Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Διαγωνισμός για φοιτητές της Φωκίδας αξιολόγησης του portal Επιμελητηρίου

Ευκαιρία για μια επιστημονική παρέμβαση και εξάσκηση δίνει το Επιμελητήριο Φωκίδας στους Φοιτητές του Νομού, πραγματοποιώντας διαγωνισμό για την αξιολόγηση του portal του Επιμελητηρίου.

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να αξιολογήσουν το portal του Επιμελητηρίου Φωκίδας για τις εξυπηρετήσεις που προσφέρει τόσο στους επισκέπτες του όσο και στους επιχειρηματίες μέλη του Επιμελητηρίου Φωκίδας.

Οι προτάσεις βελτίωσης του portal που θα γίνουν από τους διαγωνιζόμενους, πρέπει να στρέφονται προς την εξύψωση της πληροφόρησης που προσφέρει και την απλοποίηση του τρόπου με τον οποίο καθοδηγεί τους επισκέπτες του στην λήψη της πληροφορίας που θέλουν.

Οι προτάσεις των διαγωνιζομένων θα γίνουν ΟΧΙ με ηλεκτρονικά κριτήρια κατασκευής ιστοσελίδων και portals, αλλά με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του απλού επιχειρηματία που δεν διαθέτει ιδιαίτερες γνώσεις ηλεκτρονικής. Αυτός είναι ο κύριος στόχος του παρόντος διαγωνισμού.

Οι ηλεκτρονικές επεμβάσεις στο portal, για την προσαρμογή του στις βελτιώσεις που θα γίνουν αποδεκτές, θα γίνουν από τον κατασκευαστή του portal.

1. Ο επισκέπτης του portal πρέπει να λαμβάνει την πληροφόρηση που του χρειάζεται, ολοκληρωμένη, μέσα από το γραφείο της επιχείρησής του, χωρίς να χάνει άσκοπα τον χρόνο του επισκεπτόμενος διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες.

2. Οι πληροφορίες που δίνονται από το portal πρέπει να είναι σαφείς, απλές και κατανοητές από τους επισκέπτες του και να τους οδηγούν, με ευκολία, στην λήψη της πληροφορίας που ζητούν.

3. Πρέπει να γίνουν προτάσεις που θα οδηγήσουν στην βελτίωση του portal, κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφόρησης που προσφέρει αναβαθμίζοντας, ταυτόχρονα, την ποιότητα και πληρότητα των υπηρεσιών αυτών.

4. Θα γίνει σύγκριση τόσο των προσφερόμενων υπηρεσιών του portal του Επιμελητηρίου Φωκίδας όσο και της ευκολίας πρόσβασης προς αυτές, με τις αντίστοιχες των portals των άλλων ελληνικών Επιμελητηρίων.

5. Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις που θα γίνουν για βελτίωση των υπηρεσιών του portal, πρέπει να είναι ρεαλιστικές και κατανοητές από τους επιχειρηματίες που είναι απλοί χρήστες Η/Υ.

6. Στοιχεία από αντίστοιχα portals του εξωτερικού με παρατηρήσεις που θα είναι δυνατόν να ενσωματωθούν στις ιδιαιτερότητες της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Νομού Φωκίδας, θα ληφθούν υπόψη στην βαθμολόγηση της προσφερόμενης συνολικής πρότασης

Προθεσμία υποβολής των τελικών προτάσεων ορίζεται η 10η Σεπτεμβρίου 2011.Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα εξουσιοδοτημένα μέλη της επιτροπής του portal Στέλιο Σχοινά τηλ. 6944-334172 και Βασίλη Αυγερινό τηλ. 6932720091


Η Επιτροπή του portal θα δεχθεί τους διαγωνιζόμενους , για διευκρινήσεις, στο ξενοδοχείο AMFISSAEUM Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2007 και ώρα 21.00.

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Καλοκαίρι και ¨ ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ 2011 ¨ 3ήμερο Πολιτιστικών εκδηλώσεων

Για άλλη μια χρονιά τα παιδιά της Ποτιδάνειας και ο σύλλογός τους, κλέβουν την …παράσταση με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει για το καλοκαίρι , με τον γενικό τίτλο ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ 2011.

