Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Πόπη ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ Ισχυρο χτύπημα στον ποδοσφαιρικό υπόκοσμο και τις ¨παράγκες¨. Στο κόλπο πρώην αστυνόμος Ευπαλίου

Του  Παύλου  Δωριάδη

Έσπασε επιτέλους μετά από χρόνια το απόστημα του ποδοσφαίρου και άρχισαν να γκρεμίζονται οι περιβόητες ¨παράγκες¨.

Μετά από πολύμηνη συντονισμένη προσπάθεια πολλών υπηρεσιών, η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί όλον αυτόν τον υπόκοσμο των στημένων παιχνιδιών.

Μεταξύ αυτών και ένας Αστυνόμος που ήταν επικεφαλής παλαιότερα του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου, ο Αντώνης Αγγελόπουλος, μετά υπηρέτησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμφισσας και τελευταία υπηρετούσε ως Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας.

Ο αστυνόμος , ¨ένθερμος¨ υποστηρικτής της Παναχαϊκής, είχε παρεισφρήσει και στα διοικητικά δρώμενα της ομάδας, αλλά πριν λίγους μήνες ο Αλέξης Κούγιας (Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής) είχε αντιληφθεί τον ρόλο του , τον απέπεμψε, καταγγέλλοντας τις κινήσεις του στον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Το κουβάρι των στημένων παιχνιδιών του ποδοσφαίρου και της ¨παράγκας¨ είχε αναλάβει να ξετυλίξει η νεαρή εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου.

Το όνομα της 32χρονης Πόπης Παπανδρέου συνδέθηκε με την "παράγκα" του ελληνικού ποδοσφαίρου το Σεπτέμβριο του 2010, οπότε και ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική υπόθεση διαφθοράς.

Από 21 Φεβρουαρίου 2010 τέσσερα στελέχη της UEFA βρέθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσουν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, για το θέμα των ύποπτων αγώνων στην Ελλάδα.

Η νεαρή εισαγγελέας είχε τότε συναντηθεί με τους Alasdair Bell, υπηρεσιακό επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της ΟΥΕΦΑ, τον Graham Peaker, συντονιστή πληροφοριών του τμήματος, τον Karl Dhont, ειδικό αναλυτή στοιχήματος και τον Gerhard Kapl, γενικό επιθεωρητή επί πειθαρχικών θεμάτων.

"Τα τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ κατέθεσαν εν κρυπτώ για λόγους ασφαλείας σε μια αίθουσα του αεροδρομίου Αθηνών στην Πόπη Παπανδρέου", είχε δηλώσει μετά τις καταθέσεις ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου είχε ασκήσει και δίωξη σε πρώην στελέχη του ΟΠΑΠ, αλλά και της Intralot και της Εταιρείας Στοιχημάτων, για απιστία και ηθική αυτουργία στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Το όνομά της, εκτός από τα στημένα παιχνίδια στο χώρο του ποδοσφαίρου, έχει επίσης συνδεθεί με την υπόθεση των "υποβρύχιων μιζών", καθώς και την υπόθεση Μαρκογιαννάκη.

Η επιλογή της σε τέτοιας κλίμακας υποθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει από το γεγονός ότι θεωρείται εργατική, ακέραιη και αντικειμενική, ένα πρόσωπο δηλαδή ιδανικό για να ρίξει φως σε υποθέσεις που κυριαρχούν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

Δεδομένου ότι ο εισαγγελέας δεν αναλαμβάνει το βάρος της απόφασης, η επιλογή της Πόπης Παπανδρέου για την επιχείρηση "κάθαρση" του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνει άπαντες να εκτιμούν ότι πρόκειται για εισαγγελέα που δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα.

Στο μεταξύ για να εξαρθρωθεί όλο αυτό το βρώμικο κύκλωμα, χρειάστηκαν συντονισμένες προσπάθειες των δικαστικών και των διωκτικών αρχών, προκειμένου να “δεθεί” η παρανομία και να απαγγελθούν κατηγορίες.

Κατ αρχάς τα πρώτα στοιχεία που απέστειλε η UEFA προς την ΕΠΟ και στη συνέχεια διαβιβάστηκαν αρχικά στον ΓΓΑ  Μπιτσαξή και τελικά κατέληξαν στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, ήταν σημαντικά, αλλά από μόνα τους δεν στοιχειοθετούσαν σοβαρές κατηγορίες.

Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που οι εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις αγώνων προκαθορισμένου αποτελέσματος κόμπαζαν περί της αθωότητας τους προβάλλοντας θεωρητικά επιχειρήματα τα οποία πλέον έχουν γκρεμισθεί.

Κόμπαζαν ακόμα και όταν ο Αλέξης Κούγιας , εδώ και μήνες (φαίνεται κάτι ήξερε ) μιλούσε για το βρώμικο κύκλωμα που σύντομα θα ξεσκεπαστεί , και πολλοί επώνυμοι θα πάνε φυλακή, ενώ τελευταία είχε παραδώσει στην εισαγγελία και δύο κασέτες με σημαντικές συνομιλίες των εμπλεκόμενων στα στημένα παιχνίδια.

