Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Tα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !


* Ανώτατη τιμή πώλησης βενζίνης 1,735 € το λίτρο, έβαλε το Υπουργείο στη Φωκίδα. Το πλαφόν με μικρές αποκλίσεις θα ισχύσει και σε άλλους 12 Νομούς της Χώρας. Πάντα πρωτοπόροι εμείς εδώ στη Φωκίδα βρε παιδί μου ! Λες και η βενζίνη για να φτάσει στη περιοχή μας από τα διυλιστήρια , χρειάζεται αεροπλάνα και βαπόρια και το κόστος ανεβαίνει! Πάντως οι δικοί μας … συνεμορφώθηκαν με τας υποδείξεις και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για πρόστιμα που είναι μάλιστα τσουχτερά.

* Νέο σεισμό είχαμε στη γειτονιά μας. Αυτή τη φορά χτύπησε πιο ανατολικά κατά Γαλαξίδι μεριά . Ήταν περίπου 3,8 ρίχτερ και σε βάθος 10.000 μέτρων. Εντάξει ρε εγκέλαδε εκτονώσου κάθε τόσο . Καλό είναι αυτό , από το μία και μεγάλη.

* Τον ¨κώδωνα του κινδύνου¨ να χάσει το τραίνο της ανάπτυξης η Φωκίδα, κρούει μέσω συνέντευξης που έδωσε σε Αθηναϊκή εφημερίδα ο Δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης. Τα έργα που πρέπει να γίνουν επισημαίνει είναι οι οδικοί άξονες , απαλλαγή περιοχών από καθεστώς περιορισμών, οι δρόμοι ορειβασίας στα Βαρδούσια, στήριξη θαλάσσιου τουρισμού, καταδυτικό πάρκο , στήριξη ανεμοπτερισμού , υποδομές μηχανοκίνητου αθλητισμού και ακόμα να διεκδικήσουμε τα αναλογούντα οφέλη από τον τουρισμό των Δελφών.

Καλά ρε Δήμαρχε , και τόσα χρόνια που ήσουν Νομάρχης , Δήμαρχος με βουλευτές δικούς σου και Κυβερνήσεις, γιατί δεν χτύπαγες αυτόν τον έρμο τον Κώδωνα ; Αφού τόβλεπες γιατί … δεν τόπαιζες, το έρμο το Κουδούνι ;

* Τελικά αυτός ο Καλλικράτης… αχόρταγος είναι ! Μπαίνει σ΄ όλες τις υπηρεσίες κι όποιον πάρει ο χάρος. Αυτή τη φορά μπήκε στο Υπουργείο Οικονομικών και καθαρίζει τις Εφορίες. Μία σε κάθε πρωτεύουσα Νομού λέει θα μείνει. Αυτό τι σημαίνει ότι καταργείται η Εφορία Λιδωρικίου και οι λυπητερές θα έρχονται από την Άμφισσα. Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, θα καταργηθεί και η Εφορία Ναυπάκτου που σημαίνει ότι το 65% της Δωρίδας που εξυπηρετείτο από ΔΟΥ Ναυπάκτου , τώρα …βάστα καημένο Μεσολόγγι !

* Ξεκινά από την Τρίτη 10 Μαΐου η απογραφή κατοίκων και ακινήτων σε όλη την Ελλάδα που θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 24 Μαΐου δηλαδή δύο εβδομάδες. Όλοι πρέπει να απογραφούμε και να στηρίξουμε τη Δωρίδα.

* Τα κατάφερε πάλι ο Καπεντζώνης να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ξεκινήσει ο εργολάβος για την αποπεράτωση του εκσυγχρονισμού της κεντρικής πλατείας Ευπαλίου. Πέρασαν Χριστούγεννα , πέρασαν Αποκριές , πέρασε Πάσχα κι ακόμα αυτοί εκεί κάτω στρώνουν πλάκες. Δεν πειράζει παιδιά . Το καλοκαιράκι μάλλον θα τη χαρείτε που θάχει πρασινίσει κι ο πλάτανος ! Καλά ,τέτοια τιμωρία οι προηγούμενοι, επειδή δεν τους ψήφισαν, κανείς δεν το περίμενε. Θα έλεγε κανείς … «σατανική τιμωρία» !

