Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 28 Μαΐου 2011

Η ΔΩΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ στις πανέμορφες-καθαρές παραλίες της !


Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Ούτε μία γαλάζια σημαία δεν έδωσαν στη Δωρίδα , ενώ αντίθετα δόθηκαν σε άλλες παραλίες αμφιβόλου ποιότητας νερών, κάτι που βάζει σε υποψίες για την όλη διαδικασία απονομής τους.

Είναι αναμφίβολο δε ότι αρκετές παραλίες της Δωρίδας πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που μπαίνουν για να πάρουν ¨γαλάζια σημαία¨.

Ευθύνη βέβαια φέρουν και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές των Δήμων Ευπαλίου και Τολοφώνας που δεν είχαν κάνει αιτήσεις και τις απαραίτητες ενέργειες.

Για την Ελλάδα τον συντονισμό του Διεθνούς Προγράμματος βράβευσης ακτών έχει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης , είναι δε σίγουρο ότι οι ¨γαλάζιες σημαίες¨ δίνουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρων στις παραλίες που τις παίρνουν και την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών.

Στην Ελλάδα για το 2011 δόθηκαν 387 γαλάζιες σημαίες σε παραλίες της, κατατάσσοντάς την δεύτερη στο κόσμο , ανάμεσα σε 40 χώρες. Την πρωτιά διατηρεί η Ισπανία με 511 βραβευμένες παραλίες, τρίτη η Γαλλία με 337 και τέταρτη η Τουρκία με 324.

Στην Ελλάδα πρώτος νομός σε γαλάζιες σημαίες είναι ο Λασιθίου με 40, δεύτερος τα Δωδεκάνησα με 37 και τρίτος της Κέρκυρας με 33.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη γειτονιά μας γαλάζιες σημαίες δόθηκαν στις παραλίες Ψανής και Γριμπόβου στη Ναύπακτο!

Μεταξύ των κριτήριων που βάζει ο Διεθνής Οργανισμός για την βράβευση κάποιας παραλίας με γαλάζια σημαία είναι:

- Η καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής.

- Η ποιότητα των νερών κολύμβησης , που επιβεβαιώνονται με συχνούς δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

- Να υπάρχουν επαρκείς κάδοι απορριμμάτων.

- Να μη απορρίπτονται στη συγκεκριμένη παραλία βιομηχανικά απόβλητα και αστικά λύματα.

- Να υπάρχουν εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες.

- Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων δίπλα στη συγκεκριμένη παραλία.

- Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

- Καθημερινός καθαρισμός της παραλίας από σκουπίδια και αποτσίγαρα .

- Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης κ.ά.

Εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παραλίες στη Δωρίδα που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις για να πάρουν γαλάζια σημαία, αλλά δυστυχώς οι δημοτικές αρχές δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν.

Στο μεταξύ όπως διέρρευσε από τηλεγραφήματα στο Wikileaks, με εμπιστευτικό έγγραφο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2008 , πολιτικοί πίεζαν διάφορες περιβαλλοντικές μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να μειώσουν τον αριθμό των κριτηρίων για να δοθούν σε κάποιες παραλίες γαλάζιες σημαίες.

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ Κάτω από τις 20.000 ο Δήμος Δωρίδας. Από 850 Λιδωρίκι, Ευπάλιο, Ερατεινή !

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Δεν θα ξεπεράσει τελικά σε πληθυσμό τις 20.000 ο Δήμος Δωρίδος και θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη απογραφή του 2001 , που ήταν γύρω στις 16.000.

Αυτό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία δημοσιογραφικής έρευνας, από την απογραφή που πραγματοποιήθηκε , στις 10 έως 24 Μαΐου στη Δωρίδα.

Ειδικότερα σε 20 χωριά  ο πληθυσμός που απογράφτηκε ανέρχεται σε  8.620  ενώ ο αντίστοιχος πληθυσμός των χωριών αυτών κατά την απογραφή του 2001 ήταν 8.749.

Βέβαια τα ακριβή στοιχεία θα τα γνωρίζουμε επίσημα μέσα στον Ιούνιο  που θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ  δόθηκε παράταση μέχρι αύριο Παρασκευή να απογραφούν κάποιοι που για διάφορους λόγους δεν είχαν προλάβει να απογραφούν και για να εξυπηρετηθούν μπορούν  να απευθυνθούν , στα κατά τόπους γραφεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς και στα τηλέφωνα 213 135 2138-40  και στον ιστότοπο www.apografi2011.gr

Οι συγκεντρωτικοί ανωνυμοποιημένοι στατιστικοί πίνακες αναμένεται να παρουσιαστούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή σε ενάμιση χρόνο.

Να επισημάνουμε ότι η απογραφή έγινε προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας .

Ενδεικτικά αναφέρουμε πιο κάτω τα νούμερα πληθυσμού σε 20 από τα χωριά του Δήμου Δωρίδας, με την επιφύλαξη της διαφοροποίησης του τελικού αριθμού  των απογραφέντων 5 με 10 , πάνω ή κάτω ,ενώ σε παρένθεση είναι ο πληθυσμός του χωριού κατά την απογραφή του 2001.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι πρώην πρωτεύουσες των 3 Δήμων , Λιδωρίκι , Ευπάλιο και Ερατεινή κατέγραψαν πληθυσμό γύρω στα 850 άτομα.

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι  σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα υπάρχουν τρία νούμερα απογραφέντων για κάθε χωριό, όπως και την προηγούμενη φορά.
Ο πραγματικός πληθυσμός που θα δείχνει όλους όσους απογράφηκαν στο χωριό.
Ο μόνιμος πληθυσμός που θα δείχνει όσους διαμένουν στο χωριό τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο (συνολικά και όχι συνέχεια).
Ο νόμιμος πληθυσμός που θα δείχνει πόσοι από αυτούς που απογράφηκαν έχουν την οικογενειακή τους μερίδα στο χωριό και τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Εμείς, τα νούμερα που αναφέρουμε στο ρεπορτάζ μας αφορούν τον πραγματικό πληθυσμό. Σε παρένθεση η προηγούμενη απογραφή.

ΓΛΥΦΑΔΑ …………… 420   (450)
ΔΡΟΣΑΤΟ ……………. 200   (232)
ΕΡΑΤΕΙΝΗ …………… 850   (726)
ΕΥΠΑΛΙΟ ……………   850   (762)
ΚΑΜΠΟΣ …………….. 340   (280)
ΚΑΣΤΡΑΚΙ …………... 700   (782)
ΚΛΗΜΑ ……………….. 220   (418)
ΛΙΔΩΡΙΚΙ……………..  850   (881)
ΜΑΛΑΜΑΤΑ ………..  580   (500)
ΜΑΝΑΓΟΥΛΗ ………. 500   (589)
ΜΑΡΑΘΙΑΣ …………... 500   (492)
ΠΑΛΑΙΟΞΑΡΙ ……….. 230   (180)
ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑ ……….. 315   (350)
ΠΥΡΓΟΣ  ………………..  25     (20)
ΣΩΤΑΙΝΑ …………………40     (64)
ΤΕΙΧΙΟ …………………. 210   (235)
ΤΟΛΟΦΩΝΑ …………  700   (619)
ΤΡΙΚΟΡΦΟ ……………. 400   (557)
ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ……………. 250   (272)
ΦΙΛΟΘΕΗ ……………… 400    (340)

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠO ΕΜΑΣ ΟΙ ... ΕΦΟΡΙΕΣ ! Φεύγουν από Λιδωρίκι και Ναύπακτο


Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Οριστικά μέσα σε λίγους μήνες, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, φεύγουν οι Εφορίες από το Λιδωρίκι και από τη Ναύπακτο, αφού μία Εφορία πλέον θα λειτουργεί στη πρωτεύουσα κάθε Νομού.

Έτσι οι αρμοδιότητες της Εφορίας Λιδωρικίου μεταφέρονται στην Άμφισσα και οι αρμοδιότητες της Εφορίας Ναυπάκτου μεταφέρονται στο Μεσολόγγι.

Αυτές οι δύο Εφορίες κάλυπταν και τους φορολογούμενους του Δήμου Δωρίδας.

Μετά τις αλλαγές αυτές οι πολίτες της Δωρίδας για τα φορολογικά τους θέματα , όπως έκδοση βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας , αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος, επανεκτύπωση βεβαιώσεων απόδοσης ΑΦΜ φυσικού προσώπου, αντίγραφου δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , αντίγραφου δήλωσης στοιχείων ακινήτων, , ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κ.ά. θα απευθύνονται πλέον στα ΚΕΠ των Δήμων.

Το πρόβλημα βέβαια που ανακύπτει εδώ είναι η ελλιπής στελέχωση των ΚΕΠ σε προσωπικό.

Στο Δήμο Δωρίδας σήμερα λειτουργούν τρία ΚΕΠ στο Λιδωρίκι , στο Ευπάλιο και την Ερατεινή , με δύο υπαλλήλους το καθένα, πού σημαίνει ότι θα χρειαστεί να διπλασιαστούν, αλλά και να εκπαιδευτούν παράλληλα.

΄Ηδη αυτό έχει προβληματίσει από τώρα την ηγεσία του Δήμου που ετοιμάζει σενάρια και σχέδια για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της επόμενης μέρας , που δεν είναι μακριά.

Να πούμε εδώ ότι το DORIDA NEWS, πρώτο εδώ και μήνες είχε αποκαλύψει ότι η Εφορία του Λιδωρικίου θα καταργηθεί.

Όλες αυτές οι αλλαγές με τον ¨ Εφοριακό Καποδίστρια¨ ,σε όλη τη χώρα, έχουν σαν στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, γλυτώνοντας ενοίκια , υπαλλήλους που δεν ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών αλλά συμβασιούχοι , όπως καθαρίστριες , φύλακες, κλπ , ενώ ένα μεγάλο μέρος του πλεονάζοντος πλέον προσωπικού θα αξιοποιηθεί κυρίως ως ελεγκτές.

