Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Τα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !


* Άρχισε από προχθές 10 Μαΐου η απογραφή σε όλη τη χώρα και βέβαια στη Δωρίδα. Δυστυχώς πάρα πολύς κόσμος , όπως έδειξαν οι πρώτες μέρες, φαίνεται ότι δεν γνωρίζει βασικά πράγματα γύρω από την απογραφή. Άλλοι φοβούνται ότι θα πάνε τα στοιχεία στην Εφορία , άλλοι στην Αστυνομία, άλλοι στους Δήμους για διάφορες εκλογικές ή άλλες χρήσεις ,άλλοι στη Πολεοδομία, άλλοι στη Δικαιοσύνη κι άλλοι ένας θεός ξέρει τι άλλο σκέφτονται. Φτάσαμε στο σημείο να ρωτάει ο απογραφέας «που κοιμηθήκατε χθες» κι ό άλλος ν΄απαντά ... «και τι σε νοιάζει εσένα» ! (Σ.Σ. μάλλον ψιλοπαράνομος θάταν κάπου ο άνθρωπος ). Άλλοι πάλι δεν άνοιγαν γιατί φοβόντουσαν μην ήταν τίποτε ληστές και παρίσταναν τους απογραφείς !

* Τέλος πάντων όλοι πρέπει να απογραφούμε κι όσοι μπορούμε να ενισχύσουμε τα χωριά μας νόμιμα και σωστά . Γιατί ακούς και κάποιους ότι, ναι είμαι από το τάδε χωριό , έχω σπίτι , έχω περιουσία εκεί , αλλά μόνιμα ή τον περισσότερο καιρό μένω στην Αθήνα ή την Πάτρα ή κάπου αλλού. Και τι θα γίνει τότε φίλε μου που καλοκαίρια, Χριστούγεννα , απόκριες , Πάσχα και τριήμερα πάς στο χωριό σου, το θές καθαρό από τα σκουπίδια που κι εσύ πετάς εκεί , θες ανοιχτούς δρόμους, καθαρά νεκροταφεία, φώτα στους δρόμους, καθαρές παραλίες, νερό για κάθε χρήση κι ένα σωρό άλλα πράγματα ; Που θα βρει τα χρήματα η τοπική κοινότητα για να τα κάνει όλα αυτά ; αν κι εσύ δεν την ενισχύσεις με την απογραφή σου εκεί ;

* Κι εξηγούμαστε για να μη παρεξηγούμαστε, μ΄ ένα παράδειγμα. Αν πάς τώρα σ΄ ένα μικρό ορεινό χωριό , ας πούμε το Διακόπι, θα βρεις δεν θα βρεις 5-10 νοματαίους. Τα καλοκαίρια όμως , την περίοδο του λιομαζώματος , τα Χριστούγεννα , στις Απόκριες , το Πάσχα , του Αγίου Πνεύματος κι άλλα τριήμερα ο πληθυσμός φτάνει τους 100, τους 150 και τους 200 κατοίκους. Ποιος είναι λοιπόν ο πραγματικός πληθυσμός αυτού του χωριού ; και ποια έσοδα θα πρέπει να έχει η τοπική Κοινότητα για να στηριχθεί και να ανταπεξέλθει σ΄αυτές τις απαιτήσεις; Ας κάνουμε λοιπόν όλοι το καθήκον μας κι όχι με την πρώτη ευκαιρία τα …παράπονά μας στο Δήμαρχο !

* Πρότυπος κατασκηνωτικός χώρος έχει δημιουργηθεί στην Τολοφώνα από τον Σύλλογο των Προσκόπων του Βύρωνα της Αττικής. Την προηγούμενη Κυριακή 8 Μαΐου την κατασκήνωση επισκέφθηκαν αντιπροσωπεία 45 προσκόπων και γονέων του Βύρωνα. Τους υποδέχτηκαν ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας Ηλίας Κορομπίλης. Ο Αντιδήμαρχος ενημερώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης, για τα έργα υποδομής που συνεχίζονται να γίνονται στον κατασκηνωτικό αυτό χώρο και διαβεβαίωσε προσκόπους και γονείς για την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του ίδιου όσο και του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη για την ολοκλήρωση του έργου.

