Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ 1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ 5Χ5 που διοργάνωσε η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας με την συμμετοχή οκτώ ομάδων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 6 έως 10 Αυγούστου στο Ευπάλιο, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου, το 1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου 5Χ5, που διοργάνωσε η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας με συντονιστή τον Θανάση Ψιμάδα.

Στο τουρνουά συμμετείχαν οκτώ ομάδες μικρών και μεγάλων από την περιοχή.

Το κύπελλο στους μικρούς κατέκτησε η ομάδα MONASTIRAKI F.C. που κέρδισε στα πέναλτι 6 – 5 την ομάδα των ΜΠΕΜΠΗΔΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ. Στους δύο τελικούς τον έναν κέρδισε το MONASTIRAKI FC με 4-3 και τον άλλον οι ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ με 3-2. Το κύπελλο απένειμε o πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Γιαννακούρης.

Το κύπελλο στους μεγάλους κατέκτησε η ομάδα ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ που κέρδισε με 3-2 την ομάδα των ΚΟΝΙΟΡΔΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ. Το κύπελλο απένειμε στους νικητές ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας Περικλής Λουκόπουλος .

Οι συνθέσεις των ομάδων που πήραν μέρος στο Τουρνουά ήταν οι εξής:

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ : Κούγιας Ιωαν., Φλέγγας Γιωρ., Κοντός Ηλίας, Καραγιάννης Κώς. , Ψιμάδας Θαν., Φλέγγας Χρ.

MONASTΙRAKI F.C. : Καλογιάννης Λεων., Βάζος Χαρ. Κερπινιώτης Διον., Χρόνης Ιάσονας, Μπαράκος Δημ., Τσιγάρας Νικ.

ΜΠΕΜΠΗΔΕΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ : Κούτης Σωτ.,Ζέκας Παναγ., Κανούρης Βας.,Γκίγκας Δημ., Ανδρεσόπουλος Λευτ. , Ζέρβας Κων..

ΚΟΝΙΟΡΔΟΙ ΕΥΠΑΛΙΟΥ : Νάσσης Γιωρ., Λιάρος Θάνος , Ζέρβας Αλεξ., Ψιμάδας Δημ., Ζέκα Κων., Χαραλαμπόπουλος Γιωρ.

ΚΟΥΚΟΥΡΑ : Τσουράκης Κων.,Βαγγέλας Τάς., Καρβέλλας Αλ.,Παγώνης Χαρ., Καρβέλλας Κων. ,Φλετούρης , Παγώνης Γιάν.

ΜΑΡΚΑΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟΥ : Καραγιάννης , Παλιούρας Γ., Τσιβελέκας Νικ., Δεληκωστόπουλος Αν., Τσιβελέκας Κ. , Στράτος.

ΠΗΓΗ : Κατσιάνος Σπ. Κατσιάνος Παναγ.,Βαρελάς Γιωργ.,Μέντζας Βας., Κατσάρας Αποστ.,Ζαχαρουδάκης Γιωργ., Κατσάρας Νικ. Κυριακόπουλος Βας., Σταυράκης Νικ.

LOVERS ΕΥΠΑΛΙΟΥ : Κούτης Γιαν.,Ζέρβας Γιωργ.,Θεοχαρόπουλος Γιωργ., Ανδρεόπουλος Δημ., Καρβέλης Νικ.,Τσατσούλης Ορέστης

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Πόσο αυξάνονται τα τέλη για τις άδειες


Χωρίς σχεδόν την παραμικρή μεταβολή όσον αφορά το πλαίσιο που διέπει το κυνήγι τα τελευταία χρόνια, αλλά με… άγνωστο ακόμα το ύψος των τελών του Δημοσίου για την ανανέωση των κυνηγετικών αδειών, θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες η νέα ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυνήγι.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας ΤΟ ΕΘΝΟΣ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη καταλήξει σε μια «ισορροπημένη» απόφαση που φιλοδοξεί να υπερβεί τις εντάσεις που παραδοσιακά υφίστανται κάθε χρόνο μεταξύ των κυνηγετικών και των ζωοφιλικών οργανώσεων, καθώς η αποχώρηση της προκατόχου του Τ. Μπιρμπίλη από το υπουργείο… αποφόρτισε το κλίμα από «ιδεολογικές» προκαταλήψεις και εμμονές προσωπικού τύπου.

