Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Τα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !


* Αυτό το Σάββατο 11 Ιουνίου η Ερατεινή γιορτάζει την παράδοση και την ιστορία της με την καθιερωμένη “Γιορτή της Τράτας”, την πρώτη εκδήλωση του Δήμου Δωρίδος για το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, που θα ξεκινήσει στις 20:30 το βράδυ στο λιμάνι της Ερατεινής, θα προσφέρονται δωρεάν ψητές σαρδέλες και κρασί, ενώ οι ήχοι του σπεσιαλίστα βιολιστή Νίκου Χατζόπουλου και του λαϊκού συγκροτήματος «Φάμιλι Γκρουπ» με τον Βασίλη Φλέγγα θα δίνουν το ρυθμό της βραδιάς!
Οι διοργανωτές τονίζουν ότι μέσα από την γιορτή αναβιώνουμε την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας, σε ένα πολιτιστικό δρώμενο με ξεχωριστό χαρακτήρα. Η εκδήλωση – θεσμός για την ευρύτερη περιοχή γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδος και του Τοπικού Συμβουλίου Ερατεινής, με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, του Πολιτιστικού Συλλόγου και πολλών επισκεπτών.

* Επίσης το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Αλποχώρι ¨η Γιορτή του Μοσχαριού¨ από το Σύλλογο του χωριού. Υπενθυμίζουμε ότι από τον ίδιο Σύλλογο, την Κυριακή 7 Αυγούστου , στο Κάστρο της Αρχαίας Καλλίπολης, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με έντεχνη μουσική. Μια βραδιά δίπλα στη λίμνη με τους ήχους των μουσικών.

* Υπολειτουργεί ουσιαστικά το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου κι έτσι οι δημότες της ορεινής Δωρίδας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις εξετάσεις τους, ιδιαίτερα δε τις εξετάσεις αίματος. Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης είναι σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Άμφισσας Περικλή Παπαδόπουλο για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Μάλλον θα βάλει ο Δήμος λεωφορείο μία φορά την εβδομάδα για να πηγαίνουν οι ασθενείς στην Άμφισσα να κάνουν τις εξετάσεις τους και ότι άλλο θέλουν από το Νοσοκομείο , ώστε και αποτέλεσμα να υπάρξει με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία.

* Βέβαια αυτό είναι ένα από τα διαδικαστικά υπηρεσιακά και διοικητικά θέματα που καλούνται να λύσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και δεν σχετίζεται με την φημολογία περί κλεισίματος του Κέντρου Υγείας. Αξιόπιστες πληροφορίες από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί. Από υποσχέσεις βέβαια τελευταία έχουμε χορτάσει, που διαψεύδονται μετά από λίγους μήνες !

* Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά θα διοργανωθεί από την Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδας και υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδας και τη συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Ευπαλίου η ¨άσκηση ζωγραφικής¨ για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου . Μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ευπαλίου, αλλά και παιδιά που θα βρεθούν στο Ευπάλιο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί έγκαιρα .

* Το Σάββατο 4 Ιουνίου στο Λιδορίκι, μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ , Γιάννης Σωτηρίου . Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Δωρίδας, στο πλαίσιο διαβούλευσης με την κοινωνία ενόψει της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ. Καλή και χρήσιμη η εκδήλωση , λίγος ο κόσμος , οι συνήθως …ύποπτοι μερικές δεκάδες κομματικά στελέχη της Δωρίδας που επιστρατεύτηκαν.

* Αντίθετα δεν ήταν μαζική από πλευράς προσέλευσης , η εκδήλωση που έγινε στην Άμφισσα με ομιλητή τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Σκανδαλίδη παρά την μεγάλη προσπάθεια κινητοποίησης που κατέβαλε η Βουλευτής του Νομού και η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας. Πάνε εκείνες οι εποχές που γέμιζαν αμφιθέατρα και πλατείες με ομιλητές τέτοια στελέχη. Αλλά και ο Σκανδαλίδης δεν έφερε κάποιο ουσιαστικό και συγκεκριμένο νέο πάνω στην εξέλιξη δύο-τριών βασικών θεμάτων που ταλανίζουν γεωργούς και κτηνοτρόφους της Δωρίδας για πολλά χρόνια. Οι ίδιες αόριστες υποσχέσεις που κατά καιρούς τελευταία βλέπουμε σε ανακοινώσεις της βουλευτίνας του Νομού.