* Ωραίες στιγμές και εικόνες έζησαν στη Χιλιαδού εκατοντάδες πολίτες της Δωρίδας και της Ναυπακτίας με την 4η ετήσια Ιππική Συνάντηση που έκανε εκεί ο Ιππικός Όμιλος Ναυπακτίας – Δωρίδας. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι μαζεύονται να καμαρώσουν τα πανέμορφα και αρχοντικά άλογα, να τα χαρούν , να τα καβαλήσουν , να φωτογραφηθούν μαζί τους και γιατί όχι σιγά – σιγά να αποκτήσουν κι αυτοί ένα δικό τους , ώστε να το χαίρονται σε περιπάτους και ιππασίες όλο το χρόνο. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία πάρα πολλών ιππικών ομίλων από διάφορες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας κυρίως.

* Πολλές ανακρίβειες ακούγονται ως ψίθυροι τελευταία στη Δωρίδα για το μέλλον της Αστυνομίας στο Ευπάλιο. Θα φύγει τελικά η Αστυνομία, και θα πάει στο Λιδωρίκι αν όχι μακρύτερα και άλλα πολλά . Σιγά παιδιά . Μάλλον με … τηλεκοντρόλ θα γίνεται η αστυνόμευση από την Αθήνα και δορυφορικά ! Αιτία και αφορμή για όλα αυτά η εντολή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για μάζεμα των εξόδων. Κάποια αστυνομικά τμήματα στη Φωκίδα , μεταξύ αυτών και του Ευπαλίου, αλλά και της Ιτέας , Γραβιάς και Δελφών, θα πρέπει με τη συνεργασία των τοπικών Δήμων να εξασφαλίσουν δωρεάν ή πολύ φτηνή στέγη, στο πλαίσιο των δραστικών περικοπών του δημόσιου τομέα .

* Έγιναν λοιπόν οι συνεννοήσεις και οι συζητήσεις. Τους ειπώθηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελεύθερο δημοτικό ακίνητο στο Ευπάλιο, κάτι που μπορεί να υπάρξει αργότερα. Και ως τότε το ενοίκιο του αστυνομικού τμήματος που είχε μειωθεί πριν από 9 μήνες 20% θα μειωθεί ακόμα κατά 25%. Δηλαδή θα φτάσει κάπου στα 400 ΕΥΡΩ το μήνα . Μη τρελαθούμε κι όλας . Ξέρετε πόσα θα είναι τα μηνιαία έξοδα για να αστυνομεύεται η περιοχή του τέως Δήμου Ευπαλίου από το Λιδωρίκι ; Εκτός κι αν δεν έστειλαν σωστά ραπόρτα στην Αθήνα , τα ¨όργανα¨ από το Ευπάλιο και την Άμφισσα. Μάλλον όμως αυτοί στην Αθήνα κάτι ξέρουν.

* Εκλογές θα έχουν οι Μηχανικοί Φωκίδας και συγκεκριμένα οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί Ελεύθεροι Επαγγελματίες την Πέμπτη 19 Μαΐου. Θα προηγηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους και αν δεν υπάρξει απαρτία , όλα θα αναβληθούν για την μεθεπόμενη Πέμπτη 26 Μαΐου. Συνέλευση και εκλογές θα γίνουν στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Άμφισσα.

* Κάπου 5,3 εκατομ. ευρώ εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη Φωκίδα , από πιστώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) του έτους 2011. Δυστυχώς όμως τα 3,2 εκατ. ευρώ πάνε για παλιές οφειλές και τα υπόλοιπα 2,1 εκατομ. για να καλύψουν νέες ανάγκες. Στη Δωρίδα από τα κονδύλια αυτά θα καλυφθούν δύο μόνο έργα, η παράκτια προστασία Ερατεινής-Τολοφώνας και η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν γίνει στο Καρουτόρεμα Μαραθιά, όπου έχει κλείσει η δυτική κύρια είσοδος του χωριού.

* Και το καρφάκι της τόριξε η Αντιπεριφερειάρχησα Γιώτα ανακοινώνοντας την κατανομή των κονδυλίων αυτών … «Δεν επιδιώκουμε να εγγράψουμε πιστώσεις που θα μείνουν στα χαρτιά και θα εντυπωσιάσουν τους πολίτες σήμερα, αλλά θα τους απογοητεύσουν αύριο» δήλωσε, κι όλοι τόπιασαν το υπονοούμενο !