Πρώτιστο μέλημα του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν η νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι να είναι απόλυτα «ταυτισμένη» με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό και όλες οι διατάξεις και διατυπώσεις της λαμβάνουν υπόψη τις ημερομηνίες και περιόδους θήρας που έχει ήδη εγκρίνει από χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι φετινές ρυθμίσεις δεν αλλάζουν τίποτα από το πλαίσιο της απόφασης που είχε υπογράψει πέρυσι ο τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης, αφού αυτή η περσινή απόφαση έτυχε καθολικής αποδοχής και δεν πρόκειται να προσβληθεί ή να αμφισβητηθεί από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Ταυτόχρονα, τα θηρεύσιμα είδη και οι περίοδοι θήρας τους συνοδεύονται από ένα πλήθος επιστημονικών μελετών και στοιχείων που φρόντισε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας να προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και στο γραφείο του υπουργού, ώστε να τεκμαίρεται ότι νέες ρυθμίσεις για το κυνήγι σέβονται τις φυσικές ισορροπίες και την αειφορική διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών.

Το ύψος των τελών για την ανανέωση των κυνηγετικών αδειών δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα… εγείρει έριδες μεταξύ του υπουργείου και των κυνηγετικών οργανώσεων!

Το υπουργείο εξετάζει την πιθανότητα να αυξήσει κλιμακωτά από 4, 5 και 20 ευρώ τα τέλη για τις τοπικές, περιφερειακές και γενικές άδειες κυνηγίου αντίστοιχα, κάτι που προσπαθεί να αποτρέψει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσωπώντας τους περίπου 250.000 κυνηγούς της χώρας.

Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου θα είναι όπως πάντα η 20ή Αυγούστου, ενώ ως ημερομηνία λήξης της ορίστηκε η 29η Φεβρουαρίου.

* Η σεζόν παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαρτίου μόνο για το αγριοκούνελο, όπου ο υπερπληθυσμός του σε κάποια νησιά προκαλεί ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

* Στην Πελοπόννησο επίσης το κυνήγι του αγριόχοιρου θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, με ανώτατο αριθμό θηρευμένων ζώων τα 3 κατά εξόρμηση (στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 4).

* Στους Νομούς Χίου και Λέσβου το κυνήγι της πέρδικας θα επιτρέπεται μόνο 9 Κυριακές, το διάστημα από 18 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Νοεμβρίου, ενώ στον Νομό Σάμου και στην Περιφέρεια Κρήτης και Δωδεκανήσου το κυνήγι της πέρδικας θα επιτρέπεται από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ


Των Χρήστου Κακκανά - Παναγιώτας Σαμαρά
Ιατρών στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου

Μετά την επανεμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει ως κύριο τρόπο μετάδοσης το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι .Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής ,σεξουαλικής ή άλλης επαφής .

Το 80% των ατόμων που μολύνονται ,δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα .Το 20% αυτών που μολύνονται , μπορεί να εμφανίσουν σε 2-14 ημέρες μετά το τσίμπημα πυρετό , κόπωση, πονοκέφαλο ,μυαλγίες ,αρθραλγίες , εμετούς ,εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων . Η νόσος περνάει από μόνη της συνήθως σε 3-10 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων . Λιγότερο από 1% μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου (υψηλό πυρετό ,πονοκέφαλο ,δυσκαμψία αυχένα ,αποπροσανατολισμό ,τρόμο , κώμα ,μυϊκή παράλυση) ώστε να χρειαστεί επειγόντως εισαγωγή στο νοσοκομείο για υποστήριξη και συμπτωματική αντιμετώπιση .Άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν βαρύτερη μορφή της νόσου.

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού ή ειδική θεραπεία .

Η πρόληψη της νόσου συνδέεται άμεσα με μέτρα για περιορισμό-καταπολέμηση των κουνουπιών .

Ατομικά προληπτικά μέτρα

 Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα .

 Κατάλληλα ενδύματα που να καλύπτουν όλο το σώμα .

 Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέτρων .

 Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών .Τα κουνούπια είναι επιθετικά το σούρουπο και την αυγή.

Προληπτικά μέτρα στο σπίτι

 Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες )

 Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα .

 Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες ,βάζα ,γλάστρες ,παλιά λάστιχα , υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου .

 Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών ,καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών .

 Τακτικό κούρεμα γρασιδιού ,θάμνων και φυλλωσιών .

 Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων .

Προληπτικά μέτρα στην κοινότητα

 Όπου υπάρχουν ανοιχτά δίκτυα συλλογής όμβριων υδάτων θα πρέπει να μην αποχετεύονται σε αυτό τα οικιακά λύματα .

 Όπου υπάρχουν οικόπεδα ακατοίκητα με κοιλότητες εδάφους ,θα πρέπει να γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους τακτικός καθαρισμός της βλάστησης και πιθανή επιχωμάτωση τους .

 Στα εγκαταλελειμμένα σπίτια και στα νεοαναγειρόμενα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν για τον καθαρισμό τους .

 Σχολαστικός καθαρισμός χώρων ,όπου υπάρχουν σταυλικές εγκαταστάσεις και οικόσιτα ζώα .

 Ψεκασμός για καταπολέμηση των κουνουπιών όπου υπάρχει ένδειξη.

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ


Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική περίοδος στη περιοχή του Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ενημέρωσε εγγράφως τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού κόλπου.

Ειδικότερα στο έγγραφό του επισημαίνει ότι :

«1. Μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει στην Επιτροπή κανένα στοιχείο που να προσδιορίζει επακριβώς εστιακές παραμέτρους που, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της, να επιβάλει την σύγκλησή της.

2. Παρόλα αυτά η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Σεισμολογικούς Φορείς της Χώρας οι οποίοι με τα σεισμολογικά δίκτυά τους παρακολουθούν επί 24ώρου βάσεως την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας της περιοχής.

3. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν στοιχειοθετούν επιστημονικά τεκμηριωμένους λόγους μη ομαλής εξέλιξης της συγκεκριμένης ακολουθίας.

4. Η Επιτροπή παρακολουθεί την σεισμική ακολουθία μέσω των εγκατεστημένων στην περιοχή σεισμογράφων και εφόσον τα δεδομένα δείξουν κάποια μετατόπιση ή συμπεριφορά που να επιβεβαιώνει τη συνέχιση του φαινομένου, θα επανεξετάσει την αναγκαιότητά σύγκλησής της».

Στο μεταξύ τις τελευταίες ώρες της Πέμπτης κατεγράφησαν τέσσερις ασθενείς σεισμικές δονήσεις κοντά στη Ναύπακτο . Η ισχυρότερη σημειώθηκε στις 9.32 το πρωί της Πέμπτης, εντάσεως 2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 14 χιλιόμετρα νότια και δυτικά της Ναυπάκτου. Στις 10.32 το πρωί σημειώθηκε, από τον ίδιο εστιακό χώρο, άλλη μια δόνηση εντάσεως 1,8 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί δυο μικρότερες δονήσεις, στις 6.28 το πρωί, εντάσεως 1,6 Ρίχτερ και στις 4.14 , εντάσεως 1,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

ΛΥΣΗ ΓΙΑ TA ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΒΟΟΕΙΔΗ Πέρασε ομόφωνα η εισήγηση Θ.Κοκμοτού

Η μάστιγα των τελευταίων χρόνων με τα αδέσποτα βοοειδή στη Δωρίδα, φαίνεται να τιθασεύεται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Θανάση Κοκμοτού έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη διευθέτηση του προβλήματος, σχετικά με τα βοοειδή που περιφέρονται αδέσποτα χωρίς επιτήρηση από τους κτηνοτρόφους στους οποίους ανήκουν, μέσα στους οικισμούς και τους κοινόχρηστους χώρους.

Με τη θέσπιση του κανονισμού λειτουργίας των βοσκοτόπων και ελέγχου της αυθαίρετης βόσκησης επιβάλλονται πολύ τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες που αρχίζουν από 4.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση, με δικαίωμα διπλασιασμού, τριπλασιασμού και ούτω καθεξής σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής.

Το θέμα αυτό αποτελεί μάστιγα για τις ορεινές κυρίως περιοχές του Δήμου Δωρίδας, όπου τα βοοειδή κυκλοφορούν μέσα στους οικισμούς, στους δρόμους, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές κλπ, προξενώντας μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Το ορεινό επαρχιακό δίκτυο είναι σε πολλά σημεία επικίνδυνο για τους οδηγούς από τα αδέσποτα βοοειδή που καταλαμβάνουν το κατάστρωμά του και γίνονται πρόξενοι ατυχημάτων. Το τριτοκοσμικό θέαμα της συνύπαρξης ανθρώπων και βοοειδών με ότι αυτό συνεπάγεται, με τις σβουνιές να «κοσμούν» τους δρόμους και τις πλατείες, δεν ταιριάζει σε μια περιοχή που θέλει να αναπτυχθεί και να αποτελέσει τουριστικό προορισμό.