* Από την πλευρά τους οι επικεφαλείς των προσκόπων αφού ευχαρίστησαν την Δημοτική Αρχή Δωρίδας αλλά και τον Ηλία Κορομπίλη για την ουσιαστική στήριξη και αγάπη που δείχνουν στο Σύλλογό τους αλλά και τη βοήθεια ολοκλήρωσης του πρότυπης αυτής κατασκήνωσης ,τους ανακοίνωσαν ότι ο χώρος προσφέρεται να τον χρησιμοποιούν και όλα τα παιδιά της περιοχής.

* Πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι θα βάλουν τα χέρια τους να βγάλουν τα μάτια τους. Και το κακό είναι ότι θα πάρουν κι άλλους συναδέλφους τους στο λαιμό τους όταν θα αναγκαστούν όλοι μαζί καθημερινά να πίνουν τον καφέ τους… στην έδρα του Δήμου. Δεν κατάλαβαν ότι κάτι άλλαξε και η λούφα και …παραλλαγή τελείωσε ! Εκτός κι αν αυτό μπορούν , αυτό κάνουν, γιατί το μυαλό μου δεν θέλει να πάει σε κάτι πιο …περίπλοκο !

* Ο ιππικός σύλλογος την Κυριακή 29 Μαΐου θα πραγματοποιήσει εκδρομή σε μια καθιερωμένη διαδρομή για αυτή την περίοδο που είναι προς την Ποτιδάνεια Δωρίδας. Το 2010 δεν πραγματοποιήθηκε λόγο των κινητοποιήσεων των πολιτών για την μεταφορά της έδρας του Δήμου πράγμα που στεναχώρησε Ποτιδάνειους και ιππείς .

* Ο καιρός όμως περνά και έτσι φέτος τα άλογα του ιππικού συλλόγου θα ¨καλπάσουν¨ και πάλι με αφετηρία το χάνι Φασουλά μέσα από δασικούς δρόμους και μονοπάτια προς την Ποτιδάνεια. Η διαδρομή είναι περίπου 2 ½ ώρες χωρίς να κουράσουν τα άλογα, για να απολαύσουν όλοι την διαδρομή. Ενδιάμεση στάση για καφέ και γεύμα στην Ποτιδάνεια.

* Πολύ σωστά αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας , ύστερα από εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Λιδωρικίου να μονοδρομηθεί ο κεντρικός δρόμος του Λιδωρικίου. Η κατάσταση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και την περίοδο των γιορτών ήταν ανυπόφορη. Δυσκόλευε ο ένας τη ζωή του άλλου άνευ λόγου και αιτίας και τα νεύρα ήταν συνεχώς τσιτωμένα !

* Οριστικά μάλλον κλείνει η πορθμειακή γραμμή Αγίου Νικολάου – Αιγίου, ως ασύμφορη. Οι προσπάθειες στο παρασκήνιο βέβαια γίνονται , αλλά φαίνεται ότι αυτή τη φορά τα ψέματα τέλειωσαν. Λίγο το μνημόνιο με τη σκληρή λιτότητα που περιόρισαν τις μετακινήσεις , λίγο το κόψιμο των επιδοτήσεων της γραμμής από το Υπουργείο και το τέλος δεν άργησε . Αξιόπιστες πηγές μου έλεγαν πως όταν βλέπεις να κλείνει ο πλοιοκτήτης τη γραμμή παραμονές καλοκαιριού που είναι η καλλίτερη περίοδος , είναι φανερό πως υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας.