Μεγάλη συνδρομή στην υπόθεση της στοιχειοθέτησης των κατηγοριών κατά των 85 ατόμων που φέρονται εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο είχε η ΕΥΠ, η οποία πλέον διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ο υπερκοριός που έχει αποκτήσει, βοηθάει στην παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών εμπλεκομένων στα κυκλώματα και στην καταγραφή ηχητικών ντοκουμέντων.

Μετά τους δίδυμους σούπερ ωτακουστές (συστήματα νόμιμων συνακροάσεων) η ΕΥΠ απέκτησε εξοπλισμό ο οποίος βοηθάει την υπηρεσία και στην παρείσφρηση στους υπολογιστές υπόπτων ατόμων προκειμένου να καταγράφει τις περιηγήσεις σε ιστοτόπους όπως επίσης και την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Η ΕΥΠ με το μηχάνημα πολλαπλής συνακρόασης παρακολουθούσε τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια και συγκέντρωνε στοιχεία τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως σημαντικά προκειμένου να σχηματισθεί δικογραφία και να απαγγελθούν κατηγορίες.

Ο υπερκοριός προγραμματίζεται να “ελέγχει” όλα τα σήματα που εκπέμπονται από τις συντεταγμένες μέσα στις οποίες κινείται ο ύποπτος και καταγράφει όλες τις συνομιλίες είτε αυτές προέρχονται από κινητό τηλέφωνο είτε από σταθερό. Ακόμη καταγράφει και σήματα που προέρχονται από άγνωστη πηγή (π.χ. καρτοτηλέφωνο που δεν έχει δηλωθεί ο κάτοχος του).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές άτομα στα οποία έχουν αποδοθεί κατηγορίες από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου είχαν στην κατοχή τους πολλές τηλεφωνικές συσκευές με “ιδιοκτήτες” αλλοδαπούς. Με αυτό τον τρόπο πίστευαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις παράνομες πράξεις τους και για τον λόγο αυτό κινούνταν με άνεση και μιλούσαν ανοικτά για τις “βρομοδουλειές” τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός νόμιμων παρακολουθήσεων των διαδικτυακών σταθμών και συνομιλιών ατόμων που θεωρούνται εχθρικά προς την κοινωνία και την εθνική ασφάλεια αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο για τις δικαστικές αρχές.

Μετά την καταγραφή των συνομιλιών αρχίζει η επεξεργασία των στοιχείων. Τα εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΥΠ εισάγουν στον υπολογιστή τις λέξεις "κλειδιά" που έχουν στην διάθεση τους (π.χ. εάν πρόκειται για υπόθεση του ποδοσφαίρου στοίχημα, στημένο, το όνομα και το επίθετο του υπόπτου κ.λπ.) και το λογισμικό του υπερκοριού έχει την δυνατότητα να απομονώσει τις χρήσιμες και αξιοποιήσιμες συνομιλίες.

Αναφέραμε και παραπάνω ότι καθοριστικός ήταν ο ρόλος , στην αποκάλυψη όλου αυτού του βρώμικου κυκλώματος των στημένων παιχνιδιών, του ποινικολόγου και προέδρου της Παναχαϊκής Αλέξη Κούγια , που μιλώντας σε Αθηναϊκό κανάλι δήλωσε μεταξύ άλλων : " Ο Μπέος και η παρέα του ένιωσαν ότι έχουν ισχυρή προστασία.Αυτή η οργάνωση είχε προδιαγράψει την τύχη μου ως παράγοντα και την τύχη της Παναχαϊκής.Τα τελευταία χρόνια που βρέθηκα μπροστά τους , με λιώσανε.Όταν τα έλεγα με κοροϊδεύανε.Οι δημοσιογράφοι στην Πάτρα έγραφαν ότι είμαι αποτυχημένος παράγοντας.Και μετά έβγαινε και ο Μπέος και με λοιδορούσε".

Να πούμε τέλος ότι το τελικό πράσινο φώς για την ¨επιχείρηση¨ ξεσκεπάσματος των στημένων παιχνιδιών, δόθηκε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Τα μικρο - Δωρικά ... του Δωριάδη !


* Πυρετωδώς εργάζονται οι άνθρωποι του Δήμου Δωρίδας φέτος ώστε να βάλουν τις υποδομές και να κερδίσουν κάποια ¨γαλάζια σημαία¨ για του χρόνου. Δεν γίνεται σου λέει να έχουμε τόσο ωραίες παραλίες , που να πληρούν τις προϋποθέσεις και να μη παίρνουμε ούτε μία σημαία ! Να πούμε βέβαια εδώ ότι οι έλεγχοι που γίνονται από αρμόδιους υπαλλήλους οικολογικών φορέων όλη τη θερινή περίοδο, δεν αφορούν μόνο την γαλάζια καθαρή θάλασσα για να βραβεύσουν μια παραλία. Πρέπει για παράδειγμα η παραλία να έχει ναυαγοσώστες, να είναι αποκλεισμένη από μηχανάκια και ΙΧ να έχει υποδομές και άλλα πολλά. Το βέβαιο είναι ότι τα προηγούμενα 10-15 καλοκαίρια δεν είχαν ενδιαφερθεί ποτέ οι Δήμοι Ευπαλίου και Τολοφώνας να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να κερδηθεί κάποια γαλάζια σημαία στη παραλιακή Δωρίδα.