Θα πραγματοποιηθούν στο τριήμερο 5 έως 7 Αυγούστου.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 9.30 μ.μ.
Θεατρική παράσταση με το έργο του Κώστα Μουρσελά «ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια:  Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά - κουστούμια:  Αντώνης Χαλκιάς
Παίζουν:  Τάσος Χαλκιάς, Πάνος Σκουρολιάκος, Ηλιάννα Μπάλα, Δημήτρης Παπανικολάου

Σάββατο 6 Αυγούστου 9:30 μ.μ.
Συναυλία με την  Ελευθερία Αρβανιτάκη

Κυριακή 7 Αυγούστου 9.30 μ.μ.
Συναυλία Παραδοσιακής Δημοτικής Μουσικής – Λαϊκό γλέντι με τον Παναγιώτη Λάλεζα.
Στο Κλαρίνο ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος.
Συμμετέχει χορευτικό της Σχολής Βαφειάδη Ναυπάκτου.

Το πρόγραμμα θα παρατείνεται κάθε βράδυ με μουσική.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι όποιος Σύλλογος της Δωρίδας έχει προγραμματίσει πολιτιστικές εκδηλώσεις για το καλοκαίρι , μπορεί να μας στέλνει τις ανακοινώσεις του στο perilouko@yahoo.gr για να παρουσιαστούν από το DORIDA NEWS.

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Τα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !

 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Μέχρι 25 Ιουλίου δόθηκε παράταση για υποβολή αιτήσεων στο Δήμο Δωρίδας, όσων θέλουν να προσληφθούν με 8μηνη σύμβαση για διάφορες ειδικότητες γύρω από το θέμα καθαριότητας. Θα προσληφθούν συνολικά 28 άτομα και λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό υπάρχουν σε προηγούμενο ρεπορτάζ του DORIDA NEWS. Πληροφορίες από τις Υπηρεσίες του Δήμου αναφέρουν ότι μέχρι τώρα έχουν υποβάλει αιτήσεις πάνω από 300 άτομα.

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Άλλο ένα βήμα έγινε από τον Δήμο Δωρίδας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της συγκομιδής των σκουπιδιών. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής θα δοθούν με διαγωνισμό σε ιδιώτες η συγκομιδή για ένα μεγάλο μέρος του Δήμου. Ειδικότερα ο ιδιώτης που θα αναλάβει το έργο, θα συγκεντρώνει τα σκουπίδια από την περιφέρεια του πρώην Δήμου Ευπαλίου καθώς και από τα χωριά Γλυφάδα, Τριζόνια, Σπηλιά , Χάνια , Ελαία και θα τα εναποθέτει στη χωματερή της Βλαχομάνδρας , στο χώρο που έχει συμφωνήσει με τον Δήμο Ναυπάκτου. Τα σκουπίδια από τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου θα τα συγκεντρώνουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου όπως γινόταν μέχρι τώρα.

ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Σ.Α.Ε 0813 εγκρίθηκε πίστωση 190.914,06 € για την συνέχιση και ολοκλήρωση της μελέτης «Τοπογραφικές Εργασίες Αναδασμού Αγροκτήματος Αρδευτικού Έργου Πεδιάδας Μόρνου » στο Δήμο Δωρίδας.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου Γιώτας Γαζή, το έργο αυτό είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθεί το νέο κτηματικό καθεστώς προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί το εγγειοβελτιωτικό έργο.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ …9 ΧΡΟΝΙΑ !

Επιτέλους μετά από 9 χρόνια ταλαιπωρίας , δικαστήρια, εφετεία, αναβολές το Εφετείο Λαμίας αθώωσε πανηγυρικά τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τολοφώνας και νύν Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλία Κορομπίλη, τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Διαμαντή και τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Χαράλαμπο Φάκο για την περιβόητη υπόθεση της παραλίας Βάθης.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι παραπάνω με πρωτοστατούντα τον Ηλίας Κορομπίλης είχαν πρωταγωνιστήσει εδώ και πλέον από 10 χρόνια για την διαμόρφωση και δενδροφύτευση της παραλίας Βάθης και των δεκάδων στρεμμάτων γης που την περιβάλλουν και είχε γίνει σκουπιδότοπος και βουρκότοπος.
Τους μήνυσε ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης μέρους της έκτασης που είχε τοποθετήσει μάλιστα και πασσάλους για τα το …κατοχυρώσει !
Μετά από 6 αναβολές στο Εφετείο ήρθε η δικαίωση τους και η παράδοση στους πολίτες της ωραίας αυτής πλαζ , καθαρής, και δενδροφυτευμένης με αρμυρίκια.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΟΡΝΟΥ

Την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011, ο ποδηλατικός όμιλος Ναυπάκτου πραγματοποίησε ποδηλατοδρομία από το φράγμα του Μόρνου έως το Λιδορίκι, απόστασης 25 χλμ με τη συμμετοχή 17 μελών του. Στο Λιδορίκι τους υποδέχθηκαν, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λιδορικίου, ο Ιερέας του χωριού και κάτοικοί του. Στο τέλος, 5 από τους πιο τολμηρούς ποδηλάτες του ομίλου, συνέχισαν την ποδηλατοδρομία από το Λιδορίκι έως την Ερατεινή Φωκίδος, παρά την υψηλή θερμοκρασία του μεσημεριού και τις υψομετρικές διαβαθμίσεις της διαδρομής

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ έκαψε θαμνώδη έκταση 500 στρεμμάτων

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι γύρω στις 2:30 έξω από το Μαλανδρίνο.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ανατολική Στερεά , με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή από την Λαμία Παναγιώτη Σκόνδρα και οι Υπηρεσίες του Δήμου υπό τον συντονισμό του δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη.

Για την κατάσβεση πήραν μέρος 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα που έπαιρναν νερό από την παραλία της Ερατεινής και δύο ελικόπτερα που ανεφοδιάζονταν από το νερό της λίμνης του Μόρνου.

Γύρω στις 08:30 μ.μ. είχε τεθεί υπό έλεγχο αλλά τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα συνέχισαν να ρίχνουν νερό μέχρι να νυχτώσει.

Η πυρκαγιά ξέσπασε δίπλα από το δρόμο έξω από την ανατολική πλευρά του Μαλανδρίνου και υπολογίζεται ότι έκαψε πάνω από 500 στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης , φθάνοντας μέχρι τα έλατα.

Ευτυχώς με τη δύση του ηλίου έπεσε  ο αέρας κι αυτό διευκόλυνε στην κατάσβεση της φωτιάς.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, όλη τη νύχτα θα υπάρχει γενική επιφυλακή με πεζοπόρα τμήματα τόσο της πυροσβεστικής όσο και από εθελοντές της περιοχής, ενώ ευχαρίστησε τον Περιφερειακό Διοικητή Παναγιώτη Σκόνδρα που έφτασε άμεσα από τη Λαμία και συντόνισε προσωπικά με επιτυχία το έργο της κατάσβεσης.

Μέχρι αυτή την ώρα τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει γνωστά , αφού όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ασχολούνταν με την κατάσβεση και όχι με την ανακριτική διαδικασία που θα γίνει αργότερα.

ΟΙ ΔΙΩΡΥΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΜΟΡΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ...¨ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ¨!

Χάνονται 1.600.000€ το χρόνο παραδέχτηκε η βουλευτής Αφ. Παπαθανάση σε επιστολή της στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Του  Παύλου Δωριάδη

Τεράστιο χρόνιο πρόβλημα έχει δημιουργήσει , με ευθύνη και της προηγούμενης Κυβέρνησης , η καθυστέρηση αποπεράτωσης του σημαντικού για τη Δωρίδα έργου του Δικτύου Ανοικτών Διωρύγων της Πεδιάδας του Μόρνου.

Μεγάλη ευθύνη όμως έχει και η σημερινή Κυβέρνηση , οι αγρότες της περιοχής είναι αγανακτισμένοι, κι έτσι η κυβερνητική βουλευτής του Νομού με επιστολή της στον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, επισημαίνει ότι τυχόν νέες ολιγωρίες θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και βέβαια για την ίδια την Κυβέρνηση ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Στην επιστολή της στον Υπουργό η βουλευτής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το εγγειοβελτιωτικό έργο της πεδιάδας Μόρνου αποτελεί μείζονος και καθοριστικής σημασίας έργο για τους αγρότες της περιοχής της πεδιάδας του Μόρνου αλλά και για την ανάπτυξη της Φωκίδας.

