Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

¨ΑΡΡΩΣΤΗ¨...Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ !Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Στην … εντατική έχει μπει κυριολεκτικά τελευταία η δημόσια υγεία στη Φωκίδα , κάτι που έχει ξεσηκώσει τοπική αυτοδιοίκηση , φορείς, πολιτικούς παράγοντες, κόμματα και βέβαια τους πολίτες.

Σε τέσσερα αγροτικά Ιατρεία της Δωρίδας, Κροκύλειο, Ερατεινή, Αμυγδαλιά και Ποτιδάνεια δεν υπάρχουν γιατροί , το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου υπολειτουργεί από το Νοσοκομείο Άμφισσας παίρνουν τους γιατρούς και τμήματα του δεν λειτουργούν.

Πρέπει επειγόντως να δώσει λύση η πολιτεία , τονίζει ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης , γιατί αυτά που ζητάμε είναι τα στοιχειώδες και με την υγεία δεν παίζουμε. Ήδη πήραμε ομόφωνα απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκδώσαμε ψήφισμα που στείλαμε παντού και βέβαια στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Στο Ψήφισμα αυτό ζητάμε άμεσα την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται από το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου, το οποίο εξυπηρετεί αρκετά χωριά μας , που απέχουν από το Νοσοκομείο Άμφισσας περισσότερο από 100 χιλιόμετρα. Ειδικότερα ζητάμε να καλυφθούν οι κενές θέσεις του παιδιάτρου και οδοντιάτρου, να ενισχυθεί με ένα πλήρες εξοπλισμένο όχημα ΕΚΑΒ και να  πραγματοποιούνται αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις, όπως στο παρελθόν.

Τονίζουμε επίσης ότι οι φήμες για περαιτέρω υποβαθμίσεις στο χώρο της υγείας που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας μέχρι τις 4:30 και να είναι κλειστά τα σαββατοκύριακα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο.

Και τέλος ζητάμε άμεσα λέει ο Δήμαρχος , να έρθουν γιατροί που θα καλύψουν τις κενές  θέσεις στα Περιφερειακά Ιατρεία Ερατεινής , Αμυγδαλιάς, Κροκυλείου και Ποτιδάνειας.

Ως γνωστόν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα χρονίζοντα προβλήματα υγείας στη Φωκίδα , ήταν η απόφαση του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, για μετακίνηση των δύο παιδιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας, του Δ/ντού  Χρήστου Κουφάλη και της Επιμελήτριας Α’  Τριαντ. Λούκου, στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

Από την πλευρά του το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας με ανακοίνωση του τονίζει μεταξύ άλλων ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία, που οδηγεί στον παραπέρα σημαντικό περιορισμό της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, στην υποβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης, που - χρόνια τώρα - παρέχεται και στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της δικής μας περιοχής, με σοβαρές αδυναμίες και κενά, χωρίς να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του λαού, εξ αιτίας της έλλειψης ειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και λόγω του λειψού εξοπλισμού τους.

Και αυτές οι ανεπαρκείς υπηρεσίες, συνεχίζει η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, που σήμερα προσφέρονται, θα υποβαθμιστούν ή θα λείψουν. Η κατάργηση κλινικών και η μεταφορά γιατρών στο Νοσοκομείο της Λαμίας θα μας αναγκάζει να μετακινούμαστε πολλά χιλιόμετρα για να καλύψουμε τις ανάγκες του άρρωστου παιδιού, του ανήμπορου ηλικιωμένου, του εμφραγματία, του τραυματία ή της εγκύου. Με τις χαμηλές υπηρεσίες που θα προσφέρει το νοσοκομείο θα μας οδηγεί σαν «πελάτες» στους ιδιώτες γιατρούς ή στα ιδιωτικά κέντρα, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος και τα ασφαλιστικά ταμεία να βυθιστούνε ακόμη περισσότερο στα χρέη μέχρι να ναυαγήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους.

Τέλος για το ίδιο θέμα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας και επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Κώστας Παπαθανασίου με ερώτηση στο Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά , ερωτά αν είναι σε γνώση του όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω από την Υγεία στη Φωκίδα και ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ενέργειες πού πρέπει να γίνουν, ώστε αφενός να ανακληθεί η απόφαση του Διοικητή της 5ης Υ.Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, αναφορικά με την μετακίνηση των δύο παιδιάτρων του Γ. Νοσοκομείου Άμφισσας, αφετέρου να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη Φωκίδα.

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πρωθυπουργός
Γιώργος Α. Παπανδρέου

Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης
Θόδωρος Πάγκαλος
Ευάγγελος Βενιζέλος (και υπουργός Οικονομικών)

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ηλίας Μόσιαλος

Υπουργεία
1. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Παντελής Τζωρτζάκης

2. Εσωτερικών
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

3. Οικονομικών
Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Υφυπουργός: Παντελής Οικονόμου

4 .Εξωτερικών
Υπουργός: Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπληρώτρια υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

5. Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος

6. Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής υπουργοί: ΧάρηςΠαμπούκης, Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

7. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργοί: Γιάννης Μανιάτης

8. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργοί: Εύη Χριστοφιλοπούλου

9. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

10. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

11. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργοί: Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Χρήστος Αηδώνης

12. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας

13. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

14. Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

15. Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

Κυβερνητική Επιτροπή

1. Δημ. Ρέππας
2. Χαρ. Καστανίδης
3. Ευαγ. Βενιζέλος
4. Μιχ. Χρυσοχοΐδης
5. Γ. Παπακωνσταντίνου
6. Άννα Διαμαντοπούλου
7. Γ. Ραγκούσης
8. Αν. Λοβέρδος
9. Κ. Σκανδαλίδης
10. Χρ. Παπουτσής

Η νέα κυβέρνηση που θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αποτελείται από 43 άτομα, έναντι 48 της προηγούμενης. Από το σχήμα ξεχωρίζουν:

* Η ουσιαστική αναβάθμιση του Ευάγ. Βενιζέλου που αφήνει το υπουργείο Εθν. Αμυνας για να αναλάβει θέση αντιπροέδρου -δίπλα στον Θ. Πάγκαλο- αλλά και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών.

* Η μετακίνηση του Γ. Παπακωνσταντίνου που από επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος στη θέση της Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.

* Η αλλαγή του επικεφαλής  της Ελληνικής Διπλωματίας Δρούτσα με τον Λαμπρινίδη , έφυγαν δηλαδή τελικά δύο ¨κηπουροί¨Υπουργοί.

* Η απομάκρυνση της Λούκας Κατσέλη, στη θέση της οποίας στο υπουργείο Εργασίας τοποθετείται ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

* Η είσοδος του Μιλτ. Παπαϊωάννου στην κυβέρνηση, ως υπουργός Δικαιοσύνης, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την τελευταία του συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα.

* Η (εκ νέου) κατάργηση του "ναυτιλιακού" υπουργείου. Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής, καθώς είχε συσταθεί κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό, τον Σεπτέμβριο του 2010, μετά και από πιέσεις της εφοπλιστικής κοινότητας.

* Η δημιουργία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο δημιουργείται με την "απόσχιση" μέρους των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα έλεγχε το υπουργείο Εσωτερικών. Στο νέο υπουργείο επικεφαλής τοποθετείται ο Δημ. Ρέππας, που μετακινείται από το υπουργείο Υποδομών, ενώ θέση υφυπουργού καταλαμβάνει ο Παντ. Τζωρτζάκης, που είχε αφήσει την Forthnet στις αρχές του έτους για να αναλάβει θέση συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού.

* Η επί της ουσίας υποβάθμιση του υπουργού του "Καλλικράτη", Γ. Ραγκούση που από το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει τις τύχες του υπουργείου Υποδομών.

Τέλος, ο Γ. Πεταλωτής αφήνει το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης και τον αντικαθιστά ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, τον οποίο διάφορα σενάρια εμφάνιζαν να αναλαμβάνει θέση στο υπουργείο Υγείας

Συνολικά επτά είναι τα νέα πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κυβερνητική θητεία:
ο βουλευτής Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος (υφυπουργός Εσωτερικών), ο εξωκοινοβουλευτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Παντελής Τζωρτζάκης (υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα την ηλεκτρονική διακυβέρνηση), ο ευρωβουλευτής Σταύρος Λαμπρινίδης και ο βουλευτής Α' Αθήνας Παντελής Οικονόμου, που όπως προαναφέρθηκε, αναλαμβάνουν αντίστοιχα υπουργός Εξωτερικών και υφυπουργός Οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπηλιόπουλος (υφυπουργός Αμυνας), ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Δριβελέγκας (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο βουλευτής Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.
ΟΙ ΟΚΤΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου


Του  Παύλου Δωριάδη

Το αγαθό της δημόσιας υγείας είναι πρώτο και πάνω απ΄όλα διατρανώνει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας με ψήφισμά του και γι αυτό δεν παζαρεύεται με διαπραγματεύσεις. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει το αγαθό σε όλους τους πολίτες , χωρίς διάκριση και κανένα άλλοθι, όπως για παράδειγμα αυτό της οικονομικής κρίσης.

Η συζήτηση και το ομόφωνο ψήφισμα πάρθηκε από το Δήμο Δωρίδας μετά και τα τελευταία γεγονότα στη Φωκίδα που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι γύρω από τα θέματα δημόσιας υγείας όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από στέλεχος της Δημοτικής Αρχής.

Όπως ακούστηκε και στη συνάντηση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας σε συζήτηση-ανοιχτό διάλογο εκπροσώπων φορέα με πρωτοβουλία των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Άμφισσας η υγεία στη Φωκίδα …καρκινοβατεί, και πρέπει να παρθούν άμεσα δραστικές αποφάσεις, όπως η στήριξη-αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου, η ενίσχυση της καρδιολογικής κλινικής Άμφισσας, η κάλυψη των κενών θέσεων στα ιατρεία Ερατεινής, Αμυγδαλιάς, Κροκυλείου και Ποτιδάνειας κ.ά.

Αναλυτικότερα με το ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας που έστειλε και στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο τονίζει :

1. Θεωρεί ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο.

2. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει αυτό το αγαθό σε όλους τους πολίτες της χωρίς καμία διάκριση και χωρίς κανένα άλλοθι, όπως αυτό της οικονομικής κρίσης.

3. Διαπιστώνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο Νομό μας διαρκώς συρρικνώνονται, όπως ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και μείωση και άλλων υπηρεσιών κυρίως σε εξετάσεις.

