκλείεται να προήλθε από εμπρησμό.

Από το πρωί άρχισαν όλοι οι κάτοικοι που είχαν εκκενώσει τα χωριά Αμυγδαλιά, Σώταινα , Βραΐλα να επιστρέφουν στα σπίτια τους , ενώ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος γερόντισσας από καρδιακό επεισόδιο στην Αμυγδαλιά , όπως είχε γράψει μετά τα μεσάνυχτα χθες το DORIDA NEWS. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η γερόντισσα αυτή είχε χάσει πριν από μία εβδομάδα προσφιλές της πρόσωπο πάλι από καρδιακό επεισόδιο.

Από το πρωί βρίσκονται σε ετοιμότητα πυροσβεστική και συνεργεία του Δήμου, γιατί φοβούνται τρείς εστίες που ακόμα σιγοκαίνε με κίνδυνο αν αυξηθεί η ένταση του αέρα να αναζωπυρωθούν οι φωτιές.

ΩΡΑ 03:00 μ.μ.   ΚΑΗΚΑΝ 10.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ !

Κοντά στα 10.000 στρέμματα χορτολιβαδικών, γεωργικών και δασικών  εκτάσεων έχουν καεί από την μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την Δωρίδα.

Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων Δημοτικών και Πυροσβεστικών Οργάνων , ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καταστροφή κάποιας κατοικίας ή ποιμνιοστασίου.

Εστίες φωτιάς που σιγοκαίνε υπάρχουν σε κάποια σημεία, γι αυτό και από το πρωί πυροσβεστικά αεροπλάνα έρχονται κατά διαστήματα ρίχνοντας νερό στα επικίνδυνα σημεία , ενώ τμήματα της πυροσβεστικής και συνεργεία του Δήμου είναι ακροβολισμένα σε όλη την περιοχή.

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

ΝΕΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ Καίγονται εκτάσεις στο κάμπο Βελάς, κινδυνεύουν και χωριά λόγω αέρα.

                                                                                      ... συνεχής ενημέρωση
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα Παρασκευή στις 3:30 το μεσημέρι στο κάμπο της Βελάς στη Δωρίδα.

Είναι η Τρίτη πυρκαγιά που χτυπά τη Δωρίδα μέσα σε ένα μήνα και επιτόπου βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής καθώς και του Δήμου Δωρίδας με υδροφόρες και εργατικό προσωπικό με επικεφαλή τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη , τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Ράπτη, ενώ ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιλίκης βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων του Δήμου στο Λιδωρίκι .

Η πυρκαγιά άρχισε στο κάμπο Βελάς κάτω από το Μαλανδρίνο, καίει χορτολιβαδικές εκτάσεις , προχωρά προς Αμυγδαλιά και Βραΐλα με κατεύθυνση προς τη Σώταινα.

Ο ισχυρός άνεμος που φυσά αυτές τις ώρες στη περιοχή καθιστούν δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης και υπάρχει φόβος η πυρκαγιά να προξενήσει τεράστιες καταστροφές.

Μέχρι στις 5:00 το απόγευμα δεν ήταν δυνατόν να έρθουν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα προς ενίσχυση για την κατάσβεση, αφού ήταν απασχολημένα με πολλές πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στην Αχαϊα και στη περιοχή Δυτικά  του Δήμου Ναυπακτίας  αλλά και σε άλλες περιοχές.

Ειδικότερα ο πύρινος εφιάλτης δείχνει να μην έχει τέλος -και- για την Πάτρα σήμερα, καθώς μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει εδώ και λίγη ώρα στη Βιομηχανική περιοχή. Από την πυρκαγιά, απειλούνται τα χωριά Χαϊκάλι και Περιστέρα.

Η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, καίει σπίτια και εργοστάσια σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική. Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη επιχειρεί επί τόπου.

Παράλληλα, το πύρινο μέτωπο των Συχαινών φέρεται να έχει αναζωπυρωθεί, ενώ καπνοί αναδύονται και από την περιοχή του Καστριτσίου, πίσω από το βουνό.

Στο μεταξύ νωρίτερα το μεσημέρι πυρκαγιά είχαμε και στα Μαλάματα , ανατολικά του ποταμού Μόρνου, που τέθηκε όμως υπό έλεγχο με την παρέμβαση πυροσβεστικού οχήματος και την βοήθεια των κατοίκων, χωρίς να κάψει μεγάλη έκταση.

