Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Τα μικρο Δωρικά ... του Δωριάδη !


*   Ήρθε στη Φωκίδα κλιμάκιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με βουλευτή επικεφαλής, περιόδευσε, συζήτησε και μας έστειλε τις προτάσεις του, για να βγει η Φωκίδα από την απομόνωση.
   • Υποδομές πρόσβασης στην ορεινή Φωκίδα, στον άξονα Γραβιά -Λιδωρίκι για άρση της απομόνωσης της περιοχής.
   • Ολοκληρωμένη υδρογεωλογική μελέτη για την Γκιώνα-Βαρδούσια, αειφορική διαχείριση των ορεινών. Προστασία των περιοχών NATURA. Πράσινος φόρος για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Αξιοποίηση του πολιτισμού, των Δελφών.
   • Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τα ορεινά και ανασυγκρότηση του παραγωγικού συστήματος (αγροτουρισμός, κτηνοτροφία, εναλλακτικές καλλιέργειες, σήμανση προϊόντων, εναλλακτικός τουρισμός, δικτύωση παραγωγών).
   • Στήριξη της Βιοτεχνίας, Ενεργοποίηση της ΒΙΠΕ, Ανταγωνιστικότητα της τοπικής παραγωγής.
   • Μελέτη σύνδεσης της Ιτέας με τη Δυτική Ελλάδα με τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο

Δηλαδη αν είσασταν Κυβέρνηση  παιδιά, κι εσείς  σε "φτωχό συγγενή"  θα είχατε καταδικάσει τη Δωρίδα , αφού όλο σας το ενδιαφέρων και οι προτάσεις σας προς το Αμφισσοκεντικό κράτος στρέφονται. Εντάξει δεν σας παρεξηγώ . Εχει και  περισσότερους ψήφους εκεί .

*  Τα δρομολόγια για τους μαθητές θα συνεχιστούν γιατί βρέθηκαν τα χρήματα μας διαβεβαιώνει ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς και κάλεσε το ΚΤΕΛ να συνεχίσει το έργο του . Στο μεταξύ και οι ταξιτζήδες που παίρνουν υπεργολαβία κάποια δρομολόγια από το ΚΤΕΛ είναι απλήρωτοι κάποιους μήνες .Κουράγιο παιδιά . Ένας μήνας μένει κι έφτασε το καλοκαίρι. Από Φθινόπωρο έχει ο Θεός !

*  Η Πολεοδομία της Φωκίδας, μου έλεγαν τις προάλλες άνθρωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι η χειρότερη της Ελλάδας, αλλά δεν ήθελα να τους πιστέψω. Πριν από λίγες μέρες ο Σύλλογος των Μηχανικών της Φωκίδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες αυτές, με ανακοινώσεις τους. Ως γνωστόν η Πολεοδομία Φωκίδας που υπαγόταν στη Νομαρχία που καταργήθηκε (δηλαδή στο Νομάρχη Φουσέκη) μεταφέρθηκε στο Δήμο Δελφών (δηλαδή στο Δήμαρχο Φουσέκη ). Λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουμε τη συνέχεια.

*  Τουλάχιστον όσο πιο γρήγορα δημιουργηθεί η πολεοδομία Δωρίδας και φύγει από το νοσηρό «Αμφισσοκεντρικό κράτος» ώστε να ξεκινήσει από μηδενική βάση στο Δήμο Δωρίδας, αφήνοντας πίσω και μακριά τις αμαρτωλές λογικές του παρελθόντος, που όλοι στη Φωκίδα έχουν λίγο πολύ γευθεί, τόσο το καλλίτερο για την ανάπτυξη της περιοχής. Σίγουρα, μηχανικός ο ίδιος ο Δήμαρχος Καπεντζώνης, έχει ζήσει τον «μεγάλο ασθενή» της Φωκίδας και κάτι μπορεί να κάνει, βάζοντας βαθειά το νυστέρι.