* Ένα σχόλιο διαβάσαμε στην ημερήσια εφημερίδα της Άμφισσας ΩΡΑ της Φωκίδας που μας βρίσκει σύμφωνους και το μεταφέρουμε αυτούσιο … « Βρε παιδί μου πραγματικά ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω και πολύ περισσότερο να κατανοήσω την τακτική των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων από κυβερνητικούς βουλευτές. Που αποσκοπούν και γιατί τις κάνουν ; Να αυτό που κάνει για παράδειγμα η Κα Παπαθανάση σχεδόν από την αρχή της βουλευτικής της καριέρας. Όπου υπάρχει πρόβλημα , όπου δεν μπορεί να επιλύσει κάποιο πρόβλημα ή ή να προχωρήσει κάποιο έργο καταθέτει ερωτήσεις και εμμέσως πλην σαφώς ρίχνει τις ευθύνες στην Κυβέρνηση της οποίας είναι εκπρόσωπος στη Φωκίδα και στους υπουργούς της . Χτες ήταν ο Ρέππας σήμερα είναι ο Σκανδαλίδης αύριο δεν ξέρω ποιος…

* … Με άλλα λόγια κάνει συνεχώς κριτική και ρίχνει τις ευθύνες στους υπουργούς που εμπράκτως στηρίζει με την ψήφο της στη Βουλή. Αν, όμως δεν τους στηρίζει και συνεχίζει να αντιτίθεται μαζί τους, νομίζοντας ότι είτε τη σαμποτάρουν (απίθανο) είτε δεν προωθούν τα θέματα της Φωκίδας γιατί δεν βγαίνει καθαρά και ξάστερα να το πει ; Και πολύ περισσότερο δεν ανεξαρτητοποιείται αν νομίζει ότι η Κυβέρνηση δεν υπολογίζει τη Φωκίδα; Μήπως κάποια στιγμή θα έπρεπε να σταματήσουν οι λαϊκισμοί και να αρχίσουμε να λέμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη ;Όχι τίποτα άλλο αλλά να . Το πολύ το ¨ψαλτήρι¨ στο τέλος θα το βαρεθεί και ο παπάς . Θα το βαρεθούν και οι πολίτες που θέλουν χειροπιαστά έργα και πρόοδο για τον τόπο και όχι συνεχόμενες συναντήσεις εργασίας και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. Δεν νομίζετε ;»

* Είναι γνωστό ότι αρκετά Δημοτικά Σχολεία τα τελευταία χρόνια έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω έλλειψης μαθητών. Ένα απ αυτά είναι και της Τολοφώνας. Ένα πανέμορφο πέτρινο κτίριο που κατασκευάστηκε το 1903 από δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος της Τολοφώνας με τον πρόεδρο του Ηλία Κορομπίλη ζήτησε και πήρε έγκριση από το Δήμο για χρήση του κτιρίου σε σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως τμήμα αγγειοπλαστικής, τμήμα χορού και χορευτικών συγκροτημάτων, τμήμα ενόργανης γυμναστικής, τμήμα Σκακιού κ.ά. Μια από τις αίθουσες μπορεί όποτε θέλει να χρησιμοποιεί και το Τοπικό Συμβούλιο για Συνελεύσεις ή άλλες εκδηλώσεις. Μέσα στο κτίριο υπάρχει κι ένα μικρό γραφείο που έχει ένα φωριαμό με κάποια αρχεία του Σχολείου που καλό είναι να μεταφερθούν στο Δημοτικό Σχολείο της Ερατεινής και το γραφείο ν΄ ανοίξει ώστε να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα και αποτελεσματικά οι άνθρωποι του πολιτιστικού Συλλόγου. Σ΄αυτό είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει με την συναίνεση του και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννης Μάμαλης . Άνθρωπος που αγαπά εν γένει τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες , που βλέπει το δάσος κι όχι το δένδρο ,διευκολύνοντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο στην ωραία του προσπάθεια, να τραβήξει τα παιδιά από κακές συνήθειες και ναρκωτικά . Άλλωστε και ό ίδιος δίνει τη δική του ωραία-αθλητική μάχη με την ομάδα της Τολοφώνα Ερατεινής.