Συνολικά σε όλη τη χώρα θα καταργηθούν 213 Εφορίες από τις 288 που λειτουργούν σήμερα.

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΞΙΖΟΥΜΕ


Άρθρο του Κλέαρχου Περγαντά, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος

Είμαστε λίγους μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης για την αιρετή περιφερειακή διακυβέρνηση της Στερεάς Ελλάδας. Γράφω για να σας μεταφέρω μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που παρουσιάζουν πολλά μέσα ενημέρωσης αλλά και πολιτικοί για τη χώρα μας. Επιμένω, μιλώ για πραγματικότητα. Γιατί η εικόνα που έχει δημιουργηθεί μας αδικεί. Στην περιοχή μας παράγουμε τα πάντα!

Προϊόντα υψηλής ποιότητας με σεβασμό στο περιβάλλον. Xάρις σε ένα ανθρώπινο δυναμικό που διψά για να βελτιώσει τη ζωή του. Xάρις σε πολίτες που επιμένουν να δημιουργούν, σε πείσμα των καιρών και όσων θέλουν να μας πείσουν ότι δεν δουλεύουμε και δεν αξίζουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Βρισκόμαστε, βέβαια, στο μέσον της κρίσης, παραμένουμε, όμως, σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση και στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας όλων των τομέων οικονομίας, ενισχύοντας τους διαύλους επαφής, με τον επιχειρηματικό κόσμο, το καταναλωτικό κοινό και τις τοπικές κοινωνίες.

H Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκανε πρόσφατα το πρώτο μεγάλο βήμα για να δώσει τη δυνατότητα στον ντόπιο παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο να ανοιχτεί στις διεθνείς αγορές. Yπογράψαμε μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας, μεταξύ των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Jiangxi της Kίνας, στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της μεταποιητικής βιομηχανίας και του τουρισμού. Mε αυτή τη συμφωνία, ενθαρρύνουμε τον επιχειρηματικό κλάδο να διευρυνθεί σε μια μεγάλη και πολλά υποσχόμενη αγορά. Επιδίωξη μας είναι να στηρίξουμε πολιτικά και τεχνικά αυτή τη συνεργασία. Άμεσοι στόχοι μας είναι να διερευνήσουμε και να οικοδομήσουμε, ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και άλλες συμφωνίες στην παγκόσμια αγορά.

Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε για να αποκτήσει ο τόπος μας νέες δυνατότητες και να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες. Σ' αυτή την πορεία ο ρόλος του επιχειρηματικού και παραγωγικού τομέα είναι κομβικός. Kαι μια σημαντική παράμετρος γι' αυτό είναι η βελτίωση των υποδομών και του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος: Nα επιδιώξουμε να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές που θα στηρίζουν την παραγωγικότητα και την επιχειρηματικότητα.

Στον τόπο μας το πλεονέκτημα είναι η γη μας. Που έχει ομορφιές, τουριστικούς θησαυρούς και παράγει τα πάντα. Στόχος μας είναι να προβάλουμε τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας στον αγροδιατροφικό τομέα και να διαμορφώσουμε ένα «καλάθι ποιοτικών αγροτικών προϊόντων», θεμελιώνοντας μια νέα αντίληψη στην παραγωγή και στην τοπική οικονομία. Αυτές τις μέρες στην Περιφέρεια συζητάμε σε δημόσια διαβούλευση και προετοιμάζουμε το «καλάθι προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας», που περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες:
- Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό (κρασί, λάδι, βρώσιμες ελιές, ψάρια υδατοκαλλιέργειας).
- Προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής (τυρί και φρούτα).
- Προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας (δημητριακά και προϊόντα ζωικής προέλευσης).

Από τον Ιανουάριο που αναλάβαμε μέχρι σήμερα ήταν χρόνος οργάνωσης και υποδομής για να δρομολογηθεί η νέα δομή της Περιφέρειας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το 2011, εκτός από μια δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας, θα καταγραφεί και ως χρόνος σημαντικών αλλαγών. Αλλαγών που θα θεμελιώσουν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη Στερεά Ελλάδα.

Σε ενάμιση περίπου μήνα, η αιρετή Περιφέρεια αναλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό πεδίο αρμοδιοτήτων, που καθυστέρησε για ένα εξάμηνο. Αναλαμβάνει τη διαχείριση του EΣΠA. Εμείς τα κονδύλια αυτά, σκοπεύουμε να τα κάνουμε εργαλεία ανάπτυξης για τον τόπο μας. Επιδίωξη μας είναι να εργαστούμε και να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς για να δημιουργηθεί ένα σταθερό και γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον

Πηγη : ΗΜΕΡΗΣΙΑ