*  Μεγαλοβδομαδιάτικα μας επισκέφθηκε πάλι ο εγκέλαδος . Με 3.5 ρίχτερ ξαναχτύπησε στη καρδιά της Δωρίδας , στο Μαλανδρίνο, αλλά σε βάθος 5 χιλιομέτρων. Κάποια αταξία φαίνεται θα έκαναν οι εκεί έγκλειστοι των φυλακών και τους προειδοποίησε …να κάτσουν φρόνιμα !

*  Να σταματήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης της οδού Άμφισσας – Λιδωρικίου και συγκεκριμένα για το κομμάτι Αγίας Ευθυμίας – Μαλανδρίνου που είχε προσδιοριστεί για 5 Μαΐου 2011, προσπαθεί η τεχνική εταιρεία ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ που εμπλέκεται στο θέμα και η κοροϊδία… πάει σύννεφο. Εμείς εδώ στο DORIDA NEWS το είχαμε επισημάνει πριν από βδομάδες ότι πάλι θα πέσει στις καλένδες το σημαντικό αυτό έργο, αλλά πάλι τους έπιασαν στον ύπνο !

*  Ένα έργο που ξεκίνησε η διαδικασία του το 2003, έπρεπε λέει να έχει τελειώσει στο τέλος του 2008 κι έχουμε φτάσει στο 2011 για να ξανακάνουμε δημοπρασίες . Αν αυτό δεν είναι ωμή κοροϊδία και «φτύσιμο» του λαού της Δωρίδας, από όλους τους δημοτικούς, νομαρχιακούς και κυβερνητικούς εμπλεκόμενους τα χρόνια αυτά, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να είναι . Ίσως πρόταση για βραβείο Γκίνες!

*  Ο ιππικός σύλλογος Ναυπακτίας και Δωρίδας καλεί όλους τους φίλους του αλόγου και του συλλόγου , να παραβρεθούν στην 4η κεντρική ιππική εκδήλωση, την Κυριακή του Θωμά 1η Μαΐου , στη παραλία Χιλιαδούς Δωρίδας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Κυριακής (09:30) με επιδείξεις ιππικής δεξιοτεχνίας , υπερπήδηση εμποδίων , παραδοσιακό όργωμα και σβάρνα , βόλτες των παιδιών με άλογα και άμαξες. Θα συνεχίσει με την καθιερωμένη ιππική παρέλαση των μελών και των φίλων τους. Παράλληλα σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα υπάρχει έκθεση παλαιών γεωργικών εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί της εποχής με τα άλογα για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νέοι. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η λαχειοφόρο κλήρωση ενός ντόπιου αλόγου με το όνομα <<Αίθη>> που είναι κατάλληλο για αρχάριους. Ο χώρος θα καλύπτετε με μικροφωνική εγκατάσταση για να γνωρίζουν οι παραβρισκόμενοι την εξέλιξη της εκδήλωσης. Υπολογίζετε ότι η εκδήλωση θα τελειώσει περίπου στις 1.00 το μεσημέρι.

*  Οι άνθρωποι της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Δωρίδας (αυτοί δηλαδή που κυβερνούσαν τη Δωρίδα τις τελευταίες τετραετίες) δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2011 προχθές στο Λιδωρίκι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα μου πείτε καλά και τι έγινε . Πρώτη φορά βλέπεις αντιπολίτευση να μη ψηφίζει ότι εισηγείται η πλειοψηφία; Όχι , αλλά να. Το 80% των κονδυλίων του προϋπολογισμού ήταν για έργα που αυτοί είχαν δρομολογήσει και ξεκινήσει !

*  Δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν το θεό τους. Ούτε τα έργα που αυτοί είχαν εγκρίνει, δεν ψηφίζουν για να ολοκληρωθούν και πληρωθούν. Το θέμα ξεφεύγει μάλλον της πολιτικής και πρέπει επειγόντως ο Δήμος να φωνάξει … ψυχιάτρους να κάνει σεμινάρια και γνωματεύσεις !

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

¨ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ¨ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ! Σκληρές δηλώσεις Κοκμοτού-Καραχάλιου για το βίο & πολιτεία των πρώην Δήμων

Του  Παύλου Δωριάδη

Αμαρτωλές και ανήθικες ήταν πάρα πολλές αναθέσεις έργων που έκαναν στη διάρκεια της θητείας τους οι προηγούμενες δημοτικές αρχές των 4 Δήμων της Δωρίδας.