4. Στηρίζει την πρωτοβουλία των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και στα Κέντρα Υγείας Λιδωρικίου και Ιτέας για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη Φωκίδα.

5. Σχετικά με την πρόταση «Λιαρόπουλου» υποστηρίζουμε ότι το Γ.Ν. Άμφισσας πρέπει να λειτουργεί ως αυτόνομη μονάδα υγείας.

6. Στηρίζουμε , επιδιώκουμε και επιθυμούμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται από το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου, το οποίο εξυπηρετεί αρκετά χωριά μας , που απέχουν από το Γ.Ν. Άμφισσας περισσότερο από 100 χιλιόμετρα.
Συγκεκριμένα ζητούμε :
α. Να καλυφθούν οι κενές θέσεις του παιδιάτροι και οδοντιάτρου.
β. Να ενισχυθεί με ένα πλήρες εξοπλισμένο όχημα ΕΚΑΒ.
γ. Να πραγματοποιούνται αιματολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις, όπως στο παρελθόν.

7. Σχετικές με το θέμα φήμες για περαιτέρω υποβαθμίσεις στο χώρο της υγείας που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας μέχρι τις 4:30 και να είναι κλειστά τα σαββατοκύριακα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο.

8. Ζητούμε να καλυφθούν λειτουργικά οι κενούμενες θέσεις στα Περιφερειακά Ιατρεία Ερατεινής , Αμυγδαλιάς, Κροκυλείου και Ποτιδάνειας.

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ Σημαντικές αποκαλύψεις από εκτελεστή ¨εταιρειοκρατίας¨ για υποδούλωση κρατών μέσω χρέους και δολαρίου


                                                                            ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Όλοι με κομμένη ανάσα παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες, με τον τρόπο του ο καθένας, τις δραματικές εξελίξεις γύρω από την Ελληνική οικονομία. Είναι αλήθεια ότι, όσο πιο πολύ εμβαθύνει κανείς στις αναλύσεις , τόσο πιο πολύ μπερδεύεται . Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι διάφορες πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες που αποπροσανατολίζουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Εμείς διαβάσαμε άρθρα , συνεντεύξεις και αναλύσεις , ακούσαμε συζητήσεις, ομιλίες και τοποθετήσεις, αλλά πάλι ξεκάθαρα δεν μπορούμε να πούμε ότι γίναμε σοφότεροι ώστε να αποκρυσταλλώσουμε μια σαφή γνώμη για τα γεγονότα. Τι ακριβώς έφταιξε που φτάσαμε ως εδώ , ποιες είναι οι σωστές λύσεις και ποιοι οι δρόμοι απεγκλωβισμού απ΄ τα αδιέξοδα, είναι αναπάντητα ερωτήματα.

Μέσα από τα εκατοντάδες ρεπορτάζ και άρθρα εφημερίδων και περιοδικών , εντοπίσαμε μία συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που ίσως οι περισσότεροι να μη τη διαβάσατε.

Την πήρε ο δημοσιογράφος Νίκος Κατζηλάκης από τον Τζον Πέρκινς. Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, ο Τζον Περκινς υπήρξε «οικονομικός δολοφόνος». Προσέγγιζε αρχηγούς κρατών που ήθελαν να εφαρμόσουν κοινωνικές πολιτικές . Θέλοντας να ακυρώσει τις προθέσεις τους , προς όφελος των αμερικανικών τραπεζικών οργάνων και των πολυεθνικών εταιριών , της «εταιρειοκρατία», όπως τη χαρακτηρίζει, είτε τους δωροδοκούσε είτε τους προειδοποιούσε για συνέπειες .

Ο ίδιος μεταμελημένος και αναστατωμένος από την εχθρότητα μεγάλου μέρους της παγκόσμιας κοινότητας κατά των ΗΠΑ, όπως δηλώνει, τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για τον μηχανισμό τον οποίο υπηρέτησε δηλαδή την «εταιρειοκρατία», ενώ έχει εκδόσει και βιβλία.

Τα κύρια σημεία της δισέλιδης συνέντευξης του Τζον Πέρκινς…

Ερ.  Κύριε Πέρκινς , έχει η περίπτωση της Ελλάδας ομοιότητες με τη δράση των οικονομικών δολοφόνων;

Η Ελλάδα χτυπήθηκε από οικονομικούς δολοφόνους δεν υπάρχει αμφιβολία. Ξεκίνησε με την Ισλανδία πριν από δύο χρόνια και έφτασε σε εσάς, στην Ιρλανδία και άλλες χώρες. Εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση της Ελλάδας , τέθηκε σε μια κατάσταση με υπέρογκο χρέος και οικονομία της βρίσκεται σε τέλμα. Η όλη συζήτηση γίνεται για την επαναχρηματοδότηση του χρέους.

Η πρόθεση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους θα συνοδευτεί από παραίτηση της Ελλάδας σε πολλούς τομείς. Είναι μια συνηθισμένη τεχνική των οικονομικών δολοφόνων ώστε να φέρουν μια χώρα στα χέρια της «εταιρειοκτατίας».

Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπήρξαν παρασκηνιακές προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων πολιτικών , επιχειρηματιών και της τραπεζικής κοινότητας , δοσοληψίες ή και απειλές. Και όπως είδαμε με την υπόθεση Στρος-Καν, στείλανε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην Ελλάδα, την Ισλανδία , την Ιρλανδία και σε όσους ηγέτες σκέφτονατι να σταθούν απέναντι στην «εταιρειοκρατία».

Ερ.  Δεν είναι ξεκάθαρο σε πολύ κόσμο το πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός. Θεωρητικά έχουμε ένα δυτικό πολιτισμό και τραπεζικό σύστημα , αλλά και διάφορα φόρα όπου οι ηγέτες αυτού συνευρίσκονται συζητώντας .Είναι αυτή μια ενδοδυτική ή ενδοτραπεζική υπόγεια σύγκρουση ή κάτι άλλο ;

Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ χάνουν τη δύναμη τους. Η δύναμη όλο και περισσότερο υπεισέρχεται στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Για να διατηρήσουν τη δύναμή τους , είτε στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, τη Μ. ανατολή ή την Κίνα, βασίζονται σε ένα παγκόσμιο κεντρικό τραπεζικό σύστημα και ένα σταθερό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται παγκοσμίως , ώστε να το πετύχουν.

Την ίδια στιγμή , υπάρχει τρομερή πίεση για αλλαγή. Στη Λατινική Αμερική , την τελευταία δεκαετία έχουν εκλεγεί 10 πρόεδροι που σε διαφορετικούς βαθμούς αντιστέκονται στην «εταιρειοκρατία», και σε χώρες όπου στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου ελέγχονταν από στυγνούς δικτάτορες, βοηθούμενοι από την CIA. Επίσης , Μ. Ανατολή εκρήγνυται και η Κίνα δυναμώνει.

Οπότε υπάρχει μεγάλη αντίσταση παγκοσμίως. Και λόγω αυτού , το status quo,το κατεστημένο πεισμώνει, στυλώνει τα πόδια του . Οπότε αυτή τη στιγμή η «εταιρειοκρατία» κάνει τα πάντα να υπονομεύσει οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να την απειλήσει και συγχρόνως να θεσπίσει ένα παγκόσμιο νόμισμα, το δολάριο, σίγουρα βλέπουμε μια αποδυνάμωση του ευρώ ως αποτέλεσμα και επίσης να θεσπίσει ένα παγκόσμιο κεντρικό τραπεζικό σύστημα.

Στη συνέχεια ο Τζόν Πέρκινς απαντώντας σε άλλη ερώτηση του δημοσιογράφου αν όλες αυτές οι εξελίξεις αποτελούν πρώτα δείγματα ενός είδους φασισμού τονίζει μεταξύ άλλων ότι…

«…Σήμερα οι πολυεθνικές εταιρίες ελέγχουν τον κόσμο. Λίγο παλαιότερα , θρησκευτικές οργανώσεις είχαν αυτή τη δύναμη, αργότερα τη σκυτάλη πήραν κυβερνήσεις και κάποιες ήταν φασιστικές κάποιες δημοκρατικές, άλλες δικτατορικές, οι οποίες ανταγωνίζονταν για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις αγορές. Αλλά σήμερα αντικαταστάθηκαν από τις εταιρίες, οι οποίες εξαγοράζουν τους πολιτικούς. Κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί σε σημαντικό πόστο στις ΗΠΑ χωρίς τη χρηματοδότηση τους. Ελέγχουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ και στην πραγματικότητα παίρνουν τις αποφάσεις. Εάν κάποιος τους στέκεται εμπόδιο , τον καταστρέφουν με διάφορους τρόπους».

Ερ.  Υπάρχει συζήτηση στην Ελλάδα για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου ώστε να ελεγχθεί πόσο από το χρέος είναι απεχθές, στα πρότυπα αυτού που θέσπισε ο Ραφαέλ Κορέα στο Εκουαδόρ. Ποιά είναι η γνώμη σας.

Συμφωνώ απολύτως με τη θέσπιση αυτού. Και βλέπουμε την Ισλανδία να αντιστέκεται σθεναρά , η οποία έπειτα από δημοψήφισμα αρνήθηκε να πληρώσει το χρέος της. Ο Ραφαέλ Κορέα, τον οποίο σέβομαι πολύ ως ηγέτη είναι μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ διότι είναι καπιταλιστής, έχει διδακτορικό οικονομίας από αμερικανικό πανεπιστήμιο, είναι πολύ δύσκολο για μας να τον αποκαλέσουμε κομουνιστή.

Το χρέος του Ισημερινού δημιουργήθηκε από υποστηριζόμενους από τη CIA δικτάτορες τη δεκαετία του ΄70.Το χρέος είναι του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των δικτατόρων, αλλά όχι του λαού του Ισημερινού. Οπότε ο Κορέα αντιστέκεται σθεναρά, και φυσικά πριν από ένα χρόνο η CIA προσπάθησε να τον ανατρέψει ανεπιτυχώς.