* Η Ασφάλεια συνέλαβε στο Λιδωρίκι , προχθές το απόγευμα ένα σωφρονιστικό υπάλληλο που εργάζεται στις φυλακές Άμφισσας και έναν πράκτορα του ΟΠΑΠ για εγκατάσταση και χρήση παράνομων παιχνιδιών.
Συγκεκριμένα, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε εγκαταστήσει στο μοναδικό πρακτορείο του ΟΠΑΠ στο Λιδωρίκι, τέσσερα μηχανήματα με «φρουτάκια» και παρείχε στη διάθεση του κοινού τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυτά.
Ο σωφρονιστικός υπάλληλος, μαζί με τον ιδιοκτήτη του πρακτορείου, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν μαζί με τα ευρήματα στην Ασφάλεια Άμφισσας για τα περαιτέρω, ενώ την Πέμπτη απολογήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα υπηρεσίας. Οι συλληφθέντες έφεραν μαζί τους ποσό 2.500 ευρώ, που κατασχέθηκε ως προϊόντα παράνομης δράσης.

* Οι ανακοινώσεις ήταν ίδιες , ή σχεδόν ίδιες . Η μία βγήκε από το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου και η άλλη της Βουλευτού. Το θέμα ήταν η μαρίνα της Ιτέας. Ανέφεραν λοιπόν ότι … Θετική εξέλιξη είχε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες 23 Ιουνίου 2011στην Αθήνα με τη Γ.Γ Τουρισμού Ντίνα Μπέη, τον Γενικό Δ/ντή Τουριστικών Λιμένων Αντωνόπουλο ,την βουλευτή Φωκίδας Παπαθανάση Αφροδίτη ,την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Γιώτα Γαζή ,το Δήμαρχο Δελφών Φουσέκη Νικόλαο, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας Κατσαρό Θεόδωρο και υπηρεσιακούς παράγοντες…

* …Η συζήτηση κατέληξε ότι η διαδικασία δημοπράτησης της μαρίνας Ιτέας θα προχωρήσει σύντομα , με φορέα διαχείρισης το Λιμενικό Ταμείο και επιβλέπουσα Υπηρεσία την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, θα υλοποιηθεί τάχιστα με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια να είναι ελκυστική η επένδυση. Η λειτουργία της Μαρίνας θα έχει πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε και το πλαίσιο ενεργειών για την αδειοδότηση του αγκυροβολίου Τριζονίων.

* Αυτή την τελευταία παράγραφο περί Τριζονίων δεν την ανέφερε η ανακοίνωση της Βουλευτού. Το ξέχασε ή κρύβει άλλη σκοπιμότητα η αποσιώπηση. Πάντως ότι και να συμβαίνει , έχουν πάρει ανάποδες οι δημοτικοί της Δωρίδας που για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν τους ειδοποίησαν να παραβρεθούν.

* Χαμός έγινε στη Φωκίδα με το χθεσινό ρεπορτάζ του DORIDA NEWS για τα ¨συντροφικά μαχαιρώματα¨ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Το παρασκήνιο κρύβει κι άλλα , που μόλις τα διασταυρώσουμε θα σας ενημερώσουμε. Βέβαιο είναι ότι όχι μόνο υπάρχουν "συντροφικά μαχαιρώματα" στα δύο κόμματα , αλλά ακονίζουν και νέα μαχαίρια !

* Προς το παρόν να σας πούμε ότι ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Φωκίδας Κώστας Καπούρος που βγήκε και είπε χοντρά πράγματα για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας (ομάδες, κλίκες κλπ) δέχτηκε μπαράζ επιθέσεων τις επόμενες μέρες από άλλα στελέχη που του ζητούσαν να παραιτηθεί. Τον κατηγορούν μάλιστα ότι παίζει το παιχνίδι του Κώστα Παπαθανασίου σε βάρος του Γιάννη Μπούγα εν όψει των εκλογών.

*  Όσο για τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη όπως έγραψε και η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ  οργανώνεται και ο υπεύθιυνος στο Νομό Κώστας Χαλιωρής κάνει καλή δουλειά. Μάλιστα αναφέρει ότι ένας από τους πιθανούς υποψηφίους βουλευτές μπορεί να είναι και ο υπεύθυνος οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Δωρίδας Ξενοφώντας Χασούρας.