ΩΡΑ 6:10 μ.μ. ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ  ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ...

Λίγες ώρες πρίν νυχτώσει και η πυρκαγια με την βοήθεια του ισχυρού ανέμου συνεχίζεται στη καρδιά της Δωρίδας, ενώ έχουν φτάσει και ενισχύσεις . Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 25 πυροσβέστες, 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Ο μαύρος καπνός απ΄τη μεγάλη αυτή πυρκαγιά , με την βοήθεια του ισχυρού βορειοανατολικού ανέμου , έχει σκεπάσει τη Νοτιοδυτική Δωρίδα και φτάνει μέχρι την Πάτρα !

ΩΡΑ 8:00 μμ. Η ΝΥΧΤΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ , ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ Η ΣΩΤΑΙΝΑ...

Λίγο πριν πέσει η νύχτα και η φωτιά καίει την κεντρική Δωρίδα παρά την γιγάντια επιχείρηση με αεροπλάνα , ελικότερο, πυροσβεστική , τμήματα στρατού , μηχανοκίνητα και προσωπικό του Δήμου Δωρίδας και πολιτών.

Ήδη εκκενώθηκε από τους κατοίκους το χωριό Σώταινα ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι κάτοικοι της Αμυγδαλιάς και Βραϊλας για να εκκενώσουν και αυτοί με τη σειρά τους τα χωριά τους.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει κηρύξει τους μηχανισμούς του Δήμου , με αυτοκίνητα, δημοτικά και ΙΧ υδροφόρα, και προσωπικό ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, που έχουν όλοι ριχτεί στη μάχη κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος έχει εγκαταστθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Ευπαλίου ενημερώνοντας και συντονίζοντας όλους τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων να είναι σε ετοιμότητα με ανθρώπους και μηχανήματα και βρίσκεται σε ανοιχτή συννενόηση με τον αλλο Αντιδήμαρχο Χρήστο Τσιλίκη που βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Λιδωρίκι και τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη που βρίσκεται από το μεσημέρι στο μέτωπο κατάσβεσης της πυρκαγιάς μαζί με τους επικεφαλείς της Πυροσβεστικής. 

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί μέχρι τώρα ,  ενώ οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που συνεχίζουν σε συνδυασμό με το σκοτάδι που πέφτει , δυσχαίρουν τις δυνάμεις κατάσβεσεις, δημιουργώντας νύχτα κολάσεως για την Κεντρική Δωρίδα.

ΩΡΑ 01:00 ΠΡΩΙΝΗ ...ΝΥΧΤΑ ΚΟΛΑΣΕΩΣ, ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ...

Νύχτα κολάσεως ζεί η Κεντρική Δωρίδα , με την φωτιά να κινείται προς διάφορα μέτωπα , ανάλογα με τη φορά του ανέμου . Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται από τη λίμνη του Μόρνου μέχρι τις φυλακές Μαλανδρίνο, και από εκεί στο Μοναστήρι Κουτσουρού.

Ηδη μετά την Σώταινα εκκενώθηκε και η Αμυγδαλιά ενώ και οι κάτοικοι της Βραϊλας την εγκαταλείπουν , τουλάχιστον οι γέροι και τα παιδιά , ενώ άνδρες και γυναίκες με λάστιχα και δοχεία προσπαθούν να προστατέψουν το βιός τους , σε όλα τα παραπάνω χωριά.

Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκεται και η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, στο Συντονιστικό Επιτελείο, που χαρακτήρισε ¨πολύ δύσκολη την κατάσταση και πέραν των ανθρωπίνων δυνατοτήτων για να ελεγχθεί¨.

Οσοι κάτοικοι από τα εκκενωθέντα χωριά δεν είχαν που να φιλοξενηθούν , με εντολή του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη, θα διαμείνουν στο ξενοδοχείο DELPHI BEACH στην Ερατεινή.

'Ολη νύχτα συνεργεία του Δήμου , αυτοκίνητα και ανδρες της Πυροσβεστικής και εκαντοντάδες πολίτες , βρίσκονται σε διαρκή μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς, προσπαθώντας να στήνουν ζώνες παρεμπόδισης, ενώ και κτηνοτρόφοι οδηγούν τα ζωντανά τους έξω και μακριά από τα ποιμνιοστάσια για να μη καούν ζωντανά.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αργά μετά τα μεσάνυχτα μιλούσαν και για το θάνατο κάποιας ηλικιωμένης γυναίκας στην Αμυγδαλιά , που προήλθε από παθολογικά αίτια.