Η εμπεριστατωμένη εισήγηση του Θανάση Κοκμοτού που έλαβε τα συγχαρητήρια της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, ψηφίστηκε όπως προαναφέραμε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και με την εφαρμογή της μπαίνει τέλος στην αυθαιρεσία κάποιων ασυνείδητων κτηνοτρόφων που δυσφημούν τόσο το επάγγελμα τους, όσο και την περιοχή μας.

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙΌλοι όσοι θέλουν, μπορούν την Κυριακή 14 Αυγούστου από το πρωί στις 9:00 έως το μεσημέρι στις 1:00 να δώσουν αίμα στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Καστρακίου.

Την αιμοδοσία πραγματοποιεί ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Καστρακίου.

Είναι μια κίνηση που πρέπει όλοι να στηρίξουμε και ενισχύσουμε .

Κανείς δεν γνωρίζει πότε χτυπά την πόρτα του καθενός η…¨ ανάγκη ¨ για να σωθούν ζωές.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας στηρίζει την ωραία αυτή προσπάθεια και καλεί τα μέλη της να προσέλθουν και να δώσουν λίγο αίμα.

ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ με εθελοντισμό του KRISSAIOU Συλλόγου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο καθαρισμός του Αλιευτικού Καταφυγίου Ερατεινής του Δήμου Δωρίδας με την συμμετοχή μελών του KRISSAIOU Συλλόγου Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Ν. Φωκίδας, του Προέδρου της Ερατεινής Σταύρου Πολίτη και του Δημοτικού Συμβούλου Δωρίδας Μανώλη Χαραλάμπους .

Στον καθαρισμό που διήρκεσε 4 ώρες περισυνελέγη η πιο μεγάλη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, από ρόδες, μπαταρίες, ζάντες φορτηγών αυτοκινήτων έως παιδικά καροτσάκια, χαλιά, μοκέτες, δίχτυα και πινέλα. Άξιο σχολιασμού είναι ότι τα περισσότερα σκουπίδια που μαζεύτηκαν "προδίδουν" τους ιδιοκτήτες τους και για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος, παρακαλεί όλους τους αλιείς, επαγγελματίες και μη, να σέβονται το περιβάλλον που τους δίνει το φαΐ τους.

Ο συνολικός όγκος των σκουπιδιών ξεπέρασε κάθε προηγούμενη εξόρμηση μας σε Ιτέα και Γαλαξίδι. Αυτό θα το διαπιστώσει κανείς και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες που ακολουθούν.

Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος, η δράση μας συνεχίζεται και αναμένουμε νέους εθελοντές, όπως αυτούς που είχαμε στην Ερατεινή και μιλώ για τον μικρό Λεωνίδα που δεν δίστασε να βουτήξει και να περισυλλέξει μικρά αντικείμενα από τον βυθό μαζί με τον φίλο του Θοδωρή.

Επίσης πρέπει να ευχαριστήσουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, και τον οδηγό του εκσκαφέα κ. Γιώργο για την βοήθεια που μας προσέφερε στην μεταφορά και την ανέλκυση μεγάλων αντικειμένων από την θάλασσα. Κλείνοντας ευχαριστούμε και τους υπεύθυνους του Δήμου για το ωραίο γεύμα που μας προσέφεραν μετά τον καθαρισμό

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

ΠΑΛΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ …¨ΟΡΓΑΝΑ¨ σεισμολόγων για μεγαλύτερο σεισμό!

Του Νίκου Ξανάλατου
Σήμα για σεισμό ακόμα και πάνω από 6 Ρίχτερ, έχει καταγράψει η ομάδα ΒΑΝ από τις 25 Μαΐου. Το σήμα κατεγράφη στο σταθμό του Πύργου, ωστόσο η γεωγραφική περιοχή ενδεχόμενης εκδήλωσης του σεισμού, είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει από τη Δυτική Πελοπόννησο έως την Κρήτη.