*  Το σίγουρο τελικά είναι ότι όπως έγινε γνωστό, ο δικηγόρος Αλέκος Στρίμπερης δεν θα ενδώσει ούτε στον Παπανδρέου ούτε στο Σαμαρά. Φορτώθηκε πριν λίγες μέρες με νέα βαριά καθήκοντα που δεν του αφήνουν περιθώρια , τουλάχιστον τώρα να αναλάβει ενεργό δράση στη πολιτική. Ανέλαβε και τη Νομική Διεύθυνση του Εφοπλιστικού Ομίλου του Βίκτωρα Ρέστη … Μεγάλα καράβια , μεγάλες φουρτούνες !

* Βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι το θέμα της υγείας στη Φωκίδα. Κάποιοι και κάποιες μάλλον δεν το έχουν καταλάβει . Δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν ευθύνη να φέρουν αποτέλεσμα . Με ανακοινώσεις για παρεμβάσεις προς τα Υπουργεία κλπ. οι άρρωστοι δεν γίνονται καλά ! Ούτε γλυτώνουν τα περήφανα γηρατειά την ταλαιπωρία.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

ΤΑ ¨ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ¨ στελεχών έστησαν χορό στη Φωκίδα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία


Του  Παύλου Δωριάδη

Έντονο παρασκήνιο με ¨συντροφικά μαχαιρώματα¨ και χτυπήματα κάτω απ΄ τη μέση, έχουμε τον τελευταίο καιρό στη Φωκίδα , μέσα στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο μάλιστα πλησιάζει ο καιρός που φαίνεται να οδηγούμαστε σε εκλογές, τα ενδοοικογενειακά αυτά χτυπήματα δυναμώνουν και ακούγονται έξω από τα στενά πλαίσια των κομματικών γραφείων.

Στη πλευρά του ΠΑΣΟΚ τα περισσότερα οικογενειακά πυρά δέχεται η βουλευτής Αφρ. Παπαθανάση, η οποία για να τα ξεπεράσει όσο το δυνατόν αλώβητη, έχει οργανώσει ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα με ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ και των site όλων των Συλλόγων της Φωκίδας που ανακοινώνει όλες τις δραστηριότητές της για επίλυση προβλημάτων της Φωκίδας.

Οι σύντροφοί της όμως της χρεώνουν ουσιαστική ανικανότητα στην αποτελεσματικότητά της, καθώς και τους χειρισμούς της στην περίοδο γέννησης του Καλλικράτη όπου δεν κατάφερε να δώσει λύσεις, κρατώντας ισορροπίες. Έτσι έφερε απέναντί της μεγάλες μάζες πολιτών Πασοκικής ταυτότητας , ιδιαίτερα στη περιοχή της Ιτέας και της Δωρίδας.

Την κατηγορούν μάλιστα ότι στη διαδικασία σύσταση των νέων Δήμων , ενήργησε με ιδιοτέλεια στήριξης της Άμφισσας και όχι με πραγματικά αναπτυξιακά κριτήρια της περιοχής. Παρ΄ όλα αυτά, ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους της, ο πρώην Δήμαρχος Άμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος έγινε εχθρός της και πολέμιός της , εκστομίζοντας βαριές κουβέντες εναντίον της όταν βρίσκεται σε στενούς κομματικούς-πολιτικούς κύκλους.

Η ίδια έχθρα απέναντί της συναντάται και από 10 τουλάχιστον ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα, που συνεχώς τη …¨θάβουν¨ ! στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή , προσπαθεί να κρατά αποστάσεις, έχοντας εμπειρία από τέτοιες διεργασίες , αρκούμενη να δραστηριοποιείται γύρω από τον θεσμικό της ρόλο, ενώ ο υποψήφιος Δήμαρχος Δελφών και πρώην Νομάρχης Αποστόλης Καραχάλιος, κουβαλώντας ¨πληγές¨ από το πρόσφατο κομματικό του παρελθόν, έχει χάσει αρκετή από την αίγλη του στη Φωκίδα αδυνατώντας να γίνει πόλος συσπείρωσης δυσαρεστημένων.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι και οι κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλο τον Νομό είναι ουσιαστικά ανενεργές και διαλυμένες.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα όμως και στο άλλο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας.

Πολλά ήρθαν στην επιφάνεια στη τελευταία εκδήλωση του κόμματος που έγινε στην Άμφισσα με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ Μανώλη Αγγελάκα.

Στην ομιλία του ο Γραμματέας της ΝΟΔΕ Φωκίδας Κώστας Καπούρος είπε μεταξύ άλλων ότι ...«αναλαμβάνοντας αυτή τη θέση βρήκε μια άσχημη κατάσταση , καθώς όλα ήταν διαλυμένα και βρέθηκε αντιμέτωπος με ομαδούλες, ομαδάρχες, κατεστημένο, κλίκες και συμφέροντα»! Υπήρξε ένταση στη συζήτηση και αντεγκλήσεις με τον Δήμαρχο Δελφών Νίκο Φουσέκη , ακόμα και για τη στάση που κράτησαν κομματικά στελέχη στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ οι παρευρισκόμενοι, πρώην βουλευτής και υφυπουργός Γιάννης Μπούγας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Παπαθανασίου κράτησαν χαμηλότερους τόνους, εν΄ όψει και των διαδικασιών υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, όπως έλεγε έμπειρο κομματικό στέλεχος.