* Πάντως από πλευράς Δημάρχου Δωρίδας, μετά από εισήγηση τεχνικών συμβούλων του, αλλά και φορέων του Μοναστηρακίου, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση ούτε αντιπρόταση, μέχρι 30 Απριλίου, για το υπέργειο τούνελ που ετοιμάζουν στο παραλιακό δρόμο για Παραθάλασσο. Έτσι η Γαζή προωθεί το σχέδιο Φουσέκη κι έζησαν αυτοί καλά και κάποιοι άλλοι καλλίτερα, αφού θάχουν ανοιχτό δρόμο, για να μη παρεξηγηθούμε !

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ


Του  Παύλου Δωριάδη

Έγινε σήμερα στη Λαμία,από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλαδας, ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατασκευή του δρόμου Αγίας Ευθυμίας – διασταύρωση φυλακών Μαλανδρίνου.

Μειοδότης και ανάδοχος είναι η τεχνική εταιρεία ΚΑΣΤΩΡ ΑΕ , που είχε έδρα στη Λάρισα αλλά τώρα μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 17,5 εκατομ. ευρώ, ενώ η έκπτωση που έδωσε η εταιρεία και πήρε το έργο ανέρχεται σε 41,3%.

Στο διαγωνισμό, που έγινε μετά από αναβολή που πήρε πριν από κάποιες εβδομάδες, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρων αφού συμμετείχαν 8 μεγάλες τεχνικές εταιρείες και η έκπτωση που δόθηκε κινείται σε ρεαλιστικά επίπεδα , ώστε να μη υπάρξουν προσκόμματα και να ολοκληρωθεί κανονικά το έργο.

Μέλος της 7μελούς Επιτροπής του διαγωνισμού , ήταν και ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης , ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Φωκίδας.

Αν δεν υπάρξουν κάποιες ενστάσεις μέσα στις επόμενες πέντε εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει κανονικά μέσα στο Μάιο να εγκατασταθεί η εταιρεία στη περιοχή και να ξεκινήσουν τα έργα διάνοιξης , διαμόρφωσης και κατασκευής της νέας οδού .

Πρέπει να τονισθεί εδώ ότι το κομμάτι του δρόμου Αγίας Ευθυμίας-Μαλανδρίνου, είναι τμήμα του κεντρικού και σημαντικού ανατολικού άξονα της Δωρίδας από Άμφισσα σε Λιδωρίκι, ενώ το κομμάτι Άμφισσα – Αγίας Ευθυμίας έχει ήδη ανακαινιστεί με μικροπροβλήματα που μάλλον διορθώνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οδικός άξονας Άμφισσας - Λιδωρικίου είναι κομβικός και καθοριστικός για την πορεία ανάπτυξης της Δωρίδας μαζί βέβαια με τον άξονα Ευπαλίου - Λιδωρικίου.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ¨ΚΑΝΟΥΛΕΣ¨ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ Πλαφόν σε έξοδα,εξονυχιστικοί έλεγχοι. Οι πιο πολλοί είναι με¨μαύρες τρύπες¨!


Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας είναι υπερχρεωμένοι και ιδιαίτερα οι μεγάλοι, ενώ οι ¨μαύρες τρύπες¨ που έχουν προς πολλές κατευθύνσεις, κανείς δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει με ακρίβεια.

Έτσι μόνο τα χρέη τους προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 1,75 δις ευρώ , και είναι χαρακτηριστικό πλέον ότι οι περισσότεροι με δυσκολία καλύπτουν το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

Ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας των Αθηναίων εμφανίζεται επίσημα να έχει 220 εκατομ. ευρώ ¨μαύρη τρύπα¨ από τα οποία τα 130 εκατ. είναι χρέη προς τις τράπεζες. Εκτιμάται όμως ότι τα συνολικά χρέη είναι πολύ περισσότερα που αφορούν προμηθευτές , εργολάβους, διαφημιστικές εταιρίες κλπ.

Σε έναν άλλο μεγάλο Δήμο, του Περιστερίου, ενώ επίσημα εμφανίζεται ότι η ¨μαύρη τρύπα¨ είναι 45 εκατομ. ευρώ, αυτή ξεπερνά τα 70 εκατομ. ευρώ (!) σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της μείζονος αντιπολίτευσης.