Το 2010, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού στο εγγειοβελτιωτικό έργο , το έργο εντάχθηκε στο Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Ακόμη και σήμερα η ολοκλήρωση , η εκκίνηση λειτουργίας του και τα παράλληλα έργα αποκατάστασης και συστηματοποίησης των εδαφών καθυστερούν και εξαιτίας τεχνικών εκκρεμοτήτων στην διαδικασία κατασκευής του.

Μέχρι να ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία το έργο, χάνονται κάθε χρόνο πολλά χρήματα – περίπου 1.600.000 ευρώ το χρόνο - για την καταβολή της ηρτημένης εσοδείας.

Μέχρι τώρα έχει γίνει η διοικητική παραλαβή για χρήση κάποιων στραγγιστικών αντλιοστασίων , καθώς και της δεξαμενής αναρρύθμισης. Ακόμη, έχει πραγματοποιηθεί η παραλαβή περίπου του 50% των τσιμενταυλάκων στην περιοχή των Μαλαμάτων.

Για το έτος 2011 ο ΤΟΕΒ Μόρνου ζήτησε με έγγραφο του, το ποσό των 70.000 € για να καλύψει σειρά δαπανών όπως :
* την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από γεωτρήσεις και στραγγιστικά αντλιοστάσια, ποσό 40.000 € (υπάρχει ανεξόφλητο υπόλοιπο από το έτος 2010 ποσό 8.000 € )
* την αμοιβή ηλεκτροτεχνικού προσωπικού 15.000 €
* την αμοιβή ηλεκτρολόγου – μηχανικού 10.000 €
* την αποκατάσταση βλαβών σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις 5.000 €

Επισημαίνεται εδώ ότι η εν λόγω πίστωση χορηγείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο του αναδασμού στην πεδιάδα του Μόρνου. Είναι γνωστό δε ότι ο ΤΟΕΒ Μόρνου αδυνατεί οικονομικά να καλύψει τις δαπάνες που χρειάζονται προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες για τη συνέχιση της κατασκευής του έργου «Δίκτυο Ανοικτών Διωρύγων Πεδιάδας Μόρνου ».

Η βουλευτής έχοντας την πίεση και τα συνεχή υπομνήματα των αγροτών της περιοχής , αλλά και της Δημοτικής Αρχής, ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει ώστε να καταβληθούν οι απαραίτητες προβλεπόμενες πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών και να προχωρήσει ο αναδασμός, να πιεσθεί ο εργολάβος να πραγματοποιήσει επειγόντως τον καθαρισμό και την συντήρηση των τάφρων, να ενισχυθεί ο ΤΟΕΒ Μόρνου με το ποσόν των 70.000€ για την αντιμετώπιση των δαπανών που χρειάστηκε να κάνει, να βρεθεί λύση για κάλυψη των οφειλών προς τη ΔΕΗ, να ξεκινήσει η διαδικασία τοπογραφικών έργων – αναδασμού, να οριστεί τεχνικός σύμβουλος για να συνεχιστεί η διαδικασία που αφορά την ηρτημένη εσοδεία 2010 και 2011 κ.ά.

Δύσκολα όλα αυτά να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες , επισήμαναν αρμόδιοι παράγοντες , έστω και αν πάμε σε εκλογές μέσα στο Φθινόπωρο , αλλά την ¨καυτή πατάτα¨ η βουλευτής την πέταξε από τα χέρια της , ώστε να έχει άλλοθι για την προεκλογική γκρίνια.