Αίσθηση έκανε η απουσία από την εκδήλωση της πολιτευτού Ιωάννας Γκελεστάθη , που κάποιες πληροφορίες τη φέρουν να συζητά με το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη ¨Δημοκρατική Συμμαχία¨ , αφού και πολλοί κομματικοί της φίλοι ήδη έχουν στραφεί προς αυτό , ενώ και ο πατέρας της πρώην Υπουργός Νίκος Γκελεστάθης ήταν από τα έμπιστα στελέχη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Βέβαιο είναι ότι το ¨πολιτικό θερμόμετρο¨ στη Φωκίδα, όσο θα πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι πάμε για εκλογές το Φθινόπωρο, τόσο θα ανεβαίνει.

Να πούμε εδώ τέλος, ότι ένα νέο πρόσωπο φαίνεται να μπαίνει σφήνα στα πολιτικά της Φωκίδας , ο γνωστός δικηγόρος Αλέκος Στρίμπερης, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί σε ποιο στρατόπεδο θα ενεργοποιηθεί , αν τελικά το αποφασίσει. Κι αυτό γιατί είναι προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά που θα ήθελε να εμπλουτίσει με νέο αίμα την περιοχή, αλλά συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Υπουργού Χάρη Παμπούκη, που ανήκει στη κλειστή ομάδα του Πρωθυπουργού, και άλλων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Γ.ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ : Ποιά έργα έχουμε ξεκινήσει και ιεραρχήσει μέχρι το 2013

Έτοιμες οι πανέμορφες παραλίες της Δωρίδας να υποδεχτούν το καλοκαίρι τους χιλιάδες επισκέπτες, τονίζει ο Δήμαρχος 

                                               ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
                                               στην εφημερίδα  ¨ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ¨

Τις προτάσεις και στόχους που έχει ιεραρχήσει και δρομολογήσει για την περίοδο μέχρι το 2013 , παρουσίασε ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ¨ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ¨ της Άμφισσας.

Επίσης ο Δήμαρχος δήλωσε ότι μπήκαμε ήδη στο καλοκαίρι και οι πανέμορφες παραλίες της Δωρίδας είναι έτοιμες, οργανωμένες και με υψηλές υποδομές παροχής υπηρεσιών, να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες μας, ενώ όπως είπε σε όσα σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα δρομολογούνται στη Δωρίδα , ο Δήμος παρότι τα οικονομικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα θα τα στηρίξει, όπως αυτό της ¨Γιορτής της Τράτας¨ που άνοιξε την αυλαία για το καλοκαίρι με τεράστια επιτυχία…


Κύριε Δήμαρχε , στο Δήμο Δωρίδας, ποιες ήταν οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίσατε έως σήμερα και εάν αυτό το μοντέλο Αυτοδιοίκησης φαίνεται να πετυχαίνει ;

Οι δυσκολίες που θα βρίσκαμε μπροστά μας ήταν δεδομένες , καθώς στο νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση που έφερε ο ¨Καλλικράτης¨ κάποια πράγματα έπρεπε να μπουν σε σειρά και μάλιστα , πολλές φορές ξεκινώντας από το μηδέν.

Ωστόσο εμείς προτιμήσαμε να τις δούμε ως προκλήσεις και όχι ως δυσκολίες , κάτι που μας όπλισε με δύναμη για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας , καθώς ήμασταν προετοιμασμένοι και γνωρίζαμε τι μας περιμένει.

Το πρώτο μας μέλημα ήταν ο Δήμος Δωρίδας να αποκτήσει μια ενιαία μορφή που να μπορεί να λειτουργήσει σε όλες του τις εκφάνσεις και σε όλες του τις ανάγκες. Να μπορεί δηλαδή να διαχειρίζεται την καθημερινότητα : διοίκηση, έγγραφα, υποστήριξη , καθαριότητα., βλάβες και πάει λέγοντας. Παράλληλα με τη σωστή οργάνωση του Δήμου, βάλαμε άμεσα πλώρη για την δημιουργία εκείνων των εργαλείων που είναι απαραίτητα για την διοικητική του υποστήριξη, όπως η οικονομική υπηρεσία, που ήδη συστήθηκε λειτουργεί υποδειγματικά, η Τεχνική Υπηρεσία κλπ. Σκοπός μας να οικοδομήσουμε έναν Δήμο που θα μπορεί να οραματίζεται , να σχεδιάζει , να διεκδικεί, να παράγει έργο και να το αποδίδει στους πολίτες.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος του Καλλικράτη, θα έλεγα ότι αν έπρεπε αυτή τη στιγμή, 5 μόλις μήνες απ΄ την εφαρμογή του , να βάλουμε ένα πρόσημο, αυτό θα ήταν σίγουρα θετικό. Η πορεία θα δείξει.