Το ίδιο έγινε στην Ονδούρα με τον Πρόεδρο Σελάγια, ο οποίος προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο , αλλά ανατράπηκε. Οι λαοί πρέπει να στηρίξουν ηγέτες που θα αντισταθούν και που θα αναπτύξουν συμμαχίες με χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια προβλήματα. Εάν η Ελλάδα ενεργήσει μόνη , θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες. Αλλά εάν συμμαχήσει με την Ιρλανδία, την Ισλανδία, τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, την Αργεντινή, χώρες της Λατ. Αμερικής και της Αφρικής , θα ενισχύσει τη θέση της.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Τζόν Πέρκινς επισημαίνει όπως έχει γράψει και σε βιβλία του ότι όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί στις ΗΠΑ και τον κόσμο είναι εξαιρετικά ευάλωτοι…

Παλαιότερα , λέει, τους πυροβολούσαν όπως τον Τζόν Κένεντι αργότερα όμως , όπως με τον Μπιλ Κλίντον με το σκάνδαλο Μόνικα Λεβίσνσκι , ή τελευταία με το Στρος-Καν , άρχισαν οι δολοφονίες «προσωπικότητας».

Ερ.  Εικάζεται ότι η υπόθεση Στρος-Καν έχει να κάνει με τον «ανταγωνισμό» δολαρίου-ευρώ και ότι ο Στρος-Καν είναι υποστηρικτής του ευρωπαϊκού νομίσματος . Έχει βάση η εικασία κατά τη γνώμη σας

Σίγουρα μπορεί να συμβαίνει αυτό. Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά προστατευτικές με το δολάριο, πιστεύω ότι είναι ο βασικός λόγος που κάνουμε πόλεμο στη ¨Λιβύη. Ο Καντάφι προσπάθησε να πείσει τις αφρικανικές χώρες να ιδρύσουν ένα παναφρικανικό νόμισμα, το «χρυσό δηνάριο’ και να πουλάει πετρέλαιο σε αυτό το νόμισμα αντί του δολαρίου, όπως κάναμε πόλεμο στον Σαντάμ ο οποίος ήθελε να πουλάει το πετρέλαιο σε άλλο νόμισμα. Είναι απόλυτα πιθανό.

Δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση , αλλά λέω ότι τα άτομα που υποστηρίζουμε στη Λιβύη υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν μια Κεντρική Τράπεζα που θα συνεργαστεί με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ε,Ε. διατηρώντας το δολάριο ως νόμισμα συναλλαγής πετρελαίου. Και φαίνεται ότι οι αποκαλούμενοι αντάρτες εργάζονται για να προστατέψουν τα συμφέροντα της «εταιρειοκρατίας», τα οποία απειλούσε ο Καντάφι.

Είναι δύσκολο να συμπαθήσεις τον επικεφαλής του ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα εργαλείο των οικονομικών δολοφόνων. Οπότε δεν συμπάσχω με τον Στρος-Καν ως πρόεδρο του ΔΝΤ. Αλλά το ανησυχητικό είναι ότι δεν καταστρέφεις κάποιον πολιτικά απλώς με μια κατηγορία χωρίς να έχει αποδειχτεί τίποτα.

Οι επιπλοκές όμως από την αδυναμία ενός προσώπου σε θέση ισχύος είναι πολύ επικίνδυνες διότι σημαίνει ότι όποιος βρίσκεται σε παρόμοιες θέσεις εξουσίας πρέπει να έχει υπ όψιν του ότι εάν ενοχλήσει την «εταιρειοκρατία», μπαίνει σε κίνδυνο.

Εάν λοιπόν αποκρυπτογραφήσουμε και αναλύσουμε αυτά που είπε ο Τζόν Πέρκινς στη συνέντευξή του , σίγουρα θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα και πολλές απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα που όλοι έχουμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας και στη πατρίδα μας τους τελευταίους μήνες.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

ΑΘΩΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ,ΕΝΟΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Εκπέμπει SOS ο Κορινθιακός Κόλπος

Της Νάντιας Βασιλειάδου *

Ένα πλάσμα μοναδικό και ταυτόχρονα ιδιαίτερο, το δελφίνι, απειλείται με συρρίκνωση του πληθυσμού του εξαιτίας της αλαζονικής και ταυτόχρονα αντιφατικής συμπεριφοράς του ανθρώπου, που από τη μια το καταδιώκει και από την άλλη αντλεί χαρά και συγκίνηση από την παρουσία του. Περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών κάνουν λόγο για «επικίνδυνη αύξηση εκβρασμού νεκρών δελφινιών που παρατηρείται τελευταία σε πολλές περιοχές του Κορινθιακού», γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό το δίκτυο της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών» που συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, καθώς και με τους εκπαιδευμένους εθελοντές σε πολλά σημεία του Κορινθιακού.

Σ' αυτή την κλειστή θάλασσα, που αποκαλείται και «Μεσόγειος μέσα στη Μεσόγειο», φιλοξενούνται τέσσερα είδη δελφινιών, το σύνολο δηλαδή των ειδών που απαντώνται στις ελληνικές θάλασσες: ζωνοδέλφινο, κοινό δελφίνι, σταχτοδέλφινο και ρινοδέλφινο. Όμως σε διάστημα περίπου ενός χρόνου (από 20/11/2009 μέχρι 1/2/2011) καταγράφηκαν τουλάχιστον 20 θάνατοι δελφινιών τα οποία εκβράστηκαν και περισυλλέγησαν από εθελοντές οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την ανοδική, όπως λένε, τάση θανάτου κητωδών στη θάλασσά τους.

