Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

ΚαλόΠΑΣΧΑ*ΚαλόΠΑΣΧΑ*ΚαλόΠAΣΧΑ

 Το DORIDA NEWS εύχεται
στη Δωρίδα    
και τους Δωριείς
Καλή   Ανάσταση


Σας στέλνουν τις ευχές τους …

  ο Κλέαρχος  Περγαντάς

Εύχομαι καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους
 Οι φετινές γιορτές, βρίσκουν τη χώρα και τους πολίτες στην κορύφωση μιας ιδιαίτερα κρίσιμης και δύσκολης περιόδου. Η παγκόσμια κρίση δημιούργησε νέους συσχετισμούς στην οικονομία και στην κοινωνία και μετατόπισε τις προσδοκίες μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο
 Εκείνο που φαίνεται πια με τον πλέον πρόδηλο τρόπο είναι ότι πρέπει να διαμορφωθούν νέοι όροι στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή. Ο κόσμος μας χρειάζεται μια άλλη δυναμική για να προσεγγίσει αρχές και αξίες που θα θεμελιώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και τη συνύπαρξη ανθρώπων, κοινωνιών και κρατών
 Το 2011, εκτός από μια δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας, ας ελπίσουμε ότι θα είναι και χρονιά των μεγάλων αλλαγών. Ας αναδειχτεί μέσα από την κρίση, ένα αναθεωρημένο και υγιές σύστημα που θα μπορεί να δημιουργήσει σταθερές βάσεις για το αύριο όλων μας
 Χρόνια πολλά, με υγεία, αντοχές και ελπίδα

ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

… ο   Γιώργος Καπεντζώνης
 Εύχομαι το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης να επαναφέρει, αυτούς τους δύσκολους καιρούς την αισιοδοξία μέσα μας και την πρόοδο στο τόπο μας και την πατρίδα μας.
Η Ανάσταση του θεανθρώπου ας είναι πηγή έμπνευσης και ψυχικής ανάτασης για όλους. Να ζωντανέψει την ελπίδα όλων των συμπατριωτών μας για έναν κόσμο ανθρωπιάς και προόδου και η φετινή Λαμπρή να φωτίσει τα οράματα όλων μας για αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και ισότητα.
Από καρδιάς, σας εύχομαι χρόνια πολλά , Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ  
Δήμαρχος  Δωρίδας

… η  Γιώτα Γαζή
 Αγαπητοί, συμπατριώτισσες  και συμπατριώτες,
Αυτές τις Άγιες μέρες η σκέψη μας προσανατολίζεται στο διαχρονικό μήνυμα της Ανάστασης ,που είναι η προσφορά και η αγάπη.
 Η μεγάλη αυτή Χριστιανική γιορτή με τα ανθρωπιστικά της μηνύματα, ας μας γεμίσει με πίστη και αποφασιστικότητα στην κοινή μας προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο.
 Η πορεία προς την Σταύρωση είναι πάντα συνυφασμένη με την ελπίδα.
 Εύχομαι, Καλό Πάσχα, Χαρούμενη Ανάσταση  με Υγεία, Αγάπη,  Ελπίδα .         
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ  ΓΑΖΗ         
Αντιπεριφερειάρχης  Φωκίδας

… η  Αφροδίτη  Παπαθανάση
Αγαπητοί συμπολίτες,  Καλό Πάσχα  σε  Όλους ,
Η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, η Ανάσταση του Θεανθρώπου, ας γίνει πηγή αγάπης, ελπίδας και αισιοδοξίας απέναντι στα  δύσκολα προβλήματα  που καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε.
Εύχομαι το μήνυμα της Ανάστασης να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο και να φέρει σε όλους μας προσωπική και κοινωνική ευτυχία.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
Βουλευτής Φωκίδας

… ο  Νίκος Γκελεστάθης
Εύχομαι σε όλες τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες,
Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα, και ο πανάγαθος θεός , όπως πάντοτε να μη ξεχάσει την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό και ενωμένοι όλοι να προσπαθήσουμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
ΝΙΚΟΣ  ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ
τ. Υπουργός
                                                                                                                                          

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Τα μικρο-Δωρικά ... του Δωριάδη !