Σας έχουν δει να διεκδικείται με σθένος από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ανοιχτά θέματα για το Δήμο Δωρίδας… Να καταγράψουμε εν συντομία τις βασικότερες προτάσεις σας που έχετε ιεραρχήσει ως το 2013;

Είναι αλήθεια ότι αναλαμβάνοντας το Δήμο, έπρεπε να τρέξουμε απ΄ την πρώτη στιγμή , αν θέλουμε να βρούμε χρηματοδότηση για έργα μέσω ΕΣΠΑ. Και αυτό κάναμε. Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη γιατί οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων ήταν ιδιαίτερα πιεστικές και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε από πλευράς μας αγώνας δρόμου για να επιτύχουμε τον σκοπό μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο Μελέτη και κατασκευή της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών περιοχής λίμνης Μόρνου, το οποίο ύστερα από σειρά επαφών και σε συνεργασία με την Περιφερειακή ενότητα Φωκίδας δρομολογήθηκε . Συγκεκριμένα, έγινε υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν η εκπόνηση της μελέτης και η κατασκευή του έργου, το κόστος του οποίου προϋπολογίζεται σε τουλάχιστον 22.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο , που εκτός απ΄ τα θετικά για το περιβάλλον αποτελέσματα που θα επιφέρει, προσδοκούμε ότι θα αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με την ΕΥΔΑΠ για την μερική άρση των περιορισμών και του καθεστώτος προστασίας γύρω από την Λίμνη του Μόρνου. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του ταμιευτήρα του Μόρνου αποτελεί στρατηγικό μας στόχο.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στο παραλιακό μας μέτωπο και ήδη προχωράμε μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα σε όλα τα παραλιακά χωριά.

Ακόμη παρεμβάσεις έχουν γίνει για την μαρίνα στα Τριζόνια, αλλά και τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην πεδιάδα του Μόρνου.

Μετράμε ακόμα δύο νίκες :Έκλεισαν οι δύο παράνομες χωματερές που λειτουργούσαν στο Δήμο μας και προωθούμε μελέτες για την αποκατάστασή τους, ενώ ήδη λειτουργούν τα Σφαγεία του Δήμου.

Άλλος ένας βασικός μας στόχος είναι η βελτίωση του δρόμου Ευπάλιο-Λιδωρίκι, που μαζί με τον δρόμο Λιδωρίκι-Άμφισσα, που έχει ήδη δημοπρατηθεί, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του Δήμου μας.


Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την καλοκαιρινή σαιζόν. Ο Δήμος Δωρίδας πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις κυρίαρχες επιλογές των Στερεοελλαδιτών και τι ενέργειες κάνετε ή σχεδιάζετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον καθαρισμό και διαμόρφωση των παραλιών μας , ξεκινώντας από τα δυτικά και συγκεκριμένα από τη Χιλιαδού, ενώ μέσα στον Ιούνιο όλες οι παραλίες μας θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν το πλήθος επισκεπτών, που , όπως λέτε και εσείς, επιλέγουν την παραλιακή Δωρίδα ια τις διακοπές τους. Επίσης σχεδιάζουμε ένα στοχευόμενο πρόγραμμα προβολής του τόπου μας, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει αφενός στην εξωστρέφεια του Δήμου, αφετέρου στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Τα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !


* Σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου 2011 ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κλέαρχος Περγαντάς θα βρίσκεται στην Άμφισσα όπου στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας .

* Δημοσιεύτηκε η μελέτη επεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο του Ν. Φωκίδας εκτιμώμενης αξίας χωρίς Φ.Π.Α. 100.000€. Η μελέτη προβλέπεται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση προσπελασιμότητας 2007 – 2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει στις 14 Ιουλίου 2011 και η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 112 ημέρες.

* Στόχος της μελέτης είναι η μείωση του αριθμού ή και της σοβαρότητας των ατυχημάτων μέσω του εντοπισμού των επικινδύνων θέσεων και στη συνέχεια η υλοποίηση κατάλληλων επεμβάσεων σε αυτές. Έτσι λοιπόν θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις οι οποίες υλοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έχουν άμεσα αποτελέσματα είτε επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σε επόμενες φάσεις και προϋποθέτουν εκπόνηση μελετών και συντέλεση απαλλοτριώσεων. Στην πρώτη κατηγορία επεμβάσεων θα πραγματοποιηθούν έργα όπως η επισκευή σημείων οδοστρώματος με λακκούβες ή άλλης φθοράς, θέσεις διέλευσης πεζών, μετατόπιση επικίνδυνων εμποδίων, επεμβάσεις σε μικρά τεχνικά έργα ή επεμβάσεις σε μεγάλο μήκος όταν αυτά αφορούν εργασίες σήμανσης της οριζόντιας διαγράμμισης των οδών. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν έργα όπως η ανακατασκευή οδικών τμημάτων, κόμβων, επεμβάσεις σε θέσεις πρανών ή και σε περιοχές κατολισθήσεων, επεμβάσεις σε υφιστάμενους οχετούς και γέφυρες και στην κατασκευή εξ ολοκλήρου νέων έργων π.χ. υπό ορισμένες προϋποθέσεις εύκολα υλοποιήσιμες παρακάμψεις οικισμών.