«Θεωρούμε ότι ο αριθμός των νεκρών δελφινιών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλος σε σύγκριση με άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας» υπογραμμίζει ο Δήμος Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Αλκυών».

«Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, τον γενικό γραμματέα υδάτων, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και τους περιφερειάρχες. Από κανέναν δεν πήραμε απάντηση. Τι συμβαίνει; Δεν απαντάει το ΥΠΕΚΑ σε μια Ομοσπονδία; Θέλουμε να βοηθήσουμε και όχι να αντιδικήσουμε» προσθέτει.

«Φέτος υπάρχει μια αύξηση του αριθμού εκβρασμών δελφινιών της τάξης του 40%. Πέρσι είχαν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα περίπου 130 εκβρασμοί, φέτος εκτιμάμε ότι στο τέλος της χρονιάς πιθανόν να είναι κοντά στους 180. Αυτό μοιάζει να είναι τραγικό για κάποιον που δεν γνωρίζει. Όμως μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στο ότι αναβαθμίσαμε και βελτιώσαμε -το Ινστιτούτο και οι λιμενικές αρχές- την προσπάθεια ανεύρεσης και καταγραφής των εκβρασμών. Σε αυτό έχουν συμβάλει και δεκάδες πολιτών που ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο και μας αναφέρουν τα περιστατικά» αναφέρει ο Αλέξανδρος Φραντζής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών και διδάκτωρ βιολογικής ωκεανογραφίας.

Τονίζει ότι η αύξηση αφορά σχεδόν αποκλειστικά ένα είδος δελφινιού, το ζωνοδέλφινο. Επιστημονική βεβαιότητα για τα ακριβή αίτια της αύξησης των θανάτων δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν και τα κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν τις έρευνες, σημειώνει...

«Εικάζουμε όμως ότι υπάρχει και πάλι φέτος στη Μεσόγειο έξαρση ενός ιού που έχει πλήξει τον πληθυσμό με μορφή πανδημίας όπως συνέβη και μεταξύ 1990-92. Από τότε κάποιες χρονιές παρουσιάζει εξάρσεις. Ειδικά φέτος ισπανοί συνάδελφοι παρατήρησαν αύξηση εκβρασμού ζωνοδέλφινων στην Ισπανία και από τις αναλύσεις τους διέγνωσαν την παρουσία του ιού ως αιτία πολλών απ' τους θανάτους.

Πάντως, η πρώτη έξαρση του ιού οφειλόταν σε πολύ αυξημένη παρουσία οργανοχλωριωμένων ενώσεων που είναι χημικά παράγωγα ανθρωπογενών δραστηριοτήτων όπως τα DDT και PCB. Αυτές οι ενώσεις συσσωρεύονται μέσα από την τροφική αλυσίδα στους ιστούς των ζωνοδέλφινων και καταστρέφουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Έτσι τα κάνουν ευάλωτα στο πρώτο είδος νέου ιού που θα εμφανιστεί».

Όπως σημειώνει, για κάθε είδος δελφινιού οι απειλές είναι διαφορετικές. Για τα κοινά δελφίνια που εξαφανίζονται το κύριο πρόβλημα είναι η υπεραλίευση και η δυσκολία ανεύρεσης τροφής. Για τα ζωνοδέλφινα το πρόβλημα εντοπίζεται στη ρύπανση που προέρχεται από φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, οργανοχλωριωμένες ενώσεις καθώς και στις ιώσεις. Το σταχτοδέλφινο καταπίνει τις πλαστικές σακούλες, τις οποίες στα μεγάλα βάθη δεν μπορεί να ξεχωρίσει από τα καλαμάρια από τα οποία τρέφεται. Το ρινοδέλφινο έχει πρόβλημα αλληλεπίδρασης με την αλιεία. Είτε μπλέκεται στα δίχτυα των ψαράδων και πεθαίνει, είτε το σκοτώνουν.

Τα δελφίνια του Κορινθιακού παρουσιάζουν παγκόσμιες μοναδικότητες, λένε οι επιστήμονες. Συνεπώς, αποτελούν ένα εξαιρετικό κομμάτι της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς αλλά και του ελληνικού θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο συμβίωσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των τριών από τα τέσσερα είδη δελφινιών του Κορινθιακού. Σχηματίζουν μεικτές ομάδες, κυνηγούν και παίζουν μαζί.

«Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κορινθιακού μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισής του. Τοπική αυτοδιοίκηση, οικολογικές οργανώσεις, το ΕΛΚΕΘΕ και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών έχουν επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση μελέτης και προστασίας για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και οι προσπάθειες συνεχίζονται και εντείνονται, μέχρι τώρα συναντούμε δυσκολίες στο να βρούμε το ποσό συγχρηματοδότησης της πρότασης. Η Ε.Ε. δίνει το 50% και ενώ στις άλλες χώρες το υπόλοιπο δίνει το ΥΠΕΚΑ εμείς ψάχνουμε χρηματοδότη» σημειώνει ο Αλέξανδρος Φραντζής.

Αν το σχέδιο εγκριθεί, τμήμα ή και ολόκληρος ο Κορινθιακός θα κηρυχθεί περιοχή Natura. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει συγκεκριμένο διαχειριστικό σχέδιο για το τι θα μπορεί να συμβαίνει στην περιοχή. Θα μελετηθεί ποια θα είναι η καλύτερη λύση για να διατηρηθεί τόσο το οικοσύστημα ακέραιο όσο και να πραγματοποιούνται ανθρώπινες δραστηριότητες που δεν είναι καταστροφικές.