* Πάντως οι Ρουμελιώτες της Φωκίδας του φέρθηκαν άψογα του Σκανδαλίδη και δεν αντιμετώπισε ασχημονίες και άλλα ευτράπελα όπως αυτά που έγιναν προχθές κατά την παρουσία του σε αντίστοιχη εκδήλωση στη Χίο.

* Με έκπτωση από το αξίωμα του, κατηγορούμενος για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, κινδυνεύει ο Δήμαρχος Δελφών και πρώην Νομάρχης Νίκος Φουσέκης , κατηγορούμενος για μια σειρά κακουργηματικών πράξεων. Ειδικότερα δύο είναι υποθέσεις των παρανομιών που έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Στην πρώτη , ο Νίκος Φουσέκης κατηγορείται ότι κατά την περίοδο του 2003 πιστοποίησε ως πολιτικός μηχανικός, με ψευδή τοπογραφικά διατάγματα, συγκεκριμένη οικοπεδική έκταση ιδιοκτησίας του πρώην δημάρχου Δελφών Παναγιώτη Καλτσή, η οποία βρίσκεται εκτός της ζώνης του αρχαιολογικού χώρου Δελφών, αν και είναι αποδεδειγμένο ότι ήταν και είναι εντός της ζώνης. Με τα ψευδή αυτά στοιχεία, κατέστη δυνατόν να παραβιαστεί ο θεσμοθετημένος αρχαιολογικός χώρος Δελφών και να κατασκευαστούν σ' αυτόν τεράστιες κτηριακές εγκαταστάσεις.
Στη δεύτερη, ο Νίκος Φουσέκης, με αφορμή μήνυση από πολίτη για πολεοδομικές παρανομίες στον Παρνασσό, κατηγορείται για πέντε κακουργήματα-παραβάσεις εις βάρος του Δημοσίου για προσωπικό όφελος και για εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

* Οικολογική συνείδηση στα μικρά παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ευπαλίου που με τους δασκάλους τους και συντονιστή τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Ευσταθίου για ώρες καθάριζαν την παραλία του Παραθάλασσου και όλη την διπλανή παραλίμνια περιοχή. Στη προσπάθεια βοήθησαν και μηχανήματα του Δήμου. Για πρώτη φορά είδαμε τη συγκεκριμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια τόσο καθαρή κι εδώ πρέπει να απονείμουμε τα εύσχημα στον αντιδήμαρχο Ευσταθίου για την όλη προσπάθεια που καταβάλλει με την εμπειρία που έχει.

* Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο από τις … ανασκαφές για την ανακάλυψη της ¨φλέβας χρυσού¨ στο νησάκι του Κορινθιακού που ανήκει στο Δήμο Δωρίδας, που πρώτο και αποκλειστικά σας ενημέρωσε το DORIDA NEWS και αναδημοσίευσαν την είδηση τουλάχιστον άλλα 15 blog (!) Ευχή όλων κάτι να βρεθεί , γιατί όφελος θα είναι από κάθε άποψη. Πάντως μόλις υπάρξουν αποτελέσματα , αμέσως θα σας ενημερώσουμε.

* O Καλλικράτης το λέει , στη Δωρίδα το προωθούν . Κάθε Δήμος ( που έχει θάλασσα εννοείτε) δικαιούται να δημιουργήσει το δικό του Λιμενικό Ταμείο. Έτσι οι της Δημοτικής Αρχής εδώ και εβδομάδες τρέχουν σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας για να στήσουν το Δωρικό Λιμενικό Ταμείο και να απαγκιστρωθεί ο Δήμος Δωρίδας απ΄ αυτά της Ιτέας και της Ναυπάκτου.