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ και ... η χρεοκοπία της Ελλάδας

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Γερμανία, η Γαλλία , η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Αντιθέτως, όπως καταδεικνύουν και οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις, είναι διατεθειμένες να βάλουν στην Ελλάδα π-λάτη και μάλιστα πολύ γερά. Η αλληλεπίδραση του χρηματοοικονομικού συστήματος και των δυτικών οικονομιών είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη και ένας μικρός κρίκος στην αλυσίδα να σπάσει ( βλέπε Ελλάδα ) μπορεί να συμπαρασύρει σε περιπέτειες απρόβλεπτες ολόκληρο το οικοδόμημα. Αυτή την εντυπωσιακή αλληλεξάρτηση ανέδειξε η τρέχουσα διεθνής κρίση και επιβεβαίωσε το παράδειγμα της Lehman Brothers.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι συνεπώς έχουν κάθε συμφέρον να σώσουν κυριολεκτικά την Ελλάδα , διότι διαφορετικά τό κόστος που θα επωμιστούν θα είναι τρομακτικά υψηλότερο. Τους συμφέρει να βάλλουν όσα λεφτά χρειάζεται τώρα η Ελλάδα και να επιβάλλουν τους όρους αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Οικονομίας , παρά να την αφήσουν να «σκάσει» και να πάει πίσω τις δικές τους οικονομίες πολλά χρόνια. Θα απαριθμήσουμε ορισμένους λόγους που οδηγούν μαθηματικά στην πολιτική στήριξης :

Πρώτον : Οι Γερμανοί επισήμως έχουν εκτιμήσει ότι ο θάνατος της Lehman Brothers κόστισε περίπου 5% στην ανάπτυξη του εθνικού τους εισοδήματος. Μία κατάρρευση της Ελλάδας μπορεί να επιφέρει 10% με 15% αντίστοιχες απώλειες , να αναχαιτίσει δηλαδή την πορεία της γερμανικής οικονομίας και να φέρει σε δυσχερή θέση προεκλογικά τη Μέρκελ.

Δεύτερον : Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι από τη διεθνή κρίση βαριά τραυματισμένο, θα υποστεί κι άλλο σημαντικό πλήγμα, καθώς έχει στα χέρια του μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα , πού πολυάριθμες τοπικές γερμανικές τράπεζες θα πάθουν μεγάλη ζημιά. Ας σημειωθεί ότι στα χέρια των ξένων (τραπεζών, Ταμείων κ.λπ.)βρίσκονται περίπου 200 δις. ευρώ του Ελληνικού χρέους!

Τρίτον : Η Ευρωζώνη θα δεχτεί φοβερό κλυδωνισμό και θα πιεστεί σημαντικά το ευρώ, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια τη φυγή κεφαλαίων από το ενιαίο νόμισμα και την αύξηση των επιτοκίων , με αλυσιδωτές συνέπειες στην προσπάθεια ανάκαμψης όλων των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Τέταρτον : Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει επωμιστεί συνολικά περίπου 150 δις ευρώ εξαιτίας του ελληνικού προβλήματος ( αγορά ομολόγων 60 δις ευρώ και άλλα 90 δις ευρώ ενέχυρα) θα χάσει απίστευτα λεφτά και θα υπονομευτεί πολύ σοβαρά ο ρόλος της στη συνέχεια.

Πέμπτον : Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη θα επηρεάσουν αρνητικά και την εξέλιξη της οικονομίας των ΗΠΑ ( κατά αντιστροφή του παραδείγματος της Lehman Brothers ). Παράλληλα , οι αμερικανικές τράπεζες θα αναγκαστούν να πληρώσουν κοντά στα 140 δις ευρώ ασφάλιστρα κινδύνου (τα γνωστά CDS ) στους κερδοσκόπους που έχουν στοιχηματίσει εις βάρος της Ελλάδας . Είναι προφανές ότι οι κίνδυνοι αυτοί έχουν τρομάξει πρώτα από όλους τον Πρόεδρο Ομπάμπα, ο οποίος ξεκινάει τώρα την προεκλογική του περίοδο.

Έκτον : Εάν σπάσει ο κρίκος που λέγεται Ελλάδα , είναι βέβαιο ότι οι διεθνείς αγορές θα εκδηλώσουν πλήρη κερδοσκοπική επίθεση και στις μεγάλες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας ( τις οποίες ήδη πυροβολούν), εκτός από Πορτογαλία και Ιρλανδία , βάζοντας δυναμίτη στα θεμέλια πλέον ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Ευρώπη θα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα στη σύγχρονη ιστορία της.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