                      ... και Καλή Άνάσταση

* Πάνω που είπαμε δοξα ο Θεός , είμαστε στο Παναγιά Βοήθα! Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ferry boat ¨Παναγία Τρυπητή II¨ που κάνει το δρομολόγιο Αγιος Νικόλαος – Αίγιο διεμήνυσε ότι από 2 Μαϊου σταματά τα δρομολόγια γιατί είναι ασύμφορα οικονομικά . ΄Αντε πάλι απ΄την αρχή οι Δήμαρχοι Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης και Αιγιάλειας Στάθης Θεοδωρακόπουλος έρχισαν τις επαφές, σε συνεργασία πάντα με άλλους φορείς, να συννενοηθούν πως θα λύσουν το πρόβλημα. Πληροφορίες λένε ότι υπάρχει κι άλλη εταιρεία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρων και ξεκίνησαν κάποιες συζητήσεις.

* Το ίδιο ισχύει και με την κεντρική πλατεία του Ευπαλίου. Δόξα σοι ο Θεός ξεκίνησαν μετα 6 μήνες να τη φτιάχνουν είπαν οι Ευπαλιώτες. Στο Παναγιά Βοήθα είναι τώρα, που σταμάτησαν πάλι τα έργα με περίεργα σενάρια που ακούγονται όπου υπάρχουν «μπερδέματα» σε άλλο έργο του ίδου εργολάβου στο Μαραθιά και μπλέκονται Λιμεναρχεία,Αστυνομίες,Λιμενικά Ταμεία, Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και δεν ξέρω μέχρι που πάει το μπλέξιμο. Όπως δεν ξέρω αν θα βάλει το χέρι της …η Παναγία , ξέρω όμως ότι έχουν πάρει φωτιά … τα τηλέφωνα του Καπεντζώνη και οι επαφές για να ξεκολλήσει πάλι το θέμα . Βάστα Γιώργο γιατί θα δεις πολλά ακόμα !

* Καλά πήγε η ¨Επιτροπή Διαβούλευσης¨ του Δήμου Δωρίδας στη πρώτη της συνεδρίαση που έγινε στο Λιδωρίκι.Τα θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν να πάνε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια από 50 μέλη που εχει η Επιτροπή παρουσιάστηκαν μόνο τα 26 ! Ε, τι να γίνει ! Λίγο η μακρυνή απόσταση, λίγο οι ημέρες παραμονές Πάσχα, που πολλοί έπρεπε να έρθουν από Αθήνα , Πάτρα κ.ά να φύγουν και να ξανάρθουν για Πάσχα, είχαμε και …απώλλειες !

* Αισιόδοξη εμφανίζεται η Δημοτική Αρχή Δωρίδας , ότι μέσα στο 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική διαδικασία που αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα κι έτσι θα προχωρήσει η ίδρυση και ολοκληρωμένη λειτουργία του ¨Βιοτεχνικού Πάρκου Ευπαλίου¨ στη βόρειοδυτική πλευρά της πεδιάδας του Μόρνου. Ένα έργο που προβλέπεται να δημιουργήσει πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας για την περιοχή , αλλά και αρκετά έσοδα στο ταμείο του Δήμου.

* Καταγγελίες για παράνομη ξύλευση του δάσους στο Κουπάκι είχαμε τελευταία.Τι να κάνουμε. Στα ύψη το πετρελαιο, άδειες οι τσέπες κι ο κόσμος προσπαθεί να ζεσταθεί με τα ξύλα! Αν όμως γίνεται κατάχρηση, σύμφωνα με τις καταγγελίες και κοντά στα ξερά …κόβουν και τα χλωρά ( και ο νοών , νοήτω ) τότε Δημαρχεία , Δασαρχεία και Αστυνομία αναλάβετε δράση πριν δούμε τα χειρότερα.

* Αγγλίδα με το τρίχρονο παιδάκι της εγλωβίστηκε λόγω των ελαφρών χιονοπτώσεων στο δρόμο προς την Συκιά. Χρειάστηκε να εμέμβουν ειδικά εκχιονιστικά για να απεγκλωβιστεί σώα.Κι εμείς τσακωνόμαστε για καρέκλες και γραφεία , αντί να φτιάξουμε και προωθήσουμε τις υποδομές , ώστε νάρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

* Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης κληρικών που διενεργήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας, στο οποίο συμμετείχαν 27 ιερείς από την επαρχία Δωρίδας (ορεινή και παραθαλάσσια) με έδρα την Ερατεινή Φωκίδας.

* Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε στο Μητροπολιτικό ναό της Άμφισσας (Ευαγγελισμό της Θεοτόκου), όπου απονεμήθηκαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Αθηναγόρα, αναμνηστικές βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο και πέντε ιερείς προχειρίστηκαν στο οφίκιο του «Οικονόμου», έξι ιερείς προτάθηκαν για Ιεροκήρυκες και τέσσερις ιερείς για Πνευματικοί  Εξομολόγοι.