Την ύπαρξη του σχετικού σήματος, κατέγραψε η ομάδα ΒΑΝ στις 24 Ιουνίου σε σχετική μελέτη που δημοσίευσε στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο κ. Χουλιάρας, ανέφερε ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ την Κυριακή με επίκεντρο τη Ναύπακτο (5 κατά το Ευρωμεσογειακό Κέντρο) έγινε από νέο επίκεντρο και δεν ανήκει στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή Ρίου-Αντιρρίου.

Επεσήμανε ότι παρακολουθεί το φαινόμενο και το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί μετασεισμοί από το ίδιο σημείο, και ότι πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν μετά την παρέλευση ενός τουλάχιστον 24ωρου.

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε επίσης ότι ο σταθμός του Πύργου είναι πολύ αξιόπιστος και μάλιστα είχε δώσει σήματα και πριν τον μεγάλο σεισμό της Ανδραβίδας που ήταν 6,4 Ρίχτερ .

Την δική του εκτίμηση για τον σεισμό της Ναυπάκτου, έδωσε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας. Ο γνωστός επιστήμονας μιλώντας για την αποκάλυψη του Γεράσιμου Χουλιάρα, ότι το σύστημα ΒΑΝ έχει καταγράψει σήματα για σεισμό σε μια ευρύτατη περιοχή από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη, μεγέθους ακόμα και 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, είπε ότι οι συνάδελφοι είναι σοβαροί, διεξάγουν έρευνα στην περιοχή χρόνια και αυτή η πληροφόρηση είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και δεν έχει κανένα λόγο να την κρίνει.

Σε ότι αφορά τον χθεσινό σεισμό είπε, ότι προέρχεται από νέο ρήγμα που δεν είχε ενεργοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, άρα μιλάμε για μια νέα διαδικασία και ένα νέο σεισμό, με μικρό εστιακό βάθος.

Για την σχεδόν ανύπαρκτη μετασεισμική ακολουθία είπε, ότι έχουμε καιρό για να καταγράψουμε τέτοιες δονήσεις και δεν πρέπει να προτρέχουμε της φύσης, γιατί τις περισσότερες φορές μας διαψεύδει.

Τέλος είπε, πως στην περιοχή οι σεισμοί έχουν μικρά μεγέθη και λίγες φορές προβληματίζουν τους επιστήμονες

Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι μετά τον μεγάλο σεισμό των 5 ρίχτερ το απόγευμα της Κυριακής , μέχρι τώρα έχουν ακολουθήσεει άλλοι 50 περίπου μικροσεισμοί. Μεγαλύτερος από αυτούς με  2,3 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:15 το απόγευμα της Δευτέρας.  Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση είχε ως επίκεντρο περιοχή 9 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Πάτρας (14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ναυπάκτου) και έγινε ιδιαίτερα αισθητή, καθώς το εστιακό της βάθος ήταν, όπως και της Κυριακής, μόλις 5 χιλιόμετρα.

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΚΑΙ 11 ΜΙΚΡΟΣΕΙΣΜΟΙ μετά τον χθεισνό των 5 ρίχτερ.Ευτυχώς δεν υπήρξαν μεγάλες ζημιές.

Έντεκα ασθενείς σεισμικές δονήσεις έχουν καταγράψει οι σεισμογράφοι του Σεισμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Ναύπακτο, τη Δωρίδα, την Πάτρα και τη γύρω περιοχή. Οι σεισμοί που καταγράφηκαν είναι:

5:56 Σεισμική δόνηση 0,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Αιγίου και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα

4:40 Σεισμική δόνηση 1,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος 5χιλιόμετρα

4:04 Σεισμική δόνηση 0,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα

3:55 Σεισμική δόνηση 1,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Πάτρας και εστιακό βάθος 40 χιλιόμετρα

3:24 Σεισμική δόνηση 1,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα

3:10 Σεισμική δόνηση 1,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Πάτρας και εστιακό βάθος 6 χιλιόμετρα

2:26 Σεισμική δόνηση 2,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα

1:44 Σεισμική δόνηση 1,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα

00:37 Σεισμική δόνηση 1,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 8 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα

22:10 Σεισμική δόνηση 1,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 8 χιλιόμετρα βόρεια του Αιγίου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα

19:31 Σεισμική δόνηση 1,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάτρας και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα

Στο μεταξύ κλιμάκια του ΤΑΣ Πατρών, με εντολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, επισκέπτονται και σήμερα την πόλη της Ναυπάκτου προκειμένου να έχουν μια πλήρη εικόνα των τυχόν επιπτώσεων από την σεισμική δόνηση της Κυριακής

.Ακόμα στη Ναύπακτο από το απόγευμα της Κυριακής βρέθηκαν και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αντωνόπουλος.