Τις βαριές αυτές καταγγελίες έκαναν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δωρίδας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας Θανάσης Κοκμοτός και Δημήτρης Καραχάλιος, που συμμετείχαν στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια , ο πρώτος στο Δήμο Λιδωρικίου(διετέλεσε και Αντιδήμαρχος αλλά παραιτήθηκε) και ο δεύτερος στο Δήμο Τολοφώνας.

Σκόρπιζαν ανύπαρκτα χρήματα , τόνισαν , μέχρι τις τελευταίες ημέρες της θητείας τους, με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος να έχει περιορισμένες δυνατότητες για έναν αξιόλογο προϋπολογισμό , αφού πληρώνουμε αμαρτίες του παρελθόντος.

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης στην εισήγησή του τόνισε ότι προωθούμε μια νέα φιλοσοφία σε όλα τα πράγματα του Δήμου , όπως υποσχεθήκαμε και απαιτούν οι πολίτες της Δωρίδας.

Στην Οικονομική Επιτροπή συμμετέχουν οι :
Καπεντζώνης Γεώργιος, Πρόεδρος
Κουτσούμπας Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος
Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος, Μέλος
Καραχάλιος Δημήτριος, Μέλος
Κοκμοτός Αθανάσιος, Μέλος
Τριανταφύλλου Χρήστος, Μέλος
Χαραλάμπους Εμμανουήλ, Μέλος

Στη γενική εισήγησή του ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι :

* Για το μεσοπρόθεσμο Προγραμματισμό των Δήμων εκπονείται πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο εξειδικεύεται κατ' έτος σε ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης(Ε.Π.Δ) και Ετήσιο Προϋπολογισμό. Το Τεχνικό Πρόγραμμα καταρτίζεται μαζί με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται, σε αυτό, ως παράρτημα.

* Σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους.

* Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθορίζονται τα ποσοστά κατανομής των πόρων που αφορούν στις δημοτικές ενότητες. Σε περίπτωση που δημοτική ενότητα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης, ο προϋπολογισμός του συντάσσεται με βάση αυτό.

* Η Εκτελεστική Επιτροπή συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπηρεσιών του δήμου για το Ε.Π.Δ. και τον προϋπολογισμό και εισηγείται το προσχέδιο του Ε.Π.Δ. και του προϋπολογισμού στην οικονομική επιτροπή, προκειμένου η τελευταία να προβεί στην κατάρτιση αυτών και την υποβολή τους στο δημοτικό συμβούλιο.

* Έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη σύνταξη προσχεδίου του Ε.Π.Δ. και του προϋπολογισμού, καθώς και οι διαδικασίες διαβούλευσης.

* Συνοπτική οικονομική κατάσταση του προϋπολογισμού, όπως τελικώς ψηφίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο αναρτάται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου και δημοσιεύεται σε μία (1) τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα ή, εάν τέτοια δεν υπάρχει, σε εφημερίδα που εκδίδεται στα όρια του νομού που εδρεύει ο οικείος δήμος. Η παράλειψη της ανωτέρω δημοσίευσης δεν επηρεάζει το κύρος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός.

* Ο προϋπολογισμός, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, η εισηγητική έκθεση της οικονομικής επιτροπής και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αφορούν την επιβολή των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών υποβάλλονται στον Ελεγκτή Νομιμότητας για έλεγχο. Αν διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο, ότι δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό οι υποχρεωτικές δαπάνες ή έσοδα που επιβάλλονται από το νόμο ή ότι έχουν εγγραφεί έσοδα ή έξοδα, τα οποία δεν προβλέπονται από το νόμο, ή ότι το ύψος των εσόδων υπερβαίνει αναιτιολόγητα τις αποδόσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους, ο Ελεγκτής Νομιμότητας καλεί το δημοτικό συμβούλιο να αναμορφώσει κατάλληλα τον προϋπολογισμό μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών.

