Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

ΣΤΟ ¨ΚΥΝΗΓΙ¨ ΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ για να διατηρηθεί καθαρός ο Κορινθιακός


Του  Παύλου Δωριάδη

Με συντονισμένες ενέργειες οι Δήμοι του Κορινθιακού Κόλπου ξεκινούν μια προσπάθεια για να διατηρήσουν την κλειστή αυτή θάλασσα καθαρή.

Το καμπανάκι έχει χτυπήσει από χρόνια με τα ψόφια δελφίνια που εκβράζονται στις διάφορες παραλίες του κόλπου, δείγμα μορφής μόλυνσης που υφίσταται ο κόλπος, ενώ οι αρμόδιες οικολογικές οργανώσεις αλλά και το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δια στόματος της Υπουργού Μπιρμπίλη μιλούν για «κόκκινη γραμμή» που δεν μπορεί να ξεπεραστεί πλέον.

Βέβαια το κύριο βάρος στην μόλυνση αφορά τα απόβλητα των διαφόρων εργοστασίων που λειτουργούν ή ετοιμάζονται να κατασκευαστούν σε Δίστομο , Θίσβη κ.ά. αλλά όπως έδειξαν διάφορες έρευνες υπάρχουν και εκατοντάδες αγωγοί όμβριων υδάτων και αυλάκια που χρησιμοποιούνται καλυμμένα παράνομες αποχετευτικές συνδέσεις.

Στο κυνήγι αυτών των αγωγών, με κάθε μέσον, έχουν ξεκινήσει οι Δήμοι του Κορινθιακού Κόλπου για να διαφυλάξουν τις θάλασσές τους.

Ήδη την αρχή έκανε ο Δήμος Πατρέων με ειδικά συνεργεία που κατέγραψαν μια τεράστια περιοχή ακτογραμμής από την Πάτρα μέχρι τον Ψαθόπυργο και τη Ροδινή, όπου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες χαρτογραφήθηκαν κάπου εκατό τέτοιοι αγωγοί όμβριων υδάτων και αυλάκια και θα ακολουθήσει έρευνα με ειδικά μηχανήματα για να διαπιστωθεί σε πόσους από αυτούς υπάρχουν και παράνομες αποχετεύσεις αποβλήτων.

Για κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές συντάχθηκε χάρτης με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών , των αγωγών και των αυλακιών όμβριων υδάτων. Κάθε χάρτης συνοδεύεται από καρτέλα με το είδος του αποχετευτικού δικτύου, την περιοχή , την διέλευση (εντός ιδιοκτησίας ή σε δημόσιο δρόμο), την κατάληξη ( σε θάλασσα ή άλλο αγωγό), την κατάσταση του (σωληνωμένος, τσιμεντένιος, χωμάτινος κοκ), την διατομή κλπ.

Όπως ειπώθηκε από ανώτερο αυτοδιοικητικό στέλεχος πρόκειται για μια ουσιαστική εργασία που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα και έμμεσα επέτρεπε σε όσους ήθελαν να προχωρούν ανενόχλητοι σε ρύπανση της κλειστής θάλασσας του Κορινθιακού Κόλπου.

Μετά από διαδημοτικές συνεννοήσεις στις ίδιες διαδικασίες θα προχωρήσουν και οι άλλοι Δήμοι του Κορινθιακού Κόλπου , συνεργαζόμενοι με τον Δήμο Πατρέων , παίρνοντας την τεχνογνωσία αλλά και κάποια ειδικά ρομποτικά μηχανήματα που θα χρησιμοποιηθούν απ΄ αυτόν.

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Τα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !*  Το Σάββατο 11 Ιουνίου η Ερατεινή γιορτάζει την παράδοση και την ιστορία της με την καθιερωμένη “Γιορτή της Τράτας”, την πρώτη εκδήλωση του Δήμου Δωρίδος για το καλοκαίρι.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής, που θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ στο λιμάνι της Ερατεινής, θα προσφέρονται δωρεάν ψητές σαρδέλες και κρασί, ενώ μουσικά σχήματα θα δίνουν το ρυθμό της βραδιάς!
Η εκδήλωση – θεσμός για την ευρύτερη περιοχή γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Δωρίδος και του Τοπικού Συμβουλίου Ερατεινής, με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, του Πολιτιστικού Συλλόγου και πολλών επισκεπτών. Οι Ερατεινιώτες μας περιμένουν.