* Στο προσκήνιο και πάλι ο προπονητής Σταύρος Σταύρου μετά από ένα ατύχημα που είχε πριν καιρό .Έγινε γνωστός στην περιοχή μας από το πέρασμα του από τον Απόλλων Ευπαλίου μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή Σωματικής Αγωγής Αριστομένη Σωτηρόπουλο και τώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν αυτό το δίδυμο στον πάγκο της ομάδας τους. Τις μέρες που μας πέρασαν ο Σταύρου βρέθηκε στην Αθήνα και παρακολούθησε σεμινάριο που ομιλητής ήταν και ο κύριος Σωτηρόπουλος δείγμα της συνεχής ενημέρωσης του εξελίξιμου προπονητή. Διατηρούν άριστες σχέσεις και είναι πιθανόν του χρόνου να τους δούμε μαζί ξανά συνεργάτες. Ο Σταύρου ως γνωστόν έχει εργαστεί με επιτυχία σε Ατρόμητο Αντιρρίου, Άρη Αιτωλικού, Ακαδημία Ναυπάκτου, Ακαδημίες Ολυμπιακού στη Ναύπακτο, και Τρίκορφο, από τις οποίες Αντίρριο και Ακαδημία ανέβηκαν κατηγορία. Σταύρου και Σωτηρόπουλος λοιπόν πάλι μαζί …

* Άσχημα πήγε η απογραφή του πληθυσμού για τη Δωρίδα , αφού όχι μόνο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 20.000 κατοίκων, για να έχει μια σειρά πλεονεκτημάτων που  δίνει ο Νόμος του Καλλικράτη στους Δήμους, αλλά μειώθηκε και λίγο σε σχέση με την απογραφή του 2001. Η μεγαλύτερη ζημιά ήρθε από τον πρώην Δήμο Λιδωρικίου που κατέγραψε μείωση -26% ενώ ό πρώην Δήμος Βαρδουσίων είχε αύξηση 12%. Αυτό πρέπει να προβληματίσει λίγο τους ανθρώπους του Λιδωρικίου γιατί τέτοιου είδους συρρικνώσεις θα δημιουργήσουν μελλοντικά κι άλλου είδους απώλειες , εκτός της εφορίας που θα καταργηθεί με Νόμο, όπως την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας που σχεδιάζουν κάποιοι στα χαρτιά και … άλλα πολλά.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟ Βάρεσε διάλυση το Κέντρο Υγείας τα τελευταία χρόνια καταγγέλλει το ΚΚΕ

Του  Παύλου Δωριάδη

Ουσιαστικά ανύπαρκτη είναι η ιατρο-διαγνωστική περίθαλψη στο Λιδωρίκι και τα γύρω χωριά, αφού το Κέντρο Υγείας όχι μόνο υπολειτουργεί αλλά στη πράξη δεν υφίσταται. Αυτό επισημαίνουν ούτε λίγο ούτε πολύ με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υγείας , τρείς βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας να τους πληροφορήσει κι αυτούς και τους πολίτες της ορεινής Δωρίδας, πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα και ποιες οι άμεσες ενέργειές του.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, επανειλημμένα έχει επισημάνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρήκε το Κέντρο Υγείας πριν λίγους μήνες που ανέλαβε καθήκοντα , ενώ πρόσφατα ήρθε σε συνεννόηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείο Άμφισσας να δρομολογηθεί λεωφορείο από το Λιδωρίκι, μία φορά την εβδομάδα που θα πηγαίνει δωρεάν τους πολίτες για αιμοληψία και μικροβιολογικές εξετάσεις στην Άμφισσα

Ειδικότερα στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν τα εξής στον Υπουργό Υγείας..

Στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου δεν υπάρχει διαθέσιμο πλήρωμα ασθενοφόρου για όλο το 24ωρο. Τα έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται, με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας σε κάθε κλήση, από το ΕΚΑΒ που εδρεύει στην Άμφισσα. Να σημειωθεί επί πλέον αν το περιστατικό δεν είναι στην περιοχή του Λιδωρικίου ο χρόνος αναμονής ασθενοφόρου μπορεί να ξεπεράσει και τις δυόμισι ώρες, λόγω των αποστάσεων. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα πρέπει άμεσα να στελεχωθεί ο τομέας Λιδωρικίου του ΕΚΑΒ με πληρώματα ασθενοφόρου. Αν τοποθετηθούν μόνο οδηγοί δεν θα επαρκεί το Νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ. για να συνοδεύει τις μετακινήσεις του ασθενοφόρου και θα μείνει ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας.

Στο Κέντρο Υγείας δεν υπηρετεί Παιδίατρος και καλύπτεται μία φορά την εβδομάδα από παιδίατρο του Νοσοκομείου.

Περισσότερο από ένα χρόνο, το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει Οδοντίατρο λόγω συνταξιοδότησης της Οδοντιάτρου.