* ¨Γεφύρι της Άρτας¨ κοντεύει να γίνει πλέον αυτό ο αναδασμός του Μόρνου. Πάλι μπλέξιμο, στασιμότητα κι ένας Θεός ξέρει που θα φτάσουμε. Η Βουλευτής του Νομού Παπαθανάση μας ενημερώνει ότι πήγε στους αρμόδιους του Υπουργείου Γεωργίας και εισέπραξε υποσχέσεις που θα δώσουν λύσεις…

* Που κολάι το θέμα . Το καταλάβατε , στα χρήματα που πρέπει να δοθούν και ειδικότερα,
- 7.000 € για τη λειτουργία των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων
- 50.000 € για τη λειτουργία των αρδευτικών γεωτρήσεων και
- 93.000 € για τη συντήρηση των τάφρων οι οποίες έχουν ανοιχτεί από τον εργολάβο του έργου και δεν έχουν παραδοθεί ακόμα προς χρήση ούτε έχουν καθαριστεί ποτέ.

* Ποιες είναι τώρα οι υποσχέσεις που έλαβε η Βουλευτής για λογαριασμό των γεωργών…
- Εξετάζεται η επίσπευση για την πληρωμή της δαπάνης λειτουργίας των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων δηλαδή τα 7.000 € .
- Η πίστωση για τη δαπάνη λειτουργίας των αρδευτικών γεωτρήσεων έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να δοθεί , δηλαδή τα 50.000 € .
- Η άλλη δαπάνη των 93.000 € για τη συντήρηση και τον καθαρισμό των τάφρων είναι υποχρέωση του εργολάβου και θα ζητηθεί να την κάνει.
- Ζητήθηκε ακόμα να βρεθεί λύση για να καλυφθεί η οφειλή που υπάρχει προς την ΔΕΗ.
Ας ελπίσουμε με την Ανάσταση του Κυρίου να έρθει και η… Ανάσταση του Μόρνου !

* Γκρίνια από τη Δημοτική ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης του Τάσου Παγώνη γιατί δεν τους έδωσαν λέει γραφεία στο κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου Ευπαλίου αλλά τους έστειλαν στο Πνευματικό Κέντρο Ευπαλίου , που είναι στον επάνω όροφο από το ΚΕΠ. Πάντως η γκρίνια μαθαίνω δεν ήταν τόσο από τον πρώην Δήμαρχο,( ο Τάσος ακόμα είναι παρατηρητής) όσο από τους άλλους. Εντάξει ρε παιδιά . Είστε πιο κεντρικά στη πλατεία , όπως τόσα χρόνια κι έχετε, άπλα και αυτονομία. Αλλά για να μη ξεχνιόμαστε, μήπως κι εσείς είχατε δώσει γραφείο στην τότε αντιπολίτευση. Εκείνος ο Κάρμας μ΄ ένα σακίδιο στον ώμο ήταν συνέχεια !

* Δεν βλέπετε άλλωστε τι γίνεται κατά Λιδωρίκι μεριά . Εκεί ακόμα τσακώνονται που θα καθίσει ο Δήμαρχος και που οι Αντιδήμαρχοι, ανάμεσα στους υπαλλήλους κι ένας πάνω στον άλλο . Τώρα μαθαίνω δεν συμφωνούν πως θα γίνουν τα χωρίσματα στον επάνω όροφο . Καρφωμένα δηλαδή ή μετακινούμενα ! Που θα πάει θα το βρουν . Για σκέψου Μαρία να θέλατε κι εκεί γραφεία αντιπολίτευσης ! Σας έβλεπα κατά πλατεία Βάθειας μεριά σε κανένα καφενείο !

* Άγιες μέρες όμως έχουμε και δεν πρέπει να γκρινιάζουμε περισσότερο . Αφού σας ευχηθούμε Καλό Πάσχα και Καλή Ανάστατη, να σας πούμε ότι Δήμαρχος της Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης έχει προγραμματίσει να παρακολουθήσει τη λειτουργία των 12 Ευαγγελίων το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Γιώτα Γαζή στην εκκλησία του χωριού του στη Γλυφάδα. Για την περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή θα είναι στην εκκλησία της Ερατεινής , νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα κάνει μια πρώτη Ανάσταση μαζί με τους φυλακισμένους και εργαζόμενους στις φυλακές Μαλανδρίνου και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα κάνει μια δεύτερη Ανάσταση με τους πολίτες του Λιδωρικίου στην εκκλησία τους. Την Δευτέρα του Πάσχα ημέρα του Αγίου Γεωργίου και πολιούχου Ευπαλίου, θα παραβρεθεί στη Δοξολογία που θα γίνει στον Άγιο Γεώργιο Ευπαλίου.