*  Σημαντική δραστηριότητα αναπτύσσει , με καινοτομίες και προτάσεις, ο Δωριέας από το Ευπάλιο, Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Τάκης Παπαδόπουλος. Ήδη από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε καθήκοντα έχει στρωθεί στη δουλειά, προσπαθώντας να εκσυγχρονίσει σε πολλές δραστηριότητες το Σύλλογο. Η πρώτη ιδέα του ήδη υλοποιήθηκε, να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι μέσω Ιντερνέτ για το πινάκιο με τις δίκες και τη σειρά προτεραιότητας. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες πριν μερικές εβδομάδες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας , ο Τάκης είχε έλθει πρώτος σε σταυρούς.

*  Καμιά φορά λέει ο θυμόσοφος λαός ,… ο έρωτας γίνεται μίσος ! Κι η παροιμία έρχεται να επαληθευτεί με όσα λέγονται στο παρασκήνιο για τις σχέσεις του πρώην Δημάρχου Άμφισσας Ασημάκη Ασημακόπουλου με την βουλευτή του Νομού Αφροδίτη Παπαθανάση. Είναι γνωστό σε όλους στην Άμφισσα , ότι η βουλευτής υπήρξε πολιτικό παιδί του Ασημάκη. Τι έγινε κι όλα άλλαξαν και η αγάπη έγινε μίσος, οι ίδιοι το ξέρουν . Μαθαίνω πάντως ότι τελευταία, όταν ο Ασημάκης κουβεντιάζει εν στενώ το θέμα , με ψιλοπαράπονο λέει…¨ ότι είχε μια κόρη και την …έχασε ¨ !

*  Το αναφέρω το γεγονός γιατί ίσως δεν έχετε πάρει χαμπάρι, μέσα από μνημόνια, κουρέματα, απολύσεις, μειώσεις μισθών κι όλα αυτά τα ¨ωραία¨ που συμβαίνουν στις μέρες μας , ότι πάμε για εκλογές. Το αργότερο λένε έγκυροι κύκλοι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν γίνει.

*  Βέβαια μάντεις δεν είμαστε να προδικάσουμε , ούτε Πυθίες , παρ΄ ότι … η μακαρίτισσα ήταν πατριώτισσά μας αλλά  δεν μας άφησε το μυστικό της ! Όμως και οι κινήσεις όλων των πολιτικών της Φωκίδας, προς τα εκεί στοχεύουν , ιδιαίτερα βέβαια στα δύο μεγάλα κόμματα που οι μνηστήρες είναι πολλοί .

*  Το ρεπορτάζ λοιπόν λέει ότι , για το κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ εκτός της βουλευτού ενδιαφέρων να είναι υποψήφιοι έχουν εκδηλώσει οι Ασημάκης Ασημακόπουλος, Δήμητρα Καραγιώργου, Θανάσης Σανιδάς, Ταξιάρχης Κατσόγιαννος, Πανουργιάς Παπαϊωάννου , Γιώργος Πίττας και Κώστας Τσάρας.

*  Για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφερόμενοι είναι οι Γιάννης Μπούγας , Κώστας Παπαθανασίου, Νίκος Φουσέκης, Ευθύμιος Αλεξανδρής, Ασπασία Μανδρέκα, Αναστάσιος Φλώρος, και Κώστας Κουτσομήχος. Η κόρη του πρώην Υπουργού , Ιωάννα Γκελεστάθη μάλλον θα μετακομίσει για την Β΄ Περιφέρεια Αθήνας. Εκτός κι αν γίνει η έκπληξη και τη δούμε στη Φωκίδα με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Παλιές και ισχυρές οι σχέσεις των δύο οικογενειών !

*  Άλλη μια έκπληξη θα είναι τελικά αν κατέβει με το ΠΑΣΟΚ ο γνωστός δικηγόρος Αλέκος Στρίμπερης, που έχει ισχυρές προσβάσεις ψηλά, αλλά και διεισδυτικότητα σε ψηφοφόρους και στελέχη της Φωκίδας εκτός της Πασοκικής ομπρέλας.