* Στον προϋπολογισμό του νέου δήμου, εγγράφονται υποχρεωτικά όλες οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις των συνενωμένων δήμων ή κοινοτήτων. Μέχρι την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού του νέου δήμου και πάντως όχι αργότερα από την ανωτέρω προθεσμία, οι προϋπολογισμοί των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται, εκτελούνται ως δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2010. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, δεν επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε δαπάνη με βάση τον προϋπολογισμό των συνενούμενων δήμων και κοινοτήτων, πλην αυτών που αφορούν στις αποδοχές προσωπικού και την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών".

* Για το έτος 2011, Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης αποτελεί ο οικονομικός προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Συνεπώς δεν απαιτείται η σύνταξη Ετήσιου Προγράμματος Δράσης για το έτος 2011.

Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου με θέμα το τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό του Δήμου Δωρίδος, έτους 2011 , κατά την οποία έγινε γόνιμος διάλογος μεταξύ των μελών της επιτροπής.

Για το τεχνικό πρόγραμμα ψήφισαν, σε σύνολο 25 , 16 υπέρ και 10 λευκά ενώ για τον προϋπολογισμό 24 υπέρ και 2 λευκά.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης εξέφρασε προτάσεις και διατύπωσε γνώμες στη συνεδρίασή της στις 18 Απριλίου, σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τις οποίες έχει συγκεντρώσει και αξιολογήσει η Εκτελεστική Επιτροπή.

Επιπρόσθετα η Εκτελεστική Επιτροπή:

* Συγκέντρωσε και αξιολόγησε τις προτάσεις των υπηρεσιών του δήμου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και εισηγείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού προς την οικονομική επιτροπή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή έλαβε απόφαση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο και εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή.

* Για τον προσδιορισμό του ύψους των εσόδων και των εξόδων λαμβάνονται υπ' όψη τα διαχειριστικά αποτελέσματα του προηγούμενου οικονομικού έτους και ειδικότερα, για μεν τα έσοδα τα ποσά που βεβαιώθηκαν, για δε τα έξοδα τα ποσά που έχουν ενταλθεί.

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του εξέφρασε την αντίρρησή του σχετικά:

- με την εγγραφή στο τεχνικό πρόγραμμα έργων που ανατέθηκαν από τους πρώην Δήμους τα οποία είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν και εκκρεμεί η εξόφλησή τους γιατί δεν προκύπτει από καμία διάταξη τέτοια υποχρέωση παρά μόνο για εγγραφή των νέων έργων που προγραμματίζει ο Δήμος για το 2011.

- με τις εγγραφές με τίτλο «υποχρεώσεις παρελθόντων ετών χωρίς παραστατικά» για το λόγο ότι δεν προσδιορίζουν τίτλο έργου ή δαπάνη και δεν αφορούν νέα έργα.

Σε ότι αφορά τα έργα ανά δημοτική ενότητα , τόνισε ο κ. Κουτσούμπας ,αυτά θα έπρεπε να περιλαμβάνουν λεπτομερή περιγραφή των προβλεπόμενων σε κάθε χωριό εργασιών (από τις προτάσεις των Προέδρων), και τοποθεσία εκτέλεσής του.

Το 63,5% των νέων έργων, ανέφερε, έχουν υπολογιστεί στο όριο της ανάθεσης .

Στο σημείο αυτό δόθηκαν επεξηγήσεις από τον Πρόεδρο και λοιπά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που είπαν ότι έχει εφαρμοστεί η ομαδοποίηση ομοειδών έργων ανά δημοτική ενότητα προκειμένου να αποφευχθεί η κατάτμηση και η λύση των μικροαναθέσεων, για το προφανές όφελος ενώ θα επακολουθήσει σχετική μελέτη από τους μηχανικούς του Δήμου, η οποία θα συμπεριλάβει και τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι Πρόεδροι των χωριών.