Υ.Γ. Μη ξεχνάμε όλοι εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί το μήνυμα της Μεγάλης Εβδομάδας… Μετά από κάθε Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση.Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ Το χρέος,η αναδιάρθρωση,το...¨κούρεμα¨

 Άρθρο του  Κώστα Αντωνόπουλου *
 Οικονομολόγου,
 Αντιδημάρχου Δωρίδας


Η βαθειά οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό είναι μια αμείλικτη πραγματικότητα με συχνά αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με τη διάρκειά της, το έλλειμμα, το μνημόνιο, το χρέος καθώς και τη διαγραφή τμήματος της αξίας των ομολόγων, το λεγόμενο και «haircut ή κούρεμα».


Η ελληνική οικονομία ήρθε αντιμέτωπη με την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση ενώ είχε βαθειά ριζωμένες, χρόνιες αδυναμίες. Μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ με μειωμένη ανταγωνιστικότητα και υψηλό δημόσιο χρέος, και παράλληλα η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε, μετά την υιοθέτηση του ευρώ, ήταν αντίθετη προς την ενδεδειγμένη κατεύθυνση.

Όλοι το διαπιστώναμε ότι στραβά αρμενίζουμε, γιατί τα σημάδια μας προειδοποιούσαν: τα μεγάλα αυξανόμενα ελλείμματα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, τα διευρυνόμενα ελλείμματα του Δημοσίου, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση, το υψηλό δημόσιο χρέος κ.ά.

Έτσι ενώ το ¨καμπανάκι¨ χτυπούσε διαρκώς, κανείς δεν ήθελε να ακούσει. Οι πολιτικές ηγεσίες φοβούμενες το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος επέλεγαν την τακτική αποσιώπησης της αλήθειας από το λαό και ανάλογα με τη συμμετοχή τους ή μη στη διαχείριση της εξουσίας σε κυβερνητικά σχήματα, προσάρμοζαν και την πολιτική τους. Έτσι δεν λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα (που δεν θα ήταν τόσο επώδυνα όσο τα σημερινά), για την προετοιμασία απέναντι στην κρίση, την οποία όλοι οι γνωρίζοντες περίμεναν, και από την άλλη κάθε συντεχνιακό, ή άλλο αίτημα γινόταν άκριτα σημαία πολιτικών φορέων που δεν είχαν αναλάβει ούτε ήθελαν να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες .

Αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στην κοινωνία η αντίληψη ότι το ¨πάρτι¨ θα συνεχιστεί !

Βέβαια οι εκάστοτε κυβερνώντες άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την υπόθεση αυτή, διότι αυτούς εμπιστευόταν στις εκλογές ο Ελληνικός λαός για τη διακυβέρνησή του.

Έτσι φτάσαμε στο μνημόνιο, το οποίο όμως στηρίχτηκε πολύ περισσότερο σε εισπρακτικά μέτρα και περικοπές και λιγότερο στην ανάπτυξη, για να κινήσει την οικονομία. Κι αυτό είναι λάθος.

Τώρα πλέον είναι επείγουσα ανάγκη να αξιοποιηθούν τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να περιοριστεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, το μέγεθος του οποίου είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τη φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων. Πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλλίτερο τρόπο η δημόσια περιουσία. Πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά και να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας και να δοθεί μια αναπτυξιακή δυναμική.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Πολλοί ξένοι οίκοι αξιολόγησης (που όπως είναι γνωστό δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και έχει ανοίξει συζήτηση για το θέμα αυτό στην Ευρώπη) και κυρίως σχολιαστές, ορμώμενοι από διαφορετικά κίνητρα ή σκοπιμότητες, συνιστούν αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ήπια ή μη .

Νομίζουμε πως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει συνειδητή επιλογή πολιτικής για την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της. Η χώρα έχει σήμερα μια στρατηγική για την σταδιακή αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους της για τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγει σε μια τέτοια επώδυνη λύση. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η αναδιάρθρωση του χρέους θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά γιατί μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε την αξιοπιστία της χώρας για πολλά χρόνια.