Στο Κ.Υ. Λιδωρικίου υπηρετούν μόνο δύο Παθολόγοι (από τους τρεις Παθολόγους ή Γενικούς Ιατρούς που προβλέπονται), οι οποίοι καλούνται να εφημερεύσουν και στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Άμφισσας. Έτσι επιβαρύνεται η λειτουργία των Παθολογικών ιατρείων του Κέντρου Υγείας.

Δεν ανανεώθηκαν οι θητείες των Αγροτικών Ιατρών των Π.Ι. Αμυγδαλιάς και Ερατεινής και του Π.Ι. Κροκυλείου που είναι ορεινή περιοχή.

Στο Κ.Υ. Λιδωρικίου υπηρετεί μόνο μια Νοσηλεύτρια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσφορά από νοσηλευτή σε τακτική βάση και οι γιατροί εφημερεύουν με τραυματιοφορέα ή προσωπικό ασφαλείας μέσω σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία.

Η έλλειψη νοσηλευτικού επιτείνεται κατά την περίοδο των κανονικών αδειών ή αν κάποιος από το μόνιμο προσωπικό του Κέντρου Υγείας (νοσηλεύτρια ή τραυματιοφορείς) απουσιάσει για λόγους υγείας.

Να σημειωθεί ότι νοσηλευτικό προσωπικό, μια Μαία και μία Αδελφή – Νοσοκόμος έχει μετακινηθεί στο Γ.Ν. Άμφισσας για να καλύψει δικές του ανάγκες.

Δεν λειτουργεί το Ακτινολογικό τμήμα και ο εξοπλισμός που υπάρχει είναι τεχνολογικά ξεπερασμένος και σε κακή κατάσταση.

Από έτους και πλέον οι κάτοικοι της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Λιδωρικίου, που στην πλειονότητά τους είναι μεγάλοι σε ηλικία και οικονομικά αδύναμοι, δεν έχουν δυνατότητα να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο εκτός αν επισκεφτούν το Νοσοκομείο Άμφισσας.

Οι αιμοληψίες που γίνονταν για μια δεκαετία από το Κέντρο Υγείας διακόπηκαν το Μάρτιο του 2010 μετά από απόφαση του Νοσοκομείου Άμφισσας με αιτιολογία την έλλειψη προσωπικού του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου.

Είναι φανερό ότι είναι απαραίτητη η μόνιμη και πλήρης λειτουργία του Μικροβιολογικού εργαστηρίου με αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού ο οποίος είναι τεχνολογικά ξεπερασμένους.

Υπήρχε πρόγραμμα επίσκεψης ειδικευμένων Ιατρών του Νοσοκομείου (Χειρουργός, ορθοπεδικός, Γυναικολόγος και Ακτινολόγος) το οποίο έχει διακοπεί.

Υπάρχει άμεση ανάγκη συντήρησης του κτιρίου, ανανέωση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού που είναι σε κακή κατάσταση, αλλά και αντιμετώπιση προβλημάτων του προαύλιου χώρου.

Στο μεταξύ η Αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή με δηλώσεις της σε ενημερωτική συνάντηση τόνισε ότι όχι μόνο δεν θα κλείσει το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου αλλά σταδιακά θα επανακτήσει τη δυναμική του , ενώ ήδη έχουν προβλεφθεί κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ για την ανακαίνισή του και τον εξοπλισμό του.

Στην ίδια εκδήλωση κατέθεσε την ανησυχία του ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Χρήστος Τσιλίκης , λέγοντας ότι Ερατεινή , Κροκύλειο και Αμυγδαλιά σε λίγο θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ιατρικής επάρκειας για τους πολίτες αφού στους αγροτικούς γιατρούς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους. Χτύπησε δε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως αν δεν βελτιωθεί η ιατρική περίθαλψη στη Δωρίδα , τουλάχιστον να μη επιδεινωθεί.

Τέλος ανακοίνωση για την όλη οικτρή κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου έβγαλε και η οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας της περιοχής, που ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για την στήριξή του. Βέβαια ξεχνά να ανφέρει ότι τα περισσότερα απ΄αυτά προέρχονται από τη θητεία της δικής της Κυβέρνησης.




Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

¨ΑΤΖΕΝΤΑ¨ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ στη Συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου

Του  Παύλου Δωριάδη

Αρκετά και σοβαρά θέματα υπάρχουν στην ατζέντα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας που θα πραγματοποιηθεί στο Λιδωρίκι την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα.