* Σας δώσαμε πρώτοι την είδηση για το Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας(σε απόσταση 30-50 λεπτών από τη Δωρίδα) που ξεκόλλησε μετά από 16 χρόνια ! Να σας πούμε ακόμα ότι οι μέτοχοι του φορέα, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανέρχονται σε 411. Μεταξύ αυτών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πατρέων , το Επιμελητήριο Αχαΐας, η ΤΕΔΚ Αχαΐας, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα , ο Δήμος Φαρών κ.ά. Η επιφάνεια που θα αναπτυχθεί το έργο ανέρχεται σε 930 στρέμματα. Άμεσα θα δημιουργήσει με τη λειτουργία του 500 θέσεις εργασίας. Κατά τα άλλα το αναφέραμε και στο ρεπορτάζ . Το έργο αυτό είναι από εκείνα που αλλάζουν τη φυσιογνωμία και την ανάπτυξη ενός τόπου . Κι αυτό το έχει ανάγκη η Δυτική Ελλάδα

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΩΡΙΔΑ! Θα γίνει έξω από την Πάτρα σε απόσταση περίπου μισής ώρας από την περιοχή μας

Πολύ μεγάλες προοπτικές από την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Μετά από 16 χρόνια προετοιμασίας δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή του Αυτοκινητοδρομίου Πάτρας προδιαγραφών Φόρμουλας 1 και κάθε μηχανοκίνητου σπορ, που θα γίνει στην περιοχή Χαλανδρίτσας λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα και σε χρονική απόσταση 30 έως 50 λεπτά της ώρας από την Δωρίδα.

Το έργο εγκρίθηκε από την Ειδική 15μελή Γνωμοδοτική Επιτροπή του Υπουργείου Ανάπτυξης και ήδη προωθείται για ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια και ο προϋπολογισμός κατασκευής του ανέρχεται σε 94 εκατ. ευρώ.

Θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 40% έως του ποσού των 50 εκατομ. ευρώ και ακολούθως με ποσοστό 20% για τα υπόλοιπα χρήματα. Δηλαδή η επιχορήγηση θα φθάσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα κατασκευασθεί από την Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας ΑΕ και τον επενδυτή Γιάννη Μαρούλη.

Ειδικότερα σύμφωνα με την συμφωνία που έχει υπάρξει μεταξύ των δύο μερών, ο κ. Μαρούλης θα καλύψει με ίδια κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αυτοκινητοδρόμιο ΑΕ και θα αποκτήσει το 79% της εταιρίας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας ΑΕ  Ευάγγελος Φλωράτος πολλά από τα υποστηρικτικά έργα και έργα υποδομών έχουν γίνει ή δρομολογηθεί αυτά τα χρόνια όπως :

* Ο κόμβος στην Οβρυά που θα συνδέει την Περιμετρική Πατρών με την εθνική οδό 111 (Πατρών - Καλαβρύτων) που περνάει από την Χαλανδρίτσα, έχει μελετηθεί και έχει τεύχη δημοπράτησης.

* Η παράκαμψη της Χαλανδρίτσας είναι έτοιμη για δημοπράτηση.

* Έχει ολοκληρωθεί ο κάτω δρόμος από το Αυτοκινητοδρόμιο προς το φράγμα και την 111 εθνική οδό.

* Το νέο λιμάνι Πατρών Πατρών και το πολιτικό αεροδρόμιο Αράξου υπάρχουν.

* Με την απελευθέρωση του παλαιού λιμανιού μπορεί να επεκταθεί η μαρίνα για γιοτ διαφόρων κατηγοριών.

* Ήδη υπάρχουν 3.500 κλίνες ξενοδοχείων στην περιοχή που αναμένεται να αυξηθούν, ενώ χρειάζεται κι ένα πεντάστερο 500 κλινων στην Πάτρα που υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρων.

* Με την ολοκλήρωση της εθνικής οδού ΠΑΘΕ μικραίνουν οι αποστάσεις από γειτονικά μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία.