Από το Συντονιστικό Επιτελείο εκτιμούσαν ότι αν ο άνεμος δεν κοπάσει , κανείς δεν γνωρίζει μέχρι το πρωϊ ποιά θα είναι η έκταση των καταστροφών κι αν η φωτιά δεν κάψει και χωριά.Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ … ¨ ΓΙΔΑΡΜΕΧΤΕΣ ¨ !


Aναδημοσίευση επιστολής αναγνώστη προς το

Η οικονομική κρίση που μαστίζει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας, φαίνεται ότι δεν αγγίζει τους τσοπάνηδες των χωριών της Φωκίδας οι οποίοι δεν άφησαν πανηγύρι για πανηγύρι στα ορεινά και παραλιακά χωριά του νομού και αυτό το καλοκαίρι. Οι κατά τα φαινόμενα φτωχοί τσοπάνηδες χωριών όπως το Λιδωρίκι, η Πεντάπολη, το Μαλανδρίνο, η Αμυγδαλιά, η Μακρινή, η Στίλια, η Ελαία, η Ερατεινή έπαιρναν τις πολυμελείς οικογένειές τους μαζί με αρκετούς φίλους και συγγενείς σχεδόν κάθε βράδυ, για να διασκεδάσουν κάτω από τους ήχους παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών.

Δεν είμαστε εναντίον όσων πήραν και εξακολουθούν να παίρνουν επιδοτήσεις για να φτιάξουν και να διατηρούν σύγχρονες αγροκτηνοτροφικές μονάδες και τα χρήματα αυτά δεν τοποθετούνται εκεί, αλλά τα ρίχνουν σε ανάλογες διασκεδάσεις, διπλοκάμπινα αγροτικά αυτοκίνητα και σπίτια στην παραλία. Τα χρήματα αυτά είναι δικά μας, όλων των φορολογούμενων και ως φορολογούμενοι, καλό είναι να απαιτήσουμε την τοποθέτησή τους εκεί που πρέπει και όσοι από τους παραπάνω τα έφαγαν, να τα επιστρέψου! ν. Στα παραπάνω αναγραφόμενα χωριά, υπάρχει μόνο 1 σωστή κτηνοτροφική μονάδα και βρίσκεται στο Λιδωρίκι. Όλες οι υπόλοιπες είναι κατά κάποιον τρόπο παράνομες, αφού δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Πόσοι από τους παραπάνω αγροκτηνοτρόφους πηγαίνουν τα αμνοερίφιά τους για σφαγή στο σύγχρονο σφαγείο που βρίσκεται έξω από το Λιδωρίκι; 1-2. Πόσοι από αυτούς έχουν σύγχρονες στάνες; 2-3, όλοι στο Λιδωρίκι και την Αμυγδαλιά. Σε τι κατάσταση είναι οι υπόλοιπες στάνες; Επιεικώς αηδιαστική, στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόσοι από αυτούς πήραν επιδοτήσεις για να αντικαταστήσουν τα αμπέλια τους με άλλου είδους καλλιέργειες που είχε ανάγκη η χώρα μας για εξαγωγές; Όλοι. Πόσοι! από αυτούς τις αντικατέστησαν; Κανένας βέβαια… σιγά μην έρθουν οι Ευρωπαίοι εδώ να κάνουν ελέγχους! Πόσοι από αυτούς καλούσαν μηχανήματα νομαρχιών (και τώρα δήμων) για να καθαρίσουν τους δρόμους από τις πέτρες που έπεφταν το χειμώνα με τις βροχές και να έχουν άνετη πρόσβαση στις στάνες τους; Όλοι. Γιατί κανείς υπάλληλος νομαρχίας ή δήμου δεν κάνει ελέγχους να δει που οδηγούν αυτοί οι δρόμοι; Μήπως επειδή δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τους κανονισμούς του εκάστοτε φορέα; Ή μήπως επειδή υπάρχει πελατειακή σχέση μεταξύ των εκλεγμένων βουλευτών και των ψηφοφόρων τους;