Τα διάφορα νούμερα που δίνονται από την ΚΕΔΚΕ και υπηρεσίες των Δήμων είναι πλασματικά και απέχουν απ΄ την πραγματικότητα μας έλεγε έμπειρο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης σε μεγάλο Δήμο του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Τα ετήσια έξοδα των Δήμων σύμφωνα με την Κυβέρνηση εκτιμούνται γύρω στα 3,8 δις ευρώ , στα οποία υπολογίζονται οι κάθε είδους δαπάνες από τις αμοιβές των αιρετών μέχρι λάμπες και καύσιμα απορριμματοφόρων, ενώ τα έσοδά τους , πάντα κατά την Κυβέρνηση, ανέρχονται σε 4 δις ευρώ περίπου.

Στις λογικές αυτών των αριθμών δεν συμφωνούν οι δημοτικοί άρχοντες , επισημαίνοντας ότι είναι γνωστό σε όλους ότι από τα έσοδα που προϋπολογίζονται ετησίως εισπράττονται μόνο το 60%, καθώς πολλοί οφειλέτες δεν πληρώνουν.

Για το Δήμο Δωρίδας δεν υπάρχει πλήρης και σαφής εικόνα ακόμα για το μέγεθος της ¨μαύρης τρύπας¨ , αλλά είναι βέβαιο ότι και εδώ τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, αν δούμε τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για το 2011, όπου το 80% των κονδυλίων, πάνε να μπαλώσουν τρύπες του παρελθόντος !

Πάντως στους παραπάνω υπολογισμούς εσόδων των Δήμων που κάνει η Κυβέρνηση, δεν υπολογίζει πόρους αναπτυξιακού και επενδυτικού χαρακτήρα που προβλέπονται στη ΣΑΤΑ, το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ και το ΕΣΠΑ.

Για να ξεκαθαρίσει το οικονομικό αυτοδιοικητικό τοπίο, η Κυβέρνηση βάζει πλαφόν και περιοριστικά μέτρα όπως :

- Απαγόρευση του δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες.

- Αυστηρές προϋποθέσεις στην πιστοληπτική πολιτική των Δήμων.

- Αυστηρός προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής   Αυτοδιοίκησης καθώς και τα νομικά τους πρόσωπα.

- Έλεγχος της πορείας είσπραξης των εσόδων.

- Γενικευμένος προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

- Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης για τον προϋπολογισμό που αναρτάται στην ιστοσελίδα του κάθε Δήμου με συνημμένη την απόφαση της μειοψηφίας.

- Θεσμοθέτηση του τρόπου χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση το ποσοστό δυναμικών πόρων που έχει ο καθένας..

Τέλος είναι υποχρεωτική η ανάρτηση όλων των αποφάσεων των Δήμων στο Δι@υγεια.

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΗΓΕΣΙΑΆρθρο του  Γιάννη Κοτόφωλου *

Το πρόβλημα στην Ελλάδα πλέον, είναι καθαρά πολιτικό. Είναι το πρόβλημα μιας κυβέρνησης η οποία δεν δείχνει αποφασισμένη απέναντι σε μια πολύ σκληρή και επιδεινούμενη οικονομική πραγματικότητα. Δεν διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος, δεν έχει σταθερή γραμμή, αλλά ούτε και την ικανότητα να εφαρμόσει κρίσιμες αποφάσεις. Είναι το πρόβλημα μιας κυβέρνησης η οποία δεν διαθέτει έναν μεγάλου αναστήματος αρχηγό, που θα μπορούσε να περάσει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης στην ελληνική κοινωνία. Είναι το πρόβλημα μια χώρας η οποία-εν μέσω της πιο δεινής κρίσης-δεν διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική ηγεσία. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στο μέτωπο ολόκληρης της αντιπολίτευσης, η οποία λέει ψέματα και δημαγωγεί «ποντάροντας» στη χρεωκοπία της χώρας …