Επίσης, σε επιφυλακή, με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου βρέθηκε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Για την τριώροφη οικοδομή στην Παλαιοπαναγιά Ναύπακτου, το κλιμάκιο του ΤΑΣ και οι μηχανικοί της Περιφέρειας, μετά από τον πρώτο έλεγχο και για καθαρά προληπτικούς λόγους αποφάσισαν οι ένοικοι ν’ απομακρυνθούν από τα διαμερίσματα τους (10 οικογένειες) έως ότου γίνει επανέλεγχος και διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς.

Όπως ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη ο κ. Αντωνόπουλος δεν έχουν προκληθεί άλλες ζημιές, όσοι δε κάτοικοι δεν πέρασαν τη νύχτα στο ξενοδοχείο που διέθεσε ο Δήμος Ναύπακτου, φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά τους σπίτια.

Επικεφαλής των κλιμακίων του ΤΑΣ που βρίσκονται στη Ναύπακτο είναι ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας και περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Τα κλιμάκια του ΤΑΣ, πέραν των ελέγχων που πραγματοποιούν υπενθυμίζουν, επίσης, στους κατοίκους τις βασικές οδηγίες αντισεισμικής προστασίας.

Στην περιοχή της Πάτρας, υπήρξαν μόνο μικροζημιές σε παλιές κατοικίες και πτώση σοβάδων από ορισμένα κτίρια, ενώ δεν διαπιστώθηκαν ζημιές στο Δήμο Δωρίδας όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης.

Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011

ΚΟΥΝΗΣΑΝ ΤΗ ΔΩΡΙΔΑ 5 ΡΙΧΤΕΡ Επίκεντρο του σεισμού η ΝαύπακτοςΣεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα Κυριακή απόγευμα στις 17:35 με επίκεντρο τη Ναύπακτο.

Η δόνηση ήταν σύντομη, μερικών δευτερολέπτων, αλλά απότομη και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Δήμους Ναυπακτίας , Δωρίδας , Πατρών αλλά και στο Δήμο Δελφών.

Το εστιακό βάθος  ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα και πολύ κοντά στη Ναύπακτο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες σημαντικές και εκτεταμένες  ζημιές.

Στη Ναύπακτο επί της οδού Σμηναγού Λαουρδέκη λίγο πριν τη γέφυρα της Βαριάς,τριόροφη οικία εμφάνισε σοβαρές ρωγμές στον φέροντα σκελετό.Στην πολυκατοικία αυτή υπάρχουν 14 διαμερίσματα και διαμένουν 40 άτομα.

Η παρέμβαση του δημάρχου Ναυπακτίας  Γιάννη Μπουλέ, από την Σικελία όπου βρίσκεται ήταν άμεση, αφού προέτρεψε τους κατοίκους, με έξοδα του Δήμου να διαμείνουν τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες σε ξενοδοχεία της πόλης,ενώ αύριο αρμόδιο κλιμάκιο θα εξετάσει το κτίριο.

Με νεώτερη ανακοίνωσή του το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 17.35 στη Ναύπακτο είναι της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και όχι 4,8 όπως αρχικά είχε ανακοινώσει. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το επίκεντρο της δόνησης είναι 20 χιλιόμετρα βοριοανατολικά της Πάτρας και ένα χιλιόμετρο από την πόλη της Ναυπακτου, με εστιακό βάθος τα πέντε χιλιόμετρα.

 Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε ότι ο σεισμός αυτός αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο σεισμός ήταν της τάξης των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το γεγονός δεν εμπνέει ανησυχία καθώς ο καθηγητής θεωρεί ότι τα σεισμικά ρήγματα στην περιοχή δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 5 Ρίχτερ.