Στη συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι δεν έχουν προβλεφθεί αναπτυξιακά έργα π.χ. διαδημοτική οδοποιία (δρόμος Λιδωρίκι – Ευπάλιο), δεν εν έχει προβλεφθεί δαπάνη για Δημαρχείο και δεν αναφέρεται το ποσό ΣΑΤΑ που αντιστοιχεί σε κάθε χωριό.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής είπε ότι έργα όπως ο δρόμος Λιδωρίκι – Ευπάλιο δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου Δωρίδος αλλά της Περιφέρειας.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χρήστος Τριανταφύλλου διατυπώνοντας τις εξής παρατηρήσεις:

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2011 είναι απογοητευτικό, δεν θα πρέπει να λειτουργεί ο Δήμος μ’ αυτό τον τρόπο, με μικροεργάκια δηλαδή κλπ. και να είναι μόνο αυτή η κατεύθυνσή του. Αυτού του είδους η προσπάθεια δεν οδηγεί πουθενά.

Τα προτεινόμενα έργα έχουν υπολογιστεί στο ποσό κάτω του ποσού του 1,5 εκατομμυρίου.

Αν και χρειάζονται περαιτέρω επεξηγήσεις – διευκρινίσεις, τόνισε, η ουσία είναι ότι ο Δήμος Δωρίδος θα έπρεπε σ’ αυτό το προσχέδιο να προτάξει τις εξής κατευθύνσεις:

1. Υποδομές
2.Αναπτυξιακή κατεύθυνση, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η περιοχή (που δόθηκε και ως προεκλογική υπόσχεση). Θα έπρεπε να έχει γίνει πρόβλεψη στους τομείς που απασχολείται ο πληθυσμός της περιοχής (κτηνοτροφία – αλιεία κλπ.)

3. Κοινωνική κατεύθυνση.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει μια άλλη φιλοσοφία για την εκτέλεση των έργων, που είναι η ομαδοποίησή τους σε ενιαία έργα, προκειμένου να εκτελεστούν με διαδικασίες διαγωνισμών και όχι της κατάτμησής τους σε μικρά ομοειδή έργα.

Παράδειγμα, έργα υδρεύσεων, ανά δημοτική ενότητα, που να περιλαμβάνουν ομοειδή έργα σε πολλές τοπικές κοινότητες, τη σύνταξη τεχνικών μελετών από τους μηχανικούς του Δήμου, τη συνεργασία της Οικονομικής Επιτροπής ,των μηχανικών και των Προέδρων και Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, ώστε να έχουμε ακριβή στοιχεία κόστους των έργων για να μην εγγράφονται στον προϋπολογισμό πλασματικές πιστώσεις.

Δίνουμε προτεραιότητα, τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος, στις δαπάνες για την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου π.χ. αγορά προγραμμάτων – εφαρμογών για τη διαχείριση αποθηκών, κίνηση οχημάτων κλπ., προμήθεια Η/Υ κλπ.

Επίσης την πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου, την οργάνωση των υπηρεσιών σύμφωνα με τα πρότυπα ISO, τη μελέτη ευρυζωνικότητας κλπ., διότι αν δεν οργανωθούν καλά οι υπηρεσίες και δεν αποκτήσουν ενιαία και τυποποιημένη αντίληψη δεν θα παράξουν το αναμενόμενο έργο ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες και να εκτελούνται σωστά οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης του Δήμου.

ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: ΑΝΗΘΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Μετά πήρε το λόγο ο Δημήτρης Καραχάλιος που τόνισε μεταξύ άλλων ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης (έλλειψη χρημάτων- οφειλές των πρώην Δήμων που συνενώθηκαν στο Δήμο Δωρίδος) προσπαθεί να ξεκινήσει ένα νοικοκύρεμα. Η πραγματικότητα είναι ότι ακολουθείται μια άλλη φιλοσοφία, αυτή της καταφυγής σε δημοπρασίες (ομαδοποίηση ομοειδών έργων) και όχι σε μικροαναθέσεις, με σκοπό τη διαφάνεια και πιο μεγάλο έργο.