Αναδιάρθρωση λοιπόν του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές μας που είναι ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες, το λεγόμενο «κούρεμα» κατά 20% ή 30% είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα γίνει γιατί κανείς δεν το επιθυμεί. Ούτε η χώρα μας το επιθυμεί, ούτε οι τράπεζες που είναι ο αιμοδότης της οικονομίας κάθε χώρας, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία μας που έχουν επενδύσει σε ομόλογα και θα έχαναν ξαφνικά το 1/3 των χρημάτων τους, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα προκαλούσε ντόμινο και στις άλλες ασθενέστερες περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες.

ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι τα πάρα πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού για τη χώρα μας. Δανειζόμαστε με 12% και 13%, ενώ οι άλλες χώρες ξεκινούν από το 7% και κατεβαίνουν στο 3% που είναι οι Γερμανοί. Όσο αυτό το επιτόκιο παραμένει υψηλό, θα διαμορφώνεται στο εξωτερικό η αντίληψη ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι ελέγξιμο και πάμε σε χρεοκοπία.

Αν μόνοι μας λοιπόν δεν δημιουργήσουμε συνθήκες και ψυχολογία ανάπτυξης, που θα φέρουν πλούτο και εισοδήματα ώστε να αποπληρωθούν και οι δανειστές, τότε θα πάμε σ΄ αυτούς ζητώντας νέες διευκολύνσεις, που ενδεχομένως θα μας κάνουν, αφού πρώτα μας “κουρέψουν” το χρέος. Δηλαδή θα μας χρεοκοπήσουν. Αυτός είναι ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, το “κούρεμα” του χρέους, που θα πρέπει να αποφύγουμε.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Σήμερα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό δεν νομίζω ότι είναι κανείς σε θέση να προβλέψει με σχετική ακρίβεια πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές, στην αγορά ομολόγων, για να δανεισθεί με οικονομικώς αποδεκτά επιτόκια. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Μνημονίου, οι αγορές συνεχίζουν να αμφιβάλουν για τη δυνατότητα της Ελλάδας να ελέγξει τη δυναμική του χρέους της. Εδώ σίγουρα μπαίνουν στη μέση και διεθνή παιχνίδια κερδοσκοπίας, αλλά πιστεύω πως, αν η Ελλάδα κάνει αυτό που χρειάζεται, θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Σίγουρα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πολύ μεγάλα και σοβαρά και η προσπάθεια της Ελλάδας να επιτύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς της στόχους και να ξαναγίνει ανταγωνιστική, είναι τεράστια.

Πληρώνουμε τώρα το γεγονός ότι η Ελλάδα ζούσε για χρόνια πέρα από τις οικονομικές της δυνατότητες. Φοβάμαι ότι αναπόφευκτα θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. Όμως αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι η άσκηση σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής από όλους, απαλλαγμένης από τα σύνδρομα του πολιτικού κόστους και της μικροκομματικής σκοπιμότητας, δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής προσαρμογής ανάμεσα στους έχοντες και κατέχοντες και τους οικονομικά ασθενέστερους για την αποφυγή εξαθλίωσης και περιθωριοποίησης μεγάλων τμημάτων της Ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας, των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικροκαταστηματαρχών.

* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΥΠΑΛΙΟΥ με σειρά παρεμβάσεων του Γ.Καπεντζώνη


Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Δεν πρόκειται να αφήσουμε να φύγει η Αστυνομία από το Ευπάλιο , με οποιοδήποτε κόστος , είναι η θέση του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη , που ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών μέσα στο τελευταίο τριήμερο που προέκυψε το θέμα, με την εγκύκλιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ήδη σήμερα το πρωί είχε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους φορέων και της κοινωνίας του Ευπαλίου που συζήτησαν το θέμα .

Πρώτη παρέμβασή του Δημάρχου ήταν προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα, όπου συμφωνήθηκε να μειώσει κατά 25% το τίμημα του ενοικίου.

Ενημερώθηκε γι΄αυτό ο επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, τόσο προς τους ανωτέρους του , όσο και προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Παράλληλα ο Καπεντζώνης είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδας Γιάννη Πολύζο , όπου αφού διευκρινίστηκαν διάφορα επί μέρους θέματα, για την σωστή ερμηνεία της απόφασης-εγκυκλίου, αυτός θα στείλει για έγκριση την πρόταση του Ευπαλίου προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Στη διάρκεια της ημέρας ο Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης την Αντιπεριφερειάρχη Γιώτα Γαζή και συζήτησαν μαζί όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια παραμονής του Αστυνομικού Τμήματος στο Ευπάλιο, όπου υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τους χειρισμούς που απαιτούνται και πρέπει να γίνουν.