Αυτό το τραγικό πολιτικό κενό, όπως αναφέρουν και νεότερες πληροφορίες από τα κέντρα αποφάσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι που έχει πραγματικά δυναμιτίσει τώρα το κλίμα στο εξωτερικό. Οι διεθνείς αγορές, αλλά κυρίως αρμόδιοι στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση , βλέπουν πλέον ότι η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα τα βγάλει πέρα και θα επιτύχει σε καθοριστικές για την πορεία της οικονομίας αποφάσεις και αυτό τους έχει πραγματικά πανικοβάλει ! Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που πολλές φορές διατυπώνονται αλληλοσυγκρουόμενες ( και επί το πλείστον τόσο δυσοίωνες ) τοποθετήσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα. Αυτή είναι επίσης και η αφορμή η οποία οδήγησε τις τελευταίες ημέρες στην αναθέρμανση του σεναρίου της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ( με την έννοια του «κουρέματος») εκ μέρους της Γερμανίας. Διότι το «σήμα» που στέλνει κυρίως η ελληνική κυβέρνηση τρελαίνει τους πάντες. Ενάμισι και πλέον χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας και έναν χρόνο μετά την υιοθέτηση του Μνημονίου…

Μάλιστα, τούτη την περίοδο , καθώς στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα ενιαίο και στιβαρό κέντρο αποφάσεων, το παιχνίδι της Ελλάδας κινδυνεύει να χαθεί. Με τρομακτικές συνέπειες για το επίπεδο της χώρας και την προοπτική των επόμενων γενεών. Η κρίση, παρά το γεγονός ότι δεν το έχουν αυτό συνειδητοποιήσει οι Έλληνες πολιτικοί, τείνει να προσλάβει τώρα καταστροφικές διαστάσεις … Απίστευτες απώλειες περιουσιών , πλήρης απαξίωση οικονομικών κλάδων και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, συνεχής κατολίσθηση των εισοδημάτων και εκτίναξη των αριθμού των ανέργων σε ασύλληπτα για τα ελληνικά δεδομένα νούμερα. Αυτή είναι η πιο άμεση απειλή !

Η Ελληνική κοινωνία σήμερα παρακολουθεί μουδιασμένη, με αγωνία και φόβο, την αρχή της δραματικής αυτής εξέλιξης για τον τόπο. Αύριο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο άγρια και οι αντιδράσεις των απελπισμένων ομάδων απρόβλεπτες … Όλα, ωστόσο, παραπέμπουν στην πολιτική και στο επίπεδο των πολιτικών μας , πριν να αρχίσουμε πάλι τις ανόητες τεχνοκρατικές συζητήσεις για την μία ή την άλλη λύση στο θέμα του χρέους ή της ανάπτυξης. Οι πολιτικοί μας , λοιπόν, με πρώτον από όλους τον πρωθυπουργό, εν συνεχεία την κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πάει λέγοντας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η περίοδος των συμβιβασμών τελείωσε. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Διαφορετικά , η χώρα θα βυθιστεί στο οικονομικό σκοτάδι για δεκαετίες …

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

ΑΚΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΤΕΙΑ TO ΕΥΠΑΛΙΟ Τι αποφάσισαν σε σύσκεψη στο Δήμο, Τεχ.Υπηρεσίες-εργολάβος-Δημοτική Αρχή

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί λύση ώστε να προχωρήσει το έργο διαμόρφωσης της κεντρικής πλατείας Ευπαλίου , που παραμένει κλειστή εδώ… και 6 μήνες !

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Ευπαλίου.

Τελικά από τη συζήτηση και όλα τα εναλλακτικά σενάρια που τέθηκαν , προτάθηκαν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δύο εναλλακτικές λύσεις που προωθούνται ώστε να συνεχιστεί και αποπερατωθεί το έργο.

Ο χρόνος των επόμενων ημερών δόθηκε για να διερευνηθούν και διευθετηθούν διάφορες νομικές-διαδικασίες από πλευράς της Τεχνικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών , πρώην ΤΥΔΚ, στην Άμφισσα.

Όπως διαπιστώθηκε και κατά τη σημερινή σύσκεψη το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και φαίνεται καθαρά ότι υπήρξαν παραλείψεις και άστοχες ενέργειες προκαταρκτικά από διάφορες υπηρεσίες αλλά κυρίως από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ειδικότερα, ενώ δεν είχαν ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα της σύμβασης, δόθηκε το πράσινο φως στον ανάδοχο-εργολάβο , λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, να ξηλώσει την πλατεία, αχρηστεύοντάς την εδώ και 6 μήνες και κανείς δεν ξέρει αν θα τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι.