*  Στο μεταξύ συνεχίζεται μέχρι την Τρίτη η απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών . Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει δεν δείχνουν να έχουμε εκπλήξεις στη Δωρίδα. Ίσως ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου να ξεπεράσει στο νήμα τον αριθμό των 20.000 ( που ο νόμος δίνει στο Δήμο κάποια πλεονεκτήματα) από 17.000 περίπου που είναι μέχρι τώρα , σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

*  Να θυμίσουμε εδώ ότι σ΄ εκείνη την απογραφή , τα πράγματα ήταν πολύ χαλαρά και αδιάφορα δυστυχώς. Έτσι για 300 περίπου νοματαίους σ΄όλη τη Φωκίδα, ο Νομός έγινε μονοεδρικός από δυεδρικός. Πολλοί μάλιστα αυτό, το χρέωσαν στον πανίσχυρο τότε βουλευτή και Υφυπουργό Δημήτρη Θάνο, που δεν είχε κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις ενημέρωσης .

*  Το ξανάγραψα αλλά φαίνεται ότι κάποιοι δημοτικοί Υπάλληλοι από Ερατεινή και Ευπάλιο συνεχίζουν να … ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη ! Η παροιμία λέει τι γίνεται σ΄αυτές τις περιπτώσεις , αλλά η στεναχώρια και το κλάμα δεν θ΄ ακούγεται ψηλά απ΄ τα όρη του Λιδωρικίου. Κι είναι κρίμα, γιατί ο Τσοπάνης από την αρχή , τα είχε όλα ίδια. Και στέρφα και γαλάρια ! Άσε που το μαντρί είναι απλωμένο, κι όπως κυκλοφορούν και λύκοι εκεί ψηλά , υπάρχει κίνδυνος νάχουμε και απώλειες !

*  Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε απόφαση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Αβορόραχη. Ίσως νάναι και για καλό αυτό μακροπρόθεσμα ρε παιδιά ! Γιατί αν γεμίσουμε κάθε ραχούλα και βουνοκορφή της Δωρίδας από δαύτες , θα διώχνουμε τους επισκέπτες που δεν θα βλέπουν δένδρα, αλλά γιγαντοκολώνες με έλικες !

*  Να σας πως όμως και κάτι ευχάριστο. Επιστρέφοντας από το Ευπάλιο ή Πέγκυ Ζήνα μετά το Πάσχα , όπου γιόρτασε τις άγιες μέρες στο πατρικό σπίτι του άνδρα της Γιώργου Λύρα, τράβηξε κατ΄ευθείαν για το γυναικολόγο της , που έμαθε ότι το παιδί που περιμένει είναι ενα υγιέστατο κοριτσάκι. Τρελαμένοι όλοι από τη χαρά και πιό πολλύ ο νονός του κοριτσιού Ηλίας Ψυνάκης, που αποκάλυψε ότι θα την ονομάσει Ηλέκτρα. Ψυνάκης λοιπόν ο νονός και... ψήνεται  ο τόπος του μυστηρίου με επικρατέστερο τον ίδιο που έγινε κι ο γάμος. Στο Τρίκορφο και στους Παπαροκάδες χοροστατούντος του Μουλατσιώτη !

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

¨ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ¨ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ καθηλώνουν τη Δωρίδα σε υπανάπτυξη

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Ανοιχτές πληγές οι υποδομές της Δωρίδας που δεν λένε να κλείσουν για πολλά χρόνια, ώστε να οδηγηθεί η περιοχή στην ανάπτυξη.

Και σαν μη φτάνει αυτό οι υπεύθυνοι πολιτικοί του Νομού με τις ανακοινώσεις τους είναι σαν να προκαλούν την νοημοσύνη αλλά και τα νεύρα των Δωριέων.