Σε ότι αφορά τα συνεχιζόμενα έργα, είναι απαράδεκτο και όχι ηθικά σωστό το γεγονός με τη σωρεία αναθέσεων το Δεκέμβριο του έτους 2010. Παρότι έληγε η θητεία τους και θα αναλάμβανε ο νέος Καλλικρατικός Δήμος τεράστια υποχρέωση και παρότι γνώριζαν από το καλοκαίρι ότι δεν θα λάβουν το αναμενόμενο ποσό ΣΑΤΑ, εκείνοι προχωρούσαν σε ανοίγματα χωρίς την εξασφάλιση των χρημάτων για την πληρωμή τους. Αποτέλεσμα ο φτωχός προϋπολογισμός που προτείνουμε σήμερα.

Σε ότι αφορά τις προτάσεις των Προέδρων έχουν πολύ μεγάλο προϋπολογισμό με ανέφικτη την υλοποίηση όλων των προτεινόμενων έργων.

Θα ήταν ευχής έργο να υπάρχουν περισσότερα έσοδα για καλύτερο έργο, είπε, ενώ
συμφώνησε με τις προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Τριανταφύλλου.

ΚΟΚΜΟΤΟΣ: ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Ο Θανάσης Κοκμοτός στην τοποθέτησή του συμφώνησε με τον κ. Καραχάλιο, επισημαίνοντας ότι τα νέα έργα που συμπεριλήφθηκαν ήταν προτάσεις των Προέδρων που ρωτήθηκαν σχετικά.

Σε ότι αφορά τα οφειλόμενα έργα, ανέφερε, η κατάσταση ξεφεύγει από την ηθική της διάσταση και σε ότι αφορά αυτά που ο ίδιος έχει ελέγξει, έχει κάνει σχετική πρόταση. Για τις αναθέσεις του Δεκεμβρίου 2010 , είπε ότι δεν επρόκειτο για αναγκαία ή επείγοντα χαρακτήρα, έργα. Μάλιστα ανέθεταν, παρότι υπηρεσιακοί παράγοντες τους είχαν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα και παραλάμβαναν έργα χωρίς να τα ελέγχουν. Ανάρμοστη νοοτροπία. Τα έργα αυτά ήταν φωτογραφικά – ατομικά έργα σε ιδιοκτησίες (π.χ. πετρόχτιστες σκάλες μέσα σε ιδιοκτησίες). Αμαρτωλές απευθείας αναθέσεις έργων, χωρίς πραγματική ανάγκη. Βιομηχανία εξυπηρετήσεων. Έργα ενιαία και αδιαχώριστα π.χ. μια ενιαία μάντρα, τα διασπούσαν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΧΡΕΗ

Ακολούθησε η τοποθέτηση του  Μανώλη Χαραλάμπους που είπε τα εξής:

Κατά την κατανομή των νέων έργων λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις των Προέδρων. Φτωχός ο προϋπολογισμός λόγω των πολλών οφειλών, λόγω αναθέσεων –δημοπρατήσεων χωρίς τις αντίστοιχες πιστώσεις. Αν ήταν διαφορετικά, τώρα θα είχαμε περισσότερα χρήματα να τα διαθέσουμε σε πραγματικές ανάγκες.

Είναι αλήθεια πως όταν δεχθήκαμε να ¨υλοποιήσουμε¨ τον Καλλικράτη δεν γνωρίζαμε τα προβλήματα με τις οφειλές κλπ. και γενικά δεν μπορούσαμε να μην έχουμε όραμα (αυτά σχετικά με τις προεκλογικές μας υποσχέσεις που προαναφέρθηκαν οι συνάδελφοι).

Σχετικά με το Δημαρχείο , θα έπρεπε να έχει γίνει προετοιμασία, από τον προηγούμενο Δήμαρχο (ενοικιάσεις κλπ.).

Όταν θα ξεπεραστούν τα βασικά λειτουργικά θέματα – προβλήματα θα μπορούμε να μιλάμε για σύνταξη προϋπολογισμού σε άλλη βάση.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαλογική συζήτηση , ο Πρόεδρος κάλεσε την Οικονομική Επιτροπή να ψηφίσει τις εισηγητικές προτάσεις που αποφάσισε κατά πλειοψηφία.