Πάντως, δεν απέκλεισε να υπάρξουν και άλλες σεισμικές δονήσεις τις επόμενες ώρες και ημέρες, κάτω πάντως από 5 Ρίχτερ.ΚΑΘΑΡΙΣΜA ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ Δ.ΔΩΡΙΔΑΣΣημαντικά έργα καθαρισμού, συντήρησης και αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Δωρίδας πραγματοποιήθηκαν ύστερα από αυτοψία της υπηρεσίας και από υποδείξεις του Δήμου Δωρίδας. Τα έργα αυτά έγιναν χωρίς χρηματοδότηση, αλλά από τους εργαζόμενους και τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

Εκτελέστηκαν από την υπηρεσία του μηχανολογικού εξοπλισμού της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, και με συνεργασία του Δήμου Δωρίδας όπου χρησιμοποιήθηκαν και μηχανήματα του συγκεκριμένου Δήμου με χειριστές υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Τα έργα αυτά βελτίωσαν τη βατότητα αγροτικών και δασικών δρόμων για εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και πυροπροστασία του Νομού.

Με την επίβλεψη του κ. Γιάννη Κουτρολίκου, οι χειριστές και οδηγοί Μαλισιώρας Αθανάσιος, Μαστροβασίλης Στέφανος, Μαργαρίτης Γεώργιος και Μπέσιος Γεώργιος καθώς και ο τεχνίτης Καρανάσος Λουκάς, πραγματοποίησαν τις παρακάτω εργασίες:

• από Θεοτόκο έως Πράττα Λάκκο μήκους 9 km
• από Πράττα Λάκκο έως Βλαχοβούνι μήκους 8 km
• από Πράττα Λάκκο έως Παλαιοχώρι (διασταύρωση Αλποχωρίου) μήκους 8 km
• και από το Ζωριανό έως το Αγροτικό Δασικό χωριό μήκους 10 km
• Λευκαδίτη προς Γκιώνα μήκους 14 km

Εργασίες πραγματοποιήθηκαν και σε αγροτοδασικούς δρόμους όπως:

• Στην περιοχή της Συκιάς μήκους 15 km
• Στην περιοχή του Κονιάκου μήκους 15 km
• Στην περιοχή Καλλιέων εργασίες μήκους 5 km
• Στο Διακόπι εργασίες μήκους 25 km
• Στην περιοχή Κλήμα Καλίου εργασίες μήκους 5 km
• Στην διαδρομή από Διακόπι προς Δάφνο μήκους 5 km
• Στο Τρίκορφο μήκους 10 km
• Στον κεντρικό δρόμο Γλύφας προς Δαφνοχώρι μήκους 13 km
• Το δρόμο από Δαφνοχώρι προς Μακρυνή μήκους 8 km επίσης
• Από Δαφνοχώρι προς Αη Λιά μήκους 2 km
• Και από Δαφνοχώρι προς Αγ. Ελισαίο μήκους 1 km
• Στον δρόμο Γλύφα – Δαφνοχώρι – Μακρυνή μήκους 20 km
• Στον κεντρικό δρόμο Δαφνοχωρίου προς Καλλιθέα μήκους 5 km
• Εργασίες στην περιοχή της Καλλιθέας μήκους 5 km
• Στον κεντρικό δρόμο από Καλλιθέα προς Αγ. Νικόλαο μήκους 9 km
• Στην διαδρομή από Σεργούλα προς Αγ. Θεοδώρους μήκους 17 km.

Επίσης έγιναν εργασίες καθαρισμού και αναμόρφωσης όλης της παραλίας της Χιλιαδούς έκτασης περί τα 800 m συνολικού μήκους.

Υπήρξε πλήρης αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί στον ποταμό Μόρνο και συγκεκριμένα στην περιοχή Καστρακίου. Στο συγκεκριμένο σημείο εάν δεν υπήρχε αποκατάσταση των ζημιών υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταστραφεί το αρδευτικό έργο της περιοχής του Μόρνου, και του οποίου οι ζημιές θα ανέρχονταν στο 1.000.000,00€ (σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΤΟΕΒ).

Επίσης πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση τμήματος όπου υπήρχε διολίσθηση επί του οδικού δικτύου που ενώνει το Κροκύλειο με τους Πενταγιούς μήκους 80 m.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού των αποστραγγιστικών αυλάκων και απόφραξή τους κατά μήκος των κεντρικών επαρχιακών αξόνων (Αρτοτίνας, Παραλιμνίου, Καλοσκοπής, Αθ. Διάκου, Συκιάς) καθώς επίσης και επί του συνολικού μήκους των οδικών αξόνων σύνδεσης των Τ.Δ.