* Και η Βουλευτής Φωκίδας Αφ. Παπαθανάση , μετά τον ξεσηκωμό των πολιτών , έκανε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας , για όλα όσα δραματικά συμβαίνουν με τις ελλείψεις γιατρών σε Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας και Αγροτικά Ιατρεία της Φωκίδας. Ζητά να πληροφορηθεί από τον Υπουργό την επίσημη θέση του Υπουργείου και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας σε όσους συνεχίζουν να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη με επικίνδυνα , για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στο νομό, σενάρια σχετικά με την κατάργηση του Κέντρου Υγείας Ιτέας ;Ποιος ο σχεδιασμός για την ενίσχυση των δύο Κέντρων Υγείας Ιτέας & Λιδωρικίου με πόρους από το ΕΣΠΑ ;Γιατί , αν και αποτελεί καθολικό αίτημα των κατοίκων και του Δήμου Δωρίδας , δεν ενισχύεται το μικροβιολογικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου , με το απαιτούμενο μηχάνημα και την κάλυψη της θέσης του τεχνολόγου παρασκευαστή , έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής ;

* Χαμός γίνεται με διάφορα έργα που είχαν αναλάβει κάποιοι εργολάβοι κατά το παρελθόν στους 4 πρώην Δήμους της Δωρίδας. Υπάρχουν κάποια υπόλοιπα χρήματα λαμβάνειν , αφού έρθει και η οριστική πιστοποίηση ότι τα έργα αφενός εκτελέστηκαν και αφετέρου έγιναν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της προκήρυξης. Μαθαίνω πάνε κι έρχονται χαρτιά , αλλά οι εργολάβοι … δεν ενδιαφέρονται να πάρουν τα υπόλοιπα που τους χρωστάνε. Τι συμβαίνει ρε παιδιά , μη τρελαθούμε κιόλας ! Αυτοί δούλευαν τζάμπα; Δεν έκαναν τα έργα , αλλά πήραν τις προκαταβολές; Τα έκαναν αλλά όπως γουστάριζαν αυτοί ;

* Συμπατριώτης μας από την Φωκίδα και συγκεκριμένα από την Δεσφίνα, είναι ο Λουκάς Παπαδήμος , που τελευταία τα ΜΜΕ ασχολούνται έντονα μαζί του και φερόταν ως υποψήφιος στον τελευταίο ανασχηματισμό, να αναλάβει τα ηνία της ελληνικής οικονομίας. Υπήρξε Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος , Υποδιοικητής μέχρι την Άνοιξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τελευταία έχει ανακοινωθεί ότι κάνει χρέη και Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού.

* Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο τεχνοκράτης που εμπιστεύονται οι πολιτικοί. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον έκανε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που διαδέχθηκε τον Γιάννη Μπούτο, κατόπιν εισηγήσεων του Αντώνη Λιβάνη και του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο Μητσοτάκης, ως γνωστόν, πίνει νερό στο όνομά του. Θαυμαστής του αποδείχτηκε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος ζήτησε δημοσίως από τον  Γιώργο Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον Γ. Παπακωνσταντίνου με αυτόν, γιατί ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έχει βάρος στους διεθνείς οργανισμούς.

* Ο Λουκάς Παπαδήµος έχει πολύ «βαρύ» βιογραφικό. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Μεταπτυχιακό στην Ηλεκτρολογία-Μηχανολογία και διδακτορικό στα Οικονοµικά. Καθηγητής Οικονοµικών στο Κολούµπια στη Νέα Υόρκη. Οικονοµικός εµπειρογνώµων στην Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve Bank) στη Βοστόνη και µέλος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας. Πρόεδρος της µόνιµης υποεπιτροπής Νοµισµατικής Πολιτικής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ΕΟΚ το 1993, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νοµισµατικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Νοµισµατικού Ιδρύµατος, επικεφαλής της Επιτροπής του Καταστατικού της ΕΚΤ, µέλος επιτροπών, όπως εκείνης του Αγγελόπουλου το ’89 για τη σταθεροποίηση της οικονοµίας και της επιτροπής Schneider το ’90 για τα ερευνητικά προγράµµατα της Ε.Ε. Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος το 1993 και διοικητής το 1994. Θεωρείται ότι βοήθησε σηµαντικά τότε στην πορεία της Ελλάδας προς την ΟΝΕ. Από το 2002 διατέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ το 2006 έγινε τακτικό Μέλος της Ακαδηµίας Αθηνών!