Μειοψήφησαν τα μέλη Χρήστος Τριανταφύλλου για τους λόγους που ανέφερε στην τοποθέτησή του και ο Κωνσταντίνος Κουτσούμπας που ψήφισε υπέρ των λειτουργικών δαπανών και των αμοιβών των υπαλλήλων αλλά κατά σε όλα τα υπόλοιπα σκέλη του προϋπολογισμού γιατί τα θεωρεί πρόχειρα , δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν διακρίνει καμία αναπτυξιακή πρόταση.Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

ΙΔΟΥ Η ΔΩΡΙΔΑ, ΙΔΟΥ ΤΟ...ΠΗΔΗΜΑ! Δύο αποφάσεις σταθμός του Δ.Συμβουλίου στη πορεία των επόμενων 1000 ημερών

Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Με δύο σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει, συνεδριάζει σήμερα το βράδυ στο Λιδωρίκι, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Θα εγκρίνει τον Προϋπολογισμό του 2011 και το Τεχνικό Πρόγραμμα .

Οι δύο αυτές αποφάσεις δίνουν το στίγμα της φιλοσοφίας της νέας Δημοτικής Αρχής στην 3ετή της θητεία, δηλαδή στις επόμενες 1000 ημέρες και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο νέο οικοδόμημα, η ατμομηχανή για την πορεία του Δήμου.

Θα δώσουν απαντήσεις οι αποφάσεις αυτές, για τον τρόπο διανομής των χρημάτων, τον προγραμματισμό, ποια έργα θα έχουν προτεραιότητα και πως θα εκτελεστούν, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Έτσι , οι πολίτες της Δωρίδας θα γνωρίζουν τους άξονες πορείας και ανάπτυξης του Δήμου που θα δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή και αρχίζει τώρα πλέον η ουσιαστική δουλειά.

Μέχρι τώρα , όλες οι κινήσεις και αποφάσεις ήταν σημαντικές βέβαια, αλλά αποσκοπούσαν σε διαδικαστικά καθημερινά θέματα, ρετουσαρίσματα και καλλίτερους τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου.

Η επόμενη μέρα ξεκινά τώρα ! Τα στοιχεία συλλέχτηκαν. Οι Επιτροπές συνεδρίασαν και εισηγήθηκαν. Η βούληση και η ικανότητα των στελεχών της νέας Δημοτικής Αρχής, όπως έδειξαν οι πρώτες 100 μέρες , υπάρχουν.

Ξεκινά λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση για τη Δωρίδα και θα δείξει αν θα μπορέσει μέσα στις επόμενες 1000 μέρες να χαράξει δρόμους ανάπτυξης , βάζοντας τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να ξεκολλήσει από το τέλμα της απομόνωσης δεκαετιών.

Ιδού η Δωρίδα , ιδού και το πήδημα !

¨ΠΑΠΑΡΟΚΑΔΕΣ¨ΠΑΛΙ...ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ!

Του  Παύλου Δωριάδη

Πρωτοπόροι σε ιδέες οι γνωστοί ¨Παπαροκάδες¨ συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους ώστε να είναι στην επικαιρότητα και να ακολουθούνται από πολλούς πιστούς με το αζημίωτο.

Την Μεγάλη Παρασκευή εκατοντάδες χριστιανοί από τα γύρω μέρη αλλά και από πιο μακριά, ήρθαν να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση των παθών , που εντυπωσιάζει και βασίζεται όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Μονής Αυγουστίνος , στο Ιεροσολυμίτικο τυπικό έθιμο. Εδω περιγραφές δεν γίνονται , για κουβάλημα του σταυρού στον Γολγοθά και άλλα πολλά , που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

Φαίνεται όμως ότι η οικονομική κρίση άγγιξε και τα μοναστήρια, γι αυτό η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, όπως είναι το πραγματικό όνομα του μοναστηριού των Παπαροκάδων, έβαλε λοταρία ένα τζιπ με μόνο 2 € ο λαχνός !

Είναι πράγματι μια δελεαστική πρόκληση για τους πιστούς, αφού η τιμή του τζιπ είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ.