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος-μηχανικός Παναγιώτης Καλιαμπέτσος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημήτριος Λακουμέντας, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δελφών (πρώην ΤΥΔΚ) Δημήτρης Δήμος και ο ανάδοχος του έργου από την Εύβοια, εργολάβος Αντωνίου.

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ... ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ! Ανεύθυνη η στάση της Αντιπολίτευσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Τα μυστικά του προϋπολογισμού 2011,που θα διατεθούν τα κονδύλια
Του  Παύλου Δωριάδη

Ως ανεύθυνη , κοντόφθαλμη , μικροκομματική και αντιαναπτυξιακή στάση χαρακτηρίζεται η απόφαση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Δωρίδας , όπου σε μια από τις κορυφαίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για έγκριση και ψήφιση του Προϋπολογισμού και τού Τεχνικού Προγράμματος τα καταψήφισαν, παρ΄ ότι το 80% των κονδυλίων αφορούν αποφάσεις και συνέχιση έργων που είχαν δρομολογήσει οι ίδιοι ως δημοτική αρχή των προηγούμενων 4 Δήμων.

Ως γνωστόν οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού θεωρούνται και είναι οι κορυφαίες διαδικασίες στη λειτουργία του κάθε Δήμου και οι Δημότες περιμένουν την υπεύθυνη τοποθέτηση όλων των Δημοτικών παρατάξεων.

Το συγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του 2011 που παρουσιάστηκαν για έγκριση και ψήφιση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας, περιλαμβάνουν κυρίως υποχρεώσεις από συμβάσεις έργων που είχαν συνάψει οι 4 πρώην Δήμοι που συνενώθηκαν, σε βάρος των πιστώσεων από ΣΑΤΑ, Τακτικά και Έκτακτα έσοδα, καθώς και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα έργων που τέθηκαν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου, για τα προτεινόμενα έργα συνολικού ποσού 7.545.196,25 € , οι υποχρεώσεις των πρώην Δήμων ανέρχονται στο ποσό των 6.059.974,25 €, δηλαδή ποσοστό 80,32% (!) του συνόλου των έργων. Τα νέα έργα ανέρχονται στο ποσό του 1.485.222,00 €, δηλαδή ποσοστό μόνο 19,68% του συνόλου των έργων.

Η βασική φιλοσοφία της νέας Δημοτικής αρχής όπως παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη είναι η ομαδοποίηση των έργων σε ενιαία ομοειδή έργα, ώστε να εκτελούνται με διαδικασίες διαγωνισμών και τεχνικές μελέτες, επίβλεψη και λεπτομερή παραλαβή από τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην όλη διαδικασία και παράλληλη αξιοποίηση των ποσοστών εκπτώσεων για την εκτέλεση και άλλων έργων προς όφελος των Δημοτών, σε αντίθεση με την πολιτική των προηγούμενων Δημοτικών αρχών που είχαν ως βασική φιλοσοφία την κατάτμηση ομοειδών έργων και απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους εργολάβους.

Οι επιχορηγήσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους θα γίνουν με βάση την παραγωγή πολιτιστικού αγαθού από τα μέλη τους (π.χ ενίσχυση χορευτικών, θεατρικών, μουσικών κλπ ομάδων από παιδιά, εφήβους και μεγαλύτερους) και όχι με αμφιβόλου ποιότητας ευκαιριακών «κλαρινοσχημάτων» που προσδοκούν στις λεγόμενες «αρπαχτές» κυρίως τα καλοκαίρια.

Επίσης θα επιχορηγηθούν οι καταξιωμένες εκδηλώσεις των Δημοτικών Ενοτήτων όπως τα Μακρυγιάννεια στο Κροκύλειο , τα Διάκεια στην Αρτοτίνα, το Πολιτιστικό Τριήμερο Ποτιδάνειας, , η γιορτή της Τράτας στην Ερατεινή και κάποιες ακόμα αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου η νέα Δημοτική αρχή δίνει προτεραιότητα στην οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου σύμφωνα με τα πρότυπα ISO, με την αγορά νέου εξοπλισμού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγραμμάτων διοικητικής υποστήριξης, απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας για έργα ΕΣΠΑ, μελέτη ευρυζωνικότητας κ.ά προς το σκοπό άμεσης εξυπηρέτησης των Δημοτών.