Εδώ και χρόνια, οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών κάνουν τα στραβά μάτια και δε βλέπουν όχι απλά τις τριτοκοσμικές, αλλά τις δεκατοκοσμικές στάνες που έχουν όλοι οι παραπάνω επιδοτούμενοι αγροκτηνοτρόφοι, που σκορπούν στα όργανα και στα φαγητά εκατοντάδες ευρώ κάθε βράδυ. Φαίνεται παρατραβηγμένο ποσό, αλλά δεν είναι. Σε πολλά πανηγύρια το ψητό αρνί κοστίζει γύρω στα 25 ευρώ το κιλό, τα κουτάκια μπύρας των 330ml 5 ευρώ το ένα (!) και των λοιπών αναψυκτικών 3 ευρώ το ένα… Γιατί δεν ισχύουν οι αναγραφόμενες στα κουτιά ενδεικτικές τιμές τους; Ε! επειδή κάποιοι το ανέχονται. Γιατί άλλοι πληρώνουν αυτά τα ποσά; Επειδή τέτοιος είναι ο τρόπος ζωής τους, ζουν με ξένα χρήματα, όχι με δανεικά, αλλά με χρήματα επιδοτήσεων.

Μέχρι και επιστροφές ΦΠΑ για αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφών έχουν όλοι οι κτηνοτρόφοι. Με ποιο δικαίωμα το Κράτος δίνει επιστροφές ΦΠΑ σε αγροκτηνοτρόφους των οποίων οι μονάδες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τις οποίες επιχορηγούνται; Γιατί δε λειτουργούν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των αρμοδίων υπηρεσιών; Την απάντηση την έδωσε πριν από μερικούς μήνες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, προκαλώντας μεγάλο σάλο, αφού προσεβλήθησαν όλοι όσοι έφαγαν, με αποτέλεσμα να τους κάτσει στο λαιμό.

Με τη λογική της επιστροφής ΦΠΑ για αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφών, γιατί να μην έχει το δικαίωμα καθένας που ασκεί εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα να λαμβάνει επιστροφή του ΦΠΑ που του αναλογεί; Μήπως επειδή οι ΟΛΟΙ οι αγροκτηνοτρόφοι της χώρας, από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο, ανήκουν στην κατηγορία των αγροτών που προεκλογικώς η κάθε κυβέρνηση παρέχει ευνοϊκούς όρους της δραστηριότητάς τους, για να τους έχει στο χέρι, εκμεταλλευόμενη κυρίως το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των περισσότερων από αυτούς και τους πουλάει και τους αγοράζει;

Γιατί δεν κάνουν σωστά τους ελέγχους οι υπάλληλοι των νομαρχιών και περιφερειών; Επειδή απλούστατα είναι όλοι γνωστοί μεταξύ τους και ντόπιοι, κοινώς ο γνωστός του γνωστού του ξαδέρφου, του κουμπάρου, της θειάς... Δεν γίνονται μεταθέσεις υπαλλήλων από περιφέρεια σε περιφέρεια, και το χειρότερο, το ισχύον σύστημα ελέγχου δεν επιτρέπει σε υπαλλήλους της μιας περιφέρειας να κάνουν ελέγχους σε περιοχές που ανήκουν σε άλλη περιφέρεια.

Αναγνώστης

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011

ΤΑ¨ΔΙΑΚΕΙΑ 2011¨ ΣΤΗΝ ΑΡΤΟΤΙΝΑ πραγματοποιούνται 25 έως 29 Αυγούστου

Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν και φέτος στην Αρτοτίνα , τα ¨ΔΙΑΚΕΙΑ 2011 ¨, από την Πέμπτη 25 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 29 Αυγούστου.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Δωρίδας, η Τοπική Κοινότητα Αρτοτίνας, ο Σύλλογος Αρτοτινών Φωκίδας “Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ”, ο Δωρικός Αθλητικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Αρτοτινών Μεσολογγίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011
18:00   Αγώνες για παιδιά έως 6 ετών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011
17:30   Ποδοσφαιρικός αγώνας.
18:30   Ρίψη λίθου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011
18:00   Αγώνας ανώμαλου δρόμου για παιδιά 6 ετών και άνω.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011
18:00   Μέγας εσπερινός στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας όπου μόνασε ο Αθ. Διάκος.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011
08:00   Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας.
18:00   Φλάμπουρο