Οι διάφοροι πολιτευτές και παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας ξέχασαν φαίνεται ότι κυβερνούσαν πρόσφατα τον τόπο για μια πενταετία , βγαίνουν σιγά-σιγά απ΄ το καβούκι τους και το περιθώριο, ζητώντας τα ρέστα γιατί δεν έχει γίνει το τάδε  ή το δείνα έργο , που αυτοί θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει ή τουλάχιστον δρομολογήσει.

Πρώτος και καλλίτερος ο επί σειράν ετών Νομάρχης Φωκίδας και Δήμαρχος της Πρωτεύουσας του Νομού Νίκος Φουσέκης, που δίνει συνεντεύξεις και ζητά ευθύνες για έργα που δεν έγιναν , που αυτός και η παράταξη του θα έπρεπε να έχει κάνει.

Από κοντά και ο προετοιμαζόμενος για υποψήφιος βουλευτής Κώστας Παπαθανασίου που είχε θέση υποψηφιότητα για Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας στις τελευταίες εκλογές, προκαλεί με συνεντεύξεις του το λαό της Δωρίδας και γενικότερα της Φωκίδας γιατί η νέα Κυβέρνηση δεν έχει πάει… θάλασσα στα Βαρδούσια!

Είναι αλήθεια ότι ο πρώην βουλευτής και Υφυπουργός Γιάννης Μπούγας δεν έχει ακόμα βγει στα μετερίζια, ίσως συναισθανόμενος τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την ανυπαρξία έργου του και γι αυτό άλλωστε τον τιμώρησε αυτόν και την παράταξή του ο λαός της Φωκίδας.

Κι ερχόμαστε στο τώρα, όπου η κυβερνητική βουλευτής Αφρ. Παπαθανάση αρκείται να κάνει ερωτήσεις προς την Κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε εκείνο ή το άλλο έργο.

Ούτε λίγο , ούτε πολύ δηλαδή κάνει κριτική στην κυβέρνηση που στηρίζει και με τις ανακοινώσεις της λέει στους πολίτες της Φωκίδας , … είδατε εγώ τους τα λέω έξω απ΄ τα δόντια !

Τελευταία μάλιστα έχει πυκνώσει τις ανακοινώσεις τύπου, περιμένοντας τις εκλογές που ίσως είναι κοντά, επισημαίνοντας ότι αφ΄ ενός δεν παραλάβαμε ούτε μελέτες για πολλά έργα, ενώ τώρα βρισκόμαστε σε στάδιο αξιολόγησης αρκετών , όπως ο δρόμος Λιδωρικίου – Άμφισσας, ο Παραλίμνιος αγωγός λυμάτων στη λίμνη Μόρνου, το περιβόητο θέμα της ολοκλήρωσης του αναδασμού στη πεδιάδα του Μόρνου και πολλά άλλα.

Τα αξιολογούμε λοιπόν τα έργα , τα εντάσσουμε σε προγράμματα , θα γίνουν μελέτες , θα προκηρυχτούν διαγωνισμοί , θα γίνουν ενστάσεις, θα, θα ….

Κι όλα αυτά ενώ το κόμμα της κυβερνά εδώ και δύο χρόνια σχεδόν !

Αν λοιπόν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις ανακοινώσεις της βουλευτού, θα καταλάβει ότι και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες αν προχωρήσουν όλα αυτά τα έργα, θα κάνουν αρκετά χρόνια ακόμα για να ολοκληρωθούν !

Μέχρι τότε η Δωρίδα θα περιμένει την πολυπόθητη ανάπτυξη, μέσα από υποσχέσεις και… ¨κατόπιν ενεργειών μου¨. Οι εκλογές θα έρχονται και θα ξανάρχονται, κι όλα στα ίδια μένουμε !

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011

ΣΚΡΑΠΕΣ ΣΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑΤου  Δημήτρη Μητρόπουλου *

ΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ πέντε οικονομολόγους , θα λάβεις έξι απαντήσεις. . Παρ΄ όλα αυτά , στα ερωτήματα αν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι υπάρχει μία απάντηση. Αυτή που δίνουν οι αριθμοί.