* Η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου υπάρχει ώστε να στηριχθεί το έργο τουριστικά-ξενοδοχεικά και από την πλευρά Ναυπακτίας και Δωρίδας.

Να πούμε εδώ ότι το Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 50.000 φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού , που ξοδεύουν πάνω από 200 ευρώ ημερησίως για φαγητό , διασκέδαση , σουβενίρ, κλπ.

Όπως δήλωσε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας , το Αυτοκινητοδρόμιο θα δώσει πνοή σ΄ ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή , θα στηρίξει την παραγωγή και την ανάπτυξη και φυσικά θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην προσέλκυση επισκεπτών στη Δυτική Ελλάδα.

Αρμόδιοι οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι με τη λειτουργία του Αυτοκινητοδρομίου Πάτρας αλλάζει ο αναπτυξιακός χάρτης της Δυτικής Ελλάδας. Κι αυτό γιατί οι φίλοι της Φόρμουλα και γενικότερα των μηχανοκίνητου αθλητισμού, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, είναι υψηλού τουριστικού επιπέδου . Ειδικότερα δε είναι πάρα πολλοί στη γειτονική Ιταλία που έχουν εύκολη την πρόσβαση.

Δεν είναι όμως μόνο οι αγώνες ταχύτητας που θα αποτελέσουν μια από τις βασικές δραστηριότητες του Αυτοκινητοδρομίου , αλλά θα χρησιμοποιηθεί από αυτοκινητοβιομηχανίες και για δοκιμές , ενώ θα αποτελέσει χώρο για παράλληλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες , καρτ, εκθέσεις κλπ.

Αρμόδιοι κύκλοι μας τόνιζαν ότι οι άμεσα ωφελημένοι από τη λειτουργία του Αυτοκινητοδρομίου θα είναι τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, ταχυφαγεία, ταβέρνες, συνεργεία αυτοκινήτων , βουλκανιζατέρ, καταστήματα τουριστικών ειδών και σουβενίρ, μικρά μηχανουργεία για στήριξη κινητήρων για Φόρμουλα 3, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.ά.

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

ΕΝΟΙΚΙΑZETAI ΚΤIΡΙΟ ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ για συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου

Τι άλλο συζητείται και αποφασίζεται στην αυριανή συνεδρίαση

Του  Παύλου Δωριάδη
Στην ενοικίαση κτιρίου στο Λιδωρίκι που θα χρησιμοποιείται για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων Επιτροπών του Δήμου , ώστε να απελευθερωθούν χώροι από το κτίριο του Δημαρχείου να χρησιμοποιηθούν για γραφεία , αποφασίζει αύριο Τρίτη  μεταξύ άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στο Λιδωρίκι.

Επίσης θα παρθεί απόφαση για παραχώρηση του κτιρίου Λαογραφικού Μουσείου Λιδωρικίου για στέγαση της Πυροσβεστικής καθώς και η μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου Λιδωρικίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Πρόεδρου Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Ζέτου τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι τα παρακάτω.

Με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αντωνόπουλο,
*  Έγκριση μίσθωσης κτιρίου στην έδρα του Δήμου Δωρίδος για τις ανάγκες του Δημοτικού Συμβουλίου, Επιτροπών κ.λπ
*  Ορισμός εκπροσώπων και αναπληρωτών τους στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ Α.Ε.

Με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Ράπτη,
*  Καθορισμός χώρων (Αιγιαλού - Παραλίας) και παραχώρηση της απλής χρήσης αυτών με δημοπρασία, για το έτος 2011.
*  Πρόσληψη 3 ατόμων (1 οδηγός και 2 χειριστές μηχανημάτων έργων) για την αντιμετώπιση εκτάκτων, πρόσκαιρων, εποχικών και επειγουσών αναγκών (πυροπροστασία - δασοπυρόσβεση - πολιτική προστασία).
*  Συζήτηση σχετική με αναφορά κατοίκων του  Αγίου Σπυρίδωνα για ενέργειες της εταιρείας « ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕ Α.Ε.».