«Τα τελευταία δύο χρόνια τα ζωνοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια -που είναι σπανιότατα- ζευγαρώνουν και μεταξύ τους, κάτι που επίσης αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα» σημειώνει ο Νίκος Βογιατζάκης, που με το σκάφος του πραγματοποιεί οικοτουριστικές περιηγήσεις στον Κορινθιακό με επίκεντρο τα δελφίνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών, σήμερα τα ζωνοδέλφινα στον Κορινθιακό είναι από 300 έως 600 άτομα, τα κοινά δελφίνια περίπου 40, τα σταχτοδέλφινα... ένα, ενώ τα ρινοδέλφινα είναι ανοιχτός πληθυσμός γιατί έχουν παρατηρηθεί τα ίδια άτομα τόσο στον Κορινθιακό όσο και σε άλλες περιοχές.

* Η Νάντια Βασιλειάδου είναι δημοσιογράφος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  και συνεργάτης στο παρελθόν του Περικλή Λουκόπουλου

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Μέτρα πολιτικής ανεπάρκειας


Άρθρο του  Γιάννη Κοτόφωλου *

Τα φορολογικά μέτρα που προανήγγειλε την Πέμπτη η Κυβέρνηση , όχι απλώς απογοήτευσαν, αλλά ανησύχησαν εντόνως, όλους όσους γνωρίζουν –ακόμη και τους πιο αισιόδοξους- τι σημαίνει και πως λειτουργεί μια οικονομία. Ήταν μια αρνητική εξέλιξη για τους συνεπείς φορολογούμενους πολίτες, αλλά και ένα πολύ αποθαρρυντικό μήνυμα για τον κόσμο των επιχειρήσεων , της παραγωγής και της αγοράς. Το πρώτο που θα επιτύχουν , είναι τη διόγκωση της παραοικονομίας και του μαύρου χρήματος . Το δεύτερο , να καταβυθίσουν τη χώρα σε πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης και μιζέριας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων , δεν βρήκε την Παρασκευή ούτε έναν πολιτικό ή οικονομικό παράγοντα, ούτε μία μικρή ή μεγάλη εφημερίδα , να επικροτήσει αυτή την καταστροφική φορολογική καταιγίδα επί δικαίων και αδίκων . «Πονάει πόδι κόψει κεφάλι», είναι η παράλογη γραμμή που ακολούθησαν ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και οι άλλοι του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι κατέδειξαν ότι μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομία . Εκτός του ότι είναι εντελώς ανεπαρκείς πολιτικά. Εξ ου και δεν απέσπασαν τούτη τη φορά – μετά δύο χρόνια διακυβέρνησης- ούτε έναν λόγο αποδοχής και κατανόησης …

Πρώτον , διότι το νέο πακέτο είναι κοινωνικά άδικο, αφού το μέγα βάρος των φόρων επιβάλλεται σε όλους αυτούς που πάντα δήλωναν το εισόδημά τους και πλήρωναν με συνέπεια τους φόρους τους. Αυτοί θα πληρώσουν , για Τρίτη ή τέταρτη φορά, μία έκτακτη φορολογική εισφορά (που τώρα γίνεται μόνιμη)), πλέον όλων των φόρων εισοδήματος που έχουν καταβάλλει ή πρόκειται να καταβάλλουν . Αντιθέτως από την άλλη πλευρά , οι φοροφυγάδες , οι οποίοι ευθύνονται για το μέγα πρόβλημα των περιορισμένων φορολογικών εσόδων, άρα και του ελλείμματος, θα κληθούν να πληρώσουν μελλοντικά (!) και μάλιστα πολύ λιγότερα. Με αυτή την πολιτική, η μισθωτή εργασία , η παραγωγικότητα και η προσπάθεια αύξησης των εισοδημάτων , έχουν απέναντι ένα ισχυρό φορολογικό αντικίνητρο. Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα ; Να μειωθεί η δραστηριότητας ( με επιδείνωση στην ύφεση )ή το πιθανότερο , να ανθήσει εκ νέου η παραοικονομία και το μαύρο χρήμα(επέκταση της φοροδιαφυγής).

Δεύτερον ,όλο αυτό το πλέγμα της συνεχούς επιβολής φόρων και μάλιστα στα τυφλά, καθιστά την ελληνική οικονομία εντελώς αδιάφορη, για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Είτε αυτά θα αφορούσαν επιχειρηματικές επενδύσεις, νέους τομείς αιχμής, κλπ., είτε γη και ακίνητα. Έτσι , η κυβέρνηση εξουδετερώνει τη βασικότερη μηχανή που θα μπορούσε να περάσει , κάποια στιγμή, τη χώρα στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα και αυτό είναι το πολύ επικίνδυνο , ενθαρρύνει την απομάκρυνση των κεφαλαίων από το εσωτερικό, βάζοντας την Ελλάδα σε μεγάλες περιπέτειες αναχρηματοδότησης της οικονομίας . Μία οικονομία χωρίς καταθετική βάση και αποταμιευτική προοπτική , δεν μπορεί να ελπίζει στο μέλλον. Το νέο φορολογικό πακέτο, συμβάλλει στη μετατροπή της Ελλάδας σε μία φτωχή περιφερειακή οικονομία ανειδίκευτων. Αντί να περικοπούν γενναία οι δαπάνες του αντιπαραγωγικού κρατικού τομέα, το σύστημα θα απορροφά πλέον όλους τους οικονομικούς πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, το σύστημα και μοιραία στο τέλος θα τον τσακίσει. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα ; Πάρα πολλές δουλειές θα σβήσουν , η ανεργία θα εκτιναχθεί σε τρομακτικά ύψη, η νέα γενιά θα καταστραφεί …