Τέλος ο Καπεντζώνης ενημέρωσε και την Βουλευτή Φωκίδας , για τις ενέργειες που κι εκείνη πρέπει να κάνει, επισημαίνοντας της ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να φύγει το αστυνομικό τμήμα από το Ευπάλιο, όπου λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, προσφέροντας τεράστιες και ουσιαστικές υπηρεσίες στην απομακρυσμένη γωνιά της Φωκίδας , την περιοχή του τέως Δήμου Ευπαλίου και όχι μόνο.

Οι υπηρεσίες αυτές , τόνισε ο Καπεντζώνης , δεν μπορεί να προσφερθούν με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση , που θα στοιχίζει μάλιστα στο κράτος και πολύ περισσότερα χρήματα.

Στο μεταξύ σήμερα ή αύριο αναμένετο να υπογράψει την σχετική απόφαση συγχώνευσης των Δημοτικών Σχολείων της χώρας η Υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, όπου για την περιοχή της Δωρίδας , το Σχολείο Μανάγουλης καταργείται και συγχωνεύεται με αυτό των Μαλαμάτων, το Σχολείο Καστρακίου καταργείται και μεταφέρεται στο Ευπάλιο και το σχολείο Σεργούλας μεταφέρεται στη Γλυφάδα.

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Συνέρχεται αύριο Δευτέρα στο Λιδωρίκι Ποιοί μετέχουν και τι θα συζητήσουν


Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου

Συνέρχεται αύριο Δευτέρα το απόγευμα στο Λιδωρίκι , για πρώτη φορά, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (ΔΕΔ) του Δήμου Δωρίδος στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου .

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη τα θέματα που θα συζητηθούν και θα τα εισηγηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση είναι,

1ο . Συζήτηση για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Δωρίδος, με γνωμοδότηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο

2ο. Συζήτηση επί του προσχεδίου σύνταξης του προϋπολογισμού του Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2011.

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης που είναι 50μελής προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος , σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη.

Όπως θα δούμε και παρακάτω , τα 50 μέλη καλύπτουν όλο το φάσμα της Δωρίδας εκπροσωπώντας πολιτιστικούς , επιστημονικούς , αθλητικούς , εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς και άλλους φορείς του Δήμου Δωρίδας.

Να υπενθυμίσουμε εδώ μερικά πράγματα γύρω από τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Πρόκειται για ένα νέο όργανο – θεσμό των Ο.Τ.Α ,το οποίο κρίνεται πως ήταν και είναι απαραίτητο, καθόσον όλοι και κυρίως οι αιρετοί στις Δημοτικές Αρχές, εκφράζουν την επιθυμία και θέλουν τη συμμετοχή των δημοτών στα κοινά και την ενεργοποίηση τους προς αυτά (όχι μόνο λόγια και ανεύθυνη κριτική στο καφενείο ή κάτω απ’ τον πλάτανο), προκειμένου να υποβοηθηθούν στο έργο τους και καταστήσουν τον κόσμο των πολιτών γνώστη των προβλημάτων που υφίστανται και καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν.

Προβλήματα που συνίστανται όχι μόνο στην υπό τη στενή έννοια εντός εύλογου και σύντομου χρόνου επίλυσης ‘’της καθημερινότητας’’, αλλά και ευρύτερα υπό την έννοια του οραματισμού και των δυνατοτήτων υλοποίησης έργων υποδομής και ανάπτυξης της περιοχής του ΔΗΜΟΥ και συλλογικής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο θεσμός αυτός εισάγει και ενισχύει την συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Πρόκειται για νέο γνωμοδοτικό όργανο που συγκροτείται σε Δήμους με πληθυσμό άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων. Η Δ.Ε.Δ. προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων σε εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σε δημότες οι οποίοι μέχρι σήμερα αναζητούσαν μεμονωμένα την πρόσβαση και επιρροή στη Δημοτική ηγεσία.

Έτσι μπορούν να συγκροτηθούν συνεκτικές στρατηγικές και ανοικτές συναινέσεις των σημαντικότερων παραγόντων της τοπικής κοινωνίας, ως προς τις βασικές αναπτυξιακές επιλογές και στρατηγικές του Δήμου. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να επιταχυνθούν αποφασιστικά και να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές και γενικά επωφελείς, για όλη την τοπική κοινωνία, οι βασικές πολιτικές του Δήμου (αναπτυξιακές, ρυθμιστικές).