*  Με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Τσιλίκη, έγκριση παραχώρησης κτιρίου Λαογραφικού Μουσείου Λιδωρικίου για τη στέγαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λιδωρικίου.

*  Με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Ανδρέα Ευσταθίου, η Οργάνωση ΄Αρδευσης έτους 2011 για Μαραθιά και Σεργούλα.

Με εισηγητή τον Δημοτικό Σύμβουλo Παναγιώτη Καλλιαμπέτσο ,
*  Παραλαβή της τοπογραφικής μελέτης αποχέτευσης όμβριων υδάτων οικισμού Χιλιαδούς Μανάγουλης και παράταση προθεσμίας για την υδραυλική μελέτη αποχέτευσης όμβριων υδάτων, και της περιβαλλοντικής μελέτης αποχέτευσης όμβριων υδάτων του ίδιου οικισμού .
*  Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου Κατασκευής αντιπλημμυρικού έργου στην Ποτιδάνεια (Α΄ φάση).
*  Παραλαβή της μελέτης για επισκευή σχολικού κτιρίου και διαμόρφωση προαυλίου χώρου στη Ποτιδάνεια.
*  Έγκριση ή μη του έργου "Συντήρηση δημοτικού δρόμου και αποκατάσταση τσιμενταυλάκων στη Γλυφάδα" καθώς και του έργου " Δημοτική οδοποιία στους οικισμούς Άγιο Νικόλαο και Άγιο Σπυρίδωνα" .
*  Αίτηση του Γιακουμή Ιωάννη για χαρακτηρισμό του δρόμου που συνδέει την Στίλια με το Δαφνοχώρι ως Κύρια Δημοτική Οδός.
*  Χαρακτηρισμός δρόμου από διασταύρωση Μηλέας - Σώταινας μέχρι Ερατεινή ως Επαρχιακός.
*  Καθορισμός Κοινοχρήστου χώρου για την κατασκευή φρεατίου φόρτισης (ύδατος) στην Κοινότητα Κλήματος.
* ΄Εγκριση οριστικής μελέτης για ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΞΕΝΩΝΑ ΑΡΤΟΤΙΝΑΣ καθώς και της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ξενώνα.

*  Η μονοδρόμηση του κεντρικού δρόμου Λιδωρικίου με εισηγητή τον Δημοτικό Σύμβουλο Θανάση Κοκμοτό.

Με εισηγητή τον Δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Γκόλφη
*  Συγκρότηση επιτροπής φιλικού διακανονισμού (Ε.Φ.Δ.) για την εξώδικη επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε προμηθευτές και σε καταναλωτές ή ενώσεις καταναλωτών.
*  Εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στη θέση «ΑΒΟΡΟΡΑΧΗ» στον Άβορο.

Τέλος θα συζητηθεί η Ενεργειακή Αναβάθμιση των Σχολείων του Δήμου Δωρίδος με εισηγητές τους Δημοτικούς Συμβούλους Γιώργο Γκόλφη και Γιώργο Λώλο .

Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΥΠΟΨΙΕΣ, ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ για¨φάρμακα¨στις φυλακές Μαλανδρίνου!


Του Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Συχνά τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες καταγγελίες για την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών Μαλανδρίνου.

Αμέσως αυτές με τον έναν ή άλλο τρόπο διαψεύδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Βέβαια χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει ,λέει θυμόσοφα ο λαός μας , αλλά οπωσδήποτε και το καθεστώς των φυλακών έχει τους δικούς του κανόνες και τρόπους λειτουργίας. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για φυλακές χαρακτηρισμένες ως «υψηλής ασφαλείας» όπως αυτές του Μαλανδρίνου.