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

ΕΡΑΤΕΙΝΗ:ΟΛΗ Η ΦΩΚΙΔΑ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ στη ¨Γιορτή της Τράτας¨που έγινε θεσμός

Του Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Με την παρουσία 5.000 ατόμων γιορτάστηκε και φέτος στην Ερατεινή η ¨Γιορτή της Τράτας¨.

Πολίτες απ΄ όλη τη Φωκίδα κατέκλυσαν από νωρίς του Σαββάτου την μεγάλη παραλία της Ερατεινής που όσο έπεφτε η νύχτα τόσο το ανθρώπινο ποτάμι φούσκωνε . Μαζί κι εκατοντάδες επισκέπτες φιλοξενούμενοι.

Φώτα, μουσικές, χρώματα, τραγούδια, βόλτες και μυρωδιές συνέθεταν τη γιορτινή πανδαισία που με τόσο κόπο και μεράκι έστησαν οι άνθρωποι της Ερατεινής, καταφέρνοντας να κάνουν πλέον θεσμό μετά από 16 χρόνια αυτή την όμορφη εκδήλωση , που η φήμη της ξεπέρασε τα όρια της Φωκίδας.

Ταβέρνες , ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, μπαράκια , υπαίθριοι πάγκοι που διέθεταν από παιχνίδια μέχρι ¨μαλλί της γριάς¨ κι ότι άλλο μπορεί να φανταστείς, μαζί με τις υπαίθριες ψησταριές που έψηναν και διέθεταν δωρεάν σαρδέλες, δημιουργούσαν ένα φαντασμαγορικό πάζλ στο ψηφιδωτό της όμορφης και τεράστιας παραλίας.

Κι έφτασε η στιγμή που χαμήλωσαν τα φώτα , ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, βαθειά συγκινημένος, καλωσόρισε στην Ερατεινή τους χιλιάδες άνδρες , γυναίκες και παιδιά, τους είπε δυό λόγια για την γιορτή και παρέδωσε τη συνέχεια στους συντελεστές οργάνωσης της γιορτής.

Πανέμορφη και ποιητική η γυναικεία αφήγηση για την ιστορία της Ερατεινής και της Περιοχής, που ντυνόταν από γλυκύτατες ελληνικές μουσικές και εικόνες από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί και μας παρέπεμπαν σε πολλές δεκαετίες πίσω. Κάπως έτσι γράφεται η ιστορία, κι όλοι χαρούμενοι επικρότησαν τα δρώμενα με το χειροκρότημά τους, συνεπικουρούμενοι από τα χιλιάδες βεγγαλικά που λες κι έβγαιναν μέσα απ΄ τη θάλασσα ,αυλάκωναν την ατμόσφαιρα, κεντώντας με  χρώματα τον  λιμανίσιο ουρανό της Ερατεινής.

Μέχρι και τσολιάδες είδαμε ντυμένους στη σκηνή τους πρωταγωνιστές για τις ανάγκες της Γιορτής !

Κι ύστερα άρχισαν οι ζωντανές λαϊκές και δημοτικές μουσικές και τα τραγούδια απ τις ορχήστρες και τους τραγουδιστές στις δύο μεγάλες ξεχωριστές εξέδρες που είχαν στηθεί και κάτω εκατοντάδες να λικνίζονται στους ανάλογους ρυθμούς μέχρι πρωίας.

…Μπράβο στον Πρόεδρο της Ερατεινής Σταύρο Πολίτη , μπράβο στον Ηλία Κορομπίλη Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, μπράβο στον Αντιδήμαρχο Ερατεινής Κώστα Αντωνόπουλο, μπράβο στους πολίτες της Ερατεινής που έχουν ταυτιστεί με τη γιορτή τους , όπως οι Πατρινοί με το Καρναβάλι τους.

Πρώτη φορά πήγα στη Γιορτή. Κι είδα φίλους απ΄όλα τα χωριά της Δωρίδας , κι από την Άμφισσα , την Ιτέα , το Γαλαξίδι , τους Δελφούς .Που δεν ένοιωθαν ξένοι , ταξιδιώτες και τουρίστες, αλλά συμμετείχαν σαν νάναι και δική τους η γιορτή, μ΄ αγκαλιές , φιλιά , τραγούδι, χορό και …πειράγματα.

Υ.Γ. Όχι δεν είδα κανέναν από την …Τρόικα, γι αυτό και τα χαμόγελα περίσσευαν. Είδα όμως όλες και όλους τους πολιτικούς και πολιτευτές της Φωκίδας σε πασαρέλα δημοσίων σχέσεων. Τι να κάνουν κι αυτοί . Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των πανηγυριών μας, εδώ τουλάχιστον στη Δωρίδα.