Η διάρκεια της θητείας της Δ.Ε.Δ. δεν υπερβαίνει τα δυόμιση έτη. Για την πρώτη Δημοτική περίοδο, που η διάρκεια της δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη, αποφασίστηκε όπως η διάρκεια της παρούσης επιτροπής είναι διετής.

Προεδρείο και μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης Δωρίδας :

* Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης όρισε με απόφασή του τον Αντιδήμαρχο Κώστα Αντωνόπουλο ως πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δωρίδας.

* Τα μέλη της επιτροπής μπορεί να είναι σε αριθμό από 25 έως 50, ήτοι όχι κάτω από 25 ούτε πάνω από 50 συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, προέρχονται δε αυτά από εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτή τη φάση ορίστηκαν σε 50.

* Οι αρμοδιότητες της Δ.Ε.Δ. είναι συμβουλευτικές και με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ως εκ τούτου διατυπώνει κατ’ ουσία ‘’απλή γνώμη’’ προς το αποφασιστικό όργανο (Δημοτικό Συμβούλιο, Δήμαρχο κ.λπ.).

* Η ‘’απλή γνώμη’’ δεν αποτελεί εκτελεστή (υποχρεωτική) πράξη, δεν είναι αυτοτελής (δηλ. δεν λειτουργεί και παράγει αποτελέσματα από μόνη της), αλλά ενσωματώνεται στην εκτελεστή πράξη του αποφασιστικού οργάνου.

* Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας την ¨απλή γνώμη¨ της Επιτροπής έχει υποχρέωση να αιτιολογήσει ειδικώς την τυχόν διαφορετική απόφασή του, δηλαδή να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν την αποδέχεται, είτε είναι στο περιεχόμενό της θετική είτε αρνητική.

* Χωρίς αυτή την αιτιολόγηση η εκτελεστή πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι α κ υ ρ ω τ α ί α. Η αιτιολόγηση δεν περιέχεται υποχρεωτικά στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ., αλλά μπορεί να συμπεραίνεται από τα στοιχεία του όλου φακέλου της υπόθεσης.

* Έτσι η ‘’απλή γνώμη’’, ως μη εκτελεστή, δεν προσβάλλεται αυτοτελώς (ως έχει μόνη της), αλλά σε περίπτωση, η μη ορθότητα της, αφού είναι ενσωματωμένη στην απόφαση του αποφασιστικού οργάνου, αποτελεί δικαιολογία-εργαλείο για ακυρωτική προσβολή της πράξης του.

Τα Μέλη της Επιτροπής , με δικαίωμα ψήφου, όπως έχουν ορισθεί από την Δημοτική Αρχή, και οι Εκπρόσωποι από τους επιμέρους φορείς της τοπικής κοινωνίας με τον τόπο καταγωγής τους είναι τα εξής :

Εμπορικοί - Επαγγελματικοί σύλλογοι / Οργανώσεις (Ε.Β.Ε.Φ.)
ΜΕΛΙΣΤΑΣ Αθανάσιος (Μαραθιά) ,    Οργάνωση  Επαγγελματιών
ΜΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ιωάννης (Μαλανδρίνο),    Οργάνωση Βιοτεχνών - Βιομηχάνων
ΜΑΜΑΛΗΣ Κων/νος (Ερατεινή) ,   Οργάνωση Εμπόρων

Επιστημονικοί Σύλλογοι και Φορείς
ΤΕΜΠΕΛΗΣ Σταύρος ( Αμυγδαλιά) - Πολιτικός. Μηχανικός
ΚΑΝΔΡΗΣ Παναγιώτης (Λιδωρίκι) - Δημοδιδάσκαλος
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Ντίνα-Μαρία (Λιδωρίκι) - Λυκειάρχης
ΡΟΥΣΣΟΥ Μάρθα (Λιδωρίκι) - Ιατρός

Τοπικές Οργανώσεις εργαζομένων-εργοδοτών
 ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ Γεώργιος (Παλαιόκαστρο), Εργολάβος Δημ. και Ιδιωτ. Έργων