* Δεν υπάρχει κάτι νεότερο για τη «φλέβα χρυσού» που ψάχνουν στο νησάκι του Αγίου Νικολάου στα παράλια της Δωρίδας. Έτσι τουλάχιστον λένε όλοι αυτοί που εμπλέκονται με την ανασκαφή και το ψάξιμο. Θα συνεχιστούν όμως οι προσπάθειες , όπως τουλάχιστον αναφέρουν ανεπίσημα !

* Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται η προκήρυξη του Δήμου Δωρίδας για την πρόσληψη 28 υπαλλήλων-εργατών για τις ανάγκες καθαριότητας του Δήμου. Οι συμβάσεις θα είναι 8μηνες και οι προσλήψεις θα γίνουν με κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ. Όσο για τις ανάγκες στελέχωσης του ΚΕΠ Λιδωρικίου, ίσως να διατεθούν δύο υπάλληλοι του Δήμου μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

* Κάποια παραβασούλα με καταπατήσεις έκανε παλιότερα ¨ψιλοεπώνυμος¨ εκεί στα παράλια του Ευπαλίου και οι δημαρχαίοι άρχισαν να σφίγγουν τον κλοιό ! Έτσι είναι . Καλοδεχούμενες όλες οι επενδύσεις με στήριξη και διευκολύνσεις. Όχι όμως όταν μας λείπει κάτι , ας πούμε ένα κομμάτι γης ,να το παίρνουμε με το έτσι θέλω, έστω κι αν ανήκει στο Δήμο!

* Επίκαιρη ημερίδα διοργανώνει στη Ναύπακτο το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας-Δωρίδας με θέμα «Ανάπτυξη, Νέες Θέσεις Εργασίας, Προοπτικές Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης». Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 6:30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου με ομιλητή τον γνωστό Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ , Σάββα Ρομπόλη.

* Να καλύψουν πάνε τον πρώην Νομάρχη και νυν Δήμαρχο Δελφών Νίκο Φουσέκη για παρανομίες που έχει κάνει κατά τη νομαρχιακή του θητεία στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών ώστε να μην εκπέσει του αξιώματος. Οι κακές γλώσσες στη Φωκίδα λένε ότι επιστρατεύτηκαν «σωτήρες» βάζοντας το κεφάλι τους στο ντορβά μήπως και σωθεί το στέλεχος . Η πλάκα είναι ότι πολλά από όσα βγαίνουν στην επιφάνεια, προέρχονται από … «συντροφικά μαχαιρώματα» !

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

ΟΚΤΑΩΡΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ από τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου με 50%

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Οκτάωρη εκπτωτική κατά 50% κάρτα καθιέρωσε από αυτή την Κυριακή η Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και για κάθε Κυριακή μέχρι 11 Σεπτεμβρίου.

Έτσι κάθε Κυριακή στη διάρκεια του καλοκαιριού οι οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων μπορούν να διέρχονται από τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου , με τη δυνατότητα να επιστρέψουν μέσα σε 8 ώρες πληρώνοντας μόνο 13,5 €.

Η κάρτα αυτή είναι ένα νέο προϊόν της Γέφυρας και ονομάζεται ¨ Κυριακάτικη Aller-Retour ¨ με έκπτωση 48%, κι έρχεται να διευκολύνει τους πολίτες για τα καλοκαιρινά μπάνια τους ιδιαίτερα όσους θέλουν να επισκεφθούν τις παραλίες της Ναυπακτίας και της Δωρίδας.

Είναι ένα άνοιγμα της Γέφυρας στις τοπικές κοινωνίες που ενθαρρύνει τις μετακινήσεις από την μία πλευρά στην άλλη, και σίγουρα θα τονώσει την αγορά Δωρίδας και Ναυπακτίας στη διάρκεια του Καλοκαιριού.

Είναι ένα πρώτο άνοιγμα πιστεύουμε της Γέφυρας σε νέα προϊόντα που πρέπει να συνεχίσει δημιουργώντας κι άλλα αφού θα είναι προς όφελος της, αλλά και των πολιτών.

Έτσι για παράδειγμα , όπως ανέφερε γνωστός συγκοινωνιολόγος-οικονομολόγος, μπορεί να δημιουργήσει κι άλλες εκπτωτικές κάρτες ακόμα και σε ετήσια βάση γιατί είναι χιλιάδες αυτοί που κάθε χρόνο περνούν από τη Γέφυρα χωρίς όμως σταθερή περιοδικότητα. Με τον τρόπο αυτό η Γέφυρα θα προεισπράττει ένα σημαντικό ποσό δίνοντας κίνητρο σε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν μια τέτοια κάρτα.

Μη ξεχνάμε άλλωστε , τονίζει ό ίδιος επιστήμονας , ότι λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, τα φέρι-μπότ με τις πολύ χαμηλότερες τιμές που έχουν, κερδίζουν συνεχώς από μήνα σε μήνα πελατεία και αυτό θα συνεχιστεί ακόμα περισσότερο αν η Γέφυρα δεν προχωρήσει σε έξυπνες κινήσεις με νέα προϊόντα.