Εισηγητές των διαφόρων θεμάτων είναι οι Αντιδήμαρχοι Κ. Αντωνόπουλος , Ανδ. Ευσταθίου και Χρ. Ράπτης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αθ. Κοκμοτός, Παν. Καλλιαμπέτσος, Κ. Παλασκώνης , Εμ. Χαραλάμπους και Γ. Γκόλφης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ζέτος, τα θέματα που θα συζητηθούν και οι εισηγητές τους είναι τα εξής :

* Με εισήγηση του Αντιδημάρχου Κώστα Αντωνόπουλου :
- ΄Ιδρυση και λειτουργία νέων Κ.Ε.Π. στο Κροκύλειο έδρα Δ.Ε. Βαρδουσίων και Τ.Κ. Γλυφάδας Δ.Ε. Τολοφώνος.
- Λήψη απόφασης για χαρακτηρισμό πιστώσεων ως δεκτικών εκδόσεως Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής.

* Με εισήγηση του Αντιδημάρχου Ανδρέα Ευσταθίου :
- Πρόσληψη υδρονομικού οργάνου (υδρονομέα) Δήμου Δωρίδος για Τ.Κ. Μαραθιά & οικισμό Σκαλώματος Τ.Κ. Μοναστηρακίου, για την αρδευτική περίοδο 2011.
- Έγκριση συντήρησης παλαιού δικτύου ύδρευσης από τον κ. Ρούμπα Θωμά για την υδροδότηση της οικίας του και του χώρου της γιορτής της πίττας Τ.Κ. Τειχίου.

* Με εισήγηση του Αντιδημάρχου Χρήστου Ράπτη :
- ΄Εγκριση εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου (παραδοσιακό καφενείο) Τ.Κ. Μοναστηρακίου.
- Καθορισμός Τμημάτων Κοινοχρήστων χώρων που παραχωρούνται για χρήση για το έτος 2011σε δικαιούχους /ενδιαφερόμενους χωρίς δημοπρασία (όμοροι).
- Καθορισμός των χώρων μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας σε τρίτους με σύναψη μισθωτικής σχέσης και καθορισμός τιμήματος για τους έχοντες το δικαίωμα της χρήσης άνευ δημοπρασίας (όμοροι) μέχρι τη λήξη της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

* Με εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Καλλιαμπέτσου :
- ΄Εγκριση παρακράτησης ποσού 6.571,15 € από τέλη ηλεκτροφωτισμού για επαύξηση ισχύος στην παροχή γηπέδου Μαλαμάτων.
- Παράταση προθεσμίας για την « Μελέτη ασφαλτόστρωσης δρόμου Μαραθιά _ Πύργου» της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου του Δήμου Δωρίδος.
- Έγκριση του έργου « Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Ευπαλίου – Μαραθιά- Κλήματος & Δροσάτου» του πρώην Δ. Ευπαλίου.
- Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης μικρών έργων.
- Συγκρότηση επιτροπής καταμέτρησης – εκτίμησης ακινήτου ως αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. επιτροπών & λοιπών δραστηριοτήτων.
- Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής – Οριστικής Παραλαβής του έργου : «Ύδρευση Κλήματος Ευπαλίου».
- Έγκριση του έργου : «Ολοκλήρωση Αθλητικού Κέντρου Πενταγιών» του πρώην Δήμου Βαρδουσίων και νύν Δ.Ε. Βαρδουσίων.

* Με εισηγητή το Δημοτικό Σύμβουλο Θανάση Κοκμοτό :
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Τ.Κ. Γλυφάδας Δ.Ε. Τολοφώνος.
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους οικισμούς Χανίων και Σπηλιάς της Τ.Κ. Τριζονίων Δ.Ε. Τολοφώνος .
- Νέος Κανονισμός κυκλοφορίας οχημάτων στο νησί Τριζόνια.

* Με εισηγητή το Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Παλασκώνη :
- Συντήρηση συνδετήριου δρόμου Διχωρίου με κεντρικό άξονα Αρτοτίνα - Πενταγιοί.

* Με εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Μανώλη Χαραλάμπους :
- Ψήφιση και διάθεση πίστωσης 20.000,00 € για διοργάνωση πολιτιστικής δραστηριότητας (Γιορτή Τράτας) στη Δ.Ε. Τολοφώνος.