Εργαζομένων στο Δήμο και Νομικά του Πρόσωπα
ΜΠΟΜΠΟΤΑ Βασιλική (Ευπάλιο) , Δημοτική Υπάλληλος
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ Παναγιώτα (Λιδωρίκι), Δημ.Υπ/λος Παιδ.Στ.. Λιδωρικίου
ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ Ιωάννης (Γλυφάδα), Σχολ. Επιτρ. Βμιας Εκπαίδευσης

Σύλλογοι Γονέων - Κηδεμόνων
ΦΡΟΜΟΥΖΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος ,Ιερεύς(Μαραθιάς), Σύλ.Γον.Κηδ.Γυμν.Ευπαλίου
ΜΑΡΤΙΝΗ Γεωργία (Διακόπι) , Συλ. Γον. Κηδ.Δημ. Σχ. Λιδωρικίου

Αθλητικοί - Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Φορείς
ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης , Αθλ. Σύλλογος ΑΕΤΟΣ Λιδωρικίου
ΠΙΤΤΑΣ Παναγιώτης , Αθλ. Σύλλογος Τολοφώνα Ερατεινή
ΒΛΑΧΟΣ Κων/νος  , Αθλ. Σύλλογος Ένωση Γλυφάδας
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος Αθλ. Σύλλογος ΑΠΟΛΛΩΝ Ευπαλίου
ΤΣΙΑΚΑΤΟΥΡΑ Παναγιώτα , Πολιτιστικός Σύλλογος Αλποχωριτών
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Αλέκος , Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιωτών
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Χαράλαμπος . Ένωση Ευπαλιωτών Δωρίδος
ΜΠΑΣΤΑ Πολυξένη , Πολιτιστικός Σύλλογος Κλήματος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Ευθυμία , Πολιτ. Συλ. Μαλανδρίνου ’Ο Φύσκος’
ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ Ιωάννης , Πολιτιστ. Συλ. Πενταπολιτών
ΞΥΛΑΓΓΟΥΡΑΣ Ευθύμιος , Πολιτιστ. Σύλλογος Λιδωρικιωτών
ΚΕΒΟΡΓΙΑΝ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελένη , Πολιτιστ.Συλ. Τολοφώνας
ΛΙΑΠΗΣ Κων/νος   ,  Δωρική Αδελφότης
ΤΣΙΡΗΣ Γεώργιος ,  Σύλλογος Δωριέων Πάτρας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Ζήσιμος  , Ομοσπ. Σύλλογ. Β.Δ. Δωρίδας
ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Ιωάννης , Πολιτιστ. Σύλ. Αρτοτινιωτών
ΤΡΙΓΚΑΣ Ιωάννης  , Πολιτστ. Σύλ. Διακοπίου

Εθελοντικές Οργανώσεις - Κινήσεις Πολιτών
ΚΛΩΣΣΑ Σοφία (Λιδωρίκι) Κίνηση για την Προστασία της Γκιώνας
ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ Ιωάννης Οικολογικός-Εκπολ. Σύλλ. Σεργούλας

Άλλων Οργανώσεων-Φορέων Κοινωνίας  Πολιτών
ΚΟΥΦΑΚΗ Λαμπρινή (Ευπάλιο) Ένωση Γυναικών Φωκίδος

Τοπικών Συμβουλίων Νέων
ΥΦΑΝΤΗΣ Παναγιώτης (Πεντάπολη)      τ.Δήμου Λιδωρικίου

Δημότες
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θεμιστοκλής - Λιδωρίκι
ΠΑΝΑΓΟΣ Νικόλαος - Λιδωρίκι
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας - Τρίκορφο
ΚΛΗΜΟΓΙΑΝΝΗΣ Βασίλειος Μανάγουλη
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Ευθύμιος - Ερατεινή
ΤΣΙΩΤΑΣ Ιωάννης - Μαλανδρίνο
ΑΣΗΜΑΚΗΣ Απόστολος - Πενταγιοί
ΜΑΡΚΟΣ Λάμπρος - Κονιάκου
ΚΑΛΑΤΖΗΣ Γεώργιος - Φιλοθέη
ΚΑΤΣΑΡΟΣ Χαράλαμπος - Ευπάλιο
ΚΩΣΤΑΡΑΣ Παναγιώτης - Μοναστηράκι
ΚΡΙΚΕΛΑΣ Ιωάννης - Λιδωρίκι
ΤΣΑΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξιος - Μοναστηράκι
ΠΕΤΣΑΣ Αλέξανδρος -Ερατεινή
ΤΑΓΚΑΛΟΣ Ιωάννης - Τρίκορφο
ΜΠΡΟΥΜΑΣ Γεώργιος - Αλποχώρι