Αναδιάρθρωση χρέους σημαίνει να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν θα πληρώσει τα ομόλογά της στο ακέραιο, αλλά ¨κουρεμένα¨ στο 30%όπως προεξοφλούν οι αγορές. Στόχος να ανακοπεί η δυναμική που οδηγεί το χρέος σε ποσοστό πάνω από 150% του ΑΕΠ σε ενάμιση-δύο χρόνια , οπότε θα είναι δύσκολη η εξυπηρέτησή του.

ΟΜΙΛΟΥΝ οι αριθμοί. Το ελληνικό χρέος είναι 350 δις ευρώ . Από αυτά αφαιρούμε τα 110 δις της τρόικας που μας δίνουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2010-2013 χωρίς πρόβλημα. ¨Άρα μένουν για αναδιάρθρωση 240 δις ευρώ. Αν το ¨κούρεμα¨ ήταν 30%, τότε θα γλιτώναμε 72 δις. Και σε τόκους – με επιτόκιο 5%- 3,6 δις. Προσοχή : αν δεν αναδιαρθρώσουμε, οι τόκοι του 2011 είναι 15 δις, κι αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, τότε το 2015 θα είναι περίπου 22 δις. Μετά την αναδιάρθρωση θα ήταν περίπου 18 δις. Δεν κάνετε λάθος : το όφελος από τόκους θα ήταν μικρό σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Αντιθέτως, θα είχαμε τρύπες σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περί τα 40 δις ομόλογα. ¨Κούρεμα¨ αυτών κατά 30% θα σήμαινε ζημία 12 δις. Άρα απώλεια όλων των κεφαλαίων . Άρα θα χρειαζόταν κρατικοποίηση των τραπεζών και αναπλήρωση των κεφαλαίων τους. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν περί τα 30 δις ομόλογα .¨Κούρεμα¨ αυτών κατά 30% σημαίνει χασούρα 9 δις ευρώ. Τα Ταμεία θα έχανα επίσης-5% χ 9δις – 450 εκατομμύρια ευρώ από τόκους το χρόνο. Τις τρύπες των Ταμείων που θα πρέπει να καλύψει το Δημόσιο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : από τα 72 δις. που θα γλιτώναμε σε μια αναδιάρθρωση , τα 21 δις – 12 + 9 – πρέπει να επιστραφούν σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία από το Δημόσιο. Τελικά λοιπόν το όφελος είναι - 72-21 - περίπου 50 δις κι από τόκους τελικά μόνο 2,5 δις. Δηλαδή 1% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια , η αναδιάρθρωση θα τραυματίσει τη χώρα για να κατέβει το έλλειμμα μία μονάδα όλη κι όλη. Αν συνεχίσουμε έτσι , τότε το 2013 τι θα κάνουμε ; Νέα αναδιάρθρωση με ¨κούρεμα¨ 30% ;

Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν . Τα αγγλοαμερικανικά φαντς το ξέρουν, αλλά έχουν παράγωγα που θα πληρώσουν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης - δηλαδή χρεοκοπίας. Το ερώτημα είναι τι γυρεύουν διάφορες εγχώριες αλεπούδες της πολιτικής στο παζάρι της αναδιάρθρωσης. Εκτός αν είναι σκράπες στα νούμερα.


* Ο Δ. Μητρόπουλος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα  ΤΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Στη συνεδρίαση του Δημοτ.Συμβουλίου ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ-ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΙΑΔΟΥΣ

Η Πυροσβεστική Λιδωρικίου μάλλον θα πάει για Πεντάπολη !

Του Παύλου Δωριάδη

Η δυναμική τουριστική ανάπτυξη της Χιλιαδούς των τελευταίων χρόνων, που ίσως είναι και η μεγαλύτερη αναλογικά στο Κορινθιακό, δημιουργεί και προστριβές στους τρόπους χειρισμού της ανάπτυξης αυτής.

Έτσι σ΄ ένα από τα θέματα του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε τις άδειες λειτουργίας για ομπρέλες και ξαπλώστρες των μαγαζιών στις παραλίες της Δωρίδας, ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Χρήστος Τριανταφύλλου έθεσε θέμα για τη Χιλιαδού.