* Με εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Γκόλφη :
- Ορισμός νέων υπολόγων διαχειριστών, πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε έργα της ΣΑΕΠ 056 / 8 της Στερεάς Ελλάδας - Τροποποίηση των υπ’ αριθ. 6/93/2011 & 6/94/2011 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας.

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

ΠΟΣΟΙ ΑΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ Που είχαμε αυξήσεις και που μειώσεις

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Μικρή μείωση της τάξης του 5% στον πληθυσμό της εμφανίζεται να έχει η Δωρίδα από την απογραφή που έγινε τον περασμένο Μάιο

Τα στοιχεία των απογραφέων έχουν σταλεί και επεξεργάζονται από την Εθνική Στατιστική Αρχή , η οποία και θα δώσει τα επίσημα αποτελέσματα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των συνεργατών του DORIDA NEWS , το Δ.Δ. Βαρδουσίων παρουσίασε μία αύξηση +13%, το Δ.Δ. Ευπαλίου μείωση -5%, το Δ.Δ. Λιδωρικίου μείωση  -26% και το Δ.Δ. Τολοφώνας αύξηση +5%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τρείς πρωτεύουσες των πρώην Δήμων Ερατεινή, Ευπάλιο και Λιδωρίκι κατέγραψαν περίπου τον ίδιο αριθμό 850 πολιτών ενώ το Κροκύλειο παρουσίασε μείωση , 181 από 256 , παρ΄ ότι το Δ.Δ. Βαρδουσίων αυξήθηκε κατά +13%.

Οι απογραφέντες στις φυλακές Μαλανδρίνου ήταν 460.

Τα νούμερα των απογραφέντων σε κάθε χωριό είναι πριν από την τελική επεξεργασία από την Εθνική Στατιστική Αρχή και ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις της τάξης του 2%.

Σε παρένθεση τα νούμερα των πληθυσμών κατά την προηγούμενη απογραφή του 2001.

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ  ………….     99  (105)
ΑΒΟΡΟ   .............................        64   (106)
ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ …………… 393  (543)
ΑΡΤΟΤΙΝΑ ……………..  479  (499)
ΒΡΑΪΛΑ  ................................     20   ( 84 )
ΓΛΥΦΑΔΑ ……………     615  (450)
ΔΑΦΝΟΣ ................................  174   ( 80 )
ΔΙΑΚΟΠΙ ………………… 307  (326)
ΔΙΧΩΡΙ  ………………….. 204   (189)
ΔΡΟΣΑΤΟ …………….     200  (232)
ΔΩΡΙΚΟ  ................................     25    ( 66 )
ΕΛΑΙΑ ……………………..115   (143)
ΕΡΑΤΕΙΝΗ ……………    850  (726)
ΕΥΠΑΛΙΟ ……………      850  (762)
ΖΟΡΙΑΝΟ  ………………  272  (195)
ΚΑΛΛΙΟ  ...................................117  (171)
ΚΑΛΛΙΘΕΑ  …………….. 320   (359)
ΚΑΜΠΟΣ ……………..     340  (280)
ΚΑΣΤΡΑΚΙ …………...     700   (782)
ΚΕΡΑΣΙΑ   ……………….183   ( 99 )
ΚΛΗΜΑ ………………..    220   (418)
ΚΟΚΚΙΝΟΣ  ……………    80   ( 91 )
ΚΟΝΙΑΚΟΥ ……………... 216  (244)
ΚΟΥΠΑΚΙ   ……………..  184   ( 86 )
ΚΡΙΑΤΣΙ    ………………. 155   ( 82 )
ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ  …………   181   (256)
ΛΕΥΚΑΔΙΤΙ …………….  120   (165)
ΛΙΔΩΡΙΚΙ……………..      850  (881)
ΜΑΚΡΙΝΗ  ……………….   91   ( 88)
ΜΑΛΑΜΑΤΑ ………….    580   (500)
ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ ………..   210  (393)
ΜΑΝΑΓΟΥΛΗ …………   500   (589)
ΜΑΡΑΘΙΑΣ …………...    500   (492)
ΜΗΛΙΑ  …………………..  107   (138)
ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ  ……… 377   (442)
ΠΑΛΑΙΟΞΑΡΙ ………..     230   (180)
ΠΑΝΟΡΜΟΣ  …………… 348   (278)
ΠΕΝΤΑΓΙΟΙ  …………...   342   (267)
ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ …………   390   (614)
ΠΕΡΙΒΟΛΙ  ……………….   79   ( 77 )
ΠΕΡΙΘΙΩΤΙΣΣΑ .......................  59    ( 86 )
ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ ………….  315   (350)
ΠΥΡΓΟΣ  ………………..     25   ( 20 )
ΣΕΡΓΟΥΛΑ  …………….. 368    (368)
ΣΤΙΛΙΑ   ……………………  80   (130)
ΣΥΚΙΑ ………………………  61   (193)
ΣΩΤΑΙΝΑ ………………….  38    ( 64 )
ΤΕΙΧΙΟ ……………………  210   (235)
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ……………  575    (619)
ΤΡΙΚΟΡΦΟ …………….   400    (557)
ΤΡΙΣΤΕΝΟ    ……………  113    ( 89 )
ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ…………….    240   (272)
ΥΨΗΛΟ ΧΩΡΙΟ ………..  171    (181)
ΦΙΛΟΘΕΗ ……………….  400    (340)
ΦΥΛΑΚΕΣ  ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ ……….. 460

Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολοφώνας

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

«Η βιοποικιλότητα και η διαχείριση του Κορινθιακού κόλπου στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης» είναι το θέμα πολύ σημαντικής Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο Τολοφώνας.

Η Ημερίδα διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολοφώνας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας.

Όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας Ηλίας Κορομπίλης , είναι μια ακόμα δραστηριότητα από τις πολλές που έχει δρομολογήσει ο Σύλλογος για να ενημερώσουμε αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες , μικρούς και μεγάλους.

Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι η ζωή μας, επισημαίνει ο κ. Κορομπίλης και γι αυτό πρέπει να τον προσέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Έχω στείλει προσκλήσεις και σε όλους του Προέδρους των χωριών της Δωρίδας που βρέχονται από τον Κορινθιακό , να παρακολουθήσουν την Ημερίδα.

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών έχουν ως εξής :

18.30 - 19.00   Προσέλευση, παραλαβή φακέλων

19.00 - 19.15    Χαιρετισμοί

19.15 - 19.40
«Ο κορινθιακός κόλπος ένα ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα», ομιλητής Κόττης Γεώργιος γεωπόνος MSc Θαλάσσιας Οικολογίας Μέλος της ΠΟ του ΚΠΕ Άμφισσας

19.40- 20.05
«Η βιοποικιλότητα των νησίδων του κορινθιακού κόλπου της παραλιακής Φωκίδας »,ομιλητής Θεοχαρόπουλος Μιχάλης βιολόγος Δρας Οικολογίας Υπεύθυνος του ΚΠΕ Άμφισσας

20.05- 2030
Στρογγυλή τράπεζα – Αξιολόγηση ημερίδας Συζήτηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου ¨ Η ΑΛΚΥΩΝ ¨

20.30-20.40
Διάλειμμα. Καφές – αναψυκτικά

20.40-20.55
Χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας Φωκίδας

20.55-21.20
Έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς μας φίλους . Ποιήματα με Θέμα την θάλασσα

Η Ημερίδα είναι ανοιχτή και η πρόσκληση ισχύει για τον καθένα που έχει ευαισθησίες και οικολογικά ενδιαφέροντα , ιδιαίτερα για τη θάλασσά μας, τον Κορινθιακό Κόλπο.

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

¨ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ¨ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΑΣ! Άρχισε η έρευνα εδώ και μερικές ημέρες. Δήμαρχος και Μητροπολίτης επιστατεύουν με ανθρώπους τους, παρουσία Αρχαιολογίας και Αστυνομίας


Του  Παύλου Δωριάδη

¨Φλέβα χρυσού¨ εντοπίστηκε από ιδιώτες ερευνητές σε μικρό νησάκι του Κορινθιακού Κόλπου που ανήκει στο Δήμο Δωρίδας και από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακάλυψη και εξόρυξη του.

Πάρθηκαν οι σχετικές άδειες από το Υπουργείο Πολιτισμού , την Αρχαιολογία, την Μητρόπολη και την Αστυνομία κι άρχισε η δουλειά με ειδικά μηχανήματα..