Η παράταξη του Τάσου Παγώνη δεν ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό ισχυριζόμενη ότι είναι φτωχός και όχι αναπτυξιακός, παραβλέποντας το γεγονός ότι το 80,32% των έργων ήταν υποχρεώσεις που άφησαν οι πρώην διοικούντες τον Δήμο και που σήμερα είναι στην μείζονα αντιπολίτευση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα έργα αυτά έπρεπε να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα για να πληρωθούν. Με την αρνητική τους ψήφο και τις κορώνες για φτωχό και αντιαναπτυξιακό τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό, νόμισαν ότι θα κοροϊδέψουν τους Δημότες ώστε να «ξεχάσουν» το «φέσι» του 80,32% που κληροδότησε η παράταξή τους στο νέο Δήμο Δωρίδος.

Είναι πραγματικά άξιο επιστημονικής έρευνας το γεγονός ότι η παλαιά Δημοτική αρχή ενέκρινε, δημοπράτησε, κατακύρωσε και υπέγραψε συμβάσεις για έργα που πρέπει τώρα να πληρωθούν και δεν τα ψηφίζει γιατί τάχαμου δήθεν το Τεχνικό πρόγραμμα είναι φτωχό, αφού οι ίδιοι το φτώχυναν με τη δέσμευση από το «φέσι» του 80,32%.

Η παράταξη του Τάσου Παγώνη έδειξε μια περίεργη εμμονή στις κατατμήσεις των έργων και τις απευθείας αναθέσεις με το πρόσχημα της γρήγορης εκτέλεσής τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις κατατμήσεις των έργων, τον έγκαιρο και ολοκληρωμένο προγραμματισμό τους ώστε να μην προκύπτουν κατατμήσεις, την ύπαρξη τεχνικών μελετών, επιβλέψεων και παραλαβών, καθώς και το όφελος από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν. Τους ενδιέφερε περισσότερο να ανακοινωθούν μικροέργα στις Τοπικές Κοινότητες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, για να συνεχιστεί η φιλοσοφία του «μαγικού» γι’ αυτούς ποσού των 6.900 ευρώ, ώστε να έχουν το επιχείρημα – άλλοθι, ότι δηλαδή και η νέα Δημοτική αρχή ακολουθεί τη δική τους μεθοδολογία διότι είναι «σωστή» και «αποτελεσματική»

Η παράταξη του Χρήστου Τριανταφύλλου επίσης δεν ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό ισχυριζόμενη και αυτή ότι είναι φτωχός και όχι αναπτυξιακός, λες και δεν είδε και αυτή το «φέσι» του 80,32%. Πρότεινε την ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό μελέτης κατασκευής αποθήκης αγροτικών προϊόντων στην πεδιάδα του Μόρνου, μελέτη ανέγερσης γηροκομείου, μελέτη αναπτυξιακής πορείας του Δήμου, μελέτη για τεχνητό ύφαλο. Βέβαια τα ποσά που απαιτούνταν μόνο για τις μελέτες αυτές ξεπερνούσαν το περιθώριο των διαθεσίμων πόρων για το 2011. Πρότεινε επίσης τη διεκδίκηση από το κράτος των οφειλομένων ποσών στους Δήμους.

Οι παρατηρήσεις και προτάσεις του Χρήστου Τριανταφύλλου βρίσκονται σε σωστή θεωρητικά κατεύθυνση και θα μπορούσαν κάποιες να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς, όταν θα έχει αποπληρωθεί το «φέσι» του 80,32%. αλλά φέτος, όταν για παράδειγμα οι κάτοικοι των χωριών δεν έχουν νερό να πιούν και έχεις λιγοστά χρηματικά διαθέσιμα, είσαι υποχρεωμένος να βάλεις σε προτεραιότητα την καθημερινότητα των Δημοτών.

Σύμφωνα με δέσμευση του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη η διαδικασία υλοποίησης των έργων θα γίνει αφού κοστολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι προτάσεις των Προέδρων και Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε να κινούνται σε πραγματικά οικονομικά πλαίσια. Η Οικονομική Επιτροπή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους Προέδρους και Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων, θα αποφασίσει την υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις προτάσεις και την ιεράρχηση των Προέδρων και Εκπροσώπων.