Κατά την άποψή του είναι πολλά τα μέτρα που παραχωρούνται στα μαγαζιά για να τοποθετήσουν ξαπλώστρες και ομπρέλες με αποτέλεσμα σε λίγο ο κόσμος να μη βρίσκει ελεύθερη παραλία για να κάνει τα μπάνια του , θα αναγκάζεται να πληρώνει και γι αυτό θα αντιδράσει.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης υπεραμύνθηκε της εισήγησης αναφέροντας ότι η έκταση που παραχωρείται δεν ξεπερνά το επιτρεπτό όριο που ορίζει ο Νόμος, είναι ελάχιστη σε σχέση με την συνολική της έκταση και σε καμιά περίπτωση δεν θα κλείσει η παραλία .

Από επιτόπιο ρεπορτάζ που κάναμε , η έκταση που καλύπτουν τα μαγαζιά με ομπρέλες καταλαμβάνουν περίπου το 35% της συνολικής έκτασης της μεγάλης παραλίας Χιλιαδούς.

Σήμερα η παραλία της Χιλιαδούς θεωρείται από τις πιο οργανωμένες στην Ελλάδα και κατακλύζεται από χιλιάδες λουόμενους όχι μόνο από τη Δωρίδα, αλλά και από Ναύπακτο και Πάτρα, επειδή έχει όλες τις σύγχρονες υποδομές.

Όπως μας έλεγαν επιχειρηματίες της περιοχής, οι επενδύσεις που έγιναν , έφεραν και τον μεγάλο αριθμό λουομένων , δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Το 90% αυτών που έρχονται στη Χιλιαδού, μας τόνιζαν χαρακτηριστικά οι επιχειρηματίες, τους προσελκύουν οι σύγχρονες υποδομές που έχουν αναπτυχθεί σε ένα κομμάτι της παραλίας και όποιος θέλει έχει πάρα πολύ ελεύθερο χώρο για να κάνει το μπάνιο του, χωρίς να πληρώσει τίποτα.

Τελικά το θέμα ψηφίστηκε με μειοψηφία των δύο συμβούλων της παράταξης Τριανταφύλλου.

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε έντονα, μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Χρήστου Τσιλίκη,  στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ήταν και η μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Λιδωρικίου για να μη πληρώνει ενοίκιο, στο ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου. Παρ΄ ότι το θέμα ψηφίστηκε, εκτός από την παράταξη Τριανταφύλλου, τελικά δεν μπορεί να γίνει αυτή η μεταστέγαση , αφού το απαγορεύει το παραχωρητήριο της δωρήτριας του κτηρίου.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η Δημοτική Αρχή , προκειμένου να δοθεί λύση για την συνέχιση της λειτουργίας της πυροσβεστικής με δωρεάν στέγαση , σκοπεύει να της παραχωρήσει το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Πεντάπολης που είναι κλειστό.

ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΙΘΟΥΣΑΣ

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε ομόφωνα η μίσθωση μεγάλης αίθουσας στο Λιδωρίκι για τις ανάγκες συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου , άλλων Επιτροπών και διεξαγωγή διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κι αυτό γιατί ο ήδη υπάρχων χώρος στον Α΄ όροφο του Δημαρχείου θα διατεθεί για τις ανάγκες των υπαλλήλων και στέγασης διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου. Έτσι θα αποσυμφωρηθεί ο σημερινός χώρος και όλες υπηρεσίες θα στεγάζονται στο ίδιο κτίριο δήλωσε ο εισηγητής αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης θα μπούν οκτώ σχολεία της Δωρίδας αποφάσισε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο. Ειδικότερα θα εκπονηθούν μελέτες ξεχωριστά για κάθε σχολείο που θα αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας,

Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Ευπαλίου, Λιδωρικίου, Ερατεινής, Γλυφάδας και Μαραθιά καθώς και για τα Γυμνάσια-Λύκεια Ευπαλίου, Ερατεινής και Λιδωρικίου.

Τέλος από το Συμβούλιο πάρθηκαν σειρά κι άλλων αποφάσεων που αφορούν αποπεράτωση τεχνικών έργων, έγκριση πρόσληψης έξι ατόμων με δίμηνη σύμβαση για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών πολιτικής προστασίας, η μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου Λιδωρικίου κ.ά.