Η άδεια και από την Μητρόπολη πάρθηκε διότι τα πολύτιμα μέταλλα που υποτίθεται ότι υπάρχουν, εντοπίστηκαν στη γη, κάτω από εκκλησάκι, που είναι ιδιοκτησία της Εκκλησίας.

Οι εργασίες γίνονται με απόλυτη διακριτικότητα, ώστε να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, πάντα με την παρουσία εκπροσώπων του Δημάρχου , του Μητροπολίτη και της Αρχαιολογίας κάτω από το άγρυπνο μάτι της Αστυνομίας.

Το σήμα του ειδικού μηχανήματος που χρησιμοποιείται για τον ακριβή εντοπισμό αυξάνεται, όσο το βάθος των εκσκαφών προχωρά.

Παράλληλα αυξάνεται και η αγωνία των παρευρισκομένων εκπροσώπων , γιατί άλλα θα είναι για παράδειγμα τα ποσοστά συμμετοχής για τον Δήμαρχο αν βρεθεί στα θεμέλια του ναού και κάτω απ αυτόν και άλλα αν βρεθεί σε άλλο σημείο του μικρού νησιού.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι εύχονται και προσεύχονται να βρεθεί τελικά χρυσός , ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Ο Μητροπολίτης και ο Ιερέας για την …ανακούφιση του ποιμνίου της εκκλησίας !

Ο Δήμαρχος για να κλείσει τις ¨τρύπες¨ που του κληροδότησαν ο Κουλούλας, ο Άνθιμος και ο Νικολέτος με τα οικονομικά ¨φέσια¨ και ο Παγώνης με το δάνειο !

Η αρχαιολόγος, κάνοντας το καθήκον της, και για να εμπλουτίσει την αρχαιολογική συλλογή της υπηρεσίας της !(σ.σ. αν το εύρημα είναι χρυσό αγαλματίδιο τι θα γίνει παιδιά; Πως θα μοιραστεί; και που θα πάει , Λιδωρίκι, Ερατεινή ή Δελφούς ; )

Ο άγρυπνος αστυνόμος για να προσθέσει μία ακόμα επιτυχία στο ενεργητικό του !

Και τέλος ο δραστήριος Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου για να υλοποιήσει τα όνειρά του σε μικροέργα υποδομής που δεν πρόκειται να δει διαφορετικά σύντομα !

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι εφ όσον βρεθεί χρυσός, σύμφωνα με τη συμφωνία , το 44% ανήκει στους ιδιώτες ερευνητές και το υπόλοιπο στους εμπλεκόμενους που αναφέραμε.

Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΗΣΕ Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση

Του  Παύλου Δωριάδη

Τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δωρίδος δημιούργησε ο Δήμος μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η νέα επιχείρηση θα έχει έδρα το Λιδωρίκι, και προήλθε από τη συγχώνευση των αντίστοιχων Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Λιδωρικίου και της Τολοφώνας.

Θα διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο και τόσο το αρχικό της κεφάλαιο όσο και το υπαλληλικό προσωπικό θα προέρχονται από τις παλιές επιχειρήσεις που συγχωνεύτηκαν.

Σκοπός της νέας Δημοτικής επιχείρησης είναι η ανάληψη δραστηριοτήτων και η παροχή υπηρεσιών στο τομέα της Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης όπως ,

- Η εφαρμογή πολιτικών και η συμμετοχή σε δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα βρεφών , νηπίων και της τρίτης ηλικίας.

- Η δημιουργία κέντρου αγωγής υγείας και κέντρου συμβουλευτικής στήριξης.

- Η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα για μέριμνα , υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την παροχή ανάλογων Υπηρεσιών.

- Η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης , εθελοντικές οργανώσεις και ομάδων εθελοντών που θα στοχεύουν στην υποβοήθηση του έργου της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

- Η εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού στη Δωρίδα καθώς και η συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στους ίδιους τομείς.

- Η φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες και γενικότερα σε δραστηριότητες για προληπτική Ιατρική.

- Η διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων καθώς και ανάπτυξη και έρευνα που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων.

- Η εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων χρηματοδότησης από φορείς του Δημοσίου , της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ιδιωτών.

- Η οργάνωση και η παροχή υπηρεσιών σε παρεμφερείς τομείς και δράσεις που προβλέπονται ή δεν απαγορεύονται από τον Νόμο .

- Η ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών και δράσεων.