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Δ.ΔΩΡΙΔΑΣ Ίδρυση, λειτουργία και συμμετοχή

Του Χρήστου Τσιλίκη , Αντιδημάρχου Δωρίδας *


Ο πρώτος ανιδιοτελής εθελοντής σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν ο Προμηθέας, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους και μαζί τους χάρισε τη γνώση και τις τέχνες.
Για την πράξη αυτή τιμωρήθηκε από τον Ήφαιστο κατ’ εντολή του Δία για να τον ελευθερώσει μετά από αιώνες ένας άλλος μεγάλος εθελοντής ο ημίθεος Ηρακλής.
Επίσης μια πρώιμη μορφή του εθελοντικού κινήματος διακρίνουμε στις Αμφικτιονίες καθώς έχουν τα συστατικά στοιχεία αυτού που σήμερα ονομάζουμε εθελοντισμό.
Ο Περικλής μιλώντας στους Αθηναίους υπογραμμίζει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την εθελούσια συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Τη σπουδαιότητα της διαλεκτικής σχέσης κράτους – πολίτη πρώτοι συνέλαβαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Η ευδαιμονία των ατόμων τελεί σε άμεση συνάρτηση με την ευδαιμονία της πολιτείας. Έτσι καταδεικνύεται η σημασία της εθελοντικής προσφοράς για το κοινωνικό σύνολο αλλά και για το ίδιο το άτομο.
Η εθελοντική τάση, η ανάγκη για αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη φαίνεται ότι είναι στη φύση του ανθρώπου, όπως διαπιστώνεται μέσα από το πρώτο κύτταρο της κοινωνίας που είναι η οικογένεια. Ο εθελοντισμός είναι τόσο παλιός όσο και ο άνθρωπος επί της γης.
Το εθελοντικό κίνημα άργησε πολλούς αιώνες να πάρει τα σημερινά χαρακτηριστικά του.
Τόσο στην ιστορία της Ελλάδας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο βλέπουμε ποικίλες εκδηλώσεις συμμετοχής του κόσμου στα κοινά χωρίς καμιά μορφή οργάνωσης, που αφορούν κυρίως περιόδους φυσικών καταστροφών.
Το εθελοντικό κίνημα στον κόσμο ουσιαστικά δημιουργείται και αναπτύσσεται τα τελευταία 40 χρόνια και στη χώρα μας κορυφώνεται το 2004 με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι εθελοντικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί υπολογίζονται στις 30.000 πανελλαδικά. Θεματικά οι οργανώσεις αυτές αφορούν κυρίως την κοινωνία, το περιβάλλον, την ειρήνη, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τον πολιτισμό κ.α. τομείς. Τις οργανώσεις αυτές συναντούμε ως τοπικές οργανώσεις, ως εθνικές και διεθνείς. Τέτοιες οργανώσεις είναι η Greenpeace, η WWF, ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του κόσμου, Σύλλογοι αιμοδοτών, το Χαμόγελο του Παιδιού, οι οργανώσεις αλληλεγγύης ατόμων με αναπηρίες, η Διεθνείς Αμνηστία, η UNESCO, μέχρι τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών μας και τις εθελοντικές ομάδες.
Η ανιδιοτελής και συνάμα οικειοθελής προσφορά, η εθελοντική εργασία ακολουθεί μια κυκλική διαδρομή με αφετηρία τον εθελοντή και τελικό αποδέκτη τον ίδιο ως μέλος του ευεργετηθέντος συνόλου. Ο εθελοντισμός δεν ταυτίζεται με τη φιλανθρωπία.
Στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία με την έντονη εσωστρέφεια και τη στυγνή επιδίωξη των προσωπικών συμφερόντων έρχεται ο εθελοντισμός για να περάσει το μήνυμα της άμβλυνσης του ατομισμού και της τόνωσης της συλλογικότητας και να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο της κοινωνίας των πολιτών που συμμετέχουν ενεργά και οικειοθελώς στα κοινά.