Εξυπακούεται ότι για να προχωρήσει η διαδικασία της λοταρίας και να αποφέρει κάποιο κέρδος για τις ανάγκες του μοναστηριού θα πρέπει να πουληθούν πάνω από 30.000 λαχνοί . Το νούμερο αυτό όμως μπορεί να ξεπεραστεί κατά πολύ σε βάθος χρόνου με  την μεγάλη επισκεψιμότητα πιστών που υπάρχει στο μοναστήρι , απ΄ όλη την Ελλάδα.

Όταν τελειώσει η διαδικασία και το τζιπ καταλήξει στα χέρια κάποιου πιστού που θα αδυνατεί να το συντηρήσει , οι Παπαροκάδες του έχουν έτοιμη τη λύση .

Σε μεγάλη ταμπέλα δίπλα από το τζιπ έχουν αναγράψει το μήνυμα :

«Με ένα λαχνό των 2 ευρώ κερδίζετε αυτό το αυτοκίνητο. Εάν δεν θέλετε να το κρατήσετε μπορείτε να το πουλήσετε!».

Γιατί για σκεφτείτε να κερδίσει το τζιπ καμιά … γριούλα ! «Τι να το κάνω τούτο παιδάκι μ΄…», θα είναι η πρώτη της αντίδραση και γι αυτό ο Άγιος Αυγουστίνος , βρήκε απάντηση και λύση.

Δεν διευκρινίζει βέβαια το μήνυμα αν ο τυχερός το πουλήσει πάλι στους ίδιους τους Παπαροκάδες.

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

ΕΦΥΓΕ ΣΤΑ 62 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΜΗΣ


Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα έφυγε στα 62 του χρόνια ο γνωστός επιχειρηματίας από το Μαραθιά Δωρίδας Γιώργος Πλούμης και σήμερα τον αποχαιρέτησε η Δωρίδα , οι συγγενείς και οι φίλοι του.

Τα τελευταία χρόνια είχε δώσει μια τιτάνια μάχη με τον καρκίνο και ποτέ δεν έχανε την αισιοδοξία του. Θα το παλέψουμε έλεγε , μ΄ εκείνο το αφοπλιστικό και παιδικό χαμόγελό του, που σε σκλάβωνε και τον έκανες φίλο με τη πρώτη συνάντηση.

Ο Γιώργος μετά την αποφοίτηση του από το Λύκειο Ευπαλίου, δραστηριοποιήθηκε στην Αθήνα επιχειρηματικά , πάνω στο εμπόριο αυτοκινήτων με καταστήματα που είχε δημιουργήσει και λειτουργήσει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Εκατοντάδες Δωριείς είχαν αγοράσει το αυτοκίνητό τους από τον Πλούμη, που πάντα τους διευκόλυνε , με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο.

Ο Γιώργος αγαπούσε πολύ τον τόπο του γι αυτό πριν από 20 περίπου χρόνια επέκτεινε τη δραστηριότητά του και στη Δωρίδα , πάνω στον ξενοδοχειακό τομέα .

Δημιούργησε ανάμεσα στο Σκάλωμα και στο Μαραθιά τη γνωστή θαυμάσια μονάδα ΑΠΟΛΛΩΝ με 25 τετράκλινες σουίτες, πισίνα, 2 ΒΑR, εστιατόριο, χώρο αθλοπαιδιών και μια πανέμορφη οργανωμένη παραλία.

Στήριγμά του σε όλα, η σύζυγος του Άννα, που θα συνεχίσει μόνη τη μεγάλη προσπάθεια για τη λειτουργία αυτού του ξενοδοχειακού κοσμήματος για τη Δωρίδα, μέχρι να παραλάβει τη σκυτάλη σε λίγο ο γιός τους Δημήτρης.

Εκατοντάδες Δωριείς συνόδευσαν σήμερα στο Μαραθιά τον Γιώργο στην τελευταία του κατοικία, μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή , τον Δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη , τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Δελφών και πρώην Νομάρχη Αποστόλη Καραχάλιο, τον πρώην Βουλευτή Φώτη Αρβανίτη, τους Αντιδημάρχους Δωρίδας Ανδρέα Ευσταθίου και Γιάννη Ράπτη, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, εκπροσώπους Συλλόγων  κ.ά .