Πριν λίγες ημέρες υπήρξε επώνυμη καταγγελία για παύση χορήγησης φαρμάκων στους κρατούμενους των φυλακών Μαλανδρίνου ,που το ανακοίνωσε μάλιστα ο Διευθυντής των φυλακών Μαλανδρίνου, Βασίλης Γκορτζιάς. Σύμφωνα με την καταγγελία η Διεύθυνση των φυλακών ζήτησε από τους κρατούμενους - αν και χρίζουν άμεσης φαρμακευτικής αγωγής - να βρουν τρόπο να πληρώσουν μόνοι τους τα φάρμακά τους, λόγω αδυναμίας.

Κανείς μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει βρει απάντηση και λύση στο γρίφο, ενώ σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο καταγγέλλων, υπάρχουν κρατούμενοι που χρειάζονται άμεσα φάρμακα.

«Πεθαίνουν άνθρωποι σαν τα σκυλιά» ήταν μάλιστα η χαρακτηριστική φράση του Χρήστου Στάμου που κατήγγειλε το γεγονός.

Άμεση ήταν η απάντηση του , ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνου Σκανδάμη, που ανέφερε μεταξύ άλλων πως έχει ήδη εγκριθεί η δαπάνη για την προμήθεια φαρμάκων στις συγκεκριμένες φυλακές και έμεινε άναυδος για αυτή την εξέλιξη.

Αν εξετάσουμε και συσχετίσουμε λίγο την καταγγελία και την απάντηση, μάλλον κάποια αλήθεια θα υπάρχει για ένα ολιγοήμερο κενό από φάρμακα, ίσως και από γραφειοκρατία.

Στη συνέχεια και επίσημα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις καταγγελίες.

Η καταγγελία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τονίζεται στην ανακοίνωση, αφού ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Μαλανδρίνου Βασίλης Γκορτζιάς ουδέποτε ανακοίνωσε στους κρατούμενους ότι προχωρά σε παύση χορήγησης φαρμάκων. Ειδικότερα σε έγγραφό του ο διευθυντής των φυλακών Μαλανδρίνου προς την ηγεσία του Υπουργείου αναφέρει ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, τα οποία και χορηγούνται κανονικά στους κρατούμενους που τα έχουν ανάγκη.

Ύστερα απ΄ αυτά, τα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται είναι ,

- Υπήρξε μήπως κάποια χρονική υστέρηση σε παραλαβή παρτίδας φαρμάκων ;

- Υπήρξε πράγματι ανακοίνωση του Διευθυντή φυλακών για ομαλή διάθεση των φαρμάκων ή ήταν κάποια ¨ράδιο - αρβύλα¨ όπως συνήθως γίνεται για κάποιο γεγονός που δεν μπορεί εύκολα να διασταυρωθεί ;

- Είπε κάτι σε περιορισμένο κύκλο ο Διευθυντής, είτε… ¨χαριτολογώντας¨, είτε σκόπιμα να διαρρεύσει για αγνώστους λόγους ;

- Υπήρξε έλλειψη σε κάποια ειδικά φάρμακα και ποσότητα χρήσης που για να αποκτηθούν χρειαζόταν η οικονομική επιβάρυνση του κρατούμενου ;

Ότι και να συνέβη το σίγουρο είναι πως κατά διαστήματα θα πρέπει να συνηθίσουμε την πραγματικότητα. Οι φυλακές πάντα θα δίνουν και κάποιες ειδήσεις … εντυπωσιασμού. Σωφρονιστικά ιδρύματα είναι άλλωστε και όχι ευαγή ιδρύματα !

Υ.Γ. Μαθαίνω ότι υπάρχουν και καλοί άνθρωποι που είναι έγκλειστοι εκεί μέσα, για διάφορα εμπορικο-οικονομικά εγκλήματα , θέλουν κάποιους μήνες ακόμα για να αποφυλακισθούν κι έχουν ζητήσει τον χρόνο που απομένει μέχρι το εξιτήριο, να τον διαθέσουν προσφέροντας την εργασία τους σε κοινωνικό έργο στη Δωρίδα.

-