Ο εθελοντισμός δεν έχει κίνητρο το προσωπικό κέρδος, όπως έχει η αγορά, αλλά το κοινωνικό όφελος. Η κοινωνία της αγοράς(2ος τομέας) έχει την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή υλικών αγαθών. Η πολιτική κοινωνία, (το κράτος ή 1ος τομέας) έχει την ευθύνη στην πρόνοια και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός μέσα από τις Ο.Κ.Π. είναι ο βασικός συντελεστής της κοινωνικής οικονομίας ή του 3ου τομέα.
Η κοινωνική οικονομία στις άλλες χώρες της Ευρώπης αντιπροσωπεύει το 8-10% του συνόλου των οικονομιών τους. Αντιθέτως στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλό στο 1-2% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια ο εθελοντισμός παράγει πλούτο ο οποίος αποτιμάται και διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας που διερχόμαστε ως χώρα ο τομέας του εθελοντισμού και της κοινωνικής οικονομίας έχει ιδιαίτερη σημασία για μας.
Η κοινωνική οικονομία είναι ο χώρος, όπου ο ενεργός πολίτης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ατομικό επίπεδο και δρα σε συλλογικό αυτοδεσμευόμενος σε αρχές, αξίες και στόχους.
Σημαντικές αναφορές στον εθελοντισμό έχουμε και στο Νόμο 3852/2010 του «Καλλικράτη». Στο άρθρο 84 παράγραφος 5 αναφέρεται ότι το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Τοπικής Κοινότητας.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 76 συγκροτείται στους δήμους Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης κυρίως από εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων και δημοτών, εξυπακούεται όλων εθελοντών. Την επιτροπή αυτή οι Ο.Κ.Π. την έχουν κάνει σημαία τους και μάλιστα πολλοί δήμοι έχουν δεχτεί κριτική για την παράκαμψη της Ε.Δ. κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση.
Μεγάλη σημασία στον εθελοντισμό δίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία με απόφαση της ανακήρυξε το 2011 έτος εθελοντισμού.
Ο εθελοντισμός ως ιδέα έχει ηθική αξία και οφείλουμε όχι μόνο να τον ενστερνιστούμε εμείς οι ίδιοι πρώτοι ως αιρετοί – εθελοντές αλλά να τον καλλιεργήσουμε και να τον εμπεδώσουμε κυρίως στους νέους συμπολίτες μας. Επίσης θεωρώ ότι έχουμε καθήκον, υποχρέωση και ευθύνη να τον θεσμοθετήσουμε στο Δήμο μας ως βασικό εργαλείο ενεργού συμμετοχής των δημοτών μας στην αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων.
Μετά τα ανωτέρω εισηγούμαι:
Α) Την καθιέρωση ως νέου θεσμού στο Δήμο Δωρίδος του ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΔΗΜΟΤΗ.
Β) Τη σύσταση Ομάδας εθελοντών στο Δήμο Δωρίδος με την Επωνυμία «Ομάδα Εθελοντών Δήμου Δωρίδος».
Γ) Υπεύθυνος της Ομάδας Εθελοντών ορίζεται ο Αντιδήμαρχος  Τσιλίκης Χρήστος.
Δ) Μέλη της ομάδας εθελοντών μπορεί να είναι όσοι κάτοικοι και δημότες του Δήμου επιθυμούν και υποβάλλουν αίτηση, έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα δημοσιευτεί. Για το σκοπό της παρούσας θα δημιουργηθεί μητρώο εθελοντών στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην εθελοντική ομάδα.
Ε) Έδρα της Ομάδας Εθελοντών είναι τα διοικητικά όρια του Δήμου Δωρίδος.
ΣΤ) Σκοπός της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Δωρίδος είναι η παροχή, δια μέσου των μελών της, υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όπως η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, η πολιτική προστασία, ο καθαρισμός παραλιών και κοινοχρήστων χώρων και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος κλπ.
Ζ) Ο Δήμος Δωρίδος δεσμεύεται να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την επίτευξη των στόχων της Ομάδας Εθελοντών.

* Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Δωρίδας Χρήστου Τσιλίκη στο Δημοτικό Συμβούλιο , που ψηφίστηκε.

ΤΟ 17ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ έγινε με επιτυχία στου Πρατά - Λάκο

 Για 17 η συνεχή χρονιά έγινε το περασμένο Σάββατο 20 Αυγούστου το ετήσιο αντάμωμα των Ρουμελιωτών στη θέση Πρατά - Λάκος.

Η εκδήλωση - θεσμός που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας και τον Δήμο Δωρίδος, προσέλκυσε για άλλη μια χρονιά Ρουμελιώτες από όλη τη Δωρίδα σε μία όμορφη γιορτή με δημοτική μουσική και χορό, ανάμεσα στα έλατα των Βαρδουσίων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος του συλλόγου Ζήσιμος Κωνσταντουλος, ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, η βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, οι Αντιδήμαρχοι Χρήστος Τσιλίκης και Γιάννης Ράπτης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος, καθώς και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων.

Ο Δήμαρχος Δωρίδος χαιρέτισε την εκδήλωση, σημειώνοντας το πόσο σημαντική είναι η παρουσία και η συμμετοχή των πολιτών και των συλλόγων, όχι μόνο στην αναβίωση και τη συνέχιση παραδοσιακών εθίμων, άλλα στην ανάπτυξη των χωριών και του Δήμου συνολικά.

Με αφορμή το αντάμωμα και στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες ο Γιώργος Καπεντζώνης ευχήθηκε το επόμενο αντάμωμα να γίνει με τη συμμετοχή όλων των χωριών του Δήμου Δωρίδος και τόνισε ότι ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός σε κάθε συλλογική προσπάθεια.

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Άναψε από εκκλησάκι στη Μ.Κουτσουρού

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 9:05 το βράδυ της Κυριακής δίπλα από το Μοναστήρι της Μονής Κουτσουρού, που αυτές τις μέρες γιορτάζει και δέχεται εκατοντάδες προσκυνητές.

Ειδικότερα η πυρκαγιά ξεκίνησε από κεριά που είχαν ανάψει σε εκκλησάκι δίπλα και κάτω από το Μοναστήρι μέσα σε ρεματιά κάποιοι προσκυνητές του Μοναστηριού.

Ο ισχυρός άνεμος που φυσούσε εκείνη την ώρα , παρέσυρε φαίνεται κάποιο από τα αναμμένα κεριά με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά η διπλανή θαμνώδης βλάστηση, που άρχισε να επεκτείνεται με γρήγορη ταχύτητα μέσα στη ρεματιά , απειλώντας τόσο το Μοναστήρι αλλά και το χωριό Αμυγδαλιά.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η δημοτική αρχή, η πυροσβεστική Υπηρεσία με τρία οχήματα, υδροφόρα οχήματα του Δήμου καθώς και πολίτες.

Επικεφαλής της προσπάθειας κατάσβεσης συντονίζοντας τις ενέργειες ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης μαζί με τους Αντιδημάρχους Κ. Αντωνόπουλο, Χρ. Τσιλίκη και Ιωαν. Ράπτη.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από 2ωρο πριν επεκταθεί επικίνδυνα για το Μοναστήρι και το χωριό καίγοντας μόνο μερικά στρέμματα θαμνώδους βλάστησης.

Όλη τη νύχτα συνεργεία της πυροσβεστικής αλλά και του Δήμου παρέμειναν στην περιοχή, για προληπτικούς λόγους αναζωπύρωσης της φωτιάς.

ΠΙΑΣΤΙΚΕ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ 4,5 ΜΕΤΡΩΝ Μπλέχτηκε στα δίχτυα τράτας στη θάλασσα του Διακοπτού και είναι ¨σαπουνάς¨ ακίνδυνος για ανθρώπους.

Ένας ¨σαπουνάς¨ , είδος καρχαριοειδούς, μήκους 4,5 μέτρων, μπλέχτηκε στα δίχτυα ψαράδων στην παραλία του Διακοπτού.

Όπως είναι φυσικό οι λουόμενοι υπέστησαν σοκ, βλέποντας το τεράστιο καρχαριοειδές το οποίο κολυμπούσε ανάμεσα τους.

Οι ψαράδες της περιοχής δεν μπορούσαν να το μετακινήσουν από την τράτα που το αλίευσε, εξαιτίας του βάρους του και επιστράτευσαν γερανό για να το μετακινήσουν.

Το άκακο καρχαριοειδές, που τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν, έχει αρκετά νόστιμο κρέας και σίγουρα θα αξιοποιηθεί καταλλήλως από τους λάτρεις της κουζίνας.

Βέβαια μπορεί να είναι άκακο και να τρέφεται με πλαγκτόν , αλλά έτσι και το δεις δίπλα σου να κολυμπά, δεν ξέρω πόσες … παράπλευρες απώλειες θα έχουμε !